BEG airport status
Bivši komandant helikopterske eskadrile: Tvrdim da nisu bili obučeni za ovakve zadatke

Bivši komandant helikopterske eskadrile: Tvrdim da nisu bili obučeni za ovakve zadatke

BEOGRAD – Potpukovnik u penziji Zlatomir Bogdanović, bivši komandant eskadrile koja je sinoć izgubila svoje kolege i helikopter Mi-17, ispričao je za naš portal drugačiju priču od one koja se mogla čuti na konferenciji za medije Vojske Srbije.

10985005_931043376940570_8630309322789410657_o
Zlatomir Bogdanović (prvi s leva), foto: lična arhiva

Zlatomir Bogdanović danas (18.03) demantovao je svoje navode u izjavi koju smo objavili 14. marta. Tango Six je svojevrstan demantij (pružili smo informacije koje su ukazivale na suporotno) ovog ugla priče objavio uz pomoć drugog izvora tog istog dana.

Poštovana gospodo,
Ja, Bogdanović Zlatomir bivši komandant 890. mhe želim da se izvinim kolegama iz jedinice na mojim zaključcima o osposobljenosti posade. Bio mi je brži jezik od pameti a to nije nikad dobro. Nije me sramota da to priznam jer kada se ovo malo sleglo i kad sam popričao sa nekima iz jedinice dobio sam uveravanja da su bili osposobljeni za ovaj zadatak i u trenaži. Prva reakcija mi je bila emotivna i nepromišljena u žalu za njima.

Uvežbavali su i radili sve što je bilo potrebno da se ovo ne desi, posebno se izvinjavam porodicama poginulih kolega ako sam doveo njihovu stručnost u pitanje. Znam da će ovo sada izazvati još gore komentare, u stilu “naredili mi” i sl, ali ako imam malo prava na bilo koliko kredibiliteta, ovo pišem odmah posle razgovora sa kolegom iz jedinice koji je merodavan da ovo tvrdi.

Još jednom se izvinjavam svima.

*******************************

Kao pilot pomenute eskadrile od 1988. godine i njen komandant četiri godine, Bogdanović tvrdi da posada nikada nije zaista imala priliku da iskusi ovakve uslove letenja:

– Pilot sam helikoptera Mi-8, Mi-17 i Mi-24. Bio sam komandant ove eskadrile četiri godine a leteo sam Mi-8 26 godina. Treba da znate da Mi-8 nema ništa od opreme za instrumentalno letenje, ima zabranjen ulazak u oblake i let u njima.

Helikopteri Mi-17 koji su u RV i PVO došli iz Mup-a imaju ILS i VOR ali ga nikad nismo koristili. Treba da znate da to nema ko i da ih nauči jer niko u vojsci to nije radio. Kao Bivši komandant i nosilac zlatnog letačkog znaka to odgovorno tvrdim.

Bio sam komandant 890. eskadrile od 2002. – 2006, na helikopterima Mi-17, leteo sam u JSO-u i tvrdim da oni nisu bili obučeni za ovakve zadatke, oprema sama po sebi ne znači ništa ako se ne zna koristiti.

Uzmite samo pravilo letačke službe pa ćete videti koliki je meteo minimum za pilota noću a pogotovo što nema letenja u složenim meteo uslovima noću.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Vl

Ja mu verujem.

Odgovori
Al

Onda ti niko ne moze objasniti da laze

Vl

A šta ćeš napisati Aleksandre, ako se ispostavi da ne laže?

Koliko sati naleta i IFR prilaza je imao pilot u zadnjih 45 dana?
Pod kojim uslovima je radio ILS prilaze tokom treninga i do kog minimuma?
Ko ga je obučavao IFR procedurama?
Koje minimume je imao helikopter, a koje Pilot za IFR prilaz?
Ko je naterao posadu da pokuša sletanje na Aerodrom Beograd u ovakvim uslovima?
Zašto nisu sleteli bilo gde drugde gde nije bila loša vidljivost?
Ima li još negde Bolnica u Srbiji, osim u Beogradu?

Ne

Upravo tako Vlado.
Kao sto sam vec napisao dole, koliko je iskustva potrebno da bi se IFR (sa losim meteo uslvovima) obavljao uspesno? Koliko naleta u pravim IFR uslovima su imale kolege koje su nastradale? Mozes ti da ima hiljade sati u helihopteru u VFR uslovima, ali sve to je nista kada udjes u oblake sa malim iskustvom….oni nisu znali na zalost u sta se upustaju ono vece. ili nisu imali snage da kazu "NE"!

Neka im Bog dusu prosti, a odgovorni neka duboku sagledaju svoju.

Jo

Bravo Vlado. Sve si napisao sto i ja mislim.Pogotovo ovo zadnje. Nerazumno je da bas mora ici u Beograd u bolnicu kada su ovakvi uslovi. A drugi i to mogli su sleteti bilo gde drugde. Helikopterom ti netreba pista nego sam cist prostor. I zbog bebe koja jedva da je i rodjena??? Za 5 dana staru bebu toliko uzbune i toliko truda i kostanja????? I na kraju i toliko zivota???? Sigurno da nam je svima zao ali bebu od 5 dana mozes i ponovo napraviti jer jos nije svesna,ali ove gotove ljude u punoj snazi zivota,svesti sa porodicama nemozemo ponovo vratiti.

lu

Naravno da su mogli da slete i na drugu lokaciju,ali na Surcinu je bila delegacija ministara spremna za docek i slikanje,o tome se ne prica…. naravno njihova odgovornost bice kao i mnogo puta do sada izbegnuta.

ve

ima u nisu ali mi smo slepo crevo i kod nas nije bila magla

sa

nazalost prijatelju ne laze nazalost

Ma

Vecina odgovora na pitanje zasto i kako verovatno moze mnogo lepo biti rastumacena u razlozima prekidanja prva dva prilaza………….Treci je bio koban…..Neuspeo prilaz u 22:15, u 22:24 sleteo avion iz Stutgarta, u 22:27 sleteo avion iz Praga….u 22:31 udes……

Odgovori

Ko koga ovde folira. Na vestima B-92 govore da su avioni u dolasku, zbog magle, preusmerevani u Temišvar. Pre par godina čekao sam sina, avion je sleteo na aerodrom u Surčinu po veoma gustoj magli.

Qu

Komentar vam odise strucnoscu i iskustvom.

Pr
Ju

Treba dodati i sledece podatke da su dva aviona Air Serbia-e A319 oko 22i25 preusmereni u Temisvar, a sledeci je preusmeren takodje za Temisvar AirSerba A319 u 22i40h.
Podaci preuzeti sa beg.aero

LS

Na zalost mislim da je u ovom tekstu sustina, poznavao sam Mehu, bio je odlican pilot i zalubljenik u letenje, poznajem jos dosta nasih pilota helikoptera i tacno je da svi imaju veoma dobru obuka ali… Ne u IFR uslovima. Dosta pilota koji i imaju opremu za ILS istu ne koriste i ne treniraju te vestine jer jednostavno na nasim prostorima se helikopter ne koristi u takvim uslovima.
U ozbiljnim EMS sistemima pilotima se ne prenosi informacija o kakvoj vrsti leta se radi dok ne odluce da li postoje uslovi da se taj let izvede. Tek kada piloti donesu odluku da li je moguce izvesti predmetni let otkriju im se detalji a to naravno iz razloga da ti detalji ne bi uticali na njihovo rasudjivanje.

Ovakve nesrece se desavaju i u mnogo razvijenijim i opremljenijim sistemima i to je razlog zasto medjunarodna helikopterska asocijacija mnogo ulaze u razvoj sistema bezbednosti pri izvodjenju EMS operacija.

U ovom trenutku dobro je da se pomene i da je FAA uvela HEMS RULE 135.607 koji nalaze da do aprila 2018 svi helikopteri koji se koriste u ove svrhe moraju biti opremljeni sa FDM sistemom, koji u ovoj situaciji siguran sam ne bi mogao mnogo pomoci ali isto sam tako siguran da sa takvim sistemom do ovakve situacije nikada ne bi ni doslo.

Neka ti je vedro nebo Meho i iskreno saucesce svim porodicama nastradalih. Nadam se da ce iz Vasih zrtvi nasa Srbija nesto nauciti.

Odgovori
LS

Na zalost mislim da je u ovom tekstu sustina, poznavao sam Mehu, bio je odlican pilot i zalubljenik u letenje, poznajem jos dosta nasih pilota helikoptera i tacno je da svi imaju veoma dobru obuka ali… Ne u IFR uslovima. Dosta pilota koji i imaju opremu za ILS istu ne koriste i ne treniraju te vestine jer jednostavno na nasim prostorima se helikopter ne koristi u takvim uslovima.

Odgovori
Bo

Bogdanovicu, sumnjao sam, a sada mi je razjašnjeno. Muljanje i mutljavine mogu proći kod običnih, ali kod profesionalnih ljudi teško.

Odgovori
St

Bravo,
Prvi koji ne prica o herojstvu,sto znaci rijec NAJOBUCENIJI od svih pilota.
Manipulacija sa javnoscu je najgora stvar treba izaci i reci istinu.
Obucenost pilotai njihovog znanja je na nivou iz 50tih godina.uz to jos i nemaju potreban broj provedenih sati u vazduhu.pa kakvi su ovi koji su manje obuceni kad ovi naj ne znaju da da bi ste leteli instumentalno trebate da imate letelicu koja to moze a i pilota koji umije da to koristi
Neznanje i neosposobljenost pilota RV nije njihova krivica nego komandantaRV-a i Vlade Srbije.
Dobar pilot donosi prave odluke ne dovodeci u pitanje bezbjednost.Zakasnjele i proizvoljne pogotovo ako su bile pod pritiskom mada ne vjerujem u to obicno dovode do ovog kod nas nazivanog"herojstvo".Glupost!Treba otvoreno reci nestrucnost,neznanje i osionost su proizveli ne prvi put katastrofu.
Postavljam pitanje odale oni u svemu ovom pored MUP-ove avijacije.
Oni ovo znaju bolje i za to su obuceni imaju bolje helikoptere a o pilotskom znznju da ne govorimo.

Odgovori
Ni

Samo jedan dodatak, zgodna mi je i definicija u izjavi na TV-u da je ovaj helikopter bio NAJISPRAVNIJI od svih u Vojsci Srbije… Opet "sitna" jezička nedoumica i izbegavanje odgovora na pitanje da li je bio potpuno ispravan ili ne…

ma

Namerno.

ki

Zasto su onda leteli tim helikopterom? Da li je postojao neki drugi koji je bio bolji za nocne uslove?

Odgovori
ga

Zato sto je neko hteo da skupi poene,tipa ono,znate evo mi smo uradili to i to.

@b

Sta ovaj zna nabavili najnoviju optoelktroniku na bazi tankoslojne keramike ja sam sa TVA 27 klasa, samo nisam siguran da li je talijanska ili Kanjiza

Odgovori
Ma

Da, ali… Nije bilo drugog načina da se spasi dete. Neko je morao da poleti, a ovi piloti ako sam dobro shatila su bili najiskusniji u spašavanjima – zato su valjda i poleteli, iz želje da pomognu. Nije stvar u tome okriviti nekog, ovo je viša sila – desilo se. Stvar je u tome, da ako već znate da imate opremu koju ne znate da koristite (a potrebna je, što se iz primera vidi), zašto niste poslali nekoliko pilota u inostranstvo da se obuče za rad na toj opremi ili možda unajmili nekog stranog instruktora kome je ta oprema poznata, da poduči naše pilote? Verujem da je to moguće.

Odgovori
Lj

NIje dovoljna zelja da s epoleti, o tome je cela prica. Ovde se prica o uslovima za letenje iz strucnog ugla, znaci , izuzyimaju se subjektivni osecaj pilota i zelja za spasavanjem. Ima tu jos jedna stvar o kojoj mozemo da razmisljamo. Bilo je mnogo situacija gde bolesni ljudi u unutrasnjosti Srbije koji su bili u veoma teskim zdravstvenim situacijama, nisu imali mogucnost da dobiju ni sanitet koji bi ih prevezao za Beograd, odakle i cija je ideja da se bas u ovom slucaju za tako kratko vreme donese ovako ozbiljna odluka kojom su ugorozeni zivoti ljudi. Ja mislim da je odluka posledica ili nestrucnosti i mesanja politike u struku ili strah ljudi iz struke da se odupru uticaju politicara… u oba slucaja nema opravdanja i placena je visoka cena…

zr

Zato sto kod nas ima za sve pare samo ne za ono za sto MORA DA BUDE. Za vojsku kao i u zdravstvu MORA DA POSTOJE REDSTVA za obuku ljudi za ovakve stvari kao i u zdravstvu da imamo obucene ljude koji znaju da rade na skenerima i slicim stvarima. ZA TO MORA DA BUDE. Mora da bude para za decu koja su nadarena, da ne izvozimo decu nego da ih zadrzimo ovde. Za takve stvari Srbija mora da ima para. Ne za to da jedna gradska uprava ima 32 automobila kojima se pojedinci voze kuci, voze decu u skolu, supruge na posao…..

