BEG airport status
Vojska Srbije u junu dobija dva polovna radara AN/TPS-70 126. brigada VOJIN trenutno poseduje tri radara AN/TPS-70 koji su nabavljeni 1983. godine / Foto: Vojska Srbije

Vojska Srbije u junu dobija dva polovna radara AN/TPS-70

Kako je u subotu 19. marta preneo FONET, pozivajući se na načelnika Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-majora Bojana Zrnića, Vojska Srbije u junu dobija dva američka osmatračka radara AN/TPS-70 koji su kupljeni od Slovenije.

Reč je o polovnim radarima a general Zrnić je na seminaru o međunarodnoj vojnoj saradnji i multinacionalnim operacijama rekao da su oni u odličnom stanju, da su dobro održavani i da su mlađi od onih koje već koristi Vojska Srbije. Pošto su kupljeni na tenderu i kako je reč o robi posebne namene, potrebno je da se ispoštuju procedure vezane za dobijanje dozvola, istakao je general Zrnić.

Sredinom decembra prošle godine Tango Six je ekskluzivno preneo da je srpsko preduzeće Jugoimport SDPR pobedilo na javnom oglasu za prodaju dva radara AN/TPS-70 sa pripadajućim rezervnim delovima.

Tada nam je u Ministarstvu odbrane Slovenije potvrđeno i da će se nastaviti proces prodaje radara kompaniji Jugoimport SDPR u skladu sa objavljivanjem poziva za tender.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

gi

Kako vec nemaju para za nove, a postoji potreba VOJINa (posebno jer mogu da se uvezu i sa zapadnom i istocnom opremom), ovo moze biti dobra kupovina.
Ps – za dezurne koji zameraju: Ako se izuzmu donacije Hamera i preuzimanje Mi17 od MUPa, ovo je prva veca nabavka NVO od strane MO jos od 1993. kada su sklopljena poslednja sredstva trebovana u vreme SFRJ…

Odgovori
Mi

sta je tada sklopljeno 1993?

gi

Ono sto je izvuceno iz BiH…

si

zasto nije kupljen jedan nov? U emisiji dozvolite je predstavljen nov domaci radae dometa oko 300 km koji je konstruisao institut mihajlo pupin.

Odgovori
VO

Zato sto nov košta oko 25-30 miliona $ a ovo sve u paketu je placeno manje od 2 (znam i tacnu cifru ali ne bih je sad ovde iznosio). A to sto je IMP napravio ne bi mogao da proda ni Kim Unu!

DE

Zato sto nov radar koji radi u centimetarskom opsegu kosta oko 15 miliona EUR (centimetarski je najprecizniji opseg, u njemu radi i TPS-70) .
Domaci radar (modernizovani P-12/18) radi u metarskom podrucju, i kao takav je prilicno neprecizan, plus nema izvorne 3D mogucnosti.
I na kraju, slovenacki radari kupljeni su po povoljnoj ceni, tako da se ova akvizicija veoma isplati.

Ni

Na sajmu Partner-2015 kada je predstavljen taj radar, receno je da moze cak i da otkriva stealth avione.

OZ

Svi radari metarskog podrucija imaju veliku mogucnost da otkriju stelt avion. P-18/12 su 2d radari i nikada se nisu koristili u VOJIN.

dr

P-12 je bio u VOJINU ! ( P-12 i P-18 u RJ PVO)

Vl

@Nikola
Da, točno. Ali samo ta dva, koja je kupila Srbija, mogu otkriti i stealth avione. Ostali ne mogu. :)

Odgovori
en

Još kada bismo dobili neki novi lovacki avion i moderan PVO sistem. Bez toga, džaba smo krečili. :) Ali, pozdravljam, od nečeg se mora početi.

Odgovori
KA

rumunija kupuje nove radare od istog proizvodjaca sa 8 frekventnih opsega koji se automatski smenjuju i koji se ne moze ometati a ovi u banana drzavi se hvale sa kupovinom tehnologije koja se izbacuje iz upotrebe , sta mislite da slovenci bi prodali nesto sto je dobro za bagatelu ? srbistan je tehnoloski otpad od radara do automobila ali sta
zna svinja sta je dinja !

Odgovori
OZ

Razlika izmedju radara koje kupuje Rumunija i koje mi kupujemo je samo u dve generacije tehnologije elektronike – TWT cev na TPS 70 i solid stejt tehnika na TPS 78 i FPS 117. Na TPS 70 imas 16 frekventnih opsega ( frekvencija ) i svaki impuls moze biti na razlicitoj frekvenciji.
Ocigledno kamarad da citas po netu i novinama o tome ….
Ne postoji radar koji se ne moze ometati. Jos nije izmisljen.

lj

Srbija kupuje ono što trenutno može,za svoj novac.Takva su vremena.Opet se manje računa na“svijetlo oružje“,već na ono drugo.Vaš komentar se samo delimično odnosi na temu iz članka.Ostali deo vašeg komentara je daleko od srca,dobre namere i književnog jezika.

VO

Ta razlika u TWT i SSD je i najbitnija u danasnjem svetu radara i nije bas beznacajna pogotovu sa stanovista pouzdanosti i odrzavanja sistema. Ali daleko od toga da je TPS-70 los radar, za nas je on puna kapa do nekih srecnijih vremena.

OZ

Dobra je i ova nabavka polovnih AN/TPS-70. Problem je gde ih postaviti i kako odrzavati sa predvidjenim novcanim sredstvima za odrzavanje. Koliko para toliko muzike. Solidan sistem PVO zahteva ogromna novcana sredstva. Svi u okruzenju su u NATO ili u BRAAD. Hrvati daleko ispred nas u pogledu VOJIN .
TPS ne mozete da uvezete sa ruskom tehnikom ( za gileta ). U VOJINU i nema Ruske tehnike .
Ako nabavljate za sistem PVO sve ( avioni,radari i raketni sistemi ) moraju biti ili svi zapadnog porekla ili svi istocnog ( Ruskog ili Kineskog ) porekla. Pola pola ne cini funkcionalan sistem PVO.

Odgovori
gi

AN/TPS-70 nije PVO sistem, vec sistem VOJINa…
Sto se tice uvezivanja sa ruskom ili kineskom tehnikom, to je lepo pokazao Izrael na vise sajmova naoruzanja – pitanje je samo `centra` koji ce primati i obradjivati podatke, sto je u slucaju Izraelaca 1 kabina na kamionu.
Osim toga, kada sam rekao `istocna oprema` nisam mislio samo na Rusku, vec i na Izraelsku, Kinesku, Cesku, Poljsku…
Sto se tice pola-pola, mnoge drzave rade integraciju opreme i naoruzanja razlicitog porekla i to vrlo efikasno. Firma u kojoj kooperiram moze da ugradi i US motore u Mig29 ili UKR motore u UK helikoptere…(pitanje je samo isplativosti). Npr, za avione MIL-STD je otkrice na nivou kvantne fizike, jer isti standard ispunjavaju i avioni istoka i zapada, a onda je sve pitanje para, zelje i znanja…

Mislim da su se delovi za ove radare proizvodili u SFRJ, zato je ovo kao „we now how equipment“ najbolja opcija. SDPR radi remont istih za trece zemlje…

Odgovori
OZ

Delovi se nikada nisu proizvodili kod nas za TPS 70.

OZ

SDPR ne radi niti je ikada radio remont radara. Remont u Srbiji radi samo jedna privatna firma. SDPR je samo monopolista u Srbiji koji uzima deo kolaca od prodaje i nabavke naoruzanja i opreme.

VO

Firma se zove MTT-INFIZ, to i nije nikakva tajna, i ona je vrsila neke modifikacije na manje bitnim delovima radara da bi mogla sama da ih proizvodi, ali sve ozbiljnje komponente se uvoze.

OZ

Gile ocigledno da ne znas sta znaci sistem PVO. Sistem PVO cini VOJIN, LA i raketne jedinice. Motor je jedna stvar, a elektronika, bezbednosni protokoli, paketi podataka skroz nesto drugo gile. I AN/TPS 70 jeste u sistemu PVO. Kada kazem sistem PVO ne mislim na raketni sistem.
Centar kako ti kazes je sistem automatizacije. Na AS se uvezeju svi radari, raketne jedinice i LA. U sistemu PVO ne moze pola pola. Pa nije to motor i zmaj aviona. Npr uzmes istocne avione, zapadne radare i ruske raketne sisteme i ….ne postoji sistem PVO, ne funkcionise.

Odgovori
VO

Upravo je nas slucaj pravi primer da se to moze postici. Mi imamo radare i sisteme automatizacije zapadnog porekla (SAD i UK) a avione i raketne sisteme istocnog porekla (SSSR) i svi oni su uvezani u jedan sistem. Pa se sa naseg AS moze vrsiti instrumentalno navodjenje na MiG-29 sto je za to vreme bio veliki tehnoloski uspeh. Da bude jasnije, digitalna poruka sa sredstva koje je zapadnog porekla se salje na avion i tako prikazuje pilotu. Mozda nekome to sada izgleda smesno ali za to vreme je to bio ozbiljan poduhvad. I ima jos dosta takvih primera. Danas je taj jaz jos manji i bez problema se oprema bilo gde ga je kupljena moze uveyati izmedju sebe jer uglavnom koristi jedinstvene protokole u komunikaciji (ASTERIX, MLAT, ADSB…)

gi

OZZNA nazalost isuvise dobro znam sta je PVO, integracije sistema…
Upravo to nase znanje sa jedne strane i rigidnost, iskljucivost i neznanje ljudi poput Vas sa druge strane su mene i mnoge druge inzenjere koji smo pokusavali da modernizujemo sisteme bukvalno proterali iz Srbije i sada nase znanje koriste druge drzave sveta, drugi proizvodjaci, koji svoje usluge prodaju Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji…
Npr – niko u Srbiji ne moze da shvati kako smo na ceski Sa-6 KUB stavili Aspide rakete, britanske i francuske komponente (ECCM, IFF…) – a Cesi su trazili nase ljude jer su saznali da je pokusana slicna modernizacija u Srbiji… Za Cehe je eto nas predlog bio dobar (doduse znacajno su ga unapredili), ali za Srbe nije…

Ni

Je l moze neko da mi ukratko objasni razliku izmedju radara metarskog/decimetarskog/centimetarskog itd. opsega? Onako za mene kao laika.
Sta se podrazumeva pod tim, amplituda talasa ili?

Odgovori
Mi

Nisam kritizer ali kupovina ovih radara svodi se na kupovinu svake subote na
„buvljak pijaci Bubanj Potok“.
Koliko smo siromašni pogledajtetezinu samo stotinjak tajkuna.
Nebi seiznenadio da me po treći put aktiviraju ? Posto sam radaristima.

Odgovori
OZ

VOJIN delimicno si u pravu, vise ne nego da. Prvo 1986 kada je kupljen AS, mig 29 na tom istom sistemu nisi mogao da vidis sopstveni avion ( SAMO PRIMAR ) jer se ruska i engleska tehnologija ne podudaraju. Drugo svako ko ti proda AS trazi da samo on moze da ceprka po protokolima i paketicima pri uvezivanju sa nekim drugim ( npr sa susedima ). I nas slucaj jeste primer ali za suprotno…kako to funkcionise kako ne treba. mi jesmo primer kako se dovitljivost i znanje koriste da nabudzis nesto. Za to smo doktori. Da za navodjenje tzv instrumentalno to jeste slucaj ali to su proste stvari podaci o visini, brzini i kursu.

Odgovori
OZ

Za draggana P-12 nikada nije bio u VOJIN tj bio u rezervi posle rata – papiroloski da prakitcno nikada.

Odgovori
dr

Onda mi objasnite šta je P-12 radio na radarskim položajima Sisak(uz P-14 i PRV-11),K377(uz P-35M i PRV-11),Kačarevo(uz P-14,PRV-11),Banovci(P-35M,PRV-11,S-600 Brendy posle Bridge,TPS-70)…Npr. 93. (pa sve do rata 99.) na rad.pol. kod Ulcinja u vodu…

VO

Na svim ovim polozajima je sluzio kao rezerva osnovnim radarskim sredstvima koje si pomenuo.

OZ

Gile ti si ocigledno sa druge strane. Mi smo na istoj strani. Ja mnogo dobro znam sistem PVO. A iz tvog izlaganja se vidi da si inzenjer ali o upotrebi i korisnosti istog si tanak.Ti non stop govoris o raketnim sistemima . Ovde je rec o radaraima i celokupnom sistemu PVO. Neki su i ostali ovde i jos uvek rade i imaju odlicne ideje koje smo MI neznalice sa tvoje druge strane eto ipak prihvatili ( npr MC VOJ )….

Odgovori
VO

MC VOJ!? Sta je to?

Pe

Gile je u pravu…sa digital signal processingom slike sa vise ‘senzora’ (citaj radara) se mogu prikazati na jednom ekranu/displayu i tu nema nikakve istocno zapadne mitomanije…i koliko znam tako nesto je vec razvijenu u IMP za potrebe VS.
OZNNA nije mi jasno kakav je to radar koji ne vidi svoj avion tj ruski mig29..nije mi jasna recenica ta..da li mislis na sistem raspoznavanja svoj-tudji?
Oduvijek su mi bili extra te majstorije tipa..e ovde samo mi otvaramo..to jeste OK dok god je nesto u garantnom roku.

dr

Verovatno se misli na Mobilni Centar VOJ (na kaminu TAM 150),mislim da mu je oznaka M-11.

VO

A gde je on u upotrebi, na kom radaru?

OZ

Nije MC VOJ na TAM 110 vec na novom FAP 1018 cini mi se. Uvodi se u naoruzanje ove godine. Perice primarac vidi i prikazuje na sistemu automatizacije. Svoj-tudj ( kod RUSA ) ili SSSR kod nema jer ruski ne moze da se prikaze na TPS 70 i AS. Onda budzis u 29 transponder tamo gde muu nije mesto a u 21 nema gde da ga stavis.
U principu moze da se prikaze sve na jednom ekranu, samo je pitanje da li budzis nesto ili ko covek kupis sve kompatabilno. Da ne bi pravio razne konvertore i sl. stvari.

Odgovori
dr

Da prošle godine na Banjici je MC VOJ bio na Fap 1018 a na aeromitingu na Batajnici 2012. na Tam-150.

Du

@draggan Mislim da je normalno da sistem u fazi razvoja staviti na raspolozivu kamionsku sasiju (koja kosta malo ili nista za nabavku), a da se naknadno prebaci na novu platformu (koju god) u serijskoj (koliko god 3, 4, 6… primeraka moze biti serija).

VO

Koji FAP 1018, to ne postoji! ima li negde da je to sredstvo u upotrebi ili se jos samo testira?

dr

@VOJIN-Ajd sad,greška pa šta sad!Treba FAP 1118.Šta i kako nije moje da znam.Da li je uvedeno ili je još na ispitivanjima ne znam.

@Dusanissimus-Samo sam spomenuo da je bio prvo na jednom posle na drugom kamionu.

VO

Ma znam ja to jako dobro. Čini mi se da se teško može naći neko ko bolje poznaje taj projekat, u njemu sam od samog početka pa i sad kada ga uvodimo u upotrebu ali sam ovo napisao čisto da vidim koliko ljudi zaista znaju a koliko na blef pišu neke stvari! I odmah se vidi da vise blefira nego sto se vlada informacijama. To sto je na TAM 150 je jedan sistem i na osnovu iskustava smo razvili potpuno nov koji je postavljen na FAP 1118…

OZ

VOJIN FAP 1018 je u upotrebi jos od 2012.

Odgovori
OZ

Moja greska nije FAP 1018 vec FAP 1017.

Odgovori
VO

Nemaš ti pojma, to je FAP 1118…

dr

@VOJIN-Hvala na pojašnjenju u vezi prvobitne i ove nove verzije MC.Ja nisam ni tvrdio da poznajem materiju.Što bi se reklo „zaostao“ sam na nivou 13802 i 13805.

Odgovori
Me

Pitanje za @VOJIN.
Ako mozete da kazete zasto IMP ne bi mogao svoj radar da prodaj ni S.Koreji? Je l to los projekat?

Odgovori
VO

Mozda sam malo preterao u oceni. sustina je da je na projektu radio deloim IMP a delom cerka firma INFIZ, a narucilac radova je Kenija koja je nekad bila britanska kolonija pa u svom naoruzanju ima radare S-600 koje hoce da modernizuju. Modernizacija se sastojala u kompletnoj zameni starih sklopova novim i modernijim, pa se na primer umesto releja ugradjuju mikroprekidaci i td… I kompletno je zamenjen predajni deo gde se sa magnetrona preslo na tvajstron. Antena je ostala ista. dobijen je znatno pouzdaniji radar ali sa gotovo istim karakteristikama, pre svega 2D radar., a to nama ne pije vodu.

Me

@VOJIN

Hvala na odgovoru. Zar IMP nije najavio domaci radar metras ?

Nama pretpostavljam treba 3D metras kao sto je NEBO-UME?

OZ

VOJIN da tacno FAP 1118. Nisi ni ti neki strucnjak kao sto mislis. A ti bas poznajes projekat MC VOJ veoma dobro… Pa ne moze ovde da se sve otkriva VOJIN. Mora malo da se skriva a onda takvi kao ti izlete kao vrsni znalci materije.

Odgovori
OZ

Npr za taj FAP 1118 znam jos od 2005 kada je bio na ispitivanju…

Odgovori
SR

Odlican potez konacno bar nesto pozitivno.

Odgovori
du

Sta je sa radarima,helikopterima,avionima iz Rusije?Pa mi cak ni jedan nov helikopter ne mozemo da nabavimo.Toliko o ovaj drzavi i vojsci…Naravo sad bi izgovor mogli biti izbori…

Odgovori
sl

Da li ima neke informacije oko radara?
Dosao je najavljeni jun…

Odgovori
gr

proslo 6 meseci od juna..i dalje nemamo nikakve informacije o radarima…

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Dragan Brankovic na: [RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

Dve rakete pogodile PVO,uništeno jedno oruđe S-300 pet oruđa S-400 i jedan radar? Malo mi je neverovatno ali ajde. Interesuje me da li znate nešto o tome da dve privatne firme, jedna Kanadska i jedna Američka šalju svoje pilote ( inače) veterane koji su leteli na F-16 u Ukrajinsko RV?

20. Apr 2024.Pogledaj

Realni na: Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

Sve je interes i profit.Zapad je krenuo u Ukrajinu u stilu ako prodje prodje.Nato je jak samo nad barem 100 puta slabijem neprijatelju i nikako drugačije.Naplatiće Ukrajini svako dugme i pertlu na kraju živi bili pa videli.

20. Apr 2024.Pogledaj