Delegacije preduzetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Ukrajine posetile vazduhoplovnu industriju Poljske

30. nov 2022

“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

29. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

25. nov 2022

Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

24. nov 2022

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

22. nov 2022

[FOTO-REPORTAŽA] USS George H.W. Bush: Već drugi američki nosač ove godine u Splitu

21. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Još jedan masovni raketni udar na Ukrajinu, raketa protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine pala u Poljsku

18. nov 2022

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

17. nov 2022

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

16. nov 2022

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu: Nastavak velikih finansijskih ulaganja u naoružanje i opremu Vojske Srbije

15. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa iz Hersona, ruski dronovi u akciji, da li su na vidiku mirovni pregovori?

11. nov 2022

Vučić za Pink: Naručili smo ruske sisteme za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha, o Rafalima ćemo pričati nakon isporuke Mistrala

10. nov 2022

Rumunija potpisala ugovor za još 32 polovna F-16, bugarski parlament odobrio kupovinu dodatnih 8 novih Block 70

9. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još jedna Super Puma, „Hotel Juliet“ sleteo na „Nikolu Teslu“

8. nov 2022

Hrvatska konačno kupuje PVO sisteme, analiziramo ponudu i dajemo preporuku

8. nov 2022

MBDA Srbiji ne isporučuje plaćene rakete Mistral 3 dve godine, „komercijalni dron“ onesposobljen je zbog kršenja NOTAM-a, nove borbene modifikacije domaćih dronova

7. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

4. nov 2022

Vojska Srbije prinudno prizemljila „komercijalni dron“ na jugu Srbije: Sa kojim anti-dron sistemima trenutno raspolaže Vojska Srbije?

3. nov 2022

Prvi let modernizovanog helikoptera Ka-32A11BC

2. nov 2022

Mogu li srpski MiG-ovi 29 obarati dronove sa Kosova i zbog čega se Večernje Novosti sprdaju sa osetljivom bezbednosnom situacijom na jugu?

1. nov 2022
Školovanje budućih pilota i učenika Srednje stručne vojne škole ne prestaje tokom Korone
Obuka ne prestaje za kadete 140. i 141. klase / Foto: Ministarstvo odbrane

Školovanje budućih pilota i učenika Srednje stručne vojne škole ne prestaje tokom Korone

Kadete 140. i 141. klase Vojne akademije smera Vojno vazduhoplovstvo i učenike 47. klase smera Ratno vazduhoplovstvo i protvvazduhoplovna odbrana Srednje stručne vojne škole koji se trenutno nalaze na obuci na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, juče je u pratnji rektora Univerziteta odbrane general-potpukovnika doc. dr Gorana Radovanovića, komandanta RV i PVO general-majora Duška Žarkovića, načelnika Vojne akademije general-majora Bojana Zrnića i načelnika Srednje stručne vojne škole pukovnika dr Stevana Mušickog, posetio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Obilazak je započeo referisanjem načelnika Vojne akademije general-major Bojan Zrnića, koji je ministra odbrane informisao o nastavku školovanja i selekciji za upis u vojne škole koja predstoji u narednom periodu, nakon čega je ministar obišao obuku kadeta i učenika koja se izvodi na stajanci batajničkog aerodroma i razgovarao sa njihovim starešinama i nastavnicima.

Kadeti 140. i 141. klase VA su uprkos pandemiji, održali kontinuitet školovanja / Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar je istakao da budući piloti i učenici završne godine Srednje stručne vojne škole nisu prekidali svoje školovanje tokom trajanja pandemije i da su u skladu sa lekarskim preporukama, zbog specifičnosti njihovog budućeg zanimanja i zbog svega što moraju da urade i nauče, oni zadržani na školovanju, u kasarnskim-karantinskim uslovima kao i da za to vreme niko od njih nije bio zaražen.

Učenici 47. klase Srednje stručne vojne škole smera RV i PVO ovih dana završavaju školovanje i uskoro imaju maturski ispit / Foto: Ministarstvo odbrane

Načelnik Vojne akademije general-majora Bojan Zrnić rekao je da su kadeti 140. i 141. klase Vojne akademije uprkos pandemiji održali kontinuitet školovanja, a da učenici 47. klase Srednje stručne vojne škole smera Ratno vazduhoplovstvo i vazduhoplovno-tehnička služba ovih dana završavaju školovanje i da će imati maturski ispit. General Zrnić dodao je da nakon toga oni završavaju vojno-stručnu obuku, a njihova promocija u podoficirske činove će biti održana krajem septembra ove godine.

