BEG airport status
Rumunija nabavlja helikoptere Airbus H215M, Češka bira između UH-1Y i AW139M Ukoliko odabere UH-1Y Češka bi bila prvi strani korisnik ovog helikoptera / Foto: Bell Helicopters

Rumunija nabavlja helikoptere Airbus H215M, Češka bira između UH-1Y i AW139M

Rumunija će za svoja ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova nabaviti francuske srednje transportne višenamenske helikoptere Airbus H215M. To je u ponedeljak 30. oktobra, prilikom susreta sa premijerom Mihaiom Tudosom i predstavnicima kompanije Airbus, izjavio rumunski ministar odbrane Mihai Fifor.

Ovaj potez je bio očekivan s obzirom da je Airbus pre dve godine odlučio da se deo proizvodnje helikoptera Super Puma u varijanti H215M prepusti rumunskoj vazduhoplovnoj industriji o čemu je Tango Six već pisao. Takođe pisali smo i o tome da su krajem avgusta ove godine Airbus i rumunski IAR produžili sporazum o saradnji u proizvodnji ovih helikoptera sa 5 na 15 godina.

Proizvodnja helikoptera H215M u rumunskom pogonu započeće sledeće godine a rumunski ministar odbrane je 31. oktobra u intervjuu za radio Evropa saopštio da će prva 4 od ukupno, za sada 16 planiranih H215M, biti naručena već ove godine. Interesantno da je ministar Fifor tom prilikom spomenuo i kupovinu 21 američkog srednjeg višenamenskog helikoptera UH-1Y Venom i 24 borbena AH-1Z Viper. Međutim za sada nema informacija da su SAD odobrile ove nabavke.

Pored Rumunije još jedan potencijalni korisnik helikoptera UH-1Y je Češka. Američki State Department odobrio je njihovu moguću prodaju Češkoj kroz liniju Foreign Military Sale. Prethodno je agencija Defense Security Cooperation Agency prosledila neophodnu sertifikaciju za ovaj potencijalni posao.

UH-1Y je još u junu mesecu ušao u uži izbor Ratnog vazduhoplovstva Češke. Drugi kandidat je italijanski AW139M kompanije Leonardo a planira se nabavka 12 helikoptera koji bi zamenili ruske Mi-17. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prihvatilo obe ponude i da će se sada pristupiti njihovoj analizi. Ipak konačnu odluku doneće nova vlada Češke koja treba da bude formirana nakon izbora koji su održani krajem oktobra. Ukoliko bi odluka bila da se nabavi UH-1Y Češka bi bila prvi strani korisnik ovog helikoptera.

Za sada imamo konkretne informacije šta nude SAD. Ukupna suma iznosi čak 575 miliona dolara a ona pored 12 helikoptera UH-1Y obuhvata i 25 motora T-700 GE 401C (24 na helikopterima i jedan kao rezerva), 13 navigacionih sistema Honeywell Embedded GPS/INS (EGI) (jedan rezerva), 12 mitraljeza M240 kalibra 7,62 mm, tu su zatim sistemi FLIR Brite Star II, oprema za preživljavanje vazduhoplova ASE (Aircraft Survivability Equipment) koji obuhvata laserski sistem za detekciju i signalizaciju nadolazeće rakete AN/AAR-47, izbacivač mamaca CMDS AN/ALE-47, signalizator radarskog ozračenja AN/APR-39.

Tu su i sistem za planiranje misija, pokazivači na kacigi pilota, oprema za komunikaciju, mitraljezi GAU-17A i GAU-21, sistemi za protivelektronska dejstva, sistem za raspoznavanje svoj-tuđ (IFF), kontejneri za rezervne motore, rezervni i remontovani delovi, alati i oprema za ispitivanje, tehnički podaci i publikacije, obuka ljudstva i oprema za obuku, logistička podrška američke vlade i drugih američkih ugovornih strana kao i svi drugi elementi koji se odnose na kompletnu logistiku i podršku ovog programa.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ik

Cijena prava sitnica 48 milijuna po masini + jedan motor. He he.

