Obuka “Tigrova“ u zimskim uslovima

26. jan 2021

Slovenačka mornarica ispituje novu domaću bespilotnu letelicu Galeb sa vertikalnim poletanjem i sletanjem

22. jan 2021

Kako bi Srbija mogla da obnovi svoju vazduhoplovnu transportnu flotu?

21. jan 2021

Transparentno ali ne i bez problema: Slovenija odlučila da nabavi italijanski transportni avion C-27J Spartan

18. jan 2021

Borba protiv bespilotnih letelica i krstarećih raketa u ratu 1999. godine: Učinak artiljerijsko-raketnih jedinica

18. jan 2021

[NAGRADNA IGRA] Poklanjamo Gripen kalendare za 2021. godinu

15. jan 2021

[ANALIZA] Kakva je budućnost transportne avijacije RV i PVO Vojske Srbije: Da li je vreme za nabavku nove tehnike?

14. jan 2021

Izrael formira novi grčki Centar za letačku obuku; Grčka postaje novi korisnik školsko-borbenog aviona M346

13. jan 2021

Novosti: MiG-ovi 29 iz Belorusije uskoro u Srbiji

12. jan 2021

Ekspanzija makedonskog Ratnog vazduhoplovstva kroz integraciju Elbitovog centra za obuku pilota

12. jan 2021

„01 plavi“ u preletu: Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile prvi serijski Su-57

6. jan 2021

Novi detalji o upotrebi Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana u sukobu oko Nagorno-Karabaha: Prvo zvanično priznanje obaranja jurišnika Su-25

5. jan 2021

Kojim raketnim sistemima zameniti Strele u Vojsci Srbije?

4. jan 2021

Avion je proleteo i kafa je prosuta, znate priču: Delimo tri Eskadrila „Emergency“ vazduhoplovne šolje za kafu

30. dec 2020

Delimo kalendar 241. eskadrile Tigrovi: Nove fotografije iz jedine interesantne perspektive

30. dec 2020

Mađarsko svedočenje o korišćenju Erbasovih helikoptera H145M

25. dec 2020

Danas je dan RV i PVO, hajde da pomenemo i ovo

24. dec 2020

Delimo kalendar 101. lovačke eskadrile za 2021. godinu

22. dec 2020

Hrvatski tender za borbene avione: Kakvu industrijsku saradnju nudi SAAB, šta je ponudio Kanadi i šta je sve dobio Brazil?

22. dec 2020

Hrvatski izbor novog borbenog aviona: Gotova studija o izvodljivosti, potvrđeno koja se verzija Rafala nudi

22. dec 2020
Ruske vojne parade u slavu Dana pobede: Žal za atraktivnim premijerama nadoknadili preleti aviona i helikoptera
Dimne tragove u bojama ruske trobojske ispuštali su avioni Su-25 opremljeni generatorima dima / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Ruske vojne parade u slavu Dana pobede: Žal za atraktivnim premijerama nadoknadili preleti aviona i helikoptera

Globalna pandemija Korona virusa uticala je da ove godine Dan pobede u Drugom svetskom ratu Rusija uglavnom obeleži vazduhoplovnim paradama koje su održane iznad velikog broja značajnijih gradova među kojima je naravno bio i glavni grad Moskva.

Odlučeno je da se parada vojne tehnike na zemlji kao i marš “Besmrtnog puka“ održi kada se za to steknu uslovi, najverovatnije u septembru. Ove godine bilo je planirano da se na zemlji prikažu 24 nova ili modernizovana oružana sistema.

Formacija “Kubinski brilijant“ akro grupa “Ruski vitezovi“ i “Striži“ / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Od tenkova i oklopnih vozila na Cvenom trgu trebalo je da da prodefiluju tenkovi T-90M “Proriv“ i T-80BVM, borbena vozila pešadije BMP-2M sa borbenim modulom ‘’Berežok’’, potom borbena vozila pešadije T-15 Barbaris na modularnoj guseničnoj platfromi “Armata“ sa daljinski upravljivom borbenom stanicom ‘’Kinžal’’, borbena vozila pešadije BMP-3 i Kurganec-25, oba vozila sa daljinski upravljivom borbenom stanicom ‘’Epoha’’.

