BEG airport status
SAD Hrvatskoj nude novi F-16; Švedska novi Gripen Čak tri države nude Hrvatskoj F-16 ali novi samo SAD / Foto: Lockheed Martin

SAD Hrvatskoj nude novi F-16; Švedska novi Gripen

Dan nakon što je u Ministarstvu odbrane (MORH) u Zagrebu održano otvaranje pristiglih ponuda iz četiri zemlje, ministar odbrane Republike Hrvatske Damir Krstičević otkrio je kakav avion svaka od tih zemalja nudi, piše „OBRIS“.

Kako navode, nakon sastanka sa nemačkom ministarkom Ursulom von der Leyen, Krstičević je objasnio kako je reč o dve nove i dve stare, odnosno polovne letelice:

– Iz onih ponuda što imamo – Sjedinjene Američke Države nam nude novi F-16, država Izrael polovni F-16 C-varijante, država Grčka takođe polovni F-16 C-varijante i država Švedska novi Gripen. –

Tom prilikom Krstičević je istakao da su ponude otvarane abecednim redom pred predstavnicima zemalja ponuđača:

– Svi su imali po sat i pol vremena prezentirati svoje ponude. Na otvaranju su bili predstavnici Ministarstva obrane, Glavnog stožera, Ureda predsjednika Vlade, Ureda predsjednice Republike, Državno odvjetništvo i stručna skupina koja je odgovorna za provedbu nabavke višenamjenskog borbenog aviona. –

Prema navodima „OBRIS-a“, sada sledi dvomesečna detaljna analiza svih pristiglih ponuda, evaluacija i validacija koju će raditi stručna grupa za sprovođenje nabavke. Kako je ranije rečeno, osim karakteristika i sposobnosti aviona, ključni parametri pri odabiru su i međudržavni ugovor, cena kao i paket poslovno-privredne saradnje.

Takođe, Krstičević je i danas ponovio ranije najavljene rokove isporuke prvih borbenih aviona za HRZ i PZO, prenosi „OBRIS“:

– Ono što smo sebi stavili rok – do 2020. godine, kada Hrvatska prvi puta u povijesti predsjeda Europskom unijom, kada ćemo slaviti 25 godina od Oluje, naše pobjedničke operacije koja je donijela mir i slobodu našoj Hrvatskoj, namjera nam je tada pokazati dva borbena aviona na hrvatskom nebu u rukama hrvatskih pilota. A iza toga, 2021. – šest, i 2022. – četiri. Znači ukupno 12 aviona i sa tim zatvoriti proces spremnosti Hrvatske vojske i odgovornosti da u bilo kojem trenutku možemo čvrsto, snažno i jasno reagirati na bilo koju ugrozu i rizik s kojima je Hrvatska suočena. –

Kako prenosi hrvatski medij, ministar RH nije želeo da govori o konkretnim iznosima, ali je napomenuo da će se voditi računa o tome šta Hrvatska sebi može da priušti.

– Jasno je da je cijena – normalno i to ulaganje u Hrvatsku, zaposlenost, partner koji želi investirati – da je sve to bitno u ukupnom procesu. Moramo voditi računa o svim drugim resorima i cjelokupnoj Hrvatskoj, tako da poravnamo naše želje s našim mogućnostima. – objasnio je Krstičević i dodao da je još rano govoriti o modalitetima plaćanja nabavke novih borbenih aviona.

Prilikom nedavnog predstavljanja smernica za proračun u 2018. i 2019. godini, istaknuto je da se za plaćanje avansa za nabavku borbenih aviona prema proračunu Ministarstva odbrane planira izdvajanje oko 46 miliona eura (350 miliona kuna) za 2018. godinu, piše „OBRIS“.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Marta Lutovac Zamenica glavnog i odgovornog urednika marta.lutovac@tangosix.rs

Komentari

Be

Kako je islo ono iz Huga…..izaberi jedan broj, sigurno ces pogrijesiti….

Odgovori
BB

Upravo tako ali ima i bolje objašnjenje:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=0R4O2VEJap0

Koji god da se nabavi od novih ne može se pogriješiti.
Pozdrav

Ze

@beduini,botino.opet prosipas pamet.kakoti nije dosadno.sta ako dodu nove 16,staces onda trabunjat..

Be

Ti si svijestan naravno, kako se radi o F16 V?
Ti si naravno svijestan kako kosta 135 000 000 po komadu?
Nisi?

Sorry djecace, ali ja ne zivim na imaginarnoj osi, vec na onoj realnoj.

Te

@Beduin
As I previously said about the upgrade costs of the taiwanese F-16A Block 20 to V standard, AESA and all the rest..
https://www.defensenews.com/air/2017/01/24/taiwan-s-f-16-fighter-jets-are-getting-an-upgrade/
„The FMS request had estimated the value of the entire program to be $5.3 billion,..“
„In a statement, AIDC said four Taiwanese Air Force F-16s have entered its new facility in Taichung and the upgrading work on the fleet of 144 F-16s is expected to be completed within six years.“

This would be 36,8 mil/plane. This is an affordable cost.

Ba

@Beduin
Ti stvarno zaključuješ bez gazde. Svima je jasno da je F 16 V skup ali ono što ovdje nikome nije poznato a zaključuje kao da mu je sve jasno kolika je cijena za RH, koji su aranžmani i interesi, da li se uopće radi o F 16 V ili block 50/52+ kao za Poljake. Ti Beduin nemaš pojma niti ćeš znati i siguran sam da ti je to jasno. Novi F 16 ima istu šansu kao i novi gripen C/D koja se inačica više ne proizvodi.
Kakvi su američki interesi a znamo da i Bugari ponavljaju natječaj iako im je Gripen pobijedio. Kao što je Krstičević rekao, nije samo cijena bitna već sveukupni paket.
Interesantna prića:
‘Zna li se već tko će pobijediti na natječaju za borbene zrakoplove’
Portal Balkan Insight u utorak je objavio da je Krk postao „neslužbena, ali važna logistička baza Pentagona za pošiljku oružja na Bliski istok, što vjerojatno uključuje i oružje za sirijske ustanike“.
https://www.vecernji.hr/vijesti/oruzje-avioni-nabavka-hrvatska-sad-1198834

Ti nemaš pojma o ovom a niti ćeš znati koji su odnosi nas i SAD pa prema tome strpi se 2 mjeseca i znati ćeš šta je odabrano.
Neslužbeno, cijna novoga F 16 je podosta ispod 100 tisuća u ponudi ali se nezna koji block što Krsto i nije spomenuo.

Ba

Sa druge strane, ekonomske, zbog čega bi LM zatvorio proizvodnju F 16 kada je najprodavaniji borbeni zrakoplov svijeta. Zbog čega bi prepustio to tržište SAAB-u. Nisu svi spremni za F 35 ali i F 35 još nije spreman. Rumunjska ima namjeru nabavljati, ako se ne varam 30-ak komada. Tu je Bugarska, RH a nije isključena ni slovačka koja je već počela prelaziti na Black Hawk. Svakako Vlada SAD može kompenzirati u interesnim sferama za pojedine zemlje što nebi bilo prvi put da cijene nisu iste za sve države. LM je bio i na ASDA u Splitu kao što je Krstićević poslije posjeta Matisu posjetio i LM. Brigadir Selak je bio vrlo jasan; hrvatska nemože kupiti rabljene zrakoplove jer za to nema novaca. Skuplje bi došlo njihovo održavanje a i stalno bi bili u hangarima. Da napomenem, Selak je u izbornoj komisiji i kao član iste je bio prisutan pri otvaranju ponuda kao i prezentaciji proizvođača po otvaranju ponuda. Nemojte se iznenaditi da odabir bude baš novi zrakoplov.

De

F 16 novi iz SAD-a ?

Odgovori
Me

Ne vjerujem, preskupi su (ugrubo 135+ M USD/komad).
Grippen može kao nov.

Ba

@Medo s mora
i ti si neki znalac i vidio si ponude. Moš mislit. Nemaš pojma niti neznaš koji block a niti iznose i aranžmane. Fantastični su ovi koji zaključuju na temelju neznanja.

Me

@ Barba

Hvala na komplimentima….
A ti si ih kao vidio. mislim, ponude?

iv

Ja navijam za Gripen!

Odgovori
ik

Realno nemaju para. Raspada im se privreda (Agrokor), a od turizma ne mogu uzetii i za avione i za dragovoljce. Aviokompanija na izdisaju. LCC preuzeli trziste na Jadranu. NATO ne vid Srbiju kao pretnju. Verovatno bice kao sa Bugarskom dok traju ukrajinski MIGovi.

Ig

I ja isto. Gripen all the way.

Ba

@ika3
zašto idete u analize nečega a niste informirani. zar vam nije činjenica da RH ide u kupovinu borbenih zrakoplova jer ima novaca za određene uvijete. Kada govoriš o RH turizma, a nemaš baš puno informacija mogu ti samo za usporedbu reći da je prihod od RH ove godine ( još nije završila) preko 10 mlrd eura što je više od srpskog cijelokupnog godišnjeg budžeta. Hrvatska ima jako puno zdravih firmi a nabrojao si zrakoplovnu koja i nije nešto. pustimo financije jer činjenica je da ih ima kada se ide u kupnju.

ik

Ove godine ste imali malo bolji turizam zbog terorista kojima dostavljate oruzije. Sve u svemu pare od turizma slabo idu u budzet samo deo. Ni u SFRJ niste sve prijavljivali.

Te „zdrave“ firme slabo lete poslovno ocigledno. Pare nemate osim da se dodatno zaduzite. Najgori ste od novih zemalja u EU. Laze sva ekonomska stampa. Posebno ne za nove makine.

iv

Vazno da Srbija ima pare za poluraspadnute krntije iz Rusije. O pardon da placa za donacije. Pokusavao sam na internetu da nadjem neke podatke koliko kosta sat leta borbenih aviona i uglavnom sve je to u domenu rekla kazala. Svedjani se hvale da su najeftiniji za sta sam nasao samo jednu potvrdu neki podatak na sajtu Tajlandskog vazduhoplovstva gde ga uporedjuju sa cenom sata naleta svojih F-16. Mada ni to nista neznaci ali ja bi rekao da bi to moglo biti tako. Cesi i Madjari su zadovoljni a zemlje su slicne nama.(Ekonomski jace od Srbije al ajd kao slicne) A za mene je novo, novo i sam sam progledao kada sam 2008 kupio nov auto, ( a da nije lada ili shonzu il whatever is kine) i 10 godina uz propisano odrzavanje nijedan kvar. Sad ce neko da kaze da si kupio polovni pa ga vozio na popravke bilo bi ti jeftinije na deset godina. Mozda ali to da sednes u auto i nerazmisljas da li ce ti negde stati je neprocenjivo! Da auti nisu avioni ali logika je ista!

Me

@ivan1 @ Igor_Zg
Gripen je i moj izbor, ali je moguće i da se napravi deal:
– kupe se polovni F16 od Grka, Grcima se plaća dio, a dio njihovim kresitorima (zemljama EU i tako si odmah dobio plusić kod njih),
– kod Amera ili Izraelaca napraviš MLU (i ovi zadovoljni).

Za F16 su uspjeli foći do 12 000 sati naleta uz redovno održavanje i 2 poboljšanja tokom životnog vijeka.
Za Izrael i SAD ne vrijede pravilo o offsetu kao za druge države EU.

ik

Srbija ima pare za nove pakistanske avione no ne kupuje, za polovne ruske ne moze od MMFa zato je „donacija“ bila jedino resenje. Da li sve vama tupanima mora da se crta?

Da si ikada vozi svedski automobil znao bi koliko su jeftini nego vozis nekog Ceha ili Rumuna. Cesi i Madjari imaju svega nekoliko raketa za te avione. Ja ne znam kao oni uopste vezbaju sa njima.

Ba

@ika3
nevjerojatno koliko želite čačkati po našem novčaniku i onda izmišljate neke priće da mi neznamo računati ili to nije budžet i kojekakve nepismene gluposti.. Vrlo je jednostavno, taj prihod od skoro 11 mlrd eura od turizma je ono što je prijavljeno jer drugačije se nebi znao točan iznos. Zamisli koliko je onda kada bi sve prijavljivali. I taj iznos je veći od kompletnog vašega godišnjeg proračuna. Taj prihod nema veze sa ISIS, možda 2014. ali ovu, već se zna da je RH obala jedna od najlijepših na svijetu.
Da bi znao istinu pogledaj službene dokumente RH koliko prijavljuje godišnji prihod kao i srpske pa usporedi. razlika je očigledna a imamo manje stanovništva i manju vojsku a veći i vojni budžet od vas. Pa stoga ostavite se pitanja o financija jer o tom pitanju je sve transparetno ne samo kod RH već svih članica EU jer se to prati ali i kod Srbije i nema prostora za lažiranje.

Be

Za sve vas ekonomske strucnjake, evo jedan crash course iz opce ekonomije.
Za 2017.je u turistickoj sezoni izdano racuna u vrijednosti 11 000 000 000 $ (slovima jedanaest milijardi).
PDV u Hrvatskoj je 25%.
Dobit po drzavni proracun je 2 750 000 000 $ (slovima dvije milijarde i sedamsto pedeset tisuca $).
Da li je sad jasnije?

No, to su samo brojke….

mi

Srbija je pametno odigrala potez,nabavila je 6 polovnih aviona mig29 za koje ima dobrim delom potrebnu logistiku i infrastrukturu i koje je nece puno kostati jer se i ne namerava ici u dubinsku modernizaciju(to je samo maska) i koji ce i takvi sluziti svrsi patroliranja nebom.Time je jeftino navukla Hrvatsku koja sada mora da se izuje iz cipela za novu eskadrilu koja puno kosta i za koju Hrvatska nema ni potrebnu infrastukturu a ni logistiku,jos treba da predje sa ruske tehnike 2. generacije na 4.plus zapadnu tehniku,malo mnogo za zemlju takvih ekonomskih mogucnosti.

ik

Jednostavno nemate para. Za vas su avioni od 130M dolara misaona imenica inace ne bi se vozali u MIG21.

Prihod bez odbitaka za troskove. I dobar deo nije u vasim rukama kao ni u Srbiji. Kad dodje Jevrejin i napravi novi trzni centar pise se prihod Srbiji, ali vecina toga se iznese i onda AV nema para. I onda laje okolo.

Me

@ ika3

Nije stvar u parama, nego u mu*ima.
Odluku je trebalo davno donijeti, ali ih nitko nije imao,
pa se stalno odgađalo.
Sada su svi rokovi pri kraju i netko to treba presjeći i donijeti odluku koja će imati višegodišnje efekte.

ik

Kod tesnih cipela ne pomaze hrabrost. James Bond

Mozete se obesiti od muke o prvu stanglu ne pomaze kad nema novca. Odakle SFRJ 200 Mig21? kostali su 3-4 miliona dolara. Sad vam nude visenamenski koji kostaju po 60 miliona po komadu. Polovni.
Da kupite Kineza ili pakistanca obesile bi vas pak nove gazde. Lisnica ne postoji u rvatskom dzepu ona je sad u frankfurtu.

Ne pricaj mi nista za rokove vidis kako su kod nas odradili to.

Me

@ Beduin

Mala ispravka, uz stopu PDVa od 25 %, a na ukupni iznos od 11 mlrd, vrijednost PDVa je 2,2 mlrd (PDV od 25 % na 8,8 mlrd vrijednosti roba i usluga).

Lu

@ika3
Gospodine RH je vec dijelom presla na zapadnu tehnologiju i prilagodila je pistie da njih moze koristit F-16.
F-16 je i prije sljecao na nase piste i nije bilo nikakvih problema.
Svaka drzava kupuje po svojim mogucnostima, nije stvar u tome kolko ce se potrosit jer je to investicija za RH a za investicije sto vise date vise ce vam se kasnje vratit. Cijene nisun poznate kao ni ponude, a cijena zrakoplova jako ovisi o drzavi koja ih prodaje kao i paketu sto bi RH dobila uz njih. Za dobru ponudu RH je spremna potrosit i vise ako treba.

St

Kao sto vec napisah, drago mi je koje god da nabave neka ih dugo sluze za vezbe, mitinge i air policing.
Bilo je i za ocekivati da ce predstaviti na proslavi „Oluje“ ja to apsolutno ne podrzavam, ali to je nasa tuzna realnost.
Bas me zanimaju detalji grcke i izraelske ponude. Nisam ocekivao da ce se grci resavati svojih F-16, oni su uvek mnogo ulagali u svoju vojsku bez obzira na stanje drzavnih finansija. Ali ih je ocigledno kriza duboko pogodila.

Odgovori
Ba

Mogu ti reći za cijenu izaelskog F 16 barak. RH je tražila ponudu iz tranše Peace Marble III za Barak jer je odbila Netz. To su zrakoplovi proizvedeni od 1991 – 1993 u rangu block 40/50 i cijena je za 12 komada 600 mil. eura. zrakoplovi su još u dobrom resursu.

St

@Barba
Hvala za info. To i nije tako losa cifra s obzirom na starost aviona.

Mi

Odakle hrvatima milijarda za avione? Ovde nije samo u pitanju cena aviona, nego i kompletna logistika. Rumuni su za 12 polovnih sa raketama i infrastrukturom dali oko 700mil https://tangosix.rs/2016/29/09/rumunija-primila-u-naoruzanje-prvih-6-aviona-f-16/

Ako se uzme da jedan kosta npr 37mil, rakete 5mil po avionu i infrastrukutra kao kod rumuna 440 dolazimo do brojke od 944mil, odakle tolike pare za ekonomiju koja pri dnu u evropu?

Odgovori
Bl

Milane, otkud ti ideja da je hrvatska ekonomija pri dnu Europe? Malo smanji konzumaciju propagande, a povecaj konzumaciju informacija.

Sto se zrakoplova tice, nadam se da ce izbor biti americki F-16. Izbor novog zrakoplova je prije svega politicka odluka te je vrijeme da ulozimo novac u stratesko partnerstvo s USA koje ce nam neizostavno donijeti i politicku podrsku, posebice u odnosima sa Slovenijom.

PO

Za Blue19: zaista sam se trudio da se ne uključujem u raspravu na ovu temu,iz nekoliko razloga.I na tome ostajem.Ipak,moram reći da je ova tvoja zadnja rečenica u vezi sa Slovenijom pravi biser!Ovo vjerojatno nisi sam smislio,ne bi me čudilo da si od nekog prepisao.Svašta!!

Bl

POW/LJPZ, ovo nije B92 da se idem prepucavati vec puno ozbiljniji portal. Kupnja borbenog zrakoplova nije kupnja polovnog automobila ili novih cipela. Ona u sebi ima niz aspekata, a jedan od najvaznijih je politicko-strateski aspekt. Hrvatska je americka saveznica koja je odradila veliki posao u odnosu na rat protiv terorizma i u interesu joj je razviti svoja saveznistva. Kupovina zrakoplova od Svedske u sebi ne sadrzi taj aspekt, za razliku od kupovine od Amerike. Da, Hrvatskoj je potrebita politicka podrska, pa i u odnosu na probleme sa Slovenijom koji se u okviru EU sigurno nece rijesiti, vec se mogu rijesiti jedino i iskljucivo u sklopu suradnje sa strateskim igracem. Ne znam sto ti tu nije jasno?

Os

Znas koji problem je i kod srba i kod hrvata. Sami sebe hvalite. Najbolji americki saveznik? El to kazu ameri ili vi? Ajde smanji ribu majke ti

Bl

Oslo, znas citati? U mom postu nigdje ne stoji najbolji americki saveznik. Pise da je Hrvatska saveznik Amerike, sto je istina. To nije nikakvo hvalisanje, vec samo konstatacija u svezi hrvatskih strateskih odluka. Nigdje ne pise da je Hrvatska jedini saveznika USA. Potrudi se i napisi komentar koji ima smisla, ako je ikako moguce u vezi clanka, a palanacke komentare i prepucavanja ostavi za b92.

go

Nema od ovog nista… Treba im milijarda, a spremili 5% novca. Ako su i toliko spremili. Jedini spas je ako ima neko da im donira mig-21, kao Rusi nama mig-29. Pa onda to opet krpiti koju godinu sa naletom od 20-30 sati. Ekonomija, koja treba da izgura kupovinu aviona im je virtuelna i tu sve pocinje i zavrsava se. Kao i kod nas, uostalom.

Odgovori
Ze

@gostidomaci,samoseti nebrini za hr.radepokledaj u svoj dep date istresu naglavacke vjerujem danebi ispalo100€.ti govoris o mogucnosti,vi cekate donaciju akumulatora da letite par sati godisnje.ps:zarazliku od tebi slicnih,zlobnih i ljubomornih ljudi. Ja nemam nista protiv toga da sr.kzpi 500 mig35.ok.prije nego pricas o mogucnosti hr.upali mozak a onda komp.lijepi pozdrav svima dobronamjernima na ovom odlicnom sajtu.svasreca da takvih kao ti ima vrlo malo…

B9

Nasi saveznici ne koriste MiG zrakoplove. Upravo je nevjerojatno s kojom lakocom provaljujes tvrdnje o virtualnoj ekonomiji, posebice u doba interneta kad su sve informacije nadomak ruke. Ako je to tebi utjeha, onda ok. No, Hrvatska je i danas, kao sto je uvijek i bila, u svakom smislu svjetlosnim godinama ispred Srbije.

Ba

@gosti-domaći
u RH nije ništa kao i kod vas. RH ulaže novce u vojsku za razliku od vas. Kompletan HRZ smo sami kupili a vi do ova 2 helikoptera debelo ništa, sve od JNA. OSRH nema problema sa čizmama i opremom za vojsku. poprilično se ulaže u standard vojnika, grade se nove kasarne, opremili vojnika sa domaćim puškama svjetske klase ( kalašnjikove stavili u podrum) … osim toga i vojni budžet RH je veći od srpskog usprkos što ima brojčano manju vojsku. Neznam kako je to isto kao i kod vas. daj nam nacrtaj.

Ma

B92
@ Po cemu ste svetlosnim godinama ispred?Po gdb potrosnja u srbiji 97 miliardi evra u hrvackoj 88 miliardi evra, po izvozu srbija 15 miliardi evra , hrvacka 13,5 miliardi evra, BDP srbija 14.200 evra , hrvacka 21.000 evra, polojoprivredna proizvodnja srbija 5 miliardi evra, hrvacka 3 miliarde evra.Kao sto vidis brojke nisu ubedljive .Vi pare za nove avione nemate!!Ne ulazim u tvoje emocije treba biti realan i objektivan .

B9

Marko, proracun Hrvatske je 50% veci od proracuna Srbije. GDP per capita je vise od 100% veci od Srbije, da ne nabrajam dalje. No, razlika na koju sam ja mislio je: a) clanstvo u EU, b) clanstvo u NATO, i c) mentalni sklop. To su najvece razlike koje bitno utjecu na ukupnu sliku. Vama je mentalni sklop u 80-tim, jos uvijek vecina misli kako cemo – lako cemo.

Ve

Sto to nisu nudili Rumunima…

Odgovori
fu

Rumunji su izabrali takav model, da idu na polovne F-16 sa Portugalom kao proxy SAD-a.
Poljaci su izabrali drugi model – novo je dugoročno najjeftinije – i kupili nove aparate.

RH je isto na tom tragu – novi aparati .

Stvar je poslovnog modela

Sh

I Rumunima će, ne brini. Kupovina polovnjaka je bila tek početak. ;)

Da

Srecno bilo koji god da kupite.
Svako prema svom džepu.

Odgovori
Fu

Ponuda SAD-a za HRZ je na tragu ponude koju su dobili svojevremeno Poljaci.
Ponudu SAD-a je malo tko očekivao, a RH sad može mirno birati eskadrilu i neće pogriješiti što god da izabere.

Odgovori
ma

malo mi je nelogicno da hrv kupi 12 novih aviona, a rumunija koja je mnogo jaca ekonomija, nije sebi priustila to zadovoljstvo… mozda je moguce na neku dugorocnu odplatu… ili neka kompenzacija… mada ce to hrvatski gradjani jako dobro da osete po dzepu…. vojni avioni nisu jeftine igracke bas…. zelje i mogucnosti su velike razlika… imali smo i mi neke kao ponude, ali ostali na starim migovima, kao sto ce i bugari verovatno….

Odgovori
Mr

HRZ je dovljno 12 (novih) letelica. Rumuniji nije. Potrebno im bar tri puta vise.

to

Ne razumem cemu toliko podcenjivanje hrvata.Stvorili su vojsku iz niceg,vazduhoplovstvo in je modernije od naseg kao uostalom i cela vojska.Sto se tice helikoptera tu su puno moderniji i jaci.Od transportnih,borbenih,policijskih i onih za obuku.Tamo se skoluju piloti iz Omana,cesi i slovaci.A sto se tice novaca njihov bdp je puno veci od naseg,ukupno cela ekonomija je skoro duplo veca od nase(objavio mmf)uostalom takve se stvari kupuju putem kredita nitko ne kesira milijardu eura.I na kraju imaju jake politicke saveznike i ka izaberu avion tog ce i uzeti.Mogao bi da se kladim da ce ubuducnosti cuvati nebo Crne gore,i Bosne

Odgovori
mi

Za helikoptere se slazem,ali kako im je vazduhoplovstvo modernije to bih bas voleo da cujem…Nemaju raketnu pvo,imaju jedva 80 tenkova nemaju ni 20000 vojnika i to bi trebala biti neka velika sila.A za nebo iznad srpskog dela bosne cisto sumnjam da ce se oni brinuti…

To

„Milko“To je razlika izmedju kvantiteta i kvalitete.Mislim da ne glume da su sila nego modernizuju.Tenkovi su im komplet modernizovani svih 80.Potpisali ugovor sa izraelcima o naoruzavanju patria sa protiv oklopnim raketama spike i 30mm topom.Ja pratim takve teme u bivsoj yu pa znam da usporedo sa avionoma krece nabava norveskog nasams sistema izvor morh.Brodove mrapove,bespilotne letelice necu da komentarisem.A avijavija im je sva novija i modernija od nase..Na kraju pogledaj opremu i platu naseg i njihovog vojnika.Ovo nije utakmica da navijamo,bavimo se cinjenicama.Pozdrav

mi

@tom Kvalitet(a) je bitan ali bez kvantiteta niste kompletna vojna sila koja moze da vodi rat duze od 7 dana.Gruzija je 2007 imala odredjeni kvalitet 2007. pa je svejedno izgubila rat posle 5 dana a Srbija ni posle 77 dana nije bila vojno porazena,barem ne u potpunosti.Srbija i dalje ima znacajno veci vojni potencijal samo je pitanje volje drzave da se on u potpunosti sprovede.Bok

Be

Milko dragi, igras za raju a zanemarujes taktiku.
Ne bas mudro.
Oruzani sukob je politika nasilnim sredstvima
Kazes, nije vojno porazena a opet nije ostvarila svoj poloticki cilj.
Da ne znam kakav vojni potencijal imas, sve je to zalud ako nekas jasnu i nedvosmislenu pokitiku.
Sve ostalo je mokrenje u vjetar.

at

@Milko „…A za nebo iznad srpskog dela Bosne cisto sumnjam da ce se oni brinuti…“ – zar se Hrvati trebaju brinuti za nebo iznad Bosne? Hrvati furaju svoj film, Bosna je njima „susjedna drzava“ gdje zivi odredjen broj Hrvata koje oni manje-vise koriste samo kao izborno tijelo i to je to. Da se vratimo na temu: sigurno da je na papiru Gripen bolji za Hrvate od F-16, ali koliko je to vojno pitanje, toliko je i politicko. SAD je mnogo jaca drzava od Svedske, a Hrvatska (kao i sve ostale drzavice nastale nakon Jugoslavije) su male i ekonomski slabe na globalnoj sceni. Gripen kod Hrvata, Madzara i Ceha, pa eventualno i kod drugih drzava koji razmisljaju o nabavci Gripena bi sigurno mogao napraviti neku situaciju gdje bi sve ove drzave na kraju mogle napraviti saradnju i odrzavati avione zajedno, sto bi im sigurno smanjilo troskove odrzavanja. Ali kao sto sam rekao, to je vise politicko pitanje, nego vojno ili ekonomsko. Ko je bolje prosao u ovoj modernizaciji RV-a, Srbija ili Hrvatska, to bi mozda mogla biti tema nekog buduceg teksta na ovom portalu. :)

to

„Milko“Bez namjere da polemiziram sa tobom,samo hocu rec da Hr ulaze puno vise sredstva (para) u vojsku od Srbije.I na kraju Hrvatska nije Gruzija a Srbija nije Rusija.ovdje je odnos snaga ipak drugaciji..Sto se tice rata 99 ameri su ispunili cilj bez upotrebe iceg osim avijacije.Pozdrav!

mi

@beduin Potpuno tacno,taktika je najbitnija,ponekad se teritorija izgubi i bez opaljenog metka kao piranski zaliv recimo…Ovde komentarisemo vojne mogucnosti neke zemlje prevashodno vazduhoplovne a ne njenu politiku.

