BEG airport status
[VIDEO] Nova raketa RALAS, verzija ALAS-a sa raketnim motorom za koju je predviđeno da uđe u naoružanje Vojske Srbije Domet RALAS-a je 9 km, u suštini predstavlja raketu ALAS na kojoj je umesto turbo-mlaznog motora primenjen raketni / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[VIDEO] Nova raketa RALAS, verzija ALAS-a sa raketnim motorom za koju je predviđeno da uđe u naoružanje Vojske Srbije

Još jedna od premijera srpske namenske industrije na izložbi naoružanja i vojne opreme IDEX-2019 bila je nova varijanta dobro poznatog sistema zemlja-zemlja ALAS. U pitanju je novi član ove porodice raketa sa oznakom RALAS koju takođe razvija kompanija EDePro. Razvoj sistema ALAS je praktično gotov a već su počela ispitivanja i RALAS-a koji ustvari predstavlja ALAS sa raketnim marševskim motorom.

Ostalo je da se izvrši integracija rakete na različite platforme a na IDEX-u je osim same rakete prvi put prikazano i predstavljeno lansirno oruđe odnosno oklopno vozilo Lazar sa dva kutijasta lansera za po 4 rakete RALAS a kako smo saznali ovakav sistem predviđen je za uvođenje u naoružanje Vojske Srbije.

RALAS je od ALAS-a nasledio skoro sve sisteme, počevši od GSN, bojeve glave, autopilota, navođenje preko optičkog kabla / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

O sistemu RALAS je za Tango Six govorio projektni menadžer firme EDePro zadužen za rakete ALAS i RALAS Predrag Miloš:

– Što se tiče rakete ALAS ona je praktično već završena, radili smo poslednja ispitivanja pre nekih desetak dana kada je gađan cilj na 23 km. Osim ispitivanja TV glave koje je završeno prošle godine u toku su završna ispitivanja i IC glave a uskoro kreću ponovna ispitivanja za strane predstavnike, potencijalne kupce. Kod rakete RALAS, gde ono “R“ znači raketni, je umesto turbo-mlaznog primenjen raketni marševski motor, samim tim je raketa jeftinija i lakša za upotrebu. Domet je do 9 km a deli skoro sve sisteme sa ALASA, glavu za samonavođenje, bojevu glavu, autopilot, isto ima optički kabal. Postoji mogućnost produženja dometa na do 15-16 km, primenom dužeg marševskog motora.

Više detalja o novoj raketi, projektu ALAS, pogledajte u našem video prilogu:

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

JU

Svaka čast za rakete. Izgledaju vrhunski.
Da li neko može da mi kaže koji je domet ALASa? Mislim da sam čuo da je 15km ali nisam siguran. Takođe me zanima kolika je cena ALASa.

Odgovori
Ж

АЛАС има максимални домет од 25 километара.

Lt

Alas domet do 25 km, Ralas domet 9 km, mogucnost povecanja na 15, 16 km.
Skupa kao i ostale rakete u toj klasi

Ai

Na internetu se mogu pronaci informacije o ALAS-B koji ima domet do 60 km sa dodatnim busterom. Da li stvarno postoji ta verzija, nisam siguran.

Ra

Kako funkcionise to sa optickim kablom? Do koje visine moze da leti i da li je konfiguracija terena ispod putanje limitirajuci faktor?

Odgovori
BB

I mene interesuje ovo sa kablom

Fr

zdravo Rale!
Mislim da je visina negde do 7 km.

Ba

Konfiguracija terena nema nikakvog uticaja na kabl. Moze biti planina, moze biti more.

Alas leti na visinama od 100 do 500 metara. Sto je optimalno za efekat prikrivenog prilaska meti.

BB

jel on vuče kabal sa lansirne rampe ili iz svog tijela „ispreda“ kao pauk? Kolika je težina i promjer tog kabla?

Ra

Uvek mi padne na pamet neki produzni kabl koji zapinje svuda po kuci :D

Cenim da je ovde tehnologija odmotavanja kabla u stvari bila glavni problem. Brzina rakete mora biti prilicno manja? Tesko mi je da zamislim kabl od nekoliko kilometara koji se vuce iza rakete :)

Opticko vlakno je samo po sebi lako i tanko, ovde je verovatno ojacana i teza verzija…

Dodatno pojasnjenje u vezi ovih nedoumica je dobrodoslo, poz!

Ba

Alas i Ralas ne „vuku“ kabl sa sobom nego se opticki kabl odmotava sa bubine iz zadnjeg segmenta raketa. Moze se reci da se kabl „polaze“ za raketom. Brzina, visina leta kao i teren preko kojeg se dejstvuje ne utice na kabl.

Hu

Pa trebaju da produze domet na bar 12km ali mogli su turbomlazni motor da stave nismo tako bedni da nemozemo bar RALAS za nasu vojsku treba da ima turbomlazni.
I jer nemogu da naprave raketu bez kabla vodjen INS/GPS/Glonass i Tv/IC kamera i da ugrade nesto protiv ometanja od izraela oni to znaju. Nama isto trebaju sistemi ometanja i proriv ometanja nekoliko.
A umesto bedne Mistral bolje najbolja IC raketa na svetu Izraelski Python 5 IRCCM raketa (infrared counter counter measure) znaci ima odbranu od ometanja i iir/tv glava ima verzija kratkog dometa i srednjeg posto se koristi na izraelski S350 sistem Spyder sa AESA radarom , rakete srednjef dometa imaju dodatni booster ali ima i Derby raketa aktivno radarsko vodjenje ali python 5 .

Be

Iskreno sam iznenadjen dokle se vec stiglo i kako to sve izgleda i funkcionise.

…kako sa Alasom tako i sa drugim predstavljenim projektima.

Hvala bogu, krenulo je na bolje. Do pre par godina smo samo slusali price kako ce ovo ili ono. Sada se izgleda odlucno radi.

Odgovori
Jo

Slazem se sa vama. Ocigledni napredci postoje i oni nisu mali. Ljudi ponekad nemaju svest koliko je dug put od ideje do realizacije, ili u ovom slucaju od ideje, preko makete, prototipa, funkcionalnog modela do eventualne serijske proizvodnje. Mnogo vremena i para je potrebno za to. Imamo primere recimo Su 35 koji prvi put leti 88. a u serijsku ulazi 20 godina kasnije, pa Rafal? Koliko je samo on probijao rokove i koliko se cekalo na stancovanje uz sva francuska basloslovna ulaganja. Da ne nabrajam dalje. Naravno u pitanju je vrhunsko naoruzanje, ali put je put i on je uvek dug i tezak.
Ipak, uzimajuci u obzir nase skromne mogucnosti, kako za razvoj, tako i za potencijalnu proizvodnju, uz pohvale imam i manje zamerke. Cinimi se da isuvise projekata zapocinjemo, na svaku ideju olako se hvatamo papira. S obzirom na kapacitete bilo bi bolje probrati 3,4 projekta i svim silama zapeti sa njima dok se ne isteraju do kraja.
Alas-Ralas ok super stvar, to ima veliki potencijal i blizu je realizacije. Treba jos ozbiljnije zagristi sa Lazarem i Milosem, resiti neke manjkavosti koje imaju, Lazar pogotovo: povecati unutrasnji prostor, ulazio sam, ja sa 1.9m osecao sam se kao u konzervi, a ne moze se ocekivati da svi vojnici budu Pigmeji, zatim resiti problem sa usisavanjem barutnog dima, a mozda odgovoriti i na kljucno pitanje: da li vozilo te namene moze da prezivi sa dups-om 12.7mm? Itd.ima mnogo da se radi, zato u ovom trenutku nisam siguran da li trebamo trositi energiju na razvoj BL i pametnih-vodjenih avio bombi. U jednom od predhodnih komentara rekao sam da su Rusi tek sa H 38 dobili laserski vodjenu od 40km. Vidimo i da je razvoj ozbijnih vojnih BL u svetu ne tako brz. Tako da kada je u pitanju razvoj avionskog naoruzanje i BL moram da izrazim skepsu. A to retko cinim. Ipak, za ocigledan napredak cestitke nasoj NI, a pogotovo kompaniji EdePro.

na

postovani Petre

da li znate namenu rakete RALAS prevelika je za ATGM
i da li je brza od rakete ALAS.

Odgovori
Iv

Na Google earth programu imate simulaciju leta aviona F-16. Probajte sa tom simulacijom da pogodite nekuetu na nepoznatom terenu na 10-15 km… Naučna fantastika

Odgovori
Tx

Konkurencija nudi isto sa boljim dometom i učinkovitošču za iste novce. Čini se da će jedini kupac biti Vojska Srbije.

