BEG airport status
Obavljen prvi let demonstratora ruske izviđačko-borbene bespilotne letelice S-70 “Аhotnјik“ Ruska BPL S-70 fotografisana januara ove godine najverovatnije na aerodromu zavoda NAZ u Novosibirsku / Foto: t.me/fighter_bomber/806

Obavljen prvi let demonstratora ruske izviđačko-borbene bespilotne letelice S-70 “Аhotnјik“

Informativna agencija TASS prenela je u subotu 3. avgusta vest da je izvršen prvi let ruske teške borbene bespilotne letelice “Ahotnjik“ („Охотник“ prevedenog sa ruskog – lovac) koju razvija Konstrukcioni biro Suhoj. Potvrdu ove informacije novinari su isti dan dobili u Ministarstvu odbrane Rusije.

U saopštenju ruskog MO do kojeg je došao TASS, navodi se da je u okviru programa ispitivanja obavljen prvi let vojne bespilotne letelice velike autonomije (dugog doleta) „Охотник“  koja je poletela u 12:20 časova po moskovskom vremenu a let je trajao više od 20 minuta. Letelica je pod kontrolom operatora izvršila nekoliko preleta aerodroma na visini od oko 600 m i izvršila uspešno sletanje.

Na jednom od satelitskih snimaka aerodroma Ahtubinsk iz juna meseca ove godine najbolje se vide gabariti S-70 u odnosu na najnovije ruske borbene avione / Foto: Google Map

Kako su još pojasnili u Ministarstvu odbrane, ispitivanja bespilotne letelice provode se na jednom od ispitnih aerodroma ministrastva. Takođe je napomenuto da je ova BPL konstruisana po šemi ‘’letećeg krila’’ uz primenu specijalnih materijala i obloga koje ga čine praktično neprimetnim za radarska sredstva za otkrivanje. „Охотник“ je opremljen sistemima za elektrooptičko, radiotehničko i druge vrste izviđanja odnosno prikupljanja obaveštajnih podataka.

Ruski vojni blog bmpd podseća da je prvi opitni obrazac – demonstrator ruske teške izviđačko-borbene bespilotne letelice S-70 ‘’Ahotnjik’’ konstruisan u kompaniji PAO „Kompanija Suhoj“, proizveden u Novosibirskom avijacijskom zavodu koji nosi ime V.P. Čkalova (filijala kompanije ‘’Suhoj’’) i da su novembra 2018. na fabričkom aerodromu započeta zavodska ispitivanja na zemlji.

Ahtubinsk juna meseca 2019, S-70 pored leteće laboratorije Su-57 T-50-3 čija šema farbanja sadrži siluetu Ahotnjika / Foto: Google Map

Takođe krajem januara ove godine opitni primerak je prebačen u Letno-ispitini centar na podmoskovskom aerodromu Žukovski, u maju je dostavljen na aerodrom Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti na kome bazira 929. državni letno-ispitni centar koji nosi ime V.P. Čkalova na kome je 14. maja pokazan i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Letelicu je tokom juna upravo na Ahtubinsku nekoliko puta snimio satelit pa je po svemu sudeći prvi let izvršen sa ovog aerodroma.

Prema raznim ruskim nezvaničnim izvorima, u okviru programa razvoja različitih sistema za bespilotnu letelicu S-70 se od prošle godine kao leteća laboratorija koristi treći prototip višenamenskog borbenog aviona 5. generacije Su-57 (T-50-3, evidencijski broj 053) koji je u januaru ove godine na aerodromu Žukovski prvi put primećen sa novom šemom farbanja koju čini silueta bespilotne letelice ‘’Ahotnjik’’. Takođe smatra se i da će u budućnosti Su-57 biti integrisan sa S-70 odnosno da će ove dve letelice moći zajednički da izvršavaju borbena dejstva.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Yr

Ideja sa Ohotnikom je odlična. Ako bi Rusi uspeli da ga razviju u narednih recimo 5 godina i da ga integrišu sa Su-57 kao „loyal wingman“ platformu, onda bi PAK-FA zaista već bio iskorak u šestu generaciju i dosta bi toga nadoknadili po pitanju ozbiljnog kašnjenja za SAD kad je u pitanju avio-industrija.

Da li će uspeti videćemo, ali da je pravac razvoja dobar, definitivno jeste.

Odgovori
BB

Auuu koliko je ovo (zamalo da kažem: k’o Rusija 😊). Neki dan sam vidio na nekom portalu ali sam preletio, misleći da se radi o nekoj „igrački“ za izviđanje (nije bilo ničeg pored da se uporedi veličina).
Ova BPL pokazuje trendove, raketna odbrana plus napadačka BPL uz podršku aviona sa živom posadom. Dakle pitanja F-35 vs SU-57 postaju bespredmednta, borbeni avioni generalno gube trku sa drugim sistemima.

Odgovori
An

To je očigledno novi trend u razvoju borbenih letelica 5+ i 6. generacije, nedavno je Boing u Australiji predstavio sličan koncept BATS:
https://www.boeing.com.au/news/releases/2019/february/boeing-launches-new-unmanned-system-for-global-defense-customers.page?

Mislim da je koncept gde jedan skupi višenamenski avion služi kao komandna platforma za odred ili eksadrilu borbenih BPLa prelazni koncept ka potpuno automatizovanom (ili bar daljinski vođenom) borbenom vazduhoplovstvu.

Pitanje je da li male zemlje poput Srbije, koje su okrenute samo odbrani svoje teritorije i dejstvovanjem u neposrednom susedstvu, uopšte imaju potrebu za primenu takvog prelaznog koncepta u budućnosti, tj. da li im je isplativije da odmah pređu na borbene poluautonomne BPLe vođene/instruisane sa zemlje jer nemaju potrebu za slanjem takvih letelica hiljadama kilometara od svojih komandnih centara.

Cr

@ Andrija
Veoma interesantno razmisljanje – i moja malenkost je razmisljala u tom pravcu za crnogorsko vazduhoplovstvo (mada se bojim da je sad kasno u nasem slucaju).
Prije nekoliko godina Gruzija je najavila da ce svoju flotu Su-25 zamijeniti sa udarnim bespilotnim letjelicama (prema nekim informacijama ti avioni su povuceni vec 2017-te). Navodno, ekonomski faktor je bio presudan za donosenje te odluke (troskovi kupovine novih aviona, troskovi njihovog odrzavanja, troskovi skolovanja pilota…). Vidjecemo sto ce biti.

Ma

@Crnogorac

Slazem se samo sto CG ipak ima potrebu da salje BPL hiljade kilometara od svojih „komandnih centara“ zato sto je jos uvek u ratu sa Japanom :-)

Cr

@ Mayer
Crna Gora nikada nije objavila rat Japanu, to su samo proizvoljne ocjene kvazi istoricara i nazovi publicista (najvise ih u javnosti vec godinama plasira Lazanjski). Crnogorci jesu ucestvovali u Rusko-japanskom ratu 1904-05 (otprilike 200-300 dobrovoljaca, sa ponosom isticem da je i nekoliko mojih predaka otislo da se bori) i istakli se u tom sukobu – najpoznatiji djenerali Anto Gvozdenovic, Jovan Popovic Lipovac i Andrija Bakic (svi aktivni djenerali ruske carske vojske) ali i dobrovoljci Aleksandar-Lekso Saicic, Filip Radulovic, Joso Raznatovic, Rade Zec, Milan Rolovic, Niko Savovic, Rade Gardasevic i dr. O svemu ovome se mozete informisati iz knjiga autora koji su obradjivali ovu temu – dr Novaka Raznatovica i dr Djura Batricevica, poznatih i priznatih istoricara jos iz vremena SFRJ.
Sto se tice borbene upotrebe BPL u crnogorskom vazduhoplovstvu, vec sam naglasio da od toga nema nista i da je to samo moje razmisljanje tipa sto bi bilo kad bi bilo (jeftinije koriscenje udarnih bespilotnjika od jurisne avijacije kao sto su Gruzijci procijenili), ali Vi ste po obicaju pokusali da napravite vic na racun nase drzave – sve vec vidjeno.
Sve Vam najbolje zelim gospodine

Be

Zar ne izgubise Rusi taj rat 900 i 5.?

Vl

Crnogorac,
Čemu takvo pisanje?
Pa Mayer se malo našalio na temu Crnogorske objave rata Japanu. Nije mu bila namera da vređa nikoga.
A što se tiče upotrebe BPL u Crnogorskom vazduhoplovstvu, te letilice su danas sušta potreba, naročito za nadgledanje nepristupačnih površina i mora. Zbog toga mislim da ćete ih sigurno uskoro kupovati. Sa druge strane, nadam se da li će vaši političari biti toliko vispreni da slušaju struku i izvrše nabavku letilica, koje pored osnovne funkcije mogu da se i naoružaju.
Ne treba zboraviti i da ste sada u Nato-u i da se i oni pitaju šta ćete kupiti.

Cr

@ Beduin
Da, izgubili su taj rat.
@ Vlad
Sala je vrlo ozbiljna stvar – rece jednom Cercil. Reagovao sam tako jer zelim uvijek da se zna istina. Cinjenica je da Crna Gora nikad nije objavila rat Japanu ali da su Crnogorci kao dobrovoljci ucestvovali u njemu. Isto tako je cinjenica da malo-malo pa neko „izvadi iz naftalina“ tu temu da pokusa da se nasprda sa nama. To je sve.
Sto se tice BPL-a u nasem vazduhoplovstvu potpuno se slazem sa Vama o neophodnosti nabavke istih – ministar vojni je cak nedavno bio u posjeti Elbitu (samo nagadjam cilj posjete). Mini BPL su vec prisutni u nasoj kopnenoj vojsci.
Potpuno ste u pravu sto se tice i posljednjeg pasusa – Veliki Brat se pita, tako da sto nam oni skroje to cemo nosit.
Pozdrav dragi prijatelju

Ma

@Vlad

Sve ok, ja i Crnogorac se „znamo“. Naravno da je bila sala, no on kao sto vidis odmah navalio sa precima djeneralima, istoricarima, dobrovoljcima itd.

Mi

@Vlad,
Potpuno podcenjuješ Dušana. Nije trava na zapadu zelenija, nego je najzelenija
i koherentna!
Savršenstvo bez mane 😄

д

Crnogorac,
Црногорци су кренули али док су стигли рат је био готов. Обзиром на тренутну ситуацију очекиванио једа ће у случају рат САД са Ираном објавити рат Ирану и кренути САД у помоћ

Cr

@ Dane
Komentar Vam je krajnje uvredljiv, ali navikli smo na takve stvari.
Ucestvovali smo u rusko-japanskom ratu 1904-05 od pocetka. Dosta Crnogoraca je odlikovano za iskazanu hrabrost i to je sve dokumentovano (Anto Gvozdenovic, Lekso Saicic, Marko Spadijer, Rade Zec itd). Stizali smo mi i vama da pomognemo – Drugi Srpski Ustanak, rat sa Turskom 1876-77 (djeneral Cernjajev pise caru Aleksandru II da su mu najbolji dio vojske crnogorski dobrovoljci), visemjesecne operacije u dolini rijeke Tare, koje su kao kulminaciju imale Mojkovacku bitku (da Vas ne podsjecam sto je ona znacila za Vasu vojsku i drzavu) pa sve do najnovije pomoci nase vojske prilikom poplava 2014-te (prvi smo dosli). Mi se vazda sjecamo pomoci Srbije i Srba 1979-te u obnovi nakon katastrofalnog zemljotresa.
Sto se tice Irana – red je da mu rat objave oni protiv kojih se Iran borio u Bosni 1992-95.
Sve najbolje Vam zelim

Pe

@Aleksa Radojičić Znamo da je SSSR bez sumnje bio vojna supersila.U mnogim oblastima su dostigli Ameriku, iako ih nisu prestigli.
Ukupno dokumentacija svih vojnih projekata SSSR je u Moskvi.Danas Rusija nema ni priblizno takve resurse koje je imao SSSR, niti tehnicku ili ljudski pamet.
Zato vade iz naftalina razne odbacene vojne projekte iz perioda SSSR i danas to pokusavaju da predstave kao nekakva tehnicka cuda savremene Rusije (kao hipersonicno oruzje,raketu na atomski pogon i td)
Postojao je razlog zbog cega SSSR nije razvijao to oruzje.Uglavnom-neprakticnost i malo efekat tog oruzja, ili uzasna opasnost u koriscenju.
Moji komentari nimalo nisu „hejterski“ vec realisticni.Rusiju dobro poznajem, i pokusavam samo da otvorim oci ljudima koji ocigledno nikad nisu ni bili ni imali bilo kakve kontakte sa Rusijom i Rusima.
Rusija jeste sjajna zemlja sa puno mogucnosti,i proizvode mnogo svega-atomske elektrane,teska masinerija i td.
Samo nisu ispred zapada u visokim tehnologijama,niti je vojna industrija po bilo cemu posebna i kvalitetna.Rusiji to i ne treba-nuklearni stit je dovoljan da nikome ne padne na pamet da napada Rusiju.
Sto se tice saradnje SRJ i Rusije-znamo da je Milosevic bio dugo u bliskim odnosima sa Amerikom, kao i vlast Jeljcina.
Boris Jeljcin je bio veliki politicar, i sigurno nije zeleo da rizikuje buducnost Rusije zbog gluposti koje su pravili Milosevic i JUL na balkanu.To je za Rusiju bilo beznacajno, s saradnja sa Amerikom i te kako vazna.

Du

@Crnogorac
Bez obzira što dostojanstveno u bez uvreda u rečima odgovarate na komentare , prosto neke stvari koje ste napisali nisu istina.
Naime Crna gora JESTE objavila rat Japanu iz solidarnosti sa Rusijom, i slala je dobrovoljce, gde su se pokazali kao izuzetno hrabri, gde je čak gorepomenuti Lekso Saičić pobedio u dvoboju neimenovanog samuraja, te da se taj mač i dan danas čuva u muzeju u Moskvi, a sam Lekso naimenovan u čin kapetana Ruske vojske. E sad, na stranu što ovo nema nikakve veze sa vazduhoplovnim portalom, ja moram da kažem kao pripadnik crnogorskog korpusa po poreklu, jer je moj čukunčukndeda zajedno sa bratom bio poslednji koji se povukao iz Crne Gore sa popom Ristom Boškovićem kad je ovaj napustio Crnu Goru zbog krvne osvete Petrovića, da su crnogorci uvek bili najveći Srbi do pojave Mila Đukanovića, i to ne od početka njegove karijere, već u poslednjih 23-4 godine, a nisu više Srbi čisto iz političkih interesa.. Šta je bio vladika Rade? Šta je bio Kralj Nikola? Ko je ispevao najveću srpsku rodoljubivu pesmu Onamo ‘namo?Zato ne stoji teza mi vama i vi nama pomogli, mi smo dva dela jednog korpusa, vazda bili, i vazda ostali.
Nema nas i vas, jedno smo

Cr

@ Dusan Pavlovic
Napisao sam sustu istinu – Crna Gora nije objavila rat Japanu. Da jeste postojao bi neki dokument o tome – telegram japanskom caru i vladi da smo u ratu sa njima i sl. Ali toga jednostavno nema. Ako tvrdite da sam lazov postoji jednostavan nacin da to dokazete – pokazite Vi ili bilo ko dokument kojim je Crna Gora objavila rat Japanu. Uzgred, sablju Leksa Saicica sam licno vidio u Moskvi – stvari za vjecni ponos.
Na ostatak Vaseg komentara necu ni reagovati. Samo cu reci da je krajnje tuzno, tragicno i neprihvatljivo da se jednoj naciji u XXI vijeku negira postojanje kao da se u najmanju ruku radi o proizvodu iz epruvete a ne naciji koja zivi, postoji i opstaje vec 1000 i kusur godina, bas kao i svaka druga u Evropi.
Svako Vam dobro postovani gospodine

po

Kako to da rusofili sada ne komentiraju sličnost Ohotnika i 12 godina starog RQ-170 Sentinel-a (odnosno u nešto manjoj mjeri Polecat-a) ?

Odgovori
Mi

Iskreno, zavisi kako ga ocenjuješ. Nema mnogo načina da se leteće delta krilo napravi a da ne izgleda kao trougao :-) Ponaručito ako pokušavaš sa zbog STELTa ima što manje dodataka.

Pogledaj stariji ruski SKAT dizajn.
Ili Švapski Horten Ho-229 varijante iz 1944-te!
Pa evropski nEUROn
Američki X-47 sam malo izdużenim krilima.
Svi su oni slični ali i veoma različiti zmajevi.

Što se rusofila i natofila ovde tiče, rekao bih srećom i jedni i drugi su na T6 manjina.

Ai

Kako vi komentarisete slicnost Sentinela i nemackog Horten Ho 229 iz 1944.godine npr.?

Ideja Flying wing-a datira jos pre vise od 100 godina, tako da vam komentar nema smisla.

Cr

@ popolare
Vjerovatno nijeste upoznati sa cinjenicom da je Ohotnik baziran na Mikojanovom Skat-u iz 2005-te (projekat zamrznut 2007-me zbog nedostatka novcanih sredstava tog projektnog biroa). Sentinel se pojavio 2007-me ako se ne varam.
Takodje, vecina novih udarnih bespilotnih letilica (BAE Taranis, Dassault nEUROn, Boeing Phantom Ray…) podsjecaju dizajnom jedna na drugu, ali to svakako ne implicira nista.
Uzgred, nijesam rusofil – volim Rusiju, ali svjestan sam i njenih mana.

po

Daleko su oba drona od Ho 229. Nije samo pitanje koncepta letećeg krila već i smještaja i oblika usisnika. SKAT je još bio u povojima kad je Sentinel napravljen, no svejedno, pitanje je, priznajem, bilo malo provokatorsko :) čisto da začinim jutro :D

Mi

Ne postoje slicnosti kad je u pitanju razlicit koncept.Zajedljiv komentar kako Rusi posle spustanja drona od strane Irana razvijaju UAV koncept “teskog izvidjacko/napadackog“ drona su samo amaterske besmislice.Izmedju ostalog lako je logicki zakljuciti kako za spustanje takovog tipa UAV treba ipak biti upoznat sa kontrolno navigacionim sistemom i manama (bezbedonosnim propustima, ogranicenjima)

Idejno “netcentric warfare“ nije samo komunikacija satelit-avion-UAV, ima tu jos mnogo toga :

– cena nosece platforme (posto ona diktira upotrebu)
– pogonski agregat
– sistem navigacije
– sistem navodjenja
– otpornost na sisteme ometanja

“loyal wingman“ mora objediniti

“An unmanned combat air vehicle that is capable of some semi-autonomous missions and can operate in the loyal wingman role, where it is ‘tethered’ to and takes directions from a nearby manned platform via data-link“

samo opet se mora obratiti paznja na nosivost i domet.

Trenutno u blizoj buducnosti savremene doktrine ipak diktiraju tempo opremanja sa dva kljucna zahteva :

– Agile Responsive Effective Support (ARES)
– Low Cost Battlefield Attack Aircraft (LCBAA)

Mi

Pa rekao sam da zavisi kako ih ocenjuješ i da su slični mada veoma različiti ako bolje pogledaš.
Na primer, neko nestručno oko može da odvali da je Sentinelni moderna kopija Ho-299 kad se gleda odgore jer postoji dovoljno sličnosti.

https://i.ytimg.com/vi/3C_aJH4w0d8/hqdefault.jpg

https://i.pinimg.com/736x/03/ed/0f/03ed0f14c275c0c6dfbcff208e3906a6–horten-ho–flying-wing.jpg

Da se vratim na temu, ..
Nadam se da će Ohotnik dobiti sakrivene izduvnike motora u kasnijoj varijanti.. ovako malo deluje previše „vruće“ za radar.

ah

koliko odgovora , a nitko ne shvati poantu …
12 godina !!!!!!!!!!!!!!!!!
Rusi kasne….

Cr

@ popolare
Sto se mene licno tice svaka provokacija je dobrodosla – dize iz stanja letargije i uspavanosti. Ovaj portal shvatam kao interakciju i suceljavanje razlicitih misljenja a ne kao odobravanje jednomisljenika. Tako da – samo nastavite, bitno je da se nesto desava. Svako misljenje suprotno od moga ne vidim kao prijetnju vec kao sansu da nesto saznam i naucim.
@ aha
Ja sam shvatio post uvazenog kolege popolarea kao opasku na navodnu slicnost izmedju Ohotnika i Sentinela, Vi kao nesto drugo. U svakom slucaju ako ostvare to sto su naumili vremenska razlika nece biti ni bitna – konac djelo krasi. Ili sto bi rekao Dzoni – nije vazno odakle sam, sve dok znadem kuda putujem. Uzgred, Rusi su se sigurno domogli neophodnih saznanja o Sentinelu kad su Irancima pomogli da ga prizemlje jos 2011-te. Mislite li da nijesu vec odavno pomno proucili sve njegove vrline i mane? I da ce se zadrzati na konceptu iz 2007-me a da nece ici u korak sa najnovijim tehnoloskim rjesenjima?

Mi

@aha
Ma daj, po tome su onda Iranci tu najbolji ispali jer su tog Sentinela „hipnotisali“i sleteli fino na svoje tlo još pre 8 godina. Time su stavili tačku na čitav sentinel projekat i pokazali svetu da je bio nemoćan od početka (čitaj bačen novac)
Ohotnik je totalno drugačiji koncept i kategorija. U stvari po svrsi i kategoriji on jeste prvi prototip koncepta šeste generacije. Skoro tri puta je veći od oka. Tako nešto još niko nema u upotrebi nego isto samo u razvojnim fazama.

Br

Aha, po cemu zakljucujes da je poenta u tome da Rusi kasne? Ako imalo pratis evoluciju avijacije kako na istoku tako i na zapadu shvatices da ne postoji nadmetavanje istih vrsta letelica. Zahtevi zapadne tehnicko-takticke strategije su skroz drugaciji od Ruskih zahteva. Letelice su samo krajnji deo masine, sklopljene da sluzi specificnu svrhu planirane strategije u sklopu kombinovanja raznih sistema odbrane i napada. Poenta je da jedna vojska nemora da ima iste kvalitete kao I druga. Vojska mora da ima resenje kako da spreci drugu u ostvarivanju zadataka. Na bilo kakav nacin.

Ma

Slicnost ima veze sa fizikom odosno zahtevom za sto vecim doletom i brzinom. To je ista stvar kao u slucaju Buran-a i Space Shuttle-a, nije moguce smisliti nesto novo od kada su svi koncepti vezani za ponasanje cvrstih tela u nestisljivim fluidima vec razradjeni. RF kasni za USA vise od 20 godina kada su u pitanju BPL – kada se uzme u obzir istorija borbene upotrebe, iskostvo steceno u raznim operacijama, iskolovani personal itd. Kasne i za Izraelom i Kinom sto je ipak nedopustivo za zemlju koja pretenduje da bude globalni igrac i po mogucnosti opet supersila. Su-57 je imao prvi let kada? Pre jedno 10+ godina? tako ce biti i sa ovim cudom, ja cu biti starac kad oni to stave u upotrebu a USA ce imati bazu na Marsu.

Pe

@popolare nema se sta komentarisati-Rusi prave projekte samo kao PR-nikada oni ovo nece napraviti niti uvesti u upotrebu u vise od 2 primerka, niti im to treba, niti imaju para ili tehnologije.
Kao i ruski novi atomski nosac aviona, ili SU-57(vec 30 godina ga prave i nista) sve su to samo kozmeticke PR akcije.
Rusija ima pre svega nuklearni stit,kao glavnu zastitu,i dosta SU-27 SU-24 i SU-25 kao robusnu zastitu svog vazdusnog prostora.
Vise njima i ne treba.Imaju i oko 100 SU-35 koji su razbacani po celoj zemlji, oko 150SU-30 i nesto malo MiG-31 (ne vise od 40)
Nikakvi SU-57 i Ohotniki njima i ne trebaju za ostvarivanje zadatka cuvanja granice, i napada na male susedne zemlje (Ukrajina,Gruzija) koje nemaju sanse protiv njih.

д

napada na male susedne zemlje (Ukrajina На коју фору је Украјина мала земља , док су били са русима нису били мали 1991-52 милона становника , данас 42 милиона.
Т-80 некад 487 данас 140
Т-72 некад 1047 данас 180
БМП-2 некад 1500 сада 800
град 122 некад 450 сада мање од 300
највећи масакр су направили са авијацијом некада су имали преко 1000 авиона а данас око 150 апарата. Можда си ипак у праву данас је то мала и по свему безначајна земља баш им одговара да им комичар буде председник јер су баш комични.

Br

Stvarno nerazumem zasto svi zapeli na to sto Rusi navodno kasne. Da objasnim na koji princip se razvija vojna tehnologija I sto je sasvim ocigledno svima koji prate razvoj vojnih aparata. Ako te ja udarim prutom. A ti se dosetis da me udaris stapom. Pa ja uzvratim cekicem. Ti macem, ja kremenjacom, ti topom I tako dalje. Sto bi rusi bazirali svoj razvoj da pariraju Amerikancima? Nema smisla. Znaci sve sto svi mi mozemo da se dosetimo sta bi bilo bolje, to su oni vec odavno razmotrili. Sve u svemu kao sto je Dusan rekao, nesme ih niko pipnit zbog nuklearnoga arsenala. A protiv sitnih igraca su mnogostruko nadmocniji.

Cr

@ Petrovic Dusan
„Rusija napada na male susedne zemlje koje nemaju sanse protiv njih“
Da ne idemo u daleku proslost, vec da se zadrzimo u ovom stoljecu (jer ste i Vi pomenuli primjere iz njega). SAD su od pocetka XXI vijeka intervenisale vojno u ovim drzavama – Jemen, Irak, Avganistan, Somalija, Libija i Sirija. Sve same „velesile“ (radi korektnosti neke od ovih intervencija su bile uperene protiv terorizma u cemu ih apsolutno podrzavam – npr Avganistan).
Nema puno razlike gospodine – otkad je svijeta i vijeka sve se odvija po onoj narodnoj „jaci kaci“.

Ma

@Petrovic Dusan

>> Nikakvi SU-57 i Ohotniki njima i ne trebaju za ostvarivanje zadatka cuvanja granice, i napada na male susedne zemlje (Ukrajina,Gruzija) koje nemaju sanse protiv njih.

Slazem se, delom je to marketing, delom uposljavanje vojnoekonomskog kompleksa. Sto zaradis na nafti, gasu, uglju i drugim sirovinama kao u staroj dobroj centralizovanoj ekonomiji, a posto se elita namiri, das tenkistima, malo raketasima, pa onda avijaciji… Delom se operema izvozi ali u stvari za nista se nema dovoljno para da se kod kuce naruci u velikom broju. Ipak ovakve akcije RF trebaju ako zeli da zadrzi uticaj u post sovjetskom geopolitickom prostoru. Bez ovakvih akcija potpuno bi izgubili na ugledu i onda bi se zemlje kao Belorusija i Kazahstan kompletno odvojile iz njihove sfere kao sto se to vec desilo sa npr. Ukrajinom…

Pe

@дане Naravno da Ukrajina nije „mala“ za Evropske standarde i ima poreko 40 miliona ljudi.Ali jeste mnogo manja od Rusije.
Zapazicemo i da Rusija nije smela da izvrsi otvoren napad na Ukrajinu, pre svega poznajuci dobro Ukrajinske PVO sisteme
(S-300,BUK) koji bi bili smrtonosni za avijaciju 4 generacije,a i jer nisu imali podrsku stanovnistva na koju su racunali.
Uz velike zrtve (oko 10000 poginulih) danas Rusija drzi svega 2 grada na krajnjem istoku Ukrajine,sa predgradjima u poptunoj okupaciji Ukrajinske vojske.
Krim su uzeli lako jer je tamo po ugovoru vec bila Ruska vojska,a i niko nije ocekuvao taj ludacki potez.Nesto kasnije Doneck Lugansk nisu mogli da otcepe,trpe teske ekonomske posledice, i ne znaju kako da „sidju“sa tog drveta.

Al

@Petrovic Dusan
Vau. Kakvo odlično poznavanje procesa razvoja novih tehnologija. Ja još nisam čuo za državu koja razvija nove tehnologije i sisteme za PR potrebe. Mogli ste da podelite vaše informacije (pošto ispada da baratate njima) da oni neće proizvesti više od 2 komada (osim ako je demonstrator) ili da im BPL ne trebaju? Bar po javno dostupnim informacijama, čini se da su BPL jedan od važnijih prioriteta RV Rusije i nešto na čemu se konstantno radi. Jeste da Rusima ne ide baš najbolje sa ekonomske strane, ali novac se uvek može naći. A tehnologije, ko tehnologije, ako nisu u stanju da razviju, oni će tehnologije nabaviti ili ukrasti od onog ko te tehnologije ima, usvojiće ih i dalje će ih razvijati. Ne bi to bio ni prvi ni poslednji put da Rusi tako nešto urade.

Opet mešate stvarne potrebe i lepe želje. Iako deo vrha RM Rusije želi nove nosače, Rusi su se većim delom vratili na staru sovjetsku doktrinu iz 30tih i 40tih u kojoj su se isključivo fokusirali na odbranu mora (i okeana) na koje izlaze. U ovoj doktrini, Sovjeti (a danas Rusi) su se fokusirali na zajedničku upotrebu konvencionalnih podmornica, manjih ratnih brodova (korvete, fregate) i kopneno baziranih lovaca-bombardera kako bi jačeg protivnika uvukli u pliće vode i kombinovanim napadima uništili. Ovoj staroj doktrini pridodata je zasebna misija nuklearnim podmornicama da odvrati i napadne potencijalnog protivnika i amfibijskoj floti kao jednim od dva načina prostiranja ruskog uticaja širom sveta (u čemu im dosta pomaže ruska civilna flota). U ovoj doktrini nosači aviona nemaju nikakvu ofanzivnu ulogu (za razliku od SAD), već primarno defanzivnu. Njihov zadatak je da obezbede Barencovo more za sigurnu plovidbu nuklearnih podmornica u slučaju rata. S obzirom da su najveći prioriteti nuklearne podmornice, javne izjave o novom (nuklearnom) nosaču aviona više imaju ulogu javnog apela za pomoć, nego realnih planova (ovo je nešto što vojni oficira nažalost sve češće rade širom sveta). E sad, na pitanje da li će Rusi praviti novi nosač u nekoj budućnosti je veoma upitno, jer bar po Rusima, oni nemaju prevelike potrebe za njima trenutno.

F-35 se već 30 godina razvija i pravi, pa evo avion jedva ima 20% sposobnosti koje je planirano da ima kao završen proizvod? Danas razvoj lovačkih aviona traje 25+ godina, tužna ali surova realnost na koju nisu imuni ni Ameri ni Rusi. I koliko znam, Rusi su prenokilo dana naručili prvu seriju od 70 aviona. Tako da opet, ne bih rekao da Rusi ne rade i prave PR projekte kao što vi pričate.

Po pitanju nuklearnog naoružanja se definitivno mogu složiti.

Mala ispravka, Rusi koriste više od 200 MiG-31, od kojih je polovina modernizovano.

Opet ne bih se složio da Su-57 i Ohotnik Rusima nisu potrebni. I te kako su potrebni, ali nisu na vrhu prioriteta. Nisu sve države kao Ameri da istovremeno imaju 50+ novih projekata koji su u procesu uvođenja u aktivnu upotrebu. Ono što rade Rusi i svi ostali se zove razumno korišćenje ograničenih finansiskih sredstava.

Cr

@ Petrovic Dusan
A znaci S-300 je smrtonosan za avione 4-te generacije? Pa kako ste onda do sad uporno tvrdili da je potpuno beskoristan? Ili je samo selektivno smrtonosan?
Kad nesto posjedujete i na silu Vam ga uzmu i vi ga poslije odredjenog vremena povratite kako se to zove? Kradja? Ludacki potez? To se zove povracaj nezakonito oduzetog i svuda na svijet to je potpuno normalan cin, samo kad to uradi Rusija onda se to zove krsenje ljudskih prava i napad na suverenitet druge drzave.
Na jedvite jade i uz nevidjene pritiske sa Zapada organizovali smo referendum 2006-te (a bili smo drzava i prije 1000 godina, isto ka i Srbija). Kosovo nikad u istoriji nije bilo drzava (samo bilo dio Srbije i jedno vrijeme pod okupacijom Otomanske imperije) i preko noci postade „drzava“ bez iakvih uslova na referendumu i sa sve blagoslovom „demokratskih i civilizovanih zemalja zapada“. Kako se to zove gospodine? Sto se Krim razlikuje od Kosova? I sto su krimski Tatari „bolji“ od kosovskih Srba u ocima „civilizovanog svijeta“?

Ma

>> Zapazicemo i da Rusija nije smela da izvrsi otvoren napad na Ukrajinu

RF nije izvela otvoreni napad na UKR jer koristi doktrinu hibridnog ratovanja. Otvoreni napad bio bi definitivno agresija koju bi osudile sve drzave sveta pa i Indija i Kina. Osim toga, drzava od 42 miliona prevelik je zalogaj i za RF koja je pre 10 godina jedva izasla na kraj sa Gruzijom (na misice). Pitanje je i kojim bi politickim ciljevima takva akcija trebalo da sluzi? Rusiji ne treba UKR koju ce da okupira pa onda mora da izdrzava nego UKR u njenoj interesnoj sferi i izvan NATO i EU integracija, a to se (mislili su) najbolje postize kreiranjem sukoba na njenoj teritoriji. Ono sto su u stvari postigli aneksijom Krima i ratom u Donbasu je derusifikacija veceg dela zemlje i definitivno odlazak bilo kakve ideje o nekom SSSR 2.0 u istoriju…

A

@Petrovic Dusan
“Naravno da Ukrajina nije „mala“ za Evropske standarde i ima poreko 40 miliona ljudi.Ali jeste mnogo manja od Rusije.“

Koliko je puta Srbija manja od Amerike + ostalih koji su ucestvovali u agresiji na SRJ, pa vama ne smeta da velicate na istom ovom portalu ‘velike pobede nato-a’ u vidu bombardovanja skola, bolnica, televizija, posti, stambenih objekata, hemijskih postrojenja, mostova, vozova, kolona sa izbeglicama i tako dalje i tako blize?
Drugo, Rusija nikada nije napala Ukrajinu, ne postoji ni jedan jedini snimak ulaska Vojske Rusije u Ukrajinu.

Ol

@Mayer Da u pravu ste. Rusi kasne za Amerikancima u nekim stvarima. Recimo u razvoju i upotrbi bespilotnih letelica. U pravu ste da će Ameri imati bazu na Marsu. Ali u Rusiji je neće imati nikad. I to je u suštini to što Rusima treba. A i dovoljno im je. Verujem da su i Ameri toga svesni.

д

Petrovic Dusan @дане Naravno da Ukrajina nije „mala“ za Evropske standarde i ima poreko 40 miliona ljudi.Ali jeste mnogo manja od Rusije.Па зар ниси рекао да Русија напада мале државе у окружењуи конкретно навео Украјину и Грузију ( Грузија је 2008 сломљена за 5 дана иако је била боље и модерније наоружана од СРЈ (нарочито ПВО -који су им испоручили Украјинци)
Zapazicemo i da Rusija nije smela da izvrsi otvoren napad na Ukrajinu, pre svega poznajuci dobro Ukrajinske PVO sisteme
(S-300,BUK) koji bi bili smrtonosni za avijaciju 4 generacije,a i jer nisu imali podrsku stanovnistva na koju su racunali.
Запазићемо да је намера била да се Русија увуче у рат и да се заглиби и исцрпи у Украјини , нај мањи проблем би за Русију био да заузме Украјину али шта након тога , део становништва нарочито на западу је антируски настројен , суочили би се са герилом што домаћом што страном ( слично као у Афганистану план је био исти увући их у рат ,а истовремено спустити цену нафте ). Поред тог Украјина је као држава неретнабилна и треба је издржавати што они да их издржавају нека их издржава запад. Украјински системи ПВО су из краја 80-тих лоше одржавани, питање је колико имају ракета у ресурсу , већ 25 година све крчме и продају.

Uz velike zrtve (oko 10000 poginulih) danas Rusija drzi svega 2
grada na krajnjem istoku Ukrajine,sa predgradjima u poptunoj okupaciji Ukrajinske vojske. Жртве су отпилике пола пола стим што је на руској страни доста цивила пошт Украјинци гађају цивиле ( сетимо се Одесе и спаљивања људи ) Територија коју контролишу на истоку је око 20000 км2 и насељава је око 3 милиона људи и то је богати део Украјине, физичи граниче са русијом па не знам као су у потпуној окупацији.
Krim su uzeli lako jer je tamo po ugovoru vec bila Ruska vojska,a i niko nije ocekuvao taj ludacki potez.Nesto kasnije Doneck Lugansk nisu mogli da otcepe,trpe teske ekonomske posledice, i ne znaju kako da „sidju“sa tog drveta. најтеже последице трпи Украјина, када Северни ток проради у пуном капацитету њихова позиција ће тек да буде тешка. БДП Украјине износи номинало 3220 долара ,а према куповној моћи 9000 , а Белорусија која је у добрим односима са Русијом има БДП 6500 номинало , а према куповној моћи 20000 долара. Тако све у свему црни дани долазе за Украјину и претпстављам да ће цео исток отприлике до Дњепра у будућности припојити Русији. Русија треба само да чека и да се на залеће у никакву отворену интервенцију Украјин ће сваког дана бити све слабија и слабија.

Mi

@Petrović Dušan
“ i napada na male susedne zemlje (Ukrajina,Gruzija) koje nemaju sanse protiv njih.“
Ahaahha, da vas nema izmislit bi trebalo. Tako je, treba da se ugledaju na svjetsku velesilu i napadaju samo ozbiljne protivnike kao npr Irak, Jemen, Libiju, Jugoslaviju i ostale. Kad bi Rusi sa svojom vojskom ušli u Ukrajinu stali bi na mađarskoj granici, kao i u slučaju Krima gdje su se pojavili „ljudi u zelenom“i hrabra ukrajinska armija se taktički povukla sa bijelom zastavom. Dovoljno su Rusima hrabri rudari da istjeraju nacističke jedinice Azov i ostale sljedbenike osuđenih ratnih zločinca Stjepana Bandere, Šuhjeviča i ostalih nacista.

Pe

@Aleksa Radojičić Nema vise od 50 MIG-31BM pise na internetu gde su stacionirani i koliko komada.Licno mi se dopada ovaj avion i steta je da ih ima tako malo.
Kako objasnjavate da predsednik Rusije Putin leti ,a prate ga 9 prototipa SU-57?To je upravo PR , sa porukom „Mi imamo vrhunsku tehnologiju,avione 5 generacije,eto,prate predsednika,sad ce ih biti oko 100 komada“.
U realnosti, to nije tacno:
1/ nemaju ni jedan jedini serijski primerak,
2/ SU-57 nije uopste uveden u upotrebu.
3/SU-57- nije lovac 5 generacije dok ne dobije motor Izdelie 30 i AESA radar i kompozitnu konstrukciju sa odlikama stealth
4/ za sada je samo najavljeno da ce 2019 biti napravljen jedan, a 2020 jos jedan avion „serijske produkcije“ali bez motora Izdelije 30
Slozicete se da dva aviona u dve godine tesko da su „serijska“ produkcija.To je pre rucna izrada prototipa.
Zato sam dosao do zakljucka da je ovo samo PR,a ne realno stanje stvari.

Pe

@Aleksa Radojcic „Njihov zadatak je da obezbede Barencovo more za sigurnu plovidbu nuklearnih podmornica u slučaju rata“ procitajte ako su Sovjetske podmornice u vreme 2 svetskog rata „uspesno“obezbedile Barnecovo more…Nemci su ih desetkovali tek tako, nisu mogli da mrdnu.
F-35 je veoma slozen program sa revolucionarnom tehnologijom,daleko ispred svega sto danas postoji, i radjen u kooperaciji vise zemalja.
Istina je da ima milion problema, ali ne zato sto „ne umeju“ vec jer su postavili sebi neverovatne ciljeve, koji nikada do sada nisu postojali u avijaciji.
I pored svih problema – danas ih ima preko 400 komada,lete u pravim ratnim okolnostima (US,UK,Israel) i proizvode se svaki dan.
verujem da i tih 20% spremnosti F-35 je bolje od 100% spremnosti bilo kog lovca 4 generacije.

Se

@Petrovic Dusan
Cak i ja koji sam vise prozapadne orjentacije se osetim zabezeknuto kad procitam vase komentare i ostanem u soku od te doze preterivanja i lupetanja.

De

Sva ta moderna zapadna tehnika je za vraga ako nemogu odrzavati opremu u ispravnom stanju zbog nedostataka dijelova I kadra.

Poljsku stite 10 operativnih F-16, Njemacka ima 4 Eurofighter-a koji su borbeno sposobni.

Prosjecni Francuski borbeni pilot je imao manje od 100 sata naleta godisnje prije par godina (a koliko sam citao Ruski su imali 150 u Zapadnoj Vojnoj Oblasti).

Vl

@ Petrovic Dusan
Dobri stari Dušan, nastavlja u svom poznatom maniru: „Na zapadu je trava zelenija, vlada blagostanje i bogastvo dok je na istoku sve propalo i ništa ne valja“.
Kako ti ne dosadi da stalno troluješ sve teme na ovom portalu?

Pe

@“A agresiju nato-a na ‘supersilu’ SRJ velicate i kujes u zvezde?“
Mozda da smislite nesto jednostavnije ime?
ma naravno,to su sami gradjani dva grada manjih od Beograda kupili u radnji BUK i T-72, i skinuli 20+ SU-25 i Il 76, i zaustavili celu Ukrajinsku vojsku…
Sto se tice NATO agresije,ovaj clanak nema nikakve veze sa tom temom.Ako bas hocete,cilj NATO je bio da se istera vojska i policija Srbije sa Kosova,sto su i postigli bez ijedne zrtve u njihovim redovima.
Ni jedan povredjeni vojnik,skoro nepostojeci gubitci vojne tehnike, i osvojili teritoriju.
Vojnicki to je veliki uspeh za NATO, slozicete se?
Zasto je doslo do sukoba na Kosovu i intervencije celog civilizovanog sveta protiv vlasti Milosevica io zlocina koji su se dogadjali na Kosovu sa svih strana- nije za ovaj portal.

Pe

@Vlad Pa urpavo Vi trolujete, velicajuci nepostojece vazdusne sile nepostojece „nebeske Rusije“ u kojoj je najrazvijenija tehnologija i td
Vecina ljudi na ovom portalu veruje u postojanje jedne Rusije, koje nema na planeti Zemlji.Tamo je sve bolje nego na zapadu,tehnoloski su generacijama ispred zapada, sve sto oni prave je najbolje na svetu.I oni su prijatelji Srbije, za nas ce da osvoje Kosovo i vrate Srbiji,i da se osvete za nicim izazvan napad NATO fasista na Srbiju 1999.
U realnosti,Rusija je glasala za sve sankcije protiv SRJ;Rusija je glasala za uvodjenje Haskog tribunala.Tokom bombardovanja ne samo da Rusija nije pomogla SRJ, vec su u dogovoru sa Amerikom i NATO vodili pregovore da privole Milosevica da preda Kosovo.
Naime, 1998 je bio defolt rublja, i krediti iz Amerike su spasli Rusiju od bankrota.A jeseni 1999 je Amerika dopustila Rusima da naprave 2 Cecenski rat koristeci tesko naoruzanje i balisticke rakete da razore Grozni.
Uprkos zelji komentatora, Rusija nije prijatelj Srbije, vec same sebe.Tehnicki su imali strahovit kolaps 1990-ih i tek od 2005 pocinju da ponovo nesto rade.
Ne zaboravimo da su 1990-e period najveceg tehnoloskog i ekonomskog napretka zapadnih zemalja od 2 svetskog rata.
Rusija danas ne proizvodi nijedan mikrocip, mobilni telefon,kompjuter.Rusija za sada nije uspesno proizvela nijednu jedinu novu letelicu od kraha SSSR.
Kompletne oruzane snage se oslanjaju na bogato nasledje SSSR, i tek poslednjih godina su zapoceli neke modernizacije,sto je sve zakoceno strahovitom korupcijom u Rusiji, i sankcijama uvedenim zbog agresije na Ukrajinu,i obaranja malezijskog civilnog aviona.

Ma

@Oli

Pa nece je imati ni u Francuskoji i sta sad, u cemu je poenta?

Pe

@Milers Ne razumem zasto su ljudi ovde anti-Ukrajinski nastrojeni?
Srbi i Ukrajinci su uvek bili prijateljski narodi.I Ukrajinci kao i Srbi teze EU, a ne Ruskom sistemu oligarhije.
Rusija nije smela da napadne otvoreno Ukrajinu 2014 .Ukrajinci su hrabar i patriotski narod, i borili bi se do poslednjeg, sto Rusi odlicno znaju.Drugo, Ukrajina raspolaze sa ogromnom kolicinom oruzja preostalim od SSSR.
Ocigledno je rec o planu Rusije koji je posao naopako.
Rusi su pogresno verovali da ce se Donski basen podici na ustanak i pripojiti Rusiji.To se nije dogodilo.Zbog okupacije ta dva mala grada u Ukrajini, Rusija trpi milijarde gubitaka od sankcija,ekonomija propada i nema izlaza iz ove situacije.

Pe

@Mayer Slazem se sa Vama.Prvi put od 17 veka Ukrajina ce ostati van uticaja Rusije.Ruske sluzbe su pogresno procenile situaciju i strahovito podbacile.
Narodu u Rusiji je dosta tih gluposti sa ratovima i daljim ekonomskim padom nivoa zivota obicnog coveka, i Putinu se i te kako ljulja pozicija.

Al

@Mayer
Slažem se i ne slažem se istovremeno iz dva razloga:
1. Ukrajina ima minimalne šanse da postane članica EU i NATO pakta, dok god postoji rat na njenoj teritoriji. Jednostavnk, to njima ne treba na rukama.
2. Iako će kampanja derusifikacije Ukrajine imati donekle uspeha na terenu, ona neće značajno promeniti sliku duboko podeljenog društva duž pseudo nacionalnih linija. Jednostavno, ova kampanja u najgorem slučaju može te podele dalje značajno produbiti do te mere da Ukrajina više neće moći da postoji kao celovita država.

Al

@Petrovic Dusan
Moja greška u čitanju podataka. Izvinjavam se. Rusija ukupno poseduje više od 200 MiG-31, od čega se polovina nalazi u operativnoj upotrebi i svi će biti modernizovani.

