BEG airport status
Analiza: Da li će Srbija zaista imati “najmoćnije“ borbene avione u regiji? Dvosedi MiG-29UB nema mogućnost modernizacije poput jednosedih verzija / Foto: Anton Pavlov

Analiza: Da li će Srbija zaista imati “najmoćnije“ borbene avione u regiji?

Donacija 6 lovaca MiG-29 iz Rusije koji bi, zajedno sa 4 aviona iz sastava RV i PVO, trebali biti modernizovani, samim tim i remontovani, mogla bi rešiti problem srpske lovačke avijacije do 2030. godine.

Iako još uvek nemamo detalje ugovora (za koji ne znamo ni da li je potpisan), na osnovu onoga što su srpski zvaničnici iznosili prethodne nedelje, pre, za vreme i posle posete Moskvi, može se naslutiti kada bi Srbija mogla imati spremne avione i kakva bi bila njihova modernizacija.

U javnosti je mnogo nedoumica izazvala informacija da će posao oko ovih lovaca sa Rusijom vredeti 185 miliona evra, mnogi misle da je to preterano veika cifra, neki se pitaju kakav je to poklon koji tako skupo plaćamo a ima i onih koji misle da je za taj ili malo više novca problem mogao da se reši na bolji način.

164460
Srpski jednosedi MiG-29 9-12A i B, kao i 9-13 mogli bi se modernizovati na standard MiG-29SM ili čak da to bude verzija slična MiG-u 29SMT ali bez dodatnog leđnog rezervoara i sistema za popunu gorivom u vazduhu / Foto: Anton Pavlov

Ono što bi za sada trebalo biti sigurno to je da su avioni donirani, da su to operativni vazduhoplovi koji su do sredine prošle nedelje leteli u sastavu vazduhoplovnih snaga Rusije i da bi ovakvi kakvi su mogli bez remonta da lete još nekoliko godina. Još uvek ne znamo koja je opcija izabrana kada je u pitanju njihova modernizacija tj. da li će se ona raditi u Srbiji ili u remontnom zavodu u Rusiji.

Na osnovu informacije da će sve to koštati 185 miliona evra moglo bi se reči da je definisano šta bi se radilo na avionima, kao i to šta će i koliko biti kupljeno što se tiče zemaljske opreme, rezervnih delova i naoružanja. Čak je premijer Vučić rekao da su već izabrane 32 rakete ne precizirajući o kom tipu se radi.

Prema sadašnjem planu svih 10 modernizovanih aviona trebalo bi da bude u jedinici krajem 2018. Ipak, pošto će se navedena suma plaćati u ratama, dinamika radova na lovcima će sigurno zavisiti od redovnosti uplata.

U ovoj analizi ćemo osim pojašnjenja nekih nedoumica koje su nastale neveštim objašnjenjima zvaničnika, pokušati i da odgovorimo na pitanje da li će Srbija zaista imati najbolje borbene avione u odnosu na susedstvo što nam je već nekoliko puta do sada servirano u klasičnim medijima, kako iz ministarstva odbrane tako i od samog predsednika Vlade.

Šta bi se sve moglo i moralo uraditi za 185 miliona evra?

Srbiji pored aviona treba i zemaljska oprema koje danas jedva da ima dovoljno za opsluživanje 4 postojeća aviona, potrebno je zatim uložiti novac u infrastrukturu kako bi se ti dodatni avioni negde smestili a ne stajali na otvorenom. Da bi se obuka i trenaža izvele onako kako treba poželjno je zatim obezbediti i veliku količinu delova koji nisu jeftini.

Podsetimo da je u dva ugovora koji su samo površno spomenuti a koji su realizovani u 2015. i 2016. Srbija na delove za lovce potrošila preko 13 miliona dolara. Pri tom su ti delovi korišćeni na samo 3 MiG-a 29 koji su aktivni. Dakle za 10 aviona trebalo bi da se potroši mnogo više, do nekoliko desetina miliona u narednih par godina.

ha2a4441-1
MiG-29UB RV i PVO Vojske Srbije / Foto: Dragan Trifunović

Sam remont najverovatnije ne košta manje od 5 miliona evra po letelici a neka malo jača modernizacija još toliko. Tako bi radovi na lovcima mogli da koštaju i od 80 do 100 miliona. Da bi srpski avioni bili što savremeniji bilo bi poželjno i da se jednosedi opreme radarima N010ME “Žuk-ME“ koji može otkriti cilj veličine lovca na daljini od oko 120 km, istovremeno prati 10 a omogućuje istovremeno gađanje 4 cilja u vazduhu.

Radi poređenja, Peru je 2008. godine sklopio ugovor sa RSK MiG o modernizaciji 8 svojih 29-tki (6 jednoseda 9-13 i dva dvoseda 9-51) koji su dovedeni na standard SM-P a posao je vredeo 106 miliona dolara. Pri tom avioni nisu dobili najmodernije radare već starije i slabije N019M1E.

Ako bi se avioni modernizovali na neki sličan ili bolji standard koji bi uključivao i rakete vazduh-vazduh RVV-AE (R-77) kao i vođena ubojna sredstva vazduh-zemlja onda bi za naoružanje trebalo izdvojiti takođe više desetina miliona evra.

Pored raketa R-77 srpskim avionima bi trebale i druge rakete vazduh-vazduh a to su naravno R-27 i R-73. Samo jedan borbeni komplet, i to raketa vazduh-vazduh, za jedan avion košta oko 3 miliona dolara. Spomenuto je i vođeno naoružanje vazduh-zemlja a npr. MiG-29SM može nositi televizijski samonavođene rakete H-29TE dometa 30 km, protivradarske rakete H-31P dometa 110 km i televizijski bombe KAB-500KR dometa 9 km.

Sa čime raspolažu okolne države?

Poređenje borbene komponente RV i PVO Srbije sa drugima u okruženju ima smisla samo ukoliko se poredimo sa onim susedima koji imaju borbene avionе. Dakle Makedonija, Albanija, Crna Gora i BiH ih nemaju i verovatno ih u skorijoj budućnosti neće ni imati. Ne treba samo upoređivati kvalitet tehnike već i kako se ona održava, njenu ispravnost i naravno broj sati naleta pilota.

Najmlađe i najsavremenije letelice imaju Mađari koji poseduju 14 švedskih višenamenskih borbenih aviona JAS-39C i D Gripen. Još 2001. godine je prvobitno potpisala ugovor o iznajmljivanju 14 polovnih višenamenskih borbenih aviona JAS-39A i B, ali je 2003. to promenjeno.

madjarski-jas-39
Dvoseda varijanta Gripena ima pune borbene mogućnosti jednoseda. Na fotografiji mađarski JAS-39D.

U periodu od marta 2006. do januara 2008. mađarsko RV dobija 14 bivših švedskih aviona JAS-39C i D u varijanti JAS-39 EBS-HU (trup od varijanti C i D a krila od A i B) od toga 12 jednoseda i dva dvoseda koji su ipak označeni kao JAS-39C i D. Iznajmljivanje za period od 10 godina koštao je 1,09 milijardi evra a za obuku je izdvojeno još 187 miliona evra. Sa avionima je nabavljeno i 14 rezervnih motora.

Punu operativnu sposobnost eskadrila mađarskih aviona dostigla je decembra 2008. godine. Avioni su iznajmljeni na period od 10 godina uz offset aranžman koji je iznosio 110 procenata a 2012. godine je taj ugovor produžen do 2026. Po ugovoru, nakon perioda iznajmljivanja Mađarska postaje vlasnik ovih aviona. Prvi ugovor podrazumevao je nešto manje od 16000 sati naleta a drugi povećanje na čak 32000. Krajem decembra 2013. mađarski piloti prosalvili su 10000 sati naleta na Gripenu što je u to vreme od prilike bilo nešto preko 100 sati po avionu godišnje.

Imali su do sada dva udesa na avionima, jedan dvosed JAS-39D je uništen na vežbi ’’Lion Effort-2015’’ 19. maja 2015. prilikom izletanja sa piste u češkoj vazduhoplovnoj bazi Časlav. Tom prilikom oba člana posade su se katapultirala, avion je pretrpeo velika oštećenja i zbog toga je otpisan.

Zamena za ovaj avion stigla je 1. jula ove godine. Drugi avion oštećen je 10. juna 2015. kada je usled problema sa stajnim trapom pilot jednoseda sleteo na trbuh aviona i tom prilikom se katapultirao a avion je nastavio nekontrolisano kretanje i izleteo sa piste. Popravka tj. remont aviona je trajao relativno dugo i tek 16. decembra ove godine je vraćen u jedinicu.

Od naoružanja za Gripene treba reći da je nabavljeno 40 raketa AIM-120C-5 AMRAAM srednjeg dometa sa inercijalno i aktivnim radarskim samonavođenjem, zatim infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh AIM-9M ’’Sidewinder’’ kao i 100 raketa vazduh-zemlja AGM-65H i K ’’Maverick’’.

img_1240
Rumunski F-16 u portugalskoj bazi Monte Real.

Rumunija je nekoliko godina lutala pre nego što se krajem septembra 2013. nije odlučila da nabavi polovne američke lovce bombardere F-16. Devet aviona je nabavljeno od Portugala a tri od SAD dok je svih 12 remontovano i modernizovano u portugalskoj firmi OGMA-Indústria Aeronáutica de Portugal. Na ovim avionima je izvršen tzv. MLU (Mid-Life Update) i to na standardu M5.2 pa 9 jednoseda F-16AM i tri dvoseda F-16BM po savremenosti odgovara verzijama F-16C i D Block 50.

Ugovor je bio vredan 186,2 miliona evra od čega je 108 otišlo na avione a 78 miliona je dobio Portugal za njihovu modernizaciju, obezbeđivanju obuke i logistike. Dodatni troškovi iznose 442 miliona evra a podrazumevaju renoviranje baze Fetešti, izgradnju potrebne infrastrukture i njeno prilagođavanje novim avionima, nabavku naoružanja i dodatne elektronske opreme. Za ovih 12 aviona Rumunija je dobila garanciju da mogu da lete 20 godna ili 4000-4500 sati naleta.

Prvi kontigent od 23 pripadnika RV Rumunije od čega 9 pilota, poslati su na obuku za avion F-16 u portugalsku vazduhoplovnu bazu Monte Real još 29. septembra 2014. godine. Već 26. novembra iste godine dva rumunska pilota iz sastava 71. vazduhoplovne baze Câmpia Turzii imala su prve samostalne letove na ovom tipu aviona a zatim je usledila obuka još 67 pilota i pripadnika vazduhoplovno-tehničke službe.

Uz avione je od naoružanja nabavljeno 60 raketa vazduh-vazduh AIM-9M ’’Sidewinder’’ uz 4 vežbovne rakete CATM (Captive Air Training Missile), 30 raketa vazduh-vazduh AIM-120C-5, 5 vežbovnih CATM AIM-120C, 18 raketa vazduh-zemlja AGM-65H i K ’’Maverick’’, 4 vežbovne CATM AGM-65, 10 vođenih bombi GBU-12.

Od dodatne opreme naručena su tri kontejnera AN/ALQ-131 sa opremom za protivelektronska dejstva, 15 avionskih i dva zemaljska terminala za razmenu podataka MIDS Link 16, 13 inercijalnih satelitskih navigacijskih eGPS/INS za avione, 48 gredastih nosača naoružanja LAU-129. Paket obuhvata i rezervne delove, alate za održavanje kao i svu ostalu moguću logistiku.

Krajem februara ove godine odlučeno je da se nabavi još 12 polovnih F-16 a sam proces kupovine trebao bi biti realizovan u toku 2017. Do sada je Rumunija zatražila zahtev za informacijama od savezničkih zemalja koje koriste ovaj tip aviona i koje bi ih mogli prodati. Informacije su tražene od SAD i pet evropskih zemalja koje u svom inventaru imaju F-16. Međutim rumunski ministar odbrane je pre desetak dana izjavio da će se dodatni F-16 morati nabaviti od SAD jer evorpske članice NATO-a koje koriste F-16 nemaju višak aviona.

Prvih 6 F-16 predato je rumunskom Ratnom Vazduhoplovstvu 28. septembra a već sutradan je izvršen prelet u vazduhoplovnu bazu Fetešti. Sredinom decembra u Rumuniju su stigla još 3 aviona a poslednja tri će biti isporučena krajem 2017. Dok se F-16 potpuno ne integriše u rumunsku vojsku, i dok ne bude postignuta puna operativna sposobnost dve eskadrile sa 24 F-16, Rumunija će i dalje koristiti oko 20 borbenih aviona MiG-21 Lancer B i C.

I pored toga što Mađarska ima dva dvoseda Gripena a Rumunija tri dvoseda F-16 treba reći da oni imaju radare i skoro nimalo ne zaostaju kada su u pitanju borbene mogućnosti jednoseda. Sa druge strane Srbija će imati 7 jednoseda i tri dvoseda bez radara koji ne mogu da se naoružaju raketama vazduh-vazduh srednjeg dometa.

Gripen i F-16 imaju moderne rakete AIM-120C-5 u odnosu na koju RVV-AE (sa kojom bi mogli biti opremljeni srpske 29-tke) ima manji maksimalni domet ali se smatra da ruska raketa zbog svojih karakteristika ima veću verovatnoću pogotka i veći efikasan domet kada su u pitanju ciljevi koji manevrišu. Takođe MiG-29 ima bolje rakete malog dometa – R-73E je po svojim karakteristikama moćnija od AIM-9M sa kojima raspolažu Rumunija i Mađarska.

Ono što je veliki nedostatak ruskih aviona je to što za sada ne postoji nišansko-navigacijski kontejner, starije verzije ne poseduju ni kontejner sa opremom za protivelektronska dejstva a ni novije nemaju kontejnere sa izviđačkom opremom. Za razliku od njih zapadni avioni to uglavnom imaju pa tako mađarski Gripeni kao i rumunski F-16, pa čak i MiG-ovi 21 Lancer-C poseduju izraelski sistem Litening koji se osim za otkrivanje ciljeva na zemlji, obeležavanje ciljeva za laserski vođene bombe, može upotrebiti i za izviđanje.

Treba na kraju dodati i da u svojoj ponudi novih verzija MiG-a 29 (MiG-29M i M2, MiG-29K i KUB, MiG-35S) RSK MiG uz avione nudi i beloruski kontejner sa opremom za protivelektronska dejstva Talisman koji je ušao u upotrebu i na modernizovanim kazahstanskim Su-27. Ovaj sistem deo je i paketa beloruske modernizacije MiG-29BM (9-11) kome je podvrgnut deo lovaca MiG-29 9-13 RV Belorusije.

bugarski-12-ub
Flota bugarskih MiG-29 služiće još nekoliko godina, dok ne stignu novi višenamenski borbeni avioni.

Još dve države koje u okruženju poseduju borbene avione su Bugarska i Hrvatska. Obe zemlje trebale bi tokom 2017. da definišu u kom pravcu će se dalje kretati razvoj borbene komponente vazduhoplovnih snaga. Bugarska je 9. decembra poslala Zahtev za ponudama (RFP – Request for proposal) Italiji, Portugalu, SAD i Švedskoj radi odabira novog borbenog aviona. Vreme koje je dato kao rok za slanje predloga je mart 2017. dok bi se odluka o pobedniku donela sredinom godine. Međutim smatra se da će čitav taj proces trajati do 2018.

Očekuje se da će Portugal i SAD ponuditi modernizovane F-16A i B koje bi obezbedile SAD dok bi se radovi na njihovom osavremenjivanju proveli u Portugalu. Logistiku i naoružanje bi takođe obezbedile SAD i to kroz uobičajne kanale strane vojne prodaje (FMS-Foreign Military Sales) kao i u slučaju Rumunije.

Italija će sasvim sigurno ponuditi polovne Eurofighter Typhoon i to iz Tranše 1 koji se nalaze u sastavu italijanskog Ratnog Vazduhoplovstva. Za Švedsku se smatra da će ponuditi takođe polovne JAS-39C i D ‘’Gripen’’ mada se spominju i novi primerci. Plan je da se sada nabavi samo 8 aviona a za to je odobren budžet od 767 miliona evra. U periodu 2022-23. bi se nabavilo još 8 primeraka kako bi se kompletirala eskadrila od 16 višenamenskih borbenih aviona.

Do pristizanja novih aviona Bugarska će morati da se osloni na flotu ruskih lovaca MiG-29 i jurišnika Su-25 koji će leteti još nekoliko godina. Iako u svom inventaru ima 15 MiG-29A i UB operativnost je mala i ima svega nekoliko aktivnih aviona. Jurišnika Su-25K i UBK ima 14 a ove godine je primećena nešto veća aktivnost, sa 8-9 letno sposobnih aviona.

Dugo odlagane investicije u održavanje aviona MiG-29 rezultirale su da tek skoro budu potpisana dva ugovora sa posrednikom koji zastupa RSK MiG. Prvi, vredan 21 milion evra podrazumeva isporuku 10 motora RD-33 Serije 2, od čega 4 nova i 6 remontovanih. Prvi remontovani motor treba da se isporuči u aprilu 2017. Drugi ugovor od 11 miliona evra obuhvata isporuku 7 kutija agregata KSA-2.

hrvatski-na-stajanci-pleso
Eskadrila borbenih aviona HRZ i PZO raspolaže sa 12 MiG-21.

Zbog ovogodišnjih izbora, kao i vlade koja je formirana tek pre par meseci, Hrvatska je odluku o tome šta i kako dalje sa borbenom avijacijom odložila za kraj 2017. Prethodno je ta odluka trebala biti donesena krajem ove godine. Smatra se da je najozbiljniji kandidat za novi hrvatski višenamenski borbeni avion švedski Gripen.

SAAB je proteklih godina uložio napore kako bi se njihov avion što bolje predstavio i postao ozbiljan igrač za ulazak u sastav HRZ a u tu svrhu je u Hrvatskoj otvorena čak i kancelarija ove švedske firme. Dok ne stigne nešto bolje HRZ i PZO će se oslanjati na 8 jednoseda MiG-21bis i 4 dvoseda MiG-21UM koji će biti u upotrebi još nekoliko godina.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Fo

Analiza ok .
Bice dobro ako se upgrade na SM standard.
I da smo srecni.

Odgovori
Pi

Da vidim jesam li shvatio, imacemo bolju avijaciju od Hrvatske i Bugarske (pored onih koje avijaciju nemaju, mada su clanice NATO-a), a losiju od Madjarske i Rumunije, i brojcano i tehnoloski inferiorniju?

Odgovori
Av

Dobro si shvatio. Mada kada Hrvati i Bugari u skoroj budućnosti modernizuju svoju avijaciju bićemo opet na dnu.

Ili možda ja nisam shvatio?

ki

Pink Panteru pogodio si u centar :)

ki

Kada drzava bude bili spremna da izdvoji 1 milijardu eura ili vise mozemo pricati o “ jakom“ & modernom vazduhoplovstu ..Do tada „Seci uši krpi dupe“

Ai

Banković polako ali sigurno postaje reper regiona kada je u pitanju stručno i objektivno pisanje o avijacijskoj tematici, lišen bombastičnih exkluziva i posebno novinarsko huškačkih pretjerivanja koja služe i dalje za masovnu hipnozu naroda. Korektno pisanje Živojina Bankovića o ovim temama koje zazivaju navodnu trku u naoružavanju može se smatrati referentnim za sve koji se bave tematikom. Respect Bankoviću !

Odgovori
Ba

Zanima me zašto nabavljati R-27 rakete? Za R-77 ne treba ništa argumentovati- akvizicija ovih raketa me raduje koliko i nabavka aviona. Za R-73 takođe. Obije su, u oviru svog dometa, apsolutni „vladari“ posla koji trebaju da obave. Dakle R-77 za borbu na velikim daljinama i R-73 za manje razdaljine. Koliko znam R-77 je skuplji od R-27, ali ipak, zar nije bolje uzeti nešto veći broj R-77 raketa, a R-27 ne nabavljati uopšte? Domet obe rakete bi trebalo da je sličan?Zašto se ne ograničiti na dva glavna tipa A-A raketa?

Zbog čega se potencira nabavka R-27? Predpostavljam da odgovor na ovo znaju piloti, vjerovatno ima veze sa taktikom vazdušne borbe, ili tehničkim mogućnostima aviona? Laički gledano- meni ovo ostaje nejasno.

Odgovori
ki

Nabavka raketa R 27 ima smisla samo ako se kupuju naprednije varijante…

Ž

Možete nabaviti odličnu raketu R-27T srednjeg dometa.

Mislim da ni R-27R jos nije za bacanje.

Ba

R-27T je IR raketa dometa 70-tak kilometara, a R-27T je poluaktivno vođena. Obe su jeftinije od R-77, ali prilično skupe. Sad, možda nisam u pravu, ali poređenja cjena radi, ako je R-77 npr. 1mil$, R-27 je 600-700 hiljada, zar ne? Zar nije u svakom pogledu bolje imati aktivno radarski navođenu raketu umjesto ove dvije varijante R-27?. Naravno, ako već imamo dovoljan broj R-73, jer svaki okršaj će na kraju završiti na njima.

Po meni, problem je jedino želja Rusije da nekome proda R-77. Kako svi govore- odlučilu su da nam je prodaju. Ako je već tako, zašto R-27? Na papiru- jednostavno je inferiorna u odnosu na R-77, a razlika u novcu nije velika. Opet kažem- papir služi da zavara laika, ali ja bih sav sretan kupio jedno četrdesetak komada ovoga kada već imam priliku i ni okrenuo se nebih za R-27.

Fr

Р-27Т или још боље ЕТ је добра зато што кад је лансираш на противника,противник на свом RWR не зна да на њега иде ракета,упитању је ИЦ ракета,ко игра DCS зна о чему причам,и што је наравно по систему лансирај и заборави,а набавка Р-27Р поред Р-77 је тотални промашај

Dr

Zasto trositi raketu od 1 million na air-policing? Za neutralisanje tzv. „teroristicke“ pretnje.

Fu

Dobijamo modernije od onoga čime raspolažemo, to je sigurno. Prva nabavka od 1980-tih. Koliko se vidi iz vašeg teksta, i drugi su to uradili ili rade, ne vidim šta je tu sporno. Uostalom, cena osnovne verzije MiG-29 je oko 16 miliona USD, tako da ne znam kako modernizacije mogu biti višestruko skuplje od aviona kao što ste naveli. Ako se nekome ne dopada što onda Srbija može da odgovori na tvrdnje o nabavci raketa dometa „taman do Niša“, to je njihov problem!

Odgovori
Sr

Velika greska sto se tice cene aviona MIG-29 nov je izmedju 45-40 miliona USD,tako da su vasi podatci netacni,i to naravno sto bi nas narod rekao „klot“ bez raketa,recimo R-77 kosta izmdju milion i milion ipo USD,toliko o tome .Ma nije niko lud da da za modernizaciju 10 aviona 185 miliona USD a da nov moze da kupi za 16 miliona USD.Kao sto je i navedeno ranije avioni koje smo dobili su do pre deve nedelje leteli ,sada su prizemljeni zbog doacje Srbiji gospoda iz „tango.six“-a su se potrudili da vidimo i fotgrafije tih aviona.Ocigledno se radi o odrazavanim avionima,to se vidi na samom zmaju ili ti strukturi aviona koja jos mnogo godina moze da leti,mi dobijamo i nove motore za svaki od ovih aviona,a koliko cujem i oni u njima su redovno sevisirani i u odlicnom stanju tako da nema problema.Kada se budu modernizovali i plus donacija modeernizovanih iz Belorusije prava stvar za Srbiju.

Ma

znaci, nismo najjaci? :(

Odgovori
Zl

Imate li komentar na vest o nabavci novih vazduhoplova za RV Myanmara?
http://in.reuters.com/article/idINIndia-44947620091223

Odgovori
Ž

Mjanmaru je 2009. prodato 20 aviona za 400 miliona evra. To je bilo 10 9-12B, 6 9-13SE i 4 9-51.

I to su uglavnom bili avioni koji su ostali nezavrseni tokom 90.th godina.

Nemamo detalja koliko je naoruzanja i delova kupljeno uz avione tako da nemamo punu informaciju sto se tice tog ugovora.

Pe

Zanimljiv text. Ipak takodje otvara neka pitanja.
Ovaj text u sustini ipak ne kaze preterano nesto novo vezano za modernizaciju mig29. Jos uvijek je tu dosta ‘nagadjanja i citanja izmedju redova’.
Ipak autor oprezno i postavlja pitanje, a sta ce biti sa verzijama UB?..hoce li biti borbeno upotrebljivi?
Smatram da je vrijeme da T6 napravi intervju/razgovor sa nekim pozvanim iz MO, ili samo da prenese neke navode, vezano za modernizaciju mig29, a i na ostale otvorene teme kao G-4MD..itd.
Nemoj da opet neko drugi ima ekskluzivu i manje vise tacne informacije, mada su tekstove radili rekao bih novinari ne bas vicni vojnim temama.
Ja licno ne sumnjam da je ugovoren dobar poso sa mig29 i podrzavam dalje korake u tom smjeru.

Odgovori
С

Слушао сам ових дана господина Лазанског, не треба заборавити стање тих летилица у Мађарској и Румунији.
Мађарска има 14 Грипен-а, али лете само 3-4 летилице, због изузетно захтевно-компликоване технологије Грипен-а и скупог одржавања.
А Румунија треба да има 12 летилица Ф-16, на сајту Википедија стоји да је тренутно испоручено 9 летилица и 3 стижу у 2017 години, ако се добро сећам, Лазански је нешто поменуо око тих 9 летилица, да нису сви оперативни као последица скупог одржавања.
Иста је прича и са нашим ваздухопловством, имамо 4 МИГ-а 29 али један није у летном стању, као и на папиру што имамо велики број МИГ-ова 21 а лете 2-3…
Хрватска има 12 МИГ-а 21, после афере и протека времена од ремонта тренутно лети мање од пола тих летилица.
И Србија ће вероватно у 2018 години имати на располоагању свих 10 МИГ-ова 29, па ћемо моћи да се упоређујемо са државама у окружењу, али временом ће се тај број од 10 летилица смањивати…

Odgovori
Ba

Nisam ljubitelj Gripena kao rješenja za avijaciju. Smatram da je Mađarska izabrala najbolje šta je mogla za sebe, kao zapadna zemlja. To je sasvim ok. Avion jeste, navodno, skuplji i komplikovaniji za održavanje od onog kako se reklamira. Ne bih znao- ja ih ne održavam.

Ipak, izuzetno bih se iznenadio da je tačno to što je Lazanski rekao o nekoliko operativnih letjelica u mađarskoj eskardrili. Mislim da su to samo gluposti i napuhavanje neprovjerenih podataka. Na kraju krajeva, to je u jednoj mjeri i povjerljiva informacija, nije valjda da mu neko dojavljuje dnevno stanje i kapacitet RV Mađarske?

Po meni oni rade dobro i u tu eskadrilu se ulaže fin novac. Imaju mali broj letjelica koje odgovaraju njihovim potrebama. Iste su relativno savremeno opremljene i služe za momentalno reagovanje u slučaju potrebe, te razvoj pilotskog i tehničkog kadra. I mi bi trebali tako sa našim 29-kama u budućnosti, ako sve bude kako treba.

