BEG airport status
Vijetnam najverovatnije nabavlja školsko-borbene avione Jak-130 Do sada je pet stranih država nabavilo ukupno 66 aviona Jak-130 od kojih je isporučeno 60 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Vijetnam najverovatnije nabavlja školsko-borbene avione Jak-130

Ruski školsko-borbeni avion Jak-130 najverovatnije će dobiti još jednog korisnika. List ‘’Vedomosti’’ objavio je prošle nedelje da je ugovor za nabavku, kako je navedeno ‘’ne manje’’ od 12 aviona, potpisao Vijetnam. Takođe navedeno je da je procenjena vrednost sporazuma više od 350 miliona dolara. Međutim treba napomenuti da ovu vest zvanično nisu hteli da komentarišu kako iz ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju tako ni iz državne agencije za izvoz naoružanja i vojne opreme ‘’Rosoboronoeksport’’.

U svetu se, a naročito u Rusiji, ponekad dešava da se javno ne objavljuje da su ugovori za nabavku naoružanja potpisani ili se to objavljuje znatno kasnije, neretko i posle par godina. Poslednji takav primer u vezi aviona Jak-130 imali smo krajem decembra 2018. goidne kada su na internetu osvanule fotografije ovih aviona u bojama i sa oznakama RV Laosa za koji se, iako je još 2016. pokazao interesovanje, do tada nije znalo da je potpisao ugovor za njihovu nabavku. Vijetnam se u proteklih nekoliko godina spominjao kao mogući kupac Jak-130 ali se nije sa sigurnošću moglo reći da će se to zaista i dogoditi.

„Vijetnam je tradicionalni kupac nekada sovjetskog a sada ruskog naoružanja, u jednom trenutku je do 2017. godine bio peti najveći kupac naoružanja i vojne opreme iz Rusije.“ / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Nabavkom Jaka-130 Vijetnam bi postao šesti strani korisnik ovog tipa aviona, pre njega nabavili su ga Alžir, Bangladeš, Belorusija, Laos i Mjanmar. Ugovore za nabavku potpisali su i Libija i Sirija, sa Libijom je ugovor raskinut nakon pada Gadafijevog režima dok je ugovor sa Sirijom zamrznut zbog građanskog rata koji već 9 godina traje u toj žemlji. Smatra se da će RV Vijetnama svoje Jakove 130 stacionirati u vazduhoplovnoj bazi Tuj Hoa gde će u 915. školskom avijacijskom puku zameniti čehoslovačke školsko-borbene avione L-39.

Vijetnam je tradicionalni kupac nekada sovjetskog a sada ruskog naoružanja, u jednom trenutku je do 2017. godine bio peti najveći kupac naoružanja i vojne opreme iz Rusije. U poslednjih 25 godina je što se tiče tehnike za RV i PVO, nabavljen 12 lovačkih aviona Su-27SK i UBK, 36 višenamenskih borbenih aviona Su-30MK2V, bar 4 srednja transportna helikoptera Mi-17, 375 raketa vazduh-vazduh R-73E, 100 raketa vazduh-zemlja H-29T, 100 H-31A (protivbrodskih) i H-31P (protivradarskih) raketa, 200 vođenih bombi KAB-500Kr, 4 osmatračka radara ST-68, 50 lakih prenosivih raketnih sistema PVO 9K38 Igla, dva diviziona raketnog PVO S-300PMU-1 sa 75 raketa 48N6E.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Zo

Bravo za Vijetnam. Ozbiljno ratno vazduhoplovstvo i PVO. Novo, efikasno, kvalitetno a ima i kvantitativnu vrednost tako da svako dobro promisli pre nego udje u zabunu. Vidi se da su odavno naucili lekciju iz onoga sto su prosli a mi cak 20 godina od bombardovanja na istom mestu s ovom granom vojske. I prodaju nam lazu da nam se sa 30 godina starim migovima i cak 6 pancira ne moze sve ponoviti.

Odgovori
Gu

Rusko oruzje im je donijelo slobodu,to se ne mijenja tako lako…

Odgovori
AL

Šiješ Puma patike za 50$ mesečno. Teško se to može nazvati slobodom, ali dobro, šta je, tu je.

@AL-41F1

Tačno tako. Ljudi ovde zaboravljaju da je postojao koliko-toliko demokratski Južni Vijetnam.

Da su se stvari odvijale kao u Koreji, Južni Vijetnam bi bio razvijen kao Tajvan i Južna Koreja, a ovako su sirotinja.

Komunisti su pobedili i nametnuli svoj sistem koji proizvodi siromaštvo.

Zadnjih par decenija kopiraju Kinu i otvorili su se za strani kapital kao jeftina radna snaga. Rade za četvrtinu kineske nadnice.

Al

@Boža M
Vijetnam je siromašan primarno zato što je izbačen iz svih ekonomskih tokova od strane SAD posle 1975. godine, a situacija je dodatno pogoršana otvorenim rivalstvom sa NR Kinom i raspadom SSSR.
Situacije tek sad kreće nabolje, pošto se SAD polako otopljavaju prema Vijetnamu kao mogućem partneru i čak savezniku, što će omogućiti povratak Vijetnama na ekonomsku scenu i njegov pravi napredak.

Ma

Ja kad sam bio u Vijetnamu desilo se da sam sedeo sa jednom devojkom iz Bosne i Vijetnamcem koji pripada onim „boot people“, ljudima koji su izbegli i nedeljama plutali na moru dok ih neko nije izvikao, on je tako postao Kanadjanin. Ispricao nam je pricu iz perspektive njegovog oca koji je ziveo na jugu i rizikovao zivot cele familije da bi pobegao od komunizma. Devojka je onda spomenula, i kod nas u Bosni postoji vise istina o tome sta se desilo… Prosto je neverovatno u kakvim prilikama covek moze da cuje nesto sto bi ja okarakterisao kao esencijenu mudrost, naime, postoji vise istina! Tako i u Vijetnamu, postoji vise narativa o tome sta se desilo ali to je bilo pre 50 godina, kakvu konekciju danasnje generacije trebaju da imaji prema jednoj ili drugoj istini iz sezdesetih godina osim istorijske? Cini se da danas neki ovde prilaze toj temi vise ostrasceno nego akateri tih dogadjaja. U Vijetnamu recimo kao turista niko te ne prisiljava da „uzivas“ u „komunistickoj“ propagndi. Kada posecujes neko mesto koje ima veze sa ratom oni ti cak eksplicitno kazu da je tema rat i ako te to ne zanima mozes da iskuliras i sacekas…

ID

@ AL-41F1
Pravo na izbor?Prokleta mogućnost izbora mora da postoji,što bi rekao Štulić.
Krvlju i zatrovanom zemljom su platili,ali ja poštujem.
Sajgon je jedino bio poznat po prostituciji. Oni su narod koji ne trpi okupatore, a posle im se poraženi okupatori svete. Da je amerika platila 10% ratne štete, ratnih zločina i uništene životne sredine Vijetnam bi bio kao Singapur. Vijetnam i Laos su najbombardovaneije teritorije u istoriji tri puta više nego u celom drugom svetskom ratu! Pa još i orange agens kojim su ih trovali,napalm, biološko oružje.
Zamisli kolika je odšteta za to?

Al

@Mayer
To jeste tačno i istovremeno ne pojmivljo za veliki broj ljudi, da smo svi mi različiti i da svako od nas ima neku našu „istinu“.
Ali, zaboravljamo dosta stvari. Komunisti su u Vijetnamu imali široku podršku, pogotovo na selu, nešto što je takvom kakvom demokratskom Vijetnamu, nastalom na ruševina francuskog kolonijalnog sistema, što je veoma specifična situacija za Vijetnam i verovatno ključna razlika između Vijetnama i na primer Koreje. Jednostavno, vladajuća elita u J. Vijetnamu nikad nije imala široku podršku narodnih masa, za razliku od Kuomitanga u Kini i posle na Tajvanu ili antikomunističkih i demokratiskih snaga u Južnoj Koreji. U ovoj situaciji naravno nisu pomogli sebi raširenim nepotizmom, korupcijom i činjenicom da su oni bili kolonijalna elita, koja nikad nije bila popularna u očima većine Vijentamaca. Samim tim tvrdnje da bi neki demokratski Vijetnam bio razvijen po ugledu na J. Koreju su jako simplistične i zanemaruju ključne razlike između Vijetnama i J. Koreje. Demokratski Vijetnam bi danas mogao da bude bogata zemlja kao Koreja, ali isto tako bi mogla da siromašna zemlja kao Indija. Jednostavno, u ovoj priči ima daleko više parametara i specifičnosti od jednostavne demokratski Vijetnam = Južna Koreja.

Drugo, siromaštvo Vijetnama nije rezultat komunizma. Takvom logikom NR Kina bi trebalo i dalje da bude siromašna rupa. Glavni razlog siromaštva Vijetnama je činjenica da Vijetnam nema pristup svetskim ekonomskim tokovima od 1975. godine, što značajno negativno utiče na ekonomski razvoj Vijetnama. Ova činjeni se tek sa jačanjem Kine menja, te tek u poslednjih desetak godina možemo govoriti o prilici Vijetnama da dostigne ostale azijske zemlje. Do tad, Vijetnam je bio izolovana zemlja, po ugledu na sadašnji Iran.

St

@AL-41F1
Cekaj, jesu li Puma ili Пума?
Dzaba su se oslobodili kad su sad ekonomski robovi zapada.

re

Lep mali avion, idealan za siromašne zemlje. E sad bilo bi interesantno videti neku REALNU studiju, šta se dugoročno više isplati za nas, ulagati u orlove i G4 ili jednostavno preći na ovo.

Odgovori
Ve

nasi ulazu u Orlove i G4 jer tako razvijaju domacu industriju i jeftinije je. Za siptare nam je to dovoljno. Cesi su svoj Albatros unapredili, kao i englezi Hawk. Stavili im nove radare u one nove kljunove i ko zna sta. Tako da nije bas da nema logike u modernizaciji postojeceg.

Ma

Vijetnam nije siromasna zemlja. U zadnjih 20 godina imali su BDP rast od prosecnih skoro 7% i imaju skoro 100 miliona stanovnika! Kada cemo prestati da druge kvalifikujemo kao sirotinju i pogledamo u svoje zaprlozeno dvoriste?

Be

Mayer, Vijetnam je i dalje siromasna zemlja u globalnim razmjerima…
I 70% godisnje on nista je opet nista.

No, na dobrom su putu.
No ipak, nisu daleko od Sj. Koreje odmakli.
No, odmicu se…….

Kao sto rekoh, na dobrom su putu….no, put je dug…

@ Mayer

Imaju nominalni bdp po glavi 2.300 (ppp 7.500); Kina 8.800 (ppp 18.000); Japan 38.400 (ppp 44. 200) ; Srbija 5.900 (ppp 17.500).

Iza su Albanije, Ukrajine, Filipina, Maroka. Čak su malo lošiji od Indije koju ste pominjali u replici na moj post pre par dana kao primer siromašne a velike zemlje.

„Po PPP-u je recimo i jedna Indija, poznata jelte kao zemlja blagostanja, ispred i Nemacke i Rusije…°

An

@resurs
Jak-130 nije pravljen za siromašne zemlje već kao napredni avion za obuku za RV Rusije. Vijetnam ima potrebu za ovakvim avionom jer poseduje Su-27 i Su-30 i njima menja stare L-39 kojima ističe resurs. Većina kupaca Jaka-130 ili već ima ili je naručila avione poput Su-30.

@Veljko
Ne znma koji to Albatros ima radar? Koliko ja znam nijedan. Postoji L-159 ALCA koji je nastao razvojem Super Albatrosa (L-59) i on ima radar, ali ne može se L-159 dobiti modernizacijom postojećih L-39, to su sve novoproizvedeni avioni.