Ček polako malo. Aj pokušajte da razlikujete razvoj i PR. Ovo što ste vi sad naveli o Su-57 koji prate Putina jeste marketing. Marketing jeste i ona priča o izraelskom F-35 iznad Teherana. Ali, ovo ponavljam, marketing nije primarni razlog razvoja prototipova i demonstratora novih tehnologija. Vašom logikom razmišljanja jedini cilj postojanja X-35 jeste da pokaže svetu i narodu da LM može da sastavi model aviona pete generacije? Po vama X-35 nema zadatak da omogući RV SAD da ispita da li neki tamo budući serijski model (današnji F-35) može da odgovori na sve postavljene taktično-tehničke zahteve?

https://ria.ru/20190729/1556969169.html
Mislim da potpisan ugovor za 70 aviona se već može smatrati serijskom proizvodnjom? I ovo je samo jedan članak na ovu temu. Da li je ili nije istina, to ćemo tek videti.
Opet vas vraćam na primer F-35. Razvoj aviona pete generacije je dug i naporan proces. Ne vidim razlog zašto sad treba da imamo dvostruke standarde? I Su-57 i F-35 fale određeni podsistemi i sposobnosti koje će dobiti kada se njihov razvoj završi. Ništa sporno, osim u vašim očima. Ako bi išli vašom logikom, ne postoji ta država na svetu koja može da razvije avion pete generacije (izuzev F-22)? Jednostavno, oba aviona će biti završeni kada se završi razvoj svih podsistema koji kasne i u jednom i drugom slučaju i kada se prebrode sve dečije bolesti. Tako teče proces razvoja svuda u svetu…

Cr

@ Petrovic Dusan
„Krediti iz Amerike 1998-me su spasili Rusiju od bankrota“. Znaci sad ste i ekonomista? E pa dobro „kolega“, onda mi objasnite kako su to izveli. Dobro je poznato da su sve drzave koje je Amerika kreditirala dozivjele bankrot ili dosle na rub bankrota. Navescu samo najpoznatije primjere Meksika (u ekonomiji poznat termin meksicki scenario) i Grcka. I sad najednom dali Rusiji kredite i ona se volsebno izvukla (a sami pominjete tamosnju ogromnu korupciju, sto je cinjenica). Sva kredite koje su MMF i Svjetska banka (5 milijardi dolara) dale Rusiji u potpunosti su opljackali Jeljcin i njegovi oligarsi.
Kreditima se postovani gospodine ne lijeci moguci bankrot, taman ka sto se ni upala pluca ne lijeci cajevima i sirupom za iskasljavanje.
Rusija se Bogu hvala oporavila, jer su cijene nafte i gasa na svjetskom trzistu u periodu od 1999-te do 2000-te zestoko porasle pa je prihod od prodaje istih bio znatno veci od ocekivanog. Drugi razlog je sto je domaca industrija (u prvom redu prehrambena) imala koristi od devalvacije koju je sprovela ruska centralna banka (porasle su cijene uvoznih proizvoda) i rasla je neocekivano dobro. Ruska ekonomija nije zavisila od bankarskog sistema (vise je bila vezana za nenovcane sisteme razmjene) pa se na domacoj proizvodnji to nije toliko ni osjetilo.
Uzgred jos do kraja nije razjasnjena uloga Dzejmsa Kuka, koji je poceo da „uci“ ruse bankare jos 1994-te o hipotekarnim kreditima. Prvi hipotekarni kredit u Rusiji je ponudio 1997-me (uz pomog bivsih KGB-ovih sefova), i to bas u trenutku kad su se vec pocele poboljsavati stvari u ruskoj ekonomiji, da bi vec 1998-me izbila finansijska kriza (slucajnost?). Tada je izjavio da je „ta kriza nesto najbolje sto se moglo desiti ruskim bankama“. Treba li da napominjem da je kao zvanican razlog izbijanja svjetske ekonomske krize 2008-me bili upravo hipotekarni krediti u Americi?
Na kraju, zasto Amerika ne prestane sa ratovima i okrene se ekonomiji i razvoju, nego uvodi sankcije svima koji joj stanu na put. Zasto ne pobijedi Kinu sredstvima koje je propagirala decenijama cijelom svijetu, nego za uzvrat uvodi carine za njene proizvode ka da je 18-ti vijek? Neka objasni svojim gradjanima zasto skoro sve evropske zemlje imaju neuporedivo bolje zdravstveno osiguranje i lijecenje od nje (mislim na drzavno zdravstvo dostupno svim gradjanima)?

Al

@Petrovic Dusan
A da možda vi pročitate moj komentar malo pažljivije? Ja sam rekao da je zadatak NOSAČA AVIONA DANAS da brane Barencovo more, a ne podmornica. Drugom ne znam da li mešate mora? Nemci u Barencovom moru nisu desetkovali nikakve brodove RV SSSR, dok je u Baltičkom moru RM SSSR bila blokirana u Finskom zalivu tokom opsade Lenjingrada. Podmornice nisu mogle da napuste zaliv zato što su Finci postavili protivpodmorničke mreže. A o efikasnosti Nemačke mornarice u borbi protiv podmornica možete videti tokom 1944/45. Sovjetske podmornice su nanele daleko veću štetu u poređenju sa brojem izgubljenih podmornica.
Svaki današnji borbeni sistem je složen na svoj poseban način. Tako je kako je. Ako idemo vašom logikom razmišljanja onda ni Ameri ne umeju da naprave avion pete generacije (izuzev F-22).
O upotrebi F-35 od strane Britanca je dovoljno reći da koriste EF-2000 u lovačko-bombarderskim misijama, što je ustvari glavni zadatak F-35. Upotreba F-35 od strane Izraela i SAD isto nije nešto impresivna. Iz svih informacija se stiče utisak da se svi još uvek bore da ovladaju ovim avionom i pređu preko dečijih bolesti. Ovaj proces će potrajati bar još 2-3 godine.
I dalje bih radije uzeo 100% spremnan avion 4 generacije neko F-35 sa 20%. Zar to nije jedna od vaših glavnih zamerki naše upotrebe MiG-29 tokom 99te? Sad odjednom je upotreba F-35 sa 20% spremnosti uredu, ali je upotreba MiG-29 sa realno upitnih 20% spremnosti nije? Svaka vama čast na dvostrukim standardima…

Al

@Petrovic Dusan
Ja ne vidim tu većinu koja veruje u „ruske bajke“? Ja vidim većinu koja je svesna i prednosti i nedostataka i istoka i zapada u manjem ili većem obimu i koji se trude da što realnije vide svet oko sebe (ovo važi i za osobe zaposlene u T6 i za komentatore koji ovde provode svoje vreme). Ironija stvari je da vi pripadate toj „većini“ koja veruje u ne čije bajke i legende. Kada vas ostali prozovu na vaše nelogičnosti, onda su vam svi rusofili i hejteri. Normalno, druga stvar su naši tabloidi koji guraju „ruske bajke“, ali iz vremena koje sam proveo na T6 mogu sa sigurnošću tvrditi da 90% ovde prisutnih ljudi uzima tabloide sa velikom dozom rezerve.
Rusija i SRJ nisu imale nikakve bliske odnose tokom 90tih iz mnogih razloga, kao što su naša otvorena podrška tvrdim komunistima tokom pokušaja puča, loša politička i ekonomska situacija u istoj. Ako ste vi verovali da će Rusi tokom 90tih kada su bili na ivici preživljavanja i raspada države doći nama u spas, onda vama svaka čast. Rusi su pogledali sebe, videli su da su niko i ništa i mudro su ćutali.
Ja ekonomista nisam, a očigledno niste ni vi, pa sad stvarno ne znam od kad krediti oporavljaju nečiju ekonomiju? Tom logikom bi mi stvarno bili prva ekonomija regije i šire…

Mi

@Dušan Petrović
„@Milers Ne razumem zasto su ljudi ovde anti-Ukrajinski nastrojeni?“
Ukrajinska vlast koja ulice narodnih heroja iz WW 2 preimenuje u imena nacističkih saradnika, u kojoj nacisti slobodno hodaju gradovima ubijaju i spaljuju neistomišljenike. koja dio svog naroda uporno maltretira granatama samo zato što su druge pripadnosti. Ukrajina kojom rukovode oligarsi (Ahmetov, Porošenko, Kolomoljski i ostala banda) , Ukrajina koja gnjije od korupcije i ljudi imaju plate 100 dolara. Jel tu Ukrajinu treba da podržavam, pa ne mogu nikako jer su mnogo bolje živjeli dok im nisu došle demokrate na čelu sa kaubojima kojima je jedini cilj bio da ih zavade sa bratskim ruskim narodom u čemu su uspjeli na žalost. Ipak su bolje živjeli pod Janukovičem i ruskim uticajem nego sad. Toliko o bajnoj Ukrajini pomognutoj najvećim svjetskim zlom imena SAD!

Pe

@Aleksa Radojičić
Vi namerno ignorisete jednu sustinsku razliku: Rusija je obecavala uvodjenje u upotrebu SU-57 vec vise puta, i svaki put iz nekog razloga-probijala rokove.Slazete se?
Danas je 2019-ni jedan jedini SU-57 nije u upotrebi.Tacno?
Dakle,“potpisal ugovor“u SU-57 nema nekog znacaja, ako se uzme u obzir da je vec vise puta probijen rok i jos uvek nema nijednog SU-57
Kako se ovo moze porediti sa programom F-35?Nikako.Avion je uveliko u proizvodnji, leti preko 400 primeraka, i vec je u borbenoj upotrebi u vise vazduhoplovstava sveta.
Sad,da li je u ovakvoj ili onakvoj upotrebi-u svakom slucaju je mnogo bolje od nepostojeceg i neproizvedenog SU-57.
Zato je „PR“ sa Putinom tragikomican-oni prave marketing a avion i ne postoji.
Sto se tice procenta spremnosti F-35- tih 100% su zamisljeni kao nesto, sto nikada nije postojalo u istoriji vazduhoplovstva.
Dakle, i stealth,i razni senzori kao awacs i svasta sto je tajna.
I sa 20% od te zamisljene „top“forme F-35 je ite kako sposoban i da leti i obara sve avione.
Sto opet nije uporedivo sa MiG-29A 1999 koji jednostavno nisu radili, kvarili se u toku leta, i potpuno zakazali u svakom smislu.

Vo

@Petrovic Dusan
Druze sad je 2019. godina, jos malo pa 2020., a ti opleo o 1999. godini, o sancijama, hagu, nato agresiji na SRJ itd?
Nema sajta gde tebe nema, od Politike pa do T6…I na svakom sajtu vrtis istu pricu, te Rusija ovo, te Rusija ono..Oladi malo, pusti ljude na miru, postedi nas nato propagande i nebuloza koje konstruises u svojoj glavi.

Pe

@Milers Ukrajina nije tema ovog clanka, iako bi bilo zanimljivo da Tango6 napise clanak o bespilotnim letelicama koje Rusija koristi protiv Ukrajine u borbama u Donbasu.
Ukrajina jeste zemlja sa problemima,korupcija i td, ali i sa ogromnim bogatstvom i potencijalom.Ne vidim nista neobicno u tome da ne zele SSSR-2 sa Putinom kao carem, vec hoce u EU.
Ovo o „fasistima“ je cista izmisljotina.Fasizam je ideologija Benita Musolinija koju je prihvatio Hitler,zasniva se na prioritetu Arijske rase nad nizom rasom (Sloveni,cigani..).
Kako mogu Sloveni da budu fasisti, kad je u osnovi fasizma teorija o nizem poreklu Slovena?Da li Ukrajina istrebljuje u koncentracion logorima „nizu rasu“?To su potpune besmislice.
Cinjenice su da je bez ikakvog povoda Rusija okupirala i dalje okupira nezavisnu drzavu cije granice i republika Srbija priznaje,i za zvanicnu Srbiju Krim nije Rusija, vec Ukrajina.Cudno da Srbi ne razumeju Ukrajinu, kad je upravo nama oduzeto Kosovo (mada zbog visegodisnjih sukoba,dok na Krimu nije bilo nikakvog sukoba).

Du

@Dušan Petrović
A kakva je PVO bila u Gruziji?
Imala je Gruzija sve što ima i Ukrajina, pa su joj oslepeli i radare, i šetali se po nebu kako su hteli, i zavrsili rat za par dana…
Totalna je glupost da su Rusi ušli u Ukrajinu, jer da jesu završili binih za nedelju dana, na Krim su ušli, dakle ne samo one snage koje su bile, već su ušli sa dodatnim snagama bez oznaka na uniformama i zauzeli ga za 48 sati bez ispaljenog metka i bez ijednog mrtvog Ruskog vojnika, nezabeleženo u istoriji, genijalno… Ja ne znam zbog čega omalovažavate sve što je rusko, ali je nesumnjivo da se Rusija vratila kao velesila na svetsku scenu

Pe

@Voimijaoca Ja sam komentarisao iskljucivo tematiku ovog konkretnog clanka,a to o cemu govorite su meni zamerali komentatari,na sta sam odgovorio opirajuci se na argumente.

Ma

@Aleksa Radojičić

Pa u tome i jeste poenta, dok god postoji sukob u UKR, NATO i EU nisu tema. Pri tome EU verovatno nece biti nikada zaista tema (u narednih 50 godina) i ako u centru Kijeva gde su vladine zgrade i ministarstva bukvalno na svakih 20 metara stoji jedna EU zastava (sto je prilicno bizarno).

Ž

Očigledno pokušavaju da održe trku sa SAD i Kinom što neće biti lako, ali ne sumnjam da se radi o odličnom dronu. Pokazatelj su avionu su-35 koji i pored toga što su 4++ su rado izbegavani od strane F-35 na nebu Sirije, a za su-57 nije potrebno pričati

Odgovori
Ma

Želimo im puno uspeha u razvoju drona i naravno da budu odlična konkurencija američkim i evropskim sisitemima.Bespilotne letelice u Fight modu još uvek su daleka budućnost njihovo upravljanje i efikasnost još uvek je diskutabilan posebno sa skorašnjim slučajem obaranjem od strane iranaca najsavremenije američke dron letelice.Dok se veštačka inteligencija ne usavrši spoljno upravljanje je uvek izloženo napadima.Ovo je dobro za male nezaštićene zemlje bez odbrane i naravno protiv navodnih terorista ali protiv snažnih zemalja ovo je samo još jedan plen.Ovo jeste budućnost ali daleka, jako daleka.

Odgovori
Mi

Naprotiv vas komentar je samo nedovoljna obavestenost, ovo je vrlo bliska buducnost, samo se vise eksperimentise dok se ne nadje koncept koji moze uci u masovnu proizvodnju bez prevelikih ulaganja.

Svi zaboravljaju sta je zaparavo V1 u II svetskom ratu.Tacnije na kom principu je radio napadno-navgacioni sistem.

Pa razvoj Amerikanaca od 1951 za “Ryan Firebee“ koji je nasao primenu u Vijetnamskom ratu.

Spomenucu, izvidjanje uz pomoc satelita od strane Rusa se obavlja od 1961.

AI za vasu informaciju napreduje rapidno :

– AI Powered Chips
– IoT and AI
– Automated Machine Learning

Jedno se slazem nekome je spomenuto jako daleka buducnost, nedostizni san – dok drugom “java“ , bolje receno “operativno“ samo u nedovoljnim kolicinama.

Mi

Zavisi na šta mislite i kako gledate na daleku budućnost. Godine, decenije ?
U današnje vreme, a bogami i u zadnjih 20 godina najmanje, opredeljenje za koncept, dizajn i konačno praktično rešenje uzima mnogo godina, a uvodjenje u punu zamišljenu upotrebu uzima i deceniju (pa i mnogo više kod problematičnog F-35) od početka serijske proizvodnje.

Dakle razmišljanje je danas drugačije kada se planira i odluči d se sprovede u stvarnost novi koncept. U isto vreme, što se čekanja, i ne odlučnosti tiče, stvari se uopšte nisu promenile, tako da odlaganje nije opcija.
Ako predispozicija, tj ideja i potencijalna tehnologija postoji, onda prototip i plan moraju da počnu da se sprovode što pre ako želiš da budeš sila u prvoj ligi.

Odgovori
De

Pa to se zaista ogromna BPL! Da li se zna kakve sposobnosti zemlja-zrak ona ima?

Odgovori
Mi

@Dušan Petrović

Rusija će da brani svoj vazdušni prostor
sa Su-24 i Su-25???
Zjuu.. šta je pesnik time hteo da kaže 😉

Možda ipak bolje sa ovim.
Novo proizvedeno do kraja 2018
(proizvodnja u toku)

Su-35………… = 80+
Su-30M2/SM = 135+
Su-34………… =114+

Modernizovano:
Mig-31BM ….= 100+
Su-27SM3……= 50+

Su-57 počinje sa proizvodnjom posle 9 godina leta i testiranja 8+2 prototipa pod sankcijama. Sa obzirom na sankcije koje ih znatno usporavaju i budzet uporedjenju sa američkim… not so far from competition.

Ne bih rekao da si upravu.

U poredjenju:
Naravno uzmimo u obzir neograničen budžet i tehnološke resurse.