Ki

@tom
Jel, samo avionima?
Pa ja onda ne znam šta se dešavalo na granicama sa Albanijom i Makedonijom? Ta, vojna operacija 1999-te je uključivala i kopneni napad, kako na teritoriji Paštrika, tako i na teritorijam oko Košara. Uostalom, ima mnogo svedočenja vojnih lica i rezervista o tim sukobima na internetu, pa možete pogledati.
A o amerima, mislim da dovoljno govori njihovo ubijanje civila i gađanje civilnih ciljeva u tom ratu, kao i u svim ratovima koji su vođeni poslednjih 15-20 godina.
Neka smo i izgubli na pregovaračkom stolu, ali treba poštovati Rezoluciju 1244, pa da vidimo kome više odgovara i zbog čega oni nas teraju sad na nekakve pregovore, ako je to baš sve svršena stvar?

Pa

au….
prsti od ekonomskih eksperata i znalaca..
uzece ono za sta budu imali sredstava, kojih je za istinu, sve manje…

Odgovori
Ze

@pavle,atisi svjetski ekonomski expert.ajde netrabunjaj covece.gledaj u svoj đep totije pametnije.nevjerovatnoje davas muci toliko ekonomija hr.toje strasno.

Ba

@Pavle
sve više. Da te informiram, povećava se izvoz, proizvodnja, turizam razbija sve rekorde i svake godine se milijarde investiraju u tu granu ( eto i Brad Pitt investira u hotelske lance) jača kupovna moć,…itd, itd
Svakako nebi išli u kupnju zrakopšlova da se nema a to što nije po vašoj propagandi, žao mi je.

Pa

Jesam napisao nesto sto nije tacno?
Cinjenice znaju da bole, a vi ste bas poznati sa svojim istinama, kraljevima, kulturom, povjescu, slavnim braniteljima, spasiteljima i evo konacno i ekonomistima….

Be

Naocale kupim od place a ne od donacije…
I to one suncane ?

Pa

placa posteno zaradjena u nemackom hotelu na jadranskom moru(proizvod propagande dakako). ili je hotel americkog glumca…
vruce li je?

k

Bar ne motam kablove za 200 eura,za kineza

Mi

I te Kijove il kako se vec zovu su nove i taman prevazidjene kolko i noivi F-16, a koliko su ih platili ?!!

Ne bi im nudili nove avione ameri kad svi znaju da ne mogu platiti da nije nesto vanredno u pitanju.

Ja mislim da ce oni od amera to izvuci, a za uzvrat ..ko zna sta +1$.

Odgovori
Ze

@milos77 Nevjerovatno,pises komentar a neznas ocemu pises.te kiowe su malo bolje od bilokojeg vaseg helikoptera.a staresu 2012g-2014g sa najvise600sati leta i nano o servisirani.toliko za tebe velikog strucnjaka ili jalnog covjeka..nije tebi lako braco.

Mi

Pod kojim si ti stresom, opusti se de..
Idi na neki drugi forum ako ti je do svadje.

Ocigledno da si me pogresno razumeo, samo mi ipak nije jasno tvoja agresivnost.
Upravoi to i govorim. Kiove su prakticno novi helikopteri, i kolko su placeni?
A koliko bi kostali da ih neko takve skoro nove i tip top stanju

Izlagao sam svoju teoriju americke ponude Hrvatskoj. Ni jedni ni drugi nisu naivni niti blesavi da gube vreme na ne realnim ponudama.

Ra

Pa mozda LM F50 Golden Eagle. Sta ce vam jace. Sa Pilatusa na trenazno-borbeni F-50. To je transfer nove tehnologije I savez Juzna Koreja. Meni je F-16 block 52 krupan zalogaj!

Odgovori
St

F-16 block 52 kosta 165.000.000 po jedinici! Poslednji primer su Iracani koji su nabavali te avione!

Odgovori
NS

Evo oklada, nijedna ponuda Hrvatskoj nije preko 100M po komadu.

Ze

@stefan,nefrfljaj covjece sa milionima blok50 160mil$,nebudi smijesan toliko kosta sadaf-35.

St

@Zeljko KUPUJES PAKET OPREME NE SAMO AVION! Hrvati moraju da obuce pilote, infrastrukturu da menjaju , oruzije… Sta zakacice ruske rakete na F16?

De

Poljaci platili blok 50 70 miliona po avionu!

SM

Čestitam Tangosixu da je postao uticajan portal.
Malo mi smeta što se više u komentarima ne javljaju samo eksperti, al ovako je veoma veselo slušati komične komentare širom SFRJ.

Odgovori
Sr

I Bosna i Hrvatska imaju po 4 milona stanovnika. Hrvatska je dužna 76 milijardi eura, a Bosna 6 . Bosna bi slobodno mogla da se zaduži još milijardu i kupi desetak aviona, a Hrvatska teško. Najbolje rešenje je poslati one migove 21 na još jednu doradu u Ukrajinu. Nabavili su Ukrajinci novih delova.

Odgovori
Ze

@srdane,nitise nemoj brinut o hr.situaciji.viste zadnji koji imate sta pricati o deficitu.gledaj u svoj dep a ne u tudi toje nepristojno.

go

Bravo, Srdjane. Nazalost, tako je. BiH moze i eskadrilu f-22 da poruci.

B9

Srdjan, bolje provjeri svoje informacije. Hrvatski javni dug (dug drzave, institucija, tvrtki, gradjana i svih jedinica lokalne samouprave) trenutno iznosi oko 39 milijardi eura. U njega ulaze i sve drzavne garancije. Od toga, dug drzave je oko 14,5 milijardi eura. To je visok dug, ali nije van kontrole i Hrvatska ima prostora za dodatno zaduzivanje, posebice danas kad je kapital gotovo pa besplatan. BiH je politicki disfunkcionalna zemlja koja nije u stanju donijeti jednu jedinu zajednicku odluku. Molim da na ovom ozbiljnom portalu komentiras temu i ne trollas.

Ra

Alo 2.4 % BDP NATO SAVEZNICI! GODISNJE…. sedi dole 1 i mozda da se progura policija,hitna pomoc i vatrogasci.

BL

Procitajte text na Defender.hr, hrvatskom portalu, na temu“SAD ponudom novih F 16 V aviona HR nije ozbiljan u namjeri“… po analizi urednika navedenog portala cijena jednog F16 V bez oruzja je oko 150 miliona $… Valjda urednik nije srpski bot…

Odgovori
Ze

@duks,stase ti brines dali mozemo kupit ili ne.ti neznas kao nija koji bito uvjeti bili za hr.nebi ameri iz zafrkancije sto imaju puno vremena za gubljenje za pisanje opsirne ponude.hr.ce rade kupit skuplje a bolje avione cijena nije odlucujuca,f16-blok70 je ponuda.toliko dase zna.zastosu ovdje svi ovakvi komentatori kao ti zabrinuti zato dali hr.ima ili nema love. Hr.uglavno kupuje nove avione 12 kom.atise prijatelju nemoj uzrujavaz oko toga.

Ig

Cisto sumljam da su amerikanci nudili f16V prije je rijec o block 50/52 za kojeg jos postoji proizvodna linija. Sto god se uzima bit ce dobro svi ponudjeni modeli su odlicni.

Ž

Да ли је сигуран инфо да се нуди F-16V? А не нпр. Блок 52?

NS

Glasine (po forumima) su F-16V.

Ž

Та верзија је доста скупља од Блок 52. А нуди се и као стандард за модернизацију.

Sh

Zadnji Block 52 su proizvedeni za Poljsku, kao i modifikovane varijante za Irak. Posle isporuke iračkih F-16IQ se gasi linija u Fort Worthu, a nova linija u Greenville SC će proizvoditi samo F-16V.

Ž

Тешко да ће сиромашнијим државама продати скупи Ф-16В.

Грешка је да се гаси линија за Блок-52.

Te
Ra

Šta god da hrvati izaberu biće veliki troškovi…Infrastruktura,pa naoružanje tih aparata pa onda obuka tehničara i pilota itd itd…Puno posla i puno troškova…

Odgovori
Sa

Nisu Ameri nadigli frku u Evropi i urnisali odnose sa Rusijom kao nikada u istoriji – da bi se prodavali Gripeni..
Njega su i naši hteli još pre 10-ak godina, ali Saab nije smeo ni da odgovori na ponudu, pa su nam Migovi praktično jedini izbor – što za tzv. air policing nije nikakva suma od 200 miliona evrića za period duži od 10 godina..

Odgovori
Du

Vala Saša ova ti je prava pun pogodak,boim se da će presuditi deblja koperta a Lokid zna kako se to radi.Da nisu prostitutke ispjevale medijima to i ovo i Madjari bi kupili F-16

Sa

@Dušan
Obrati pažnju koja kategorija EU članica pazari Gripene, EF Tajfune ili sl. evropske modele – a ko se geopolitički namorava na F-16 – kojeg krenuli da zamenjuju sa F-35..
Bugari poništiše i tender na kojem Gripen već prošao, Rumunija preuređuje i aerodrome za Fantome – možda im uvale i nosače aviona zarad odbrane Crnog mora od ruske agresije…
Kod geopolitike – a to je fora pri nabavci oružja – najjeftinije često bude i najskuplje.. „Ko ne plati na mostu – plati na ćupriji“.

Be

Sasa, po ko zna koji put, samo je F4 Fantom.
F16 nije Fantom

ik

Konzum prijavo dobit od 200 Mk kad tamo medjutim pravi gubitak je 1.4Bk eto tako cita izvesca Barba i Beduin.

Ili recimo HINA

Hrvatska je turistička zemlja u kojoj gotovo pola putničkih agencija posluje s gubitkom.

