BEG airport status
Ekskluzivno: Jugoimport SDPR kupuje vojne radare od Slovenije Osmatrački radar AN/TPS-70 / Foto: Vojska Srbije

Ekskluzivno: Jugoimport SDPR kupuje vojne radare od Slovenije

Srpsko Javno preduzeće Jugoimport SDPR najverovatnije kupuje od Slovenije vojne radare AN/TPS-70 američke proizvodnje a ovu informaciju je za naš portal potvrdilo Ministarstvo odbrane Slovenije.

Radari su zbog visokih troškova eksploatacije povučeni iz upotrebe slovenačke vojske za koju su naknadno kupljeni novi radari tipa GM 403.

Javni oglas za prodaju dva radara AN/TPS-70 sa pripadajućim rezervnim delovima postavljen je na sajtu Ministarstva odbrane Slovenije 7. septembra ove godine sa rokom prikupljanja ponuda do 12 časova 1. decembra. U tenderskoj dokumentaciji bilo je definisano da učesnici tendera moraju da uplate 250 hiljada evra. Ponude su otvorene u Ministarstvu odbrane 2. decembra u 11 časova a najbolju ponudu dalo je preduzeće Jugoimport SDPR J.P. iz Srbije.

U Ministarstvu odbrane Slovenije potvrđeno nam je da se nastavlja proces prodaje radara kompaniji Jugoimport SDPR u skladu sa objavljivanjem poziva na tender.

Takođe nam je saopšteno da poseta delegacije ministarstva odbrane Srbije na čelu sa ministrom, 1. i 2. decembra nije imala veze sa prodajom pomenutih radara. Zbog ovoga nije do kraja jasno da li će oni završiti u Vojsci Srbije ili će biti preprodati trećoj strani. Ipak, prilikom ove posete je između MO Slovenije i Srbije potpisan sporazum o vojno-tehničkoj saradnji.

Nekadašnja JNA je za potrebe jedinica VOJIN 1983. godine od SAD nabavila 4 radara ‘’Westinghouse’’ AN/TPS-70. Ovaj radar razvijen krajem 70-tih godina predstavlja 3D radar srednjeg dometa. Predstavlja jedan od najboljih taktičkih radara svog vremena i veoma je rasprostranjen u svetu. Tokom agresije NATO-a 1999. jedan AN/TPS-70 je uništen a Vojska Srbije danas poseduje tri od kojih su dva operativna.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

gi

VS je vec u srednjerocnom planu jos pre par godina stavila nabavku 2 rada srednjeg dometa umesto radara S600 (S605/613), tako da bi nabavka radara AN/TPS-70 bilo dobro resenje, posebno jer SDPR nudi opciju modernizacije istog (sa integracijom modernizovnih Kubova i Neva) i pored toga Srbija jos ima kapacitete za odrzavanje ovih radara. Inace, ovi radari su jos uvek u upotrebi USAFa.
Nabavka ovih polovnih radara bi time bila dobra opcija, posebno imajuci u vidu da su novi sistemi 50+ miliona USD (AN/TPS-77 ili AN/FPS-117 koji su nasledili AN/TPS-70, upravo Ground Master 400 ili radari klase 30N6E i noviji).
Medjutim, nekako se uvek povezivalo da ce se radar uzeti uz novi, jaci PVO sistem, tipa S300. Nabavka ovog radara od strane VS bi mozda i potvrdilo odluku nabavke Bukova umesto S300, jer S300 trazi radar od min 400km dometa, sto AN/TPS-70 nije…
A mozda AN/TPS-70 ide nekoj 3. strani, u sta je tesko poverovati jer ih i sama USAF `deli` prijateljskim zemljama, a sve drzave korisnici ovog radara su USA saveznici.