@Mayer
Vijetnam se puno razvio i razvija se i dalje ali je i dalje svakako siromašna zemlja. Naravno da ima veći BDP ukupni od Srbije jer ima 95 miliona stanovnika a Srbija 7. Ali pogledajmo:
BDP po glavi stanovnika (2018.):
Srbija – $7223
Vijetnam – $2525
BDP PPP (paritet kupovne moći) po glavni stanovnika (2018.):
Srbija – $17552
Vijetnam – $7513
Prosečna plata:
Srbija – oko $375
Vijetnam – oko $150
Elem, Vijetnam je i dalje znatno siromašniji i od Srbije (a kamoli nekih drugih zemalja), i prosečni Vijetnamac živi gore nego prosečni Srbin.

Ro

O Veljko orijentiši se u prostoru i vremenu. !999. godine VJ je imala dve eskadrile Orlova jurišnika i eskadrilu izviđača otprilike oko 45 aviona. Sa tim kapacitetima prikupljala podatke iz vazduha od početka pobune 98. godine i bacala kasetne na teroriste organizovane u formacije veličine brigade tokom NATO agresije. I šta se desilo sa KiM. A tebi je dovoljno sedam aviona (još nismo videli fotku u letu sa 10 aviona koliko kažu.Maksimalno je sedam i to na nekom od prikaza operativnih sposobnosti VS, ajd nek je i osam sa rezervom na stajanci. ). Da zaboravio sam tvoji orlovi su modernizovani da standard 2.0.
PS nemoj zaboraviti Srbija nema više izviđačku avijaciju što je takođe napredak i očigledna prednost u odnosu na 99. godinu. Ipak dopada mi se tvoj optimizam i nepokolebljiva vere u sopstvene snage i njihove mogućnosti. Podrška za tebe.

Ma

Ja sam proputovao zemlju i mogu ti reci da sam zakljucio da oni zive bolje od nas. Naravno nama to izgleda kao neki trash ali tamo je klima takva da ti ne treba norveski standard da zivis solidno i na ulici, postoji vise gradova koji imaju skyline kao u Americi. Infrastruktura je losa ali su vozovi bolji nego kod nas a na severu imaju u medjuvremenu i autoputeve. Jako mnogo mladog sveta, lepo obucenog. Naravno dosta ljudi na ulici pokusavaju da zarade za zivot. Dva grada od vise od 8 miliona stanovnika, mnogo biznisa, tamo niko ne moze da bleji po kladioicama kao kod nas, svako mora nesto da radi! Cak i u najprljavijim delovima skole su pristojne, kad pogledas kroz ogradu u u dvoiste skole, lepo obucena deca, cesto sam vidjao klince na ulici, u familijama koje prodaju neku hranu, marljivo rade domace zadatke dok keva kuva hranu i prodaje. Moj je utisak bio zaista mnog pozitivniji od tih statistickih podataka. Samo da kazem, nema veze s temom ali respekt s moje strane. Kod nas ima dosta sela koja izgledaju gore…

B

@ Veljko,
u kljun galeba i orla se ne moze stviti radar…

AL

Nadam se samo da nase RV nece kupiti ovaj avion. Inace smo opet SRJ 155 aviona, od toga 14 ima radar i radarske rakete!
Posle nam Mig-29 kriv…..kako da ne.

Odgovori
An

Bilo je i nekih 60ak MiGova-21 sa radarom i radarskim raketama u SRJ, zar ne?

AL

Sa ,,nazovi“ radarom, ali ne i raketama. R-60 u najboljem slučaju(one su tek ocajne)

al

Silan je to radar bio na MIG 21. Zato nijedan nije ni podignut 99.

Kod Bison-a i Lancer-a je vec druga prica…

Su

Ja glasam za L15B !!!!!

ve

Bas bi bilo dobro da Srbija kupi ovaj avion jer je u klasi skolsko-borbenih aviona najbolji na svijetu.U svakom slucaju mnogo je bolji kupiti ovakav avion nego ulagati novac u modernizaciju Orla i G4.

Bo

Za tvoju informaciju Jak ima radar. I on je jedan od najmodernijih, ako ne i najmoderniji skolsko borbeni avion na svetu. Sa njega se prelazi na avione 4+, 4++ i 5 generacije. Mnoga njegova oprema spada u 5 generaciju.

AL

@vesko
Po čemu je najbolji? Ukratko, ni po čemu. Dobar jeste, odličan, ali nije ,,najbolji“, daleko od toga.
@Su-35s je mama
Apsolutno ne!
Dvomotorni avion za pocetak(skuplje i komplikovano odrzavanje). Motor nepoznanica i pritom iz Ukrajine(toliko ludi nismo). Borbeno jako ogranicen i (relativno govoreci) jako kratko u upotrebi. B verziju(sa radarom i raketama) ne znamo čak kad je i ako je uopšte ušla u upotrebu!

Generalno ta klasa mlaznih školsko-,,borbenih“ aviona je odlična za zemlje koje već imaju popriličnu flotu lovačkih/višenamenskih aviona(100, neki 200+), tipa Izrael, Grčka, ili nekada SFRJ. Jer njima školski avioni vrše samo obuku i simulaciju borbenih zadataka, ali ne i same borbene zadatke, za to imaju prave ratne mašine.

Naše RV je malo i mora biti maksimalno iskorišćeno, a pritom imamo i ograničenja na broj borbenih aviona(sve što ima makar i top je borbeni avion). Dakle nama treba jeftin, po mogućnosti jednomotorni avion koji može služiti za obuku, ali i za ozbiljna borbena dejstva(znači u 21. veku mora imati radar i BVR rakete). Kao što je nekada(i sad još uvek) F-5E, a od novijih FA-50 ili JF-17(Nešto po ugledu na Američki TX program. Ne morate meni ništa da verujete, ko sam ja uopšte, ali za USAF pouzdano možemo reći da znaju neuporedivo više o organizaciji i opremanju vazduhoplovstva od našeg VS).

Ako ćemo već da kupujemo striktno trenažne avione koji samo u teoriji mogu vršiti borbene zadatke(poput Jak-130), onda bi pametnije bilo da uzmemo lakši, jednomotorni avion zbog cene i kompleksnosti održavanja, da nam ne optereti budžet badava. Nešto u klasi naseg G-4 recimo, nikako ti polu teški trenažeri.

Mi

AL-41F1

Sto odmah negativan stav, ako cemo iskreno kad imas AWACS to je ozbiljan “napadacki“ radar sa idealnom organizovanom sinhronizacijom svih sistema u zadatoj misiji.Gledajuci konfiguraciju Srbije najidealnije resenje iziskuje pasivan sistem poput Sky spotter u sinhronizaciji sa UAV ECM, PVO srednjeg i kratkog dometa.Svaki trenutno najbolji individualni radar na avionima imace problem sa tacnim podacima o meti, zahtevace proveru sa ostalih dostupnih sistema.

ECM sistemi uveliko koriste DRFM, prevedeno u realnom vremenu analiziraju signal od radara, u mikrosekundi mogu uzvratiti modifikovani signal ili cak poslati vise signala razlicitog inteziteta nazad prema radaru.

Jak-130 ili M-346 su trenutno najpotentnije platforme sa skoro idealnim softverskim resenjima za obuku sa stand-off naoruzanjem, simulaciju ECM uslova u Net-centric okruzenju.

Pored jeftinog casa naleta sa gore spomenutim mogucnostima, ova platforma takodje ima potencijal kad se radi u komunikaciji sa UAV platformama, preko nekog malo ozbiljnijeg data linka mogu deliti sve informacije iz razlicitih visina i pravaca.Tako da taktika koriscenja radara na jednom avionu ili paru zasluzeno ide u penziju.

Osim toga ako se odabere “dobra oprema“, moze postati laki jurisnik sa vecom nosivoscu od Orla, podrazumeva se koristice “stand off“ naouruzanje sa ECM kontejnerom na podvesnoj tacki.
Uvek se mozemo obratiti Izraelu, koji nema sankcije i voljan je prodati takav sistem.

Al

@vesko
Kupovina Jak-130 nije, ali definitivno ne kao zamena za G-4 i J-22.
G-4 treba definitivno modernizovati kao avion za osnovnu i naprednu obuku, i možda ako je moguće po ugledu na L39NG razviti neki G-4NG uz veliku stranu pomoć. JaK-130 bio ovde primarno bio nabavljen kao dopuna za obuku, kako bi se preživeo period tokom moderizacije G-4.
J-22 ima bolje performanse od JaK-130, bar na papiru, a sa modernizacijom definitivno može da konkuriše i na polju elektronike i naoružanja, te JaK-130 ne predstavlja odgovarajuću zamenu za J-22.

Ba

@Al

Dobar školski avion, Al. Zar nebi volio vidjeti naše kadete u njemu ili M-146? Nebih ja imao ništa protiv toga da neko od naših sjedi u onom finom kokpitu okruženom staklom, sa pregledom kao iz jedrilice. Jedino što se pitam je cijena? Nije mi poznat paket koji ljudi uzimaju, ali 30 miliona po letjelici bi bilo bitno više od onoga šta je nama traženo. Vjerovatno ima djelova, obuka, nešto ubojnih sredstava… Meni je ovo divan avion.

Ik

Za novac i svrhu koju je kupljen odlican zrakoplov(ulozeno-vraceno), najbolji nije, puno su bolje kopije zapadne proizvodnje (Hawk, Aermacchi M-346 ,Boeing T-X ali takodjer i puno skuplje. Meni licno Hongdu L-15 Falcon je idealan zrakoplov za zemlje tranzicije i zemlje sa manjim vojnim budzetom cak ima i novi radar koji se ugradjuje u vece modele (CAIG).

ve

Aleksa znaci ti bi glanc novu masinu konstruisanu po zahtjevima iz 21 vijeka kupio da ti posluzi kao prelazno rjesenje dok se ne modernizuje G4 avion koji tehnoloski pripada 70-tim proslog vijeka i koji se ne proizvodi od 90-tih?Zanimljivo razmisljanje.

ve

@Ikar koliko je do sada proizvedeno aviona Boeing TX?M346 je isti tip aviona kao i Jak 130 samo njegova italijanska verzija jer su razvijeni u kooperaciji.Ne vidim po cemu je Hawk bolji od Jak 130 a cak i da jeste bas me zanima kako bi ga Srbija mogla nabaviti od Engleza.

AL

@Mig-29
Ne postoji pasivan sistem sistem sinhronizovan sa UAV za direktnu odbranu VAP, a AWACS nemamo. Da maštam neću, pošto pouzdano znam da ga napraviti ne možemo. Nama treba LA, dobra LA i efikasan sistem obuke. Temelj, na kojem možemo graditi odbranu.
@Banja Luka
Voleo bih Jak-130 kada bi imali dva puka naših SU-30MKS ili 29M. M-346 kada bi imali barem polovinu lovačke komponentne Grčke.

Šta će nam Jak-130 pored eskadrile 29ki i Orlova? Koliko to doprinosi odbrani našeg neba, a koliko košta?
Pre bih kupio dobre turbo-elisne trenažne avione, a sve borbene i školsko-(ne)borbene zamenio sa recimo JF-17 kroz 3 etape uz kreditiranje od Kineza.
klipni -> turboprop -> mlazni koji može i da odbrani tog pilota kada sedne u njega.

Ako ipak u budućnosti ne nađemo novca za pravu LA i spadnemo na narudžbinu od 8 lovaca kao Bugari….bolje neki jednomotorni, jeftiniji za nalet mlazni trenažni avion. Da ne bacamo pare, kad se već boriti ne mogu. Kakav bre crni Jak.

Ba

@Al

Uh, vidim da si odgovorio u komentaru vesku i Su-35. :)
Dakle neslaganje sveopšte oko ove teme, razloga više- kod mene uglavnom subjektivni, jer mi se oduvjek sviđao Jak-130, od trenutka kad sam prvi put vidio fotku u novinama, ali ima i nekoliko stvari koje je lakše „braniti“.

