BEG airport status
Zagrebački aerodrom se vraća na scenu: Zbog čega je dolazak Emiratesa toliko bitan? "Iz Zagreba Emirates će od 1.6. letjeti svakodnevno avionom Boeing 777-300 sa 364 sjedala."/ Foto: Wikipedia

Zagrebački aerodrom se vraća na scenu: Zbog čega je dolazak Emiratesa toliko bitan?

Koncesionar Zračne luke Zagreb najavio je drugu fazu u razvoju, nakon što je dovršio novi terminal. On je u drugoj fazi, koja započinje 2017. godine, najavio koncentriranje na dovođenje prijevoznika i povećanje prometa. Vidljivo je da je koncesionar do sada bio koncentriran na europske legacy carriere, pa je u Zagreb uspio dovući KLM, Brussels, Swiss, Air Maltu, ČSA, Air Serbiju, LOT, te je prošle godine uspio dovesti i prvu leisure interkontinentalnu liniju Air Transata za Toronto (Kanada). Od 4. mjeseca za Zagreb iz Londona i Manchestera kreće letjeti LCC Monarch, a najavljene su i linije za Peking i SAD.

Zašto je Emirates toliko bitan?

Emirates nije samo „još jedna kompanija“ koje dolaze u Zagreb. Emirates je definitivno najpoželjnija kompanija u ovom momentu za bilo koji aerodrom, pa i one najveće u Europi. Lista aerodroma većih od Zagreba na koje ne leti Emirates je velika: Beograd, Bucharest, Sofija, Thessaloniki, Kiev, Berlin, Cologne, Stuttgart, Hanover, Toulouse, Bordeaux, Marseille, Edinburgh, Palma de Mallorca, Malaga, Alicante, Ibiza, Valencia, Faro, Porto, Reykjavik, Riga, Helsinki. Upravo ova činjenica još više ističe potrebu za divljenje managementu Zagreba koji je uspio dovući ovu mega-kompaniju.

Uz bok Emiratesu bio bi dolazak Delte ili Singaporea, a čak ni dolazak redovnih letova ANA-e, Air Chine, Koreana ili Air Canade ne bi bio ni izbliza mjerljiv sa efektom i benefitima koje će Zagreb dobiti dolaskom Emiratesa.

Emirates se ne ubraja među najveće kompanije u svijetu po broju aviona ili putnika, ali zbog broja konekcija preko svog huba u Dubaiju svakako je jedan od deset najvažnijih i najutjecajnijih kompanija u svijetu. Prema broju putničkih kilometara Emirates je 4. u svijetu, a istu poziciju ima i prema broju prevezenih internacionalnih putnika. Emirates ima 3.600 letova tjedno, u 154 gradova, u 81 državi. Kompanija leti najdužu liniju na svijetu (Dubai-Auckland). U prošloj godini prevezli su 51,8 milijuna putnika, 2,5 milijuna tona tereta, trenutno imaju 240 zrakoplova (isključivo 777 i A380), a čekaju isporuku još 224 aviona. Najveći su korisnik A380, te skoro svaki drugi A380 leti u Emiratesu.

Emirates je jedna od MEB3 (Middle East Big 3), kompanija koje imaju identičan poslovni model konektiranja putnika iz Europe i Afrike za Aziju i Australiju. No, Emirates je neusporedivo veći od ostala dva MEB3 konkurenta.

alen1 alen2 alen3 alen4

Iz Zagreba Emirates će od 1.6. letjeti svakodnevno avionom Boeing 777-300 sa 364 sjedala, od čega 12 u prvoj klasi i 42 u business klasi. Ukupno u godinu dana Emirates će ponuditi 265.720 sjedala na zagrebačkoj liniji, a uz prosječnu popunjenost od 79,6% koliko kompanija ima, za očekivati je dodatnih 212.000 Emiratesovih putnika iz Zagreba u idućih godinu dana. To znači da će Emirates akumulirati godišnje povećanje broja putnika u Zagrebu od 7,6%.

Jedan od glavnih benefita zračne luke je upravo činjenica da Emirates ne smanjuje broj frekvencija ili kapacitet aviona zimi, već spušta cijene do te mjere da zadržava visoku popunjenost putničke kabine i u lošim, zimskim mjesecima. Znam primjer kupljene karte Amsterdam-Dubai-Amsterdam u 11. mjesecu za samo 90 EUR, a što nije bio izuzetak, nego pravilo.

Zagreb će tako svakodnevno preko Dubaija imati konekcije sa ogromnim brojem destinacija u Aziji, Africi i Australiji. Samo za Australiju Zagreb će svakodnevno imati vezu prema Sydneyu, Melbourneu, Adelaideu, Perthu, Brisbaneu, te Aucklandu i Christchurcheu u Novom Zelandu.

Emirates je i 2. najveća cargo kompanija na svijetu (prema tona-kilometrima na redovnim cargo linijama) što će bitno povećati cargo promet Zagreba obzirom da na Boeingu 777-300 postoji 201,6 m3 cargo prostora, što je neusporedivo sa cargo prostorima uskotrupaca.

Konačno, Emirates na svojim avionima nudi vrhunsku prvu klasu, nešto što ni jedna druga kompanija u regiji nema. Razlika između Emiratesove prve klase ili business klase Etihada, Air Serbije ili Turkisha je enormna. To je potpuno drugi proizvod koji će sada omogućavati top-putnicima korištenje ove klase tijekom cijelog puta, dakle ne samo iz Dubaija (Abu Dhabia, Dohe, Istanbula, Frankfurta, Beča, Moskve, Zuricha) nego od početka puta, tj. iz Zagreba pa do krajnjeg odredišta. 777-300 ima čak 12 ovih sjedala, a osim samog konfora u avionu, putnicima se nudi i usluga limuzine sa privatnim šoferom u polazištu i u odredištu, VIP lože i niz drugih pogodnosti već na zemlji, kao i apsolutni luksuz u zraku.

Tko su putnici Emiretesove linije za Zagreb?

Emirates je odabrao Zagreb kao svoju regionalnu destinaciju u prvom redu radi velikog dijapazona potencijalnih putnika.

Prvenstveno Emirates računa na veliku hrvatsku dijasporu u Australiji i Novom Zelandu.

alen5

No, na ovu brojku treba dodati i hrvatske putnike koji su vezani uz dijasporu, a koji iz Hrvatske odlaze u ove zemlje radi dijaspore, kao što su rođaci, prijatelji, svećenstvo, političari, državni službenici, voditelji institucija i udruga, sportaši.

Još veća brojka su turisti u Hrvatskoj iz Azije, Afrike i Australije, kojih ima vrlo mnogo i u stalnom su porastu već dugi niz godina.

alen6

Brojka od 211.000 turista u Zagrebu, te preko milijun u Hrvatskoj koji mogu koristit Dubai kao povoljnu konekciju svakako je ogromna. Da 20% tih turista u Zagrebu i još 10% u ostatku Hrvatske koriste Emirates, linija bi već bila popunjena sa 100% LF.

Naravno, na ovu brojku treba dodati poslovne putnike, posebno one vezane uz turizam, te trgovinu (posebno za Kinu). Upravo radi velike dijaspore i turizma, ali i radi NATO-a, te prisutnosti hrvatskih vojnika u misijama NATO-a na Bliskom Istoku (Irak i Afganistan), nemala je i politička aktivnost na ovom području, što akumulira dodatne putnike.

Kako će linija utjecati na regiju?

No, Emirates je naglasio kako će ova linija privući i putnike iz okolnih zemalja. U prvom redu to se odnosi na Sloveniju, koja je i u vrijeme letova flyDubaia iz Zagreba akumulirala velik broj putnika ove linije, a što je i sam flyDubai naglasio, istakavši Sloveniju kao jedno od njihovih najjačih tržišta u regiji. Jednako tako liniju će koristiti i putnici iz Zapadne Mađarske, Sjeverne Bosne, Južne Austrije i Zapadne Srbije, koji su od Zagreba udaljeni na manje od 200 km. Sva ova tržišta imaju značajnu dijasporu u Australiji, Novom Zelandu i ostalim zemljama koje se konektiraju preko Dubaija. No, i određeni dio turista iz ovih zemalja mogao bi koristiti ovu liniju, poglavito iz Slovenije, kao što i sada dobar dio turista iz Slovenije koristi zagrebačku liniju Qatara, te chartere Koreana i Air Transata.

Za očekivati je i velik broj konektiranih putnika iz Zagreba za zračne luke u regiji. Emirates je već i sada koristio Croatiu Airlines za konekcije preko drugih zračnih luka, pa je za očekivati da će otvaranjem ove linije broj konektiranih putnika Croatie na Emirates bitno porasti. U prvom redu to se odnosi na letove prema Splitu, Dubrovniku, Puli, Zadru, Braču, Osijeku i Sarajevu, ali zasigurno će biti i putnika prema Skopju i Prištini. Ponešto putnika će biti i iz drugih europskih destinacija koje imaju letove Emiratesa u slučaju overbookinga, velike potražnje radi izvanrednih događaja (koncerti, izložbe, utakmice, kongresi) ili izvanrednih šokova na destinaciji (štrajkovi, vremenski uvjeti, kvarovi aviona). Emirates će se vezati i na druge kompanije iz Zagreba, u prvom redu je za očekivati i nešto putnika koje će Emirates prevesti Air Serbiom iz Beograda.

Ova linija svakako će naštetiti u prvom redu zagrebačkim letovima Qatara i Turkisha, ali i Lufthanse, Austriana i Aeroflota, te u manjoj mjeri LOT-a, ČSA, Air Francea, Britisha, Koreana i Brusselsa. Pritom ne mislim da će broj putnika ovih kompanija bitno pasti ili da će kompanije zbog toga zatvarati letove nego da će u prvom redu smanjivati cijene i povećavati kvalitetu usluge. Isto je već vidljivo jer je Qatar povećao kapacitete uvođenjem A321 umjesto A320, a postoje i planovi povećanja frekvencija na 2 dnevna leta (sa sadašnjih 10 tjedno), te na uvođenje 787 za neke dane u tjednu. Turkish je također povećao broj sjedala, uvođenjem A321 na neke od letova, te vraćanjem broja letova na 14 tjedno, sa sada smanjenih 10. Stoga je jasno je da će Emirates u prvom redu privući nove putnike, preuzeti dio putnika iz regije, te akumulirati barem 200.000 dodatnih putnika u Zagrebu. Ovdje nije samo 210.000 planiranih putnika uz 80% Emiratesovog LF na postojeće kapacitete (od čega treba oduzeti dio putnika koji će se smanjiti kod ostalih prijevoznika), već i dodatni konektirani putnici iz Splita, Dubrovnika, Sarajeva i ostalih linija koje će se konektirati preko Zagreba.

emirates 777-300
Smanjene šanse za otvaranje linija prema Bliskom istoku iz Slovenije / Foto: Wikipedia

Pokretanje ove linije bitno je smanjilo šanse za otvaranje linija prema Bliskom istoku iz Slovenije, ali i nekih drugih aerodroma u okruženju.

Jednako tako Emirates sa svojim superiornim proizvodom i ogromnim brojem konekcija preuzeti će putnike i iz destinacija koje trenutno opslužuje flyDubai. I to ne samo u dane kada flyDubai ne leti iz konkretnog aerodroma, nego i u dane kada leti. Koliko god ovo izgledalo nelogično, ipak to jest činjenica iz prakse. Naime, flyDubai ima mogućnost konektiranja na Emriates, ali isto nije sustavno sređeno, nije praksa na većini potencijalnih konekcija, a i kada je dozvoljeno najčešće je to tek jedna od opcija na stranicama Emiratesa, te vrlo rijetko kada najpovoljnija. FlyDubai je letio i iz Zagreba, no daleko više putnika Emiratesa je putovalo za Dubai i dalje preko Istanbula, Beča, Munchena i Zuricha. Ovo se posebno odnosi na putnike prve i business klase kojih ima preko 100 svakog dana, u oba smjera, a što je na godišnjoj razini preko 36.000 putnika.