Odgovori
Be

@TXMAN
ALAS je razvijen za Ujedinjene Arapske Emirate. Uplatili su pre par godina 40 miliona dolara ili evra firmi EdePro.
Znači postoji već kupac. VS bi bila drugi po redu kupac.

Ovaj projekat uostalom se i dalje razvija i usavršava. Nije tu sad tačka! Nastaju novi hibridi koji će mozda dostići tu konkurenciju.

Pitanje je i dali je ta konkurencija jeftinija!?

U ostalom vazno je da se to kod nas razvija, da naša vojna industrija prati trendove i drzi korak sa vremenom. Nije tu toliko ni vazno da li smo malo slabiji.

Jo

Mislim da je ukupna vrednost arapske investicije trebala da bude preko 200 miliona dolara. Zahvaljujući toj investiciji je ovaj projekt i realizovan. Ono što je jako bitno je da ovakvi projekti omogućavaju domaćoj privredi da koliko-toliko očuva sposobnost da nešto sama naparavi.

Malo me zbunjuje razlika između ove verzije i sistema LORANA, koji je trebao da bude ALAS sa raketnim motorom. Takođe, nadam se da će se završiti sa razvojem ALAS-B sistema sa dometom 60 km.

Al

Ralas , ubica tenkova , oklopnjaka , utvrdjenih neprijateljskih polozaja……….jeftina , a efikasna raketa. Montirana je na Lazara da bih se moglo blize prici eventualnom neprijatelju , a posada zasticena na zrna i gelere……VS ce imati ‘POLO“ i Lazara sa Ralasom….2,3,5 i 9 km dometa , mocna protivoklopna sila !!!!Uvesce se i Alas kasnije u naoruzanje,njega su finansirali UE, i oni su prioritet , ali za godinu dve , eto ga i kod nas. Odlican potez , stranci su izfinansirali projekad , a mi smo ovladali tehnologijom , njima Alas , nama Ralas…….a kasnije i Alas ……

Odgovori
Ka

Još kad bi ovo imalo veze za Vojskom Srbije a ne isključivo sa privatnom firmom koja sa bavi izvozom naoružanja.
Srbija ovde nema nikakve koristi, osim što će ovi da plate porez (nadam se) na sve što su prodali.

Kad se napravi neko oružije pa VS kupi (po znatno povoljnijoj ceni) jedno 2-3 000 komada ALAS raketa, e onda ću reći bravo i biću zadovoljan. Ovako… svaka čast konstruktorima i idejnim tvorcima, drago mi je što će napuniti dzepove, ali mi od ovoga nikakve vajde nemamo.

Odgovori
Be

@Kazanj

Varaš se, i te kako je ovo vazno!

Izgleda da se ne razumeš u ove stvari. Nisi ni razumeo povezanost/kooperaciju Yugoimporta (drzavne firme) i EdePro. A izgleda da nisi ni svestan šta ovo znači u pogledu novih radnih mesta, ulazenje u tehnološke sfere o kojima smo do skora mogli samo sanjati, jer nije bilo novca. Šta ovo znači za marketing za Srbiju, itd., itd.

Kupovina ovog sistema za VS je samo jedan, naravno vazan i logičan, korak dalje, ali bez investicije UAE ko zna koliko bi još trajalo do završetka ALASA.

Ve

Rakete se svakim danom modernizuju pa nema smisla kupovati velike količine, ali kupovina 2 b/k i po potrebi za obuku dolazi u obzir. Po izbijanju sukoba kupio bi se potreban broj raketa čime se ostavlja mogućnost za kupovinu još savremenijih i jeftinijih raketa. Odlična reklama tim raketama može biti upotreba u našoj vojsci na većim vežbama.

Am

Jako grešite u razmišljanju. Ove projekte upravo jedino privatne firme mogu da realizuju. Državne apsoluntno ne mogu zbog urođenih mana koje imaju.

Kako znam? Radio sam u državnoj nauci i u kompaniji, pa mogu da uporedim ta dva sistema.

U slučaju da razvijate nešto jedinstveno, tražite najbolje ljude. Treba Vam sloboda izbora, ne trebaju Vam 46 komisija, sulude uredbe, sistematizacija i zvanja.

Pogledajte region, da li su Zastava Automobili napravili najbrži auto ili tamo neki Rimac? Da li su napravili makar dobar auspuh ili je to uradio neki Akrapovič? Da li je Tomos napravio električni bicikl ili ponovo taj Rimac?

Da li je Zastava napravila polimerski pištolj ili tamo neki HS? Da li su državne firme sklopile neki sjajan aviončić koji je kupila Indija ili tamo neki Pipistrel?

Privatne firme se vode zdravom ekonomskom logikom, državne – ne.

BB

@amater
U pravu si sve osim za električni bicikl i Rimca… Pravo ime je Zvonimir Sučić i greyb.org, Rimac je tu samo brand…

Т

Алас је почео са развојем 2006. и без додатних улагања пројекат би завршио као и Полифем кога су развијале три велике европске индустријске силе гашењем 2003. Постојала је и против-бродска (с) верзија домета 60км. Са друге стране Атлантика МГМ-157 EFOGM jе био претеча оба система и имао је погађате исти домет и вишеструку намену како против оклопа тако и против фортификацијских и хеликоптерских циљева. Занимљиво да је Бразил набавио ове мини крстареће ракете за свој ВЛР систем Астрос. Опет са друге стране Пацифика јапанци су развили своју верзију type 96 која је најближа по карактеристикама Раласу (мотор на чврсто гориво домета преко 10км) и интегрисали су је у шестоструком кутијастом лансеру на тојотину вишенаменску мобилну платформу. Намена је осим препадних дејстава свакако и одбрана огромне обале од десантно искрцних средстава… Првобитна идеја је била лансирање Аласа из четвороструког кутијастог лансера са Хамера али је димензија лансера (због бустера и тмм) то онемогућила, што смо видели на платформи Нимр 6х6.
Елем шта је најважније у целој причи то је немогућност ометања, прикривен лет на 150-200м, константно смањење вероватне кружне грешке са корекцијом места удара (човек у петљи) и избегавање колатералне штете…

Odgovori
ID

Mene zanima šta se od toga zaista proizvodi u Srbiji? Ne mislim na sklapanje. Odlično je što jedna provatna firma to razvija. Što nema uplitanja neznalica i što je na zdravoj osnovi u odnosu na one koje finansira budžet.
Ali, motor, senzori, ekploziv, optički kabal, elektronika. Šta se proizvodi u Srbiji? Na Lazaru su gume i Michelin, daj Bože da su one lopate napravljene ovde.

Odgovori
Po

Skoro sve . Gorivo nase,optika Teleoptik,kutije Namenska,raketne i /ili mlazne motore EdePro . Uvoze se samo kablovi i delovi pomocne elektronike koja sluzi za navodjenje

Te

Lazar bi trebao da nosi ATGM raketu Kornet-E ili Spike koji su navođeni laserom i mnogo manje lansirne kutije.
Ruski Terminator 2 je idealan za nas i dosta je kupiti 4 za sad.
Ne možemo mi sve sami ali svaka čast što se razvijaju moderni sistemi.

Odgovori
Iv

Mene ova velika krila na raketi zbunjuju, jel to znaci da raketa visoko leti i nemoze da zapne za granje il sl? Koji joj je onda minimalni domet?

Odgovori
Po

Krila sluze za stabilizaciju . Rakete bez TV navodjenja se okrecu oko svoje ose . Ova ne. Za to sluze krila.

Ve

Smatram da je montaža RALAS na Lazar 3 promašaj, za Lazar 3 je potrebno izraditi raketu dometa oko 5 km (maksimalno 2 rakete na kupoli pored topa ili DUBS), RALAS (dometa 9 km) je bolje postaviti na vozila tipa BOV M11 i nije u tom slučaju potrebno 8 raketa već maksimalno 4-6. Iste RALAS rakete dometa do 5 km potrebno je ograditi i u Miloša za POB (4 rakete), kao što je to urađeno i u slučaju ruskog Tigra koji koristi rakete Kornet. Takođe, potrebno je izraditi i prenosnu varijantu RALAS dometa do 3 km. Helikopteri su posebna priča.

Odgovori
д

Треба ли су да изврше монтажу на оклопљени камион као ПАСАРС или бар да на Лазару уклоне део за пешадију и ракете ставе на шасију а не да онолоко штрче као неки пак трегер.

Ba

Ovdje se prodaje „Lazar3“ kao platforma, a ne „Ralas“ kao sredstvo. Iako bi za Vojsku Srbije išlo rješenje koje bi možda više podsjećalo na PASARS- ne možete eksperimentisati sa tim na ovakvom salonu jer konkurencija nudi slična rješenja sa gotovom platformom- a i profil kupaca je takav da se traži 8×8 oklopno vozilo za ovu namjenu. Osim toga, morate znati da u daljnoj integraciji ovakvo vozilo MORA da ima teleskopsku osmatračku platformu, kao na novom, komandnom bovu.

Glavni konkurent našem sistemu je Norincov „Red Arrow 10“. Evo ga:

https://www.youtube.com/watch?v=z7qAzrPTeSs

Neizmjerno mi je drago da su ljudi iz „Yugoimporta“ ovo prepoznali i da je prošlo vrijeme kada bismo na spremnog konkurenta išli sa rješenjem „Evo prišarafili smo to za kamion“. Zato napokon štand od 1000 m2, dobar marketing, dobra priprema i proučavanje konkurencije = 29,5 miliona $ potpisanih ugovora na IDEX-u do sada. Svaka drugačija priča značila bi da država nije ispratila EDEPRO marketinški i trpio bi njihov, inače odličan, proizvod.

Pozdrav svima!

Iv

Čekaj, čekaj, gađan je cilj na 23 kilometra. Ta raketa vuče kabl dužine 23 KILOMETRA??? Di je taj kabel smotan? Kolko je to veliko?

Odgovori
Ba

Ne brini. Ima kabl sa bubinom dometa i 60km, tako da je ovih 23 sitnica :)

д

Да ли је овде реч о ЛОРАНИ , зар ове ракете нису мало споре у односу на конкуренцију (180м/с до 200м/с), доста су теже и немају варијанту за пешадију.Може да се успореди једино са израелским Spike , са тим што он има инфрацрвено навођење , меки старт (наводно може да се испали из затвореног простора ). На сликама које сам гледао Лорана ми је деловала доста мања од Алса, да ли можете да наведете тех.карактеристике.

Odgovori
Ac

Nije to kabl ljudi, to je kao najtanji najlon za pecanje… Namotano na neki kalem valjda i ne bi trebalo da bude veće od jedne limenke 0.5l

Odgovori
BB

Da, logično je da alas koristi najlon za pecanje… 😄😄😂😂

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Iskreno nikad nisam imao zamerki na stanje postavke unutar muzeja; mogu se dodati multimedijalni tableti, ali to nije toliko bitno. Medjutim sve oko spoljasnjeg dela je u najmanju ruku zalosno, a i ne postoji jasan putokaz ka muzeju od aerodroma. Takodje ovde se pisalo o raznim muvanjima u vezi fondova muzeje i kome pripada. Da…

24. Apr 2024.Pogledaj

Ivan na: Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

https://www.combustion-engines.eu/Selected-problems-of-RD-33-engine-reliability-in-operation,116478,0,2.html Do 2000 h, sa produzetkom do 4000 h.

24. Apr 2024.Pogledaj

125OMBR na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

Tuga od "vojske"!Ovo vise nije vojska,na zalost...Jos kada sam ja sluzio 1998.i 1999.godine,ova sredstva osim novih Erbasovih helikoptera i francuskih AESA radara i PVO,su i tada bila krs i zastarela a zamislite tek danas gde te protivnik pogodi sa Hellfire raketom iz helikoptera sa dometa od 20 kilometara...Ovo lovacko drustvo je u ovakvom jadnom stanju…

24. Apr 2024.Pogledaj

Realni na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Da imamo državu,neko bi pozvao na razgovor upravnika muzeja ako se uopšte zna ko je odgovoran na toj funkcij i pitao ga šta je do sada radio.Kao i za Narodni muzej.Na stranu to što je muzej premali za sve eksponate.Koliko je samo izgubljeno para od posetioca njihovim neradom.Ozbiljne pare uzimaju uredjene zemlje od Vazduhoplovnih muzeja.Takvom…

24. Apr 2024.Pogledaj

Jovan Vučelić na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Jedino je T6 tokom godina dosledno pratio Muzej i prenosio informacije. Renoviranje stepenica je trebalo da se završi za 140 dana a dve godine kasnije Muzej još nije otvoren! Ministarstvo Odbrane, koje je nesposobno da vodi i održava Muzej, tada je obećalo da će se unutar Muzeja raditi izolacija, čišćenje i popravka plafona u Depou…

24. Apr 2024.Pogledaj