1.
„Nešto u klasi naseg G-4 recimo, nikako ti polu teški trenažeri.“
Ti znaš da su JAK-130 i G-4 u istoj klasi, jel’da? Tačno, on ima beskrajno veći potisak i maksimalnu dozvoljenu masu poletanja, ali po gabaritima, to je veoma mali, školski mlaznjak, kraći i uži od G-4.
2.
To govoreći, ovaj avion ima dolet od 2000 kilometara sa gorivom sam, bez vanjskih rezervoara. To mi govori da motori nebi trebalo da budu ekstremni potrošači, iako ima 2,5 više potiska od G-4. Ovi motori se, naravno, odavno ne proizvode u Ukrajini, nego u Moskvi, fabrika „Saljut“.
3.
Nije mi poznata cijena održavanja, nisam čuo ništa o problemima, osim one priče kada su se Italijani žalili na nabavnu cijenu M-346 (ali to je imalo veze sa cijenom letjelice, htijeli su ogoljenu varijantu, a ne sa časom leta). Kvare se? Šta si čitao, nije mi poznato ovo- pošalji ako imaš nešto. Ti motori se reklamiraju kao dizajnirani kao „low baypass“ motori, sa željom da se dobije manja potrošnja i manje habanje motora tokom eksplatacije. Koliko su uspijeli, nije mi poznato.
4.
F-5 nikad, Al. Predivan avion, ali borbeni radijus 200 i kusur kilometara- ajde da ne radimo to više.:) Fa-50 bih mogao da vidim, svakako- ali samo u slučaju da se pređe na zapadnu letjelicu u zadatku primarne multifunkcionalne platforme. Ako će se ići sa rusima, čemu? Ovo je prvo i osnovno školski avion. S druge strane znaš da Jak-130 ima modove rada koji simuliraju avioniku i kretanje zapadnih lovaca. Na kraju krajeva, ako se ide prema zapadu- tu je 346!
5.
Jak-130 može da se isporuči sa radarom, nije problem. „Osa“ radar koji ide u ovaj aviončić omogućava mu domet u prednjoj polusveri respektabilnih 85 kilometara, a u zadnjoj 45 kilometara. Može da prati 8 ciljeva u isto vrijeme, te da dejstvuje u isto vrijeme na 4 zračna cilja ili dva na zemlji (ovo za zračne ciljeve je zaista smješno sa ovim aviončetom, ali, eto, kao može). Nije da je ovo nešto bitno, pošto su naši u zahtijevu izrazili interes samo za golu, najjeftiniju, školsku verziju.
6.
U toj nekoj „borbenoj“ primjeni, koju ne vidim i od koje treba da se biježi sa ovom klasom letjelica JAK može da nosi sve što Rusi prave, ali i AGM-64 Maverik, Sidewinder, Magic-2. Otvorena arhitektura, imaju odavno licence za integraciju, probano, testirano. Korejac, iako moćniji, mislim da nosi samo zapadni arsenal, nisam potpuno siguran. Znaš i sam da bi naši izabrali avion samo zbog VRVZ-200, da ne kupuju ništa vani. Iii, teško da bi neko mogao da im kaže da griješe. Treba para za sve to. Dok sve to osposobiš i pokupuješ- izađe da možeš kupiti još jednu (ili pola) eskadrile stvarno sposobnih letjelica, pa bilo da su one Su-, MiG, F-nešto, nije bitno.

AL

@Banja Luka
F-5 je tehnologija 60ih, govorio sam u kontekstu tog vremena i nasledja tehnologija. Mi smo nasledili neuporedivo manje koristan 21 npr. no bilo-proslo.

Jesu slicnih spoljnih gabarita, ali G-4 zaista nije u klasi Jak-130. Mnogo laksi i neuporedivo jednostavniji avion.

Kineska verzija 130ke kao sto je SU-35 predlozio koristi ukrajinske forsazne motore, ako se ne varam. Na to sam mislio, dok kineska verzija sa radarom ne znamo ni da li je uopste usla u upotrebu, a kamoli kakvog je kvaliteta.

To ,,dejstvovanje“ po ciljevima mozda u nekoj brosuri stoji kao eventualna opcija, u realnosti do sada nikakve radarski navodjene rakete nisu integrisane na Jak-130 niti on ima energije da ih kvalitetno iskoristi(govorimo ovog puta o ruskoj verziji), niti za pocetak ima radar uopste. Tu integraciju bi bili najvece budale kada bi finansirali, posto Rusi nece(kao Indija 29K).

Znate mnogo bolje od mene, da je za RV i PVO VS manji problem ,,nabaviti“ nesto, od kontinualnog finansiranja zbog budzeta pre svega. Najbolji primer su 29ke, koje smo imali godinama, tu su bile, ali se cesto desilo da ne lete ili se leti 20-30h godisnje. Nije avion bio problem, nego budzet.

Imajuci to u vidu, ako bi i nabavljali novi skolsko-borbeni avion, nabavna cena treba biti sporedna u odnosu na troskove eksploatacije(i kompleksnost)
Zato bi se pre orijentisao na jednomotorni avion. Ok potrosnja, gorivo bi se i naslo, samo jedan remont, koji se redje radi, iziskuje manje ulaganja od remonta za dva motora koji se cesce rade….Manje vremena treba da se remont obavi, manje kadrova, manje delova nabavljamo u startu, logistika laksa…..

Svidja se i meni Jak, ali to nije za nas dobar avion. Bio bi, kada bi imali visenamenskih aviona kao sada mlaznih aviona ukupno.

Sto se tice FA-50 i orijentacije Zapad-Rusi, Nas ce vrlo brzo docekati vreme kupovine novih lovackih aviona. Do tada ce verovatno i G-4 izdrzati. Kada zanemarim licne zelje(najvise bi voleo FA-50(zamena za G-4 i J-22) i F/A-18(zamena za 29)) i sagledam realnu situaciju(dostupnost, cena, odrzavanje, oprema) nama bi najbolje resenje bilo da batalimo i Ruse i Zapad i kupimo JF-17 kao zamenu za sve mlazne avione.

Rusi nemaju u ponudi avion koji nama realno odgovara(lagan, ujedno moderan, jednomotorac). Na drugoj strani za nas jeste idealan FA-50 kao zamena za G-4 i J-22, ali tu imamo politicke probleme prvenstveno zbog SAD. Od astronomskih cifara borbenih aviona iz EU moze samo glava da nas boli, njih ne vredi ni pominjati.

Kvalitetno resenje sa najmanjim operativnim troskovima je JF-17, komplementovan organizovanjem pocetne, osnovne i napredne obuke(koja obuhvata JF-17) analogno onoj u Svajcarskoj recimo(klipni, turbo prop, F-5), s tim da kod nas se ne bi islo dalje na srednjeg lovca jer bi penzionisali 29ke, a JF-17 bi mogao da vrsli ulogu ekvivalentnu F-5 u Svajcarskoj(napredna obuka) i 29ki u Srbiji(od air-police do najslozenijih borbenih zadataka), a do tada ce trenazna varijanta biti uveliko u ponudi.

Mozda do tada sazre i Kobac, pa da imamo pocetnu i osnovnu obuku na nasim platformama, naprednu na JF….
Mig-35 i Jak-130 su super, ali opet bi imali RV sa 30, 40 ili 50 aviona, od toga samo mali deo moze vrsiti odbranu VAP. Cemu to?

Trenutni politicki vrh Srbije nastoji da poboslja odnose sa Kinom jos vise, krenuli su u ozbiljne projekte i investicije ovde….mozda i bude nesto sa JF-17. Jeste nacelno ,,kinesko-pakistanski“, ali znamo ko vodi glavnu rec. Ako ipak bude Mig-35 i Jak-130, sta da se radi….
Sa 16+12 nenaoruzanih aviona racunacu da ne mozemo braniti VAP, ali ce lepo izgledati na paradama i vezbama. Ako nista, bice bezbedniji za pilote.

Ik

Uzimati novac iz europskih fondova i kupovati kineske zrakoplove mislim da to nece ici, mislim da bi madjarski model bio najbolji za Srbiju naravno ako bi mogao budjet da izdrzi…Mix europskog(grippen &airbus) i ruskog(Mil) zrakoplovstva i naoruzanja

An

@AL-41F1

JF-17 koristi ruski motor (Klimov RD-93) pa je shodno tome potrebna ruska dozvola za izvoz…Kinezi kažu da su razvili sopstveni motor da ga zameni ali Pakistan nešto nije oduševljen istim, i rekao je da će ako treba direkt od Rusije kupovati motore, i koliko ja znam nijedan JF-17 do sada u upotrebi nema kineski motor.

Pitanje je da li bi Rusi dozvolili da se nama izveze JF-17 sa njihovim motorom i tako pustili Kineze da preuzmu njihovo tradicionalno tržište. Setimo se kako su pizdeli kako smo mi izvozili neko oružije u Jermeniju.

Pritom JF-17 je pravljen za Pakistan i Kina nije kupila za sebe taj avion, i nisam baš siguran koliko je dobro u eksploataciji osloniti se samo na Kineze. Pakistanci su ti koji će neminovon imati najviše iskustva u upotrebi, održavanju, otklanjanju grešaka, nadogradnji itd. A da li se želimo da se oslanjamo na Pakistan?

Zar nije bolji neki ,,čistokrvniji“ kineski proizvod, koji Kinezi zapravo koriste za sebe, poput J-10? Ali i tu postoji problem ruskog motora…

Iskreno ja mislim da nove novcate lovačke avione Srbija neće skoro videti. Kada istekne resurs 29kama (a mislim da će on biti isceđen maksimalno), kupiće se opet nešto polovno.

@AL-41F1
JF-17 se ne moze kupiti bez ruskog odobrenja zbog motora. A ako Kinezi traze od njih odobrenje dobices upit a zbog cega ne kupite od nas MiG-29/35, Su-27/30/35… A ako vec mozes kupiti od Kineza onda kupi „pravi“ lovac tipa J-10C i uz njega L-15. Koliko videh na netu suska se da cetvrta serija J-10C ima kineski motor WS-10B pa u tom slucaju ne bi bilo potrebno odobrenje od strane Rusa a za L-15 se planira takodje domaci motor WS-17. Inace Jak-130 i L-15 imaju skoro identican motor pa ne znam zbog cega ih ljudi po tome razlikuju. Naravno postoji i L-15 sa forsaznom varijantom istog tog motora AI-222-25.

AL

@Andrija
Kakav PR bi Rusija imala kada bi blokirala izvoz naoruzanja u Srbiju? Ucinili bi sebi vecu neuslugu, nego sto bi ,,zaradili“ jer vise ni jedan jedini avion posle toga ne bi prodali u Srbiji. Zapravo nam odgovara sto je motor derivat RD-33 je to ona nije totalna ,,nepoznanica“. Mozda bi konacno i uspeli da usvojimo neki slozeniji remont.

U principu razliku i pokrivenost ,,trzista“ mozemo nadoknaditi PVO sistemima, helikopterima, sve to Rusija proizvodi odlicno i nama sve treba i odgovara….Tako da ne verujem da bi postojala ta blokada.

Mozda bi se EU bunila, ali to je vec na diplomatama da rese, ne na VS. Nece vise biti sta polovno da se kupi.
Rusija tezi maksimalnom iskoriscenju resursa starih zmajeva, 29ki vise nece biti, prelazak na F-16 je preskup, EF je nocna mora, Rafala nema dovoljno ni za Francusku, Mirazeva nema u prodaji….Moracemo novo.

RV Pakistana ne sme previse da reskira zbog numericko-tehnoloske superiornosti Indije i za sad su jako zadovoljni sa tom platformom sto govori mnogo.
Mozda bi ugovorili prodaju haubica, oklopnjaka, topova Pakistanu….ko zna.
U svakom slucaju, pre bi to nego Jak-130 ili bilo sta slicno.
Rusija nema nasem siromasnom RV sta da ponudi trenutno. Malo ko ima zapravo.