Odgovori
VO

AN/TPS-70 je osmatrački radar pravljen za potrebe VOJIN i nema nikakve veze ni sa jednim PVO sistemom niti se planira bilo kakvo uvezivanje tih sistema. Ovaj radar je u naoruzanju 126.brVOJIN, a i domet mu je 444km po TT karakteristikama.

gi

VOJIN, pa o tome i pisah – nije ovo radar za PVO sistem vec za osmatranje i po USAF dalji prenos podataka operativnim jedinicama PVO, gde se i radi umrezavanje/integracija pri cemu se tezi da se podaci sa sistema VOJIN prenose u sto kracem vremenu ka operativnim jedinicama, a tu par sekundi znaci veliku zivotnu razliku! Seti se samo 1999. E sada sto se to nije pre radilo, to je druga prica, ali sada se valjda konacno krenulo u tom smeru…
Osim toga, i Istok i Zapad navodjenje vrse dominantno data-linkom, pri cemu se najvise koriste podaci upravo sa zemaljskih i vazdusnih osmatrackih radara…

VO

Mozda se onda nismo razumeli, ja sam ovde razumeo da ti pricas o nekom direktnom uvezivanju TPS-70 sa raketnim sistemima, to ne postoji niti se planira niti ima potrebe za tim. U sustini, sistem i sada funkcionise kako si opisao, radari kao ovi i njemu slicni osmatraju VaP i te podatke prosledjuju u OC gde se formira sistemska slika. E sad, u ratu je to funkcionisalo dosta otezano, ali je funkcionisalo nekako. Zato je 126.brVOJIN i dobila orden Narodnog Heroja.

br

To sto pominje Gile je ideja o prostoj C2I digitalizaciji, gde bi se prosto receno podaci i radarske slike VOJIN prosledjivali KD PVO i RD PVO (koji imaju radare slabijih mogucnosti).
Ideja je dobra, ali je veliko pitanje dokle se sa njom stiglo

ra

možeš imati radar dometa i hiljadu kilometara bez adekvatnih raketnih sistema sve je to džabe u eventualnom sukobu takvi radari bi bili lake mete ako ih braniš nevom ili kubom koji imaju nedovoljan domet da ne govorimo o elektronskom ometanju iz vazduha protiv, kojeg zemlje poput naše nemogu da se bore , znači pre svega modernizovati raketne jedinice pa onda nabaviti radare za rano osmatranje i javljanje

Odgovori
VO

Upravo je obratno sa stanovista upotrebe sredstava. Mada ne sporim ni tvoju logiku. Sustina je da za funkcionisanje sistema PVO, jedinice VOJ su prve u lancu, odnosno inicijatori dejstava i sve mora od njih da krene, ali svakako da te radare neko mora i da stiti i da su bez toga oni samo laka meta.

OZ

To sto Zeljko pise je stara Ruska skola koja vise ne pije vodu. VOJIN najbitnija karika sistema PVO. RJ nigde u okruzenju niti u nNATO nisu u sistemu PVO. U Rusiji je druga prica, RJ su rod vojske.
Iz iskustva 1999 (licnog a i drugih ) TPS je najbolje resenje za nas sistem PVO ( i u miru i u ratu ).I Zeljko nisu uopste bili lake mete u ratu (126.brVOJIN je za to i dobila orden narodnog heroja-citavo vreme rata radari su radili ), a nisu nas branile RJ jer to i nije njihova namena. U miru npr RJ nemaju sta da traze u sistemu PVO ( jer ne dolazi u obzir da oborite vazduhoplov iznad <srbije a da prethodno nije izvrsena identifikacija cilja ).

Dr

Vidim da ste podeljeni na istok I zapad a da su vam I mišljenja dijeljena. Tako se ide naprijed. Svaki radar je dobar Ako ga znaš upotrebi ti.

Odgovori
ra

Uredu domet radara je bitan u ovom sistemu ali šta bi mi navodili sa njim u trenutnoj situaciji bez lovačkih aviona pa i 1999 su ti radari navodili migove u neravnopravne borbe sa NATO snagama i bez podrške sa zemlje jer naše RJ nisu imale savremene rakete dugog dometa a sopstvene radare su uključivali na po par sekundi mislim da nato namerno nije gadjao radare iz sistema VOJIN već da ih je pustao da rade i na taj način pokušao da neutrališe lovačke avione poslate da presretnu NATO avione jer su znali sa čime raspolažemo ,i da dopunim moj prethodni komentar nisam mislio da savremeni pvo sistem treba da štiti takav radar već i ceo VP naše zemlje jer ako si nesto otkrio i javio sledeći u lancu treba adekvatno da odgovori a ne da taktizira dok mu nebom kruže neprijateljski avioni

Odgovori
OZ

Pogresno mislis Zeljko. Gadjao je itekako NATO nase radare. Cak su objavili da su pogodili 20 i vise radara a mi smo imali npr 6-jer jedne te iste radare pogadjali vise puta a mi ih popravljali. U prvom udaru su pogodjeni svi osnovni radarski polozaji u Srbiji-al su se zeznuli jer su radari vec bili izmesteni ( npr jos u februaru ).
Nadali su se da ce nas VOJIN,kao u Iraku, da uniste za 3 dana.Malo smo ih zeznuli u tome,radili smo citavo vreme rata, mnogo premestanja,stotine raketa ispaljeno na radare,mnogo popravljenih i ponovo osposobljenih radara. I sve one sirene sto ste culi po gradovima su svirale jer je 126.brVOJIN javljala nalete NATO agresora.Avione nisu navodili radari vec oficiri koji su sedeli u tim istim radarima. Avione su obarali zato sto su podignuti sa npr nekim kljucnim neispravnim sistemima avona tako da nisu mogli npr adekvatno da uzvrate. Suludo je bilo podizati migove na npr jedan nalet NATO agresora od 400 aviona. Sa 16 MiG 29 nemoguce je braniti VaP bilo koje drzave. RJ svugde u svetu ( osim u Rusiji ) sluze iskljucivo za zastitu vaznih ciljeva ( npr industrijskih centara,glavnog grada, termoelektrana,nuklearki i sl ). To sa javljanjem ne ide bas tako kao sto ti mislis.Zato se i zove sistem PVO. A sto se tice RJ npr dovoljno je da jedan ili dva aviona prodju raketni kisobran i RJ nema vise.I nije to samo jedan raketni sistem-npr za jedan divizion S-300 potreban je i TOR,i Tunguska,i KUB M,da bi ga zastitili,plus LA.
U miru , opet ponavljam, RJ nemaju sta da traze u sistemu PVO-bez identifikacije cilja ( radarom ili dezurnom parom ) nema obaranja vazduhoplova.
Kod nasih suseda okosnicu sistema PVO cine VOJIN i lovacka avijacija,iako imaju bolje raketne sisteme od nas.

Mi

Да ли набавка ових „модерних“ радара има какве везе са оним „повратком“ ваздушног простора изнад Косова и Метохије под „контролу“ Србије или је реч само о контроли за цивилни авио-саобраћај ?

Odgovori
OZ

Nema veze sa relaksacijom VaP oko granice KiM. A i ti radari ne sluze za kontrolu civilnog saobracaja.

VO

Nema nikakve veze, prica sa Slovencima traje malo duze. Ali bi potencijalno moglo da se dovede u vezu, ako se zadejstvuje polozaj na kopaoniku, jedan od ova dva TPS bi mogli otici gore…

OZ

NATO tj KFOR sigurno nece dozvoliti da postavimo radar na Kopaonik…nema sanse. A i sam arelaksacija se ne odnosi na to. Vrlo je diskutabilna relaksacija-pored pogresnih napisa u stampi i izjava politicara relaksacija se svodi da vise ne moramo da najavljujemo KFORU letove vojne avijacije u blizini granice sa KiM. Ai komandant KFOR moze kada god mu se prohte da je ukine ( a komandant je trenutno cini mi se Slovenac ).

