BEG airport status
LYBE 2604:30 Z 040°06KT CAVOK 20/17 Q1020 NOSIG=
Prikazani satelitski snimci sa rezultatima dejstva izraelske borbene avijacije po aerodromu u Damasku, najverovatnije korišćene i nove krstareće rakete velikog dometa Izraelski F-16 nakon poletanja iz vazduhoplovne baze Hatzor. Avion je uslikan iz Jordana nekoliko dana pre vazdušnih udara po ciljevima u Siriji a pilot je sa dve nove krstareće krenuo na trenažni poligon / Foto: Babak Taghvaee

Prikazani satelitski snimci sa rezultatima dejstva izraelske borbene avijacije po aerodromu u Damasku, najverovatnije korišćene i nove krstareće rakete velikog dometa

Samo par dana nakon izvedenih masovnih vazdušnih udara po ciljevima u Siriji, Izrael je objavio satelitske snimke koji pokazuju deo rezultata dejstva, konkretno u pitanju su pogođene mete na međunarodnom aerodromu u Damasku.

Istovremeno poznati iranski analitičar Babak Taghvaee postavio je na svom Tviter nalogu fotografiju izraelskog borbenog aviona F-16 naoružanog sa dve nove, do sada neviđene krstareće rakete nepoznatog tipa a koje su najverovatnije korišćene u pomenutim napadima.

Rezultati dejstva izraelske avijacije po aerodromu u Damasku
Satelitski snimak pre i posle uništenja osmatračkog radara JY-27 sirijske PVO

Na satelitskom snimku pogođenih ciljeva na međunarodnom aerodromu u Damasku vidi se da je na zapadnoj strani ove vazdušne luke, uništen osmatrački radar JY-27 ‘’Wide Mat’’ kineske proizvodnje kao i jedan artiljerijsko-raketni sistem 96K6 Pancir-S1E (NATO oznaka SA-22 ‘’Greyhound’’).

Uništeni artiljerijsko-raketni sistem Pancir
Uništeni i oštećeni magacini iranskih snaga na aerodromu u Damasku.

Na samom aerodromu uništeni su ili teško oštećeni magacini za koju Izraelci tvrde da ih koriste iranske snage za skladištenje naoružanja.

Vazduhoplovne snage Izraela su u napadima koristili borbene avione F-15I i F-16 koji su pretežno bili naoružani CCD/IIR plus GPS/INS vođenim krstarećim raketama Delilah kao i elektrooptički i satelitski navođenim bombama SPICE (Smart, Precise Impact, Cost-Effective).

Međutim, kako je Babak Tagve rekao za Tango Six, sasvim je moguće da su korišćene i nove krstareće rakete koju su znatno veće od Dilajle samim tim verovatno i dosta većeg maksimalnog dometa od pomenute rakete koji iznosi 250 km. Navodno su ovim raketama gađani sirijski osmatrački radari za rano otkrivanje i upozoravanje.

Komentari

D

Da. 18. januara Pancir stoji parkiran, a uništen je u napadu 20. januara. Znači da je stajao parkiran na otvorenom najmanje dva dana. Hm. Da li je samo meni ovo čudno ili…?

Odgovori
A

Ne nije samo tebi cudno. U sred rata bi trebali vise puta dnevno da menjaju polozaj. No ne brini se, uskoro ces cuti od strucnjaka koji ce ti reci da to nije bitno, nego da je Pancir los sistem i da Srbiji ne treba

E

I pre mesec dana kada su gađali Irance na aerodromu Pancir je stajao na istom mestu. Što je još čudnije kad ga drže tako statično nisu ga ukopali ili bar malo obezbedili.
Iskreno ja bih vise voleo da Srbija nabavi Tor m2, ali ne zbog ovoga (upotreba kod Arapa nije baš merodavna za ocenjivanje), već zato što ga pravi Almaz Antej. Tula koja pravi Pancir nema mnogo iskustva sa PVO sistemima

S

A da nije bio drveni pancir(navlakuša) kao što je naša vojska pravila makete 99-e godine.

I

Da je bio parkiran 500m ili kilometar dalje, bolje bi prošao? Ili da je bio ukopan ili prekriven mrežom?

M

Pa ako je tako dugo stajao tamo onda je ili maketa ili je dobio sta je samo i mogao dobiti.
Kako im je sve brisan orostor, pa ovi izraelci sa svojim satelitima i dronovima igraju igrice dok ih tuku iz daleka. I to one stare 2D. Nema ni sumice ni brega da se bar malo krije.

P

Ko danas otvori Google mape, vidi se radar na istom mjestu kao sa ovih snimaka gore.
Njega pogotovo nije niko pomjerao…

P

Koordinate radara: 33.394820, 36.487060

D

@Ivan Serdarev Niste razumeli poentu mog komentara. Pogledajte izveštaje NATO generala tokom bombardovanja SRJ o uništenim tenkovima VJ. Nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma i početka povlačenja VJ sa Kosova i Metohije mnogi od njih su se pitali šta su u stvari gađali 78 dana.

M

@ Ivan Serdarev

Verovatno ne bi bolje prosao. Pogotovo ako je F-35 tu negde, on sa svojim DAS sistemom moze pasivno identifikovati ispaljenje projektila i markirati cilj. Mi ne znamo kako je taj pantsir identifikovan, da li su ga uocili kvazi visuelno, optoelektronikom ili su znali poziciju koja se danima nije menjala ili je uhvacen na osnovu toplotnog odraza prilikom lansiranja rakete. Poenta PVO medjutim nije da sredstvo prezivi nego valjda da spreci stetu na zemlji…

M

@Dušan

Ako je svrha bila sacuvati tehniku onda nismo ni morali ulaziti u rat, sacuvali bi je bez rata 100% a danas bi bili u mnogo boljoj politickoj poziciji. O ljudima da ne govorimo. Ja sam mislio da je cilj sacuvati Kosovo a ne tenkove a kako se to nije desilo mi smo taj rat (kao i sto se ocekivalo) izgubili. Konsekvenca toga je gubitak teritorije.

I

Dušane, dajte mi molim vas barem jedan link na neki neovisni medij koji je objavio te izvještaje?

D

Meni nije nista cudno. U ovim ratovima cak se NATO clanica Turska pokazala relativno nesposobnim. A o Arapima da ne pricam. Zato su i u Siriji/Iraku i Yemenu izgubljeni veliki brojevi modernih tenkova tipova Leopard 2A4 i M1A2 Abrams.

A ukopavanje ne sprijeti ista u mnogo slucajevima kada dode do moderne tehnike. Ovo je 2019-e, a ne 1941-e ili cak 1973-e. 1991-e su Iracani ukopali mnogo tenkova koje su Amerikanci lagano unistile – nocu bih tenkovi zadrzali toplinu dok bih pijesak se ohladio. Znaci da su ti tenovi bile lagane mete za infracrvene rakete.

Teren u Kosovu je bio puno bolji za skrivanje nego pustinje ili Sirijske zracne baze.

m

Dusane – hoćete reci da su nato generali nakon što je Milošević potpisao kapitulaciju i povukao vojsku (tenkove sa bijelim zastavicama) se zapitali zašto su savršeno odradili točno taj cilj kapitulacije i povlačenja sa Kosova? Točno sto je unaprijed najavljeno da je cilj akcije (ono sto je ostalo tipa tenkovi njima nije predstavljalo nikakvu prijetnju za avijaciju pa ni interes).

M

Uporedite brojno stanje sredstava KoV VJ sa brojnim stanjem u VS. Da li je moguće da su to sve srbi sami sebi uništili ili ti izrezali i istopili. Pa njim nije trebao NATO mada je sve to i ućinjeno posle agresije kao posledica pobede i nametnutog ( NATO-u) vojnotehničkog sporazuma. Isto je i sa PVO. Znači samo uporedite broj diviziona ( danas u PVO VS tj. u 250. brigadi to je rang baterija) pre bombardovanja sa današnjim stanjem. Da li je moguće da su i to Srbi razrezali kao neperspektivno zastarelo i za rashod, a sve vreme kukaju kako je PVO prioritet i upotrebljavaju ta ista sredstva. Kada gledate snimke uspešnog dislociranja sa KiM npr. KUB-ova retko gde se može videti radar (zanimljivo). Činjenica je da su raketaši heroji samo iz razloga što nisu prezali da se brane od agresora u jednom potpuno neravnopravnom sukobu i što su time pokazali više od ispunjenja profesionalne obaveze. Sve ostalo je mit koji nastaje posle svakog poraza jer je najteže priznati sebi svom narodu da si rat izgubio. A o arapima kao vojnicima mislim da je suvišno govoriti. Pa kroz čitav 20. vek služe kao poligon i pokretne mete u strategijskim igrama divova. Ko nije video libijce, iračane palestince, alžirce i druge u vojnom školstvu JNA nema pojma o kakvom vojničkom potencijalu o kakvim se stratezima i taktičarima radi. Najbolji su kada se krljaju između sebe jertada to zaista liči na rat. Rusi su zaiteresovani za sirijce baš isto koliko su bili zainteresovani za egipćane iračane libijce samo u obimu interesa bez obzira što im decenijama brukaju oružje. Ipak je sve samo tržište.

M

@Dušane evo u ovom tekstu je lepo rečeno šta je Nato gađao i šta je uspeo da uništi od tehnike na KiM 1999.godine. Šteta je samo što su naši oficiri otkrili Nato oficirima kako su ih zavaravali tokom bombardovanja, pa su na osnovu toga oni unapređivali svoje bombe. Klasična „maskirovka“ prilagođena terenu u Srbiji. Obmana je uspela najvećim delom; svaka čast našima na svim idejama i realizacijama istih. http://www.srpskioklop.paluba.info/gubicivj/tekst.htm

A

Da li je neko čitao pod kojim se uslovima pomera ovo kamionče i kako se cela ta stvar obezbeđuje, što sa nivoa zemlje što odozgo?

Drugo pitanje, pošto neki spominju da ove nove krstareće rakete lete sporo, da li tim sa MANPADS ili Boforsom, koji je uzbunjen, spreman i zna gde da gleda može nešto da uradi?

Znam da je Dalila malecka, triput manja i 10x lakša od Tomahavka, vidim da leti 0,3 Maha (*Wiki kaže, maaajke mi)… Samo pitam da li bi moglo u teoriji makar

Logika mi je da oba pomenuta imaju domet koji se meri u kilometrima, raketi treba minut da prodje… Da li ima smisla probati?

I

@Markus 1463 Ti stvarno vjeruješ u te gluposti na tom linku?

T

Ivan
Podeli izvor koji bi naveo kao verodostojan.

N

Poznato je da su Izraelci i ranije kupovali pilote da im prelete poneki najekskluzivniji Mig. ne mislim da im je u ovom haosu problem da kupe oficira koji ce da im pozocionira jedan Pancir na izvolte, ipak se ovde najvise radi oko trke za pozicije na trzistu naoruzanja…samo jos jedan ugao gledista…

Odgovori
S

Završih sa čitanjem knjige B.Dimitrijevića o ratu 1999. Čoveče posle čitanja knjige može čovek samo naklon do zemlje raketašima. Koliko su se puta samo selili, improvizovali, nadmudrivali svaka im čast na dovitljivosti. S druge strane topografija Srbije i Sirije se veoma razlikuju. Nije isto kriti se u proleće po našim proplancima, šumama i brdašcima i u Siriji a koliko vidim na Google Earth sve je to golo žuto ko malo zeleniji Irak..S druge strane ostaviti ovaj SA-22 ko na tacni je stvarno zabrinjavajuće verujem da nemaju puno mesta gde mogu da se sakriju ali izgleda da ni ne pokušavaju.

Odgovori
V

SEAD, da u pravu ste.
Ali 4 dana ostaviti na istoj lokaciji a ne pomeriti Pancir ni za 1 cm?
Pa to neko ni sa IQ 45 ne bi uradio. Pre će biti da je raketa od nekoliko miliona uništila maketu od nekoliko hiljada dolara…

L

Jesu li se Sirijci pohvalili kako se radi o maketi? Nisu. O čemu onda pričamo?

П

Овако паркиран „Панцир“ поред згераде не би највећа незналица оставила….Обичај је (можда и правило) да „Панцири буду укопани ако стоје дуже време на „отвореном“….Нешто овде „не штима“…

Odgovori
F

PVO sistemi bez podrške ozbiljne avijacije su glineni golubovi. Veliki, tromi, zrače na sve strane, odaju svoj položaj čim upale radar.

Ako je dobro organizovan i uz dobro obučene posade PVO je veoma koristan za male zemlje, pre svega zbog brzine reakcije.

U modernom stand-off ratu i pri masovnim raketnim napadima bez podrške avijacije su ranjivi kao tenkovi bez pešadije.

Siriji bi bolje bilo da ima izdresirane zlatne ribice nego MiG-29. Levo krilo Falcona je opasnije i bolje naoružano nego ceo Fulcrum. Ne smem ni da pomenem razliku u odnosu na F-15i.

Dokle god IAF bude mogao nesmetano da sa 200-250 km ispaljuje šta hoće i kada hoće, Panciri i kineski radari će leteti po pustinji na sve strane.

Pitanje je ko uopšte sme i može da izađe na crtu izraelskom RV, nisam siguran ni da bi Rusi to mogli sa SU-35S i MiG-31.

Nadam se da to nikada nećemo saznati jer bi takav sukob titana otišao mnogo dalje od objave par satelitskih sličica…

Odgovori
M

Moderna PVO sa AESA radarima i DSP-om ne „zraci“ na sve strane. Tu su i protivelektronske mere verovatno mnogo manje efikasne nego sa antickim sistemima iz sedamdesetih. U ovoj konkretnoj situaciji je problem sto se S-300 ne koristi jer on bi u tom scenariju slojevite PVO trebao da spreci napad sa distance?

F

@ Mayer

U ovoj konkretnoj situaciji Pancir ne može da kompenzuje kompletan nedostatak sloja zvanog RV, niti imbecilno ponašanje sirijskih posada.

Izraelske avione su prvo trebali da presretnu sirijski avioni.

BVR borba na žalost nije proslavila ruske avione, posebno ne MiG-29. Zato i stoje kao ikebane u hangarima za vreme napada.

Tehnološka superiornost američkih aviona po ko zna koji put pokazuje koliko je teško odupreti se moćnom RV-u bez podjednako (ili približno) jakih aviona u dovoljnom broju sa druge strane.

Još jedan dokaz zašto Srbiji treba moderan zapadni avion u paketu sa mudrijom politikom vojne saradnje sa USA.

Nedostatak navedenog ne može da kompenzuje ni Pancir ni S-400 niti bilo koji PVO na planeti…

D

Koliko razumijem IDF/AF cesto lansira rakete iz Izrael-a. Sijetimo se da je daljina od Golan Heights do Damascus svega 60-ak kilometra. To je nista. Raketa Delilah ima domet od oko 250 km, Popeye je 78 km, Spice je 60 km

Znaci ako Sirija zeli da obori Izraelske avione, trebaju ih gadati nad Izraelom. Tu su politicki problem a i tehnicki problem (Izraelski PVO je puno napredniji nego bilo sta drugo na svijetu).

Usput Izrael ima i medu najbolje ravijenim sistemima za elektronicko ratovanje i izvidanje.

Stoga licno mislim da bi Ruski MiG-31 i Su-35 zavrsili isto kao Sovjetski MiG-21MF 1970-e kada je IDF/AF oborio 5 Sovjetskih MiG-ove bez gubitaka (Operacija Rimon 20).

Y

Nisu samo Rusi razvijali rakete unazad 10-ak godina…
Mada Izrael – čini se redovno – nalupava komšije opremljene sovjetskom/ruskom tehnikom ili prosto ume da odabere trenutak za to…
Panciru je valjda sama raketa najslabija tačka, ali nije ni osmišljen da bije mnogo visoko i daleko.

Odgovori
B

Imam novu ideju za biznis:
Sastaviti tim koji će praviti makete u originalnoj veličini i nuditi svim kupcima bili kojeg oruzja od veličine dzipa do vagona voza.

Kupili ste toliko i toliko Pancira? Mi vam nudimo još 2x toliko maketa!

To trebaju biti dobro izradjene makete, ne kao one naduvane.

10.000€ za maketu veličine Pancira, 5.000 € za dzipa, 20.000€ za S-300.