Al

@vesko
Poenta mog razmišljanja je da ja realno govoreći ne vidim razlog za kupovinu JaK-130, te objašnjavam zašto bi neko to hteo. Moje realno razmišljanje je da se po ugledu na L-39NG, uz idealno saradnju sa Kinom razvije G-4NG.

@Ikar
Nema to nikakve veze. EU stvarno nije u položaju da još više ucenjuje bilo koju balkansku zemlju. Gripen opet nije opcija za RViPVO Srbije zbog američkih komponenti.

@Andrija
Pakistanci neće menjati motore na svojim JF-17, jer im se sad ne isplati. Tj. Pakistanci bi sad morali da zamene kompletan sistem održavanja RD-93 za novi kineski motor, a RD-93 se još mogu koristiti. Jednostavno, ne postoji razlog za tako nešto, ni finansijski, ni vojni.

Rusija se u osnovi ne pita po pitanju prodaje naoružanja Kine drugim stranama.

Nema potrebe da se oslanjamo na Pakistan, jer Pakistanci rade isključivo sklapanje i proizvodnju JF-17, dok su Kinezi i dalje glavni u celoj priči.

Poenta pisanja Al-41F1 je da RViPVO treba najjeftiniji mogući lovac, a to J-10 realno gledajući nije.

Videćemo kako će priča dalje ići.

Mi

AL-14F1

Moram vam reci ipak da vrlo povrsno shvatate kompleksnost VAP i sta ce sve obuhvatati posle 2022.

1.VAP sa 4 eskadrile od toga nek su 2 eskadrile LA – sa tim ne postoji nacin efikasne odbrane.Totalno iluzorno, a pri tome pricamo o nekim oblastima u logistici.

– Nikad piloti nece imati dovoljan cas naleta, razlog je budzet.A takvi piloti se mogu klasifiokovati kao ?
– Nas VAP moze pilotima LA priustiti kvalitetnu obuku ?
– Svaki vojni aerodrom ili PSS sa vasom “popunom“ je nedostupna posle 6h od pocetka sukoba, ne moze adekvatno opskrbiti i brzinski podici u vazduh trazeni broj aviona sa vasim proracunima, t.j. LA nije sposobna odgovoriti na postavljene zadatke. Sta mislite preraspodelom avion na 3 aerodroma mozete postici zahtevano ?

2.Necu vam sigurno objasnjavati na T6 portalu sta znaci AI upravljiv UAV.ALi siguran sam uvericete se od 2024 kako sinergija pasivnih sistema i UAV imace apsolutnu dominaciju nad RV koje se oslanjaju na zemaljski osmatracki radar i radar na lovcu.

Takodje budite sigurni ako sad ne napravimo prekretnicu sa UAV tehnologijom, svaki vid kupovine trecerazrednih aviona 4 generacije poput JF-17, skolskog FA-50 moze samo dovesti do dogasenja LA.Tako reci kupuje se bahato na racun poreskih obaveznika, mazu se oci sa avionima koji ne mogu odgovoriti na TT zahteve do 2030.

@Aleksa Radojičić
„Rusija se u osnovi ne pita po pitanju prodaje naoružanja Kine drugim stranama.“
A odakle onda Kinezima motor za pomenute avione?

An

@Aleksa Radojičić
Kinezi su možda vodili glavnu reč u razvoju JF-17 ali je jasno ko je glavni i najveći korisnik tih aviona: Pakistan. Drugih mušterija je vrlo malo. Meni je malo problematično nabavljati avion od nekoga (Kineza) koji taj avion nije namenio sebi niti će ga ikada koristiti. Upitna mi je podrška države Kine za JF-17, da su hteli snažnije da ga podrže mogli su za svoje RV da kupe 50ak komada (ne bi im škodilo a za njih bi to bila sića), ali opet to ih ne zanima. Dakle govorimo o avionu koji je razvijen za potrebe Pakistana (koji trenutno ima, a i ubuduće će imati, najviše iskustva u eksploataciji ovog aviona) a za koji se kineski partner nadao da će dodatno zaraditi prodajom trećim stranama – kojih do sada ima jako malo. Imamo Burmu koja je naručila 16 komada i Nigeriju koja je naručila tri (!) komada.

Što se tiče Rusije, ona se definitivno pita kada treba da se proda njen motor, o tome sam pričao. JF-17 da kineskim motorom je za sada samo prototip, koliko je meni poznato.

@AL-41F
Mislim da smo više puta videli da Rusi nemaju baš osećaja za PR kada misle da su im interesi ugroženi – a to bi verovatno pomislili kada bi videli da Kina prodaje veliku količinu oružija na tradicionalno njihovom tržištu. Ako sa druge strane mi to možemo njima da ,,kompenzujemo“ kupovinom drugog naoružanja od njih, pitanje je koliko onda JF-17 ostaje ,,jeftin“. Jer ćemo onda tako da ,,kompenzujemo“ i Evropljanima nešto…to je sve cena naše samodeklamovane tzv. neutralnosti.

Što sr tiče kupovine novog…29ke su tek remontovane i još nisu modernizovane. Kada će doći na red kupovina novog? Za 10 godina? Ko zna kakva će biti geopolitička pozicija Srbije tada (valjda nećemo biti na istom kao i sada), možda omogući npr nabavku polovnih Miraža od Grčke ili Emirata (koji imaju Miraže proizvedene 2007.), ili nešto slično. Takođe ne zaboravimo da smo do skora par godina preživljavali na jednoj pari MiGova-21, ne bi me uopšte čudilo da u nekoj budućnosti niko ne pokrene nikakvu ozbiljnu nabavku sve dok budu postojala 2 MiGa-29 u stanju fa polete i rade air policing, budimo realni.

Al

@Paqe
Na JF-17 se može ugraditi i kineski motor umesto ruskog.

@Aleksa Radojičić
Moći će da se ugradi kineski motor WS-13 čim bude gotov razvoj.

AL

@Andrija
Eksplicitno je navedeno kako ce se pomenuti Mirazevi koristiti do isteka resursa. Prosto ih nece biti na trzistu. U ostalom, sto bi prodavali tako dobar avion?
Nije bitno kome kompenzujemo, dokle god ta oprema odgovara nasim tehnickim zahtevima vise od konkurentske(case in point, Mistral ili H145m u odnosu na losiju rusku konkurenciju).

Nama svakako treba PVO, svakako nam treba jos MI-17V5, jos Mi-35M……pa bolje onda alocirana sredstva da odu na nesto sto nam zaista odgovara(vrhusna PVO sredstva, fenomenalni srednje-transportni helikopteri), nego na nesto sto nam ne odgovara(Jak-130 i MIg-35).

Takodje, ne bih se gadio pakistanskog proizvoda. Oni su bili zainteresovani za kupovinu velikog broja nasih haubica, mozda bi ih ovo ubedilo da ipak naprave tu akviziciju? Njihovo RV ipak ima relativno veliko iskustvo, a slican problem kao mi. Odgovor se namece sam….

@Paqe
Jos bolje sto nam je poznat motor.

Sakako pricamo ,,sta bi bilo-kad bi bilo“, ono sto sam hteo da kazem je da nama treba lovacki avion te klase. Napredan, sposoban, a opet, jeftin pre svega za odrzavanje i nalet. To Rusi na zalost nemaju u ponudi. Super su to platforme, samo mi nemamo para za njih, o tome se radi

Al

@Andrija
JF-17 je namenjen kao eksportni lovac, zato ga Kinezi neće ni uzeti. Vašom logikom F-5 je bio očajan izbor, jer evidentno RV SAD nije htelo da kupi bar 50 aviona za svoje jedinice. Podrška kompanije i Kine postoji, jer ultimativno oni žele da prodaju svoj proizvod.

Vi stvarno očekujete da će Rusija, koja nije gadljiva na novac iz bilo kog izvora, blokirati srpsku nabavku JF-17?

Nabavka Miraža 2000 2030. godine je besmislena, pogotovo što sad UAE i Tajvan imaju probleme da drže svoje operativne danas, a da ne pričamo kakva će situacija biti za 10. godina.

@AL-41F1
„ono sto sam hteo da kazem je da nama treba lovacki avion te klase. Napredan, sposoban, a opet, jeftin pre svega za odrzavanje i nalet. To Rusi na zalost nemaju u ponudi. Super su to platforme, samo mi nemamo para za njih, o tome se radi“
Ma sve ok. Spomenuo sam J-10 jer je po dostupnim informacijama u cenovnom rangu sa JF-17 a mislim da je potentnija i modernija platforma.

An

@Aleksa Radojičić

F-5 i JF-17 se ne mogu porediti. Prvo F-5 i T-38 su nastali iz istog projekta, a danas još uvek Amerika ima preko 500 T-38 u aktivnoj upotrebi. Postoji li neki derivat JF-17 koji je Kina naručila u bilo kom broju? Ne.

Drugo mali broj F-5 jeste uveden u upotrebu u USAF i korišćen u borbenim zadacima u Vijetnamu. Koliko je Kina JF-17 uvela u aktivnu upotrebu, bilo kada? Nula.

Treće F-5 je korišćen dugo u USAF, a u USN i USMC se koristi i dalje, pri obuci kao ,,agresorski“ avion koji simulira protivnike. To znači opet da su sve varijante F-5 bile jako dugo u upotrebi u američkoj vojsci, za razliku od JF-17 u Kini.

Četvrto F-5 je kao jeftini lovac za američke saveznike bio izuzetno uspešan, proizvedeno je preko 2200 primeraka svih varijanti (preko 800 Freedom Fighter-a i 1400 Tiger-a II). Amerika je ozbiljno ušla u taj projekat i ozbiljno ga podržala. Sa druge strane, izvan Pakistana mi trenutno imamo 19 poručenih JF-17. Da naravno nije isto hladnoratovsko vreme i danas, ali meni uopšte ne uliva poverenje to što Kina od 2007. osim razvojnom partneru koji je ovaj projekat i naručio i sufinansirao i u njemu učestvovao (Pakistanu) nije uspela ovaj avion nikome da proda u značajnom broju.

Da ja mislim da bi Rusija lako mogla da blokira srpsku nabavku JF-17 ukoliko misle da bi nas na taj način naterali da kupimo nešto od njih. Zašto da zarade samo na motorima ako mogu da zarade na celom avionu? I lako mogu da zamislim da nam kažu ,,čekaj, mi smo vam donirali 29ke da vam preživi vazduhoplovstvo, a vi sada kupujete od Kineza novo, a ne od nas, zašto?“ I to je strateška stvar, mislim da ne žele da zemlja koja je tradicionalno kupovala od njih borbene avione ,,pređe“ na Kineze. Rusija je prošla fazu iz 90tih gde samo gleda da uzme svaki dolar, ne uzimajući u obzir ,,širu sliku“.

Za Miraže samo spekulišem, ako je tako kao što kažete onda ste upravu.

Al

Za razliku od nas, Vijetnam ima ozbiljno RV i PVO…

Odgovori
iv

Za razliku od Srbije i Amerika i Rusija i Britanija imaju ozbiljno zrakoplovtvo. Vikipedija nije neki izvor mudrosti ali daje neke smernice, Vietnam 96 miliona stanovnika, Srbija oko 6, Gdp Vietnama na 44. mestu Srbija na skoro 90-tom. Nema parametra u kojoj se ove dve zemlje mogu uporediti osim mozda u nedostatku demokratije…. Treba biti malo realan.

Al

Tri i po puta veci i 95 miliona stanovnika.

An

Vijetnam ima preko 95 miliona stanovnika, malo ga je smešno porediti sa Srbijom po skoro bilo kom osnovu. Takođe kada se pogleda veličina zemlje, broj stanovnika, geostrateški položaj i sl., vijetnamsko RV više ne izgleda toliko ,,ozbiljno“ (i ako je i dalje respektabilno naravno) ali činjenica da su ograničeni time što su siromašna zemlja – njihov BDP po glavi stanovnika višestruko je niži nego srpski.

Ma

Ne verujem ja da je Vijetnam „finansijski ogranicen“, zemlja ima milione jako mladog stanovnistva i ogramoan rast drustvenog proizvoda vec decenijama, ako bi hteli da uzmu 10 eskadrila Su-30 dobili bi ih na kredit u svakom trenutku. Sta hocu da kazem, zahvaljujuci potencijalu jako su solventni! Samo cu da spomenem 5 Kilo podmornica najsavremenije izvedbe sa svom pratecom opremom za 3 milijarde dolara, kupljeno prosle decenije i sve stavljeno u pogon u roku od par godina…

Uzgred, Vijetnam je u ratu izabrao pogresnu stranu jer se na kraju ispostavilo da im je Kina neprijatelj a ne USA!

Be

Definiraj „decenije“…

2 desetljeca se bas i ne mogu tako okaraktezirati…
No da, ipak su mnozina 🤧

AL

@Mayer
Ukupno da, Vijetnam je 3 klase jači od nas. Glupo je porediti.
Dodao bih samo da bi radije živeo kao prosečan Srbin nego kao iznad prosečan Vijetnamac. Ali tako ti je to kad te ,,oslobode“ crveni od zlih zapadnjaka.
Mi smo se srećom makar očešali o taj zapad, pa je još ostalo života u tragovima….

Al

@Mayer
Kredit, tako lepa stvar. Tvojom logikom i Srbija može da kupi neke 4 eskadrile Su-30 na kredit, a ko će to posle održavati i plaćati je pod velikim upitniko. U prevodu, svako može kupiti sve, ali veliko pitanje da li to može da održava, da upotrebljava, da li ima potrebe za tim itd.

Vijetnam je bio na pravoj strani, na strani SSSR. Dobili su nezavisnot, a istovremeno su postali manja regionalna sila uz podršku SSSR. Problem je trenutno što SSSR više nema, Amerima će trebati bar još 5 godina da se kompletno otvore prema komunističkom Vijetnamu i ukinu sva ograničenja koja ometaju ekonomski razvoj istog, Rusi se generalno više ne mešaju u taj region, od EU klasično jedno veliko ništa, Indija se jedina trudi oko njih, a Kina nikad jača i agresivnija. Istovremeno KoV Vijetnama se i dalje oslanja na opremu iz Vijetnamskog rata i tek sad dobija preko potrebnu modernizaciju, RViPVO je relativno malo, dok mornarica bez jakog RViPVO ne vredi ničemu u bilo kakvom sukobu sa Kinom. U osnovi, prema trenutnom razvoju situacije, osim odlučnog prkosa i strogo defanzivne politike, Vijetnam nema šta puno da ponudi u sukobu sa Kinom, pod uslovom da se ovi pokažu iole sposobnim u istom.

Ba

@Mayer

„Uzgred, Vijetnam je u ratu izabrao pogresnu stranu jer se na kraju ispostavilo da im je Kina neprijatelj a ne USA!“

Da…Hm. Jedan od tih američkih prijateljskih izliva bila je i operacija „Ranch Hand“ koja se zasnivala na hemijskom ratu protiv civilnog stanovništva i tokom koje je sistematski izbacivan agens nazvan „Agent Orange“ avionima C123 tokom perioda od 10 godina. Rezultat toga je deforestacija preko 23% površine Vijetnama, preko milion rođene djece sa teškim deformitetima i čitava generacija potrovanih Vijatnamaca koja se razboljevala i rano umirala. U ovo treba uračunati i nepoznat broj onih koji su umrli od gladi jer im je ovaj agens uništavao usjeve (zapravo svu vegetaciju). Teška nacistička priča, genocid za koji, koliko ja znam, niko nije odgovarao. Raspitaj se malo- izabrali su oni pravu stranu.

AL

@Banja Luka
Ako ćemo tako, obratite se milionima Kazahstanaca, Uzbekistanaca i dr. koji su umiri/boluju od raka zbog posledica testiranja nuklearnog naoružanja, kontaminacije zemljišta biološkim naoružanjem i ekološke katastrofe najvećih razmera ikada u ljudskoj istoriji za koju takođe niko odgovarao nije! Pride, zbog pamuka, oterali su na prinudni rad decenijama profesore, lekare, inženjere i kao posledica toga, danas jedan Uzbekistan nema nikakve šanse da se razvije kao ekonomija ikada, a poljoprivreda im se gasi zbog posledica saliniteta zemljišta i nedostatka vode zbog poremećenog vodotoka i padavina.
Zahvaljujuci birokratama iz Moskve, čitava jedna kultura je osuđena na neizbežnu propast, a usput će da pate jako puno i niko im ne pomaže.

Nije Vijetnam ništa birao, niti Koreja, ni niko nametnuli su im, isto kao i nama.
Sve su to žrtve geopolitičke borbe za prevlast tokom hladnog rata. Jedno je samo sigurno, bolje su prošli saveznici SAD. Neuporedivo! U pravu je Mayer, ne 90 nego 110%.
Kao što ste i sami rekli, komunizam je najgore što je zadesilo i našu zemlju. Nije baš sve bilo loše, bilo je i dobrog, ali u globalu kataklizma.

Da je pobedio Južni Vijetnam, danas bi bili nešto slično Južnoj Koreji, Singapuru, Japanu, u realnosti su nedemokratska fabrika za eksploataciju jeftine radne snage.

Mi

@Banja Luka

A to što piloti, posade i tehničari tih C-123 i dan danas pate od tragova „agent orange“ na avionima sa kojima su bili u kontaktu, to nikom ništa?!
Tolko su se zabrinuli da su čitavu studiju objavili
2015te da ne bude da ignorišu paćenja tih veterana.

https://www.publichealth.va.gov/exposures/agentorange/locations/residue-c123-aircraft/index.asp

Pa

Banjaluka
Icn orange agens, Icn

Ma

Vijetnam je devedesetih ratovao s Kinom oko Parcel ostrva i Kina ih je izbacila odatle, ona danas polaze pravo na kompletno Juznokinesko more! 6 Kilo podmornica naoruzanih izmedju ostalog krstarecim raketama (mislim da su kupili 80 komada) su tu da budu upotrebljene protiv Kine, ne USA!

>> dok mornarica bez jakog RViPVO ne vredi ničemu u bilo kakvom sukobu sa Kinom

6 Kilo podmornica izmedju ostalog naoruzanih Kalibr krstarecim raketama su prema misljenju Vijetnamaca dovoljne da odvrate Kinu od eskalacije konflikta u Juznokineskom moru i eksperti se slazu da je to prava mera za asimetricno pariranje Kini. On time moze naneti veliku ekonomsku stetu ometajuci/prekidajuci za kinesku ekonomiju krucijalane tokove roba/plovidbu kroz Juznokinesko more a takodje i brzo internacionalizovati konflikt (na vlastitu korist).

Kao sto je 5 puta gore napisano, 100 miliona jako mladog stanovnistva, prosecan rast od 6-7% vec dvadeset godina, Vijetnam bi ocigledno imao odakle da vraca kredite dok Srbija sa svojim za zemlju u razvoju slabasnim rastom cisto sumnjam.

Ma

>> Dodao bih samo da bi radije živeo kao prosečan Srbin nego kao iznad prosečan Vijetnamac.

Pazi, ja sam bas razmisljao o tome i mislim da je bolje biti prosecan Vjetnamac. Tamo je jednostavno toliko mnogo mogucnosti da je to prosto neverovatno, svako pokusava neki biznis, gradovi su prepuni mladog sveta, blejanje na sve strane ali ne ekscesivno kao na zapadu. Vijetnamci su donekle slicni Srbima, sve se dogovara/odradjuje uz kafu ili pivo na ulicama. Ali oni su jako tolerantni, tamo je biti budista, musliman ili hriscanin nikakav problem. Ja sam bio u Saigon-u za katolicki uskrs, oni su to proslavljali kao da su u Vatikanu a u principu niko ne kapira u cemu je sustina, vazno je da se slavi. Mislim ako poredis Hanoj sa BG to je slicno ali je tamo sve 10x, dobro i lose…

de

Aleksa Radojicic

Vijetnam bio na pravoj strani i time dobio nezavisnost?
Evo paralela ko je kako odabrao. Juzna i Sjeverna Koreja su takodjer odabrale strane. Ne vidim da i jednima i drugima nedostaje nezavisnosti ali je Juzna danas 10.ekonomija svijeta i zivotni vijek stanovnistva je 9 g. duzi nego u Sjevernoj, a radi se o istom narodu koji je 50’ih imao istu polaznu osnovu razvoja. Za samo 70.g. distance, odabravsi „pravu“ stranu napravili su razliku u zivotnom vijeku kakvu evolucija napravi za 1000.g. Bas su odabrali..

Sto se tice ogranicenja u razvoju Vijetnama od strane SAD, iste su najveci kupac robe proizvedene u Vijetnamu. Tj. SAD su najvece izvozno trziste Vijetnama. Reci ce neko zato sto siju za Nike i izvoze iz njihovih tvornica sportsku obucu i odjecu ali to je samo jos znak su SAD i najveci ulagac u privredu Vijetnama. Sta bi tek bilo da su odabrali stranu kao Juzna Koreja. Vjerovatno bi bili jedna od najbogatijih drzava tamo kao i J. Koreja. Ovako „uzivaju“ u komunizmu i prave patike.

Al

@Al-41F
Varate se jako. Vijetnam je birao, Koreja je birala, svi su birali u skladu sa svojim razlozima.

Nisu Rusi, Ameri, Kinezi ili neki četvrti krivi što je komunizam pobedio kolonijalnu vijetnamsku korumpiranu elitu koja se nije nešto angažovala oko svog naroda i njenog razvoja. Ili što se u Vijetnamu nije pojavila neka ličnost kao Park Čung Hi u J. Koreju koji bi zauzdao tu istu elitu i ujedinio antikomuniste snage i pre svega vijetnamski narod oko sebe u pobedu kapitalizma i dugoročno demokratije. Jednostavno, sami su svoju sudbinu krojili i iskrojili. Ili ko što bi Taleran perfektno objasnio poraz J. Vijetnama: „Bajonetima možete zarobiti državu, ali ne možete sedeti na njima“.
Vijetnamci su ih tolerisali dok se moglo, a posle su odbrali manje lošu opciju u vidu komunizma i Severnog Vijetnama.

Drugo, što se tiče savezništva sa SAD, rekao bi da svi vi to gledate veoma površno, tj. po vama savezništvo sa SAD znači automatski razvoj i bogastvo saveznika. To jeste i nije tačno. Tačno je da SAD nude veoma dobre mogućnosti za razvoj, ili su ih nudile, pošto još predstoji da vidimo uticaj Trampovog „Make America great again“ na ovaj deo američke spoljne politike u budućnosti. Ali nije tačno da ova mogućnost automatski znači da će dati saveznik tu mogućnost i iskoristiti radi dobrobiti naroda i države. I za ovo imate primere. Uporedite J. Koreju pre i posle Park Čung Hia, državu koja je pre njega bila siromašnija od S. Koreje samo zato što tu mogućnost razvoja južnokorejska elita nije koristila radi dobrobiti naroda i države, već zbog debljanja svog džepa. Ili Egipat koji svoju priliku i dalje ne iskorišćava ili Latinoameričke države. Ili ove naše bivše jugoslovenske zemlje koje svoju priliku ne iskorišćavaju isključivo zbog pogubnog delovanja naših elita u celom regionu. A te elite gospode mi smo na kraju dana izabrali i podržali i kriviti Ruse, Amere, Nemce, Kineze i neke pete države za našu sudbinu tu neće poboljšati situaciju.

Pe

Izuzetno postujem Vijetnamce za njihovu borbu za nezavisnost,i to ne samo protiv Amerike,nego prvo protiv imperijalne Francuske (Dijen Bien Fu) pa onda i protiv Amerike.
Direktno je poginulo preko milion stanovnika, i vise miliona obogaljeno, i vecno zatrovanom zemljom zbog koje niko i ne zna koliko ih je bolesno.
Isterali su svoje,bez obzira na zrtve i pobedili.Za razliku od SRJ, gde smo se predali zbog nestanka struje u Beogradu, pretnje rusenja mostova, i i par hiljada poginulih, i onda jos tvrdimo da smo pobedili NATO.
Vijetnamci zasluzuju svako postovanje, bez obzira na ideologiju (komunizam).U Rusiji sam sretao Vijetnamce, to su skromni i vredni ljudi,bistri i sposobni.

ve

@Aleksandar Radojicic i sam znas da su mogucnosti da se u Srbiji razvije i proizvede neki G4NG
Prvo sto zato nema kapaciteta i materijalnih resursa a drugo zato sto ni NATO to ne bi dozvolio.L159 je neuspjesan projekat jer je stao na 80 aviona dok je L59 proizveden u oko 900 primjeraka.Razlog taj sto to vise nije avion za obuku u Varsavslom paktu a i Amerikanci kontrolisu njegovu prodaju.

so

AL-41F118:07, 06. feb. 2020.

“Ukupno da, Vijetnam je 3 klase jači od nas. Glupo je porediti.
Dodao bih samo da bi radije živeo kao prosečan Srbin nego kao iznad prosečan Vijetnamac. Ali tako ti je to kad te ,,oslobode“ crveni od zlih zapadnjaka.
Mi smo se srećom makar očešali o taj zapad, pa je još ostalo života u tragovima….“

Ja stvarno ne znam koliko godina imaju i u kom milenijumu su rođeni ti što komentarišu ovde na T6, ali komentar da smo se mi srećom očesali o taj zapad u pozitivnom smislu je u najmanju ruku jadan i toliko nepoznavanje svoje istorije nego prisvajanje tuđe nametnute samo govori koliko je država Srbija izgubila propagadni rat od zapada.
Da nekoga ko te bombarduje, truje, krši sve međunarodne zakone i norme kada je NAŠA zemlja u pitanju (a i mnoge druge) i da se narod toliko uhvati za tu reč demokratija, NAPOMINJEM SAMO -REČ -i ništa drugo kao neki sveti gral i ko hipnotisan je samo ponavlja.

Vi očigledno nerazlikujete zvaničnu politiku jedne države od javne. To što naši predstavnici vlasti izjavljuju ljubav, dive se, bratime se itd.. to ne znači da te iste zemlje ne žele da nas porobe ekonomski (što već i jesu nažalost) već svakim svojim potezom koji je sto puta razmotren gledaju da od svake zemlje koja nema geostrateški položaj kao Rumunija i Poljska koje su određene da se smovoljno žrtvuju u ime demokratije nepitajući narod da li želi tu žrtvu a pogotovu da ne pitamo se u ime koga i od koga da se brane i njima upumpaju milijarde kredita kojima im podižu standard a vraćaće ih sl milion godina.
Svim ostalim je predviđeno mesto kolonije gde oni najbolji “beže“ glavom bez obzira a ostaju samo neškolovani koji nisu sposobni da vode ni luna park a ne državu!!

AL

@somi77
Prvo morate nauciti da istorija nasih odnosa sa zapadom ne pocinje 1991. 1995. ili 1999. Nego par stotina godina pre toga!

Ako cemo samo skoriju istoriju, kada je pretila invazija SSSR-a, Tito je poslao Kocu Popovica da oformi ,,Savez Balkanskih Zemalja“ i fakticki svrstao Jugoslaviju kao nekog pridruzenog clana NATO-a.
Tada su nam valjali zapadni krediti, licence, finanijska pomoc, materijalna pomoc u vidu robe, tehnologije, aviona, kamiona, presa, strugova…..Kada je SSSR ponovo poceo da koketira, a ne da preti, onda je Tito sklonio tu demokratsku garnituru i postavio okorele ,,boljsevike“, cutao na brutalno izivljavanje u Budimpesti. Cak su nasi vojnici streljali madjarske diplomate koji su zatrazili azil u Ambasadi Jugoslavije. Naravno kad su odnosi zahladneli, opet se okrenuo zapadu i tako napred, nazad, napred, nazad.

Naravno, nismo se gadili para, tudjih para. Da nije bilo Trumanovih jaja pocrkali od gladi! Nista nam SSSR tu ne bi pomogao, a oni su instalirali jednopartijski sistem u drzavi. Koji je za pocetak ,,oslobodio“ vile na Dedinju i uselio se u njih. Postali su veca budzoazija od burzoazije i to od prvog dana!

Da nam SSSR nije slao besplatne Migove 15 ili smo pak dobili F-86?

To sto smo dobili od zapada 90ih je bio produkt nepoverenja kojeg je taj sistem stvorio. Samo su uzimali, a nista nisu nudili za uzvrat i to je nasim generacijama doslo na naplatu. Sada nam niko ne veruje zbog njih. Pa nije nam zapad podelio zemlju koju se sprska vojska oslobodila 1918. na 6 republika i 2 pokrajine, nego ekipa koju je SSSR postavio na vlast.

Nas nije zapad ,,porobio“, nego domaci kriminalci, koji su obicno bili deca nekadasnjih visokih funkcionera i udbasa. Prvo su sebe ogradili, pa su onda nudili bud-zasto industriju u preprodaji koju su prethodno, u vecini slucajeva oteli od privatnih lica nakon sto ih je Crvena Armija postavila na vlast(setimo se da su prve i jedine izbore nakon rata, izgubili, pa su ih pod pretnjom oruzja i hapsenja ponovili). Pomenucemo samo preko 40.000 ubijenih politickih zatvorenika po zvanicnim spiskovima ministarstva pravde RS! Znate li kada je to objavljeno? Tek kada je EU vrsila pritisak da se objavi. Mi smo jedina zemlja bivseg istocnog bloka koja nije otvorila svoje arhive!

Zrtvu naroda i istinsku borbu za slobodom obicnih boraca, postenih ljudi, su iskoristili da se privatno obogate. Eto to je nasledje komunisticke partije, a ne zapada.
SSSR i Rusija nisu isto. Na srecu, Rusija se polako vraca svojim nacionalnim korenima, kao i nasa zemlja, pa kad konacno raskrstimo sa repovima proslih sistema i korupcije koju su ostavili, postacemo uredjenje, bogate zemlje.

Ba

@Al

Morate da se dogovorite. Da li se u Socijalističkoj Republici Vijetnam danas živi dobro ili loše? A eto nisu pobijedili „saveznici“. Šta to Vijetnamu danas konkretno ‘fali da je bilo bolje da su im vlast i sila danas oni koji su ih ubijali sistematski bojnim otrovima, glađu, a bogami i metkom, nekada iz zabave dok se preleće helikopterom? Koliko to žele da budu Singapur?! Šta ima u Singapuru tako dobro da neko zaboravi da su mu Ameri pobili čitavu bližu i dalju familiju? (Znaš i sam da su čitava sela „eliminisana“ u raznoraznim „akcijama čišćenja terena“. Misliš li da su „Apokalipsa sada“ i „Full metal jacket“ plod nekakve fikcije ili je bilo opšte poznato šta je i kako je? Misliš li da je hipi pokret u Americi nastao „onako“ ili zbog javnog zgražanja običnih ljudi nad onim šta je činjeno? Jesi li ikada slušao neke od snimaka svjedočenja njihovih vojnika na hipi skupovima šezdesetih i sedamdesetih?

BTW- „Saveznici“ JESU pobijedili u Vijetnamu. Šta misliš šta je otvorilo put bujanju komunističkog crva i njegovog zla u narodu Vijetnama?! Pa to što su od 1860-tih bili pod francuskom čizmom i njenih saveznika! Znaš li da je 100 000 Vijetnamaca ratovalo u I Sv.ratu na strani saveznika? Nakon 900! godina nezavisnog, carskog Vijetnama predvodnica civilizovanog zapada je došla da im uvodi red. I šta su uradili? Pogađaj. Za tolike decenije svoje vlasti otvorili su 49 zatvora i samo jedan univerzitet u čitavoj zemlji. Započeli su industrijsku proizvodnju opijuma u Vijetnamu i njegov izvoz u Evropu. Radnike na plantažama su drogirali opijumom, kako bi radili za opijum, uništavajući tako stotine hiljada stanovnika ove zemlje.

Zvuči li poznato? Šta su uradili Ameri čim su došli u Avganistan? Da li je proizvodnja opijuma skočila višestruko nego prije njih? Da li je tržište SAD-a i Evrope preplavljeno jeftinim heroinom? Šta su konkretno civilizacijska postignuća zapadne „vlasti“ nad Vijetnamom ili Avganistanom, da misliš da bi oni danas bili Singapur? Mnogi su tako prije II Sv. rata propagirali gubitak suvereniteta zarad pripajanja Njemačkoj, misleći da će biti dio ogromnog privrednog procvata Hitlerove Njemačke. Ni slutili nisu da je „Vođa“ dvadeset godina prije toga napravio plan šta je prava sudbina Slavena: Sluga, kmet ili leš. To je sve. Mislite li da je drugačije danas? Gluposti. Vijetnam je izabrao dobro. Vijetnam treba ostaviti na miru i oni će biti sjajno. To je zemlja sa skoro 100 miliona stanovnika- ostavite ih bez rata trideset godina i po prirodi stvari biće sila, Ameri im uopšte ne trebaju.

Mješate socijalno-ekonomski sistem i nacionalnu pripadnost. Nije Kina kao takva željela uništenje Vijetnama ili njegovog naroda, jer da jesu- mogli su to i da sprovedu. Njima je zlo nanijelo trulo komunistričko uređenje koje je bilo trulo kao takvo svuda. Na isti način danas se objašnjava da je moderna Ruska država nešto potpuno drugačije od SSSR-a. To je valjda jasno svima koji ipak generalizuju.

S druge strane kod amerikanaca je postojala jasna namjera za fizičko istrebljenje onog dijela nacije koja se drznula da ne klekne. Postojala je jasna težnja da se silom kontroliše sve u tadašnjem Vijetnamu. Da se pitaju ne samo gdje će crte da budu i šta da se radi, nego i koliko ljudi će tu da živi, kada i kako. Hvala lijepo na takvom blagostanju.

Al

@deki
Lako je gledati površno na korejsku priču. S. Koreja i J. Koreja su krenuli sa iste polazne osnove, to je tačno. Takođe je tačno da je S. Koreja bila dugo vreme bogatija i bolje mesto za život od J. Koreje. Ono što je izvuklo J. Koreju i stvorilo silu koju danas vidimo nije delo SAD, već Park Čung Hia i njegovih sledbenika, koji su kroz petogodišnje industrijske planove, agresivan izvoz i poboljšanje radničkih prava stvorili J. Koreju kakvu danas vidimo. SAD jesu omogućile napredak Koreje, ali tu mogućnost je iskoristila grupa koreanaca na čelu sa Park Čung Hiom. I tu nastaje problem, nema svaki američki saveznik svog Park Čung Hia da obavi potreban posao. A takvih država ima, preko Latinske Amerike, Egipta, J. Vijetnama i gomile drugih. Na jednu uspešnu priču može se uvek naći i jedna neuspešna.

