BEG airport status
Obaranje ukrajinskog Boinga 737: Krivac nije nesposobni komadant PVO sistema već direktor civilnih vazduhoplovnih vlasti Irana UR-PSR izgubljen je krivicom iranskih civilnih vazduhoplovnih vlasti

Obaranje ukrajinskog Boinga 737: Krivac nije nesposobni komadant PVO sistema već direktor civilnih vazduhoplovnih vlasti Irana

Mediji, analitičari i entuzijasti će u narednim danima pored rekonstrukcije neposrednih elemenata obaranja (sada već gotovo sigurno prema američkim i kanadskim zvaničnicima) ukrajinskog Boinga 737-800 na letu PS752 između Teherana i Kijeva tražiti i krivca, odnosno objašnjenje – zbog čega se dogodilo da četiri sata nakon iranskih dejstava balističkim raketama po bazama u Iraku, u predgrađu Teherana, bude oboren civlini putnički avion i da pogine 176 nevinih ljudi? Većinom Iranaca.

Fokus će biti na komandantima iranskih PVO snaga, debatovaće se o njihovoj obučenosti, „zbunjenosti“, dok su Amerika i Kanada, interesantno, dan nakon incidenta, već ceo događaj brendirale kao „nenamernu slučajnost“.

Mišljenja sam da je u „magli rata“ zaista moglo doći do „slučajnog“ obaranja ali sam ubeđen i da znam krivce koji su indirektno doprineli da se ova „slučajnost“ uopšte i dogodi.

To su: nepostojanje građanske države sa nezavisnisnim telima civilne administracije u Iranu i preciznije: nacionalno vazduhoplovno regulatorno i nadzorno telo, odnosno civilne vazduhoplovne vlasti Irana.

Šta se dogodilo?

Letelica ukrajinske avio-kompanije nestala je sa ADS-B skenova 2 minuta nakon poletanja za teheranskog međunarodnog aerodroma. U 6:12 ujutru po lokalnom vremenu (02:44 UTC).

Nakon nekoliko fotografija na kojima su se mogli uočiti tragovi šrapnela po oplati ostataka letelice, pojavile su se i nepotvrđene fotografije ostataka rakete. Nagađanja su prekinuta zvaničnim izjavama američkih i kanadskih administracija da je letelica oborena od strane iranske PVO.

Američki mediji dobili su od anonimnih obaveštajnih izvora karakterizaciju „slučajno/nenamerno“, isplivali su video snimci koji indikuju da su ispaljene dve rakete (svi veći PVO sistemi radi veće verovatnoće pogotka cilja ispaljuju tzv. salvo odnosno dve rakete na istu metu).

Amerika je uz pomoć sazvežđa svojih SBIRS satelita za nadzor planete detektovala IC potpise lansiranja raketa (dokaz koji su isto ponudili, i bili u pravu, u slučaju MH17) a postoje i medijski izveštaji da su registrovane i frekvencije nišanskog radara koje odgovaraju ruskom PVO sistemu Tor.

Obaranje se dogodilo puna četiri sata nakon završetka raketnih udara Irana na iračke vojne baze (koje su, potpuno nevezano za ovu priču, izgradili Jugosloveni). Uprkos logičnom očekivanju da bi Amerika mogla uzvratiti napadom na lokacije sa kojih su rakete lansirane (treba napomenuti da ove lokacije nisu ni blizu Teherana) ali i po samom Teheranu, za četiri sata od raketnih udara do poletanja leta PS752 sa teheranskog aerodroma poletelo je i sletelo 27 letova. (Flightradar24 replay)

Zbog čega su krive isključivo iranske civilne vazduhoplovne vlasti?

Zbog toga što očigledno nisu nezavisne u svom radu na način kako bi trebalo da budu (barem prema međunarodnim standardima) – deo priče o nepostojanju elementarne građanske države. Zbog toga što nisu koordinisali (ako pretpostavimo da to uopšte smeju da rade) sa vojnim vlastima svoje zemlje i na kraju što nisu obustavili obavljanje civilnog vazdušnog saobraćaja iznad celog Irana.

Amerikanci su to uradili. Za letelice koje su u njihovoj nadležnosti izdali su konkretnu zabranu a ostatku planete savet, da se iznad Iraka, Irana i Persijskog Zaliva ne leti putničkim i drugim civilnim avionima zbog – raketnih dejstava Irana po Iraku.

Ovaj NOTAM izdat je odmah nakon što su prve rakete pale na Irak.

Američke civilne vazduhoplovne vlasti, poznati FAA, ne bi bile to što jesu, svojevrsni svetski zlatni standard, da bukvalno nisu predvidele ono što će se dogoditi.

U delu NOTAMA doslovno piše: „…due to potential for miscalculation and mis-identification”.

Slobodnije prevedeno: „…nemojte leteti iznad Irana, ne znamo šta se dešava, lete rakete, neka budala će se zbuniti ili pogrešno identifikovati nekoga i ćao“.

To se i dogodilo.

Nezavisno od najbolje PVO posade ikad koja je doživela trenutak „zbunjivanja“ ili najgore PVO posade ikad koja je samo bila to što jeste, 176 ljudi bi danas bilo živo da je Iran država sa nezavisnim civilnim vazduhoplovnim vlastima koji bi zabranile prelete, poletanja i sletanja iznad njihove zemlje.

OK, ali kako su uspeli da obore putnički avion?

U ovom trenutku nije jasno da li je letelica oborena (ne)namerno ili je iranska PVO pogrešno identifikovala avion kao neprijateljski.

Ono što je bizarno je da „cilj“ nije ulazio u iranski vazdušni prostor već je poleteo sa međunarodnog aerodroma glavnog grada države. Dakle, teorija da su pomislili da je u pitanju „uljez“ deluje gotovo nemoguće. Ukoliko, ponovo, posadu smatramo elementarno normalnom.

Sve i da, makar iz zezanja, komandant nije držao konstantno upaljen Flightradar24, njegove operativne procedure nalažu pozitivnu identifikaciju cilja pre lansiranja raketa. Kad su putnički avioni u pitanju on čak ne mora uključivati svoje radare (raketaši ne vole nepotrebno demaskiranje), dovoljno je da dobije informaciju koju putnički avion sam emituje. Sve i da je transponder letelice bio isključen (ali zahvaljajući već pomenutom Flightradar24 znamo da nije), brzina i veličina cilja nikako ne odgovaraju ni krstarećim raketama ni brzim (manjim) borbenim avionima.

Greške se naravno dešavaju i najboljima u ratnim uslovima. Pre 32 godine Amerikanci su bili ti koji su ispali spektakularno nesposobni. Iznad Irana, greškom njihovih mornaričkih PVO snaga, oboren je iranski putnički avion i tom prilikom život je izgubilo 290 ljudi. Ruski pobunjenici su iznad Ukrajine oborili let broj 17 Malezija erlajnza, dok su 2003. amerikanci greškom oborili britanski borbeni avion Tornado svojim PVO sistemom Patriot (mislili su da je u pitanju protivradarska raketa). Na kraju, JAT-ov let 367 možda je takođe bio žrtva obaranja od strane PVO rakete.

Dakle dešava se.

Osim što se tragedija od pre tri dana nikako nije smela „desiti“.

Civilne vazduhoplovne vlasti u svakoj zemlji moraju biti nezavisne, moraju imati samo jedan prioritet (bezbednost letenja) i moraju biti elementarno sposobne da same izvedu zaključak da ako je vaša zemlja upravo poslala 16 balističkih raketa ciljajući (tada se nije znalo da su se, slučajno ili namerno, ispromašivali) Ameriku, potpuno je moguće da će Amerika uzvratiti. Glavni grad susedne države ta ista Amerika je pre 17 godina uništavala iz vazduha zbog nebitnijih, zapravo izmišljenih, razloga. Ako je neki administrator iz FAA mogao da pretpostavi i pogodi da je svašta moguće, njegov iranski kolega je trebao biti brži u reakciji, trebao je da bude obavešten da će za koji sat iznad njegove zemlje možda biti i ozbiljnijeg vazdušnog rata i trebao je da jednostavno iz prevencije i bezbednosti letačkih operacija u potpunosti privremeno zatvori nebo iznad svoje zemlje. Da su radili svoj posao (ili da im je dozvoljeno da rade svoj posao) 176 nevinih civila bi danas bilo živo.

…to ali i možda da proizvođači ruskih PVO raketa razmisle o ugradnji nekog AI softvera za prepoznavanje putničkih aviona. Krajnje je vreme.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

В

Да, да… Толики ратови, па се то баш сад десило кад су се закачили са Америјанцима. А они баш то „предвидели“, камера случајно била ту да снимаи лансирање, погађање, сателити одразе, ухваћена фреквенција… Пријатељу, тим смо фарбама ми одавно фарбани.

Odgovori
Be

@Vladimir Mircetic

A sat ti mislis sta se desilo?

Po slikama se vidi da je avion srusen sa raketom.

Mislis da su ga amerikanci srusili? Ako da, kako su to izveli?

I naj vaznije pitanje: kakvu korist od rusenja bi oni imali?

de

Na slikama ostataka aviona vidljive su rupe najvjerovatnije od srapnela rakete koja je detonirala u njegovoj blizini. Kako strucnjaci koji su analizirali fotografije kazu rupe su po citavoj letjelici i sirokog rasipa sto ukazuje da je doslo do prodora srapnela izvana sa odredjene udaljenosti od aviona. Inace Iranci su vecinu ostataka vec pokupili i sakrili prije dolaska Ukrajinaca.

Al

@Vladimir Mirčetić
Aj polako? Znači vi odgovorno tvrdite da su Ameri dopremili sistem PVO na nekoliko km od glavnog grada Irana i oborili avion, pritom su na najbolje moguće pozicije postavili ljude sa telefonima i upaljenim kamerama? E, šta sve neću čuti u životu, pogotovo danas. Mada ovaj komentar definitivno ide sa ovim tekstom u paketu.

de

Ne misli on nista. Jednostavno ne moze da procesira da Amerikanci nisu krivi pa ne zna kako da uklopi ostatak price. Vidite da su vec pocele teorije od slicnih njemu kako je mozda americki stealth avion dosao iznad Teherana i srusio avion. Isti takvi na drugim clancima nipodistavaju americku stealth tehnologiju i nazivaju je bacanjem novca. Jednostavno prica im ide kako vjetar duva zavisno sta im u kom trenutku odgovara.

Ro

Subota ujutro iranske vlasti saopštile da je putnički avion nenamjerno ljudskom greškom oboren te da vojne vlasti izražavaju žaljenje zbog ljudskih žrtava.

Be

@Vladimir Mirčetić

Evo sad i potvrde samih iranskih vlasti, da su greškom oborili avion.

Putnički avion je skrenuo sa kursa u pokusaju da se vrati na aerodrom. Da li bi mogli da prokomentarisete moguce razloge i da li je moguća teorija “Markale” to jest da su instrumenti-struja u avionu namerno blokirane sistemom daljinskog upravljanja koji je uveden posle nestanka Malezijskog aviona. Hvala unapred.

Americka vojska je takodje greškom oborila civilni avion Za vreme iračko-iranskog rata, koji je za razliku od ovog bio u kursu. Tada je poginulo skoro 300 putnika međju kojima više od 60 dece. I tada i sada gotovo svi putnici su bili Iranci. U ovom udesu Je bilo kanadskih državljana ali oni su isto iranskog porekla. Nema logike kriviti Iran da je to bilo s namerom.

de

A gdje ste procitali da neko krivi Iran da je to uradio s namjerom. Prve izjave Amerikanaca su bile upravo da vjeruju da je avion oboren greskom.

Es

Bilo bi poželjno da se analizira vazdušni prostor na Bliskom istoku, te koje kompanije su ugrožene i rizične za putnike.

Odgovori
Al

Evo iz jučerašnjeg Dnevnog biltena:

KOMPANIJE PRESTAJU LETJETI ZA IRAK I IRAN
FAA je iznio priopćenje o riziku letove preko Irana i preko Pakisatana. No, od jučer, 8.1. FAA je i formalno zabranila civilnim prijevoznicima SAD-a na korištenje zračnog prostora Iraka, Irana, Perzijskog zaljeva i Omana. Ban je iznesen radi političkih tenzija na Bliskom Istoku, koji predstavljaju ogroman rizik za prijevoznike. I Delta i United su i prije bana, a na temelju priopćenja o riziku, krenuli zaobilaziti zračni prostor Iraka i Irana.

Istovremeno je Royal Jordanian 3.1. objavio prekid svih letova između Ammana i Baghdada. Kompanija leti na ovoj liniji 18 puta tjedno. No, 5.1. Royal Joradnian je ponovo krenuo letjeti za Baghdad. Gulf Air, Krešimira Kučka, odlučio je prekinuti letove za Irak zbog sigurnosnih razloga. Kompanija je prekinula svakodnevne letove za Najaf i 6 puta tjedno za Baghdad. Kuwait Airways je prekinuo letove na liniji za Najaf za koju je letio 4 puta tjedno, i oni su naglasili da se radi o sigurnosti. Kuwait, Bahrain i Jordan su saveznici SAD-a i na svom teritoriju imaju SAD baze.

Egypt Air je suspendirao sve letove za Irak na tri dana od 8.1. Emirates i flydubai su otkazali letove za Baghdad 8.1. Svi ovi letovi ukinuti su nakon što je SAD ubila iranskog generala Qassem Soleiman pokraj Aerodroma Baghdad napadom drona.

Za Baghdad i dalje lete Turkish Airlines i Qatar. Qatar se našao u izuzetno teškom položaju obzirom da ima zabranu letove iznad Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, dočim mu je jedini mogući koridor onaj preko Irana.

Istovremeno Indija je preporučila kompanijama izbjegavanje iranskog zračnog prometa. Ipak Air India nastavlja letove preko Irana. Za razliku od toga poljski LOT je odlučio zaobilaziti iranski zračni prostor. Prostor Iraka je zaobišao i British između Mumbaia i Londona radi čega je morao sletjeti u Atenu na dopunu goriva. Singapore, Malaysian, Air China, Korean, Qantas i Thai su izjavili da će izbjegavati zračni prostor Iraka i Irana.

Jučer se srušio Ukraine International Airlines Boeing 737-800 neposredno nakon polijetanja iz Teherana, ubivši svih 176 putnika i članova posade. Iako je avion bio relativno nov (u kompaniji tek 3 godine) iranske vlasti su neuobičajeno brzo izjavile da se radi o tehničkom problemu aviona. No, krenule su i spekulacije temeljem tragova na krilima, ali i video snimkama, koji bi mogli indicirati na to da je avion pogođen vatrenim oružjem.

Ma

Ja sam prosle godine odustao od leta za Bejrut jer mi je to izgledalo suludo, nemam pojma kako to ide i kako resavaju „situaciju“ u airspace-u tamo ali Izrael preko Libana raketira Siriju, okolo lete Rusi i Ameri, sirijski PVO gadja s vremena na vreme (pa zakaci ruski avion). Mislim da se treba uzdati u zdrav razum jer kompanijama i drzavama postoje razlozi finansijske prirode da se leti i kada nije sigurno.

Iranci su vec izgubili 100+ ljudi u ovom sukobu, njih uopste ne treba dirati sami ce se poubijati. Ovo sa ovim Tor sistemom samo pokazuje koliko je problematicna proliferacija kompleksnih vojnih sistema na fanaticne rezime sa tehnickom/sigurnosnom kulturom na nivou kamenog doba. Zamislite samo da nekada naprave atmosku bombu, kapiram da bi je greskom sami detonirali pored Teherana…

Jo

@Mayer, točno, nije problem A bomba, problem je u načinu na koji se odobrava njena uporaba. nemam ništa protiv zemalja, ljudi Bliskog istoka, al strah me je što se može dogoditi kada se neki vođa digne na lijevu nogu, žena mu nije dala i…. buuuuum. daleko od toga da je “Trumpeta“ nešto bolji, al koliko toliko ga se još može kontrolirati državnim protokolima….

Pe

@Mayer Mozemo samo zahvaliti Josipu Brozu sto je licno zaustavio bilo koji rad na stvaranju atomske bombe za potrebe Jugoslavije.
Znao je tacno,sa kim ima posla.

AL

@Petrovic Dusan
Pa i ne bas. Rukovodstvo je guralo taj projekat i ulagali su ekvivalentno 3-5 milijardi godisnje. Cak i u vreme kad je drzava zivela od materijalne i novcane pomoci SAD.
Tek kad vise nisu mogli skrivati novcano, odustalo se. Mozda su i Amerikanci pretili, ne znam stvarno.
Bio bi im zahvalan da su se izgradile dve nuklearne elektrane u Srbiji. To bi nam bas dobro doslo.

Ma

Prvi put cujem da je neko ozbiljno radio na A bombi u SFRJ, verovatno ekipa oko Pavla Savica koji je bio veoma ugledan i mogao uspesno zagovarati takav projekt. SFRJ verovatno nije imala tehnicke mogucnisti za obogacivanje uranijuma ili ekstrakciju plutonijuma, reaktor je morao negde da se uveze. cak je i Izrael koji je tehnoloska velesila morao tehnologiju i materijale delom ukrasti odnosno dobiti na prevaru…

St

Koliko neprofesionalno napisan tekst, svaka cast.

Odgovori
Be

То је и мој први утисак.

Be

@Sta god

A sta tacno je neprofesionalno?

Greske u pravopisu ili vam se ne svidja cinjenica, da je po svemu sta do sad znamo avion najverovatnije oboren od strane Iranske PVO?

Budimo realni…

Ma

Moram da se pridruzim vasem misljenju, mislim da je stil prilicno nekonvencionalan, vise kolumnisticki…

Ai

Iako cak ni Amerikanci jos uvek ne tvrde da je avion oboren, Tangosix je vec u naslovu resio sve nedoumice.

Da

Slažem se, tekst je napisan navijački, neprofesionalno.

Ma

>>A sta tacno je neprofesionalno?

