BEG airport status
Analiza reda letenja Er Srbije Pregled polazaka, konekcija linija, ali i sugestije za ispravku reda letenja Er Srbije.

Analiza reda letenja Er Srbije

Prije bilo kakve analize mora se jasno naglasiti da ne postoji savršen red letenja i sustav koji idealno pokriva konektiranost međusobnih valova.

Razlog tome je različita dužina letova u pojedinom valu, nedostaci slotova u velikim hubovima, nedovoljni kapaciteti, nedostaci flota poglavito kod manjih kompanija koji si ne mogu dozvoliti mnogo različitih tipova aviona, nedostatak potencijalnih putnika što rezultira premalenim brojem frekvencija, nemogućnost poklapanja sustava strateških partnera u alijansama, prioriteti tih poklapanja (u prvom redu prilagodba dominantnom globalnom partneru).

Četiri vala

Srpski nacionalni avio-prevoznik ima četiri vala.

tabla-1

 

Air Serbia ima vrlo dobar sustav 4 vala koji imaju zavidnu konektiranost. Cilj reda letenja je da svaka destinacija ima po dva dnevna polaska što, ako bi se ostvarilo, imalo bi konektranost od vrlo zavidnih dva leta dnevno u svim smjerovima.

No, trenutno je tek malo linija koje imaju dovoljno letova za dvije dnevne frekvencije i to su:

tabla-2

Linije sa manje od 2 dnevna polaska

Da bi postigla što bolju konektiranost Air Serbia je u feeding linijama vala jug-istok prvenstveno pokrila 3. val (13:15-16:20), a za one destinacije koje imaju dovoljno putnika za više od jedne dnevne frekvencije pokrila je dodatne frekvencije u 1. valu (00:15-05:50). Izuzetak su Beirut, Varna i Larnaca koje su isključivo noćne destinacije, tj. lete tijekom 1. vala, a nemaju polazaka u 3. valu.

tabla-3

Problem su linije koje imaju duže vrijeme rotacije od planiranog vala i koje zbog toga moraju svoje frekvencije u 3. valu cjepkati sa 50% polazaka izvan vala oko 12:20 i povratkom u valu oko 16:15 i 50% polazaka u valu oko 13:20 i povratkom izvan vala oko 17:10. Takve linije su Atena, Istanbul, Ohrid i Pula, a istim one smanjuju konektiranost za 50% u 3. valu sa najdužim linijama vala sjever-zapad.

U sjever-zapad valu, destinacije koje nemaju dovoljno frekvencija za dva dnevna leta rascjepkale su polaske najčešće u jednak broj letova u oba vala.

tabla-4

Izuzetak od reda letenja su:

  • Banja Luka ima tri leta u 3. valu, jedan u 2. i jedan u 4. Koliko god sam proučavao red letenja ne mogu dokučiti logiku ovakve disperzije linije i benefite koje bi ona mogla donijeti.
  • TAROM, na kojem Air Serbia ima code-share, ima razbijene frekvencije prema vremenima polazaka i vrlo malo pridonosi konektiranosti Air Serbije
  • Frankfurt nije podijelio svoje frekvencije na jutarnji i večernji val, nego je svih 7 letova u 4. valu, vrlo vjerojatno radi ograničenja slotova u FRA koji ne trpe podijeljene frekvencije za manje od svakodnevnih letova. Stoga Frankfurt ima vrlo lošu konektiranost za sve feeding linije koje imaju manje od 14 tjednih polazaka, a za većinu linija nema mogućnosti povratnih letova
  • London LHR se ne uklapa ni u jedan val, no ovo je anomalija rezultirana restrikcijom slotova na LHR na koju Air Serbija ne može utjecati. I u ovom slučaju kontiranost je vrlo loša.
  • Malta sa tek 3 polaska sve ima u 4. valu, te isti nema mogućnosti povratnih letova sa konekcijom.
  • Tel Aviv zbog dužine svojih letova u odlasku kreće u 1. valu, ali se vraća u 9:35 čime gubi sve konekcije osim na LHR. Letovi koji kreću u 2. valu (u 7:35) vračaju se u 3. valu. Obzirom na mali broj frekvencija ova linija ima vrlo lošu konektiranost.
  • Abu Dhabi ima dolaske u Beograd u 05:45 čime se dobro konektira na linije prema sjeveru i zapadu, te u 12:15 čime se dobro konektira na linije prema jugu i istoku. U povratku kreće u 12:25 i u 23:40 čime se polovično dobro konektira na letove iz zapada i sjevera, ali za konekcije iz juga i istoka (feeding linije) putnik treba čekati više od 7 sati, što nikako nije prihvatljiva opcija. Samim time ova linija nije namjenjena feeding tržištu, već prvenstveno je linija feeding huba u Abu Dhabiu.

Konektiranost

Gledamo li po referentnim feeding linijama situacija je slijedeća:

tabla-5

Linija za New York

Linija za New York ima različite polaske ovisno o danima:

BEG-JFK 12-4—  0730

BEG-JFK —-56-  1255

JFK-BEG -23-5– 0530

JFK-BEG —–67  1020

Ovo je vrlo vjerojatno rezultirano slotovima na JFK, ali se na ovaj način dobila i dodatna 5 tjedna frekvencija. Tako je linija leti u ponedjeljak i utorak sa tek dva sata stanke u Beogradu, no u srijedu je avion više 26 sati na raspolaganju za maintenance. Potom u petak ima stanku u Beogradu od nešto više od 7 sati, u subotu leti sa tek 2 sata stanke i u nedjelju ima 21 sat za maintenace. Na ovaj način eksploatacija aviona je maksimalna.

No, konektiranost na ove letove je poprilično loša. U odlasku za JFK:

tabla-6

U povratku:

tabla-7

Moguće ispravke reda letenja

Svakako je potrebno bolje sinkronizirati letove za Moskvu, kojih iako ima 28, tj. 4 dnevno, dolaze sa tek par desetaka minuta razlike, a ne pokrivaju sve, pa čak ni osnovne feeding valove u Beogradu. Bez obzira na prioritetnost pokrivanja valova u Moskvi, te dužinu letova koji se ne uklapaju u valove u Beogradu, ipak bi ovolika količina letova morala imati daleko bolju konektiranost poglavito na feeding linije.

Linija za Abu Dhabi prvensveno feeda hub u Abu Dhabiu, no nikako nije dobra za feeding linije Air Serbije i tu bi se morao naći kompromis koji bi bolje trebao pokrivati valove Air Serbie.

Obzirom na velik broj linija koje se ne mogu uklopiti u 3. feeding val (Atena, Istanbul, Ohrid, Bucharest, Pula), bilo bi upitno da se taj val poveća za 45 minuta nauštrp 4. vala, čime bi se izgubila potreba za dijeljenjem frekvencije prema ovim destinacijama i samim time se povećala konektiranost. Tih 45 minuta u 4. valu bi značilo pomicanje polazaka dobrog dijela linija (val bi počeo u 17:45 umjesto u 17:00 sati), te dolazak u Beograd gotovo svih linija oko 23:30, dok je sada dolazak svih linija oko 22:30 sat, a tek pokoja koja kreće kasnije iz Beograda stiže u 23:30 koji je i granica vala.

Linija za Larnacu mogla bi se pomaknuti u polasku za 10 minuta, još uvijek bi u povratku bila u valu, a time bi se dobila daleko veća konektiranost, čak i na letove koji u BEG dolaze kasnije. Pomicanje Pule i Bucharest za 10 minuta zadržalo bi linije u granicama vala, a povećalo bi konektiranost i u dolasku (u 12:55, umjesto 12:45).

Svakako treba preispitati vremena polazaka za New York.

Najavljeni code-share ugovori za Tivat i Podgoricu još će više povećati konektiranost ovih i ovako dobro konektiranih destinacija, a liniju učiniti daleko isplativijom.

U posljednjem nastavku ove analize, idući tjedan, obradit ćemo Croatiu Airlines, Adriu i Mentenegro.

Komentari

H

Odličan članak. Čestitke avtoru!

Odgovori
A

Hvala puno

D

Alene dobar clanak kao uostalom svi Vasi clanci! Primecujem da Vas je namucila rec konektiranost (connection) … „povezanost bi bila mnogo laksa opcija za obradu i koriscenje! ))

Odgovori
A

A da, fakat. U pravo ste. Samo ovo se nekako uobičajilo, pa forsiranje na „domaćim“ riječima može imati zabunu u čitateljstvu (neki bi povezanost mogli povezivati sa P2P putnicima, a ne onima koji se povezuju preko huba na treće destinacije).

U svakom slučaju neko vrijeme sam koristio riječi kao:
– čvorište = hub
– niskotarifne tvrtke (NTT) = low cost carriers (LCC)
– nacionalni prijevoznik = flag carrier
– čvorišni prijevoznici = legacy carrier
– linija punjenja = feeding route
– obrtaj = rotation
– vrijeme presjedanja = connection time
itd.

i onda je to poprilično zbunjivalo čitateljstvo. Pa neko radije koristim ove engleske izvedenice

A

Svaka čast Alene! Ja nekako imam mišljenje da oni koji pišu po medijima htjeli-nehtjeli usput i educiraju čitateljstvo koje ne spada u stručnu publiku. Radi onih koji nisu stručnjaci, a koji bi ipak o onome nešto htjeli znati, sugeriram ti da uvijek pojam napišeš na maternjem jeziku pa onda u zagradi staviš usvojeni stručni izraz ili kraticu. Poslije koristiš samo taj stručni izraz ili kraticu. Barem u ovim tvojim prvim tekstovima, dok se publika ne navikne na tvoj stil. Na taj način si svima razumljiv, stručnjacima nisi dosadan, a tekst ipak ne bude previše opterećen zagradama, iako ih, priznajem, tako može poprilično biti. Pozz

A

Da bojim se da bi ih tako bilo vrlo mnogo. Ali možda da napravimo neki kompromis :-)

B

vidim da je i tebi upao u oko nelogičan red letenja sa BNX, par puta sam bio u prilici da razmišljam o avionu do BEG ili do drugih destinacija i na kraju se završilo da sam išao autom…

Odgovori
A

Da, demotivirajuće i nikako mi nije jasna logika ovih letova. Letovi bi trebali biti u 3. valu, sa intencijom da bude bar 12 tjednih letova i to 12345-7 u 1. valu i 123456- u 3. valu.

M

Evo upravo cekam 5 sati na BEG da nastavim za BNX.. stigao iz ZRH… bolje da odustanu od te linije nego da se tako ne ozbiljno ponasaju..

A

To mi stvarno nije jasno. A da je ta linija u 3. valu čekali bi malo preko sat vremena.

b

Letovi iz Abu Dabija za BGD su krcati
Najveci broj putnika je iz Australije i to iz svih vecih gradova. Putnici sa kojima sam bio u tom avionu uglavnom su bili iz
Perta, Sidneja i Melburna. Mozda treba uvesti vece avione na toj liniji jer je bilo nepodnosljivo, pogotovo sto nismo mogli da koristimo toalet u biznis klasi.

Odgovori
A

Ne sporim ja da AUH nije pun, samo da se on dobro konetira to nije činjenica, a posebno prema feeding linijama, dakle to joj nije svrha. I zato je ta linija zapravo feeding linija za hub u AUH. A konektiranost preko BEG je stihijska tj. „ako baš dođe, dobrodošla“.

To je ono što sam napisao u preambuli analize, da su prioriteti i sustav „velikog superiornog parnera“ prepreka savršenog reda letenja.

J

Jos jedan zanimljiv tekst u nizu… svaka cast i portalu i autoru.

Odgovori
A

Hvala Vam puno Jovane.

C

Navikli smo na Alena i ovakve tekstove.
Samo naprijed i podrska iz Cg.

Odgovori
A

Hvala puno Laki.

Baš me interesira što ćete reči idući tjedan kada analiziram Montenegro. :-)

M

A da li moze da se leti air srbijom do njujorka pa onda presjeda za dalje, za druge destinwcije u americi, tj.da li plstoje codeshare ili interline agreementi ili je linija bg-ny samo za one sto bas lete do ny?
To nisam.nigdje nasao, interesuje me da li air serbia ovde gadja i na transferne putnike, koji ce iz ny da lete dalje…
Vidim da etihad ima codeshare na ovom letu, mozda oni imaju konekcije za dalje po svojim codeshare sporazumima, ako ja uopste dobro razumijem.princip

Odgovori
A

Interline imaju, code-share ne. I to smatram ogromnim propustom. Na tome je trebalo vise radit, to je trebao biti prioritet.

Preskupa igracka je long haul da se od starta ne osigura code-share.

V

Alene hvala!

Odgovori
A

Molim Vladimire!

A za što? :-)

M

A da li to onda znaci da se ne mogu vrsiti konekcije dalje preko njujorka?

Odgovori
A

Mogu preko intelinea, no to je daleko lošija opcija od code-share.

Kao što rekoh to je prioritet, već je trebao biti odrađen, i bilo kakvo odlaganje znači da netko tko je to trebao provesti ne radi svoj posao dovoljno dobro, te bi trebao biti kažnjen ili smjenjen od strane managementa.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petar Vojinovic na: Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje?

"Doktore". Napišite Vaše ime i prezime ili brišem sve komentare koje ste ostavili.

01. Jun 2020.Pogledaj
01. Jun 2020.Pogledaj

Stranac u noci na: [POSLEDNJA VEST] U Nemačkoj primećen srpski H145M na kome se nastavlja integracija naoružanja

S-8LGR: https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=65870_58411246_sk3.jpg

01. Jun 2020.Pogledaj

Doktor iz Nisa na: Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje?

Ja treci put ponavljam, ja Sam vec javno izneo pocetkom aprila imenom I prezimenom sve nedostatke u tom trenutku...dokaz da Sam bio u pravu je dolazak Nedimovica I ekipe koja je morala da korenito popravlja stvari na jugu. Samo pronadjite izjave mojih kolega od pre 2 nedelje I sve ce vam biti jasno. Od mene…

01. Jun 2020.Pogledaj

AL-41F1 na: Rumunija sama modernizuje 10 aviona IAR-99 na nivo naprednih školsko-borbenih letelica

@Tedy The problem is, people in Serbia still think that Romania is the same country that they saw 10-15-20 years ago! And it's not. My friend, corruption doesn't "exist" in Serbia, Serbia IS corruption, at least currently. Only Albania and Montenegro are worse than us(and they are literally run by Mafia clans). Your anti-corruption office…

01. Jun 2020.Pogledaj

Send this to a friend