BEG airport status
Jet Airways u problemima "Jet ima novaca za samo 60 dana operacija" / Foto: Jet Airways

Jet Airways u problemima

Etihadove tri europske akvizicije, Air Berlin, Alitalia i Darwin otišle su u stečaj, od kojih dvije više ne postoje, a talijanska vlada želi spasiti Alitaliju na način da proda 49% udjela u kompaniji, za što se bore Lufthansa, Air France-KLM zajedno sa easyJetom i Wizz Air. I australijska akvizicija Etihada Virgin Australia je u ekstremno lošoj situaciji, zbog čega je Etihad prodao dio svojeg udjela kinezima. Afrički pak Air Seychelles je ušao u restrukturaciju, rasprodao širokotrupnu flotu i ozbiljno smanjio broj letova. Broj letova i aviona u floti je osjetno smanjila i Air Serbija.

Do nedavno je Jet Airways jedini slovio kao primjer dobrog poslovnog modela unutar Etihadovih akvizicija (Etihad je vlasnik, 24% Jeta). Jet je u zadnje dvije godine prikazivao profit, naručio je čak 233 aviona (dva puta više od trenutne flote), te je prije samo par tjedana naručio čak 75 Boeinga 737MAX10.

Stoga je vijest da Jet ima novaca za samo 60 dana operacija pukla kao grom iz vedra neba. Kompanija je stoga zamolila pilote i ostale djelatnike da prihvate smanjenje plaće za do 25% idućih dvije godine, naglasivši da ako na to ne pristanu, da će vjerojatno svi ostati bez posla.

Da je kriza vrlo ozbiljna pokazuje činjenica da je Jet pristupio najvećim investicijskim fondovima među kojima i IndigoPartners sa ciljem da prikupe 350 do 400 milijuna USD svježeg kapitala. IndigoPartners, o kojem sam nedavno pisao, vlasnik je Wizz Aira, američkog Frontiera, maksičkog i kostarikanskog Volarisa i čileanskog JetSmarta. Ovaj mega-fond je nedavno naručio rekordnu narudžbu od nevjerojatnih 430 Airbusa A320 obitelji za gornje kompanije. Kompanija planira osnovati i kanadsku ultra-LCC, a bori se za vlasništvo nad španjolskom Voloteom. Upravo stoga Jet smatra da bi bio odlična nadopuna IndigoPartnersovom razvoju po kontinentima, jel u Aziji ovaj investitor trenutno nema akvizicija.

„Jet se za investiciju obratio i svom code-share partneru Delti Airlines“ / Foto: Jet Airways

Jet se za investiciju obratio i svom code-share partneru Delti Airlines, koja je u posljednjih dvije godine investirala u više kompanija koje strateški smatra bitnima.

Jet planira plasirati novi set dionica vrijednosti do 400 milijuna USD. Jet prodaje i svoj frequent flyer program, u kojem Etihad ima 50,1% vlasništva. Procjenjuje se da program može vrijediti do 1,1 milijardi USD. Jet nije objavio svoje polugodišnje izvješće i to bez ikakvog objašnjenja. Procjenjuje se da je kompanija akumulirala preko 1,2 milijardi USD gubitka. Ovaj slučaj nevjerojatno podsjeća na Kingfisher Airlines, još jednu veliku indijsku kompaniju, koja je 2012. bankrotirala nakon pretjeranih narudžbi aviona, te financijskih dubioza nemogavši pronači investirore koji bi ih izvukli iz financijskog kraha. I Air Indija je u enormnoj financijskoj krizi prizemljivši 19 aviona radi nedostatka dijelova za iste.

Jet u floti ima 121 avion, od čega 19 širokotrupaca, leti na 67 destinacija, ima 215 linija i 570 dnevnih letova. Druga su najveća indijska kompanija, sa udjelom od 21,2%. Kompanija ima i LCC subsidiaries JetLite koji ima flotu od 8 Boeinga 737 i leti na 22 destinacije.

CAPA je objavila da će Etihad izaći iz vlasništva Jeta do prosinca (decembra) ove godine, no Etihad je isto demantirao i izjavio da nema planova izlaska iz kompanije. Podsjetimo se da je Etihad isto govorio i u slučaju Alitalije i Air Berlina, no samo nekoliko dana kasnije postupio je upravo drugačije. Etihad je u posljednjih dvije godine objavio gubitak od enormnih 3,4 milijardi USD, ogroman novac koji bi u ozbiljne probleme uvukao i bitno veće kompanije od Etihada. Kompanija u posljednje vrijeme smanjuje flotu i broj zaposlenih, te mijenja poslovnu strategiju.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

Go

Da li u svetu postoji avio kompanija koja ostvaruje profit u slobodnim tržišnim uslovima i da se taj profit ne može dovesti u pitanje uplivom direktnih ili indirektnih faktora? Sve što duže pratim civilno vazduhoplovstvo, kao laik za ekonomiju, čini mi se da u svetu postoji svega 10ak kompanija koje posluju na realnim osnovama. Ovo sve ostalo je čist kriminal ne znam kako drugo nazvati ovako nešto kao što je slučaj sa Etihadovim ex kompanijama…

Odgovori
Vl

Nije zvanično kriminal, zato što živimo u periodu neoliberalnog kapitalizma. Inače jeste na granici kriminala ako se postave neki drugi parametri i zakonske osnove.

Ne bojim se za Jet, nema ko drugi da opstane na tržištu Indije osim njih. Biće povuci, potegni, ali na kraju para vrti gde burgija neće. Ogromno je to tržište, ogromno!

Air India je u još goroj situaciji, pa nikom ništa.

ce

Ja sve vise verujem da Lufthansa stoji iza celog cirkusa sa Etihadom. Sve lepo spakovano.

Ne

Nije kriminal, aviokompanije su osnova opstanka Boinga i Airbusa. Cene aviona su skocile mnogo puta u poslednjih par decenija pravdajuci se modernom tehnologijom i modernim materijalima. Nije da nema moderne tehnologije i modernih materijala samo to ne opravdava sadasnje cene aviona. Najveci dobitnici iz cele price su proizvodjaci, oni koji kupuju avione za lizing i MRO organizacije. Aviokompanije ma koliko efikasne ne mogu napraviti korektnu dobit iz prostog razloga sto su uvek primorane na ekspanziju jer se konstantno pojavljuju novi igraci koji se trude da otmu deo trzista. Sve to proizvodjaci i lizing kompanije gledaju iz fotelja i trljaju ruke. Situacija ce se verovatno promeniti kada trenutni oligopol zameni monopol kada dodje do spajanja najvecih. Sve zahvaljujuci globalizaciji, open sky agreementu i naravno kapitalizmu.

Al

U Europi ima preko 100 malih i neovisnih kompanija koje rade profitabilno, od kojih njih 50 djeluje više od 10 godina, neke i preko 60. Najpoznatiji primjeri su Aegean, Icelandair, Air Baltic, Blue Air, Wow, Luxair, Travel Service…

Aegean je 2001. imao tek 2 regionalna aviona. Danas ima 61 avion, najveći broj A320, naručio je još 30 komada. A na tržištu imaju baze Ryanaira, Volotee, SkyExpressa, Air Mediterraneana, Blue Aira, Astre, BlueBirda, i Elinaira, koji u grčkim bazama imaju još 50+ baziranih aviona, uz preko 100 drugih kompanija koje imaju tisuće linija u Grčkoj. Air Baltic ima flotu od 33 aviona i 40 naručenih. U minijaturnoj, siromašnoj državici okruženoj lavovima (LOT, SAS, Finnair, Luftahnsa, Aeroflot, Norwegian).

Koji je onda svima ostalima izgovor?

Vlado, Jet neće preživjeti ako kapital ne nađe interesa. Kingfisher nije, a bio je u bitno boljoj poziciji i sa manjim dugovima. U indiji postoje još i IndiGo, Air india, SpiceJet, AirAsia India, Vistara i još 30 kompanija. Iza svih njih stoji ozbiljan kapital (u slučaju Air Indie država) i interesi, te bi i te kako profitirali da Jet bankrotira, te ozbiljno na tome rade. Je li kapital iza Jeta dovoljan da se othrva ovim drugim lešinarima?

