BEG airport status
Incident u Zračnoj luci Zagreb: Vozilo za utovar prtljage oštetilo avion Po ukrcaju prtljage na prednjem prtljažniku vozač vozila pogrešno promijenio mjenjač / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Incident u Zračnoj luci Zagreb: Vozilo za utovar prtljage oštetilo avion

Kako Tango Six saznaje, u srijedu 26.7. oko 22:00 sata desio se incident u Zračnoj luci Zagreb u kojem se vozilo za utovar prtljage zabilo ispod Airbusa A320 Croatie Airlines zbog čega je nastupila osjetna materijalna šteta.

Prema informacijama kojima raspolažemo, A320 je trebao poletjeti za Dubrovnik u 22:15 na letu OU664. Kapetan je bio Ernest Nemet (jedan od najpoznatijih instrukora Croatie), a kopilot Ivan Šimundić. Po ukrcaju prtljage na prednjem prtljažniku vozač vozila je pogrešno promijenio mjenjač i umjesto pozicije za vožnju unazad, ubacio je u poziciju za vožnju unaprijed, dočim se vozilo zabilo ispod trupa A320.

Istime su iskrcani svi putnici i prtljaga kako bi se avion olakšao i time podigao, te je ispušten zrak iz kotača vozila za ukrcaj prtljage, a kako bi se isti mogao izvući ispod trupa. Policijskim uviđajem ustanovljeno je udubljenje trupa te je avion isključen iz prometa da se izvrši detaljna analitika i popravak.

Nasreću, u to vrijeme u zagrebačkoj bazi je više aviona koji su završili svoje dnevne rotacije, pa su putnici prebačeni na slobodni A319, kojim je upravljala ista posada sa oštečenog A320, te su iz Zagreba krenuli sa sat i pola zakašnjenja.

Avion isključen iz prometa da se izvrši detaljna analitika i popravak / Foto: Zračna luka Zagreb

Kako nam je rečeno, problem je nastao idući dan jer je A320 bio pun na jutarnjem letu Dubrovnik-Zagreba doćim je kapacitet alternativnog A319 bio premalen, pa se čekao avion iz Tel Aviva koji je odvezao ove putnike za Zagreba, a alternativni A319 je umjesto njega odradio rotaciju iz Dubrovnika za Frankfurt.

Ovaj incident rezultirao je osjetnim materijalnim gubicima Croatie Airlines, koji bi morala pokriti Zračna luka Zagreba ili njeno osiguravajuće društvo.

Iz Croatia Airlinesa su u telefonskom razgovoru portalu „Avioradar“ potvrdili da se incident dogodio te da je zrakoplov van prometa (AOG). Croatia Airlines poslala je i službeno priopćenje:

– Možemo potvrditi da je sinoć (srijeda 26. srpnja 2017.) u zagrebačkoj zračnoj luci došlo do kontakta vozila ZL Franjo Tuđman namijenjenog za ukrcaj prtljage i zrakoplova Airbus A320 Croatia Airlinesa. Do kontakta je došlo dok je zrakoplov bio parkiran na stajanci, odnosno uoči pripreme za let OU664 na liniji Zagreb – Dubrovnik, a tom je prigodom vozilo za ukrcaj prtljage ZL Franjo Tuđman, iz dosad neutvrđenih razloga, tijekom manevra oštetilo trup zrakoplova Airbusa 320.

Zbog sigurnosnih razloga oštećeni Airbus A320 odmah je povučen iz redovitog prometa, a putnici s leta OU664 sinoć su prevezeni u Dubrovnik prvim raspoloživim zrakoplovom, ali s kašnjenjem od 85 minuta.  Posljedično je sat i 40 minuta kasnio i današnji jutarnji let OU661 iz Dubrovnika u Zagreb.

Oštećeni zrakoplov i dalje je izvan redovitog prometa i na njemu se obavlja detaljni tehnički pregled i inspekcija kako bi se utvrdili točni razmjeri oštećenja i utjecaj štete na njegovu plovidbenost. –

Koliko je sigurna Zračna luka Zagreb analizirali smo početkom mjeseca.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

Ha

And the show goes on…

Odgovori
Vl

And will go on and on and on …

Odgovori
Be

Ne znaju franci jos kakve su turopoljske navike.
Ako im prije dolaska na posao ne das da pusu u drager….eto rezultata ?

Odgovori
Al

:-)
Hahahahah…. dobar, dobar!

Al

E da…

Odgovori
Pa

Alene,mozda je aerodrom uklet, sta mislite da mu se promeni ime u Arsen Dedic,da li bi pomoglo…

Odgovori
Al

Ma kaj god… Nije aerodrom uklet niti to ima veze sa imenom.

Pretjerano šparanje i želja za pretjeranim profitom koncesionara. Sad je sve na ministru. Sjesti za stol Ministarstvo, CCAA, Croatia, Trade Air i ZL Zagreb, i dogovoriti koji su to minimalni, a koji optimalni uvjeti. Ako se koncesionar ne složi postoje i druge metode, pa i prisila. Sjetite se primjera mađarske vlade koja je digla porez aerodromu i izjednačila ga sa centrom Budimpešte, pa je koncesionar postao puno kooperativniji.

Ro

Osobno sam se zadesio na ovom letu i mogu biti slobodan reci da sam neugodno iznenadjen postupanjem zemaljskog osoblja ZL F. Tudjman.
Naime, prvi ukrcaj je vec kasnio dobranih dvadesetak minuta.
Nakon ostecenja zrakoplova pilot je obavjestio putnike i obecao prronaci zamjenski zarakoplov. Zatim smo vraceni na prostor gatea 21, gdje nam nitko nije davao nikakve informacije osobno ili razglasnim sustavom.
Oko sat vremena smo cekali da bi nas zatim ukrcali u autobus i odvezli nekih stotinjak metara od ukrcajnog mosta gate 21, gdje smo usli ponovno u prostor terminala i pravim labirintom stepenista, hodnika i drugih prostora nekako dosli do ukrcajnog mosta zamjenskog zrakoplova.
Nitko od osoblja ZL nije nas upucivao pa su putnici po iskrcaju iz autobusa krenuli „svojim putovima“, nakon cega osoblje putnike vracalo sa prostor stajanke, prekidajuci svoje caskanje i pus pauze.
Nitko od osoblja ZL nije se udostojio ispricati, pomoci, ponuditi napitak…
Sve kritike su upucene osoblju ZL, a pilotu i posadi CA sve pohvale.
Moram dodati da je nedavno suprugin brat umjesto u Dubrovniku zavrsio let u Rimu.
Takodjer, moram dodati da smo obadvojica bili sa svojom malodobnom djecom na povratku s lijecnickih pregleda djece u zagrebackim bolnicama.
Na kraju, pitam se je li ukleta ZL F. Tudjman ili moja sira obitelj?????

Al

Da, ZL Zagreb se još jednom nije ponijela profesionalno. Mislim da ćemo se morati na to naviknuti.

Ro

Da imam neku imalo prohvatljivu alternativu na relaciji Dbv-Zgb, vjerujte mi, nikada se ne bih „navikavao“ na njih.

co

Na zagrebačkom aerodromu nikad dosadno.Da li je potrebno da se dogodi neka ozbiljna nesreća pa da se oni koji rukovode aerodromom dozovu pameti ?

Odgovori
Al

Ma puca njima. Takvima je rizik sastavni dio kalkulacije. Samo matematicka varijabla.

Ali sto, do vraga, radi CCAA. Oni takvu matematiku ne smiju dozvoliti. Upravo je njihov posao ne dozvoljavati kompanijama i aerodromima samovolju i „prihvatljivi rizik“,

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vlad na: [RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

Ciro86ue, Ukupno je proizvedeno 520 Mig-ova 31. I dalje misliš da su oni retkost? Osim toga, radi se na novom (starom) nasledniku tako da će Mig 31 polako da se priprema za zasluženu penziju.

17. May 2024.Pogledaj

bgd na: [RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

Yako se i nato hvalio sa unistenim stotinama aviona i tenkova, a u stvari gadjali su makete. Moje misljenje je da su ovo makete aviona.

17. May 2024.Pogledaj

Vlad na: [RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

Stojko, Znači tako mali Perica zamišlja PVO neke zemlje? S obzirom da Rusija ima najbolje PVO sisteme i PVO zaštitu, kako bi onda mali Perica okarakterisao pokrivenost PVO sistemima recimo SAD?

17. May 2024.Pogledaj

Stojko na: [RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

Polako, tek su krenuli sa rayvojen vojske i vojne vestine, a nemaju ni dovoljno PVO sistema da pokriju teritoriju.

17. May 2024.Pogledaj