Re

Hm ima ovaj članak
https://sputniknews.com/military/201506181023517205/
Bojim se ja da male zemlje neće imati vazduhoplovstva jer su troškovi letenja svim avionima izuzetno veliki.

Ba

Realista ovo je zanimljiv članak. Ali opet, ne tiče se troškova održavanja tipa aviona. Sputnik kaže da je pilot koji je slupao Gripen imao samo 8 sati naleta te godine, a razlog je taj što su ljudi iz vojske planirana sredstva za gorivo trošili neplanski, između ostalog za proslave i slične stvari, jel’? Zbog toga nije nabavljeno ni adekvatno naoružanje, po tekstu.

Ako je u pitanju korupcionaški nered, takav i toliki da komadant baze ne nabavi gorivo nego napravi pijanku- džaba šta god da se uzme i koliko god para da se u to ulupa. Aljkavosti ima u svakoj vojsci, našoj, mađarskoj, američkoj, hrvatskoj, ali mi je ipak teško da povjerujem da je eto kod Mađara stanje katastrofalno. Predpostavljam da se radi samo o propagandi. Istom tom propagandom se služe i ljudi iz Saab-a. Danas baš čitam da imaju stalnu kancelariju u Hrvatskoj, te da aktivno lobiraju već duže vrijeme kako bi prodali Gripene. Nebih se iznenadio da su neke bombastične tekstove u štampi vezano za „naoružavanje Srbije“ finansirale baš takve kompanije.

Šta hoću da kažem je da mislim da narod gradi vojsku polako, stavom, voljom pa tek onda sredstvima. U tom smislu mislim da je VS na dobrom putu da se razvija, jer tek sada lagano počinje da dobija neka sredstva. Budite sigurni da je pola ministara odbrane u EU bilo mišljenja da Srbija do sada neće ni imati vojsku, jer oni nebi mogli ni da održe sistem odbrane sa onim što su naši ljudi dobijali na kapaljku.

Vojska Srbije bi po meni trebala da napravi ovu nabavku, učvrsti ovaj rod vojske i profesionalno radi i gleda svog posla. Nema nikakve vajde gledati šta se dešava „u regionu“, jer često ono što se pokazuje- pokazuje se namjerno u pretjerano dobrom ili pretjerano lošem svjetlu. Srbija treba imati sredstva i ljude koji znaju kako da ih koriste, u koja su sigurni i sa kojima mogu da naprave posao. Po meni bolje je imati pilota sa 100 sati naleta godišnje nego jednu raketu srednjeg dometa. Džaba pilot aviona od 60 miliona ako je imao samo 8 sati naleta na istom.

U tom smislu- čim se ukaže prva mogućnost- nabaviti neki školsko-borbeni avion za njegovanje nove, mlade generacije pilota i pravljenje dobrih naleta. Moj omiljeni avion uopšte je JAK-130, pominjem ga u svakom drugom postu, ali bio bih presretan i da se nabavi nešto slično, samo da se radi. Ako se bude radilo- nemajte brige- RV hoće postojati, bez obzira na troškove koji su poveliki.

Ni

Lazanjski laze ko i uvijek . Ko ga ba slusa??? Svi Gripeni lete u Madjarskoj svidjelo se to Srbiji imi ne pogotovo Lazanjskom citaj Laganjskom…

El

interesantno tvrdjenje da su Gripeni skupi za održavanje . u nabavci za RV Brazila cena letnog sata od samo 30-40 % cene sata naleta na novijim varijantama 29 ke bila je ključni razlog za..
Pride svakom ko je ikad radio išta na avionima (ja jesam ) ili komunicirao sa tehničarima (opet imao prilike da razmenjujem iskustva sa tehničarima RV Grčke (na engleskom) zna da ruski avionic trpe vise KRPLJENJA ali da broj pristupnih otvora I komponenti koji se mogu menjati „u komadu“ je znatno veći kod aviona proizvedenih naa Zapadu (primer F-18)
S obzirom da je Gripen proizvod za ratno vazduhoplovstvo poznato po disperziji aviona ( uz Finsko) najveće na svetu

Ove tvrdnje ne stoje

A g-din Lazanski je poznat kao čopvek koji je vise puta tvrdio da će PVO RS naneti gubitke NATO paktu od 100 * aviona AKO SE OVAJ IKAD USUDI NAPASTI

Tako da..
I da objektivan je bio samo u momentima kad nije bio na platnom spisku Politike I V.Novosti

Sr

„Мађарска има 14 Грипен-а, али лете само 3-4 летилице, због изузетно захтевно-компликоване технологије Грипен-а и скупог одржавања.“

Lete svi Gripeni u Madjarskoj. To je dio sporazuma za SAAB-om. Satovi naleta po masini.

Gripen je do 40% jeftiniji po satu naleta a i jednostavniji za obuku i odrzavanje. Cijela poenta Gripena kao platforme je da male zemlje mogu sebi priustiti jakog lovca. Tako da izjava „zahtjevno-komplikovna tehnologija Gripena“ pije vade samo kod neobavjestenih.
Ajde da nisam proveo dobar dio radnog vijeka sa tom masinom pa da ti i povjerujem. Jednostavniji, pouzdaniji i efikasniji avion od 39-ke ne postoji danas za te pare.
Cure od 17 godina na omladinskoj obuci svedskog KRV su radile servis na C/D verziji nakon dvije sedmice obuke.
Uniforma im prevelika, duga kosa savijena ispod kape, moblilni u jednoj ruci a drugom rukom otvaraju servisne table, prikopcavaju kablove, kontrolisu sisteme. Morale su da stave mobilni u dzep dok su tocile gorivo. Ne moze se prosuti gorivo radi sistema prikljucenja zato su smijele i to da rade sa odgovornim osobljem.

Kad bi laik sjeo u kokpit mogao bi za 15 minuta da savlada najosnovnije zadatke. Da upali motor, startujes sisteme…sve check liste su na ekranu. Sve je intuitivno. HOTAS sa kojim mozes da mjenas menije na ekranima ako ti je mrsko da pritisces dugmad.

Zahtjevno komplikovana tehnologija…kako da ne. Jeste za inzinjere, dizajnere i proizvodjace…ne za korisnike i tehnicare.

Zi

Potpuno se slazem sa Vama. Svi koji koriste Gripena imaju samo reci hvale. A to da Madjarima leti malo aviona je apsolutno netacno. Da je tako njihovi piloti ne bi imali solidan nalet a bio bi i prekrsen ugovor jer je njime definisan broj sati letenja za vreme iznajmljivanja. Tu je takodje i propisan procenat ispravnosti aviona.

V

Po mom skromnom mišljenju ovo je jedina realna opcija koju Srbija ima u trenutnim geopolitičko-ekonomskim uvjetima.

1. Svima je vrlo dobro poznato koliko brzo ističu resursi postojećim MIG-ovima 29, a 21-ce ne treba ni spominjati, te je zato ovo hitnoća visokog stupnja ukoliko se želi zadržati lovačka avijacija i obavljati AP. Šta drugo raditi? Nakalemiti na Orla po dve rakete i blefirati da radi sve dok i zadnji Orlovi lete, samo da se ne plaća nikom drugom? Znam, parodija je i izvinjavam se na tome, ali još veća parodija je to što je godinama učinjeno od avijacije, od države.

2. Piloti i logistika su već upoznati sa ovim tipom letjelice, preobuka na moderniziranu verziju neće biti nikakav problem, a ako s tih 185 miliona Srbija zaista kupuje SM standard sa kompletnim naoružanjem, dijelovima i svime potrebnim za funkcioniranjem u narednih 14 godina, onda se tu nema šta razmišljati i polemizirati. Sve drugo je daleko skuplje i daleko dugotrajnije.

3. Srbija sa ovih 185 miliona kupuje i 10 godina vremena za razvoj strategije, da odluči šta želi u budućnosti, čime i na koji način da zamijeni te migove nakon 14 godina. Budimo realni, ovih potencijalnih 10 komada (možda i više) MIG-29SM (pretpostavka) neće biti ništa drugo do prelazno rješenje koje će služiti samo u dvije svrhe – air policing i stvaranje mladih pilota i tehničara. Za 10 godina, kada više ne bude nikakvih rezervnih 21-ica, nikakvih display Orlova, eventualno modernizirani G-4 i kada ovi sada „novi“ migovi 29SM budu imali još 3-4 godine života pred sobom, tada će se točno znati sudbina srpske lovačke avijacije. Za tih 10 godina će Srbija morati imati strategiju razvoja avijacije, smjer u kojem želi ići, odabran novi avion koji će zamijeniti 29-ke, spreman budžet za njega i potpisanu narudžbu. Ako u tom trenutku svega toga ne bude bilo, onda je to kraj srpske lovačke avijacije. Naravno, sve pod uvjetom da svijet kakvog ga znamo do tada ne nestane . Nažalost, nekako mi je realnija situacija slična današnjoj, plakanje na ramenu neke buduće Rusije, EU ili Amerike, zavisno koja stranka bude na vlasti.

Odgovori
So

V@ svaka čast, delim tvoje mišljenje.

IL

Drugim recima, imacemo lovacku komponentu visenamenskih borbenih aviona u rangu sa susedima ili za nijansu bolju, dok cemo u pogledu jurisne, izvidjacke i komponente za elektronsko ratovanje kaskati za komsijama.

Odgovori
Fr

Све похвале за стручну анализу,добро је како је почело прво су причали да ће се уложити само 25мл € (односно само ремонт),ова цена обећава нешто,међутим још доста непознаница има,а и питање је колико дуго ћемо моћи да одржавамо свих десет авиона оперативно,наш политички шљам није могао ни за бедне четри 29ке да обезбеди резервне делове…

Odgovori
Pe

Mislim da brojke imaju malo drugaciji znacaj te da neke stvari nisu bas poredljivo prikazane u svim aspektima. Usput govoreci an ovu temu postoje ometacki kontejneri za MiG-29 kao i oni za nisanjenje, koji se mogu kupiti te nisu samo beloruski u ponudi.

Do 2020. godine pogled na situaciju u okruzenju (okvirno avioni koji mogu biti korisceni u borbi):
1.Rumunija 24 F-16, 24 MiG-21 Lancer, IAR 99 20 kom, najmanje 12 MiG-21 Lancer u rezervi(broj u rezervi je varijabilan i trenutno je oko 38 komada ali imace ih u narednih 10 godina dovoljno za delove te lako mogu ako zele da im produze rok trajanja i d aih i dalje koriste)

2.Madjarska 14 Gripen, oko 27 MiG-29 u rezervi od kojih vecina ili najmanje 14 mogu u kratkom roku biti vraceni u operativnu upotrebu bilo direktno ili uz remont i /ili modernizaciju

3.Srbija 5 do 7 operativnih MiG-29 bez trenaznih, 4 do optimisticnih 8 Orla i 6 do optimisticnih 8 Galeba G-4.

Ratne rezerve 1 do 2 orla i 1 do 2 Galeba (pod uslovom da ne budu svi kanibalizovani i upotrebljeni za delove)

4.Bugaska 9 MiG-29(skoro ce biti remontovani i ako takvi nece brzo izaci iz upotrebe i najverovatnije ce i posle 2020 biti aktivni ili stojati u rezervi) oko 16 F-16 ako budu kupljeni do 2019 paralelno jedno vreme korisceni sa 29-kama, 12 Su-25, L-39 2 do 6 kom

MIG-21 Lancer je mogao da sluzi uspesno u RV Rumunije niz godina i sluzice i dalje sve dok strukturno moze da bude bezbedan te ove godine kao kuriozitet svog uspesnog koriscenja gostuje i u Kanadi.

Mi smo „pametniji“ od Ruminije i umesto 36 do 48 NOVIH JL-9 koji bi po mnogo parametara bio bolji za nas od MiG-21 Lancera i koji bi mogli da zamene sve avione u nasem RV uz daleko jeftiniju logistiku, naoruzanje i odrzavanje uvodimo kao okosnicu vazduhoplovstva 7 komada borbenih modernizovanih MiG-29 i tei trenazna 29 koji ce nas sluziti u RV do 2030 ?????????

Samo za cenu godisnjeg odrzavanja 10 MiG-29 na kojima bi piloti trebalo da prave oko 150 h godisnje da bi bili dobro obuceni u narednih 5 godina i za cenu 1 remonta svih 10 aviona MiG-29 moze se kupiti 10 NOVIH JL-9?

Naravno sve u zemlji koja je kukala da nema novca(prica za naivne) a onda izvadi iz tamo nekog „skrivenog“ coska 185 mil EURA i u skladu sa svojim mogucnostima-nemogucnostima nabavi tip aviona koji je jedan od skupljih za odrzavanje i letenje na trzistu a u odnosu na nasu ekonomiju drasticno skup?????

Nemamo, kao nemamo a kada naprasno imamo para(koje su uvek postojale samo je neko iz politickog vrha trebao da se smiluje) tad neka je bal, pa bice na kraju maskenbal…..

Gde je ekonomska logika ove nabavke? U fioci, nije ni tamo, u fioci je bila planiran nabavka MiG-29M planskim dokumentima a kada za par godina se opet pojave problemi ko ce da odgovara za danasnju neplansku potrosnju novca?

Tamo skore 2021-2022 svi oni koji su sada sretni sa ovim ishodom treba da izvade iz svojih dzepova 60 i kusur mili EURA da bi 10 MiG-29 bilo i dalje operativno(trebace 10 x2 = 20 motora + remont + APU + sve ostalo) ako piloti budu pravili blo kakav malo znacajniji nalet od barem preko 100 sati godisnje sto je nedovoljno ali bolje nego sada.

Nemojte se ni tada secati ovog pisanja, nemojte tuzne face imati kada putem foruma, blogova, vesti i sl budete pisali zalopoljke o samo 3 do 4 aviona koji lete a ostali zbog „besparice“ cekaju bolja vremena…Sada je prosuta voda i to vam je sto vam je.