Odgovori
om

Najvažnija je činjenica da će država Hrvatska zadržati LA. To je bilo pitanje svih pitanja.Ja sam za nove Gripene ,jer ipak novo je novo.
Toliko ipak izgleda možemo. Mi to radimo transparentno i svaki korak koji nije vojna tajna biti će otkriven .Jasno da se ne mora znati koliko projektila će biti kupljeno. Hrvatska privreda od toga mora imati koristi i uloženi novac mora se vratiti. Hrvatska će oživjeti neka nova visokotehnološka zanimanja. Koliko vidim i čitam sprema se velika vojna saradnja sa Izraelom na dvadesetak polja zanimljivih za obranu.Od njih se ima što naučiti , jer im je vojna oprema i znanje vrhunsko. Još jednom Gripeni uzdignuti na najviši nivo. Nemoj brinuti nismo mi baš toliko siromašni koliko se priča.Po vašim portalima stalno čitam Hrvatska propada,propada…. to je malo morbidno. Pustite nas na našem putu a vi razvijajte svoju vojsku, pa koliko para toliko i muzike i opet ponavljam dao Bog da rata nikada ne bude na ovim prostorima i da naši zrakoplovi samo paradiraju i kontroliraju nebo. Pozdrav iz Zagreba.

Ze

@ika,ajde decko nacemusiti?state spopao konzum ekonomija ovoje avio sajt.nijetebi lako od zavisti i jala decko..

Ba

@Ika3
ti bez srama pokazuješ svoje neznanje ali srama ni nemožeš imati jer neznaš šta prićaš.
Koga briga za turističke agencije koje rade sa gubitkom i kakve to ima veze sa prihodom države od turizma. Ti da iole imaš neko znanje pogledao bi koliko vozila u tijeku turističke sezone prođe autocestama RH. Već taj podatak bi ti rekao da je sve krcato. Pa taj broj pomnožiš sa nekom potrošnjom i dobiti ćeš neki prihod. Samo zamisli povećanje prodaje goriva, pića, ugostiteljskih usluga, boravišnih taksi i jako puno ostalih ponuda. ( Za primjer, u Dubrovniku je pivo 150 kn u kafiću) Vrlo je jednostavno. Za tvoju informaciju, samo ove godine jse otvorilo 50 novih hotela i investicijom od 800 mil eura. https://www.vecernji.hr/biznis/ove-godine-otvara-se-50-novih-hotela-1144154
Agrokor nije u stečaju. Da je, onda bi bio pravi problem. U tijeku je sanacija toga koncerna pod državnom palicom. Sa druge strane imamo brodogradilišta koja ti ni ne spominješ. Sva imaju posla za 10 godina unaprijed.
http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/ekskluzivno-najveci-posao-u-povijesti-brodosplita-nikad-veci-brod-nije-graden-u-hrvatskim-brodogradilista-posao-je-vrijedan-340-milijuna-eura/6155816/
https://www.24sata.hr/news/brodosplit-najveci-jedrenjak-na-svijetu-primat-ce-450-ljudi-528125
Još puno ima takvih tvrtki u RH. Neke propadaju druge rastu i to je normalni proces u tržišnom svijetu.
Vidim da teško shvaćaš ali pokušat ću još jednom; RH kupuje zrakoplove i za to je spremna financijski. Tvoja prića bez pokrića potkana neznam čijom propagandom na osnovi neistina je bezpredmetna. Imaš javni dokument RH vlade koji je proračun RH. Kada to vidiš usporedi sa svojom državom, čiji je dokument također javni i tada bi normalnom čovijeku trebalo biti sve jasno.

BL

Zeljko, smiri emocije. Ne brinem o vama i vasoj kupovini…citiram i prenosim pisanje VASEG portala Defender.hr i njegovog urednika…zasto mislis da svaki komentar ima zlu namjeru…pa kad mi komentarisemo negativno nase stanje,to vam pase…kad je rec o vama…komplexi su cudo.

Odgovori
Mi

Defender.hr je promotor SAAB-a. Svaki članak je izrazito pro Gripen nastrojen, a to pokazuju i ova zadnja dva članka vezana uz nabavu.

Ba

@BL Duks
Defender je list koji provjereno nema dobre informacije. U prvom članku o otvaranju ponuda je napisao da SAD nije predao ponudu te time potvrdio da SAD ne potencira HRZ da ima BZ. Netom nakon izjave Krste da je i SAD predao je promijenio taj text i napisao da je SAD dao u posljednjem trenutku što svakako nije istina. Nakon toga je napisao novi teks uz opasku urednika da je SAD dao ponudu novih zrakoplova sa ciljem da nebude dostupno RH. Sve je to mlačenje prazne slame i pokušaja utjecaja na javnost od plačanja švedskog SAAB. OBRIS je relevantan časopis i u njemu se mogu vidjeti dobri komentari potkrijepljeni činjenicama.
Mi nemamo nikakvih kompleksa a najmanje prema istočnim susjedima. Jednostavno opremamo vojsku te ju u tom procesu moderniziramo kao i svaka normalna zemlja. Puno novaca smo uložili u to i preživjeli i kanadere,…a preživjet čemo svakako i ovu kupnju koja nam je nužno potrebna jer migovi su na izdahu.

BL

Zivojin Bankovic: urednik portala Defender.hr navodi F 16 V…prenosim njegovo pisanje…

Odgovori
Fu

Proracun Srbije 2017. je 9 mlrd eura.
Zarada RH od turizma 2017. je 10 mlrd eura.
Uz to NATO ima fondove za financiranje izgradnje infrastrukture koje je koristila i Rumunjska.

To je jednostavna racunica – nesvrstani zive od milostinje a oni koji znaju di zele biti zive od participiranja u saveznistvima.

Odgovori
Be

Lose razumjes tematiku.
11 milijardi $ je bio prihod.
Dakle, izdano je racuna u vrijednosti 11 milijardi $.
Ako te zanima dobit ili zarada koju je drzava ostvarila, ona iznosi 25 % od ukupne cifre.

Fi

@Beduin

Točno. Ali prihod od turizma je velikim dijelom „izvoz“ jer taj novac dodje izvana, potroši se u Hrvatskoj na usluge koje nude hrvatske tvrtke (hoteli, restorani, itd). Dakle država kao skup građana je vjerojatno ostvarila vecinu od tih 11 milijardi kao prihod. Dio je otisao van ako hoteli koriste ili kupuju strane proizvode, ali visok postotak ostaje u RH.

Prihod za proračun RH je samo 25% od ukupnog prihoda. To je točno, ali ostatak novca također ostaje u RH, ide na place, trgovinu, gradnju novih hotela, itd.

Dakle istina je negdje izmedju. Turizam je velika snaga Hrvatske, ali države koje žive samo od turizma nisu previše uspješni. Turizam dozvoljava Hrvatskoj da se ne mjenja iako bi trebala.

Ba

@Beduin
opet pričaš gluposti i sada si potvrdio ponovno da neznaš ni PDV izračunati. Postoji preračunata stopa koja ne iznosi 25% iz određenog razloga ali to je za tebe preteška materija. 11 mlrd je prihod države od taksi, PDV i odtalih davanja na usluge i slično. Ti nikako nemožeš shvatiti da država ne računa prihod neke tvrtke pod svoj niti njihove fakturne vrijednosti. Samo ono što ide njoj od fakture i to se zbraja. Uostalom već sam ti rekao da je državni proračun za 2017. koji je baziran na prihodima iz 2016. te ekonomskim pokazateljima bio 125 mlrd kn ili ti 16.5 mlrd eura. Da ti potpuno pojasnim kao u 1. razredu; to je brutto prihod proizašao iz oporezivanja po bilo kojem osnovu ( turizma, proizvodnje,..) te raznih taksi i ostaloga. Koliki je udio od turizma bio u 2016, nije problem naći ali svakako največi jer RH ima najveći priliv u državni proračun upravo od turizma. Ako ti ovo nije jasno onda imaš ozbiljan problem.

Fu

Meni je osobno drago da je srbija uspjela sacuvati RV pa makar i sa ovakvim Mig-29.
RH ce znati isto i to najkvalitetnijim aparatima za sljedecih 30-ak godina.

Odgovori
bu

Sumnjam da bi SAD ponudio Hrvatskoj F16V. 12 takvih, bez naoružanja, košta cca 1,5 mlrd eur. Ta ponuda bi previše odskakala od ponude novih Gripena C/D (2007. su ih nudili Hrvatskoj za 700 mil eur, sada vjerojatno 800 mil). Vjerojatnije je da su ponudili block 52. Ta bi ponuda, sudeći prema cijeni iz Pakistanskog ugovora, bila oko 900 mil eur. Kako bilo i dalje mislim da su glavni konkurenti Šveđani i Izraelci. Doduše ne znam koliko ovi zadnji misle prodavati Barack2. Obični Barack su ipak dosta stari (30 godina).

Odgovori
Ba

@buky
Svi imaju šansu ali najveću Izrael i SAD. Neslužbeno u američkoj ponudi za novi F 16 je cijena po komadu ispod 100 tisuća eura. Block nije naveden. Vrlo vjerojatno kao za Poljake. RH je sa izraelom potpisala niz savezničkih dokumenaata pa se i zna da bi oni investirali u RH u proizvodnju oružja. SAD je naš navažniji i strateški saveznik i kakva je investicija od strane njih je nepoznato za sada ali da su u 1. redu je sigurno. Vidjet čemo za 2 mjeseca.

М

Таман кад Хрватска 2000 двадесет и неке попуни целу ескадрилу Србији ће Русија да поклони 10 Сухоја 27СМ3 и модернизоваће их на стандард СМ4 и стотинак ракета РВВ-АЕ . И онда Јово наново опет Хрватска мора да набавља Ф-15 . Највероватније нове. А сад озбиљно. Купиће десет половних ф-16 или можда целих 6 да парирају нашим Миговима – 29 . А вероватно ће да ин Американци помажу као нама . Да су хтели , Американци би до сад продали Хрватској нове авионе за две три ескадриле , али нису .

