BEG airport status
[ANALIZA] Koliko će Srbija potrošiti novca za novu vazduhoplovnu tehniku? Cena remonta, dorada, modernizacija, i svih nabavki koje su vezane za 6 doniranih i 4 starija srpska aviona trebalo bi da bude 185 miliona evra / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

[ANALIZA] Koliko će Srbija potrošiti novca za novu vazduhoplovnu tehniku?

Prilikom poslednjeg susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se dogodio pre mesec dana na marginama foruma ‘’Pojas i put’’ u Pekingu, u zajedničkoj analizi odnosa Srbije i Rusije jedna od tema sastanka dva predsednika bila je i vojna saradnja.

U izjavi za medije predsednik Vučić je istakao da su u prethodnom periodu dogovorena plaćanja od oko 619 miliona evra za različite vrste naoružanja iz Rusije. On je tom prilikom dodao i da će Srbija do kraja godine isplatiti više od 60 procenata te sume odnosno oko 360 miliona.

Najmodernija verzija čuvene 24-ke za sada dobro prolazi na tržištu. Četiri srpska helikoptera Mi-35M trebala bi biti isporučena u prvoj polovini 2020. / Foto: Branislav Milošević, Tango Six

Imajući u vidu koje su sve nabavke iz Rusije do sada objavljene moglo bi se zaključiti da je cifra od 619 miliona evra (oko 690 miliona dolara) samo za rusko naoružanje prevelika i da se taj novac odnosi i na oružije koje je nabavljeno na zapadu, u Belorusiji kao i u NR Kini.

Šest lovaca MiG-29 koje je Rusija donirala Srbiji, uvedeno je u operativnu upotrebu, a neki od dosadašnjih glavnih troškova njihovog aktiviranja obuhvatili su transport, predizvoznu pripremu, generalni remont jednog aviona, remont manjeg obima na preostalih pet aviona, produženje životnog veka, remont određenog broja motora, dovođenje ruskih aviona na nivo postojećh (približan standard MiG-29SD), nabavku rezervnih delova, zemaljske i druge opreme.

Jedan od tri starija srpska aviona koji su prošli kroz remont i produženje životnog veka / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six

Kroz remonte su prošla i tri srpska aviona koji su već bili u naoružanju kojima je takođe produžen životni vek. Takođe su pretrpeli određene dorade među kojima su i one koje su vremenom nastale iz iskustava održavanja po stanju a to je i princip po kojem će se u budućnosti održavati srpski avioni.

Odmah nakon što je objavljeno da Rusija donira šest MiG-ova 29, zvaničnici su saopštili da će čitav aranžman koštati 185 miliona evra i da se ta cena odnosi i na 4 domaća primerka, ukupno na 10 aviona. To bi trebalo da bude potrošeno u ukupno tri faze od kojih su dve već realizovane, treća koja je već započela podrazumeva viši nivo osavremenjavanja aviona i ona bi, kako je ranije najavljeno trebala da bude završena do kraja 2020. godine. Uz to ostaje da se tada izvrši i remont još jednog aviona (jednog od 4 koje je Srbija imala pre ruske donacije).

Četiri remontovana i modernizovana bivša beloruska MiG-a 29 mogla bi koštati oko 40 miliona evra / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Tokom ozbiljnije modernizacije avionima će biti dorađen radar, sistem za upravljanje vatrom i druga elektronska oprema, biće integrisane nove rakete vazduh-vazduh ali i ubojna sredstva vazduh-zemlja. Neminovna je dakle, osim paketa modernizacije, nabavka određene količine vazduhoplovnog naoružanja što može biti veliki izdatak. Primera radi cena jedne rakete vazduh-vazduh R-77 kreće se oko milion dolara.

Kada je reč o četiri lovca MiG-29 koje je donirala Belorusija, već smo preneli vest da će oni biti isporučeni početkom 2021. godinekao i da će najverovatnije stići modernizovani. Kako je rok za završetak radova gotovo dve godine može se pretpostaviti da će to biti, osim generalnog remonta, ujedno i modernizacija odnosno da će to ustvari biti nešto slično ako ne i isto kao faza tri, kao i 10 postojećih 29-ki i bivše beloruske trebalo da budu dovedene na nivo vrlo sličnom standardu MiG-29SM. Neka realna cena ovih radova u Belorusiji mogla bi biti do 10 miliona evra po avionu.

Prva dva helikoptera Mi-17V-5 koja su nabavljena 2016. godjne koštala su 25,8 miliona evra (28,77 miliona USD) / Foto: Salinger Igor, Ministarstvo odbrane

U drugoj polovini ove godine iz Rusije stižu tri dodatna srednja transportna višenamenska helikoptera Mi-17V-5 i to nešto bolje opremljeni nego prva dva koja su kupljena 2016. godine a uz njih će se nabaviti i naoružanje. Cena Mi-17 se, u zavisnosti od verzija i čitavog paketa koji sadrži obuku, opremu, naoružanje i logistiku, kreće od 14 do 22 miliona dolara. Kako srpski primerci sigurno neće biti najbolje ali ni najlošije opremljeni može se pretpostaviti da će cena biti negde između.

Srbija je nabavila i 4 ruska desantno-jurišna helikoptera Mi-35M čija se isporuka može očekivati početkom ili u prvoj polovini sledeće godine. Cena ovog tipa helikoptera se na tržištu kreće u rasponu od 20 do 30 miliona dolara a u određenim aranžmanima može preći 30 miliona.

Oklopna vozila BRDM-2M kakve je krajem aprila dobila Kirgizija / Foto: Sputnjik

Pored 6 MiG-ova 29 Rusija je donirala i 30 tenkova T-72 kao i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2. Još uvek nije sasvim jasno koju verziju tenka T-72 Srbija dobija a najčešće se spominje verzija T-72B1 MS ‘’Beli orao’’ kakve su na primer dobile Nikaragva i Laos. Iako je rečeno da je to donacija, modernizaciju oklopnjaka, kao i sve ostalo što ide uz njih, Srbija će platiti. Što se tiče BRDM-2, navodno je reč o savremenijoj verziji BRDM-2M poput onih koji su skoro donirani Kirgiziji a kakve ja nabavio i Laos.

Svo navedeno naoružanje koje dakle dolazi iz Rusije i Belorusije a za koje je sa najvišeg nivoa pa i od samog predsednika Srbije, potvrđeno da je kupljeno, može na kraju koštati oko 410 do 430 miliona evra. Ukoliko se 619 miliona evra ipak zaista odnosi samo na rusku tehniku onda bi za ostale nabavke ostalo oko 200 miliona evra.

Kupovina artiljerijsko-raketnih sistema Pancir nikada nije direktno zvanično potvrđena. Ovaj sistem nimalo nije jeftin, za samo jedno vozilo treba izdvojiti oko 15 miliona dolara ali tu su zatim troškovi obuke, logistike, rezervnih delova, dodatnih borbenih kompleta raketa pa cena može biti i preko 20 miliona dolara. Ipak o tome kakva će biti cena u mnogome zavisi i od politike pa je tako npr. Ekvatorijalna Gvineja kupila dva vozila sistema Pancir za samo 20 miliona dolara.

Cena vojne verzije H145M, u zavisnosti od opreme, kreće se od 11 do 15miliona evra / Foto: Alexander Lutz

Ako bi se preostalih 200 od 619 miliona evra ipak odnosilo i na vazduhoplovnu i ostalu vojnu tehniku nabavljenu iz drugih zemalja onda bi to bila znatno realnija priča. Za vojsku i policiju je naručeno ukupno 9 nemačkih helikoptera H145M od kojih će RV i PVO dobiti 5. Helikopterska jedinica policije će osim 4 H145 dobiti i tri francuska helikoptera H215 Super Puma.

Predsednik Srbije objavio je sredinom februara ove godine da će helikopteri H145 i H215 koštati ukupno 175 miliona (za očekivati je evra). Podsetimo u budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, u pregledu planiranih kapitalnih izdataka budžetskih korisnika za 2019. ali i naredne dve godine, što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova postoji stavka – Zanavljanje i modernizacija flote Helikopterske jedinice sa jasno vidljivim sredstvima koje su planirane da se izdvoje za naredne tri godine. Tako je za 2019. planirano izdvajanje 2,4 milijarde dinara, za 2020. 4 milijarde i u 2021. 3,4 milijarde dinara što ukupno iznosi 9,8 milijardi dinara ili oko 82,7 miliona evra.

Moguće je da je osim tri helikoptera H215 od Francuske naručeno još tehnike. Tokom vežbe ‘’Vek pobednika 1918-2018’’, predsednik Vučić je najavio i da će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarati o raketnim PVO sistemima Mistral. Zbog unutrašnjih problema Francuske, predsednik Makron još nije posetio Srbiju a prema poslednjim informacijama to bi trebalo da se dogodi u julu.

Još uvek zvanično nije saopšteno koja kineska borbena BPL je kupljena. Na fotografiji je Wing Loong II za koju su pojedini domaći mediji preneli da će se naći u Vojsci Srbije / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Poslednji poznati trošak koji će Srbija imati za vojnu tehniku jeste nabavka kineskih naoružanih bespilotnih letelica. Takođe tokom vežbe ‘’Vek pobednika 1918-2018’’ predsednik Srbije izjavio je da su u pitanju „letelice težine 750 kilograma, mogu leteti na 5 kilometara visine, u pitanju su 2 baterije po 3 letelice ukupne vrednosti 30 miliona dolara“.

Osim toga Vučić je rekao i da će nakon nabavke ovih letelica doći i do uzimanja tehnologije sa njih i implementiranje na domaću bespilotnu letelicu Pegaz. Sasvim je moguće da je u pomenutu cenu uračunat i određeni transfer tehnologije pošto je 30 miliona dolara veliki novac za samo 6 bespilotnih letelica. Naravno uz borbene BPL (UCAV) sigurno ide obuka, logistika, naoružanje, zemaljske stanice za navođenje ali jedan od primera koliko koštaju kineske bespilotne letelice je cena jedne od boljih UCAV Wing Loong 2 za koju je pre par godina iznesen podatak da vredi oko milion dolara.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Do

Lepo je to sto pokazujemo tu neutralnost i uzimamo i od jednih i od drugih i od trecih… Medjutim u ratnim uslovima to predstavlja logisticki kosmar..

Ista prica je i za Indiju. Koja ima impresivno naoruzanje… SU30 i Rafal. Najbolje i od rusa i sa zapada… Ali to je za logistiku mrak…

Odgovori
iv

Srbija nemoze da vodi dugotrajni sukob viseg intenziteta, sta se uradi u mesec dana uradilo se a za to vreme treba da postoji dovoljno rezerve po magacinima. Vise manje poreklo je nebitno.
Da ja odredjujem strategiju ja bi se orijentisao vise na kvalitet pripadnika armije, u slucaju avijacije visestruku posadu po avionu, veliki broj sati naleta. Nebi ulazio u veci sukob bez velike podrske jedne od vecih sila ( a tada ce vec tehnika da dodje po potrebi)
Za niski intenzitet nabavio bi eskadrilu turboprop aviona sa preciznim naouruzanjem

Al

I da i ne. Ja prvi ovde trubim o logistici stalno, ali to se ne moze bas tako posmatrati. Ukoliko sistemi nemaju nista „srodno“ ne pomaze cinjenica da su iz iste zemlje kad ih prave razlicite fabrike, razliciti su rokovi isporuke i razlicita obuka treba u zemlji za odrzavanje i potpuno razlicite delove koriste. Cak nabavka naoruzanja iz vise izvora moze biti prednost jer ako jedna strana „zavrne slavinu“ uvek se mozete osloniti na drugu ili trecu pa ce vam bar deo tehnike raditi. Ono sta stvara logisticki kosmar je uvodjenje u naoruzanje tehnike identicne namene, ali razlicitog tipa. Kao sto je slucaj sa lakim naoruzanjem, od skoro i srednje-transportnim helikopterima itd. Nema potrebe za tim.
E sad kad je BPL iz Kine, avion iz Rusije, a helikopter iz Francuske, posto su potpuno drugacije namene, nije ni bitno. Bitno da se ne sara sa tipovima unutar „klase“.

do

Al-41F1
nije tu problem ako su iz iste zemlje i dve fabrike… Svaka zemlja i svaki blok ima standarde…. Grcka ima i F16 i Miraz 2000 i nema problema jer sem rezervnih delova sve ostalo uglavnom „pase“ i na jedan i na drugi avion…
ali problem je , kao sto sam naveo primer Indije , kad imas i SU30 i Rafal… oprema sa indijskih migova 21 i 29 „pase “ na Suhojima ( obrnuto ne bas sve) , isto tako i oprema sa Jaguara pase i na Rafalima ( obrnuto isto ne bas sve )…
nije problem sa delovima nego upravo sa municijom… Isporuka sanduka sa pogresnom municijom na ratiste u jeku npr neprijateljske ofanzive je ozbiljan problem

