BEG airport status
Češka ponavlja tender za nabavku novih vojnih helikoptera; novi detalji remonta i modernizacije mađarskih Mi-24 SAD su Češkoj ponudile i odobrile prodaju 12 helikoptera UH-1Y koji sa obukom, dodatnom opremom i naoružanjem koštaju 575 miliona dolara. Sada se međutim tender ipak ponavlja / Foto: Bell Helicopters

Češka ponavlja tender za nabavku novih vojnih helikoptera; novi detalji remonta i modernizacije mađarskih Mi-24

Kako prenosi Flightglobal Češka Republika prekinula je proces nabavke novih vojnih helikoptera kako bi redefinisala specifikacije za odabir novog vazduhoplova. U oktobru 2017. Prag je u uži izbor izdvojio dva kandidata, američki Bell Helicopter UH-1Y i italijanski Leonardo Helicopters AW139M, planirana je nabavka 12 helikoptera koji će zameniti ruske desantno-jurišne Mi-24.

Međutim, češko Ministarstvo odbrane potvrđuje da je ova nabaka sada na čekanju i da je nova ministarka odrbane Karla Šlechtová zatražila od odgovornog osoblja Generalštaba vojske da ponovo definiše svoju listu specifikacija o novim helikopterima. Ministarstvo dalje navodi da Šlechtová želi da bude sigurna da je češka armija na najbolji mogući način pripremljena za nabavku nove tehnike.

Ministarka je 1. februara primila revidirane specifikacije i ona će s vojnim zvaničnicima analizirati dokument a nakon toga će se, kasnije ove godine izdati izmenjeni zahtev za predloge (RFP – Request For Proposal). U MO Češke su rekli i da su sigurni da RFP neće biti poslat samo jednom subjektu ili jednoj vladi.

Pre pauze u ovom procesu, američka Vlada je odobrila potencijalni dogovor kroz program FMS – Foreign Military Sales, a italijanska administracija je takođe dala zeleno svetlo. Ponovni konkurs otvara put da se na njemu ponovo pojave kompanije Airbus Helicopters i Sikorsky. U američkoj kompaniji Sikorsky se nadaju da još uvek mogu naći evropskog kupca za nedavno sertifikovanu naoružanu varijantu svog helikoptera S-70i “Black Hawk“.

Taj model, koji se sklapa u podružnici PZL Mielec u Poljskoj, bio je isključen iz prethodnog tendera zbog neispunjenja zahteva da se ugovor sklopi direktno između vlada (government-to-government deal). S-70i može biti ozbiljan kandidat i u Poljskoj gde je produžen rok za podnošenje konačnih ponuda u dve odvojene nabavke za ukupno 16 helikoptera namenjenih specijalnim snagama i mornarici.

Kao što smo već pisali, Mađarska je krajem novembra na remont u Rusiju poslala svoje desantno-jurišne helikoptere Mi-24. U međuvremenu smo saznali neke nove detalje vezane za ovaj posao. Iz izvora ruske odbrambene industrije stigla je informacija da je u 419. vazduhoplovni remontni zavod u Sankt Peterburgu upućeno 8 helikoptera, po 4 Mi-24V i Mi-24P, gde će osim remonta biti sprovedena i modernizacija koja uključuje i prilagođavanje kokpita za korišćenje naočara za letenje noću (NVG).

Osim već pomenutog 419. ARZ u ovaj posao biće angažovan i Moskovski helikopterski zavod koji nosi ime M. L. Milja kao i kompanija NPO Geofizika-NV, dok su motori TV3-117V poslati na remont i produženje životnog veka u firmu ODK-Klimov. Kabine helikoptera biče prilagođene za ugradnju remontovane avionike a unutrašnje i spoljašnje osvetljenje će biti adaptirano za upotrebu NVG (Night Vision Googles).

Planirano je da nakon obavljenih radova, zemaljskih, dnevnih i noćnih ispitivanja u letu, prva četiri helikoptera budu isporučena već u aprilu ove godine a preostala četiri u julu. Testiranje NVG biće sprovedeno u Mađarskoj a u zavisnosti od rezultata opitovanja moguće je da će se remont i modernizacija obaviti na još 4 helikoptera. Najverovatnije je da će se u helikoptere ugraditi najsavremeniji ruski NVG sistem 3. generacije GEO-ONV1-01M koji proizvodi kompanija Geofizika-NV.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mr

S70i svakako kao zamjena za 24-ku! To je po meni alpari 24-ki! Venom je po meni 2/3 utilty 1/3 jurisnik! I zadrzat 24-ku dokle god je to moguce! Cestitke Česima… polako i sigurno grade rz za respect

Odgovori
De

Cesi ocigeldno ne vide svrhu jurisniku.

Oni polagano postaju kolonijalna policijska snaga kao glavnina zapadnih Evropskih vojska.

Za to su vise potrebni transportni helikopteri nego borbeni.

Pogledaj sve sto mnogo NATO vojske rade sto pretvara NATO snage u policijske snage:

1. Zamijene tesko naoruzanih frigata/korveta sa skoro nenaoruzanim velikim patrolnim brodovima (OPV).

2. Povuka tenkova I zamijena teze opreme sa oklopnjeniom kamionima (MRAP).

3. Veliko smanjenje u broj artilleriskih sustava.

4. Povljacenje sistema PVO.

5. Smanjejnje brojeva aviona borbenih narocito u Istocnoj Evropi gdje je samo dovoljno aviona odrzano za „air policing“.

6. Smajnenje broj kopnenih jedinica i ukidanje divizija. A brigade cesto nemaju sve dijelove za samostalnu korist (PVO, tesku artileriju, elektronsko ratovanje itd).

U nekim drzama nema vise ni prave brigade. Pogledaj Englesku vojsku gdje su brigade samo za administraciju.

Naprimjer Engleska 1 divizija ima 7 pjesadskih brigada a nema artileriju, izvidace, tenkove ili ista. Tih 7 pjesadijskih brigade imaju izmedu 2 i 9 pjesadijskih bataljona.

Danas su glavne snage u NATO bataljon a inace se ne posalje vise nego ceta vojnika sa nekom podrskom.

To nisu obrambene snage za konvencionalno ratovanje. To su snage za Expeditionary Warfare a Expeditionary Warfare je u biti tip kolonijalnih ratova kao sto su borili u 19-om stoljecu.

ra

Мислим да ће и Чеси да ураде исто као и Мађари за мали новац добијаш поуздани модернизовани летећи тенк

Odgovori
ni

mi bi trebali nabaviti bar jos 5 mi17 v i osloboditi se mi8 ili nesto poput aw139

Odgovori
Kr

Gospodine Živojine, kada je češka u pitanju zanima me (a tome bi mogli posvetiti jedan članak) zašto češka ne naručuje KC-390 budući da sudjeluje u proizvodnji. Također, nejasno je u kojoj mjeri i na koji način su uključeni u taj projekt.

Odgovori
Ж

Колико знам они су и даље заинтересовани за тај авион. Морамо сачекати још коју годину.

Jo

Ne dovodim u pitanje kvalitet americkog oruzja,ali sve da smo u najboljim saveznickim odnosima,ne bi kupovao od njih. Uh1y sa logistikom skoro 50 mil.po komadu uh60 klot oko 25 mil. F16 viper bez obuke i naoruzanja 120 milki po komadu,Rumuni za 7 baterija pvo-patrijot i to pac3l,da kazemo sa samo 28 lansera 3.9 milijardi,e bre 3.9 milijardi! Preskupi su. Izrael placa F35 135 mil.po komadu,i to ogoljen,jer znamo da Izraelci integrisu svoju opremu. Iz okb suhoj kazu da su57 kada bude bio pusten u promet sa sve obukom,logistikom i naoruzanjem nece kostati vise od 100 mil. Bombona od ajroplana Su30 sm(sme) sa punim paketom 55-60 mil.za 65 mozes da dobijes i ruskog pilota u njemu :) pa vi vidite. Nema gde Ameri umesaju prste to mora da bude papreno,to se najbolje vidi po ovom korejskom fa50 sa pratecim paketom 50 mil.a ustvari tek nesto bolje trenazno sokocalo.

Odgovori
Mr

Da se mene pita bolje od mi171sh je dva mi171sh ali sto se tice malih do srednje malih hel. zapadni hel. su kraljevi neba od stecenih iskustva od Koreje, Vijetnama sve do danas! Rusi osim kamova jos moraju puno nauciti u doktrini kombiranih uporaba malih helikoptera pogotovo danas u asimetricnim ratovima! Kao u Siriji… U pocetku dok je postojala donekle linija fronte su rasturali sad u kaosu te im bombardiraju avione, te im sruse su-25! A Cesi kao mi i vi nemozemo si priustiti kombinaciju poput Indije ili Egipta npr. da kombiniramo Istocnu i Zapadnu tehniku ( bez rasprave NATO-Rusija)

Al

Zar nije logicno da uzmu Mi35? Imaju obucene pilote , verujem i dosta rezervnih delova , a i naoruzanje je isto ???
Ovo je ipak politicka odluka , pod pritiskom ?

Odgovori
De

Ne nije logicno da Cesi kupe Mi-35. Cesi su u NATO paktu koji je protivnik Rusa. Tko bi bio lud da kupuje vojnu opremu od protivnika/potencijalnog neprijetelja).

Sva vojna potrosnja je politicka odluka. Ne razumjem kako iko moze misliti da nije.

Sposobnosti opreme je nevazna.

Ku

Nato i njene clanice koje jako dobro saradjuju sa “ Agresorskom Rusijom“ Slovacka,Madjarska a Amerika je uvela sankcije u svim oblastima i zabrane uvoza od iste ali svemirski program to jest tehnologija moze da se uvozi!!!
Par primera cisto za one manje obavestene! Cesi su od Rusa uvezli Mi-24 u drugoj polovini 90 tih….jedan deo, imaju jos polovinu zivotnog veka!

De

Ponoviti tender je tipicna drzavna taktika da odgodi kupovinu nove opreme.

Cesi nisu zainteresirani u obrambene snage. Gledju da je NATO osiguranje dovoljno.

Odgovori
Mr

Ili mozda uz Y uzet ce ah-1w kad isteknu resursi 24ke kao sto je kubanac objasnio

De

Zasto bih kupio AH-1W kad su ti helikopteri upgravo izasli iz sluzbe USMC?

Zar ne bi bilo pametnije kupiti AH-1Z?

A u realnosti Cesi nisu spomenili kupovinu novih jurisnih helikoptera, nego samo srednje transportne (UH-1Y ili AW139M).

Prica nije o fantazijama sto bih bilo najbolje nego realnost.

Ku

UH-1Y i MI-17 dokazani helikopteri ali i jedan i drugi idu sa svoim jurisnikom AH-1W i MI-24 ! Mislim da su Madjari uradili pravu stvar ,za razliku od nas!

Odgovori
Mr

Kubanac pravo zboriš… tek u ovoj kombinaciji dolaze do izrazaja tr. hel u borbenim uvjetima… Mozda jedino danas umjesto 24ke uz mi17 bolje mi 28, iako sam fan 24ke! Ili si u fajtu ili prevozis vojnike, zamisli dok jurisas sto pate iza vojnici ili dok ispustas vojnike na teren đaba ti svo naoruzanje ili nedao bog da te pogode gubis i jurisnika i vojnike!

Br

@Mr.D
Mi-28 je prilicno neproveren helikopter, pored Rusije u naoruzanju je jos u samo tri zemlje i od ’82 i prve serije napravljeno je samo oko 120 komada… Klasicni helikopteri jurisnici su pored nosaca aviona najslabije tacke ruske vojske.

Mr

Hm Branko… Nisu li Isilovci zaustavljeni pred Bagdad sa brzom dostavom su-25 (mislim 9kom i mil28) dok je zapad ko po obicaju tek diskutirao sto da naprave… dodatno Irak uz 16 narucio 20 mil28, nisu li Makedonci umirili Šošone na brdima sa 4-5 su25 o nekoliko mil24… Bivsa 82 JAR (citaj sad placenici) u Africi zaistavljali citave vojske sa mil24 itd. itd. I su i mil dostupan siromasnim drzavama lak za odzavanje, jaka vatrena moc… Indijci cak testiraju mil28 sa zap. tehnikom ( fr. I bel.)
Jel Tiger iskusan kao Augusta ili Turski hel… zapravo je, oborili su ga u Siriji! 28-ica se koristi i Siriji jel oboren koji??? 16 vikhr i 34-40 80mm raketa na 28-ici!

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj