BEG airport status
Patrik Ki u Crnoj Gori: Visok nivo sigurnosti vazdušnog saobraćaja evropski prioritet "Kada kupujete frižider imate eko oznake A, A+, B, B+. Upravo sličan koncept pokušavamo da uvedemo za avio-kompanije, avione i aerodrome." / Foto: ACV

Patrik Ki u Crnoj Gori: Visok nivo sigurnosti vazdušnog saobraćaja evropski prioritet

Održavanje visokog nivoa sigurnosti vazdušnog saobraćaja prioritet je za evropske vazduhoplovne vlasti, i to je u ovoj oblasti jedan od ključnih izazova, ocijenio je izvršni direktor EASA-e Patrik Ki na nedavno održanom Forumu o međunarodnoj saradnji održanom u Crnoj Gori.

– U ovom trenutku imamo dva glavna izazova u civilnom vazduhoplovstvu. Prvi je da održimo najveći nivo sigurnosti, to je ono što javnost od nas očekuje, dok je drugi izazov u zaštiti životne sredine, da se osigura rast u vazduhoplovstu, ali na održiv način. – rekao je Ki u intervjuu za crnogorske medije.

Govoreći o održivosti u vazduhoplovstvu, Ki je kazao da se EASA aktivno bavi emisijama štetnih gasova vazduhoplova, kao i eko oznakama:

– Kada kupujete frižider imate eko oznake A, A+, B, B+. Upravo sličan koncept pokušavamo da uvedemo za avio-kompanije, avione i aerodrome. To će omogućiti putnicima da odaberu način prevoza u skladu sa ekološkom registracijom ili oznakom. – objasnio je Ki.

„Pitanje je šta želimo da merimo, da li samo uticaj operacija vazduhoplova ili i politiku održivosti koju imaju aerodromi ili avio kompanije?“ / Foto: ACV

Taj proces će potrajati, jer, kako je naveo, izdavanje eko oznaka iziskuje potpunu transparentnost, tako da niko ne može osporiti jednom dobijeni eko rejting.

Izdavanje eko rejtinga za avione je relativno jednostavno, jer su nam ti podaci već dostupni, ali kad pričamo o oznakama za avio kompanije i aerodrome, to je mnogo komplikovaniji posao. Kod njih se postavlja pitanje šta želimo da merimo, da li samo uticaj operacija vazduhoplova ili i politiku održivosti koju imaju aerodromi ili avio kompanije. – rekao je Ki.

Patrik Ki je ove sedmice boravio u Crnoj Gori jer je ova zemlja izabrana da bude domaćin prestižnog EASA foruma o međunarodnoj saradnji, koji je održan u Budvi, uz učešće visokih predstavnika vazduhoplovnih vlasti iz 47 zemalja.

Izražavajući veliko zadovoljstvo što je po drugi put u Crnoj Gori, prvi čovek EASA je naglasio:

Sa stručne strane gledano, zaista imamo jednog jakog partnera u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, koja je veoma stabilna, stručna i snažna agencija i naš veoma jak partner u regionu. To je i razlog zašto smo izabrali Crnu Goru da bude domaćin ovog Foruma koji je okupio oko 100 učesnika i koji je bio veoma uspješan. – stoji u saopštenju ACV-a

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Walter na: Druga evropska mušterija: Mađarska kupuje brazilske srednje transportne avione KC-390

Довољхо је само да у тим подручјима,наши ЕУ партнери им доставе наоружање и ни Руси нам не могу помоћи.Ево у Сирији ни руска авијација не може ништа повампиреној исламској држави,те им јуче у заседи у пустињи Дејр Езора / града који је у овом веку био најдуже опседнут терористима ИСИС-а/ убише бригадног генерала,команданта 137. бригаде…

18. Nov 2020.Pogledaj

daniel na: Druga evropska mušterija: Mađarska kupuje brazilske srednje transportne avione KC-390

Kako sad ozbiljni Madjari pa zar nije nas predsednik rekao da jacamo vojsku da smo naj u evropi po rastu sad da vidite kad izvadi sve te pare sto smo zaradili pa kupi 4 do 6 necega odma al za 2 do 3 godine najvise ima da se kupi jos puno toga i da pa…

18. Nov 2020.Pogledaj

mateus na: Druga evropska mušterija: Mađarska kupuje brazilske srednje transportne avione KC-390

E Madjari imaju ozbiljnog drzavnika koji zna da cuva svoju drzavu i naciju i da se ozbiljno priprema za svakakve scenarije na polju bezbednosti i koji ne dozvoljava da ga ucenjuju. A mi koga imamo na vrhu drzave??? Jale Koje crne mirovne operacije? Mi nismo u stanju da sacuvamo sopstvenu drzavu i sopstveni suverenitet a…

18. Nov 2020.Pogledaj

677.trae na: Er Srbija otpušta deo zaposlenih i smanjuje im plate, Viz er prvi otpustio srpske pilote

Profita Ima Samo zato sto se pomoc koju u vidu donacije daje drzava AS knjizi kao prihod. Realno je svake godine gubitak u poslovanju.

18. Nov 2020.Pogledaj

Igor M. na: Druga evropska mušterija: Mađarska kupuje brazilske srednje transportne avione KC-390

I imaju teritorijalne pretenzije prema apsolutno svim državama s kojima graniče...

18. Nov 2020.Pogledaj

Send this to a friend