Al

@Doc
F-16 i Miraz 2000 ne dele nista osim VZ naoruzanja i to ne svog. Ostalo je sve drugacije i nista „ne pase“ pocevsi od osnovnih VV raketa, preko rezervenih delova, obuke itd. Da je rec o F-15 i F-16, to je druga prica, posto je naoruzanje identicno, motor moze takodje biti „isti“, mada opet druga obuka, zahteva drugaciju zemaljsku opremu, znanje itd. Indija svakako instistira na transferu tehnologije tako da ce to resiti u domacoj izvedbi, a odredjeno naoruzanje vec proizvode i u procesu je integracije.
Sto se nas tice, npr. Mi-35M i Mi-17 dele dosta delova, istu pogonsku grupu i noruzanje, tako da to olaksava logistiku znatno, zato je i kupljen, ali da smo umesto H145m uzeli neki ruski helikopter nista nam se logistika ne bi olaksala jer u toj klasi ne moze deliti nista sa helikopterom koji je skoro duplo veci bez obzira sto je zemlja porekla ista, a naoruzanje ce svakako biti domace proizvodnje i to resavamo sami. Dodatno, nudi neke mogucnosti sto trenutno ni jedan drugi helikopter ne nudi, za SAR misije je bolje opremljen nego bilo koji ruski helikopter, a na to sve vec imamo Gazele „istog“ porekla cija se modernizacija planira i usvajanje proizvodnje tj. transfer tehnologije i sertifikaciju remontnog centra tako da nam Francuzi manje-vise nece trebati posle. Nije moglo bolje.
Za BPL svakako dobijamo „transfer tehnologije“ to ce onda na kraju opet biti domace resenje sto je i najbolje, Rusi svakako ne nude nista na tom polju sl. kalibra tako da ne vidim sta bi se „olaksalo“. Mozda nesto gubim iz vida

@AL-41F1
Mi-35M i Mi-17V5 imaju dosta zajednickih komponenti, kao i veoma slicno naoruzanje ali ne dele istu pogonsku grupu.

I.

Ovi BRDM sa slike… Kako su bezveze upasovali taj dodatni oklop. Nije moguće da nije moglo bolje.
Pa na fotografijama terenskih ad hoc modifikacija raznih oklopnjaka iz Sirije mogu se videti lepše i bolje budževine.

Odgovori
д

Лепота наоружања није од примарног значаја, домовина се брани лепотом само у дечијио песмици

Br

Od svih stvari koje su potrebne nasoj vojsci T72 i BRDM su verovatno na poslednjem mestu…

Mi

Nisu zadnja stvar mi nemamo na nasim tenkovima ni takav oklop ni takav top..a znas ako bi morao TI da sednes u nas tenk nebi ti bilo sve jedno ako znas da te svi buse ko sito. …nije ni za brdm zadnja stvar nama nedostaju amfibije a da to nije bas tako lako eto nas Lazar nije amfibija i onda moze samo da gleda sa druge strane reke i da place…

Vl

Pa zar ne beše da su ministar vojni Šutanovac i Britanska mu savetodavna bratija proglasili novu doktrinu naše vojske po kojoj nam amfibije ne trebaju (zemlji sa toliko reka !)?
o onda kada je đavo doneo šalu, kao onomad u Obrenovcu, jedva su skrpili 2 ispravne….
Još najmanje 10 godina se nećemo oporaviti od Britanske pomoći u organizaciji vojske.

Mi

Vlado kolko se ja secam receno nam je i da nam inzinjerija nije potrebna…bese to sumrak razuma…

Tv

pa ministar bivsi…vojni
dobio nagradu od nekog foruma…zanimljivi clanovi istog

Al

@Vlad
Jos se pun sebe u emisiji hvali kako ga je pohvalio „najbolji vojni casopis na svetu da je izveo najbolju modernizaciju vojske“. Obraz djon!
Necemo se od te modernizacije jos 20 godina oporaviti ovim tempom. Za Britance ste u pravu, kad god su nam oni pomagali, gore smo prosli nego da nisu. Najgori perfidni neprijatelj nase zemlje na planeti, a toboze „saveznik“

д

Mil Mi-14 са 600 сати налета по британском савету труне испред Ваздухопловног музеја , а он се хвали da je izveo najbolju modernizaciju vojske. Постаде ми и вулин симпатичан

Tv

Bilo je nekadasnjih visokih oficira-genarala kraljevske voske sto su trazili da se sahrane u engleskoj uniformi.
S njihove strane posteno, za njih su radili.
Ali se neko odavde setio da ih rehabilituje…a jos se poducava ‘ona’ istorija

Al

@Tvrtko
Sve najbolje vojskovodje Kraljevine Srbije, zatim SHS i Jugoslavije su bili ponosni Srbi. Misic, Bojovic, Stepanovic da ne idemo dalje, bilo je sigurno anglofila, to je mozda i dugu vremena, ali ako cemo uciti iz istorije, ta njihova „ljubav“ se uvek skupo platila. Srpski seljak je izneo borbu i doneo slobodu u ovoj zemlji. Dok se Britanija jos od zadnjih epata vremena Turaka borila svom snagom za „status quo“ ovde. Kasnije Skadar i slicne „incidente“ necu ni da pominjem. U drugom ratu je preko svojih SOE instalirala znamo koga, pa nam je zemlja podeljena znamo kako i na ciju korist, a na ciju stetu(naravno nasu). Samo cu ponoviti, kad Britanija pomaze, bolje ne uzeti pomoc! Za sve ostale, ukljucujuci i Ameriku moze.
No necemo dalje, udaljili smo se od teme. Uglavnom truli pokusaj „modernizacije“ se zavrsio tragicno po nas, a korisno po te sto su delili savete, a dele i dalje, no valjda malo manje slusamo(bar se nadam)

Tv

Al..
Znate na koga sam mislio, ja ni imena necu da im navedem. Mnogo su kostali, neki su umrli kao penzioneri ovde, u Beogradu. A o spomenicarima, penzionisanim revolucionarima sa apanazama..

П

На Мишића и треба и морамо да будемо поносни јер се измислио Муњевити рат:
,,Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Треба дрско продирати – без починка до крајњих граница могућности људске и коњске снаге. Са непоколебивом вољом и надом у бога – јунаци, напред у отаџбину.”

Дефиниција Муњевитог рата која се заснива на Мишићевом тапажању колико је фронт постао завистан од логистике на крају Првог светског рата.

Није ни чудо да су Немци анализирали пробој Солунског фронта када је „62.000 српских војника одлучило рат!“ За то време је Украјина постала окупирана/савезник Немачког царства и обезбеђивала све што је Немцима било потребно.

Ž

дане

У музеју нема Ми-14, сви су уништени 1999.

Али има Ка-28 који се у музеју налази од 2000. године, дакле тамо га је послала нека друга власт.

д

Živojin Banković
Јесте морнарички Ка-28 грешка , али има 600 сати налета ,а тај исти хеликоптер у цивилне сврхе користи једна Швајцарска, Канада, Јапан , Португал а код нас труне испред музеја већ 20 година.

Pe

@Дане
Šta će da brane BRDM ?
Jel znaš ti kakvi su to krševi?
Čak i da su novi novcati.
Vozilo koje se nigde nije dobro pokazalo. Ni na našim ratištima, ni u svetu.
Ali dobro, ako podignemo te nepostojeće Mi-14 koje si ti video u muzeju, sa 600 sati naleta, da im pruže podršku…

д

Pera
Моја грешка није ми-14 него Ка-28 који је могао да лети још 10 година. Да гаси пожар,да спашава људе у поплавама и сл. Добар је Швајцарцима ,Канађанима Португалцима а нам не треба. Модернизовани БРДМ2 је сасвим пристојно возило.

Mi

Otadzbina se brani pre svega obrazovanjem kulturom i vrednocom a tu smo najtanji pa zato i vjerujemo da će nas odbraniti još 32 tenka 10 ili 20 aviona nešto helikoptera. Zato i gajimo mit o sebi kao sposobnim ratnicima. Pogledajte dogadjanja posljednjih 200 i kusur godina i videcete da su sve vojske koje koje smo organizovali i opremili posle istorijskih izazova dovedene na granicu propasti a onda vaskrsavale poput feniksa uz pomoć stranog faktora. Daj boze da je ova vojska prva u savremenoj istoriji ove države koja će uspeti da odoli krizama koje nad čekaju i ne raspadne se kao sve prethodne.

Mi

@Mislim dakle ne postojim
Pusti te price sokole, kada ti dodju pred kucni prag ne pomaze ni diploma ni lep recnik. Srbija je u prvi sv. rat usla sa stanovnistvom koje je vecinom bilo nepismeno, pa je iz rata izasla kao pobednik. U drugom svetskom ratu, kada su ‘pismeni i kulturni’ svojom ‘pismenoscu i kulturom’ branili drzavu i narod, Srbiju okupirase takoreci bez ispaljenog metka…

Jo

Још једна сјајна анализа, сажета-таман да стане уз кафу и цигарету, браво за Танго. Мада је већ постало излизано да вас хвалим, али ниво новинарства који ви пружате је далеко изнад устаљеног просека. Само бих волео да се тих 619 милиона односи само на руску технику, то би готово сигурно значило и Панцир у Србији.
Елем, јуче сам у доколици шврљао по нету и нађем неки текст, од пре годину и кусур када су долазили руски Мигови у свој оној неизвесности и сит се исмејем. Текст није стручан, али је саркастичан као Домановић да га је писао, како сам га читао тако ми се одмотавао филм у глави из тог времена са оном ујдурмом: хоће, неће, данас, сутра, сл.месец… Бићу слободан да оставим линк https://geostrateg.com/2018/03/11/ruski-migovi-i-novinarske-patke/

Odgovori
Xe

Razlika u novcu, je u 6 pancira.Lazanski je licno potvrdio nabavku.

Odgovori
La

E, ako je Lazanski licno potvrdio, onda ne brinem!

Zo

Sa 6 pantsira gospodin Lažanjski moze da brani 3,5 opštine i da moli da ga ne biju baš puno pri tom… a ne drzavu pa makar i ovako malu.. Sta ce pokriti i stiti s tih 6? Strasno… sto je najgore, ne bih se ni iznenadio da je to istina kako to kod nas ide.

Pe

Ako je samo 6 pancira, onda se sigurno na tom broju nece stati! Nesto novo treba pocet nabavljati, pa koliko toliko. Sad sve i da dobijemo 30 pancira nemamo obucenih toliko posada! Ni neve nisu dosle preko noci.

Vu

A jak ti je Lazanski izvor, a jos jaci vojni analiticar, za njega sam cak i ja doktor i to vrhunski, sto se tice vojske. Nije mi jasno kako takav amater si umislja da je neki strucnjak :-(

Bu

Ako cemo iskreno, Lazanski je bar izvestavao sa mnogih ratista, intervjuisao predsednike, generale i vojna lica mnogih drzava, armija i obavestajnih sluzbi, posecivao mnoge vojne baze, bio na nosacu aviona, na nuklearnoj podmornici, leteo u avionu itd. Navedite mi bilo kog novinara ili vojnog analiticara sa ovih prostora koji je uradio nesto slicno zadnjih 20. godina?

@Budimo malo realni
Racunajuci i Lazanskog nije niko poslednjih 30 godina. Lazanski jeste pre toga ali mu se vojna ostrica istupila na nastupima za razne misice.

Bu

@Paqe
Lazanskog uglavnom prozivaju nebitni likovi koji nisu mrdnuli iz svog sela, kvazi vojni analiticari koji nisu mrdnuli iz svoje zemlje. Lazanski kakav god da je, iza sebe ima rezultate koji mu se ne mogu osporiti. To sto mu se ostrica u medjuvremenu istupila, kako kazete, treba ipak imati na umu da se radi o coveku koji ima 70ak godina. Iako i sada zna da objavi po neki odlican clanak, njegovo vreme je proslo to je svima jasno.
Ali ovi danasnji novinari i vojni strucnjaci, cast izuzetcima, da zive 10. zivota tesko da bi uradili i 10% onoga sto je Lazanski uradio jos pre 20-30-40. godina.

Pe

Haha… ja ne mislim da je vrijeme Lazanskog nije proslo, rado se o novinaru koji je vrlo aktivan na ‘na vrucim terenima’ poznaje intetesantne ljude iz raznih oblasti vezanih za ‘ vojne teme’ .., i on sebe smatra Vojnopolitickim komentatorom… e sad sto ga neke opskurne ‘komentatorske’ velicine pljuju po ovom portalu … koji su uz to samozvani veliki experti..da se nasmijes a sta drugo

Pe

Nazalost, pored svog znanja koje ima, Lazanski je dosta neobavesten o pravom stanju stvari u Rusiji.On znacajno precenjuje Rusku vojnu mov, i ne poznaje njihov mentalitet.
Rusu je najvaznije da drmne pare sebi, na racun nekog tajnog vojnog, programa, ili istrazivanja nove rakete,aviona…a za ostalo,ne zanima ih.I prodace sta god kome god, ako neko moze da se ugradi i opet-korupcija.TO se tamo non -stop radi.
Upavo zato ne mogu da naprave SU-57,iako su jos 1982 mogli da posalju sondu na Veneru.Jer,kad ga jednom naprave, znace se tacno koliko kosta, i onda manje moze da se krade.
Taj ko ovo ne razume,pojma nema o Rusiji.

En

Sve ovo lepo deluje, fali nam samo taj PVO sistem, pa da se predje na modernizaciju kopnene vojske.

Odgovori
Me

Najbolje je nista ne uzeti,ovo sto je pretekli rasprodati i oformiti lovacko drustvo !!!!
Naravno da sve kosta za isti iznos mi smo opremili lovacku koponentu,vertikalnu( transportu,jurisnu i izvidjacku)plus kao donaciju dobijamo izvidjacka vozila i modernizovane T-72B3 !
Rumunija je uspela da za iste pare uvede polovne F-16…..
Ko je bolje prosao?

Odgovori
al

Usrecili smo se i mi i oni…Sve je to krparenje ali takva su vremena… Mislim da po mnogo cemu bar sto se oruzanih snaga tice, nismo za poredjenje… Daleko smo iza njih.

Dr

@Alexanto
Upravo tako kao ste i napisali. Daleko smo mi od Rumuna, to jest iza njih.

д

Три пута већи број становника, три пута већи по површини, четри пута већи војни буџет, дупло више војника, основни тенк модернизована т-55, 12 ф-16 + 36 миг 21 модернизован при крају ресурса, од оклопних возика модернија једино пирана све остало румунске варијанте ссср технике, класично борбено возило гусеничар ни једно, самоходна артиљерија нула. Једино вредно помена систем патриот и спајк ракете. Тако све у свему ми стандардно волимо сами себе да омаловажавамо.

al

dane sokole…

Imam dovoljno godina i trudim se da stvari posmatram racionalno. Nemam potrebu da omalovazavam vojsku ciji sam pripadnik specijalnih jedinica bio i ucestvovao u borbenim dejstvima nesretnih 90-tih. Imao sam prilike tada kao klinac da vidim masu dobrih i losih stvari. Isto tako nikad se nisam lozio da smo „5-ta vojna sila sveta“ i slicne gluposti. Ni u jednom mom komentaru na T6 neces naici ni na ushicenja a ni na blacenje truda koji neko ulaze da bi opremio nase RV. Isto tako ovo malo intelekta mi ne dozvoljava da „popijem“ pricu kako smo mi nabavkom 6 Mig-ova starih 30 godina postali najjaca sila u regionu, da imamo avione kakve niko nema i slicno… Ja sam za to da se stvari zovu pravim imenom: spaseno je RV od gasenja, ulazu se napori, ima jos posla u vrazju mater ali ide se lagano i u skladu sa mogucnostima.

E upravo oko tih mogucnosti i pisem sve ovo. Porediti dve vojske samo na osnovu ratne tehnike nije realno. Uz dobro obucenu vojsku jednako vazno je imati ekonomiju koja moze da izgura sukob tj da ga izfinansira. E tu smo mi dragi dane mnooogo daleko tj iza Rumuna. Nemamo kapacitet da izguramo iole ozbiljniji sukob vise od jednog vikenda. TO je realnost a ne omalovazavanje.

Te

@alexanto
Yes, you are right. There are two major components in waiging war. The echonomical power and the human resource.
So, in this context, let’s not forget the bearded men from Afghanistan. The romanian SOF operators, of course.
Our forces have more than ten years of real combat experience in the harshest theathers in the world. Iraq and Afghanistan. Plenty of competent and experienced men. Including The general staff commander. A great man.

The hardware itself is not so weak, after all.
Do not forget the C-27 Spartan, the C-130 Hercules, the FPS-117 radars, the TPS-77 radars, the TPS-79 radars. The ATAR radars. The improved HAWK systems. The Oerlikon 2x35mm systems, the Gepard systems. Virtually no tanks, but more than 2000 Spike atgm MR, LR and ER. Puma Socat with Spike ER atgm. The MLI-84M Jder with 25mm and Spike LR. The APRA 40- 122mm GRAD, the LAROM 160mm LAR. The Piranha 3. A lot of 122mm and 152mm guns and howitzers. The Zimbru/BTR-80.
Patriot Pac.3+, Piranha V, HIMARS with Atacms.
The F-16 MLU has JHMCS, Aim-9x Bl.2, Aim-120 C7, JDAM, Sniper ATP, with IFF and advanced EW. Advanced C4I2 systems.

These are some recent public data about it:
http://mobile.hotnews.ro/stire/23110364
http://mobile.hotnews.ro/stire/23113519
http://mobile.hotnews.ro/stire/23117440

A full professional, competent, highly experienced, flexible, motivated force who is rebuilding itself with modern, advanced, weapons.

Ba

Ovo je lijepo rečeno: „spaseno je RV od gasenja, ulazu se napori, ima jos posla u vrazju mater ali ide se lagano i u skladu sa mogucnostima.“ Like!

Bitno je da je na pravom putu i da se radi.

Te

Ro defence budget is more than 4, almost 5, bil usd.

12

@Tedy

„Virtually no tanks“, does that mean you don’t consider TR-85 a good tank?

Te

@126LAE-Delta
No man. I do not.

Te

The TR-85M1 has good FCS, good night sight and good apfsdst rounds, but poor armor.
It is very good to dig holes in a T-72 like type of tank.
It assures a smooth transition to Leo 2, and that’s pretty much all.
Yes. It is not a good piece of tank for our needs.

Pe

Tedy
Romanian Army combat experience is not so great as you think. War in Afganistan, Iraq…yeah, it was good salary for survive shift or two and come back…basically those campaigns did not improve so much combat readiness. Why? No experience in fight without air superiority, under heavy enemy shelling, fight against enemy armoured units..etc. For example fully professional Gruzian army with rich Iraq experience and ‘ glory from Iraq campaign’ where smashed in a three days, and do not forget they were engaged on their teritory, but…real situation against bit serious enemy is very hard test!
I’m sure that leading personal in RO army is very much aware of all these facts.
These comment is applicable on most of NATO army.
Don’t get me wrong, i salute to all positive trends in Romanian army.

Te

@Perica
I know what army does. I was in the army myself, as a conscript, after university, in the 90’s.
It is essential to know how to operate together with your allies. To speak english. To know the procedures. To be able to enter combat right away. In those theatres they did all those things, being integrated in larger us units, riding us tech. Apc’s, helis, and so on. Training together, patrolling together and enter combat together. They learned sofisticated tech. How to cooperate with the air power. The medics does their job live. And so on.
Even more, every year the army participate in large nato drills, as you know.
Standing under shells is not a good learning experience all the time. It is a matter of luck to survive those shells. Important is to try to avoid that situation.

Te

And Perica, the most important is to learn logistics..

Pe

Tedy
Yes i agree with most of you mentioned, but I wannted to highlight something else…
All that what you mentioned yes it could be good to enter in combat situation in a light of interoperability etc…
But as you mentioned that is fight with large US units, as part of them…it is really sad if you consider that as normal, to send your boys to fight somwhere to prove Romanian loyalty to very suspicios cause. :(

Regardless, all that experience is not relevant when you have really serious enemy, who are motivated, well equiped and fight for their cause.
And as you sad it is look like that combat training of RO army is counting on superiority of US army in all aspects..??
How soldiers will act in case of sudden fire from MRLS …is there proper training for that situation?
How logistics should be provided in such dificult circumstances?

As i sad real life test is hard lesson.

And after all what you sad i must to ask myself for what kind of combat situation is Romanian Army is trained for…against global terorism or something else…ro that is not important, where is our US froends we are there.
Iraq experience how much really improved Romanian state security and public security??

You dont have to answer just think about it.

Te

@Perica
Friend. Yes. We, you and us, have a very different experiences and combat expectations.
You are a neutral country and you had to face a very complex combat situation, starting from guerilla to a more cinventiinal war, but almost completely dominated by adverse air forces.
You did a good job dispersing your forces and saved them in that way. Your soldiers are taff and brave, we know that, and I respect them. Mistakes has been made and people and infrastructure have been lost.
As for us, we are part of an alliance. Our forces are thought to act like a part of this alliance. We have to be able to integrate at a very profesional level.
Your forces are large and armor based. Lots of tanks and armor.
Ours are more expeditionary and east to deploy. This is the trend for us. A lot of modern atgm, long range precision strike, mobile and modern air defence. Multirole aviation with precision strike capability. Link16 and C4I2 fully integrated.
Different options.
Our security is based on trust and mutual support with ur allies. This is Afghanistan and Iraq for. This is fully accepted in our society.

Te

I have a mean autocorrect, but you understand what I’m saying. :)

Pe

Tedy

We are friends, that is most important :)!
It was just to exchange some thoughts with you.

Te

Perica. Of course our forces are prepared to defend our country. We have never been an agressive nation, but the concept of national security is a much wider and complex one. It includes foreign relations, informations, trading, energy, financial merkets and economy, in general.
Georgia was not a NATO member and I do not comment politics. It is best to avoid the war and you can do that by talking the problems out, doing trade and business together. Communicating honestly and knowing each other in a better way. This is what you and us have to do. We must respect each other, doing business together and understand each others sensibillities. Act honestly.

Te

Perica. It was nice talking to you too. For me was a real learning experience.
Yes. It is important to be friends and trust each other. It is a good base for cooperation and prosperity.

д

alexanto, Tedy
И ја имам довољно година , веровтно смо ту негде по годинам и слична искуства. Нисам написао ово у стилу “ ма какви румуни ми би њих разбуцали час посла“.Румунија је поред Пољске један од ретких бивших комунистички земаља која има солидну војску и прилично у ту војску улаже. Да ли је то њихова одлука или је то стигло са више инстанце од нато јер су они за Нато сада прва линија према Русији. Али када се узме у обзир територија , становништво и ГДП који је четри пута већи од нашег и војног буџета исто четри пута већег није то ништа импресивно. Наш основни проблем је што ми себе не можемо да одредимо меру или побеђујемо нато или нас кињи ко стигне.Ни ја никада нисам верово у причу о четвртој сили у Европи и не верујем да нас десетак мигова чини силом у региону. Али зар треба да ме импресионира армија којој је основни тенк набуџени Т-55 са топом 100мм и тежи од Т-55 14 тона , оклопни транспортери стари тридесет година (TAB-71 је имала ЈНА за војну полицију па се распитај каква су искуства са њим) којој основу ПВО чини систем HAWK ( шта мислиш да ми сада купимо неки модренизовани куб ). Теди наводи учешће Румуније у мисијама у Ираку и Афганистану ,али било који контингент из било које земље који се шање у те мисије вероватно преставља најбоље што та земља има . Лично мислом да су контингенти Хрватске, Босне, Македоније ,Црне Горе , Албаније који су на тим мисијама исто професионални и обучени па неће нико да се срамоти. Друго је питање шта они тамо раде јер они су тамо више политички него што постоји војни разлог њиховог присутва . По питању набавке Ф-16 тих 12 комада са пратећом опремом их је коштало 700 милиона долара , аде сада да изрчунамо шта смо ми добили за 619 милиона. Оно што смо плаћали су 4 авоина белорусији и модернизација за 14 авиона, 7 ми-17 , 4 ми 35, наоружање за авионе ( да један потпуно наоружаш око 2 милиона ,ако не и више) и још нам остаје неких 200 милиона који нису дефинисани за шта иду ( вероватно ПВО) и ако од суме 619 милиона одбијемо цену 6 авиона, 30 Т- 72 и 40 БРДМ2 ( колико то може да кошта у грубо 50 милиона) нисмо лоше прошли. Овде се прича па штаће нам ти тенкови , те Т-72 су свемирски брод за румунске Т-85 ,а и ти БРДМ2 се налазе у велком у тој истој Румуској војсци. Што се тиче Румуније то је једна изразито пријатељска земља па чак и онда када смо се налазили на различитим странам историје међу нам никада није било зле крви и мислим да је за нашу будућност битна сарадња са Мађарском, Румунијом, Бугарском и Грчком да се напокон извучемо из југословенског блата у које смо се увалили . По сарадњом подразумевам и сарадњу у војној индустрији ( са Румунијом већ имамо таква искуства).

12

@Tedy

I liked your discussion with Perica too. It provided us with a nice friendly comparison. All I can add is a verse from a Serbian national epic: „Latins are old cheaters!“ So be cautios…

Te

@126LAE-Delta
It is funny. Greeks are even worst. :)

Pe

Dane

I ja se skoro sve slazem s tobom, cak mislim da su neke oruzne sisteme platili i previse i jako sam sumnjicav prema mizernom benefitu od ucesca u tim ‘prljavim’ misijama, cak stavise, obzirom da su Rumuni dali Deveselo bazu, amerikancima, mislim da su zato dobili malo, kojem ih riziku to sve izlaze itd…ali to je vec neka druga tema.

Pe

@alexanto Lovacka avijacija nema nikakvog mesta u Srbiji.Danas samo snazna PVO u saradnji sa pesadijom ima smisla.Sa ovim avionima ne mozemo nista protiv NATO,i nije jasno ko placa taj kerosin i plate pilotima i zasto.

Vl

@Tedy
Zanima me mišljenje (vas Rumuna) o činjenici da ste postali jedan od osnovnih ciljeva za Ruske nuklearke nakon dozvole vaših vlasti da omogući Amerikancima korišćenje vaše teritorije i baza?
Ni nama (koji smo vam komšije) nije baš ugodno da se nosimo sa tom realnošću, a kako je tek vama?
Takođe, i ja sam mišljenja da ste malo dobili za sve ono što ste pružili Nato-u. U stvari, realno gledano, iskoristili su vas ne vodeći računa o vašim interesima…

Te

Vlad,
As I previously said here on the site, if you’ll look at the Cold war nuke target map, you’ll see that most of Europe’s cities were targets, despite non having nuke capabilities on their soil.
So, it is a false subject.
MAD will prevent of being more than a simple “target“, so you, our neighbours, can stay still..
Cernobyl caused you way more harm than that.
Vlad, what a beautifull romanian name. Prince Vlad, in fact.

Te

Vlad,
Weapons. Everybody is obsessed with weapons. It is enough only to look at the economics to see how powerfull a nation is..
War. Why to wage war?! Peace is even better..
The land, whitout peace, worths nothing..
Schools, hospitals, bridges.., think about that.

Te

And Vlad,
One more thing, but please, do not take it very personally, it is just a simple question like yours.
Do you think that somebody asked us when the yugo wars have started?
Do you know we lost a huge amount of money on that, in an era when our economy was weak?
You do not have to answer, there are retorhychals..

Te

It would be nice of you to let me answer Vlad. Thank you.

Te

Thank you T6. ☺

Te

@T6
By the way, I like T6, but why “Tangosix“?
I’m just curious. ☺

Te

@T6
You seem to be always in the six of your target. ☺
That’s why I like you..
Have a nice day!

Pe

Lijep clanak Zivojine!

619 mil je navedeno samo za naoruzanje iz Rusije. Ono sto mi ne znamo je kolicina porucenih ubojnih sredstava, borbenih kompleta i tome slicno. Npr za Mi-35M znamo da je porucen full paket, a ne znamo sta sve obuhvata, tj nemamo detalja. Znaci nije samo cijena jedne letjelice mjerodavna. Takodje za Pancir ne znamo detalje.
Interesnatno je da postoje neke informacije da ce dodatna 3 Mi-35M biti isporucena sledece godine. Ove 4 a sledece jos 3??…inace vec se sa vise razlicitih strana govorka o tome.

Sve u svemu veliki progres u RV i da godine tavorenja vazduhoplovstva ostanu daleko iza nas.

Odgovori
Ž

Не знамо да је за Ми-35М поручен “full“ пакет јер то нигде званично није речено.

Не постоје још три Ми-35М. Негде је неки новинар био сабрао 4 Ми-35М и три Ми-17В-5 и то пренео као 7 Ми-35М.

Pe

Ma da, kad rekoh full paket Miloradovic to izjavi onomad u Abu Dabiju, bez puno detalja sta to sve znaci, koliko godina odrzavanja itd…
Ma jeste u pravu si to, novinari jesu pogresno sabirali za tri Mi17 i 4 Mi35, medjutim nova je informacija izmedju ostalih nazovi izvora prenio je i novinar A. Mlakar( a on nije bas neko ko siri poluinformacije, a inace je kriticar) da se radi o dodatna tri Mi35m koji trebaju biti isporuceno sledece godine kao sledeca transa, a svi se pozivaju na izvore iz generalstaba…pa nece proci jos dugo i vidjecemo sta je istina.

Ž

Perica

И господин Млакар се, исто као и остали новинари, “упецао“ на 4+3 Ми-35М. А уствари су три Ми-17В-5.

Дакле то није нова информација.

na

fina analiza, problem po meni čini izbor onoga što smo kupili.

svestan sam da je oružije skupa igračka, pa je odgo-vornost tim viša za koje sisteme se novac troši,

Srbija je trebala po razlazu državne zajednice sa CG početi izdvajati 3,5% od BDP-a za vojni budžet i stvoriti modernu dobro opremljenju vojsku, pre svega evrop-skim i izraelskim sistemima tamo gde nemožemo sami.

ovde se pomeni ne radi od koga kupujemo već šta, mada nešto je ipak urađeno videćemo šta nosi 2020

Odgovori
Vl

Dragi naredniče, pa zar nam ministri vojni uz pomoć i po savetima njihovih prijatelja i sponzora Nato i Britanaca, posle 2000-te ne očerupaše i unazadiše vojsku?
Misliš li da je bilo realno da u to vreme i dinar ulože u dodatno opremanje bilo kog roda vojske? Čak smo imali i debelo negativan trend…
Ipak, od nečega se mora početi, a to je realno i najteže pošto ne znamo koju rupu prvu treba zakrpiti…

op

Iznos zavisi od postotka koji će naši političari uzeti za sebe u tim poslovima. Zbog tog postotka se i ide dalje u nabavljanje preskupog i nepotrrebnog naoružanja. Umesto da se orijentišemo samo na Mi-8/17-24/35, jer za njih imamo sve uslove koji se tiču održavanja obuke pilota i zemaljskih posada, ide se na neporrebnu nabavku zapadnih modela. Uz sve to logistička noćna mora…

Odgovori
Al

Odlican tekst kao i uvek, na zalost i ,,maglovite“ informacije od strane MO. Znamo za H145m, realtivno detaljno i sve jasno dok za naoruzanje iz Rusije i Kine nagadjamo vec godinu dana bezuspesno. U tome nam vlast ne pomaze nikako. Te jeste Zuk, te nije, dorada, zamena, „precizno VZ naoruzanje“, ali koje boga pitaj, sve je jako neodredjeno…Cak ni troskove nemamo pojma koliki su. Vise znamo koliko je Rumunija izdvojila za svoje F-16 i to detaljno, cak znamo koliko su i nisanske kontejnere platili po komadu, nego sto znamo za nasu rodjenu drzavu.

Odgovori
Te

@Al-41F1
That’s democracy, man. Transparency. :)

Al

@Tedy
I think that’s the EU sorting out our Balkan professional „corruptitions“ . Anyway I think you’re doing a good job modernizing your army. Planned, rational, professional, and not only the army, you’ve now ended the „post-Soviet“ period, you’re slowly turning into a serious state, and it makes me very happy. Good to have on our side as always. God bless.
Any conformation on more F-16s besides the 5 additional from Portugal? I heard 36 are planned in total

Te

@Al-41F1
Nothing new. They are expecting the US answer.
Thank you for your remarks.

Vl

Mišljenja sam da i ne treba ići baš sa svime javno…
Selektivno plasiranje i korišćenje informacija je takođe vrlo moćno oružje. Da nije tako, ne bi postojale tolike obaveštajne strukture u svim državama sveta.
Neka se malo pomuče naši „prijatelji“ da saznaju šta ih već sve interesuje…

Te

Vlad,
Yes. Old, good, secrecy in the age of information.. :)
It’s like those “no photo“ signs in the age of satelites..
Information is a powerfull weapon only when you have the ability to discern and be conclusive about..
If one is in the stone age regarding this, he does not have to worry. :)
I’m jocking, of course..

Al

@Vlad
Pa kad britanski casopis obvaljuje vise od ministarstva odbrane, dok nam ceo sprat u generastabu zauzima NATO, da smo pritom potpisali „information sharing act“ u okviru sporazuma sa NATO-om, koliko ima smisla ta vasa konstatacija? Ja bih voelo da je istina, ali smo obavestajno probuseni kao sito. Dodatno potpisnici smo od dejtona regionalnih ogranicenja u naoruzanju, postoje komisije, zna se sve koliko-ko ima naoruzanja i nista nije „tajno“. To samo vlast predstavlja kao tako, a zapravo onaj ko ne bi trebao da zna, zna bolje od vas i mene.
Na aeromitingu publika moze uci u kokpit B1-B, a nasi drze Mig-29 „u tajnosti“ kao da ga ta ista Amerika nema u svom sirem arsenalu u okviru NATO-a.
Eto koliko je cela prica apsurda i glupa

Te

@Vlad
I have a little story for you.
In a most western part of Ro, not far from hungarian border, in a quite small, but elegant, town, in the last two weeks, on the streets, in the parks and in the supermarkets, virtually everywhere, you can hear speaking serbian.
For the locals there is no surprise, they are used to see foreigners on the streets and they are very sympathetic with the new arrivals. They, the locals and the foreigners, are constantly smiling at each others when they met.
The explanation. The new arrivals are in training at a large worldwide company who is located in that small but developed town.
This is real simple friendship between the common people of the two nations. They are not afraid of each others.
Do not forget that. It is true not fictional story. This is the future.
Best regards,

ox

619 milijuna eura. Da li je to greška ili ? Srbija to neće moći vratiti za 20 godina.

Odgovori
St

Srbija je to platila iz budzeta, posto je bijo suficit ;). Nikakvi krediti.

Al

Zbog cega? Ekonomija republike Srbije jos uvek nije u „sjajnom“ stanju, ali pobogu nismo Svazilend da je na drzavnom nivou problem 600+ miliona evra. Samo na subvencije ode godisnje preko 800 miliona u kesu.
Da je 6 milijardi pa bi razumeo „20+godina“

Ol

Zar ti Srbija liči na „bananu“?

ah

bas sam malo prosurfao…
svaziland, ima ih 1,3 miliona,
ali bdp po glavi stanovnika im nije puno manji nego Srbima :)
a populacija im brzo raste…ako se ne trgnemo za 10 godina če oni govoriti – nismo sjajni, ali nismo pobogu bas ni Srbija

ox

@Strela Mislim da nisi razumio. Srbija nema te novce. Hrvatska, koja ima duplo veći GDP od Srbije, 550 milijuna dolara koji su osigurani za avione će vraćati oko 10 godina, što znači, Srbija će sa upola manjim GDP, 620 milijuna vraćati oko 20 godina.

Ž

oxo

Не, то не значи да ће Србија враћати тај новац 20 година, до краја ове године је најављено да ће платити 360 милиона евра.

А део трошкова за МиГ-ове 29, руске и немачке хеликоптере је већ плаћен.

Pe

oxo

Da li ti znas sta GDP i kako se racuna i sta sve ide u njega? Vi nemate dva puta veci GDP i stvarno malo spusti se na zemlju…btw:gdp kao pokazatelj necega ne odrazava bas stvarnu ekonomsku sliku, trebalo bi uci u strukturu istog pa PPP..

Bo

To nije donirano. To je placeno. Pustite propagandu. Dosli je ili ce doci, naoruzanje, ali nije donirano!

Odgovori
Pa

To je zdravorazumski zakljucak ili po ugovoru? Malo ozbiljnosti..ili i to da pustimo, ima ko zna…

Vl

Deo je doniran a zatim plaćena modernizacija. To je sistem koji već dugo funkcioniše u svetu. Nemojte bez razloga mutiti vodu…

Pr

Lepa, koncizna analiza.
Slažem se sa I.S. da su mogli malo bolje profilisati dodatni oklop na BRDM-2M, odnosno profilisati celom površinom pošto ovako ne znam ni kako procenjuju nivo zaštite sa rupama u istoj. Verovatno je posredi kompromis tj. dodaćemo malo oklopa ali ne previše da vozilo ne izgubi amfibijska svojstva.
Zanimljiv je i podatak da jedna BPL Wing Loong 2 košta cca koliko i jedna R-77 raketa ; )
Pozdrav!

