BEG airport status
Dan oslobođenja Novog Sada: Intervidovska vežba i parada nove vojne tehnike Jedan od ešelona avijacije, 6 školskih aviona Lasta V-54 / Foto: Vojska Srbije

Dan oslobođenja Novog Sada: Intervidovska vežba i parada nove vojne tehnike

Vojni deo svečasnosti povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu održan je u subotu 22. oktobra uz prisustvo državnih i vojnih zvaničnika, diplomatskog kora, verskih zajednica, boračkih udruženja i mnogobrojnih građana.

Novosađani su u okviru priprema za ovu manifestaciju prethodnih nekoliko dana mogli da uživaju u posmatranju uvežbavanja prikaza nekih od mogućnosti skoro svih vidova i rodova Vojske Srbije. Operativne sposobnosti pokazane su u okviru kompleksnih združenih vežbi a u defileu i na statici moglo se videti novo i modifikovano vojno naoružanje i oprema.

14808719_997041303754945_1779986074_o
Modernizovani i modifikovani rečni minolovac / Foto: Predrag Stamenković

Svečanost je počela počasnom artiljerijskom paljbom sa tri plotuna iz šest artiljerijskih oruđa koju su sa Petrovaradina izveli pripadnici Garde. Glavne aktivnosti odigravale su se na Dunavu, pored Beogradskog keja u kojima je bila angažovana skoro čitava flota Rečne Ratne Flotile.

Vežba je počela operacijom razminiranja koju je izvela posada modernizovanog minolovca klase “Neštin“ oznake RML-335 “Vučedol“.

Modifikacije ovog broda uključuju, pored novog navigacijskog sistema, integraciju dvocevnog protivavionskog topa iz poznatog ariljerijskog PVO sistema M53/59 “Praga“ kalibra 30 mm sa novim nišanskim sistemom koji obuhvata televizijsku kameru, termoviziju i laser. Top je smešten na pramac dok se na krmi nalazi četvorocevni top M75 20 mm koji se pre modifikacije nalazio na pramcu.

fecfb96a-9873-11e6-9eee-001a649ddcfe
Desant pešadije iz desantno-jurišnog čamca tipa 411 / Foto: Vojska Srbije

Nakon razminiranja izvršen je rečni desant kome je prethodilo dejstvo iz artiljerije sa brodova po neprijateljskim snagama na obali. U dejstvu su pored rečnih minolovaca učestvovali i rečni patrolni čamci klase RPČ-213 (takođe sa novom elektronikom) a desant pešadije je izvršen iz desantno-jurišnih čamaca klase 411. Borbenu podršku iz vazduha pružali su jurišni avioni Orao a brodove su pratili brzi gumeni čamci.

Akcija je sadržala i rad tima ronilaca u traganju i spasavanju ranjenog u borbi koji se našao u vodi, prikazan je jedan od načina kontrole plovnog puta a zatim je izvedena i antiteroristička vežba. Talačka kriza nastala otmicom broda (za ovu priliku to je bila rečna stanica za razmagnetisanje brodova RSRB-36 “Šabac“) rešavana je uz koordinaciju pripadnika Rečne flotile, Specijalne brigade i Ratnog Vazduhoplovstva.

0c3b12fc-9874-11e6-9eee-001a649ddcfe
Tehnikom “fast rope“ iz helikoptera Mi-8T 119. mhe iskrcani su pripadnici Specijalne brigade / Foto: Vojska Srbije

Oteto plovilo je prvo zaustavljeno manevrom broda Rečne flotile, na teroriste je zatim otvorena uzvratna vatra, vazduhoplovnu podršku su davale i posade dva laka borbena helikoptera GAMA a potom su iz desantno-jušnog čamca na brod ukrcane snage koje su eliminisale deo otmičara i oslododile taoce. Manja grupa otmičara je malim gumenim čamcem pobegla na obalu a za njihovo hvatanje i neutralisanje je bila zadužena grupa specijalaca koja je iskrcana iz helikoptera Mi-8T tzv. “fast-rope“ tehnikom.

