BEG airport status
Talas zakona koji detaljno regulišu upotrebu dronova – Emirati prvi

Talas zakona koji detaljno regulišu upotrebu dronova – Emirati prvi

BEOGRAD – Ujedinjeni Arapski Emirati biće jedna od prvih zemalja koje je regulisala upotrebu bespilotnih letelica, uključujući dronove manje od jednog kilograma namenjene za hobi upotrebu, saopštile su tokom ovog meseca vazduhoplovne vlasti UAE. Primena zakona počinje već početkom sledeće godine.

 
 
drone
 
 
Na konferenciji održanoj u Dubaiju koja je posvećena sistemima vazdušnog saobraćaja u budućnosti, Direktor za bezbednost, navigaciju i aerodrome Vazduhoplovnih vlasti UAE, Mohamed Faisal Al Dosari (Mohammad Faisal Al Dossari) rekao je da su oni prilično napredovali sa prvim koracima koji su napravljeni ka regulaciji upotrebe bespilotnih letelica i da će vrlo brzo početi javna rasprava na tu temu:

– Naš najveći izazov je da prvo regulišemo komercijalnu stranu priče, a onda i upotrebu letelica koje se koriste iz hobija i koje neki korisnici doživljavaju kao igračke – čak i to želimo da regulišemo. Očekujemo dug proces javne rasprave koji podrazumeva diskusiju o procesima koji su potrebni za dobijanje saglasnosti i smernicama koje treba da se primene. U jednom trenutku takođe moramo da razvijemo i plan implementacije zakona. Radimo čak i na tome da zakonski regulišemo bepilotne letelice koji su lakše od jednog kilograma– rekao je Al Dosari.

On je naveo i da će se Vazduhoplovne vlasti UAE fokusirati na četiri ključne stvari prilikom pisanja zakona koji se odnose na regulisanje korišćenja bespilotnih letelica – sigurnost, bezbednost, okruženje i energetsku efikasnost. Javna rasprava će, prema njegovim rečima, početi vrlo brzo i trajaće dok god to bude bilo potrebno,a kako se procenjuje, najmanje šest meseci:

– Regulatorni okvir će biti konačno određen ove godine i ja očekujem da će implementacija imati efekta već u januaru 2016. Time ćemo biti među prvim zemljama sveta koje imaju u potpunosti zakonski regulisanu upotrebu svih vrsta bespilotnih letelica – zaključio je Al Dosari.

Vazduhoplovne vlasti UAE rade na ovom projektu već dve godine, uključujući sve aktere na čije funkcionisanje se taj zakon odnosi, a naglašena je i velika važnost poslednje faze u kojoj će biti organizovana vrlo važna edukacija putem niza tribina, seminara, radionica i medijskih kampanja.

Tokom 2014. Ujedinjeni Arapski Emirati su planirali da lansiraju vazdušnu kurirsku službu predviđenu za dostavljanje zvaničnih državnih dokumenata, a organizovanu putem bespilotnih dronova koji poseduju skener oka kao sistem legitimacije koja je neophodna za preuzimanje dokumenta. Ako zakoni stupe na snagu početkom sledeće godine kao što je i planirano, dostava državljanstva dronom na kućnu adresu u Abu Dabiju i preuzimanje istog nakon što vam uređaj skenira oko i utvrdi da ste to baš vi, preći će iz domena dobre ideje u realnost.
 

Problemi

 
U međuvremenu, dronovi u ostatku sveta često zadaju velike glavobolje civilnoj avijaciji, pre svega ugrožavanjem bezbednosti. Poslednji zabeleženi incident koji tome svedoči jeste slučaj sa londonskog aeroroma Heathrow, kada se civilni dron umalo nije sudario sa putničkim avionom Airbus A320 koji je bio u fazi sletanja. Iako je pilot aviona jasno učio dron, kontrola leta ga ni u jednom trenutku nije “imala” na svojim radarima. Pilot je slučaj prijavio, a britanska organizacija za bezbednost aviosaobraćaja označila je ovaj događaj najvišoom oznakom “A”, koja označava da je postojao ozbiljan rizik od sudara. Iako u Velikoj Britaniji postoji nekoliko pravila koja, uistinu, ne tako jasno definišu kretanje dronova, udruženje linijskih pilota Velike Britanije hitno je zatražilo detaljno regulisanje ove oblasti.

Paralelno sa svojim kolegama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zakonodavci se u Sjedinjenim Američkim Državama uveliko bave pitanjem dronova i uvođenjem njihovog kretanja u pravne okvire, a njihova percepcija čitave problematike prilično je zatvorena, pa tako recimo, dok u određenim evropskim zemljama stotine firmi dobijaju dozvole za upotrebu dronova, od agrikulture do različitih vrsti nadzora, u SAD to nije slučaj. Iako se na tome radi godinama, Federalne vazduhoplovne vlasti SAD tek krajem ovog meseca završavaju detaljne zakonske regulative koje će regulisati korišćenje letelica kojima ne upravlja čovek, a prema rečima stručnjaka može proći još dve do tri godine dok ove odluke ne postanu konačne.

Predstavnici vazduhoplovnih vlasti u SAD navode da na njihovomm nebu u jednom trenutku ima više aviona i ostalih letelica nego u bilo kojoj drugoj zemlji sveta i da je bezbedna integracija dronova u takav sistem veliki izazov. Tome doprinosi i činjenica da Federalne vazduhoplovne vlasti dobiju u proseku oko 25 izveštaja mesečno od pilota koji su uočili dronove u neposrednoj blizini aviona odnosno aerodroma. Baš kao i Velikoj Britaniji, predsednik asocijacije pilota u SAD, Li Moak, navodi da su civilni dronovi za hobi namene, koji se mogu naći na tržištu jako opasni za civilni aviosaobraćaj iz više razloga, ali pre svega jer su radarski neuočljivi, a sa druge strane nisu opremljeni nikakvom tehnologijom koja može upozoriti pilote na njihovo prisustvo.

Iako je sasvim jasno da je proizvodnja dronova postala masovna, cene prilično niske a same letelice dostupne, još uvek nije jasno u kom pravcu će se čitava industrija razvijati. Pre svega, traži se softverska, odnosno operativna platforma koja će omogućiti njihovu koordinisanu masovnu upotrebu i na kojoj će čitava industrija dronova biti izgrađena, a određene softverske kompanije već uveliko rade na tome. I na kraju, potrebno je obezbediti zakonska rešenja koje će sve to omogućiti i regulisati.
 
 

  Komentari

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Zagreb nije iskoristio svoju šansu

  Vi naravno znate da Zagreb ima daleko veći GDP nego Split, i da ima bitno više turista nego Split. I da Zagreb ekonomski raste. I dok stvari drže vodu koje ste napisali, stvarno mi nije jasno kakve veze bi povezanost Slavonije sa Srbijom imala na rast Zagreba. Da se Slavonija poveže gospodarstveno i na druge…

  17. Sep 2020.Pogledaj

  Petar Vojinovic na: [VIDEO] Do sada neobjavljeni video snimci letenja iz kabine MiG-a 29 srpskog RV i PVO

  Zamislite da zaista razmišljamo kao Vi i da sve do čega dođemo a zanimljivo je ostavimo samo za odabrani krug ljudi? Lep primer, i nemojte ga zaboraviti, da medij može biti kriv i kad objavi i kad ne objavi.

  17. Sep 2020.Pogledaj

  Petar Vojinovic na: [VIDEO] Do sada neobjavljeni video snimci letenja iz kabine MiG-a 29 srpskog RV i PVO

  Banja Luka, Vi ne pitate nego pišete da "samo pitate" nakon nekoliko konstatacija koje su proizvoljne. Odgovor na pitanja u drugom pasusu je: naravno da sam siguran u sve. Tango Six kada objavi bilo šta onda je u potpunosti siguran. Vaše i moje shvatanje sistema odbrane Srbije i nivo informacija o istom ne može biti…

  17. Sep 2020.Pogledaj

  Dekki PG na: [VIDEO] Do sada neobjavljeni video snimci letenja iz kabine MiG-a 29 srpskog RV i PVO

  Generalno konačno smo se u našoj državi posle 30 godina izborili sa određenim stvarima i to je nešto što je bilo logično da se desi , ali sve stvari vezane za dešavanja u svijetu mi smo apsolutno nebitni tj apsolutno je smiješno pomisliti da mi možemo uticati na bilo šta u svijetu osim na odnose…

  17. Sep 2020.Pogledaj

  Send this to a friend