Odgovori
Mi

Uz pomoc kineza za migove bi smo, mozda, mogli unificirati kineske rakete PL 12 slicnih karakteristika kao sto su R 77 samo sto su kineske mnogo jevtinije

Ba

@Mile

Da. Interesantno da Kina još uvjek uredno kupuje ruske R-77 za svoje Su-30, i plaća ih koliko ih plaća po komadu, kad je PL 12 tako dobar?

Inače, nastranu sarkazam- ja našem pilotu nikada nebih kupio raketu koja „je k’o orginal, majke mi“. Ako kod letjelica moramo da pazimo na sva ograničenja, počev od finansijskih mogućnosti, obuke, vremena- ubojna sredstva koja se već kupuju na tržištu treba da budu najbolja moguća i razvijena za tip letjelice o kojoj se radi od početka. Vojnik, u ovom slučaju pilot treba da ima potpuno povjerenje u svoje „koplje“, a ne da razmišlja da li je neko, ili nije- dobro izvršio povezivanje sredstva sa svim sistemima letjelice.

Isto tako- ako kupimo kineske lovce- treba uzeti kineska ubojna sredstva- znaju naši šta rade.

Al

@Mile, Banjaluka
Pitanje je koliko su u izvozu jeftinije i da li su uopste? Dodatno integracija ima svoju cenu, ne malu, pa se obzirom na cinjenicu da mi te rakete ne proizvodimo, postavlja pitanje cemu? Tehnicki integracija bilo cijeg naoruzanja, ako se uradi kako treba, ne predstavlja nikakav problem. Mi cemo integrisati domace naoruzanje na H145M, zar bi trebali biti zabriniti sto nije „original“? Ili Maverici nekada na Orlovima? Izraelsko naoruzanje je u napadu na teroristicki kamp dobro posluzilo Indiji i njihovim Mirazevima-2000, ima bezbroj primera.
Konretno ovde, da su PL-12 superiornije kako Banja Luka kaze, ne bi Kina nabavljala R-77, tom logikom se trebamo voditi.
Nego kad smo kod toga, pre bi voleo da vidim integraciju domaceg VZ naoruzanja na 29ke u „vecem broju“ pa da budu pravi visenamenski avioni. Ako SUV to dozvoljava naravno, a trebao bi posle modifikacije

Ba

@Al

Mislio sam naravno, i prije svega na AA rakete. Po nekoj mojoj logici pilot bi trebao imati „obarač“ na nečemu što je razvijeno za avion koji leti i radar tog aviona. Po mogućnosti i da je „probano“ u nekom konfliktu. Npr- R-27 u radarski vođenoj varijanti za Mig-29- Hvala lijepo, volio bih rusku, kakvu je imao u uslovima testiranja i ruski tim koji je razvijao vođenje i radar za letjelicu.

Za VZ- sve može i sve se lijepo da istestirati. Nažalost- jedini pravi test VV oružije može da iskusi u realnim uslovima borbe. Zato kažem.

Al

@Banja Luka
U jednu ruku da i ja delim to misljenje, samo sa druge strane imamo raznih primera iz sveta:
Zar nije Rumunija integrisala francuske Magic II VV rakete na svoje keceve, a da pritom koriste izraelski radar? Izrael je integrisao svoje rakete na americke avione, Indija sada integrise svoje Astra rakete na SU-30, tj. vec su integrisane ako se u medjuvremenu nije nesto desilo.
Sam komunikacioni sistem izmedju radara i naoruzanja je takav kakav je i ima svoj protokol. Ako se ispostuje nema razloga da stvar ne funkcionise optimalno i skroz pouzdano sa gledista elektronike tj. to bi vise bile bezicne komunikacije. Jedino se postavlja pitanje kolike su tehnicke mogucnosti datih sistema tj. njihova fizicka svojstva. Da li bi recimo raketni motor i gorivo koje razvije, eto primera radi Srbija moglo da se meri sa ruskim? Kakve su aerodinamicke osobine te rakete? Radarska glava? Npr. bas ta PL raketa je pravljena po uzoru na aim-120 koliko se meni cini, znaci da ce imati odredjene prednosti na odredjenoj visini u odnosu na R-27 recimo, dok ce R-27 ima svoje prednosti na njoj-optimalnoj visini lansiranja. R-77 je neki „happy medium“ i sudeci po analizama „eksperta“ predstavlja jako opasnu raketu, po meni najbolju samo je u krv skupa, preskupa.
Ja bih najiskrenije voleo da imamo vise opcija kao npr. Izrael. Da pored fanstasticnih ruskih, imamo i svoje VV rakete za „ne daj boze“. Neki medjunarodni embargo, nemogucnost remonta…Jeste da ne bi tehnicki bile „100%“ na tom nivou, ali ako je sistem dovoljno napredan da bude „ubojit“, a opet znatno jeftiniji…sto da ne? Bar na platformi za „podrsku“ bi imalo smisla imati tako nesto, zar ne?
Samo to ima smisla kad zemlja ima ozbiljnu avijaciju, a kad bi samo nasa avijacija bila na nivou nase namenske industrije, mogli bi da se merimo i sa velikim igracima…no i to ce doci valjda jednog dana.
Da zakljucimo, PL-12 za Migove 29 nema smisla jer nije isplativo. Vise bi potrosili na integraciju nego sto bi „ustedeli“.

Te
Ž

India has old RVV-AE (Изделие 190, export version of R-77).

Now Russian Air Force use new R-77-1 Изделие 170-1 and its export variant is RVV-SD.

Ba

@Tedy

Oou, Tedy „Eurasiantimes“? Good for You my man. Nothing like a little science fiction and light reading from Pakistan authors for a man to relax after a hard day.

I wasn’t aware that there were fights between the Su-30 and the F-16s in the border zone. As far as I know, the Pakistani F-16 shot down the MiG-21B Bison with AIM-120 few months ago? Now we have Su-30MKIs fighting with F-16s in full swing? When did that happened? :)

It reminds me of some Indian sources claiming to have shot down a bunch of F-16s in that attack, but that’s what the Pakistanis are hiding. I’m not going to send you any links to such nonsense because luckily I try not to read garbage. I’m going to send You one link about „HAL Tejas“ test firing „Derby“. Here it is:

https://www.airforce-technology.com/news/indian-aircraft-lca-tejas-launches-derby-bvr-missile/

You know, India has over a thousand „Derby“ missiles in its arsenal for over a decade or so? They are users of the Israeli AA sistem „Spyder“ and the India defence strategy is planned to integrate these missiles into all their aircraft and related AA Systems, years back- in 2008. In that year India and Israel signed a transfer of technology memorandum for this project.

You see, everyone who follows this issue knows that India will be going with the Derby missiles for years. Still-it has nothing to do with R-77 or his performance in some conflict, mostly because the whole thing was arranged years ago. There are three main reasons for this:

1. Price. „DerbyER“ is much, much, cheaper than „R-77“. In 2010. India received 15 „Spyder“ systems with 1200 „Derby“ rockets from Israel for 320 milion USD.
2. Standardisation. Russia does NOT offer cheap middle ranged anti aircraft system that uses same aircraft missiles for their flyers.
3. India wants to produce this type of weapon locally. In more that one occasion Russia declined that possibility.

So, things are simple, really- no need for marketing.

Te

@Banja Luka
As you can see, the source is NDTV, an indian media group, as far as I know.
Then. They talk about the I-Derby. An ER Derby, not the old Derby used by the Spider defence system.
The indian elections goals are gone now, so they can speak more relaxed about it. ☺

Al

@Banja Luka
zar ne postoje ZV verzije R-77 za mornaricu i trupnu PVO, postojali su projekti ranije?

Ba

@Tedy

„An ER Derby, not the old Derby used by the Spider defence system.“

Absolutely same missile, ok? The only difference is bigger solid fuelled rocket motor and smaller seeker (because of bigger motor). All of Indian „Derby“s are going to be upgraded to DerbyER standard. Also- You can fire Derby ER from „Spyder“, no problemo…

Source? So You believe that they are going to change R-77 with „Derby“ not for the reasons I told You, but because there are frequent fights between Su-30MKIs and F-16s on the border nobody knows about? How many missiles fired? How many aircrafts lost in those fights? At the last incident that occurred there- everybody had plane and missiles pieces on every TV station between Peshawar and Kalkuta! There is a range problem with India R-77?

Ok, but what is extended range for „DerbyER“ now? 100km. What is range for old R-77 that India has? 80-100km. What is the range of Pakistani AIM-120C? 105km. How is this range improvement?

I mean- there are new versions of R-77 with almost 200km range, new amazing MBDA AA missiles with ranges 150-200 km, and last- there is AIM 120D. Why not buy 160+km missile from USA? India can do that- no problemo. Offer to uncle Sam order for 2000 pieces of this and integration on Tejas or whatever is done deal, but….

There is problem of price, technology transfer and local production. All those things are crucial parts of India defence industry strategy. Thats all.

Te

@Banja Luka
Maybe you like more the janes.. ☺
https://www.janes.com/article/88867/iaf-plans-to-arm-its-su-30mki-fleet-with-i-derby-er-bvraams
Initially I verified the news on three sources, includind the original NDTV and the janes, but I decided to post the eurasian times link, being, in my opinion, the most inofensive between east and west aproach, NDTV being mainly a video news.
Maybe I was wrong, but the news remains.

Ba

@Al-41F1

Zaista mi nije poznato Al. Nisam upratio ovo. Znam da se dešavalo da se njihovi projektili uspješno koriste u PVO namjeni (Obaranje F-15 u Jemenu sa R-27 npr.) ali u „lokalnoj radinosti“. Nisam čuo da imaju u ponudi sistem kao „Spyder“, MBDA „VL Mica“ a da pakuje R-77, ili neki pandan. Šta su pravili na tu temu i koje zemlje su korisnici?

Znaš i sam- da sistemi koji su logični korisnici ovakvih raketa (Tor, Pantsir) imaju projektile razvijene posebno za njih- što je još jedna stvar koju posebno cijenim kod njihovih PVO sistema. Možeš reći šta god hoćeš o raznim granama njihove namjenske industrije, ali raketna tehnologija, PVO sistemi…nema „budženja“-To su čisto projektovane stvari, uglavnom najbolje na svjetu. Tvoje je samo da isučeš kesu i kupiš ono šta je aktuelno.

Te

@Banja Luka
Do not get me wrong. I have nothing against R-77. It was a news in the indian media, that’s all. All weapons performances are debateble. None is taboo. Remember what was said about the saudi Patriot. So. An interesting news worth to observe.
The question still remains. Whay India wants the I-Derby ER instead of the most advance version of R-77. I’m just curious.

Te

@Banja Luka
I’m curious also if the russians will agree with that option. Maybe they will have to give a green light on that.

Te

The americans will never agree to mount the Amraam on anything that is not US made. If the indians want Amraam, they have to take an american fighter.

Te

Except NATO planes, of course. Gripen, Harrier.., you know it. :)

Ba

@Tedy

„The americans will never agree to mount the Amraam on anything that is not US made…“

Jas-39 Gripen (Sweden), KAI T-50 (Korea), Panavia Tornado, Hawk 200 (G Britain), Eurofighter Typhoon (Gemany, France, Italy)… I remember those few.

Ba

@Tedy

„Except NATO planes, of course. Gripen, Harrier.., you know it. :)“

I know that Sweden or Korea are not NATO states. :)

Ba

@Tedy

I forgot to mention the most important thing. You DO KNOW that USA have already approved sale of AIM-120 to India, right? You pay 1 bilion $ and no problems at all. They are going to use it trough NASMS systems in Indian army. BUT they can’t produce it locally, like they can’t produce R-77 in any version- thats why „Derby“. Again- this is all wide known to anybody involved in this problematic. „Invisible dogfights“ are only there to sell newspaper and amuse masses. Sham, nothing else.

Te

Ok. I’ll agree with you when the first Amraam will be mounted on a Tejas or a Su-30MKI.. ☺
But I’m afraid we’ll have a long time to wait..
You can not compare Sweden, Japan or South Korea with India. These are very close allies with US. ( As good as NATO members.)