A godisnje za letenje i redovno odrzavanje vadite svake godine oko 20 mil eurada bi svi MiG-29 koliko toliko leteli i da bi piloti imali pristojan broj casova naleta sa njima.

Cemu je dovoljno tih nekoliko aviona na kraju sem za ukras i da kazemo da imamo RV, ono RATNO od RV moze neko da izbrise da se ne blamiramo barem sa nazivima koji nisu tacni.

PS

Jedna „sitnica“ koja bi mogla da pomogne trenaznim MiG-29 da budu „malo vise“ ubojiti je OLS-13SM te ako njega ne bude bilo na modernivoanim tada ovi nasi planeri iz nabavki mogu slobodno da urade harakiri jer za drugo i nisu. Naravno i R-27T1 raketa V-V bi trebalo da ga prati.

Isto tako debilizam prve vrste ce biti ako se za 3 komada UB verzije ne kupi nisanski kontejner i ne trazi integrisanje postojeceg i mozda nekog buduceg domaceg naoruzanja na njega(MIL magistrala se podrazumeva ako je iole kvalitetnija modernizacija) tipa Maverik i Grom i sl., kao i ugradnja data linka cime bi ako nista drugo mogli biti koliko toliko uspesno korisceni za napade na zemlji ali i rat u vazduhu.

Kada UB nije KUB – o da, kada bih ikada nabavljao nove MiG-29 u nekoj bogatijoj i drugacijoj Srbiji bili bi to KUB i/ili K.
————————————————–
Sve te sitne izmene na UB nece drasticno tj. koliko-toliko borbeno spremni UB da promeni moje ekonomske i borbene zakljucke u pogledu celog RV i PVO vec samo cini ovu nabavku manje glupljom – nabavka u kojoj se hvale da su prvo kupljene rakete i one prvo placene a da pri tome nemaju avione koji mogu da ih nose sigurno nije bas pametan nacin njenog odvijanja od starta ako nista drugo.

Ili je pametno tako raditi kupovati prvo rakete ili sam ja glup te kupovina prvo raketa i svega ukupno 7 borbenih aviona nas cini regionalnom sliom a ja to ne znam i ne vidim, na kraju krajeva vreme ce pokazati koje bio u pravu, voleo bih da prokleto gresim.

Desavanje sa Rumunskim MiG-21 lancerom u nekoj skorijoj buducnosti treba pratiti jer nije jos uvek za otpis te gde ce na kraju svog veka zavrsiti i da li ce ga Rumunija mozda prodavati ili poklanjati(recimo na primer Hrvatskoj) mi je sada interesantnije pitanje od ove nase nabavke o kojoj sma sada davno vec sve rekao te se malo ponavljam.

On ce i dalje imati savremenu i lako unapredljivu avioniku i dalje ce biti pristojno jeftin za odrzavanje i let i dalje ce postojati mogucnost da se na bazi stanja trupa MiG-21 produzi njegovo trajanje kao i da se cak avionika sa njega montira na neke druge novije ili bolje trupove MiG-21 ili cak i druge avione. U svakom slucaju Lancer je bio u pravom trenutku(1993) jedan od najboljih poteza vojske Rumunije a iz kojeg mi nista nismo naucili, pa cak ni iz svojih iskustava.
Dobili su(rumunija) avion koji mogu sami da odrzavaju i koji je jeftin za eksploataciju sto je zapocetak ogromna prednost koju ce uspesno eksplatisati kao sada stvari stoje 30 godina(od 1993 do 2023). Dobili su tehnoloski iskorak za svoje firme, vecina novca je trosena kroz domace nabavke, stekli su obucene kadrove i jos mnogo toga. Ako nista drugo po broju kako im se smanjivalo brojno stanje Lancera mogli smo nesto zakljuciti ako nista drugo da skupljim avionima aka MiG-29 bi u istim ekonomskim uslovima tj. sa jednkim pocetnim brojnim stanjem brojno stanje MiG-29 bi jos i brze opadalo(oko 11 lancera od ukupno oko 110 je sruseno – dobar deo greska pilota – ostalo su ispadali iz ekonomskih razloga ili problema sa odrzavanjem gde nisu zeleli da dalje ulazu).
Broj od 110 aviona je dobra ilustracija da li je realno ocekivati da 10 MIG-29 od kojih 3 skolska cine bilo kakvu kicmu bilo kog vazduhoplovstva na svetu u narednih kako se spominje 14 godina.

Radar iz Lancera El/M-2032 bi mogao na primer da se koristi i dalje a isti tip je moguce ugraditi i u JL-9. Slicno je i sa kontejnerima Lighting koje koristi Lancer.

Umesto da smo sa JL-9 naporavili potez u ravni sa Rumuinskim iz 1993 ako ne i boljim potezom jer bi avioni bili novi i kroz takvu pricu tj. nabavku uz domace sklapanje i remont podigli Momu i Utvu na noge a uz drasticno osposobljavanje i skolovanje tehnickog kadra i opreme koaj je deficitarna mi se opredeljujemo za nesto polovno i skupo a sto necemo moci da imamo u respektivnim kolicinama niti cemo moci sami da odrzavamo i bilo sta novo pravimo. Ovakvi potezi nece koristiti domacim firmama ni zavodima. Od 185 miliona eura nijedan euro nece ostati u Srbiji niti ce ga biti moguce oploditi na drugi nacin tj. dobiti neku dodatnu ekonomsku vrednost.

Jl-9 kupljen na odgovarajuci nacin je mogao da posluzi kao okosnica buduceg ekonomskog rasta domace avio industrije uz njenu modernizaciju i prosirivanej kapaciteta sto bi neminovno dovelo i neke druge poslove za koje danas nema uslova. Jednostavno me neka tuga oko buducnosti tera da sve ovo ovde pisem, obecao sam sebi danas da vise necu tugovati kao i da necu ponovo pisati ovde oko ove nabavke vec cu pustiti vremenu da sudi, ubuduce cu se i zaista drzati toga.

Nas zadnji lancer je postojao u srednjem veku, nazalost.

Odgovori

Da li bi pored JL-9 u obzir dosli Hongdu L-15 ili Yakovlev Yak-130

Bo

Za razliku od vas ja nisam tužan već srećan! Srećan sam što imamo mogućnost da za 185 miliona evra imamo 10 aviona koji će biti modernizovani do vjerovatno nivoa SM, sa dobrim radarima Žuk i odličnim raketama R-77 dometa oko 100 km. Mislim da je ovo za Srbiju važno, a i pilotima koji će upravljati ovim modernizovanim 29-tkama.

Priča o avionu JL-9 je priča koja će se možda ostvariti kroz nabavku tog aviona kao školskog prvenstveno. Ako ga ikad kupimo, onda ćemo kroz njegovu eksploataciju zaista znati da li taj avion zaista vrijedi za nešto više od školskog aviona i lakog jurišnika. Moje mišljenje je da je modernizovani višenamjenski MIG-29 mnogo bolje rešenje za RV Srbije u ovom trenutku.

De

JL9 je avion za osnovnu obuku na avionima 4 generacije, L15 je avion sa naprednu obuku na avionima 4 generacije. Znači da ni jednom osnovna namena nisu dejstva već obuka – školski avioni. Oba aviona ne mogu da koriste rakete klase AA – digog dometa, niti su im radari takvi. Na oba aviona vitalni delovi aviona su iz druge zemlje (Rusija/Ukrajina). Na JL9 je primetno odsustvo bilo kakvih naprednih tehnologija te zato što je avion tako „odran“ on je i jeftin. Dve verzije motora ruski RD 93 (podverzija RD 33 koji se koristi u Mig 29) te kineski WP 13F (C) u zavisnosti da ili ima ili ne komoru za dopunsko sagorevanje. Kod L15 su motori ukrajinski turbofan Ivčenko AI 222K-25 te AI 222K-25F za LIFT verziju. . Samim tim ovi avioni su noćna mora za održavanje. Delovi iz Kine, Rusije, Ukrajine. Koliko međudržavnih sporazuma je potrebno da bi se usaglasilo isporučivanje aviona i rezervnih delova Srbiji, pogotovo uzimajući u obzir da posle poslednjeg glasanja u UN odnosi sa Ukrajinom neče biti tako dobri! ZA RV Srbije ovo prelazno rešenje je odlično. Tokom eksploatacije ovih aviona (14 godina) Treba se odlučiti šta i kako dalje sa RV Srbije, čiji avioni, čija tehnologija.

De

Avioni Mig 29K i KUB su verzije za nosač aviona za poletanja i sletanja sa palube. Srbiji apsolutno nepotrebni. Mig 29M/M2 je verzija aviona izvedena iz verzije K/KUB za koju je Srbija bila zainteresovana a Vučić nekoliko puta najavljivao „kupovinu“ prvo 6 a potom smanjivao do 2 aviona.

Ai

На боевое дежурство в Ростовской области заступили новейшие истребители СУ-30СМ

Новые боевые машины поступили на вооружение истребительной авиабазы в Миллерово в рамках перевооружения и заменят относительно устаревшие модели МиГ-29.

Evo potrde da imaju dosta viška zastarjelih MiG-29 pa nema straha tko hoće platiti revizije i dogradnje i ima novaca, nepred !

Odgovori
Ra

Pomocnik ministra Miloradovic je u izjavi za RTS jasno rekao da u ovaj „paket“ ulaze i rezervni delovi, kao i zemaljska oprema za avione, što je jako dobro mada nije navodio detalje oko toga. Ministar je na konferenciji za štampu najavio izgradnju, koliko sam razumeo, lakih kaponira ili nadstrešnica za avione u dežurnoj pari na Batajnici, kao i hangara na Lađevcima. Govori se o nabavkama helikoptera. Sve u svemu pozitivni pomaci posle niza godina. Ne znam šta se dešava sa dva radara TPS-70 kupljenih u Sloveniji.

Odgovori
gr

Niko ne zna sta se desava sa radarima iz Slovenije…

Iako je tekst napisan veoma profesionalno i autor ne zauzima ni jednu stranu, trudeci se da ostane neutralan, ipak smatram da ce bilo kakva analiza moci da bude uradjena tek kada se budu znali svi podatci iz ugovora.
Takodje, pored svih pohvala za tekst, voleo bih da je vise paznje posveceno zivotnom veku mig-29 i ceni njegove eksploatacije, odnosno da se napise poredjenje sa npr JAS-39 i F-16 (imaju ih susedi) po pitanju zivotnog veka, remonta i cene eksploatacije.

Dakle, na koji standar se dize, koliko raketa uzimamo, kojih raketa, koliko i kojih rezervnih delova… drugim recima sve lepo taksativno nabrojati, a ne da Lazanski prica price kako je ovo ugovor, a ugovori su tajni… Za sve druge zemlje se zna sta su nabavili u kojoj kolicini i za koju cenu.
Upravo zbog svega ovoga sam veoma nespokojan, jer NETRANSPARENTNOST cele ove price vise lici na to da je ceo plan vise uradjen u neke marketinske svrhe, nego sto je neko stavio prst na celo i zapitao se sta se ovim resava.
U principu ne resava se nista, sem na kratke staze, a i to se resava po enormno visokoj ceni.
Samo bih parafrazirao izjavu: Mi za ovih 6 aviona nismo imali pare, zato su nam poklonjeni. A, onda trosimo 185 milona (ne znamo za sta trosimo) za avion koji je poznat po tome da mu je zivotni vek IZUZETNO KRATAK, da mu je odrzavanje skupo…

Neko je ovde vec napisao> seci usi krpi dupe, cekaj bolja vremena… a ona nikada da dodju, jer ce uvek da bude prica> znate li vi koliko kosta prelazak na novu tehnologiju? Tako da ocekujem da ce Srbija do 2050. da leti na MIG-29 (hvala bogu Rusi imaju na stotite 29-ki), tako da mogu da nam ih „poklanjaju“ jos 30 godina bez problema svake godine po 6 komada.

Odgovori
Ai

Imam dva pitanja za vas.
1.Ko ste vi da vama neko „transparentno“ pokaze podatke o nabavci vojne opreme jedne drzave?
2.Kazete da je odrzavanje MiG-29 skupo?Mislite da je odrzavanje drugih (zapadnih) aviona jeftino?

Godisnji operacioni troskovi za jedan avion Gripen E iznose 5,2 miliona dolara. Od toga 1,07 mil za gorivo, 2,60 mil za odrzavanje i 1,22 mil za ljudstvo.
Kalkulacija za kostanje sata leta (CostPerFlightHour),sa 200 sati naleta godisnje ,iznosi 24 400 dolara po satu,sto ukljucuje gorivo+odrzavanje+ljudstvo.
Izvor je Svajcarsko ministarstvo odbrane,podaci za 2012. godinu.

@Airboss

1. Ja sam obican gradjanin, a posto ne zivimo u tiraniji ili diktaturi, nego u demokratiji, pored toga sto se podrazumeva koncept odgovorne vlasti (dakle vlasti koja odgovorno trosi novac svojih poreskih obveznika) podrazumeva se i princip aktivnog gradjanina (jer ko ce bolje brinuti o vasem novcu i tome da li ga vlast odgovorno trosi nego upravo gradjani sami).
Takodje, postoji jos jedan konept, a to je koncept transparentnosti, a buduci da zivimo u demokratiji i to onoj liberalnoj, posotji i konept civilne kontrole vojske.
Dakle, ovo su 4 koncepta: odgovorne vlasti, transparentnosti, civilne kontrole vojske i aktivnog gradjanina… drago mi je ako se naucili nesto novo.
2. Razmisljate jednodimenzionalno, to sto sam napisao da je mig-29 zastareo avion, koji ima kratak zivotni vek, kako zmaja, tako i motora, sa cestim remontima, kvarovima i samim tim skupim odrzavanjem, me ne cini odmah covekom koji je za NATO avion, postoje i drugi avioni, kako Ruski, tako i drugih proizvodjaca. Uk krajnjem slucaju cak i da sam za NATO, nije Gripen jedini avion koji NATO poseduje. Nemojte da pretpostavljate sta mislim jer onda ne polemisete sa mnom, nego sa svojim losim pretpostavkama.