40b3ed4a-96e1-11e6-9eee-001a649ddcfe
Uskoro u Vojsci Srbije, samohodna haubica B52 Nora M15 / Foto: Vojska Srbije

U drugom delu dinamičkog prikaza izvršen je defile naoružanja i opreme od kojih su pojedina viđena po prvi put. Neka sredstva su pred uvođenjem u naoružanje Vojske Srbije kao što su samohodna haubica B52 Nora M15, oklopno vozilo Lazar 3, višecevni lanser raketa LRSVM Morava. Bilo je dosta sistema koji su u razvoju a neki su bili samo prototipovi. Uglavnom su to sistemi čiji je nosioc razvoja Vojno-tehnički institut kao i kompanija Jugoimport-SDPR.

14796041_999789700146772_1567648546_o
Artiljerijsko-raketni sistem “Terminator“ nalazi se na šasiji kamiona FAP-2026 konfiguracije 6×6 / Foto: Predrag Stamenković

Najzanimljiviji je svakako bio hibridni artiljerijsko-raketni sistem “Terminator“ sa jednocevnim topom L70 “Bofors“ kalibra 40 mm i dve infracrveno samonavođene rakete zemlja-vazduh RLN-IC dometa 8 km po visini i 12 km po daljini koja je konstruisana na bazi rakete vazduh-vazduh R-13M.

Treba istaći još i oklopno komandno vozilo BOV M11, lovac tenkova POLO M83 sa novim protivoklopniom raketama Maljutka-2T5 i TM dometa do 5 km, izviđačko oklopno vozilo takođe na bazi BOV-a, modernizovani višecevni bacač raketa SVLR M77 “Oganj“, modernizovani radar ‘‘Žirafa“, terensko vozilo Zastava NTV, modularni robotizovani borbeni sistem “Miloš“ sa stanicom za upravljanje i bespilotnu letelicu Pegaz.

21d63ba0-9874-11e6-9eee-001a649ddcfe
Na događaju su letela 4 Orla ali samo dva u preletu / Foto: Vojska Srbije

U vazduhoplovnim ešalonima Novi Sad je preletelo nekoliko formacija aviona i helikoptera. Proletela su dva lovca MiG-29B i UB (naoružani, očigledno iz dežurne pare), dva trenažno-borbena MiG-21UM, dva jurišnika Orao J i NJ-22, tri školsko-borbena G-4, 6 školskih Lasti V-54, dva transportna helikoptera Mi-17V-5 i 4 Gazele i GAMA. Iz transportera Mi-17 je zatim sa visine od 1500 metara iskočilo 10 padobranaca noseći zastave Srbije, VS i Specijalne brigade uz prizemljenje na “oficirsku plažu“.

14787481_999620026830406_309853368_o
Novo naoružanje na helikopteru GAMA-2. Protivoklopne rakete Maljutka-2T5 (levo) i Pauk (desno) / Foto: Predrag Stamenković

Taktičko-tehnički zbor je takođe bio bogat novinama.

Prvi put bio je izložen modifikovano borbeno vozilo pešadije M80A sa novom borbenom stanicom (top 30 mm, protioklopne rakete Maljutka-2TM i T5) i pojačanom oklopnom zaštitom, zatim je tu bio i radikalno modernizovani laki borbeni helikopter GAMA 2 sa novim optoelektronskim sistemom i protivoklopnim raketama Maljutka 2T5 i TM dometa 5 km i Pauk dometa 8 km. Bile su izložene i rakete vazduh-zemlja VRVZ-2000 i VRVZ-240 koje su predviđene za naoružavanje modernizоvanog Orla 2.0.

3b4fb764-9874-11e6-9eee-001a649ddcfe
Manifestacija je bila veoma posećena a građani su mogli da neometano razgledaju izloženo naoružanje i vojnu opremu / Foto: Vojska Srbije

Bilo je prisutno i već viđeno naoružanje poput modifikovanog raketnog sistema 2K12 Kub, modernizovanog tenka M84AB1, raketni sistem PVO S-125M “Neva-M“, terensko vozilo HMMWV (Hamvi ili popularno Hamer) kao i neka sredstva koja su bila i u defileu motorizovanog ešelona poput Nore B52, Sore, Morave i Lazara 3.