Emiratesova linija za Zagreb je svakako bitno smanjila konkurentnost Etihadove linije iz Beograda za Abu Dhabi. I ova teza se ne odnosi samo na potencijalne putnike superiorne prve klase. Naime, Emirates ima neusporedivo više konekcija i destinacija nego Etihad. Emirates daje povoljnije cijene izvan sezone kada je dumping ekstreman. Emirates na liniji leti sa Boeingom 777-300 koji je neusporedivo luksuzniji, te primamljiviji potencijalnom putniku u usporedbi sa Etihadovim ili Air Serbijinog A320. I na kraju, Emirates ima neusporedivo veći cargo prostor u svom širokotrupcu, a i kompanija je među najvećim cargo prijevoznicima u svijetu, što je dodatna i nimalo zanemariva zarada ovih letova, koja može pomoći jeftinijim putničkim kartama.

Ovdje je prvenstveno Etihadova/Air Serbijna linija za Abu Dhabi i konekcije iz AUH nekonkurentna za konekcije iz Ljubljane i Zagreba. Potencijalni putnici svakako će se odlučiti na konektirane letove sa 1 stopom (ZAG-DXB-destinacija) nego sa dva stopa (ZAG-BEG-AUH-destinacija). Kada kažem Ljubljana, mislim na potencijalne putnike iz Slovenija koji do Ljubljane i Zagreba putuju jednako dugo (Maribor, Novo Mesto, Celje, Krško, Ptuj), ali i na same putnike iz Ljubljane kojima do Zagreba autoputom treba manje od sat vremena, dočim im je direktan let iz Zagreba svakako brža opcija od leta preko Beograda iz same Ljubljane. Na isti način i dio potencijalnih putnika iz Banja Luke putovat će iz Zagreba umjesto konektiranog leta preko Beograda. Konačno, i sada je vrlo velik broj putnika iz Banja Luke koji putuju iz Zagreba, bez obzira na letove BNX-BEG i za daleko kreće i neatraktivnije destinacije, a Emrates je tu apsolutno daleko primamljiviji prijevoznik.

Ova linija je svakako konkurentnija i putnicima iz Sarajeva, Splita, Dubrovnika i Pule koji će se sada bitno više konektirati preko Zagreba umjesto preko Beograda. No, ona će privući i dio putnika iz Zapadne Srbije koji će koristiti konekcije iz Osijeka, kao i iz Tivta koji će koristiti konektirane letove na Dubrovnik. Nešto putnika će biti i iz Beograda. Naravno, ovih posljednjih će biti malen broj, i tu se prvenstvo radi o putnicima koji iz nekih razloga trebaju isključivo putovati Emiratesom (nedostatak destinacije u mreži Etihada, prva klasa, usputni posao u Zagrebu, sjedište tvrtke u Zagrebu, ff program, bitno povoljnije cijene kroz akcije izvan sezone, vreće grupe koje štede transferom do Zagreba). Iz istog razloga ja koji puta putujem iz Beograda, iako postoji opcija iz Zagreba, no ova preko Beograda ili je povoljnija, ili mi omogućuje povezivanje poslovnih putova sa obvezama u Beogradu.

Ostali planovi Zagreba

Kako management ZL Zagreb osim načelnih informacija nije isticao nikakve konkretne letove i kompanije, dolaskom siječnja (januara), struka je već postala skeptična spram povećanja letova i linija iz Zagreba. Najave su bile relativno skromne. Još krajem godine znalo se da će Monarch pokrenuti 5 tjednih letova za svoje dvije linije prema London Gatwicku i Manchesteru, da će Air Transat povećati svoje frekvencije na dvije tjedno, te će krenuti nešto ranije, da će Turkish vratiti broj letova na 14 tjedno, sa smanjenih 10 tijekom zime, da će Iberia bitno povećati broj frekvencija na čak 6 tjedno u top sezoni, te bitno ranije krenuti sa letovima, a neke kompanije su povećale kapacitete svojih zrakoplova na postojećim linijama.

Čule su se i najave možebitnih letova za Peking (Beijing Capital, 2 puta tjedno u top sezoni), te New York JFK (navodno neki veliki europski prijevoznik, za koji se u kuloarima spominje XL i Air France). I Croatia je najavila nove letove i linije. No, sve to su najave bez konkretnih podataka i dokaza, te bez opcija u sustavima prodaja.

Co2c6jIXEAIy9Vx
„Nakon pokretanja Emiratesovih letova, Zagreb će svakako imati najveće kapacitete za letove prema Aziji od ostalih zračnih luka regije“ / Foto: Zračna luka „Franjo Tuđman“

Nakon pokretanja Emiratesove linije, koje je vrlo iznenadila struku, poglavito nakon Emiratesova demantija mogućnosti pokretanja letova iz Zagreba, sve ostalo postaje više nego realno. Emirates neće biti samo motor za konektirane putnike i putnike iz regije, on će biti i motivator ostalim kompanijama koje će svakako sada bitno lakše odabirati Zagreb kao svoje novo odredište.

Hoće li Zagreb postati regionalni centar za letove prema Aziji?

Nakon pokretanja Emiratesovih letova, Zagreb će svakako imati najveće kapacitete za letove prema Aziji od ostalih zračnih luka regije.

alen7

alen8

Situacija će se nešto promijeniti u listopadu kada Qatar kreće sa povećanjem letova za Beograd sa sadašnja 4 tjedna leta na svakodnevne, a Qatar je najavio i letove za Sarajevo, uz još nedefiniran početak letova, dok Air Arabia smanjuje broj letova na 3 tjedno sa 7 kako će letjeti u top sezone. Qatar ima planova i za povećanje letova za Zagreb, pa čak i uvođenje širokotrupaca, no kako kompanija ima problema sa kapacitetima (otkazivanje A320neo flote, kašnjenja A350 flote), već je dva puta prolongirala letove za Sarajevo i Skopje, pa je upitna realizacija i najavljenih planova, a kamoli onih nenajavljenih. FlyDubai ima planova i za letove iz Crne Gore. Također postoje najave letova za Kinu iz Zagreba i Beograda, no konkretni letovi još nisu definirani.

U ovom momentu će od lipnja u Zagrebu slijetati 10 širokotrupaca tjedno (Emirates, Air Transat, Korean), a obzirom na ad hoc chartera i povremeno slijetanje El Alovih i Turkishevih širokotrupaca i više. U svakom slučaju dva puta tjedno u Zagrebu će istovremeno biti dva širokotrupca na terminalu (Emiratesov Boeing 777-300 i Air Transatov Airbus A330-300) koji će odlaziti na dvije različite strane svijeta. Hoćemo li uz njih vidjeti i širokotrupce za Peking i New York ostaje za vidjeti. No, nakon Emiratesa sve je daleko vjerojatnije.

Svime ovima koncesionar ZL Zagreb svakako je vrlo inteligentno odigrao igru, dovevši u fazi izgradnje terminala velike europske legacy carriere, te odmah nakon izgradnje interkontinentalne prijevoznike. Logičan nastavak priče bi bilo dovođenje jednog LCC koji bi bazirao avion u Zagrebu (easyJet, Eurowings, Norwegian, Transavia, Ryanair, ili Wizz Air), te još nekoliko LCC sa linijama iz Zagreba (easyJet, Ryanair, Wizz Air, Transavia, Pegasus, dodatni letovi Vuelinga, Eurowingsa, Norwegiana). Ogroman broj turista u Zagrebu, te njihov stalni rast, svakako traže jeftine LCC kao naviku putovanja upravo short break turista, te velike zagrebačke dijaspore. Prepreka za isto više nije niti kapacitet terminala, ali niti prioritet dovođenja legacy carriera koje se ne želi demotivirati sa LCC. Jer oba preduvjeta su checked.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

be

nisam znao za praksu Emiratesa smanjivanja cijena u zimi…..to je ljepo za znati.
a nisam ni znao da je TK vratio 2.let dnevno za ZAG!
Mashallah!

Odgovori
Al

Da, Emiratesova logika je vrlo jednostavna: radije ne rezati linije i frekvencije, te ostaviti zaposlene avione i posade, nego ih prizemljavati. Trošak prizemljenih aviona i dalje postoji (osiguranje, leasing, krediti, održavanje, plačanje parkiranja, posade…). Znači gubitak je neminovan. No, ako oni lete i za daleko manje novaca, kompanija i dalje gubi, ali manje novaca, a benefit imaju svi (i oni, i aerodrom, i hoteli, restorani, bus i taxi prijevoznici, opskrbljivači gorivom i drugim potrepštinama, trgovci na aerodromu i u Dubaiu…). A na taj način su i daleko konkurentniji spram ostalih MEB3, EUB3, azijskih prijevoznika…

Emirates ima i tu sreću da je u zoni zemaljske kugle gdje je zimi temperatura tolko visoka da niz ljudi seli uloviti malo sunca u UAE. A Dubai je turistička meka. Ako ponudiš niže cijene avionskih karata i prihvatljive hotela imat češ dodatne putnike koji si inače ne bi mogli priuštiti odlazak u Dubai. Moj prijatelj (pilot Croatie) je svoju obitelj odveo na 7 dana u Dubai prošle zime, upravo zato što je pribavio jeftine karte Emiratesa (to je ova karta od 90 EUR koju sam spomenuo, za njegovu kćer koja studira u Nizozemskoj).

Emirates u načelu zimi reže linije koje imaju veću frekvneciju (npr. 6 dnevnih letova smanje na 5), te avione koriste za vjerski turizam, intenzivnije održavanje zimi (checkovi). U svakom slučaju ta smanjenja su zanemariva, daleko manja od 10% spram ljeta. I to ne rade na linijama koje imaju manje dnevnih frekvencija.

Zimi je za očekivati da će Emirates svojim niskim cijenama omogućiti daleko više turista iz Hrvatske i regije u Dubaiu, te da će preuzeti sve Koreance, Kineze, Japance, Taivance, Australijance i ostale koji inače koriste chartere (Korean, ANA, eventualna kineska kompanija koja dolazi u ZAG) ili druge prijevoznike koji prizemljuju svoje flote.

be

sta reci nego mashallah! dakle, ajmo kazat 100 EUR DXB-ZAG-DXB u 11.mjesecu, tome jos nadodat cca 100 EUR DMM-DXB-DMM…..mashallah!
ali opet, od DMM do DXB ima nekih 1000 km, sat i pol leta…..pa da ce me karta od DMM do DXB izaci skoro isto

Al

Slažem se: mashallah!

Cijela priča zapravo i jedini istinski benefit ima u tome da će cijene karta i opet pasti i da će potencijalni putnik iz Zagreba i regije imati više ocija i manje troška.

Dok su bankrotirali Malev i povukao se ČSA, a LOT, British, KLM, Air Serbia i ostali još nisu došli. Cijene karta za Europu iz Zagreba su bila preko 450 EUR. Sada su 200. Ista stvar će se sada desiti i sa Emiratesom.

I kao što dolaskom ovih drugih kompanija ni Lufthansa, ni Austrian, ni Eurowings nisu smanjili broj letova, upravo suprotno, nego su smanjili cijenu karta, tako će se i sada desiti. Jer da nije tako, svagdje gdje bi došao Emirates, ostali bi se rapidno povlačili. Otišao je flyDubai i time „prebacio“ nekih 1.200 tjednih sjedala, no još nekih 3.800 treba napuniti. I ako to itko može onda je to Emirates.

De

Nesumnjivo pun pogodak ZG aerodroma. Međutim vi kažete : „Jednako tako liniju će koristiti i putnici iz Zapadne Mađarske, Sjeverne Bosne, Južne Austrije i Zapadne Srbije, koji su od Zagreba udaljeni na manje od 200 km.“ Po meni za putnike iz Zapadne Srbije bi to trebala biti strahovita dumping cena karte da bi se isplatilo ići u Zagreb. Iz više razloga Gledajući na severozapadni deo Srbije u Hrvatsku možete ući na tri mesta (izuzimajući prelaz Batrovci – Lipovac na auto putu) Bezdan-Batina, Bogojevo-Erdut, Bačka Palanka – Ilok da ne pominjem da su sva tri prelaza regionalna tj ne nalaze se na žili kucavici – auto putu BG-ZG što znači mnogo više od tih 200 km – vremenski tj mnogo više od neke priče 3 sata kolima do ZG! Svako usmeravanje ka autoputu vas logično vodi u BG jer je bliži i mnogo brže se stiže u isti ili se produžava vaše putovanje za minimum još 2 sata. Veliko je pitanje da li bi neko sebe maltretirao za 50 -100 Eura razlike u ceni da putuje u ZG u proseku oko 5 sati i pri tome prelazi granicu gde ga mogu sačekati i gužve (ako reši da ide auto putem) a pri tom ima i troškove puta do ZG. Zapadna Srbija i Jugozapadna Srbija tim više. iz Šapca vi morate na petlju ispod Rume a tu ste na auto putu i BG vam je na dohvat ruke. Sve ispod Šapca znači prelazak dva granična prelaza SRB-BiH i BiH-HR što vremenski odnosi previše vremena da bi se u ZG stiglo za samo 3 sata. Pored cene kao primarnog faktora upitno je i vreme poletanja iz Zagreba da bi cela priča imala neku realnost.

Odgovori
Al

A gledajte Dejan, jasno je napisano da tih putnika neće biti mnogo. Putnik iz Zapadne Srbije ima dvije opcije:

Avionom OSI-ZAG-Emirates, za one koji se ne žele mrcvariti i imaju novaca za luksuz da se ne mrcvare

ili autom do Zagreba 3 sata ako im 100 EUR mnogo znači. A ne znači ako je jedan putnik, ali ako na put ide poslovna delegacija (a takve obično idu na dalja putovanja), obitelj sa 4 člana ili sportska/kulturološka/znanstvena/obrazovna grupa, onda je to 100 EUR x 4,5,6…20 osoba. A to više nije zanemarivo.

Eto moja grupa ide na turneju u Shanghai u 10. mjesecu. Ide nas 25. 100 EUR razlike je 2.500 EUR. Za to ću i te kako busom ili avionom potegnuti do BEG, VIE, BUD, VCE, MUC… a vrijeme putovanja nije mi toliko bitno (tamo smo 10-12 dana ovisno o letovima). Prošli puta smo za Taipei išli iz Frankfurta (Cathay Pacific via HGK), a do tamo autobusom. Uštedjeli smo 3.000 EUR i nakon što smo platili autobus. Na Martinik smo išli iz MUC (MUC-CDG-FDF) što je bila ušteda od 8.500 EUR nego što je bila najjeftinija karta ZAG-CDG-FDF za tu količinu putnika. Čak je opcija CDG-FDF bila skuplja nego iz MUC.

I naravno, dok kompanija koje će privlačiti putnike nije bilo takvih putnika je bilo malo, ali dolaskom Air Transata i Emiratesa takvih putnika će svakako biti više. Končano putnici iz Zapadne Srbije, pa i iz Beograda putuju iz BUD ako im je to povoljnije. Jednako tako će putovati i iz ZAG koji je suvremenim autoputom na 3 sata vožnje, uključujući i granicu. Poglavito zimi kada će Emirates imati abnormalne akcije i dumping.

De

@Alen
Alene jasno je kao dan da kada su u pitanju kompanijska (korporativna putovanja) Gde putuje delegacija razlika u ceni jeste značajna, međutim i avio kompanije se trude da privuku te putnike sebi, čak i agencije za prodaju karata čuvaju takve mušterije kao zlatnu koku, pa su i cene karata malo drugačije. Ako moja firma ima godišnji promet preko 1000 avio karata naravno da će cene karata biti za nju sa velikim popustima. Čak ni prodajni uslovi neće biti isti imaćete pravo zamene karte bez doplate za ekonomsku klasu, pravo promene imena na karti bez doplate itd itd. Posle izvesnog broja prodatih karata i besplatne karte na pojedinim destinacijama itd itd Logično je da će uvek postojati više opcija od tačke A do tačke B ali uvek uz uslov vredi li razlika u ceni predmetnog maltretiranja? Uvek je u nekom trenutku neka od kompanija davala povoljniju cenu od drugih. Pa će tako i firma razmišljati. Da li joj je bolje da posluje direktno sa nekom avio kompanijom uz veće popuste, ili sa Agencijom uz manje popuste ali za sve avio kompanije (pitanje da li je kompanija striktno orjentisana na jedno tržište ili je globalna, pa će ako je uske poslovne orjentacije poslovati sa avio kompanijom a ako je u pitanju global sa agencijom). Daću jednostavan poslovni primer. Teško da ću ja biti sposoban za neku akciju u firmi sutradan posle zamornog putovanja (recimo više od 8 sati letenja i nekim među sletanjem) ako treba da putujem suvozemno još par sati sa nekog od aerodroma u okolini. Mojoj firmi je jeftinije da me sutra ima odmornog i spremnog za akciju. Opet ponavljam uvek se može naći odgovarajuća karta iz vaše matične polazne tačke. Bitna je i kompanijska organizacija kao takva. Na porodičnim putovanjima nisu takvi popusti ali opet blagovremeno i ranije kupljena karta donosi značajno manju cenu pa će to kompenzovati priču o suvozemnom putovanju do nekog drugog aerodroma zarad uštede. Ono što je jasno kao dan i to UVEK treba koristiti je novootvorena linija i nova kompanija na aerodromu. U početku su uvek damping cene da bi se linija „razradila“ i privukli putnici!

Al

Deane, Emirates je poznat po dumpingu na početku linije i tijekom zime.

Vi govorite o kompanijama koje kupuju 1.000 karata. Takvih ima za nabrojit na prste jedne ruke. Velika večina kompanija ne kupuje ni izblizu tolik broj karata, pa ni nema nekih značajnih popusta. I bez obzira koliko gleda na „premorenost“ djelatnika u prvom redu gleda na trošak putovanja. A realno Beograd-Zagreba je 3 sata vožnje. I nije neki napor.

Kao što rekoh, ako su Hrvati krenuli putovat iz Beograda, sigurno je da će i Srbi iz Zagreba. Toviše što je standard u Srbiji bitno manji i daleko se više gleda svaki euro.

Š

Vraća nam se 777. Jest druga kompanija (prije je bila MH) ali sa istim ciljem. Šteta što su zatvorili predstavništvo MH-a u Zagrebu a dobro su dobro poslovali bar što se tiče našeg predstavništva.

Odgovori
Al

Da, da… letio sam tom linijom za Kota Kinabalu preko Kuala Lumpura (i Beča), a uz to sam jednom letio i ZAG-VIE leg i nazad sa njima (bili su u code-share i sa OU i sa OS). Oba puta i tamo i nazad avion je bio opako popunjen iz ZAG. Preko 150 putnika, od čega je 50-tak izašlo u VIE, te se ostatak napunio za KUL. Samo mislim da je onda bila 777-200, zar ne?

Š

Tako je. Dvjestotka je bila.

Al

E da… što smo bili mladi… :-)

de

Ovo mi izgleda previše bajkovito.

Odgovori
Al

Business se ne temelji na bajkama. I Etihad/Jat deal je izgledao bajkovito, pa je realnost.

Emirates je u financijskim problemima. I to ozbiljnim. Ako bi ikada bili oprezni sa novom linijom onda je to sada. Prije godinu dana oni bi uletjeli u nešto što nema ekonomskog rezona jer su imali nepresušne izvore novaca. No danas to nije tako.

I zato budite sigurno da su opako istražili potencijale i dobro premislili prije nego su krenuli u ovu liniju. Milijun turista i 350.000 dijaspore, hrvatski vojnici na Bliskom Istoku, političari, poslovnjaci… To nisu male brojke. Vrlo dobra podloga za isplativost ove linije. A konkurencija zanemarivo mala (za razliku od ostalih destinacija gdje lete, a suočeni su sa ogromnom konkurencijom više desetaka europskih, kineskih, bliskoistočnih, japanskih, indijskih, malezijskih, singapurskih, tajvanskih, tajlandskih, filipinskih, afričkih, australijskih, indonezijskih i ostalih kompanija koje lete na isto tržište)

be

alene, a gdje ja spadam :-)?
niti sam turist niti sam poslovnjak a niti sam vojnik….. ;-)
sala mala….po podtacima VRH u Dohi, na Bliskom Istoku trenutno zivi i radi oko 8 000 osoba s Hrvatskim drzavljanstvom

go

U kojim ozbiljnjim finansijskim teškoćama je Emirates? Poslednju godinu, kao i prethodne su poslovali pozitivno? Neke insiderske informacije možda za 2016-2017? =)

Raduje me neizmerno da se u neposrednom susedstvu desio takav „game changer“ koji će iz temelja da preporodi civilno vazduhoplovstvo.

Al

Beduin:
Vi spadate u kategoriju onih sa kojima bi ja rado popio kavu! :-)

Da, taj podatak ima smisla. Znam niz mojih poslovnih partnera koji rade na Bliskom istoku doslovce putuju svaki tjedan kući. Primjerice jedan moj partner koji je visoko pozicioniran u rukometnom savezu, radi u Ministarstvu sporta Katara, kao savjetnik. I svaki ponedjeljak putuje u Dohu, a u petak se vrača u Zagreb.

Naravno, prave brojke su uvijek veće, jer ima i ljudi koji nisu prijavljeni ili rade na crno na turističku vizu. Ali slažem se da je ovo realna brojka prijavljenih osoba.

gorkov:
više o tome možete pročitati u članku od prošlog utorka:

http://tangosix.rs/2017/10/01/hoce-li-etihad-preziveti-da-li-ostaje-u-er-srbiji/

Be

Da, njima u Qatru ne zgodno poradi izravnog leta.
Neki moji kolege u Dubaiju vec uvelike planiraju bar jednom mjesecno do HR.
Meni je malo kompliciranije jer sam u Saudiji….svejedno mi ostaje jedno presjedanje.
U odlasku za HR li linija mi je fantasticna….al u povratku malo zeznuta poradi konekcije za Dammam…..
No, u svakom slucaju, ako po zimi bude tako jeftina karta….bit ce i koji dan „bolovanja“ olitiga emergency leave …..

go

Očigledno je da stalno mešate mere operativne efikasnosti za finansijske indikatore. Sve što ste naveli u članku nema nikakve veze sa finansijskim stanjem Emirates. Evo samo jedan primer: radim u kompaniji koja je jedne godine otpustila nekoliko hiljada ljudi, a te iste godine bila je finansijski najuspešnija u istoriji. Sa finansijske strane Emirates veoma pristojno stoji. Imali su operativnih poteškoća, pre svega nešto smanjeni LF ali su uspešno povećali operativnu efikasnost i ostvarili su veći profit nego prethodne godine.

Vrlo ste dobri u deskripciji i uživam da saznajem informacije iz vaših članaka, ali ste vrlo „tanki“ sa analizom. Da ste potrošili dodatnih 15 min saznali biste da Emirates linija za Budimpeštu sa 30% više letova nije ni 2 godine nakon uspostave dosegla 200.000 putnika, a da im je LF bio dosta niži od 80% (i to na A330, tek kako će sad da bude sa B777!) Pri tome potencijali, pre svega turistički Budimpešte i Zagreba su neuporedivi.