„Krivac nije nesposobni komadant PVO sistema“

Recimo naslov sugerise da postoji neki „nesposobni komandant“ a o takvoj osobi nema nikakvih informacija… Ja se slazem sa autorom clanka sto se sadrzaja tice, naravno da u Iranu odlucuju religiozni fanatici a ne struka da li je bezbedno da se leti ili ne. Ovde pak ocigledno vecina citalaca ima problem sa pretpostavkom da su civilnu masinu oborili Iranci zbog grubog propusta! Autor potpuno ispravno podvlaci da je jos veci propust sto je dozvoljeno da se leti. Ja se pitam iz kojeg je milenijuma PVO sistem koji ne razlikuje ogromnu, sporu civilnu masinu u usponu na 2400m visine od krstarece rakete, lovackog aviona ili bombardera…

St

@Beli
Budimo realni pa prihvatimo cinjenicu da se ovakav bahat nacin pisanja sa sve ovim pokusajem ulicnog sarkazma ne moze nazvati profesionalnim.
Na stranu sto se zakljucak, koji je olako donesen, kosi sa zdravim razumom po nekim pitanjima.

de

Te zakljucke koji se kose sa zdravim razumom lako bi otklonile crne kutije. Ali iz nekog valjda tebi zdravorazumskog razloga Iranci ih ne daju?? Sto je njima u interesu da ne dopuste razjasnjenje ovog slucaja gdje se upravo najvise prstom upire u njih? Avion je pao duboko u Iranskom teritoriju, prakticno iznad Teherana. Ako je kvar, crne kutije ce to pokazati. Samo da Iranci dozvole njihovo vjestacenje. Tonse moze napraviti i u Iranu uz prisustvo njihovih strucnjaka ako imaju volje da svijet dozna istinu. To sto to ne dopustaju baca najvecu sumnju upravo na njih same. Eto, to je zdravorazumski zakljucak. Svako kome ponasanje Iranaca nije sumnjivo ili je namjerno navijacki maliciozan ili sam ima problema sa zdravim razumom.

Ma

@deki

Apsolutno tacno, zasto bi sakrivali crne kutije osim da sakriju pravi razlog pada aviona? Naravno teoreticari zavere ce sad da odgovore nesto kao: Sakrivaju ih zato sto bi amerikanci lazirali zapise u kutijama da optuze Irance…

Sta je verovatnije, da su amerikanci instalirali svoj PVO u predgradju Teherana da bi oborili putnicki avion i optuzili Irance. Ili da je iranska PVO posada pod stresom, a cija je jedina kvalifikacija beskrajna vera u revoluciju i odanost ajatolahu, operisuci na antickom sovjetskom sistemu (koji ne moze automatski da razlikuje civilni avion od vojnog) greskom oborila isti?

Bo

Iako se u potpunosti slažem sa zaključcima, tekst kao da je pisao neki uličar a ne novinar. Ne znam da li je Petar školovani novinar, ali ovaj način izražavanja nije dostojan novinarske profesije, i više liči na nešto što bi objavili današnji tabloidi u kojima novinara nema, da ih ne imenujem sada.

Mi

@ Deki
Iranci su pozvali stručnjake američke FDA i druge zainteresovane strane da učestvuju u istrazi, što ne ide uz navodno sakrivanje nečega. Razloga zadržavanja crnih kutija može biti više:
– nesreća se desila na njihovoj teritoriji
– većina žrtava su bili Iranci
– konačno, crne kutije su imali Holanđani nakon pada malezijskog MH17 iznad Ukrajine, pa je istraga bila daleko od stručne i objektivne.
Dakle, neka dođu Amerikanci i Ukrajinci, pa neka zajedno vrše istragu.

Lj

Meni je fascinantno da i pored ocekivanog svrstavanja, Drugosrbijanac uopste prihvata mogucnost da u Iranu postoji normalna drzava sa institucijama (pa makar i nefunkcionalnim, kao sto pokusava da dokaze) u vidu kontrole letenja, vazduhoplovnog regulatornog tela, pa cak i internetom („ako je pratio FlightRadar24…“) itd. Obicno pripadnici ove veroispovesti (Drugosrbijanske) stopostotno usvajaju CNN-ovu tacku gledista po kojoj tamo zombiji hodaju po ulicama, kolje se svako ko nije musliman, a od tehnike su najdalje dosli do katapulta za gadjanje tvrdjava.

Ne

Svaka cast autoru teksta. Ne znam otkud toliko negativnih komentara i stp ljude toliko boli kad neko kaze istinu da je ta drzava sve samo ne normalna i u kojoj struka nije nezavisna i ne pita se mnogo u procesu donosenja odluke. Na osnovu poznatih cinjenica je doneo jedini logican zakljucak. Iranci su konacno priznali gresku.

Fa

@ Sta god

Meni lično je stil teksta odlično prilagođen temi i zaključku da su idiotizam, odsustvo zdravog razuma i manjkavost u opremi PVO sistema ubili 176 ljudi.

To što nije (kao obično) analizirano da li je raketa ispaljena pod uglom od 89,97° ili 89,98° ne čini tekst manje ozbiljnim niti manje stručnim u bilo kom pogledu.

AL

@Falcon
Kad malo razmislim, nema veze sa opremom i PVO nego sa procedurama.

Prosto nije trebalo da se leti ujutru ako je tvoja drzava u toku noci napala vojsku druge drzave, a tu su ti jadnici iz PVO nemocni.

Sede u konzervi celu noc na prvoj liniji, ocekuje se odgovor, a oni su direktna i prva meta za Harm…..Greska je morala da se desi.

de

@Milan

Pozvali su Amerikance jer znaju da zbog sankcija koje je americki kongres usvojio Iranu nemogu jer nemaju zakonskog okvira doci.

Fa

@ AL-41F1

Pa ti „jadnici“ bi trebali da prodaju kokice ili možda baklave ako nisu sposobni da barataju modernin PVO sistemom, niti da skontaju razliku između putničkog aviona, napada HARM raketom ili šta je krstareća raketa.

Što se opreme tiče u potpunosti se slažem sa poslednjim pasusom.

AL

@Falcon
lako je biti vojnik za tastaturom.
Prosto je scenario bio idealan da se desi greska, a mogla se izbeci vrlo jednostavnom procedurom.

Zatvori VAP, sacekaj barem neformalan odgovor SAD, pa nastavi po starom….tih nedelju-dve dana ne letenja ih ne bi kostale nista narocito, ovako su ih kostale zivota.

Dobro je autor napisao. Nepostojanje institucija koje rade taj posao.

Ma

Ono sto niko nije ispratio je da se revolucionarna garda spominje kao organizacija odgovorna za incident! Dakle, da li Iran ima normalan PVO pod kontrolom vojske ili je to paravojna formacija revolucionarnih gardista, ili poseduje i jedno i drugo? Moguce je da postoji veliki vojni PVO, umrezen i solidan a da su revolucionari dobili par torova pa s njima prave VAP oko Teherana nesigurnim i u zaru borbe skidaju civilne avione…

AL

@Mayer
Odgovor je verovatno malo kompleksan. Poseduju i jedno i drugo. Revolucionarna garda je kao poseban organak izvrsne vlasti, bez da imaju, barem koliko ja znam, neko ministarstvo iznad sebe, a opet nisu klasicna ni vojska ni policija.

Ne mozemo sa sigurnoscu da tvrdimo ko je upravljao tim sistemom, jer jedini izvor informacija nam je drzavni vrh Irana. Da li oni imaju ili nemaju motiv da iskrive istinu, ne znam. Prerano je sada govoriti sa sigurnoscu sta se desilo. Ono sto znamo je da u jutro potencijalnog rata, civilni avioni nemaju sta da traze u vazduhu. Previse je rizicno.

Da li su pripadnici te garde ozbiljni ili neozbiljni, ne znam. Hvala bogu ne znam nikoga ko se borio protiv njih niti sluzio sa njima u poslednjih 10 godina pa da raspolazem sa nekim „relevantnim“ informacijama. Meni naravno ne pada na pamet da idem u Izrael da se borim protiv Hezbole pa da saznam iz prve ruke. Ono sta su radili u BiH pre skoro 30 godina je jako davno bilo i ne mozemo po tome suditi.

Ono sta takodje znam je da strategija izmestanja rata izvan samog Irana i potencijal destabilizacije celog regiona, je uspesno radila na ocuvanja rezima i drzavne strukture vec 20 godina. Zemlja koja otvoreno preti SAD, Izraelu i ko zna kome, redovno im se kosi sa interesima do sada nije dugo prezivela. Da ne racunamo S. Koreju koja pored sebe ima Kinu i Rusiju, a osim retorike, nikakve geopoliticke planove SAD zapravo ne remeti krupno. Iran je sam sa sobom donekle i ipak se odrzava.
Metode su questionable at best, ali strategija radi…..Barem za sada

Pe

„Američke civilne vazduhoplovne vlasti, poznati FAA, ne bi bile to što jesu, svojevrsni svetski zlatni standard“

jesu li po tim istim zlatnim standardima odobrili i 737 max i dozvolili da ih tehnički piloti vuku za nos?

Odgovori
Ne

Standard je standard. Bolji je od haosa kakav god da je. Ako se prekrsi to ispliva i idu sankcije. Niko nije imun od korupcije ali brate nemojte pljuvati na standarde.

Pe

@Petar Čelik da li zelite da napisem u ciframa koliko odlicnih aviona je proizveo Boeing,i tokom koliko godina,i u koliko zemalja ti avioni lete bez greske?
Istina je da ima problema za 737 max, zbog cega su letele glave, upravo zbog americkog standarda bezbednosti.Sef boeinga je morao dati otkaz.
Svaki avion moze da se srusi, ali Boeing je nesto najbolje ikada pravljeno u avionskoj industriji.Pa i oni mogu da zakazu.

PeDu
Glave nisu letele zbog americkih standarda. Ljudi su poginuli. Kakvi standardi? A poginuli su zbog gramzivosti i korupcije u Boingu.

Cr

Možemo pljuvati po USA koliko želimo ali oni su 50 godina ispred ostatka svijeta. Mora biti neki razlog zašto su najuspješnija država u svijeti, možemo slobodno reći zadnjih 70 godina. FAA, DEA, EPA, FBI.. amerikanci postavljaju zlatne standarde za sve nas!

Ba

FAA zlatni standard!? Kao u slučaju sertifikacije MAX-a? A što se ostalog tiče, siguran sam da će Iranci poslušati autora teksta i uvesti građansku državu. kao i to da su ruski „pobunjenici“ oborili MH17. Mada, ako građanska Holandija kaže, to mora da je tako. Komedija od teksta.

Odgovori
Pe

@ Bane Neosporno je dokazano da su ruski pobunjenici slucajno srusili taj avion,niko u celom svetu ne sumnja u to.
Rusija je vise puta obarala civilne avione, najpoznatiji slucaj je Korejski avion.
U to vreme su ruski operativci u Ukrajini oborili i vise Su/25, i MiG-29 i Il-76….a predsednik Rusije govorio da su to“nezadovoljni gradjani koji su kupili negde uniforme“.
Primeticete da su ti“nezadovoljni gradjani“ oborili vise aviona nego cela Vojska Jugoslavije 1999 za tri meseca…?Kako?
Pa lepo-to su bili ruski vojnici naoruzani savremenim PVO sistemima.Nema drugog objasnjenja..

BB

O nepogrešivosti FAA bi se dalo pričati, recimo MAX.
FR24 i dan danas prijavljuje slijetanje i polijetanje MahanAir na Banjalučki aerodrom 2x sedmično iako se taj let nikad nije desio, odakle oni pribavljaju informacije…

Što se tiče Ukrajine, korektno je reći da je avion oboren a ne optuživati pobunjenike jer ima različitih verzija (mnogo liči na Markale ili Račak sa krilima).
Screen shot

Odgovori
Ma

>>FR24 i dan danas prijavljuje slijetanje i polijetanje MahanAir na Banjalučki aerodrom 2x sedmično iako se taj let nikad nije desio, odakle oni pribavljaju informacije…

Imaju spostvenu mrezu ADS-B prijemnika koji primaju telemetrijske podatke direktno od aviona i preko neta salju na centralni server. Takvih prijemnika verovatno imaju na stotine ili moguce par hiljada. Mozda koriste i druge izvore podataka, recimo od Eurocontrol-a, NM (Network Manager). Verovatno tamo za Evropu uzimaju elektronski flight plans pa ih kombinuju sa ADS-B podacima. Ako je zaista tacno da se taj fantomski let pojavljuje svaki dan onda je mozda greska na centralnom serveru ili na ADS-B prijemniku (cache) lociranom negde u Mahovljanima ili okolini…

BB

Da se ispravim, prijavljuje „arrival“ i „departure“ 2 x sedmično, a ne da avioni sleću. Dakle nije preko ADS-B, koji pravi dinamičku sliku već da ima zakazan let.

Pe

@bb U Americi je izmisljen avion, zemlja od 350miliona ljudi sa najboljim standardom bezbednosti letenja na svetu,a Vi pominjete taj 737 kao dokaz da to sve ne valja?
Smesno.

su

Posto se avion srusio 2 dana nakon odrzavanja, a star je bio samo 3 godine i pun Iranaca i Kanadjana, i uz to je iz americkog dijela Ukraine, moguce je da je tokom odrzavanja u jedan motor ugradjena daljinski upravljiva eksplozivna naprava.
Ostecenja od „srapnela“ mogu biti djelovi lopatica motora. Ostecenja od rakete izgledaju posve drugacije (vidi MH17).
Ovo je tipican pripremljeni potez SADa gdje vjeruju da svi prihvataju da je video snimka ili foto pravi dokument.
Ja mogu napraviti bolje na mom PCu.

Odgovori
Me

@sused da si u ruci nekad drzao Titanijmsku lopatcu sa CFM56-7 znao bi da ne moze tek tako da se rasrsne u sitne komadice da bi licilo na srapnele. Druga stvar, ako Iranci nisu krivi neka dostave Crnu Kutiju pa ce se videti jel raketa ili „kvar motora“.

su

Igrom zivota ja sam diplomirao radom o lopaticama plinskih turbina. Proracunom njihovog trajanja.
Tesko da je tesko da ste u ruci drzali titanijum na par tisuca stupnjeva jer su se kanali za hladjenje zacepili. Ja nisam.
Inace protuavionska raketa koja je oborila MH17 nije imala samo rasprkavajucu glavu vec i sjececi prsten. Eno, neki dan su ameri samljeli teroriste u autu sa 4 hellfir-a bez kolatelarnih zrtava jer ta stvar nema explozvnu glavu vec sjeciva koja izlaze prije udara u cilj.

su

Da pojasnim:
Da sam ja terorista 007, za vrijeme servisiranja bih postavio napravu na hladnom djelu motora (kompresor). Trebalo bi mi oko 5 sekundi.
Lopatice kompresora nisu bog zna sta, a jako su dugacke i neotporne na bocnu silu, tako da bi se razletile, a sa njima i lezaj kompresora.
To bi dovelo do loma osovine i turbinskih lopatica koje na visokim temperaturama nosu tako otporne na lom.
Inace, turbinske lopatice su monokristali ali ne od titaniuma.

Be

Sused, daj ga ne prosipaj!
Nema explozivnu glavu???
Nego sto ima, zivota ti???
Sto to ta „sjeciva“ baca naokolo?
Prdac???

Ma

>> da si u ruci nekad drzao Titanijmsku lopatcu sa CFM56-7

Da li bi mogao da mi nabavis jednu?

Be

Btw…..lopatice turbina nisu radjene od titana.
Te lopatice se izradjuju od legura ciji je sastav poslovna tajna, kao i sam proces proizvodnje.

Ono sto sused lupeta, a sigurno ni ne zna, izlazna temperatura ispusnih plinova te klase motora ne prelazi 900°C.

Kakve tisuce stupnjeva 🤔?????

Be

Sused,
A jesi ti ikad vidio mlazni motor?
Pa nije ti to Lada di mozes plinsku bocu pod haubu tutnuti 🤔

Ed

@Sused
Autor govori o neorganiziranosti i ne koordiniranosti drzavnih sluzbi, koje su dopustile da civilni putnicki avioni lete u izvjesnij ratnoj situaciji.
„za četiri sata od raketnih udara do poletanja leta PS752 sa teheranskog aerodroma poletelo je i sletelo 27 letova“
Nema smisla direktno usporedivati ostecenja na MH17 kojeg je oborio BUK i ovog slucaja UIA752 gdje se spominje TOR. Jednostavno rakete koje se koriste na BUK sistemu (9M317) su puno vece (5.5m>2.9m), i nekoliko puta teze (715kg>167kg). Bojeva glava na raketi za BUK ima 70kg i osim vise exploziva ima i vecu kolicinu srapnela dok raketa sa TOR sistema (9M331) ima relativno malu bojevu glavu od ukupno 15kg (i jedna i druga imaju blizinski upaljac).

Ma

„An alloy dubbed PWA 1484, which Pratt & Whitney developed in the early 1980s, consists (by weight) of nickel (59 percent), cobalt (10 percent), tantalum (9 percent), aluminum (6 percent), tungsten (6 percent), and a few other elements (10 percent). One of the others is rhenium (3 percent), which provides a significantly higher metal temperature capability.“

su

http://www.rumormillnews.com/pix7/mh17cockpithit.jpg

Ovo gore je superimpozija pogotka na MH17.
Da ja sam vidio neke mlazne motore, dizeli do 1000 MVA su mi zivot (zato idem na benzinu), ukljucujuci generatore i sve sto sa tim ide.
Eto, samo za primjer; Vi u Beogradu imate Pevec. Tamo je moj elektroagregat od, ako se dobro sjecam, 500 kVA.
Prije toga, kad sam bio mali, ugradio sam plinski agregat u PKB IMLEK tako je sef tehnike napravio zgradu naopako (tada su nacrti bili na paus papiru pa je netko u kopirnici papir okrenuo naopako).

su

Pa u svezi 900 stupnjeva na repu motora.

Svatko tko je diplomirao na termoenergetici (kao ja) zna da se energija koju koristimo izuzuzima sa viseg stupnja energije.
Tako, ako je izlazna temperatura 900 stupnjeva, znaci da je ulazna mnogo visa. Da bih mogao kvantificirati trebali mi podaci o temperaturi i masi na ulazu.
Tako,npr, svi pricaju kako su vjetro elektrane ekoloski super. Nitko ne pita sto se desava sto ta stvar izuzima energiju iz vjetra te poslje nje vjetar slabije puse.
Tamo neke davne 1982 moj sef mi je doveo lokalnog direktora ludog za vjetroelektranama. Na moj isti komentar taj direktor mi je rekao da govorim iz trbuha.
Citam da ce Srbija napraviti najvecu vjetroelektranu u regionu.
Bog nam pomogao.

Be

Sused, ti to mrtvo ozbiljno?
Superimpozija??????
Kad se nesto strmopizdi s visine krstarenja…
Ne izgleda ovako.

ah

šah-mat u dva poteza
iranci priznali da su krivi….
:)

Me

@Mayer, nije problem, cena je prava sitnica, u ovom slucaju oko 20-25 hiljada evr po komadu.

@Beduin 95% posto lopatice na tom tipu motora je titanijum, ostatak je tu da ga ojaca kako nebi dolazilo pucanja iste.
Kod B787 ili A350 su vec kompozitne zbog tezine i tu je sastav poslovna tajna.

su

Pa posto je vikend a moje prckanje po mom autu (psihijatrijska terapija opustanja) mi ne ide pa sam sjeo na samblicu (moj Otac je bio Slavonac) i poceo surfati i pisati gluposti.