Posetioci su mogli da razgledaju i savremeno streljačko naoružanje a među njima su bile i automatske i snajperske puške kao i mitraljezi u novom kalibru 6,5 mm “grendel“ iz Zastavinog programa.

Pretplatite se na nedeljni pregled vesti Tango Six portala. Svakog petka u vašem inboxu.

* indicates required


[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

No

Zar nam nisu MiG-21 prizemljeni zbog isteka resursa?

Odgovori
dr

Ovo su Mig 21 UM (dvosedi) kojima smo sami produzili resurse,i imamo 3 aktivna.

Ba

Ne mogu da vjerujem da se neko ovdje našao da od svih imena za ovakav proizvod ARS nazove „Terminator“, valjda da parira ruskom proizvodu istog imena i namjene? Mala razlika između ova dva je što je rusko rješenje dovršeno i perspektivno borbeno sredstvo, a naš prototip glupost, Bofors na FAP-u, sa dvije rakete stavljene „onako“, da niko jasno nebi mogao da kaže da je stvar namjenjena da zamjeni „Pragu“ i gazi pješadiju.

Paradom i prikazom sredstava sam oduševljen, sve ok i na pravom putu- osim ove amaterske grozote, to jest.

Teminator: https://sputniknews.com/russia/201506251023824672/

Odgovori
Gr

Pa dobro.Kako se pojavio,tako ce i u istoriju. Sva sreca pa ga mnogo ljudi nece videti.

sa

druze…samo su ga tako nazvali..“terminator“..niko ga nije ni pomislio porediti sa ruskim terminatorom,..ali od artiljeriskog postao je art-raketni sistem dometa 8/12 km,poseda polozaj za 30 sek.,oklopljen je i manevarbilan,a ko ne veruje u kal.40 mm neka stane na par hiljada metara i neka saceka udarac pa ce videti..

IL

Srbija – maketa drzave…

Odgovori
SR

Mislim da sada sa ovim sto je remnotovan imamo 4 aviona mig-21 uz to sto cemo kupiti od rusa 5-6 29-tki remontovanih i verovatno malo modernizovanih ili ce se uzeti ona najboja opcija .Iz baze Kubinka gde je u upotrebu uvedeno januara prosle godine 16 aviona mig-29 smt najbolja varijanta ovog aviona do sada sa ful naourzanjem ali sumnja u to to su prakticno novi avioni i cena za nase uslove bi bial paprena . Trebalo bi da se modernizuju pre svega gazele GAMA na ovaj standar vidjen na paradi i potisan je ugovor sa AIRBASOM o saradnjim u domenu ratne avijacije ,i nadam se modernizaciji jurisnika J-22 ORAO koji je izuzetan avion bar 7-8 komada na standard koji je vec prestavljen na portalu. Eventualno jos i G-4 bi mogao da se modernizuje prakticno u isti standard i da kao i na J-22 da se postave ove nove rakete i naoruzanje projektovano pre svega za J-22 onda i G-4 moglo bi da se uradi do 10 komada G-4 .Uz remont nasih postojecih i nabavku jos aviona mig-29 to bi bila eskadrila sto je i cilj koliko vidim dali dostizan videcmo u svakom slucaju sedece godine RV SRBIJE ce biti respekatbilno kao i cela srpska vojska u gledjuci u okviru balkana posebno ex YU .Sto se tice pesadijske mehanizacije,raketnih lansera,tenkova,lazar2-3,sora,nora,kub mdernizovani,raketni sistemmorava,orakn,M-77,zastava oruzej….Za nasu zemlju i zemlju ove velicine imacemo respektabilnu vojsku u najgorem slucaju najacu na ex YU prostorima a mislim i malo sire. Sto se tice ex YU mislim sigurno je i sada slucaj da je Srbija vojno najaca ali i da je nase RV zasada u dosta losem stanju ali ocigledno da se nesto radi i da ima napredka u na svim poljima .Sto se tice malo vise napunpanih tabloidnih prica o nekoj „polonu“ pored aviona i nekih raketnih sistema bilo bi lepo ali mislim da je to jako nerealna opcija naravno neka samo dodju te 29-tke i mozda jos dva mi17v5 ostalo sto imamo d se odrzava i modernizuje po planu za nasu Srbiju neterba vise jaka SRBIJA siguran mir na ovim prostorima .

Odgovori
ze

Zasto nisu prikazali unutrasnjost helikoptera sa najnovijom opto elektronikom za navodenje,kao stose vidi nakiowi.mislim dasu ovo. Samo makete.

Odgovori
Ba

Jesu, a i našli su 5 000 statista da kobajagi šeta i zagleda u helikopter preključe.

I mene zanima video, ali nisam našao. Eto radnog zadatka za redakciju. Ako oni ne mogu da dobiju ekskluzivu- niko ne može. Stvar je čujem potpuno ok, nema mjesta paranoji. Ogromni rezultati su napravljeni sa malim sredstvima, ljudi rade i radi se izgleda, veoma dobro sa onim šta se ima. Na moje opšte iznenađenje, kažu i da je ono novo terensko vozilo „Zastave“ dobro urađeno, da je dinamika dobra i da se ti uvezeni motori odlično ponašaju.

Jadina mrlja na čitavoj priči mi je ovaj „skarabudž“ sa raketama i Boforsom, koji kao da su odlučili da pripreme na brzinu „do Dana mladosti mora biti urađeno“, u najboljem maniru bivše države. Kad čovjek gleda Noru ili Lazar- vidi se da su sredstva pažljivo planirana, dizajn uključuje orginalan pristup mnogim zahtijevima, koji jednostavno ne vidim kod ove Prage 2.0.

Am

Nije nesto, ali se makar na tren vidi:
https://www.youtube.com/watch?v=YtZdIlFM3-w

Ako te mrzi da gledas, premotaj na 1:50

Al

Mala ispravka. U prikazu operativnih sposobnosti,ucestvovala su 4 J/NJ-22. A ne dva kao sto je ovde napisano.
Pozdrav

Odgovori
Pa

Postoji snimak unutrasnjosti kabine Gazele sa velikim(nabacenim vise nego funkcionalno uklopljenim) displejem na mestu operatora. Izmenjen je prednji deo, opticki senzori su na kabini. Maljutka i Pauk dovoljni za dejstvo sa distance(uz poboljsanu vezu i data link), sasvim dovoljna modernizacija. Opet deluje vise kao ideja, da sacekamo, ne izgleda lose iopste.

Odgovori
Ž

Погледајте потпис фотографије на којој су Орлови.

Odgovori
Al

Pocetak potpisa je dobara,ali sva cetiri su ucestvovala u prvom delu prikaza. A dva u defileu. Sasvim slucajno znam jer sam bio clan tog odeljenja :-)

Ž

Хвала на исправци.

Ne

Ali terminator,stavljene rakete AA 2 atol,skinute sa mig 21 pocetkom 90ih. Bio je projekat pracka sa r60 za vreme rata,ali AA 2 je raketa iz 1960.i moze da sluzi samo umesto vatrometa.

Odgovori
Pe

AA2 …za ovu nsmjenu…je modifikovan sa novom optoelektronikom, blizinskim upaljacem, booster sekcijom i jos ponesto..Mislim nemojmo podcjenjivati ljude koji rade na projektu, znaju oni vrlo dobro zasto su napravili takvu selekciju i dizajn sistema. Isto tako nisu svi leteci ciljevi supermanevribilni velike brzine itd… npr OH58 :)

Pa

Nisu objavljeni detalji novog-starog sistema baziranog ocito na R-13M. Sa svim, ovde i slicnim portalima, navedenim u vezi same rakete ne zvuci lose uopste.
Pitam, ako raketa lansirana sa zemlje ima domet 12 km u daljinu, koliki bi domet bio ako se stavi na avion?
A IC GSN slicna kao Strela-10/R-73, novi raketni motor(Edepro), novi blizinski upaljac(B/G?)… to uopste nije lose za nas.
Ako je tacno i poligonski isprobano – uopste nije lose. Bravo!

Ci

Gledao sam ovaj cirkus. Tragikomični desant na plažu, gde su još samo falili omladinci i omladinke sa M48 da ugođaj bude potpun. Brod koji nosi ime mesta u stranoj državi.
Parada još luđa. Jedino ozbiljno što je prodefilovalo je Nora, za ovo ostalo nemam komentara. Falili su samo Viktor Bubanj i Maršal lično, svaki čas su mogli izlete iz nekog žbuna. Lazar 3??? Sledeće godine Lazar 4, 2018 Lazar 5 i tako u beskraj.

Odgovori
No

Svi mi imamo neke zamerke ali ne treba pljuvati po rođenoj zemlji, a to da se Kozara nalazi u stranoj državi neću ni da komentarišem, kaži ti to našim četnicima koji su 4-5 godine tumarali po brdima Bosne i Hercegovine kako bi sačuvali narod i izvojevali slobodu za ovaj napaćeni narod

Ne

Kozara nema veze sa cetnicima, t o je simbol otpora i stradanja naseg naroda. A sigurno cetnici nisu nigog spasili.

Ci

Pa da! Kozara, Vučedol, fale još samo Koper, Varaždin i Titov Veles, da se Prle i Tihi se šunjaju u publici, i da Nikoletina Bursać baca bombe sa desantnog čamca.

Po

Autor je pogrešio. RML-335 sada nosi naziv „Apatin“, a ne „Vučedol“.

Mi

Pogledaj Grcku kod njih pobedili cetnici tj. narodne snage i sad imaju 200 lovackih aviona i najmoderniju opremu a kod nas komunisti oteli vlast i sad u celoj Jugoslaviji bivsoj nema ni 10 aviona.

mi

@nebojsa Spasili su veliki broj saveznickih pilota i to je jasno dokumentovano,a na teritoriji zapadne BiH , dalmacije, like i korduna delovala je dinarska cetnicka divizija sa Momcilom Djujicem na celu koja je imala oko 12000 boraca i koja je prva pocela da se bori protiv ustaskih nacista,ali te istorijske cinjenice ti verovatno nisu poznate,sedi jedan.

Ni

„Pogledaj Grcku kod njih pobedili cetnici tj. narodne snage i sad imaju 200 lovackih aviona i najmoderniju opremu a kod nas komunisti oteli vlast i sad u celoj Jugoslaviji bivsoj nema ni 10 aviona.“

Ukljucite se u NATO i EU pa ce te i vi imati 200 aviona i dug do guse ko i Grci.
Sto se tice cetnika vidim da jednom dijelu diskutatora cetnici su oslobodioci srpkog naroda…. asta dugo ocekivati nego te komentare. Uostalom kakve veze imaju cetnici uopste u ovom texu avijacije. Nekima su mozgovi ocito poremeceni…

Mi

@Niko
aha, a mi inače nismo u dugovima do guše…prosečna plata u Srbiji je 250 evra, a u Grčkoj četiri do pet puta veća pa ti vidi ko je gde stigao

Б

Свакако да је најбољи утисак оставила НОРА-155мм.Она је већ купљена од стране неколико земаља,а ова батерија са низ побољшања треба да прође испитивања у ТОЦ-у и да се уведе у ВС.Приказани ЛАЗАР,није 3,већ нешто побољшани Лазар-2.Ипак је добро што се на основу стечених искустава може радити на том новом возилу које би требало да буде Лазар-3.Ако се сећате пре него што је почела производња тог ОБВТ,речено је да ће он моћи да пливајући савлађује водене препреке.Приказано стрељачко оружје је добро и показује да Србија у тој категорији може да произведе све што јој треба.На модернизованом БВП М-80 је нови домаћи топ 30мм,тако да нећемо морати да купујемо руски.И ова изложба је показала да је Наменска индустрија најздравији део српске индустрије и да може бити мотор који ће покренути један део привреде.А да је било „буџевине“,било је.Много тога што је приказано остаће само на нивоу прототипа.

mi

Problem sa domacim PVO raketama je sto smo zemlja sa najvecim brojem nezavrsenih raketnih projekata na svetu. Zasto je to tako vredi se zamisliti. Vecinu smo projekata poceli kao Kinezi kopirajuci pa posle se popismanimo i sve batalimo.

Odgovori
Pa

Domace(ili doradjene) PVO rakete(sistem):
1. Vulkan
2. Strela-2M
3. Sava
4. Z-V na bazi K-13 (nezvanican projekat od rashodovanih)
5. Z-V na bazi R-60 ili R73
6. molim te dopisi sve na koje si mislio.srdacno

Dr

Koliko je ostalo tih sasija FAP-2026 posto je fabrika zakatancena kao i 600+ radnika ,pozvano je skoro oko 70 da se zavrse kamioni za UAE (oko 30 kamiona) . O cemu se radi ovde pravimo makete u razmerama 1:1 od preostalog gvozdja … ?

Odgovori
T5

Да не кваримо утиске и кораке који обећавају,
морам да приметим један крајње нов приступ
спајања два слична система који су у употреби
први је SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby)
а други TRIDON 40mm L/70 на Volvo-у 725 6×6;
и коришћење Жирафе као Command and Control
Unit. Примедба је да се Р13М16 постави у транс-
портно-лансирне контејнере и интегрише ЕОТS
у случају интензивног ометања/уништења CCU.
Николетина Бурсаћ је био тамо незналице
Cirque de la Folie

Odgovori

Da li neko ima slike M-84AB1 koj ste napisali da je bio prisutan na paradi, nigde ga nisam video.

I ako je bio, da li je to onaj isti koj setamo zadnjih 8 godina? I naravno, samo jedan?

Odgovori
No

Da, to je isti taj M-84AB1 koji Jugomport pokazuje na svakoj paradi, nažalost Vojska Srbije ni na jednom tenku nema reaktivni oklop dok recimo u nekim zemljama ugrađuju reaktivne ploče čak i na stare M-48 i T-55

Gr

Pun Donbas olupina tenkova sa reaktivnim oklopima…Velika stvar. Nema razlike.

sl

videli smo napore da se ide napred, ali nedostaju sredstva bilo bi dobro da u budzetu za 2017. 2018. 2019.
bude vise novca za razvoj i opremanje novih sistema NVO. Sa raspolozivim resursima sve je po meni OK

Odgovori
Pa

Pauk prolazi aerodinamicka ispitivanja, sve ostale rakete (narocito vodjene V-Z namenjene Orlu dometa 50 km(?)) ne.
Makete kao materijalizacija zelja….ili nevesto sredstvo prikupljanja sredstava za zavrsetak projekata?
Da sacekamo…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Boris SV na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

@Tor. Cenim Vašu kulturu izražavanja. Ništa onda, ja ću da lupetam, a Vi i ostali kvazi stručnjaci se divite šatro projektu zvanom Er Srbija. Nema veze ni njeno osnivanje, ni u čijem vlasništvu su avioni, ni tehnika, ni gubitci koje svi mi pokrivamo pa se to onda predstavlja kao dobit, nema veze ni ko je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Tor na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

@Boris SV Cilj ti je verovatno bio da lupetaš i u tome si uspeo :) Kakve veze ima što avioni nisu u vlasništvu?

22. Feb 2024.Pogledaj

Boris SV na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Er Srbija je jedna blago rečeno sprdnja od avioprevoznika. Ni jedan avion u vlasništvu, osim možda ATR-ova, nasleđenih od JAT-a, tehnička služba za održavanje aviona je pred gašenjem, ali se zato umesto njih forsira privatna firma Aviostar koja je do juče bila zadužena za pranje i čišćenje aviona. Ima tu još mnogo toga, ali je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Kontrolor na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

oni su pomoću tableta za 30 sekundi izračunali da im je za kilometar kraća pista dovoljna, svaka čast dobro su svi prošli

22. Feb 2024.Pogledaj

Dacha na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Na aerodromu postoji ostatak od komunistickog vremena a to je "tajnost podataka". Naime, postoji precizan Emergency response plan koji tacno objasnjava pravila i korake u ovakvim slucajevima. Taj ERP po kompanijama je javno dostupan svugde u svetu, samo je na aerodromu i u Srbiji strogo poverljiv dokument u koji uvid imaju mozda 5 ljudi na…

22. Feb 2024.Pogledaj