Pa

Gde bi vojska i trenirala ILS. Ma kako bili kvalitetni piloti, nisu bili u stnjuda precizno odlete proceduru. Zalosno je što ce vojska opet da gurne pod tepih razloge udesa, poshumo ce odlikovati pilote, i pustiti uzaborav

Odgovori
IN

Na LYBT postoji ILS oprema.

pl

ILS postoji i na Batajnici, tj. postojao je u vreme dok sam tamo bio na odsluženju vojnog roka. ILS je morao da postoji jer mnogi naši vazduhoplovi koriste zapadnu avioniku, čak i naš Orao i Galeb, ako se ne varam, imaju zapadnu radio-navigaciju. Ruski vazduhoplovi koriste ruske radio-navigacione sisteme, PRNG je pandan ILS-u, a RSBN (na kome sam bio poslužilac) je navigacioni radar koji služi umesto VOR-a na MiG-29kama, mada mislim da bi trebalo da mogu da ga koriste i 21-ice, iako smo ga palili isključivo za 29-ke. Čovek lepo kaže da je Mi-17 bio opremljen VOR/ILS sistemom, znači i pilot Cesne sa instrumentalnim rejtingom bi znao da ga koristi. Nije mi poznat program obuke, ali znam da naši vojni piloti imaju uglavnom male nalete jer Vojska nema pare za gorivo.

Ne

Ali secamo se koliko su helikopteri bili prizemljeni nakon remonta jer se cekalo da posade zavrse preobuku tako da bi trebalo da su prosli obuku za upotrebu te opreme.Nesto sasvim drugo je koliko su nakon preobuke na Mi17 napravili sati naleta u takvim uslovima uz upotrebu te opreme

Odgovori
La

Moj klasić i nekadašnji komšija Zlatomir je potpuno u pravu! A sve se može proveriti uvidom u letačku dokumentaciju. Kada se štedi na stvarima na kojima se ne sme štedeti, a ljudskim i tehničkim resursima upravlaju nestručni i bezmudi, ovakve posledice se, na žalost, moraju očekivati!

Odgovori
Ot

Pa kad ti je Bogdanovic klasic onda si i meni klasic. Zaboravili ste Pravilo letenja kojim se zabranjuje ulazak sa helikopterom u oblake. Meha je pogresno procenio meteo situaciju ili mu je meteorlog dao pogresnu vremensku prognozu. Drugo, cuo je se sa Mlinkom u vezi tog zadatka i Mlinka mu je rekao da on ne bi poleteo na zadatak. Trece, morao je da zna sta ceraditi u slucaju da upadne u oblake. Precenio je svoje sposobnosti i trenazu. Tri puta su "napadali" na a.Surcin, tri puta su pokusavali proceduru i nisu uspeli da odrze elemente koje su dobijali od kontrolora.Pretpostavljam da su "bauljali" kroz oblake, da su isli iz nagiba u nagib mozda i do 60 stepeni, da su mlatili brzinom, da nisu uspeli da odrze pravac i poniranje. Treci put su imali nizak profil. Ne mogu da verujem da nisu ukljucili radio visinomer. Na MI-8 nemas neku opremu, meni je glavu spasao radio visinomer,. Podesio sam visinu na 60 m. kad je poceo da zvizdi zadrzao sam visinu i drzao brzinu 150, jedan minut. Onda sam podesio visinu 30 m i ponovo samzadrzao visinu preko 30 m do preletanja bliznjeg RFR, nakon toga postavio sam 15 m i krenuo na dole drzeci kurs, zurio sam prema zemlji u strahu da ne naletim na hangare ili cak na AKL. Ugledao sam zemlju, vidljivost katastrofa, morao je da dodje "Folow me" da me odvede do stajanke.To je bila sreca. Odakle im ideja da idu na Surcin?Mozda GCA nije radio na a.BT?Meha je koristio ILS samoinicijativno ali sigurno nije imao obuku.Zao mi je sto su izgubili zivote nepromisljenoscu. Poz.

ќ

Како онда протумачити оно што пише на порталима да су били упаљени рефлектори на стадионима Звезде и Партизана како би се пилот могао орјентисати

Odgovori
IN

Jednostavno. TV ekipe, reporeteri i ostali su bili na AD Nikola Tesla kako bi se tamo napravio photo session već poznatih manekena.

Ik

Baš tako.Ako je do Mladenovca bilo podnošljivo vreme a helidrom kod VMA bio bez magle, koji je razlog trošiti gorivo i ići na BEG/LYBE koji je udaljen još 15 km i nalazio se u potvrđenoj zoni slabe ili nikakve vidljivosti? Ne znam koji ali racionalan nije.

zZ

Nema razloga da se ne veruje ovom coveku. To su i njegove kolege znale, no na zalost vojska vise nema autoriteta ako neko od njihovih civilnih struktura vlasti trazi da se uradi nesto sto nije izvodljivo niti u opisu njihovog posla…Podrska svim bivsim i sadasnjim vojnicima VS…

Odgovori
Ž

čekaj bre… a bili su stručni i sposobni u Obrenovcu i Feketiću? Ovaj brka letio za JSO??? sve mi je jasno!

ma

Treba vojska uzeti stvar ipak u svoje ruke dok nije prekasno (a vec jeste..), kao sto je trebala i 1991…

М

Кога од господе која су покушала да објасне ( председник Владе, министар војни и генерали ) не пече савест , те не рече истину. Како објаснити оцу капетана пилота Остоји, да нема више сина ! Каква прича и образложења ? Зар три сата хеликоптер није успео да се спусти на толиком пространству ? Реците господо ИСТИНУ. Неко мора да положи рачуне за недужне жртве !

Odgovori
Dr

Mozda je tacno, ali meteo uslovi nisu bili toliko slozeni, neko je doneo pogresnu odluku? Helikopter je prevucen na rep, mozda je prepreka uocena prekasno? Saucesce porodicama, a njima vecni mir, bili su dobri ljudi.

Odgovori
IN

Mi 8 nema opremu o kojoj gospodin govori ali Mi17 ima. Pouzdano znam da su sa Mi 17 uvežbavani ILS prilazi. Mislim da je nešto drugo u pitanju a ne oprema i obučenost pilota jer u to nema sumnje.

Odgovori
Ot

Uvezbava se IFR sletanje pomocu GCA a moze i pomocu ILS u PMU danju. I to nije isto, jer drugi pilot vidi zemlju i ako pokriveni pilot gresi drugi mu pomaze, govori na sta da obrati paznju(kurs, nagib, poniranje, klizanje).

ne

Dovoljno je rekao…

Odgovori
de

Kako je moguce da se u tolikom periodu vremena, kada nije bilo moguce spustiti se na pistu, nije pokusano da se helikopter spusti na njive?Izvinite na tome sto sam laik, ali samo logicno razmislam.

Odgovori
Bi

Ovaj covek odavno nije u kontaktu sa vazduhopovstvom i lupa gluposti. Pretprosle godine se intenzivno vezbao IFR u 890oj. Prvi put. O pravilima su im predavali najiskusniji ljudi koje imamo, a to su ljudi iz transportne eskadrile. Dakle, bili su obuceni. Secam se da su do besvesti ILS krugove vrteli.

Odgovori
DH

prvi put prosle godine. Ok, a da li mislis da je to dovoljno iskustva za IFR "novajliju" (i ako ima letackog iskustva) da izvede priliz u meteo uslovima kao sto je bilo sinoc? Ja se secam dobro kada sam prvi put vezba IFR u realnim uslovima. Sada posle hiljade sati u vazduhu kada radim realni Cat 2/3 prilaz znoje mi se ponekad dlanovi. Kako je druze moj bilo tek njima sa mozda desetak ili vise sati IFR vezbanja u uslovima koji nisu ni blizu bili kako sinoc? E moj prijatelju…..

Ot

Pa ti lupetas. Normalno vezbe IFR se lete u PMU danju. Jesu li mozda leteli IFR nocu? Garantujem da nisu. Pa kako onda da sleti u SMU nocu ako nije leteo IFR nocu?Kako se obucio?Ja sam pilot u penziji i ako poznajes pilote sa MI-8, da bi znao koji sam, podseticu te da sam onaj koji je otisao u Sloveniju dobrovoljno jer niko nije hteo da ide jer se pucalo i Mrlak je sa Gazelom bio oboren u Ljubljani. Moj klasic Bogdanovic je i dobrovoljno ucestvovao u ratu u RSK kao i jos nekoliko nas dobrovoljaca koji smo leteli u ratu( Stanko i Talijan).Nema smisla reci coveku da lupeta a vi pojma nemate o obuci.

Ma

Konacno neko ko je skupio …da kaze sustinu. Piloti VS nisu obuceni i nemaju adekvatnu trenazu za ovo sto je ovaj covek pokusao da izvede. Meteo uslovi su u datom trenutku bili daleko iznad minimuma i za kategoriju 1.

Cenim sto je ovo objavljeno na Tango Six iako se objektivnost ne moze poistovetiti sa ovim blogom. Ovoga puta-svaka cast.

I za kraj voleo bih da mi komentarori kazu da li ce ako se ispostavi da je ovaj udes izazvao covek, delom nemarom, da se obrise prefiks heroj ispred nejgovog imena?

Odgovori
bo

zna istinu i ne libi se da je iznese. za pohvalu

Odgovori
Zl

Moram nešto još da prokomentarišem.Osnovno letenje na helikopterima u vojsci je VIZUELNO, znači sa vidljivim kontaktom sa zemljom.Leti se na malim visinama do 200 m iznad terena, U ratnim uslovima isključivo brišući let do 10m , zbog strele 2m igle i sličnih raketa da bi preživeli , ali onda si u dometu streljačkog naoružanja, što je podnošljivije nego rakete.Mi nemamo letačke dozvole jer sam helikopter kod nas nije nostifikovan i ne može služiti za prevoz civilnih putnika.
Ko ima dozvolu on zna šta mora polagati i teorno i praktično.Ko ima na Mi17 dozvolu to su sa utve , jer su mlađe generacije obuku izvodile na utvama , pa tek onda na helikoptere MI8 nema NIJEDAN(osim dva aviohorizonta) instrument i opremu za instrumentalno letenje.Pa se shodno tome i obuka i kasnije letenje izvršavalo.Mi 17 ima opremu za instrumentalno letenje ali ko da obuči kad to niko nije radio.
Mislite li Vi kolege da mi nebismo voleli da letimo na PUmama , crnom jastrebu, eurocopteru, bo i td.Ali veži konja gde ti gazda kaže.
GPS smo dobili 2002,ali više smo voleli navigacisku kartu, a i ne znam kako bi nam on pomogao na 2-3 m visine kad pucaju po tebi.Ko god da je leteo odlično zna da pilota čini isklučivo nalet, jer ne postoji najbolji pilot nego živ.Najbolji primer su poplave prošlogodišnje kada su momci leteli ,neki i po 8-9 sati dnevnoi bili vrlo srećni.
Verujte mi na reč u neka ne tako davna vremena piloti su imali po par sati naleta godišnje a lovačka avijacija ni toliko nego su odrzavali trenažu na utvama.
Nisu momci krivi, daleko bilo ,ne moze se preko gubera, jednom ćeš proći ali znate i sami da se naše greške glavom plaćaju.Između ostalog zato je to i najlepši posao na svetu.

Odgovori
IN

Da li ti znaš o čemu pričaš? Da li praviš razliku između HT-40 i HT-48? Piloti su bili vrhunski obučeni a posebno pokojni Meha. (".Mi 17 ima opremu za instrumentalno letenje ali ko da obuči… ")Prilazi po ILS-u su uvežbavani (koliko je to bilo moguće u današnjoj situaciji).
Činjenica je da je do ovoga dovela pogrešna odluka nadređenih za koju bi isti morali snositi posledice.

Vl

INkL,

Sam sebe demantuješ u odgovoru Zlatomiru.

Kada shvatiš težinu svoje rečenice ("Prilazi po ILS-u su uvežbavani(koliko je to bilo moguće u današnjoj situaciji")), onda ćeš shvatiti šta Zlatomir i ostatak nas pišemo i zagovaramo.

Nije bilo dovoljno dobro. Naredjenje su dali idioti i željni medijske pažnje (Hebenih PR poena). Cenu su platili nevini.

Ik

U to "idioti željni medijske pažnje" potpuno verujem,da je prvi put posumnjao bih, ali ovo sa slikanjem i promotivnim KZN je već proveren "modus operandi" i to svi znamo

IN

Bojim se da nisam bio dovoljno jasan. U suštini se slažem ali sačekajmo konačan izveštaj. Po nezvaničnoj priči helikopter je u dva navrata poušao da sleti po ILS-u. Sa ILS kategorijom LYBE (25m vertikalne i 75m horizontalne vidljivosti) i RAD opremom na istom helikopter je mogao doći do iznad piste. Da li je dobio odobrenje za sletanje je drugo pitanje. Pitanje svih pitanja je: Zašto su piloti bili primoravani da u tim uslovima sleću u Beograd i ko ih je primoravao, koji komandant i koji ministar željan publiciteta i fotografisanja?
Mislim da je odgovor na ovo pitanje poznat iz dosadašnje prakse ali ko to može da promeni? Pozivati se na savest manekena je više nego apsurdno.

Ajde ne lazi da se u vojsci nije vrsila obuka letenaj po IFR!!!
Bio sam na vojnom areodromu 107. a.p davne 88/89 (avio radio instrumentalista) i piloti su i te kako vezbali IFR! G-4 je imala i ILS/VOR, isto kao i Orao a 29-ke da i ne spominjem.
Sto se helikoptera tice u Mostaru (tamo sam bio) redovno su se jos tokom obuke pitomci obucavali za letenje nocu kao i u uslovima smanjene vidljivosti. Lazes. LAZES I LAZES!!! I boli me K…. da li ce da mi objave komentar ali ti LAZES!!!