Da, tako je danas, ali tako nije bilo pre 15 i više godina. Koliko novca je Vijetnam izgubio od ujedinjenja do otopljavanja odnosa. Da li je Vijetnam mogao biti bogata zemlja je upitno, s obzirom na korumpiranu elitu koja je glavnu podršku dobijala od SAD, a ne od svog naroda. Ono što je definitivno da je Vijetnam danas na dobrom putu da se razvije i obogati. Tako da Vijetnamci uživaju u za njih bolju opciju.

de

Aleksa

Vi korumpiranu elitu izgleda vezete samo za kapitalizam jer uvijek pominjete korumpiranost na zapadu kao da su komunizam i socijalizam imuni na istu. Ja opet mislim da ne postoji komunisticka zemlja gde se njena elita nije pokazala daleko korumpiranijom. U kapitalizmu su se pod okriljem demokratije bar razvili neki kontrolni mehanizmi koji korupciju koliko toliko drze za uzde. U komunizmu je ona podivljala i bez kontrole je uvukavsi se u sve pore drustva. Tako je i sa Vijetnamom. Ekonomski napredak i standard stanovnistva je direktno povezan sa slobodama i demokratijom. Siguran sam da bi Vijetnam da je drzava sa vise slobode i uticaja u odlucivanju pojedinca predstavljao mnogo lagodnije mjesto za zivot svojih gradjana.

D.

Dobar dan svima!
Obicno ne komentarisem desavanja u svetu, nego samo u Srbiji, ali bih ukazao na jednu gresku, koja se potkrala g-nu AL-41F1, u tekstu objavljenom 20:36, 11. feb. 2020;
Naime rec je o ¨Mi smo jedina zemlja bivseg istocnog bloka koja nije otvorila svoje arhive!¨
Naime, g-ne AL-41F1, SFRJ, a ranije FNRJ (Federativna Narodna Republika Jugoslavija) tj. popularno samo Jugoslavija, nije nikada bila clanica ¨bivseg Istocnog bloka¨.
Titova Jugoslavija, bilo koje prefikse federalizma i pripadnosti imala, bila je u jednom periodu drzava sa komunistickim drzavnim uredjenjem, koje je kasnije kasnije ¨preinaceno¨ u socijalisticko, cisto da ne ¨bode oci¨ zarad svih tih para sa Zapada (veliko slovo jer ne mislim na geografski pojam), koje su ¨legle¨ na nas racun i napravile ¨Jugo cudo¨. Sva ta pomoc o kojoj ste Vi vec podrobno komentarisali, je dosla jer smo bili ¨isturena nacija¨ prema tom istom ¨Istocnom bloku¨. Tu veoma vaznu ulogu za Zapadni svet, da prkosi svemu sto je sa naznakom ¨rusko¨ su pre izvesnog vremena preuzele Poljska i Rumunija, pa smo mi postali totalno neinteresantni, tim pre sto se, uprkos agitaturi sa Zapada, nijsmo pokazali dovoljno zainteresovani za stigmatizaciju SSSR-a i Rusije, da ne raspredam pricu o tome.
Titovoj Jugoslaviji se moze pripisati samo pripadnost nesvrstanima, i koketiranje sa bilo kim ko je bio rad nesto da da, a da se nije moralo nista dati za uzvrat. Ili ne mnogo. I tako se prezivljavalo, pa zivotarilo, kasnije zivelo, jos kasnije opet zivotarilo, i posle smo se survali u ambis. A ko nas je vodio, ziveo je lagodno i pevusio uz muziku, ¨Ej, sorom sajke, a Dunavom ceze,…¨
Pozdrav svim posetiocima sajta. Zivela Srbija!

Al

@vesko
Prvo, ja sam Aleksa, ne Aleksandar.

Drugo, avion bi bio razvijen uz pomoć NR Kine i njenih kompanija u novoj verziji, sa novim motorima. Proizvodni kapaciteti se mogu obnoviti, ako ima volje, to bar nije problem.

Meša te o čemu pričate. Ja ne govorim o L-159, ni o L-59, ja pričam o kompletno novom programu L-39NG, koji je prikazan pre nekoliko godina sa američkim motorima i elektronikom i koji već ima nekoliko narudžbina. Ne puno, ali od nečeg se mora krenuti, a to isto važi i za nas. Ako ćemo da sedimo i kukamo kako smo nekad imali šest fabrika dok nisu došli Pera, Mika, Žika, NATO i već ko, onda odmah možemo bataliti priču, jer to nije ni stav ni način da se vazduhoplovna industrija obnovi.

AL

@D.
Nismo bili zvanicno clan, ali smo imali to drzavno uredjenje, taj kadar i taj politicki aparat.
Gde god je komunizam pao, arhive su dostupne, tj. svugde sem u Srbiji.
Necu da iznosim neka licna iskustva itd. Ilustracije radi, iz arhive u Zagrebu mozete dobiti podatke ako vam treba za neki sudski proces, ako prethodno trazite to isto u BG, pravice se ludi kao ,,nema toga“ i onda kad donesete iz Zagreba, odjednom pronadju.

Pomislite na trenutak kako jos uvek vlada centralni komitet, samo ne moze javno da se prica o tome. Naravno nisu to samo politicki faktora, ima i ekonomskih(potencijane tuzbe, odstete….), no poenta price ostaje ista.

Oni su napravili takav nakaradan medjunarodni odnos bez potrebe, mi smo nasledili…..Moracemo samo da sacekamo jos 20-30 godina da se smene generacije pa ce doci sve gde treba ;)

AL

@Aleksa Radojcic
MIslim da bi to bila greska.
Nasu vazd. industriju prema preusmeriti da budu komponentasi unutar nekih vecih korporacija. Mi nemamo kapitala da uspesno plasiramo proizvod na medjunarodno trziste jer konkurencija ima jake drzave iza sebe, samim tim pakete finansiranja, kreditiranja, logisticku mrezu, lako skaliraju……Nas republicki budzet je manji nego budzet za razvoj nekih vecih stranih korporacija.

Sto se domaceg razvoja tice, sistemi naoruzanja da se ,,usavrse“ i donosice dobit i vise radnih mesta od neke proizvodnje aviona koje niko zivi nece hteti da kupi. Imamo primer SFRJ, ne treba bacati pare. Mali smo mi za tu rabotu.

D.

G-ne AL-41F1, hvala Vam na odgovoru. Slazem se ja sa Vama. Dozvolite mi da pojasnim, cisto zarad mladjih na forumu, opet cu se usresrediti na nas i nase probleme.
1. Smatram da je preterano svrstavati nas u Varsavski blok, samo zarad komunistickog drzavnog uredjenja. Tito nije bio glup covek. Odakle god on bio, znao je da ¨muze¨ sa svima. Priznacete da za to nije svako sposoban. Ali, tu je i odgovor na vasu misao: ¨Oni su napravili takav nakaradan medjunarodni odnos bez potrebe, mi smo nasledili…¨ Greske se prave. Mnoge je tesko ispraviti, ali ljudi zaboravljaju. I u inostranstvu zaboravljaju i dobro i lose, tako da za nas ima nade. A bilo gde postuju samo bogat svet.
2. Nas je komunizam bio dosta liberalnog tipa, gledajuci iz ugla drugih evropskih zemalja. Za primer, samo ono sto je narod u susednoj Rumuniji preziveo… Dobro je da su-tu-gde-su. To je bio totalitarni komunizam, naspram naseg. Nas bi se cak mogao nazvati i oportunizam, ali takvog pokreta nema. Problem oportunizma je da ti svi okrecu ledja kad te prozru. To nas, bezuslovno, dovodi do sledeceg problema. Na mnogo mesta u svetu Jugoslavija je bila sinonim za Srbe. Da smo u Jugoslaviji podeljeni po krvnim zrncima, ostatak sveta je, uglavnom, shvatio kad je poceo gradjanski rat. Onda smo podeljeni od strane tih istih stranaca na dobre i lose, iako ti dobri nisu bili bas dobri, a ni losi skroz losi, ali tako je odradjeno… Tu se nadovezuje Vase: ¨…mi smo nasledili…¨
3. Nikad nisam ni pomisljao da je kod nas centralni komitet skroz ostavio vlast i otisao u istoriju. U Evropi je uglavnom zbacen komunizam agresivno, cast izuzecima (DR Namacka). Nas i danas vode ¨drugovi¨ i deca tih ¨drugova¨. I to ne deca onih sa vrha. Oni cesto nisu imali ambicija. To su, uglavnom, deca poltronski nastrojenih boraca iz ¨baba Juline cete¨. Ta deca su imala snage, volje i zelje da se dokazu, i da istraju u svemu. I to im se ne moze osporiti. Skoro sve ostalo m se moze i treba osporavati. To su, skoro uvek, mediokritetni poltroni koji slusaju bez pogovora naloge vodje. Da im se tako nesto trazi, ti bi oca ubili, i majku u roblje prodali, zarad fotelje. Pogledajte samo sastav vlade… Necu imenovati, u nadi da ce mi se objaviti komentar. Da je iole sramote, u vladi bi skoro svi podneli ostavke, ali sramotu moze da istrpi debeo obraz. I onda od gore , pa na dole, to je moguce videti u svakoj pori drustva, i nazalost osetiti, a o tome ste Vi vec pisali.
4. Tih 20-30 god. je vec proslo. Kako stvari stoje, sumljam da ce se mnogo promeniti za narednih 20-30 god. Narod je ¨otupeo i izgubio ostricu¨, tj. volju, imajuci u vidu da su alternative u najboljem slucaju ocajne, u najmanju ruku placenici stranih agentura. Na nama su od strane vise generacija nasih vodja isprobane razlicite taktike psiholoskog rata. To su radili i drugi sa strane, tako da je danasnji gradjanin Srbije totalno sludjen… Suludo, ali istinito je da je Srbija vise interesantna strancima. Srbija se ne dozivljava od strane njenih gradjana, oni Srbiju prezivljavaju.
Ipak, iako sa mnogih tacaka gledista Srbija nije sredjena zemlja, postoji potencijal, i ono sto nas veze i treba da bude moto svih nas je: Zivela Srbija!
Pozdrav svim posetiocima sajta.

Pe

Nije mi bas jaso kako je JAK avion dosao do razgovora o politickom sistemu,ali je apsolutno netacno izjava AL-41F1 da je „ekipa koju je SSSR postavio na vlast“preuzela vlast 1945.
Besmisleno je govoriti da je SSSR doveo komuniste na vlast.Kako?Time sto su 1944 uveli tenkove na minimalan deo teritorije Jugoslavije (od granice sa Rumunijom preko Beograda do granice sa Madjarskom).
Jugoslavija koja je vecim delom bila oslobodjena od Nemaca?Vojnici SSSR su silovali preko 1000 zena u Srbiji u toku prvih mesec dana upada u Jugoslaviju.
Komunisticka revolucija bila je izraz volje naroda,podrzana od vecine naroda i narodnosti svih zemalja Jugoslavije, kao pravedniji politicki sistem od pljackaske kraljevine Jugoslavije.
Prvi oslobodjen deo Evrope u 2 svetskom ratu NIJE bi o ni u Rusiji ili u Francuskoj, vec u Srbiji, i to je Kadinjaca i Uzicka republika.Sramota je da se herojska borba svih naroda i narodnosti protiv fasistickih okupatora (Nemacka, Italija, Madjarska) i domacih izdajnika (Drazinih Cetnika, Ljoticevaca i Ustasa) zaboravi i predstavlja kao nekakav plan SSSR.

AL

@Petrovic Dusan
To mozda vama sto zakljucke kupite na osnovu onoga sto ste videli u filmovima….
Na zalost, podeljenost je takva bila, da bi u Srbiji/Jugoslaviji gradjanski rat trajao isto koliko i u Grckoj, sa neizvesnim ishodom da nije bilo Crvene Armije…..no bilo proslo, nije ni bitno.

„Volja naroda“. Odrzis jedne jedine izbore i izgubis ih….To neka nevidljiva volja…..

AL

@D.
Ima smisla to sto ste poslednje napisali.

Jedino sto sam malo otpimisticniji sto se tice smene generacija. Pretezno u SAD. Kada odu Klintoni, Bajdeni i ostala ekipica(sto ce biti uskoro) prodisace i Srbija medjunarodno. Kada malo upristojimo korupciju, prodisace i unutra.

Du

Bravo za Vijetnam…Realno gledano nije ni to nesto puno ali u odnosu na nas su carevi.Ne znam zasto i mi nismo mogli da nabavimo barem jedan divizion S-300 ?Koga mi to ugrozavamo i od kada se to pvo smatra ofanzivnim oruzjem?Strasno je to ako mislimo da ce samo pantsir s1 i to 6 komada spasiti nas pvo

Odgovori
Du

Pancir dobija hipersonicne rakete. Od njih se ne bezi pa makar sistem bio i kratkog dometa.

Al

@Duka
Po milioniti put, PVO se gradi od temelja. S-300 je beskoristan bez Pancira i Buka i adekvatne podrške VOJIN-a i lovačke avijacije. Bez ovih elemenata, nama S-300 ne treba, jer je efektivno beskoristan u bilo kojem hipotetičkom sukobu.

Mi

Pa ne mislimo tako valda? Naš PVO je na žalost tek počeo sada da se obnavlja jer su prioritet stavili na spašavanje i rezurekciju RV pre nekoliko godina.
Šta više po meni je dobro što nismo kupili S300 u proteklih 10 godina jer da jesmo uzeli bi nešto jako ograničeno.
Po meni (nadam se) plan bi bio da se do 2030te obnovi PVO tako što bi uzimali po malo Pancira svake ili svake druge godine počevši od ove (recimo po 6 lansirnih vozila plus ostalo po potrebi) i takodje bar tri diviziona Buk-M3, S-350 ili nešto kinesko srednjeg\dugačkog dometa sredinom decenije. Tada će ovi već sazreti i biti na prodaju.
Do kraja decenije to bi moralo da se obavi i da PVO zablista.

Tada već moramo da prebacimo fokus i lovu nazad na avijaciju i kupimo eskadriku novih višenamenskih aviona sa svim što ide uz to. Po meni za početak skroz bi bilo ok i pola eskadrile pod uslovom da je nova PVO namirena i da napravimo pametan izbor višenamenskog aviona.
Početkom 2030tih moramo i trenažere da pazarimo. Tokom ove decenije će se razjasniti koji nam je najbolji izbor za pazar trenažera isto kao i višenamenskog aviona. Što se trenažera tiče ima ih dosta u Jak-130 klasi, mada fale oni malo jednostavniji u kategoriji G-4. Ili ako kojim čudom neki Ge-Pet naše industrije ne iskoči kao ideja…

Pozdrav svima 🍻

Is

@ Aleksa R. Ne znam o kojim nabavkama pvo pricate kad je predsednik vise puta tokom godina rekao da nema nista od nabavki s-300,I takodje je rekao da vise nece biti nabavki iz rusije.

Ba

@Istina

Pa ipak nove nabavke iz Rusije i Bjelorusije se upravo finalizuju i dogovaraju.

Al

@Istina
Aj polako, gde sam ja u mom komentaru rekoa da mi nešto nabavljamo?
Drugo, kao što znate kupljeni su Panciri, tako da se nešto kupuje za PVO.
Treće, poenta mog komentara je da bez Pancira, Bukova, lovačke avijacije i VOJIN-a S-300 beskoristan i samim tim nam sad ne treba.

ve

@Aleksa L159 je za sada uspjesnija prica od L39ng pa vidi sam koliko je L39ng perspektivan projekat.Ti pises kao da si vec zavrsio pregovore sa Kinezima koji samo sto nisu otvorili fabriku aviona u Srbiji.

Pt

Možda da se u razmatranju krene od toga ko su potencijalni protivnici.

Srbija sigurno neće više nikad imati NATO za protivnika ( ako je imalo pameti ).

Vijetnam ima Kinu za potencijalnog protivnika. U tom slučaju, pobrojano oružnje nije previše impresivno, iako sukob Kine sa nekim od susjednih zemalja nikako ne bi bio sukob 1:1

Odgovori
Ma

Kina smatra celo Juznokinesko more svojom barom i svaku hrid svojom teritorijom. Protiv toga su sve drzave na tom moru. Naravno da s Kinom niko ne moze da se nosi u klasicnom ratu ali Vijetnam je vec ratovao sa jednom supersilom, doduse kao proxy ali oni ocigledno imaju jajca za tako nesto. Postoje gerilske strategije koje ce verovatno zadrzati ovaj status. Zaista je steta da se Kina tako ponasa jer njima Vijetnam recimo ne bi trebalo da bude neprijatelj, i jedni i drugi teze razvoju, kapitalizmu…

Re

Penzija od 50e je najnormalnija pojava u Bugarskoj npr,dakle Eu.Zato nadji bolji argument.

Odgovori
AL

Penzija iz takođe komunističkom vremena ;)
Ne treba mi argument, oni su se pokazali na delu i propali.
Istočna vs Zapadna Nemačka, Južni vs Severni Vijetnam, Južna vs Severna Koreja itd.

Samo budale još veruju u neku ,,slobodu“ iz ponude centralnog komiteta.

Minimalna starosna penzija u Bugarskoj je 120 evra i najmanje su zaduženi u EU u odnosu na BDP.

Stvarno je besmisleno pričati kako kapitalizam nije ništa doneo Bugarskoj (i Rumuniji). Treba uzeti u obzir da su oni imali teži komunizam od našeg. Trebalo je videti tu bedu.

Bugarska je bila duže pod Turcima od nas, a to je ostavilo negativan efekat na sve balkanske narode.

Uzmite u obzir da su pre širenja islama, Bliski Istok i Balkan bili u kontinuitetu najrazvijeni ili jedni od najrazvijenijih delova sveta hiljadama godina. Slično važi i za Severnu Afrku. Posle pobede vrlo nazadne struje u Islamu, taj deo sveta je jedan od najproblematičnijih u svakom smislu. Da nemaju naftu, mnoge zemlje Bliskog Istoka bi bile izuzetno siromašne.

Turska je pre sto godina postala sekularna i ušla u procese modernizacije, nije imala komunizam i industrijski i naučno se najviše razvila od islamskih zemalja.

Čak je proizvodila F16 i ušla je u program za F35. Videćemo šta će Erdoganov neoosmanizam doneti Turskoj. Za sada velike troškove i veliku inflaciju. Govorim o zadnjih par godina. Pre državnog udara Erdogan je vodio razumniju ekonomsku politiku.

pe

@Boža M U Vezi Bugarske i Rumunije i Turske se apsolutno slazem sa Vama.

Pe

Dušane,

Vreme je da malo pauzirate odgovore svim učesnicima u diskusiji. Odmorićete par nedelja. Kad se vratite odgovaraćete svima kojima želite u jednom komentaru, ne pojedinačno svakom učesniku u diskusiji. Hvala na doprinosima do sada i razumevanju.

Ve

Koristi li Mjanmar jos uvek koji nas Galeb, lete li njihovi piloti samo na Jak-130 ?

Odgovori
Ž

Мјанмар користи Г-4 као и кинески К-8.

DO

Odlican avion.
Moderan i savremen.Odlican za nase RV I PVO.
Inace,za one koji ne znaju,Rusi su nam 2012 godine ponudili JAK-130,ali se o tome malo zna.
Mogucnost borbenog opremanja mu daje osobinu lakog jurisnika.
Vreme nasih Orlova i Super Galebova je nepovratno proslo.
Mi koji dugo pratimo vazduhoplovstvo znamo,i to treba reci javno,Super Gakeb je nedovrseni projekat,Orao odavno zreo za modernizaciju,preslab i los Viper motor jos od starta.
Rumuni su svoje Orlove(Vultur) izbacili iz upotrebe krajem osamdesetih godina.
Ulaganje u Orlove i Super Galebove,ma kako dragi bili,za mene je bacanje para.
Kuipti i OBUCITI ljude za JAK-130,da lete i da odrzavaju ovaj vazduhoplov i resili smo i skolsko-borbenu i jurisnu avijaciju.
Pozdrav svima na Tango six-u.

Odgovori
Ž

Само мала исправка, Румуни су Вултуре повукли из упоотребе 1998.

DO

Odlican izbor i posao za Vijetnam.
Neka im dugo i verno sluze,da lete u miru.
Iskrene cestitke.

Odgovori
Ve

Jel Mjanmar jos uvek koristi nase galebove ili samo Jak-130?

Odgovori
Mi

Opet politika u komentarima a ne strucnost Vijetnam su godinama bombardovali Amerikanci a ne Kinezi Kao sto su nas bombardovali NATO saveznici na celu sa Amerikom To nema veze sa kvalitetom Aviona JAK 130 Zapadni stucnjaci su vrlo pozitivno prokomentarisali ovaj avion Svaka zemlja cini ono to misli da je za nju najbolje i najpovoljnije Jedino sto u Vijetnamu medju stanovnistvu nemaju toliko prodanih dusa kao kod nas

Odgovori
St

Vijetnam nije siromasan! Mi smo cemer i beda! Odlican avion, postoji i borbena verzija, ovo vredi da kupimo idealna zamena za orlove i galebove!

Odgovori
sr

Koristi li iko Jak-130 direktno kao napredan skolski avion ( posle osnovnog aviona tipa Utva/Lasta) ili svi imaju nesto izmedju?? (kao sto svi imaju L-39 ili K8)

Odgovori
AL

Izgleda da Jak-130 ima ovde dobru reklamu, verovatno zbog Lazanskog. Pa su nam ga vec ,,prodali“, bez da smo se uopste zapitali ,,treba li nama to“?

@AL-41F1
Ma kakav Lazanski. Taj zmaj i njegovi derivati imaju veliku perspektivu. Rusi, Belorusi, Alzir, Sirija, Vijetnam, Banglades ga koriste kao Jak-130, Italijani, Poljaci, Izraelci kao M-346, Kinezi i za sada Zambija kao L-15 a Ameri umalo kao T-100 (tj M-346).

AL

@Paqe
Super je on, odlican stvarno…..
Super je i Leopard II i F-15, samo nama se ne uklapaju isto kao i Jak-130.

@AL-41F1
To je Vase vidjenje. Mislim da bi U RV-u sirom otvorenih ruku docekali Jak kao zamenu i za G-4.

AL

@Paqe
Sigurno bi im posao bio laksi, ali VAP ne bi bio nista bezbedniji, opet jedno veliko bacanje para. Ako cemo tako, ali sad ozbiljno najbolje je ukinuti LA u potpunosti i novac preusmeriti na vertikalnu komponenu. Od nje barem ima neke koristi.

Sta ce nam opet LA koja ne moze da brani zemlju?

vi

Dajte se vise opasuljite

Jak je znao kako napraviti zmaj. Onda su ameri uzeli jelicina pod kontrolu. Mozda su rusi u medjuvremenu skuzili nesto o avionici (eto tamo suhoi, a mozda i mig)

Odgovori
ID

Košta kao remont 30 godina starih MIG 29 za Srbiju…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Boban na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nakon Zagreba uspešno gađali i rusku avio-bazu, da li smo videli prvi dokaz obaranja sistemom S-300?

Znaci, mozemo da zakljucimo da je daleko veca kolicina naoruzanja isporucena Ukrajini, nego sto se zna i sto se priznaje. A opet ni to nije dovojno.

09. Dec 2022.Pogledaj

Miki na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nakon Zagreba uspešno gađali i rusku avio-bazu, da li smo videli prvi dokaz obaranja sistemom S-300?

Uz sve duzno postovanje, smateam da se u tekstu potkralo nekoliko, verovatno nenamernih gresaka -Crvena tecnost koja se vidi na fotografijama nije krv, vec rashladna tecnost, verovatno iz startera, pogibija pripadnika vojske RF se ne dovodi u pitanje . Izvor- zapadni analiticari -Na fotografiji aviona ispod kojeg se nalazi pena obelezeni su scorch marks. Ovo…

09. Dec 2022.Pogledaj
09. Dec 2022.Pogledaj