Odgovori
Be

Upravo tako.
Ne bas tako brzo, ali na dobrom si tragu.
HR ce nabaviti avione koji ce sluziti 30 godina, vasi MIGovi su u startu privremeno rijesenje na rok do 5 do 10 godina.
Za 10 godina ce Srbija nabaviti glajnc nove koji ce im sluziti sljedecih 30 godina dok ce hrvatski biti 8 godina stari.
I tako u krug.
So, no worries

Ze

@Marko,dali ticitas sta pises(sumnjam)jerda citas shvatiobi kakve gluposti lupas.srbija.trosi 87milijardi$ hahahaaaa,srpski bdp je oko40milijardi$,a hr.54-56 sadace biti ivisi.daj prijenego napises kom.upalimozak..nemojse blamirat covjece.ili si dete od 12g.ondati oprastam.

Odgovori
Ko

Kupovina novih F-16 aparata, pogotovo za zemlju kao HR je čista glupost. To je kao i kupovina novih skija „worldcup“ klase, prvo koštaju cca 1000 eura, a već druge godine cijena tih istih polovnih je 400-500 eura, ako ih kupiš od nekog sirotana koji se nije snašao na njima, a još su jako dobro očuvane, tj skoro kao nove.

Tako i sa F-16, „V“ modernizacija s obzirom s kim graničimo stvarno trenutno nije potrebna i to bi bilo suludo, ali već verzija „Block 50/52 plus“ je idealna stvar, koja je stara malo više od 10 godina, skoro pa novo, po standardima vojne avijacije i za budget HR. S tim je HRZ apsolutno dominantno i nema nikakvih problema idućih 20 godina, a ušteda je ogromna…

Odgovori
Te

@koko
Maybe you could be right. It’s a matter of needs and money. Randall Howard, from Lockheed Martin, in an interview to romanian newspaper „Ziarul Financiar“, have spoken about the possible upgrade of the romanian F-16s to the V configuration.
http://www.zf.ro/business-international/howard-lockheed-martin-romania-a-cumparat-acum-12-avioane-de-vanatoare-f16-insa-mai-putem-livra-aici-inca-una-sau-doua-escadrile-poate-chiar-de-avioane-noi-15336232
It depends what you need in that moment and in the future. If you have a longer „shopping list“ you’ll have to think very good what are your real needs. In my opinion, for croatians, in this moment, the V is an overshoot.

Te

A little offtopic:
https://www.youtube.com/watch?v=PCVZERQl27M
Trainer for the F-16..

Re

Cemu tolika galama ,svako sebi nek uzima sto mu je drago.Cinjenica da svaka vojska zavisi od donacija…i sve vojske koriste resurse JNA.Kedan podatak..jahta gospodina Abamovica je jaca od citave Hrvat. mornarice..ili Srbija ne zna sta ima u magacinima..pa donacija Rusije..sve jad i cemer…kupujte opremu da jedni drugima pomazete..

Odgovori
ni

Zasto je ovom maloumniku i apsolutnom laiku pod nadimkom Barba kao i njemu slicnim, dozvoljeno komentarisanje na ovom portalu? U sta se ovo ovde pretvara, zaista mnogo neukusa i smeca. Molim moderatore da povedu racuna, hvala.

Odgovori
Ba

@nix
ti si vjerojatno jedan od onih koji ne žele prave činjenice nego si spreman čitati kojekakve gluposti poglavito o RH financijama koje neki zdušno falsificiraju ili su neznalice.

ni

@Barba oladi momak, uopste me ne interesuje diskusija sa tobom, naporan si, smaras, provociras ljude bez razloga, a nista pametno ili interesantno o avijaciji se ne moze procitati od tebe sem iskrivljena tumacenja onoga sto izgugals okolo.

Pa

@Barba
na ovome svetu, sto kaze propaganda, to nije istina.
gde smo to videli, lepa maska…

ma

Za razliku od nasih politicara, Hrvatska je jedinstvena sto se tice vojne tematike. Kod nas ima onih koji tvrde da nam vojska ne treba, ne trebaju nam nikakvi avioni ni polovni ni novi. Hrvatska nema takve koji oruzje baca u zelezaru vec razmislja kako da im vojska bude sto jaca. A sta mi radimo? Gde smo potrosili 17god. do danas? Prosle su u prepucavanju sve su krivi oni prethodni a za to vreme su drpali sta su stigli i razoruzavali vojsku. Hrvati taj problem nemaju nisu imali takvu elementarnu nepogodu kakva je organizovano pljackanje drzave. Treba biti samokritican da se to ne bi ponovilo opet.

Odgovori
Mi

Ne brini, ima takvih i u Hrvatskoj. Ivo Josipovic je zagovarao gašenje nadzvučne komponente. SDP, a i prošle vlade HDZ-a su ovo pitanje više puta odgađale i koketirale sa gašenjem. Tek je dolazak Krstičevića stvari pomaknuo sa mjesta.

Mi

Ludaci!
Šta vas briga ko šta kupuje. Nismo mogli i hteli zajedno. Sada je svaka kesa obaška. Meni su naše 29-ke :( stare, nikakve, isteklih resursa , itd, itd ) kao da smo nove dobili. Croati neka kupe – dobiju šta im drago. Nije iz moje kese. Ist, neka ne seire na ovom nšom jadnom donacijom. Boli ih tuki šta smo mi i kako dobili.

Odgovori
Ra

Hrvacki je 2.2 % BDP? Koliko? Srbija je isla 1.2, 1.4…1.7 sto daje mogucnost 0.5-0.7 BDP godisnje! Narednih 5 godina mora da bude 2.4 % BDP MINIMUM ! A ako bude! ekonomija rasla raste i budza ! Sto daje oko 200-250 miliona $ godisnje. Samo sto su politicari odgovorni pa usmeravaju sredstva u gluposti…Ako je Srbija neutralna mora da nabavlja sa vise strana! vi bar imate sansu za optimatizaciju, racionalizaciju, unifikaciju itd… ekonomisti. Srbiji sektor namenske ako dodje do 1 b moze i tu za trupne uniforme, slemove,pancire,municija, puske i pistolji bar svakih 5 godina obnova za 20.000 vojnika a staro donirati saveznicima u Republiki Srpskoj, Africi itd…TU JE JOS BAR 30 MILKI. Koliko je vojni komplet? Koliko je policiski komplet? Vi bi samo da prodajete! Ekonomija i socijalana odgovornost je bauk!?!?!? 9CSR9

p.s
Pa vam kriv MMF a ni godisnji budget tressa da bude transparentan i javan…

Odgovori
Bl

Obrambeni proracun RH za ovu godinu je 4,3 milijarde kuna, odnosno nekih 600 milijuna dolara. Prema projekcijama, proracun do 2019 za obranu se ocekuje u iznosu od 4,8 milijardi eura, odnosno nekih 670 milijuna eura godisnje. Od toga, u ovoj godini na stavku opremanja OS ide nekih 1 milijarda kuna, odnosno 125 milijuna eura. Velik dio nabavke nove opreme odnosi se na domacu proizvodnju, tako da ce taj dio potrosenog novca ostati u zemlji i pripomoci rastu gospodarstva.

Kr

Ovo je super. Od dobrog offseta i moja djeca će imati koristi. Jedinična cijena uopće nije bitna,a novaca ima. Neka se štedi na drugim mjestima. 2% bdp-a nije puno ako držimo do vrijednosti društva

Odgovori
Be

Naravno,
Offset mora biti red velicina bar 800% kako bi nam mozda praunuci vratili todoriceve dugove

De

Kakvi novi avioni, uzece polovne stare 30-ak godina i to od Izraela. Najjeftinija a dobra opcija. Zivi bili pa videli za nesto vise od mesec dana.

Odgovori
ze

vidim raspricali se :D ajde neko pomenu maska .. ne maska nego 6 -10 komada za odrzavanje vazdusne podrske , sa tim sto oko 2020 srbija uplacuje avans za mig35 i dobija 4 komada glanc .. taman za te grifene, sto padaju ko lusteri svuda po svetu i to novi

Odgovori
Sa

Poštovani: naslov mog komentara je trebao biti „želim nešto da naučim“. Nisam stručno iz oblasti vazduhoplovstva ali sam posatao redovan čitalac portala Tango Six. Zašto? Zbog kvalitetnih analitičkih članaka, zbog učešća kvalitetnih saradnika iz cele regije i zbog pojedinih visoko stručnih komentara koji su očigledno iako pod pseudonimom ljudi iz struke( mehaničari, piloti, vojna i civilna lica u vazduhoplovstvu).
Predložio bi Uredništvu da održe taj nivo i da razmisle o pojedinim osobama ovde koji su iz filma „MOJ je veći“ i da ih izbace iz komentara. Mislim da u regionu ima dosta žute štampe gde će moći da iskažu svoje frustracije, a da mi ovde ostanemo na nivou struke i kulture, Unapred hvala!

Odgovori
iv

Postovani Sasa potpuno se slazem sa vasim misljenjem, ni sam nisam neki ekspert pa dosada nisam ni ostavljao previse komentara, posto sam smatrao da nemogu doprineti kvalitetu diskusije ali od kada su se pojavili neki beli i slicni poceo sam i ja da ostavljam svoje „pametne“ misli na ovom portalu.

Os

Amin. Puna podrska

Ax

Koju god ponudu HR izabere imat ce bolju eskadrilu od SRB.
Zato i toliko puno komentara…

Odgovori
Mi

Realni da budemo kad rumuni kupe 12 f16 to u srbiji nije ni vest, osim specijalizovanih portala to niko i ne objavi, kad hrvatska raspise nabavku aviona to je udarna vest. Licno bih voleo da realizuju komsije nabavku jer samo u tom slucaju bi se nasi pokrenuli u nabavku novih aviona koji mogu da pariraju novim f16 i ulozili bi i u pvo sisteme.