Vl

Nenade, Ja sam 1988 godine imao 25 godina.

Da li me to čini i dalje mladićem danas, nakon 27 godina?

Ot

Klaso, pod broj jedan, prekrsili su Pravilo letenja,zabranjen ulazak u oblake.Pod broj dva, tacna je tvoja tvrdnja da nisu bili obuceni. Svi smo leteli IFR u PMU danju. To smo uvezbavali za nedaj boze ako upadnemo u oblake da spasemo glavu. Kad su oni leteli vezbu IFR nocu? Nikad i niko. Pet puta saqm upadao u oblake sa MI-8 i jedanput sa Gazelom. Samo jedanput mi je bilo kriticno jer je otkazao GCA, nisam imao goriva i morao sam dole bez obzira sto mi je kontrolor naredio da penjem. Preleteo sam bliznji RFR i srecom odrzao sam kurs u pravcu pista. Cim komisije preslusaju razgovor vodje vazduhoplova i kontrole znace uzrok udesa. Tvrdim da nisu mogli da odrze elemente(kurs, poniranje, nagib, klizanje). Tri pokusaja i nisu uspeli jer nisu obuceni i nisu u trenazi. Ne verujem u podatke da Meha ima 4.000 sati,za vreme rata malo leteo, zatim nekoliko godina leteo oko 50 sati godisnje a i danas nije nista bolje, nema resursa i GM1. Mozda misle oko 4.000 letova. Da ne pricam o udesu sa Gazelom. Ipak klaso najbolji pilot je ziv pilot u penziji.Poz.

bo

ima li neko od miseva iz direktorata da preuzme odgovornost za istragu o udesu…civilni aerodrom civili u vazduhoplovu….vi pustate vojnu policiju na uvidjaj pre vas…ko vam daje platu?

Odgovori
Vl

U ovom udesu se sažima cela tuga i jad Ratnog Vazduhoplovstva Srbije.

-Nedostatak novca i brige doveo je ovaj Rod Vojske do ponižavajućeg položaja. Piloti žele da izvrše humanitarni zadatak, ali mogućnosti, znanje i trenaža nisu na zahtevanom nivou.

-Katasrofalna kadrovska politika je masakrirala Rod, ali i Vojsku u celini. Naravno kada je Ministar Odbrane neuk i neobrazovani poltičar bez imalo srama i ljudskosti.

-Vlada Srbije niti ume, niti može da se nosi sa ovako kompleksnim problemima, a jedino što je interesuje je medijska pažnja i jeftini poeni. Nije ni čudo kada je Toni Bler glavni savetnik Vlade Srbije.

-Amaterski populizam koji vlada izmedju raznih Ministarstava u Vladi je tragikomičan. Ako je tačna vest da je Ministar Zdravlja Lončar bio na Aerodromu Beograd i čekao helikopter jasno je šta stoji iza odluke da helikopter po svaku cenu sleti tamo.

-Da ovde postoji i jedan trun odgovornosti barem tri oficira i dva ministra su već danas trebala podneti ostavku. Naravno to se neće desiti. Važnije su njihove fotelje, nego sedam ljudskih života. O helikopteru da i ne govorim.

-Da pojasnim ko su tri oficira i dva ministra. Prvo Komandant eskadrile, zatim Komandant RV i Načelnik Glavnog Štaba. Ministri su, Ministra Odbrane i Ministar Zdravlja. A onda detaljnom istragom utvrditi koga treba i krivični goniti za gubitak ljudskih života.

Bez ovoga gore navedenog, mi smo na dnu bare, u mulju, beznadežni zakopani u trulži ljudskih slabosti, politikanstva i jeftinih medijskih poena.

Mene lično je danas sramota što sam Pilot i Srbin. Ne zato što je to nešto loše, već zato što gledam ko je na čelu RV i Ministarstva.

Odgovori
IN

To što si ti pilot i Srbin nema nikakve veze sa manekenskim šljamom željnim fotografisanja.

Vl

Slažem se. Ali sramotu i poniženje i dalje osećam. Žal za izgubljenim životima zadržavam za sebe i podelio bih je jedino sa porodicama nastradalih.

Ali znam da ima i onih čije bi se krvi rado napio, koliko god to zvuči suludo.

Ti

Skidam Vam kapu za ovakve reci!!! Sedam porodica je zavijeno u crno i taj gubitak im niko nikada nemoze nadoknaditi!!! Istina mora da se zna!!!

li

Gde je crna kutija? Postoji li? Ja zar iskusni pilot koji je obucavao druge pilote ne zna da spusti helihopter? Pitam se zasto nisu dobili naredjenje da se spuste u nis? Ili ih je neko namerno drzao u vazduhu? Aman to nisu neki piloti amateri… zar se ta magla spustila bas kad sudoslikruze pa su morali da kruze?

Odgovori
ne

Nesreca je sto nam svi hrabri izgibose a ostadose samo babe da se svadjaju.Svi su hteli da pomognu koliko su bili u mogucnosti ali ponekad cak i najplemenitije namere podju po zlu!Gradjanima ove drzave je sve prece od njenih bolnica,skola,puteva,vojske,dece,penzionera..Sanjaju ljudi da ce neko da ih spasi od njih samih i da im pokloni mozda helikoptere,avione a uskoro mozda i pilote..Traziti zlurado neciju gresku posle ovako tuzne i jezive nesrece je samo jos jedan od znakova totalnog potonuca nase zajednice.Da je nama gradjanima stalo do bezbednosti nasih vojnika odavno bismo im nabavili nove helikoptere,avione i platili sve potrebne rezije.I kad je vec tako u ovoj nasoj maloj Srbiji,najbolje ce biti da se poklonimo svim nastradalima u ovoj katastrofi..Neka izgleda makar sa strane da mi gradjani umemo da postujemo kad se neko zrtvuje za nas

Odgovori
Jo

Prvo > Ne ostadose babe da se svadjaju,NEGO DA SE SLIKAJU.
Drugo>Ovo se nije moralo dogoditi.
Trece> Ako se i dogodilo treba istinu kazati,jer na greskama se uci.
Cetvrto> Najbolji najhrabriji???? Ako je te tako,onda je neko treci kriv,pa onda reci istinu a taj neka i odgovara za 7 ljudskih zivota.
I mene srce boli i Iskreno saucesce porodicama.

im

Alo, nije ovo zluradost nego trazenje odgovornosti od odgovornih, a kako bi to građani trebali da nabave novu opremu, svega ti, da organizujemo neki sms humanitarni servis za vojsku da joj se kupe nove letelice? Za šta postoji ministarstvo odbrane i vlada ove države, i ko je na čelu tamo?

Ba

Neverovatno kako se sada svi razumeju u letenje, helikoptere i meteo-uslove za letenje, a da ne pominjem navigacijsku optemu i obucenost pilota. Sve moj do mojega. Posebno jak utisak ostavlja komandant eskadrile iz proslog veka, koji verovatno mislim da su mi-8 i mig-21 poslednji krik vojnog vazduhoplovstva u svetu. Docekao covek svojih 5 minuta da kolaze koju, a novinari jos teze docekali da neko otvori palkbu po svu u drzavi. Ma iditw a i zajedno u …

Odgovori
Ba

Neverovatno kako se sada svi razumeju u letenje, helikoptere i meteo-uslove za letenje, a da ne pominjem navigacijsku optemu i obucenost pilota. Sve moj do mojega. Posebno jak utisak ostavlja komandant eskadrile iz proslog veka, koji verovatno misli da su mi-8 i mig-21 poslednji krik vojnog vazduhoplovstva u svetu. Docekao covek svojih 5 minuta da kaze koju, a novinari jos teze docekali da neko otvori paljbu po svemu u drzavi. Ma idite svi zajedno u …

Odgovori
Ј

Кажеш „командант ескадриле из прошлог века…“. Срећа па то што прича није више релеватно јер су сада све те ескадриле са опремом и летелицама из овог века, је л' тако? А Ми-8 и МиГ-21 су за наше пилоте само део прошлости и украси на аеродромским капијама?

Ba

Da si slusao saopstenje MO i VS i da si upoznat sa situacijom u vojnom vazduhoplovstvu, znao bi da letelice koje se koriste za ovakve situacije imaju modernu opremu koja moze da se ugradi u odredjeni tip letelice. A u zavisnosti od potreba i tipa zadatka biraju se i odgovarajuca sredstva. Tako, recimo iako imamo mig-29 sa najsavremenijom opremom, za presretanje se koristi mig-21 iz nekoliko razloga. To sto je mig-21 projektovan pre 50 godina, ne znaci da nema svoju svrhu i da odlicno izvrsava zadatke za koji je namenjen. Malo procitaj i upoznaj se sa tematikom, pa onda komentarisi.

Vl

Bane ti si definitivno dalabu.

YU

Bane imaš pamet morskog krastavca ako misliš da te bljuvotine ovde prolaze. Na ovom portalu su uglavnom ljudi koji se profesionalno ili amaterski bave vazduhoplovstvom, bivši vazduhoplovci, ljubitelji kojima ne treba da sole razumduduci (stranački).Nego ti lepo u stranku pa tamo se izlupetaj do mile volje!

VO

@Bane: Mislim da tvoja „informisanost“ i način rezonovanja (ovo poslednje uzimam krajnje uslovno) nemaju dodirnih tačaka sa realnošću naše države i vojske (da se ne dotičem tvog nivoa poznavanja avijacije) pa umesto da ovde elaboriraš svoje detinjaste vizije stvarnosti, iskoristi edukativnu funkciju koju ti ovaj sajt pruža. Ovde komentare ostavljaju ljudi kojima je avijacija lebac i oni koji ponešto znaju i žele da nauče, ali ti očito ne pripadaš ni jednoj od ovih kategorija. Sve što sam rekao važi pod uslovom da ti nisi obični partijski trol plaćen po postu.
@Vlada, AHJ: Ljudi svaka vam čast, samo opušteno i ne dajte da ovakvi prolaznici srozaju nivo diskusije…

YU

VOC91 došlo je do zabune AJZ a ne AHJ mada je to ptica iz „istog gnezda. Hvala što si moju malenkost stavio u društvo zajedno sa Vladom ali on je teški profesionalac, realan i što je najvažnije zdravog razuma. Za razliku od njega tu je naš Bane koji po direktivi uđe prvi putna tango počne sa vređanjem, a nema veze ni sa čim. Na direktna pitanja on vrti svoje bezvezne stavove kao da je u stranci ili još gore u „Anton Skali“ pa je svako ko iole ima veze sa vazduhoplovstvom mogao da izvede zaključak. Pošto je ovo tragičan trenutak ne želim više da prvim cirkus sa takvim tipom i smatram naš dijalog završenim.

Vl

Bane, Ti ili si dalabu ili zlonameran?
U svakom slučaju ti ovde nije mesto. A ta jeftina pričica možda može da prodje kod političara, ali ne kod nas ovde.

Jo

Bane.Razmisli kada nesto pises. To su sve piloti,koji su nakon smrti kolege smogli snage da ukazu na LAZI rukovodstva RV i da jednom kazu istinu o greskama koje su verovatno i uzrok ovakvih nesreca.I to je: neulaganje u RV,opremu,obuku i sl. Nije u pitanju 5 min,a nebrini nece ni u novine jer nece dati vlast,A mi idemo svakako u propast,samo neznam gde ces ti,jer takve ni tamo ne primaju.

Ba

Za one koji misle da su pametniji od morskog krastavca, niti sam clan stranke, niti podrzavam ideje. Poenta je da ne moze ko god se iole razume u letenje ili ima veze sa vojskom da drugima soli pamet jer je navodno pozvan i strucan da prica o tome. Nisam ja zlonameran, kao ni prave kolege koje su stale iza svojih odluka i izasle pred javnost i iznele cinjenice. Zlonerni ste vi koji pametujete kako nista ne valja, kako smo propali, neobuceni, kako nam vojska ne treba ili ne moze da odgovori na izazove. Neverovarno koliko vas pametnih ima, a i dalje smo tu gde jesmo. A inace, posao kojim se bavim, znanje i iskustvo mi daje za pravo da kazem neke stvari, za razliku od 99% ljudi koji ovde pricaju svakave gluposti. Niste deo toga, pa zato nemojte ni da pricate svasta. Takodje, nivo na kom se ovracate nekome koga i ne znate i glupave insinuacije dovoljno govori o vasoj osbiljnisti kao sagovornika.

Ba

Vidim da ovde nema cenzure. Verovatno zato moj komentar nije objavljen. Elem, povrsni ste i neuki. Insinuacije o pripadnosti stranci vam nisu na mestu, kao i komentari o necijem znanju, iskustvu i pameti. Danas je moderno kritikovati sve i svakoga, sa ili bez argumenata. S obzirom da je slepom nesvrsishodno pokazivati nesto sto ne vidi i glupom objasnjavati nesto sto ne moze da shvati, necu ni ja pokusavati da vam objasnim neke stvari.

Vl

Ajde ti Bane junače ovako.

Ja se prvi predstavim. Kažem ko sam i šta sam, a onda nas ti obrađuješ činjenicama i kaže svoje ime i prezime i stručnost.