Al

Mi ovdje govorimo o indikatorima, a odgođena isporuka velikog broja aviona svakako jest indikator loših financija, nije li?

Što se tiče Budimpešte i Emiratesa, ja imam bitno drugačije informacije nego vi. U prvoj godini su imali LF od 80% i 150.000 putnika u manje od godine dana. Odlični rezultati i jesu bili razlog uvođenja 777-300 umjesto A330:

„The launch of Emirates’ new daily link to Dubai saw a major development for Budapest Airport last October. Adding the flagship service to its route network meant the previously underserved Budapest-Middle East and beyond, to Asia and Australia, was more accessible than ever, as well as significantly boosting the Hungarian gateway’s impressive traffic growth results.

Today, the Central European airport celebrated the continuous demand on the link, as the airline introduces its higher capacity 777-300s on the airport pair. Having reached almost 80% load factor, carrying 150,000 passengers, the need for expansion has been clear in recent months, as the route has matured. Upgrading to a new three-class aircraft, adding a first class cabin on the service, more than proves that there are high-yielding passengers deriving from the capital city airport and the need for further capacity on the route. „

Al

…a 777-300 je, Gorkov, uveden još 2015. na liniju za BUD, a ne da se tek treba uvesti.

go

Bio sam u pravu, ne razlikujete indikatore finansijskog stanja tj. finansijske indikatore od mnogih drugih stvari. Finansijski indikator je npr. profitna marža ili racio solventnosti, ili racio likvidnosti…profitabilnost kapitala i mnogi, mnogi drugi. Napisati da je Emirates u ozbiljnim finansijskim problemima, a to ne potkrepiti niti jednim finansijskim indikatorom nije analiza. To je baš, baš tanko, ali ne zamerim, ne morate ni vi sve znati, pogotovo ako vam nije osnovna oblast interesovanja.

Dalje, upravo sam i napisao da ste tanki u analizi zbog izvora informacija i načina njihove obrade. Uzeli ste jednu izjavu zdravo za gotovo i predstavili je kao nepobitnu činjenicu. Idemo redom…
Emirates je liniju Bud-Dbx otvorio u oktobru 2014 godine. Za tih nekoliko meseci imao je 132 leta sa 35.384 sedala (268 po letu-znači A330). Putovalo je 21.312 putnika, tj. LF je bio 60%.

Tokom 2015. bila su 728 leta sa 203.113 sedišta (279 po letu..znači A330 pa je 1. decembra 2015. počeo da leti B777). Putovalo je ukupno 155.218 putnika tj. ukupan LF je bio 76% i to sa 11 meseci letenja na A330 i 1 mesec letenja na B777.

Za 9 meseci 2016. godine ostvarena su 548 leta sa dostupna 197.185 sedišta (prosek 360, znači čist B777). Putovalo je 139.033 putnika tj. ukupan LF je bio 70%.

Sad mi recite gde ovde piše LF od 80% i gde ovde piše da je Emirates na destinaciju kao što je BUD prevezao 212.000 putnika, a vi tako olako istu brojku obećaste Zagrebu kao skoro garantovanu.

Oni ni ove godine, skoro 2,5 godine nakon uspostave linije neće dostići tu brojku. Ukupno svi putnici za/iz UAE u Bud (uključujući tu i nesrećni QR200 let koji kao leti za Dubai) nisu 2015. premašili 200.000, i to na aerodromu kakav je BUD sa takvim, pre svega turističkim, potencijalom (broj turista je nemerljivo veći nego u Zag).

PS. Ne pada vam na pamet da su A330 u BUD zamenili sa B777 zato što su sve A330 jednostavno povukli iz upotrebe krajem novembra 2015. godine na primer?

Za sve ovo je bio potreban sajt Statističkog zavoda Mađarske, jedan digitron, 15 min vremena uz jutarnji čaj.

Al

Gorkov, indikatori krize u kompaniji su i te kako jaki. Samo neki od najavljenih poteza:

– rezanje privilegija putnika u Emiratesu, koji je upravo bio poznat po velikodušnoj usluzi. Smanjenje luksuza i daleko bolje ponude nego kod konkurencije definitivno nije nešto što smo očekivali od Emiratesa, konačno oni su upravo na tome i stvarali reputaciju „drugačijeg prijevoznika“.

– Emirates je krenuo sa naplatom boljih sjedala i

– smanjio prtljagu na samo 20 kg u ekonomskoj klasi,

– najavio je smanjenje radne snage

– Emirates je šokirao strukovnu javnost uvođenjem nekoliko A380 u high-density sa dvije klase i ukupno čak 615 sjedala. Clark je ove avione namijenio za Copehnagen, Bangkok i neke druge destinacije. Ovo su A380 sa daleko najviše sjedala na svijetu, obzirom da su do sada najviše sjedala imali Qatar sa 517 sjedala, Air France 516 i Lufthansa 509, što je čak 100 sjedala manje nego ovi Emiratesa.

– Potom nas je Emirates iznenadio objavom kako je profit pao za nevjerojatnih 64% u drugom polugodištu 2016. (prema nekim izvorima 75%).

– 27. prosinca Airbus je objavio da je dogovorio prolongiranje isporuke 12 A380 i to 6 sa 2017. na 2018. i još toliko sa 2018. na 2019.

– Iako je sam Tim Clark 2015. objavio da neće otići iz Emiratesa do 2025. sve su glasnije informacije njegovog odlaska u mirovinu u idućih par mjeseci.

– Čak štoviše Emirates je zaposlio Christoph Muellera, koji je u stručnim krugovima poznat kao CEO za krizne situacije, kojeg su u krizama angažirali između ostalog Brussels (nakon bankrota Sabene), Aer Lingus (izvukao ih iz velike krize i gubitka 2009.) i Malaysian, te na neCEO pozicijama LOT, Luxair, TUI, Lauda. To što je Mueller postavljen za CTO (chief transformation officer) dovoljno govori da stanje u Emiratesu više nije bajkovito. Strukovni kuloari tvrde da je upravo Mueller budući CEO Emiratesa.

– Emirates je krenuo u naplatu ulaska putnika koji nisu business i prva klasa u svoje lože

Sve ovo pokazuje da kompanija izlazi iz svoje dotadašnje poslovne strategije, da reže na sve strane i da stanje nije dobro. Kao što sam i u tekstu napisao, stanje nije kaotično, nije ni predbankrotno, nije čak ni vrlo loše, ali kompanija na vrijeme poduzima mjere da stanje ne bi otišlo u zonu u kojoj se neće moći vratiti.

Informacija o LF i 150.000 putnika na A330 je službena informacija na Budimpeštanskoj zračnoj luci. Ni na koji način to se ne može smatrati pristranom ili dvojbenom informacijom.

Gdje ste vi pročitali da sam ja „obečao“ 210.000 putnika, pobogu? Ja sam rekao da ako Emirates bude imao na ZAG svoju prosječnu popunjenost onda će biti ta brojka. Niti sam što obečavao, niti predviđao. Potrebno je tekst čitati sa razumijevanjem.

Svi znamo da su A330 povukli i time linije mijenjali sa 777, pa to smo višekratno puta napisali ovdje u komentarima, a piše i u članku da im je ekskluzivna flota 777 i A380.

Nije vam točna informacija da su svoje A330 povukli u 11. mjesecu 2015. Posljednje A330 i A340 su povukli 8.11.2016. dakle godinu dana nakon što su u BUD zamijenili A330 sa 777 (1.12.2015.). To znači da nije jedini razlog povlačenja bio ukidanje A330 jer su ih još imali u floti godinu dana, tj. da je bilo i linija na kojima su A330 ostavili jer su bile lošije od BUD.

Za svaki podatak u tekstu treba potrošiti 15-tak minuta ili čak više. Puta poprilično podataka. Ove tekstove ja pišem 10-15 sati i provjeravam podatke. Ali niti sam smatrao da kao potencijale linije za ZAG trebam komparirati BUD, niti sam to učinio (to ste učinili vi u komentarima i to je dobro), niti to smatram i sada da je samo BUD trebalo uporabiti kao izdvojenu referencu. Hvala na vašim informacijama i upravo tome i služi ova rasprava da se stvari mogu sagledati u još široj perspektivi.

Jo

Gorkov, ako treba da analiziramo druge gradove gde Emirates leti, onda nesmemo samo da uzmemo Budimpeštu nego i druge gradove ko što su Beč, Venecija… pa da napravimo neke zaključke. Budimpešta ima i Vizzair koji leti za Dubai i Air Kinu koja leti za Peking i Ajđin za Atinu (koje isto ima letove za Aziju) i Pegasus za Istambul, i Belaviju za Minsk, Egipter za Kairo, a što sve Zagreb nema.

go

1. Napredujemo, od svega što ste napisali u odgovoru naveli ste jedan jedini finansijski indikator…..profitabilnost kompanije. Sve drugo što ste napisali bez ovog indikatora pada u vodu i ne znači ništa. Bez takve informacije jednako je moguće npr. da možda kompanija jednostavno menja strategiju, pravi novi produkt mix, novu strukturu da bi ostvarila veći profit. Pišem ovo samo kao primer.
Kompanija koja je likvidna, solventna i ostvaruje profit iz godine u godinu nije u ozbiljnim finansijskim problemima. Tu nema dileme. Vi mešate finansijsku poziciju kompanije danas sa onim što ona može eventualno da bude u budućnosti, bilo ona pozitivna ili negativna. Kompanija kakva je Emirates sasvim sigurno preduzima mere da NE DOĐE u ozbiljne finansijske probleme, što ne znači da ona JESTE u ozbiljnim finansijskim problemima kako vi tvrdite. To je veoma velika razlika.

2. Nekako sam bio uveren da ste napisali da imam pogrešne podatke o LF Emiratesa u Bud. Nemam….bili su uvek ispod 80%, a ukupni LF Emiratesa od otvaranje linije je 72%. To je nekih 8% razlike od vaših „informacija“ što čini tu tanku razliku između profitabilnosti i gubitaka. I sam sam napisao da je 2015. bilo 155.000 putnika Emirates u Bud. to nije sporno no jeste vaša „službena informacija“ o LF

3. „Ukupno u godinu dana Emirates će ponuditi 265.720 sjedala na zagrebačkoj liniji, a uz prosječnu popunjenost od 79,6% koliko kompanija ima, za očekivati je dodatnih 212.000 Emiratesovih putnika iz Zagreba u idućih godinu dana. To znači da će Emirates akumulirati godišnje povećanje broja putnika u Zagrebu od 7,6%.“

Da, verovatno tekst nisam čitao sa razumevanjem pogotovo ovo NEpredviđanje povećanja putnika za 7,6%. Izvinjavam se zbog toga.

Niko vam ne zamera što nemate dovoljno vremena da analizirate svaku informaciju koju plasirate, pobogu ovo je ipak samo internet portal a ne doktorski rad. No, moja zamerka je bila i ostala odsustvo sluha i/ili želje za učenjem izvan referentnih okvira unutar kojih pišete pa ćete radije potrošiti sate odgovarajući na komentare ovde umest što ćete potrošiti 15 min (dodatnih doduše) i naučiti nešto novo.

Al

Pobogu Gorkov, ne trošim sate na odgovaranje ovdje. Ali na članke ih trošim. Rado bih pročitao neki Vaš članak. Iskreno bih.

sa

ekonomska klasa emirates je u istom nivou kao i svih ostalih prevoznika mozda i losija od turkish ,koga briga kakva je biznis klasa kao da neko baca novac na to.Verovatnoca da se putnik iz Srbije uputi na aerodrom Zagreb zbog razlike u ceni 50-100 evra je ravna nuli.

Odgovori
Al

Saša niste u pravu, pokazao sam vam niz konkretnih primjera. Ne nekoliko, nego niz.

I ne govorimo o 50-100 EUR. Ne za letove prema dalekim destinacijama poput Australije, Kine, Japana, Filipina, Taivana, Koreje… govorimo o bitno više. I o nekoliko putnika zajedno (poslovna delegacija, obitelj od 4 člana, sportske i druge grupe), a to je onda nekoliko stotina EUR uštede (za isti trošak automobila).

Business i prva klasa? Iznenadili bi se. Na ovim prostorima ima popriličan broj ljudi koji su vlasnici i najviših statusnih ff kartica (senator LH, čak znam i jednoga iz Sarajeva i dvojicu iz Zagreba koji imaju HON status). Mislim da gledate to sa krive perspektive. Vaše i moje. Političari, poslovnjaci, estrada i ostali show business, vrhunski sportaši, najviši znanstvenici (kojima uvijek netko drugi plača business karte iako imaju niska znanstvena primanja), vrh kulture (dirigenti, ravnatelji, primabalerine…), mafija, visoki državni službenici (ministarstva, vojska), visoko svećenstvo, najviše medijske zvijezde, profilirani lječnici (koji dolaze ubrati novac na skupim operacijama ili to odlaze činiti negdje drugdje)… nema toga malo, moj Saša… vjerujte da nema.

Kada sam prošli puta bio u business loži Air Serbije iznenadio sam se koliko je ljudi bilo unutra i kolika je gužva bila. Toviše što na letovima gdje sam bio ja nije bilo gotovo nikoga u business klasi. Stvarno sam bio fasciniran. Mislio sam da će biti 5-6 ljudi, bilo je krcato (bar 30-40 ljudi).

Emirates će nuditi preko 100 sjedala dnevno u business i prvoj klasi iz Zagreba. Vjerujte da će se potruditi da dobar dio toga bude napunjen, a ne da zjapi prazan. A to sigurno neće moći na Zagrebu i neposrednoj okolici, nego će morati privući svakog, ali baš svakog visokoplatežnog putnika u regiji. Kao što to čini i drugdje.

Ne

Mislim da je analiza i previse optimisticka, cak i senzacionalna u odnosu potencijala akumuliranja putnika koji ce koristiti Emirates iz i za Zagreb. Najveca kontingenta ce dolaziti od hrvatske emigracije i azijskih turista. Ono sto ce biti mrvice ili cak nerealna target grupa, autor predimenzionira na znacaju. Tu pre svega mislim, da su nebitni hrvatski vojnici u Avganistanu i Iraku, kojih sve ukupno da li ima par stotinjak, a pridaje im se potencijal kao da su Francuski ili Poljski vojni kontingenti od par hiljada. Zatim, spominju se putnici iz zapadne Srbije, za koje je autor izracunao da su udaljeni 200 kilometara od Zagreba, sto je netacno jer najzapadniji grad u Srbiji je udaljen min. 300 kilometara. Opcija ici do Osijeka autom, pa od Osijeka do Zagreba avionom da bi se letelo Emiratesom od Zagreba za Dubai je nelogicno, kada iz Beograda ima direktan let za Dubai. Takodje, zanositi se idejom da ce se pokupovati putnici iz Skopja i Pristine, koji ce leteti za Zagreb, pa opet se letom vracati ka Skopju je jos vise suluda zelja, kada Skopje ima direktan let za Dubai, a Pristina mu je na svega 80 kilometara. Takodje, oba gradova imaju dnevne letove Turkisha za Istanbul i dalje ka Dubaiu. Iz teksta se stice utisak da je ovo spektakularan dogadjaj, koji ce uciniti pometnju u avio-biznisu u regionu, a ja mislim da je samo vazan za Zagrebacki aerodrom i plus Sloveniju, kao mali deo naseg regiona. Autor je u dosadasnjim analizama iznosio puno stalozenije i smirenije analize, otkud ova euforija i entuzijazam? Ako su i u Emiratesu radili ovakvu analizu, mislim da ce racunice morati da koriguju, premda verujem da je njihova SWAT bila puno objektivnija i realnija.

Odgovori
ix

Pa dobro, Alen je pozitivno raspoložen spram aerodroma i prevoznika koji su mu dragi. Nije sramota imati velika očekivanja, pa čak i preterati u njima tu i tamo :)

Nama koji smo manje emotivno vezani za ZAG prilično je jasno da će EK, TK i QR sa ovim silnim kapacitetom već na leto kreirati potpun overkill u Zagrebu koji će se zatim pretvoriti u cenovni rat do istrebljenja (verovatno će „pripomoći“ i Etihad koji će iz BEG ponuditi bagatelne cene putnicima iz Zagreba kako bih ih eventualno privoleo na dva presedanja umesto na jedno). Biće to jedan predivan happy hour za putnike i mislim da će se čak isplatiti odlazak kombijem do Zagreba kako bi se odande uhvatilo nešto od tih silnih letova po super cenama. I to će tako da traje otprilike do kraja godine a onda će početkom 2018-te najpre Turkish da odustane jer su u najtežoj poziciji. Qatar će se držati još neko vreme ali na kraju će, kao i Turkish, svesti svoju ponudu na jedan dnevni let (uskotrupni). Brojevi će svakako porasti, i ukupno gledano biće novih putnika od ove linije DXB-ZAG, ali baš i ne u meri koja označava prekretnicu u istoriji avio saobraćaja.

Al

Nenad, zar u tekstu piše drugačije? više nego jasno je navedeno da će daleko najveći broj putnika biti turisti iz Azije i Australije, te dijaspora iz Australije, Azije i Afrike. Svi ostali su maleni i nisu bili argument za pokretanje linije. Ali su dobrodošli i Emirates će se potruditi privući ih. Kao što to rade i drugdje. Kao što su putnici iz Zagreba donedavno putovali Emiratesom iz Beča i Budimpešte.

Uopće nisam predimenzionirao regiju, konekcije i krađu drugih tržišta. Jasno sam naglasio da je ta kategorija mala, a među njima najveći broj potencijalnih putnika je iz Slovenija. Što i jest činjenica (jednako kao što ti isti Slovenci danas koriste Qatar i Air Transat, a do jučer su bili zavidan broj flyDubaievih putnika). I to jasno piše u tekstu.

Vojnici u Afganistanu i Iraku su potpuno nebitni jer idu charterima. Ali individualci među njima koji se hitno vračaju (smrt, bolest, rođenje djeteta, sud, izvanredna smjena, ekstremna neprilagodba…), političari koji ih odlaze posjetiti, visoki vojni časnici koji rade pojedini segment opslužništva, nadzora ili zapovjedne fukcije, osobe koje su sa njima vezani (trgovina, mediji, zabava, svečenstvo, državni službenici)… Konačno nisu to samo vojnici. To su i plačenici u paravojnim organizacijama. Tako 200 zaštitata Bilić Erića radi na zaštiti američke ambasade u Bangkoku. Mijenjaju se svakih 6 mjeseci (dakle 800 karata godišnje), ali i niz ljudi iz firme odlazi dolje radi problema, opskrbe, nazdora, organizaicije. Samo oni imaju preko 1000 karata godišnje. A nisu jedina organizacije dolje. O neinstitucionaliziranim individualcima da i ne govorimo. Jel ta brojka presudna? Naravno da nije, nije čak ni bitna, to i tekst jasno kaže. I to sigurno nije bio argument Emiratesa kada se odlučivao za liniju. Ali hoće li ona akumulirati dodatnih par tisuća karata? Naravno da hoće!

Ovo o putnicima iz Srbije sam već objasnio u jednom od komentara gore, pa da se ne ponavljamo.

I ovo oko flyDubaia je jasno naglašeno u tekstu koji su argumetni i zašto nešto što je nelogično u praksi jest drugačije. Govorim na iskustvenoj opservaciji i ozbiljnoj analizi putnika na toj liniji. Još jednom istićem da je više putnika letjelo za Dubai Emiratesom iz Zagreba preko VIE, MUC, IST, ZRH, nego flyDubaiem. Sapienti sat! No u tekstu se jasno naglašava da je i ta kategorija (PRN, SKP) malena, pa se onda nigdje ne istiće kao konekcija, već samo jednom „a biti će i putnika iz“. Uvijek se istiće SPU, PUY, DBV, ZAD, BWK, OSI, SJJ, BNX kao gro transfernih putnika ove linije.

Ovaj događaj svakako će poremetiti stanje u regiji, ne toliko koliko je ulazak Etihada u Jat, ali da će imati velik utjecaj, o da… hoće!!!! Vrijeme će pokazati.

Emirates jest radio analizu, u to budite sigurni. U lošem su financijskom položaju, režu sve što rezati mogu, pa i ono što ne mogu. I prije godinu dana su si mogli dozvoliti uletiti u neisplative poslove radi ogromnih novačanih priljeva. Danas ne mogu. I onda budite sigurni da su i te kako analizirali liniju, da su vrlo oprezni, i da idu na sigurno. I odabrali su Zagreb. Oni su izračunali da je to isplativo i tu su. A to znači da je dobar dio argumenata iz ove analize točan.

P.S.
U svim analizama u kojima sam pokazivao prednosti i velike iskorake Beograda i Air Serbije ili kritizirao Croatiu, ZL Zagreb, ECA… jednake komentare sam dobivao sa hrvatske strane. Samo se ovdje nisu pisali, nego sam ih dobivao mailom, usmeno, preko odvjetničkih demantija, prijetnjama tužbom, potezima čelništva tih kompanija, hrvatskim blogovima (čak me se i ozbiljno opisuje kao „izdajnika“)… U vašem slučaju dijametralno je suprotno. Kaže poslovica „ne pucajte na glasonošu“. Sorry, ekipa, ali ozbiljna analiza iznosi činjenice, realne pretpostavke i premise. Sviđale se one vama ili ne. Svaka analiza ima mogućnost pogreške, ali ako je ozbiljna ne boja se nacionalno, niti emotivno. Ne postoji mogućnost da analitičar prije dva tjedna bude „dobar i realan“, i takav je mjesecima, a onda postane „nerealan“. To ne govori o analitičaru, nego o subjektivnosti čitatelja.

Ne

Alen, time sto na svaki komentar, sa kojim niste saglasni, ulazite u raspravu sa citaocima, ostavljate utisak da ono sto ste napisali ili nije bilo dovoljno jasno, argumentovano i precizno, pa se morate doobjasnjavati ili da osecate krivicu i imate potrebu da se pravdate. Vi ste napisali to sto ste napisali u analizi, i stvar je citalaca kako ce to razumeti i komentarisati. To je zdrava javna debata, i kultura polemisanja, suprotno je pasti na nivo rasprave djangrizave zene, koja je ubedjena da je uvek u pravu, i da u to zeli ubediti celo selo.

Ovo su formulacije, koje boldirano, vi isticete kao argument za akumulaciju putnika izvan kategorija turista i dijaspore: “velikog dijapazona potencijalnih putnika; nemala je i politička aktivnost na ovom području, što akumulira dodatne putnike; privući i putnike iz okolnih zemalja; velik broj konektiranih putnika”, sto sve zajedno navodi na zakljucak da uopste niste mislili na zanemarljiv broj putnika (izvan one dve kategorije) kako se u odgovorima zelite doobjasniti.

Pripisujute mi subjektivnost, verovatno zeleci me time diskreditovati kao citatelja. To uopste nije uvreda za citatelja, pa i za mene, jer ste u pravo – da, ja, sa mojim komentarom na vas tekst, sam subjektivan, isto kao i svi ostali komentatori sto su subjektivni. Medjutim, kako se kaze „sudi ce mu objektivna javnost“, to znaci da vise subjektivnih komentara, kada se kolektivizuju, dobija se objektivan stav, tako da u vasem slucaju osim mojeg subjektivnog stave, imate i druge subjektivne stavove da je analiza „bajkovita; da ste preterali u ocekivanjima; da nasuprot vasih ocekivanja ovo ne ce biti prekretnica u avio saobracaju; verovatnoca da ce se putnik iz Srbije uputiti u ZG zbog razlike u ceni od 50-100 evra je ravna nuli; da ste preterali tu i tamo; u jednom delu nerealno afirmativno pisete; imate pogresnih “ulaznih elemenata”“; dok, drugi citalac, izrazava sumnju da “Zagreb moze da iznese toliki obim posla i saobracaja, nema tu logike, nema tu ni ljudi, a ni posla nekog znacajnog”, a sto vi, kao faktor bitan za analizi, ne uzimate u obzir. Svi ovi subjektivni komentari, kad se uzmu skupa, dobija se objektivan utisak da u celoj analizi nedostaju negativni aspekti, slabosti pri realizaciji i zato se tvrdi da je isuvise bajkovita, afirmativna, kao da je PR Zagrebackog aerodroma i Emiratesa. Nema tu nista nacionalno ili emotivno, kako mi zelite pripisati.

Konacno, koliko vam tesko bilo prihvatiti, i vasa je analiza subjektivna, premda da time sto sebe smatrate za Glasnika, koji, jelte, nosi losu ali tacnu vest, ubedjeni ste da ste objektivan analiticar. To niko nije, pa ni vi, i zato vecina medija i portala imaju disclaimer da su stavovi autorovi i da oni ne odrazavaju stav portala. Tako je i na Tango 6, a i sami ste u jednom prejasnom komentaru napisali da se uvek ne slazete sa urednikom portala Tango 6. Kako onda mislite da ste objektivni glasnik, a da su svi ostali subjektivne „ubice“?

Na kraju, kazete da “Ne postoji mogućnost da analitičar prije dva tjedna bude „dobar i realan“, i takav je mjesecima, a onda postane „nerealan“. To ne govori o analitičaru, nego o subjektivnosti čitatelja”. Sta ce vam ovo? Pretstavljate se kao sujetni i narcisoidni covek, koji je ubedjen da je uvek u pravu, realan i da su mu sve analize podjednako dobre i kvalitetne. Ni svi romani Paola Kuelja, kao ni svi filmovi Stivena Spilberga ili svi albumi Erika Kleptona su podjednako dobri i da i kod njih ne postoji mogucnost da sa jednim delom budu dobri, a sa drugom losi. Za razliku od vas – da, ja zaista mislim, da u jednom teksu mozete biti dobri, a u drugome manje dobri.
Lp,
Nenad

ZZ

@Alen Kao i uvek, dobar clanak potkrepljen cinjenicama i realnim predpostavkama koje su u relativno maloj margini greske da su veoma realni.
Gde sam ja odrastao kaze se „Ne pucajte u pijanistu“

Za one koji misle da putnici iz regiona nece otici u Zagreb zbog jeftinije karte neka prouce broj putnika iz Kanade koji lete sa Americkih aerodroma kao sto je Buffalo iz istih razloga. Kod nas je bila razlika od 170 CAD x4 + parking u Buffalo-u je bio 40 CAD jeftiniji.
Sto Zagreb treba da obezbedi je siguran i jeftin parking u blizini aerodroma kao sto svi svetski aerodromi imaju (park&Fly tipa) jer jedan razbijeni automobil moze postati preskup.

Al

Bangkoku = Bagdadu*

Al

No, Nenad, ostaje nam vidjeti jesu li brojke od 1 milijuna turista iz Azije i ogromna dijaspora dostatni za ovu liniju ili nisu. U svakom slučaju u Emiratesu sjede vrhunski svjetski stručnjaci (koji su dalekoooo iznad Vašeg i mojeg nivoa, u stvari daleko iznad nivoa najviših stručnjaka u cijeloj našoj regiji), te koji ne otvaraju linije bacanjem graha ili gledanjem u šalicu kave, nego ozbiljnom analizom, jer je poslati 777-300 „samo tako“ ipak malo previše riskantna stvar koja gubi puste milijune USD. Zasigurno ćete se složiti samnom kada kažem da su prije otvaranje linije ozbiljno analizirali tržište, potencijale i postavili strategiju.

A što se tiče rasprave. Pa to bi i trebala biti osnovna premisa svakog foruma zar ne? Osobno smatram uvredom čitatelja ako se ignorira rasprava. Pritom i sam mnogo naučim. A ako Vama smeta rasprava, iskreno mi je žao. Ja ću svakako nastaviti raspravu sa čitateljima koji to žele. Oni koji to ne žele, a bože mili…

ix

Jasno je da su liniju analizirali i isplanirali vrhunski stručnjaci. Ono oko čega se, može biti, ne slažemo je strategija iza otvaranja ove linije (jer svaka stručno isplanirana linija ima neku svoju strategiju). Ja, na primer, mislim da je primarna strategija Emiratesa na ovoj liniji da nižim cenama, dobrim proizvodom i atraktivnim konekcijama poraze konkurenciju. Emirates je prevoznik koji se može uvrstiti u „predatore“ koji imaju kapacitet da delimično ili potpuno unište konkurenciju na linijama koje lete. I ja mislim da će prevashodno na to ići u Zagrebu, to jest, da im na pamet ne pada da traže 360 novih putnika dnevno (ili neka bude 290 putnika ako je LF 80%) već će jednostavno nastojati da najveći deo toga pokupe od Qatara i Turkisha, još nešto malo od LH i JU, i na kraju će tu biti i nešto novih putnika svakako – ali ih neće biti 200 hiljada godišnje. No to i nije nešto što se tiče Emiratesa, oni će biti zadovoljni kada napune svoje letove.

Al

Ma neosporno je Emirates predator i njemu jest osnovni cilj uništiti konkurenciju. Tu sumnje nema ni najmanje. Samo konkurencija je oštar protivnik. Ne vidim da je Qatar smanjio broj letova, niti Turkish, ni Lufthansa… na tržištima gdje je došao Emirates.

Jednako tako Emirates stvara nove putnike, kao što je to učinio i Qatar i Turkish. Nitko od njih uspio otjerati konkurenciju.

Emirates će htjeti privući putnike. I zbog oga će se reklamirati, dumpingirati će cijene, davati pogodnosti… Da popune svoje avione. Hoće li pritom oteti nešto putnika drugima, ili privući potpuno nove, to je njima svejedno. A konkurencija će se truditi da im ne otmu previše.

Cg

Zanimljiva analiza.
Pohvale kao i uvijek za autora.
A nisam znao da Emirates leti samo na B777 i A380 ?! Jeli to jedinstven slucaj u svijetu ? Dali jos neka kompanija ima samo 2 tipa sirokotrupnih aviona u floti ?

Odgovori
be

nisam ni ja to znao…mada mi je oduvijek bilo cudno sto Emiratesova velika ptica radi na stajanci u Dammamu, na samo sat vremena od DXB

Al

Hvala Laki.

Da, oni imaju samo 777 i A380. To je apsolutno jedinstven slučaj u svijetu. Od 1995. u floti nemamu uskotrupce, a i tada (od osnivanja) su ih imali samo tri. Lete i superkratke linije od svega 45 minuta sa 777. Nevjerojatno. I na tome baziraju svoj business. Održivo? Vidjet ćemo. Ima naznaka da bi mogli uvesti uskotrupce, svakako analiziraju tu mogućnost. Hoće li? To sada možda zna 2-3 ljudi u vrhu kompanije. No, da to odluče, to se sigurno neće desiti u idućih 3-4 godine koliko im treba da nabave uskotrupce.

Samo širokotrupce ima i Virgin Atlantic, no oni ni ne opslužuju kratke linije, već isključivo interkontinentalne, za raliku od Emiratesa koji ima popriličan broj linija do 4 sata leta za koje bi uskotrupci bili dobri, pa i do 2 sata za koje bi bili nužni. Singapore i Cathay Pacific imaju samo širokotrupce, ali imaju i svoje regionalne kompanije sa uskotrupcima.

Bo

Emirates jedan dnevni let između Dohe i Dubai-a (379km) obavlja sa A380.

Cg

Hvala Alen na iscrpnom odgovoru.

ZZ

@Boki
To nije cudno ako je let pun. Japanci su to isto radili sa 747
AC na liniji Montreal – Toronto ima 3 tipa aviona (E190, A319/20/21 i A330 4:30 let a i ferry flight) u razlicito doba dana. Imaju 24 ili 28 letova na toj relaciji.

Al

Molim, i drugi put!

Boki, da, ali budimo realni to je više stvar imagea nego logike. Konačno količina letove Qatara i Emiratesa između Dohe i Dubaia je toliko velika da ona nema nikakve ekonomske logike. Tu se definitivno pokazuje tko ima večega…

Ne

A secamo se kad je jat leteo beg tiv sa dc10….jooooj…

Vl

Uzmi u obzir da ako ponesem više od jednog kvartet at the time, mogu da me optuže za promet određenih pića mimo propisa!
Kao i obično, sedi 5!

Odgovori
Al

Hvala na pohvalama Vladimire.

Lj

Čestitam na detaljnoj analizi,uzete su u obzir sve varijante i povezanost okolnih aerodroma i linija.

Ipak,mislim da u jednom delu teksta nerealno afirmativno pišete kada pominjete putnike iz SLO.Potpuno se slažem da je ovim putnicima povoljnije putovati iz ZAG nego iz BEG,kad govorimo o svim destinacijama ka Bliskom Istoku.Ipak,od Ljubljane do Plesa može se,kako Vi kažete,stići za manje od sat vremena,samo ako jako grubo kršite saobraćajne propise,osobnim automobilom.Iz iskustva znam da to putovanje traje dosta duže.Većina putnika sigurno ne koristi osobni automobil do Plesa, tu je i državna granica koja zna biti jako nepredvidiva,a koja Vam je „promakla“ u razmišljanju.
U isti koš stavljate udaljenost od Ljubljane do Novog Mesta,Ptuja,Celja.Da,od Ptuja i Maribora do ZAG je približno jednaka udaljenost kao do LJU,ali tu je opet državna granica.I od Celja se puno brže stiže do LJU.Novo Mesto je puno bliže Ljubljani,u odnosu na Pleso.
Eto,nekoliko pogrešnih „ulaznih elemenata“,naravno,ne tako krupnih,koji se odnose na putovanje kopnom.
Takođe se slažem sa komentarom koji je izneo Dejan,u vezi sa potencijalnim putnicima iz Srbije.
U svakom slučaju,zračnoj luci Zagreb i Emiratima iskreno želim dobro „punjenje“ i uspeh u poslovanju.
Pozdrav…

Odgovori
Al

Dobro, Ljubo između Ljubljane i Zagrebačke zračne luke ima 140 km, što je cca sat vremena vožnje. Više-manje ovisno o tome koliko kršite brzinu, no sat i pola sigurno nije, čak i sa gužvom na granici koje obično nema. Osobno do Ljubljane vozim sat vremena (kroz Hrvatsku bolje da ne kažem koliko, a kroz Sloveniju 140 km). Granice gotovo da i nema. Ipak je ovo sad samo provjera osobnih dokumenata (bez carine), ako idete na EU liniju, čak ni to, samo vam mahnu. Od 10 prelazaka, samo jednom su mi pogledali dokumente na EU liniji (što slovenci svakako jesu). Naravno Vi znate da su slovenski i hrvatski policajci na Bregani zajedno na jednom prijelazu i zajedno pregledavaju dokumente. Rijetko kada stojim na toj granici više od 5 minuta, najčešće ni minutu (ono samo usporiš, a automobila ispred tebe nema), a samo jednom (ovu nedjelju kad su završili praznici) stajao sam 10 minuta.

