BEG airport status
SDPR kadar zvanično kroji politiku naoružavanja vojske, 13. mart nije bilo jedino nebezbedno letenje helikopterom Nova poseta, nova nadanja, nova šoping - lista. Delegacija Vlade Srbije biće najbrojnija u novijoj istoriji

SDPR kadar zvanično kroji politiku naoružavanja vojske, 13. mart nije bilo jedino nebezbedno letenje helikopterom

Trodnevna poseta predsednika Vlade Srbije Ruskoj federaciji koja počinje danas „pripremljena“ je u široj javnosti kao još jedan susret nakon kojeg će srpske oružane snage na poklon dobiti silno oružje.

Da medijska priprema ovaj put ne izgleda u potpunosti kao histerična groteska fanatične ljubavi prema majci Rusiji pobrinula se Hrvatska. Premijer je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Vladi Srbije detaljnije pričao o strateškim vojnim izazovima koji mogu doći od našeg Zapadnog suseda a bilo je reči i o poslednjem raspletu u slučaju „Helikopter“.

Juče smo takođe saznali za do sada nezabeležen nemar RV i PVO Vojske Srbije kada je prevoz šefa Vlade u pitanju koji se, navodno, dogodio uz drastičnije kršenje pravila letenja nego u noći 13. marta.

SDPR kadar pravi šoping-listu za Rusiju

Međusobne zvanične posete srpskih i ruskih zvaničnika u poslednjoj deceniji od kojih su se očekivali pokloni ili povoljni krediti za PVO sisteme, MiG-ove i drugi hardver najbolja su praktična ilustracija podjednake nezainteresovnosti obe strane u pravcu ozbiljnije političko – vojne saradnje. Ova poseta, međutim, za nijansu može biti drugačija.

Premijer je juče prvi put detaljnije kandidovao novu temu: početak trke u naoružavanju sa Hrvatskom. Kako je rekao na konferenciji za medije „Srbija neće dopustiti narušavanje odnosa snaga (između dve zemlje)“. Nakon pominjanja detalja vezanih za razvoj kopnenih artiljerijskih oruđa naglasio je da „smo počeli da razmišljamo i o nabavci borbenih helikoptera jer su neki nabavili Kiowe“ a pomenuo je i raketni sistem MLRS o čijoj se potencijalnoj nabavci u Hrvatskoj priča već nekoliko nedelja. Premijer se u segmentu priče o naoružavanju nije odredio isključivo prema Rusiji već je pomenuo da ćemo „nabavljati nedostajeće oružje od Rusa ili Nemaca“.

sova-23
Nova politika naoružanja VS od ljudi koji su vam doneli ovakve travestije / Foto: SDPR

Ovo, do sada najkonkretnije javno naglašavanje potencijalnih vojnih pretnji poslužiće kao kvalitetan podtekst mogućem zanavljanju borbene tehnike Vojske Srbije. Iako se rasplet oko hrvatske nabavke „Kiowa“ uskoro očekuje i ide ka pozitivnom ishodu, još u potpunosti nije jasno koliko MLRS sistem može predstavljati opasnu pretnju.

Od pre nekoliko nedelja osoba koja će u Ministarstvu odbrane krojiti politiku i detalje o nabavci naoružanja i vojne opreme biće ex-SDPR kadar, diplomirani inženjer, dr. Nenad Miloradović. Ovaj donedavni zamenik generalnog direktora najvećeg državnog dilera naoružanja, institucije koja je pored blamiranja sebe, blamirala i kompletnu namensku industriju Srbije, zamenio je na ovom mestu čoveka od struke, načelnika Uprave za odbrambene tehnologije general-majora Bojana Zrnića. Zrnić je u „zastupničkom kapacitetu“ popunjavao ovu poziciju sve dok Miloradović, kao vršilac dužnosti nije imenovan.

Nenad Miloradović - novi pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse / Foto: Kurir
Nenad Miloradović – novi pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse / Foto: Kurir

Kako saznajemo, Miloradović je (kako mu nova funkcija pomoćnika ministra za materijalne resurse i nalaže) odgovorna osoba za formiranje šoping-liste kojom ćemo u ova tri dana izaći pred Ruse. Na listi želja su, naravno, MiG-ovi ali zaista i borbeni helikopteri.

Medijska presuda

Vikend koji je za nama počeo je vešću da je Vojni disciplinski sud u Beogradu doneo nepravosnažnu presudu u prvostepenom postupku protiv general-majora Ranka Živaka i brigadnog generala Predraga Bandića povodom udesa helikoptera Mi-17 13. marta ove godine.

Živak je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, proglašen krivim zbog disciplinskog prestupa „propuštanja radnje na koju lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete. Za isti prestup proglašen je krivim i Bandić uz dodatnu kaznu „prekoračenja službenog ovlašćenja“.

Ministarstvo odbrane nije pojasnilo značenja ovih presuda osim da su kazne zabrane unapređenja u viši čin ili napredovanja na viši položaj. Živaku u trajanju jedne godine a Bandiću dve.

Konfuzija povodom ovih presuda koja je potom usledila u javnosti ponovo je aktuelizovala potrebu da se kao krivac ili krivci izdvoje pojedinici. Naredbodavci spasilačke misije 13. marta koja se pretvorila u HEMS transport i prilikom koje je zakazao svaki činilac (zasiguno ne samo vojni) trebalo bi da se konačno nađu u fokusu civilnog procesa koji se nije pomakao iz predistražnosg postupka. Sa naglaskom na „trebalo bi“.

Evidentni sukob Načelnika Generalštaba i njegovih RV i PVO generala kao pozadinu ove vesti najbolje su ilustrovale „Večernje Novosti“ tvrdnjom da u vrhu vojne avijacije vlada veliko nezadovoljstvo. Navodi se da će se Živak i Bandić žaliti na presudu i pozvati na elemente civilnog predistražnog postupka iz kojih se, prema njima, vidi da njihova odgovornost ne postoji:

– U vrhu vojne avijacije vlada veliko nezadovoljstvo odlukom disciplinskih organa. Dodatnu težinu nosi činjenica da Više javno tužilaštvo u Beogradu još vodi istražni postupak, pa se ova odluka tumači i kao neka vrsta pritiska na pravosuđe. Provizornim kaznama vojska je poslala jasan signal tužiocu da ne podiže optužnicu. – sumiraju „Novosti“.

Da besmisao u kojem se RV i PVO trenutno nalazi bude veća juče se pobrinuo i premijer. On je za govornicom prilikom konferencije za medije pored ličnog mišljenja da „Živak i Bandić nisu krivi“ izneo i novu informaciju:

– Pa ja sam helikopterom tri puta prinudno sleteo. U uslovima koji nisu bili lakši, čak su bili i teži nego te večeri. –

Ovom izjavom predsednik Vlade dodatno je izneo ozbiljnu sumnju u operativne sposobnosti RV i PVO i potencijalno generalima Živaku i Bandiću osigurao nove disciplinske presude.

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Pe

Zanimljiv text autora. Zadrzacu se na vojno-tehnickim komentaru. :)
S jedne strane je normalno da SDPR kontrolise naoruzavanje vojske jer i kako bi prodali ino-kupcu sistem koji se proizvodi u Srbiji a ne koristi ga Vojska Srbije. Kroz tu prizmu i posmatram ovu prasinu koja se digla oko MLRS-a, poenta price je da se ubrza kupovina domacih modernih artiljerijsko raketnih sistema za potrebe Vojske. MLRS jeste potentan, mislim da ce Hrvatsku papreno kostati municija za ovaj sistem. Takodje oni imaju ‘oganj’ i ‘plamen’ u naourazanju ali izazov za njih sa tim sistemima preostalim od JNA vjerovatno/pretpostavljam je municija/rakete, zalihe se trose, a ko proizvodi danas te rakete. Srbija da, ali kako kupovati opremu od Srbije. Tako da je tendencija da Hrvatska predje kompletno na NATO opremu. Stvarno ne vidim kako ovaj sistem moze biti tolika prijetnja da remeti ravnotezu u regionu, cak ni sa par balistickih raketa. Ali SDPR ima odgovor, novi artiljerijski oruzni sistemi da ne idemo u detalje, treba poceti nabavku za Vojsku i to podrzavam.

Sto se tice odnosa sa Rusima licno smatram da je sve vrijeme problem bio drzanje Srpske strane, koja je ‘dobijala razne signale’ od nasih ‘prantera’ itd..Rusija je vec dala ponudu ali Rusija ocekuje i iskreniji i otvoreniji odonos Srbije prema ‘partnerstvu’ sa Rusima. Mislim da cak ni novac nije problem jer Rusima treba jak i pouzdan saveznik na balkanu a to su nam i stavili do znanja. Svidja mi se ovaj dio price da su i ‘novi borebni helikopteri’ u igri. Licno bih volio ofanzivne sisteme tipa ‘kalibar’ hehehe…kao faktor odvracanja.
Ajde zivi bili pa vidjeli sta ce biti od svega.

Odgovori
Pe

Za Vašu informaciju sustavi Oganj od bivše JNA koriste se do isteka zaliha i većinom se nalaze u pričuvi (rezervi), a nastavit će se koristiti sustavi APR-40 i Vulcan sa raketama u kalibru 122mm koje proizvodi ĐĐSV, ali i neki naši saveznici u NATO-u (Poljska, Češka, Rumunjska, Slovačka)
Njima smo opskrbljivali i Vojske BiH i Makedonije.

Mi

МЛРС М270 о којем је реч такав какав јесте није нарочита претња са ракетама М26 и М26А1/А2. Све даље преко тога са вођеним М30/31 по домету превазилази било који артиљеријски систем којим располажеВС. Проблем представља заправо могућност истог да лансира и тзв. „TBM“ (тактичке балистиче пројектиле) а пошто је реч о домету 300км значи мисли се на МГМ-168.
Чак и са МГМ-140 проблем је очигледан.

In

Bracni par SDPR+MO je postao neprikosnoveni monopolista u arcenju, gubljenju i izrabljivanju ono malo budzeta koji je otet od srpskih poreskih obveznika.

VS nikada nije bio nikome prioritet vec nacin, namenska industrija je opljackana i poluprivatizovana, oteta i unistena, vo zaklan zbog dva cevapa…..

Odgovori
Pe

Ovdje stvarno neznaš više tko ima više i gdje su veći idioti kod Vas u Srbiji ili kod nas?!?
Kakav crni M270 MLRS?!? Pa to su napisali oni idioti u našim novinama kad su krivo prenijeli citat zapovjednika TRP (Topničko Raketne Pukovnije) u sastav koje ide PzH-2000!

Kakav crni MLRS kad smo potpisali, ratificirali i primjenjujemo međunarodnu konvenciju o ne korištenju i ne širenju kazetne municije (“zvončića“) koje koriste i Orkan i MLRS! Što mislite zašto smo već prije povukli Orkane?

Eto toliko o nabaci i uvođenju MLRS!

Odgovori
Pe

PeroZ, posto vi pretpostavljam imate puzdane info, naletio sam bio na neka tracaranje po portalima, da ce HV nabaviti MLRS i sa njima biti u prisutna u Estoniji ili tamo negdje..u sklopu NATO borbenog dezurstva itd…da je sva ta prica ustvari zbog zadataka na Baltiku. Ima li neki % istine u tim spekulacijama.

gi

Realnost je da je Hrvatska podnela predlog DoD za preuzimanje ili kupovinu viska vojne opreme USA, da ne nabrajam sada, ali ima tu i helikoptera, MRAP, M-ATV i slicne opreme, ali u izvestaju za ovu fiskalnu godinu stoji i MLRS za Hrvatsku, kao zamena za Orkan i druge starije siteme koji nisu u skladu sa NATO opremom i naoruzanjem. Medjutim, USA DoD nije stavila na prodaju MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS), tako da bi zahtev morao da bude posebno odobren (nisu ga odobrili nekim starijim NATO drzavama…). Promene koje su potrebne da se izvrse na MLRS M270 na standard GMLRS, sa potrebnim rehaulom bi kostale oko 4 miliona USD dok bi svaki MGM-140 projektil kostao oko 2 miliona USD (Lookheed proracun u okviru zahteva).
Dok nabavku M270 USA DoD podrzava, prodaju MGM140 bas i ne jer smatraju da se narusava odnos snaga u regionu te ne podrzavaju predlog pred Kongresom, ali ako neki kongresmen pogura, mozda i prodje…
Inace, Hrvaska je lepo osmislila ARJ jer ce sa PzH200 i M270, pored delimicno modernizovanijih starijih D30J imati mogucnost efikasne podrske do 90km, odnosno vecu fleksibilnost u dejstvima, posebno u okviru NATO snaga i dalje integracije u okviru istih!

Ra

Perice ja mislim da vi nemate municiju za one Orkane koje ste pokupili iz N.Travnika…Nemate ni proizvodnju za to sredstvo i sasvim je normalno da nije sredstvo na koje se može računati…Inače ti ajde da kažem ukradeni Orkani su vlasništvo Iraka pa nebi se iznenadio da su odlepršali ali ipak samo nagađam…Poznato je da je proizvedeno po narudžbini 8 Orkana plus jedan prototip i oko 2000 raketa…4 Orkana i 1000 raketa su isporučeni Iraku a koliko znam(a možda i nije tačno) preostala 4 su završila kod Hrvatske kada su odvežena iz Travnika…Prototip je ostao u Republici Srpska a preostalih 1000 raketa je odveženo u Srbiju…Da li je do kraja ispoštovana obaveza prema Iraku ne bih znao reći kao što ne bih znao da kažem da li je pored pomenutih došlo do izrade još nekoliko Orkana u šta sumljam da se dogodilo…Ako su Orkani i dalje u Hrvatskoj oni su neupotrebljivi zbog nedostatka raketa…

Pe

Hehe..Raso ‘moji’ nisu pokupili nista is N.Travnika, ali ‘nas’ je bio onaj Orkan u Banjaluci koji je zapravo stigao iz bivse RSK. Ok nebitno, ali ovi podaci o raketama za ‘Orkan’ se poklapaju sa mojim saznanjima. Tih 1000 raketa sto je preostalo je bio dio onog cuvenog tovara koji je bio namijenjen Iraku i blokiran u luci bar pred pustinjsku oluju..a kao nije se znalo ko je trgovac, smijurija. Vojska Srbije je jedina u regionu koja raspolaze ozbiljnijom kolicinom raketa za Orkan, koliko ja znam i tu prestaju dalje spekulacije zasto sistem nije operativanm u drugim zemljama regiona. Nisam cuo da je negdje pokrenuta proizvodnja novih kolicina raketa (262mm), a i sam koncept rakete/municije je diskutabilan u modernim uslovima ratovanja. Tako da tih 4 Orkana-2 (na Zil-u) u VS su prakticno jedini operativni…

Fr

Не можемо очекивати неке повољности од наше браће кад Вучић иде у Москву да каже у лице Путину да је стратешки пут Србије у ЕУ и да неће улазити ниукакав војни савез са Русима и наравно онда ће то још једанпут да понови свим западним медијима…Да ли овај наш народ има мозак да бира оваквог издајника…То ми никад неће бити јасно..

Odgovori
de

Prizivaš stranu vojsku na našoj teritoriji, i ti nekoga nazivaš izdajnikom? Tužno.

ku

Mi odavno kaskamo za Hrvatima sto se tice kopnenog i vazduhoplovnog naoruzanja…Ali da se drzimo teme, u ovom trenutku imamo 4 mi -8/17 a komsije dve eskadrile! Od lovacke tehnike 5 lovaca od toga 2 sa radarom! Dvanest remontovanih Mig 21 ,sa pravom mozemo reci da kaskamo za komsijama….

Odgovori
Ph

Za Orkane, Ognjeve, R400, M270 i slicno cu ostaviti temu kompetentnijima, moj stav je da ako mozemo da napravimo sami u tome nema nikakvog problema, sramote i skandala, sto nasi zapadni „prijatelji“ ne bi propustili da spomenu/spinuju/sta-god-bio-moderan-izraz-za-to. Za te stvari trziste postoji, igraca nema puno, velik je strateski dodatak za zemlju, ta vrsta razvoja moze imati siroke industrijske benefite, no to neko ko ne razume tehniku/tehnologiju raketne i avio tehnike tesko da shvata.

Sto se Sove tice, ako je Utva 75 mogla, ne vidim razlog da se ta opcija ukida. Uostalom, nije bas da je nepoznata stvar i travestija kao sto autor, zadojen fensi slicicama Eurofightera sa podvesenih 15 tona naoruzanja skupljeg od 90% mogucih meta, tvrdi. Kraguj je koriscen u nasim lokalnim sukobima uspesno, Utve 75 takodje, u inostranstvu je primera onoliko, npr:
http://edition.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/10/28/tiger.attack/index.html
Slazem se da ne treba teziti i racunati na takvo resenje, ali za odredjene (ogranicene) situacije moze biti korisno. Americki i/ili NATO ratovi koji se vode po Iraku, Avganistanu, Siriji, Libiji itd. i oruzje koje se tu koristi nisu apsolutne nikakva referenca, jer je veliki deo svrhe i razloga za pokretanje tih ratova upravo uvaljivanje tih (pre)skupih sistema naoruzanja, cak i u situacijama (POGOTOVO U SITUACIJAMA) kad bi neka jednostavnija i daleko jeftinija platforma potpuno jednako obavila posao. U prevodu:
Zasto da na kolonu odrpanih Tojota ispalis Storm Shadow, ako mozes da bacis Mk.83 ?

Sto se Miloradovica tice, lik je opasan, ali je i strucan i radan, ma sta svi mi mislili o SDPR-u. Ono sto je najveca bruka te kompanije je njihovo PR odeljenje sa stranackim/vezistickim Mega-Singi kadrovima + pokoji vezista medju, uglavnom, odlicnim inzenjerima (ljudi koji su presli iz VTI-a, TOC-a, namenske).

Odgovori
Ze

Ljudi ja neću da kažem za druge i znam za sebe da bih puno voleo da se nešto promeni i obnovi u našoj vojsci a u vazduhoplovstvu pogotovo … Plašim se da će sve ovo biti sto kaze nas narod tresla se gora, rodio se miš …jos jedno zavlacenje naroda i jeftini politički poeni

Odgovori
Vl

Ja od juna 99-te Boga molim da imamo efikasan sistem odvracanja (moderan PVO, ispravne vojne avione, modernu KOV, itd) ali svaki put u proteklih sedam ili osam godina kada god nasa delegacija ide kod Rusa ili obrnuto govori se o paketu NVO koji rusi samo sto nisu dostavili. Jos dok je nacelnik generalstaba bio gen. Miloje Miletic govorilo se o kreditu od 2 milijarde USD-a VS, pa famozna nabavka MIG 29 M2, jos se govorilo da su piloti uveliko na obuci u RF, da bi se sada polemisalo oko opravdanosti remonta MIG 21. Zna li neko upuceniji da li su te price svih ovih godina bile samo PR ili je neko sprecio modernizaciju VS? Ja sumnjam na ovo drugo…

Odgovori
Ra

Velike najave ali da ipak sačekamo da vidimo šta će se to dogovoriti…Zvuči mi realno ono sa nabavkom potrebnih delova za serijsku proizvodnju Lazara i naravno oko saradnje sa Kamazom za Noru…Ostalo videćemo da li će biti samo priča…

Odgovori
Vl

Raso,
Mislim da nabavka delova za proizvodnju Lazara i kamioni za NORE su vise kao nabavka repromaterijala za proizvodnju, to sa strategijske tacke gledista ne znaci nista.

Š

Neće biti ništa od te priče. Hrvati će nabaviti M-270 sa balističkim raketama a mi nećemo nabaviti ništa. Zašto? Zato što kadar u SDPR-u čine ljudi koji su zainteresovani za prodaju oružija a ne za odbranu zemlje. Da nije tako, ne bi pravili idiotske sisteme kao što su to radili do sada. Njima je u interesu da prave nekakvo naouržanje koje može da se uvaljuje diktatorima po svetu, što nije loše za posao medjutim kada se radi o odbrani zemlje, stvari su dijametralno suprotne. Po meni trebalo bi da se napravi novo telo, neka vrsta Agencije za razvoj naoružanja a SDRP da se izbaci iz priče tj da se javljaju agenciji ako ova hoće nešto da im proda. Besmisleno je da trgovac naoružanjem dizajnira borbene sisteme, jer će ići uvek linijom koja njemu donosi najveći profit a ne onom koja je potrebna zemlji. Situacija je krajnje ozbiljna i treba je tako shvatiti.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Evroprc na: [RAT U UKRAJINI] Usporavanje ruskih ofanzivnih dejstava, navodni pokazatelji da Kina uskoro šalje naoružanje Rusiji, ruska lovačka avijacija dobila još jedno pojačanje

Ја не верујем да је ово био дрон, мислим да би такав радар ( Кој је огроман, као вишеспратница) био одбрањен од тога. Тешко је бранити тако велики и притом истурен систем. Русима ово служи да још виде како да боље бране овакав важан систем , чуди ме да УКР тек сада погађају тај систем,…

24. May 2024.Pogledaj

Yoda na: [RAT U UKRAJINI] Usporavanje ruskih ofanzivnih dejstava, navodni pokazatelji da Kina uskoro šalje naoružanje Rusiji, ruska lovačka avijacija dobila još jedno pojačanje

Zna li ko, da li se radi o novim aparatima SU-30 SM2 ili se postojeći modernizuju na taj nivo - koji ima isključivo ruske komponente, jače motore i Irbis radar poput SU-35 - pa time i rakete dužeg dometa itd. Ovo može značajno olakšati logistiku uz znatno povećanje sposobnosti. Uzgred, rokanje Voronježa definitivno ukazuje na…

24. May 2024.Pogledaj