Odgovori
Te

AH-1Zulu is Viper, not Super Cobra..

Ž

Yes I wrote “King Cobra“. There was proposed AH-1Z King Cobra for Turkey and selected for production in 2000. and later cancelled.

AH-1Z is Viper or Zulu Cobra. Super Cobra is AH-1W (also Whiskey Cobra).

Thanks for Your correction.

Te

@ Živojin Banković
You’re welcome. Fifor said that the price offer for AH1Yankee and AH1Zulu has been received on 30 october. He also said, Bell is willing to move one production line at IAR Bv. So, maybe, there will be more AH1Y and Z in time. We’ll see.

Ma

Oni imaju love pa kupuju sofisticiranu tehnologiju, mi jedva da imamo i za ona dva Mila .Ekonomski naslonjene ekonomije vuku i bezbedonosne poteze drzava na koju ce stranu.

Kada su razvijali UH-1Y i AH-1Z, tacnije kada se razvija program modernizacije H-1 oba helikoptera su prosla vise od 3 000 sati u opitnim letovima i to za nesto malo vise od 4 godine – kako bi svi sistemi bili sto je moguce bolje provereni. Helikopteri su imali samo vise od 250 sletanja na mornaricke brodove u svim vremenskim uslovima.

Sa ovog AH-1Z je ispaljeno preko 800 Hydra 70 nevodjenih raketa, iz topa M-197 preko 13 500 granata, 11 AGM-114 Hellfire i 3 AIM-9 Sidewinder…
Dakle, Ameri kada modernizuju proverene i borbeno dokazane helikoptere UH-1N i AH-1 koji su vec decenijama u sluzbi oni ih podvrgavaju ovakvim testovima i tek onda uvode u upotrebu.

Ovo je kokpit UH-1Y:
http://farm3.static.flickr.com/2546/5705513839_ff17e87c9a.jpg

a ovo je kokpit AH-1Z:
http://media.moddb.com/images/groups/1/3/2044/AH-1Z-cockpit.jpg

Ako se uporedi sa Mi-17V5 i verziju kokpita koju smo najverovatnije mi dobili (osnovnoj verziji i on moze da ima savremeni glass cockpit):
https://thaimilitaryandasianregion.files.wordpress.com/2015/10/1655772_807392432607703_879921285_o.jpg
Pri tome ne kazem nista o Mi-17V5 koji je odlican helikopter, vec samo skrecem paznju na to da ako hocete glass cockpit, platicete vecu cenu i kod Rusa.

Oduvek je bilo koliko para toliko i muzike…

Odgovori
Kr

Prekrasan stroj. Iako-materijal je prilagođen morskim uvjetima. Zato mi je logičniji kao izbor za Rumunjsku i Bugarsku, ne i Češku. No između aw139m i uh1y, aw je kao civilni helić.

Odgovori
op

Mi-8/17 imaju veću nosivost, a i pokazali su se kao robusnije mašine. Sumnjam da sistemi za EW na ovim helikopterima mogu da pariraju onim na Mi-8/17, koji su Rusi dodatno istestirali u Siriji.

Odgovori

Kakvo je ovo zapazanje, da Mi-8 ima vecu nosivost, pa naravno da ima vecu nosivost, to isto ko kada bi neko rekao da kombi ima vecu nosivost od putnickog automobila.

https://www.1001modelkits.com/22117-large_default/blue-rider-br815-bosnian-and-croat-federation-air-force-1998-99-2-mil-mi-8-hip-vf-1802-bell-uh-1-iroquois-vf-1806.jpg

Nosivost je 25% veca, iako se iz prilozene slike vidi koliko je MI-8 veci.

Sto se tice Electronic Warfare?
Provit koga su u Siriji to Rusi mogli da „testiraju“ EW sisteme?!?!? – i uopste koje to EW sisteme imaju standardni Mi-8/17 takve sisteme imaju specijalno opremljeni helikopteri poput verzije Mi-8SMV.

Sto se bilo kakve inegracije elektronike i avionike tice braca Rusi su jedno 25 godina iza zapada trenutno:
Uostalom ako hoces savremeni glass cockpit na Mi-8, ako hoces bilo sta od elektrooptickih sistema onda ce Mi-8 da ti bude napunjen zapadnom opremom, NE ruskom, poput ovoga:
http://www.leonardocompany.com/documents/63265270/65776143/squared_medium_squared_original_Titan385_370x374.jpg
ili ako hoces da ti kabina ne izgleda ovako:
http://forum.valka.cz/attachments/7502/P1180479.jpg
onda moras da uzmes Honeywell electronic flight instrument system, koji, zamisli NIJE RUSKI:
https://img-fotki.yandex.ru/get/5110/mx118.23/0_69540_160086e9_XXXL

Jo

Što se tiče Rumuna, oni će H215 sklapati kod sebe, naravno da su im bolji izbor od Mi-17. Nosivost je slična, pola tone razlike.
Što se tiče Čeha, mislim da oni namerno biraju manje helikoptere. UH-1Y je verovatno bolji izbor jer se može bolje naoružati. Za očekivati je da nakon zamene Mi-17 zamene i Mi-24. Ako uzmu UH-1Y onda će im AH-1Z biti logičan izbor za zamenu Mi-24.

at

Moje subjektivno misljenje je da Mi-8/17 i H215 napravljene za dva razlicita pristupa ratovanju i da su oba helikoptera odlicna. Ja nazalost nisam imao prilike uzivo vidjeti H215, s druge strane letio sam vise puta sa Mi-8 (jednom cak cijeli let otvorene zadnje rampe) i mogu vam reci da je nevjerovatno koliko je velika masina u pitanju. Znamo da Rumuni odavno proizvode IAR330, tako da nastavak saradnje sa Airbusom i sada uvodjenje F-16 i UH porodice helikoptera za svoje oruzane snage sasvim normalan i logican izbor.
Sto se tice cijene, to nije bas tako jednostavno „koliko platis toliko dobijes“ – dnevnica radnika koji proizvodi helikoptere u SAD-u je mnogo veca od dnevnice radnika koji radi potpuno isti posao u Rusiji ili Rumuniji. To ce na kraju dovesti do toga da je vrijednost jednog americkog helikoptera mnogo veca od vrijednosti ruskog ili rumunskog helikoptera, iako razlika u kvalitetu i sposobnostima nije obavezno toliko velika koliko pokazuje cijena.
Maleni offtopic: ne znam da li pratite rat u Siriji, ali helikopteri sirijskih oruzanih snaga Mi-8/17 napravili su zaista nevjerovatne stvari. Ogroman broj letova sa vrlo ogranicenim odrzavanjem, pokrili ogromnu ogromnu teritoriju gdje su sletali i poletali u nevjerovatnim uslovima i odrzavali garnizone koji su bili u okruzenju i izolaciji. Mnogi su oboreni, snimke mozete pogledati na yt gdje su pogodjeni Strelom ili Iglom, TOW raketom ili gdje ih direktno pogadja neki PVO top prilikom sletanja, otpadaju dijelovi s njega i on ipak uspjeva odmah da poleti i spasi posadu. Nisam siguran koliko bi neke novije i modernije masine uspjele da budu operativne u takvim uslovima i uz tako minimalno odrzavanje. Neki blogeri pisali su da je Iran modernizovao Sirijske helikoptere svojom tehnologijom i tako mnogo unaprijedio njihove mogucnosti, ali nisam uspio pronaci neki siguran izvor koji bi potvrdio tu informaciju.

He

Kada bi bilo srece i para za nasu drzavu bi bila najubojitija nabavka jedno 16 Kobri Z i W.Ali,milion ali…

Odgovori
De

Civilni Bell-412EPI poslednje generacije kosta 10.000.000 USD (kupuje Crna Gora).
Za Cesku, vojna verzija UH-1Y kosta 4 puta vise. Jeste, dosta se razlikuju, ali opet nesto tu ne stima…
Ceskoj UH-1Y moze da bude interesantan pre svega zato sto je stepen unifikacije sa AH-1Y preko 85% (motori, elise, oprema…), pa bi kasnijom nabavkom borbenih helikoptera izvrsili unifikaciju.

