BEG airport status
Pušten u rad sistem za nadzor saobraćaja i upravljanje avionima na zagrebačkom aerodromu Saab možda nije dobio na tenderu za novi borbeni avion...

Pušten u rad sistem za nadzor saobraćaja i upravljanje avionima na zagrebačkom aerodromu

Hrvatska kontrola letenja pustila je u operativni rad sistem za nadzor saobraćaja i upravljanje avionima na manevarskim površinama (Advanced – Surface Movement Guidance & Control System – A-SMGCS) na aerodromu „Franjo Tuđman“, saopšteno je iz CROCONTROL-a.

Kako navode, A-SMGCS vredan je 4,4 miliona evra, od čega je za 85 % troškova odobreno sufinansiranje iz Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF-ov fond):

– Sistem je isporučila kompanija SAAB, koja je ujedno i njegov proizvođač. A-SMGCS je posebno značajan za uslove smanjene vidljivosti koji su na području aerodroma „Franjo Tuđman“ učestali i u kojima se aerodromski kontrolor vazdušnog saobraćaja oslanja na prikaz saobraćajne situacije na ekranima sistema A-SMGCS. –

Izazov za kontrolore u Zagrebu je udaljenost lokacije novog terminala (nazire se u daljini). Na raspolaganju su im i video-kamere koje detaljno pokrivaju manevarske površine novog terminala / Foto: Petar Vojinović, Tango Six 

Senzorski deo sistema sastoji se od primarnog radara (SMR) i multilateralnog sistema (MLAT), ističu iz Hrvatske kontrole letenja i dodaju:

– SMR je radar relativno male snage i kraćeg dometa, namenjen za detektovanje svih aviona, vozila i ostalih objekata na manevarskim površinama. Ima važnu sigurnosnu ulogu jer detektuje sav saobraćaj, bez obzira na opremljenost transponderima ili njihovu operativnu ispravnost.

S druge strane, sistem MLAT zavisi od opremljenosti aviona i vozila transponderima, a time i od njihove ispravnosti i pravilnog korišćenja. Za razliku od SMR-a, sistem MLAT dodatno pruža informaciju o prepoznavanju aviona, koja je sadržana u poslatom signalu transpondera. Taj se sistem sastoji od više prijemnika koji su prostorno razmešteni u krugu poletno-sletne staze i primaju signale koji se odašilju sa aviona. Na temelju tih signala i razlike u vremenu prijema, sistem obrade podataka računa tačnu poziciju aviona. –

Sprovođenje projekta trajalo je oko tri godine i uključivalo je operativnu i tehničku implementaciju sistema, licenciranje i školovanje osoblja, izgradnju infrastrukture, kao i komercijalne i pravne aktivnosti tokom izrade projekta, naglašavaju iz Hrvatske kontrole letenja.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

  Komentari

  Zanima me da li je uobicajena praksa da je kontrolni toranj toliko udaljen od terminala? Ako nije, koliko to u svakodnevnom radu otezava posao kontrolora?

  Odgovori
  Bo

  Zapravo, to im olakšava život jer ne moraju da prolaze kroz aerodromsko obezbedjenje, verovatno imaju poseban parking, i sve zajedno izbegavaju aerodromsku gužvu. Što se tiče posla, toranj je odlično pozicioniran, sa vizuelnim pregledom cele staze i rulnica.

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

  Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

  @Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

  @Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

  BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Nikola na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

  Ovaj ZU-23-2 deluje zanimljivo, bilo bi zanimljivo o njemu pročitati neku analizu. Deluje kao dosta jeftino vučeni sredstvo, kad se postavi na položaj nije preterano uočljiv. Interesantno.

  17. Apr 2024.Pogledaj