Ax

Bas tako! Radi se o HR i realnoj mogucnosti da presisa SRB po pitanju avijacije i zato takve reakcije. Nadzvucna vojna avijacija je skup sport i to je nazalost tako, ali stvar je da za kupovinu te vrste za nase male drzavice nikad nije povoljan financijski trenutak niti ce ikada biti. Potrebna je cvrsta politicka odluka i volja da se krene i radi a problemi se rjesavaju u hodu.
Opcija sa ruskim donacijama za SRB je dobra ali samo kratkorocno. Citava eskadrila 4+6 cak i da je remontirana imat ce resurs maximalno do 2022-2024 i onda opet sve ispocetka tj u fazu u kojoj je HR sada a to je izbor potpuno novog (skupog) aviona.
To sto SRB radi sada sa 29kama je identicno onom sto je HR radila svih ovih godina sa 21cama. Krpanje.
Drugim rijecima, poanta price bila i ostala, …koliko para toliko muzike…

Jo

Uz remonte, srpski avioni mogu da izdrže do 2027-2030 i obezbede 2 osnovne stvari – air policing i očuvanje nadzvučnog vazduhoplovstva.
Sve to u situaciji kada se državni budžet radi međunarodnih obaveza ne može povećati.
Hrvatska je u drugačijoj situaciji. Kao i druge članice NATO, pod pritiskom je da podigne vojni budžet na 2%, to je nekih dodatnih 400 miliona dolara godišnje. Znači ona pare mora da potroši. Kupovina moderrne eskadrile joj omogućuje da učestvuje u zajedničkim akcijama NATO vazduhoplovstva. Na taj način deo troškova hrvatskog RV postaju hrvatski doprinos NATO. Ako npr. 4 hrvatska aviona sa 8 pilota odu na air policing patrole na Baltik i tamo za 3 meseca naprave 400 sati leta, tih 8 pilota je provelo po 50 sati u vazduhu i ostvarilo 50-70% sati leta godišnje koji su im neophodni da ostanu u kondiciji. A trošak od npr. $25,000 po satu leta postaje hrvatski doprinos NATO. Da ne govorimo o tome da će u tim NATO akcijama imati mogućnost da lete sa iskusnijim pilotima iz drugih zemalja.

Ro

Hrvatska povecava vojni proracuun i ulaze ga u zracnu komponentu gdje je deficitarna i inferiorna zemljama u okolini.
Ako smijem iznijeti svoje misljenje u svezi Srbije i nabavke MIG 29 rekao bih da je vecina od 185 mil eura uludo potrosena. Izuzeo bih sam nabavku novih dalekometnih AA raketa. Naime, donacija tenkova i druge opreme kopnenoj vojsci ne predstavlja veliki tehnoloski iskorak VS.
Donacija zrakoplova je kratkorocno rjesenje. Naime, cim obrocno isplati tih 185 mil eura, ukoliko se ostvari planirana modernizacija, Srbija ce morati uci u proces nabavke novih zrakoplova (okvirno 2024-2026.godine), ukoliko zeli kontinuitet LA, jer vec 2027. godine pocinju prvi odlaziti u rashod te ce ih biti potrebno nadomjestiti. Znaci, ukoliko nabavite MIG-35 opet ce se placati prijelaz na nove tehnologije, alati, dio oruzja, zemaljske opreme….
Korist sadasnjeg rjesenja za Srbiju je zadrzavanje ovih borbenih sposobnosti i vjerovatno manji troskovi buduceg prijelaza na MIG-35.
Mozda se vrijednost ruske donacije u vojnoj opremi mogla pretociti u nekoliko primjeraka MIG-29SMT, MM2 ili cak MIG-35 i uz ovih 185 mil eura dobiti 5-6 novih ili novijih aparata. Izgleda mi da se cekalo zadnjih tren da se javnost i struka dovede pred gotov cin.

Jo

@Robi – Srpski državni budžet je pod kontrolom stranih kreditora i ne može ga povećati, a bez povećanja vojnog budžeta nema ni nabavke novih aviona. Ova donacija je zaobilaženje ograničenja, jer se novac ne troši na nabavku, nego na održavanje onoga što je već nabavljeno, tj. dobijeno kao poklon.
U narednih 6-8 godina se puno toga može promeniti i nabavka novih aviona će se obavljati u drugačijim okolnostima.
Rusi su donirali ono što im ne treba, sumnjam da bi poklonili avione koje trebaju da proizvedu. Šest aviona je verovatno minimum da se uz naprezanje održava sposobnobnost da se u svakom trenutku podigne dežurna para. Pri tome će ti avioni kraće trajati.

Ro

@Jordan
Razumio sam cinjenice u svezi proracuna RS, ali s druge strane ne razumijem da se daju tako veliki novci za zrakoplove koji ce se koristiti desetak godina. Zanima me koliki ce biti troskovi eksploatacije eksadrile u tom periodu, jer to nije nigdje navedeno, a tomu jos treba dodati troskove obuke pilota, osoblja drugih specijalnosti…. Dobronamjerno se pitam da li ce eskadrila pojesti projekte modernizacije orlova i super galebova, nabavku novih mi-17, obnovu sustava PZO-a, druge projekte i odrzavanje postojecih sposobnosti. Posebice stoga jer je i odrzavanje dosadasnjeg broja aparata bilo popraceno financijskim i drugim poteskocama.
Da se razumijemo, isto pitanje se odnosi i za RZ i PZO RH, jer uz nove ili novije zrakoplove, ocekujemo nabavku PZO sustava srednjeg dometa i obnovu kratkodometnih PZO sustava.
Osobno ovakvu nabavku RS ne dozivljavam kao prijetnju RH i cudim se sudionicima rasprave koji se zanose snagom jedne cijele ili polupopunjene eksadrile kao da su svemirski brodovi u pitanju.

Ž

Robi

Део новца од 185 милиона евра иде управо на трошкове коришћења свих 10 авиона током наредних година. Ту се подразумева пре свега набавка веће количине резервних делова, ремоне мотора као и радови на авионима.

Jo

@Robi
Uz avione stize gomila rezervnih delova, ukljucujuci i motore. Tu su i rakete duzeg dometa koje Srbija nije imala. Troskovi preobuke su minimalni jer se ipak radi o istim avionima. Uostalom, grupa pilota se upravo vratila sa vezbe u Rusiji.
I jedno i drugo nadzvucno vazduhoplovstvo je pre svega za air policing, sto bi trebalo da donese mirniji san ljudima u obe zemlje. U Srbiji ce se mirnije spavati ako se zna da je Hrvarska u stanju da zaustavi neki avion koji dolazi iz njenog pravca – i obrnuto. Hrvatska ce pored toga moci da ucestvuje i u operacijama NATO i deo sati leta knjizi kao svoj doprinos NATO paktu.

Ro

Petar
Jordan
Po najnovijim izjavama zapovjednika RV I PVO VS ispada, nazalost, da sam bio u pravu. Upumpavati cca 200 mil eura u nesto sto ces koristiti vrlo kratko, a poslije neces moci nista vratiti od toga je zbilja neracionalno. A svako odgadjanje modernizacija ce rok uporabe moderniziranih zrakoplova skracivati te ce postajati jos neracionalnije. Pitam se da li ce 2020. ili 2021. godine modernizirati one aparate kojima resursi isticu 2027. i 2028. godine? Razumio bih da se modernizacija izvrsi odmah i da takve zrakoplove koristite 10-14 godina, ali ovo gornje ne smatram neracionalnim.
Znam da su u paketu predvidjeni rezervni dijelovi, radovi, oprema, alati…, ali modernizacija i oruzja za modernizirane zrakoplove ce uzeti dobar dio financijskog aranzmana. Takodjer, ovim aranzmanom nisu ni priblizno pokriveni svi troskovi eksploatacije zrakoplova.
Razmisljam da bi racionalnije bilo standardizirati sve zrakoplove na nivo Vasih MiG-ova, a ostatak uloziti u strucnjakeistrucnjake i infrastukturu i vec za nekoliko godina, bez vremenske stiske i sa eskadrilom u resursu poceti nabavku novih zrakoplova. Da li je pametno vrijednost par novih MiG-ova uloziti u ove donirane i postojece i te novce za 10 godina baciti? Ovako bi se proces planiranja i provodjenja nabavke, prijema i uvodjenja novog zrakoplova mogao nesmetano provesti kroz vise godina ukoliko bi se nabavljao novi tip kao dugotrajnije rjesenje.

po

Meni interesantan članak, jedino ne znam šta Hrvatska kani kupiti, kao školski avion, ako kupujete f-16 onda uz njih ide novi leonardo M-346 za usaf oznaka t-100 čudo od školskog aviona, avijacija je preskupa, ali se mora imati, tako da će Hrvatska za RV I PZO morati da potroši par milijardi $, jedno 3-4, meni je samo žao što Srbija ne postupi isto, a iskustvo Poljske pokazuje da treba kupovati od Amera, eh da Izrael nije napustio program Lavi

Odgovori
Sl

Cak da Hrvatska uzme F 16 – Barrack, to je za njih dobro, ako se mogu produati resursi. Ne znam zasto se svi ovde lozite na najmodernije varijante letelica, kad znate da ni Srbija ni Hrvatska nisu mocne drzave. Nikako ne simpatisem Vucica, ali nabavka 6 Mig 29 je veliki uspeh za jednu izolovanu evropsku zemlju. 10 mig 29 totalno remontovanih (modernizovanih) sa rokom upotrebe i posle 2030 godine je dobar potez.

Kada dodje 2030-2040, Srbija ce verovatno preci na Mig 35. Tada ce i Mig 35 imati stare i nove verzije, a mi cemo krpiti za starije.

Uostalom ovde se svi ponasaju kao da ce se desiti sudar 10 srpskih Migova 29 na 10 hrvatskih F 16. Nece. Malo se prica o air policingu, pa se tema prosiri na neki imaginarni vazdusni dvoboj. Dzabe hrvatima najbolji F-16 bez mocnih raketa, te protiv-vazdusne odbrane. Za Air policing je dovoljan bilo koji avion posle 1960.

Prednost Srbije je to mi i sad imamo bolju protivazusnu odbranu sa sve matorim Nevama i Kubovima koji su modernizovani. Hipoteticki, Srbija ce verovatno nabaviti BUK sisteme i jos 10ak Mig 29 od Belorusije. Pominju se i ruske Tunguske i Pantzir PVO.

Recimo prilicnk je interesantno da SNS-ov Informer ima neke informacije iz vrha drzave. Svi smo sprdali ove Mig 29, ali tu su. Za air policing je i najmatorija verzija Mig 29 dovoljna. Kamoli modernizacija na 4+. Ja licno ne podnosim SNS, ali nasa vojska je malo tehnicki zivnula ili joj idu bolji dani.

Srbija ako vec ima status neutralne zemlje koja se brani, bi nabavkom BUK-M2 i Pantzir dosta ojacala odbranu. O nekom S-300 matore generacije da ne pricam. Nam je bitna protivvazdusna odbrana.

Jedino zasro navijam da dobijemo i 8-12 boruskih migova je da imamo moguce 2 eskadrile Migova. Ne zato sto cemo biti sila vec da bismo imali kontinuirani razvoj pilota. Recimo Hrvati ce imati opasan problem da jeftino predju na F 16. Mada njima je to potrebno. Njima je dobro da nabave bilo kakav F 16 zbog prelaska sa 2 na 4 generaciju. Nema potrebe da to budu block 52 ili V. Bitno je da krenu napred.

Srbija je po meni odradila okej posao, ako i beloruske pokupi. Nama je najbitnija protivazdusna odbrana jer to je faktor odvracanja a ne 10-20 aviona. Bitna nam je i kopnena vojska, jer ona je najveci faktor odvravanja uz PVO da vas potencijalni neprijatelj napadne.

Vecina manjih evropskih drzava ima 10-30 lovava i to je cisto za air policing i dodatnu zastitu vazdusnog prostora UZ PVO. Nije mi jasno sto Hrvatska ima tako jadan PVO, a sto se tice naseg nadam se BUK najvise (kompatibilni sa KUB), te patnzir i nekoj verziji S300.

A ekonomija ? Pa sta mi znamo o tome, kada politicari i ekonomisti ne znaju. Srbij i Hrvatska su 2 banana drzave u ekonomskom smislu. Zato svi i beze vani. A vojska ? Pa ako vec nemamo ozbiljne vojske bitno je odrzavati korak sa svetom makar u manjem broju. Ako ikada bude bolje, necemo morati od nule. I ova nasa 4 mig 29 su nam bili dobri da ostanemo makar maloooooo u korak sa vremenom. Da nismo imali nijedan visilo bi na bas matorim Mig 21.

Hrvatima srecno sa bilo kojom verzijom F 16 koja moza da produzava resurse. Srecno sa pilotim i infrastrukturom.

Nama srecno sa PVO i modernizacijom ovih 29ki uz nadu da ce 2018 doci i beloruski, a doce.

Odgovori
Sl

Izvinjavam se zbog gresaka u kucanju. Kuckam preko telefona, sa ekranom male rezolucije. Naslepo.

л

Мајсторе свака част за коментар….погодио си у суштину проблематике….већ ми се смучило од разноразних „стручњака“ овде који знају све о авијацији, технологији, ресурсима…..јбт и ти наши генерали и остали који су се бавили оваквим стварима јесу такви какви су али нису баш такве незналице каквим се овде представљају…и међу њима сигурно људи који се образују, усавршавају, информишу….још једна ствар, зашто већина људи овде упорно заобилази чињеницу да су авиони добијени гратис а да се плаћа одржавање (резервни делови, алати, наоружање) и модернизација….значи ако небуде модернизације она неће бити ни плаћена….молим лепо

Kr

Hrvatska vojska doživljava renesansu nakon dugo godina. Tako nam je 2017 donjela kiowe u stanje operativnosti, obalni ophodni brod, elbit rwcs 30mm na patrije, VHS2 i domaća osobna oprema kod svih rodova vojske i konačno natječaj za višenamjenski zrakoplov. Za svaku pohvalu. Svake usporedbe HVa sa VS je bezpredmetna. Potpuno drugačiji koncept. Pa tako i sa zrakoplovima. Srbija je dobila donaciju koja će neminovno stvarati trošak dok od međudržavbih ugovora ipak očekujem injekciju u gospodarstvo. Sretno srbiji sa migovima, a nama sa SADom,Izraelom,Grcima ili Šveđanima

Odgovori
An

Dodajte tome danas objavljenu vijest o dogovorena prva dva Apache helihoptera za nase specijalne snage, i slazem se da je 2017 renesansa HRZ. Vjerovatno ce se ici na eskadrilu Apachea u par godina, ali i ova dva ce biti ogroman skok.. u obuci, pripremi, itd.. samo, strah me koliko ce kostati sve to odrzavanje, nije isto nabaviti sve to, i drzati pod operativnom uporabom.. pitanje jel mi uopce imamo pilota za eskadrilu nadzvucnih aviona.. dosta ih je otislo u privatan sektor..ako Srbija ima problema s letackim kadrom i brojem sati naleta, kako je tek s Hrvatskom? Barem 50% gore.

To

@Ante

Ne radi se o Apache vec o dva Blackhawk transportna helikoptera.

Ro

Ante
Nisu apachi, nego black hawk helikopteri…

An

Tor i Roby@ u pravu ste, zaletio sam se.. oprostite mi na pogresnoj konstataciji, ipak sam laik u ovome. Bilo mi je malo cudno, iskreno, da nabavljamo Apache.. to stvarno kosta za odrzavanje operativnosti..

An

F-16 block 70, cisto sumnjam da ce Hrvatska moci da kupi, to je strasna masina, s njom bi HRZ imao apsolutnu dominaciju sljedecih 20-30 godina, sve da Srbija moderinizira sve 29-ke na SMT verziju (jednosjede), i dalje je to puno bolji avion. Gripen dobar, moderan, mali troskovi po satu naleta, ali nedokazan.. ogroman offset, dakle povrat novca preko ulaganja, jedino to moze drzati Gripen u utrci. Izraelski F-16 BARAK najisplativiji po omjeru cijena- mogucnosti aviona, ali problem jeje sto su dosta isluzeni.. Grcki F-16, najslabiji avion, u rangu Srpskih 29-ki nakon modernizacije, ali pitanje je koliko ce biti povoljne, najjeftiniji sigurno, pitanje je jel dovoljno.
Novaca za avione nema, ali ce se naci, odavna se vec planira uzeti, a nabavljanje Srbije 29-ki je jednostavno prisililo Hrvatsku da pozuri.

Odgovori
Ma

Ante

Ne treba sumljati jer za takvu odluku treba imati snage donijeti. Sve opciju su nadam se otvorene i kako čitam svi su još u igri. A što se tiče takve odluke ona se i donosi da ima implikacija na narednih najmanje 20 godina inače … Iako vidim kako navodiš nabavku 29-ki u Srbiji kao glavni i jedini uzrok žurnosti kako ističeš to ne može biti točno. Offset je ključ po meni jer osigurava posao investicije i razvoj tržišta ekonomije i gospodarstva ulaganja moraju ići direktan kao povrat najmanje 100%. Ali jednim dijelom si u pravu tko ne voli imati u dvorištu prijevozno sredstvo kojem se susjed divi i ne želi se utrjivati s tvojim sredstvom_ Na kraju ne znam odakle ti da novaca nema…. naravno tko ima toliko novaca za shoping ako to gledas kao shoping. Ali ako gledas da nam zavidite, da je to pitanje nacionalne suverenosti, razvoja gospodarstva, tehnologije i stvaranja uvjeta koji će olakšati rješavanje nekih nazovimo to civilnih problema pitanje jednostrano ima li ili nema novca postaje bespredmento. Je si li ti imao novaca kada si kupovao stan da osiguraš obitelj? Možda ti jesi ali 99 posto ljudi nije ali se nisu libili upustiti se u kupovinu krovva nad glavom jer je to pitanje sigurnosti i opstanka obitelji… tako ako gledas na razvoj zrakolpovstva u RH na taj način novac nije najvađniji faktor slažeš se ?

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Aleksa na: [RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

Voleo bih da je ovo sto Nix prica tacno, jer bi kao rezultat toga NATO pokidao celu rusku vojsku u Ukrajini za par meseci i ovaj divljacki rat bi se zaustavio. Ukrajina se bori za svoje postojanje i samo ona ima pravo da odluci kada ce stati sa borbom.

26. Nov 2022.Pogledaj

Nikola na: [RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

@Oblomov Pise ti u tekstu, ako si ga uopste procitao. Rakete od Nasamsa, ciji fragment vidis na fotografiji, zviznula je u stambenu zgradu. Ja sam iz ukrajinskih izvora saznao za to. Tako da ne znam kakva te ruska propaganda spopala kada i Ukrajinci pisu o tome, pa i americki mediji samo o nekim drugim incidentima.…

26. Nov 2022.Pogledaj

Falcon na: Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

@ Srbofil Mogu samo da sedim u mraku i škrgućem zubima kada pomislim na takve izlive "genijalnosti" drage nam KPJ i JNA. Dokaz našeg talenta da od dva zla uvek izaberemo oba... @ Miloš77 Falcon žari i pali od 1981, Rafal počeo da se "dokazuje" od 2002. Pri tom je Falcon prošao sve - od…

26. Nov 2022.Pogledaj

Dragan Dubonjac na: [RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

Tacno gospodine , te konzerve padaju cim sistem primeti da je nekome na radaru ! to su ><<<<<<helihopteri godisnjaci sa Ruskim Mil Mi 8 druge generacije ...... Britancima je lakse da ih "poklone" ukraincima " nego da ih daju u staro gvozdje , ovako ce kroz donaciju dobiti nove ..... dal USA ili NH-90 svejedno…

26. Nov 2022.Pogledaj

Luki na: [RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

Rusi će se smrznuti ove zime. Gledam njihove uniforme, još uvijek ih hladnog rata, one kao što su i Jugosloveni imali, a doslovno grije ništa. Pola ih nema vojničke čizme. Ratuju u tenisicama.

26. Nov 2022.Pogledaj