BEG airport status
[VIDEO] DCV, EUROCONTROL, ICAO i osam zemalja regiona nastavljaju inicijativu za formiranje SAR tela Prvi radni sastanak posvećen konkretizaciji koraka ka formiranju regionalnog SAR tela / Foto: DCV

[VIDEO] DCV, EUROCONTROL, ICAO i osam zemalja regiona nastavljaju inicijativu za formiranje SAR tela

Regionalni ekspertski sastanak posvećen Traganju i spasavanju održan je u Beogradu, 4. maja u organizaciji Direktorata civilnog vazduhoplovstva i EUROCONTROL-a.

Cilj drugog formata posvećenog ovoj temi bila je otvorena ekspertska debata o principima i poljima buduće saradnje nadležnih regionalnih tela za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu, rečeno je u Direktoratu:

– Poseban aspekt rada je bio usmeren na diskusiju o organizacionim pitanjima u vezi sa formiranjem i funkcionisanjem budućeg regionalnog komiteta za traganje i spasavanje.

Na sastanku su učestvovali predstavnici nadležnih organa za traganje i spasavanje iz osam zemalja regiona: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Slovačka i Srbija.

Pored predstavnika EUROCONTROL-a koji su uzeli aktivno učešće u pripremi i samom toku sastanka, svoje gledište u domenu međunarodne regulative i regionalne saradnje u oblasti traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu je predstavila i Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) – Regionalna kancelarija Pariz.

Podršku inicijativi daju EUROCONTROL i ICAO
Podršku inicijativi daju EUROCONTROL i ICAO / Foto: DCV

Pored principa i oblasti saradnje, te rešavanja organizacionih pitanja budućeg regionalnog komiteta koji bi se bavio strateškim i operativnim aspektima saradnje u oblasti TiS u regionu, definisani su i konkretni budući koraci u sklopu celokupne inicijative. – saopšteno je iz DCV-a:

– Potvrđena je potreba za regionalnom prekograničnom saradnjom u cilju efikasnijeg sprovođenja operacija traganja i spasavanja.
Dogovoreni su konkretni budući koraci radi potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa ciljem osnivanja Regionalnog komiteta za traganje i spasavanje u novembru 2016. godine. Države učesnice su preuzele zadatak da do 15. juna 2016. godine proslede Direktoratu civilnog vazduhoplovstva i EUROCONTROL-u predloge za plan rada Regionalnog komiteta za traganje i spasavanje za 2017. godinu. Direktorat civilnog vazduhoplovstva i EUROCONTROL će do 30. juna 2016. godine dostaviti državama učesnicama nacrt Memoranduma o razumevanju, uključujući i Pravilnik o radu Regionalnog komiteta, kao i Nacrt plana rada za 2017. godinu. Države učesnice treba da do 31. avgusta 2016. godine proslede Direktoratu civilnog vazduhoplovstva i EUROCONTROL-u komentare na nacrt Memoranduma o razumevanju sa pratećim Pravilnikom o radu, kao i komentare na Nacrt plana rada budućeg regionalnog tela. Direktorat civilnog vazduhoplovstva i EUROCONTROL će organizovati sastanak u drugoj polovini septembra 2016. godine radi usaglašenja finalne verzije Memoranduma o razumevanju, Pravilnika o radu i Nacrta plana rada za 2017. godinu, a koji će biti dostavljeni svim zainteresovanim učesnicama na usvajanje.

U skladu sa gore navedenim zaključcima, prvi sastanak Regionalnog SAR komiteta planiran je da se održi u novembru 2016. godine, gde će predstavnici nacionalnih tela za traganje i spasavanje iz država i međunarodnih organizacija zainteresovanih za regionalnu saradnju usvojiti i potpisati Memorandum o razumevanju o regionalnoj saradnji u oblasti traganja i spasavanja, zajedno sa Pravilnikom o radu i Planom rada za 2017. godinu. – stoji u saopštenju DCV-a.

Objavljen je i video DCV-a o prvoj konferenciji posvećenoj Traganju i spasavanju održanoj u Beogradu 9. februara ove godine:

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Oblomov na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

>> Pola satelita na svetskom nivou se zadnje 3 decenije salju u orbitu raketama iz sovjetskog doba. Ti nemas pojma o temi o kojoj pises! Ruski LEO biznis je prdn'o u cabar samo na TV ne izvestavaju o tome...

30. Nov 2022.Pogledaj

dr djura na: Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

Ok sve je to super obnavljaju ljudi flotu i bravo za to. A sad me zanima koliko će likova ovde sad da priča o prostacima sa Balkana jel nisu objavili ni koliko aviona a kamoli uslove ugovora i cenu koju će platit. A tek što nema javnog tendera nego se još troše zajedničke pare čitaj…

30. Nov 2022.Pogledaj

Pavle na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Ivan Ako si im rekao za svemirski program. Pola satelita na svetskom nivou se zadnje 3 decenije salju u orbitu raketama iz sovjetskog doba.

30. Nov 2022.Pogledaj

Oblomov na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

>> znam samo da je kupovina ovih helikoptera od strane R. Srpske idiotizam teski. Tamo 90% stanovnistva smatra da je to odlicna kupovina!

30. Nov 2022.Pogledaj

ivan na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Vaste , u pitanju su kompletni automobili, ne deo. Da jeste se on cesao, privatnik veliki saner nije nista novo smislio al je staro do te mere optimizirao da je u sustini revolucionirao svemirski program a sto se tice ruskog svemirskog programa to je gotovo, jos i sad cede slavu iz sovjetskog doba, nista novo…

30. Nov 2022.Pogledaj