Odgovori
S

Pre par godina sam gledao na YT video neke ruske privatne firme koja pravi razlicite makete na naduvavanje koje cak imaju i adekvatan odraz jer su napravljene sa metalnom folijom i mislim da su se pobrinuli i za toplotni odraz. Mislim da je bas S-300 maketa bila prikazana.

V

Swarog, to se već odavno radi…
Pre mesec, dva bio je na jednom satelitskom kanalu prilog o firmi koja proizvodi makete koje izrađuju prema specifikacijama naručioca. Naduvaju se i postave za 5 minuta…
Ova Izraelska slika navodno uništenog Pancira, samo pokazuje da su Izraelci spucali raketu od milionče – dva na maketu od 5000 eura.
Nema šanse da će čak i mentalno zaostali vojnik sa IQ 45 ostaviti Pancir 4 dana bez pomeranja, bez maskirnih mreži, van 4 grudobrana u blizini. Čak da je ostao i u kvaru, odvučen bi bio u roku od sat-dva.
Čudi me i da su Izraelci bili toliko naivni da se upecaju na ovakav privid. Doduše, NATO je 1999 kod nas tukao i stajsko đubrivo, tako da me više ništa ne čudi.
Možda će sada neko i očekivati da Sirijci objave da su Izraelci pogodili maketu umesto Pancira…
Sirijci nikada neće objaviti da postavljaju mamce i makete i da se protivnici pecaju na to tek tako… Verovatno će se sve saznati tek posle rata (kao i kod nas).

m

Te makete su samo jedan veliki mit. One koje su stradale su samo kolateralne žrtve jer su se nalazile kraj pravog cilja. U praksi ne postoji dokaz da su makete ikad bile primarni cilj. Bio je to samo jedan prikaz Milosevicevog ministra propagande velike pobjede nad natom za dizanje morala. Ako i dalje vjerujete propagandi – danas ima stotine javno dostupnih dokumenata i studija iz te kampanje.

Ж

Vlad

Погођена мета уопште не изгледа као гумени Панцир на надувавање.

P

Živojine, ovaj IF-16D Brakeet II, Block 40 iz ZB Hatzor (105. eskadrila) na slici nosi trenažne Popeye 2 (HAVE LITE) na nosačima 3 i 7, podtrupne spremnike goriva na 4 i 6 od 600 US Gal. i na 5 od 300 US Gal., AIM-9L na 1 i 9 i LITENING na 5R nosaču. Na 2 i 8 nisu ni postavljeni nosači (MTOW ograničenje).

Možda su korišteni novi supersonični MARS, SkySniper ili Rampage dometa 150 km.

Odgovori
Ж

Имате ли негде линк ка фотографији која потврђује да су на слици вежбовне Popeye 2 (HAVE LITE) ?

P

Nema na netu, ali ima u knjigama o izraelskim F-4, F-15 i F-16 (Weiss i Zidon).

Najbliže na netu, Rusi:
http://militaryrussia.ru/forum/viewtopic.php?p=118665

P

Slika je malo lošija, uvećao sam je i malo obradio da se jasnije vidi. Dakle na nosačima 3 i 7 su ipak vježbovne verzije novijih GBU-15 (manja krilca od prve generacije istih) /21, /22, /31 i /32 zavisno od bojne glave (Mk. 84 ili BLU-109), a ne vježbovni Popeye 2 (HAVE LITE), a na središnjem podtrupnom nosaču (broj 5) nije podtrupni spremnik goriva od 300 US Gal nego Data Link podvjesnik AXQ-14 potreban za vezu između aviona i tih bombi za njihovo navođenje. Vježbovne verzije nemaju nikakva krila i po tome se jasno vizualno razlikuju od bojevih.

Ž

PeroZ

Консултовао сам мало литературу и фотке.

Постоји тренажна Дилајла са телом GBU-15.

Међутим Бабак Тагве тврди да је ово Дилајла друге генерације за дејство по радарима и да је ово била таква вежба.

B

Ovih par dana pročitah par stotina komentara na ovu temu. Svega je tu bilo, od mjerenja inteligencije pripadnika arapskog i jevrejskog naroda, pa sve do teorija tipa „izašli da ispuše cigaru“, „maketa na naduvavanje“ i, naravno, neizostavno „P.S- Da je kojim slučajem MIG uzletio odmah bi ga oborili ovim ili onim, jer to ništa ne valja“.

S tim u vezi imam nekoliko zapažanja- čini mi se da je ovo promaklo većini komentatora:

1. Najveća šteta u opremi ovog napada nikako nije jedno vozilo „Pancira“ nego JY-27 „Wide Mat“. Sasvim solidan kineski radar, koji radi VHF opsegu. Važan dio PVO mreže Sirijske armije, koji ima primarnu funkciju ranog otkrivanja neprijateljskih letjelica i upozoravanja ostatka mreže, a sekundarnu (zato je i nabavljen) otkrivanja steltnih letjelica na velikim daljinama. Kad kažem velikim- to i mislim- dakle, navodno na preko 200km. Ovaj mini „NeboM“ klon i taktička smetnja, jak amplifikator rizika, za borbenu upotrebu F-35 je sada gomila ugaraka i svako onaj ko se bavi komandovanjem u višim strukturama RV i PVO Sirije sada s pravom roni suze za ovim sredstvom. Jedan telar „Pancira“ će se vrlo brzo nadoknaditi- njih ima dosta. Za ponovnu popunu ovog radara treba više vremena. Uz stanje kakvo je sada vrijeme vrlo lako može da se plati životima posada na drugim položajima.

2. To rekavši- jasno je da je „Pantsir“ tu bio samo da bi čuvao radar, ništa drugo, ok? To je svima jasno?

3. Ni radar, a ni „Pantsir“ NISU bili makete. Nemojte misliti da jesu- nažalost, uništena su prava sredstva, izginuli su živi ljudi.

4. Iranska skladišta? Po mom mišljenju- potpuna glupost. Nisam šetao po njima, pa da znam- čisto govorim zbog položaja navodnih skladišta na mapi. Izgleda da je Sirijska vojska instalirala osmatrački radar velikog dometa kraj po magacina Hezbolaha? Da li vam se to čini realnim? Mislim da je to samo izgovor- meta je bio radar i to je to.

5. Uništenje „Pantsir“-a. Ne mogu da vjerujem da niko ne vidi šta se stvarno dogodilo, analiza nije teška i nije potrebno pogađati- sve je na snimku- evo idemo:

5.1 Na prvom djelu snimka možete da vidite sredstvo u dejstvu. Obratite pažnju na brzinu ispaljenjih raketa i brzinu „krstareće rakete“ koja se približava. Radi se o nečemu mnogo sporijem od 700-800 m/s.
5.2 Snimak je „isjeckan“, sastavljen od snimaka sa kamera više „raketa“ koje djeluju na „Pantsir“, sve do trenutka kada jedna od raketa i stiže do vozila i isto uništava.
5.3 Pogledajte- sredstvo tada NIJE u dejstvu, i jasno se iza njega može vidjeti opskrbni kamion- vozilo.

Moje viđenje je sledeće: Dejstvovano je velikim brojem sporih navodećih sredstava. Pantsir je uništio veliki broj istih (sjeckanje videa) ispalivši čitav borbeni komplet. Možda je čak dejstvovao topom (nije nam poznato). Slutim da je nakon ispaljenja borbenog kompleta posada napustila vozilo, pobjegla, umjesto da ga pokuša odvesti negdje. Obzirom da se radi o velikom broju video navođenih sredstava, koje su kontrolisane u realnom vremenu, i/ili navođene na rezidualno zračenje radara sa TELAR-a, nisam siguran šta da kažem ako se tako i desilo.

5.4 Ono što je misterija za mene je čime je ovo obavljeno? Potražio sam neke izvore na netu koji svi odreda tvrde nešto veoma logično: Korišten je „Harpy 2“ dron samoubica u velikom broju. Ovo sjajno sredstvo koje su razvili Izraelci se samonavodi na radio emitovanje antena radara, poput raketa „Harm“, za razliku od kojih se kreće izrazito sporo, ali sa dometom od skoro 1000 kilometara, odnosno sposobnošću da provede 6 sati neprekidno u zraku. Ima izrazito mali radarski odraz, mogućnost kontrole u realnom vremenu putem video linka, te u skladu s tim, praćenje terena, izviđanje i biranje ciljeva u realnom vremenu. Dron samoubica ima odvojen sistem za samouništenje sa tajmerom u slučaju pada, ili neopaljenja glavnog punjenja. Više o sredstvu možete naći na netu:

https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Harop

Prvi put sam čuo za ovaj dron nakon jednog od masovnih napada „pravljenim“ dronovima na rusku bazu u Siriji. Iako su ti napadi neslavno završili- govorilo se kako su sprovedeni kao „terensko ispitivanje“ mogućnosti masovnog udara savremenijim sredstvom. Iako samo predpostavka raznih krugova- meni se ovo čini mogućim, „Mosad“ i USA u Idlibu ima svoje ljude, naravno. Ovo sredstvo se prodaje, borbeno je dokazano u Azerbejdžanu, ne radi se o prototipu i naučnoj fantastici- stvar postoji, proizvodi se i radi, može se kupiti na tržištu.

5.5 S tim u vezi- finansijski gledano- ovaj udar JESTE bio skup. Ovo nije jeftino, čak i kad ga proizvodi zemlja korisnik. Generalno svaki prikaz vojne nadmoći je generalno skup.

5.6 Vezano za „skup“: Kaže se da sistem S-300 neće proći završno gađanje i predaju Siriji do početka marta mjeseca. Za razliku od mnogih ovdje- smatram da će to predstavljati priličan problem mnogima kada se i ako se desi. Svako ko misli da je to isto što i sistem kratkog dometa zaista nezna šta govori. To važi i za one koji u glavi imaju S-125 ili S-200, pa zamišlljaju ovo kao nekakvu malu modernizaciju istih. Raketa 48N6 tako leti preko 10 000 km/h, te može da stigne cilj kod aerodroma Haifa u centralnom Izraelu, na obali mora već poslje 44 sekunde leta, dok bi avioni koji sada napadaju sa područija Libana bili stizani već nakon 17 sekundi, i bili bi debelo u „kill zoni“ sistema. Rakete S-200, smješno arhaične u pogledu vođenja su, takve kakve su, davale vremena IAF pilotima kada se i ispale- jer su slabo manervabilne i više od duplo sporije od 48N6. Ipak- u slučaju ovakvog masovnog napada dronovima- isplatili se tući ih sa 30 raketa ovog tipa? Hoće li to uopšte biti moguće, i postoji li alterativa masovnim ispaljenjima. Ako ne postoji- da li je to poraz? U strateškom planiranju vojnih dejstava gubitak alternative znači upravo to. Izrael bi mogao da lansira napad dronovima, pa potom „pogasi“ prazne lansere i slabije branjene radarske položaje neprijatelja klasičnim zračnim udarom.

Vrlo neizvjesna i zanimljiva vremena su dole. Očekuje se razrješenje statusa pokrajine Idlib nediplomatskim sredstvima. U Izraelu su izbori. Puno događanja u malo vremena. Strana koja podcjeni druge neće pretjerano dobro proći ko god da je u pitanju.

Odgovori
i

@ Banja Luka

Suštinski posmatrano, ovo je jedan od retkih komentara vredan čitanja, primetili ste ono što je većini, zapenjenoj od navijačkog sladostrašća, potpuno promaklo.

Ne slažemo se po pitanju brzine raketa S-300. Prema ruskim posterima srednja brzina rakete 48N6E3 je 1330-1340m/s.

Na prikazanim satelitskim snimcima vidi se jedan PANCIR i ako je to bio slučaj onda za odbranu tako strateški važnog sredstva kakav je JY-27 radar mora biti dodeljeno 3-4 pancira te je ovo možda ipak veliki propust sirijske vojske. Takođe, posada je po utrošku borbenog kompleta napustila vozilo ili pobegla. Sa ovakvim merama zaštite ništa drugo nije mogla ni učiniti jer bi ih i tokom prevoženja spičio neki HARPY. Ono što je trebalo, a i svakako se moglo, uraditi je iskopavanje rova do potpune visine kamiona PANCIR u koji bi po utrošku B/K a u toku napada vozilo bilo sklanjano. Od iskopane zemlje oko samog rova napraviti bedem pa po tom bedemu naređati balvane čime bi se ugao uspešnog napada drastično povećao tj. napad kojim bi tako zaklonjeno vozilo bilo pogođeno bi morao biti pod strmim uglom pa čak i subvertikalan. S obzirom na majušne bojeve glave i HARPY i DELILLAH balvani bi u potpunosti zaštitili vozilo. Priprema više ovakvih rovova za svako vozilo te „random“ sklanjanje u iste bi višestruko usložilo napad. Takav rov se priprema za 12h rada sa mašinerijom. Pa kada već idu na statične položaje potuno je nejasno zašto ih ne utvrđuju. Eliminacija takvih rovova traži sredstva sa težim bojevim glavama a takva a da pritom imaju i veliki domet su retka (POPEYE raketa npr.) što opet komplikuje napad i drastično ga poskupljuje jer sada treba skrkati vrlo skupu raketu na prazan rov samo da u isti ne bi mogao biti sklonjen PANCIR.

Masovan napad tj tzv. saturacioni napad je ponekad jedino rešenje pogotovo kada je cilj visokosposoban na somoodbranu. Još krajem 60ih prošlog veka Sovjetski Savez je tu taktiku uveo kao osnovnu za napade na grupe nosača aviona. I dan danas je , čak i sa uvođenjem CIRKON i KINŽAL raketa, ovo praktično jedino rešenje za uspešno potapanje nosača aviona i njegove prateće grupe.

Nisam baš siguran da posade S-300 dole već nisu spremne. Situaciju prate analitičari, verujem da su za isporuku S-300 Siriji znali mesecima pre zvanične objave te mislim da bi bilo suludo a da nisu podsade već bile poslate u Rusiju na neku obuku. Međutim, nije S-300 svemoćan, i nikako nije isto gađati cilj na 70km ili na 150km i pored toga što je max domet rakete 250km. Na 150km pilot ima vremena da izbegne raketu, na 70km i dalje ima šansu ali je ona daleko manja. izbegavanje rakete, pogotova tako brze, nije kako mnogi zamišljaju samo jedan manevar već niz manevara sa ciljem da se energija rakete istroši pa da taj poslednji manevar bude takav da raketa više ne može da ga isprati. Ključan je tajming i pravilno pozicioniranje. A na daljinama preko 100km dovoljno je i pobeći nisko, ispod radio horizonta, ako se ima vremena naravno.

Dole se igra ozbiljna partija šaha, možda je ovo neki gambit, možda pretnja gađanja Tel Aviva nije pretnja praznom puškom već navlačenje Izraela da reaguje u besu kada se to stvarno desi…ko će ga znati, vreme će pokazati.

P

@ Banja Luka
Slažem se sa Igor®om, zaista lep osvrt na Živojinov tekst.
Pozdrav!

B

igor®
„Ne slažemo se po pitanju brzine raketa S-300. Prema ruskim posterima srednja brzina rakete 48N6E3 je 1330-1340m/s…“

To mislite na „postere“ iz novina, kao ovaj?:

https://sputniknews.com/infographics/20101209161700320-The-S-300P-surface-to-air-missile-system/

Moguće- ali provjerite malo tačnu oznaku. Po sjećanju pišem, ali mislim da je kategorisana za ciljeve brzine 8 Maha, čitao sam jednom u nekoj od zvaničnih brošura. Sve S-200 rakete su kategorisane za ciljeve maksimalne brzine 4 Maha. Raketa za naš „Kub“ ide do 2,8Maha maksimalno, a kod S-125 je još dosta manje- mislim 2Maha, po specifikacijama- neka me ispravi neko od raketaša, moguće da nisam u pravu.

Dakle, ako gledamo samo specifikaciju „opšte“ rakete- imamo da se radi o raketi 4 puta veće brzine, sa 2,5 puta težom bojevom glavom, te sa 6 puta većim dometom po daljini od one sa kojom smo oborili F-117. Mah8= 2656m/s. Izrazito brza raketa, čak i da je dosta manje. Ipak sumnjam da je 1300m/s maksimalna brzina ovog čuda, više je to Igore. Naravno, u ponudi su rakete dometa do 250km, drugačijih namjena, vođenja, maksimalne mogućnosti pogodka…

Igore, što se tiče manevara i izbjegavanja raketa ovog tipa…Spadam u grupu koja ne vjeruje mnogo u „manevrisanje“. Vjerujem u savremene sisteme ometanja, protivmjere i čistu sreću. Ako se letač našao u „kill zoni“ ovog čuda, na nekih 50-70-80 kilometara i registruje ispaljenje- neka mu je Bog dragi u pomoći jer se bori protiv platforme koja se kreće 4 puta brže od njegove najveće brzine, mjenja pravac do 25G opterećenja, te nosi 180 kila bojevu glavu, koja treba samo da se aktivira u radijusu 40 metara u blizini cilja i ubiće ga na mjestu. To je istina. Ako je ovo realna situacija- onda je deklarisani kill rate od 70-85% itekako realan.

S-300 nikako nije svemoćan- napisao sam u postu prije ovoga da je i izrazito ranjiv na masovan, planiran, napad dobrim stand off naoružanjem- ali što se tiče konvencionalne avijacije, nekakvog „manevrisanja“ i slično- to bi izraelski piloti stvarno trebali da izbjegavaju jer je ovo čudo zato i napravljeno od prvog projekta u nekakvom sovjetskom institutu. Jednostavno- ako postoji volja da se ovo sredstvo upotrebi u punom opsegu svojih mogućnosti- piloti sa druge strane će ginuti. Zato i mislim da će se ići da nekom dobro osmišljenom operacijom da se barem jedan položaj uništi preventivno, sa bezbjedne distance, masovnim i skupim napadom tog tipa. To je sasvim izvodljivo. Osim toga PVO Sirije nije kompletno pokriveno sa S-300, pitanje je koliko je zona „rjetka“- tanko je to.

A

Ostro oko. Mora se priznati da Sirijci nisu uradili bas sve sto je do njih u ovoj situaciji, kao i bezbroj puta do sada. Pogotovo kad se pogleda od kolike vaznosti je bio sistem koji su stitili. Morali bi malo da se ugledaju na PVO VJ i izvuku neke pouke iz rata ’99. Da okolnosti i tehnologija su se promenile, ali neke stvari i dalje vaze.

i

@ Banja Luka

Nisam mislio na max brzinu, ona je negde oko 2000m/s, podaci koje sam dao su srednja brzina rakete i taj poster možete naći na ovom tredu:

http://www.matrixgames.com/forums/tm.asp?m=3436106&mpage=84

inače, raketa 48N6E3 je sposobna da gađa ciljeve do 4800m/s.

Ja pak itekako verujem u manevar, ne zaboravite da su piloti ’99 AMRAAM-e izbegavali isključivo manevrom, neki naši piloti su tako uspeli izbeći i po 3 AMRAAM-a. Sami podaci o max G neke rakete ne znače mnogo dok se ne prebace u uglovne brzine zaokreta. Pri brzini od 1300m/s i max 25G to za raketu 48N6E3 znači oko 11°/sec što i nije bog zna šta posebno kada pogledamo uglovne brzine zaokreta modernih aviona koje su tu negde oko 28°/sec, opet kažem, nije dovoljan samo 1 manevar…. Te su rakete namenjene gađanju ciljeva koji lete preko 7km visine jer tamo je vazduh ređi te su i manevarske mogućnosti aviona slabije. Evo primera radi, zamislimo da raketa 48N6E3 ide ka avionu direktno u njegov desni bok tj gledano sa strane pilota raketa mu je na 3h. I recimo da je razdaljina raketa-avion 5km, avion ide brzinom od 400/ms a raketa 1500m/s. Na daljini od 5km uglovni pomeraj aviona u odnosu na raketu je 4.5°/s i raketa koja ima 11°/s to može da isprati, 2 cec kasnije tj na 2km međusobnog rastojanja uglovni pomeraj aviona u odnosu na raketu je 11.3°/s i to je već granica mogućnosti rakete, znači na 1km rastojanja već raketa ne može da isprati cilj. Taj se manevar, dovođenje i održavanje pozicije raketa-avion na strogih 3h ili 9h zove „beaming“ i jedan je od osnovnih početnih manevara za ceđenje energije rakete, naravno zahteva vreme da se izvede. Namerno sam pogrešio jer pri 1500 m/s raketa koja manevriše 25G max neće imati 11°/sec već manje……nego rekoh da se ne gnjavimo sa 1330m/s…1500 je okrugla brojka :-). elem, problem kod S-300 raketa je što one idu visoko ( ido 40km za max domete) pa praktično padaju na cilj…ali bi razrada ovakvog scenarija bila prekomplikovana….Zato se na cilj i lansira po 2 ili više raketa a na posadi je da odabere vremenski razmak. Jer, manevrom avion cedi energiju rakete ali cedi i svoju, raketa koja je lansirana 5 ili 10sec kasnije stiže na „izmoren avion“…sve su ovo finese, i kako će se završiti zavisi i od početnih okolnosti ali i od majstorstva/hladnokrvnosti pilota a i posade PVO sistema.

Što se ometanja S-300 tiče želim svima puno sreće, daleko da je nemoguće ali jedinu šansu imaju DRFM ometači, ostalo može se baci u vodu jer kako radar od nekoliko desetina (ako ne i stotina) kilovata, koji je pritom i frekventno agilan, ometati sa samo 5-6KW koliko ometač ima a pored toga, ometanje uglavnom ide preko bočnih lepeza koje su kod nišanskog radara S-300 minimalne a i zbog same strukture PESA antene moguće je njima čak i upravljati. To sve S-300 čini teškim za ometanje jer je neophodno potrefiti pravi ugao tj poziciju ometač-radar a što nije baš uvek tako lako za izvesti. Inače, na dometima od 70km pa naniže snaga signala radara je uvek jača od snage signala sa ometača i tada ama baš nikakva tehnika ometanja više nije efikasna, ovaj domet kada radar više ne može biti ometan zove se “ burn thru range“ i svaki radar ga ima ali je zavisno od snage on veći ili manji.
I pored svega navedenog moja procena je da rusi od S-300 ne očekuju ništa više nego što im je svojevremeno pružio S-75 DVINA a to je 24-36% efikasnosti u realnim borbenim uslovima za cilj koji manevriše i ometa u isto vreme. I S-75 je svojevremeno na vežbama postizao efikasnost od 80-90%…. Da, na dometima do 100km će piloti imati muke sa raketama sistema S-300 i neće baš svaki uspevati da izbegnu raketu, na većim daljinama šanse rastu ali će tada bar biti postignut tzv. „mission kill“ jer da bi izbegli raketu moraće da odbace sav teret.

Ne zamerite na ispravkama, naginjem detaljima no nije mi namera da na bilo koji način obezvredim vaše sjajno zapažanje.
Veliki pozdrav !

M

Banja Luka kad vec pokrenuste temu na “visem nivou“ strategijskog razmisljanja hajde dodacu par stavki koje po meni ocigledno imaju mnogo zajednickog sa organizacijom u SyADF.

U reonu Damaska ova konkretna akcija IAF i SyADF se vrsi u poluprecniku 150km vazdusnom linijom (cak kad je u pitanju Liban mislim da ima manje od 130km, osim ako nije dejstvovano sa mora), samo kljucno ne znamo t.j. sa koje visine zapocinje napad Izraelskih snaga (bez obzira sto dolazi iz 3 pravca).A to vec nekom statistikom SyADF vec mora posedovati za sve ove godine sukoba sa Izraelom.

1.Ne znam koliko su u SyADF upoznati sa obicnom engleskom reci “deception“.Sama ta rec u ovom konkretnom slucaju moze znaciti protivelektronsko ratovanje koje sadrzi :

– sisteme za ometanje radarskih signala
– sisteme za otkrivanje koncentracije radnih frekvencija
– sisteme za ometanje bezicnog prenosa podataka

2.Ako je “disciplina“ skup propisa koji neki sistem “odrzava u zivotu“, zar je moguce braniti JY-27 od 30 ili vise “UAV raketa“ bez koncentrisane snage pokretnih CIWS-a na daljinama do 10 km !?Pancir po Ruskoj klasifikaciji nije sistem malog dometa, vec samo puscano raketni sistem.“Specijalizovani sistemi su :

-“ТОР“
-“БАГУЛЬНИK“
-“ОСА“
-„СТРЕЛА“

Cak “ПАНЦИРЬ-С“ nije isto sto i “ПАНЦИРЬ-СM“ a tu je vec i diskutabilna mogucnost radara izmedju spomenuta dva sistema, tacnije mogucnost otkrivanja malih ciljeva.Rusi vec uveliko rade na sistemu “ЗРК МД АРБАЛЕТ“ i “МОРФЕЙ“

3.Sto rece AL-41F1 pouke iz rata 99′ su dokazale kako dobro maskirani lazni ciljevi obmanjuju satelite i “real-time televizijski vodjene UAV rakete“.Sto neko rece nabaci maskirnu mrezu usred pustinje, postavi maketu ispod mreze, postavi lazni odasiljac radarskog signala i konstantno menjaj polozaj posle izvesnog vremenskog intervala.Onda cemo videti sposobnosti obucenog navigatora u avionu u konsultaciji sa “kompjuterom“ hoce li razlikovati pravi cilj od lazne mete.

Malo cu skrenuti sa teme ali “Corps d’armée“ je Napolenu doneo vise kljucnih pobeda u mnogo bitaka.Da li je vreme u “umrezenoj buducnosti“ za nove jedinice u okviru brigada !? Isto ne mogu se oteti utisku kako specijalizovane jedinice na Kosarama nisu imale MANPADS sisteme za nalete F-16, A-10 aviona.Cak danas mislim da niko ne razmislja kako to malo poboljsati sistemima poput 9С932-1, 1Л122-1Е, БАРНАУЛ-Т.

Dakle ako su vec imali vatreno krstenje sa Delilah “UAV raketom“ i sistemom “Harpy 2“ sto li su sigurni kako ce par diviziona S-300 promeniti nesto na bolje !? Izgleda oni malo podcenjuju “SWARM ATACK“ mogucnosti, modza cak sumnjaju kako Izraelci jos nisu ovladali tim mogucnostima.“Loiter“- sto bih ja preveo tumaranje nekog sistema u okviru PVO kisobrana bez adekvatnog odgovora je glupost, nedostatak discipline ili mozda neobavestenost !?

Slazem se sa vama neko ce dole pre ili kasnije shvatiti koliko luta u svojim proracunima.

i

@ Banja Luka

Evo postera za raketu 48N6E3:

http://bastion-karpenko.narod.ru/S-400_MAKS-2011_012.JPG

Mislim da je max brzina oko 2000m/s a da može gađati ciljeve do brzine od 4800m/s

B

igor®

Taman posla, ništa negativno ne isčitah u Vašem postu, sve ok. Shvatam šta želite da kažete vezano za „beaming“, poznata mi je i ona čuvena premisa da raketi za uspješno presretanje cilja treba 5 puta veća „G load“ sposobnost od mete da bi presretanje bilo uspješno. Teoretski- niste u krivu.

Ipak, kada kažem da nemam nikakvo povjerenje u „manevrisanje“ u scenariju izbjegavanja pogotka ovog sistema- zaista mislim tako uglavnom iz nekoliko razloga:

Rekli ste: „Na daljini od 5km uglovni pomeraj aviona u odnosu na raketu je 4.5°/s i raketa koja ima 11°/s to može da isprati, 2 cec kasnije tj na 2km međusobnog rastojanja uglovni pomeraj aviona u odnosu na raketu je 11.3°/s i to je već granica mogućnosti rakete, znači na 1km rastojanja već raketa ne može da isprati cilj…“

Slažem se- ali ovo takođe znači da pilot ključni manevar izvodi 1,5 sekundu (najviše) prije aktiviranja rakete na cilju, jeli tako? E sada imajte u vidu da je masa bojeve glave AIM-120C 18 kilograma, a masa bojeve glave sredstva o kojem mi razgovaramo 180kg. Znam da su piloti izrazito pribrani i istrenirani ljudi, „warning reciever“-i su bolji i precizniji danas nego što su bili prije 20 godina- ali opet- ovdje se stvar svodi na refleks i osjećaj, a ne na proceduru. Ljudski faktor kvari teoriju jer se okljevanje ili prerano reagovanje u ovom slučaju kažnjava smrću. Ako ne postoji procedura koju možete dati pilotu kada ga šaljete u zonu dejstva ovog čuda kao efikasnu- onda ona ne postoji, onda je to stvar refleksa, sposobnosti, intuicije, pribranosti itd. Smatram da je svaki scenario u kojem imaš 1,5sekundi da sebi spasiš život- sreća, ništa drugo. Može ti poći za rukom, možda i ne, a pitanje da li bi to bio u stanju da ponoviš ponovo. O sasvim normalnoj panici i strahu kod pilota- isto ne treba trošiti riječi.

Pored ovoga- lansiranje druge rakete je, koliko znam više ustaljen protokol, nego izuzetak, zatim broj kanala vođenja je veći, u slučaju lansiranja, recimo 8 projektila na 4 cilja, moguća je promjena dezignacije cilja u zavisnosti od situacije, generalno….horor po pilote, ništa više. Ako ne postoji način da prvi dejstvuješ i uništiš ovo, ili da ga efikasno ometaš- bježi od njega- ode glava- Kad dođe do „manevrisanja“- računaj da već sviraš harfu…

Lijep pozdrav!

i

@ Banja Luka

Da, postoji to tzv. „rule of thumb“ tj. „pravilo“ da raketa mora potegnuti 5x veće opterećenje od cilja a da bi ga pogodila međutim to je jako jako grubo pravilo i treba ga uzimati sa debelom dozom rezerve. Prava jednačina je malo komplikovanije no, kada god sam istu primenjivao ispadalo je da raketa teoretski ama baš nikada nema šanse da pogodi cilj a obojica znamo da to nikako nije slučaj.

Scenario koji sam opisao je krajnje pojednostavljen i svodi se na praktično „zamrzavanje“ rakete u vremenu i prostoru što naravno nije slučaj i zbog toga tj. jer raketa neprestano ide ka cilju realna situacija je po raketu nešto povoljnija. Ali je i sam „beaming“ krajnje pojednostavljen, jer će pilot osim dovođenja rakete na 3 ili 9h u većini slučajeva, kad već ima vremena za „beaming“ poterati avion i naniže čime povećava svoju brzinu ali i povećava rastojanje raketa-avion tj. kupuje još malko vremena. Baš kao što ste primetili, sve je ovo opasna igra no, pilot neće ići u „beaming“ ako nije raketu otkrio na većoj udaljenosti. Sada već zastareli sistemi na MIG-29 i SU-27 rakete su otkrivali na 15ak km daljine, moderni sistemi to mogu bar na 2x više. Prema reklamnim podacima sistem za modernizovani MIG-29 velike rakete otkriva na 50km, rakete vazduh vazduh na 30 a MANPADS na 10-ak km. Nema razloga za verovati da moderni zapadni sistemi istog tipa zaostaju za ruskim. 30km daljine u slučaju rakete koja se približava 1300-1400m/s daju samo 20ak sekundi i tada se nema baš vremena za beaming, 50km već može…Sve u svemu, jako je puno faktora koji utiču na krajnji ishod, u određenim situacijama ni najbolji pilot neće imati šansu, u nekim drugim i osrednji će izbeći 2-3 ili više raketa. Pogledajte svedočenja naših raketaša, mislim da je baš T6 objavljivao te skupove. Uspeli su da obore komadanta eskadrile (najiskusniji pilot) a u jednom gađanju sa 2 rakete prema njihovom svedočenju pilot je odradio majstorski i vrlo oštar manevar i izbegao obe.

