BEG airport status
[POSLEDNJA VEST] Jugoimport-SDPR preuzeo „Utvu“ iz Pančeva Od 28. februara Jugoimport-SDPR većinski vlasnik "Utve"/ Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

[POSLEDNJA VEST] Jugoimport-SDPR preuzeo „Utvu“ iz Pančeva

Kako Tango Six saznaje, državno preduzeće Jugoimport-SDPR postao je vlasnik 96% (95,9) kompanije „Utva“ iz Pančeva. Ovakvo rešenje doneto je 28. februara na osnovu zahteva koji je pet dana ranije SDPR podneo Agenciji za privredne registre.

Suvlasništvo u „Utvi“ imaju još i Fond za razvoj sa 3,182%, Grad Pančevo sa 0,519%, Higijena Pančevo sa 0,089%, Vodovod i kanalizacija Pančevo sa 0,078%, Autotransport Pančevo sa 0,059%, Dunav Osiguranje sa 0,058%, Srbijagas sa 0,023%, Opština Kovin sa 0,015%, Opština Opovo sa 0,005%, Gradska stambena agencija Pančevo sa 0,005%, Opština Kovačica sa 0,004%.

Podsetimo, „Utva” je već nekoliko godina pod delimičnom upravom državnog trgovca naoružanjem i proizvodima namenske industrije Jugoimport-SDPR-a. Prethodne godine, Samostalni sindikat “Utve” proglasio je i generalni štrajk zbog kašnjenja zarada, kao i činjenice da od početka te godine nije sklopljen nijedan ugovor sa potencijalnim partnerima. Iako je inicijativa za rešavanje statusa “Utve” i strateško partnerstvo sa SDPR-om pokrenuta pre dve godine, sve do ovog trenutka nije bilo promene statusa.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Jo

Ako ne urade nista niko im nece zameriti jer je preduzece (utva) vec davno uruseno,a ako pak naprave nesto,bice to pun pogodak.Nisam siguran kakva je perspektiva,ali ko zna…Neka je sa srecom

Odgovori
Pa

Utvi hitno trebaju dugorocni poslovi koji obezbedjuju konstantan priliv kapitala. Sve preko toga je premija. Ako postane prototipska radionica SDPR mogu odmah da je prodaju i taj posao dodele nekoj maloj porodicnoj firmi.

Odgovori
М

Свака част, биће то успешна фабрика авиона и склопова, само да се ради и цивилне и војне летилице,… квалитет итд. и биће Океј.

Odgovori
Jo

Slazem se sa tobom,bilo bi jako dobro kada bi mogli da rade i u vojne i u civilne svrhe,jer ako rade samo u vojne na duze staze je tesko izdrzati pogotovo u avio industriji,najbolje je konbinovati poput airbus-a,cak sam procitao da i suhoj pravi prvi civilni avion.Slicna stvar je spas i za fap,bilo bi idealno kada bi se proizvodnja bov vozila prebacila u fap,to je i onako fabrika teskih tockasa i treba je osposobiti da proizvodi sve tesko sto se kotrlja,tako ce moci da konkurise na oba trzista sto je sansa da se prezivi,ovako ako ste samo skoncentrisani na jedno trziste mozete da imate posla par godina dok postoji potraznja za odredjenim proizvodom,ali sta posle.Najbolji primer je ruski „ural vagon“koji proizvodi vagone,lokomotive sa sve t-90 i armatom ili ona Turska kompanija zaboravio sam kako se zove sto proizvodi autobuse i altay tenkove itd.

Le

Tačna je tvrdnja da FAP treba da ima i civilni i vojni program.
Ali to oko BOV nisam siguran. Koliko ja znam BOV se zasniva na šasiji TAM-a ne FAP-a,bar su starije verzije bile,nzm za nove da li tu ima nekih promena. Osim toga sa fabrikom u Velikoh Plani bez velikih nabavki(domaćih i inostranih) dve fabrike oklopnih vozila ne mogu da opstanu na duže staze.

ro

i šta će biti neki novi avion i-ili dron ili će je zatvoriti ? bilo bi dobro da pokrenu proizvodnju barem dronova ako ne aviona
to je danas moderno i profitabilno

Odgovori
BB

Pa imaju lastu, nek je prave i prodaju Iraku i sličnima.

A i ona Sova mi djeluje da bi se brzo mogla uvesti u proizvodnju

Dr

Šta god da bude ,bolje nego ovo što je sada Utva .
Bravo.!

Odgovori
Ig

Већ видим нови прототип на партнеру 2017… Хаубица Нора монтирана на Ласту са новим именом „Кобац 2“

Odgovori
Am

Posle Lazara i Milosa, taj avion bi se mogao zvati Relja (Krilati). Naravno, bice mu ugradjen FLIR Srdja (Zlopogledja). Mmm, lanser nevodjenih raketnih zrna – 9 Jugovica.

Salu na stranu, ako vec nije islo ovako – neka se proba nesto novo.

Svi se radujemo, a i kada kritikujemo i sprdamo se, to radimo jer bismo zeleli jos bolje.

Ma,neka ga nazovu i „Kobac-burzeru“,samo da imamo vise tzv.COIN avion,koji bi koristila,kako Vojska,tako i MUP.A kao sto smo izvozili“Lastu“u Irak,mogli bi izvoziti i taj novi model aviona.Iracka vojska je veoma uspesno i masovno koristila nase“Laste“protiv terorista tzv.Islamske drzave.Koristila bi sigurno i neki nas nov avion,pogotovo sto su nase letelice daleko jeftinije od onih sa zapada..

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj