BEG airport status
Partner 2015: Program modernizacije radara Instituta „Mihajlo Pupin“ Veliki planovi za tržište modernizacije radara / Foto: Institut "Mihajlo Pupin"

Partner 2015: Program modernizacije radara Instituta „Mihajlo Pupin“

Institut „Mihajlo Pupin“ iz Beograda predstavio je na ovogodišnjem „Partneru“ nekoliko zanimljivih razvojnih programa i projekata koji imaju veze sa vazduhoplovstvom od kojih je najzanimljivija bila sledeća stepenica u ponudi modernizacije radara u VHF području koju su brendirali kao Prvi srpski radar velikog dometa.

Kako je „Pupin“ već proizveo modernizacione komplete za radare P-12, TPS i S600, akumulirano iskustvo i ideje ohrabrili su ih da ponude poluprovodnički primopredajnik kao prirodni nastavak dosadašnjih aktivnosti na modernizaciji radarskih sistema:

– Ovaj primopredajnik nam omogućava da tehnološki zaokružimo proces modernizacije radara u VHF području (P-12, P-18, itd.), odnosno omogućava nam da našim kupcima ponudimo modernizaciju celog radara osim antenskog podsistema, čime oni zapravo funkcionalno dobijaju novi radar.

Svesni smo da postoji potreba da se radarska ponuda zaokruži i antenskim sistemom i iz tog razloga smo pokrenuli istraživanja koja treba u budućnosti da omoguće isporuku kompozitnih Yagi antena (zračeći element) za reparaciju postojećih antenskih nizova i isporuku Loop zračećih elemenata od kompozita (cilindričnog dizajna) za novu antenu bitno poboljšanih karakteristika. Pored navedenog, postoje interni planovi za razvoj radarskih uređaja i sistema u drugim frekventnim opsezima. – rekli su nam na „Partneru“.

Savetnik direktora instituta Ilija Pilipović pojasnio nam je priču oko radara na primeru uzoraka navedenih modernizacija:

 

Sve izveštaje sa ovogodišnjeg „Partnera“ možete pogledati u posebnoj sekciji klikom na baner:

Partner2015Post

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

С

Ирител ради модернизацију П-12 радара за војску.

Odgovori
Mi

Iz koje godine proslog veka je taj radar?

Ma

IMP radi akviziciju, obradu I distribuciju signala na P 12.
Sem sto dogovornom ekonomijom UOT, bez tendera gura privatnom Iritielu poslove, sta jos Iritel radi na P12? Iritel ugovori sa MO, a onda kupi od IMP sve kuljcn elemente. Kabina stara, samo je prefarbaju. Sta tacno radi Iritel? Molim Vas pojaniste.

Ne

@Milorad
U tekstu se pominje nekoliko radara, i svi su iz prošlog veka, a tačne godine kada su isti razvijeni možete naći uz malo pretraživanja interneta.

@Manje slobodan
Između ostalog, IRITEL proizvodi digitalni prijemnik za radar P12, jedan od ključnih elemenata cele modernizacije. IRITEL takođe vrši intregraciju celog sistema, što je takođe izuzetno važan deo u celom poslu. A što se tiče načina na koji MO ugovara poslove, da li je išta od toga što ste naveli protivzakonito? Molim pojasnite.

Odgovori
Ma

O tome da li je zakonito ili ne pitajte načelnika Uprave za snabdevanje. On o modernizaciji radara P 12 ne zna ništa. Kako je moguće da se radari modernizuju a da se zaobilazi Uprava za snabdevanje?!?!?

Al

Evo prodje 4 godine , zna li iko jel ista od ovoga radi !

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Djuka na: [POSLEDNJA VEST] SMATSA smanjila horizontalno razdvajanje putničkih aviona u području aerodroma „Nikola Tesla“ sa 5 na 3 nautičke milje

Ne razumem, da li smatras da treba vise "kapaciteta" ili si prosto ironican? Ovde se radi i o optimizaciji profila leta prilikom sletanja i uzletanja zarad ustede u gorivu i smanjenja emisije stetnih gasova...

18. Apr 2024.Pogledaj

Dunedain na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Stojko Samo malo modernizovane? -Poboljsan oklop -Zamenjen motor -Nove osmatracko nisanske sprave -Nova sretstva veze -Zadrzane amfibijske mogucnosti

18. Apr 2024.Pogledaj