Moje ime:
Vladimir Milićević
Moje zanimanje:
Pilot zadnjih 31 godinu
Moje obrazovanje:
Viša Pilotska Škola u Vršcu, Saobraćajni Fakultet
Moja trenutni posao:
Kaptetan-Instruktor na B737 u Ryanair-u
Moje iskustvo:
Preko 18000 sati naleta u VFR/IFR uslovima, pri tome skoro 10000 sati instruktorskog naleta. Preko deset godina rada u istragama avio udesa i incidenata širom Evrope.

Petar Tango Vojinović može biti garant da su ove informacije 100% tačne.

Ajd sad ti Bane junače. Pokloni se i počni

YU

Bane izjavio si „Ma idite svi zajedno u…“ izaći na portal sa takvom konstatacijom može uprvo neko zlonameran i ostrašćen (stranački) jer mu se ne sviđaju činjenice. Ako nisi član učlani se pod hitno! Tvrdiš da nismo propali:udes mi-17, udes cessne 310, pad laste u N. Pazovi u sred naselja, pad orla kod Kraljeva, udes cessne 172. prilikom izbacivanja mamaca protiv. besnila, letošnji pad sportskog aviona. biznismena…jel treba još da ti nabrajam. kombinovane vojno-civilne udese iz nama. bliske prošlosti da bi ti ukapirao da nešto ne valja? Koja je to moderna oprema koju. ima naš mi-17 za spasilačke misije? Da. nema možda FLIR hd380 koji je kod. AS332, sea kinga i ostalih helihoptera u. ozbiljnim državama obavezni. Ko je Bane kriv za to? Jel pera detlić? Imamo na stotine automobila po ministarstvima umesto da su te pare preusmerene u. spasilačke helihoptere, kanadere koje. smo imali u SFRJ. Ko ih je prodao? Kad na. leto budu požari ko će da ih gasi?Evo unapred sam ti. naveo problem koji će da. se desi da ne ispadne „posle suda svi su mudri“. Bane ko će da ih gasi? Napregni. krajnjim naporom pamet morskog krastavca pa razmisli kakvo je stanje. Iskreno sam mislio da se ni nećeš javljati jer ti ovde nije mesto, usput izvinjavam se morskom krastavcu na poređenju!

Ba

Ostrascen sam jer ste svi pozvani da komentarisete obuku i obucenost vojnih pilota, a niko od vas nije ni blizu njima ni po cemu. Od opreme ima svega, pa se svasta i desava. Desi se i da civilni b747 padne u normalnim meteo uslovima, a kamo li letelica stara 20-30 godina. Za razliku od vas genija, nisam dosao da prosipam pamet niti da se reklamiram. Izbegavam komentarisanje na internetu upravo zbog ovakvih anonimusa, kvazi-sveznajucih strucnjaka i kriticara-seratora. Ljudi sa kojima radim i koji me znaju – znaju ko sam i sta sam. A vi ljubitelji morskih i drugih krastavaca mozete i dalje da sedite u pljujete po svemu. Kad vidim zbog koga ova jadna vojska postoji, mozda i ne treba da postoji.

Vl

Ime Bane, pa da znamo ko si, šta znaš i na osnovu čega sve nas smatraš amebama.

ma

Cekajte.. mi nemamo ni kanadere jer u SVI PRODANI??! i ja kao obican civil to tek sada saznajem?! Pa zasto pobogu niste protestovali kada su nam rasprodavali i pretopljavali vojnu opremu? Razumem da su vas ucili liniji komande, ali slusati ove od 5. oktobra naovamo je suludo! Civili ove zemlje zele da nam vojska reaguje na domacu izdaju! Ne zelimo da nam izdajnici upropastavaju vojsku i drzavu!

CV

Draga @maja Kanadeti su prodati jos 90-tih godina proslog veka, tako da je cudo da ti za to saznajes tek sada. Inece i onda se digla frka. Ali ambasador u zemlji kojos su prodati itd……

Б

А, држава је просто бајна. Требало би писати хвалоспеве за све глупости исте. Држава ради против војске, директно и без увијања. Држава ради против својих грађана, такође без увијања. А, за ово из прошлог века… Данас у целом свету све авијације имају апарате из прошлог века. Ено, Амери и Руси и даље лете на авиону из седамдесет и неке и не мењају га. И ф-22 је из прошлог века ако нисте знали.

Al

Dobro je što je tangosix objavio ovaj šturi komentar. Dobro je što ljudi imaju hrabrosti da napišu i opišu ovo što se desilo malo bolje nego novinari koji pišu na ovom sajtu. Nije dobro što piloti koliko sutra ne ustanu, i ne zatraže ostavku i ministra Odbrane, i nadređenih, jer ovo je poniženje nad poniženjima. Ja sam naslućivao da je ovako kako je, jer se kao novinar ne bavim avionima, helikopterima, ali sutra će da izginu neki drugi piloti. Nama je navodno g.Bler savetnik čovek koji je pobio na stotine dece u ovoj zemlji, čovek koji je odobrio bacanje nuklearnog otpada na nas, čovek koji bi trebalo da je na robiji. Naravno da će Srbija da ćuti, i da će Srbi da ćute, kukavičiji, ponizniji narod ne postoji, ni 5.oktobar nismo bili sami da organizujemo.

Odgovori
ma

Zasto ne bi piloti sutra ustali i zatrazili ostavke ta dva nesposobna ministra?! Pa treba to da urade ako su piloti i ako su ljudi i ako im je stalo i do svoje profesije i do svoje zemlje i do svoga obraza i do svojih zivota!
Ako ustanu, nece im biti gore, nego bolje!

An

Treba da imamo bar jedan nasjavremeniji helicopter, ruski sa dve elise koji moze da se suprostavlja vetu I da leti po ovakvim uslovima. Ocigledno je da ove starudije treba rashodovati I modernizovati se. Danas postoje letelice koje izdrzavaju direktan udar groma a da se pri tome ne zapali rezervoar sa kerozinom. Onda ni sam vetar nije problem. Ako zanese letelicu u stranu to nie stasno bitno je da se visina ocuva, a ako je velika livada uvek je moguce sleteti. Takodje bi logicno bio da svi clanovi imaju padobrane pa ako su vec vidli da imaju problem, mogli su da posikacu iz aviiona sa bebom u narucju pa nek se razbije prazan avion, bar da se spasu ljudi.

Odgovori
Jo

NEMA SE PARA ANICE.Mi smo jako jako siromasni,u bankrotu.

ma

Ma nismo mi siromasni, nego nas pljacka bagra!

Pa

Jel ti imaš više od 7 godina? Jer ako imaš u velikom si problemu. Skok iz helikoptera sa bebom u naručju, to ni u bajkama za decu nema. Deco ne slušajte šta vam teta Anica priča.

Go

Jezivo kolika je navala botova i na ovom sajtu, cim se pokrene tema bliska vlasti. Anice, duso, nije ovo Blic, ni B92. Ti, Bane i ostali mulj, da se sklonite odavde i ne pojavljujete vise, sta god da vam je receno u direktivama! Ovde dolaze ljudi koji znaju malo vise o ovoj temi i vase fraze vredjaju zdrav razum.

Ruski helikopter sa dve elise?! Moze da izdrzi udar groma, a onda ni vetar nije problem?! Bitno da se visina ocuva?! Velika livada?! Da iskacu sa padobranom, sa detetom u narucju?!

Sram te bre bilo!

Ka

…..ma pustite Anicu. Skok sa bolesnom bebom iz helikoputera. Sta ce zena. Citam vase komentare jer me interesuje sta se stvarno desilo. Ja sam arhitekta po struci, a mi vodimo jednu drugu borbu sa ovim neukim manekenima koji su sve profesije uspeli da upropaste i ponize. A kao sto vidimo pocele su da se desavaju i prave katastrofe sa ljudskim zrvama. Pozdravljam vas.

Vl

Katarina,
Manekeni, šljam, poltikanti su ušli u sve pore društva. Nepismen uči pismenog slovima. Keramičar objašnjava kako se rukovodi Vojskom. Da nije tragično upi*avali bi se od smeha do bola.
Pametan se mora izvinjavati glupome za to što nije bio lenj i glup, nego se usavršavao. Dok je nama Velikog Brata, raznih starleta i kretena, bićemo ovo što jesmo.

ma

Ma dok ne uzmu pametni stvar u svoje ruke, gluplji su od glupih! Koliko jos ponizenja nesposobni treba da nam prirede u svim sferama, dok se ne desi novi, ali pravi, 5. oktobar? Ili jos bolje, puc!

Mi

Izgleda da malo vise kasnim sa komentarom… Nije Anica bot, ona je dete. To bi trebalo da znate. Malo vise takta nece da skodi.

Po

O, a vidim, dosli stranacki spameri. Bane, jel Vi duvate lepak pre citanja teksta? Covek, bivsi komandant ove jedinice JE LETEO OVE HELIKOPTERE KADA SU NABAVLJENI ZA JSO! Sjecam se ja njega iz nekih drugih vremena, al tada mi nije bio simpatican, kao ni jedan frenkijevac, pa smo cesto provodili vrijeme u razmisljanju kako bi ih rado izgazili i satrli nasim 55ticama, i njih i njihove Mil 24ke, i 17cice i ulickane hamere. No, to je proslost.

Poenta price – zasto se nije sletelo na Kraljevo ili Kragujevac gde je sanitet i bio poslat? Jel bjese bio problem sto beba nema kiseonik? Zasto nije vazduhoplov preusmeren na najblizi heliodrom. Zasto je od 21.45h heliodrom na VMA imao upaljena svjetla (ima dosta bivsih vojnih lica u soliterima na Banjici koji se sjecaju procedure za sletanja na VMA jos od Vukovara, koji su videli da su paljena svjetla i da je cekao sanitet pod rotacijom). Bas me zanima kakvi su uslovi za sletanje bili na Ladjevcima. A da. Novorodjence od 5 dana, neuhranjeno, sa slabom sansom za prezivljavanje, izuzetno teski uslovi letenja. Pa bilo je i logicno da se posalje jedan od najvrjednijih vazduhoplova, sa dezurnim timom!? Ruzno je i pricati o procenama rizika i vrjednosti ljudskih zivota, ali to bi bilo kao kada bi mi rizikovali tenkovski vod sa ljudstvom i sredstvima da bi izvukli jednog vojnika sa 15% sansi za prezivljavanje, sa velikom vjerovatnocom da bi izgubili 75% do 100% efektiva. Gluposti.

Jel ovo sve mozda zato sto je keramicar, zajedno sa ministrom nezdravlja i ovim zemljakom i naslednikom generala, pardon MARSALA „‘Vlaše“, cekao s kamerama na Surcinu, jer je ljepsa atmosfera za slikanje, sa vec postojecom PR sobom? Ima i lijepih prostorija na VMA, al ne mogu novinari tek tako da ulaze u vojni objekat, to je boljka.

Suma sumarum, mi smo izgubili jedan od 2 helikoptera mladja od 30 godina, nekoliko pozrtvovanih i sposobnih kolega, staresina, tehnicara i civila (ni manje ni vise nego lekara), i jedno novorodjence. Nije tornado dunuo pa oborio helikopter. Nije munja sinula u njega. Nije bila Bozja volja, no zanemarivanje bilo kakve strucne procene radi sticanja politickih poena.

Ko ce da odgovara za to?

Odgovori
Ni

Bravo za komentar!

Ba

Mozda bi neko pomislio da duvam, posto odgovaram na tvoj glupavi komentar. Poenta je da to sto je neka faca bila komandant neke jedinice pre 15 godina, nikako ne znaci da je upoznat sa mogucnostima tehnike i obucenoscu pripadnika nakon 15 godina. Ako neko misli da sve sto on kaze vredi vise nego izjava sadanjih klmandanata, onda on duva…

Po

Uf, sto volim ovako, kada vuzle vuzlasto stranacko misli da moze da „spinuje“ svoju verziju realnosti. Ali maleni Bane, to moze na rezimskim medijima, a ne na portalu koji okuplja ljude koji ponesto i znaju. Ajde maleni Bane, lijepo na glavicu sesir za razmisljanje pa proveri koje je to jedinice Bogdanovic bio komandant. Da, Bane, apsolutno iste ove jedinice. Znaci, Meho i svi ostali su bili njegovi potcinjeni, jel ti to jasno, ili treba da ti se kao regrutu ponavlja tri puta, i da ti ponavis to tri puta? Ali ne bi ti o tome znao mnogo, mali si ti, al dobro, barem se trudis da zaradis tu crvenu i sok, ako, treba dijete da se nauci radnim navikama. Sedi dole, jedan, olosu stranacki.

Ba

Sveznajuci zutacu, ides mi na zivce kao i ostali vanstranacki strucnjaci ovde na portalu koji misle da su svi iz sns-a koji misle drugacije od njih. Neverovatno da takvi strucnjaci na prvu prihvataju izjavu nekoga ko je itekako politicki obojen. Prosto pomisljam da ste svi vi ostali zuti-botovi jer ne zelite da razmotrite ni na trenutak kontra-argumente svih nas koji pisemo malo drugacije od vas. I za razliku od tebe, ja imam podatak o tacnim datumima kada je intervijuisani komandant postao komandant i kada je predao duznost. U pravu si, nije proslo 15 godina, proslo je malo manje. I naravno jedinica posle njega nije prestala ni da postoji, ni da se oprema, ni da se obucava. Promenio se i on i njegovi. Promenice se i ovi koji su sad. A ti i tebi slicni cete i dalje da kenj… po svemu i svima koji misle drugacije. Uz sve politicare, mislioci-ser…ri su najveci problem i olos ove zemlje. Zato i vojska i obican narod ispastaju decenijama unazad.

Po

Mislio sam da ti odgovorim, da ti navedem dijelove tijela koje sam ostavio kod Kacanika, ordenje koje su mi prikacili, ali samo cu te ostaviti da se gicas u svojoj bespomocnosti, jer ja, ovakav kus i sakat, otjeran iz domovine, sam stvorio novi zivot za sebe i svoju pordicu, i zaradjujem od svoje ekspertize, dok ti radis za sok i sendvic i 12 dolara dnevno. Samo, nadam se da ces se iskreno, ako si imalo covjek, pokajati za lazi koje si sirio za korist izdajnika svog naroda.

VO

Pobesneli, pusti trolinu da se i dalje valja u svojim izlučevinama. Pitao sam se odakle mu obraz da nastavi nakon svih odgovora koje je dobio, ali on je izgleda primio svoj zadatak i izvršavaće ga do iznemoglosti i u skladu sa dobijenom dresurom, bez obzira šta admin objavio ili mi napisali. Moraćemo da ih trpimo, pa ne dozvolimo da se diskusija sroza na nivo ovakvih sveznajućih, morališućih protozoa. Veliki pozdrav!

Zo

Jadno je sto sad svi eksperti na portalima … Daj ljudi ne kenjaj te… piloti kod nas su mnogo Bolji nego u vecini sveta i bolje obuceni … Zalosno da se
Desila nesreca Al da nije i da su uspeli niko nebi spomenuo nista a sad trazite krivce … Nekad postoji veća sila zvana balkanski mentalitet … NASA posalje space shuttle u svemir 30 puta i 31vi on explodira … A vi poredite našu avijaciju iz titovog doba koja jos leti … Dobro lete koliko godina imaju …. Kao konj on ce orati i tegliti i vuci Al jedan dan nema treba novi mladji džaba ga hraniš i pojis … Tako i sa helikopterima i pilotima … Najbolji majstor je majstor sa pravim alatom bez alata on je samo majstor …

Odgovori
BB

Ovaj čovek je stisao petlju i rekao istinu, nažalost surovu istinu.

Pravilo opsluživanja vazduhoplova i letenja, i Pravilo bezbednosti letenja precizno definiše puno toga i bojim se da je puno toga pogrešeno ovog puta.

Niko ovde ne blati nastradalu posadu, naprotiv to si bili izuzetni ljudi i veliki heroji koji ni trenutka nisu polemisali dal će ići ili ne na zadatak.

Suze mi same krenu kad shvatim da više nema mojih školskih Draje i Miladinčeta i ljudine i pilotčine Mehe.

Problem je organizacija, nepoštovanja pravila koja do detalja nastala da bi se izbeglo ovako nešto i pisana na osnovu silnih vazduhoplovnih nesreća koje su se događale da ih nebi bilo u buduće.

Predhodna priprema,

Izvršna priprema, (određivanje alternacije tj. rezervne lokacije za sletanje),

Lekarski pregled pred let,

Meteo konsultacije i izviđanje vremena,

Pretpoletni pregled su obavezni deo procedure pre poletanje. Postoje vremenski rokovi za izvođenje svega ovog u nizu.Mislite li da je dovoljno vremena da za maksimalno 1h sve ovo obavi od najve zadatka a da bude kvalitetno, bezbedno i da se ispoštuje tajming…

Da ne govorimo o tome da svaki ulazak u vazduhoplov star 27 godina prestavlja rizik za posadu bez obzira na njihovu hrabrost i neustrašivost koju su pokazali nebrojeno puta.

Dokle će godpodi „političarima“ i „generalima“ i „komandatima“ ljudski život biti najmanje važan i da zbog uštede goriva i sticanja jeftinih poena kako su štedljivi, dodvoravaju Premijeru, ne obaviti uvežbavanje svih ovih procedura i upotrebu ugrađene opreme.

Dokle će te kršiti Pravila bezbednosti letenja a onda se kroz suze izvlačiti i čuvati svoje fotelje i komandne položaje.

Molim ljude bez mozga zvane botovi da nas ostave bar u ovom trenutku, zaradite dnevnicu, sendvič i sok na drugom mestu, ovde se dešava nešto što u vaše „mozgove“ ne može nikad dopreti…..

Odgovori
а

Зашто нико не узима у разматрање могућност да се десио квар на командама за слетање и да је евт. због тога упућен на Сурчин. При паду у том случају боља солуција је празан резервоар, отуда и кружење. Само претпоставка ..

Odgovori
Vl

Zato što ako se desio kvar te vrste, helikopter može da sleti bilo gde. Čak i u nečije kućno dvorište. Nije to avion pa da mu trebaju kilometri betona.

Pa

Evo još jednog stručnjaka. Da li si se ti nekada vozio u Mi17? Da su se komande pokvarile pilot bi to prijavio i verovatno bi se srušili odmah. Helio je jedna velika čigra u ravnoteži i ako se nešto razdesi zbogom doviđenja, ne pomaže tu ni pun ni prazan rezervoar, jednostavno mrtav si.

Ac

" Molim ljude bez mozga zvane botovi da nas ostave bar u ovom trenutku, zaradite dnevnicu, sendvič i sok na drugom mestu, ovde se dešava nešto što u vaše "mozgove" ne može nikad dopreti….."
Upravo tako, neka zaobidju makar ovaj portal.

Odgovori
su

Ako su imali svu potrebnu opremu za noćno letenje i bili obučeni da je koriste, zbog čega je bilo potrebno da bude osvetljeno mesto sletanja??? Jedan od novinara je to i pitao na konferenciji za štampu, ali su vešto eskivirali odgovor.

Odgovori
vo

ko bi rekao da ova zemlja ima ovoliko vazduhoplovnih stručnjaka, sve moj do mojega!!!

Ponekad kada pročitam gomilu gluposti na jednom mestu, najlakše je da sve precutim, bude lakše i meni i onima koji bi eventualno pročitali da sam šta napisao.

u letenje se ne razumem puno ali daleko više od većine koja se ovde javila ali u ovako teškom trenutku, teško mi je da svakog ponaosob ubedjujem šta je crno a šta belo, pogotovo kad su gotovo svi već stvorili sliku u svojim glavama šta je za njih prava istina.

a voleo bih da je svako od vas barem jednom seo u neki vojni vazduhoplovnih i video kako izgleda ne pilotiranje već samo vožnja njime ili da je makar jednom u životu morao da donese tešku vojničku odluku i kaže ono čuveno ODLUČIO SAM i da čvrsto stoji iza te odluke ma kakve posledice to nosilo…

Odgovori
Ml

Ovo sto cu napisati , oni koji su odgovorni ce razumeti i prepoznati se .
Tracite zivote onih koji mogu znanjem i vestinom da nesebicno urade mnogo za nas kojima je pomoc potrebna .
Profesionalci koje smo nazalost izgubili su radili tezak posao sa onim sto im je dato i sa cime su raspolagali .Vise sam nego siguran da su i oni znali sta mogu sa helikopterom u datim meteo uslovima , ali su ipak poleteli da bi spasili neciji zivot .
PORUKA : Nadjite nacin da se kupe NOVI helikopteri umesto tih BUNDEVA u kojima poginose ovi ljudi . Ovi helikopteri su bili dobar produkt nekog proslog vremena koje je za jos neprobudjene ( odgovorne) strucnjake odavno proslo . Ono sto je ostalo od ljudi koji treba da i dalje lete sa tim helikopterima Vam nece praviti problem . To su profesionalci koji ce sesti u bilo sta cime raspolazu da bi izvrsili zadatak kao sto je ovaj bio . Na VAMA je da to promenite i VASA je duznost i odgovornost da obezbedite prave letelice , kada ste se vec prihvatili da radite to sto radite .

Odgovori
Pa

Ja bih dodao i ovo… Gospodo na vlasti (važi za sve prethodne sadašnje i buduće ) ako hoćete napred da pravimo neku bolju Srbiju, oterajte sve poltrone, amatere i bootove oko vas, dovedite vrednog, iskusnog, poštenog, prekaljenog vojnog i policijskog vanstranačkog ministra a ne nekog civila. Slično važi i za civilni sektor, vrhunski doktor sa dobrim menadžerskim sposobnostima… da ne nabrajam dalje. Da li biste hteli da vas ja operišem ili neki naš dobar i iskusan hirurg? Zapitajte se kada birate svoje saradnike i ministre. Batalite ove što vas hvale da ste lepi i pametni, obratite pažnju na one koji vas kritikuju, jer niko od nas u ovim "iskusnim" godinama nije lep, a i pametnijih sigurno ima dosta. Jedino tako ako hoćemo da uspemo. Pustite se slikanja i PR-a, od gledanja nema selameta što bi rekla tetka Đana u Lepa sela lepo gore. A ako nećemo, gurnimo sve pod tepih pa terajmo po starom, nije nam prvi put. Samo dokle, vazduhoplovaca je sve manje, Srbija je sve manja. Večna slava našim vojnicima vazduhoplovcima i civilima stradalim u ovoj tragičnoj nesreći.

ma

Pa jasno je da ovi na vlasti to ne zele, vec zele da nam rasture vojsku skroz…
Vreme je krajnje za reagovanje!

М

Мој класић Питер је све рекао. Да ли су, кад су и колико су увежбавали ИЛС?
Што се тиче Мехе, знам га још као питомца. Одличан, храбар и пожртвован пилот. Зато је и послат у ову немогућу мисију. Нажалост тако је и прошло. Јуче су политичари поново гурнули генерале Диковића и Бандића да објашњавају народу, а они су се сакрили у мишију рупу. Наравно да је све прошло у реду они би били на насловним странама окиени пилотском јакном.

Odgovori
Pi

Cudi me sto ne naidjoh nii na jedan komentar strucnjaka za helikoptere o najvjerovatnijim neposrednim razlozima ovog udesa. mislim da za takav komentar ima dovoljno poznatih podataka, kao na primjer: da nije bilo pozara, ostaci svjedoce da je udar bio velikom brzinom, zatim, ako je neki krak rotora odlomljen jos u vazduhu i pao daleko od trupa i sl.

Odgovori
Vl

Pilot amater nećeš ni naći takav komentar. Stručnjaci čekaju izveštaj, pa onda komentarišu. Amateri komentarišu unapred.

М

Шта би ти пријатељу радио да имаш пожар у авиону? Одакле ми можемо да знамо где је елиса? Комисија мора правилно да одради посао, јер ако не одради…

Obrni-okreni svi komentari idu protiv drzave i za racun pljuvanja vlasti. Da je Tadic dobio sad bi verovatno imali 60 najmodernijih helija samo za vanredne situacije a isti bi leteli bez i jednog problema.A posto nije,sad je ovako kako je verovatno. Dakle,botovi ste i jedni i drugi,sve vas interesuje a samo prava istina ne ocigledno. Samo da se pljuje zbog licnih frustracija. Pa brate ovo je Srbija,nije Panama,nisu leteli u uslovima ciklona sigurno.Razlog rusenja postoji a iskustvo pilota sigurno nije razlog pada.Ne zaboravite,a vidim da jeste, da ovo mozda citaju i porodice stradalih. I da vi nekog pominjete u nekom kontekstu a jos uvek bez dokaza za bilo sta.

Odgovori
Vl

Griffine, Ja ovo i pišem da nikada više ničija porodica ne mora i ne sme da dođje u situaciju da preživljava ovakve trenutke.
Stoka politička je ista. Bili oni iz vremena Tadića, bilo ovi danas. Ko pošten i human danas ima želju da bude poltičar?

Sta je stobom?A i skreces vec sa teme. Srusi se B2 Spirit od pola milijarde u najmodernijem sistemu planete, nece kanta stara 25 godina,makar i remontovana? Samo sam hteo reci, ostavite politicare na stranu,pa nije Gasic kriv sto se srusio helikopter. Sutanovac nije bio bolji ministar nego Gasic.Svi su isti! Dakle to je bespredmetno. Tehnikalije treba da nas interesuju. A o tome jos nema nicega konkretno,zasto onda upirati prstom? Eto toliko.

Vl

Ne skrećem sa teme već pratim tvoje skretanje.
Pitao si zašto i šta se piše. Pominjao si politiku i političare. Znači da pratim tvoja skretanja.
Gašić jeste kriv. A zašto neka odluče Istraga i Sud.
Po meni kriv je već zbog toga što radi posao za koji nemaniti kvalifikacije, niti znanja.
Za one koji su stručni ima dovoljno podataka, pa i tehničkih, da shvate zašto se udes desio. Ono što se još ne zna je ko je glavni krivac i odgovoran za ovu tragediju.
Moj ulog ide na još njih osim Keramičara.

Sl

Vlado,slažem se donekle sa tobom.

Nemože tebi niko da naredi nešto ako ti imaš KARAKTER i ličnost i kažeš ‘NE’,ali to su ti grebatori oficirčići koji bi svoju majku prodali za viši Čin.

I takvi stižu do položaja Generala i komandanata kod nas.

Upravo zbog toga je vojska i mi kao narod došli u takvu situaciju.