– Osim nastavka i završetka školovanja sadašnjih generacija u Vojnoj akademiji, radujemo se što ćemo sledeće sedmice započeti proces selekcije na osnovu konkursa koji je završen 15. marta. Stekli su se uslovi da od 12. maja počne proces selekcije. Prvo će biti pozivani kandidati za upis u Vojnu gimnaziju, pa za Srednju stručnu vojnu školu, dok je 16. maja planirano testiranje iz matematike i fizička provera za buduće kadete Vojne akademije – rekao je general Zrnić.

Prikaz pretpoletnog pregleda aviona V-54 / Foto: Ministarstvo odbrane

Na Batajnici je danas bio prisutan i kadet 140. klase Dušan Tanasijević, koji se školuje za pilota aviona i nalazi se na na petoj godini smera Vojne akademije.

– Trenutno smo na obuci na avionu Lasta V-54, a u toku je završni deo obuke koji se odnosi na instrumentalno letenje. Po završetku obuke na Lasti, prelazimo na avion Galeb G-4 – istakao je kadet Tanasijević i dodao da se obuka do sada odvijala po planu i da ga nakon ovog segmenta očekuje deo obuke posvećen noćnom letenju, nakon čega se stiču uslovi za prelazak na mlaznu avijaciju.

Učenici su nakon teoretske nastave stečena znanja proverili i u praksi / Foto: Ministarstvo odbrane

Među učenicima Srednje stručne vojne škole smera RV i PVO je i učenik četvrte godine mlađi vodnik Božidar Mitrić, koji je rekao da će posle završetka nastave uslediti maturski ispiti i odbrana maturskih radova, zatim izvođenje posebnih obuka nastave i stažiranje. On je istakao da je zadovoljan obukom, da su učenici imali priliku da nakon teoretske nastave stečena znanja provere u praksi, na vazduhoplovima.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ve

Svaka cast. Jedino mislim da ucenici srednje skole zasluzuju cestite kombinezone, da lice na buduca vojna lica, a ne ovako nekako ponizavajuce. Makar uniformu kao Ministar civil da imaju

Odgovori
Mi

Tako je. Izgledaju jezivo, kao pritvorenici u KP domu.
A i ove američke kape na pitomcima…
Izgubili smo svaki identitet

Gv

Slažem se, Veljko. Zaista, ovako ne liče ni na „pitomce“ iz Zabele. Toliko „tehničkih“ uniformi na „Batangi“ imaju, pa mogli su im podeliti tih 24-25 kompleta. I „Rajlovčani“ tokom 80-tih su imali u to vreme sjajne „tehničke“ uniforme.

Mi

Kombinezoni su predratni ovakvi isti korišćeni su za snimanje filmova „Prva partizanska eskadrila“.Da su kupili negde na buvljaku lepši i ugledniji bi bili od ovih.Neverovatno je kako nemamo osećaj za detalje koji ne vrede puno a znače mnogo.

Ni

Ministrova leva čizma, u polovnom stanju, više vredi od ovih pet, šest, nazovi „uniformi“. A koliko vidim i ovaj „general“ ili šta je već, isto nosi neki „Reebok“. Što se ove dece tiče, mene kao posmatrača je sramota. Gledam i neverujem. Bez ikakve oznake, imena, čina, pa u ruskim gulazima je bila bolja uniforma. Čak mislim da ovo i nije uniforma. Sa druge strane budući piloti sa ovim lepim plavim kapicama, pristojnim kombinezonima itd. Jedino ove hiruške maske kvare sliku, ali jasno je da se ovako uspostavlja klasno društvo. Ova deca u modrom su očigledno na dnu lestvice. A to svakako razume i ministar, kao bivši teorijski marksista.

Nisu Reebok čizme na ministru već čizme koje su u upotrebi u VS u određenim jedinicama. Novija oprema može da izgleda kao Reebok jer je prošlo vreme opreme koja je izgledala isklučivo kao JNA čizme.
Pitomci srednje škole nose stvarno ružne uniforme i verovatno su to ostaci nekih zaliha. Verovatno je neko procenio da su ok za dva-tri meseca prakse i da se posle toga mogu baciti. Koliko sam upoznat tenničari u RV nose tehničke maskirne uniforme kao na fotografijama ali ih ima i sa istom uniformom i digitalnim šarama kao na M10. Jedino što je kroj i dalje isti sa onim pantalonama tregerica i bluzom a i dalje nose plavu beretku.

Ž

Nikola

Будући припадници техничке службе а на фотографијама ученици Средње стручне војне школе, носе школске а не војне униформе.

Al

Da ste vi nama živi i zdravi i da vas gospod bog sačuva u predstojećim iskušenjima i da vas kroz sledeće generacije koje dolaze bude još više. A država da vam obezbedi naj bolje uslove i naj bolje letelice da svoje stečeno znanje što bolje pokažete i dokažete. Srbija je večna dok su joj deca verna.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor