BEG airport status
[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Koliko je sigurna Zračna luka Zagreb? "Četiri velike sramote, dva ozbiljna sigurnosna upada" / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Koliko je sigurna Zračna luka Zagreb?

Nakon skandaloznog odbijanja slijetanja A320 iz Dubrovnika prije mjesec dana nisam ni u ludilu vjerovao da ću tako skoro pisati o propustima Zračne luke Zagreb. Bio sam uvjeren da će rukovodstvo Zračne luke Zagreb i te kako paziti da ne bude ponovo na naslovnicama svih medija. No, desila su se još tri slučaja koji su punili novinske članke.

Podsjetimo se Croatijin A320 na letu za Dubrovnik nije mogao sletjeti radi bure i oko ponoći je operativni centar kompanije kontaktirao Zračnu luku Zagreb jer je kompanija željela avion vratiti u bazu. Zračna luka Zagreb je objavila izjavu da je operativnom centru rekla da avion može sletjeti, da je Zračna luka otvorena, ali da je Croatia ipak odlučila sletjeti u Rimu, te da Zračna luka Zagreb ne može utjecati na odluke kompanije. Istog dana navečer Zračna luka je objavila novo priopćenje i korjenito promijenila stav, tj. ipak je priznala da nije govorila istinu, te da nije Croatiji odobrila slijetanje. Problem je, što tijekom noći Zračna luka Zagreb nema dovoljno vatrogasaca za RFFS kategoriju 6 (koje su kategorije avioni Croatie i Trade Aira baziranih u Zagrebu), pa spušta kategoriju na 4, tj. avione do 24 metra dužine, što nije ni jedan avion koji se upotrebljava u redovnom prometu (Croatijin najkraći avion Q400 ima 32,8 metara). No, problem nisu samo vatrogasci nego i nedovoljan broj ljudi u hendlingu koji ne mogu opslužiti takav avion. Javnost i mediji su se digli na zadnje noge, ministar je hitno reagirao, te poslao CCAA u nadzor.

CCAA je u dva dana ustanovila da je Zračna luka Zagreb kriva, te ju kaznila sa 50.000,00 kuna (oko 6.667 EUR). Da nije smiješno bilo bi tragično. Hrvatska je inače poznata po rigoroznim kaznama poduzeća i moja tvrka bi ovoliko platila da nema izvješeno radno vrijeme, označen vatrogasni aparat ili policu za odlaganje ženskih torbica u wc-u. 50.000 kn za par desetaka tisuća EUR gubitka Croatie Airlines, za 125 putnika koji su kasnili u Dubrovnik 16 sati, za djecu njihove roditelje koji su morali spavati na stolicama međunarodne zone rimskog aerodroma i prati se u javnom wc-u jer nisu imali dokumente pošto su bila na domaćem letu, za sramotu koju je izazvalo pisanje stranih medija o ovom slučaju? Skandalozno!

Kazna za propust 50.000 kuna / Foto: MZLZ

Naime, na ovaj način Zračna luka Zagreb je motivirana da i dalje bude zatvorena. Ušteda na plaćama nekoliko puta većim i ako Zračna luka Zagreb i plati ovu smiješnu kaznicu par puta godišnje uštedjeti će desetak puta više na skupim troškovima noćnog rada.

„Štovani putnici ne možemo poletjeti jer nema tko utovariti avion“

Ali ne štedi Zračna luka na broju djelatnika samo noću. Ona to čini i danju. Avion Croatia Airlinesa 5.7. na letu OU 622 i opet za Dubrovnik kasnio je sa polijetanjem čak 39 minuta. Tako je umjesto u 14:00 sati, poletio tek u 14:39. Da stvar bude gora to nije neko nevrijeme kada su na stajanci tek dva-tri aviona, pa bi se još i moglo opravdati smanjenje broja djelatnika. Govorimo o valu u kojem iz Zagreba polijeće 15 aviona. Pilot je očito isfrustriran situacijom, jer ovo je prema izjavi pilota redovna pojava u Zagrebu, odlučio obznaniti putnicima da greška nije na kompaniji, pa je rekao „Zbog manjka zemaljskog osoblja na aerodromu Zagreb, ne možemo poletjeti jer vaša prtljaga nije ukrcana i nema je tko ukrcati“. Zračna luka se opravdala time da je zbog udara groma izvanredno sletio avion druge kompanije, pa istovremeno nisu bili u mogućnosti ukrcati prtljagu Croatijinog aviona. I to je izgovor aerodroma? Kojeg, Ohrida, Mostara, Brača ili Maribora? Kako je moguće da na Zračnoj luci koja će ove godine imati više od 3 milijuna putnika netko može i pomisliti dati ovakav izgovor? Sramota! Zračna luka Zagreb se snalazila u projektima kada joj je dnevni promet povećan nekoliko puta (npr. 2. Svjetske vojne igre), rješavala je avione u razno-raznim izvanrednim situacijama, primala je avione u nuždi i prije, no to nije bio razlog da nema dovoljno radnika za hendlanje ostalih aviona. Kako je to onda moguće danas kada raspolažu daleko modernijim aerodromom i sofisticiranom opremom?

I kao i kod prvog slučaja i ovdje se radi o nastojanju da se smanje troškovi i poveća prihod. Što samo po sebi nije problem, ako pritom isto ne stvara velike gubitke kompanijama, a poglavito Croatia Airlinesu. Zračna luka Zagreb je sa novim terminalom povećala kašnjenja za enormnih 200%. Ima dana kada baš svi avioni kasne, a brojni i više od sat vremena. Navečer 6.7. (iza 21 sat), svi avioni su kasnili, a pritom je od 6 aviona, Pula kasnila skoro dva sata, Split sat i 20, Skopje dva sata i 25 minuta, Tel Aviv 45 minuta. Prema izjavama koje sam dobio od velikog broja pilota Croatie, problemi sa hendlanjem aviona radi nedostatka radnika su redovna pojava.

Ovo stvara loš image Zagreba, sigurno ne čini prijevoznike i putnike zadovoljnim, te ih demotivira za korištenje Zagreba, a odbijat će i potencijalne prijevoznike. Croatia kojoj je Zagreb baza time gubi ogroman novac. I ovdje nije problem novi terminal i njegovi nedostaci, o kojima sam nedavno pisao, nego pretjerana štednja koncesionara radi što većeg profita, koja dovodi u pitanje normalno funkcioniranje Zračne luke Zagreb i prvenstveno Croatie Airlines.

Dva ozbiljna sigurnosna incidenta

Ova dva gornja primjera su rezultirala ozbiljan gubitak novaca Croatie, te sramotu za Zagreb. Ali nisu bili sigurnosna prijetnja. No, dva druga primjera u posljednjih mjesec dana trebaju ozbiljno zabrinuti i postaviti pitanje je li Zračna luka Zagreb sigurna?

U prvom je slučaju putnik kasnio na let za Zurich. I odlučio je otvoriti vrata već zatvorenog gatea pomoću tipke za slučaj opasnosti. Ne samo da je u tome uspio, nego dok je nesmetano bauljao stajankom, prepoznao je svoj kofer na traktoru, pa je zamolio vozača da kofer i njega odbacio do aviona. Ovaj je to i učinio, a hendling agent i kapetan aviona su mu dozvolili ukrcaj na let. I sad se postavlja nekoliko pitanja. Kako je moguće da je putnik izašao na stajanku, a da ga sigurnost Zračne luke u kratko vrijeme nije presrela? Zbog nenaviknutosti za kretanje po stajanci mogao je upasti u motor aviona ili pasti pod avion ili neko drugo aerodromsko vozilo, poginuti, napraviti enormnu materijalnu štetu. Kako je moguće da takva osoba minutama putuje po stajanci i pritom prođe više od kilometra. Na stranu vozač traktora koji ga je „odbacio“ i time prekršio niz pravila. Na stranu i kapetan te agent koji su ga trebali prijaviti policiji. Ovdje je pitanje sigurnosti i koliko je zagrebačka zračna luka sigurna ako običan priprost putnik uspije odšetati do aviona. Ovo je ozbiljno sigurnosno pitanje.

„Ovako nešto nije samo neprihvatljivo, ovako nešto zadire u najviše državne sigurnosne prijetnje“ / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

Drugi događaj je još gori. Vozač Ubera, Damir M. (51 godina) je 23.6. u 21:58 sati, krivo skrenuo, bez problema prošao kroz tehničku rampu za servisna vozila zračne luke, ušao na stajanku, okrenuo se i pokušao izaći. Policija i zaštitari su ga presreli kod te iste rampe u povratku. Ustavilo se da je vozač imao čak 1,1 promila alkohola u krvi. E sad, pobogu, kako je ovo moguće? Pa na toj rampi se sva vozila detaljno pregledavaju, čak i cisterne koje tu ulaze više desetaka puta svaki dan. Kako je moguće da vozilo neovlašteno uđe na stajanku? Tehnička zaštita mora biti takva da se ovo ne može desiti. Tu ljudski faktor ne smije imati utjecaja. Vozilo je ušlo u strogo štićen prostor, i to sa pijanim vozačem. Pijani vozač koji je mogao napraviti ogromnu štetu, zabiti se u cisternu, avion, nedaj bože izjuriti na pisti dok avion slijeće i polijeće, te ubiti 150 ljudi, ili čak 350 da se radi o Emiratesu. Kako je ovo moguće? Ako to može neuki pijani vozač, onda to može i klinac koji se odluči provesti, frustrirani nezaposleni bundžija koji želi svoj problem bombastično prezentirati javnosti, zeleni da spriječe zračni promet, anarhisti koje žele napraviti kaos, slučajni vozač koji se nije snašao. Svi oni mogu napraviti ogromnu štetu ili nesvjesno ubiti stotine ljudi.

A ako to mogu obični neuki ljudi, što onda može visokotrenirani terorist. Zagreb je jedan od glavnih gradova Europske unije, organizacije koja je posljednjih godina na meti terorističkih skupina. Te skupine uspijevaju tamo gdje je osiguranje na ogromnom nivou, gdje se pazi svaka sitnica. Kakvu poruku oni dobivaju ako na našoj zračnoj luci putnici mogu odšetati do udaljenog aviona i još ih kao stopere primi traktor za prijevoz prtljage. Ako kroz rampu koja bi se morala ekstremno kontrolirati na više sigurnosnih nivoa može proći cijelo jedno vozilo. Koje umjesto pijanog vozača može biti prepuno eksploziva.

Pretjerujem? O ne. Ovo je toliko ozbiljan sigurnosni problem da bi, ako bi se desio u Parizu ili nekom drugom gradu padale glave. Ovako nešto nije samo neprihvatljivo, ovako nešto zadire u najviše državne sigurnosne prijetnje, rizike koji su bitno iznad Zračne luke Zagreb.

Oba incidenta desila su se prije više dana. Što je CCAA napravila povodom njih? Nadam se da Zračna luka Zagreb neće za ova dva incidenta i ponovo biti kažnjena sa smiješnih 50.000 kuna, jer ovdje su problemi daleko ozbiljniji, nego da će CCAA učiniti sve da se ovako nešto ni slučajno više ne smije desiti, kako kažnjavanjem, tako i ozbiljnijim nadzorom, zahtjevima, obveznim instrukcijama i ozbiljnim pritiskom na Zračnu luku Zagreb. I ne samo CCAA, ovdje posla ima i za bitno ozbiljnije institucije koje se bave sigurnošću države.