IN

Da, sve je moguće. F117 "nevidljivi" je oboren, poslednji krik tehnike. Sumnjam da je bilo ko njihov postavio pitanje kako je oboren kada je nevidljiv ALI to su uslovi rata a vojska je namenjena za odbranu i po cenu života. Sve se radi u smeru da pogine jedan umesto 10, 100, 1000, . . ali i tada se ne rade samoubilačke misije, pa čak ni kamikaze. Ovde se radi o mirnodopskim uslovima i tada treba proceniti hladne glave. Naravno da je meni moje dete najbitnije na svetu ali ne i drugome. E, taj drugi je napravio katastrofalno lošu procenu i poslao u smrt sedmoro ljudski bića, nečijih očeva, sinova, muževa, braće, . .
Taj "drugi" je morao da sagleda situaciju, kako meteo tako i tehniku (o obučenosti nema govora-posada vrhunska).
Zašto je HJ MUP-a odbila? Nisu patriote, nisu tu da pomognu, nisu to nikada radili, nemaju tehnku, sebični su, . . . NE, nije to razlog, razlog je nemoguća misija sa ogromnim izgledima na neuspeh.
Surovo ali jedino moguće i ispravno: matematika, jedan život ili više?
Pitanje svih pitanja ostaje: Zašto je u takvim uslovima komandovano poletanje a odmah zatim zašto sletanje na Surčin? Ostalo je sve posledica.
Mislim da odgovor na to pitanje znamo svi.

Jo

Kada sam procitao skoro sve komentare,moze se zakljuciti da je verovatno naredba bila da se mora helikopter spustiti obavezno na aerodrom gde ih ceka Ministar zdravlja sa ekipom za slikanje,pa se desilo nesto i nesreca za nase heroje. Slava im.
Zato treba da odgovara Ministar i rukovodstvo koje je naredilo da se helikopter mora spustiti na aerodrom.
A porucio bih svim politicarima,a posebno Vucicu, da se ostave slikanja nego da svako radi svoj posao.

Odgovori
ma

Piloti u strajk i narod na ulice dok ovi ministri ne daju ostavke! Ustvari, treba i premijer da podnese ostavku sto je ovako neposobne ministre stavio na celo kljucnih resora! Ovo je definitivno za pad vlade!

Jo

Kada sam procitao skoro sve komentare,moze se zakljuciti da je verovatno naredba bila da se mora helikopter spustiti obavezno na aerodrom gde ih ceka Ministar zdravlja sa ekipom za slikanje,pa se desilo nesto i nesreca za nase heroje. Slava im.

Odgovori
Vl

Svaka čast Novom Pazaru i Gradonačelniku Novog Pazara. Reagovali su munjevito i uputili pomoć porodicama nastradalih. Skidam kapu i ljubim stope kojima hodate Novopazarčani.
Da je više kao Vas u Srbiji, gde bi nam bio kraj?

Odgovori
Ra

Helikopter je ostao bez goriva i tresnuo o zemlju kao klada. Dokaz je jer se sav razlupao a nije se zapalio. Verovatno je pilot pogrešno procenio da može sleteti kod ministra na Surčinu umesto da se kao od šale spustio kod VMA ili što je jš verovatnije da mu je to gazda naredio. tuga i žalost koji amateri vode ovu državu i narod. Cena oga ih ne interesuje.

Odgovori
С

Пратим овај догађај као и већина вас од самога почетка. Жоа ми је тих људи, већину сам и познавао. Искрено моје саучешће и породицама и колегама. Мој закључак је да се политика у овоме случају дубоко издигла изнад струке ( у осталом као и до сада). Из праћења конференције за штампу и других изјава званичника, све ми се чини да је министар директно издавајући задатак ген. Бандићу заобишао и ГШ и ОЦ РВиПВО. Једноставно речено овај задатак се није смео прихватити. Пилоти су врло поносни људи.Мало ко би од пилота рекао " ја то не могу извршити" .

Odgovori
С

Koмандовање је потпуно заказало. Нормално би било, када је посада већ полетела и ако се време нагло погоршало (што не верујем), зашто га нису вратили на а. Лађевце где се могло безбедно слетети. Нису јер су министри и новинари чекали на а. НТ.Сви медији су причали о доласку бебе као да се слеће на месец. Па зашто да само мин Стефановић има толику медијску пажњу..Ваљда је то што су научили од Блера. Када ништа не иде, дајте значај небитним и малим људским проблемима. Пусти Косово, Железару итд…то увек пали код народ,. брига за малога човека. Сви се сећамо када је онај ИЛ-76 летео целу ноћ изнад Бг( и срушио се близу а.Сурчин) због потпуног електро отказа. Милошевић је тражио од ген Величковића да полети наш авион да му се пристоји и доведе га на слетање. Љубиша није дао одобрење јер је проценио да то није безбедно за нашега пилота. Господо генерали тако се командује. Не знам тачно каква је то модернизација вршена на том Ми-17, ал сам убеђен да нема никакву опрему за инструментално прилажење и слетање, поготову ноћу. Па по оном времену пола путничких авиона није могло слетети.Шта ће сада бити'? вероватно ништа битно.Вероватно ће ген Диковић из "моралних разлога" поднети оставку(мада мислим да није ни знао за овај задатак) , они ће му је "тешка срца прихватити" и тиме себи олакшати посао око његове смене због међународне заједнице и његовог наводног "ратног злочина".

Odgovori
Sm

Ako su političari naredili da se helikopter ima spustiti na beogradski aerodrom radi slikanja, čak i u složenim meteo uslovima, pitam se zašto oficiri koji su bili tog trenutka u lancu komande nisu odbili takvo naređenje zbog očiglednog prevelikog rizika, i preusmerili helikopter na alternaciju? Ili, ako su složeni meteo uslovi postojali ili bili u najavi od samog početka, zašto se uopšte pristalo na let? Koji su razlozi?
Zašto i pilot, koji ima tu mogućnost, nije preusmerio letelicu na bezbedniju lokaciju?
O čemu se tu radi? Nezameranje, ambicije? Prevelika samouverenost? Nedostatak sposobnosti da se izvrši procena situacije?

Odgovori
Р

Био сам у сличној ситуацији почетком деведесетих у повратку са Пештерске висоравни са хеликоптером АБ-212 који је иначе опремљен за ИФР. Све је било нормално осим што је била сумљива покривеност маглом читавог подручја од Љига према Београду. Све време смо гледали врх Авалског торња, што нас је охрабривало да верујеме метео подацима. Сазнали смо да је аеродром затворен када смо стигли близу Авалског торња након пребацивања радио везе са Обласне Контроле на Аеродромску контролу "торањ". Искористили смо право да покушамо слетање инструментално, имали смо ја и колега важеће дозволе за ИФР, што подразумева да смо оспособљени за инструментално летење и слетање.
Да којим случајем нисмо били оспособљени за такво летење трагично би завршили јер нам је горива остало за петнајестак минута лета, што није било довољно за повратак.
На основу свог искуства и знања могу да тврдима да је случај последње трагедије са хеликоптером МИ-17 (који је иначе опремљен за ИФР летење) последица великих грешака и недостатака, пре свега грешака и незнања командног кадра. Највећа грешка је тврдња команданта Хеликоптерске Ескадриле и команданта Ваздухопловне Бригаде да су посаде обучене за летење у свим метео условима дању и ноћу. Да, али само у ВМЦ условима.

Odgovori
Vl

Radosave,

Kako vreme prolazi pojaviće se sve više činjenica koje potvrdjuju vaše iskustvo. Sve više ljudi iz struke, sa iskustvom i znanjem će se oglasiti i ućutkati amatere i politikante.

Ne može se doveka ceo narod lagati.

Ra

Mozda u UK, ali ne i u RS!
Ovde narod vise veruje Vucicu i Gasicu nego svojim ocima.

Ix

Jedno laičko pitanje, ne zamerite:

Da li je moguće tačno utvrditi šta je od IFR opreme bilo ugradjeno u ovu letelicu i da li je ta oprema makar teoretski bila dovoljna za noćno sletanje u CAT3 uslovima?

Ili jedino istraga može to da utvrdi?

Vl

Koliko se može saznati imao je ugradjen VOR, ILS i DME. Što je dovoljno za kategoriju 1.

Za kategoriju 3 treba toliko opreme da se ne da ovde navesti. A naročito što je kod helikoptera to posebno komplikovano i jezivo skupo. Sama oprema bi bila skuplja od ostatka helikoptera.

Lj

Da malao ilustrativno "prizemljim" situaciju u jednom olujnom oblaku samo po pitanju vidljivosti. Ko je vozio auto po gustoj magli brzinom samo 4-5 km/h i morao zaustaviti jer nije vidio ni 2 m puta. Pa onda izadje suvozac i ide ispred vozila i nekako ga navodi pjesackom brzinom. E tako je u oblaku i jos puno gore a ne znas gdje je zemlja. Svaka cact pozrtvovanim pilotima i sanitetlijama koji su zrtvovali zivote u pokusaju da pomognu.

Odgovori
De

Mene samo zanima izjava komandanta rv i pvo Bandica kada je rekao : ,,Nadomak Beograda cuo sam se sa posadom helikoptera mobilnim telefonom„. Iz kog razloga se komandant cuje sa posadom preko mobilnog telefona kad se leti instrumentalno tj postoji oficir za navodjenje koji je u stalnom kontaktu sa posadom? Meni sve ovo lici na neki otkaz uredjaja za komunikaciju. U svakom slucaju jedna zalosna situacija u kojoj su zbog necije tudje greske ili spleta okolnosti neki dobri ljudi pogubili zivote.

Odgovori
Ix

Meni liči na privatni lanac komande i "ura" pristup (čitaj: diletantizam). Voleo bih da grešim.

YU

„Malinović je dodao da je trebalo razmotriti uslove za izvršenje tog zadatka, pre svega stvarno stanje mesto situacije i STRUČNU OSPOSOBLJENOST i TRENAŽU POSADE za letenje u složenim meteorološkim uslovima noću, opremljenost letelice za takve uslove i moguće alternacije za sletanje“.

VO

Uvo su letovi po marsuti i nema komunikacije sa oficirom za navodjenje, jedina komunikacija je sa kontrolnim tornjem. Oficir za navodjenje je uvek u pripravnosti ako nesto krene po zlu da uskoci ali to kada su u pitanju avioni i to samo ako se desi da neki drugi vazduhoplov udje u marsutu. U ovakvim situacijama nema angazovanja oficira za navodjenje… E sad zasto mobilnim telefonima, ne zna se da li je komandant bio na aerodromu gde mu je dostupna i radio stanica ili je bio negde van pa je koristio dostupne nacine komunikacija. Ne vidim nista sporno u tome sto je koriscen mobilni telefon, nije ni prvi ni poslednji put…
Kada kaze da se leti instrumentalno, to nema veze sa instrumentalnim navodjenjem, to su dva razlicita pojma. Instrumentalno navodjenje podrazumeva oficira za navodjenje, a instrumentalni let podrazumeva let u kojem se uglavnom oslanjate na podatke sa instrumenata a ne na vizuelno pilotiranje (ovo bi mozda mogao da pojasni neki pilot malo bolje, ja mogu o instrumentalnom navodjenju ali nije ni mesto ni vreme)

Vl

Letenje po instrumentima podrazumeva let bez spoljne vidljivosti.
Da se razumemo, može let da bude instrumentalan, a da napolju sija sunce i da je vidljivost 150km. Nije bitna vidljivost, već pod kojim pravilima se let odvija. Znači pozicija letelice po sve tri ose se određuje bez spoljne vidljivosti, isključivo po instrumentima. Što navigacionim, što pilotažnim.
Instrumentalno Letenje ili Instrument Rating se posebno školuje i proverava se svakih 12 meseci. Što na letelici, što na simulatoru.
Postoje odlični piloti vizuelci, ali loši instrumentalci. Kao što postoje piloti koji su odlični instrumentalci, ali loši vizuelni. Najbolji je osrednji spoj vizuelnog sa instrumentalnim.

Sl

To je očigledno bio privatni poziv,a ne službeni.Verovatno zbog dočeka.
Mada gledajući kompletnu situaciju i sve informacije koje su stigle do mene,mislim da su na Letilici imali kvar sa strujom tako da su im elektronski instrumenti otkazali,praktično su bili slepi.
Izgleda da su komunicirali mobilnim.Jer kako kažu čak su primenili Radarsko Vektorisanje ali bezuspešno.
Sa veštačkim horizontom i magnetnim kompasom je neizvodljivo bilo gde sleteti Prinudno u ovakvim meto uslovima.
Pogotovo ako nemaš Gorivo.
Jer dolet tog mi- 17 je 950km ili oko 4h leta,a oni su koliko vidim proveli oko 2,5h i pali ,što ukazuje da nisu imali dovoljno goriva a moguće je da su pri prinudnom sletanju zakačili neki KABAL.

YU

Đansla, oni su od samog početka leteli VFR, mislim da je ovaj Bogdanović iskren i da oni nisu bili obučeni za IFR a iako jesu retko ili nikako nisu koristili svoje znanje a pilotiranje je ipak veština a ne nešto što se jednom nabuba pa znaš celog života.

Ix

Sreto Malinović:

"Pojavljuju se informacije da ti ljudi nisu znali da koriste opremu. Oni koji je nisu znali koristiti su prošlost, ovo su momci savremeni, uvežbani i često su je koristili tako da nije u redu da ljudi ubadaju prst u oko svojim kolegama a da nemaju nijedan argument za to."