Artiljeriju je trebalo da predstavljaju samogodni višecevni lanser raketa TOS-2 ‘’Tosočka’’, samohodne haubice 2S35 Koalicija-SV, potom obalski raketni sistem 3K60 “Bal“. Od novih sredstava inženjerije planiran je prikaz vozila za daljinsko razminiranje ‘’Listva’’ iz sastava sredstava obezbeđenja interkontinentalnih raketnih sistema “Topolj“ i “Jars“ kao i inženjerske mašine za daljinsko miniranje ISDM.

Izuzetno atraktivni trebalo je da budu ešaloni PVO tehnike u kojima bi se nalazili novi artiljerijski sistemi 2S38 ‘’Derivacija-PVO’’, raketni sistemi srednjeg dometa Buk-M3, raketni sistem srednjeg i velikog dometa S-350 “Vitjaz“, raketni sistem srednjeg i velikog dometa S-300V4. Među viđenom tehnikom našli bi se i sistemi za protivelektronska dejstva Palantin-K.

U vazdušnoj paradi jutros je proletelo 75 vazduhoplova iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije simbolišući 75. godina od Dana pobede. Iznad Crvenog trga je za nešto više od pet minuta proletelo 16 formacija u kojima su se nalazile sve značajnije, većinom borbene letelice ali je sve to već viđeno ranijih godina.

Formacije helikoptera poletale su sa aerodroma Kubinka. Na fotografiji se vide i helikopteri koji su bili rezerve / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Parada je počela naletom helikoptera, prvu formaciju je predvodio teški tranportni helikopter Mi-26 koga su pratila 4 transportno-borbena Mi-8AMTŠ. Iza njih nalazile su se formacije od po pet helikoptera, desantno-jurišnih Mi-35M i borbenih Ka-52 kao i Mi-28N.

Nakon helikoptera na nebu Moskve mogao se videti modernizovani leteći radarski sistem A-50U, zatim formacija tri teška transportna aviona Il-76MD, potom tri strategijska bombardera raketonosca Tu-95MS koji su prošli tzv. “malu“ modernizaciju (pogrešno se navodi da su to bili Tu-95MSM).

Avijacija Dalekog doleta bila je predstavljena sa još dve formacije, jednu je predvodio strategijski bombarder raketonosac Tu-160 koga su pratila 4 srednja bombardera Tu-22M3 a u drugoj su posade bombardera Tu-160 i leteće cisterne Il-78M prikaz pretakanje goriva u vazduhu.

Taktičku avijaciju predstavljale su formacije 4 MiG-a 29 od kojih jedan dvosed MiG-29UB i tri višenamenska MiG-29SMT, potom 4 frontovska bombardera Su-24M a kao i 2018. pojavila su se i četiti aviona MiG-31K sa hipersoničnim balističkim raketama H-47M2 “Kinžal“.

Takođe kao i 2018. u letu je prikazan i prvi ruski borbeni avion 5. generacije Su-57, a nakon formacije 4 ovakva aviona proletela je i tzv. “Taktička grupa“ koju su činila četiri višenamenska borbena aviona Su-30SM, četiri taktička bombardera Su-34 i dva višenamenska borbena aviona Su-35S.

Petnaestu formaciju činile su dve vojne akro grupe, “Ruski vitezovi“ na 5 aviona Su-30SM i “Striži“ na 4 MiG-29UB proletetli su u već davno ustaljenoj formaciji koja je nazvana “Kubinski brilijant“. Parada je završena preletom 6 jurišnih aviona Su-25 u verziji tegljača meta Su-25BM i dvoseda Su-25UB koji su generatorima dima formirali tragove u bojama ruske trobojke.

Galerijе fotografija možete videti na sledećem linku kao i ovde.

Komentari

R

Sta se desava sa vitezovima dobili Su-35 ali danas smo videli da lete na Su-30? Da li je razlog samo 4 komada Su-35 pa ne mogu da sastave formaciju kubinski dijamant, i da li ce uopste biti 6 komada tih aviona da imaju punu fomaciju. Cudi me da u tako brzo poceli da rasmisljaju o zameni Su-30 koji tek par godina lete u akro grupi!?

