BEG airport status
Preostala dva crnogorska Bela sleću danas u Podgoricu, Tango Six u Banja Luci na promociji Koale Helikopteri su sklopljeni u Belovom centru u Pragu / Foto: Vlada Crne Gore

Preostala dva crnogorska Bela sleću danas u Podgoricu, Tango Six u Banja Luci na promociji Koale

Kako je juče saopštila Vlada Crne Gore danas bi u Podgoricu trebalo da pristignu preostala dva, ovoga puta nova, višenamenska helikoptera Bell 412 EPI namenjena Ratnom vazduhoplovstvu.

– Svečanosti koja će tim povodom biti organizovana na vojnom dijelu Aerodroma u Golubovcima prisustvovaće predsjednik Vlade Duško Marković, ministar obrane Predrag Bošković, predstavnici kompanije Bell i druge zvanice.

Ovim se, u potpunosti po planu, okončava zahtjevan proces nabavke tri helikoptera koji će svojim izuzetnim performansama, značajno unaprijediti kapacitete ne samo Vazduhoplovstva, već i kompletnog odbrambenog sistema Crne Gore.

EPI varijante su novoproizvedene letelice / Foto: Vlada Crne Gore
Bel je izvojevao pobedu nad Erbasom i Agustom / Foto: Vlada Crne Gore

Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine, a prvi helikopter isporučen je 13. aprila 2018. godine. Višenamjenski dvomotorni četvorokraki helikopteri tipa Bell 412 EP/EPI namijenjeni su za prevoz putnika, transport povrijeđenih i bolesnih osoba, traganje i spasavanje, prenos tereta, gašenje požara i za nadzor granice. Kapacitet isporučene verzije je 13 mjesta. – stoji u saopštenju.

Helikopteri će u Crnu Goru preleteti iz Praga gde su u Belovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz Amerike isporučeni u delovima. Novim letelicama će na putu do Crne Gore upravljati komandant Ratnog vazduhoplovstva potpukovnik Nenad Pavlović i major Darko Pavlović.

Unutrašnjost kokpita / Foto: Vlada Crne Gore

Tango Six u Banja Luci

Negde u vreme očekivanog dolaska novih helikoptera u Crnu Goru Tango Six će danas na poziv Helikopterskog servise Vlade Republike Srpske boraviti na letelištu Zalužani. Obeležavanje desetogodišnjice postojanja Helikopterskog servisa biće prilika i da se javnosti predstavi njihov novi helikopter AW119Kx Koala.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Hound na: Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

AW149 може, са ракетом Spike. Ми-24 је застарео концепт, не може да користи вођене ракете са дометом већим од 4 км. Зато га Руси не користе у рату.

29. Mar 2024.Pogledaj

Pajo na: Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

Uspoređujući ovu nabavku sa nabavkom 8 UH 60 (139,4 mil. USD) koje je RH nedavno potpisala ovo mi se čini puno previše. Čini mi se puno bolja kombinacija H145/H225 samo u tom slučaju vjerojatno otpada stavka ITM ( ITM=Ima li Tu Mene).

29. Mar 2024.Pogledaj

K na: Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

Znaci cijena tu negdje kao 8 UH-60M. Pa ok, dosta novaca ali znaju valjda makedonci sto im treba.

29. Mar 2024.Pogledaj

MickoNY na: Druga godina profita za Er Srbiju bez subvencija: Preliminarni razultat za 2023. – 40,5 miliona evra zarade

E bas ti hvala sto si ovdasnjim dezurnim pljuvacima i sveznalicama objasnio neke stvari.... kratko ,jasno ,jezgrovito .

29. Mar 2024.Pogledaj