VO

Raspravljati o tome sta kaze covek koji je zadnji put usao u vojnu uniformu pre 11 godina nije vredno vremena. Pa zar neko misli da su ti ljudi samo sedeli i cekali sve ove godine. Obucavani su, isli su u inostranstvo na doobuke, uvezbavalo se, sigurno ne onoliko koliko treba ali koliko se moglo. Zaista neki ljudi mislie da kada oni odu sve stane i propada! niko nije ne zamenljiv…

Odgovori
ma

Plasim se da je i ovo inscenirano u paketu sa prethodnim (takodje insceniranim) spasavanjem bebe od strane MUP-a, da bi se narodu prikazalo kako je MUP sposobniji od vojske, i kako bi se dodatno srozalo poverenje naroda u vojsku. Plus, da bi se opravdalo zasto se vise novca ulaze u policiju (koja sluzi vlasti) umesto u vojsku koja sluzi narodu…
Molim nase vojnike da se probude…

Odgovori
Hr

Petre,
Ako misliš da održiš kredibilitet sajta – briši botove i budale. Ne mora baš svaka šuša da objavi svoje neznanje na sajtu među ljudima koji nešto znaju i razumeju.
Što se udesa tiče – rekao sam sve što sam imao tamo gde sam pisao o ovome.
Na osnovu fotografija mesta udesa i ostataka helikoptera verujem da je velika verovatnoća kontakta sa dalekovodom pri relativno velikoj horizontalnoj brzini. Moguće da je u snižavanju zakačio stajnim trapom gornju, gromobransku, žicu i to asimetrično, jednom stranom i da nije imao mogućnosti za vađenje.
Mesto udesa nije u liniji PSS, što je indikativno – ukazuje na to da je pilot možda video difuznu rasvetu iz smera piste ali gotovo sigurno nije mogao da odredi smer PSS.
Pozdrav staroj ekipi.

Odgovori
Vl

Pozdrav Hrundi,

Botova i Budala kao korova. Rastu gde ih ne sadiš.

Možda se vidimo uskoro u BG.

In

Ja odavno tvrdim da treba da se uvede "respect rating" za one koji ucestvuju u postovima sve ostalo nema smisla vise….

Be

Ja sam 1980 na aerodromu Ljubljana video "Kraguj" koji je slete sa oka 20 m te gornje sajle sa dalekovoda tako da to niije problem za MI 17 koji je prazan tezak oko 7600kg

Zl

poštovana gospodo
vidim da moji komentari se usmeravaju na različite strane, a ne na poentu.jesam ja iz 20 veka ali sve je recite šta je novo.Vi koji letite civilnu avijaciju molim Vas objasnite šta je to instrumentalno sletanje , šta od opreme mora da ima aerodrom a šta vazduhoplov,Ja" ne znam" jer to nisam radio, a i za mojih 28 godina letenja na helikopterima NIJE niko.I nemojte mešati helikopter i avion i teoriju koju je neko predava.Kod nas transportna avijacija i lovačka koriste ils ali oni sleću samo na aerodrome.Kako bi to pomoglo helikopteru na sletanju u napr. kasarni u Surdulici i na milion mesta širom zemlje.
Vi koji ste leteli visešed znate kako se određuje kvalitet posade, ne po najboljem nego po najslabije obučenom članu. U ovoj tragediji nije bitan Meha nego kap sa 4 kategorijom osposobllenosti, i njegovi minimumi ,osposobljenos i trenaža.
Znate i sami da obučenost i trenaža nije isto.Jer kako kažu samo bicikl i plivanje se ne zaboravlja.U letačkoj knjižici ti piše napr, obučen za nošenje tereta podvesnog kao vođa vazduhoplova a to nisi radio 10 godina, dali si si sposoban da ižvršiš takav zadatak.Jesi ali prvo moraš na aerodromu par sati da uvežbavas pa tek onda da to probaš da uradiš.
Posebna stvar je što bezbedan let zavisi od ODLUKE isključivo pilota koji ižvršava zadatak.NIKO ne moze narediti ako ti ne prihvatiš.Ni jedan ministar ni komandant u tvoje ime ne moze odlučiti i narediti.
(pod pretpostavkom da su uslovi na igranici ili ispod Lične osposoljenosti i trenaže. Nažalost to nekad dovede do tragedije.
Ako ste leteli znate da ste ponek i pogrešnu odluku doneli, ali hvala bogu nije se desilo ništa , a sebi govorili nećeš više to nikad .
Znate i sami pilot zavisi od naleta to je naša droga i elan, MORAŠ leteti da bi znao, tu nema nikakve mudrosti.
Nazalos ovo je deceniska priča, Napr. od 1986 smo dežurali na Brionima sa vedrima za gašenje pozara ali sada moraju Rusi to da rade, ne što naši ne znaju ,nego nema sa čim.
Još jedan primer, Sve žićare na kopaoniku, srtuja u ruralnim sredimama smo mi uradili, ali sada nema osposobljeni u državi da završe most na adi, treba da se stavi metalni završetak i može samo helikopter ali…

Odgovori
IN

Mogu se složiti, delimično. Što se tiče "ODLUKE" i "NIKO" tu se ne slažem. Piloti koji su ostali u vojsci dele se na totalne zaljubljenike u odabrani poziv i one koji nemaju kud. Pokojni (na žalost svih nas) Mehić (naravno da nisam zaboravio nikoga od nastradalih) kao vođa posade, kao najiskusniji, mogao je da odbije zadatak-SA KAKVIM POSLEDICAMA ?! Da, on ne bi poleteo ALI to bi morao neko drugi – MANJE ISKUSAN I MANJE OBUČEN, rezultat – SIGURNA POGIBIJA. Nadam se da sam jasan.
Premijer preuzima odgovornost ? Za šta? Neće dati svoje ministre!? Ko ih traži? (Mada kada se malo razmisli može se reći i da je u pravu. Ministara nema puno a vojnike imamo za bacanje!?)
Otvoreno pitanje: Da li je jedan ljudski život bitniji od šest? (surova matematika ali jedino ispravna)
Zašto je HJ MUP-a odbila? (da budem jasan, ne okrivljujem ih)
Odluka za poletanje je bila pogrešna a sve ostalo je samo sled okolnosti u pokušaju spašavanja koji se na žalost završio katastrofalno.

GO

Pozdrav svim herojima sa slike !

Odgovori
Ra

Ljudi zaboravljate da je bila veoma gusta magla, a oni koji su leteli treba da znaju kako to izgleda kada letiš u magli pa još i noću. To vam je kao da ste u mleku – samo belina, ako im je radio "Majak" i navigacijska svetla to je još dodatno moglo da dovede do iluzija u letenju i pada u nepravilan položaj. Znam o čemu pričam jer sam i sam u par navrata doživeo sličnu situaciju. Ako su svu svoju pažnju usmerili na to da što pre ugledaju svetla PSS ili zemlju onda možemo pretpostaviti da su zanemarili VH i ostale instrumente. Tako da jedino komisija za ispitivanje udesa može utvrditi šta se stvarno desilo, jer jedino oni imaju uvid u prave podatke i nalaze sa lica mesta kao i u letačku knjižicu pilota iz koje se može utvrditi da li je bio obučen za ILS prilaz, upotrebu VOR-a itd. i da li se uopšte vršila takva vrsta obuke. Kako su komandanti izjavili Meha je završio preobuku u Ukrajini, tako da pretpostavljam da je znao i umeo da koristi sve sisteme na Mi-17.

Odgovori
Vl

Problem u svemu što si napisao Rale je da ne verujemo nikome od ovih koji daju odgovore. Znamo kako je leteti u magli. Znamo kako radi Komisija za Udese.
Dodatni problem je što istragu ne vodi Komisija za Udese. Već nešto budi Bog s nama skrpljeno od strane Vojske, koja inače nema pravo da vrši ovakve istrage.

CV

Vlado, koliko sam shvatio formirane su DVE komisije. Jedna koja treba da ispita odgovornost u liniji komandovanja, a druga koja se bavi tehnickim pitanjima koja su dovela do katastrofe. Isto tako znam, da je K-da RV i PVO imala Komisiju za udese, koja je ispitivala sve VANREDNE dogadjaje u RV. Iz nalaza tih komisija su proistekle mnoge izmene i dopune pravila u RV.
Verovatno znas i sam, da NIKADA samo JEDAN razlog NIJE doveo do VANREDNOG dogadjaja. Uvek ih ima vise.
SVAKO odstupanja od propisane procedure je korak blize vanrednoj situaciji, a svako nepostovanje propisane procedure za vanredni slucaj, je korak od VANREDNOM DOGADJAJU.
Mislim da je u ovom konkretnom slucaju bilo nedopustivo mnogo propusta u postovanju propisane procedure. Ako tome dodamo i eventualne moguce mehanickke probleme, onda je ishod nazalost bio jedino ovako moguc.

Vl

Mogu da budu formirane i 22 Komisije CVOJ. Ništa neće promeniti. Premijer je javno izjavio da on staje na prvu liniju i preuzima odgovornost. On je izjavio da je javna hajka na Bandića, Lončara i Keramičara političke prirode.. Šta misliš šta će biti nalaz tih komisija?
Drugo, ovo je bio civilni let vojnog helikoptera. MedEvac su civilni letovi, osim u ratnom stanju. Istragu mora da vodi Agencija za Udese ili kao se već zove. Nažalost vodi je vojska, koja je samo trebala da bude deo te komisije. Nema istražnog sudije, nema mogućnosti za pokretanje krivične odgovornosti. Nimalo slučajan sled stvari. Nimalo slučajan.
Još jedna bruka i sramota Srbije. Sad bi kao šlag na tortu mogla da dođje suspenzija EASA i FAA, pa da nas ovo košta kao Svetog Petra kajgana, a sve zarad zaštite nekoliko morona i dupeuvlakača.

YU

Vlado sve mi je jasno sem jednog detalja,da li FAA uvodi suspenziju po automatizmu u odnosu na odluke EASA? Koliko znam oni(FAA) nemaju jurisdikciju ovde?

Vl

Nema automatizma u EASA. Stvar je poltike.
Nema FAA jurisdikciju. Ali može samo da nas drži u kategoriji dva za letove ka USA i Kanadi i eto štete. Jedva smo došli do kategorije jedan i za to nam je trebalo skoro 23 godine.

Ra

Miško, znaš kako si i zbog čega postao komandant i ne mešaj se u stručnost i letenje. pozdrav

Odgovori
Ot

Radula ne otkrivaj drzavne tajne. Kako nema Zelenog Zmaja da on kaze svoje procene na osnovu iskustva, Poz.

Zl

POSTOVANA GOSPODO
JA, BOGDANOVIC ZLATOMIR BIVŠI KOMANDANT 890 mhe ŽELIM DA SE IZVINIM KOLEGAMA IZ JEDINICE NA
MOJIM ZAKLJUČCIMA O OSPOSOBLJENOSTI POSADE.BIO MI JE BRŽI JEZIK OD PAMETI A TO NIJE NIKAD DOBRO.NIJE ME SRAMOTA DA TO PRIZNAM JER KADA SE OVO MALO SLEGLO I KAD SAM POPRIČAO SA NEKIMA IZ J-CE DOBIO SAM UVERAVANJA DA SU BILI OSPOSOBLJENI ZA OVAJ ZADATAK I U TRENAŽI.
PRVA REAKCIJA MI JE BILA EMOTIVNA I NEPROMIŠLJA U ŽALU ZA NJIMA.
UVEŽBAVALI SU I RADILI SVE ŠTO JE BILO POTREBNO DA SE OVO NE DESI,POSEBNO SE IZVINJAVAM
PORODICAMA POGINULIH KOLEGA AKO SAM DOVEO NJIHOVU NJIHOVU SRTUČNOST U PITANJE.
ZNAM DA ĆE OVO SAD IZAZVATI JOŠ GORE KOMENTARE U STILU NAREDILI MU , ZAPRETILI I TD. ALI AKO IMAM IMALO PRAVA NA BILO KOLIKO KREDIBILITETA , OVO PIŠEM ODMAH POSLE RAZGOVORA SA
SA KOLEGOM KOJI IZ JEDINICE KOJI JE MERODAVAN DA OVO TVRDI.
JOŠ JEDNOM IZVINJAVAM SE SVIMA.

Odgovori
Sl

E moj Komadante ti iz Prve potvrdi moj Komentar,ni slova se nisu osušila,kakvi su naši komadanti i generali,da ti se utroba izvrne od muke koliko su nemoralni.

Up

Lepo sam rekao na B92 za koji ste dali izjavu da nije tacna, da ovo nisu vremena kad ste vi bili komandant (kad nije bilo ni masina ni goriva), da su ljudi upravo ILS sletanja uvezbavali 2 dana pre tragedije. Ali ste vi to opet demantovali cak i gostujuci u TV Prva, gde ste bas spomenuli moj komentar nazvali me neznalicom.

Ne znam sta vam je trebalo to gostovanje. Prvo Salinger je sjajan fotograf i dobar covek, ali nije strucan da prica o opremi helikoptera ("erkodisn" ???) . Drugo Radic, odlican poznavalac istorije razvoja vazduhoplovstva, barata sa mnogo podataka o ranijim nesrecama, ali opet koliko je on strucan da prica o razlozima pada helikoptera? Tu ste bili potom vi, covek koji je dosta proveo u toj jedinici ali koji je izgubio "nit" o desavanjima (obuci) u poslednjih 10 godina. Kretu Malinovica necu komentarisati.

Sacuvali ste svoje dostojanstvo ovim demantom, ali problem je sto je ta prva vest o neobucenosti posade sevnula kao munja kroz medije. Ovaj demant je preneo T6 i verovatno nece vise niko.

Srdacan pozdrav.

Ot

Sta su uvezbavali dva dana pre tragedije? IFR NOCU ili IFR danju?

Ot

Dobro klaso, kad vec imas informaciju da je posada bila osposobljena za letenje u SMU nocu i kad je bila u trenazi , sto ne postavi npr. pitanje: koliki je nalet prvog i drugog pilota na MI-17 u poslednjih 6 meseci(VFR, IFR,NOC). Ako si u situaciji pitaj pa napisi da i ostali znaju, posebno koliki nalet imaju piloti IFR nocu i gde su uvezbavali(ILS na a,Surcin ili GCA na a.BT.? Osposobljena posada i u trenazi bi sa navodjenjem GCA ili ILS sletela,ako ne iz prvog onda iz drugog pokusaja. Posto se osposobljenost posade odredjuje po drugom pilotu, pitaj koliki je ukupni nalet drugog pilota i koliki mu je bio nalet IFR nocu.Iznenadjuje me sto nema komentara pilota na MI-8 koji su sletali kroz oblake pomocu GCA na a.BT. Pet puta danju sa MI-8 i jedanput nocu sa Gazelom sletao sam u SMU(kroz oblake) sa GCA. Ogromna je razlika izmedju IFR pod pokrivacem i kroz oblake. Bio sam u trenazi, ali svaki put sam se borio sa tendencijom levog nagiba i tendencijom smanjenja progresivne brzine. Na MI-8 svaki put sam na visini 200 m ukljucivao radio visinomer i podesavao ga prvo na 60 a zatim na 30 m.Jos je odvratniji osecaj nocu, posebno kad se upali far, sve belo kao mleko, sreca da sam odmah ugasio far inace bi …. Iz sopstvenog iskustva ubedjen sam da su imali lazni osecaj ili cak i iluzije. Po ovoj tvojoj izjavi deluje mi da te je neko ribao.Zao mi je nasih kolega ali komisije moraju ustanoviti sta je se desilo radi pouke mladjim generacijama.

Ba

Bas bih voleo da vidim komentar Vlade i ostalih koji su bezrezervno podrzali neciji „odgovorno tvrdim“ stav i napali ostale koji su drugacije napisali. Dakle nije stvar u politici (ko je naredio, zasto, zasto nisu odbili naredjenje,…), vec u cinjenicama o kojima sam pisao (vezano za opremu i obucenost). Bez obzira na vase znanje i iskustvo, mozda biste sledeci put mogli da se prvo konsultujete sa ljudima koji su u toku sa desavanjima konkretnoj organizaciji, pa tek onda iznositi zakljucke, optuzbe i uvrede. Posebno je neozbiljno aludirati na podrzavanje neke politicke opcije, samo zato sto neko ima kontra-argumente. Svojim stavim, pausalinim i neutvrdjenim izjavama i „aksiom“ pretpostavkama ste doveli portal do amaterskog nivoa, a ne tzv botovi.

Odgovori
Vl

Bane da ti ispunim želju. Kad ti nemaš vaspitanja da se predstaviš, ja imam da ti ispunim želju.
Ima pravo Gospodin Bogdanović da kaže šta god želi. Ja u njegovo samopoštovanje i stav ne sumnjam. Ono u šta sumnjam je da ti uopšte znaš šta mi ovde pišemo i oko čega diskutujemo.
Nigde ovde nije bilo političke rasprave sem u tvojim postovima. I da si se predstavio svi znali da si bot.
I dalje stojim iz stava da posada helikoptera nije bila osposobljena za let koji su izvršili. Ti čak nemaš pojma da Piloti RV nemaju u letačkim dozvolama upisan tip Mi8/17. Taj tip helikoptera nije priznat u DCV kao EASA approved, kao im mnogi drugi tipovi letelica. Kada nema toga, nema ni pravilne obučenosti, niti kontrole iste.
A kontrola štete u RV i Državi je došla do te mere da je smešno ovde o tome divaniti. Istraga završena za osam časova!!!!!!!
Svetski rekord. Samim time možemo zamisliti kakav je zaključak.

A ti Bane, uživaj i dalje što su uspeli da slažu i što će uspeti da opravdaju sedam izgubljenih života. Za bolje i nisi. Nisi čak ni bot, niti morski krastavac. Nisi se uspeo uzdići do njihovog nivoa.
Vlada

Ba

Zasto bih se ja predstavljao na internetu, pa i na ovom forumu. Niti moram da bih izneo svoje misljenje, niti patim kao ti da pokazem svu svoju velicinu. Ja oko politike nisam nista pomenuo, vec sam komentarisao obuku pilota i opremljenost helikoptera. Na politicke stavove i odredjenu pripadnost strankama ste aludirali ti i ljudi kao sto si ti. Da li ja znam sta pricam ili ne, nije sad toliko ni bitno, niti imam zelju da dokazujem nesto. Svi komentari koji su poslati ovih dana bili su oko konstatacije koja nije tacna. A i ako ja nista ne znam, par ljudi je pokazalo da ni ti nisi bas pametan i siguran u svoje izjave. Dakle, mozda si i ti za nekog morski krastavac, bez obzira na sve iznete kompetencije. To sto ti izbacujes neke podatke koje si mozda nasao i na internetu i spinujes, ne znaci da ako se ja ne bacam sa nekim drugim podacima znam manje od tebe. Ponovo pretpostavljas bez pouzdanih saznanja sa kim pricas. I prica oko istrage je skroz neka deseta tema na koju ces izneti nove teorije zavere. Mozda tu i ima necega, ali budi bar malo pametan, bar delic od onog za sta se predstavljas pa hladne glave razmotri neke cinjenice, sacekaj rezultate istrage, pa onda iznesi komentar. kao sto si i sam rekao, strucni ljudi ne iznose svoje stavove tek tako bez pravih saznanja i argumenata. Ti to ovde nazalost nisi pokazao.

VO

Bane, opet si pobrkao sajtove. Pay-per-post dnevnice se danas obračunavaju na adresi blic.rs/društvo.

Ba

I ne nameravam vise da komenatrisem ovde, s obzirom da vas ima dosta nepristrasnih i objektivnih strucnjaka.

Ma

Zanimljivo a vidiš ja bih pre rekao Bane da si malo nervozan jer je previše pitanja vezanih za tvoj identitet, pa si ipak rešio da ostaneš ispod radara i u sigurnoj zoni anonimnosti. Pozdravi kada vidiš generala Bandića i reci mu da ne sramoti srpske oficire i da nije žena pa da plače na konferencijama za štampu.

Vl

Hvala ti Bane, kao rodu rodjenom. Samo održi svoju reč. Nećemo ni primetiti da te nema.

Kao što smo primetili i mi i tužilaštvo da nema izveštaja koji je juče završen. Gde je?

Nje pitanje za tebe Bane, ne brini,

Ma

Bane nadam se samo da si svestan da ti za razliku od Vlade nisi pokazao apsolutno ništa!?! Znači u svim komentarima koje si do sada napisao ne postoji bukvalno niti jedna jedina rečenica iz koje bi se ne videlo već samo moglo uz debelu dozu optimizma eventualno naslutiti da poseduješ bilo kakvo stručno znanje. Sve što radiš je da vrtiš tri neodređene rečenice u krug i da uporno izbegavaš da odgovoriš na pitanja iz koje si priče sa nekim zasmejavajućim floskulama tipa one: One koji me poznaju, znaju ko sam!?!
Inače koliko vidim po načinu kako vidiš sebe i poprilično nadobudnom tonu, visoki si oficir i dalje u službi navikao da se obraća potčinjenima sa visine. Osnovni problem cele tvoje priče je što sve te priče partizanke u stilu: Najbolji piloti, vrhunska obuka, sve opremljeno prosto i jednostavno udaraju u hladni zid činjenica onoga što se desilo te noći. Dva neuspešna prilaza a u trećem sedam grobova i uništen helokopter, ne znam kako to tebi Bane zvuči ali meni to nešto ne ide u istu rečenicu sa vrhunskom obukom i opremeljenošću…

YU

Eto vidiš mi za 8h sve otkrijemo a nesposobnim amerima je bilo potrebno par godina da utvrde problem sa PCU na B-737. Gledajući celokupnu situaciju udruštvu upliv politike je neminovan a i ne znam da li imamo kadrove koji uopšte mogu svojim iskustvom da pomognu poput pokojnog Zlatka Vereša da se obavi nepristrasna istraga , a o tome da se pozovu stručni ljudi i nezavisni poput tebe Vlado da pomognu nema ni govora. Ne bih voleo da sam u pravu ali čekaće nas još tužnih scena u našem vazduhoplovstvu. Hvala ti na stručnim komentarima a bezkičmenjake i ostale niže oblike života batali…

Vl

U medjuvremenu jedno pitanje za sve.

Ako je sve bilo po propisima, zašto je i ovaj nesretni, zbrda-zdola nalaz tajna?

Objavljeno je da istraga završena i ja nalaz gotov, ali ga neće objaviti. Do kada i zašto?

Bane ne napinji se da ovo shvatiš i pokušaš da odgovoriš. Suviše je to veliki napor za tebe. Ostani gde si, jer i za gde si, nisi.

Odgovori
Sl

Vlado;
Gde ti čoveče živiš,kad si ti video neki izveštaj Vojske i Države otvoren i ISTINIT.
Ja neznam za nijedan .

YU

Davne 1944 godine prilikom oslobođenja naše zemlje dečaka tadašnjeg petnaestogodišnjaka naleteo je pijani kozak pucajući nekontrolisano odjednom je uperio pištolj u njegovu dečiju glavu uzviknuvši „ti fašist ja job tvoju mat“(hebem ti mater), iako ne znajući ruski dečak je odmah naučio „njet fašist, ti job moju mat „(ti hebi moju mater). Dečak je u međuvremenu porastao ima 86 godina, evo ga sedi tu pored mene…x puta mi je rekao „sine jako brzo se setiš šta da kažeš kad ti je cev uperena među rogove“!

Odgovori
De

Već viđeno, samo je prošlo dovoljno vremena pa se zaboravilo. Kad radiš nešto što se ne radi, na način na koji se to ne radi, kad "siluješ" u letenju i sve to još na zahtev nekoga kome svi prisutni stepeni rizika nisu baš najjasniji, onda "đavo", po pravilu, dođe po svoje. Da li je to u obliku nekog tehničkog otkaza ili stručne greške krajnje je nebitno kod gubitka TOLIKIH i TAKVIH ljudskih života. "Đavolu" je pružena šansa, to je poenta.

Besmisleno je i raspravljati o tome da li je pilot trebao da odbije taj zadatak. Nije bio takav čovek, nije bio tako vaspitan, a nije bio ni obučavan da odbija zadatke spasavanja. Volim da mislim da bi ogromna većina pilota izvršila ovaj zadatak bez obzira na svest o riziku.

Da li će, ovoga puta, istraga biti poštena i potpuna? Iskreno se nadam da hoće. Istina neće vrati ove dobre ljude, ali može pomoći nekim drugim dobrim ljudima u nekim budućim akcijama spasavanja. Možda će im dati mandat da za sletanje iskoriste neku od "usputnih" destinacija takođe sposobnih za pružanje pomoći a na kojima su uslovi bili manje složeni, bez obzira na ranije donetu odluku.

Odgovori
Mi

Citam pazljivo sve vase komentare i mislim da se dogadjaju cudne stvari. Pre svega, svi se postavljaju kao sudije i donose svojevrsne presude o krivicama, bilo to da su kolektivne ili pojedinacne.Gospodo, pre svega niko od vas nije sudija inezahvalno je biti ono sto nisi.Ja nisam profesionalni pilot, nisam nikada bio pilot JNA, Ja sam samo jedan mali sportski pilot i instruktor za Ul avijaciju. Koliko znam, preispitivanje svakog udesa u vazduholpovstvu, ma kakav on bio, je da se ustanove razlozi zbog koga je doslo da udesa i ono sto je najvaznije, da se iskustvima iz prethodnih udesa spreci neki novi. Reci cu ono sto je odavno dobro poznato i ono sto svi znate.Svaki sekund letenja je na osnovama ogromnog broja ljudi koji su prolili svoju krv za avijaciju. Mene interesuje sledece. Zasto niko ne govori sta bi eventualno trebalo ispraviti ili poboljsati da u buducnosti do slicnog udesa ne dodje. Ne zeleci kao potpuni laik skolovanja, obucavanja i prakse letenja u JNA da ulazim u bilo kakvu diskusiju, vec mogu samo na osnovu objavljene komunikacije sa tornja LYBE da se zapravo zapitam, da li je procedura komunikacije, navodjenja izmedju kontrole LYBE i helikoptera bila odgovarajuca ili ne. Moje misljenje je da nije.Iz vise razloga.Voleo bih da vi, svi prisutni ovde, date svoje misljenje o tome.Mozda to pomogne, barem u tom sektoru, da se stvari poboljsaju..
Srdacan pozdrav

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj