BEG airport status
Vinci želi izgraditi 2. lisabonski aerodrom Vinci želi uložiti čak 500 milijuna EUR u lisabonski aerodrom / Foto: Dave, Flickr

Vinci želi izgraditi 2. lisabonski aerodrom

Vinci u ovom momentu u portfoliju ima 36 aerodroma, a do kraja godine imat će ih 45. U Portugalu je od 2013. godine i od tada je na 10 portugalskih aerodroma uložio preko 200 milijuna EUR. Glavni projekti su preuređenje Lisabona, Porta, Fara i Madeire, a posebno preuređenje trgovačke zone gdje se nastoji postići 100% vidljivosti trgovačkih i ugostiteljskih objekata potencijalnim mušterijama. Do kraja 2017. Vinci je, u suradnji sa Turističkom zajednicom Portugala otvorio 51 novu liniju iz portugalskih aerodroma. U idućih 5 godina Vinci će investirati 4 milijarde EUR u svoje aerodrome.

Kako je rast u Lisabonu od preuzimanja aerodroma bio vrlo velik, a u prošloj godini čak 18,7% spram prošle godine, dok je u prvom kvartalu 2018. taj rast bio 15,9%, Vinci želi uložiti čak 500 milijuna EUR u lisabonski aerodrom. Vinci stoga pregovara sa portugalskom vladom da Montijo avio-bazu portugalskog zrakoplovstva pretvori u mješoviti civilno-vojni aerodrom koji bi postao 2. lisabonski aerodrom.

Montijo (portugalska zrakoplovna baza broj 6) ima dvije piste, prvu asfaltnu od 2.147 metara i drugu betonsku od 2.440 metara. Montijo u ovom momentu bazira 501. taktičku transportnu eskadrilu (6 Herculesa), 502. transportnu eskadrilu, 504. eskadrilu za VIP i medicinske transporte, 751. helikoptesku SAR eskadrilu, te dio Mornaričke helikopterske eskadrile. Montijo je i centar za obuku preživljavanja i spašavanja.

Montijo je udaljen 26 km od centra Lisabona i samo 13 km od zapadnog dijela Lisabona, te 18 km od Aerodroma Lisabon. Lisabonski aerodrom je doslovce smješten u gradu i okružen je brojnim gradskim naseljima, te se više nema gdje širiti. Aerodrom ima dvije piste koje se križaju i mjesta za dodatnu pistu, ali i veliko proširenje terminalnog prostora nema. Za razliku od toga Montijo je sa tri strane okružen morem, te ima velik nenaseljen prostor oko aerodroma pogodan za širenje. Vinci naglašava da je ponuda predana i odluka je sada na Portugalskoj vladi. Vinci smatra da je projekt hitan i naglašava da je spreman reagirati odmah.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

BB

Eto, kad popune Surčin nek pređu i na Batajnicu…

Odgovori
Al

Hehehe… ima mjesta na Surčinu za idućih 50 godina ekspanzije! :-)

Bo

pa dobro, covek lepo reko ….. kad popune :)

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj