BEG airport status
[VIDEO] DCV, EUROCONTROL, ICAO i osam zemalja regiona nastavljaju inicijativu za formiranje SAR tela Prvi radni sastanak posvećen konkretizaciji koraka ka formiranju regionalnog SAR tela / Foto: DCV

[VIDEO] DCV, EUROCONTROL, ICAO i osam zemalja regiona nastavljaju inicijativu za formiranje SAR tela

Regionalni ekspertski sastanak posvećen Traganju i spasavanju održan je u Beogradu, 4. maja u organizaciji Direktorata civilnog vazduhoplovstva i EUROCONTROL-a.

Cilj drugog formata posvećenog ovoj temi bila je otvorena ekspertska debata o principima i poljima buduće saradnje nadležnih regionalnih tela za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu, rečeno je u Direktoratu:

– Poseban aspekt rada je bio usmeren na diskusiju o organizacionim pitanjima u vezi sa formiranjem i funkcionisanjem budućeg regionalnog komiteta za traganje i spasavanje.

Na sastanku su učestvovali predstavnici nadležnih organa za traganje i spasavanje iz osam zemalja regiona: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Slovačka i Srbija.

Pored predstavnika EUROCONTROL-a koji su uzeli aktivno učešće u pripremi i samom toku sastanka, svoje gledište u domenu međunarodne regulative i regionalne saradnje u oblasti traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu je predstavila i Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) – Regionalna kancelarija Pariz.

Podršku inicijativi daju EUROCONTROL i ICAO
Podršku inicijativi daju EUROCONTROL i ICAO / Foto: DCV

Pored principa i oblasti saradnje, te rešavanja organizacionih pitanja budućeg regionalnog komiteta koji bi se bavio strateškim i operativnim aspektima saradnje u oblasti TiS u regionu, definisani su i konkretni budući koraci u sklopu celokupne inicijative. – saopšteno je iz DCV-a:

– Potvrđena je potreba za regionalnom prekograničnom saradnjom u cilju efikasnijeg sprovođenja operacija traganja i spasavanja.
Dogovoreni su konkretni budući koraci radi potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa ciljem osnivanja Regionalnog komiteta za traganje i spasavanje u novembru 2016. godine. Države učesnice su preuzele zadatak da do 15. juna 2016. godine proslede Direktoratu civilnog vazduhoplovstva i EUROCONTROL-u predloge za plan rada Regionalnog komiteta za traganje i spasavanje za 2017. godinu. Direktorat civilnog vazduhoplovstva i EUROCONTROL će do 30. juna 2016. godine dostaviti državama učesnicama nacrt Memoranduma o razumevanju, uključujući i Pravilnik o radu Regionalnog komiteta, kao i Nacrt plana rada za 2017. godinu. Države učesnice treba da do 31. avgusta 2016. godine proslede Direktoratu civilnog vazduhoplovstva i EUROCONTROL-u komentare na nacrt Memoranduma o razumevanju sa pratećim Pravilnikom o radu, kao i komentare na Nacrt plana rada budućeg regionalnog tela. Direktorat civilnog vazduhoplovstva i EUROCONTROL će organizovati sastanak u drugoj polovini septembra 2016. godine radi usaglašenja finalne verzije Memoranduma o razumevanju, Pravilnika o radu i Nacrta plana rada za 2017. godinu, a koji će biti dostavljeni svim zainteresovanim učesnicama na usvajanje.

U skladu sa gore navedenim zaključcima, prvi sastanak Regionalnog SAR komiteta planiran je da se održi u novembru 2016. godine, gde će predstavnici nacionalnih tela za traganje i spasavanje iz država i međunarodnih organizacija zainteresovanih za regionalnu saradnju usvojiti i potpisati Memorandum o razumevanju o regionalnoj saradnji u oblasti traganja i spasavanja, zajedno sa Pravilnikom o radu i Planom rada za 2017. godinu. – stoji u saopštenju DCV-a.

Objavljen je i video DCV-a o prvoj konferenciji posvećenoj Traganju i spasavanju održanoj u Beogradu 9. februara ove godine:

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Perica na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

Pa vidi zavisi koju verziju poredis. Vecina patrija koje posjeduje HV je u varijanti transporter pa je oklop tu uporediv da verzijom Lazar 3 osnovni. Trebas imati na umu kad su pakistanci ne tako davno trazili da se testira Patrija vs RPG7 , Finci su to glat odbili.. Sta to znaci? Yugoimport je prihvatio izazov..!…

24. Apr 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Iskreno nikad nisam imao zamerki na stanje postavke unutar muzeja; mogu se dodati multimedijalni tableti, ali to nije toliko bitno. Medjutim sve oko spoljasnjeg dela je u najmanju ruku zalosno, a i ne postoji jasan putokaz ka muzeju od aerodroma. Takodje ovde se pisalo o raznim muvanjima u vezi fondova muzeje i kome pripada. Da…

24. Apr 2024.Pogledaj

Ivan na: Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

https://www.combustion-engines.eu/Selected-problems-of-RD-33-engine-reliability-in-operation,116478,0,2.html Do 2000 h, sa produzetkom do 4000 h.

24. Apr 2024.Pogledaj

125OMBR na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

Tuga od "vojske"!Ovo vise nije vojska,na zalost...Jos kada sam ja sluzio 1998.i 1999.godine,ova sredstva osim novih Erbasovih helikoptera i francuskih AESA radara i PVO,su i tada bila krs i zastarela a zamislite tek danas gde te protivnik pogodi sa Hellfire raketom iz helikoptera sa dometa od 20 kilometara...Ovo lovacko drustvo je u ovakvom jadnom stanju…

24. Apr 2024.Pogledaj