VO

Mi smo dozvolu defakto već dobili, samo je problem sto treba urediti infrastrukturu…

OZ

VOJIN dozvola nije dobijena niti ce biti za postavljanje radara na Kopaoniku.

OZ

Infrastruktura je uredjena jos pre desetak godina.

Tr

Jel zna neko pouzdano koje zemlje koriste ovaj radar? Nasao sam neki sajt gde nema Slovenije uopste.

Odgovori
OZ

AN TPS-70 retko ko jos koristi. Svi koji su mogli su presli na novije radare ( FPS-117, TPS-75, GAMA D, RAT i sl. ).

VO

A koja to zemlja ima Gamma D!?

OZ

VOJIN GAMMA D ima Rusija i Banglades….

YU

Praviti promet njima, umjesto nabavke jednog-vrednog, najnovijeg ruskog radara poslednje generacije…pa kasnije nabaviti S400…puste zelje, pusti snovi

Odgovori
OZ

Nemamo mi novca za te Ruske radare.

VO

Cena ova dva polovna radara je takva da za te pare nismo mogli platiti ni 5% nekog novog radara!

ra

Ma kupis od slovenaca radar i u nekom nedaj bože po nas ratu možeš na vreme da obavestiš civilno stanovništvo da beže kud koji dok u miru možeš da otkrivaš civilne avione koji greškom udju u naš VaP i upozoriš ih radiom da su zalutali jer na njih možemo jedino da pošaljemo utvu-75 strašno .Nabaviš lepo s-300 buk i tungusku sve to začiniš sa nekoliko novih migova i onda natenane posvetiš pažnju sistemu VOJIN inače je sve ostalo mlaćenje prazne slame od strane ministarstva odbrane

Odgovori
OZ

Upravo to sto si napisao je mlacenje prazne slame. Totalno pogresno.Osnovno nepoznavanje sistema PVO.

OZ

Nabavis te raketne sisteme i bez VOJIN i LA npr greskom oboris civlni vazduhoplov sa 200 putnika.
Ocigledno ne poznajes sistem PVO, njegovu ulogu i zadatak, tj cemu sluzi.
Suvisno je raspravljati o ovoj temi sa nekim ko nepoznaje sistem PVO.
Ali nas narod voli u sve da se mesa…

ra

Mene samo zanima kao civila pošto je evidentno da si ti pripadnik vojske koja je svrha tih radara bez modernih PVO sistema u redu da netreba oboriti greškom putnički avion ali tekve letelice imaju uredjaj ili tzv transponder koji kontroli na zemlji daje podatke o položaju i broju leta kao i o tipu letelice tako da takve avione možeš samo namerno da oboriš ili da ih prizemlji dežurna para sa aerodruma

Odgovori
YU

OZNA, da li imaš saznanja kako su se pokazali mamci ’99? Jedinica koja je bila trenutno stacionirana u blizini mog mesta prilikom jednog napada bila je neokrnjena ali su neke limene table pedantno ispogađane.

Odgovori
VO

To se zovu pasivni reflektori. Postoji tehnologija i način izrade istih a dimenzije se prave u odnosu na talasnu duzinu na kojoj radi radar. Ako se dobro naprave, mogu dosta da pomognu!

YU

VOJIN hvala na odgovoru, baš me iznenadilo ovo sa dimenzijama, meni kao laiku se činilo da je to bilo sklepano „s brda s dola“. Bilo kako bilo momci su ostali živi i zdravi i očigledno da je to dosta pomoglo!

OZ

Kao sto rece VOJIN to su pasivni reflektori. Dobro obucen vojnik moze da ih postavi tako da ne pogode radar ( samo mora da zna frekvenciju rada avionskog radara ). U agresiji 1999 koristili smo ih i nisu se lose pokazali. Npr sa njima mozes da laziras zgradu, most, i sl., naravno ako ih strucno izradis i postavis. Citava nauka je o tome.

ra

Radar razvijen krajem 70ih se u normalnim državama nalazi u muzeju ali ne i kod nas mada mi gledamo da ugasimo muzej jer nema starosne razlike izmedju eksponata i sredstava ratne tehnike a sve to možeš da vidiš besplatno na otvorenim danima zašto plaćati ulaz u muzej ali da mi kupimo radar od Slovenaca oni nežive u sedamdesetim kao mi

Odgovori
gi

Koji experti…
Ovaj radar se proizvodio do kraja ’90tih za potrebe USAFa, koji ovaj jos uvek koristi na vecini baza. Pored toga, koriste ga jos mnoge drzave, koje su ga modernizovale i vecinom postavile na vozila.
Radar koji imaju Slovenci je prosao 2 fabricke modernizacije i pored toga, mladji je od nasih i ima bolje primo-predajnike. Generalno, za date pare je dobra kupovina jer naslednik – AN/TPS-77 kosta 27 miliona USD pa navise…
Onaj sto spomenu S400 – RF ima samo 5 operativna sistema i cena nije poznata, ali se po budzetu RF izdvojenom za nabavku S400 procenjuje da je oko 250 miliona USD cisto po sistemu, plus troskovi prateceg esalona bliske PVO, 3 kompleta raketa i slicno… Finalna cena prelazi 500 miliona USD!
Ps-molim „experte“ da komentarisu ako imaju sta strucno reci, ovo rekla-kazala je za neke druge lokacije…

gi

Nisam stigao napisati, osnovna verzija se proizvodila do kraja `90tih, ali AN/TPS-70 se jos uvek proizvodi u okviru svojih poslednjih verzija koje je na osnovu najnovijih tehnologija razvio Northrop-Grumman (koji je kupio Westinghouse) – AN/TPS-703 – polu-stacionarni, `mid-range` (u odnosu na stare SFRJ koji su bili uslovno 1. generacija, 703 je 3. generacija, dok bi slovenacki trebali biti na nivou 2. generacije) i AN/TPS-78 – mobilni, `long-range` (prodati npr Tajlandu 2013. g., na nivou AN/FPS-117/TPS-77 Lockheed Martina).
Podsetio bih vecinu komentatora da skoro sve zemlje u okruzenju, pa i u dobrom delu EU kupuju polovnu opremu iz nekoliko najvecih zemalja-ekonomija… Ono sto je za nas suvo zlato, za njih je tekuci otpad za rashod, ako vec nije za unistenje! Npr – zajedno USN i USMC u redovnim operacijama godisnje izgube u proseku 27 aviona i ostete vise od 100 aviona, dok u misijama izgube 11 aviona! USAF i RF u svim vidovima godisnje gube 30-40 aviona… Istovremeno zbog troskova odrzavanja dosta opreme poklanjaju – drugima oprema vredi i takva kakva je, dok bi npr USAF morala da je dovede u ispravno stanje (npr: US Army je sacuvala nekoliko hiljada boljih M-ATV vozila koje je izvukla iz Iraka i Afganistana dok je losije donirala ili unistila; medjutim, dok su svoje servisirali po ceni 20.000-100.000USD kako bi bili spremni za nove misije, vozila koje je donirala morala bi da sredi po cenama od 90.000 do 240.000USD – koliko je poznato, skoro nijedna drzava koja je primila donaciju nema nameru da izvsi navedene servise…, a US je to nerentabilno). RF npr izbacuje Mig29 jer se smatra za avionom losijih performansi (posebno 9-12), plus usled velikih razlika u proizvodnji i kasnijim modifikacijama (narocito 1990-tih) Mig29 je poceo da bude logisticki problem… (studija iz 2011. g. je pokazala da operativne jedinice od 10kom Mig29 imaju stalno na raspolaganju 6kom cija je efikasnost na nivou 4kom Su27 ili 3 Su30MK).

OZ

eTO KAO STO SAM REKAO NE POZNAJES SISTEM pvo NITI VAZDUSNI SAOBRACAJ. a STA KADA GA ISKLJUCI ILI MU JE NEISPRAVAN transponder. Ili kada u VaP RS udje neki mali avion ( kao u slucaju Radinci ) koji leti u G sloju i ne mora da ima isti niti da se javlja. Svrha radara je kontrola i zastita VaP RS . Ti samo o ratu . Rat pa rat. Vise nece biti ratova u obliku kao sto smo ih do sada poznavali.
Gile delimicno tacne konstatacije o tim Slovenackim radaraima. Jesu mladji od nasih ali imaju vise radnih sati ( a stanje TWT cevki ili kako ti kazes primo predajnika je isto diskutabilna ). Slazem se sa tobom da je to dobra kupovina s obzirom sta se sve dobija u paketu. A alazem i sa Zeljkom da bi trebali da kupimo nove ( bar Kineske koji su sasvim OK a nisu skupi kao Americki ili pejos skupli Ruski ). TPS 77 JE U STVARI TPS 117 I NIJE NASLEDNIK TPS 70. NJEGOV NASLEDNIK JE TPS 75 I 78.

gi

OZNA, u pravu si, zato sam se i ispravio u 2. postu… U okviru proizvodjaca, naslednici su 703 i 78, a 77 je od drugog proizvodjaca, ali u USA 77 i 78 potpadaju pod generaciju posle 70/75…
TPS117 je podverzija FPS117 koja se nalazi na kamionu i izradjena je po zahtevima par kupaca, koji pak ima svoju ‘transportnu’ verziju TPS77 a koja se vuce prikolicom…
Ne bi me cudilo da od ovih nasih i od ova 2 slovenacka naprave 2, eventualno 3 operativna…

VO

Sledeći u generaciji je TPS 75 koji ima solidstate predajnik, pa posle ide 78… Ono sto je najvaznije, slovenacki radari su preko 10 godina mladji od naših i nikada nisu gadjani, naši su svi izbuseni od rata…

ra

Ljudi ja neosporavam tehničke karakteristike ovog radara mada pomenuti koji treba kupiti od slovenije verovatno i pored fabričkih modifikacija nije ni blizu mogućnosti onog koji koristi USAF ja samo zagovaram ideju da se izvrši modernizacija na svim nivoima od jedinica VOJIN do jedinica RV i PVO dosta više krpljenja remontovanja i kupovine polovne tehnike

Odgovori
ah

BDP 4.602 EUR (2014) Srbija
BDP 18.083 EUR(2014) Slovenija

Ne piši gluposti… buđžet je max ograničen.. zlatna vremna ex yu su prošla.. velika je mogućnost da će te radare Srbija upotrebljavati sledećih 20-30 godina.. da neuzdižem slovence po nepotrebnom.. Najuspješnij slavenski narod su Česi.. A za Srbiju i Sloveniju mogu reći samo, da je prošla baka sa kolačima (ex Yu)

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Señor na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

Za laike, koja je sustinska razlika izmedju ICAO i EASA dozvole? Da li jedna organizacija me priznaje dozvole druge?

29. Nov 2023.Pogledaj

Stojko na: Aerodrom „Nikola Tesla“ danas prešao broj od 7 miliona opsluženih putnika

Da nisu imali onu katastrofu sa gradjevinskim radovima, bilo bi 10 miliona.

29. Nov 2023.Pogledaj

car na: Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

Nije. Hr će od 12 platiti defacto samo 6 i to vjerojatno manje po komadu od AW139M. Inače Hr policijski AW139 su bili po 12 milijuna € 2015-16.

28. Nov 2023.Pogledaj