Sa druge strane, rumunski Airbus H215 kosta 16.000.000 EUR i odlicna je kupovina. Vojna verzija H215M verovatno kosta nesto vise, ali i dalje je znatno povoljnije nego UH-1Y za Cesku.

Odgovori
Mr

ovi Rumuni ne da se naoružavaju…!? a i Česi. neka im je alal! odlična prateća oprema za češke UH-1Y, ovaj Honeywell Embedded GPS/INS (EGI) je moćna stvar!

a cena, e pa za ozbiljne države cena nikad nije upitna!

Odgovori
Ve

Rumuni a I Cesi su veliki ratnici oni da imaju americki ili ruski arsenal nsoruzanja opet bi cekali da prodje rat kao I uvjek!

Pe

@Vesko..za Rumune to nije tacno..imali su ogromne gubitke tokom drugog svjetskog..mislim oko 3,5 miliona..npr..3 Rumunska armija je bila prva na udaru tokom kontra ofanzive Crvene Armije kod Staljingrada i bili su pregazeni posle 3 dana borbe ali bukvalno..i Bugari nisu bolje prosli…

ve

@Perice bas mi je zao sto su Rumuni boreci se za fasiste izgubili 3.5 miliona ljudi.Kad su ratnici i hrabri sto se nisu oduprli Hitleru nego su mu bili saveznici a nakon toga morala ih je stici ruska osveta.
Bugare posebno zalim posle okupacije i zlocina po jugoistoku Srbije tokom WW1 i nakon onoga sto su radili tokom WW2 .

Te

“Overall, the conclusion is that between 19-24 November the Romanian troops have fought bravely, with heroic sacrifices. There were many acts of bravery and many units have distinguished themselves. It was only the unexpected high number of enemy tanks and the fact that Romanians didn’t have the weapons to stop them that have allowed enemy breakthroughs and made ineffective the counterattack of the German armored reserve”, wrote Generalleutnant Arthur Hauffe (20.12.1892-22.07.1944) in his report on operations in the sector of the Romanian 3rd Army.”
http://antique-photos.com/en/awardsdatabase/kingdom-romania/621-military-medal-winter-campaign.html

Romanian Army has fought with the same bravery against Nazi Germany.
The same bravery against hungarian communist forces of Bela Kuhn and it occupied Budapest.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian%E2%80%93Romanian_War

Ro Army is very far from a „paper“ army.

Me

@vesko

1. Ne znam da li znaš da je i Churchill 30ih godina 20. stoljeća podržavao i simpatizirao naciste. Tada je etika i politika bila puno drukčija od današnje.

2. Rumunji su naplavili politički izbor te se nisu borili kontra Njemaca. Znači nije strah nego POLITIKA.

Mr

rumunska armija u WW2 posle ruske operacije Uranus (Staljingrad) preživljava totalni debakl! i kad se Crveni parni valjak (čitaj Crvena armija) zakotrljao nazad u pravcu zapada bilo je jao kuku nama…ali bože moj kako vidimo i u posleratno vreme rumuni su se snašli kako tada tako i sada. rumunija je oduvek imala veliku da ne kažem glomaznu vojsku. evo i sada čine velike napore da uhvate korak sa savremenim evropskim armijama…jedino me čudi kako uspevaju da plaćaju sav taj vojni personal!? česi, jbg. nemci su ih samo anektirali – prisvojili i tolko! braća bugari, upravo kad je došao pomenuti Crveni parni valjak do njih, automatski se okreću protiv dojučerašnjih saveznika. i ako niste znali, isti ti bugari ’44-te barabar sa jedinicama ukrajinskog fronta i NOVJ učestvuju u operacijama za oslobađanje srbije, beograda, sremskog fronta i dalje…
i kao što vidimo, učiteljica života – istorija, dala nam je na uvid još jednu lekciju iz ovoga…i česi, i rumuni, i bugari gde su bili u WW2, pa zatim varšavski ugovor i sada punom parom u NATO…a mi, i dalje ko guske u magli!?

Te
Te

Some statements about the romanian soldier.
http://www.itc-cluj.ro/cultura/RomanianSoldier.htm

Odgovori
ve

@Tedy example of bravery is to start fighting against far stronger enemy which is trying to take your freedom like Serbs did in WW1 or in WW2.Bravery was forming the first free territory in occupied Europe in Western Serbia so called Republic of Uzice .You are true Romanians were brave in medieval time in wars against Ottoman empire.The greatest national hero of your people is count Vlad Dracula or duke Mirceta but please don’t speak about your heroism in WW2.I don’t have anything against Romanian people and I know for your friendship towards Serbs but these are simply historical facts.

Te

@vesko
You were among the bravest and I salute that. There is no doubt about it. But our soldiers have fought against far larger enemy who took a part of our country. This is how we see it. Same for liberating Transylvania. We and the finns have had to fight both fronts. We and them had real reasons for having done that. History has a very “personal“ perspective. Important thing is, for you and us, to keep our good relations between us. To respect each others.

Jd

Vesko, The total number of troops involved on the Eastern Front with the Romanian Third Army and the Romanian Fourth Army was second only to that of Nazi Germany itself.The Romanian vânători de munte saw action in World War II on the Eastern Front in some of the harshest battles – including the sieges of Sevastopol and Stalingrad – where their performance lived up to their reputation: virtually all their commanders from brigade level and up received the Knight’s Cross of the Iron Cross, with general Mihail Lascăr being the first foreigner to receive Oak Leaves on 22 November 1942 i’d say Romania did play a role in ww2 ( not even mentioning the oil we gave them).

Nt

Slobodne drzave pa mogu da biraju xD

Odgovori
De

Rumunija ima sve ukupno oko 60 IAR-330 Puma helikoptera, od cega je oko 20 modificirano na IAR-330L SOCAT protiv tenkovski standard.

Ako svi ovi „planovi“ postanu istina, onda su zamijenili stare helicopter 1:1.

Ali sto je interesantno je da ce zamijeniti 1 tip sa 3 tipa. To znaci da da gube „economies of scale.“ Treba vise posada I tehnicara trenirati, a treba vise dijelova.

A to znaci I manji broj operativnih helikoptera.

Bilo bih puno pametnije da zamijene sa svega 2 tipa – to jest 36 H-215M I 24 AH-1Z.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vladimir na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

@Sekula "Dubokomislioce", da li ti razumes da je od tog elaborata proslo tricavih 20-ak godina, da se u medjuvremenu dogodio rat maltene u rangu svetskog, da je u medjuvremenu promenjena geopoliticka slika sveta, da su se pojavili novi avioni i oruzija i da je mozda zbog tih nekih sitnica ovo sad bacanje enormnih para na…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ima novih momenata sto se tice upotrebe dronova i raketnog naoruzanja kao i avijacije. Dosta je snimaka gde ruska avijacija dejstvuje iznad samog ratista. Upotreba novih raketa kojima su gadjane elektrane. Ono sto je zanimljivo je da se sada vodi rat dronova - puno snimaka gde se bukvalno odvijaju sukobi dronova iznad bojista - i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ja se secam (a i vi sigurno) sta ste pisali pre dve godine ili godinu dana - od propasti ruske ekonomije do iscrpljivanja rezervi raketa narocito novijih - ali situacija je upravo obrnuta ... Sto se tice teritorija - Rusija je najveca, povrsinski, drzava na svetu i ovo parce teritorije joj ne treba ali ...…

13. Apr 2024.Pogledaj

Branko na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Zelenski trazi ni manje, ni vise, vec 200 lansera Patriot i dovoljan broj aviona, a dobija delove za Hawk, star 50 godina i to za 140 miliona...

13. Apr 2024.Pogledaj

Dejan na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Jeftine iranske BPL su odradile posao. Potrosene su rezerve Ukrajinske PVO, zapad vise nema sta da posalje a da iole vredi. \Premoc u vazduhu sada lomi protivnika.

13. Apr 2024.Pogledaj