Be

@Nele

Nema tu kriminala, bar nema dokaza za tako nesto. Jednostavno trziste se brzo menja, breze nego ikad.

Ja sam inace mislio da su cene aviona pale. Otkud tebi ta informacija, da se cene aviona dizu?

Nebih rekao da Boeing i Airbus trljaju ruke kada propadne jedna kompanija zato sto se stvori nova konkurencija.
Svaki put u tom slucaju oni strepe ko ce da plati narudzbine aviona. Evo primer: ako JET Airways propadne, ko ce Boeingu preuzeti 75 komada Boeing 737MAX10?

Al

Ma Beli, za avione su uvijek nađe kupac, posebno za A320, 737 i 787. To nije problem. Ako propadne jedna kompanija druga će morati preuzeti putnike i bar dio flote. Još ni jednom prizvođaču i lesoru avioni nisu ostali uskladišteni. Jesu li avioni nakon Kingfishera u Indiji ostali prizemljeni ili su „udomljeni“? Čak i A380 koje je Kingfisher trebao preuzeti.

Jet je pretjerao u količini narudžbi. Pa koja je to logika da na 121 avion u floti naručiš 233 aviona? Tko može platiti takvu ekspanziju. Prije 4-5 godina su bili na rubu bankrota. Tada ih je izvukao Etihad. A sada? Ima li netko tko će preuzeti 1,2 milijarde duga i 400 milijuna hitnih investicija? Je li bio netko takav za Kingfisher?

Konačno kakav je to poslovni model u kojem svakih 4 godine trebaš 400 milijuna da preživiš? Tko bi investirao u tako neuspješan poslovni model? Ako netko i investira, on će iz korijena promijeniti priču! I napraviti uspješan poslovni model. A on sigurno neće biti ovako megalomanski.

Bankrot jednog od dva velika igrača Air Indie i Jeta, svakako će dati zraka ostalim velikim igračima i učiniti ih konkurentnijim. Za oba nema mjesta na tržištu. A hoće li Indija pustiti svoju kompaniju da propadne i tako da zraka Jetu, ili će biti obratno, to ćemo tek vidjeti.

Jo

с тим што Ер Индија неће банкротирати, јер неће дозволити држава

Al

Vjerojatno nece. A sto onda ostaje?

Vl

Indija je poznata po špekulacijama na berzi.

Može biti da je Jet zaista u go***ma do guše, ali može biti i da se veštački obara vrednost deonica da bi neko treći došao do njih za male pare. Pa onda odjednom, nema više problema. Već viđeno do sada, ne samo u Indiji.

Simptomatično je da su čak dva meseca unapred najavili nesolventnost. Zašto? Meni se to malo više „ćuje“ no što bi trebalo da vonja.

Al

Naravno moguc je i taj scenarij.

Kao sto je moguc i onaj Kingfishera.

Vl

Obzirom da je ovo analiza stanja Jet Airwaysa zar nije logično pomenuti više opcija od samo jedne?

Ukoliko se ne sagledaju sve moguće opcije, analiza je nepotpuna.

Al

Ovo nije analiza nego kratka vijest sa osnovnim podacima.

Vl

E sad kad napisa umalo i Ja da se složim da je kratka vest.

Al

Pa ona to i jest. Nit je pisana kao analiza, nit to i na koji način jest.

Sl

Pa da je samo kratka vest nije, pre je kraca analiza.

Ne znam zasto ali kao da se oseca zluradost autora u ovom tekstu.

Sem penzionisanja YU-ANJ (podseticu da YU-ANI, YU-ANK i YU-AND i dalje lete) mozete li nam reci kako je to Air Serbia „osetno“ smanjila broj aviona u floti? Penzionisan je samo jedan a ostalo da leti njih 20.

Etihad je naveo da ce ostati u Air Serbiji pa je eto i – ostao. Po navodima datim u tekstu stice se utisak da Etihad uvek odlazi iz svojih kompanija iako prethodno najavi da nece.
Da se desilo da je najavio ostanak a da je otisao – desilo se i to je dato u tekstu.
Da se desilo da ce ostati i da je ostao – i to se desilo ali to nije dato u tekstu.

Nemojmo zaboraviti da ste i Vi mnogo puta naveli kako je Jet Airways bio „najneposlusniji“ od svih EY partnera, kako jedini nije poslusao EY centralu i protivno njihovim zahtevima otvorio bazu u AMS i da je to moguci uzrok njihovog tada predstavljenog „uspeha“.

Danas o tome u Vasem tekstu nije bilo ni reci.

Al

Air Serbija je prizemljila dva aviona, jedan je potom vratila samo u top sezoni. No, da je i jedan avion to je 5% flote i svakako je smanjene. Ali daleko značajnije je smanjenje broja letova od skoro 50 tjedno manje u dvije godine. To je vrlo visoka brojka.

U krivu ste ako osječate zluradost u tekstu. U tekstu ne piše da će Etihad otići, nego samo da ne treba vjerovati izjavama tipa ostajemo jer je u 3 primjera postupio drugačije nego je najavio. Naravno da kompanija koja izjavi ostat ćemo i ostane. To je normalno ponašanje, ne treba spominjati ono što je normalno. Gdje bi bilo kraja tekstu da se takve stvari nabrajaju (naručili smo avione i oni su isporučeni, najavili smo novu liniju i ona se ostvarila, objavili smo red letenja i po njemu operiramo, najavili smo charter i on se ostvario, planirali smo C-chack i on se izvršio, objavili smo akciju sa popustima i proveli smo je…). No, ako se nešto od toga najavi ili objavi i ne ostvari onda to jest vjest.

Još jednom ovo nije analiza nego kratka vijest koje su od pola do dvije kartice teksta, moje analize pak imaju od 10 do 30 kartica teksta. Takve vijesti pišem na dnevnoj bazi, a pokoji puta ih prenese i Tango 6. U takvim tekstovima nema mjesta širokim analizama. Pa stoga ni u ludilu nema mjesta i pisanje povijesti suradnja Jeta i Etihada, pa ni i ovoj „neposlušnosti“. Kako god taj argument nije ni bitan za članak.

Indikativno je da se Etihadova grupacija raspada. Darwin, Air Berlin i Alitalija su u bankrotu, Virgin Australija je na rubu bankrota, za sada su bankrot prolongirale kineske investicije, Air Seychelles je doslovce osakatio svoje poslovanje, Air Serbija je ozbiljno smanjila broj linija i letova, Jet je u ogromanim financijskim problemima, sam Etihad je u dvije godine nakupio 3,4 milijardi USD minusa. To je totalni raspad koji već dugo nije zabilježen u povijesti zrakoplovstva (zadnji takav primjer bio je Swiss, prije toga TWA i Pan Am). Kingfisherov bankrot ni izbliza nije bio toliko velik.

Sl

Tako je , jedan je vracen u upotrebu i ne zna se koliko ce dugo biti koriscen (da li samo u top sezoni ili ne). Dakle , kad jedna avio kompanija poseduje ili lizinguje 21 avion i penzionise jedan (1!) to jeste procentualno 5% ali tesko da moze da penzionise manje od toga, odnosno pola aviona. Dakle, broj aviona koji je penzionisan je minimalan i to iz razloga isteka resursa.

Istina je da je odredjeni broj linija Air Serbie ukinut, ali to je logicna posledica naglog prodora koji je ova avio kompanija napravila od svog osnivanja. Uporedite samo broj linija koji je imao Jat u momentu kad je ugasen i broj linija koji je imala Air Serbia u momentu kad je zapocela svoj rad (ukljucujuci JFK koji je dosao kasnije). Mnoge nove su uvedene i logicno je da ne mogu sve da budu uspesne. One koje nisu uspesne se gase i to nije nikakva novina. Adria nije bila pod Etihadom vec na izvestan nacin pod Lufthansom pa je opet gasila i otvarala kako linije tako i baze odakle je letela.