Odgovori
Ž

Обично су Руски витезови у овој формацији учествовали са 5 авиона. Као што сте навели немају 5 него 4 Су-35С. Остаје да видимо да ли ове године добијају још авиона, за ВКС је планирана испорука последњих 10 уговорених примерака.

G

Sila,prosto najjaca vojska na planeti.Sretan vam dan pobjede.

Odgovori
M

Ehh sad… najaca.. Ajd’ dobro. Neka bude.

M

Jaki jesu, kapa dole i respect… Ali bas najjaci nisu… Cak kandidiraju da budu 3. ili 4. uskoro! Kina i Indija su tu kucaju na vrata.

D

Indija ne kuca na ikakvim vratima. Njihova vojna snaga cak propada zbog problema sa mnogo vaznim programa. Skoro svi ti programi programi kasne ili ne rade kako treba.

Oni ne mogu ni puski napraviti (INSAS je krs koja Indija zeli povuci) a kamoli sposobni lagani borbeni avion (Tejas) ili tenk (Arjun).

A

Zavisi kako posmatrate. Po nuklearnim kapacitetima su verovatno broj 1. Po mogucnosti da vode konvecionalni rat(zanemarimo nuklearke) u Evropi su definitivno broj 1. Bolje opremljeni, vise ih ima, bolja taktika, bolje su obavestajno potkovani(ima nesto i u tradiciji), vise mehanizacije, ljudstva, sve bukvalno. Pregazili bi kao macku ceo kontinent u komadu da ne postoji nuklearno odvracanje i ne bi im niko mogao nista kakav god savez da se sklopi, ali zato postoji nuklearno naoruzanje.

E sad po sposobnosti da vrse projekciju sile preko okeana su jako slabi. Niti po mogucnosti da podrzavaju razne „subjekte“ da rade posao za njih(fali im kes i logistika za to). Mornarica im je mahom defanzivna(mimo podmornica i kalibr krstarecih), tako da tu nisu ni broj 2. nego verovatno 4. ili 5. iza SAD, Britanaca, Francuza, Kine, mozemo reci i Japana(Izumo klasa i sl. sto RUsija nema).

Najbitnije na kraju, saveznici su im jadni. Sirija, Jermenija, Belorusija, Srbija i tako te banana drzave od kojih nema vajde(volim ja svoju zemlju, ali stvarno smo mali), dok SAD ima Francuze, Britance, Izrael, Nemacku, Japan i ostale ozbiljne zemlje.

Ne treba ocekivati previse od Rusije. To vam je kao Francuska u prvom svetskom ratu. Pomogli su oni nama jako puno, ali mi smo izneli najveci teret, e tako vam je RUsija. Tu su oni, ali ne mozete sami da se nosite sa svojim izazovima, nema mnogo vajde od njih.

B

Četvrti minut?! Digitalna animacija od par sekundi?! Zašto? Ako nije, kako su snimili ovo?!

Kao i uvjek, melem za oči i dušu. Nedostaje mi na kraju ono čuveno:


Stoim my na postu
povzvodno i porotno
bessmertny kak ogon’
spokoyny kak granit
my – armiya strany
my – armiya naroda
velikiy podvig nash
istoriya khranit

ne zrya v sud’be
aleyet znamya
ne zrya na nas
nadeyetsya strana
svyashchennyye slova
moskva za nami
my pomnim so
vremon borodina
svyashchennyye slova
moskva za nami
my pomnim so
vremon borodina​

ne nado nas pugat’
bakhvalit’sya spesivo
ne stoit nam grozit’
i vnov’ s ognom igrat’
ved’ yesli vrag risknot
proverit’ nashu silu
yego my navsegda
otuchim proveryat’

ne zrya v sud’be
aleyet znamya
ne zrya na nas
nadeyetsya strana
svyashchennyye slova
moskva za nami
my pomnim so
vremon borodina
svyashchennyye slova
moskva za nami
my pomnim so
vremon borodina.


Pa evo nastavak od „trobojke i formacije Su-25“ sa sedamdesetogodišnjice:

https://www.youtube.com/watch?v=l0bh3TMF3PM

Živjeli!

Odgovori
M

Ako doznate nešto o tome kako je snimljen kadar koji počinje oko 4. minuta, molim podelite. Izgleda odlično.

Odgovori
T

Izgleda kao da su nakacili kameru na repni deo aviona ispred… Pogledajte bolje raspored aviona u formaciji i bice jasnije.

i

Verovatno je kamera postavljena na korpu na kraju creva za dopunu gorivom u vazduhu

B

Više kamera super visoke defiinicije (barem 3 ) na avionima oko snimanog. Računarski se snimci stapaju u jedan 3D snimak (model) prostora koji se snima (aviona i okolina). Avion koji je u fokusu izgleda sjajno jer je u prvom planu, zgrade u pozadini su malo izveštačene ( zbog udaljenosti i nedovoljne rezolucije) algoritam ne može da generiše dovoljno dobar model. U principu nije neki problem samo što ako bi ovo želeo u realnom vremenu treba ti baš moćna mašina.

Ž

Дигитална анимација.

B

Praktično to i jeste animacija.Na osnovu snimaka sa kamera veštačka inteligencija prepoznaje i generiše 3d mrežu, na koju se zatim lepe realna tekstura objekata sa snimaka. Više informacija bolji model. Da je čista animacija pozadina bi bila savršeno uklopljena.

А

@Bratislav Radovanović Најобичнија 360 степени фотографија или видео је позадина. Залепиш евентуално на унутрашњост сфере и рендерујеш авионе у њој. Никаква вештачка интелигенција и чудеса.

B

Ok, uradi kako si opisao i pošalji link sa rezultatima, ako je dobro kao ovo što su oni uradili dobijaš kod mene posao…

S

Super prilika da se vidi razlika u velicni izmedju Su-27/30/35 i Mig-29/35. Potpuno razlicite klase i namene aviona

Odgovori
r

2020 godina nas narod jos se ne moze nacuditi da je familija aviona Su-27 veca od Mig-29….

Z

De su kriticari migova

Odgovori
B

U samoizolaciji

D

Z,

Buducnost MiG-29 u Ruskoj RV sluzbi je slaba. Ostalo je svega oko 120 operativnih MiG-29. U zadnjih 10 godina su Rusi isporucili svega 16 MiG-29SMT/UBT (Mornarica je uvela jos 24 MiG-29KR/KUBR).

Od novih MiG-35, su narucili svega 6 komada a izgleda da se planira svega 24 sto je dovoljno za svega jedan puk. To je vjerovatno da podrzava izvoz tog aviona.

U istom vremenu su isporucili 22 Su-27SM3, 20 Su-30M2, 136 Su-30SM (22 za mornaricu), 124 Su-34 i 88 Su-35 (jos 10 naruceno).

Tu je i naruzba sa 78 Su-57 (novi avion pete generacije).

Znaci svega 46 MiG-29/-35 za RV i mornaricu naspram 400 aviona serije Flanker (Su-27/30/34/35).

Ocigeldno MiG-29 nije vazan Rusima osim kao proizvod za izvoz drzavama koje ne zele kupiti Su-30.

A cak u izvozu MiG-29 slabo prodaje naspram Su-30.

Ž

Dead1

Судећи по фотографијама у ВКС је још увек активно око 100 МиГ-ова 29 старијих верзија а веровали или не, већина њих су двоседи МиГ-29УБ (чак око 60). УБ и даље излазе из ремонтних завода.

Поред тога ту је 14 СМТ 9.19Р и 2 УБМ 9.53Р, активан је још увек само мањи део од 28 9.19А и 6 9.53А.

Од нових ваздухоплова ВКС је испоручено 12 Су-27СМ3 (још 12 су ипак модернизовани а не нови авиони), 20 Су-30М2, 114 Су-30СМ, 127 серијских Су-34, 88 Су-35С.

Још увек није јасна судбина МиГ-а 35, наручено је 6 али су за сада прошле године испоручена само два. И не знамо колико ће примерака бити наручено за ВКС.

Су-30 је јефтин и за исти или мањи новац ипак за сада пружа више него нова генерација МиГ-а 29. Зато Сухој и даље боље пролази на тржишту.

B

Ok, uradi kako si opisao i pošalji link sa rezultatima, ako je dobro kao ovo što su oni uradili dobijaš kod mene posao…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend