BEG airport status
LYBE 2604:00 Z VRB°01KT CAVOK 20/17 Q1019 NOSIG=
[VIDEO REPORTAŽA] Obilazak novog putničkog terminala na aerodromu Ponikve Ponikve zabeležile 90 operacija generalne avijacije u 2016. godini / Foto: Tango Six

[VIDEO REPORTAŽA] Obilazak novog putničkog terminala na aerodromu Ponikve

Ukupno 90 operacija generalne avijacije u ovoj godini i 7,7 miliona dinara koje Grad Užice izdvaja godišnje iz svog budžeta za rad aerodroma Ponikve u najkraćem opisuju stanje u kome se trenutno nalazi ova vazdušna luka.

Da bi aerodrom bio osposobljen za komercijalni vazdušni saobraćaj u projektnoj dokumentaciji pominje se da je potrebno uložiti još skoro 3 miliona evra.

– Potrebno je da se ogradi aerodrom celom svojom dužinom, da se rekonstruiše određeni deo piste i da se postave svetlosni sistemi. Ako se neki tender raspiše kako treba, ja mislim da ovo može da se uradi mnogo jeftinije i da košta manje od 3 miliona evra  – objašnjava Saša Savić, direktor aerodroma Ponikve i dodaje da bi prema njegovoj proceni bilo dovoljno 2,3 miliona evra.

U proteklih godinu dana uloženo je 50 miliona dinara (oko 400 hiljada evra) za rekonstrukciju novog terminala – sada zgrade za generalnu avijaciju, koja bi mogla da prihvati i putničke avione, navodi Savić.

Prošle nedelje bili smo u prilici da obiđemo aerodrom i snimimo unutrašnjost ove zgrade, ali ne i poletno-sletnu stazu. Prema rečima Savića, magla koja nas je zatekla na Ponikvama tog dana pravi je izuzetak jer posle aerodroma Hvar i Tivat užička vazdušna luka ima najveći broj sunčanih dana.

Obilazak Ponikava bio je deo dvodnevne konferencije posvećene ovom aerodromu koju su, po svemu sudeći, bojkotovali predstavnici nadležnih državnih institucija i lokalne samouprave od kojih su se u prethodnim mesecima mogla čuti brojna obećanja o puštanju u rad ove vazdušne luke.
 

 

Pretplatite se na nedeljni pregled vesti Tango Six portala. Svakog petka u vašem inboxu.

* indicates required

 


Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

m

Koliko je aerodrom Morava imao operacija? nula?!
i posle neko napiše kako je Morava perspektivnija od Ponikava

Odgovori
B

nek uvedu redovnu graničnu kontrolu (a ne samo po potrebi) pa će za kratko vrijeme biti 2000 operacija GA. Nije to nešto od čega aerodrom može samostalno živjeti ali jeste neophodan prvi, i najznačajniji, korak – a istovremeno ne košta puno.

Odgovori
V

Redovna granična kontrola ne zavisi od Aerodroma, već od Drzave, a kako Drzava tretira Ponikve svi jako dobro znamo.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

Po meni je ovo pametan i logičan korak. Ne razumem zašto toliko polemike oko toga. Lično mislim da je sistem veoma sposoban i specifičan u onome što najbolje radi. Idealan je za američku vojsku rasporedjenu po bazama na Srednjem Istoku pa i u Južnoj Koreji. Čudi me jedino da do sada nisu uveli ID za…

25. Aug 2019.Pogledaj

Vlad na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

Ed, pa zašto onda kupuju taj sistem od Izraelaca a ne od svoje firme?

25. Aug 2019.Pogledaj

Vlad na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

"У сваком случају добар је за заштиту војни јединица које су у сукобу са непријатељом који је на ниском технолошком нивоу и који нема велику ватрену моћ" Uloga i uspešnost ID sistema predstavljeni u jednoj rečenici. Bravo Dane. Pored Pancira, ovaj sistem nam danas uopšte nije potreban. Na šta su spali Ameri kada kupuju ovakav…

25. Aug 2019.Pogledaj

Vojislav na: Er Srbija ovog leta 140 čarter letova više nego prošle godine; Aviolet ponovo do Hurgade

Svaka pohvala za posadu i uslugu,leteli smo do Bodruma i nazad sa njima neki dan,13.8-23.8.Najbolji ste!!!

25. Aug 2019.Pogledaj

Oddball na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

Iron Dome je samo dio višeslojnog izraelskog sistema PVO koji ide od Dome-a, Barak-a, Arrow-a do Davidove praćke. O uspješnosti do sada ne vrijedi pričati, sistem osmatranja, javljanja, dejstva (kao i sistem obavještavanja i evakuacije civila i naselja) im je među najboljim u svijetu, šta god mi pisali. Jedino što ovaj sistem može ugroziti je…

25. Aug 2019.Pogledaj

Send this to a friend