BEG airport status
Nova Alitalia počela sa radom: Predstavljen strateški plan

Nova Alitalia počela sa radom: Predstavljen strateški plan

BEOGRAD – Juče je u Rimu predstavljen strateški plan za novu Alitaliju uz jasnu opredeljenost novog izvršnog tima i strateških investitora za temeljne promene u kompaniji. Nova Alitalija počela je sa radom 1. januara 2015. godine, nakon realizacije investicije Etihad ervejza i postojećih vlasnika udela u Alitaliji.

 
 
1407760949006-AFP-532293363
 
 
Na jučerašnjem sastanku Upravnog odbora nove kompanije Alitalija, koja je počela sa radom 1. januara 2015. godine, nakon realizacije investicije Etihad ervejza i postojećih vlasnika akcija u Alitaliji, ratifikovana je poslovna strategija kompanije. Njene osnovne elemente juče su u Rimu predstavili Luka di Montezemolo, predsednik Alitalije, Silvano Kasano, generalni direktor Alitalije i Džejms Hogan, predsednik i generalni direktor Etihad grupe i potpredsednik Alitalije.

U operativnom smislu, mreža predviđena novom strategijom kompanije podrazumeva tri čvorišta u Italiji: Aerodrom Malpensa u Milanu će pojačati dugolinijske letove, dok će aerodrom Linate u Milanu poboljšati povezanost sa čvorištima partnerskih aviokompanija. Aerodrom Fiumićino u Rimu će pojačati dugolinijske letove i nastaviti da širi kratkolinijske i srednjelinijske letove kako bi se održao značaj na italijanskom tržištu.

Redovi letenja širom mreže biće optimizovani tako da omoguće bolju povezanost, kao i veći broj kod šer letova sa postojećim i novim partnerima. Nove linije iz Rima uključuju Berlin, Dizeldorf, San Francisko, Meksiko Siti, Santjago (Čile), Peking i Seul, uz povećan broj letova za Njujork, Čikago, Rio de Žaneiro i Abu Dabi. Alitalija će takođe dodati ukupno 13 letova nedeljno sa Malpense u Milanu, uz svakodnevne letove ka Abu Dabiju, četiri leta nedeljno ka Šangaju i dodatne letove ka Tokiju.

Takođe, biće unapređena povezanost sa čvorištem Etihad ervejza u Abu Dabiju putem svakodnevnih letova iz Venecije, Milana, Bolonje i Katanije, kao i dodatnih letova iz Rima, koji omogućavaju dalju povezanost sa Bliskim istokom, Afrikom, indijskim potkontinentom, jugoistočnom Azijom, Kinom i Australijom. Venecija će biti jedini italijanski aerodrom, pored Fiumicina u Rimu i Malpense u Milanu, sa koga će Alitalija leteti za Abu Dabi dugolinijskim avionima.

Dok se ispituju dalje mogućnosti za produbljivanje saradnje sa članicama Skajtima (SkyTeam), naročito sa Er Frans/KLM i Delta Erlajnsom, postojaće i značajno novo partnerstvo sa Er Berlinom i NIKI, kao i poboljšana povezanost sa Etihad ervejzom. Takođe, u planu je i bliža saradnja sa Er Srbijom i aviokompanijom Etihad ridženel. Ova partnerstva će povećati mogućnost izbora za klijente na mnogim tržištima.
 

Flota

 
Takođe, kada se priča o novom strateškom planu i novim linijama, jedno od prvih pitanja koje se nameće jeste organizacija flote nove kompanije. Alitalija i Etihad ervejz, kao i njihovi partneri, ispituju mogućnosti za poboljšanje efikasnosti zajedničke flote. Na primer, Alitalija je u procesu premeštanja 14 Erbas A320 aviona u Er Berlin, kao i razmatranja opcija sa Etihad ervejzom za kupovinu dodatnih širokotrupnih aviona za Alitaliju. Alitalija će takođe imati priliku da dobije avione iz postojeće narudžbine Etihada.

– Revitalizovana Alitalija koju zamišljamo i koju smo počeli da gradimo će biti značajno preimućstvo za ovu državu i pokretač rasta našeg turizma i poslovanja. – rekao je Luka di Montezemolo, predsednik Alitalije. – Energija, strast i stručnost koju sam uočio u Alitaliji proteklih nedelja ne ostavljaju mesta sumnji da će aviokompanija koju danas predstavljamo ponovo postati vrhunska italijanska aviokompanija, priznata širom sveta. Zbog toga verujem da su ljudi u Alitaliji stub istorije čije pisanje započinjemo. – zaključio je on.

I generalni direktor Etihada i potpredsednik Alitalije, Džejms Hogan, rekao je da su brze, odlučne promene jedino što dolazi u obzir na tržištu koje je i dalje opterećeno krizom u evrozoni koja je u toku, i dodao da su glavni investitori Alitalije postavili jasan rok po kome je predviđeno da će ova aviokompanija dostići profitabilnost do 2017. godine.
 
 

  Komentari

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  Vlad na: Sputnjik: Srbiji isporučene kineske izviđačko-borbene bespilotne letelice

  Miloš77 FT-8C ima maksimalni od 11.8 km i efektivni domet od 6 do 9 km.

  06. Jul 2020.Pogledaj

  Vlad na: Pogranična kriza sa Kinom: Indija iz Rusije nabavlja 21 MiG-29 i 12 Su-30

  Pitam kolege komentatore da li je neko uopšte imao nekih poslovnih veza ili kontakata sa Indijcima? Ja lično te ljude i njihov način razmišljanja nikada neću razumeti ma koliko se do sada trudio...

  06. Jul 2020.Pogledaj

  Vlad na: Pogranična kriza sa Kinom: Indija iz Rusije nabavlja 21 MiG-29 i 12 Su-30

  Veljko, Evo, pojavio se i Duško No. 2... Mora da i tebi iznad kreveta visi slika F16 a omiljen ti je film Top Gan? Zašto za većinu ljubitelja američke tehnike važi prosto pravilo da su malo kratki sa realnim viđenjem sveta oko sebe. Ipak, čast izuzecima koji razmišljaju svojom glavom, a ima ih na ovom…

  06. Jul 2020.Pogledaj

  Aleksa Radojičić na: Pogranična kriza sa Kinom: Indija iz Rusije nabavlja 21 MiG-29 i 12 Su-30

  @Drina Sad već krećeš da menjaš teze. Indijci su napravili lošu pušku, shvatili su da su se zajebali i morali su brzo da odreaguju, jer im je potrebna hitna zamena pušaka. Jedina konekcija ovog fijaska sa ekonomijoj je čvrst proktekcionizam koji se u ovom slučaju obio o glavu. I sada će, ako se ne varam…

  06. Jul 2020.Pogledaj

  Dead1 na: Pogranična kriza sa Kinom: Indija iz Rusije nabavlja 21 MiG-29 i 12 Su-30

  Drina, bezbednost je samo prednost ako ti proizvodi mogu da rade svoj posao. Bolje Indiju brani vojnik s stranom AK203 nego vojnik sa domacim smecem poput INSAS. A tako i za avion Tejas naspram stranih aviona.

  06. Jul 2020.Pogledaj

  Send this to a friend