Na kraju ovdje i ponovo treba postaviti pitanje kako to koncesionar upravlja Zračnom lukom, zašto se država nije zaštitila koncesijskim ugovorom, tko je odgovoran za ovakvo stanje i kako je kažnjen. I to ne samo sa strane Zračne luke Zagreb nego i onih koji su dozvolili ovakvo neprimjereno ponašanje koncesionara. Još bitnije je što država mora napraviti, i to hitno, da se ovakve stvari u budućnosti ne ponove. Četiri velike sramote, dva ozbiljna sigurnosna upada. Mislim da je stvarno dosta! Puno previše!

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

Vl

Alene, ovo je do sada apsolutno najbolje izabrana tema koja se dotiče rada aerodromskih službi. Ne samo važna za Aerodrom Zagreb.
Nažalost ovakav trend nije usamljena pojava. I što je još gore neće se zaustaviti. Profit i trka za zaradom će nam doći glave pre ili kasnije. Sva sreća da međunarodni terorizam je u sličnom stanju kao međunarodna bezbednost, pa se nekako zajednički nose.
Imam svež primer koji govori u prilog ovoga, a i da pokaža da Zagreb nije usamljeni slučaj. U pitanju je aerodrom koji opsluzuje preko 20 miliona putnika godišnje, Stansted.

Jutros rano, sat iza ponoći, čekali smo preko pola sata na autobuse da prebace putnike od aviona do aerodromske zgrade, čekali smo vozilo za nepokretnog putnika da ga iznesu sa aviona, tim za prihvat i otpremu aviona se sastojao od 2, slovima dva, radnika i uspeli su da zaborave pored aviona par torbi putnika koje su bile u prtaljaznom prostoru aviona. Pri tome svega tri aviona su bila aktivno opsluživana u to vreme na aerodromu. Odgovor operativnog centra Preduzeća za opsluživanje aviona je bio da su short of Staff, a da samo jedan tim vozača autobusa radi nočnu smenu.

Welcome to modern world Airport Zagreb!

Odgovori
Al

Ali to tako nije bilo prije koncesionara dok su aerodrom vodili „nesposobni državni apartčici“.

Usta prepuna hvale koncesionara i toga kako oni bitno unaprijeđuju rad aerodroma. Ovakvi primjeri ne idu u prilog takvim tezama, zar ne?

Ha

Prvo velike čestitke autoru na onom prošlom članku oko Air Serbije, kojeg nisam komentirao, i na ovom. Bravo!

Što se tiče leta za Dubrovnik i neznatnog osoblja za elementarno hendlanje aviona. To svakako jest enormna sramota za zračnu luku i koncesionara. Tako što mogao bi očekivati od našeg lokalnog aerodroma (Maribor), gdje je bilo u prvi polovini godine opsluženih oko 1200 putnika. Ali ovo ste već sami napisali.

Ostala dva incidenata. Ovo je humoreska, koja bi lako postala groteska. Na jednoj strani ovo je nevjerojatno smiješno ali još puno nesigurnije od smiješnog. Tako što ne smije se dogodit pod nikakvim pogojima. Sigurnost vrlo je važna sploh sada, kad se u Europi vrste teroristički napadi jedan za drugim. Ako je tjednu manje od dvije terorističkih napada već pričamo o dobrom i sigurnom tjednu, koji to svakako nije.

I ovdje se postavlja ovo pitanje. Enorman broj terorističkih napada u zadnjih mjeseci u EU, kojeg članice su i Republike Slovenija i Hrvatska. I ti državi su jednako u savezu NATO. I NATO uradno je u ratu sa ISIS-om i istim ratuje na vojnih zemljama. Tko preuzima odgovornost za terorističke napade? Opet ISIS. E sada. Su ovo stvarno samo teroristički napadi ili je ovo organiziran napad na našu civilizaciju? Zašto pravimo onomu što se događa na jugoistoku rat ali onomu u Evropi terorizam? Je li moguče, da je masovni terorizam u Evropi samo jedan dio rata, koji se prvenstveno događa drugje?

Možda ovo nije potpuno vazduhoplovna tema ali ima velik upliv i na ovo industrijo. Koliko puta beremo o zatvorenih zračnih lukah zbog terorizma. Što se dogodilo u Briselu? Nemojmo se varati. I Hrvatska je u NATO-u i u EU. Ako ima Zagrebačka zračna luka ovakve sigurnostne probleme… Nedaj Bože… Ovo su ogromni problemi jer su u pitanju života puno ljudi. Već je vrijeme da saznamo, da stanje (prvenstveno sigurnostno stanje) u Evropi nije više tako kako je bilo prije 3-4 godine.

Odgovori
Al

Hvala puno na pohvalama.

Upravo tako, sigurnosno stanje je vrlo ozbiljno i zato sam rekao da osim CCAA, ovim problemom se moraju pozabaviti i državne sigurnosne službe i natjerati ZL Zagreb da poštuje visoke sigurnosne standarde, a što očito nije slučaj.

Ha

Nema na čemu :)

Pa upravo tako!

Pozdrav iz Austrije!

to

kako je moguće da je kufer bio zaprimljen ako je zakasnio na ček in? zar je došao na vrijeme na predaju prtljage a onda bauljao po aerodromu? zaspo na veceu? nije ga zvalo preko razglasa ili ga osoblje tražilo ako je bila gužva na pregledu pasoša na pr., što znaju radit inače i dat putnicima, čiji je bording pri kraju, prioritet? puno previše čudnih stvari

u kojem trenutku i kako se utvrđuje da li je putnik u avionu i da li je njegova prtljaga u avionu? tko i u kojem momentu uspoređuje te dvije liste?

Odgovori
Al

Nitko nije rekao da je zakasnio na check in. Ne vjerujem da bi ga na check inu prihvatili da je zakasnio, ili ako je neznatno zakasnio i prihvate njegov ukrcaj proveli bi ga do gatea u pratnji zemaljskog osoblja (da prođe ubrzano, preko reda).

Očito je putnik zakasnio na gate (što i piše), tj. predugo boravio u trgovinama, na WC-u, business loži, restoranima, ili je možda bila ogromna gužba na bodičeku ili kontroli putovnica. Dakle došao je na gate nakon što je isti bio zatvoren i više nikoga na gateu nije bilo. Da trebali bi ga potražiti, čak i ako je njegova krivica, a posebno ako je gužva bila na kontrolama. No, to upravo govori o stanju u ZL Zagreb.

To se vrlo jednostavno utvrdi. Nije prošao gate (ne postoji skeniranje boarding passa), dakle nije u avionu. Nitko ne pretpostavlja da postoji tragi-komična mogućnost da on sam prošeće do aviona ili stopira traktor. U tom slučaju, po zatvaranju gatea, aerodromska služba daje naputak da se njegov kofer pronađe među koferima u prtljažniku i istovari (jer prtljaga ne smije putovati bez putnika). Proces koji može trajati neko vrijeme i obično rezultira kašnjenjem aviona. Kao što vidimo njegova prtljaga već je bila istovarena.

Be

Citaj, sjedio u birtiji na odlascima malo predugo

Al

To znate ili pretpostavljate?

Ne

Pozdrav Alene, zanimljiv clanak. Srecom, ZG i Hrvatska nisu nikakvi simboli u EU, nisu ucestvovali u ratovima sa muslimanima, nisu eksponirane, te rizik od islamskog terorizma ptakticno ne postoji ( naravno ne prema drzavljanima,ali uvek nekom ludaku moze svasta pasti na pamet). Ovakvi propusti jesu skabdalozni i danas nedopustivi, ali nekako ne sve to vraca na neke dryge godine kod nas…zar ne:-) . Sti se tice velikih kasnjenja, i neki veli aeridromi( lax npr.) su poznati po tome, pa se opet leti na njih…takve stvari nece bitno uticati na broj putnika, ali da…utekaki ce ih nervurati. Veliki podrav

Odgovori
Al

Hrvatska kao članica NATO-a ima stalnu misiju u Afganistanu i Iraku. Rizik islamskog terorizma postoji u cijeloj Europi. Prijatelj mi je jedan od visokih dužnosnika u jednoj sigurnosnoj službi i te kako sam mnogo razgovarao sa njim. Ne želim dizati paniku, daleko od toga, ali on nije baš tako optimističan kao Vi. Primarne mete su svakako Francuska, Njemačka i Velika Britanija, sekundarne Španjolska, Italija, Nizozemska i ostale zemlje „zapada“, ali logika terorista je da se posije panika svagdje, pa se pretpostavlja da će vrlo skoro udariti u jednu od tih „mirnih, manje rizičnih“ zemalja (Češka, Rumunjska, Slovenija, Hrvatska i ostale zemlje „istoka“). Za sada je taj rizik u Hrvatskoj bitno manji, ali treba li zazivati vrata i otvarati im vrata. U svakom slučaju rizik bez obzira što je manji, nije malen.

Svako toliko se stupanj rizičnosti diže na najviši, a na posljednjoj utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije gdje sam, ako i uvijek, vodio ceremonijale doživio sam na ulasku u stadion ozbiljniji pretres mog automobila nego kod ulaska u Predsjedničke dvore. Na utakmici je bila tona najsofisticiranije opreme, helikopteri, brdo pasa tragača i po prvi puta u mojih 24 godine na Maksimirskom stadonu bile su Alfe, tj. antiretoristički specijalci i to pod maskama (do sada je bila samo interventna policija).

Ne

Naravno da je nedopustivo i da opasnost postoji, ali hteo sam da kazem da je ipak daleko manja opasnost (srecom), nego u ostalim (starim) zemljama EU. One su simboli, a takve udarce teroristi zele. I naravno da sam svestan da meta moze da bude i bilo koji avion zastave pripadnosti neke od clanica koje su u fokusu teroristima, pogotovo u jeku turisticke sezone, ali ipak ovakvi udari su uglavnom planirani i u vecini slucajeva praceni od strane bezbednosnih sluzbi (u poslednje vreme mi se cini da su solo igraci postali veca opasnost jer izmicu budnosti). Svakako smatram da je nedopustivo da se na taj nacin, zarad ustede, dovode u opasnost zivoti. Hrvatska naravno ima kapacitet (bez obzira na ugovor o koncesiji) da na takve propuste koncesionara odgovori, a da li ce i dalje biti podlozna pritiscima koncesionara…..???? Zelim da verujem da nece.drav
Veliki poz

Al

Potpisujem Nebojša svaku riječ. Tu se nema što dodati ni oduzeti.

Samo bih se pitao zašto Hrvatska onda nije odgovorila na ove propuste koncesionara? To i jest glavno pitanje članka, zar ne?

Ne

Alene, drzava mora reagovati, postoji tuzilastvo a direktor je uvek odgovorno lice. Nadam se da nece tek tako proci,jer ako tuzilastvo sve svali na vozaca traktora i putnika, ponovice se sigurno….i to jos gore.

Al

Pa za sada nije. Država je već odavno morala reagirati, zašto još uvijek nije?

Bo

Vi kao da ste zaboravili Bali i druga turisticka mesta koja su bila meta terorista upravo zbog prisustva zapadnjaka kao turista. Licno zbog toga mislim da je rizik hrvatske cak veci nego rizik poljske recimo.

Al

Pa sad jel veci ili ne to znaju sigurnosne sluzbe, a mi mozemo samo nagadjati.

Ali rizik postoji i znacajan je. Stoga ovakvi propusti nisu prihvatljivo.

BL

Trazili smo/ ste, gledajte…liberalni kapitalizam u punom formatu, profit iznad zivota…da je kojim slucajem obrnuta situacija, tj. koncesionar iz neke od balkanskih zemalja napravio slucajeve na evropskim aerodromima, slusali bi mantre o primitivizmu,neprofesionalizmu i nepostovanju univerzalni ljudskih prava…smijesno

Odgovori
Al

Upravo tako, potpisujem svaku vašu riječ. Kada se to nama desi onda smo zadrti balkanci, produkt mita i korupcije, nesposobni za život.

Sve ovo prošlo je bez reakcije relevantnih institucije. Za sada je ZLZ kažnjena sa smješnih 6.700 EUR i to za najbanaliji među ova četiri slučaja.

Iv

Profit i samo profit i zanemarivanje osnovnog parametra a to je sigurnost zračne plovidbe dovest će kad tad ,nažalost,do udesa,a sto se tiče balkanizacije , pa pogledajte kako je koncesionar posložio zastave na upravnoj zgradi MZLZ Franjo Tudjman,neznas u kojoj si EU državi,za to se u Francuskoj podliježe kazni

Al

Da, nažalost to je realnost, profit i samo profit.

Kako su posložene zastave na upravnoj zgradi? To mi je osnovno zanimanje, pa me baš interesira.

St

Hvala na jos jednom clanku. Nadam se da od sledece godine ovakve vesti nece poceti da stizu i kad NT ode pod koncesiju :(

Nesto mi samo nije jasno. Konkretno, sto se Zagreba tice, nedavno sam procitao vest da je otvoranjem novog terminala povecan broj zaposlenih. A po svemu sudeci, nedovoljno je to…

A uopste gledano, zar nas svi nemili dogadjaji iz poslednjeg vremena ( i ne samo iz poslednjeg) ne uce da bezbednost nikako nije trosak i koliko god se u to ulagalo, stalno mora vise i da se prate nove tehnologije. I zar iz tog razloga nije svrsishodno proglasiti aerodrome dobrima kojima nije glavni cilj da ostvare profit (samo u meri u kojoj treba da se razvijaju dalje), vec da sluze svrsi. Mislim da se tako shvacen koncept aerodroma mnogo vise isplati drzavi i kroz neke druge stvari vrati ulozena sredstva.

Odgovori
Al

Molim Stefane, i drugi puta.

Nemojte se nadati, Stefane, garantiram Vam da će stizati. Ne da vjerujem, nego garantiram, nažalost. I voljan sam u okladu uložiti ozbiljan novac, kao što sam to garantirao i za Zagreb i bio u voljan u okladu uložiti ozbiljan novac.

Da, navodno je povećan broj zaposlenih za 150. Ovi primjeri pokazuju da nešto ozbljno nevalja, zar ne?

No, vrlo je indikativno da se prije koncesionara ovako nešto ni u ludilu nije dešavalo. Sapienti sat! Zar ne?

Al

Ne samo da zracna luka izgleda kao lijepa, ali nefunkcionalna kulisa nego kao da se trude biti losi. Danas 11.07.2017. nakon slijetanja OU665 u Zagreb stjuardesa moli putnike za strpljene jer nema dovoljno zemaljskog osoblja da nas puste iz aviona.

Odgovori
Al

Eto ga na. Za nepovjerovati. Za nepovjerovati!!!!!!

Ne

Mislim da je uveliko vreme da Zagreb ima više hendlera koja rade nezavisno i to će rešiti problem koji si naveo. Konkurencija je čudo, ali nisam siguran da li se Hrvatska obavezala da neće izdavati dodatne dozvole na MZLZ još neko vreme.

Druga dva incidenta su tragikomična, ali nažalost se dešavaju svuda. Samo pogledaj testove koje su radile agencije u Americi gde su proveravali šta sve mogu da unesu na avion. Rezultati su bili poražavajući. Ovo nije izgovor za Zagreb, ali mislim da cela industrija mora da unapredi odnos prema bezbednosti, ali borba do smrti između avio kompanija definitivno dovodi do smanjenja budžeta za sve pa i obuku osoblja.

I nije ovo nešto novo. Dešavalo se i dok je država upravljala aerodromom, ali sada imaš insajdere koji o tome govore van firme jer su protiv koncesije dok su ranije ćutali.

Odgovori
Al

No, tu se ipak nikako ne slažem. Ja sam daleko više insajdera imao u vrijeme dok je „država upravljala aerodromom“. I u vrijeme Peovića koji je imao enormno mnogo protivnika među radnicima, te još više u vrijeme Matkovića kada sam na aerodromu imao akreditive za sve zone i imao prihateljske odnose sa velikim brojem direktora i šefova prometa. I garantiram Vam da se to nije dešavalo!

Da

jer nisu imali dokumente pošto su bila na domaćem letu???????
Ovaj dio teksta mi nije jasan!
Pa kako je moguće ući u zrakoplov bez dokumenata?
A Italija je EU, tako da osobna vrijedi!

Odgovori
Vl

Daniel,
Problem su bili putnici sa malom decom. Deca nemaju lične karte, a zbog trgovine decom u Italiji su rigorozne kontrole putnika sa malom decom.

Al

Radi se o maloljetnoj djeci. Dakle klinci mogu putovati u domaćem prometu bez osobne i putovnice, što je i logično, to mogu i vlakom, autobusom, brodom… I tako je određeni broj klinaca koji još nemaju osobnu (a obveza posjedovanja osobne karte u Hrvatskoj je sa 15 godina, dakle ti klinci su bili mlađi) bio u avionu u pratnji svojih roditelja.

Da je avion završio u Dubrovniku, ili bio rutiran u Splitu ili Zagrebu sve bi bilo OK, izašli bi iz terminala, jer nisu napustili državu, i otišli u hotel. Ali u Italiji moraju imati osobnu (ili putovnicu) da uđu u državu i odu do hotela, a ti klinci mlađi od 15 godina to nisu imali, pa su sa roditeljima prespavali na stolicama međunarodne zone rimskog terminala.

Gr

bez obzira koliko je to nama vazno kao putnicima – to je ipak privatni sektor unutar kapitalistickog sistema – znaci da su profit i zarada na prvom mjestu a tek onda sve drugo.
trenutno funkcionira na principu minimalnih uvjeta i ciste srece.
onda kada budu imali specijalizirane zastitare koji ce biti profesionalci i visoko obuceni/ motivirani za svoj posao – onda bude i nesto od sigurnosti….
Ovako….dok ide – ide….

Odgovori
Al

Ne to ne može „ipak biti privatni sektor“. Upravo u ovakom slučajevima koncesijski ugovor mora zaštiti javni interes od samovolje „privatnog sektora“ kojem se daje posao od javnog interesa.

Znači li to i da zaštitari mogu propuštati putnike bez pregledavanja? Je ih nema dovoljno, pa onda eto nema veze? Ili ako se jednog dana privatizira hitna pomoć da ona smije pustiti ljude da umiru jer eto špara na vozilima i lječnicima. Ili vatrogasci mogu pustiti da sve izgori radi šaparnja.

Upravo zato ili se zračna luka ne daje u koncesiju ili se koncesijskim ugovorom mora zaštititi javni interes i natjerati koncesionara da ispunjava barem minimalne zahtjeve, a koji ne smiju i ne mogu biti manji od onog prije koncesije.

ve

Opet je Croatia napravila propust jer je morala svoje putnike koji su sletjeli u Rim bez obzira na propust zagrebackog aerodroma da smjesti u hotel.Drzavljani Hrvatske imaju licne karte sa kojima moraju proci kontrolu na domacim letovima a sa tom licnom kartom mogu da putuju bilo gdje po EU i da prelaze granicne prelaze svake clanice EU.Takodje svi putnici imaju pravo na nadoknadu zbog kasnjenja duzeg od dva sata u iznosu od 250 evra po putniku.Putnici su morali cekati u Rimu i zbog rest perioda posade koji iznosi 10 sati od prestanka duznosti do zapocinjanja nove duznosti ,tako da je ruzno sto je Croatia sigurno smjestila posadu sa ovog leta u hotel a putnike ostavila na aerodromu da provedu noc.Croatia mora da ima ugovor sa svojim handlerom u Rimu o hotac-u nije valdja da su i to previdjeli posto inace pretpostavljam da lete za FCO u redovnom saobracaju.

Odgovori
Al

Vesko, svi putnici su bili smješteni u hotel, osim male djece (i naravno roditelje koji su ostali sa njima). Mala djeca (mlađa od 15 godina) nemaju osobne karte jer ne prelaze granicu kada lete za domaći Dubrovnik. To je bio razlog zašto nisu imali osobne karte ili putovnice i zašto nisu mogli ući u Italiju kada je let iz domaćeg postao međunarodni. Croatia nije pustila punike da borave na aerodromu, velika većina ih je bila u hotelu, osim tih par klinaca koji nisu imali osobne karte i roditelja koji su, naravno, ostali sa njima. Molio bih da se tekst čita sa razumijevanjem.

Nije istina da putnici imaju pravo na naknadu od 250 EUR po putniku jer bura je vis major, a viša sila oslobađa kompaniju od ove obveze. Ova isplata se vrši sam u slučaju overbookinga, kašnjenja ili otkazivanja leta radi krivice kompanije. U slučaju više sile nema odgovornosti kompanije.

Da Croatia leti za FCO u redovnom prometu na dvije linije (ZAG-DBV-FCO i ZAG-SPU-FCO).

Ve

U tekstu nisi naveo da je bilo ko od putnika bio smjesten u hotelu.

Al

Vesko, u tekstu je link na prethodni tekst koji je obradjivao samo taj incident i gdje se to jasno navodi. U ovom tekstu taj se clanak samo ukratko prepricava.

Ako otvorite link koji je u ovom clanku dobit cete sve detalje vezane uz taj dogadjaj.