Prototip YF-22 prvi let 1990
F-22 1997
Početak uvodjenja u upotrebu 2005

Prototip X-35 prvi let 2000
F-35A Prvi let 2006
Uvodjenje u jako ograničenu upotrebu:
A 2016
B 2015
C 2019

Na

zanimljivo, rusi su pokazali svoju verziju borbenog drona meni je privukao paznju podatak o motoru koji je postavljen na dron Saturn AL-31F, doletu 6.000km i nosivosti 2.000kg,

zbog izrazitih stelt kategorija ova klasa dronova je izu-zetno opasna, NeuroN je na vezbi lako obisao PVO odbranu Sarl de Gol-a, motor RR adour

od svih demonstratora najveci je X-47C koji treba po zamisli USA mornarice da nosi 4.500kg satelitski vo-djenog oruzija pre svega JDAM i SDB, popularni cave cleaner

buducnost avijacija relativno bliska, kombinacija lovca visokih performansi, koji bombarduje dronovima, svet naoruzanja polako tone u 5G tehnologiju, tj masina-masina interface

Odgovori
ma

To je veliki tehnoloski iskorak s obzirom na razne poteskoce sa kojima se Rusija suocava sankcijama i slicno. Nerealno je ocekivati da ce to biti skora integracija s obzirom da se puna operativna upotreba SU57 ocekuje 2027-28god. Verovatno integrisanje se ocekuje sredinom ili krajem 2030tih godina ako protekne sve u redu.Na tvrdnje jednog eksperta nad ekspertima za sve i svasta da Rusija gotovo ne proizvodi kompozitne materijale pitam se od cega li je napravljen ovaj futuristicki prelepi dron velikih mogucnosti. Mozda od silikona?Scat ce biti integrisan sa lovcem Mig35 jer se njegova ispitivanja nastavljaju.

Odgovori
Pe

@mateus Rusija ima velike probleme sa kompozitnim materijalima,zbog sankcija.O tome pise u svim ruskim medijima, i proizvodnja aviona (civilni mc-21 kao i SU-57 kasni i zbog toga.
To ne znaci da ne mogu jedan prototip da naprave, vec da nisu u stanju industrijski da proizvedu isplativo kompozit.
Za sad treba da
1:razviju i uvedu u seriju MiG-35 pa uvedu i u svoje VKS
2:razviju i uvedu u seriju SU-57 pa uvedu i u svoje VKS
3:razviju i uvedu u seriju Ohotnik pa uvedu i u svoje VKS
Ruska ekonomija iz godine u godinu belezi sve vece usporavanje i pad,i danas je prestizu i Kanada i Indija
(dok je u periodu 2005-2008 imala odlican rast i zamalo prestigla jednu Francusku,koja je peta ekonomija sveta)
Svi znamo da ce zbog toga ovi avioni ili biti otkazani ili znacajno podbaciti u karakteristikama radi ustede.

BB

Zato 737 MAX ima problema i bez sankcija.
A i tebi niko nije uveo sankcije pa imaš problema i sa rusima i bez njih…

Pe

@Bb Ne znam sta Vam treba ovaj licni napad.Odakle Vi znate koje je moje stanje?Ocigledno nemate ni znanja niti argumenata, pa prelazite na licne uvrede.
Po Vama Boeing je losa kompanija jer imaju problem sa jednim novim avionom.I onda su na nivou Rusije.
Procitajte malo o tome,sta je tacno Boeing,ocigledno niste culi za njih ranije.

Be

Ajmo iz pocetka.
Kompozitni materijali su nista doli materijali na bazi ugljicnih vlakana.
Zemlja bogata ugljikohidratima pa da ima problema zbog istih 🤔 zbog sankcija?
Ti se jamacno salis

Vl

@Petrovic Dusan
Rusi su takođe na vrlo visokom tehnološkom nivou. Evo ti prost primer u našoj državi…
Koliko godina radi HC Đerdap bez kapitalnog remonta (turbine i generatori su Ruske proizvodnje)?
Objasni nam i to, kako da jedna država poput Amerike (koja je na tako visokom tehnološkom nivou) ne može da proizvede dovoljno pouzdan i kvalitetan raketni motor, već su prinuđeni da ih kupuju od Rusa?
Objasni i sledeće:
Ko je poslao prvi satelit u svemir?
Ko je poslao prvu životinju u svemir?
Ko je poslao prvog čoveka u svemir?
Ko je napravio prvu svemirsku stanicu?
Sve su to uradili tehnički nepismeni Rusi po tvojim tvrdnjama…
Dušane, danas čak i deca u osnovnoj školi uče da je najbogatija zemlja u svetu (po redsursima) Rusija.
I ako to znaš, ti i dalje uporno tvrdiš da Rusi imaju problema sa kompozitima.
Zapravo, prava je istina da Rusi poseduju vrlo razvijenu tehnologiju za proizvodnju i obradu svih vrsta materijala.

Pe

@Vlad Ovo nije portal za hidrocentrale, vec o avijaciji;.
iskreno, nikada me nisu privlacile hidrocentrale i ne znam nista o tome.
Znam da Amerika pravi neuporedivo bolje avione nego Rusija,i oduvek su pravili, i da su u svakom ratnom sukobu rusili avione Ruske proizvodnje samo tako.
Ne znam zasto mislite da su Rusi „tehnicki nepismeni“?
Ali ne prave nista ni priblizno tome,sto se radi u Americi, koja je najnaprednija sila u svetu.
Ja prenosim informacije iz ruskih obicnih vesti, jer sam ziveo i radio u Rusiji, bio u mnogo gradova Rusije,imam znacajno veci uvid nego bilo ko na ovom portalu o stvarnoj Rusiji.
Iskreno me zabavljaju komentari o Rusiji, koji niti su tamo bili niti imaju pojma o tome sta se tamo zaista dogadja..

Pe

@Beduin Naravno da mogu da naprave – i prave – kompozitne materijale,ali ne te vrste, koji se koriste za savremenoj vazduhoplovnoj industriji.
Ako u ruskim novinama svaki dan pise da se odlaze uvodjenje civilnog aviona MC-21, a SU-57 prelazi na metalni airframe,jer zbog sankcija nemaju pristup kompozitnim materijalima,o cemu Vi govorite?
Ocigledno je da je rec o vrsti materijala ciju proizvodnju Rusija ne moze tehnoloski da osvoji u kratkom roku, a svako istrazivanje je dug i skup proces,dok je Rusija u velikim ekonomskim problemima.

@Petrovic Dusan
Srbija je kupila Mi-35M. Cudna stvar na njemu…kompozitne lopatice noseceg rotora. Mora da ih Rusi uvoze. Nema sanse da su ih napravili. I to trpe veca opterecenja nego krila na putnickim avionima. Ma nema sanse da takvi ruski helikopteri lete. To je neka prevara…

Pe

Ako bi Rusi mogli da uopste razviju SU-57 sa bar nekim od odlika 5 generacije (kao stealth, motor) i uvedu u iole znacajnu seriju (bar nekoliko eskadrila…)..
Ovaj „Ohotnik“ nema nikakve stealth karakteristike,u ovom vidu,i nije bas jasno sta im ta letelica, osim da se prave da imaju savremenu tehnologiju koju,zapravo-ne poseduju.
Pogledajte samo pre koliko godina je leteo rq-170 beast of Kandahar, i td i koliko evropskih i USA – made bespilotnih letelica svakodnevno unistava ciljeve…

Odgovori
Br

Nije bitno sta leti iznad Kandahara I sto prasi papucare. To isto nebi mogli iznad Rusije. A ni Rusi nebi mogli iznad Amerike. Da Rusi hoce napraviti takav sistem oni to sigurno mogu. Nije moguce da mogu napraviti Su-35 a nisu u stanju napraviti igracku sto vec privatnici prave. Ohotnik je veoma zanimljiv pre svega po velicini. Velika bezpilotna letelica ima mogucnost ne samo da nosi oruzije nego I radar I uredjaje za ometanje. Nego je sasvim moguce da ce dron izigravati nacin na koji ce se stvarati takticka konfuzija prema neprijatelju. Na primer Su-57 ili Su-35 mogu passivno da lete dok dron zraci i salje podatke pa i da lansira rakete. Sa tom velicinom, 3 drona su u stanju da vrse bi-static zracenje. Mogucnosti takvoga drona bi stvarno mogla biti naucna fantastika. A sto se tice para i kompozitnih materijala to su sve gluposti I puste zelje zapada. Najbogatija zemlja na svetu u svim prirodnim resursima pa da nemaju para.

Du

A ti si imenjače kao vrhunski upućen šta to Rusi imaju a šta nemaju dali kasne ili se ne daju uvući u novu zimno ratnu groznicu.

Mi

Da, gledao je ceo svet kako su Iranci preuzeli kontrolu nad RQ-170 i kako je lepo sleteo kod njih. Super je on primer uspeha 😄. Još jedno američko savršenstvo bez mane, ej?
Pitam se čijom su ga tehnologijom sleteli?

Što se američkih dronova tiče, naravno da su ispred svih drugih u praksi.
Na žalost, nastavljaju da i ubijaju hiljade civila čak i sa svojom „50 godina ispred rusa“ pametnom tehnologijom i to redovno.

Evo par reality check linkova. Uzmite u obzir da su ovo zvanični ili američki potvrdjeni, dakle priznati podatci, i da je realnost daleko daleko gora.

https://www.thebureauinvestigates.com/stories/2017-01-01/drone-wars-the-full-data

https://www.inherentresolve.mil/Media-Library/News-Releases/Article/1862027/combined-joint-task-force-operation-inherent-resolve-monthly-civilian-casualty/

Al

@Petrovic Dusan
Potcenjujes prerano.

https://theaviationist.com/2019/08/01/sukhoi-begins-production-of-the-su-57-meanwhile-lets-see-what-we-know-about-russias-5th-generation-stealth-jet/

Videcemo sve u svakom slucaju. Nije da je nama u Srbiji od nekog znacaja F-35, SU-57 i sta god, kad jedva krpimo i ovo sto smo mi pravili ;)

Pe

@Miloš77 Pomenite i koliko stotina letova napravio RQ-170 nad teritorijom Irana i koliko miliona fotografija, a da mu nisu mogli nista?
Sve sto se napravi moze da se pokvari.
Izmedju Amerike i Irana ja ipak vise verujem Amerikancima, nego zatucanim Mulama i islamskim fundamenstalistima.Sta je to Iran ikada napravio?A sta Amerika?Nema smisla porediti.

@Dušan Ne padajte na ruske stoseve „imaju avion za koji niko ne zna,ali je najbolji“. Jos od 1960-ih sateliti snimaju svaki zemljine kugle do broja registarskih tablica.
Da sakriju avion, morao bi da leti unutar pecine.Brzine savremenih aviona su preko 1000km /h. Dakle,ruska pecina mora da bude vise stotina kilometara dugacka i visoka bar kilometar,ap da tamo leti taj avion za koji niko ne zna…
Za sada u prirodi nije otkrivena takva pecina.

Pe

@Branko Ono sto je problematicno oko ove bespilotne letelice „Ohotnik“ je nedostatak stealth karakteristika, i velika povrsina – lako se vidi na radaru.Osim karakteristicnog oblika, motor je CEO izlozen sto emituje ogromnu toplotu i vidi se iz svemira…ovo je samo PR projekat, jer Rusi vole da veruju da imaju sve najbolje.
SU-35 nije nikakvo cudo tehnologije, to je avion 1970-ih godina, SU-27 , koji je modifikovan i postao nesto mocniji u odnosu na SU-27. Daleko je ispod nivoa najboljih zapadnih lovaca danasnje produkcije, da ne pricamo o avionima 5 generacije.
Rusija je najbogatija zemlja u odredjenim (ali ne svim) resursima kao sto je prirodni gas i nafta.U Rusiji se tesko zivi,i mnogo radi.Penzije su manje nego u Srbiji.Zaradjuje se dobro samo u Moskvi, u ostalim mestima-kao kod nas.
Rusija spada u siromasnije zemlje, po ukupnoj zaradi u toku godinu dana, negde je malo iza Spanije, daleko je iza svih vodecih zapadnih zemalja,kao i Kine i Japana.

Ma

@AI-4F1

Hvala na linku. Ja ne mogu da ne primetim taj okaceni targeting pod (sto je samo po sebi interesantno jer je to cini mi se prvi ruski nisanski kontejner uopste?). Zar nije ta sprava nesto sto bi pre trebalo da se nabudzi na Su-30/35 ili neki drugi model koji ne poseduje mogucnosti za dejstvovanje po zemlji od pocetka a na ne na potpuno nov dizajn kao Su-57 koji bi valjda trebalo da ima sve senzore vec ugradjene u avion pri tome i da bude stealth…

Al

@Mayer
T-220 je vec integrisan na SU-35 i Mig-35
https://media.tangosix.rs/2017/07/IMG_4482.jpg

https://1.bp.blogspot.com/-vP_COVGSBB4/WXHr3-7BTDI/AAAAAAAAQ24/Rh7tlOGjoAkZHxyMqZWZdNLf4QViUls7QCLcBGAs/s1600/mig35_maks.jpg

Nedavno objavljena ruska doktrina nalaze neke druge zahteve za ovaj avion. Dejstvovali su preciznim naoruzanjem u Siriji bez ikakvih problema sa SU-30 i SU-34 prvesntveno, ima i snimaka, no to je bilo u dobrim vremenskim uslovima.
U nekom nasem kontekstu, posto su izvozne varijante sa „otvorenom arhitekturom“ po zelji kupca, nista nas ne bi sprecilo da kao npr. Indija integrisemo LITENING ako bas hocemo, zar ne? Za Ruse se ne sekiram, znaju oni sta rade, sta god neki mislili ovde ;)

Mi

@ Petrović Dušan
Stotine letova iznad Irana? Odakle vam ta informacija? Da li imate neke dokaze ili nagadjate? Leteo je iznad ili blizu dok ga nisu prizemkjilinibto prilično spreyno. Složićete se da im nije dugo trebalo, i da od tada ne leti više…. ni taj Ni Global Hawk ne lete orekonIranske grane.

Ponovo mi se čini da mislite da poredim Iransku tehnologiju sa Američkom. Naravno da ne, i da su Ameri napredniji ali i daleko bogatiji. Samo ne potcenjem druge kao vi, i podsećam na velike uspehe manjih igrača protiv najvećeg igrača.

Pe

@Miloš77 To ostaje u domenu nagadjanja,kao Iran iz prvog srusio najsavremeniju americku letelicu.
Nemamo nikakvih podataka o tome.
Verujem da je taj RQ leteo i te kako preko Irana godinama, a da je neopreznost ili kvar doveo do rusenja jednog jedinog.
Ovaj drugi dron koji je Iran nedavno srusio uopste nema karakteristike stealth,pa i VJ je 1999 rusila Predatore, jedan je izlozen u muzeju vazduhoplovstva.I?Nista.Amerika ima za to para, nikakvog efekta nije imalo.

Ma

@Al-41F1

Cinjenica da taj nisanski kontejner nije isproban u Siriji govori da jos uvek nije spreman. Neverovatno je prosto da ruski PR ne bi iskoristio priliku da nam prikaze tako nesto na recimo nekom Su-35. Problem s kontejnerom je sto uopste nije stealth. F-35 recimo ima integrisan DAS i spregnut sa SAR-om nije mu potreban eksterni nisanski kontejner. Ocigledno je tesko integrisati sve potrebno u jedan model aviona pa je eksterni kontejner neophodan. Dakle jednog dana: Su-57 koji vrsi ulogu F-22 bez kontejnera ( i mozda u nekoj skupljoj varijanti sa manje nitni i vise antiradarskog premaza), i SU-57 sa kontejnerom kao pandan F-35…

Al

@Mayer
Pobegao mi je tekst komentara, naime napisao sam da su dejstvovali preciznim naoruzanjem, ali prvenstveno u dobrim vremenskim uslovima tj. nije bilo nisanskih kontejnera u ovom obliku(bar ne da ja znam). Ostaje da se testira to kako treba, ali kao sto sam napisao, nista nas kao krajnjeg korisnika ne sprecava da integrisemo LITENING kao Indija ili sta god vec ako bi se i odlucili za bilo koju od trenutnih platformi u ponudi.
U principu, oni SU-57 rade „u hodu“. Kad krene neka stvarna eksploatacija, otkrice se sve nema sumnje.
Za SU-35S je pricano kako je radar „dobar“ ali ne bas sjajan zbog PESA tehnologije, medjutim u Siriji se pokazao kao jaca strana platforme i nece nista menjati tu, ali neke druge stvari hoce tj. vec jesu.

Ma

>> dejstvovali preciznim naoruzanjem

Ja koliko sam video preciznim je oruzijem dejstvovano sa Su-34 platforme kojoj ne treba nisanski kontejner jer vec ima ugradjenu elekotroptiku, laserski daljinomer itd. Moj komentar je bio usmeren na SU-57 za koji sam mislio da takodje ima integrisane senzore za dejstva po zemlji. Kontejner je u principu patch – jedino moguce resenje da se ne dira platforma a ipak na matori avion ugrade senzori koji mu omogucavaju odredjene stvari koje nisu predvidjene inicijalnim dizajnom. kako god, ako Su-57 svi porede sa F-35 on je onda pre uporediv sa F-22 koji isto ne moze optimalno da dejstvuje po zemlji – trebao bi mu takodje nisanski kontejner. F-35 sa svojim DAS-om + SAR je godinama ispred bilo cega slicnog.

Mi

@Meyer i Al-41F1
Ne vidim zašto mislite da Su-57 nema ugradjene elektro optičke sisteme za dejstvovanje po zemlji samo zato što se novi kontejneri testiraju i na njemu. (Ako samo nije zvanično potvrdjeno)

To su kontejneri napravljeni da mogu da se kače na različite avione, kao šti je slučaj sa kontejnerima za protiv elektronsko dejstvovanje. Potreba za spoljašnjim kontejnerima postoji iz mnogo razloga. Sigurno je da zbog veličine kontejnera moć uredjaja unutra jeste mnogo veća kao i mogućnost modernizacije u buduć nego od onih ugradjenih u trup stelt aviona kao F-35, ali to je još jedan razlog zašto ih i prave. Ne sve misije zahtevaju totalni stealth mode. Isto je i sa američkim avionima.

Oi

Rusi postali Kinezi :) Kopiraju američku tehnologiju. Ali original je uvijek original, dok je kopija ništa drugo nego kopija.

Odgovori
Pe

@Oink Resenja problema stealth imaju iskljucivo veze sa zakonima fizike,i ko god da pravi letelicu ovih karakteristika-doci ce so do slicnog spoljasnjeg izgleda jer su zakoni fizike identicni na celoj planeti.
Primer jer avion Concorde i TU-144 – iako spolja izgledaju kao kopija, ispostavilo se da je iznutra to sasvim druga vrsta letelice.
Druga stvar je tehnoloski nivo u odredjenoj zemlji,Amerika je tu u prednosti jedno pola veka ispred Rusije,a i ispred Evrope su mada, ne toliko,naravno.

Br

Kopija je kada imas deo sto je neko drugi proizveo a ti napravis isti duplikat. Ocigledno ne razumes sta rec kopija znaci niti imas razumevanja sta si video na slici. Po tebi, Orao je kopija Jaguara a G-4 kopija hawk-a. U realnosti su samo inspirisani sa tim avionima a kopije nisu.

Ma

Interesantna vest u svakom slucaju, steta sto nije objavljeno vise slika. Ono sto ja ne razumem je zbog cega ovaj portal nije izvestio kada je u martu poleteo XQ-58A Valkyrie demonstrator? Taj dron uzgred izgleda mega futuristicki i mnogo vise stealth od ovog cuda sa ogromnom motorcinom i dosta ne-stealth elemenata…

Odgovori
Br
Mi

@Dušan Petrović

Rusija će da brani svoj vazdušni prostor
sa Su-24 i Su-25???
Zjuu.. šta je pesnik time hteo da kaže 😉

Možda ipak bolje sa ovim.
Novo proizvedeno do kraja 2018
(proizvodnja u toku)

Su-35………… = 80+
Su-30M2/SM = 135+
Su-34………… =114+

Modernizovano:
Mig-31BM ….= 100+
Su-27SM3……= 50+

Su-57 počinje sa proizvodnjom posle 9 godina leta i testiranja 8+2 prototipa pod sankcijama. Sa obzirom na sankcije koje ih znatno usporavaju i budzet uporedjenju sa američkim… not so far from competition.

Ne bih rekao da si upravu.

U poredjenju:
Naravno uzmimo u obzir neograničen budžet i tehnološke resurse.

Prototip YF-22 prvi let 1990
F-22 1997
Početak uvodjenja u upotrebu 2005

Prototip X-35 prvi let 2000
F-35A Prvi let 2006
Uvodjenje u jako ograničenu upotrebu:
A 2016
B 2015
C 2019

Odgovori
Pe

@Miloš77
Ne vidim smisao poredjenja sa US AIrforce koja ima 10000 aviona vise, raspolaze sa F-22 i F-35 (oko 400 primeraka napravljeno od 2016) koji su kao Iphone u poredjenju sa telefonom sa brojcanikom za sve sto Rusi imaju.
Amerika nema nikakvog poredjenja sa Rusijom.Eto F-22: prvi let 1998, ulazak u proizvodnju 2004,poslednji primerak zavrsen u roku,sve predali vojsci. Pritom, avion karakteristika koje nema niti ce dugo imati bilo ko.
Kada, i ako uopste SU-57 budu proizvedeni, moze se komentarisati.
Postoje objektivni razlozi za sumnju da ce se to uopste i dogoditi.
Dva primerka godisnje (jedan 2019 i jedan 2020) NISU serijska proizvodnja,slozicete se.Moguce je da traze nekog stranog partnera, jer ih je Indija otkacila.Moguce Turska?Novca oni nemaju.

SU-35 su napravili manje od 100 komada sa sve 24 kineskih.
Nesto vise ima SU-30 jer su proizvodnju osvojili zbog izvoza u Indiju jos pocetkom 2000 kada su imali vise novca.
Najveci broj aviona koje poseduje Rusije su iz perioda SSSR
„Modernization“ MiG-31 BM manje od 50 primeraka .
Dakle, danasnja Rusija ima za okosnicu vazduhoplovstva avione projektovane i proizvedene u SSSR (SU-27,SU 24,jurisnika SU-25 MiG-29) i nesto minimalno modernizacija tih istih aviona, koje su jos projektovane1980-ih,ali nisu mogli da sprovedu jer su imali kolaps 1990-ih, pa su ih modernizovali tek posle 2005.
Od pravih Ruskih projekata (aviona projektovanih iskljucivo u Rusiji) za sada nisu nijedan jedini avion izbacili.

д

Откуд ти 10000 авиона , адје напиши структуру по врсти летелице.

Al

@Petrovic Dusan
USAF nije dobilo nov avion 4. generacije od 2002 ako se ne varam.
Uveden je F-22, u koliko primeraka od kojih je oko pola operativno u svakom momentu i sa sve F-35 opet nisu neke brojke iskreno. F-22 do skoro nije imao aim-9x ni HMS, pitanje je da li su na sve integrisali, a najnovije varijante aim-120 jos uvek nema. U principu F-15E je bolje naoruzan.
Kad smo kod F-15, vecina flote je iz 80ih i nesto malo iz 90ih, isto je i sa F-16, dok dobar deo istih jos uvek nije modernizovan, a sve to sa vojnim buzetom vecim nego pola sveta zajedno.
Kad ste vec pomenuli ajfon: najskuplja i najnaprednija komponenta je ekran koji je 1/1 korejski, cip britanski i americki, kamera i deo senzora japanski, deo senzora nemacki, baterija kineska i sve to se sklapa u Kini od strane tajvanske kompanije! F-35 tu cuvenu „fuziju senzora“ i projekciju najbitnijih podataka na kacigu ne bi nikad imao da nije Japana, koji je pride prvi napravio operativan AESA radar na lovackom avionu, dok je sam projekat F-35 zdruzeni trud velikog broja zemalja u novcanom i tehnoloskom smislu. Da me ne razumete pogresno, tehnicka dostignuca SAD jesu najveca, ali nije ceo svet „stao“, ima i drugih zemalja koje su u mnogim stvarima daleko bolje od njih i vecinu tih proizvoda ne bi mogli napraviti da nije tih zemalja, niti te zemlje mogu sve same itd. Poenta price, nije ovo 1950ta da samo SAD imaju tehnologiju i niko vise.
Sto se aviona tice, najnapredniji proizvod u civilnoj industriji SAD koristi komponente iz celog sveta(Svedska, Italija, Francuska, Japan, pa cak i Rusija), softver je u potpunosti uradjen u Indiji od strane njihovim firmi. Gotovo cela ponuda borbenih aviona im cine modernizovani avioni iz perioda hladnog rata, mimo toga imaju F-22 koji je stvarno projekat „kapa dole“, ali mimo toga sta? F-35? Pa to nije „americki“ nego multinacionalni projekat i to u trajanju od 20 godina. Tako da po vasoj racunici, Amerika je imala taj jedan jedini projekat za 20 godina u lovackoj avijaciji. Pa to nije neki uspeh onda? Ako cemo tako suditi, nije uopste toliki konstrast koliko se vama cini kad stvari sagledate realno. Pogotovo ako uzmemo u obzir budzet za R&D. Sta bi napravili da imaju budzet 2x Rusije? Nista? Kombajn? Ne razumem sustinu degradacije te zemlje? Kina je vise projekata iznela u lovackoj avijaciji u poslednjih 20 godina nego te dve zemlje zajedno, a opet im fali dosta tehnickog znanja u precisnom masinstvu pre svega(koje dobijaju, gle cuda od Rusije).
To „zlatno doba“ kad je svakih 10 godina izlazio novi „revolucionarni“ lovac je proslo, niti ima potrebe za tim, a Rusija kad resi geopoliticke probleme sa Ukrajinom, posledicno skine sankcije EU, ce moci uloziti drasticno vise novca u svoje projekte bilo civilno bilo vojne.
Obzirom na uslove, oni su pokazali fenomenalan uspeh.

Mi

@Al-41F11

Sve to stoji ali ta realnost je previše komplikovana i bolna da bi Dušan P to pročitao i prihvatio. Više voli fantastiku..

Pe

@Al-41F1 Nije poent u tome gde se sklapa Iphone vec ko je smislio.Smislili su Amerikanci.Ako Japanci prave jeftinije bolje cipove,a Kinezi jeftinije sklapaju-platice im da urade.To se zove kapitalizam.
Drugo,F-15 ce se itekako proizvoditi jos i u najjacoj varijanti,F-15X, F-16 se proizvodi i dalje.Tesko da nisu napravili nijedan za US Airforce od 2002!?
Rusija se nece resiti sankcija jer ne mogu da odu sa Krima.Donbas ce pre ili kasnije da napuste,ali tek posle odlaska Putina-znaci ne pre 2024.Kakvu to oni imaju preciznu mehaniku-tesko je reci.Uglavnom zbog otsustva iste njihovi motori i imaju manji resurs od zapadnih i td i Lada je uvek losija od zapadnih/azijskih vozila .
Rusija zivi od prodaje resursa sa ogromne teritorije, nesto kao Saudijska Arabija, ali je rast i stagnaciji od 2012 a posebno od 2014.Sankcije su jedan od faktora,ali ne glavni.Sa zaradom manjom od zarade Spanije ne mozete biti svetska sila ni u cemu.

д

Petrovic Dusan Ne vidim smisao poredjenja sa US AIrforce koja ima 10000 aviona vise,
дане 14:28, 09. avg. 2019.
Откуд ти 10000 авиона , адје напиши структуру по врсти летелице.
Чекам структуру тих ima 10000 aviona vise ево већ три дана.

Ed

Zadnji F-16 isporucen je USAF-u u 2005.
https://www.af.mil/News/Article-Display/Article/134773/air-force-receives-last-f-16/
Zadnji F-15 je isporucen 2001.
Nakon toga su isporucivani samo borbeni avioni 5. generacije
Po Flight Globalovoj listi za pocetak godine 2018.:
USA ima ukupno 13407 vojnih letjelica (25% svjetske flote),
od toga 2877 ukupno raznih F-ova:
F-15 C/D/E/F = 457
F-16 C/D= 955
F/A-18 A/B/C/D/E/F/G =1086
F-22 = 178
F-35A/B/C = 201
Od narudzbi su imali:
F-35A – 52 narucena, 1589 u planu
F-35 B/C – 15 narucenih, 597 u planu
F/A-18 E/F/G -38 narucena
(pod narucene se misli na one avione za koje su izdvojena sredstva is budzeta za 2018.g.)

Al

@Petrovic Dusan
Apsolutno da ni jedan novi avion 4. gen USAF nije dobilo 15 godina. To je suva istina, sta ja da radim kad je tako?
Proizvodnja F-15 je ponovo pokrenuta na zahtev SA i taj njihov F-15SA je najnapredniji do sada, na osnovu cega je i Katar narucio svoj, jos naprendiji, a USAF ce tek doci na red ;). Svi F-15 su matori, deo flote ima ogranicenja na letne performanse zbog starosti, a letni sat im se popeo na 45x dolara(zato sto su matori).
Nije to neka moja propaganda, to su cinjenice. Mornarica je dobila zato jako puno sjajnih superhorneta jer F-35 kasni!
Kao sto sam rekao, zlatne godine lovacke avijacije su prosle i ovo su posledice. Zao mi je, ali prosto je tako.
Sve je to lepo ko je „smislio“ nesto, ali to nesto ne moze da radi bez Japana, Koreje i Nemacke jer niko drugi ne proizvodi te komponente.
8% BDP-a Rusije cine energenti BTW i nije kao kod Arapa. Cinilo je 50% federalnog budzeta, ali i to su regulisali od kad su krenule ove sankcije.
Rusija sa Krima nece otici i to ce upravo biti platforma za resenje dogovora. Kostalo je ovo i EU tj Nemacku(auto industrija)., ne samo Rusiju.
Resurs je kompromis performansi i dugovecnosti. Ruski motori imaju mnogo vece performanse, zatim 3D TVC(sto SAD nema), dok je resurs kraci, mada opet identican kao prosla generacija P&W motora….Eto tu je „precizno masinstvo“. Da ne pominjem sto su jedina nacija na svetu koja moze da zavari titanium i celik, sto su iskoristili na najnovijoj generaciji podmornica ;)

д

Petrovic Dusan Ne vidim smisao poredjenja sa US AIrforce koja ima 10000 aviona vise,
дане 14:28, 09. avg. 2019.
Откуд ти 10000 авиона , адје напиши структуру по врсти летелице.
Чекам структуру тих ima 10000 aviona vise ево већ три дана.
Прође и пет дана а ја не добих структуру тиха авиона , а непрестано причаш о неким аргументима.

Pa

Gde je kraj ovom raspevanom lupetanju?

Odgovori
Tr

Ljudi, što uopšte obraćate pažnju na „komentare“ Dušana Petrovića?

Čak i kad ima nešto pametno da kaže, on to potpuno zamaskira nebulozama zapadne utopije i ruske distopije. On sam sebe na taj način diskredituje, kao i svaki drugi agent zapadnih sila. Cilj njegovih „komentara“ je i više nego jasan, a ko ulazi u raspravu sa njim nije ništa manje glup i naivan. Samo ga ignorišite. Možda će jednog dana nestati…

Odgovori
Ni

Ушао сам у расправу јер је очигледно да би наше ћутање умањило девизни прилив по основу хонорара и ино-дознака.
Нисмо ваљда на крај срца да људе пошаљемо на улицу.

Pe

@Troll Warlord jedini ko je u „utopiji“ste upravo Vi sami, jer moje iznosenje cistih cinjenica prihvatate kao trolovanje.
Vi imate utopijsku zemlju Rusiju i ne odgovara Vam da cujete tacne podatke.
Ima vise letova iz Beograda za Moskvu dnevno-iako Moskva kao jedini bogati grad nije prikaz Rusije-mozda da odete i malo vidite kako stoje stvari…

Tr

@Petrovic Dusan

Za razliku od tebe, ja živim u realnosti i ne maskiram činjenice u trolovske komentare. Takođe ne stavljam drugima u usta reči koje nisu napisali i ne izvrćem njihove komentare, dok ti to radiš konstantno odkad si se pojavio na T6.

Još bih dodao da ste apsolutno nestručni, štaviše amater bi za tebe bio četvorostruki akademik…

Pe

@Troll Warlord Za sad niste izneli ni jedan jedini argument iz oblasti avijacije kojim pobijate moje tvrdnje, bar o ovom clanku Naprotiv iznosite licne napade na mene na osnovu licne nesimpatije.Ne treba mi Vasa simpatija, mene iskljucivo zene zanimaju,hvala.

12

@Petrovic Dusan

Ni meni nisu potrebni tvoji detinjasti komentari, a argumente imaš kod ostalih komentatora, pa je po mom mišljenju besmisleno da ih ponavljam.

Na kraju, ti si prvi i počeo sa napadima na ovom portalu uopšte. Ne protiv mene, već protiv drugih komentatora. Kad naučiš da kao akademik „triput odmeriš reči pre nego što ih napišeš“, onda ćeš biti smatran za ozbiljnog čoveka. A i koja bi se žena interesovala za detinjastog balavca kao što si ti?

Mi

Gospodo moja stalno nadmetanje ciji je veci Zar je to vazno cinjenica da Amerikanci i dalje seju smtt po civilima Natavno mislim na Afriku i Bliski Istog Naravno to su i nama radili Mislim na sve moguce tehnologije da im je u ovom segmentu jedinih dosao kraj U ostalom iz Vijetnama su otisli povijenog repa i ako su tamo pobili preko cetri miliona ljudi Normalno da imaju i na ovim prostorima svoje obozavaoce pogotovo kod onih koji su zahvaljujuci njima dobili svoje nacionalne drzave Sem Crne Gore nikad ih nisu imali to povjest govoti Ostavimo se njih i gledajmo u nasa dvorista trudimo se da Zapadni Balkan ide napred bez icijeg tutorstva

Odgovori
Ni

@Petrović Dušan
У вашим коментарима сте изнијели много, у најмању руку, погрешних података. Не бих да расправљам о Русији јер нисам Рус на начин да их беспоговорно браним али начин на који их ви „пљујете“ заслужује неколико појашњења (мислим да ви ово што ћу написати савршено добро знате).
Почнимо, поменули сте економију, Русија је имала пропадање уназад неколико година, пораст у 2018. је 2,3%, 2017 1,7%…. незапосленост је 4%…. то су западни извјештаји. БДП Русије на крају 2018. је био 1,650- 1,700 милијарди $, номинални, ППП је истовремено био 4,200 милијарди $, такође западни подаци. БДП САД је на крају 2018. био 21,000 милијарди $ и номинално и ППП. Ако разматрамо затворене системе, узмемо шта ја могу купити на територији своје земље (то важи само за велике који су сами себи довољни) испада да су американци дупло богатији од Руса 62,000:31,000 $ мјерено ППП фактором. Зашто инсистирам на ППП фактора је много битна и код производње оружја јер те двије силе углавном све праве саме, што ће се рећи да је руски војни буджет у том смислу 2,5-3 пута већи и креће се око 170-190 милијарди долара, Кинези су по том мјерилу негдје на 400 милијарди.
Поменули сте страх Русије од заузимања Украјине, десетине хиљада мртвих…. а све то уз одлично познавање стања у Украјинској војсци. Мало ћу обрадити те догађаје. Пуч је био и Русија је прихватила те резултате, међутим догађаји су ишли ка грађанском рату већих размјера. Акција Крим је очигледно била одавно разрађена, рекло би се годинама јер је Украјина у више наврата нешто глумила -1993, 1998, 2004, 2009 и коначно 2014. На то је стављена тачка, нема више глуме. Напад на Украјину мислим да никада није био опција, разлога је више. Украјина и Украјинци са аспекта Руса, поготово источно од Дњепра и око Одесе и Херсона су сматрани Малорусима. Отворен напад уз, вјероватно солидну подршку код домаћег становништва не би ријешио ништа, а на руски буджет би довео државу која је у великој дубиози, мислим да је тренутни дуг Украјине око 120 милијарди $. Рат у Донбасу је био прокси рат за Русе и мисли да су током 2-3 операције углавном очистили оно што треба очистити – фанатици из Азова и сличних батаљона. Евидентно је да је Украјинска, редовна, војска била колико толико поштеђена погибије. Разлог за то лежи у чињеници да им њихова власт није вјеровала, зато су регрутовани „сањари“ са запада Украјине који су се веома брзо разбудили. Пишу о томе и МК и Лента и Известија, као и украјински 112 и остали. Ви читате ту штампу.
О композитима. Захтјев и финансирање композитног крила за МС21 је ишло према Американцима и Јапанцима уз учешће Роснано, односно његових кћерки фирми. Крило развијено, запад каже, е сад су санкције и нема ништа од тога. мислим да Руси нити једног тренутка нису имали илузију са ким раде. Чак и да нема санкција, Америка би нашла начин да заштити своје произвођаче, чак и када је у питању некаква конкуренција у најави јер је њихова политика да ти не дозволи да нешто знаш или можеш. О композитима, као уосталом и о електроници не бих дужио јер је очигледно да све могу, а да ће још више моћи у наредним годинама. Велике паре се улажу, а и службе раде свој посао.
Су 57 и Охотник С-70 су дио онога што ће бити уведено и престављено у наредним годинама. не треба нико да има илузије да су то нека половична рјешења. Неко од коментатора је написао да им треба 10 година да уведу Су57 у серијску производњу. Такве глупости може изјавити само неко ко појма нема шта значи један „завртањ“фи 10 квалитета 9.9 пустити у серијску производњу, а не авион. Нека узму њемачко -француски пројекат 6 генерација – када га очекују, чини ми се 2040.
Кад је у питању Охотник, он прати трендове X45,nEUROn, BAE Taranis…. можда касне коју годину са представљањем али ће сигурно ући у науружање прије неких од поменутих.

За крај, што рече један Рус недавно – никада у историји нисмо боље живили, а при томе никога не „шлепамо“ (можда овдје иде Бјелорусија). Златне резерве су 500 милијарди$, спољњи дуг 40 милијарди $, корпоративни 470 милијарди $, каже једино нам недостаје дјеце, узимају и дјецу која су се родила под окриљем Исламске државе, а која су по рођењу руски држављани – модерни јањичари.
Иако сам побјегао од теме у већем дијелу коментара, он је само дјелимичан одговор на неке коментаре.

Odgovori
Al

Imaju rast populacije od 2015 na ovamo i to prvenstveno u ruskom delu stanovnistva. Ono sta njima zapravo fali su: decentralizacija, demokratizacija, poslovno znanje i kultura koju nemaju ni u najmanjoj meri zbog skoro veka komunizma. Dobro je Putin rekao, to je proces koji zahteva godine, ne moze to preko noci i u pravu je.
Ima Rusija jos sigurno 30-40 godina rada na tom polju i ta „greska“ u mentalitetu pre svega je najveca kocnica te drzave, ali popravice to mladje generacije. Isto kao i kod nas

Pe

@Nixon U Ukrajini se dogodio politicki proces,na koji svaka zemlja ima pravo.
Da li tvrdite da je deo Ruske teritorije pod okupacijom Ukrajine?
Nije, vec je obrnuto.Nema sta sa“cisti“Rusija u susednih medjunarodno priznatoj drzavi.Samo treba oni da se ociste i napuste stranu drzavu.
Ekonomija u Rusiji je sve losija i zivi se lose.Cifre ne znace nista-nesto bolje je u Moskvi,sve ostalo je ispod nivoa zivota u Srbiji, da ne poredimo neke zapadne zemlje.
Ruska medicina je ocajna, prosecni zivotni vec je za skoro 10 godina kraci nego u Srbiji.
Ono sto mnogi ne znaju-stopa ubistava u Rusiji je cak dva puta visa nego u Sjedinjenim Americkim Drzavama!
O uvodjenju nekih novih aviona i letelica nema govora, dok im se ne popravi ekonomsko stanje.A do tada ce ovako da izvlace neke PR projekte.

Pe

@Al-41F1 valjda mi nece zameriti autor vlanka jer ovo nema nikakve veze sa“Ohotnikom“- u periodu posle 2000, Rusija je uspesno zamenila sistem komunizma kapitalizmom.A u tome je najvise zasluzan Jeljcin, koji je dao odresene ruke ekonomistima.Rezultati nisu izostali i pored svih problem i korupcija-Rusija belezi ogroman rast i nevidjen razvoj tokom 2000-ih .
Licno sam video francuske firme koje su uvodile francuski sistem menadzmenta u Rusiji 2009.Isto tako su kupovali americku pamet itd a posebno saradjivali sa Nemackom.
Obicni gradjani su poceli ozbiljno da zaradjuju,vojnu tehniku su krenuli da rade zajedno sa zapadom.
I?To je smetalo jednoh grupi ljudi koji zele da ostave Rusiju u izolaciji, bivsi agenti KGB i kriminalci.Upravo zato je napravljen konflikt sa zapadom – sankcije, opadanje rublja, odlazak investicija, pad razvoja tehnologija.
Patriotizam mrznja ka zapadu, i nacionalizam, ksenofobija prema strancima-to je trend od 2014.
Umesto infrastrukture-prave opet preskupe podmornice i rakete na kojima se kradu pare;sve to ide u istom pravcu koji je vec vidjen 1980-ih.

Ni

Očigledno je g. Petrović privilegovan na ovom portalu, a njegovo pisanje u domenu profesionalnog trolovanja. Hvala lijepo i doviđenja. Pozdrav

Al

@Petrovic Dusan
Pa i nije bas tako. Do 2008 ni jedan asertivan geopiliticki potez Rusija nije napravila, da bi za isto vreme NATO totalno ignorisao obecanje iz 1989 o „ne sirenju“ na istok. Kad je Putin to javno izneo na samitu G20, dobio je odgovor „to je obecano SSSR-u, vi niste SSSR“ i ko je tu sad „kriv“?….Na sta su Rusi odgovori „dobro“ i onda je krenula cela ta prica prvo Gruzija, pa sve ostalo. Morate stvari sageldati hronoloski i celovito. Nemojte misliti da imam neku „idilicnu“ sliku Rusije, to je zemlja, koja je u poslovnom smislu jako zaostala jer znam kakva sam iskustva imao sa njima licno. Prosto nemaju poslovnu etiku ni najmanje(osim ovih ultra konzervativaca iz pravoslavne crkve, sa njima su uvek lepa iskustva) jer nema ko da ih nauci. Ali sto se politike tice, totalno su bili mirni, dok se NATO bez razloga sirio ka njihovoj granici. Ja da sam na mestu Rusa, uradio bi duplo vise nego sto su oni iskreno i to mnogo ranije. Nije Rusija krenula u rat, pa se NATO sirio, nego obrnuto!
E upravo tu gresite. Pa tim istim „bivsim agentima“ KGB je najvise odgovaralo predjasnje stanje jer su njihove firme ili firme iz krugova bliskih vlasti najvise novca uzimale od import-eksport poslova sa EU i njima sankcije zapravo neodgovaraju, ali ovo je bilo pitanje sigurnosti.
Zaboravljate ko je sponzorisao „freedom fighters-e“ u Ceceniji(isti oni sto su ove nase „oslobodioce“ na Kosovu sa istim ciljem ;) ), to su im oprostili jer je resen problem ali uvlacenje u NATO preko korupmiranih vlasti u susednim drzavama prosto nisu smeli da dozvole niti je NATO imao pravo na to. I otuda sve krece. Rusiji uopste ne smeta demokratizacija i borba protiv korupcije, jer se u Jermeniji upravo to dogodilo! Ruse je bolelo uvo, bitno im je bilo da se stvari geopoliticki ne okrenu njima na stetu, a isto to rade i Amerikanci jer im ocigledno ne smeta mafijasko-teroristicka polu-drzava u sred Evrope, dokle god imaju zeleno svetlo za sve sto njima treba! Nemojte na politiku gledati ocima deteta, boli bre ljude uvo sta vi radite u svojoj zemlji.
Rusija je probala tu mirnu pricu, zaista su to hteli, a za uzvrat su dobili sve vise agresivan NATO sto u smislu retorike, sto u smislu dela na svojoj granici i interesnih zona. Ocigledno su stavili stvar na vagu i izmerili da su im bolje i sankcije, nego da ih hendikepiraju u Crnom Moru.
No da se vratimo na tehnologiju, znaju oni ljudi sta rade vrlo dobro, a ako ne znaju, ukrasce. To je takva nacija, idu glavom kroz zid ako treba dok se ne dodje do resenja.
Kad rese sankcije, a resice, opet ce krenuti stvar daleko na bolje i bice prvenstveno vise novca, no da nisto mimo SSSR-a nisu uradili, to nije tacno ni blizu.

Cr

@ Petrovic Dusan
Ne prestajete da pisete kontradiktorne stvari. Prvo ste pisali da je Rusija 90-ih bila u bijedi a sad da je istih tih 90-ih uspjesno zamijenila komunizam kapitalizmom. A rezultati stigli 2000-ih upravo kad je na vlasti bio Putin a ne Jeljcin. Sjecate li se 90-ih u Rusiji? Jeljcin je dao odrijesene ruke kriminalcima i polusvijetu koje je sa margina drustva uspeo do nivoa tajkuna i oligarha – kako su samo odradili privatizaciju. Berezovski, Hodorkovski i ini koje zapadni mediji kuju u zvijezde bi u Americi dobili elektricnu stolicu. Jeljcin je mogao da bude smijenjen vise puta 90-ih – posebno tokom cuvene krize 98-me kad su se rudari, radnici zeljeznice i ostali digli na strajk i paralisali zemlju. E tek kad mu se fotelja zadrmala dao je odrijesene ruke ekonomistima (a Rusija je ne zaboravite dala svijetu 3 nobelovca iz ekonomije, nas ekonomski fakultet je npr decenijama saradjivao sa MGU-ovim ekonomskim).
KGB-ovi oficiri su licno ucestvovali ne u izolacionistickom pokretu vec naprotiv – aktivno se ukljucili u saradnju sa zapadom (vec sam pomenuo Dzejmsa Kuka koji nikad ne bi uspio da nametne Rusima hipotekarne kredite da nije bilo bas tih KGB-ovaca).
Pomenuli ste nedje prije najveci procvat tehnologije na zapadu 90-ih. To su upravo najgore godine za Rusiju. Hiljade vrhunskih strucnjaka su im posle ka zemljama zapada, zapad je dzabe dobio strucnjake u koje nije ulozio ni cent. Isto se desilo i nakon oktobarske revolucije (Sikorski najeklatantniji primjer). Stalno se u Rusiji desavaju potresi i lomovi i ona se opet dize i ide naprijed. I opet ima nove i nove strucnjake i svoju sopstvenu pamet – za mene danas posebno interesantan dr Anton Siluanov.
Patriotizam i nacionalizam uopste nijesu nista lose, naprotiv. Amerikanci su veliki patriote i nacionalisti – vole svoju drzavu, bas kao sto Rusi vole svoju. Problem je sovinizam – mrznja prema drugima. Kao i rasizam, fasizam, nacizam… a sve su to izumi nekih drugih nacija a ne Rusa.
Prave i Amerikanci skupe avione umjesto da omoguce pristojnu i dostupnu drzavnu zdravstvenu zastitu svim svojim gradjanima. Pokazali su sto im je prioritet.

Pe

@ Al-41F1 Nije postojao nikakav“dogovor“ o nesirenju NATO.Nato je organizacija koja ima neke uslove da primi nove clanove.
Ako obratite paznju ko se prikljucio NATO-bivse zemlje koje je istorijski okupirala Rusija tokom vise vekova (Poljska,tri balticke zemlje,Ceska, Slovacka, Bugarska, Rumunija).
Da li znate istoriju Poljske?Baltickih zemalja?Kako su ziveli od 1945-1991?Meni je totalno logicno da zele u NATO kako ne bi opet pali pod Rusiju.
Napad na Ukrajinu nije nicim izazvan, osim odbijanjem Ukrajinskog naroda da budu pod Ruskin ekonomskim i politickim uticajem, i opredeljuju se za Evropu.I tu ne vidim nista sporno.Kao sto smo videli sa Srbijom-nece im lako ici sa EU, ali to je njihov izbor.
Mozda je Ukrajina usla na teritoriju Rusije i ne da Ruskoj vojsci da udje na svoju teritoriju?Kako to Srbi podrze,a nama isto tako Kosovo uzeli?Nije bas logicno.

Pe

@Crnogorac U Americi je srednji zivotni vek skoro 15 godina duzi nego u Rusiji zbog americke medicine koja je najrazvijenija na svetu.
U Rusiji je srednji zivotni vek znacajno manji nego u Srbiji, i nasa medicina je mnogo bolja.Dakle nema te stavke da je „u Rusiji bolje“-nije.
Sta nije logicno-tokom 1990-ih Jeljcin je sprovodio vrlo teske reforme tako sto je zamenio gnjili socijalisticki sistem najuspesnijim modelima zapadnog sistema.
Prekinuli su rad na oruzju, i krenuli u ekonomiju.Zato i nema novih Ruskih aviona.
Znamo da su 1990-e bile katastrofalan period u Rusiji, ali su reforme uspele, i tokom 2000-ih je nastupio period rasta i blagostanja u Rusiji.To nije uradio Putin, vec Jeljcin.Putin je dosao kad je vec sve uradjeno.

Mi

@Petrović Dušan
Pogrešno ste shvatili. Niko ne poredi Američku avijaciju sa Ruskom. Odgovor je bio navašu pogrešnu informaciju o čime bi se Rusi branili.

Ponavljam vam da je poznato (i Tango Six je pisao) da Rusi imaju sada već preko 100 modernizovanih MiG-31BM. Sada sa daleko moćnijim radarom i R-37M raketama. Nastavljaju tu modernizaciju na ostalih stotinjak zmajeva. Vi ponavljate da ih ima 50. To je netačna informacija. Da li imate izvor bolji od svih?

Su-34 je odavno preuzeo ulogu Su-24 ali Su-24 se može koristiti protiv neprijatelja koji nema dobru odbranu tako da ih i dalje koriste. Ako umete da sabirate videćete da će rusi do kraja 2020 imati oko 400 višenamenskih novih suhoja samo! Za zemlju koja ne vodi ratove po celom svetu kao Amerika to nije malo.

F-35 ima jako slabu operativnost i ograničen je na sve strane do daljneg. On se više eksperimantalno uvodi u upotrebu radi marketinga jer kasni previše pa nema više odlaganja. Ne padajte na reklamu kako je taj avion spreman za rat. Daleko je taj dan.

Baš zbog toga sam vam lepo naveo godine razvoja američkih višenamenskih steltova u poredjenju sa Su-57. Vidite da Amerima sve to ne ide mnogo brže iako ulažu stotine milijardi dolara više od rusa i saradjuju u proizvodnji sa najnaprednijim zemljama kao tim. Da li shvatate poentu?

Odgovori
Pe

@Miloš77
F-35 nikako nije“marketing“ vec realan projekat.Ne znam odakle Vam takva ideja?
Sva kasnjenja su uzrokovana zadatim karakteristikama, koje nikada ranije nisu postojale.Dakle,F-35 je projekat buducnosti, i osvajanje nove granice u vazduhoplovstvu.
Osim Amerike, u tom projektu ucestvuju tehnoloski najrazvijenije zemlje sveta.Nema razloga da ne uspeju-a sasvim je logicno da su probili budzet i ima problema.
Ipak- za sad ih je napravljeno oko 400, lete, i prave se svaki dan.Ne bih rekao da je“cist marketing“!
MiG-31 je pogodan samo za velika prostranstva kao sto je daleki sever Rusije.
Po ruskim podatcima ima ih u sluzbi oko 50 modernizovanih MiG-31BM, a imaju na skladistu jos onih sa elektronikom nivoa 1960 koje ce kao da modernisu.Da li ce imati potrebe i novca-ne znamo.
Nema govora o 100 komada, pa pise u kojij bazi se koliko bazira, saberite.
Rusija ima sasvim druge prioritete, kao sto je poboljsanje zdravstva, ekonomije…da dodju na nivo iole ozbiljne drzave.Ovo sa avionima je samo ostatak od sssr.

Ni

@petrović dušan
Možemo ovako cijelu vječnost. Administracija ovoga portala mi ne dozvoljava da kažem nešto konkretno ali činjenica da se javljate na svaki komentar govori ili da ste besposleni ili vam je pisanje po portalima posao. Takođe je činjenica da je u jednom periodu poslije 2003 određen broj mladih slobodarskih aktivista intenzivno učio ruski jezik, dosta njih je sada u Kijevu. Ta država je bez budućnosti jer je previše protivrečnosti koje nisu ogromne ali su dovoljne. Neki tvrde da će podjela te države na dvije federalne jedinice ići rijetko Dnjepar, a neki da će granica biti 100 km zapadno. Vidjecemo.

@AL41f
Kritikovati komunizam u Rusiji je diskutabilno. Mnogo toga nije valjalo ali ono što je bilo prije toga je bilo trulo i nažalost je nestalo u vihoru rata, u koji su ušli zbog obaveza prema nama. Ta nacija je svoja najveća dostignuća postigla za vrijeme SSSR, Rusija nastavlja taj put bez odricanja jer toga se odreći je besmisleno. Naravno, kao i svi sistemi i taj sistem je u sebi nosio elemente samouništenja, naročito u ekonomiji. Ipak ne smije se zaboraviti da je SSSR u dosta oblasti bio broj 1 ili 2, Rusija to još nije stigla. Kada je u pitanju gdp u svijetu se prelazi preko činjenice da je odnos 1986 bio 2:1 u korist amerike.

Pe

@Miloš77 Istina je da je modernizovano vise od 100 MiG-31 u periodu od 2011-2019,ali to na znaci da su svi oni u letnom stanju.
Dakle,te ruske modernizacije cesto imaju mane-ipak, Ruska elektronika je tradicionalno zaostala i nepouzdana, a radi se na avionima tehnologije 1960-ih, jer je MiG-31 modernizovani MiG-25 koji leti od 1967.
Jedan od primera-zbog modernizacije je 2017 jedan MiG-31 slucajno srusio drugi MiG-31.Nekompatibilnost kompjutera.
Kako ovo sklapanje krntija moze da se poredi sa programima Evropske i posebno Americke vojne industrije-nije bas jasno.
Svi avioni koje danas proizvodi Rusija su iskljucivo projektovani pre 1980.godine (Su/27/30/35) kao i njihove modernizacije.
Te modernizacije nisu uradjene na vreme zbog kraha SSSR, ali su bile spremne jos 1980-ih,jer je SSSE ulagao jako mnogo u razvoj vojnih tehnologija.
Naprotiv,danasnja Rusija nema ni strucnost ni novac da se nosi sa zapadom ili Kinom. Program F-35,Rafale,Eurofighter, pa najnovije varijante F-15 (Kao F-15 SE, i F-15X) su daleki nadmocnije od bilo cega sto leti u Rusiji, sigurno od MiG-31,koji leti u jako malom broju.

Al

@Nixon
To je jedna varka koja je ostala iz meni nepoznatog razloga kad su brojke dostupne javno.
Naime, carska Rusija je vise puta bila u top 10 zemalja po BDP-u u Evropi, 5 puta ako se ne varam(doke je Evropa bila Evropa), a SSSR samo jednom stigao u top 10 i to 1950. i samo te godine. Pretpostavljam kad su pustili u pogon onih 20.000 vagona industrijskih masina sto su odneli iz Nemacke, onda je opet usledila glad zbog klektivizacije u okupiranoj istocnoj Evropi itd. itd. Drugi svetski rat je nesumnjivo naneo nenormalne gubitke SSSR-u, ali sto se tice privrede, oni su sami sebi bili kocnica i nikad nisu em znali, em hteli da rukovode istom na nacin koji bi doneo produktivnost.
Tehnoloski su napredovali nenormalno pogotovo na polju raketne tehnologije, avio industrije i nuklearne energije, samo privreda je privreda, a posledice se osete danas jer im je poslovna etika nula bodova, niti ti njihovi „privrednici“ u vecini slucajeva uopste imaju pojma sta je njihov zadatak u firmi nego se ponasaju kao komunisticki funkcioneri u drzavnim firmama, a to je ostatak tog vremena. O korupciji da ne pricam.
Nije sve samo crno i samo belo, tu se slazemo, ima i pozitivnih ima i negativnih, ali ja sam licno veliki protivnik srzi te ideologije, pa vidim vise crno. To je neka moja pristrasnost sigurno, ali sta je tu je. Ne ponovilo se uglavnom

Mi

@Petrović Dušan

Dušane, kao i uvek vidite samo loše
strane u Rusiji a te iste te stvari ne vidite
uopšte na zapadu.

Eto barem ste priznali konačno da
nema samo 50 MiG-31BM nego više od 100,
…i to vam je predugo uzelo da razumete(ili priznate) a lepo vam svi govore. .. ali sad odjednom računate koliko ih je trenutno
u letnom stanju? Pa ja bih rekao dobar
procenat sa obzirom da su tek sad remontovani
i midernizovani. A to ne računate kad
spominjete trenutno letno stanje i
sposobnosti F-35 danas, Rafal, EF2000, F-xx
a da ne spominjem jadnog B-1B? Kako to? .
U tim slučajevima koristite cifre proizvedenih
primeraka.. bez obzira da li su na opravci ili ne. Vidiš koliko niste fer.

Da vas podsetim kad već moram,
F-15SE, F-15X, F-16V Blok70\72, nikad nisu ni poleteli i samo su manje više na papiru ili prototip za reklamu. Su-57, Mig-35 a ponaručito Mig-31BM su bar ušli u ptoizvodnju. Vi kažete da je to sve reklama, ali videćete da nije isto kao i stotine novoproizvedenih Suhoja u zadnjih nekoliko godina. Živi bili pa videli.

Pe

@ Miloš77
Povodom MiG-31BM
U clanku emonentnog ruskog vojnog bloga bmpd od februara 2019 pise da je modernizovano oko 100 MiG-31 i da postoji jos 150 koje planiraju da modernizuju.
U realnosti ne postoji 100% borbena spremnost svih letelica.To ne dostize ni Amerika sa daleko novijim i savrsenijim avionima. Obicno je to cifra oko 50-65% a cesto i znacajno ispod.
50 procenata od broja 100, to je tacno 50 aviona.Neki vise, manje.I to u najboljem slucaju, imajuci u vidu starost aviona i ruski elektroniku koja je „prone to failure“.
Na istom tom portalu ima i zanimljiv clanak o tome, kako je 2017 jedan MiG-31 slucajno oborio drugi MiG-31 zbog greske prilikom modernizacije kompjutera…

Pe

@Miloš77 F-15SE je pravljen za Saudijsku Arabiju ili Katar, a taj avion i te kako leti.Takodje F-15X ce jos dugo da se pravi.
SU-57 nije usao u proizvodnju.To,sto sad tvrde da ce 2019 da proizvedu jedan,a 2020 drugi i da je to „serijska proizvodnja“ valjda ne prihvatate ozbiljno?
MiG-21 je napravljen u preko 20000 primeraka u SSSR.F-16 preko 4000…
SU-57 …nijedan, a napravice dva(2) do 2021!?Smejurija.

Mi

Moram da vas ispravim, a vi ako ne verujete istini, navedite neke dokaze u vidu linkova.

F-15 SE nikada nije ušao u proizvodnju. Saudijci su naručili mnogo manje naprednu varijantu SA, koja je daleko od Silent Eagle varijante.
Jedan prototip demonstratir je napravljen za reklamu SE.

F-15X Advanced Eagle još nije ušao u
proizvodnju. Kraj priče. To ko će da ga kupi,
kada , koliko.. je druga priča. Poenta je da je još uvek na „papiru“ dakle ne dokazan, isto kao
svi oni koje ti navodiš ranije da su ne dokazani. Isto kao i F-16V 70\72.

Su-57 je uporavo ušao u proizvodnju.
Polako, zbog sankcija itd, proizvodnja počinje. Uvek je tako. Prve godine 1-3, onda druge treće sve više i više. Pogledaj kako je serijska proizvodnja drugih zapadnih aviona počinjala i to bez sankcija. Normalna stvar. Zašto ne bih verovao da će biti proizvedeno 76 komada do 2027? Zašto ti ne veruješ da su stotine novih novcatih Suhoja 4+ generacije ušli u upotrebu u zadnjih samo nekoliko godina… Ne samo suhoja, nego i stotine novih najmodernijih helikoptera, krstarećih raketa, uključujući hipersonične… Da ne nabrajam dalje.
Ako ga Indija, Kina ili Turska kupe.. tek ćeš onda videti ubrzanje proizvodnje.

Ono za F-35 da pojasnim. Nisam mislio da je to avion za marketing kako ste rekli, nego da je gurnut u proizvodnju i silom u upotrebu ne spreman i jako ograničen prerani i zbog reklame da bi ohrabrio kupce. To je jasno kao dan. Piloti će prvih 10 godina u nekim slučajevima leteti na jako ograničenom, ne pokretnom i sporom F-35 zbog toga. Ima puno stvari da se popravi na njemu. Pročitajte američki kalendar za sposobnosti tog aviona. Naravno da će jednog dana kad kad sazri biti spreman i da ce ih biti hiljade po svetu. Negde posle 2025..
Dakle taj avion nije najbolji avion danas, nego najnoviji u proizvodnji, i još uvek veoma ograničen. Kroz 5-10 godina možemo ga ocenjivati i porediti ..

Za Mig-31BM mislim da nema svrhe dalje. Imate dvostruke standarde kad komentarišete.

ma

Ima li kraja ovoj pokvarenoj ploci.

Bez obzira na sve poteskoce sa kojima se Rusija suocava ona se vise zaustaviti ne moze bez obzira sto ovde ima jedan pokvareni papagaj.
Ohotnik pored borbenih i izvidjackih zadataka imace i jedan od najvaznijih zadataka u savremenom vazdusnom ratovanju a to je elektronsko ometanje protivnika. Nosice oko 8tone sofisticiranog naoruzanja. Veliki napredak je u tome sto je Rusija ranije morala da kupuje bespilotne letelice a danas ih vec pravi sama.

Odgovori
Pe

@mateus Rusija je danas u teskom ekonomskom stanju koje ide ka kolapsu.
Pogledajte danasnji clanak doktora ekonomskih nauka iz Rusije u pro-vladinim novinama „Moskovski komsomolec“
https://www.mk.ru/politics/2019/08/11/epokhe-ekonomicheskogo-liberalizma-prishel-konec.html

Nema govora o nekakvim „Ohotniki“ i „SU-57“.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> Rusija razoruzala NATO Ta prica je zesca deluzija koja mora da se adekvatno tretira, ako se zapusti svata moze da se desi u drustvu koje napravi takav propust.

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Razoruzaju NATO? Dakle, dve nove clanice primljene u savez. Samo Nemacka kupuje 2 eskadrile F-35A, dve eskadrile novih EF-2000, 8 baterija Patriot-a, Arrow-3 sistem od Izraela, 6 baterija Iris-T. Poljska se naoruzava do zuba korejanskom tehnikom. Zaista nemam vise komentara sta se ovde pise...

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> Te iste f-16 su ovde pre 30godina lagano obarali sa KUB-om i Nevom Koliko je oboreno tih f-16? I koliko ti imas uopste godina, 16 kapiram?

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Nemam pojma sta je poenta ove diskusije ali fakat je da su u Rusiji jos pre nemam pojma 20 godina procenili da im se ne isplati proizvoditi razlicite elektronske komponente itd. (klasicna ekstrakciona ekonomija) pa nisu ni pokusavali. Realno bi to bilo moguce samo ako bi ruske firme pokusale zauzeti odredjen deo civilnog trzista sto…

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> „Patriot“ima namenu za najteze mete Dok je u teoriji tako, prakticno smo svedoci da se Patriot rakete ispucavaju na sve zivo, da li se neko seca plotuna Patriot raketa ispalkjenog i snimljenog pre godinu dana na... bog zna na sta je dejstvovano, ali svakako ne na eskadrilu AWACS ili Tu-160 bombardera. Iris-T rakete zu…

16. Jul 2024.Pogledaj