BEG airport status
Vansi: „Nikola Tesla“ u 2018. godini opslužio 5,6 miliona putnika, porast od 5,4% u odnosu na 2017. Tokom protekle godine mreža Vansija opslužila ukupno 240 miliona putnika / Foto: Vinci Airports

Vansi: „Nikola Tesla“ u 2018. godini opslužio 5,6 miliona putnika, porast od 5,4% u odnosu na 2017.

Prema podacima kompanije Vansi erports, beogradski aerodrom je protekle godine opslužio ukupno 5,6 miliona putnika, što je za 5,4% više u odnosu na 2017, dok je u poslednjem kvartalu ostvaren promet od 1,2 miliona putnika, odnosno porast od 2%.

Aerodromi pod upravom Vansi erportsa opslužili su prethodne godine ukupno 240 miliona putnika (poslednjih 45 miliona nakon integracije aerdoroma Getvik krajem decembra prošle godine), dok je u poslednjem kvartalu 2018. zabeležen promet od 48 miliona putnika, što je porast od 7,2% u odnosu na isti period 2017.

Infografik: Vinci Airports

Aerodrom „Nikola Tesla“ stavljen je pod upravu Vansija krajem decembra prošle godine, a kako je konstatovala Međunarodna advokatska kancelarija „Dentons“, kao savetnik 25-godišnjeg koncesionara beogradskog aerodroma, reč je o najvećem javno-privatnom partnerstvu (JPP) ikada sprovedenom u Srbiji, saopštava Beta.

Kako se navodi u saopštenju o ugovoru Vansija o koncesiji, plan razvoja „Nikole Tesle“ predviđa povećanje kapaciteta na više od 14 miliona putnika do 2043. godine. Projekat će kako se očekuje zahtevati ulaganja u osnovna sredstva od oko 380 miliona evra, povrh 501 miliona evra koncesione naknade koliko je „Vansi“ već uplatio srpskoj vladi. Radi okončanja transakcije, Vansi erports je kroz kredite prikupio ukupno 420 miliona evra sa maksimalnim rokom otplate od 17 godina, a oni će poslužiti kao dopuna kapitalu koji „Vansi“ ulaže u projekat.

Poslednje zvanične podatke o prometu putnika, „Nikola Tesla“ je objavio početkom decembra prethodne godine kada je istaknuto da je u prvih 11 meseci 2018. opsluženo 5.267.613 putnika, a kako su naveli u saopštenju za novembar, do kraja godine se tada očekivalo između 5,8 i 6 miliona putnika. Na osnovu zvanično objavljenih podataka Vansija nakon preuzimanja „Tesle“, može se videti da je prethodno rukovodstvo pretpostavilo nešto veći ukupan promet putnika od ostvarenog.

Performanse ostatka mreže Vansi aerodroma

Kada se govori o drugim aerodromima kojima upravlja Vansi, 10 aerodroma u Portugalu zabeležilo je u četvrtom kvartalu porast avio-saobraćaja od 6,2%, odnosno 12,4 miliona prevezenih putnika. U 2018. godini tih 10 aerodroma opslužilo je više od 55 miliona putnika, što je rast od 6,8% u odnosu na 2017. Samo u Lisabonu registrovano je 29 miliona prevezenih putnika što je za 8,9% više nego u 2017. godini, a to je ujedno i najveći skok u mreži Vansija za 2018.

Da bi mogli da prilagode ovakav rast prometa dok koncesija ne istekne 2062. godine, Vansi erports i Vlada Portugala potpisali su 8. januara ove godine sporazum o finansiranju proširenja kapaciteta aerodroma u Lisabonu, koji pored proširenja postojećeg lisabonskog aerodroma, podrazumeva i otvaranje novog civilnog aerodroma u gradu Montiju, udaljenom 25 kilometara od glavnog grada.

U Francuskoj, saobraćaj na 12 aerodroma pod upravom Vansi erportsa zabeležilo je u četvrtom kvartalu porast od 10,4%, odnosno 4,6 miliona putnika, a tokom cele godine registrovan je promet od 19,9 miliona putnika, što je za 9,4% više nego u 2017. godini.

Pojedinačno gledano, aerodromi Lion-Sent-Egziperi i Lion-Bron opslužili su preko 11 miliona putnika, a time i zabeležili porast od 7,4% u 2018. godini. Ovome je svakako doprinelo otvaranje novih 25 linija iz Liona, a, takođe, i ostali aerodromi u Francuskoj su nastavili sa godišnjim rastom putnika, pa je tako Nant Atlantik zabeležio porast od 12,9% uz otvaranje 14 novih linija.