Te

India has large quantities of R-77 and, suddenly, they appear to don’t want it anymore.
Why is that so? Do not think they want an “inferior“ missile just for the sake of producing it locally. I really doubt it. They want Meteor too, after all..

Te

As for the “dogfight“, (maybe a BVR fight), it is the indian media who talked about. Maybe they know better about their own “thing“. Who knows.

Al

@Tedy
IAF(Israeli) integrated the Derby despite having the best aim-120 available to them. So it’s not a matter of performance, but rather cost, as a Croatian test pilot pointed out when they had their Barak saga. Don’t forget, Israeli lobby is really strong in India and rightly so. India is currently the worlds biggest arms buyer, everybody is fighting over them. It’s a common sense approach to weapon standardization, which will lower the cost drastically and give then TOT that they so insist on. Also India always likes a „second option“ with their weapons. As far as i know IAF(Indian) is due to modernize it’s fleet of SU-30MKI, new radars, engines and that’s when we’ll likely see R-77-1 being procured….and there’s the new combat aircraft deal….it’s like „who’s who“ of the fighter jet world, we’ll see how that will end. Don’t forget they also integrated their Astra BVR missile. The Chinese have their own PL yet they are still buying R-77.
@Banja Luka
naleteo sam negde na neke navodne adaptacije R-77 za te zadatke, iskreno nadao sam se da vi znate nesto o tome, ali izgleda da je to „slovo na papiru“ za sad. Meni kao koncept to nije lose uopste. Osmatracki radar u TWS modu, dobar buster, posle preuzme aktivna glava, oborice ona avion nije da nece, samo joj treba dovoljno energije, a to zavisi od bustera najvise. Jedino sto ko zna koliko bi to i kostalo. Ali da slozio bih se, ozbiljni su ti PVO sistemi o kojima ste govorili. Usudio bih se reci „najbolji na svetu“ ako tako nesto uopste postoji.

De

I really wouldn’t use India as an example of quality. Their military and military procurement processes are more corrupted and more politicised than many countries.

The Indians crave self sufficiency so often opt to either develop garbage that doesn’t work (Arjun, Tejas, INSAS) or go for countries that might offer transfer of technology or local production (ie Israel).

And it’s corrupt beyond comprehension. Even the Balkans don’t do corruption like India.

Both R77 and Derby are unknowns in terms of combat capability as they’re untested.

As for AIM-120 and foreign aircraft:
AV-8B – this was a McDonnell Douglas design. BAe was involved but it was primarily American (original AV-8A was the British version)

JAS-39 – Sweden and USA had signed a technical cooperation agreement in the 1960 called 37-Annex to assist with development of highly advanced technology (in particular JAS-37 Viggen). This agreement is still in place.

F/A-50 – not sure if AIM-120 is totally integrated but many other US weapons are. However not only is Korea a key US ally, but the FA-50 was designed with considerable US influence including considerable design input by Lockheed Martin.

US did allow integration of guided missiles for a number of foreign aircraft:

J-22 (Yugoslavia) – AGM-65 Maverick
J-32 Lansen – AIM-9
J-35 Draken – AIM-4 Falcon, AIM-9 Sidewinder
J-37 Viggen – licence produced AGM-65, AIM-4, AIM-9
Mirage III/5 – AIM-9
Mirage F1 – AIM-9
Eurofighter – AIM-9, AIM–120, also apparently AGM-88 and AGM-65 though I don’t think any users are equipping their Eurofighters with these so far.
Sea Harrier – AIM-9, AIM-120
Tornado – AGM-65, AIM-9, AIM-120 (ADV version only), AGM-88 (ECR version only)
Hawk – AIM-9,
Hawk 200 – AIM-9, AGM-65, AIM-120 (no operators appear to use them with these weapons but they were integrated)
Hunter – AIM-9, AGM-65 (Swiss versions)
Mitsubishi F-1 – AIM-9
Mitsubishi F-2 – AIM-7 Sparrow, AIM-9
Kfir – AIM-9, AGM-65

The stupid French have refused to integrate American missiles on to their aircraft since Mirage 2000 and Super Etendard. This is because French want to sell their own weapons.

But lack of integration with US/NATO equipment makes their equipment far less competitive than other users.

Go

Svako ulaganje u vojsku je dobra stvar kad nemas nista i resursi vojske su skoro unisteni to kosta,mesetarenje u nabavci raznih modela od francuza ovo od nemaca ovo mi se ne svidja drzi se jedne zemlje koja ti nikada nece uvesti sankcije i nikada neces imati problem u dostupnosti rezervnih delova a to je Rusija.Da bi se kupio ozbiljan PVO sistem treba uzeti aparate koji su njemu podrska tipa Panci i Tor na zalost nismo zemlja koja moze sve od jednom kupiti i ako je tacno to sto je receno da ce se uplatiti 60% od duga to je dobro sto pre isplatimo mozemo pazariti novo oruzije od njih.Tango six kako ste radili na ovu temu hajde uradite isto tako koliko nas kosta odrzavanje i takozvana modernizacija Orlova i Galeba na godinjem nivou,aparati koji su odavno prevazidjenim hvala unapred!

Odgovori
Al

@Goxy
U međunarodnoj politici pored gomile ugovora, povelja i drugih dokumenata, jedino „od veka“ važe dva pravila, da svako prati isključivo svoje interese i nikad ne reci nikad…

Ma

nationalinterest.org je preneo krajem 2018 pisanje izvesnog Viktora Murakovskog (writer for the Russian publication Arsenal of the Fatherland):

„In Syria, it turned out that the Pantsir was practically incapable of detecting low-speed and small-sized targets, which include military UAVs. At the same time, the complex regularly recorded false targets—large birds flying around the base—rather confusing the operators.“

Clanak se bazira na anonoimnim izvorima (kao i sve ostalo po netu) i navodno je sklonjen nedugo posle objavljivanja. U njemu se takodje detaljno navode brojevi i kaze se da se (mnogo skuplji) Tor pokazao znatno boljim. Sta bi taj Pancir kod nas u stvari trebalo da radi, dejstvo po dronovima ili vise na klasicne ciljeve kao sto su avioni? Interesantno je da ovo sa navodnom ucestalom detekcijom ptica kao ciljeva sto je po meni jasan pokazatelj lose/nedovoljno precizne elektronske obrade i analize radarskog signala…

Odgovori
Al

@Mayer
Čuo sam za taj članak, ali po nekim ljudima ispada da je članak ima više veze sa reklamiranjem, nego sa stvarnošću.

Ma

@Aleksa Radojcic

Da, pise da je u pitanju navodno rivalstvo izmedju Almaz-Antey i KBP. Ipak je interesantno da je neko tako nesto objavio.

AL

I ja sam isto citao, samo nema mi mnogo logike jer je dosta stvari kontradiktorno. Moze da snimi „ptice“ od tkiva i perja, ali BPL ne moze? Prosto sa aspekta signala i njihove prirode, ovo mi nikako nema smisla.
Rusku bazu u Siriji cuvaju upravo Pancir sistemi uporedo sa lanserima i radarima S-400(do duse ne ceo kompleks). Bilo je vise napada, poprilicno se dobro pokasao taj sistem u ruskim rukama.

Ma

Ne zelim da postujem link ali ko hoce da procita mislim da ce google potraga za tekstom iz linka: „does-russia-have-weapon-can-stop-swarm-strikes“ dati rezultat…

Ba

Stvar uredno detektuje ispaljenu raketu 122 milimetra ispaljenu sa VBR-a pobunjenika 20 km od baze, lokuje ih i uništi u letu. Više puta zabilježeno dejstvo i kamerom. Nisam siguran kolika je brzina ovih raketa u silaznoj putanji ali manje od 600 m/s nije. Dobar sistem. Čekam da vidim svaki američki sličnih svojstava da radi ovo u realnim uslovima?

Pe

Da imamo Pancir,danas bi mogli da udjemo tenkovima na Kosovo a ne da gledamo kako maltretiraju Srbe.Molim,par Pancira pored nasih oklopnih jedinica, da vidimo kako ce NATO da odreaguje.
Setimo se da je jednim metkom srusio Turski F-4 blizu Sirije 2015.Isto tako bi prosli A-10,F-16 i nekakvi Apachi u napadu na oklopne jedinice Vojske Srbije.
Ali-to i jeste razlog zasto nam nije dozvoljeno da kupimi Pancir,nego beskorisne MiG-29..

Al

@Petrovic Dusan
Nama sam NATO sa tehnicke strane u tom trenutku ne bi mogao nista, jer bi sve bilo gotovo pre nego sto se moze adekvatno odreagovati obzirom na raspored snaga i prisustvo nama neprijateljskih trupa. Nisu potrebni tenkovi da se razumemo. Putin je postavio pitanje tokom poslednje posete zasto Srbija nema svojih 1000 pripadnika snaga bezbednosti koji joj pripadaju po rez. 1244 SBUN, to bi bilo dovoljno. I sto ne bi pitao? Sto smo se „odrekli“ toga? Nije ta vojna komponenta ni problem uopste, problem je ta sekundardna poslerica. Da li bi SAD naterale EU da nam uvedu sankcije. Sta bi onda? Nemamo izlaz na more, niti dovoljno osnovnih sirovina unutar svoje teritorije, ekstremno lose bi se zavrsila situacija, ekstremno brzo. Videli smo kako se „obe strani pozivaju na uzdrzanost“, ali to vazi samo za nas, ovi drugi ne moraju biti uzdrzani! A zasto je to sada tako? Zato sto pretnja od eskalacije konflikta nije dovoljno velika. Sa vojskom od 100.000 pripadnika u kasarnama i jos pola miliona u rezervi, 100 modernih borbenih aviona i modernom spregom sistema PVO taj isti NATO ne bi mogao da ratuje „bez gubitka“ i to zescih, ali bas zescih, a sam cilj nije dovoljno geo-politicki bitan jer nemaju zaokruzeno misljenje unutar alijanse sto se tog pitanja tice tako da bi se sve resilo.
Dodatno mi smo 20 godina zarmznutog konflikta sacekali sa cime? 10 migova na nivou 80ih godina? Jel to to? Stvarno?
Kreatori srpske geopolitike vec predugo ne shvataju sa kime imaju posla. Trebali smo da cutimo i polako svake godine malo po malo, pa bi sad imali i te Pancire i S-300 i SU-30, pa bi onda mogli da „pregovaramo“, ovako samo mozemo da se bunimo i da gledamo kako nas slabiji maltretira jer ga stiti jako veliki stariji brat. E to je kljucan problem.

@Banja Luka sistem radi fenomenalno, ali bas fenomenalno. Jedino me zanima do koje mere je moguca automatizacija, ako se poseduje komadno vozilo. Tj. da li se samim lanserom bez posade unutra moze upravljati iz komadnog vozila sa bezbedne distance?

@Mayer
Zavisi od toga sta je „swarm attack“ tj koliki odnos brojcano to predstavlja. Ako na 6 lansera Pancir neko lansira 100 krstarecih raketa, planirajucih bombi, dronova „samoubica“ i sl. naravno da ne moze preziveti, ali ako taj isti broj ofanzivnih sistema se posalje na 30 Pancira, naravno da ce sve biti neutralisano. Praktino sve zavisi od brojki

Ma

@Al-41F1

U clanku koji sam naveo radi se o malom broju neidentifikovanih dronova a ne o sofisticiranom napadu:

“In a real combat situation, the Pantsir does not justify the hopes placed on it,” the source explained. “On July 1, [2018], the first drone attack occurred, and three drones from the group were able to fly up to the Russian base and drop nine makeshift explosive devices. Immediately after the start of the attack, the Tor-M2U crew detected the targets and destroyed four drones with five ground-guided missiles at altitudes between 2.5 and three kilometers. Another three drones were shot down by the Pantsir-S1, but it used 13 missiles to do so.”

Pe

Verujem da NATO ne bi napao Srbiju ako bi:
1/upad Srbije bio profesionalno organizovan,sa ciljem uvodjenja mira posle Albanske provokacije
2/ako Srbija ne bi direktno izazvala pogibiju vojnika KFORa
3/ako bi Srbija imala ozbiljnu PVO – kombinacija Pancir C1 i BUK koji skida sve do 40000m visine bez problema

Nazalost, nasi vojni strucnjaci su doneli resenje da se kupuju MiG-29 koji su samo igracke za lovacku eskadrilu,kostaju mnogo, a potpuno su beskorisni u pravom sukobu.
Situacija se moze resiti samo kopnenim snagama koje su zasticene od napada iz vazduja KREDIBILNOM pvo.
MiG-29 nema sanse protiv napafa par F-16 ,niti bilo kako moze podrzati trupe na zemlji (lovac presretac,a ne lovac bombarder).
Zbog toga samo mozemo ovo kao danas-da leti pored kopnene zone.

Ba

@Al-41F1

Za tim nema nikakve potrebe. Daljinsku stanicu za upravljanje lanserom van vozila su naši razvijali za KUB. „Pantsir“ sa druge strane uopšte ne treba posadu za dejstvo, samo za dopunu. Sistem ima „potpuno autonomni“ režim rada u kojem sam bira prioritetne ciljeve, sam vrši ispaljenje i sam vrši akviziciju sledećeg cilja. Posada može da napusti vozilo. U ovom modu, sve „svjetli k’o jelka“ ali ljudi ne moraju da budu unutra uopšte. Osim ove krajnosti sistem može da djeluje i kao potpuno pasivni- Podatke osmatračkog radara „vuče“ sa master radara na drugoj lokaciji, a akviziciju ciljeva vrši putem elektrooptičkog kanala, dok je radio kanal „poklopljen“. Zbog ovoga ga i nabavljamo. „Tor“ takođe može da radi potpuno automatski, bez prisustva posade u trenutku dejstva.

Želio bih još da dodam da je saturacioni napad izvediv po bilo kom sistemu PVO. Ako si u mogućnosti da izvedeš napad sa 30 „Harpy“ dronova- doći će do izražaja usko grlo u pogledu borbenog kompleta ili broja raspoloživih kanala (vremena za dejstvo). Ipak, saturacioni napadi trebaju savršen intel, jer treba da planiraš „kapacitet“, da „vrebaš“ metu- odnosno da znaš da će stvar proći prije nego što pokreneš priču. Šta ako se ispostavi da je u reonu napada još jedno vozilo?

To rekavši- nisu sve države Izrael da proizvode dron koji se navodi na radarsko zračenje dometa 600 km, a pri tome imaju na raspolaganju svu silu satelita, a mi nismo Sirija, gdje se vozilo ostavlja na sred pješčane ravnice u blizini ničega. Nama ovakva koncepcija sistema odgovaraja i može se „načiniti“ žilavim protivnikom. Isto važi i za „Tor“. U svakom slučaju nabavka ovog tipa PVO je prvi korak, prva ljuska da bi se moglo ući u nabavku sistema većeg dometa. Obrnuto- nema smisla.

Snimak saturacionog napada sa „Harpy“- jem je objavio sam Izrael i na istom se vidi da su dronovi uredno rušeni. Po tome- ova priča sa „pticama“ ne stoji. Na kraju krajeva- čisto zabave radi, na nekoj tv emisiji- Rusi su digli komercijalni „Fantom4“ (znaš i sam kolipacno je to) i rušili ga topom. Ajde čik pogodi dron „trocjevcom“ na 500-njak metara. :)

Pa

Banjaluka
Kakav „lanser“?
Evo RX iz prve ruke ekspertski soferski da te ubedi da to ne postoji..

Al

@Banja Luka
Da da, to sam gledao, nasao je onaj kvadri-kopter za cas, a nema 3 kile plastike u sebi. Nego me bas zanimalo da li je moguce upravljati sistemom van vozila, negde mi je u malom mozgu stajalo da je moguce, samo mi je bila potrebna potvrda. Apsolutno bih se slozio da je ovo nuzan prvi korak. Najveci problem nasih PVO posada je bilo to „ograniceno“ radarsko zracenje. Kasnije su se amerikanci hvalili kako su „izbegavali“ PVO rakete, a najverovatnije je reketa samo izgubila vodjenje jer je ugasen nisanski radar posle 10ak sekudni, a raketa naravno polu-aktivna. Sa sistemom Pancir se mogu neutralisati rakete AGM-88 HARM u letu, tako da cak i matori S-125 mogu raditi svoj posao u odredjenoj meri za pocetak. Kasnije bi bilo optimalno nabaviti modernije sisteme.
Nesto mi je koncept S-350 kao zamena za Kub i Buk dosta privlacan cisto zbog broja raketa na lanseru. Doduse imaju gusenicari svoje prednosti kao „armijska PVO“ sto bi rekli RUsi u sadejstvu sa trupama….no to je druga prica vec.
Ako bog da da nama stigne taj Pancir za pocetak pa nek bude i samo 6.

Pe

Nedostatak realne PVO je Ahilova peta Srbije,danas je pokazano koliko je taj novav besmisleno potrosen na MiG-29.
Da je Srbija pokusala da udje tenkovima i zastiti Srbe-bili bi u nemilosto NATO avijacije,a MiG/29 ne bi mogao nista protiv NATO aviona, superiornih F-16 itd.
Naprotiv, da smo uzeli Pancir C-1 i BUK , NATO ne bi olako napadao nase oklopne jedinice i svi avioni 4 generacije bili bi lak plen za PVO Srbije.
Ali, MiG-29 je lepsi za slikanje…potpuno beskorisno trosenje novca, ako se pod hitno ne dovede PVO na nivo 2019.
Ljudi,mi imamo PVO isti kao 1987!?!?

Odgovori
ah

smiri strasti i mani se ratovanja
ameri stoje iza svega
rasturiće nas ko beba zvečku i bez aviona
pa okruzeni smo s nato, cela zemlja u dometu raketa preko granice
a videli smo sta se desi kad ih naljutimo
ako nam rusi i dođu u pomoc, postaćemo nova sirija, poligon za njih dvojicu

Gu

Petrovic Dusan

Koji PVO danas moze da izdrzi udar od blizu 1000 aviona i na hiljade krstarecih raketa ispaljenih sa brodova,podmornica…?
I koji bi nas to avion zastitio od takvog protivnika?Ajd filozofe pametni samo nam to reci?
„Aha“ ti je rekao sustinu.
Mig-29 je i vise nego dobar za siptariju i raju u komsiluku koja bi vrlo rado opet da kolje Srbe i baca ih u jame.A protiv Amera i Nato-a mi ne mozemo da ratujemo da imamo ne znam kakvo konvencionalno oruzje u arsenalu.

Ma

>> Da je Srbija pokusala da udje tenkovima i zastiti Srbe

Zasto bi ulazila tenkovima? Ako je intervencija trebala da usledi morala je biti organizovna na hibridni nacin, znaci sa naoruzanim „civilima“ infiltriranim dole da odrade posao. Nama za takve stvari trebaju specijalne jedinice a ne tenkovi i panciri…

Al

@Gus
Tehnicki gledano nije to bas sve istina. NATO nije koristio 1000 aviona odjednom, procitajte koliko je aviona korisceno u prvom prodoru i dobijanju prevlasti u vazduhu(ni blizu koliko bismo ocekivali). Ovo je previse mala teritorija za toliku koncentraciju snaga u vazduhu, a da se pritom zadrzi ikakva kontrola. Najbitnija stvar je sto NATO ima politiku vodjenja rata sa „nula gubitaka“. Obizrom na velicinu teritorije, sa KV „velicine“ VJ, moderno opremljenom i RV i PVO od 100ak modernih borbenih aviona(Rafal, SU-30, Mirage-2000 nebitno) u sprezi sistema sacinjenih od adekvatnih modernih i specijalizovanih PVO sistema(BUK, S-300PMU-2, S-350, Pancir, Tor) u odgovarajucem broju , taj isti NATO bez izuzetno isrcpnog, skupog i dugog rata sa ozbiljnim gubicima ne bi mogao da ponovi ono sto je uradio ’99 i prosto se racunica okrene na nasu stranu. Drugo ovakve stvari se ne bi mogle desavati jer bi pod pretnjom eskalacije i prosirenja konflikta na nekoliko susednih drzava, obzirom na velicinu te fiktivne vojske, sam NATO bi drzao pod kontrolom te sto treba da ih drzi pod kontrolom. Samo mi to na zalost nemamo jer i ono sto smo imali smo pretopili, iskeli, ostavili da truli, u novo slabo ulozili, u medjuvremenu se odvojili i od mora, samim tim fizicki od ostatka sveta, dok nam je druga strana sve vise priblizavala noz grlu. Sam pao, sam se ubio sto kaze stara.
Ali da rezimiramo, tehnicki se moze odbraniti. RV na nivou Grcke+ozbiljan PVO pa te ni NATO nece dirati veruj mi

Pe

Pre svega, Amerika nema 1000 aviona u blizini Srbije.Najbliza baza je na Siciliji,ali nemaju spremnih vise od 10 aviona.
Napad na SRJ pripreman je vise od godinu dana,a znalo se da SRJ nema lovacku avijaciju dostojnu pomena (stari MiG-29) i nema PVO koja je ozbiljna.
Dakle, nije tacno da bi Ameri branili Siptare sa 1000 aviona, jos ako su Siptari napravili provokaciju,kao danas.
Ukoliko bi Srbija imala KREDIBILNU PVO i podrsku Rusije u savetu bezbednosti-koju ima- sasvim je moguce da bi se stvar zavrsila pregovorima i podelom Kosova.
Ali upravo defetizam Srba i dovodi do poraza, kao vas dvojice.Rusi su lepo rekli-pa ne mozemo biti veci Srbi od Srba.

12

@Petrovic Dusan

Momče, iako po delovima komentara dobro razmišljaš, još si zelen da bi te ozbiljno shvatali.

Zd

Ostavite se ratnog huškanja i opsesije o susjedima koji bi vas napadali.
Razgovarajte o avionima i avio-tehnici kako priliči ovom portalu..
Petroviću, nisi čuo za Aviano?
Barem onda prosurfaj prije komentara.

Vl

Dušane,
Sa svojim komentarima si nas na početku nervirao, ali nas sada zabavljaš…
Ipak, stoji ti i to za PVO, ali po dostupnim pokazateljima krenulo se i u opremanje i modernizaciju i tog roda vojske. Jednostavno, rupa je bilo suviše, i nije se znalo koju prvu treba zapušiti, koji požar gasiti.
Mišljenja sam da je Mig 29 dobar avion (nerviram te, zar ne), i da na osnovu onoga što je uloženo, dobijeno je mnogo.
Da smo imali viška novca, nikakav problem ne bi bio kupiti i eskradrilu Su 27 ili 35 (taj isti F16 bi ovi mogli da nose kao raketicu), ali čemu?
Novca ne bi ostalo ni za gorivo a pešadiju bi mogli odmah da raspustimo jer ne bi imali sa čime da ih hranimo. Ovako, RV je preživelo, piloti konstantno lete, obuka teče, a ostali rodovi se polako i konstantno opremaju i modernizuju u skladu sa jačanjem privrede.
Kud ćeš više sa ovim što imamo…
Što se tiče Kosova, samo polako i strpljivo…
Čekali smo 20 godina, šta je problem da sačekaćemo još malo? Potrebno je da se kockice još malo poslože i mi dovoljno opremimo i ojačamo. To i Šiptari znaju i osećaju, zato se tako ponašaju…
Samo mi ovi naši političari još nisu dovoljno jasni zašto stalno ne insistiraju na našoj policiji na Kosovu u skladu sa rezolucijom 1244…

Ai

Nisam verovao da ce doci ovaj dan, ali apsolutno se slazem sa komentarom Petrovic Dusana.

Napad 99-te je planiran i vise od godinu dana. Danas Nato ne bi mogao da okupi ni priblizno toliku jaku silu, a verovatno nikad vise i nece. Jednostavno, promenilo se mnogo toga, dosta zemalja clanica ne bi ucestvovalo u tome. I sto je najvaznije, sigurno je da Rusija i Kina ne bi ovaj put bili samo nemi posmatraci kao tada.

Gu

Al41

I da imamo sve to sto si napisao,opet bi nas zgazili,alo ljudi,nas jedva da ima 7 miliona ako nas ima i toliko i vi mislite da mozete ratovati i pobjediti tada 19 zemalja koje zajedno imaju izmedju 400-500 miliona stanovnika,samo USA ima oko 360 miliona stanovnika.
Nisu imali potrebe da idu sa 1000 aviona od jednom jer su znali sta ih ceka.A da ih je cekalo to sto si ti napisao,digli bi ne 1000,nego 2000 aviona.
Zemlja mala kao mi,samo sa atomskom bombom moze biti mirna i sigurna od Amera i njenih saveznika.Ovo ostalo je sve mastarija…

Al

@Gus
Apsolutno da nije tacno. Problem je sto ne postoji jednoumlje po pitanju Srbije untar tog istog NATO-a, razumete?
Pa cak ni unutar te iste Amerike. Zar vi stvarno mislite da bi republikanci glasali za masovnu vojnu invaziju pored svog vecinskog „pro-hriscanskog“ glasackog tela? Ozbiljno? Ovu vazdusnu kampanju su provukli i to na jedvite jade bez odluke njima bitnih institucija, zato je i stala kad je stala. I za kraj ne bi mogli pretrpeti 100.000 mrtvnih kad bi krenuo „all-out“ rat sve-ili nista, klanica bi bila jer ’99 Srbija nije bila Irak da joj se vojska sama od sebe raspadne, znaci da je falila iskljucivo ta komponenta RV i PVO. Ne mozete koordinisati 1000 aviona na ovako malom prostoru, nemoguce je. Nije to bas tako kao sto vi mislite. Sad ce oni da narede da milion vojnika zgazi Srbiju i nikom nista…da kako da ne. Mozda kad bi Srbija bila Irak, ali nije.
I da je njima stvarno stalo da se ova prica finalizuje, finalizovali bi je, ali ocigledno da im nije zapravo stalo

Vi

@Vlad o kakvim pvo sistemima ti pricas,nije doslo nista novo vise od 20 godina,jedino modernizacija neve pre 15 godina moze nesto da koristi.