Jednu stvar treba imati u vidu a koju sam zarad uprošćavanja potpuno skrajnuo. Dati podaci za neku raketu tj. njen max G važe samo u trenutku prestanka rada raketnog motora jer tada raketa ima najmanju masu a najveću brzinu. Nadalje, raketa leti po inerciji i kako gubi brzinu tako joj opada i potencijal za manevar i taj odnos je skoro pa linearan tj. na 80% od max brzine i potencijal za manevar će biti tu negde oko 80% od max G. Ovo je pak moje iskustveno zapažanje a možete ga proveriti ako potražite parametre leta i opterećenja za rakete sistema ROLAND i STRELA-10. Na tim grafikonima jasno se vidi linearan odnos brzine i max opterećenja. Sad, svaka raketa je neka posebna priča, neke će brzinu gubiti brže neke sporije, ali svaka s obzirom na konstrukciju ima i neku svoju ahilovu petu. Za rakete sistema HAWK i KUB vrlo uspešan manevar bilo je bimovanje sa gubitkom visine+ okretanje u raketu za kraj, AMRAAM navodno muku muči sa „barell roll“ sa par G opterećenja….Na zapadu su sigurno proučili rakete S-300.
Slažem se sa Vama da je S-300 vrlo nezgodan protivnik i da je brzina i profil leta rakete jedan od činilaca koji su i doprineli takvom glasu o S-300 no ostajem pri stavu tj. verovanju da će mu borbena efikasnost biti reda 20-40% što po meni uopšte nije malo. Evo jednog članka o ruskim iskustvima sa S-75 i S-125 gde se jasno vidi koliko je manevar tada ( a verujem i sada) doprinosio preživljavanju aviona. Na žalost originalna stranica više ne postoji pa su tabele teško čitljive.

http://militaryarticle.ru/voenno-kosmicheskaya-oborona/2005/12354-statistika-boevyh-strelb-zrv

Veliki pozdrav !!

B

@Mig-29

Koliko znam radi se na prevenciji „swarm attack“ kod ruskih sistema kratkog dometa. Čitao sam negdje da se radi na novoj, jeftinoj , raketi malog dometa koja će se u većem broju montirati na platformu, te će služiti za uništavanje većeg broja „low value“ meta, dakle dronova, mamaca i slično.

Gledano evolucijski- rješenje nebi trebalo biti postavljanje više različitih tipova sistema kratkog dometa različitih sposobnosti na odbrani vrijednih ciljeva. Klasična koncepcija tri sloja kišobrana je, generalno, kada se postavi kako treba- dobra. Pantsir-Buk-S-400 su odličan mix kojem je teško naći slabost kada su posade kvalitetne i kada je stanje i brojnost opreme onakvo kakvo treba biti.

Ipak, normalno je da se slabosti traže, i nalaze- što je dokazano ovim i ovakvim masovnim napadima stand off sredstvima. S tim u vezi mislim da je trenutno, evolutivno posmatrajući mnogo lakše korektivno djelovati sa stanovišta onog koji se brani. Šta pod tim mislim: Da je ovo vozilo slučajno imalo tri kanala za vođenje i 8 redova lansera raketa umjesto 4- vjerujem da bi bez problema odbranio ovakav napad. Šta ti je onda rješenje, Lansirati 30 dronova za svaki telar? Dakle- treba se držati jednostavnih stvari- popraviti ono čemu je perspektiva dobra i što radi dobro.

To i jeste trend- vidite da PantsirSM treba da nosi više raketa, rakete trebaju da imaju veći domet, radar treba da ima mogućnost otkrivanja ciljeva manjeg radarskog odraza već na 75km, osmatrački radar će biti dvostrani (radi bržeg otkrivanja položaja i promjene pravca/brzine) i tako dalje. Osim toga- na mnogim skicama sredstva koje kruže netom mogu se vidjeti i druge, manje rakete na krovu vozila, iznad kabine, koje služe za uništavanje sporijih meta manje važnosti. Jedno takvo vozilo trebalo bi da je sposobno da osujeti napad 20-tak dronova ubica bez posebnih problema.

Evo jedna od sličica:

https://2.bp.blogspot.com/-Ykb3cYrXcmA/V_zpUyicZoI/AAAAAAAAABU/uL2mSCd4ND40u86eBThCRQmYu8vYWnxgQCLcB/s1600/Russia_to_produce_Pantsir-SM_air_defense_system_in_2018_001.jpg

Mada konačno rješenje ne mora biti ovakvo, ipak- taktičko tehnički zahtjevi za ovakvo sredstvo postoje- a ti zahtjevi su proizašli, između ostalog i zbog toga što ljudi vide kakava je situacija u Siriji. Mislim da je puno lakše njima da naprave ovakvu „prepravku“ jednog ovakvog sredstva, nego Izraelu da organizuje napad sa 100-150 dronova na neki dobro čuvan cilj, koji je pokriven sa 4-5 vozila budićih Pantsira…
Ono što je potrebno za pravo prevazilaženje tehnološki dobro pozicioniranih sistema iz S-300/400 familije je tehnološki skok u ofanzivnim sredstvima kao takvim, a ne u tipu. Razvijte i masovno proizvodite rakete koje idu 8 puta brže nego ove koje sada imate- i preduprijedili ste dejstvo OVE GENERACIJE ruskih pvo sistema. Mislim da amerikanci ovo znaju i da se na ovome uveliko radi. Ali svi stalno rade- vidjećemo koliko kome treba vremena.

Ж

Banja Luka

У нашем тексту о Панциру смо навели да се развијају посебни лансери за по 4 ракете које ће служити за уништавање малогабаритних БПЛ и других сличних циљева.

https://tangosix.rs/2018/30/11/artiljerijsko-raketni-sistem-96k6-pancir-novi-pvo-sistem-vojske-srbije/

M

Banja Luka

Malo je pobeglo teksta, pa nisam bas razumeo najbolje objasnjenje povodom tri sloja kisobrana, ali htedoh reci sledece :

1- Iscitavajuci malo Americke, Izraelske,Ruske izvestaje povodom spomenutog incidenta u ovoj temi zapalo mi je za oko malo nestandardno objasnjenje par Ruskih izvora.Navodno tu se spominje SyADF stratesko neodavanje pozicije sistema srednjeg dometa BUK-M2E, ispada kako je sistemu Panzir dodeljen preambiciozan zadatak.

https://topwar.ru/153019-izrailskij-jdam-er-uzhe-v-rasporjazhenie-nashih-specialistov-tel-aviv-kichitsja-a-moskva-sobiraet-bonusy.html

Nakon toga se nadovezu drugim tekstom kako zbog prisutnog dejstva radara “AN / APY-3“ i njegovih mogucnosti – bez sistema “СНП-2/4“ i “Красуха-4“ u“kisobranu“ izgleda nije bas preporucljiva kombinacija.Zatim navode problem sa senzorima na radaru “1РС2-1Е Шлем“ – otkrivanje “malih meta“ u nocnom rezimu.

https://topwar.ru/152967-prodolzhenie-sleduet-spjaschie-s-300-i-buk-m2je-lish-vidimaja-chast-problem-pvo-sirii.html

Nije sporno imati vise odgovarajucih raketa na platformi, samo sporna je detekcija, navodjenje na cilj koje se odvija uz pomoc radara.Imate put modifikacija na sistemu Pancir ali su vrlo sturi povodom mogucnosti radara sa “malim ciljevima“ posto ocigledno se oslanjaju na druge sisteme u “umrezenom kisobranu“.Nisam bas siguran kako se kvantitom moze osigurati procenat pogodaka iznad 50%, izmedju ostalog cemu u idejnom resenju postoji oblik CIWS a !? Moguce istovremeno gadjanje sa oba sistema na vozilu, ako nije moguce blizu sticenog cilja logicnije je rasporediti vise sistema.Izgleda standardna prica cim ce pojavi oblik sistema koji je navodno multifunkcionalan, narodski receno “devojka za sve“.

MODIFICATIONS OF THE COMPLEX:
– “Roman” the first prototype, made on the Ural-5323-20 chassis. Established in 1994;
– 96K6 – the serial version, made on the KAMAZ-6560 chassis. Established in 2005.
– 30Yu6 „Pantsir-S1-O“ – remodeling version 96K6 „Pantsir-S1“. There is no tracking radar, an optical weapon control system is installed.
– “Pantsir-S1” of stationary design – draft version of without chassis;
– “Pantsir-S1E” 96K6 “Pantsir-S1” of export purpose, made on the MAN chassis. Used equipment of foreign manufacture. Missiles – 9M311;
– “Pantsir-2E” is a special model developed in 2006. Tracking radar with improved parameters;
– 96K6-1 „Armor-S1“ (BM 72V6E) – modification of the complex, made on the chassis „BAZ-6909-019“;
– “Pantsir-S1 ″ air defense missile system with S-band radar module. The prototype of the complex according to the TK MO RF TsKBA. Successfully passed the test in mid-2011.
– „Pantsir-M“ (Palitsa) – ship modification of the complex. Prototype development in progress. It is expected to install the complexes on the TAKR project 11435, approximately up to 6 of the RRMS. Installation is planned for the modernization of TAKR.
– Pantsir-ME export modification of Pantsir-M.
-„Pantsir-SM“ a variant of a promising anti-aircraft missile-gun complex based on „Pantsir-S1“

2 – Sto se tice ciljanja dronova uglavnom se za sada preciznost prilikom nisanjenja svodi na senzorsku optiku, ali ima interesantnih EW resenja nesto slicno kao civilna verzija

https://www.youtube.com/watch?v=8CoQLolnJ3g

Zato u masovnom napadu “malih ciljeva“ pozeljno je vise malih umrezenih osmatrackih radara koji u okviru kisobrana mogu razmenjivati podatke sa “komandnim centrom“, t.j dok glavni osmatracki radar ima usmereno ometanje, vrsi promenu lokacije ili se opciono iskljucuje radi svoje bezbednosti – nema vece distorzije u detekciji, pracenju ciljeva.Cak neki idu u razmisljanju kako “kisobran“ moze biti kompleksniji sa vise UAV radara koji ce pratiti mete iz vaduha na malim, srednjim visinama iz vise uglova sa velikom paletom naprednih senzora.Interesantan je eksperiment Rusa u Ukrajini gde su detektovali uz pomoc dronova emisije komandnih centara kopnene vojske, a zatim zonu gadjali visecevnim bacacima i precizno navodjenom artiljerijom.

Ne znam videcemo sta ce se dole desavati, IDF ocigledno ima takticko-tehnolosku prednost u odnosu na SyADF, posto Rusi ipak dole nisu prisutni na svim pozicijama sa sopstvenim novotarijama, skromno dele “svoju svojinu“ sa SyADF.

Pozdrav,

V

Ovaj Izraelski snimak samo dokazuje da su Izraelci sa raketom koja košta nekoliko miliona spucali maketu od nekoliko hiljada dolara.
Pa ni mentalno zaostali vojnik, sa IQ-om u skladu sa brojem svojih čizama, ne bi ostavio Pancir ovako „na izvolte“ Izraelcima nekoliko dana…
Biće tu dosta isčuđavanja Izraelaca nakon prestanka ratnih dejstava.

Odgovori
S

Jest’ maketa, kao i ona Sirija u rusevinama. A ove sirijske izbeglice su roboti makete. Odrzao Izrael cas ratovanja i Rusima i Izraelcima. Ne boji se Izrael ni S 300, ni Buk, a kamoli Pantsira.

Т

Видео сам на ранијем снимку лансирање две ракете са ТЕЛАРА ка крстарећем пројектилу, једна је детонирала близу пројекрила али је он наставио до мете,
сад следи питање зашто нису коришћени топови, или су се момци уплашили и напустили положај, или ту нешто није како треба
нестало им је муниције
нису имали захват
нису увежбани…..
Што се топова тиче лично мислим да је АК630 био и остао закон за то

Odgovori
b

Dusan

Pa gadjali su 30 mlrd. $ stete na infrastrukturi. Koga briga za neke T55 stare 40 g. Njih su ionako planirali pretopiti u Smederevu, pa zasto da se zamaraju unistavanjem prethistorijske tehnike.

Odgovori
д

Није ствар у замарању , то за такву војну силу ,са тако прецизним оружјем не би требало да буде замарање неко шала и демнострација моћи. лако је гађати мостове , и фабрике са 10 000 метара

P

Dane , bilbija
Amerika nije slucajno najjaca vojna i ekonomska sila.Sa njima se nije saliti,kao sto je Milosevic i nasi generali mislio.
Kao,VJ se herojski branila i samo 13 tenkova unistili.
Pa njih uopste to nije zanimalo.Udarili su gde najvise boli-po infrastrukturi i ekonomiji Srbije,i tu i tamo po civilnim gradovima vozovima i autobusima.
Hocete da se igrate kauboja Srbi?Sa pravim kaubojima?Ok,moze.

C

@ Petrovic Dusan
Amerika je najjaca vojna sila, slazem se sa Vama. Ali ekonomska vise nije. Trenutno je na drugom mjestu, iza Kine. Da li ce opet zauzeti prvo mjesto? Mozda. Vjerujem da ima i znanja i kapaciteta da to uradi. Ali mora doci do radikalnog zaokreta u svojoj ekonomskoj politici. Obama i Bus mladji su spavali na lovorikama godinama i nijesu ozbiljno shvatali konkurenciju. Mislim da je recept za SAD (ali i za ostale zemlje svijeta) dala Njemacka. Prva je izasla iz svjetske ekonomske krize 2008-me zato sto je bila proizvodno a ne usluzno orjentisana ekonomija. Koncept neoliberalizma koji je doveo SAD na drugo mjesto svjetskih ekonomija (a zemlje koje su ga slijedile skoro do bankrota) je potpuno propao – to je sad jasno svima.

S

@Crnogorac Vasa informacija apsolutno nije tacna. Kina nije prva ekonomska sila, stavise sve se vise udaljavaju i od statusa 2. ekonomske sile. Pretpostavljalo se da Kina moze da prestigne USA za 40 godina. Izgleda da ne moze. Kina jeste mocna drzava, ali samo zbog ogromnog broja stanovnika. Ne treba zaboraviti da Kina ima 5x (i vise) vecu populaciju nego USA. Znaci USA sa 6 puta manje stanovnika ima jacu ekonomiju od Kine. Slicna je situacija i sa Evropom. Evropski kontinent ima 2x vise stanovnika od USA a jednaku ekonomiju. Sjedinjene Drzave su bile i ostale primer kako treba da funkcionise ekonomija na bazi kapitalizma. Uporedjivati kupovnu moc prosecnog Amera i Kinez je jednako smesno kao uporedjivati kupovnu moc Srbije i Nemacke.

o

Negdje sam pročitao na ovome sajtu ili sajtu ispred kako bi Izrael ekonomski propao da mu nema ekonomske pomoći od Amera.
Kao prvo ameri ne pomažu nikome ako nemaju svoj interes ,niti to vama neće ućiniti braća Rusi ,jer braća u politici ne postoje.
Znaći mora postojati interes i tu je dakle cijena plaćena za tu pomoć.
Taj koji je to napisao zaboravlja da izrael nije neka jadna socijalno problematična država,već tehnološki razvijena napredna ekonomija.
Židovski kapital u svijetu a posebno u Americi nije zanemariv.
E sada,donirane eskadrile i kapital koji završava u Izraelu mnogima bode oči, kao Izrael sve dobio za badava. Nije to baš tako. Od osnutka izraelske države Izrael shvaća da svoju državu u postojećem okruženju može obraniti jedino moćnim zrakoplovstvom. Ratove koje je morao voditi odmah protiv svih potvrđivali sa da će morati još dugo uspješno ratovati bez prava na ozbiljnu pogrešku. Traži se prostor za zrakoplov koji bi možda bio temelj nekakvog početka. Bili su nažalost strahovito izigrani pogotovo od strane Francuza. Odlučili su krenuti u svoj projekat natvan LAVI prema američkom F-16. Taj projekat pokrenuo je i razvio mnoge tehnologije onog vremena i LAVI je počeo napredovati. Ameri uviđaju da to neće biti dobro za f16 koji je puno obečavao jer LAVI postaje preozbiljna konkurencija i prijetnja. Ameri tada dolaze sa idejom da Izrael obustavi projekat i da razvoj svojega zrakoplovstva mogu nastaviti na njihovim platformama,ali da se LAVI mora ugasiti. Poslije tih vojno političkih pregovora obe strane potvrđuju strateško savezništvo ,ali u doslovnom smislu. Stižu tada prve eskadrile „poklonjenih zrakoplova. Izrael je dobio pravo da jedino on na cijeloj kugli zemaljskoj može za svoje potrebe na svim američkim platformama raditi što hoće u hardverskom ili softverskom smislu. Jedino f22 ne može nigdje iz Amerike jer to je za sada ipak najbolji stroj koji leti i djeluje. Izrael od tada do dana današnjega sva stećena iskustva uspješno inplementira u američke platforme i tako zapravo osigurava dugovječnost američkog ali i svog zrakoplovstva. Svi američki blokovi poslije bloka30 ne znam da li bi postojali i u kojem obliku da ih Izrael nije podigao. Ameri pojačavaju konstrukciju zrakoplova kao što je učinio i Izrael i tako ga sa blokom 40 pa na dalje stavljaju sa odgovarajućim SLEPom u novi život omogučavajući mu sve ostale tehnološke nadogradnje.
Dakle platforma blok 40 će biti rješenje za mnoge siromašnije avijacije jer će moći dobiti produženi život i najnoviju modernizaciju. Tu je naravno i novac za američke proizvođaće.
Ali to ni je sve ,ameri vide i isplativost proizvodnje nove linije F16V za koje su zainteresirani malo bogatiji kupci i to u pozamašnom broju i koji će zapravo biti jedan od boljih strojeva još dugo ,a čijoj ideji je zapravo kumovao Izrael.
Kad bi sada rezimirali tko je tu kome što poklonio i tko je kome dužan onda bi možda malo mogli i razmisliti. Izrael nabavlja velike količine zrakoplova o amera ,tako je dogovoreno,mora, a na to se naravno dobija rabat. Transfer tehnologije nije besplatan i neka mi netko kaže da Izreel ne gura američku zrakoplovnu industriju naprijed. Sada je na redu F35 sa kojom Ameri imaju softverskih i drugih problema. Izrael to naravno uz dopuštenje Amera rješava jer ima bolje stručnjake i na kraju će to provjeriti na ruskim raketnim PVO sistemima u Siriji . Naravno sve taktički i u svoje vrijeme gledajući da se ne konfrontira previše sa Rusima.
Zapravo i Ameri i Rusi imaju koristi od toga jer im majstori ukazuju na nedostatke koje onda i jedni i drugi ispravljaju. Gotovo je nevjerojatno ali Izraelci su korak i više tehnološki ispred Rusa a slobodno bi se moglo reći i ispred Amera.
Stoga nije čudno zašto su Ameri obustavili Barak Hrvatskoj jer se Izrael malo zanio i proširio poslove na još neke zemlje,što bi ameriku ostavilo bez velikog dijela kolača.
Daleko da naš nesuđeni Barak bio stara kanta, već su ameri zakomplicirali SLEP koji je mogao odraditi Izrael i dati nam garanciju za životni vijek toga za nas pa i za mnoge izraelskog tehnološkog čuda,ali samo Izrael i Ameri su pravi strateški partneri. I na kraju Ameri ništa ne poklanjaju Izraelu jer izraelu ne trebaju pokloni. Izrael daje vjetar u leđa američkoj zrakoplovnoj industriji i to dakako ima svoju cijenu.
Još samo mišljenja sam da je Izrael u stanju počistiti cijeli Sirijski PZO raketni sustav sa lica zemlje uz manje ili više gubitaka ali to je ipak pitanje politike a ne izraelske moći ili nemoći koja uopće nije upitna. Stvarno su naivni oni koji misle da mogu protiv izraela. To ako ćemo biti iskreni mogu samo Tri najveće super sile ,a ostali trebali bi stati i zamisliti se.

Odgovori
o

Negdje sam pročitao na ovome sajtu ili sajtu ispred kako bi Izrael ekonomski propao da mu nema ekonomske pomoći od Amera.
Kao prvo ameri ne pomažu nikome ako nemaju svoj interes ,niti to vama neće ućiniti braća Rusi ,jer braća u politici ne postoje.
Znaći mora postojati interes i tu je dakle cijena plaćena za tu pomoć.
Taj koji je to napisao zaboravlja da izrael nije neka jadna socijalno problematična država,već tehnološki razvijena napredna ekonomija.
Židovski kapital u svijetu a posebno u Americi nije zanemariv.
E sada,donirane eskadrile i kapital koji završava u Izraelu mnogima bode oči, kao Izrael sve dobio za badava. Nije to baš tako. Od osnutka izraelske države Izrael shvaća da svoju državu u postojećem okruženju može obraniti jedino moćnim zrakoplovstvom. Ratove koje je morao voditi odmah protiv svih potvrđivali sa da će morati još dugo uspješno ratovati bez prava na ozbiljnu pogrešku. Traži se prostor za zrakoplov koji bi možda bio temelj nekakvog početka. Bili su nažalost strahovito izigrani pogotovo od strane Francuza. Odlučili su krenuti u svoj projekat nazvan LAVI prema američkom F-16. Taj projekat pokrenuo je i razvio mnoge tehnologije onog vremena i LAVI je počeo napredovati. Ameri uviđaju da to neće biti dobro za f16 koji je puno obečavao jer LAVI postaje preozbiljna konkurencija i prijetnja. Ameri tada dolaze sa idejom da Izrael obustavi projekat i da razvoj svojega zrakoplovstva mogu nastaviti na njihovim platformama,ali da se LAVI mora ugasiti. Poslije tih vojno političkih pregovora obe strane potvrđuju strateško savezništvo ,ali u doslovnom smislu. Stižu tada prve eskadrile „poklonjenih zrakoplova. Izrael je dobio pravo da jedino on na cijeloj kugli zemaljskoj može za svoje potrebe na svim američkim platformama raditi što hoće u hardverskom ili softverskom smislu. Jedino f22 ne može nigdje iz Amerike jer to je za sada ipak najbolji stroj koji leti i djeluje. Izrael od tada do dana današnjega sva stećena iskustva uspješno inplementira u američke platforme i tako zapravo osigurava dugovječnost američkog ali i svog zrakoplovstva. Svi američki blokovi poslije bloka30 ne znam da li bi postojali i u kojem obliku da ih Izrael nije podigao. Ameri pojačavaju konstrukciju zrakoplova kao što je učinio i Izrael i tako ga sa blokom 40 pa na dalje stavljaju sa odgovarajućim SLEPom u novi život omogučavajući mu sve ostale tehnološke nadogradnje.
Dakle platforma blok 40 će biti rješenje za mnoge siromašnije avijacije jer će moći dobiti produženi život i najnoviju modernizaciju. Tu je naravno i novac za američke proizvođaće.
Ali to ni je sve ,ameri vide i isplativost proizvodnje nove linije F16V za koje su zainteresirani malo bogatiji kupci i to u pozamašnom broju i koji će zapravo biti jedan od boljih strojeva još dugo ,a čijoj ideji je zapravo kumovao Izrael.
Kad bi sada rezimirali tko je tu kome što poklonio i tko je kome dužan onda bi možda malo mogli i razmisliti. Izrael nabavlja velike količine zrakoplova od amera ,tako je dogovoreno,mora, a na to se naravno dobija rabat. Transfer tehnologije nije besplatan i neka mi netko kaže da Izreel ne gura američku zrakoplovnu industriju naprijed. Sada je na redu F35 sa kojom Ameri imaju softverskih i drugih problema. Izrael to naravno uz dopuštenje Amera rješava jer ima bolje stručnjake i na kraju će to provjeriti na ruskim raketnim PVO sistemima u Siriji . Naravno sve taktički i u svoje vrijeme gledajući da se ne konfrontira previše sa Rusima.
Zapravo i Ameri i Rusi imaju koristi od toga jer im majstori ukazuju na nedostatke koje onda i jedni i drugi ispravljaju. Gotovo je nevjerojatno ali Izraelci su korak i više tehnološki ispred Rusa a slobodno bi se moglo reći i ispred Amera.
Stoga nije čudno zašto su Ameri obustavili Barak Hrvatskoj jer se Izrael malo zanio i proširio poslove na još neke zemlje,što bi ameriku ostavilo bez velikog dijela kolača.
Daleko da naš nesuđeni Barak bio stara kanta, već su ameri zakomplicirali SLEP koji je mogao odraditi Izrael i dati nam garanciju za životni vijek toga za nas pa i za mnoge izraelskog tehnološkog čuda,ali samo Izrael i Ameri su pravi strateški partneri. I na kraju Ameri ništa ne poklanjaju Izraelu jer izraelu ne trebaju pokloni. Izrael daje vjetar u leđa američkoj zrakoplovnoj industriji i to dakako ima svoju cijenu.
Još samo mišljenja sam da je Izrael u stanju počistiti cijeli Sirijski PZO raketni sustav sa lica zemlje uz manje ili više gubitaka ali to je ipak pitanje politike a ne izraelske moći ili nemoći koja uopće nije upitna. Stvarno su naivni oni koji misle da mogu protiv izraela. To ako ćemo biti iskreni mogu samo Tri najveće super sile ,a ostali trebali bi stati i zamisliti se.

Odgovori
M

Izrael dobija 5-6 milijardi pomoći od USA svake godine, da su toliko samodovoljni ne bi im ta pomoć trebala. Osim toga dobio je od Nemačke misim par delphin podmornica dzaba, a par po znatno snizenoj ceni, onda se ispostavilo da su Nemci ugradili nestandardne torpedne cevi koje omogucavaju nuklearno naoruzavanje podmornica pa je u Nemačkoj bio izbio skandal. Naravno, ta donacija je bila direktno vezana za desavanja iz poslednjeg velikog rata. Izrael je takodje imigracijom dobio desetine nuklearnih stručnjaka iz SSSR, kadar koji je nemoguće stvoriti vlastitim snagama u tako maloj državi bez resursa. Ono sto izraelska vojna indistrija radi to mogu tehnološki i Italija i Francuska i GB i Svedska. Nemačka može da razvije šta hoće ali to ne čini iz političkih razloga. I turska ima sopstvene UAV i krstareće rakete. Sve zapadne zemlje i Izrael imaju pristup svim komponentama iz portfolija zapadne industrije neophodnim za razvoj vojnih sistema dok Rusija recimo nema. To je glavna razlika. Sve gore navedene države imaju znatno veće resurse od Izraela ali ne bi mogle politički nikada svom stanovništvu opravdati milijarde za naoružanje. U Izraelu postoji taj narativ o ugroženosti koji opravdava sve izdatke. Slično je u Rusiji, oni ne mogu da naprave autoput izmedju Moskve i St.Petersburga ali mogu da daju oficijelnih 50 milijardi dolara za odbranu.

C

Procitali ste rijeci koje sam ja napisao i stojim u potpunosti iza njih. Slazem se da sa Vama kada kazete da niko nikome ne pomaze bez sopstvenog interesa, tako je i u ovom slucaju.
Takodje se slazem sa Vama da Izrael nije socijalno problematicna drzava. A znate li zasto? Zato sto je to drzava sa najvecom pomoci od strane SAD-a na kugli zemaljskoj – i ukupno i per capita. Ovi podatci nijesu nekakvo moje mastanje i izmisljanje vec su javno izneseni vise puta od strane najvisih americkih zvanicnika i administracije. Mislite li ozbiljno da bi drzava Izrael izdrzala kupovinu onolikih aviona, helikoptera i ostale tehnike od sopstvenih para i sopstvenog budzeta? Pa nedavno je SAD najavila vojnu pomoc Izraelu u visini od 38 milijardi dolara u narednih nekoliko godina. Zamislite da SAD Hrvatskoj da toliki novac? Pa kupili biste sigurno ne 12 F-16 no nekoliko eskadrila F-35. Izraelska privreda je preslaba za tako velike zahtjeve njihove odbrane, tu je SAD da popuni rupe u njihovom budzetu. Mogu oni odlicno da zive i od sopstvene privrede i da budu samodovoljni i da izvoze samo pod uslovom da nijesu u stanju konstantnog rata a to naravno nije slucaj.
Izrael je tehnoloski veoma napredna zemlja, u samom svjetskom vrhu. Proizvode sjajne bespilotne letilice, satelite, pvo sisteme, protivtenkovske rakete… Ali reci da su tehnoloski ispred Amerike i Rusije je nonsens. Zasto nijesu proizveli sopstvene avione i helikoptere nego koriste americke (Kfir i Nesher su naravno bile samo modernizacije Miraza)? Ili podmornice nego koriste njemacke (ni one nijesu centa placene naravno – dobijene su u znak pokajanja za njemacke zlocine nad Jevrejima u drugom svjetskom ratu). Izrealci veoma dobro rade modernizacije i nadogradnje ali sopstveni avion ne bi nikad napravili. Pokusali su sa Lavi-jem ali njegov razvoj je bio nevjerovatno skup, jednostavno nijesu imali para da izguraju taj projekt, javnost je bila ogorcena kolicinom potrosenog novca. Pricati da je F-16 bio slabiji od nekakvog Lavija su na nivou price o Novom Avionu u SFRJ. Ne bi bili ni tako uspjesni u proizvodnji bespilotnih letilica bez pomoci SAD-a (pionirski poduhvati RQ-2 i RQ-5). Cuvena puska Galil je modifikacija jos cuvenijeg AK-47 itd.
Izraelci su i nenadmasni trgovci. Htjeli su da vam prodaju za 500 miliona dolara avione stare 30-ak godina (nijesu to kante, samo dobrano izraubovani, taman ka i oni srpski Migovi iz Rusije) koje su (opet to ponavljam a vi dokazite da nije tako) dobili u okviru americke vojne pomoci?! Isto je bilo i sa prodajom cuvenog spijunskog satelita bivskoj drzavi za 20 miliona dolara. Pare su uplacene a satelita nidje. Vi ste jos i dobro prosli, nije doslo do realizacije tendera.
O podrsci u Savjetu bezbjednosti necu trositi ni rijeci – konstantna podrska stalnih clanica SAD, UK i Francuske.
Svako Vam dobro postovani gospodine!

o

Zašto ameri nisu dozvolili Izraelu da razvije projekat LAVI ,moje prvo pitanje i drugo vjerujete li da će Izraelci poboljšati sveukupnost taktičkotehničkog učinka f-35 Nadir koji je od Amera ostao nedorećen i iskorišten u manjem postotku nego što je to zamišljeno.

o

Možda da nadopunim zašto je Lavi ubustavljen. Svima u Izraelu bilo je jasno da ovaj program podiže tehnološki razvoj vojne komponente u Izraelu na jedan viši nivo. Političari onog vremena kao Moše Arens jako su ga podupirali. Ameri su bili jako dobro upućeni u cijeli projekat jer su čak neke dijelove motorike isporučivali. Izrael je čak imao u planu preko četiristotine aparata izvesti u Argentinu ,Čile , mislim Nepal i neke afričke zemlje. Ameri se bune i ne podržavaju izvoz. U Izraelu nastaju politička previranja jer dalji razvoj pod tim uvjetima ne može biti isplativ……Sve dalje što se tehnološki događalo u Izraelu na liniji je Lavija. Zato nemojte ,jer nitko u Izraelu taj projekat ne omalovažava. Pronađite, ima o Laviju puno materijala na internetu na engleskom naravno.

o

@Crnogorac ,molim te iskreno mi reci a i cjelokupni ovdje okupljeni publikum bi li vi da vam je bio ponuđen Barak/Braket sa navedenim taktičkotehničkim karakteristikama i zagarantiranim Slepom za vas bile stare kante i da li bi ga prihvatili onako pošteno iz duše i srca.
Tek tada ćete moći razumjeti našeg ministra koji se možda zaigrao dječački ali koji je znao da je to najbolje za nas za te novce ili možda nije znao za razliku od vašeg koji zna baš sve. Ako se uhvatimo za njegove riječi ja čekam 4++

E

Izraelci of USA dobijaju pomoc uglavnom u obliku novca uz obavezu kupovine USA opreme u protuvrijednosti dobivenog. Za sve sto odluce kupit, mogu birat kamione ili avione ili nesto… itekako se cjenkaju s amerima, doslovno za svaku vidu.
Od aviona u donaciju (dakle ne kupovinu) jedino su dobili 60 komada koristenih F-16A/B block 10 (Netz II) isporucenih 1994 (Peace marble 3 ) za suzdrzavanje na Iracke scudove u vrijeme zaljevskog rata.
Nakon odustajanja od Lavija 1988 narucuju 60 komada F-16 block 40 ( Barak II) a ameri im znatno povecavaju novcanu pomoc.
Inace nema smisla bacati prijeko potrebne pare za ( pre-skupi ) razvoj necega sto se vec moze nabaviti u vrhunskoj varijanti.
Izraelci su sigurno sami vrh u razvoju i proizvodnji „elektronicke“ vojne opreme i u tome su dokazani (HMDS, arrow, phyton, david’s sling, spice, recce, litening, razni ECM podovi kao Elta EL/L 8222 i sl.
Industrijski kapaciteti im nisu ni blizu jedne Francuske ili Njemacke.