Nije poanta koji je aerodrom bliže iz Maribora, Novog Mesta… nego da putnik iz tih gradova u načelu bira Zagreb jer je usluga bolja, veći broj opcija, kvalitetnije kompanije. Dakle to je činjenica.

Ha

Još jednom, kao što u svakom slučaju odličan članak. Stvarno vrhunsko.

Slovenski mediji so na drugoj strani pisali o ovome kao o velikom porazu Ljubljane (i zapravljeni priložnosti) protiv Zagreba koji je dobio Emirates a Ljubljana nije. Ja osobno mislim, da Ljubljana nikad nije imala potenciala da privuči Emirates (prijed Zagreba). Sa novim terminalom, iskustvom FlyDubaia, boljo uslugo putnicima i svakakvo većo oddaljenostjo od zračnih luka na koje Emirates već lete je bilo normalno da Zagreb dobi Emirates pred Ljubljano, ako se oni odluče leteti u regiju.

Slovenski pozdravi iz Avstrije

Odgovori
Al

Hvala Haplek na pohvalama.

Da, Ljubljana nije imala takvu šansu. I to nije samo stvar udaljenosti zračnih luka gdje leti Emiraes, nego i potencijalnih putnika. Ljubljana i Slovenija nemaju ni izblizu toliko putnika iz Azije, o dijaspori da i ne govorimo, ona je zanemariva. Takvo pisanje je nerealno.

Ali ono što Ljubljana može napraviti je da privuče flyDubai ili Qatar. To jest realno.

Al

toliko putnike = toliko turista*

Ha

E pa i to je jedan od razoga kojih nisam napisao. Svakako činjenica. Između flyDubaia i Qatara logičniji i možniji se mi zdi Qatar. Ono može biti (kako ste več negdje napisali) njegov način da dobije više tržišta sa boljo pokritostjo. Ovdje je Qatar prilagodljiviji od Emiratesa zbog sustava flote.

Al

I za Ljubljanu bi daleko bolja opcija bio Qatar. FlyDubai je LCC, a i Emirates ga baš „ne voli“ u konekcijama.

ke

Ne zvuci kao da Zagreb moze da iznese toliki obim posla i saobracaja, nema tu logike, nema tu ni ljudi, a ni posla nekog znacajnog… Ali je bitno da se leti!

Odgovori
to

obim posla i saobraćaja? pa novi terminal je dimenzioniran, ne znam točno, ali mislim za oko pet milijona godišnje?! zašto ne bi to mogao podnijet? s drugim dijelom komentara bih se možda i mogao složiti

Al

Da je to istina što govorite, Emirates sigurno ne bi krenuo letjeti za Zagreb. Ni u situaciji kakvoj je bio prije par godina, a svakako ne u financijskoj situaciji u kakvoj je danas. Oni danas preispituju apsolutno sve, odgađaju isporuku aviona, dijele otkaze managementu, smanjuju luksuz putovanja… U ovom momentu oni ne bi pokretali liniju za koju nisu sigurni.

Ne

Standardno odlicna analiza. Ali Alene, zanima me vase misljenje kakav ce odgovor biti Lufthanse na novi udar u interesnu sferu od strane MD3. Videli smo kako je Etihad prosao, kakva su vasa ocekivanja? Pozdrav

Odgovori
Ne

Pardon MEb3 :-)

Al

Hvala Nebojša.

Kad je Etihad krenuo na Lufthansu rekao sam da će odgovor biti žestok. I bio je. No, da će posljedice biti toliko jake i brze to stvarno nisam vjerovao.

Emirates je bitno veći igrač od Etihada i to neće ići tako lako. Konačno pokretanje linije za ZAG je mala i nebitna stvar u globalnim relacijama. Daleko više LH smeta penetracija Emiratesa kroz linije za Frankfurt, Munchen, Hamburg, Dusseldorf, Genevu, Zurich, Beč. I konačno mi govorimo o jednoj liniji, a ne kupovini kompanija u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji i Srbiji.

Ma

Autor nije komentarisao finansijsku pomoć da Emirates počne da leti za Zagreb. Može li nam autor reći više detalja o tome?

Odgovori
Ca

Ovakvi detalji poznati su samo ekspertima. Uz duznu pocast za visok nivo znanja o avjaciji, Purger je ipak samo autsajder i ne treba ocekivati te informacije od njega. Subvencije su kljucne za otvaranje dugolinijskih destinacija u Zagrebu jer ne bi imali ni Toronto ni Dubai letova da nema subvencija.

Al

Subvencije se u Hrvatskoj daju preko projekta Hrvatske turističke zajednice u suradnji sa lokalnim (županijskim) turističkim zajednicama u omjeru 50:50 u tzv. „udruženom oglašavanju“.

Osim Vaše želje da se ove linije opravdaju visokim novčanim satisfakcijama koje su motivirale prijevoznike da dođu (jer drugačije došli ne bi) volio bih da napišete neki izvor iz kojeg se da isčitati da su subvencije date, u kojem iznosu i na koji način.

Do tada ova vaša informacija samo je spekulacija i pusta želja da se smanji bitnost ove dvije linije i dokaz potencijala Zagreba.

Ma

Ne očekujem da nepoznati komentatori pišu o finansijskoj pomoći ali je za očekivati da priznati autor i znalac dopuni svoj inače odlični tekst o ovom malom ali značajnom podatku. Stiče se utisak Alene da imate puno informacija o novom letu ali vam nedostaju konkretne informacije i pravi brojevi o finansijskoj pomoći.

Al

Marko, tražio sam i tamo gdje bi trebalo biti istog nema. Zaključak bi trebao biti da financijske pomoći nema. Ali to ne možete znati jer postoje mogućnosti izvanrednog ili nedefiniranog financiranja. Nije baš vjerojatno, ali je moguće. Stoga ja ne mogu sa sigurnošću napisati da pomoći biti neće. Dakle niti da, niti ne. A spekulacijama nema mjesta na Tango 6.

Ma

Boeing 777-300 iz flote Emirates-a je najlošiji i najstariji avion koji su mogli da pošalju. Autor je oduševljen Prvom klasom koju će Emirates imati na ovoj liniji i naziva je superiornom u odnosu na Business klasu Qatara i ostalih takmaca. Ja bih rekao da je to pogrešno jer Googlajte malo Sky Cruiser (to je prva klasa na ovom avionu) pa uporedite malo sa business klasom u novim Qatar avionima. Citiram autora: Konačno, Emirates na svojim avionima nudi vrhunsku prvu klasu, nešto što ni jedna druga kompanija u regiji nema. Razlika između Emiratesove prve klase ili business klase Etihada, Air Serbije ili Turkisha je enormna. To je potpuno drugi proizvod koji će sada omogućavati top-putnicima korištenje ove klase tijekom cijelog puta, dakle ne samo iz Dubaija (Abu Dhabia, Dohe, Istanbula, Frankfurta, Beča, Moskve, Zuricha) nego od početka puta, tj. iz Zagreba pa do krajnjeg odredišta. 777-300 ima čak 12 ovih sjedala, a osim samog konfora u avionu, putnicima se nudi i usluga limuzine sa privatnim šoferom u polazištu i u odredištu, VIP lože i niz drugih pogodnosti već na zemlji, kao i apsolutni luksuz u zraku.

Odgovori
Al

Da 777-300 su njihovi najstariji avioni, no sa 14,5 godina prosječne starosti ni u kom slučaju to ne dokazuje apsolutno ništa. Svi znamo u kojem su stanju Emiratesovi avioni, te koliko oni posvečuju pažnje uređenju, održavanju i ambijentu. Konačno tih zadnjih 10 777-300 Emirates će u skorije vrijeme zamijeniti novim avionima koji su još luksuzniji i noviji (kome god to značilo nešto u kontekstu mladosti flote 777-300).

Stvarno ne znam kako uopće možete uspoređivati prvu klasu na 777-300 sa konkurentskim letovima u regiji, tj. Qatara i business klasu na A320, te Etihada/Air Serbiju i njihovu business klasu na A320, kao i flyDubaievu business klasu na 737. U svim ovim uskotrupnim business klasama to je daleko iznad europskih prijevoznika, ali bogami i daleko ispod business klasa njihovih širokotrupaca. Business klasa svih ovih uskotrupaca je neusporediva sa business klasom Emiratesova 777-300, a još manje usporediva sa prvom klasom na istom avionu. Dakle, vi uspoređujete business klasu uskotrupaca Qatara, Air Serbie, Etihada i flyDubaia sa prvom klasom 777-300 Emiratesa? Bez riječi sam. O dodatnim uslugama poput Cheauffeur limou service da i ne govorimo.

Pe

Dolazak Emiratesa u Zagreb ce biti veliki benefit za putnike prema Aziji i Australiji medjutim, BEG ima daleko veci broj kompanija i frekfencija prema Aziji pa ako se pravi statisticki prikaz i kompanija van MEB3 onda tu svakako moraju biti Turkish, Aeroflot i ostali..
Iz BEG trenutno postoji:
– 2 dnevna leta za AUH
– 4 nedeljna leta za DXB
– 4 nedeljna leta za DOH
– 4 dnevna leta za SVO
– dnevni let za WAW
– 3 dnevna leta za IST
– 4 nedeljna leta za SAW

UKUPNO: 82 leta nedeljno.

Tu su i direktni letovi ASL za TLV i BEY.

Odgovori
Jo

Što je po tebi dnevni let za Varšavu bolja opcija nego četri dnevna leta prema Minhenu koje ima Kroacija i konekcije na Aziju i Afriku koje otamo mogu da se naprave? Ili 5 dnevno za Frankfurt?

Ako će tako da se kompariše onda Kroacija ko Star alijance član ima mnogo bolje uslove i moguće konekcije preko FRA, MUC, VIE i ZRH nego BEG i Air Serbia.

Pe

Joco, od svega ti samo ta WAW smeta? Pa dobro, i nju da „obrišemo“ broj konekcija iz BEG je mnogo veći.
BEG je takodje odlično povezan I preko Evrope, što nisam ni hteo da spominjem:
1. tri dnevna leta za FRA
2. dva dnevna leta za MUC
3. 4 dnevna leta za ZRH
4. od leta 15 letova za AMS
5. dva dnevna leta za CDG
6. dva dnevna leta za FCO
8. svakodnevni WAW
Beč da ne spominjem…

ma

Ne razumijem koja je to logika

FRA: ZAG 5 – 3 BEG
MUC: ZAG 4 – 2 BEG
ZRH: ZAG 3 – 4 BEG
AMS: ZAG 2 – 2 BEG
CDG: ZAG 2 – 2 BEG
SVO: ZAG 1 – 4 BEG
BRU: ZAG 2 – 1 BEG
LHR: ZAG 1,5 – 1,5 BEG
FCO: ZAG 1 – 2 BEG
WAW: ZAG 1 – 1 BEG
MAD: ZAG 1 – 0 BEG
IST: ZAG 2 – 3 BEG
AUH: ZAG 0 – 2 BEG
DOH: ZAG 1,5 – 0,5 BEG
DBX: ZAG 1 – 0,5 BEG

No, zato ZAG ima AF, BA, KL, IB, dakle najveće prijevoznike koji rade konekcije, a što BEG nema.

U tesktu je vidljivo da ZAG ima 4.600 tjednih sjedala prema Aziji, BEG samo 3.200.

I po čemu je onda BEG u prednosti? Nedavno smo mogli pročitati na stranoj instituciji koja se bavi konektiranošću kako je ZAG bitno ispred BEG. I nije bi jasno onda kako ti sad tvrdiš drugačije.

Pe

Statistika je cudo kada je kreativna…MAD bi trebalo da bude konekcija prema istoku jel?
BRU je takodje nadeleko poznat za konekcije prema Aziji a VIE ne? ;)
Od teme konektiranosti prema Aziji i Australiji i konektiranosti prirodnih habova prema istoku dosli smo do nabrajanja svih aerodroma u EU.
U najvecem broju slucajeva ljudi iz Srbije prema istoku lete preko IST, DXB, AUH, DOH i SVO:

IST: ZAG 2 – 3,5 BEG
DBX: ZAG 1 – 0,5 BEG
AUH: ZAG 0 – 2 BEG
DOH: ZAG 1,5 – 0,5 BEG
SVO: ZAG 1 – 4 BEG

UKUPNO: ZAG 5.5 – BEG 10,5

Ljudi neće letjeti za Bliski Istok ili Sjevernu Afriku preko zapada (CDG, MAD, LHR, AMS), ali i te kako hoće (ako su financijski motivirani) za Daleki Istok i Australiju (Hong Kong, Seoul, Tokyo, Osaku, Nagoyu, Taipei, Ho Shi Minh, Manila, Jakarta, Singapore, Kuala Lumpur, Sydney, Melbourne, Auckland….), a još više za Johannesbourg, Cape Town, Nairobi i ostatak istočne, srednje i južne Afrike. A BRU i MAD su i te kako hubovi i za Afriku, na koju istovrmemeno pucaju i Qatar, Emirates i Etihad kada se radi o konektiranim letovima.

Ono što sam ti pokušao pokazati je da Zagreb ima jednak broj konekcija preko najvećih hubova, kad zbrojiš FRA, MUC, ZRH, AMS, CDG, SVO, BRU, LHR, FCO, WAW, MAD, IST, AUH, DOH, DBX.

No, istovremeno Zagreb ima daleko veću konkurenciju jer ima bitno više velikih igrača koji nude konekcije za Aziju, Afriku i Australiju (Air France, British, Iberia, Brussels, KLM, ČSA kao feeder Koreanu).

Uz to Zagreb pripada Star Alliance što Lufthansu, Austrian, Brussels, Swiss, Turkish i SAS čini bitno konkurentnijima, ali i druge igrače na koje se Croatia konektira preko Star Alliance hubova (Singapore, Thai, ANA, Air China, Air India, Air New Zealand, Asiana, EVA, South African).

Konkretno kod VIE ne igra veliku ulogu za konektiranost Air Srbije, već samo za konektiranost samih Austrianovih letova i nebitno je koliko letova ukupno ima prema VIE iz BEG, jer se JU ne konektira gotovo na ništa preko VIE. Ali isti taj VIE ima 5 dnevnih letova Austriana i code-share Croatie. U tom kontekstu VIE je daleko konkurentniji iz ZAG nego iz BEG. Po istoj logici IST je apsolutno jednako konektiran iz ZAG i iz BEG jer ima dva dnevna leta TK, ovaj JU je potpuno nebitan za konektiranost.

I upravo zato Zagreb i jest stavljen bitno ispred Beograda u ljestvici konektiranosti aerodroma Europe.

Al

Tako je Marko. Glavna poanta nije količina letova prema nekom hubu, nego na koga se ti letovi konektiraju. Koja korist je bila B&H Airlinesu letenja prema nekom hubu ako nisu imali mogućnost konektiranja na linije iz tog huba nego su samo prevezili P2P putnike. I onda bi netko rekao „mi smo prema IST imali 3 dnevna leta“, a to što TK nije nakon povlačenja iz B&H arlinesa htio niti čuti za njih, a kamoli konektirati njihove putnike, eto, nije bitno.

Croatia se konektira na Star Alliancove hubove na većinu Star Alliance partnera, a njih eto ima. Upravo zato 2 leta JU i 3 OS iz BEG je isti broj koliko ih imaju OU i OS iz ZAG prema VIE, ali tih 5 zagrebačkih letova su u code-share i znače 5 potencijalnih konekcija. U Beogradskom slučaju samo 3, tj. bez onih OS.

Jednako tako nije isto da li JU sama obnaša CDG let bez obzira na code-share. Naravno da je za konektiranost bitno da na istom broju letove za CDG iz ZAG dio njih radi AF. Jednako kao i u AMS, BRU…

LHR je posebna priča. Tamo se OU konektira na Star Alliance partnere sa svojih 9 letova, a BA na vlastite i oneWorld partnere. Dakle tih 16 tjednih letova iz ZAG je daleko više, jer se konektira na brdo parnera dvije alijanse i jednog domaćeg prijevoznika koji je EUB3 i jedna od najvećih kompanije, nego 9 tjednih letova JU iz BEG, koja se ne konektira ni na jednu značajnu kompaniju u LHR (nešto malo interlinea svakako nije bitna stvar).

Stoga Vašoj listi treba dodati

LHR
ZAG 2,5
BEG 1,5

CPH
ZAG 1
BEG 1

VIE
ZAG 5
VIE 5

Da, Zagreb ima daleko veću konkurenciju nego BEG, u prvom redu radi jače povezanosti sa velikim hubovima i to kvantitativno, ali još više kvalitativno što BEG nema (Star Alliance + AF, BA, KL, OK, SN, IB…). I usprkos tome Emirates se odlučio za ZAG, koji je i luka sa manje putnika. Očito je da ZAG ima bitno više potencijala prema turistima i dijaspori prema Aziji, Africi i Australiji.

Pe

Marko, da nemenjamo temu, dakle ne govorim o povezanosti sa severnom Afrikom i Bliskim istokom već o povezanosti sa dalekim istokom. BEG btw ima preko cele godine direktnu vezu sa Tunisom, Kairom, Tel Avivom i Bejrutom. Kao što rekoh, najveći broj ljudi u Srbiji putuje na daleki istok preko IST, DXB, AUH, DOH i SVO ne samo zato što je to prirodno i najkraći put nego zbog toga što je i najjeftinije.

Pedja govorimo o konkurenciji Emiratesove linije, a kako Emirates svoju konektiranost radi prema Africi, Aziji i Australiji raspravljali smo o mogućoj konkurenciji koja ima konekcije prema tim tržišima, a sa ciljem da ustanovimo da li bi Emiratesova linija iz ZAG ili BEG imala veće konkurencije i koji bi razlog bio odabira ZAG.

Dokazao sam da nisi u pravu, a i relevantna svjetska institucija stavila je zagrbačku konektiranost daleko ispred beogradske. Dakle ZAG ima veću konkurenciju od BEG za konektirane linije na koje istovremeno računa Emirates.

Tunis, Cairo, Tel Aviv i Beirut nisu relevantni jer nisu potencijalno tržište Emiratesa, preko DBX se ne rade konekcije na ove linije, broj mogućih konekcija na treća tržišta su zanemariva, a i prijevoznici nemaju konektiranih linija na Air Serbiju ili prijevoznika.

Pe

Slazem se sa Vama Alene,ali samo jedno zapazanje za emirates iz zag, nema sanse da svakodnevna linija sa 777 bude ekonomski isplativa, odnosno popunjenost prihvatljiva. Uae su odlicno povezani sa regionom. Ipak ocekujem rezanje u bliskoj buducnosti.

Pe

Marko, nikada nisam usporedjivao opstu „konektiranost“ aerodroma ZAG i BEG vec samo deo teksta koji se odnosi na letove prema istoku.
Dakle, ne sporim da ZAG ima vecu ukupnu konektiranost. Moja opaska se odnosi na ukupan broj letova prema najvecim istocnim habovima i tu je BEG u velikoj prednosti. Poslednjih 4,5 godina, dolaskom FlyDubai-ja, Qatara, Etihada (uz ASL, Aeroflot i Turkish) jako mali broj putnika ima potrebu da iz BEG putujuci na istok koristi FRA, MUC, ZRH, AMS…
Licno bi mi bilo veoma drago da jednog dana vidim Emirates na BEG. To se sigurno nece desiti tako brzo dok se ne rasplete prica sa koncesijom.

Al

Gledajte Petronije, Emirates je sigurno dobro ispitao tržište. Jako dobro. I to vrhunskih stručnjaci. Jednako tako hrvatski turizam prema Aziji i Australiji opako raste (preko 150.000 novih turista svake godine iz tog prostora), a to netko treba i prevesti. Konačno, Emirates je brend koji je sam sebi dostatan i akumulira dodatne putnike.

Ju

Čitajući komentare primjećujem da su se mnogi zapleli u nacinalne pripadnosti pa se brani Zagreb ili Beograd kao da se mjeri tko ima većega. Interes svih zemalja bivše Jugoslavije je da se privuku turisti i nebitno je gdje će sletjeti, prije ili kasnije će se razmiliti okolo i ostaviti novce. Mene kao Hrvata veseli svaki dodatni putnik u Srbiji jer će taj prije ili kasnije do Jadrana. Isto tako treba raditi da svaki onaj koji dođe u Hrvatsku ode i u druge okolne zemlje. Turizam je moćan alat za transformaciju ekonomije i društva ali za maksimalne učinke traži sustavan rad. Nadam se da ćemo se to prepoznati u regiji i poraditi na tome.

Odgovori
Ne

Jurice, svaka ti cast. Delimo misljenje. A kao ljubitelj vazduhoplovatva radujem se svakom sletanju i u BEG i u ZAG.

Al

Iskreno tako se odječa svaki pravi zrakoplovni entuzijasta.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

VJ na: [ANALIZA] Srbija je nabavila veliki broj vojnih helikoptera, ali najmanje onih najpotrebnijih

Da ne lete po jakom vetru, noću ionako ne mogu da lete. Znači lete samo ako je lepo sunčano, da nije vrućina i da se moliš Bogu da nešto ne otkaže. I da nisu opterećeni. Prijatelju, to je rashod. Rusku borbenu i višenamensku tehniku nećemo moći kupiti godinama, to je činjenica. Ja bi voleo kada…

18. Mar 2024.Pogledaj

VJ na: [ANALIZA] Srbija je obnovila transportnu avijaciju, ali posao nije završen: Hoće li se zameniti i najstariji avion u RV i PVO – laki transporter An-2?

Desantiranje iz aviona je potpuno prevaziđeno i to pre 50 godina. Bolje uložiti u srednje helikoptere, naravno opremljene za let u svim meteo uslovima i noću. Onda 63. ima svrhu. Kupljeni transportni avioni su bačene pare, jer je teritorija premala. Do kraja radnog veka će koštati bar 200 miliona evra, sa troškovima. Za te pare…

18. Mar 2024.Pogledaj

Vlado na: Poslovni rezultati kompanije Embraer za 2023. godinu

Mozda nisu nivo Boinga i Airbusa, ali nisu za potcenjivanje.

18. Mar 2024.Pogledaj

Dado na: Komandant HRZ i PZO za Večernji list: Hrvatski Rafali identični francuskim, paket naoružanja i dalje tajna, neće leteti samo iznad Hrvatske

Mene je sokiralo sto Hrvati uz Scalp,Hammer i Spectru dobivaju i Exocet protubrodske rakete.Sto ce Exocet kad imas otoke na koje postavis rbs i miran si

18. Mar 2024.Pogledaj

ДР na: Nedeljnik Radar: Sumnja se da su Er Pink, Er Emeralds i Star Fly Wings manipulisali naletom vazduhoplova i letačkih posada, izbegavali redovne servise

Тежак фаул па још и аутогол власника фирме! Може се рећи да изненађењима никад краја у нашој земљи.

18. Mar 2024.Pogledaj