Dr

Samo vi nastavite ovakva pisanija gosp. Alene pa cete morati da imate i civiluke za sesire u muskim toaletima u vasoj firmi : ) , video sam sam ovu -situaciju- sa putnikom koji baulja na stajanci jos u proslom clanku pa se setih nekih svojih anegdota i to sa sa CDG-a ni manje ni vise .
Cesto koristim taj aerodrom kao konekciju i imam finih sati na njemu a bogme i finih iskustava , pre jedno 3-4 god baluljajuci po njemu i trazeci izlaz za satl (bus) skrenem negde i na mala vrata koja su bila otvorena ( nista nisam dirao) op eto mene na stajanci : ) sa sve torbicom oko vrata i rancem na ledjima … gde cu sta cu rekoh sebi ho hoo ovo se ne bi smelo ali da prosetam malo i da uslikam nesto i tako je bilo dao sam sebi nekih 10 m- do iza coska , osim dosadnih A320 nista nije bilo zanimljivo pa se vratih na ona ista vrata , sve vreme vozila teh. sluzbi su prolazila oko mene .
Druga situacija : imao sam vecernji let od FRA do CDG sa Lf , avion je sleteo na cuveni 1. terminal a drugi let mi je bio za 15 sati sa terminala 2E dakle nocenje na pustom Sarlu :D udobno se smestih na foteljice normalno opet sam malo bauljao , polako isao do terminala , posmatrao , slikao … normalne stvari za prosecnog ljubitelja avijacije . Negde u gluvo doba noci primetih coveka cudnog izgleda i jos cudnije garderobe , okrene glavu levo -desno nije me video posto sam se udobno zavalio i cacakao mobilni i mazne onaj stubic za formiranje reda ispod svog poderanog mantila i ode !!! Radoznalost mi nije dala mira idem da vidim gde to on ode , ja za njim vidim da je vec bio napolju rotirajuca vrata zatvorena ali vrata pored njih otvorena . Iako je to ispred pasoske kontrole na terminalu 2E i cak je pisalo da su vrata samo za osoblje bila su otvorena . Ali to nije sve … posle nekih pola sata eto mog prijatelja opet dosao po drugi stubic i opet pogleda levo-desno , ovog puta vidi mene nasmeje se i bukvalno odskakuta na ona ista vrata . Inace nije bio jedini beskucnik koji se tu vrzmao njih 3-4 su pored njega tu setali , prespavali i ujutru sa dolaskom prvog osoblja i putnika nestali .
Ako se pitate sta je obezbedjenje radilo evo i na to odgovor , normalno u neko doba noci krenem ka WC-u koji je bio zakljucan spustim se donji nivo za parking i u cosku stoji kabina za radnika obezbedjenja sa sve monitorima na koji isti ne obraca paznju jer se dopisuje sa nekim na mobilnom , istog upitah za wc a ovaj mi na francuskom normalno engleski slabo ko prica uputi na toalet za osoblje .
Svakako da su vasi primeri drasticniji i opasniji po bezbednost ali eto i na velikim aerodromima ima propusta samo se izgleda lepo pokriju ili cak opravdaju velicinom aerodroma .

Odgovori
Al

Interesantni primjeri Drago. I sam vrlo često koristim CDG, nakon ZAG to mi je najčešći aerodrom. I da, prije su tamo sigurnosni aspekti bili daleko manji. Ali nakon ovih napada, doživio sam čak dva puta da nas specijalci i vojska evakuira iz terminala (jednom 2E, drugi puta 2D) uz blokadu terminala nakon toga. Vjerujte mi, Drago, nimalo ugodan prizora i tada nije bilo nimalo sumnje o sigurnosti. Mislim da su se neke stvari promijenile u posljednjih par godina. Ili nisu? A što da Vam kažem.

U svakom slučaju takvih upada i propusta prije koncesionara nije bilo.

ma

Mislim da je jasno iz mojih prethodnih komentara koliko cijenim sve Vaše kolumne. Jasno je da je to zato jer su te kolumne uvijek vrlo profesionalne, objektivne i prije svega bazirane na činjenicama.
Čini mi se da je svima nama malo problem objektivno sagledati nešto uz što smo ipak na neki način emocionalno vezani, nebitno jel to radi čisto nekog nacionalnog ponosa ili nečeg drugog. Iako se slažem da ovo nabrojeno spada u ozbiljne propuste ipak se ne mogu oteti dojmu da sve ovo spada prije svega u područje neobjašnjive gluposti sudionika. Ipak treba respektirati činjenicu da je to novi objekt koji zahtijeva prilagodbu u organizaciji/sustavu rada i svjestan sam da bi ta organizacija trebala biti sposobna anulirati te „neobjašnjive gluposti“ sudionika, ali ipak možda još ne bi trebali tako strogo suditi.
Ja se pitam što bi se dogodilo da sam ja, kad sam čekao u busu sa otvorenim vratima u Beču, Zuerichu ili Stuttgartu, odlučio prošetati rulnicama ili stajankama. Svjestan sam da se na kraju vjerojatno ne bi dobro proveo, ali je pitanje kakva bi bila reakcija sigurnosne službe ili aerodromskog osoblja, no međutim to se u praksi jednostavno ne događa.
Ajde ipak uzmimo tom novom aerodromu za plus da se nisu raspali u prvom danu rada :-)

Odgovori
Al

To nije sporno. I za to sto je prvi dan prosao bez bitnih problema dao sam im ogromnu pohvalu uz napomenu da su daleko bogatiji aerodromi dozivjeli kaoticna fijaska.

Bez obzira sto se radi o novom terminalu ovakvi sigurnosni propusti nisu prihvatljivi. Ne govorimo mi o tome da je civil odlutao u sobu kontrole leta ili da je automobil pogresno usao u parkiralista za sluzbena vozila, nego da je automobil sa pijanim vozacem usao na stajanku i mogao napraviti ogromnu stetu i ljudske zrtve. Pijani vozac!!!!

Ono sto mene brine je da se ovdje radi o gluposti osoba koje se ne snalaze. I upravo o tome pisem u clanku. To ne smije biti stvar osoba, vec dovoljne tehnicke zastite. Nije to neka teska filozofija. Sustavi postoje, poznati su, u praksi su drugih aerodroma. Samo je pitanje je li se toliko stedjelo da oni kod nas nisu ugradjeni i da se sve svodi na obicnu, pisljivu rampu kao da se ulazi u tvornicu olovaka, a ne na stajanku aerodroma koja u isto vrijeme ima i 20 aviona.

12

Izgleda da za danasnji aviosaobracaj moze samo jedno da se kaze – prokleta komercijalizacija. Takodje mislim da ce Zagreb biti prvi aerodrom koji je „pobedio“ u trci ka dnu.

Odgovori
Al

Nazalost ne mogu reci da ste u krivu.

A sto rade nadzorni i inspektorski organi?

co

Ispada da su neki aerodromi poljoprivredne avijacije u Srbiji bolje organizovani što se tiče bezbednosti nego aerodrom Zagreb.Jako interesantna tema i možda bi trebalo obraditi aerodrome u regionu. Pozdrav

Odgovori
Al

Pa aerodrome u regiji konstantno obrađujemo, zar ne? Kako komparativno, tako radi konkretnog razloga. Primjerice napisan je članak vezan uz sumnjivu koncesiju Aerodroma Maribor, koji je također napravio popriličnu halabuku u slovenskim medijima, te bio prenesen u lokalnim medijima, kao i ovaj. Ako se desi nešto slično u drugim aerodromima budite sigurni da će se objaviti.

xp

Problem je malo veci od ovoga, ako vec uplicemo terorizam u pricu lokalnog hohstapleraja. Na ovaj nacin se MZLZ moze iskoristiti kao „trojanski konj“ i napraviti namjerljiva katastrofa na nekom od „hubova“ na koje se leti u Europu ili istocne zemlje…. toliko.
Inace, agencija kaznjava koncesionara simbolicnim iznosom, pa i clana uprave ako se ne varam. Dali je trebala biti kaznjena i agencija koja vrsi nadzor, ili rade samo po dojavi?

Odgovori
Al

Apsolutno ste u pravu. Terorista izabere najmanje čuvanu metu, udari i napravi štetu za sve ostale hubove.

Agencija mora vršiti nadzor. Čini li to dovoljno dobro stvarno ne znam. Agencija reagira i po dojavi. Što se tiče ova dva incidenta mislim da je dojava poprilično javna. I dok je bio samo jedan incident frkali smo nosom i upozorovali, ali ako se dese dva sigurnosna incidenta u manje od mjesec dana, onda je to više nego zabrinjavajuće.

A tko vrši nadzor na Agencijom i eventualno je kažnjava, stvarno ne znam. Čak ne znam i postoji li neka interna nadzorna služba nadzornih službi :-)

Ra

Postovani Alene,
odličan članak, kao i uvek od tebe.
Imam jedno laičko pitanje, pa ako može pojašnjenje u vezi toga. Da li koncesionar prekrsio neku zakonsku obavezu time sto je sa RFFS kategoriju 6 spustio na kategoriju 4? Da li koncesionar ima neku zakonsku obavezu, koju kategoriju mora da ima u odredjenom trenutku? Jer ako nije imao obavezu da tokom noći drži RFFS kategoriju 6 (bez obzira šta bio uzrok tome), ne vidim gde bi bila njihova krivica. Medjutim, ako je imao zakonsku obavezu da ispostuje odredjenu kategoriju, kazna koju je koncesionar dobio je zaista smešna. Ja sam mislio da kod vas u HR i EU to puno bolje i ozbiljnije funkcioniše nego kod nas u SRB.
Pozdrav

Odgovori
Al

Hvala Vam puno na pohvalama.

Koncesijski ugovor je, kao što sam pisao, propusto ovu obvezu precizno definirati. I nije to jedini propust koji će izači na vidjelo. A čim nešto nije unaprijed definirano kao obveza, ostavlja mogućnost makinacija.

No, koncesionar je prekršio Naredbu resornog ministarstva o obvezi otvorenosti 24 sata. A ta se Naradba temelji na određenoj zakonskoj regulativi. CCAA je konstatirala da je Naredba prekršena i kaznila je koncesionara. Kaznom koju „obične“ male tvrtke poput moje plačaju za banalne stvari u Hrvatskoj.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Boris SV na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

@Tor. Cenim Vašu kulturu izražavanja. Ništa onda, ja ću da lupetam, a Vi i ostali kvazi stručnjaci se divite šatro projektu zvanom Er Srbija. Nema veze ni njeno osnivanje, ni u čijem vlasništvu su avioni, ni tehnika, ni gubitci koje svi mi pokrivamo pa se to onda predstavlja kao dobit, nema veze ni ko je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Tor na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

@Boris SV Cilj ti je verovatno bio da lupetaš i u tome si uspeo :) Kakve veze ima što avioni nisu u vlasništvu?

22. Feb 2024.Pogledaj

Boris SV na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Er Srbija je jedna blago rečeno sprdnja od avioprevoznika. Ni jedan avion u vlasništvu, osim možda ATR-ova, nasleđenih od JAT-a, tehnička služba za održavanje aviona je pred gašenjem, ali se zato umesto njih forsira privatna firma Aviostar koja je do juče bila zadužena za pranje i čišćenje aviona. Ima tu još mnogo toga, ali je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Kontrolor na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

oni su pomoću tableta za 30 sekundi izračunali da im je za kilometar kraća pista dovoljna, svaka čast dobro su svi prošli

22. Feb 2024.Pogledaj

Dacha na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Na aerodromu postoji ostatak od komunistickog vremena a to je "tajnost podataka". Naime, postoji precizan Emergency response plan koji tacno objasnjava pravila i korake u ovakvim slucajevima. Taj ERP po kompanijama je javno dostupan svugde u svetu, samo je na aerodromu i u Srbiji strogo poverljiv dokument u koji uvid imaju mozda 5 ljudi na…

22. Feb 2024.Pogledaj