U tom kontekstu ja mislim da je beduinima mjesto u pustinji medju devama. Ali nedaj Boze u Australiji, to je dio ove price.

Sada odoh po trinajsticu.

Ma

@Mehanicar

Gresis, nisam metalurg ali mogu da pogledam. Ne radi se o kompozitu niti titanijumu nego o leguri na bazi nikla. Lopatice se liju u veoma zahtevnom metalurskom postupku koji ih cini tzv. „monokristalima“, dakle metalna kristalna resetka je u takvoj lopatici apsolutno uniformna i ima zadanu strukturu koja joj daje superiorne karakteristike u pogledu cvrstoce, temperature i otpornosti na koroziju. To je tehnologija koju je razvio P&W u USA od sedamdesetih na ovamo i koju Kina i Rusija tako groznicavo pokusavaju da savladaju. Danas se rutinski primenjuje u svim state of the art zapadnim mlaznim motorima…

La

Ovde napravljena ofrlje „analiza“ pada ne samo ovog ukrainskog aviona, već je (nema šanse da je slučajno) uključeno obaranje i indonežanskog aviona u Ukraini, za čije obaranje se optužuju „ruski pobunjenici“. Standardna šema za proguravanje falš priča. Jednom dopingovanom vešću uključiš zadimljavanje, a kroz taj dim neprimetno proturiš svakakvo đubre.
Ipak, u ovaj dim nije tako gust. Bode oči namera da se ovaj tragični događaj upotrebi za nečasne ciljeve.

Odgovori
Ma

TANGO SIX sve kvalitetniji.

Al

@Amater
Prvo, avion je oboren na oko 2400m nadmorskw visine,l (nadmorska visina oblasti oko Teherana je oko 1000m), pošto je kasnio sa poletanjem. Kako ispada, on se kretao u pravcu vojnog objekta Vojske Irana/Republičke garde. Pošto se na digitalnom sistemu, kakav je Tor vide samo tačke, Boing u fazi uzletanja do određene visine izgleda kao krstareća raketa u završnoj fazi napada, a pošto posada sistema koji se nalazi u visokoj borbenoj spremnosti, samo nekoliko sati posle iranskog napada na američke baze u Iraku, nema vremena da proveri indetifikaciju letećeg objekta i odmah pristupa dejstvu i ispaljuje raketu ili više. To je bar jedna od mogućih verzija.

Sve u svemu, ovaj događaj predstavlja nesrećan splet okolnosti za koji su najodgovornije, kao i što sam tekst kaže, upravo civilne vazduhoplovne vlasti u Iranu. Da se sve ovo izdešavalo neke druge noći, putnici bi verovatno još bili među živima, ali na kraju nam preostaje da izjavimo saučešće porodicama poginulih i nada da će Iran izvući pouke iz ove nesreće.

Pe

@ Lazo u celom svetu je opstepoznato da su pobunjenici oborili avion,a sama Rusija vodi prevovore o isplati odstete kako ne bi bila osudjena za terorizam.
Medjunarodni sud u Holandiji je doneo pravno obavezucuju presudu u kojoj su oznaceni ruski operativci kao direktni krivci za obaranje aviona.
To nisu nikakvi“pobunjenici“ vec Ruski vojnici, koji su napravili gresku.

Ma

@ Petrović Dušane- Kako to mislite da ceo svet zna da su „Ruski pobunjenici“ oborili Malezijski avion na letu MH 17? Celom svetu je servirana ta „istina“, a da li su oni ili neko drugi oborili avion vrlo je upitno; nismo vršili ni Vi ni ja istragu niti smo bili svedoci obaranja, tako da priznaćete ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo ko je zapravo oborio malezijski avion. Čak su se i na NG u okviru serijala „Air crash investigation“ ogradili da se ne zna sa sigurnošću sa čije teritorije odnosno pod čijom kontrolom je teritorija odakle je ispaljena rakete sistem BuK. Da li Vi zaista verujete u sve što čujete na vestima i pročitate na internetu?!
@ Petar Vojinović – Gospodine Vojinoviću, molim Vas kako možete sa sigurnošću da tvrdite da su „Ruski pobunjenici“ iznad Ukrajine oborili let broj 17 Malezija erlajnza, dok za JAT-ov let 367 tvrdite da je „možda takođe bio žrtva obaranja od strane PVO rakete“?! Ceo bezbednosno vojni establišment tadašnje JNA zna da je Jat-ov let 367 iznad tadašnje Čehoslovačke oboren, možete proveriti ako nekog poznajete. Jedino ne može sa sigurnošću da se tvrdi da li je Jat-ov DC 9 oborene slučajno ili namerno, e to je diskutabilno i predmet rasprave. Takođe Vaš tekst nekako ostavlja utisak da je moglo bi se reći impuslivno napisan, a u novinarstvu nisam siguran koliko je poželjno pisati tekstove na taj način.

Pe

@ Markus 1463 Serijal koji pominjete je snimljen pre donosenja presude medjunarodnog suda koji je sakupio sve delice tog aviona, istrazivao teritoriju o zakljucio da je raketa dosla, sigurno nenamerno, sa teritorije koju su drzali ne pobunjenici,vec ubaceni ruski agenti, koje je naoruzala zvanicna Rusija.
Ako niste pratili desavanja, Ruski „nazovi pobunjenici“ su u tom periodu na istom mestu oborili jedno 15-20 vojnih ukrajinskih aviona.Ukrajina-nijedan ruski.
Zasto bi Ukrajina odjednom pocela da obara avione i to bas ogromni Boeing?Manite se teorija zavere…

Vo

U avionu je bilo 82 Iranca, dakle nisu vecina. Najvise stranih drzavljana je bilo iz Kanade 63.

Odgovori
Du

Iz Kanade da, ali iranskog porekla.

Cr

Dešavaju se take greške..i naša PVO je za vrijeme nato agresije srušila 2-3 naša miga.. Mislim da je taj podatak Grof jednom javno iznijo na nekoj teliviziji.

Pe

@Crni Grujo Dobro ste pomenuli…
Koliko se ja secam,u tv intervjuu je Grof izneo podatak da je njegov avion pogodjen sa zemlje od strane nase PVO, iako je uspesno delovao protiv NATO (ako je“uspesno delovanje“ da je poleteo, nije ni jednu raketu mogao da ispali zbog kvarova na avionu, i nisu ga srusili).

Mi

Svi komentari su krajnje logicni Nazalost i civilni letovi sa civilnim zrtvama sluze i jednima i drugima za njihove uzajamne optuzbe Sto se tice Iranskog generala Pa mi svi znamo kako je obucavao Mudjehadine u Bosni koji su se borili protiv Srba a i Hrvata Takodj znamo i za zverstva Nato pakta na teritoriji Srbije Tada se nigde nisu spominjale njihove Drzavne institucije Do juce su zajedno surovali da bi Amerikanci drzali Svetcku dominaciju Sada im je duh izasao i boce i oteo kontroli Tragedija je sto stradaju nevini ljudi bez obzira koje su nacije i beroispovesti

Odgovori
Pe

@Milovanov Srbislav Ovaj put se totalno slazem sa Vama.Nema nikakvog opravdanja za razne stvari koje su NATO piloti radili po teritoriji Srbije (Grdelica i td) a sumanuto je da Srbija zali Iranskog generala koji je obucavao Bosnjake da ratuju u Republici Srpskoj.
Postoji i prica da je Iran dao Bosni neke rakete koje mogu da dolete do Beograda.Ukratko, dobro su ga skinuli Amerikanci,

pe

Ako je neko ispalio Buk u Ukrajini na civilni avion to je Ukrajinska vojska cija se jedinica naoruzana Buk-om nalazila do pocetka rata u kasarni u Donjecku u svom mirnodopskom redovnom rasporedu.

Kada je rat poceo ta jedinica iz Donjecka je izasla iz kasarne na ratne polozaje u reonu u okolini Donjecka sa koga je moguce gadajti u dometu Buk-a i taj nesretni malezijac.

Ukrajinci su poznati po rusenju civilnog aviona i pre toga zbog lose obucenih posada PVO a ameri i britanci su poznati po propagandi i lazima…Holandjani tu samo igraju zrtvu kako im glavni propagandisti kazu, slicno kao svojevremeno sto se radilo za Racak(cisto da navedem nas primer ne moramo neki tudji ima ih dosta da ne kazem i previse i svi dovedose do ratova i pogibija ljudi)…

Zlatni standard – sta reci a ne zaplakati po tom pitanju…

FAA je zaista i poznata po jednom „zlatnom“ standardu u kome ce pre biti da i zaposleni u FAA vole zlatne kovanice, pa je to jedino zlatno u celoj prici, korupcija u SAD-u je samo sa vecim ciframa nego u siromasnijim zemljama, SAD nisu zemlja bez korupcije – kako se obicno voli idealizovati tamo negde dalje od nas, sve je kao bolje nego kod nas, svuda su ljudi isti u svim drzavama, razlicite su samo na primer kazne – kada ih uhvate u Kini i Iranu u tim „negradjanskim“ drzavama ako se prohte sudijama mogu ostati bez glave zbog korupcije a u dvopartijskom SAD-u ne moze smrtna kazna za tako nesto ali moze duzi zatvor.

FAA ima vec izgradjenu istoriju od strane korpumpiranih sluzbenika koju su kaznajvani a koliko njih nije uhvaceno za rukav pitanje je…

Boing je dakle 99.99% imao prodju u FAA sa kofercicima i to je taj zlatni standard za sertifikaciju aviona i kojecega drugoga o kome mozemo da pricamo – kako se poslovi zavrsavaju u SAD-u ali i drugde sirom planete…

Da spominem primera radi i „zlatni standard“ jedne druge agencije u SAD-u – FDA – izazvao najvecu opoidnu krizu svih vremena u SAD-u sa OxyContin-om, prvo dali dozvolu pa posle tek kada je djavo uzeo svoje je uzeli a znali su od starta moguce efekte – zavisnost…

Samo je na primer sa kojim i zavrsavam ovu pricu da bi se svatile razmere korupcije u SAD, Erikson pre par dana iu SAD-u osudjen da plati 1 milijardu jer je podmicivao sluzbenike vlade SAD-a i kuvao knjige, ponavljam, koliko tek ima sluzbenika vlade SAD-a sto ih ne uhvate na delu..

To vam je SAD, nista super savrseno i super zlatno tamo nema…A ljudi placaju zivotima takve situacije i to masovno – tragicno…

Odgovori
de

Kako se onda u tu teoriju uklapa tweet objava (Strelkov mislim da se zove) proruskog zvanicnika koji je prvi objavio rusenje aviona i prakticno svijet je saznao za obaranje njegovom objavom. To su prenijeli svi mediji, samo sto je on napisao da je oboren ukrajinski vojni avion. Kada se saznalo nakon koji sat sta je bilo uklonio je objavu. Ali kasno. Svi su vec mnogo ranije prenijeli njegov tweet. Sjecam se dobro objave screen shota njegovog tweeta jer je koji dan ranije oboren ukrajinski vojni transportni avion. Znam da sam pomislio evo jos jedan su im oborili i njegovo su hvalisanje prenijeli svi mediji. Kasnije je krenula ruska propagandna masinerija ukljucenjem raznih drugih teorija kako bi se zamaglila istina da su proruske snage (vjerovatno greskom kao najvjerovatnije i ovdje u Iranu ) misleci da se radi opet o ukrajinskom transportnom avionu oborile malezijski putnicki avion sistemom kojim su takodjer raspolagali i koji su im predali Rusi.

Vl

deki
Da li ste pročitali svoj post?
Pobogu, pozivate se na twit kao relevantan izvor informacija o rušenju Malezijskog aviona u Ukrajni.
Pametnome dosta…

de

Da Vlad tweet. Preporucujem i vama da mojbpost jos jednom procitate pa onda jos jednom. Znate li uopste sta je tweet. Sve ovjave Trumpa idu preko tweetova. Pametnom dosta.

Al

@Vlad
A po čemu tvit, kao sredstvo informisanja i propagande ne može da se računa kao dokaz? Ako se mislilo da je oboren ukrajinski vojni avion, onda je logično da se to na sva zvona objavi. Da se razumemo, i jedni i drugi imaju veze sa obaranjem aviona, bez obzira ko je pritisnuo da se raketa ispali.

Pe

@ peruni Rusija vodi pregovore o isplati nivcane odstete u zamenu za odustajanje od gonjenja Rusije kao drzave zbog obaranja aviona.
Medjunarodni sud u Holandiji-koji jeste obavezujuci i za Rusiju – je doneo nakon pomne istrage presudu da su Ruski vojnici oborili avion.Niko u to ne sumnja ni u Rusiji,ni u celom svetu.
Lazi ruskog ministarstva odbrane (bio je Volosin, ukrajinski pilot,pa kao ukrajinci,pa pokusaj atentata na Putina) su razotkrivene odavno.

Pe

@Aleksa Radojičić Tacno, Ukrajina je morala da zarvori ovaj deo svoje teritorije za civilni zaobracaj, jer us imali obaranja vojnih i transportnih vojnih aviona u velikom broju u tom delu zemlje.
Jasno je bilo da to nisu neki „pobunjenici“ vec zvanicne oruzane snage Rusije.Zasto nisu zatvorili avio-saobracaj>Covek moze da pomisli da su hteli da se dogodi nesreca, da bi medjunarodna zajednica stala na stranu Ukrajine.
Bez sumnje Ruski operativci su izveli napad ruskim naopruizanjem koje je dopremljeno iz Rusije na teritoriju Ukrajine, koja je pod okupacijom od proleca 2014.

pe

@deki
Ja nisam izneo teoriju vec cinjenice da je Ukrajinska vojska imala jedinicu PVO naoruzanu BUK-om u Donjecku i istu rasporedila u reonu Donjecka zasta postoje razni dokazi.

Kako ti isti dokazi koji su bili prilicno javni i time svakome dostpuni nikada nisu nigde razmatrani od onih koji tvrde da je Rusija svojim sistemom Buk delovala sa Ukrajinske teritorije pa cak i Ruske teritorije, pa se ni u zvanicnom izvestaju koji su plasirali Holandjani a koji redovno optuzuju Rusku stranu za ovaj dogadjaj ta cinjenica od kljucnog znacaja da je vojska koja je bila angazovana u borbenim dejstvima u tom podrucju – Ukrajinska vojska – imala na raspolaganju masu razlicitih PVO sistema srednjeg i velikog dometa pa i Buk precutkuje i nigde ne pominje, tada je evidentno da se iznose samo besmislene teorije i lazi o Rusiji povodom tog dogadjaja a ne stvarne cinjenice o tom dogadjaju sa ciljem rasvetljavanja istog.

Ukrajinski Buk niti Ukrajinske PVO jednice nigde nisu eksplicitno razmatrane u izvestajima jer ne bi mogle da bude odbacene kao uzrok zato se Holandjani prave „pametni“ i o tome cute kao da ne postoje.

U Holandskom izvestaju u jednoj recenici Buk nazivaju kao sistem PVO prisutan u regionu a posle toga ne navode Ukrajinu kao drzavu korisnika i operatera vec samo Rusiju ili ljude koje oni zovu „pobunjenicima“.

Indirektno u izvestaju pazljiv citalac ce do zakljucka Ukrajina posedjuje Buk jer da ne poseduje ne bi mogli tvrditi isto za jednu drugu stranu koju pominjju u tom istom izvestaju da je dosla do njega ali se Buk kao Ukrajinski nigde ne razmatra – kao sto rekoh kao de ne postoji.

Tako se u izvestajima povodom tog dogadjaja i ne pominje da Ukrajinska vojska ima Buk a kako je sve navedeno od kljucnog znacaja za bilo kakvo ozbiljno razmatranje i utvrdjivanje uzroka te nesrece i ozbiljan izvestaj to nam govori da ozbiljnog pristupa u otkrivanju uzroka nije ni bilo vec je bilo samo jednog principa – optuziti ruse – blame it on russians.

Nalazim da se svo vreme od dogadjaja i bukvalno u svim zapadnim izvorima prikriva i ne iznosi postojanje Ukrajinskih sitema BuK i jedinice Ukrajinske vojske u Donjecku koja ga ima i dan danas u naoruzanju samo na drugoj lokaciji i da je na zapadu to bila svesna obmana radi pravljenja propagande protiv Rusije.

Buk u Ukrajinskoj vojsci prakticno ne postoji u toj prici a sve sa ciljem da bi se izbegla logicna masa pitanja koja bi dala odgovor ko je zapravo gadjao sa Buk-om mada ja tu nebi iskljucio i jedan drugi Ukrajinski PVO sa kojim su gadajli i ranije civilni avion.

A vi iznesoste teoriju da je tweet-twitter koji navodite objavljen od strane proruskog zvanicnika Strelkova a da pri tome niste ni pogledali da to zapravo nije njegov nalog pa prikazujete u linku nalog koji nema veze sa njim. Taj nalog ne pripada Strelkovu…

Malezijci znaju da je izvestaj Holandjana i sva drama oko njega radjena sa primarno jednom svrhom – optuzivanje Rusije – pa i ne prihvataju za ozbiljno takve nalaze gde se primarno kao cilj optuzuje Rusija jer su svesni da je to jedno sredstvo propagande i nista vise ili manje od toga.

https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/malaysias-premier-questions-probe-of-mh17-flight-crash/1494114

Tako i malezijci znaju da su Ukrajinci imali Buk, ostaje jos samo da oni neupuceni i podlozni propagandi sa zapada i slepom verovanju svega iz zapadnih medijskih kuhinja to isto ukapiraju….

Pe

@peruni Da li Vi mislite da su Rusi naivni?
U Rusiji svi znaju da je BUK ruske vojske, tacnije iz sastava 53. zenitno-raketne brigade 20. obste gvardejske brigade zapadnog vojnog okruga Rusije srusio malezijski Boeing.O ovime se pise u novinama odavno, i to nije tajna.
Isto tako svi znaju da u Ukrajini ne ratuju neki „pobunjeni gradjani“ vec Ruske specijalne jedinice,do zuba naoruzani savremenom PVO i tenkovima.
Rusija nije zvanicno proznala obaranje zbog politike- ne smeju da priznaju agresiju na Ukrajinu jer bi to imalo legalne posledice za Rusiju.Ali se uveliko prica o isplati nadoknade, kako Rusija ne bi dospela u ostu poziciju kao Libija.

