BEG airport status
Grčka razmatra nabavku borbenih aviona F-35 kako bi zamenila svoje najstarije F-16 SAD razmatraju proširenje prodaje aviona F-35 za još 5 novih država među kojima je i Grčka.

Grčka razmatra nabavku borbenih aviona F-35 kako bi zamenila svoje najstarije F-16

Grčka razmatra moguću nabavku 25 do 30 jednomotornih, jednosedih, višenamenskih CTOL (conventional takeoff and landing) borbenih aviona Lockheed Martin F-35A Lightning II koji bi zamenili 23 najstarija aviona Lockheed Martin F-16C i D Fighting Falcon u verziji Block 30 koji se nalaze u službi RV Grčke odnosno njegove 330. eskadrile “Munje“ (330 Mira „Keravnos“) koja je bazirana u vazduhoplovnoj bazi Nea Aghialos, blizu grada Volos, 160 km severozapadno od Atine.

Grčki ministar odbrane Evangelos Apostolakis je 5. aprila prilikom posete međunarodnoj vazduhoplovnoj vežbi „Iniohos 2019“ u vazduhoplovnoj bazi Andravida informisao novinare o daljim planovima za grčke vazduhoplovne snage:

– Pored osavremenjavanja borbenih aviona F-16, mi se nalazimo u procesu odabira novog aviona za Grčku, tako da možemo postepeno da pređemo na novu generaciju vazduhoplova –

Ova jasna naznaka interesovanja Atine za borbeni avion 5. generacije koji bi se nabavio za RV Grčke potvrđena je izjavom prvog čoveka Pentagonove kancelarije zadužene za projekat F-35 viceadmirala Matijasa Vintera koji je prethodnog dana rekao Kongresu da bi se prodaja aviona F-35 mogla proširiti kako bi uključila 5 novih zemalja – Singapur, Španiju, Rumuniju, Grčku i Poljsku.

Američki ambasador u Grčkoj, Džefri Ros Pjat, takođe je komentarisao interes Grčke za F-35 i to povezao sa programom nadogradnje F-16V koji je u toku.

– Očigledno je veoma dobro ovde imati F-35, najsposobniji borbeni avion na svetu. Program nadogradnje F-16 Viper koji smo već pokrenuli je deo pomoći Grčkoj da napravi prelaz sa borbenog aviona F-16 4. generacije na platformu 5. generacije kakva je F-35.  To je prirodni napredak, mi snažno pozdravljamo interes Grčke i vidimo nadogradnju F-16 Viper kao prirodni korak ka budućem programu F-35. –

300-ti isporučeni F-35, USAF F-35A u bazi Hill / Foto: Lockheed Martin

Citirajući pouzdane izvore, atinski dnevni list Katimerini izvestio je 6. aprila da će nabavka borbenih aviona F-35 zavisiti od grčkih fiskalnih planova i sposobnosti Vašingtona da ponudi dugoročni okvir plaćanja koji bi trajao 6 do 8 godina. Prema Katimeriniju, Grčka je Lokid Martinu već poslala Pismo zahteva za cenu i dostupnost, za 25 do 30 aviona.

I dok F-35 očigledno počinje da dominira na listi želja RV Grčke, nedavno značajno intenzivirana vojna saradnja između SAD i Grčke već je usmerena na modernizaciju 84 grčkih najmodernijih F-16C i D Block 52+ i Block 52+ Advanced (Block 52M) na najnoviju i nanaprednju konfiguraciju F-16V.

U decembru 2018. godine Ministarstvo odbrane SAD dodelio je proizvođaču aviona F-16 Lokid Martinu ugovor po liniji FMS (Foreign Military Sales) vredan 996,8 miliona dolara za izvođenje radova na nadogradnji F-16V. Prema sporazumu, prva dva aviona će biti nadograđeni u pogonima Lokid Martina u Fort Vortu, Teksas dok će preostala 82 aviona proći isti proces u grčkoj kompaniji Hellenic Aircraft Industry iz Tanagre.

Kao najnaprednija varijanta F-16 današnjice, F-16V (poznat i kao Block 70 i 72 što je oznaka novoproizvedenih aviona) odlikuje AESA radar Northrop Grumman AN/APG-83 (izveden iz radara AN/APG-80 verzije F-16E i F Block 60 i takođe poznat kao Scalable Agile Beam Radar – SABR), novi računar misije kompanije Raytheon, datalink Link 16, moderni prikazivači u kokpitu, unapređeni sistem za elektronsku borbu i sistem za izbegavanje sudara sa tlom – GCAS.

Radovi na nadogradnji grčkih F-16V planirani su da budu završeni do 30. juna 2027. godine i trebali bi omogućiti značajno povećnje sposobnosti grčke flote borbenih aviona koji su dostupne samo na najmodernijim borbenim avionima 5. generacije poput F-35, i sve to za samo mali deo cene nabavke novih aviona.

Danas, od 170 F-16 koje je Grčka naručila od 1987. godine, RV Grčke još uvek ima oko 153 “Borbenih sokola“, uključujući ranije F-16C i D Block 30 i Block 50 koji su isključeni iz programa nadogradnje na nivo F-16V. Neki od ovih starijih vazduhoplova mogu dobiti opremu iz aviona koji će biti postati F-16V, iako se sasvim sigurno može reći da su 30 godina stari Block 30 sve više neperspektivni za RV Grčke i u narednim godinama biće povučeni iz upotrebe i ponuđeni na prodaju.

Italija je bila prva država kojoj su, nakon SAD, isporučeni avioni F-35. Nakon njih svoje F-35 je dobio Izrael.

U međuvremenu, Grčka će nastaviti da se oslanja na svoje F-16V koji će ostati u upotrebi do 2048. godine a biće to najsavremeniji F-16 u Evropi. Kao takvi, oni će omogućiti moćnom RV Grčke da odgovori na sve nove moguće pretnje dok F-35 eventualno ne ponese grčke oznake.

Grčki interes za F-35 poklapa se sa rastućim tenzijama između SAD i Turske oko turske nabavke ruskog raketnog PVO sistema velikog dometa Almaz-Antej S-400 Trijumf. Žestoko se protiveći ovom poslu, početkom aprila Vašington je odlučio da prekine isporuke aviona F-35A Turskoj koja planira da nabavi 100 primeraka od kojih bi 30 trebalo da bude isporučeno pre kraja 2022. godine. Zbog toga, prvi F-35A koji su predati Turskoj juna 2018. ostaće u vazduhoplovnoj bazi Luke, Arizona, gde ih piloti koriste za upoznavanje i trenažu.

Problemi Turske sa F-35 prete da prekinu učešče njene industrije u lancu snabdevanja aviona Lightning II koji vredi milijarde dolara, pored toga RV-u Grčke bi se prepustila ozbiljna prednost u ostvarivanju prevlasti u vazdušnom prostoru nad RV Turske koje, iako je NATO saveznik u stvarnosti predstavlja velikog neprijatelja. Ovo bi moglo promeniti pravila igre između dve susedne zemlje i njihovih Ratnih vazduhoplovstava koja imaju istoriju stalnih tenzija oko statusa 152 ostrva, ostrvca i stenovitih ostrvca u Egejskom moru koje Grčka neosporno smatra svojim ali koje Turska smatra “sivim zonama“ svog neutvrđenog suvereniteta.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Bo

Država koja je skoro uvek na ivici bankrota. U dugovima do guše. Ali za oružije se ima…

Odgovori
iv

Da su ti turci komsije ni ti nebi zalio….

De

Boro, slazem se. To je luda situacija.

Me

„a biće to najsavremeniji F-16 u Evropi“
Čini mi se da su Slovaci već naručili F-16V za svoje zrakoplovstvo.

Odgovori
Ed

Da, „a biće to najsavremeniji F-16 u Evropi“… tj identicni nivo kao i Slovacki. (iako ce Slovacki biti novi F-16V Block 70/72, a Grcki ce biti upgrade Block 52+ i 52+Adv na V standard).
Pa moraju se malo reklamirat….

Ž
Te

https://m.monitorulsv.ro/Ultima-ora/2019-04-18/Gabriel-Les-Romania-ar-putea-semna-in-acest-an-achizitionarea-a-cinci-avioane-F16-de-la-portughezi
Ro, more 5 from Portugal, soon.
Next 36, could be new, but do not know at this moment.
F-35 could be a little “too much“ for now..

Odgovori
Te

Off. Ro is heading toward Puma..
http://mobile.hotnews.ro/stire/23095924
:)

Zo

I u najgorem peridu ekonomske krize grcka vojska nije bila zakinuta za sredstva koja joj omogucuju da ostane snazna. Nisu smanjivali ni broj ljudstva niti se stedelo na oruzju. Cak je i u tom periodu kupovano novo. Iako su u nato-u savrseno svesni da sigurnost i miran san nemaju cenu i da popravnog tu nema. Iako imaju i dalje velikih problema pokazuju da su ozbiljna drzava koja misli o sebi i da je sebi sama najveci jamac. Iako su njihovi arhineprijatelji u istom savezu ne daju se prevariti. Mada je sve u fazi jos razmatranja i analize Grka dao bih se cak i kladiti da ce uci u paket zemalja koja ce biti opremljena ovim avionima iako su po mom skromnom misljenju mogli proci i bolje ako ce nabavljati novi tip letelice. Ako Turci u potpunosti realizuju pricu oko s400 Ameri ce ici linijom da se Grci opreme 35icama a oni ce izvisiti. Ovo prvo mozda im i nece biti neka glavobolja ali ovo drugo… bodu Ameri gde su Turci najtanji…

Odgovori
Ni

Pa vecu uslugu nisu mogli uciniti Turcima od ove da im ne prodaju F-35. Zivi bili pa videli, ali svi sa F-35 ce se zakopati

Iv

Nikola.Dali ti ikada malo prodes po internetu osim VKontakte?Daj samo pogledaj listu drzava koje zele taj po tebi,, nistkorist,, zrakoplov.Skup je,puno drzava ga zeli pa i Turska a nevalja nista???Tu je nesto krivo?

An

Ne znam da li to osudjujes ili ne, ali drzavi koja je ugrozena kao sto je Grcka odbrana nema cenu.

Odgovori
С

Оћеш нећеш мораш. Нема везе што пада. Смисао НАТО је да купује америчко оружје.

Odgovori
Al

Bas nisam fan projekta F-35, ali kakve veze ima sto je pao avion? Pa svaki tip borbenog aviona je imao udes.

Ni
Mr

25-30 kom.!?!? Hm ako se uzme u obzir da bi nama za HRZ trebalo 24 kom + 6 skolska…. Nekako mi se sve vise slazu kockice mozaika!😉 Znamo da ce nase buduce 16-ice modernizirati ameri! Sad i znamo i od kud 16-ice!

Odgovori
Be

Lose ti se kockice slazu, iznimno lose.

Ne

@ Mr.D

Da se ovog časa krene u “’realizaciju“’ ovog što si ti naveo,potrebno je 3 god minimum pa nadalje za takvo što.
Bojim se da naši Migovi nemaju toliko vremena.
Nama treba brže riješenje.

Govoriš o dvije eskadrile !? A novci ?!

Odakle toliko optimizma u tvojim komentarima ???

@ Beduin

Odakle toliko pesimizma u tvojim komentarima ???!!!

Ako imaš provjerenu informaciju ,podijeli je s nama….ako nije “vojna tajna “ .
Ili reci što nam je to zapisano u zvijezdama ? 😊

Grci ? Oduvijek filozofi !
Rade promišljeno.
Što će ti sva sila zemaljska ako nemaš
“ ptičiju perspektivu „.

Turci ,tj Erdogan ?
Još će oni klečati pred Trumpom ili kime već u Washingtonu .

Fl

Mr.D
25-30.Ali imaju podosta upotrebljivih F-16,a vidimo i da ce deo njih biti modernizovan.

zl

@Mr.D Pokušaj posložiti opet, negdje si se zabrojao. Hrvatska jedva da bi imala ljudskih resursa za opsluživanje 12 F-16.

Op

Pozdrav citateljima i uredniku

Imo bi jedno pitanje kao potpuni laik, ako moze netko strucan, da mi objasni, dali gore spomenuti tadar AESA koristi sta na avionu ako ga neprijatelj detektuje na radaru jedno 100-150 km ili i vise od svoje granice?
Prventsvenu tu mislim ako posedujes recimo kao sto Turska planira da ima S400 sistem. I jel je to jos uvek avion od koristi ako nemas i vezu sa satelitim?

Hvala

Odgovori
Zo

30 aviona o kojima pises u kondicionalu realno mozes samo da sanjas prijatelju. Stara prica, pravite razanj a zec…. odakle ti da ce ameri ista uraditi? Upravo oni su vas kostali dogovora sa izraelcima jer ste trazili i mislili igrati u ligi koja je debelo van vase. I sve uprkos njihovim ranijim upozorenjima da barak nije avion koji bi vi mogli imati… iz niza opste poznatih razloga. Poslovicni umisljaj je jedno a realnost nesto sasvim drugo. I dajte jednom komentarisite teme bez vasih vlaznih snova o efovima. Jasno vam je ih mozete gledati samo na tv-u ili kad vas ameri izaberu za usputni pit stop, malo slete na franju, zeru se odmore i vozi Miško dalje.

Odgovori
Iv

Sto ti znas deal RH &Israel.Pa nema samo Israel dobre avione i pilote.Sto mislis zasto RH nije tuzila Israel,a imala je veliku mogucnost da dobije odstetu???Mi smo komsija upali u tu ,,ligu,,svidjelo se to tebi ili ne.

Tv

Ivan
Vi ste van svake lige najblaze.

Ne

Zar grcka nema s300? Kako njima moze da se proda f35 a turcima ako kupe s400(nemaju ga jos) ne moze. Meni ovo mirise na varijantu lupanja kontre turcima i davanja njihovih aviona grcima za mozda i manje pare.

Odgovori
De

Grcki S300 su iz Kipra – Kipar ih je predao Grcki da bi Tursku napravilu sretnom.

A I to be ipak mnogo godina prije ovog novog hladnog rata.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

minmatar na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

@F-15 Strike Eagle ajd pročitaj to što si sad napisao sam sebi jedno 3 puta na glas. Neće ameri vazelin od svakoga , a naš krajnji domet u bilo kojoj kupovini od njih bi bio neki block 40 ili tako nešto, možda čak neka od mašina a kojom su nas tukli '99. Aim 120 i…

03. Dec 2022.Pogledaj

Boban na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Ivan Mislis da ce par baterija Patriota uraditi nesto? A nisu mogli sa 100 baterija S300? Da ce par desetina F16 uraditi nesto, a imali vise od 100 Mig 29 i Su 27? Nista to promeniti nece. A taj kepec iz Kremlja kako ga ti nazivas niti se krije niti ga zabrinjava ta saka zapadnog…

03. Dec 2022.Pogledaj

Batica na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Koje trziste ima? EU zatvoreno za narednih 20-30g minimun. Kina i Indija ih ucenjuju svaki dan. Imaju kvalitetnu radnu snagu, sto nisu do sada neki proizvod napravili i prodali svetu, tv, auto...odakle im cipovi? Nema vise. Sami da razviju, trebaca im 10-15god. Nije to jedan cip, opet odakle tehnologija, ne mogu da uvezu. Kazes sirovine,…

03. Dec 2022.Pogledaj

Zeljko na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Patriot ce dobiti sigurno,samo ucestovanje u borbenom dejstovanju pokazat ce eventualne nedostatke i pomoci ce na izgradnji novih sistema amerike,cisto testiranje oruzja

03. Dec 2022.Pogledaj

Madmax na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Stizu F-16, NASAMS, IRON Dome, Patriot sistemi.. i ko zna sta jos? Pitanje je ? Ko ce upravljati tim sistemima i Avionima, kada preobuka za pojedine traje i godinama??? Odgovor je: imacemo NATO trupe - prozvane od Svetskih medija kao : english speaking Mercenaries, u NATO tehnici, u Ukrajini protiv Ruskih trupa. Znajuci kakve sve…

03. Dec 2022.Pogledaj