Infografik: Vinci Airports

Međunarodni aerodrom u Belfastu, koji se pridružio Vansi mreži u septembru prošle godine, zabeležio je u poslednjem kvartalu rast prometa putnika od 13,6%. Ovaj aerodrom je od januara do decembra prethodne godine opslužio skoro 6,3 miliona putnika, odnosno 7,5% više nego u 2017.

Stokhlomski aerodrom Skavsta, koji se takođe pridružio mreži Vansija u septembru 2018, ostvario je rast od 2,1% u četvrtom kvartalu prethodne godine i porast od 3,9% za celu godinu.

Infografik: Vinci Airports

Kada je reč o aerodromima pod upravom Vansi Erportsa na području SAD-a, ukupno je 5 takvih aerodroma, koji su u poslednjem kvartalu 2018. godine povećali svoj promet putnika za 5,6%, odnosno uslužili više od 2,4 miliona putnika. Ovi aerodromi su tokom cele godine opslužili više od 9,5 miliona putnika što je za 8,7% više nego u 2017. godini.

Čileanski aerodrom Santjago je u četvrtom kvartalu zabeležio porast intenziteta saobraćaja od 8,5%  sa oko 6,3 miliona usluženih putnika, dok je tokom cele godine zabeležen porast od 8,8%, odnosno opsluženo je 23,3 miliona putnika.

U Brazilu, saobraćaj na aerodromu Salvador porastao je u poslednjem kvartalu za 7,5%. Vansi erports posluje na ovom aerodromu od januara 2018. godine, a tokom prethodnih 12 meseci opsluženo je oko 8 miliona putnika, što je na godišnjem nivou rast od 4,6%. Ovakvi pokazatelji rezultat su i otvaranja novih linija ka Majamiju, Santjago de Čileu i Panama Sitiju.

Takođe, šest aerodroma Vansijeve mreže u Dominikanskoj Republici zabeležilo je rast od 0,3% u četvrtom kvartalu 2018. godine, dok je zbog teškog početka godine obeleženog stečajem tri avio-kompanije, ostvaren pad od 2% za celokupnu 2018.

Međunarodni aerodrom u Liberiji (Kosta Rika) je još jedan aerodrom koji se nedavno priključio Vansi mreži, a koji je ostvario rast od 8,4% u četvrtom kvartalu i rast od 3,4% za celokupnu 2018. godinu.

Kada je reč o Aziji, tri aerodroma u regionu Kansai u Japanu opslužili su 12,6 miliona putnika u poslednjem kvartalu, odnosno 5,4% više nego u istom kvartalu prethodne godine i pored desetodnevnog zatvaranja aerodroma Kansai zbog tajfuna Jebi. Ukupan saobraćaj na ova tri aerodroma u 2018. godini iznosio je 48,3 miliona putnika što je za 3,7% više nego u 2017.

Saobraćaj na tri baze Vansija u Kambodži nastavio je sa uzlaznim trendom i ukupno je iznosio 2,9 miliona putnika za celokupnu godinu.

Infografik: Vinci Airports

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

  Komentari

  Ne

  Kakve veze ucinak prosle godine ima sa Vansijem kada su manje od 1 meseca bili u posedu istog?

  Odgovori
  dk

  Upravo tako! Cist marketing….

  Dj

  Vinci je operater tog istog aerodroma. Dakle nema ništa neobično u tome da oni predstavljaju godišnju statistiku.

  da

  Bilo bi interesantno da neko iz TangoSix tima pronadje podatke, koliko su Vinci kostale sve akvizicije i koncesije u odnosu na broj putnika, rok koncesije, garantovana ulaganja, da li je koncesionaru faktički garantovan monopol i slične osnovne pokazatelje i specifičnosti ugovora koje mogu biti od interesa.
  Suprotno obećanju, a zbog neobjavljivanja ugovora o koncesiji u javnosti i dalje traju polemike da li je ugovor štetan ili ne za Srbiju i njeno vazduhoplovstvo.
  Vrlo lako može da ispadne da uopšte nismo loše prošli.

  Odgovori
  Sa

  Danas je 15.januar i još nije objavljen tačan broj putnika za decembar 2018. tj. za celu 2018. godinu. Već su izašli tačni podaci za PRN, DBV, ZAG, SJJ, LJU, BUD. Do sada je BEG to među prvima objavljivao. Šta je sa razlog, od kad BEG ima novog vlasnika postaje nešto tajnovito.

  Odgovori

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

  Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

  Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

  @Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

  @Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

  BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

  17. Apr 2024.Pogledaj