Аутор се мало занео својом вером у америчке сателите и ФАА. Златни стандард ФАА видели смо код напада на куле близнакиње у Њујорку, не само код одобрења за лет Боинговог 737 Макс. Нас аутор уверава да тај сателитски систем не само да може да види тренутак лансирања ракете, него и да одреди која је то ракета, јер ето ипак је то амерички систем… Упорна тврдња да су руски побуњеници у Украјини (иако се ради о Украјинцима у већини)оборили малезијски авион, иако је нејасно како сателит зна ко је испалио ракету, и поред јасно достављених доказа да је ракета која је оборила авион несумњиво била у поседу Украјинске ПВО, аутор ипак више верује америчком сателиту. Дужина трајања истраге о обарању авиона у Украјини, доказују нам само да нема јасних доказа о кривици „побуњеника“ ни Русије, јер да их има, то би смо одавно видели, а Украјинска страна по правилу никада није крива, ни за шта, они су од 2014. године апсолутно безгрешни.
Погледао само оба снимка која су се појавила, и ја имам пар питања за авио-стручњаке. Да је дејствовао Куб или Бук, авион би прошао као онај у Украјини, распао би се у ваздуху. Ако је дејствовао Тор, брзина ракете на снимку је, чини се премала. Даље, Тор ракете наводи на циљ радиоелектронски, то нису ИЦ самонавођене ракете које ће погодити мотор као најтоплији циљ, већ главе са у последњој фази лета, радарским самонавођењем, и близинским упаљачем. На сликама са места пада, на остацима мотора нису видљиви шрапнели. Снимак на коме се види наводно обарање ракетом, пре бих реао да се ради о неком од преносних оруђа, Стрела, Игла или Стингер.

Odgovori
Pe

@ СтеванВ zlatni standard smo videli u najvecem nivou sigurnosti civilnog saobracaja na planeti Zemlji, koji postoji u Americi od pocetka avio saobracaja.
To ne znaci da mogu spreciti teroristicki napad, ili da nece desiti problem na letelici.
Vec da se to resava na nacin, da ne dodjz do zrtava.
A Rusi jesu oborili malezijsku avion, o cemu postoji presuda merodavnog medjunarodnog suda u Holandiji.
Rusija vodi pregovore o isplati materijalne odstete kako ne bi bila oznacena kao Libija za Lokerbi zemljom-sponzorom terorizma.

Cr

Ne volim ameriance..ali treba biti pošten i reći da im ostatak svijeta nije do koljena.. što se tiče avijo sigurnosti..oni oru ledinu ;)

Ac

Mogao je da bude i projektil sa nekog stelt lovca (BPL ) , vrlo lako . Cisto kao opomena Irancima da ih Ujka Dzo stalno gleda :)

Zanimljivo je da nijedna raketa poslata od Iranaca ka Bagdadu nije oborena , niti pokusano obaranje u toku njihovog leta !?

Odgovori
Be

A ti jos uvijek vjerujes kako su gadjanja obavili Iranci?

Co

Beduin@ Ne gađanje su izvršili u biti Kinezi iz provincije Xao-pame-ti!

Be

Dobro sad, kinezi bas i ne.
Ali netko puuuno blize, ekipica koja uvijek isporuci bez greske 😉

AL

Nije bas jednostavno oboriti balisticku raketu. Radi se o ogromnoj inerciji i jako malom vremenskom „prozoru“. Vrlo mali broj mobilnih PVO sistema namenjenih za odbranu od pretezno neprijateljskih aviona to moze, a trenutno ih poseduje iskljucivo Rusija i njeni klijenti(PMU-2 i novije).
(THAAD je druga klasa i nema ih bas dovoljno za svaku bazu). Patriot moze samo da gleda i place, na zalost.

Pe

@AL-41F1 e sada ste shvarno odvalili.
Nikada nijedan Ruski sistzm nije srusio balisticku raketu.
Upravo Amerika je jedina zemlja koja ima pvo koji moze da srusi balisticke rakete, i u vezbama su rusili (svoje) rakete.Na tome se radi poslednjih godina, i postoji milion dokaza na internetu.
Ruski stosovi i lazno reklamiranje nemaju veze sa vezom.
Za sada ruske PVO uspesno obaraju samo civilne avione.

Co

AL-41F1@ A Spyder MR? To nije ozbiljan sistem jer nije valjda Ruski nego Izraelski! No što Izrael zna o napadima balističkim raketama jel’da?

AL

@Petrovic DUsan
Te Skudove koji su padali po Izraelu PMU-2 Rusi bez problema u live-fire vezbama, a to je sistem star 25 godina. Uradjeno vise puta. Malo je to kompleksnija stvar za razumeti van struke, ali brzina, energija, cold launch….jasna je racunica.
Ne kupuju te sisteme ljudi na osnovu propagande, nego tehnicke dokumentacije i iskustva. Normalna stvar, produkt visedecenijske doktrine i alociranih sredstava, nista narocito.
Iz istog razloga, ne prave se nosaci aviona u Rusiji, ni mornaricki avioni im nisu bog zna sta, dok su Americki i Francuski u vrhu. Isto je tako i za PVO.

AL

@Corto
Izrael je i konstruisao svoj PVO zbog nezadovoljstva sa sistemom Patriot ;)
Nuzda ih je naterala, zato su im i odlicni sistemi. SAD bojim se nemaju tu nuzdu sa onolikom flotom nosaca aviona

Ne

Moram da priznam da sam na momente bio iznenadjen tekstom jer se dosta pretenciozno i sa sigurnoscu pise o nekim stvarima koje jos nisu potvrdjene.

Odgovori
Pe

@Neko Danas je predsednik Irana potvrdio obaranje aviona od strane Iranske pvo.
Nema nikakve sumnje da je Ruska vojska, koja okupira istok Ukrajine,oborila avion, to je priznao medjunarodni sud, i vode se pregovori o isplati materijalne odstete od strane Rusije.

Mi

@DuPe
Pošto međunarodni posmatrači nemaju podatke o prisustvu ruske vojske na istoku Ukraine neko od vas laže ili vi za tastaturom ili posmatrači na terenu!? Dajte nam dokaz o prisustvu ruske vojske i o procesu kompenzacije koju Rusi vode za nastradale u obaranju aviona nad Donbasom, u suprotnom ne bunite se pto vas nazivaju lažovom i neznalicom!?

Pe

@ Milers Naravno da nema Ruske vojske.
Tenkovi T-72 kojima jadni pobunjeni gradjani istoka Ukrajine pobedise kompletnu Ukrajinsku armiju su kupljeni u supermarketu.
A ovih 15 Su-25, i MiG-29 i Il-76 pobunjeni gradjani su srusili gadjajuci ih makaronima.
Eto, da je VJ 1999 znala da se tako u stvari ruse avioni,gde bi nam bio kraj.

Mi

@DuPE
Bar jednom dajte neke zvanične podatke jer sve ostalo je vaše „mlaćenje prazne slame“.

Mi

Ne ulazim sada u to ko je dobar/loš, ko je koga i zbog čega, opravdano/neopravdano gađao raketama. Ali…

Tačan je deo teksta koji kaže da je bilo obavezno obustaviti civilne letove u zemlji koja je par sati ranije raketirala neku drugu zemlju, (i to potvrdila), i koja od tog trenutka može očekivati odgovor na to raketiranje.

Tamo gde lete rakete sa bojevim glavama, gde neka PVO sedi u bojevoj pripravnost jer može da očekuje neki odgovor od preko granice, tu civilnim avionima nije mesto.

I jednoj i drugoj strani je u interesu da „oni drugi“ pogreše i obore civilni avion. Još ako možete da ga vi oborite, a okrivite drugu stranu, gde naći bolju propagandu o mrskom i zlom neprijatelju. A opet, u tako napetoj situaciji, uz velike mogućnosti lažiranja ciljeva, elektronskih ometanja i obmanjivanja, i jednima i drugima je moguće da sami naprave grešku.

Naravno da će u Srbiji, anglofobi da krive Amerikance i da im bude jasno da su oni krivi, a anglofili da krive Irance i jasno vide njihovi krivicu. I naravno da će i jedni i drugi da veruju u svoje stavove bez obzira na dostupne informacije. Rasuđivanje je podjednako zamagljeno i jednima i drugima.

Odgovori
Me

Niko nije rekao da je autor pogodio sa cinjenicom da vazdusni prostor Irana nije bio zatvoren za civilni saobracaj nako raketiranja a ni pre toga. A morao je biti zatvoren.

Odgovori
Be

Ali zracni prostor Irana nije bio zatvoren, a niti Iraqa.

Ni

Све што сте написали у вези пада авиона може да буде истина али и не мора. Позивање на СБИРС и америчке системе је дискутабилно. Познато је да они тешко дијеле (што је и нормално) податке из свемира, а овдје је послије 24 сата познато да су амерички сателити упецали фреквенције ТОР-а, снимили ИЦ од двије ракете итд итд.
Интересантно је да су се само пар сати након несреће појавиле „провјерене“ информације, а било ко ко је бар гледао Националну географију зна да се са детаљима не излази тако брзо.
По истој логици по којој је написан овај текст, требало је написати текст о затварању ваздушног простора Украјине, бар дијела источно од ријеке Днјепар.
Да ли америчке ракете или европске или израелске имају АИ како не би погодиле путнички авион.

Odgovori
Me

Ukrajinska ambasada je sat vremena nakon pada objavila „kvar motora“ pa tek nakon nekoliko sati povukla objavu. Mnogim ljudima je izgleda tesko da kaze da su Iranci krivi jer su protiv SAD-a. A svi su zaboravili sta je Iran radio u Bosni 90-ih.

Ni

@Mehaničar
Све што су радили у Босни, а радили су доста тога, није упоредиво са оним што су радили Американци, Енглези, Нијемци……
Одред „Ел Муџахид“ је састављен већински ако не искључиво од припадника „сунитске“ верзије ислама.
Иран је са своје стране послужио Америци као џокер, по други пут у десетак година (након афере Иран Контра) да испоручи оружје тамо гдје се она и њени савезници праве фини. Пола оружја је ишло Хрватској, а од друге половине за БиХ, ХВО је добијао 30% (узимали су и више). Свака испорука је контролисана од ХИС-а и ЦИА. Припадници Кудс-а су били укључени у обуку неких муслиманских јединица али им је тежиште било на инфилтрацији у безбједносне службе – првенствено АИД. 1997 године долази до краја те љубави када Американци као проналазе центар за обуку терориста на Влашићу. Послије тога долази до серије обрачуна у АИД-у, распад јединице Шеве (јединица за прљаве ствари), чистка или пензионисање кадрова који су били блиски Иранској линији и јачање вехабистичке (Саудијске) линије у СДА и дијелу који контролишу муслимани, увијек под будним оком Американаца.

Извињење за одступање од теме!

На крају бих додао у вези теме нешто. Ако би поставили наопако причу тј. да је за пад авиона крива већ установљена грешка коју је Боинг прикривао или нека друга коју још увијек прикрива, замислите какве би биле посљедице по Боинг. Свака озбиљна држава, а САД то јесу стоји иза кључних индустрија и технологија, а Боинг то сигурно јесте.
Појавили су се снимци „рушења“ авиона на интернету. на снимцима је могуће видјети нешто, само је велико питање да ли је тај снимак обрађен и одакле, можда Јемен.
Осим тога, Иран је позвао и преставнике Боинга и Украјине ….

Да не будем овдје адвокат Ирана, непријатељ мога непријатеља је мој пријатељ, односно у нашој реалности, ја не видим да имамо икаквог додира са Ираном, чак се ни службе не дотичу, а са Американцима је то мука на дневном нивоу и по скоро сваком питању.
Елем, непријатељ мог најјачег непријатеља није мој велики непријатељ.

Pe

@ Nixon apsolutno svaki PVO sistem ima mogucnost raspoznavanja civilnog od vojnog aviona.
Uz to, dok leti, civilni avion ispusta poseban kod koji ga oznacava kao civilni.
Jedino artiljerija ne vidi razliku, jer je to ispaljeno olovo iz puske.
Ne razumem zasto Vama ne valjaju americki sateliti.To je savrsen sistem koji nema niko u svetu osim njih, do sada nijednom nisu pogresili.

Be

Da, dogadja se….

Ali ne u fazi poketanja s prometna aerodroma

Odgovori
AL

Upravo

Pe

@ Beduin Predsednik Irana misli drugacije od Vas….valjda oni bolje znaju, ako sami priznaju da su oborili avion?
Sad cete tvrditi da Iranci lazu da jesu oborili?

Be

Dusane, oboriti avion u zoni prometna aerodroma je krajnje porazavajuca spoznaja.

Jos ne mogu vjerovati kako su bas toliki diletanti.

Pe

@beduin Imali su 10 sekundi da reaguju.Negde sam citao kako tacno izgleda to,sto posada PVO vidi-neko na forumu je sigurno i sam upravljao ovim sistemom, pa bi mogao da objasni bolje.
Ukratko, nije kao u video igri, i nije bas toliko jasno sta leti, kad se uzme u obzir elektronsko ometanje,i stealth avioni..
Ipak, avion je imao ukljucen transponder, i davao signal civilnog leta.Nekome su popustili nervi.

Vl

Naš narod ima jednu staru izreku kojom bi se ukratko opisao ovakav (u najmanju ruku) problematičan tekst / analiza.
Izreka glasi:
„Ne trči kao ždrebe pred rudu“
Upravo je tako autor trčao pred rudu, a celu priču dodatno začinio i sa rušenjem Malezijskog Aviona u Ukrajni.
Hajdemo još jednom činjenice:
– Prvo i osnovno, ko je pustio dati avion u ratnu zonu?
– Odakle pobunjenicima Buk?
– Rusija je podnela dokaze da je sporna raketa dosta stara (proizvedena je pre raspada SSSR-a) i da oni takve rakete nemaju u naoružanju (za one koji tvrde da je to bio Ruski BUK) a da serijski broj rakete dokazuje da je ista isporučena na teritoriju Ukrajne.
– Ukrajinci nisu naveli da im nedostaje neki sistem Buk (da je zarobljen od pobunjenika)
Lično, očekivao sam veću profesionalnost prilikom pisanja ovog teksta.
Ako je avion srušen u poletanju, zar nije logičnije da ga je srušila protivnička strana zamenivši ga sa transportnim avionom ili bombarderom.

Odgovori
Pe

@ Vlad Posle zvanicnog priznanja predsednika Irana da jesu sami oborili avion,da li jos mislite da je tekst problematican?
U Ukrajini je ruska vojska oborila avion, a ne“pobunjenici“.Zbog toga Rusija vodi pregovore o isplati novcane kompenzacije zrtvama, posle presude medjunarodnog tribunala u Holandiji o tome, da su upravo Ruski vojnici oborili avion.
Odakle im Buk?Pa iz arsenala ruskih oruzanih snaga,sve je to odavno reseno.

Mi

@DuPe
Imate neke validne podatke o pregovorima za kompenzaciju ili je to još jedna nebuloza tipa „99% Rusa živi u uskom pojasu MO I SPB“!?

Pe

@Milers Ocigledno niste nikada videli geografsku kartu po raspodeljenosti gustine populacije Rusije.Naveo sam istinsku cinjenicu za 2020 godinu.E sad,ako se to Vama licno ne dopada, ne znaci da je „nebuloza“.Da,velika vecina RUsa zivi u Evropskom delu Rusije, od Moskve i Sankt-Peterburga do Urala, ali najveci deo -oko Moskve i Sankt Peterburga.
Procentualno, ovo je najmanji deo Ruske teritorije.Samo Republika SahaIjedan od republiak Ruske federacije) ima vecu geografsku povrsinu od cele zapadne Evrope.A stanovnistva maltene nema.A sta reci za deo ka Severnom polu?Jer isto nastanjen kao Holandija?

Mi

@DuPe
Kartu očigledno vi vidjeli niste ali nikada! Jer da ste je vidjeli bar u prolazu znali bi da u evropskom dijelu RF živi oko 68% stanovništva Rusije, nikako 99 ili 90 % kako tvrdite što još jednom potvrđujete da namjerno širite neistine ili ste totalna neznalica

Mi

@DuPe
I da bar malo znate geografiju znali bi da evropski dio RF nije samo potez od SPB i MO pa do Urala nego i Černozemje, Kubanj i crnomorski region a ukupna teritorija je tričavih 3,9 miliona kv km što čini skoro 40% teritorije kompletne Evrope! E moj geografe.

Pe

@Milers Vi se uporno trudite da dokazete da u nenastanjivom delu Rusije ka severnom polu,i u Sibiru zivi 40% Ruske populacije.
Kako sam licno bio u ovim mestima, i poznajem ljude iz Tjumena,i Omska i ostalih rupetina po Rusiji-to je totalno neizvodljivo.
Da li znate da ne postoji auto put do vecine tih gradova?Da se samo dolazi avionom?Da su cene leta od Moskve skuplje nego Moskva-New York?Da je zemlja vecno zamrznuta („permafrost“) i neplodna, te ne moze da se busi vise od metar dubine, i gradi bilo sta?
Ponavljam da 90% Rusa zive u pojasu od granice Rusije sa Belorusijom i Ukrajinom do Urala.Sve ostalo je jedva naseljeno, a to je daleko veci komad Rusije (Azijska Rusija) od ovog malog dela koji se naziva „Evropski deo“.
I kakve veze ima sto je „veci“ od Evrope?
Polemika je bila u vezi ravnomerne naseljenosti Amerike na celoj teritoriji,i veoma neravnomerne u Rusiji.

Mi

@DuPe
Pošto vam je pamet izgleda veoma kratka napomenuti ću da je razgovor išao o tome da bi SAD nuklearnim napadom nanjela veće gubitke jer je stanovništvo Rusije skoncentrisano 99% u uskom pojasu oko SPB i MO! Ja sam vam dokazao da to nije istina a onda ste rekli da ja nikada kartu naseljenosti vidio nisam! Prava istina je da ste jedna neznalica i lažov! Što se tiče toga gdje ste vi po Rusiji bili nemojte molim vas jer sam je poslovno obišao što vi na karti obišli niste što se vidi iz vašeg nepoznavanja materije a ako igdje postoje rupe one su u vašoj glavi koja je toliko zatrovana da ne vidi šumu od drveta. Nazivati gradove Omsk, Krasnojarsk, Tjumen, Tomsk, Irkutsk, Vladivostok, Jekaterinburg rupama može samo neko pristrasan ili totalna neznalica

Mi

@DuPe
Gdje su dokazi da Rusija vodi pregovore o kompenzaciji? Gdje su dokazi da je ruska vojska prisutna na Donbasu? Ili su to samo laži kojima bi vi da diminirate u diskusiji? Kao i sve ostalo, proizvod laži i neznanja!

Mi

@DuPe
„Ponavljam da 90% Rusa zive u pojasu od granice Rusije sa Belorusijom“

Плотность населения — 8,57 чел./км² (2019). Население распределено крайне неравномерно: 68,43% россиян проживают в европейской части России, составляющей 20,82% территории.

Pametnom dosta

de

Milers

Jedino sto si dokazao je da vredjas sagovornika govoreci mu da ima kratku pamet. To su, poznato je odlike nekog tko nema argumente. Pozivam moderatore da obrate paznju na uvrede pojedinaca i nepostovanje sagovornika kako bi se odrzao kvalitet radprave.

Mi

@Deki
Možda vi imate neke argumente da me demantujete? Ili vam je u nedostatku istih a radi zaštite istomišljenika vrijeđanje pozivanje na „kratku pamet“ što nije vrijeđanje nego konstatacija fakta o nedosljednosti i zaboravnosti! A za vas nije vrijeđanje kada neko iznosi lažne (namjerno ili iz neznanja) informacije kojima vrijeđa inteligenciju učesnika rasprave!?

de

Ne vidim ni kod tebe ikakve argumente da baratas osim naklapanja. To je rezultat valjda kratke pameti sto je ne samo konstatacija vec i dijagnoza

Vl

Petrovic Dusan
Imam nekoliko prostih pitanja za vas:
Ima li Ukrajna u svom invertaru BUK?
Na osnovu čega je zaključeno da je Ruska vojska oborila navedeni avion (neki dokaz)?
Šta kažu Malezijski vlasnici aviona?
Šta se desilo sa informacijom o serijskom broju rakete i njenog motora?
Lično sam mišljenja da je ovo obaranje Malezijskog aviona još jedna u nizu nameštaljki tipa Markale u organizaciji jedne službe zvane CIA. Imaju oni dugu tradiciju i golema iskustva u toj raboti.

Pe

@ Vlad Ako imate vise informacija od radnika medjunarodnog suda koji su odmah posle pada Boeinga skupljali ceo avion na terenu, pa ispitali stotine svedoka, i posle 5 godina istrage dosli do zakljucka, predlazem da podelite te informacije sa medjunarodnim sudom.

Mi

@Deki
Može li malo pristojnosti u komentarima „ti“ ili možda „vi“ kad već argumenata nema ni na vidiku!? Nije valjda da vam se piše jer vam je dosadno?

Ve

Teoriju o JAT367 kao posledicu rakete pokušavaju da nametnu oni koji žele da se falsifikuje istorija i izbriše krivica ustaških terorista. Takva tendencija postoji i kod drugih terorističkih dela koje su izvele ustaške organizacije posle rata. Ne nasedajte na propagandu.

Odgovori
Vr

Kao I zadnji palez u New York?

Co

Savo,odmori malo!

Me

Teorija o JAT367 ima jako dobru podlogu. Sovjetska baza je bila u neposrednoj blizini trase. Iskusni i bolje obuceni inspektori sa zapada nikad nisu dobili pristup crnoj kutiji i ostacima aviona. Istragu vodili KGB i UDBA. Dovoljno da se zapitas sta se stvarno desilo.

Ve

Mehanicare ja sam se jako davno zapitao sta se desilo, licno razgovarao sa Vesnom Vulovic osamdesetih i prikupio mnogo informacija pa sam apsolutno siguran da je u pitanju ustaski terorizam. Ocigledno je da nekom smeta prljava istorija i sistematski pokusava da ubrizga FUD (fear, uncertainty, doubt) u mrlje na ustaskoj proslosti. Recimo na primeru Wikipedije, ubice u atentatu na Vladimira Rolovica su na stranici na hrvatskom jeziku oznaceni kao „aktivisti“ a na srpskom jeziku „teroristi“ sto je globalno prihvaceni savremeni termin za takva ubistva. Imam na desetine primera ali odlaze od teme avijacije pa cu se suzdrzati. Ne budite naivni i ne nasedajte na ustasku propagandu kojom pokusavaju da unesu FUD o proslim zlocinima.

Ve

Moj otac je radio u JATu i omogucio mi je da govorim sa Vesnom koja je kasnije radila u JATovim kancelarijama kod Londona. JAT je imao svoje ljude u istrazi i nista sto sam iz internih izvora saznao nije ukazivalo na raketu. U vreme hladnog rata zapadne sluzbe su gledale kroz prste ustaskim organizacijama u njihovim zemljama pod uslovom da ne deluju protiv njihovih interesa i ta naklonost ih je iskljucila iz istrage. Nekom mozda odgovara da se na vazduhoplovnom portalu Srbije istina cenzurise i plasiraju teorije zavere koje prave krivce oslobadjaju. Porodice posade i neduznih putnickih zrtava to ne zasluzuju.

BB

Možda su zaboravili „trinaesticu“ gedoru u motoru kod održavanja, a mi sada lupamo glavu ko je politički kriv ili, još gore, prav…

Odgovori
JU

Dobro, ali ta gedora teško da će da obori avion koji može da leti i sa jednim motorom.
E, ali ako su zaboravili po jednu u oba…

Me

@BB pa valjda znas da u avijaciji nema milimetarskih velicina alata, samo colovne, iliti u incima. Pa dalje ako je ostavljena u usisniku motora videli bi je inspektor ili kapetan tokom rutinskog obilaska aviona pre svakog leta.

@mehanicar
U avijaciji itekako ima milimetarskih alata.

Mi

Mislim da fokus treba usmeriti na činjenicu da je za vreme napada, pa i sat nakon napada na Iračke baze bilo stotine civilnih aviona u vazdusnim prostorima Iraka i Irana. To sam sam pratio, i mnogi takodje na forumima. Niko na vestima u tih prvih sat vremena nije izjavio da se obustavljaju letovi, niti se videlo ikakvo preusmeravanje civilnog saobraćaja! Veoma bizarna slika! Avioni su tekli u stotinama kao reka duž cele granice istok zapad izmedju Emirata i Turske isto kao is sad da pogledate na FlightRadar24.

Sama ta činjenica već diktira par scenarija od kojih su se oba i ostvarila. Jedan od uključuje i pad civilnog aviona.

1. Prvi je da se bez ikakve teorije zavere znalo pre napada da će napada biti ali ograničenog jer su svi preziveli i pobegli na vreme i niko nije ni pokusao da puca sa PVO koliko bar znamo.

2. Drugi je da je Iran bio siguran da ameri neće odgoviriti njihovim raketama, ili pak varajanta B ovog drugog, a to je da će ameri možda i odmah odgovoriti masovnim napadom u kom slučaju će sto civilnih aviona koristiti kao štit, dakle da ameri neće napadati dok se vazdušni prostor ne raščisti. Ako se ikom od tih civilnih aviona išta desi moći će da krive američku agresiju na njihovu zemlju.

Što se se samog pada tiče 4 sata nakon raketiranja, ako jeste oboren to je na zalost novi rekord ljudske gluposti u kojoj opet civili životima plaćaju ceh, a političari koriste nesrecu u svoju korist

Odgovori
Ma

U masovnom napadu niskoletecim krstarecim raketama na Iran civilni avioni koji standardno lete na 10K metara i u jasno defiisanim koridorima mozda i nisu realno ugrozeni ali ipak, ja tu ne bih leteo. Prosle nedelje sam preleteo tuda preko Dohe i Kuvajta i sad kad razmislim o tome nije mi dobro…

Mi

..Ma to je u zadnjih nekoliko godina sve ratna zona. ..

Ja neću d zvučim kao da branim nekog ili kao da imam neko moje mišljenje u vezi stavse desilo ali ću reći ovo. Ceo svet je sad skočio na noge uzimajući zdravo za gotovo kao dokaz taj kratki snimak ispaljivanja Tor-a koji odlazi u mrak. Kako je to molim vas snimak obaranja tog Boinga? Gde je to snimljeno, ko je izvor, i gde je snimak pogotka? Ispravite me i uputite ako sam šta propustio.

Mogla ga je i bomba u koferu oboriti i neki terorista sa raketom lansiranom sa ramena. Ovaj Tor scenario ako se desio je najveca glupost (u smislu gteske) koje posada jednog PVO moze da uradi.

Mi

Ne ulazeci u stvari koje ne razumem 100%, jedno znam – istorija nas uci da je sablon ulaska u sukobe americke spoljne politike uvek isti, od koreje na ovamo (ukljucujuci i svgravanje mosadega, demokratski izabranog 1953, u tom istom iranu), a to je:
– proizvedi incident/incidente
– zatrpaj medijski prostor tendencioznim izvestavanjem i ratnohuskackom retorikom
– zapocni rat
– i na kraju damage control koji dolazi sa npr novom vladom, novom vojnom bazom, novom zastitom naftnih polja itd itd itd…

Primera je puno, cak i njihove sopstvene otvorene arhive govore tome u prilog.
Da ne bude zabune, ne tvrdim da znam sta se desilo, ali ovo ozbiljno smrdi na njihovo maslo. Ovo i jos mnogo toga. Al ajde.

Odgovori
Pe

@Milan Objasnite sta mislite.Sulejmani je dobio cetiri puta sankcije u toku poslednjih 15 godina, i bio je vodja vojne organizacije-koja je priznata za teroristicku pa americkom zakonu – koja je postavljala improvizovane eksplozivne naprave (IED) koje su ubijale americke vojnike u Iraku.Osim toga, organizovao je napade na Izrael, i borbu protiv Sirijske opozicije u ime rezima Asada,kao i napade u Jemenu i td
Kazu i da je ratovao u Bosni na astrani Bosnjaka protiv Srba.
Ne vidim nista sporno u tome sto su ga likvidirali. Cak pozdravljam ovaj potez.Well done!

М

@DuPe „Koja je priznata za teroristicku pa americkom zakonu.“ Кадија те тужи кадија ти суди.

AL

@Petrovic Dusan
Odmah da se ogradim, nisam uopste fan Irana ni njihovih metoda, licno bi najvise voleo kad bi se vratili u stanje pre ’79, samo morate razumeti sledece:

Nakon iracko-iranskog rata 80ih, Iran je bio svedok kako ceo svet posmatra i cuti dok se Sadam Husein izivljava nad njihovom zemljom i sve vreme ima pokroviteljstvo zapada(na zalost i nasa drzava mu je prodavala naoruzanje i to poprilicne kolicine). Gadjani su civili namerno, terorisano je stanovnistvo, na kraju su izgubili ogroman broj ljudi ni zbog cega. Tada su shvatili da konvencionalnim ratovanjem ne mogu postici nista. Za projekciju sile izabrali su proksi grupe i izmestili konflikt van svojih granica donekle. To je deo njihove doktrine i prosto produkt tadasnjeg vremena, kao i taj nesretni Sulejmani.
SAD ima nosace aviona, Iran ima teroriste.
Da nisu podrzali Sadama, verovatno se Iran(mislim prvenstveno na vlast) ne bi osecao ugrozeno, ne bi jurio za nuklearnim naoruzanjem i ne bi se ponasao kako se ponasa. Da ne pominjem silne puceve unutar zemlje, prevrate, otimacine itd.

S jedne strane Tramp je zapoceu politiku pritiskanja Irana, „opozicija“ u Iranu trazi ostrije odnose prema SAD, preduzimanje nekih drasticnijih mera, populisti na vlasti ce uraditi sta ce uraditi…..Politika nekako uvek odvuce stvari na svoju ruku.

Moja neka pretpostavka je da cemo videti jos „manjih“ okrsaja, mozda potapanje nekih manjih brodova, obe strane ce proglasiti „pobedu“ i stvar ce se smiriti posto za ozbiljan konflikt obe strane trenutno nemaju resursa. Iranska vlast se ne moze odbraniti od totalnog napada SAD, niti SAD mogu rizikovati velike napade balistickim raketama i okrsaje sa ogromnim brojem para-vojnih jedinica u tom regionu, a da sve vreme, cena nafte moze lako da ode u nebesa i gurne ceo svet u ekonomsku krizu

Cr

Sulejamni je bio samo optužen da je terorista..nikad nije bijo osuđen.. Pitam se zašto nijedn od poznatijih optuženika nije nikad izveden pred sud pravde uu Hagu.. npr Bin Laden..pa ovaj nesrećni Sulejmani.. u ovom primerju kadija tuži i kadija sudi hehe.. Bin Laden su imali u rukama..lijpo bi ga spakovali u helikopter i direkt pred sud u Hagi ili neki drugi međunarodni sud ;)

Pe

@AL-41F1 apsolutno se slazem sa Vama u vezi Irana tokom 1980-ih.Opet, tesko mogu da podrzavam takvo drustvo,gde na sred ulice vesaju ljude dizalicama,prete Izraelu (zasto?Islam nikad nije bio protiv Jevreja) i prave teroristicke napade po celom bliskom istoku.Meni je logicno da i Amerika i Rusija ne zele da takav rezim ima nuklearnu bombu.

AL

@Petrovic Dusan
Ja ih takodje ne podrzavam, samo vam iznosim zasto je to tako kako je. Ne bi bilo te revolucije da nisu prethodno sponzorisali pucevi/revolucije i destabilzovali drzavi iznutra, a bili su na jako dobrom putu da budu jako razvijena zemlja.
Ubijanjem nekog tamo generala, njihova politika se na zalost nece popraviti. Time sto su podrzali Sadama, ujedinili su narod unutar Irana protiv spoljnjeg neprijatelja, isto to i sada rade. Greska.

Ai

I neko posle zaista nasedne na samoreklamiranje ovakvih kikireza kao „analitičara“.

Odgovori
Mi

@ AirJonjo
Sad kada je zvanični Iran priznao grešku, mora da se osećaš malo glupo posle ovih reči?

su

To je visa istina.
Ako nemas trinajsticu bolje idi doma.

Odgovori
Ja

Uvek posledice snosi prost narod ,dali zbog nekih bradatih majmuna ili fino izbrijanih sa masnama tako je to .Neka je svim poginulim u ovoj nesreci laka zemlja i pokoj dusi.

Odgovori
Ne

Da li boing 737 moze da leti sa jednim motorom? Da li je ovo jedinstven slucaj da motor eksplodira sam od sebe tako da onesposobi letelicu i letacku posadu u kabini da prijavi kvar kontroli leta? Bilo bi jako zanimljivo poslusati snimak crne kutije.

Odgovori
Be

S jednim motorom moze letjeti.
Cak i sletjeti
No, ukoliko mu jedan motor nenadano otkaze u poletanju……skakljivo.

Am

Da se i ja uključim sa amaterskom diskusijom.

Zanimalo me je da li je moguće vremenski da uoče cilj, odluče, zaključaju, lansiraju, da raketa stigne… Izgleda da može

Na ruskoj Wiki, za M2:
Зона поражения:
по дальности: от 1 до 16 км[36]
по высоте: от 0,01 до 10 км
Время реакции, сек.: 4,8
Макс. скорость поражаемых целей 1000 м/с

Зона поражения ЗРК „Тор-М1“ при стрельбе одновременно по двум целям оставались практически такими же, как у комплекса „Тор“ по одной цели, что обеспечивалось за счет сокращения времени реакции комплекса „Тор-М1“ с 8,7 до 7,4 с при стрельбе с позиции и с 10,7 до 9,7 с при стрельбе с короткой остановки после движения.

sa pvo.guns.ru

Am

Još jedna stvar mi nije jasna, cross section lovca je reca veličine nekoliko nekoliko kvadratnih metara, a putničkog aviona je 100?!

Kako nisu primetili razliku?

Da li je bila neka panika, paranoja zbog ometanja nekog ili je fora u blizini/visini?

Ako neko zna, neka napiše koji pasus

Ne

Naravno da je u dometu. Evo Iranci su priznali gresku. Cista logika je na osnovu poznatih cinjenica navodila na to u velikoj verovatnoci.

Ne

Nisam siguran da na osnocu cross section mogu prepoznati X kao putnicki avion. Vise na osnovu parametara leta ali to je neprihbatljov rizik rizik. Za vojne letelice samo IFF Zato je i neophodan air policing da bindobio dozvolu za kontrolu vapa za potrebe civilnog vazfusnog saobracaja.

Ma

>> cross section lovca je reca veličine nekoliko nekoliko kvadratnih metara, a putničkog aviona je 100?!

Moderan PVO sistem bi morao automatski da identifikuje tip letelice, ako to mogu radari i kompjuteri lovackih aviona 4+ generacije trebalo bi da mogu i radari stacionirani na zemlji. Osmatracki radar iz 60tih bi zbog velicine cilja trebalo na katodnoj cevi da pokaze debelu fluorescentnu fleku pa bi solidno obucena, psihicki stabilna posada mogla da pretpostavi o cemu se radi, pogotovo kada je izvesno da 20-30 km oko najveceg medjunarodnog aerodruma verovato lete i civilni avioni. Interesntno je takodje da se u napred zna gde se civilni avioni nalaze prilikom uspona (standard terminal arrival route (STAR)). Ako je ovo delo iranskog PVO on je godine gospodnje 2020. ocigledno neozbiljan i opasan za sam Iran jer ne postoji u integrisanoj, modernoj varijanti sa situacionom slikom dovoljnom da se ne dogadjaju ovakve stvari.

Al

@Amater
Prvo, avion je oboren na oko 2400m nadmorske visine (nadmorska visina oblasti oko Teherana je oko 1000m), pošto je kasnio sa poletanjem. Kako ispada, on se kretao u pravcu vojnog objekta Vojske Irana/Republičke garde. Pošto se na digitalnom sistemu, kakav je Tor vide samo tačke, strelice, truglovi, Boing u fazi uzletanja do određene visine izgleda kao krstareća raketa u završnoj fazi napada, a pošto posada sistema koji se nalazi u visokoj borbenoj spremnosti, samo nekoliko sati posle iranskog napada na američke baze u Iraku, nema vremena da proveri indetifikaciju letećeg objekta i odmah pristupa dejstvu i ispaljuje raketu ili više. To je bar jedna od mogućih verzija.

Sve u svemu, ovaj događaj predstavlja nesrećan splet okolnosti za koji su najodgovornije, kao i što sam tekst kaže, upravo civilne vazduhoplovne vlasti u Iranu. Da se sve ovo izdešavalo neke druge noći, putnici bi verovatno još bili među živima, ali na kraju nam preostaje da izjavimo saučešće porodicama poginulih i nada da će Iran izvući pouke iz ove nesreće.

Am

> Pošto se na digitalnom sistemu, kakav je Tor vide samo tačke, strelice, truglovi

Ajoj… Ako je tako, onda je to nestvarno glupo konstruisan uređaj.
Mislim… Ako već ima podatak o tome koliko objekat odbija, zašto ga ne bi prikazivao. Bezveze, mada vrlo moguće da je tako

Pe

@Aleksa Radojičić Apsulutno se slazem sa Vasim zakljuckom oko Irana.Nazalost, nevini ljudi su otisli…Smatram da je pomak ka povecanju bezbednosti letenja to, sto je Iran priznao obaranje.
Nije mi nikako jasno zasto nisu zatvorili svoj vazdusni prostor posle lansiranja balistickih raketa na Americke baze!To govori o odsustvu kooperacije medju sluzbama,odnosno, „ne zna se ko pije ko placa“.
Pitanje je i da li predsednik uopste ima kontrolu nad svim oruzanim snagama Irana,ili je to religiozni lider, ili opet, ta revolucionarna garda.

Al

@Amater
Prvo da napomenen da ja raketaš nisam, već prenosim ono što sam pročitao i čuo. Samim tim ono što napišem ne mora biti tačno.

Tehnika nikad nije savršena, ne bitno da li je ruska ili američka. Najbolji primer je američko obaranje iranskog putničkog aviona 1988, kada je sistem pokazao da se radi o iranskom F-14, a ne o putničkom avionu. Sasvim je moguće da je Tor u datom trenutku indetifikovao Boing kao krstareću raketu, avion ili neki drugi leteći objekat. E u takvim situacijama, do značaja dolazi uvezanost samog sistema sa operativnim centrom VOJIN i iskustvo posade. Po svemu sudeći, velika je mogućnost da ovaj Tor nije bio povezan u isti, ali to ja ne mogu odgovorno da tvrdim, samim tim ovaj moj zaključak uzmite sa velikom dozom rezerve.

Drugi važan faktor u ovakvim situacijama je samo iskustvo i psihičko stanje posade Tora, jer nikom ne bi bilo svejedno da mu na radaru iskoči leteći objekat indetifikovan kao „krstareća raketa“ koja ide u tvom pravcu i sasvim moguće za metu ima upravo vas, takva situacija upravo traži veliku dozu smirenosti i profesionalizma da se ograničeni izvori informacija pravilno protumače i iz tih tumačenja izvedu pravilni postupci. Jednostavno, đavo je uvek u detaljima koji se mogu lako predvideti u ovakvim situacijama.

@Petrovic Dusan
Sistem PVO Irana trenutno ispada previše kompleksan i istovremeno zbunjujuć za same učesnike istog. Ko tu gde, šta, kako naređuje i kontroliše je pravo pitanje i izgleda vapi za organiziconim reformama. Činjenica je da Iranci imaju dobre sisteme, sad je pitanje da li mogu da smisle bolju i jednostavniju organizaciju za iste, čime će moći da izvuku maksimum iz istih.

AL

@Mayer
Pitanje je koliko je integrisan taj sistem unutar iranske PVO. Noc pre je izvrsen napad, ocekivao se odgovor u ranim jutarnjim casovima, oni su na bukvalno na prvoj liniji cekali celu noc, stres i na kraju greska…..

U principu autor je 100% u pravu. Nije uopste trebalo da se leti to jutro, pa ni te nedelje dok se ne dobije barem neformalan“odgovor“ od SAD.
@Amater
Nije glupo konstruisan uredjaj, to je praksa. Sistem sluzi za neposrednu odbranu OMJ, koji bi trebao od strane korisnika da dobije IFF za automatsko prepoznavanje svojih i tudjih borbenih aviona(kako je u maticnoj zemlji). Nije trebalo da se leti taj dan, to je sustina.
@Petrovic Dusan
Da li je nedostatak komunikacije i koordinacije, da li je nesto trece, ne znamo. Nadajmo se samo da se nece ponoviti.

Ma

>>Nije mi nikako jasno zasto nisu zatvorili svoj vazdusni prostor posle lansiranja balistickih raketa

Zbog para, racunalo se veliki bi to gubitci bili za iransku kontrolu leta i aerodrume…

Pe

@Mayer svaka cast, sada ste nam dali odgovor.Naravno da je zbog novca ostavljen otvoren vazdusni prostor.
Takodje,Ukrajina 2014.Oni su naprosto morali da zatvore vazdusni prostor posle rusenja nekoliko SU-25, MiG-29 i transportnog Il-76 od strane Ruskih agenata. Nisu zatvorili.Isto zbog para.

JU

Malko ga, u patriotskom patosu, ovde mašite: pošto, kako vidimo, zapadni lideri i sami govore da je avion oboren „greškom“, izgleda da im nije namera da incident iskoriste kao povod za nešto krupnije. Inače bi retorika bila drugačija.

Amerikancima, uistinu, nije ni potrebno tako nešto, pošto su im Iranci gađali baze raketama. Da hoće da nastave rat, imali bi povod da ga nastave.

Odgovori
Ma

Slazem se, Ameri bi definitivno imali povod da ih izbombarduju natrag u srednji vek ali ne zele eskalaciju. Oni su pokazali sta su hteli, odgovor irana je shodno mogucnostima, dakle nikakav, ali sludjenom narodu pod sankcijama ce to da se proda kao bogznakakva „osveta“.

Br

Šteta što Ž. Banković nije pisao ovaj tekst. Stil mu je mnogo profesionalniji, a podaci koje iznosi provereniji.
Ovo je veoma interesantna i važna, aktuelna tema. Šteta je da se razvodnjava sarkazmom kojim obiluje stil tekstova P. Vojinovića.

Odgovori
Pe

@Brane Ne slazme se sa Vama niti primecujem nekakav „sarkazam“.
Autor je pravilno odredio osnovni uzrok tragedije – odsustvo kontrole civilnih struktura u autoritarnim rezimima poput Irana, Rusije, itd
Oznacio je americki standar kao najsigurniji na svetu, sto je tacno.
To se odnosi na broj kvarova i incidenata u aviosaobracaju i meri se ciframa.Na primer, Rusija je u nivou Afrike!A Amerika najsigurnija.
Bice da Vama ne prija istina zbog licnog politickog opredeljenja,a ne stil pisanja .

Br

Ne, slažem se ja sa zaključkom teksta, zašto je do ove tragedije došlo. Uostalom, evo i pokazalo se da je zaista tako bilo.
Nigde se ja, u svom komentaru, nisam politički opredelio za bilo koju stranu u sukobu na Bliskom istoku. Ili na istoku Ukrajine. Ali pošto već duže pratim ovaj blog, kao uostalom i vi. Smatram ovakvoj temi, adekvatniji novinarski stil Ž. Bankovića. Koji je prepoznatljiv kao odmereniji, sa velikom pažnjom na detalje, bogat dodatnim informacijama. U odnosu na Vojinovićev u kojem često ima sarkazma, i ironičnog tona. Ne samo na ovoj temi, nego i inače. Bankovića kada se čita, kao da se čita enciklopediju vazduhoplovstva, Vojinovića, kao da se čita lični komentar nekog kolumniste. Naravno, ima čovek svako pravo da piše šta hoće i kako hoće na svome blogu. No moje je lično mišljenje da bi Banković dao potpuniju i detaljniju analizu ovog konkretnog događaja.

Ma

Kvalitet ovog bloga nikada nije bio visok, ali postavljanjem linkova ka vikipediji vidim da ste uspeli da dotaknete novo dno. Čestitam!

Odgovori
AL

Cisto ilustracije radi, oprostite(mislim na medijatore) zbog upotrebe imena nama dobro poznatih ljudi:

Elem, zamislite da su nekog tamo datuma u Srbiji na vlast dosli u tandemu Seselj, Arkan i Miroljub Petrovic. Samo bez skole prvog, ono malo sarma drugog i komicnosti treceg….Eto to je Iran posle revolucije ’79, to su njihove vlasti i to je njihova drzava.

Mozda i jedina „prirodna“ nacija/drzava na BI, ali definitivno u rukama pogresnih ljudi(delom su odgovorni VB i SAD, ali to je vec druga tema).
Kada bi, ne daj boze, izbio rat, morali bi se odluciti hoce li koristiti PVO ili LA, posto uporedo ne mogu izgleda(ne radi IFF).

Odgovori
Pe

@AL-41F1 Autor teksta je dobro oznacio sustinu problema- da civilne sluzbe u autopritarnom rezimu, nemaju realnu kontrolu nad situacijom, te i ne mogu da zatvore saobracaj nad tom zemljom.
Isto tako je u svim autoritarnim rezimima,bila to Rusija, Saudijska Arabija,Severna Koreja ili Belorusija.
Priznavsi obaranje aviona, Iran je pokazao da su ozbiljnija drzava nego sto smo mislili.
A da svaka vojska moze slucajno da obori avion- nije nista novo: SSSR je oborio vise puta civilni avion,najpoznatije je obaranje Koreanskog BOeinga 747 na dalekom istoku Rusije 1984 (tipicno za Ruse, lagali su godinama,i na kraju priznali da jesu oborili).
Americki borbeni brod je 1988,tokom operacije Praying Mantis (ogranicene vojne akcije protiv Irana) zamenio Iranski Airbus 300 za F-14 i ubili su 290 ljudi.Priznali.
Ruski vojni operativci koji su bili inflitrirani u Ukrajinu su 2014 slucajno srusili civilni avion MAlezijski kompanije,a cak su se prvo hvalili na drustvenim mrezama da su srusili vojni Ukrajinski avion.

AL

Greske se desavaju, samo je velika razlika izmedju mirodobskih uslova, vojne vezbe i kada jedna drzava napadne direktno oruzane snage druge drzave.
Procedura je vrlo jednostavna i dobro je autor rekao. Nepostojanje institucija.

PO

Dušane,jedna ispravka u vezi sa Vašom tvrdnjom o obaranju koreanskog(piše se malim početnim slovom)Boeinga 747 na dalekom istoku.Dosta dobro se sećam tog događaja,a sad samo na brzinu,onako“iz glave“:tadašnji SSSR je praktično odmah priznao obaranje tog aviona.Amerikanci su odmah objavili snimak razgovora pilota i komandujućeg,tako da SSSR-u ne bi uspelo da stvar razvlači u smislu priznanja,sve i da su hteli to.Dakle,niko tu nije lagao godinama,kao što tvrdite.Za taj su slučaj vezane i mnoge nejasnoće,kao što je kašnjenje u poletanju iz Enkoridža od nekoliko sati,značajno odstupanje od predviđene putanje leta,prekid,odnosno nepostojanje komunikacije prilikom pokušaja identifikacije,avion potpuno neosvetljen iznutra i spolja iako je bio potpuni mrak. Da ne dužim,još dosta drugih razumljivih stvari je tada situaciju činilo kompleksnom,a avion je posle više pokušaja radio-kontakta oboren iznad poluostrva Sahalin.Ne može baš sve u isti koš,kao što Vi to radite.Kao,jedni su „laki na okidaču“,a neki drugi pripadaju „višem nivou“.Probajte sa malo manje strasti u iznošenju činjenica.Slažem se sa Vama,greške se događaju.Složićete se da ovakvi ishodi događaja nisu u interesu onih kojima se opravdano to stavlja na teret.Pozdrav…

Pe

@POW/LJPZ delimicno tacno-avion je oboren 01.09 a Sovjeti su priznali tek kada su Japan i Amerika objavili sve snimke pregovora posade,i ceo svet vec znao da je srusen,15 septembra
Do1993 su Rusi krili da su vec u oktobru pronasli crne kutije i olupinu.
Za razliku od dogadjaja u Iranu i Ukrajini,ovaj Korejski avion zaista jeste uleteo u teritoriju SSSR gde imaju baze podmornica, iako je besmisleno verovati da u putnicki avion moze da stane opremanza spijunuranje.
Kako su Sovjeti nasli olupinu,da je tamo bilo nekih specijalnih kamera, izvadili bi ih da dokazu da su u pravu.Cista greska.

Ne

Jasno mi je da svako ima svoje misljenje,ali ovde 90 posto ljudi svoje misljenje izjednacava sa apsolutnom istinom sta se tacno desilo.Sacekajte da prodje neko vreme,da se pojave relevantniji podaci pa se priklonite nekoj strani.Jedinstvene istine svakako nece biti.Jos mi je u secanju puc u Turskoj i ludacko navijanje po forumima proRusa da se Erdoganu skine glava,i prozapadnjaka da isti pocisti puciste.Vec sledecih dana muk,kad su svi uvideli da su sedeli na pogresnim tribinama

Odgovori
pe

Jos malo da okrenemo stvari a ovog puta bez stranih majstora propagandista. SAD je proizvodjac PVO sistema Hawk koji Iran ima u svom posedu, Hawk je poznat kao sistem koji je u toku operativne istorije vise puta obarao avione i to prijateljske jer ima problem sa indetifikacijom cilja.

Ruski TOR je za razliku od HAWK-a daleko savremeniji sistem sa mogucnoscu jasnog prepoznavanja odraza aviona i prikaza istog zajendo sa prikazom svih parametra cilja na displeju operatera pa ako je on i bio na dezurstvu negde u blizini posada bi jasno znala da je to civilni avion na bazi odraza….

I ne samo to pratili su cilj pratili na TOR-u radarom vec to mogu da rade i TV kamerom pa samo slep ne bi video putnicki avion na displeju.

Odraz Boing-a u odnosu na bilo koji vojni lovac je svakako drugaciji za neupucene….

Kada bi hteo da budem spekulativan kao neko u zapadnim medijima rekao bih srusio ga americki Hawk – Homing All-the-Way Killer.

Odgovori
de

Potpuno nebitno koji od ova dva sistema ga je mozebitno oborio. Avion je (ako je) oboren u dubini Iranskog teritorija i o kojem god sistemu se radilo nesporno je jedino da ga je oborio Iran. Naravno ako se ikad potvrdi da je oboren. To bi mogle potvrditi ili opovrgnuti crne kutije ali eto Iranci za sad ne dozvoljavaju njihovo vjestacenje koje je moguce obaviti i na teritoriju Irana uz prisustvo strucnjaka Irana, Ukrajine, Kanade i predstavnika Boeinga kako bi se izbjegle spekulacije oko rezultata analize.

de

Prvi put cujem za naoruzanu opoziciju u Iranu i njihove teroristicke akte protiv vlasti Irana. Znam da postoje protivnici rezima ajatolaha i rigidnog sprovodjenja islamskih nacela ciji produkt je izmedju ostalog i vjerska policija ali ponavljam potpuno mi je nepoznat pojam oruzane pobune u samom Iranu. Mozete li reci koje su to akcije do sada izveli i da li su u ovakvom obimu? Ponavljam avion je oboren na visini koja nije u dometu lakih prenosnih sistema tipa stinger ili Igla pa mi je zanimljivo kojim to gabaritnijim sistemima operise opozicija u Iranu i kako ih krije od tajne policije i premjesta bez da ih detektuju.

Odgovori
Ba

Ništa nije poznato ljudi, džaba priča. Da je ova letjelica oborena na 9000m, to bi bilo nešto potpuno drugo, sve bi bilo jasnije- ovako…Oborena je na 2400m (navodno, ako je snimak autentičan).

Potpuno je moguće da je avion oboren manpadom, teži sistem nije potreban. Beduin reče- jedan motor u toku poletanja, dobijanja visine- vjerovatni game over- slažem se sa ovim. Iran je apsolutni fokus ljudi iz MOSADA decenijama i oni su apsolutno sposobni da urade ovako nešto. Druga stvar- snimak. Šta je snimao čovjek koji je napravio snimak??! Jeste li vi vidjeli snimak? Neko je snimao mrak u pravcu aviona, zatim se pojavljuje projektil i imamo pogodak. Zašto? Da li je samo meni ovo neobično?

S druge strane- teorija „Tor“. Isto tako potpuno moguće. Ljudima je data potpuna uzbuna- k’o zna pod kakvim pritiskom je bila posada i šta se sve moglo dogoditi- ima ljudi koji jednostavno nisu za ovakvo mjesto. Osim toga- „Tor“ ima automatski način rada. Dovoljno bi bilo da je neko kukavički odlučio da napusti stanicu u očekivanju američkog protivudara, posjeduje kodove za autorizaciju automatskog rada sredstva- i imate tragediju. „Tor“ bi primjetio metu, sam lokovao i ispalio dvije rakete po defaultu, dok posada sve to posmatra iz neke zemunice u blizini. Sve tri mogućnosti su po meni potpuno jednako moguće. Američke i Izraelske operacije ovog tipa su legendarne- ali, pošteno i razne greške nastale zbog lošeg morala ili neobučenosti posada. Moguće je.

Ako bih morao da pogađam, lično bih se uvjek kladio na nekakvu tajnu operaciju, prije nego na totalnu bahatost neke posade, pogotovo znajući ko su igrači u ovome i njihovo „iskustvo“ u problematici. Osim toga- sjajno upada u oči činjenica da svi zapadni mediji zdušno posljednjih par dana samo govore o avionu, niko bazu više ni ne pominje. Nema niti jednog priloga koji pokriva razmjere štete u bazi, neki interviju sa nekim vojnikom, snimak iz daljine, ništa. Vrlo tipično, rekao bih, ali to ne mora ništa da znači- nema dovoljno informacija. Pozdrav svima!

Odgovori
Be
JU

Inače, da PVO može da pogreši znaće momci koji su ’99. bili na artiljerijskim položajima oko Jakova. Poleće Lukašenko. Komanda: ‘Bonaca’. Znači – ne pucaj. Ali su sremski seljaci i poslednju brlju prodali srpskom vojniku… I veliki Iljušin se, kažu, manevrom spasao paljbe. A mi bruke da oborimo prijatelja.

Kao da ne znate koliko su ljudi i njihovi sistemi nesavršeni.

Odgovori
Mi

Ne sviđa mi se ova analiza i tekst. Nemoguće da se već sad može nešto zaključiti u ovoj ranoj fazi.
Isto tako za MH17 koji je oboren u Ukraini, ovde u tekstu se koristi izvor koji je politički manipulisan. Ceo događaj oko MH17 se pretvorio u političku propagandu protiv Rusije i žrtve služe na perfidan način jednoj strani! Dokazi koji su izneli Rusi i svedoci na terenu nisu zapadni mediji ili “stručnjaci” razmatrali. Oko te nesreće ima toliko laži i otvorenih pitanja koji se ne obrađuju iz čisto plitičkih razloga. Da ne zaboravimo da su Rusiji već nekoliko dana posle događaja uveli dodatne sankcije bez ikakvog izveštaja ili analize događaja.
Isto ovde može lako da se sve manipuliše i pretvara u političke poene za neku stranu.
Što se tiče FAA, oni pre svega štite Američke interese. Oni su krivi za pad dva Boinga Max, jer su dali dozvole za poznati problem oko pozicije motora!

Pe

@Mik Objasnite zasto je ovo politicka propaganda protiv RUsije?Da l idanas Rusija okupira Istok Ukrajine?Da.Da li okupira Krim?Da.
Da li je od maja-jula 2014 Ruska PVO srusila desetine vojnih i nekoliko civilnih aviona na istoku Ukrajine?Da.
Da li je medjunarodni sud u Holandiji doneo presudu na osnovu nepobitnih dokaza o vinovnicima rusenja aviona?Jeste.
NIje mi jasno o cemu pricate.