Ba

@Gus

Dobro je biti samosvjestan i sa obe noge na tlu. U tom smislu, iako mi je veoma čudno slušati tu priču na tv- više volim kada vlast priča o nedostacima, problemima i realnim mogućnostima, nego da „diže moral“ pričama „za 10 dana smo tamo i tamo“. Bolje je da obeshrabruju narod u vrijeme mira. Mir treba čuvati.

S druge strane- u ovakvim promišljanjima nije dobro ni „u jogurt duvati“. Ako se ukaže prilika za rješenje nekog problema a iza tog rješenja stoji struka i vrh Vojske- ono se dugoročno može ispostaviti kao najbezbolnije. Svi ozbiljni ljudi razmišljaju o sebi i svojim mogućnostima, pa eto ti sad pominješ i broj stanovnika Srbije „kako nas ima ni 7 miliona“ i slično.

Samo u vezi ovog želim da prokomentarišem nekoliko zanimljivosti:

1. Malo ljudi kod nas zna da na čitavoj površini Republike Albanije živi jedva 2,7 miliona ljudi. Ok? Zato što su se naselili na Kosovu, srbi percipiraju da je Albanija gusto naseljena zemlja i da ih ima mnogo. Nema.
2. Zar misliš da su čitav hladni rat gradili hiljade onih jadnih bunkera prema granici iz dokonosti? Ne Gus, nego iz straha. Postojale su one studije, akcije „Shperthimi“ preventivnog udara Albanske vojske na Kosovo (još 70-tih)- od koje se odustalo jer su njihovi generali došli do zaključka da bi vojna sila JNA od samo 85000 ljudi za 2 mjeseca bila u Tirani (21. i 52. korpus). Da te sada ne davim procjenom vojnih efektiva, avijacije, tenkovskih jedninica i slično…
Ukratko- oni se nas decenijama boje barem onoliko koliko mi razmišljamo o tom problemu dole sa njima. Da si ozbiljan albanac- nebi ti se svidjelo trenutno kretanje stvari na globalnom nivou i nebi smio svoju sudbinu i svoje porodice staviti u ruke amerikanaca da je čuvaju.

Upravo u ljudima koji strepe i razmišljaju razumno vidim šansu za mir i kompromis- a ako mira ipak ne bude- znaj da situacija ipak nije u potpunosti onakva kakvom je zamišljaš. Imaju ljudi koji o tome misle i za to primaju platu. Srećom to više nije Slobo sam u svom kabinetu, a Bogu hvala nije ni Vučko. Delegirao je šta je trebalo. Ljude dole svakako nećemo ostaviti da ih neko kolje i istjeruje zbog svojih strepnji.

Pe

@Vlad Da,Srbe nervira da cuju istinu o pravom stanju stvari u Rusiji, jer imaju to viziju neke“druge supersile“ koja je kao jednaka Americi.
U Rusiji svakodnevno u novinama izlaze clanci koji demonstriraju katastrofalan zaostatak Rusije u tehnologiji za zapadom u svim poljima, i oni se trude da bar bilo sta proizvode.
Ta nerealna fascinacija Rusima je prosto smesna).
Koliko je meni poznato, Srbija nije nista uradila sa PVO od poslednje kupovine tokom SFRJ.
Dakle, preko 30 godina mi ne unapredjujemo najvazniji rod vojske.
Zato i ne mozemo nista.

Gu

Al41f1

Druze,jarane,pa zar ti mislis da bi Ameri i saveznici 1999 sebi dozvolili poraz protiv nas??
Da nas nisu istjerali sa Kosova kako jesu,bilo bi jos bezobzirniji u bombardovanju,bilo bi jos onakvih bolesnih napada na Nis sa kasetnim bombama itd..samo bi onda npr malo zasipali po Beogradu sa istim ti kasetnim i ko zna kakvim jos sve bombama.
Otkud tebi cifra da bi mi njima pobili 100.000 vojnika???Jel znas ti sta je to!!!
Da ti malo to pojasnim,urazumim,u odbrambenom otadzbinskom ratu Srpskog naroda na prostorima nekadasnje BiH od Aprila 1992 pa do Septembra-Oktobra (ne znam sad tacno koji mjesec na moju sramotu) 1995 godine Vojska Republike Srpske je imala 23000-24000 poginulih vojnika,strasna cifra,ogroman broj za nas narod.Ista ta Vojska Republike Srpske ratovala je protiv ABiH,HVO,Hrvatske vojske,Nato avijacije i Nato trupa na zemlji.
Rat je trajao 3 godine i 5- 6 mjeseci.
Jel znas koliko je Americkih vojnika poginulo u Vijetnamskom ratu?Evo ja cu ti reci,58.000.I to im je bio najgori rat,katastrofa,horor u onim prasumama i mocvarama.To je neozbiljno sto si napisao,prosto nerealno,nas onda ne bi bilo vise u Srbiji da smo im tako nesto npr uradili,obrisali bi patos sa nama,istrebili bi nas sa ovih prostora.
Ne bi se nama vojska raspala druze u tom sukobu na zemlji,nego bi prosto bila unistena.Drzali bi se neko vrijeme,nanijeli bi im i gubitke i u ljudstvu i u tehnici ali zar mislis da mi isto to ne bi imali na nasoj strani?Samo da te pitam,kolike su nase rezerve u svemu od ljudstva do tehnike a koliko su njihove?Nemerljivo druze,NEMERLJIVO!!!!Pustite mitove i fantazije.
Ja ti opet kazem,da imamo sva ona cudesa od PVO i avijacije sto si naveo,opet bi rezultat bip isti za nas.Ok,imali bi oni vise oborenih aviona,poginulih pilota,sve to stoji ali probaj da shvatis jedno,19 super zemalja u odosu na SRJ tada da sebi dozvoli da izgubi rat od SRJ,nema sanse,kao sto se na kraju i videlo.Oni su tacno za vrijeme bombardovanja polako sve vise i vise dozirali jacinu bombardovanja i napada na nas sve dok nas nisu natjerali na povlacenje.Da smo pruzali jos otpor ( a mogli smo,slazem se) napadi bi bili sve ekstremniji i suroviji..i tako sve dok mi ne bi kleknuli do kraja.Sukati i rogati se bosti ne mogu,moj narode.

Mi

Evo juce i danas vec treci put Il-76 slece/odlece.. more bit neke PVO raketle, tenkovi/BRDM2?
Nesto jeste..

Ni

Постоји ли икаква информација о ФК3, поменуо је 3 дивизиона за 200 милиона долара, ако успије да се исцјенка, тј. 1 дивизион гратис!
Карло Кроп, док је писао, сматрао је да је кинеско кашњење за Русима10-15 година, они су то вјероватно смањили на мање од 10. Ако се ФК3 појавио 2014-2015, то би према таквој рачуници било да је ФК3 еквивалентан ПМУ1 или раним верзијама ПМУ2.
У сваком случају значајно боље од Нева.

Odgovori
д

@Petrovic Dusan
Уђемо ми на север то није проблем,али шта даље када албанци крену да масакрирају србе по ораховцу,гораждевцу,штрбцу, великој хочи ,шта радимо у том случају.

Xe

Veliki vodja, je licno izjavio, da moramo da pitamo NATO, da li smemo da kupimo FK3.Tim njegovim stavom, 99% rasprave , na ovoj temi pada u vodu.

gr

Ko da se iscJenka?
Suviše je ovo ozbiljna kupovina da bi ONI, NJEMU dali neki popust!!!!
Mani me tog , on kupio, on obezbedio…da mu je tata nerandnik kao što je i on ostavio neke pare, pa da i on kupi nešto, ovako za naše pare- nema ON šta da kupuje.Kupuje vlada, nminstastvo, parlament…..
Niti smo mi ozbiljna država, niti mi imamo para za ovo.Kina je vrlo ozbiljna država sa vrlo prgamtičnim stavovima ,ali nisu oni niti će ikada dati nešto za dž!

Xe

Da pojasnim samoga sebe.Ovo je tekstualni prevod video zapisa,odnosno izjave naseg predsednika.NATO je u prevodu Amerika.

https://rs-lat.sputniknews.com/analize/201904281119593731-kina-srbija-nabavka-oruzje-kupovina-vucic-si-/

Odgovori
Al

Problem je sto bi te sankcije zacementirale rusko-kineski uticaj u Srbiji za sva vremena, EU to nikako ne bi odgovaralo, a posledicno bi moglo dovesti i do nekih eskalacija jer Srbija prosto ne bi imala izbora. Diplomatiju SAD-a vec dugo vremena kao da vode orangutani koji ne vide dalje od sledece sedmice, ali valjda nisu toliko glupi…sta ja znam.
Ja bi pogurao to, samo ca pocetak Pancir pa da vidimo sta i kako

sa

Da li neko moze jednom da napravi strucnu analizu potreba Vojske Srbije po svim rodovima u danasnjim geopolitickim i geostrateskim odosima, da mi laici saznamo koliko je to para potrebno za opremanje i odrzavanje takve jedne armije?

Odgovori
Al

Da ti skratim, na ovaj broj stanovnika i velicinu teritorije, za odbranu ljudi i infrastrukture potreban je BDP od 300 milijardi i izdvajanje za vojsku od 1.5-2% godisnje ako hocemo da budemo stvarno neutralni, a da to „ne osetimo“ previse na svom dzepu.
Sa ovom ekonomijom, ako bi nastavili kao ove godine narednih 10 godina, uz vojni rok, mogli bi da stvorimo respektabilne vojne snage dovoljne za svakog neprijatelja iz uze i sire okoline, ali ne dovoljno za ozbiljnije igrace.

Vl

Dužnost države je da zaštiti svoju teritoriju po svaku cenu .
Oružje se kupuje najbolje po mogučstvu sa licensom . Ako se sklopi mozaik pa to bude raniji saveznik , to je dobitna kombinacija .

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

28. Jan 2023.Pogledaj

Hudolin na: [RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione?

>> Smiješno je kako se u Ruskoj propagandi provlači teza da su oni u ratu sa NATO. Nekako se moraju opravdati katastrofalni rezultati posle skoro godinu dana agresije bez rezultata. Rusija je zapadu kao dosadna muva zunzara koja ako nastavi ovako da smara bice razmazana po zidu smotanim novinama - moracemo fleku brisati truleksom da…

28. Jan 2023.Pogledaj

Boris na: [PRVE FOTOGRAFIJE] Otvorena nova zagrada Vazduhoplovne akademije

Odose Štale i dve godine u nizem dvoristu😁. Napredak pa to ti je

28. Jan 2023.Pogledaj

Yoda na: [RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione?

Manje od 10% zapadnih firmi - tačnije 8.5% firmi G7+EU - se povuklo iz Rusije... Mnoge od njih + gomile drugih otvaraju predstavništva, poslovnice i proizvodnju u Azerbejdžanu - kako bi imale upliv na tržište Rusije. Abramsi, Leopardi, F-16 i sl. su priče za skretanje pažnje - kao svojevremeno o testovima, vakcinama, (ne)priznavanju ruskih vakcina…

28. Jan 2023.Pogledaj

Milan na: [RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione?

Smiješno je kako se u Ruskoj propagandi provlači teza da su oni u ratu sa NATO. To čak nije ni proxy rat u pravom smislu nego Ukrajinci do sada dobivaju SSSR krš iz bivšeg varšavskog lagera (doduše protiv isto takvog krša uglavnom i ratuju)i nešto malo PVO i protutenkovskog zapadnog oružja. Jedan ruski general u…

28. Jan 2023.Pogledaj