Ono sto je po mom misljenju radi pravilnog balansa trebalo napisati u Vasem tekstu je da je Etihad najavio ostanak u AB i AZ i da to nije ucinio, ali da je to ucinio u AS i da ce se videti kako ce se situacija u Jet Airways-u razvijati. Na taj nacin citalac stvara realnu sliku o celoj situaciji, jer sigurno da ima citalaca koji nisu toliko duboko u celoj tematici i koji po nacinu pisanja Vaseg teksta mogu doci do pogresnog zakljucka da EY uvek najavi ostanak pa to ne ostvari.

U Vasim dosadasnjim tekstovima se kao argument uspesnosti Jet Airwaysa navodilo to da je neposlusan prema EY i da ne sledi njihova upustva pa eto zato dolazi do uspesnosti poslovanja.
Sada kada vidimo da je i Jet Airways u finansijskim problemima u prvi plan se stavlja cinjenica da pripada Etihadu, odnosno Etihad grupi. Dakle, kad se mislilo da je uspesan onda je to bilo jer nije slusao Etihad a sad kad se vidi da je u problemima ispada da je to zato jer je u Etihad grupi.

To me podseca na izjavu Mesuta Özila koji kaze da ga smatraju Nemcem kad daje golove za Nemacku a kad Nemacka ne igra dobro onda je Turcin.

Nesumnjivo je da su kompanije koje su sacinjavale Etihad grupu bile u velikim problemima i pre nego sto ih je Etihad preuzeo, pocev pre svega od AB i AZ. Takodje svi dobro znamo u kakvom je katastrofalnom stanju bio i Jat u onom trenutku kad ga je Etihad preuzeo i ni u ludilu ne bih rekao da je uticaj Etihada na Jat, odnosno danasnju Air Serbiu, bio negativan. Uvedene su nove linije od kojih je samo jedan broj smanjen ali nikako sve, podmladjena je flota, uveden je moderniiji ff program (jatov je bio zastareo), znatno poboljsan servis kao i tacnost poletanja i sletanja. Ne smemo zaboraviti da bez uticaja Etihada Air Serbia ni u snu ne bi mogla da otvori liniju za JFK koja sve manje postaje neisplativa, koja ovog leta saobraca 6pw i koja puno znaci kako za turizam tako i za cargo saobracaj (ne samo iz BEG nego i iz okolnih zemalja).

Dakle, gledajuci realno, avio kompanije koje je Etihad preuzeo ne bi bez dodatnih podsticaja prezivele ni da ih Etihad nije uzeo pod svoje. Ovako je samo usporio njihovu propast, ali tesko da je ijednu od njih bas Etihad doveo do ruba propasti.

Al

Gledajte Slobodane, nemalo puta sam napisao koliko je Air Serbija daleko od Jata. Čak sam i dva cijela članka posvetio samo tome. I imao vrlo popriličan broj „razljučenih“ bivših Jatovaca radi toga.

Jednako tako sam godinama upozoravao srpsku vlast da mora imati back up plan jel je Etihadov plan velikog broja neuspješnih kompanija koje stavlja skupa i pokušava napraviti uspješnima vrlo rizičan, te je identičan plan koštao egzistencije Swissair (Qualiflyer group).

Da Jet je bio neposlušan član i najdulje je „izdržao“. Očito da ipak na kraju nije ni on uspio preživjeti, čak ni uz tu neposlušnost. Jednako tako je indikativno da je Etihad i dalje suvlasnik u Jetu iako to više nije u Air Berlinu, Alitaliji i Darwinu. Jednako tako je činjenica da je projekt Jeta jedini izgledao kao da je uspješan pa se sada ruši kao kula od karata i samim time je kao takav vijest, zar ne?

Air Serbija, što je evidentno, prolazi dramatične promjene. 59 letova manje u dvije godine (trenutno ih ima 333 tjedno) je užasno mnogo i ne radi se o „prilagođavanju“ i o par letova. Budimo realni kompanija je uvidjela da sustav ne funkcionira, više ne raspolaže sa toliko velikim novcem od strane suvlasnika i poduzela je ozbiljne (u nekim slučajevima i drastične) mjere. Hvala bogu, ovaj puta odmah, a ne, kao u slučaju Jata, sa godinama zakašnjenja.

Slučaj Jeta je još jedno upozorenje srpskoj vlasti da mora ozbljno shvatiti situaciju sa Etihadom, zaštiti sebe i Air Serbiju, te imati spremnu alternativu za slučaj najcrnijeg scenarija. Nedaj bože da se desi. Daleko bilo!

I da, u pravu ste, sve te kompanije koje je Etihad prezeo, propale bi sa njim ili bez njega. No, indikativno je da se nisu ostvarila Etihadova obečanja da će promijeniti stvari, da oni znaju kako, mogu i hoće. No, sada su se desile brojne negativnosti, prvenstveno po Air Serbiju (npr. nedostatak code-share ugovora, konektiranosti, partnera, loše financijsko stanje, istek ugovora o lizingu…). I sve to je potrebno rješiti. Obzirom na 3,4 milijarde USD minusa, Air Serbija se ne smije osloniti više na Etihadovu pomoć i utjecaj. Jet je zbog toga i odlučio „pomoć“ potražit u IndigoPatnersu, Delti i ostalim potencijalnim financijerima. To treba ozbiljno shvatiti i dobro pratiti ovaj Jetov primjer. Uz to treba proanalizirati Alitalijin, Air Berlinov, Darwinov i Virgin Australijanov primjer, te stvoriti određene zaključke, te potom poduzeti mjere da se zaštiti Air Serbija i srpsko zrakoplovstvo.

Vl
Al

Da, možda i je… I u mom tekstu se spominje ff program.

Vl

Kao što i Ja rekoh da je jedna od opcija namerno obaranje vrednosti deonica, pa onda neko da uleti sa lovom, ali da dobije veći kolač.

Scenario već više puta viđen, na raznim stranama sveta, trebalo ga je uvrstiti u mogućnost, pogotovo kada se uzme u obzir da je Jet čitava dva meseca unapred najavio nelikvidnost.

Ta najava bez razloga, toliko unapred, je odmah „zasmrdela“.

No vidimo da TPG, u novom ruhu, jaše i dalje. Samo da podsetim. To je Fond koji je stao iza Ryanaira davnih 90-ih i napravio ovo što je Ryanair dan danas.

Interesantno. Za posmatranje. Uz prigodne grickalice i osveženje.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Srbofil na: [POSLEDNJA VEST] Srbiji nastavljene isporuke lakih višenamenskih helikoptera H145M: „Pegazi“ dobijaju svoj treći Erbas

@altec Nisam primetio da je bilo prigovora na organizaciju i izvođenje hitnog medicinskog transporta unutar HJ MUPa, tako da ne vidim potrebu za zasebnom službom. Što se vojske tiče, lovački/jurišni zadatak predviđa i dežurnu STS ekipu, pretpostavljam da je to primarna namena 3 H145m na Batajnici.

23. Jul 2024.Pogledaj

goran na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Glupost. A Jadar je dupli rudnik, za razliku od Nemačkog I Portugalskog projekta gde je potreban silan i fizički i hemijski rad da se dodje do Litijuma. U Jadru eksploatacijom minerala Bora dobija se kao nusproizvod Litijum. Dakle vadi se Bor, malo komplikovanije od peska, a dobija se i Litijum. Priča sa Francuzima i Nemcima…

23. Jul 2024.Pogledaj

altec na: [POSLEDNJA VEST] Srbiji nastavljene isporuke lakih višenamenskih helikoptera H145M: „Pegazi“ dobijaju svoj treći Erbas

Kupovina ovih helikoptera (osim VIP modela) H145 je daleko najpametnija kupovina u poslednjih nekoliko decenija sto se tice Vojske i Policije. Nadam se da ce se nastaviti opremanje ovim helikopterima i da ce se uzeti jos bar jedna eskadrila za VS i jos par komada za MUP. Takodje se nadam da se ce u Srbiji…

23. Jul 2024.Pogledaj