C

@ Omniameamecumporto
Da krenem od kraja. Da li bi ja posteno iz srca i duse pred odje okupljenom publikom uzeo Barak za vazduhoplovstvo Crne Gore? Moj odgovor je ne, ne bih. Nasem vazduhoplovstvu takav avion ne treba. Ne treba nam ni Mig-29 odma da se razumijemo. Nama bi po mom ukusu najbolje pasovao Yak-130 ili M-346.
Uopste me nijeste citali izgleda. Rekao sam da Baraci niposto nijesu kante, naprotiv. Veoma su dobrih karakteristika, sa izvrsnom elektronikom, borbeno dokazani, ali… Stari su preko 30 godina, sa skoro spaljenim resursima. Koliko biste jos godina mogli da ih koristite? Novo je novo gospodine. I nije isto kupiti polovne F-16 od recimo Portugala ili Belgije nego od Izraela. Sto mislite koliko su imali casova leta godisnje prvi ili drugi a koliko treci? Shvatam ja Vas u potpunosti – budzet toliki koliki je, zelja da se predje na savremenije avione sa zapadnom tehnologijom itd. Ali imali ste alternativa koliko hocete – Gripen, FA-50, F-16 iz drugih izvora… I da zakljucim – ne fatajte se Vi ministra odbrane – on se vec pokazao na djelu. Nije on nikakav djecak koji je mislio najbolje. Nije nabavka vojnih aviona vrijednih 500 miliona dolara djecija igra. Tu se misli na buducnost drzave i nacije, sa tim se ne igra. I ne bi nikako smjelo (a smjece nazalost jer im se moze) da ovo prodje bez posljedica po odgovornu gospodu. Kao i svi ostali ministri odbrane ex-yu drzava. Sve afera do afere. A i ti cuveni budzeti za odbranu su smijurija pravo da Vam recem. Ako ima volje mogli biste kupit 12 F-16V bez problema ja Vam kazem kao ekonomista. Nedje se pristedi da bi se nedje potrosilo. Nije da nema. Svaka turisticka sezona Vam je sve bolja, uzimate 10-15 milijardi dolara svake godine. Sto se odatle ne uzme? Ili se pare preusmjeravaju (kao i svima nama) u nesto drugo? Uzgred, nas ministar odbrane je Predrag Boskovic a ne Aleksandar Vulin – jer ja sam Crnogorac a ne Srbin, sto mi Vi (mozda nenamjerno) pokusavate podmetnuti.
Sto se tice Lavi-ja nijesam ga omalovazavao. Samo sam rekao da je taj avion ostao na nivou projekta. Na zalost ili na radost izgleda da nikad necemo saznati. Nagadjanja i spekulacija ce uvijek biti. Izrael nije imao para da ga izgura do kraja ali (i tu se slazem sa Vama) SAD su izvrsile pritisak da se uzme F-16. Kfir je bila dobra modernizacija Miraza, tako da ste mozda u pravu. Jedino sto mi budi sumju (i pored visoke tehnoloske razvijenosti Izraela) je tradicija i iskustvo. I Rusi i Amerikanci su isli postupno u avio industriji. Prvo su i jedni i drugi proizvodili avione prve, pa druge, pa trece, pa cetvrte generacije do tada. Izrael je htio da preskoci sve te faze i da odmah proizvede avion cetvrte generacije. Turska je nedavno htjela da sama proizvede avion pete generacije iako je do sada od aviona uspjela da proizvede samo Hurkus koji je turboprop. Na kraju su vidjeli da od toga nema ljeba pa su se okrenuli saradnji sa Juznom Korejom (citaj – samo su dali pare jer znanja nemaju za razliku od Izraela).
Na kraju, zelim kao dobar susjed i Hrvatskoj i Srbiji mir, i u bliskoj buducnosti nove avione 4-te generacije.

B

Ugroza i razmisljanje……ne ide u istu recenicu nikako

д

И на крају који је Америчи интерс да подржавају Израел, не видим ни једно рационално објашњење осим утицаја Јеврејске заједнице у америци и утицаја поноворођени хришћана

A

Davno sam citao da je jna posle unistenja objekta Klek tj aerodroma bihac nastavila opsluzuje neki radar u blizini,onda je doneta odluka da se lokalna vojska tj.vojska sao krajine obucii za to ,a da se dotadasnje ljudstvo povuce,medjutim nakon par meseci im je postalo jasno da jednostavno ti ljudi nisu sposobni za to i sve je prekinuto.hocu reci da jednostavno sirijce mozes tuci po glavi ali nikada nece nauciti da disciplinovano rade.Dobro je rekao neko ranije da ko je video arapske pitomce u jna skolama sve mu je jasno.

Odgovori
д

То је био осматрачки рад инсталиран на Пљешевици , радио је све до августа 95, када је уништен. Један такав радар је био на Игману, и он је функционисао да септембра 95 када му је нато уништио антене. Није ми јасно каве везе имају прекодрински Срби и Сиријци. Колико је нато авиона оборила Војска Југославије, а Колико Војска Републике Српске.

D

Ivan Serdarev U dva Poljska militarna izdanja (Nowa technika wojskowa, Raport) su pisali na temu lażnih ciljeva korištenih 1999 godine na Kosovu. Čak su se i hvalili da su neki nosili marku Made in Poland.

Odgovori
m

Ima veoma sturih informacija o ovom dogadjaju cime je unisten Pancir. Slozio bih se sa Banja Lukom da je najverovatnije u pitanju neki dron. Slazem se i sa Igorom® i njegovim komentarima. Postavlja se i pitanje sta je bilo sa sistemima za PED da li su bili u funkciji prilikom napada Izraela? Kao sto se zna dole Rusija ima vrlo mocne sisteme za PED pored toga i sistem Poljana.

Odgovori
S

Meni je cela ova situacija sa ruskom tehnikom smesna. Dokaz inferiornosti u odnosu na zapad. Sirija pozove u pomoc Rusiju. Rusija prihvati. Onda Turska slozi ruski avion. Onda Rusi dovuku S400. Zatim Turcima prodaju S400. Zatim Rusija pokrije svoje baze i ostavi kompletnu Siriju nebranjenu. Rusi napadaju mete koje ne mogu da se brane (gerilci, ISIL) iz vazduha, podmornica i krstarica. Koriste rakete kalibr koje sigurno nisu jeftine (vezbaju). Onda Sirija slozi Rusima avion koji je navodno bio zaledjina izraleskim. Onda Rusi prodaju S 300 siriji. Uglavnom Rusija nema muda. To je vise puta dokazala. Da ima branila bi celo nebo Sirije. Dovukla bi deo armije, rasporedila svoje PVO trupe te cak obarala Izraelske avione. Ako su Iran i Sirija ruski saveznici, a Izrael ih lozi usred Sirije, koja je svrha Rusije ? Ne znaju ni Rusi sami. Nemaju muda da idu na Izraelske avione. Obrukali bi se pred celim svetom. Kompletna ruska tehnika se pokazala nesposobnom svuda u svetu. I uvek je izgovor bio „to je stara ruska tehnika“. Pa eto isto prosla i nova. Sirija ima Buk, nemam pojma za sta im sluzi. Ovi Panciri ne sluze bas za nista. Sto je razlog zasto ne treba da ih kupimo. Sistemi kratkog dometa ne sluze nicemu, bez prisustva makar srednjeg. Sirija vam je ziv primer. Svaka zemlja koja je koristila rusku tehniku se obrukala. Kad se samo setim rekorda koji je F 14 uradio nad irackim avionima. Ti iracki avioni nisu bili stara ruska tehnika. Jedini ozbiljan pvo sistem koji Sirija ima je Buk M1. To Srbiji treba. Ovo bi se desilo i sa Srbijom. Zamislite Srbiju sa 10ak komada Pancira. I sad ti Panciri treba da pokriju nebo Srbije. Humor. Em kratak domet, em malo komada. Izrael da hoce pregazio bi celu Siriju. Izraelska armija je najbolje obucena armija na svetu. Kad se setim sestodnevnog rata. Izrael razbuczao susede koji su imali stotine ruskih borbenih aviona. Kao sto je neko rekao, tvrdim da bi Izraelski avioni ponizili i ruske. Zato sto niko nema moderna ratna iskustva kao Izrael i USA. Citam neke komentare o maketama. Ma kakve crne makete. Pitaj Boga sta je Izrael sve unistio svih ovih godina sto nije javno publikovao. Cak se i mi Srbi hvalimo sto je NATO unistio nase makete „skupom raketom“. Vi zaista mislite da najbogatije zemlje sveta zale i 100 000 takvih raketa ? Zivi primer vam je sprdanje USA sa tomahavcima. Odradili posao i otisli. Kazemo da nam je uspeh sto nam NATO nije unistio vojsku. Pa nije imao ni sta da unisti. T55 tenkove ? M84 ? Pa Nato nije ni planirao da udje kopneno. Oni su eliminisali nas pvo, kompletnu avijaciju samim tim sto mi nismo delovali. Za 78 dana smo oborili 2 aviona nato. Kakav uspeh ! Pa toliko je oborila i Libija. Od hiljada i hiljada preleta. Na sve to Srbi se i dalje loze na NAJEFTINJJE sisteme Pancir. Ne kupuje Srbija taj Pancir jer je dobar vec samo da bi nesto kupila a da bude JEFTINO. Zato ce doci 10 komada za paradu, Informer ce objaviti 1001 naslov kako smo vojna sila i eto. Pa danasnja srpska vojska je slabija od one iz 1999. Mi 20 godina nismo u stanju da kupimo nekoliko diviziona Buk sistema od svih privatizacija (koje jos uvek traju !). U svakom slucaju samo smo mi Srbi pametni. Neko je pominjao Arape i njihov IQ. E pa imamo onda imamo taj arapski IQ. Cela Evropa sem 2-3 ruska satelita koristi modernu zapadnu tehniku, jedino se mi uhvatili Mig 29 koji u celoj svojoj istoriji nema ni 1 vazdusnu pobedu ! Bas nijednu ! Najneuspesniji avion svih vremena (doduse jeste lep haha) i eto hvatamo se i najneuspsnijih pvo sistema svih vremena ! Ovaj Pancir nije oborio nijednu letelicu. Siriji je uspeh kad obori raketu. Haha. Isto kao i nama ! Cilj je oboriti avion. Da taj avion ne moze da ispali sledecu raketu. Zato sto dalje od ruske tehnike. Posebno ove neproverene. Koliko je Pancir los svedoce i sve te silne izmene na njemu. Prestanite da glorifikujete rusku tehniku samo zato sto sml izgubili rat od NATO. Nato jeste smece, ali zapadna tehnika je za rusku pojam. Parodija je sto nasi mediji konstantno pokazuju rusku tehniku, pa svaka Srbenda je cula za Smerč, Točku, Pantsir, Mig 29, Suhoj…. A sta sve poseduju Svedska, Nemacka, Francuska, Usa i da ne nabrajam jos 50 najbogatijih drzava to niko da objavi ? Za koliko pvo sistema samo niko nije ni cuo. Forsira se samo Rusija. Od te Rusije nema nista. Ne moze da zastiti nikog, nema muda da obori turski avion, kao sto ovi imaju Ruski. Koliko ja znam obaranjem ruskog aviona od strane clanice NATO-a (Turske), otpoceo je rat ? Malo sutra. Kad ce Rusija slucajno smeti da obori Tursku letelicu ? Nikad. Izraelsku ? Nikad. Sto dalje od ruske tehnike to bolje.

Odgovori
B

@Sladjan

Uh…Stigoh do „Rusija prihvati.“ Nemoj više živ bio- prsnuće ti vena na čelu ako se još jednom napregneš da „iznjedriš“ ovakavu rečenicu.

Д

Sladjan—Америка има муда и боље оружије па је 2013 бомбардовала сирију и ухапсила асада.Копнено окупирала Ирак 1991,заузела Северну Кореју,заузела Иран и Венецуелу.Нас држали под санкцијама 10 година и после тога нас растурили очас посла.Нису планирали копнени напад па што онда не укину копнену војску и уштеде ставку у буџету.Израел уништио Хезболах 2006 године и ушетао и Бејрут.Наведи шта све поседују најбогатије земље, шта купује Саудиска Арабија након што је у пракси проверила фантастичне ПВО системе са запада.

Д

Sladjan—Америка има муда и боље оружије па је 2013 бомбардовала сирију и ухапсила асада.Копнено окупирала Ирак 1991,заузела Северну Кореју,заузела Иран и Венецуелу.Нас држали под санкцијама 10 година и после тога нас растурили очас посла.Нису планирали копнени напад па што онда не укину копнену војску и уштеде ставку у буџету.Израел уништио Хезболах 2006 године и ушетао и Бејрут.Наведи шта све поседују најбогатије земље, шта купује Саудиска Арабија након што је у пракси проверила фантастичне ПВО системе са запада.

P

Realno,Rusija je u nekim oblastima zaostajal za zapadom tokom 1970-1980-ih,-ali su proizvelo SU-27 kao i S300 platforme
Sledi raspad zemlje i pauza do 2005.
Odliv mozgova u USA uglavnom.
Nerealno je da u periodu 2005-2018 Rusija nadoknadi taj ogroman jaz u razvoju tehnologije sa zapadom.
Ipak,modernizuju SU-27 (su-30,Su-35) pa prave i prototip novog avion SU-57 sa elementima 5 generacije,iako do danas nije u serijskoj proizvodnji niti uveden u stroj
Iako ne mogu da se porede sa F-15,F-16 ili ne daj Boze F-22, ruski avioni uopste nisu losi,samo kasne u razvoju.
Realno u Siriji, u neposrednoj blizinu je nekoliko baza NATO i USA ;Bahrein Kipar Sicilija) kao i Israel.Dakle,Rusi su u potpunom okruzenju.
Njihov cilj je bio-preokrenuti situaciju u korist vojske Asada-sto su i postigli,a ne boriti se sa Israelom ili Amerikom.
Takodje imaju dogovor sa Izraelom da ih nece gadjati kad je u pitanju Iran.

S

@Banja Luka, nisam razumeo tvoj komentar. Ti pokazi sta od toga napisanog nije tacno ?

@Dane USA ne dozvoljava drugim zemljama da susedi bombarduju njihove saveznike ! Sirija i Iran su navodno kvazi saveznici Rusije. Jedna supersila Rusija je prisutna u Siriji sa 2 baze, lovcima, bombarderima, nabodno najboljim PVO sistemom S 400 na svetu, sa modernim brodovima, pa jedan Izrael se sprda po teriotiriji Sirije. Izrael se sprda sa Sirijom, kao Nato sa nama. Koja je svrha Rusije u Siriji kad jedan „mali“ Izrael rusi suverenitet i bombaruduje upravo rusku modernu tehniku u rukama Sirijaca ? A citam i ove neverovatne odbrane.

Ispada sa svaki unisteni Pantsir nije imao posadu. Mozda jeste jedan, nisu svi. Ocigledno je da je taj PVO beskoristan, jer Izrael kao i svaka normalna drzava koristi moderne borbene avione. Ucinak Buk i Pantsir sistema u Siriji je jedna velika nula. Nisu oborilo ama bas nista. Ni od Izraela, ni Usa, niti Turske. Obore poneku krsyarecu raketu i to je uspeh ? Pa te zemlje imaju raketa na izvolite.

Sudijsku Arabiju ne bih komentarisao. Bogata drzava, kupuje sve i svasta. Od stotina americkih borbenih aviona, do kineske i ruske tehnike. Evropske. Kupuju sve sto mogu. Nemaju limit. Jedino sto su mutavi da to koriste u Jemenu.

Pa koliko znam Irak je rasturen sa smesnim gubicima. Da li si ti svestan koliki je Irak ? Ameri kad nesto naume to i urade. Uzeli nam Kosovo, vratili Afganistan u kameno doba, rasturili Siriju u bronzano doba, a sto se tice S. Koreje ona ne bi stigla da stisne crveno dugme. Nestala bi sa mape sveta. USA ne bi. Ne hvalim ja USA, samo pokazujem kako radi jedna supersila sa mudima, a sta radi Rusija bez muda.

@Dusan e pa vidis to si dobro rekao. Su 27 i s300 jesu dobre platforme. Niko ne spori kvalitet Suhoj aviona. No Mig 29 je najgori avion u istoriji vazduhoplovstva sa 0 vazdusnih pobeda. A Pantsir ima 0 oborenih aviona. Eeeee da Srbija ima bar taj Su 27. To je druga prica. Ne prelazi dzabe Belorusija na rodjaka Su 30.

