BEG airport status
[IATA samit 2016] Er Srbija potpisala Deklaraciju protiv nezakonite trgovine zaštićenim divljim vrstama Er Srbija, Alitalija, Er Sejšels i Virdžin Australija nove potpisnice Deklaracije Bakingemske palate / Foto: Air Serbia

[IATA samit 2016] Er Srbija potpisala Deklaraciju protiv nezakonite trgovine zaštićenim divljim vrstama

Kompanija Er Srbija (Air Serbia) potpisala je Deklaraciju Bakingemske palate i tako se uključila u borbu protiv nezakonite trgovine zaštićenim divljim vrstama, saopštio je srpski nacionalni avio-prevoznik.

Deklaracija Radne grupe organizacije „Junajted for vajldlajf “ (United for Wildlife) o transportu nelegalnih proizvoda od divljih vrsta potpisana je na godišnjem IATA samitu u Dablinu.

Osim srpskog nacionalnog avio-prevoznika, potpisnice su i kompanije Alitalija, Er Srbija, Er Sejšels i Virdžin Australija. Etihad ervejz postao je potpisnik u martu ove godine.

„Junajted for vajldlajf“ predstavlja savez sedam najuticajnijih svetskih organizacija koje se bave očuvanjem divljih vrsta i Kraljevske fondacije vojvode i vojvotkinje od Kembridža i princa Harija.

– Borba sa ilegalnom trgovinom divljim vrstama putem svih vidova transporta je od suštinskog značaja u rešavanju problema. Pozdravljamto što su Etihad ervejz i partnerske avio-kompanije potpisali deklaraciju i što su aktivno podržali inicijativu – naveo je Lord Hejg od Ričmonda, predsednik radne grupe za transport pri organizaciji „Junajted for vajldlajf“.

Radna grupa ove organizacije, koja je osnovana u Svetskoj banci u decembru 2014. godine, identifikovala konkretne aktivnosti.

Deklaracija sadrži jedanaest obaveza u pogledu strategije sprečavanja krijumčarenja divljih vrsta, kojim se posebno propisuje da sektor transporta pomogne kod zatvaranja puteva koje koriste trgovci divljim vrstama.

– Zapanjujuće je kolikom brzinom nestaje živi svet, a predviđa se da će opstanak čak 50 odsto vrsta biti ugrožen do sredine 21. veka. Er Srbija je ponosna što ima priliku da učestvuje u zaštiti mnoštva divljih vrsta naše planete tako što će preduzeti mere koje će sprečiti veoma štetnu nezakonitu trgovinu zaštićenim vrstama – izjavio je generalni direktor Er Srbije, Dane Kondić.

Kako se navodi, avio-kompanije mogu da pomognu na nekoliko načina, između ostalog i tako što će raditi na povećanju svesti kod putnika, obezbediti resurse na aerodromima i razvijati saradnju sa carinskim i policijskim službama.

– Činjenica da je šest kompanija u kojima Etihad ervejz ima udeo u vlasništvu potpisalo deklaraciju omogućava da se ostvare sveobuhvatniji i efektivniji rezultati na 348 destinacija. Pod vođstvom našeg direktora za održivi razvoj, u okviru naše grupacije razvijamo akcioni plan kojim ćemo pomoći da se spreči ova štetna aktivnost – izjavio je predsednik i generalni direktor „Etihad Aviation Group“, Džejms Hogan.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Yrraf na: Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

Mene više zanima koliko će se dušebrižnika javiti da kuka EU kako treba da sankcioniše Hrvatsku jer pravi nelojalnu konkurenciju drugim avio prevoznicima upumpavanjem novca u nacionalnu avio kompaniju. Čisto da vidimo koliko su dosledni. :) Inače ja lično ovo podržavam, zato što male države poput naših bez nacionalnog prevoznika postaju crna rupa za avio…

30. Nov 2022.Pogledaj

Oblomov na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

>> Pola satelita na svetskom nivou se zadnje 3 decenije salju u orbitu raketama iz sovjetskog doba. Ti nemas pojma o temi o kojoj pises! Ruski LEO biznis je prdn'o u cabar samo na TV ne izvestavaju o tome...

30. Nov 2022.Pogledaj

dr djura na: Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

Ok sve je to super obnavljaju ljudi flotu i bravo za to. A sad me zanima koliko će likova ovde sad da priča o prostacima sa Balkana jel nisu objavili ni koliko aviona a kamoli uslove ugovora i cenu koju će platit. A tek što nema javnog tendera nego se još troše zajedničke pare čitaj…

30. Nov 2022.Pogledaj

Pavle na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Ivan Ako si im rekao za svemirski program. Pola satelita na svetskom nivou se zadnje 3 decenije salju u orbitu raketama iz sovjetskog doba.

30. Nov 2022.Pogledaj

Oblomov na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

>> znam samo da je kupovina ovih helikoptera od strane R. Srpske idiotizam teski. Tamo 90% stanovnistva smatra da je to odlicna kupovina!

30. Nov 2022.Pogledaj