PeDu
Moze li neki link ka presudi tog medjunarodnog suda u Holandiji?

ko

Rusija nije okupirala uk-ruinu vec je pomogla gradjanima ruske nacionalnosti u Donbasu da zaštite gole zivote od nasrtaja fasisticke vlasti u Kijevu, paljenje zivih ljudi u Odesi u 21.vijeku u Evropi je pokazalo da su ti ljudi u Donbasu bili u pravu.
Krim je samo vracen tamo gdje i pripada i gdje je i bio prije te administrativne zavrzlame nakon 2.sv. rata i to bez ljudskih zrtava i uz referendum,kojeg se uzgred tvoji americki prijatelji nisu udostojili organizovati u carstvu droge i prostitucije na privremeno okupiranom KiM.

Da

Petrovicu ala si se ti uhvatio medjunarodnog suda ko pijan plota, ja licno tim dzukelama ne verujem nista . Holandjani su takve prodane duse da ti to ne mozes da shvatis, znam ih zivim sa njima 30 godina.

Pe

@ komkom ako cemo ici vasom logikom, ja cu se izraziti Vasim recima“Amerika i Nato nisu okupirali Kosovo vec su pomogli gradjanima Albanske nacionalnosti i spasili ih od nasrtaja fasisticke vlasti u Beogradu, paljenje zivih ljudi u Racku u 21.vijeku u Evropi je pokazalo da su ti ljudi na Kosovu bili u pravu“
Isto ovo je sa Rusima koji trenutno drze vojno Krim i dva grada u Ukrajini.

Vl

Šokantan naslov i šokantan tekst na T6. Na osnovu jednog amaterskog videa i par saopstenja Pentagona, par špekulacija napisati ovakav članak..?
U toku je cyber rat između Irana i SAD, obavještajno i kontraobavještajne delovanje između dve vrlo moćne armije. U toku je veliki diplomatski skandal u Beloj kući koji se direktno prenosi i na Pentagon. Iran, Syria i Yemen na jednoj strani i Saudijska Arabija na drugoj strani na bliskom istoku.
U svemu tome pada putnički avion i vrsni analitičari znaju uzrok pada pre nego sto su se delovi ohladili?
U trenutku kad Boeing gubi primat najvećeg proizvođača putničkih aviona.
Pored svih laži koje su generisane u CIA i koje se preko Pentagona plasiraju sirom sveta, da li zaista da verujemo ono sto Ameri pričaju?
Stanje trebalo T6 da naredne na špekulacije, želja za senzacijom…?
Teško jer ova site ne prate ljudi željni senzacija.
Uredništvu bi bilo najbolje da skine ovaj analitički članak jer apsolutno ne zadovoljava standarde ovog sita.
U protivnom se može steći utisak da je članak namerno objavljen u svrhu dezavuisanja i opstrukcije.
Ili ti možda sa namerom da se kreira mišljenje u suprotnosti sa realnim činjeničnim stanjem.

Odgovori
Be
Ed

Pogledajte vijesti jutros, ipak su informacije kind as dale USA sluzbe bile Roche kao i author clanka

Ed

*koje su dale USA sluzbe bile tocne…

Pe

Uzasno napisan tekst !
Prvo MH17 je oborila Ukrajinska jedinica iz Lvova, cak je i serisjki broj rakete pokazao da pripada toj jedinici, i da je jos od 1992 bio u ukrajini. Drugo svaki raketas zna da jedan TELAR lansirna rampa sistema Buk ne moze da nadje i gadja cilj bez podrske Akvizicijskog radara koji mu da podatke gde da trazi cilj. (u prevodu mora se posedovati kompletna baterija da bi sistem radio) . Drugo rusi su pokazali kako su svi snimci navodnog „Pobunjenickog“ TELAR lansirnog vozila, zapravo Kompijuterski editovani i da je Graficki CGI dodato vozilo na postojeci snimak. Pa Cinjenica da je Ukrajinska kontrola letenja Ne=namerno poslala avion 100 km juznije, u Ratnu zonu tek treba da zacudi?
No pisac teksta je Vec odlucio da su to uradili Ruski pobunjenici, kao i da je Ovaj avion u Iranu oborio Iranski PVO, a istraga nije ni pocela???
Znaci Krivi su Iranci za svaki slucaj, dok ne dokazu suprotno?
Sramota

Odgovori
Pe

I cika Pero sta sad?

Pe

@ Petar Nikada nijedan Ukrajinski avion nije oborio Boeing.To je bila jedna od niza lazi ruskog ministarstva odbrane(kao Ukrajinski lovacki avion oborio Boeing ).
Cak su dali i montiranu sliku,koju su brzo provalili strucnjaci da je laz.
Malo ukljucite mozak/ pilot u avionu sigurno vidi da je civilni avion.Piloti su veoma skolovani ljudi, i ne mogu“slucajno“ zameniti Boeing 777 za Ruski lovacki avion.
Osim ako ima izricito naredjenje da srusi civilni avion (kao Rus koji je rusio Korejski avion 1984) nijedan pilot nece pucati na civilni avion.

Sl

Zaista ne znam šta neki ljudi imaju od navijanja ? Lažnih teorija zavere ? Ukoliko je civilni avion poleteo sa iranskog aerodroma, oboren je, pa krivac možr biti isključivo Iran. Da ne veruje neko možda da je F 22 ili F 35 uleteo onako tajno u Iran, zaobišao kompletan PVO i oborio civilni avion ?! Nema veze sa razumom. Može se debatovati ko je tu zatajio u kontroli vazdušnog letenja, ali ne može se izbeći krivac, a to je Iran. Jedini drugi moguću uzrok pada je kvar samog aviona. Ali da avion americki dodje do Teherana i samo srusi neki civilni avion je apsuran. Nije Iran niti mali, niti bez ozbiljnog PVO. Nadam se da će Iran dati crne kutije makar Ukrajini, no mislim da bi trebao (možda grešim), po zakonima da preda i samom proizvodjacu Boingu. Razumem da neće USA da preda, no ne razumem otezanje da se crna kutija preda Ukrajini, čiji je avion oboren ili čiji je avion pao.

Što se tiče oborenog civilnog aviona u istočnoj Ukrajini, ne znam šta je bilo sa crbom kutijom. S’ obzirom da je Ukrajina izgubila Krim, deo avijacije i značajan deo tehnika, koji joj je potom vraćen, sumnjam da je oborila letelicu iz zelje. Možda greškom. No opet nisam video dejstva ukrajinske PVO odbrane bi na Krimu ni bilo gde u Ukrajini protiv Rusije. Ko je oborio avion – ne znam. Rusija i Ukrajina imaju i stari BuK. Rusi su napomenuli da je raketa kojom je oboren MH17 iz Ukrajine, koja je to nasledila nakon raspada SSSR. Jedino je dilema da li ga je oborila sama Ukrajina ili ruski separatisti na istoku Ukrajine. To nikad nećemo saznati sa sigurnošću.

Odgovori
Pe

@Sladjan I ne morate Vi da znate ko je oborio malezijski avion.TO je odredio medjunarodni sud, cije odluke su obavezujuce za sve potpisnice UN.Oborili su avion Ruski operativci koji su radili na okupiranoj teritoriji Ukrajine ruskim PVO sistemom, koji je dovezen iz ruske kasarne.Zna se tacno iz koje, koja raketa i td.
Kriva ja i Ukrajina jer nisu zatvorili vazdusni prostor za civilni saobracaj nad ovim delom zemlje,iako je Ruska vojska vec oborila vise njihovih aviona u tom delu zemlje prethodnih dana.
Trenutno su u toku pregovori Rusije sa predstavnicima zrtava o isplati novcane stete.

Al

@Petrovic Dusan
Odluke međunarodnih sudova možda jesu obavezne za sve potpisnice UN, ali iza njih ne stoji nikakav jak institut prinude, te samim tim celokupni sistem međunarodnog prava stoji na klimavim nogama, koje se zavisno od slučaja do slučaja mogu obrušiti. Normalno, jedini izuzetak i može se reći svetla tačka međunarodnog prava su EU sudovi iza kojih stoji kakva takva EU.

Pe

@ Aleksa Radojičić realno, ne postoji nikakav sistem prinude nuklearnih sila-Amerike,Rusije,Kine,Francuske,Indije,Pakistana i Izraela.
Ali postoje ekonomske sankcije.Rusiji su posle invazije Krima uvedene lake, i vise simbolicne sankcije.Ali posle obaranja aviona,i posebno lazi i nepriznavanja te greske, uvedene su teske sankcije EU i SAD koje su do danas kostale Rusiju preko 100000000000 dolara (sto milijardi).
Pa sad, ko ima, moze mu se…

Ga

Svedoci smo rata. Ne bi trebali da budemo deo propagandne masine ni jedne ni druge strane.

Odgovori
Ze

Po AP-u Iranci priznali da su greskom srusili ukrajinski Boing:

https://news.yahoo.com/iran-says-unintentionally-shot-down-034030154.html

Odgovori
Co

Bilo je na Iranskoj tv noćas u direktnom prenosu a AP je samo prenio vijest.

ma

Armed Forces’ internal investigation has concluded that regrettably missiles fired due to human error caused the horrific crash of the Ukrainian plane & death of 176 innocent people.
Investigations continue to identify & prosecute this great tragedy & unforgivable mistake.

Odgovori
ma

Ukratko, Iranci priznali da su ga srušili. Sve sta piše u tekstu je dobro pretpostavljeno
Kao sto obično i bude – najlogičnije objašnjenje je točno. Nema tajne organizacije, nema teorija zavjere, nema super oružja.

Be

Evo, sad je i sluzbeno.
Priznase Iranci da ga skinuse

Odgovori
Al

Džaba se svi trudite, Vojska Irana je upravo potvrdila da je oborila putnični avion, toliko o teorijama zavere.

Odgovori
de

Bar im se mora priznati da imaju dovoljno časti da priznaju gresku. Već sam mislio da će ovo prerasti u jos jednu od misterija nikad potvrđenih. Ovako bar trun utjehe ima i za porodice stradalih jer su saznali istinu.

Ro

Zvanični Iran priznao je obaranje ovog putničkog aviona.
Znači, novinar je bio u pravu, točan i precizan, a ovi „odvjetnici“ Irana imaju vrlo bujnu maštu…sad će posipanje pepelom…

Odgovori
Ma

Odvjetnici Irana, Asada, Rusije i svih ostalih diktatura sveta. PatriJote i teoreticari zavera. Prepun ih je u medjuvremenu ovaj portal…

Pe

@Robi Nazalost, narod u Srbiji bio je izlozen deceniji lazi i anti-zapadne kampanje u kojoj su Amerika, Jevrejstvo i Vatikan imali zaveru protiv Srba.To je potpuno isto kao u danasnjoj Rusiji ,a i cilj ove propagande je totalno identican – da manjina na vlasti zadrzi vlast, skoluje svoju decu u najskupljim skolama u Velikoj Britaniji i kupuje jahte i vile po Spaniji,dok narod trpi sankcije i jedva prezivljava.
Samo nisu ni Rusi blesavi, i nezadovoljstvo raste, Putinu se nazire kraj.A tamo kad odlepe, ima opet da bude kao 1917,pobice sve ove Putinove tajkune.

AL

@Petrovic Dusan
Bojim se da su SAD ovde, pa i u ostatku sveta, same sebi bila najgora moguca anti-kampanja. Isto kao i Rusija.

Mi

Da su iranci znali da se ovde za dva dana razvilo 20 legitimnih teorija zavere ne bi nikad objavili priznanje da su sami ubili te nesrecnike.
Solidan tekst, sa zdravorazumskim razmisljanjem: koja budala ne zatvara prostor i kako se uopste postavlja pitanje biranja izmedju savesti i lojalnosti (ili straha) u ovom slucaju.

Odgovori
Dr

Mislim da je vecina komentara promasila sustinu a to je BEZBEDNOST. Ne volim da komentarisem vojne teme ima dosta ljudi koji su daleko strucniji i cije kvalitetne upise volim da procitam na portalu. Ono sto znam i to iz vrlo pouzdanih izvora iracko – iranskog rata je kompletan javasluk iranske PVO u datom sukobu. Jos ako se doda da su ljudi rekorderi po friendly-fire obaranjima onda je sve jasno.
Neko gore je izneo u komentarima mogucnost pritiska na posadu i atomatskog rezima i upravo to ne ide sa bezbednosnim standardima i procedurama u blizini dva aerodroma sa preko 20. miliona putnika godisnje … ne ide sa zdravim razumom.

Odgovori
Ne

@drago apsolutno se slazem da je sustina bezbednost, samo mislim da sam pvo i vojska su tu najmanji krivci. Oni su radili svoj posao, jer radi se o sekundama za donosenje odluka na taktickom nivou u toku borbenih dejstava koja su evidentno otpocela. Kriva je drzava koja nije zabranila letove civilne avijacije.

Pe

@ Nebo Slazem se sa Vama da nije krivac ovaj koji je pritisnuo lansiranje.Kako je neko naveo (Meyer) letovi nisu obustavljeni zbog para.

Co

Evo jutros Iran PRIZNAO da je greškom oborio avion,no to neće biti dovoljno nekim -filima i teoretičarima i vrhunskim analitičarima!
I da T6 je kao pravi znalac materije napiso to ranije jer je to bio logičan sljed događaja i nije promašio ništa,zato bravo dečki iz T6!

Odgovori
ma

Iran priznao obaranje.
Sad bi bar oni koji su malo više pametovali mogli da upute i izvinjenje autoru teksta. Ili je i to priznanje američka propaganda?
Balkanski špijun na delu, samo u inverznom obliku.

Odgovori
Ru

Iran priznao obaranje ali sam siguran da ce proruski komentatori vec naci neko dobru teoriju zavere. Iranci su carevi, posteno priznali sta su uradili a bahati Rusi koji su to isto uradili u Ukrajini cinicno izmisljaju neke staljinisticke lazi.
Clanak je u stvari zaista dobar jer i ja mislim da je u oba slucaja vazdusni saobrecaj nad tim teritorijama trebao bit zaustavljen

Odgovori
Pe

Upravo tako i ja mislim.Iranci su priznali gresku,a ispali su carevi i jer nisu ustuknuli pred Amerikom, te izveli bar simbolican napad na baze u Iraku,za razliku od Rusa u Siriji cije cuivene PVO S-300 i S-400 su „prespavale“americki napad i 2017 i 2018.

Ru

Ja isto mislim da su pukli dobru samarcinu Amerikancima a kad su zabrljali ispali dzekovi!

П

У британском стилу, командант те батерије би био сада негде далеко у својој вили.

Да ли је то тачно… Ко зна. Али тако су Британци освојили свет.

Odgovori
JU

Komandant baterije je dosad sigurno dobro izbičevan, a možda mi sledi i vešanje.

(Pošto nije u pitanju Britanija, nego Iran)

П

Командант те батерије би био извучен са породицом и пријатељима приватним авионом и сада би пили коктеле на неком од острва у оквиру Комонвелта…

Управо зато су Британци освојили свет.

п..с
Радарски одраз 737 је вероватно малчице већи од било ког војног авиона ако изузмемо AN-124/5/225, C-5, TU-160, осим ако нису почели да праве и 737 са смањеним радарским одразом. Ако неко зна, нека напише.

П

У британском стилу, он би приватним авионом са породицом одлетео на неко ,,рајско” острво до своје виле и сада би пијуцкао коктел до даљњег.

А Иранци-Персијанци (тако неки Иранци воле да се представљају) ће морати да објашњавају шта и како.

Me

Sad svi lepo se izvine autoru teksta posto je bio upravu. Iran je jutros priznao da je oborio avion.

Odgovori
Sl

Ko da se izvini i kome, bre? I za šta – za ostrašćen i krajnje neprofesionalan tekst, da ne kažem pljuvački? Da ne obraćamo pažnju na druge gluposti koje je lupio u tekstu? I njegove linkove ka vikipediji (e to je tek struka) i Belingket sajtu (ispostava MI6).

Be

Na posve utemeljenoj tvrdnji o razlozoma pada

Al

@Slikar
Možemo raspravljati o stilu pisanja, ali reći da tekst nije utemeljen da činjenicama koje vazduhoplovna struka smatra istinitim je teška glupost.

Sl

Smatrati ovde nekoga „vazduhoplovnom strukom“ je teška glupost.

ma

Ovo je prikaz realnog stanja organiziranosti iranske države i vojske. Mogu oni imati nafte i zlata/para ali bez znanja/kadrova nemaju šanse. Isto sam iz prve ruke vidio u Saudijskoj Arabiji – beskonačan vojni budžet i zapadna oprema ali realno nikakva organizacija i kadrovi.

Odgovori
Ma

Realno stanje nula poena ali zato blabla, nikako da se ugase. Njima ne treba USA da se s njima kace, Izrael bi im bio vise nego dovoljan…

su

Nedavno se desio zemljotres blizu Iranske nuklearke.

Jedan dan prije zemljotresa na Haitiju americka vojska je trnirala spasavanje za taj slucaj:

https://www.globalresearch.ca/a-haiti-disaster-relief-scenario-was-envisaged-by-the-us-military-one-day-before-the-earthquake/17122

Iranci su mozda zakljucili da se tako nesto stopira samopriznanjem i ciscenjem vlastitih redova od 007.

Ali to je samo teorija zavjere.

Odgovori
su

U avionu je bilo i 6 nuklearnih strucnjaka.

https://www.rumormillnews.com/cgi-bin/forum.cgi?read=138560

Ne

Elvis Presley je ziv 😄

Odgovori
Vi

Sad zamislite da imaju nuklearno oružje.!

Odgovori
de

Takvu gresku bi skupo platili svi. Ne kaze se bezveze da „nije zvaka za ……“

Pe

Odlican tekst! Nazalost, u autokratskim rezimima poput Irana, Rusije,Kine, Severne Koreje, civilna vlast nije u realnoj mogucnosti da uvede na svoju ruku zabranu letova, o cemu pise autor teksta.
Pozdravljam to, sto je Iranski predsednik direktno priznao gresku,hrabar potez.Saucesce Irancima,nazalost u ovakvim okolnostima svajka vojska moze da pogresi,kao sto se to desilo i Americkoj vojsci (USS Vincennes 1988) i Ruskoj (Malezijski avion 2014 u Ukrajini, Korejski avion 1984).       
Povodom iznenadjujucih komentara na sajtu –  medjunarodni sud u Holandiji je presudio koji tacno operativci Rusije su vinovnici obaranja malezijskog aviona na okupiranom delu Ukrajine.Rusija je pocela da vodi pregovore o isplati znacajne novcane odstete porodicama nastradalih,u zamenu za odustajanje od krivicnog gonjenja Rusije kao drzave.
       Nisu to nekakvi „pobunjenici“ vec direktno sluzbenici Ruskih drzavnih vojnih sluzbi.Pa juna 2014 su srusili su vise aviona nego VJ za tri meseca!Jasno, to je bila zvanicna Ruska vojska i PVO.
Libija je zbog obaranja aviona iznad Lokerbija u Skotskoj,  trpela teske ekonomske sankcije.Posle 12 godina su priznali, platili milijarde dolara odstete, uhapsili svog operativca i isporucili ga Britaniji.     
 Priznavanje obaranja malezijskog  aviona je i jedan od uslova za skidanja sankcija EU i USA ka Rusiji, koje su i uvedene posle obaranja civilnog aviona u Ukrajini.Rusija gubi stotine milijardi dolara godisnje zbog sankcija,videcemo koliko dugo ce Ruski narod to trpeti.
VIdim da mnogi komentatori podrzavaju rusku propagandu.Setimo se da je ;po zakonu Republike Srbije, Krim i Istocna Ukrajina deo Ukrajine,a ne Rusije ili nekih DNR i LNR.
Napominjem i sledece: tokom 1990-ih Rusija je u UN glasala za sve sankcije protiv SRJ i SFRJ, za osnivanje Haskog tribunala,nikako nije pomogla tokom rata sa NATO, cak je ruski premijer, Viktor Cernomirdin, zajedno sa NATO izdejstvovao predaju Kosova i kapitulacije nase vojske 1999.