Generalno ljudi, pa zamislite vi koja je to sramota da drzite najmocniju tehniku (Rusija) u jednoj Siriji i onda je prepustite da je tuce ko stigne iz vazduha ? Pa neka lepo Rusija rasporedi PVO sisteme po celoj Siriji pa da vidimo koliko je dobra ruska tehnika. Tek cemo se mi nagledati ovih Pancira. Ucinak sirijske PVO ne cista 0. Slicno kao i nase.

C

@ Sladjan
„Pantsir ima 0 oborenih aviona“
Pantsir je oborio F-4 turskog ratnog vazduhoplovstva blizu Latakije jos 22-og juna 2012.godine.
Posto sam ekonomista po struci odgovoricu i na Vas post o 50 najbogatijih zemalja svijeta. Na Vasu veliku zalost u 50 najbogatijih zemalja svijeta su i Rusija i Kina i Indija i Indonezija i Brazil (i sve one koriste rusku vojnu tehniku) i jos mnogo zemalja koje nijesu clanice NATO I EU. S-300 posjeduju i mnoge clanice NATO-a kao npr Bugarska, Grcka, Slovacka.
Jedan Pantsir kosta oko 15-16 miliona dolara. To je za Vas jeftino? Nevjerovatno. Ne kupuju se PVO sistemi i ostala vojna tehnika gospodine zato sto su jeftini vec zato sto odredjena drzava smatra da ce joj najbolje odgovarati. Korisnici Pantsira su i Oman, Jordan, Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati koji imaju mnogo veci standard i od Srbije i od Sirije. Jesu li oni u zabludi? Ili mozda nijesu citali Vase opservacije o njemu?
Prvo ste rekli da je jedini ozbiljni pvo sistem koji Sirija posjeduje je Buk M1 i da bi Srbija trebalo da ga nabavi, a onda u drugom postu kazete da taj sistem nije oborio nista i da je nula. Kontradiktorne izjave?
„Ucinak sirijske pvo je cista nula“ F-16 oboren od strane S-200 – da li Vam to zvuci poznato?
I ostavite se spominjanja genitalija svako malo covjece. Ovo je ozbiljan portal o vazduhoplovstvu a ne ring.

S

@Crnogorac na vasu srecu i ja sam ekonomista po struci. Jeste malo. Pa valjda znate koliki je BDP jedne zemlje. Nego objasnite vi nama kako jedna izolovana zemlja tipa S. Koreje, ima naoruzanu armiju do zuba, nuklearne rakete, a ima stanovnistvo u rangu bivse SFRJ ?

Samo sam to cekao. Znaci Pantsir je oborio (necu ni da proveravam izvor, verujem vam) neverovatni F4 iz 1960 godine koriscen u Vijetnamu. Pa super. Nama ce to odlicno da posluzi. Znaci sada americka tehnika nije stara ? Zemlje koje ste naveli (sem Kine) kupuju i americku i rusku vojnu tehniku. Na primer Indija i Venecuela. Bugarska i Grcka imaju S 300 koji verovatno vise i nisu funkcionalni. Ili nemaju resurse. Zna se kad su te zemlje nabavile te sisteme. Zna se i da je Grcka prvu raketu iz s300 ispalila u NATO vezbi. Tacno je, postoje par zemalja istocnoevropskih zemalja koje imaju par sovjetskih sistema, no ne mogu da nabavljaju nove. Ili se muce kao Bugarska sa Mig 29, a mole Boga za F 16. Korisnici Pantsira su sve vojno inferiorne zemlje. Pantsir je svoju ubojitost pokazao u Siriji. Apsolutno smesan sistem. Verovatno zato Rusi rade 10 dorada. Izbacuju verzije brze nego mi prototipove zastarelog oruzja tipa Lazar koji nije ni 20% onoga sto moze Patria.

Pa tacno. Buk M1 u Siriji se pokazao kao nula. No posto Srbija uporno nabavlja rusku tehniku, Buk m1 je za Pantsir svemirska tehnologija. Oba sistema ne sluze nicemu. Buk se jedino okej pokazao u Gruziji upravo protiv Rusa.

Prosto ne mogu da verujem koliko su zaludjeni neki likovi. Pobedili smo NATO na 2 oborena aviona. Libija je pobedila NATO na 2 oborena aviona. Ma i Sirija je razbila USA, Tursku i Izrael. Napominjem, ruska vojna tehnika je bezvredna. Ako bas moramo da kupujemo pvo od njih, minimum Buk. Pantsir je beskoristan sto se dokazalo u Siriji. To sto neke zemlje tipa Oman narucuju rusku tehniku, meni je smesno. Ruska vojna tehnika se u svakom ratu pokazala prevazidjenom. Pa niko ne moze da nadje 1 ruski sistem bilo koje vrste (pvo/avioni) u zadnjih 25 godina koji ima pozitivan skor sa zapadnom tehnologijom. Na 100 ruskih aviona, padnu 5 zapadna. Slicno i sa PVO. Pantsir je smece od oruzja i Izraelci se toliko sprdaju sa njim da kace jos i slike. A gde su oni izgubljeni bez slika. Nikada ruska tehnika nije dobila nijedan rat. Irak, Sirija, Libija, Srbija, Afganistsan, S. Koreja, lista je preduga. Izvinjavam se za genitalije, doktore. Vi nikad niste culi za tu rec. Izvinjavam se vasem „patrijarhatu“, te se izvinjavam za slom zivaca, prouzrokovanom recima : „muda“.

B

@Crnogorac

„…zastarelog oruzja tipa Lazar koji nije ni 20% onoga sto moze Patria“

Da li Vam je sad jasnije? Manite se ćoravog posla, ljudi su na „radnom mjestu“, zlo i naopako. Sačuvajte živce i pročitajte komentare ljudi koji imaju jedan te isti nick više od godinu dana. Vrijedi- ima dosta zanimljivih i stručnih viđenja po mnogim temama. Lijepo Vas pozdravljam!

C

@ Sladjan
Jedna poucna prica – U drevnoj Grckoj kod jednog potoka susrela su se dvojica Atinjana. Jedan sa jedne a drugi sa druge strane potoka. Potok se mogao preci samo preko starog brvna koje je bilo tako uzano da ga je samo jedna osoba mogla preci, druga je morala propustiti i cekati na svoj red. Pogledaju oni jedan drugog, kad ce prvi – Ne uklanjam se ja svakoj budali koja ovuda naidje! A drugi ce mirno – Ali ja da, prodjite slobodno gospodine!
E pa prodjite slobodno gospodine Sladjane!

C

@ Sladjan
Vi onda samo komplikujete stvari i bespotrebno ovoliko pisete. Umjesto lose ruske tehnike kupite dobru americku i gotovo. I ja cu Vam od srca cestitati na nabavci kao dobar susjed, bez ikakve ironije i zluradosti. To sto ja preferiram rusku tehniku u odnosu na zapadnu ne znaci da o zapadnoj mislim nista lose, naprotiv. Procitajte na primjer moje odgovore uvazenom kolegi Omniameamecumporto i vidjecete.
Sto se tice ovog „doktor“, Vas sarkazam nije na mjestu. Cuo sam naravno za spornu rijec i na Vasu zalost nijesam dobio slom zivaca. Izbor rijeci je stvar licnog izbora, Vi ste slobodni da kazete i napisete sto zelite. Poticem iz siromasne Pravoslavne Hriscanske familije, svi smo rodjeni i odrasli na ljutom crnogorskom krsu. Ja sam prvi od svog roda zavrsio fakultet. Ali u mojoj familiji se NIKAD nije cula psovka, iako ni djed, ni baba, ni otac, ni majka nijesu imali akademska zvanja. Patrijarhat nas je odrzao stoljecima. Sad nam sa zapada porucuju da je to relikt proslosti, da smo zaostali, da treba da se „moderno“ ponasamo, da idemo u korak sa sadasnjicom…
Uglavnom, zelim Vam da ne prodjete kao nasa vojska (svedena na jedan bataljon) i da nabavite savremene avione, pvo sisteme i tehniku koju Vi zelite!

C

@ Banja Luka
Potpuno ste u pravu dragi prijatelju – ali sto cu kad sam emotivac pa planem odma :-)
Propaganda koja se obrusila svom silinom na Crnu Goru da udje u NATO savez sad polako krece ka Vama. Nek Vam je Gospod Bog u pomoc!
Veliki pozdrav od istinskog Nacionalnog Crnogorca!

B

Crnogorac, ne razumijem sto hoces kazati.
Svijet se dupkom izmijenio nekoliko puta za naseg zivota.
Evo, meni je 40 i za svojeg zivota sam se osvijedocio velikim promjenama u svijetu oko mene.
Ne drzi me za rijec sada, govorim iz osobna iskustva, ja kako kontam taj svijet oko sebe…..ovo je svijet pojedinca a ne kolektiva.
Pojedinac je slobodan i pozvan birati svoj put neovisno o kolektivu.
Pojedinac ne ovisi vise o kolektivu kao u vrijeme tvojeg/mojeg oca/djeda/pradjeda.

Usporedbe radi, kolicina informacija koja je tebi danas na raspolaganju na dnevnoj bazi je ekvivalent kolicini informacija kojoj je npr tvoj djed bio izlozen tijekom cijelog zivota.
Osobno mislim kako ne moram svoj put bazirati na stajalistima minulih generacija niti svoju sudbinu vezivati za sudbinu kolektiva.

Danas nema emocija…samo interes.
Emocija zadrzavam za sebe i svoju obitelj.
Van toga, samo goli interes i nista drugo.

C

@ Beduin
40? Onda smo vrsnici, mislio sam da ste stariji :-)
Salu na stranu, slazem sa sa Vama. Interesi postoje otkad je svijeta i vijeka, ne samo danas. Mozda je prije bilo vise altruizma i saosjecanja. Sramota je bilo „misliti samo na sebe“. Vazda je bio pojedinac ali vazda je bio i kolektiv. Sami biramo put ali imamo i druge dobre i lose uticaje tokom zivota (npr. vaspitanje, okruzenje, prijatelji…). Da se ne bih pretvorio u los udzbenik sociologije za srednju skolu ispricacu Vam dva dogadjaja.
Moj djed je (mozda zvuci nevjerovatno) proputovao vise od mene. Godinama je zivio i radio u Argentini, Francuskoj… Imao je samo jedan razred osnovne a bio je beskrajno mudar i dobar covjek. Dva puta je odlikovan za hrabrost u cuvenoj Bregalnickoj bitci. Govorio je „Radje bih cuo da je neko ubio mog sina, no da je moj sin ubio nekog“. Jednostavno nikome nije zelio da pomisli zlo a ne da ga ucini. Ja danas imam mnogo informacija, ali da li sam mudriji i bolji? I da li smo svi mi mudriji? I koliko su te informacije tacne? Samo su dostupnije – jedan klik i eto me u Ameriku, Rusiju, Kinu, Butan… Ovo nije kritika tehnologije nego nas samih – ne koristi se mozak dovoljno, samo se „klika“.
Drugi slucaj se zbio prije par godina na proslavi Krsnog Imena mojih prijatelja. Jedan naglo „osvijesteni“ Pravoslavac (samo verbalni razumije se) rekao je tada: „Moj otac je bio komunista. Ali ja sam vjernik jer je moj djed bio vjernik“. On je znaci vjernik ne zbog vjere no zbog djeda tj. zbog tradicije. To je potpuno pogresno. Covjek treba da bude vjernik (ako hoce naravno jer sve je sloboda izbora) zbog sebe.
Pozdrav za Vas i za Vasu familiju dragi prijatelju!

C

@ Beduin
Jedan mudri Amerikanac je na pitanje sto je tradicija odgovorio da je to skup duhovno vrijednih stvari iz proslosti kojih se trebamo drzati u sadasnjosti. Znaci samo vrijednih stvari. To je bila poenta mog posta – ja se drzim svega onog dobrog u proslosti sto su cinjeli moji preci – cestitost, postenje, pozrtvovanje, odgovornost… Necu da bi dobio toplu vodu za pranje i kupanje je zagrijavat na ognjiste no cu upalit bojler. Necu odit pjeske 100km no cu koristit auto, autobus, voz itd. To je smisao tehnologije – da nam olaksa zivot. Na nama je da ga ispunimo ostalim sadrzajima.

B

Tocnije, 18 mi je s 22 godine iskustva 😉

C

@ Beduin
Jedan moj skolski drug je na proslavi 20 godina mature u jednoj zivopisnoj kafani na primorju rekao: „Nekad smo bili mladi i lijepi, a danas smo samo lijepi“ :-)

A

@ Sladjan

Nisam siguran da razumem logiku.

Premise:
– treba kupiti zapadnu tehniku
– ruska nije nikakva, Pancir ne valja, Mig-29 najgori

Ok… Protiv koga ratujemo?

Ako je protiv USA – ne vredi niša. Leteći tanjiri jedino…

Bugarska? Na kopnu ima što i mi ali više, na nebu slično ali su jači u PVO. Pariramo i sa tom ruskom
Hrvatska? Malo jači na kopnu, malo slabiji u vazduhu, opet pariramo i sa tom ruskom
Bosna? Dali im svašta, ali opet ništa spektakularno nemaju

Albanija? Nema niša, samo pešadijsko *(osim ako im ne daju)

Dakle… Šta god da kupimo, a glupo je da ne kupimo ništa, mi ne možemo da izdominiramo ni nad jednom od susednih država.

U odnosu na Albaniju i ajde, Bosnu – imaćemo neki potencijani asimetrični sukob. U tom slučaju, treba nam šta god što može da puca sa neba. I nešto da obori dronove, ako ovi i to budu imali.

I to je to… Pancir – što da ne?
Mig-29, šta mu fali. Protiv čega ide – to je to
Orao, može šta je i pre mogao…
Te kineske bespolotne, super, mogu da posluže

Ako ovi dobiju neke opasne MANPADS – pa ništa, šta ćemo…

Helikopter svaki mogu da sruše ako proleti blizu, Su-25 je padao, A-10 u penziji čovek, AC-130 je mega cool, mada je i on deda, a i on je padao u Iraku od MANPADS

I da nabavimo F-22 u zamenu za Tesline zrake smrti, super, poobaramo sve što leti u usedstvu. I?

R

@Crnogorac
Svaka čast na kulturi rasprave i na poštivanju pravih tradicionalnih vrijednosti u suvremenom životu kada skoro svi te vrijednosti zaboravljaju, negiraju ili ih se pomalo srame…. A kako poštovati tuđe, ako svoje ne poštuješ?

C

@ Robi
Hvala Vam na lijepim rijecima dragi prijatelju! Mada iskreno, rekao bih da je na ovom portalu visok stepen kulture rasprave – ponekad iskrsne neka varnica u zaru verbalne borbe, ali skoro nikad se ne predju granice pristojnosti. Ja sam napustio za sva vremena pracenje nekih vojnih foruma (My city military npr) zato sto su te granice u odredjenom trenutku predjene. A cim se granice pristojnosti predju odma dodje do vrijedjanja, prostakluka, govora mrznje i na kraju nazalost sve izgubi svoj smisao i sa verbalnog predje na fizicki obracun. Vazda se rukovodim rijecju cuvenog vojvode Marka Miljanova Popovica koji je na pitanje ceskog etnologa Jozefa Holeceka da mu pojasni sto je cojstvo a sto junastvo sazeto odgovorio – Junastvo je braniti sebe od drugoga, a cojstvo je braniti drugoga od sebe.
Slazem se u potpunosti sa Vama za tradicionalne vrijednosti, sve ste ispravno rekli. Danas je cini mi se izgubljen osjecaj za stid. Ono sto je prije bila sramota sad ide na svijetlo dana. I Vas i mene i sve odje na portalu roditelji su ucili da posteno koracamo kroz zivot. Moramo se svi i na svakom mjestu boriti za ocuvanje pravih vrijednosti.
Lijep pozdrav!