Do

Cekajte, ne mozete imati transparentnost bas u svemu, posebno ne u pitanjime bezbednosti. To Vam je i zakonski uredjeno, kroz poverljive nabavke i slicno. Daleko od toga da je ovo sjajna nabavka, ali mislim da je trenutno najpovoljnija…dobicemo avione koje vec imamo (ne u ppotpunosti iste, ali je lakse prilagoditi se njima, nego se traumirati oko, recimo, polovnog F-16), avione koji se mogu remontovati i modernizovati. Ono sto je najvaznije, odgovorni nivoi su shvatili u kom stanju je vazduhoplovstvo i odreagovali su – kasno, ali ne prekasno. Velika je bitka (tzv Star Wars) oko dobijanja toliko velike kolicine novca izmedju KoV i RViPVO, ovo je ipak uspeh.

Ai

@Rx
Te vase koncepte demokratije mozete da okacite macku o rep,i da ih izucavate na fakultetima i zasedanjima nevladinih organizacija.(Ne mislim licno na vas,da se ne osetite prozvanim) Amerika se smatra kolevkom demokratije,a jel mislite da neko tamo moze da ima uvid do tancina u ugovor koji se tice bezbedosti zemlje? Ha,ha…

Nisam ja nista pretpostavljao.Kad sam rekao zapadni avioni,mislio sam da su za nas svi osim ruskih zapadni(Kineske ne racunam),jer se proizvode u zapadnoj Evropi i Americi.
Gripen sam uzeo kao primer jer se smatra da je taj avion najpovoljniji sto se tice operacionih troskova,odrzavanja,itd…Svi ostali su znatno skuplji. MiG 29 je za nas najjeftinija varijanta,bar u narednih 14-15 godina.Tacka.

@ Airboss
Ovo o Americi je apsolutno netacno… ali buduci da je nebitno necu dalje komentarisati

Ne mozete da uzmete cenu SVAJCARSKOG sata letenja (i to tako sto se uzme u obzir koliko placaju tehnicare i pilota). Jas-39 ima neuporedivo duzi zivotni vek (oko 8 000 sati) kako zmaja, tako i motora i ne zahteva tako ceste remonte, plus trosi manje goriva (ovo i laik moze da zakljuci kada vidi da ima jedan motor)

Mig 29 ima zivotni vek od 2.500 sati leta u varijantama (9.12, 9.13) i izuzetno skupo odrzavanje, o ovome svedoci primer Malezije, koji je 1993. kupila 18 29-ki, ali je posle 25 godina shvatila da odrzavanje mig-29 rate sa godinama i da je NEISPLATIVO, jer preventivno odrzavanje i remont (zmaja i motora) godisnje kostaju oko 5 000 000 dolara kod letelica koje zadju u drugu polovinu zivotnog veka. Podsecam vas da svih 10 mig-29 koje ce Srbija posedovati moze da bude (hipoteticki) u upotrebi do 2030. godine i da su to sve aparati proizvedeni pre 30-27 godina

@ Douglas Bader & Airboss

O kakvoj poverljivosti nabavki pricate? 2 argumetna govore direknto protiv ovoga: a) Zar vi stvarno verujete da Srbija ima neke vojne tajne ili poverljive podatke pred NATO posle 5. oktobra???
b) Uostalom, ovakve nabavke su uvek bile transparentne kod drugih zemalja, barem u nekom opstem delu. Ako niste primetili, mi pricamo o nabavci mig-29 SMT za Alzir, u tekstu vam pise kakve F-16 ima Rumunija, koliko raketa, koji tip… isto i za Madjarsku… Pa o nabavci u Mijanmaru se VISE ZNA, nego o ovoj nasoj…

Ja svoju skepsu zasnivam na sledecim cinjenicama:
1. MIG-29 je avion koji se vise ne proizvodi i koji je odavno zastareo
2. Zbog kratkog zivotnog veka (2.500) sati, u pitanje je dovedena isplativost eventualnih modernizacija za avione proizvedene pre 30 godina.
3. Ruska armija se opredelila da ne modernizuje svoju flotu mig-29, vec da je polako zamenjuje
4. cena odrzavanja naglo raste sa godistem aviona
5. kompanija MIG je poznata po nepouzdanosti, aljkavosti, cak i pokusajima prevare… o kakvim garancijama od 14 godina prica ministar, kada je MIG pokusao Alziru da uvali stare zmajeve pa je sve vraceno, kada se Indija nekoliko puta bunila…

Dalje zbog apsolutne netransparentnosti, mi ne znamo na koji famozni standard dizemo avione kao i sve ostalo sto sam vec pomenuo da se ne pominjem.

Ako sve ovo vama ne budi barem neku dozu skepse, pogotovo kada se zna da neko mnogo voli da koristi svaku mogucu priliku za licnu marketinsku promociju i sklon je „zaobilazenju istine“ da se izrazim eufemisticno… onda ne znam sta da kazem.

Do

OK, RX, Vi sve znate, glupo je da ista pricamo.

@ Douglas Bader

Ako sam ja napisao nesto sto nije istina slobodno navedite, sve sto sam napisao i oko cene odrzavanja i oko nekvaliteta izrade i veka trajanja mig-a, uzasne poslovne politike same kompanije… se da veoma lako proveriti.
Nemojte sa tim jeftinim prozivkama.

Ve

Srbija po istom receptu dakle kupovinom polovnih aviona I njihovom modernizacijom treba da obnovi skolsku I jurisnu avijaciju mada sto se tice ove klase aviona moglo se izdvojiti za kupovinu 20-tak Yak 130.

Odgovori
Go

Slazem se Vesko, to je po meni naj ekonomicnije resenje za Srbiju jer bi imali nove trenazne i visenamenske avione 4 generacije, jedino sto bi bili prinudjeni da kupimo izuzetno moderan PVO sistem.

Mi

Jedina stvar je sigurna i gde nema nagadjanja, da nam je Rusija donirala 6 migova 29
Videcemo ostatak price u periodu pred nama

Odgovori
re

Šta se dešava sa onim bombardovanim kaponirima za 29tke. Bio sam na Batajnici odmah po završetku bombardovanja, video sam one rupe i podignute betonske ploče.
Sve se to može zakrpiti i sanirati jedino ako nije kontaminirano. Bolno iskustvo je pokazalo da ti kaponiri i nisu neka zaštita ali kad su već tu zar nije jeftinije i bolje rešenje to popraviti nego sad praviti neke montažne lake konstrukcije.

Odgovori
Go

Nevolim ova uporedjivanja ali moje misljenje je da sve zavisi od ekonomskih mogucnosti, stim da znamo sta hocemo i koliko smo spremni to isto da platimo radi stabilnosti zemlje. Ova nabavka migova i modernizacija istih je resenje za narednih 10 godina. Nadam se da ce vrh vojske shvatiti ozbiljnost vremena u kojem zivimo i poceti racionalno i ekonomski da razmisljaju za naredni period kako nikad vise ne bi dosli u situaciji da panicno resavamo pitanje avijacije.

Odgovori
Bo

Avion čine i radar i oružje koje nosi. Raketa R-77 za modernizovane 29-tke je vjerovatno najmoćnija u svojoj klasi i sa njenom kupovinom dobijamo puno. Avion YAK-130 (YAK 131) je takođe interesantan i dobar avion, pa bi trebalo razmotriti i njegovu nabavku pod povoljnim uslovima.

Odgovori
Ra

Dobro je što se konačno nešto uradilo…Možda bi trebalo pokušati da se dobije još aviona kao donaciju od Rusije…Makar da dopunimo jednu eskadrilu MiG29 …Rusija je počela sa testiranjem aviona MiG35 tako da bi po meni kada se već modernizuju ovi sada avioni da se modernizacija približi onome što će biti MiG 35 koji bi kada počne proizvodnja bio očekivana zamena za MiG29 kod nas…Najbolje bi bilo da se pitaju ljudi iz struke i da se već sada prave dugoročni planovi za nove avione koje će bez teškoće i većih troškova da prihvate naši ljudi iz vazduhoplovstva…Ja mislim da mi treba da najviše posvetimo pažnju radarima i PVO sredstvima a da aviona imamo onoliko koliko je potrebno za obuku i kontrolu vazdušnog saobraćaja…

Odgovori
fi

Deo teksta koji se odnosi na to dali ce da bude noviji zhuk radar ili poboljsani stari N019 autor bazira na podatku o nekih 106 miliona dolara koje je Peru platio pa tako ispada da za 180 miliona treba da bude novi zhuk radar, ali, ..zaboravljate na tadasnju bolju ekonomsku situaciju u Rusiji i sasvim drugom razmeru valuta dolar-rubalj – da, tada se za 106 miliona dobilo to sta ima Peru, ali danas samo to mozda vredi 180 miliona ili vise

Odgovori
Ž

Нисмо имали намеру да то тако представимо. Већ да дамо пример једне, можда сличне модернизације.

Интересантно да Перу изгледа није набавио вођено наоружање ваздух-земља.

Pa nije pao dolar, nego rublja, a dolar naprotiv ojacao.
Ne moze cena ruskog proizvoda da poraste u dolarima nego obratno u najgorem slucaju moze da ostane ista.

BM

Peru je takođe modernizovao i svoje Mirage 2000P koji imaju mogućnost nošenja vođenih projektila V-Z, a za blisku podršku imaju Su-25 i Cessna A-37, koji su nedavno modernizovani. Migovi im sluze samo kao lovci.

@f

Bilo bi dobro i pozeljno izvrsiti takodje kvalitetnu analizu postojećeg kadra kako letackog tako i tehnickog jer ipak za avione je potreban samo novac a za strucnjake i vreme i novac

Odgovori
Mi

Biću ovaj put optimista u inat eto. Ako stvarno izguramo 10 modernizovanih Mig-29 (to jest 7 Mig-29SM sa R-77 i vazduh zemlja/more raketama plus 3 modernizovana dvoseda za redovnu obuku) bićemo SUPER. Ako se do 2018 uvede i BUK-M2 ili bar M1 u narednih 15 godina nam ne treba bolje. Bicemo na konju.

Za desetak godina mozemo da pocnemo da dodajemo sledeci prirodni korak modermizovanja sa Migovima 35.

Odgovori
Bo

Nabavka aviona predstavlja stratešku nabavku za svaku zemlju na svetu i ona se koristi ne samo za podizanje operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva, već i za ispunjenje spoljno-političkih ciljeva, jačanje bilateralnih veza, prenos tehnologije i znanja, ekonomske aranžmane itd. Vesti koje su javnosti na raspolaganju govore u prilog da je ovom nabavkom profitirala isključivo ruska strana i to u mnogobrojnim aspektima. Pored direktne finansiske koristi i nesrazmerno velikih provizija državne kompanije Rosoboroneksport, Rusija je uposlila nedovoljno iskorišćene kapacitete korporacije MIG, usput je prošilia svoj uticaj na Balkanu inicirajući regionalnu trku u naoružanju zemalja koje to sebi ne mogu da priušte. Itd.
Ovo je citat iz teksta pod naslovom ,,Donacija političkog interesa“ autora Nikole Lunića Kapetana bojnog broda u penziji objavljenog u danasnjem izdanju dnevnog lista Danas.
Znam da će te ukloniti ovaj komentar kao i prethodni jer ne želite obektivni dijalog zarad interesa koji nisu u korist ovog naroda i države.

Odgovori
Da

Danas to radi iskljucivo iz interesa zapada.
Takvi su svi njihovi tekstovi. Primer Mise Brkica npr.
A ko smo mi da mi znamo koliko ce sta da kosta??! Mi da smo neko i nesto sedeli bi sa Gen.Sojgu i potpisali ugovor.
Ovako samo mozemo da nagadjamo. I cekamo sta zapravo podrazumeva to budzenje aparata. I da budemo svesni. !! Ovo jw Srbija…nikada nece imati milijardu da potrosi na nabavku novih aparata za RV.
Nikada. To je realnost. I ove 29 ke ako se korektno modernizuju i ako uradimo to isto na G4 i dokupimo još helija ,puna šaka brade !! I tacka o tome. Okrenite se oko sebe i shvaticete gde zivimo.
A daleko smo od Eu da nikada ,bukvalno nikada necemo uci u Eu. Mentalitet Srba je da ne trpi promene i ne priklanja se zakonima i pravilima.
Tako je u RV. Inercija i klasika prolazi.
Sve najbolje u Novoj Godini svim citaocima portala T6 iz zemalja ex Yu ,kao i samim urednicima i novinarima ovog cenjenog portala. Koji je doneo novinu na ovim prostorima i podigao nivo svesti i pomirenja medju narodima na visoki nivo . Kroz tematiku koji svi vole . Kapa dole za to !

Bo

Baš ga pretjera! Pa zar nismo i do sada imali rusko oružje? Ova nabavka oružja od Rusa je samo logičan nastavak. Idemo takođe krupnim koracima prema Evropi i nismo daleko od članstva, ukoliko se Evropska Unija ne raspadne u narednih par godina.. Rusija mnogima smeta, zato što je jaka i stabilna država i što pomaže Srbiji ekonomski, uvećavajući uvoz roba iz Srbije iz godine u godinu.

Da

@Boro

Zivi bili i videli. Ja sam za Eu ali ne da sam skeptican nego realan i ziveo 20 godina u Eu. Zemlje poput Srbije nikada nece uci u Eu. Nikakav interes nema ista Eu od toga. I nema prosirenja Eu. Sem Crne Gore do 2020 .kada ce uci. Poznajem ljude koji su stranci i rade u Eu institucijama. Pitanje svih pitanja je KiM . Nikada i pnavljam nikada nece Srbija biti deo Eu dok ne prizna nezavisnost . ! Ende.
A optimista sam samo realan i za 29 ke. Neka nama budu najbolji kakvi god da se modernizuju. Jer smo slaba i mala drzava i ne mozemo odvojiti mnogo novca za tu komponentu odbrane.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.

М

Можда је било најбоље да купимо педесетак Су – 35 са максималном опремом, наоружањем , логистиком, обуком и понудимо Македонији, Албанији, Црној Гори, Хрватској , Словенији , Аустрији , Мађарској , Румунији, Бугарској , Грчкој да им чувамо ваздушни простор. Шала али лепо звучи. Све зависи.од политичара који одлучују о куповини наоружања. И ови Мигови ако стигну биће добо само под условом да пилоти лете више од 10 сати.годишње и да се нови полоти школују. Џабе и Су-35 С и Ф -15 и Рафал и Тајфун ако нема ко да их одржава осправним и да лети на њима. Зашто.Миг 29 никако не ваља кад наши пилоти ионако мало лете а и теритоија нам није великао као руска , америчка, канадска, бразилска?

Odgovori
М

Најбоље би било да купимо педесетак Сухоја 35С са свим могућим наоружање , резервним деловима , логистиком , обуком, одржавањем и да понудимо свим земљама у окружењу да им вршиомо Air Policing, од Словеније, Аустрије, Мађарске, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Албаније, Бугарске,Румуније. Све уложене паре у Сухоје би брзо вратили . Маштање али лепо звучи. И даље ми као лаику није јасно због чега су Мигови 29 толико лоши за наше РВ? Нити наши пилоти имају 350 сати налета годишње , нити је наша Србија велика као Русија или Сад па да им фали долета. Одржавање, није толико скупо колико политичари могу да потроше на себе да не куцам нешто друго.

Odgovori
Go

Negde sam procitao da Rusija imala u planu da izbaci sve Mig 29 iz svog vazduhoplovstva, ali je morala da ih zadrzi i uvede na nosac aviona zbog prodaje Indiji i jos nekim zemljama. Nihovi Sukhoi-evi su mnogo pouzdaniji avioni a i kompanija je mnogo stabilnija i odgovornija u svakom pogledu.

Pe

@Dejan

Dejane vec vise puta ponavljas kao mantru i to NETACNO da su na JL-9 delovi iz drugih zemalja, nema ni jednog dela na JL-9 koji se ne pravi u Kini a moze se ugraditi prema zelji kupca radar iz nekih drugih zemalja kao sto je Grifo ili ELM to su opcije kao sto se moze integrisati i bilo koje naoruzanje koje avion moze da ponese zahvaljujuci ugradjenoj MIL magistrali.

L-15 je dosta skuplji avion i za kupovinu i za odrzavanje(2 motora) i on koristi Ukrajinske motore, Kina ce ih vrlo verovatno a prema nekim najavama zameniti domacim motorima u skorije vreme za sopstvenu upotrebu a Ukrajinski ce ostati kao opcija kupcima za izvoz.

Na JL-9 koguce je ugraditi i Kineski Flir ekvavilent OLS koji se ugradjuje na MiG-29 i integrisati raketa tipa R-27T1 velikog dometa.

JL-9 iam veoma mali radarski odraz manji od MiG-29 te ga je teze uociti u borbi i nije ga lako detektovati na velikim daljinama.

JL-9 iako ja za Kinu trenazni za druge moze biti borbeni sama namena aviona zavisi od korisnika, nalepnica TRENAZNi ja kao prica o kojotu koji umesto benzina cita voda.

Ne postoji striktno ogranicenje zasto se neki avion ne bi koristio u nekoj ulozi koju korisnik zeli.

@V

Piloti i logistika nisu upoznati sa MiG-29SM ili SMT i trebaju se uciti opet za taj tip aviona.

JL-9 nije skuplje resenja a dugotrajnije je uz ekonomske dobiti kojih kod MiG-29 NEMA.

@Stefan

Lazanski nije merodavan vojni komentator, osoba koja prica o neutronskom oruziju na S-300 sistemima u Siriji treba da se ozbiljno zapita kojoj bransi pripada tj. ocigledno je u onoj zutoj tabloidskoj i samim time nepouzdanoj kategoriji novinara. To sto ce sa vremena na vreme nesto da ubode jednom u sto slucajeva ne cini ga dobrim analiticarem niti poznavaocem situacija posebno vojnih. Licno mislim da on treba da se drzi izbora za mis a da vojna pitanja ostavi mnogima strucnijima od njega.

————————————-

Za sve zabrinute koji uporedjeju u borbi recimo JL-9 i MiG-29 sa na primer F-16 ili MiG-29 vs JL-9 a rat i borbu posmatraju samo kroz puke karakteristike aviona imam par pitanja.

Pretpostavljam da u Vijetnamu MiG-17/19 i kasnije MiG-21 iz tog ugla posmatranja samo tehnickih karakteristika nikada ne bi mogao da pobedjuje F-4 Phantom(prvi avion sa look down/shoot down mogucnostima) ili pre nejga F-104 Starfighter, ispravite me slobodno ako gresim ali navedite koji je to karakteristika MiG-17/19/21 bila superiorna u odnosu na protivnike sa daleko savremenijom elektronikom i naoruzanjem a koja je donela prednost u borbi.

Da li je sve uvek u radaru i BVR da li uvek ako se borbeni avion otkrije na na primer 120km i ispali raketa na radarskim navodjenjem to znaci pogodak i unistenje cilja?

Koje su zapravo zone lansiranja i unistavanja A-A raketa sa radarskim samonavodjenjem?

Sta je to BVR koja je to udaljenost, na koliko daljini za koji cilj?

Kako je to avion sa samo AA-2 Atol raketama ostvarivao pobede protiv aviona sa Aim-7 Sparow i AIM-9?

Da li avion ako je lagan, mali i agilan uvek gubi borbu protiv elektronski bolje opremljenog, daleko skupljeg i tezeg aviona?

Da li borbu dobija vazduhoplovstvo kome usled delimicnog ostecenih PSS(jedan pogodak na pisti duzine od 1500 metara po sredini) avioni uvek mogu da polete jer traze dosta kratke PSS ili ono kome nakon jednog pogotka nasred piste avioni ne mogu da polete?

Da li pobedjuje vazduhoplovstvo koje ima jeftine i lake za odrzavanje vazduhoplove a koje moze i samo da remontuje bez pomoci sa strane ili ono kome remont zavisi od upliva sa strane a odrzavanje je skupo i nemoze da ga finansijski iznese.

Da li je rat samo sukob tehnologija ili zavisi i od taktike i strategije?

Da li je lakse za logistiku, odrzavanje, borbu i skolovanje imati jedan tip aviona ili tri tipa aviona?

Nadam se da ce vam ova pitanja malo prosiriti razmisljanja pre naprasnih i vrlo uproscenih samim tim i cesto netacnih zakljucaka.
———————————————–

Do juce je po pojednicima branio MMF, branio nam je NATO i branili su nam svi drugi sem nas samih da nabavimo avione i nesto ucinimo znacajno za svoju vojsku.

Danas kada ih nabavljamo koja je zabrana sada na delu?

Nema je, nije je ni bilo, desetinama puta sam pisao o tim licnim – izmisljenim – barijerama koje stoje kao nepremostiva prepreka prostim odlukama, jednom parcetu papira sa potpisom. Barijera nikada nije bilo vec su se pravdale sopstvene rekao bih gluposti i nepostuanje raznim izmisljenim razlozima.

Opet se u pisanjima nalaze naka opravdanja za postupke i nabavke a u sve je opet u drugima a ne u nama samima. Opet nam stoje neke zabrane te je tako sada modernizacija MiG-29 jednino resenje i drugoga nema, izgleda svi nam opet brane nesto.

Oslobodite se lanceva, stega, budite slobodni ljudi, zivite punim plucima i ne plasite se vukova sa strane, ima nas medveda koji cemo dati uvek zivote kada zatreba da vas zastitimo. Trebamo se samo bojati domacih lisica ali u meri u kojoj im dopustamo da budu lukavije od nas. O lisicama se uvek i radilo.

Ko je savetodavac u ovoj nabavci i zasto nije nosiocu odluke ponudio i neko drugo resenje? Nema ga, pa neka malo cita komentare i forume ako je bez ideja.

Lepo je i srcu drago imati MiG-29 ali nije ekonomski, strategijski, logisticki i na druge vec opisane nacine najbolje resenje za isti novac moze bolje.

MiG-29 nije los ali za isti novac kada se placa ima bolje i to dugorocno bolje resenje koje resava vise problema…

Gasenje RV se moglo i moci ce se izbeci na razne nacine, sve je do nas.

Medjutim reci da za isti novac u istoj situaciji ne moze bolje je sarlatanstvo ili ne znanje pre svega.

Rat se u svakom slucaju ne dobija sa onim sto je srcu milo vec sa racionalnoscu koja se ne nalazi uvek u estetici, pukim tehnickim karakteristikama, zeljama ili snovima.

Meni je bilo jasno od kada se nabavka borbenih aviona pravda tzv air policing-om da ce i sama nabavka kada do nje dodje biti rukovodjenja manje racionalnoscu a vise nekim drugim razlozima.

Naravno to nas sve ne sprecava da sanjamo i zelimo sta nam je srcu milo do neke nove Srbije koja ce biti mesto za ispunjavanje zelja i snova.

Da li se do takve Srbije stize ekonomski neracionalnim i dugorocno losim postupcima je uvek prica za sebe.

Tako da sada pored ove nabavke ocekujem da cemo ukupno utrositi(okvirno):

1.Modernizacija MiG-29 sa remontom i raketama za do 10 komada 185 do 230 miliona eura.
2.Modernizacija i remont Galeb G-4 za do deset komada 45 do 60 miliona eura
3.Modernziacija i remont Orao za do 10 komada 60 do 90 miliona eura

Za 290 do 380 miliona EUR imacemo maksimalno 30 polovnih aviona od kojih ce vise od trecine biti za obuku.
Od 30 po ovom nekom primeru cak 15 bice TRENAZNIH(3 MiG-29UB, 10 Galeba G-4M, barem 2 Orla dvoseda)

Najskupje trenazno RV na svetu, da to smo mi, obuka na cak tri tipa aviona koji idu u penziju u skorijoj buducnosti, pa onda obuka opet na neki drugi tip i tako ukrug vrzino kolo.

A od 30 aviona svega do 7 je sa nekim malo boljim borbenim mogucnostima svi ostali su bez RADARA, bez FLIR-a za vece daljine i tome slicno.

Bas smo najaci, u gluposti.

30, maksimalno 30 aviona koji ce svi morati biti zamenjeni novim do 2030 godine?

I to sve bez kompleksnosti odrzavanja i cene logistike koja za 3 tipa aviona predstavlja dodatni napor sve i da se obezbedi savrseno finansiranje nece uvek biti na raspolaganju ukupno 30 aviona(pod uslovom da ih u nekom trenutku i bude u tom broju, verovatno manje) jer ce neki uvek biti na remontu.

Da li vidite falinku u toj i takvoj potrosnji novca?

Da li zaista mislite da nema bolje i ne moze bolje?

Zaliim slucaj ako je tako i zalim ovo nase RV i PVO je nece moci da uspesno obavlja sve svoje funkcije a koje sesatoje u bitnijim stavkama van snimanja par fotki i poziranja u miru, tamo gde treba tj. u ratu je bezvredno, ostalo nije za zaljenje, mozda je za osudu nedostatak strategije, planiranja, racionalnosti, ekonomske logike, vizije i ideja od strane onih koji su placeni za to.

Odgovori
Bo

Peruni, imam nekoliko pitanja za vas.

1. Da li znate koliko treba metara rulanja po pisti jednom JL-9 pod punim opterećenjem (oružje 2000 kg + maksimum goriva) da uzleti? Koliko metara rulanja po pisti treba MIG-29 SM (pod punim opterećenjem (oružje 4000 kg + maksimum goriva) da uzleti?

2. Koliko vrsta raketa i bombi nosi JL-9 i na koliko podvesnih tačaka?
Koliko vrsta raketa i bombi nosi MIG-29 SM i na koliko podvesnih tačaka?

3. Koliko je sposoban JL-9 a koliko MIG-29 SM za elektronsko ratovanje?

4. Znate li koliko je psihološki uticaj na pilota aviona JL-9 koji je svjestan da upravlja trenažno/borbenim avionom i koji treba u eventualnom sukobu da se suprostavi na primjer avionu kao što je F-15 ili F-35?

Ako iskreno odgovorite na ova pitanja, onda možemo dalje polemisati na ovu temu. Ovako olako i bez nekog podrobnog poznavanja aviona JL-9 vi gurante priču o tom avionu kao da ste advokat kompanije koja prodaje avione JL-9. Reći ćete uz modernizaciju se može dosta toga postići, pa koliko bi onda koštao taj vaš idealni modernizovani lovački tip aviona JL-9? Ja ću vam odgovoriti, vjerovatno preko 18 miliona evra po komadu. Ali i takav modernizovani JL-9 ne bi dorastao jednom MIG-29 SM.

Tvrdim da JL-9 može biti samo solidan školski avion i laki jurišnik i kao takvog ga Kinezi i prodaju. Od lovačke varijante su izgleda odustali, a zvanično su odustali od mornaričke varijante zbog slabe aluminijumske konstrukcije i naprsnuća iste. Imate zvanične kineske izvještaje na netu pa pročitajte.

