BEG airport status
LYBE 1720:30 Z 130°18KT CAVOK 14/08 Q1013 NOSIG=
Aktuelizacija stare studije: Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore suočava se sa operativnim problemima

Aktuelizacija stare studije: Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore suočava se sa operativnim problemima

BEOGRAD – Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore nema adekvatnu tehniku i dovoljno kapaciteta za kontrolu crnogorskog neba, stoji u Strategijskom pregledu koji je Ministarstvo odbrane Crne Gore uradilo još 2013. godine, a prekjuče ga prenosi portal Analitika.me

 
 
65178_188177895_dsc0391cc-597x400
 
 
Iako je zaštita vazdušnog prostora jedan od prioriteta u procesu NATO integracija, crnogorska vojska nema borbene sisteme i sredstva za protivvazduhoplovna dejstva (artiljerija, raketni sistemi i avijacija), kao ni transportne helikoptere i savremeni radar za nadzor vazdušnog prostora, navodi Centar za demokratsku tranziciju.

Zbog neposedovanja višenamenskih srednjih helikoptera Vazduhoplovstvo VCG nije u mogućnosti da pruži adekvatnu podršku civilnim institucijama u reagovanju na vanredne situacije (traganje i spašavanje, gašenje požara, medicinska evakuacija-MEDEVAC, transport i dr.), navodi se u Strategijskom pregledu koji je Ministarstvo odbrane uradilo 2013. godine. Takođe, zbog neposedovanja adekvatnih helikoptera nije moguće dostići potrebnu mobilnost kopnenih snaga, koja obzirom na konfiguraciju terena može biti od presudnog značaja za efikasno i adekvatno reagovanje na moguće bezbednosne izazove, piše u Strategijskom pregledu.

Takođe, Centar za demokratsku tranziciju navodi da „postojeći kapaciteti vazduhoplovnih snaga ne omogućavaju izvršenje dodeljenih misija i zadataka Vojske i nemaju mogućnost taktičkog transporta većeg broja ljudi, sredstava i tehnike vazdušnim putem“. U ovom pregledu se opisuje i da vazduhoplovstvo u skladu sa dodeljenim zadacima ima limitirane tehničke i operativne sposobnosti za misije traganja i spašavanja (SAR) iz vazduha, iznad kopna i mora i nije u mogućnosti da adekvatno podrži ove aktivnosti u svim vremenskim uslovima.

Analitika.me prenosi i da su iz PR službe Ministarstva odbrane Crne Gore pojasnili da zbog položaja i veličine prostora, mogućih pretnji i stanja vazduhoplova, Vojska Crne Gore za zaštitu neće imati borbene avione već helikoptersku jedinicu:

– Samostalno rešavanje ovog pitanja i za mnogo veće države od Crne Gore je izuzetno skupo i neracionalno rešenje. Zbog toga se Crna Gora opredelila da ovo važno pitanje nacionalne bezbednosti rešava kroz proces saradnje na regionalnom nivou i kroz proces integracije u kolektivni sistem bezbjednosti. – rekli su iz tog resora i takođe naveli da su započeta dva projekta za rešavanje pitanja u oblasti nadzora i kontrole vazdušnog prostora. Takođe, počela je rekonstrukcija Vazduhoplovnog operativnog centra, na vojnom aerodromu Golubovci za što je do sada potrošeno oko 100 hiljada evra.-
 
 

  Komentari

  d

  U vazduhoplovstvu Crne Gore, još veće pitanje je kadar. Izneto pitanje i eventualno obnavljanje vazduhoplovnih efektiva, nije moguće bez kvalitetnog vazduhoplovnog kadra.

  Odgovori
  J

  Mogu da formiraju manju helikoptersku jedinicu, za koju bi pilote školovali u inostranstvu i to je to .

  Odgovori
  v

  A ako ih NATO odbije(sto verovatno hoce) mozemo mi da ih branimo.Par g-4 i koji orao i na konju su. :))))))))

  Odgovori
  1

  Sanse za takvo nesto su apsolutno nikakve, jer jednu clanicu NATOa moze da brani samo druga clanica NATOa.

  O

  nemoj me ti branit da te zamolim!!!

  Odgovori

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  17. Nov 2019.Pogledaj

  Сремац na: Vulin obišao vojni aerodrom u Batajnici: plate pilota značajno “unapređene“, obnavlja se infrastruktura

  Ресурс.....па у томе се и огледа трагедија ове државе где се већ 20 година аматери уче како се она води...у свим сегментима....па и војсци. Тако да ја поздрављам било какав корак, кад се нешто корисно и паметно уради . Без обзира ко је тај који је урадио или наредио да се то нешто напраби.

  17. Nov 2019.Pogledaj

  Send this to a friend