д

Slađan -Ирак је растурен али које године , што није растурен 1991 него 2003. Морало је мало да се обавештајно ради , да се покупују Ирачки генерали ( сети се само нашег Перишића, а човек био начелник генералштаба) , и шта је на крају резултат у Ираку , ко тамо има већи утицај Америка или Иран, у ираку су само склинули Садама са власти кoји је био брана Иранском утицају, Ирак се лагано осамостаљује купује руско оружје (твоје омиљене Панцире), што се Афганистана тиче он никада није ни изашао из каменог доба , тамо су већ скоро 20 година и шта је резултат , колико трошкова, колико мртвих и на крају ће да се повуку и талибани су поново на власти. Северна кореја је тамо где је и била , није одустала од нуклеарног оружја, није променила власт вероватно зато што неби стигла да стисне црвено дугме. Панцире је Русија правила за своје потребе , као део свог ПВО система , колико Сирија има панцира , колико букова торова, колико радара ,вероватно недовољно да се ефикасно заштити територија ( главни узрок пораза у долини Бека је непоштовање правила употребе за средства ПВО). Нато се ни у једном тренутку није спрдао са нама , да се спрдао ми би завршили као Ирак 2003 године , циљ Нато операције је била агресија са радикалним циљем, да је нато био ефикасан 1999 ми би у року од 3 дана остали без целокупне ПВО , а након тога би имали најмање 30000 мртвих војника и најмање 30% уништене технике и дошло би до тоталног распада војне организације и окупације целе Србије. ( тако је било у Ираку 2003). Што тај моћни Израел не ушета у Либан и не уништи Хезболах, кад је тако моћан -2006 године ангажовали су 30 000 војника , стотине тенкова и целокупну авиацију и шта је резултат- убијање цивила и разарање цивилне инфракстуре Либана , Хезболах је тамо где је био и ради што је радио. Навео сам Саудиску Арабију због куповине С-400 који наводно не ваља ,а већ поседују супериорни Патриот и остали западни ПВО који не може да их заштити о Хута , који немају модрено оружје имају сандале и иранске ракете. Тако да мораш да схватиш да Америка није сила са мудима већ сила са парама које сама штампа и тиме подмићује и купује оно што је на продају , а много улажу и у маркетинг о својој снази и непоедивости. На карају приче прогласиће победи и повуће се из Ирака, Афганистан , Сирије.

Odgovori
S

Postujem Vase misljenje. NATO se itekako sprdao sa nama. O tome je govorio i bivsi predsednik USA. Jedini razlog zasto nismo vraceni u kameno doba, vec samo bronzano je podatak da smo zemlja u Evropi. Znate, NATO je mogao da nas izbrise sa kugle zemaljske. Kazete da Sirija nema Buk, Tor, Pantsira da se efikasno zastiti teitorija od zemlje koja je MANJA od AP Vojvodine ?! Pa sta ce to onda nama ? Pantsir je beskorisno oruzje. Vise stete bi nanela nasa Neva. Ako niste primetili sve zemlje korisnice ruske opreme se iskljucivo brane. Ne mogu da napadaju. Nemaju mogucnost. Sve zemlje ruske opreme gube ratove i teritorije. Nato da je hteo Postovani vratio bi Srbiju u doba jure. Dokazali su sta znaci vazdusna nadmoc. Nato bas da je hteo (a delimicno je i radio to), sravnio bi nam sve rafinerije, hidrocentrale, releje, ubio bi Boga u nama. Nato je ipak ogranicio sebe. Iako su nam naneli desetine milijardi stete, mogli su 1000x vise. Njihovi avioni su preletali nas kao da nisu na teritoriji druge drzave. Pa 2 aviona na nekoliko hiljada preleta su cist dokaz efikasnosti naseg PVO. Plus, ta nasa tehnika tj JNA tehnika nije bas bila praistorija 1999te. Danas jeste. Tada nije. To je jos jedan dokaz inferiotnosti ruske tehnologije. Tako bi prosla u SFRJ tkzv. 4 armija u Evropi (4. po gluposti). Jedini fazlog zasto nismo zavrsili kao Irak je dobra volja NATO. Pa taj Irak je imao daleko bolju vojsku od nase, pa je zavrsio kako je zavrsio. Ako je istina da opet uzimaju rusku tehniku, posle donacija (cak i Srbije) tenkova t55, onda su zaista glupi. Parodija je na primer da Iran, neprijatelj USA najvece gubitke protivnicima je naneo sa americkim F 14. Koje i danas koriste. Sto se tice mrtvih vojnika NATO da je zeleo, mi bi bili pustinja. Manite me mitova o herojskoj srpskoj vojsci. Sluzio sam vojsku
Vojska Srbije i JNA su smesne price gde vojska 80% vremena kopa asovima i sadi cvece. Koliko je JNA doktrina jadna vidi se u odbrani razbijanja SFRJ. Ej pa moj otac mi pricao. Bio je tenkista t55 u Vukovaru. Slali nase tenkove bez pratnje pesadije. Kaze da je zvonilo od metkova. Ostao je ziv jer Hrvati nisu imali protivtenkovske rakete. Tako da Vojska Srbije i JNA su smesne. Mi mozemo da se slazemo ili neslazemo, no cinjenica je da americka oprema i evropska redovno odnosi pobede nad istocnom. Nazalost tako je.

M

Slazem se potpuno a Sladjanom, NATO je mogao da nas potpuno devastira a to se nije desilo jer smo mi ipak u Evropi a i nije bilo potrebe, par dana bez struje i vode i Srbi su spremni na pregovore. Fora je sto je i stanovnistvo kapiralo da su zaisa samo odredjeni objekti a (ne celo drustvo) ciljevi. Kako recimo objasniti gadjanje trafoa na Bezanijskoj kosi kod stanice 75, posle cega su svi istrcali napolje da vide sta se desilo? Ja samo bio tamo, sve je izgledalo kao neki vasar, crni dim na sve strane a stotine ljudi trce napolje da izvide situaciju? Zar ne bi bilo logicno bezati u podrume? Taj narativ o uspesnoj odbrani, pa onda „obnovi i izgradnji“, prvo je plasirala tadasnja vlast (kao da se nista nije desilo), dok u zadnje vreme ti isti likovi iz devedesetih, koji su uspeli da se rehabilituju, peru svoje biografije i predstavljaju se kao pobednici. Deo veterana je naravno s pravom ponosan na svoj angarzman 99. ali stvar treba posmatrati iz sire (politicke) perspektive.

D

@Sladjan
Mogao je NATO da unisti VJ i Yugoslaviju za 30 min. nuklearnim udarom .
Mogao je i konvencionalnim oruzjem lako i brzo da unisti infrastukturu ali za unistavanje vojske bi morao ukljuciti ogromne resurse .
Na Pastriku su vodjene pesadiske borbe, zahvaljujuci vazdusnoj dominaciji potpuno su izolovali bojiste i jedinice VJ podpuno odsekli .
Dejstvovali su strategiski bombarderi na male jedinice , toliko su nisko i sporo leteli da se videlo kako otvaraju vrata na kontejnerima sa bombama, padobranci su objasnjavali granicarima da ako se vrata otvore iznad njih bombe ce pasti iza njih. Za nima su dolazili A10 i gadali ranjene i dezorijentisane .
Posle 14 dana zestokog bombardovanja VJ ( bez podrske PVO) je odbranila teritoriju i pretrpela relativno male gubitke . Svima je bilo jasno da bi kopnena invazija na YU tesko isla i pored vazdusne dominacije.
Ne znam politicke planove ali vojnici NATO su pre svega zeleli da ubiju vojnike VJ dejstvovali su kasetnim bombama po osmatrackom radaru, raketama po avionu koji pada itd.
Uzimajuci u obzir sredstva koja su angazovali nisu bas u tome bili uspesni .
Moze se reci da je VJ bila herojska, samo onaj ko je glup ili zlonameran moze to da osprava. Voleo bih da vidim NATO pilota kaji bi poleteo da se nasao u situaciji kao piloti VJ isto vazi i za ostale rodove.
Rec dve o JNA i zavrsavam . JNA je bila u rasulu lojalnost staresina iz republika koje su se otceplivale je bila diskutabilna. Puno kontradiktornih komandi, dezertiranje na svim nivoima, zarobleni garnizoni u gradovima . Ni jedna vojska ne bi mogla da funkcionise sa toliko “izgubljenih” staresina i vojnika.
JNA se raspadala slicno kao i SFRJ i nije bila operativna .

m

Mislio sam da je jedan Dusan Petrovic. Sladjan je na dobrom putu da ga nadmasi u svemu. Ja sam 99god. slusao CNN, radio slobodna evropa, BBC gde gen. Klark, zatim Klinton, Bler i neki kongresmeni govore da ce VJ biti desetkovana a Srbija vracena u kameno doba. Zar nisu sve to uradili sto navodis? Sem desetkovanja vojske ali ne zato sto nisu hteli vec nisu mogli. Jedino im je ostalo takticko nuklearno oruzje. Razmere zlodela jos uvek se ne mogu sagledati. Drugo za koliko vremena je Irak bacen na kolena 91god. i 10tak godina kasnije. Da ga ne pretera malo?

Odgovori
C

Da stanem malo u odbranu Dusana Petrovica, mada njemu to nije potrebno. S njim sam imao vise rasprava na ovom portalu. I svaki put iako imamo dijametralno suprotna gledista na stvari bio je korektan u diskusiji. Nikad nije bio prost i nepristojan. Inteligentan, strucan i kulturan. Svjetski covjek. Takvi su i skoro svi drugi moji oponenti – Igor, Omnia, Beduin, Insajder… Da Vam se mili da raspravljate sa njima, sa ljudima. Od njih sam i naucio mnoge stvari. Ne zivim u zabludi da cu promijeniti njihova gledista ili da cu ih verbalno „nadigrati“. Ni jedno ni drugo mi nije cilj. Odje sam samo da iznesem svoje misljenje, da ga sucelim sa drugima i da nesto naucim.
Pozdrav za Vas dragi prijatelju!

S

Ne znam ko je Dusan, ali znam ko sam na postovani Mateuse. Jedan Izrael je u stanju da ratuje sa vise drzava istovremeno koje su teritotijalno visestruko vece, brojno nadmocnije, jadan NATO nije unistio VJ. Koji vic. Pa to sto smo mi sakrivali vojnu tehniku ti je dokaz kakvu vojsku imamo. Inferiornu. Brate mili to je kao da se ti sakrijes u nekoj garazi u Srbiji i sad na tebe treba da nadjem. Pa normalno da NATO nije unistio sve tenkove, jer mu nisu bili meta, a tenkovi nisu ni dejstvovali ocigledno. Zasto malo ne proguglas sta nam je uradio sa avijacijom ? Unistio je u potpunosti sem nesto Migova 21 koji su dobili naredbu da nalete. O broju unistenih helikoptera da ne pricam. U kakvim Vi zabludama zivite. Kakvo bre takticko nuklearno oruzje. Kapitulirali smo i izgubili teritoriju bez da je jedan vojnik NATO krocio na tle Srbije. Nije sramota poraz od takve supersile, sramota je sto se nabavlja neperspektivno oruzje kao sto je Mig 29, smesno oruzje tipa Lazar, ne nabavljaju se PVO sistemi, ma nista nismo naucili. Pa jedini moguci potencijalni neprijatelj Srbije je NATO pakt. Oko nas je 100% NATO. Iako ne mozemo da ga pobedimo, mozemo da ga odvratimo ili da ubojitije delujemo. Da li vi zaista verujete da je Pantsir kvalitetno oruzje u nasem okruzenju ? Od Vojske Jugoslavije, tj Vojske Srbije i nije ostalo nista vredno. Koji ce nama djavo Pantsir. Neprijatelj dejstvuje sa velikih daljina. Kad jedan Izrael dejstvuje sa raketama od preko 150+ km dometa, zamislite kakav je tek kapacitet NATO ? Ovaj nas ludi narod se raduje bilo cemu. Da smo kupiti tenk t55 proglasili bismo sebe za silu u regionu. Trebalo bi se osloniti na proverenu zapadnu tehnologiju. Ako vec nemamo para (mi nikad nemamo para za vojsku, pa ne znam kakva nam je to drzava onda), trebali bi uzeti jeftinije kineske sisteme dalekog i srednjeg dometa. Pantsir sam za sebe ne sluzi nicemu osim u viseslojnoj odbrani koju mi nemamo. Toj Siriji na kraju rata nece ostati nijedan. Osim ako ih ne sakriju kao mi nasu vojsku cuvene 1999. Nije poenta hvaliti se neizgubljenom tehnikom, kad se upravo zbog smesne vojske drzava vratila u bronzano doba. Sta ti sad vrede sacuvani tenkovi ? Otisla teritorija, razorena drzava, standard gori nego u Africi ? Ta ruska mitomanija nas je vise puta kostala glave. Hrvatska koliko god da je isto smesna pametnije ulaze u vojsku ili bar pokusava. Imaju bolje nemacke haubice, imaju bolja oklopna vozila (Patria), imace i bolje vazduhoplovstvo ako se docepaju F16 pa makar to bio i block 40. Americka i evropska tehnika su dokazane u ratovima. Ruska nije. Kineska nije. Treba presecu. Bio bih srecniji da je vojska Srbije kupila na primer francuski Mirage, koji uspesno koristi i Indija. Isto dokazani avioni. Ovako imamo Mig 29 i vadimo se na Air Policing. Jeste, sluze i za air policing, ali po toj logici za to vam je dovoljan i Mig 21. Ovi nasi Mig 29 su opet glineni golubovi. A niko na svetu me nece ubediti da Srbija 20+ godina ne moze da zameni avione koji kostaju manje nego 1 autoput. Vidim da ovim portalom, mahom dominiraju proruska misljenja, ali nije to sve tako crno-belo. Npr F 16 je dokazan avion koji poseduje pola Evrope. Ne cudi me zelja Hrvata da ga kupe u ovom ili onom obliku. Srbija uporno kupuje najjeftiniju rusku vojnu tehniku. Hajde da ta tehnika nesto vredi (izuzetak je Mi 35 – odlican helikopter), vec ne vredi nista. Proglasavamo se za regionalnu silu dok nam opet ne opale samar kao 1999. A toliko smo jaka sila sa tom raspalom ruskom tehnikom, da se sa nama sprda jedno Kosovo, kamoli NATO. Prestanite Postovani da zivite u uverenju kako smo mi se dobro nosili sa NATO paktom. Gubici su bili verovatno 1:100000 u nacinjenoj steti.

v

Sladjane je si li ti sluzio vojsku uopste i sta si radio i koliko si imao godina 1999?Nato je odradio posao jer je mogao da racuna na ogroman broj ljudi koji bi zbog noci na splavu i novog smart fona prodali i oca i majku a kamoli otadzbinu.Uvjek su mogli da racunaju na izdajnike medju politicarima i spijune medju generalima.Da li si vidio onaj snimak od prije neki dan kako kanta SU 27 otjera najuuspjesniji americki avion F15?Nije sve do tehnike puno je i do mosnji!Mi smo u sustini kukavicki narod postali i zato smo tu gdje smo.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

Po meni je ovo pametan i logičan korak. Ne razumem zašto toliko polemike oko toga. Lično mislim da je sistem veoma sposoban i specifičan u onome što najbolje radi. Idealan je za američku vojsku rasporedjenu po bazama na Srednjem Istoku pa i u Južnoj Koreji. Čudi me jedino da do sada nisu uveli ID za…

25. Aug 2019.Pogledaj

Vlad na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

Ed, pa zašto onda kupuju taj sistem od Izraelaca a ne od svoje firme?

25. Aug 2019.Pogledaj

Vlad na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

"У сваком случају добар је за заштиту војни јединица које су у сукобу са непријатељом који је на ниском технолошком нивоу и који нема велику ватрену моћ" Uloga i uspešnost ID sistema predstavljeni u jednoj rečenici. Bravo Dane. Pored Pancira, ovaj sistem nam danas uopšte nije potreban. Na šta su spali Ameri kada kupuju ovakav…

25. Aug 2019.Pogledaj

Vojislav na: Er Srbija ovog leta 140 čarter letova više nego prošle godine; Aviolet ponovo do Hurgade

Svaka pohvala za posadu i uslugu,leteli smo do Bodruma i nazad sa njima neki dan,13.8-23.8.Najbolji ste!!!

25. Aug 2019.Pogledaj

Oddball na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

Iron Dome je samo dio višeslojnog izraelskog sistema PVO koji ide od Dome-a, Barak-a, Arrow-a do Davidove praćke. O uspješnosti do sada ne vrijedi pričati, sistem osmatranja, javljanja, dejstva (kao i sistem obavještavanja i evakuacije civila i naselja) im je među najboljim u svijetu, šta god mi pisali. Jedino što ovaj sistem može ugroziti je…

25. Aug 2019.Pogledaj

Send this to a friend