Bo

I još nešto, da li znate da MIG-29 može da uzleti i sleti na autoputu. Ako ne vjerujete imate na internetu prikaz (video) vojnih testiranja uzletanja i sletanja MIG-29 na autoputu, koje su uspješno obavljene više puta. To takođe ide u prilog avionu MIG-29 koji je izuzetno dobar višenamjenski avion.

Bo

Evo i mala pomoć oko proračuna u vezi dužine poletanja.

Za svaki avion (iste ili slične težine) taj podatak varira, ponekad veoma značajno (nekoliko puta). Zavisi od polare (Cz, dakle aerodinamicke konstrukcije), povrsine krila, pogonske grupe i koeficijenta trenja.

Minimalna brzina poeltanja se izracunava kao:

Vmin= 4 x KvKor [m / (S x Czmax]

KvKor = kvadratni korijen
m = masa aviona na poletanju
S = povrsina krila
Czmax = max. koeficijent uzgona pri konfiguraciji mehanizacije krila postavljenoj za poletanje.

Brzina rotacije (brzina pri kojoj avion iz zaleta prelazi u poletanje, tj pocinje podizanje nosnog tocka sa piste):

Vr = 1.1 x Vmin (koeficijent 1.1 moze malo da varira 1.05-1.2)

Duzina zaleta:

Lr = Vp^2 / {2 x [(T / m) – ug]}

T = potisak za poletnje (nesto manji od maximalnog)
u = koeficijent trenja (zavisi od podloge)
g = 9.81 m/s^2

Ukupna duzina piste potrebne za polijetanje se izracunava sabiranjem duzine zaleta sa duzinom poleta i duzinom uzleta. Poslednja duzina je obicno ona koja je potrebna da avion dostigne visinu od 50ft, ali u nekim slucajevima moze da bude manja ili cak da je nema (nosač aviona). Naravno, od sve tri duzine, duzina zaleta je daleko najveca.

Kao sto vidite, za fixnu masu (avione istih masa), duzina zaleta zavisi od površine krila i koeficijenta uzgona i bez ta dva podatka je nemoguce to izracunati (čak i ako usvojimo neki koeficijent trenja).

Uz ovo postoje korekcije za nagib piste, temperaturu, vlaznost vazduha…

Što se tiče naoružanja.

Po količini, raznovrsnosti i ubojitosti naoružanja, veliku prednost ima MIG-29SM u odnosu na JL-9.

Go

Peruni ti si izgleda sve procitao o ovom tipu aviona JL-9 jer te dosta razumem o cemu pises. Po meni je to avion slicnih karakteristika kao i Mig 21. Nazalost, misljenja sam da zato sto se zalezes i zastupas ekonomsko resenje za RV da ne nalazis na razumevanje. Mnogi predstavnici vojske neznaju tu racunicu jer se ne osecaju mocno ako nemaju Migove 29. Nemam nista protiv tog aviona, ali eto mislim da smo ga imali skoro 30 godina i voleo bih da smo naucili lekciju za sve ove godine i kupimo nove aparate. Mislim da vojska moze sama da napravi ustedu za jedan avion godisnje sa pravim covekom na celu. Sa pravim ekonomskim planom danas moze covek da bira sta ce da kupi i vozi, samo ako ima cilj u zivotu, pa zasto ne bi to mogla i drzava.

De

@ Peruni
Ne znam čemu tolika vaša tvrdoglavost. Letelica JL 9 je školska, njena „klasa“ su Alenia Aeramacchi M 346, Korejski KAI T 50 Golden Eagle, T38 Talon.
Jasno je kao dan da bi Srbiji najviše odgovarao punokrvni jednomotorni savremen avion. JAS 39 nam SAAB nije ni ponudio, iskustva drugih sa održavanjem su da je avion preskup i uvek gladan istog. Zapadne avione nam niko ne nudi jer nismo u NATO-u, a Rusi ne prave jednomotorne. I tu se priča završava! Sa ovim Mig 29 letelicama smo priču „zakrpili“ za sledećih 14 godina, sa obavezom da već danas moramo misliti šta i kako dalje.

Go

Dejane mi ne mozemo da kupimo Svedski Jas 39 Gripen za nikakve pare jer oni ne zele da nam to prodaju.

Bo

Nema odgovora od gospodina Perunija, baš šteta. Posle onolike tirade i proizvoljnih informacija o avionu JL-9 sad mudro ćuti, a naziva one ljude lisicama koji su odgovorni za modernizaciju MIG-29. Takvi ljudi kao Peruni su oni koji misle da nešto znaju, pa vrte na 100 raznih načina i to malo što znaju, da bi bili interesantni nekima koji pojma nemaju o vazduhoplovstvu. To se zove umjetnost lakrdije. Takve autore ovih tirada od 5 stranica A formata treba dovesti do nekog osnovnog nivoa znanja. Njima nije bitno koliko će nam piloti biti sigurni, ti hrabri ljudi koji zaslužuju poštovanje i najbolje moguće avione koje Srbija može da im obezbijedi, te RV spremno da uspješno odbrani nebo, već im je bitno da nas neuke poduče kako napraviti efikasno a jeftino RV. Pazi bogati, to bi Srbija mogla patentirati pa onda zaraditi od izvoza takve pameti! Gospodin Peruni ne zna da je avion MIG-29 SM jedan od najboljih u svojoj klasi, ali zna da je JL-9 (kojeg ni Kinezi ne poznaju još dobro) odličan avion (i jedini) za naše RV, pa bi takvom avionu poverio čuvanje naše domovine i naše djece. Po njemu Srbija ne treba da rasipa na provjerenje avione MIG-29SM, koji mogu da uzlete, lete, i slete samo sa jednim motorom, imaju moćne rakete R-77, moćne radare Žuk, već na jeftine kopije MIG-a 21 i još treba da uposli naše vojne institute u tehnologije koje će ubrzo zastarjeti. Kinezi (a i ja se slažem) nude JL-9 kao solidan škoslki avion i laki jurišnik i u toj ulozi nije loš, a nije ni skup. Tu se završava sva priča o avionu JL-9 koji može samo biti kandidat za naš budući školski avion, pored ostalih kandidata YAK-130 ili L-15.

Go

Boro voleo bih da vidim neku vrstu dogovora sa Rusijom oko kupovine licence i zajednickog sklapanja jednog trenaznog aviona za nase a i sire potrebe. A takodje i licencu od Airbusa oko nabavke i popravke njihovih helikoptera kod nas.

Negde sam procitao da je Saudiska Arabija imala plan da nabavi F16 i zameni svoje polovne Mirage 2000 9.
Zato bih voleo da saznam nesto vise o ovom avionu i sta mislite o polovnoj verziji Mirage 2000 9 za Srbiju?

Bo

Gorane, kao prvo Saudijska Arabija nema Mirage-2000 9, koliko ja znam, već ga imaju Ujedinjeni Arapski Emirati. Taj avion je dobar višenamjenski avion i po mom sudu je bolji i od novijih varijanti F-16. Mirage-2000 9 bi mogao da se mjeri sa MIG-29 SM, ali MIG-29 SM ili SMT može da nosi bolje rakete R-77. Takođe mislim da je MIG-29 SM sa radarom Žuk-ME i raketama R-77 bolje rešenje za Srbiju od Mirage-2000 9.

Slažem se sa vama da bi dobro bilo dogovoriti sa Rusijom oko kupovine licence i sklapanja školsko/borbenog aviona tipa YAK-130 (YAK-131) kod nas. To bi bio dobar avion za nas i značajan tehnološki skok. Što se tiče licence za popravke helikoptera Airbus, izgleda da smo to već dobili i to je značajno i korisno. Pozdrav

Zi

Saudijska Arabija nema Mirage-2000 vec je to UAE. Pored 62 modernizovana Mirage-2000-9 imaju i 78 F-16E i F. Planiraju nabavku 60 novih aviona, kandidati su Rafale i EF-2000. Odustali su od dodatnih 30 F-16. Ne znam uopste cemu potezanje neke price o novim avionima kada cemo do 2030. leteti na MiG-29.

Go

Moja greska i hvala za ispravku. Nezelim da potezem pitanje za novi avion ali sam zeleo da cujem vase komentare o ovom avionu.

Bo

Živojine, pozdravljam nabavku ovih 6 MIG-29 i modernizaciju svih 10. Takođe ću biti jako zadovoljan ako naši uskoro kupe odlične rakete R-77.

Goran je pitao šta mislim o saradnji i kupovini licence od Rusa za proizvodnju školskog aviona (mislim da je pitao za avion YAK 130 ili za tu klasu aviona). Već sam dao odgovor, a ovo je samo malo pojašnjenje. Obzirom da uskoro moramo razmišljati o nabavci novih školskih aviona za RV, ili o modernizaciji G4, mislim da je Goranova ideja o saradnji sa Rusima vrlo interesantna. Bila bi to korisna saradnja i prlika da uposlimo naše kapacitete i steknemo znanje u novim modernim tehnologijama. Mislim da bi avion YAK-130 bio vrlo dobar za nas kao školsko/borbeni avion. Taj avion je jedan od najboljih u svojoj klasi. Ne bih da otvaramo tu temu, samo sam eto želio da pojasnim neki moj stav, da se nadam da ćemo pored MIG 29 imati i YAK 130 kao školski avion. Koliko je to vjerovatno vidjećemo možda kroz par godina.

Zi

Goran

Mirage-2000-9 je verovatno najsavremenija verzija Miraza-2000 koja trenutno leti u svetu.

Boro

Srbija trenutno ni tehnicki ni tehnoloski ni kadrovski nije sposobna da proizvodi avion u klasi Jak-130. Potpuno je nerealno ocekivati da Rusi nekom prepuste proizvodnju tog aviona i tako uzme deo kolaca sa trzista.

Go

U pravu si Boro sa tim avionom (Yak130) bi bili u koraku sa svetom ali u pravom smislu reci. Srecna vam Nova godina i puno lepih i objektivin clanaka :-)

Du

Najlepše vazduhoplovstvo jest ako ne sopstvenim snagama a to barem kooperativnim izgrađeno.A ovako samo primamo infuziju.

Odgovori
Go

Jedno pitanje Zivojine.
Da li mislis da li ima smisla pregovarati sa Rusima oko lincence za sklapanje Yak-152 kod nas u Utvi, kako bi se toj fabrici dao novi zivot?

Odgovori
Zi

Mislim da nema osnova za to. Nase potrebe su male, Rusi ce za sebe proizvesti 150 Jak-152.

Bo

Hvala! Gorane i Živojine, srećna vam Nova godina! Želim vam uspjeha u životu i radu!

Nadam se da će nam novi modernizovani avioni MIG-29 stići uskoro. Takođe se nadam modernizaciji PVO i nabavci školskih aviona YAK-130. Ko zna, možda se nađe para i za to, ili ostvari neka saradnja u proizvodnji. Rusi su nesebičan narod, pa se ipak nadam da ćemo možda i mi dobiti „deo kolača“ u nekoj budućoj saradnji i proizvodnji YAK-130 ili nečeg sličnog novije tehnologije.

Neko vrijeme neću biti u prilici da komentarišem na tangosix zbog brojnih obaveza koje imam. Pozdrav

Pe

@Bora

Nema me kratko i odmah trcanje pred rudu, mozda sam malo lisica ili kao iskusan lisac ne mesam babe i zabe i pustam druge da uzlete a van su domasaja cilja.

O taktici koriscenja MiG-29 i idealizovanju sa moje strane MiG-29K/KUB kao neke moje zelje za nekim novim avionom sam pisao davno. Kao i problemima 99 gde nije postojala nikakva strategija i taktika vec sve je ispalo manje vise ad hoc, te zasto tada nisu korisceni masovno razni putni pravci kao rezevni aerodromii, te recimo i tuneli za razmestaj i skrivanje razne tehnike, te nije izvrsena pravovremena disperzija, iseljavanje i maskiranje a sve suprotno naredjenju nacelnika generalstaba VJ a ono ukljucuje i aerodromsku tehniku i avione nego su mnogi docekali svoj kraj unistenjem na zemlji ili u kaponirima.

Ko je odgovarao zato sto sva tehnika nije pravovremeno iseljena, disperzovana i maskirana, te je zbog toga delom i unistena – NIKO.

Da kratko zakljucim, naravno da mi je poznato da MIG-29 moze da poleti sa puta pisao sam o tome, ne mozete mi otvoriti nove vidike, nista novo nema u tome, sta mislite otkuda moja zelja za 29K/KUB i sta bi se sve dobilo sa njim, gde bi sve mogli da imamo aerodrome.
Ne zaboravite da se iako MiG-29 moze da poleti i sa krace piste to ne praktikuje cesto(razmislite o razlozima).

Detaljno sam vec pisao o svemu ovome sto se sada desava sa ovom nabavkom, pri tome nemislim samo na tangosix i dakle ne samo ovde vec i na drugim mestima izneti su sa moje strane razni a mnogima ili vecini ako i ne svima nepoznati detalji o SM i SMT.

Sada vidim da se i neki prepisuju sto je dobro, zatim davno je sa moje strano obradjena varijanta donacije ili kupovine polovnih 29 i mnogo sta drugoma a sto sada pojednicima novo ili se i dalje prave tose kao da nikada nista nije pisano ili receno o tome i to ne samo od mene vec i od drugih.

Sve ovo o cemu se razglaba sada je vec napisano, malo obnavljamo gradivo.

JL-9 naravno da nosi manje podvesnog tereta od MiG-29 koji mislilac treba biti da se izvede takav zaljucak, usput da li ste culi za precizna ubojna sredstva male tezine?
Da li ga to cini na nacine kako sam opisivao njegovu nabavku losom a njega manje ubojitim? Da li je manje ubojito 36 JL-9 naspram 7 borbenih MiG-29? Cak i jeadan na jedan je opasan ako imas znanje, a ubojitost je pre svega sposobnost za izvrsenje zadatka, kako je ubojit onaj MiG-29 koji smo kanabilizovali za delove?

JL-9 ima sada tri varijante i sve tri imaju razlicite projektovane karakteristike ukljucujuci i broj podvesnih tacaka i tezine.

Uzlecu sa 1 motorom sa veoma kratke piste sto nijedan jednomotorac sada u upotrebi ne moze da se pohvali i da je pri tome i nadzvucan. Potrebno im je okvirno od 200 do 350 metara za uzletanje.

Zbog te svoje karakteristike bio je prvi izbor za pravljenje mornaricke verzije i sada mornaricki piloti RV Kine vrse trening na njemu na kopnu. Da li ce ga upotrebljavati i sa nosaca mislim da ako zavrse razvoj novog motora do kraja da hoce, u pitanju je motor koji se priblizava kraju razvoja i koji bi bio ugradjivan a koji je jaci od postojeceg.

Tirada kazete za mene, pa tirada je pistati formule koje ne uzimaju jos nepoznatih u jednacini i na kraju su beznacajne za ovu opstu diskusiju o vec poznatim i objavljenim karakteristikama aviona, cemu formula za poznato, naravno nije lose podsetiti se matematike.

Medjutim prvo moramo nauciti prost racun, koliko je 2+2 na primer.

Pricati o matematici a ne uzimati je svuda u obzir te kako je jednako imati 36 nova aviona naspram 30-tak polovnih sa upitnim odrzavanjem i koriscenjem?

Gde je matematika oko budzetskih ogranicenja koje Srbija ima, gde je matematika o inudstriji i matematika o privredi a koja bi imala koristi od nabavke na nacin na koji sam je opisao za JL-9?

Gde je matematika o prilivu u budzet koliki je priliv od ovakve nabavke 29?

Dakle ako se vratimo na proslost, ja sam prvo anlizirao veoma detaljno MiG-29 i sve njegove varijante i doneo zakljucak da je njegova najbolja varijanta za nas K/KUB.

Medjutim radi nabavke minimum 24 takva aviona a koji bi imali neki znacaj u ratu jer u ratu brojno stanje ispravne tehnike se itekako racuna, nama treba par milijardi dolara, slicno je i za MiG 35 ili 29M2. Za letenje na tim avionima u tom broju potrebno je imati gosdisnje od 50 do 100 miliona usd svake godine, nema tu prestupnih godina i slicno.

U uslovima ogranicenog finansiranja i maksimalnog moguceg izdvajanja od 400 miliona do 500 miliona USD u narednih recimo 5 do deset godina za modernizaciju i nabavku vazduhoplova novi MIG nije resenje za nas a nije ni polovni. Pri tome u razmatranje sam uzimao po secanju 10 do maksimalno do 30 mil USD godisnje za logisticke potrebe da bi svi avioni bili redovno korisceni.

Sto se tice psihe sigurnije bi se piloti RV Srbije osecali u 36 do 48 novih aviona ili cak 1 novom bilo kom avionu nego sto su se osecali u poluispravnoj 29-ki 1999. godine.

Sto se tice borbe naucite sta je stratagema, strategija i taktika i ostavite se pukog rekao bih decjeg poredjenja karakteristika.
Jl-9 i bilo koji drugi avion ne treba razmatrati bez razmatranja primene i odgovarajuce taktike i strategije upotrtebe. Svaki avion moze da u odredjenim uslovima bude opasan protivnik svakom avionu.

Ne samo avion vec cak i balon moze biti opasan protivnik F-35 ali treba znati kako. Naravno o raznim strategijama, primeni tehnologija(moguci patenti) i slicno necu detaljnije pisati jer su moguce zloupotrebe ali ako vlada ove drzave zeli da me unajmi za startega stavicu joj na raspolaganju ideje i strategije koje nigde nece naci, nema ih ni u jednoj knjizi.

U javno dostupnim knjigama ima samo sablona tj. poznatih stvari a dobra strategija se primenjuje jednom maksimalni dva puta a najbolja je ona za koju protivnik nikada nije ni cuo.

Sto se tice opreme za el ratovanje pored vec ugradjene opreme na Jl-9 a koja je bolja od nasih sadasnjih 29-ki postoje i razni kontejneri koji se mogu podvesati pod JL-9 za tu namenu. Oprema za el ratovanej na standardnom JL-9 moze se komotno porediti sa onom na MiG-29SM.

Tehnologije prizvodnje delova ili nekih sklopova a koje po vama zastareti uskoro, za nas su i dalje sam vrh i bice u dalu nedostizne i dalje jer se nista ne radi na njima ili sa njima, te se industrija i dalje smanjuje i gasi a sto je posebna tema.

Koje tehnologije na kraju krajeva dobijamo kupovinom, poklonom i/ili modernizacijom 29-ki? Koja tehnologija i benifit za industriju i budzet Srbije ce se dobiti prostom kupovinom JAK-130?

Samo uz maksimalno uposljavanje domace industrije u svim nabavkama bile one male ili velike a stotine miliona USD su idelane velike nabavke za nas, te sa odgovarajucim aranzmanima tih nabavki a na nacin na koji sam ih cesto opisivao je moguce neko i tehnolosko unaredjenje, proizvodnja i jacanje prihoda i odrzanje domace industrije i raznih instituta.

Sve ostalo je isto kao kada neko kupi nesto bilo sta, kupite u prodavnici mikser ili racunar nema tu nikakvog transfera tehnologija kada ga odnesete kuci d aga koristite ili neke domace proizvodnje ili slicno. Prosta kupovina to zna svako.

Zna svaka BABA da ode u prodavnicu i kupi nesto, malo vise znanja treba da se od proste kupovine napravi nesto drugacije, ekonomski odrzivo za pocetak i sa stanovista industrije, tehnologije i mnogih drugih faktora u drzavi racionalno i pozeljno.

Kada u budzetu Srbije bude par milijardi dolara(a nece NIKADA biti upravo zbog losih postupanja kao u dosadasnjoj potrosnji para za razne namene) za nabavku razne tehnike i kada pricamo na ovu temu – aviona, tada se mozemo raspileti sa bajkama i pricama i praviti spskove zelja od na primer minimum 16 do 24 MiG-29 zatim 12 do 18 JAk-130 i slicno.

Posto nam je industrija i privreda losa upravo zbog stalno losih postupaka uinvesticijama raznih vrsta, te na sve to nemamo ni jak usluzni sektornikada necemo moci ispunjavati nase najitimnije zelje bilo da je to NOV MIG-29 ili Su-35 i slicno.

Naucite(drzava) prvo kako da najbolje rapsolazete sa malo novca i imate sve novo i operativno. Napravite kao dobar vodja projekta ili naliticar koji savetuje oko posla biznis ideju koja ce sa 1000 ili 10.000 ili 100.000 eura da donese milijarde a ne obrnuto. Ulozim milijardu i dobijem SIPAK to je filozofija koja prevladava.

Nasa najaca biznis ideja ili nacin kako se ovde odvijaju stvari je izgleda bila dati FIAT-u 500 miliona eura da zaposli par hiljada ljudi? Ideja koja se drzavi nikada ne moze isplatiti a kajmak uzima drugi. Slicno je i bilo i sa ostalim poduhvatima, sa JAT-om, Zelezaar bezbroj takvih „dobrih“ primera imamo.. I uvek neko nadje neko matematicku formulu koja je bitna i svi ostali a koji iznesu neki racionalniji i bolji predlog zapravo unose zabune. I nista nikada ne naucimo, nevidimo nikada sopstvene greske, neodstatak ideja, predvidjanja pa time i pameti je ocigledan.

Necu vise da vas zbunjujem zanjete to sto sijete.

Cak sam i Kineze izgleda zbunio, ne znaju oni sta je JL-9 posle 60 i kusur primeraka stvarno ne znaju.

Cak sta vise jos manje izgleda znaju o JF-17 pa pazi sad njega nemaju u naoruzanju. Koja su to naivna razmisljanja da ako nemas u naoruzanju tada nista se ne zna i ne valja. Pa uvek neko mora da bude prvi kupac.

Vidim da se nista ne zna ni o AESA radaru na MIG-29 a on prezentovan javno na sajmu i nudjen za prodaju i ne samo kao nov 35-ticu vec i ostale avione. Samo ti kupce izvadi pare i da vidis da li ga nema ili ga ima.

Isto tako vidim da i dalje ljudi misle da je Air policing neka medjunarodna obaveza te da ako ostanemo bez lovackog vazduhoplovstav da odmah nekome moramo da dajemo pare da umesto nas to radi, sve naravno netacno i prica za „malu decu“ kao potreba „odrasle dece“ da se nekome pravdaju u ovom slucaju da pravdaju nabavku aviona.

JL-9 – otkuda on uopste kako sam do njega dosao kao idelanog aviona za nase trenutne uslove?

Kada sam analizirao sve avione u ponudi, nase ekonomske mogucnosti, potrebe i najbitnije misije Vojske Srbije a bez obzira na to da li su avioni u ponudi uvedeni u necju vojsku sto samo po sebi nije odraz kvaliteta i nakon medjusobnog ukrstanaj svih parametara i faktora uz razmisljanaj o primeni, odrzavanju, ceni i svemu ostalome odabrao sam JL-9 kao idelan za nas.

JL-9 ima dosta pozitivnih karakteristike, nadzvucna brzina, mala cena, jeftino odrzavanje, MIL magistrala, DSI kod novih varijanti… NOV avion pre svega za mali novac, zatim tu su i kratka pista za uzletanje i jak stajni trap poput 29(tu sam trazio neki avion koji ce moci da bude sa kratkom PSS jer je za nas to bitno) itd.

Kada analizom svage i svacega, te uz ideje o primeni i upotrebei a koje su ponekada potpuno nove, naucite da dodjete do slicnih zakljucaka a u ogranicenim uslovima finansiranja projekta(znaci stavite neki limit recimo u ovom slucaju za kompletno oopremanje RV recimo limit je 500 mil USD) za bilo koji projekat, na bilo koju temu i kroz analizu dodjemo do zakljucaka na osnovu svih faktora, sta je bolje i u kom pravcu usmeriti realizaciju tada smo na pravom putu.

Nema potrebe da dalje repliciramo na ovu temu gradivo je obnovljeno i vise puta ponovljeno, ponavljanje poznatog se ne patentira, samo nesto jednstveno i javnosti nepoznato mozete patentirati, pozdrav.

Odgovori
Bo

Peruni, kad već znate toliko o MIG-29, a vrlo malo poznajete avion JL-9, zašto forsirate priču i favorizujete JL-9? Pored nekih normalnih ideja o organizaciji našeg RV koje opisujete, vi uporno navodite nekakve dobre strane aviona JL-9 za naše RV. Ne znam zašto to radite, jer logika govori drugo. Vi djelujete kao nezasito dijete koje se popelo na trešnju i ne zna da se skine sa trešnje. Da li znate da je kompanija Guizhou Aviation Industry, koja proizvodi JL-9, započela rad na novom školskom avionu koji treba da zamijeni JL-9? Da li znate zašto to rade? To je zato što nisu zadovoljni avionom JL-9 jer je pokazao slabosti prvenstveno u slaboj aluminijumskoj konstrukciji i ne trpi veća naprezanja.

Ranije ste naveli kako su vijetnamski Migovi 21 bili uspješni u borbi sa američkim F-4 koji su iimali radare, ali niste naveli karakteristike tih radara. Takođe ste izbjegli da pomenete (a ne vjerujem da ne znate) kako su prošli sirijski Migovi-21 u okršajima sa izraelskim avionima F-15. Svaki put su izraelski avioni F-15 izvojevali pobjedu nad Migovima-21. Konačan zbir pobjeda je bio 13:1 u korist F-15. Tako bi prošao i vaš JL-9 pa sve da ga natovarite sa svim mogućim senzorima koji mu samo oduzimaju prostor za naoružanje, koji je i onako mali.

MIG-29 je provjeren avion, a modernizovan na nivo SM ili SMT naoružan raketama R-77 i drugim ubojitim oružjem, je vrlo opasan za protivnike i može uspješno da parira avionima F-15, Mirage-2000, Gripen, F-16, F-18 itd. Takođe je naoružan moćnim i preciznim oružjem V-Z i može tog oružja da ponese preko 4000 kg.

Naveli ste da JL-9 može da okvirno uzleti sa 250 do 300 metara piste, pa to može i MIG-29 iako je mnogo teži.

Takođe je MIG-29 žilaviji avion za preživljavanje i o tome govore ratna dešavanja 90-tih u bivšoj SFRJ, kad je jedini avion (iako oštećen protivničkom vatrom) koji se vratio iz akcije bio MIG-29 a ostali (Mig 21 i Galebovi) su oboreni i ostali su po njivama.

Naravno da broj MIG-29 SM koji ćemo uskoro imati, ukupno 10, nije impozantan, ali zadovoljava i na nivou je susjednih država. Dobro bi bilo razmisliti i o uvođenju aviona YAK-130 koji je odličan i provjere avion.

Peruni, nije sve u novcu, ima nešto i u pametnijoj organizaciji, posjedovanju provjerenih i odličnih aviona. Takođe jaka PVO je još značajniji faktor odbrane neba Srbije i o tome treba mnogo više povesti računa.

Dalja polemika je suvišna. Pozdrav

Pa

tih 6 polovnih pa modernozovanih mig-29 izgleda mogu da se nose sa bilo kojim avionom u evropi. kako to lako zvuci, a koliko ima veze sa stvarnoscu, pa da obavestimo ostale…

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Većina tih "vođenih" bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma…

09. Dec 2023.Pogledaj

НЛОС na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99' је убедљиво највећи нонсенс.

09. Dec 2023.Pogledaj