Odgovori

PeDu
Molim za link ka presudi „medjunarodnog suda u Holandiji“ i zvanicnu informaciju o „pregovorima za isplatu odstete“.
Po medjunarodnom pravu a i Ustavu Republike Srbije je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije ako se vec pozivate na Krim, Donbas…

Т

„Аутократским режимима попут …, (нема САД)
ц ц ц

Pe

@ Paqe Kakve sad veze ima Kosovo?Da,zvanicno jeste deo Srbije, iako nijedan nas drzavni sluzbenik niti gradjanin ne moze da ode na Kosovo ako ga ne puste albanski granicari.
Ali ima razlke sa Rusijom i Krimom:
Nezavisno Kosovo je priznalo 100 najjacih zemalja sveta, tamo imaju ambasade Kosova,i Srbija tezi da udje-avaj-bas u zajednicu tih zemalja koje su priznale Kosovo.
Nijedna zemlja nije, niti ce, priznala Krim kao deo Rusije, ili postojanje nekakvih republika u Ukrajini.
Presuda tribunala je dostupna na internetu,zna se tacno koja jedinica je donela i ispalila raketu.( «Бук» из состава 53-й зенитно-ракетной бригады 20-й общевойсковой гвардейской армии Западного военного округа сбил 17 июля 2014 года рейс МН17 «Малазийских авиалиний» с украинской территории.)

Naravno da se vode pregovori, jer Rusija hoce da skine sankcije.Pregovori su oko kolicine para koje ce Rusija platiti gradjanima Holandije i Malezije, i o tome se prica u ruskim medijima.
Niko ne sumnja u to, ko je oborio, iako zvanicno poricu, kao sto je i sam predsednik Rusije rekao sa su u Donbasu i Krimu“neki gradjani kupili uniforme “ a posle priznao da su to bile ruske specijalne jedinice.

@PeDu
Ponovicu:
Molim za link ka presudi „medjunarodnog suda u Holandiji“ i zvanicnu informaciju o „pregovorima za isplatu odstete“.
Verovacu Vam ako postavite verodostojnu informaciju. U suprotnom Vam vecu verovati vec Vase pisanje cu podvesti pod plod Vase maste.
To da li je neko priznao nezavisno „Kosovo“ nema veze sa medjunarodnim pravom. Postace stvarno nezavisno kada dobije stolicu u UN. Ima veze s ruskim odcepljenim republikama u Ukrajini o kojima Vi pisete na nacin da se deo teritorije odvojio od neke drzave. Ako Vi kazete da je Kosovo nezavisno jer se nasilno odcepilo od matice onda su i ruske drzavice u Ukrajini nezavisne. Ako za njih kazete da su deo Ukrajine onda je i KiM deo Srbije. Veoma jednostavno. Verujem i da u 100 najjacih drzava sveta ne ubrajate polovinu svetske populacije i drzave kao sto su Kina, Indija, Rusija, Brazil… pa i teritorijalno male kao sto je Vatikan?
Kada god nemate argumenata izbegavate odgovor i sirite propagandu. Molim za gore trazene linkove. U suprotnom cu Vas smatrati osobom koja siri dezinformacije odnosno laze.

AL

@Paqe
Super su te „medjunarodne presude“, samo kad isti taj medjunarodni „nepristrasni sud“ donese neku presudu koja ne odgovara mantri, onda se to ne racuna.

Pe

@ Paqe Kina i Rusija ne spadaju u najjace zemlje ako se uporedi sa zemljama koje jesu priznale Kosovo.I ekonomski a posebno vojno, jedna Amerika,Nemacka,Britanija i Francuska su zajedno daleko jace od zemalja koje nisu priznale Kosovo.
A za UN ste u pravu.Samo,mi od toga nemamo bas nista i samo je pitanje godine kada ce Srbija priznati realnost.
Presudu nadjite sami, to je zvanicna vest, i na osnovu te presude ce biti pokrenut proces protiv Rusije.
Ako Rusija ne bude saradjivala, donece se presuda (novcana kazna) koju ce naplatiti iz imovine Ruske drzave u Evropi.
Stanovi,ambasade,brodovi..
Dovoljno je da je Roterdam najveca luka u Evropi.
Inace, ovo se vec dogadjalo Rusiji i placali su milijarde odsteta.

@PeDu
Presude nema.Znači lažov…

JU

Ljudi, moj krajnje dobronameran savet svima je da isključite emocije koliko god je moguće, kada nešto analizirate.

Bilo je, pa, poprilično jasno šta se desilo.

A nije mi baš ni jasan toliki iranski (persijski, pošto kažu da nije Nizozemska nego Holandija) patriotizam u Srba. Da li bi neko od vas otišao tamo da živi?

Aj, najdalje, hladnije glave u buduće događaje koji nas čekaju.

Odgovori
Pe

@JU240 NIje to Iranski,vec pro-Ruski i anti-zapadni osecaj.Ipak vecian Srba odlazi da radi u zapadnu Evropu i Ameriku,a ne u Rusiju ili ne daj Boze,u Iran.
Valjda su to posledice antio-zapadne propagande Miloseviceve mafijaske vlasti tokom 1990-ih…napali coveka za trkst koji je:
-informativan,
-pokazao se kao tacan vec kroz 24h,
-ukazuje na sustinu problema.

Da

@Petrovic Dusan
Ako već spominješ suštinu, onda je suština da se taj tvoj zapad širi prema istoku a ne obratno. Zapadne zemlje su izazvale puč i raskol Ukrajine, a samim tim i potrebu ruskog naroda da se brani.
Taj nesretni slučaj obaranja Malezijskog aviona nikada se ne bi desio da zapadne zemlje gledaju svoje dvorište.
Isti je slučaj i sa ovim Ukrajinskim avionom.
Pohlepa za naftom i novcem.

Pe

@Dado ne siri se“zapad“ vec zapadne vrednosti.Red,disciplina,ekonomsko blagostanje i zakonska drzava.
Potpuno je logicno da Ukrajinci ne zele da zive u korumpiranoj drzavi tajkuna, sto im nude Rusi, vec teze ka Evropi i blagostanju.
Nadam se i Srbija je krenula tim putem,iako ima dosta da se ide.
Ako pogledate-nijedan od bivsih Sovjetskih republika nije srecna da bude sa Rusima,ni Belorusija ih nece.
Da li je to napad zapada na Rusiju, ili Rusi nesto rade sto tera ljude od njih?

AL

@Petrovic Dusan
Ipak to zavisi na lokalnim „vlastima“. Vrednosti su se prosirile u Cesku recimo, dok NATO se prosirio u CG, Makedoniju, nasu juznu pokrajinu, ali od tih vrednosti nista. Sto u podeli vlasti, sto u delovanju te iste organizacije u tim drzavama(nista referendum, nista demokratija, nista zakoni)…..U geopolitici sve velike drzave gledaju da uspostave svoje bezbednosne okvire, unutrasnjost tih interesnih zona ih ne interesuje.

Desila se demokratska revolucija u Jermeniji, Ruse nije to mnogo interesovalo niti su sprecavali ista(kontar vasoj prici da njima toboze smeta demokratija).

SAD podjednako saradjuju sa jednom demokratskom i ultra uredjenom Finskom i sa vojnom diktaturom u Egiptu.
Srbija prodaje oruzje i americkim gradjanima i diktaturama, zabole nas u principu.

Da

Odlican tekst. Sve je bilo jasno odmah da je doslo do greske. Civilna kontrola je morala zatvoriti nebo za civilni saobracaj. Na zalost vojska je reagovala kako je reagovala i to je to. Priznanje https://rs.sputniknews.com/svet/202001111121519584-iranski-general-pozeleo-sam-da-sam-mrtav/

Odgovori
z

Ruski pobunjenici? Halo bre. Koga vi citirate? Nizozemce? Nad Donbasom je srusen avion uz pomoc BUK-a fasista iz Kijeva, a back-up je bio Su27 nekih 10km od njega. Papani su mislilo da je Putin u avionu. Jer upravo se tada Putin vracao iz Evrope i nad Kijevom promenio marsutu da ne ide preko Donbasa. A vi bre „pobunjenici“. Pa koji pobunjenici, Prle i Mrki? Malo vise postovanja.

Odgovori
Pe

@z Bajke.Zna se sve,nisu pobunjenici nego ruski vojnici koji su bili ubaceni u Ukrajinu.Do odgovornosti snosi Ukrajina jer nisu zatvorili vazdusni prostor za civilne letove, uprkos vise obaranja vojnih aviona od strane Rusa u tom regionu.

z

@Petrovic Dusan. Zna se sve? Sta se to sve zna? DA nije mozda i Vucic tajno dosao do sistema, privukao se dokle su ruski pobunjenici i ruski vojnici spavali, usao u kabinu i pritisao dugme, jer mi onda mozemo da trazimo vracanje radara na Kopaonik? Svesi osim Petrovic-a. AJd stavi ovo u prevod google da razumes sta sam rekao.

Pe

@z budite sigurni da su americki vojni sateliti vrlo precizno zabelezili ko je i odakle lansirao raketu.Ceo taj region je pazljivo posmatran, zbog aktivnosti ruske vojske na terenu.
Amerika je odbila da iznese te podatke, jer su mogucnosti njihovih satelita vojna tajna,i sluze za cuvanje Amerike,a ne za obaranje civilnih aviona.
Nepriznavanje obaranja nije popravilo ilidz Rusije i Putina, vec ovu zemlju sve vise smatraju izgojem i rezimom ajatolaha.Valjda jedino poneki Srbi koji-pogresno-u napadu Rusije na Ukrajinu vide osvetu Americi za 1999-veruju u nevinost Rusa.
Naprotiv, Iran je postupio mudro, jer je cak i tim ajatolasima jasno da ne valja biti uhvacen u lazi.

Mi

Gospodine Dušane (Petrović), ceo život sam skoro proveo na zapadu, a često sam i dugo bio službeno na istoku sveta , od Rusije preko Kine pa do Australije.
Sudeći ovde po vašim komentarima, zaključak je da vi štitite zapadne vrednosti koje se guraju po celom svetu.
Ne želim daleko da idem, ali i to nije daleko mnogo ako možete da objasnite zašto u Amrici nema više Indijanaca? Dali je to zato sto su se suprostavljali osvajanju njihovih večnih teritorija? Zašto nema u Australiji više Aboridžini ili gde se nalazi zlato i ostalo bogatsvo iz Indije?
Sve se to dešava u poslednjih par stotina godina i u novijoj istoriji sve ide po istoj šemi. Osvajanje teritorija i bogatstva istih je prioritetni cilj svih radnji za zapada, i čak oni sami to priznaju. Primer je Olbirght ili Soroš!
Nije to put koji vodi u mir i blagostanje celog sveta. Ali ako je borba u pitanju, drugi imaju pravo da se suprotstave.

Odgovori
Pe

@ Miki Od kada postoji covek, uvek je stremio da iz pustinje ode u oazu, da sa drveta sidje na zemlju, da umesto kamene koristi metalnu strelu…Ne vidim u cemu je problem.
Zapadne vrednosti kraja 20 veka su red i disciplina i zakon.
Materijalno blagostanje i sloboda licnosti.
Ocigledno da treba malo da zivite u Rusiji ili u Iranu, da bi naucili da cenite taj zapad.
A individualne izjave neke jedne osobe kao Olbrajt ne predstavljaju Ameriku ili politiku zapadnog sveta.

Т

Промашена рубрика
Али ево
https://twitter.com/myagkaya_sila/status/1215856620929941504?s=09

Odgovori
Od

Ja kupio kokice ( ne mirišem ni jedne ni druge a i Iran i SAD su 90tih pokazali koliko Srbe vole) i spremio se za 24/7 prenos, kad ono – sve se svede na polupane hangare i oboreni civilni avion. Moderna tehnologija (Patriot ili Tor) bez političke odluke, volje, mozga i obuke ne znače mnogo.

Odgovori
Dr

@Petrović Dušan
Nije Boing najbolji. Tih godina kada je B737 , kojeg su leteli i u JATu je na projektnim stolovima bio i AIRBUS a 318 začetnik najsigurnijih i u to vreme tehnički najsavremenijih letelica.
koji su bile prve letelice sa Fly by Weir sa trostrukom redutandnim sistemomom.
AIRBUS A 318 su ugrađivani TFT monitori kada je to u BOINGu bila misaona imenica dakle AIRBUS kakav god da je bio je uvek tzv. „AVANTGARD“ za amere.

Odgovori
Pe

@ Dragan Dubonjac Ove detalje nisam znao, ali cete se sigurno sloziti da danas Boeing i Airbus predstavljaju dva najjaca proizvodjaca civilnih aviona,i oba imaju savrsenu istoriju sigurnosti.Sto ne znaci da nije bilo udesa,kao francuski Airbus u Juznoj Americi i td.Jer sve sto leti pada.

Kr

Poštovani g-dine Vojinoviću,

trebate biti ponosni na svoj rad u T6, koji je zasluženo najčitaniji portal sa tematikom avijacija, ono što ne razumem je stil pisanja ovog posta, kao da ste sa nekim hteli da se posvađate, iako ste vrlo dobro preneli mišljenja profesionalaca ko je iz gluposti, ili nešto gore pobio ljude

očekivano komentari su se pretvorili u nastavak filma Tri karte za Holivud, na šta smo navikli, a to i jesre kvalitet T6,

sve u svemu hvala za još jedan just at time post.

Odgovori
ma

Pored nesumnjiv iranske krivice za obaranje letelice to će amerima pomoći u propagandnoj aktivnosti za još jednu obojenu revoluciju za svrgavanje režima u toj državi. To im je došlo kao novogodišnji poklon za dizanje bune u Iranu. Neshvatljivo je kako je moglo doći do takve katastrofe. Ponekad je džaba imati ubojito oružje u rukama a ne znaš kako i protiv koga upotrebiti. Za ovakvu grešku nema nikakvog opravdanja. Pitanje je u kakvim rukama je to oružje jer očigledno neko nije dorastao tom poslu kada dolazi do takve kobne greške a tek sto je počelo zagrevanje između protivnika. Morao se zatvoriti vazdušni saobraćaj pre svega.
A za obaranje iznad Ukraine da su krivi pobunjenici ili Rusija neko ima bujnu maštu.

Odgovori
Pe

@mateus Dobro,ako su proveli istragu na mestu nesrece,nezavisni eksperti, i sud posle 5 godina izucavanja materijalnih dokaza doneo presudu da je Rusija, na osnovu milion vestacenja,koji je Vas stav?Da nisu vanzemaljci oborili Malezijski avion?
Dokazano je da Ukrajinci nisu imali buk u tom delu zemlje.
Dokazano je da je raketa i ruskog sistema koji Ukrajina nikada nije imala.
Snimljena je stanica za lansiranje buka kako ide preko granice.Snimljeni su pregovori ruskih agenata.
Prakticno, ako nisu Rusi, samo moze biti neka treca zemlja, koja poseduje Rusko oruzje.Belorusija?Zasto bi oni to radili?

Cr

Dušane, zamoljeni ste nekoliko puta za link ka sudskoj presudi. Pošto isti niste ostavili, da vam pomognem: nema ga. Zašto ga nema? Zato što nema presude.

Ono čega ima, a što vi nazivate „presudom međunarodnog tribunala“, je optužnica holandskog suda protiv tri ruska i jednog ukrajinskog državljanina za rušenje MH17 i ubistvo njegovih putnika. Jedan ili dvojica su dostupni sudu, ostali nisu. Optužnica je podignuta prošle godine a suđenje se očekuje ove godine. Pred holandskim sudom a ne međunarodnim tribunalom.

Još nešto čega ima je zaključak tj. izveštaj međunarodnog istražnog tima koji ukazuje na Rusiju kao izvršioca. U ovom timu nije učestvovala Malezija što je nezapamćen presedan – da zemlju čiji avion je oboren i koja je u posedu crnih kutija ne pozivate u istragu. Malezija je odbacila nalaze ovog tima. Oni mogu biti validni ali je taj tim sam sebi urušio kredibilitet izostavljanjem Malezije. Kako god bilo, u pitanju je zaključak istražne komisije a ne presuda međunarodnog tribunala.

OUN su imale predlog rezolucije o uspostavljanju međunarodnog tribunala za MH17 i na tu rezoluciju je Rusija uložila veto. Trenutno se razmatra mogućnost da Međunarodni krivični sud (ICC) preuzme slučaj ali nikakvih konkretnih koraka još nema na vidiku. Postoji izveštaj istražnog tima i optužnica (ne i presuda) pred holandskim sudom.

E, sad, ako vi znate da je uz gore navedeno još u neki međunarodni tribunal presudio u slučaju MH17, ja vas poput drugih diskutanata pozivam da podelite sa nama link ka troj presudi.

Be

Nisam bas siguran da znate o cemu pricate u slucaju MH 17.
Ne sudi se Rusiji….niti je istrazno tijelo svojim zakljuckom nekoga osudilo.
Istrazno tijelo je donjelo zakljucak tko je odgovoran za rusenje MH17
Taj zakljucak moze biti upotrijebljen u slucaju tuzbi za odstetu na stetu Rusije.
Imenovani su i krivci poimenice.
E tu je kvaka.
Dokazati da su imenovani pojedinci radili na svoju ruku ili po instrukcijama iz Moskve.
Ako se dokaze da su instruirani iz Moskve, Rusija odgovara.
Ako se pokaze da su „dejstvovali“ na svoju ruku, pisi kuci propalo.

Sad jasnije???

Cr

Beduin,

Ja upravo to kažem. Optužena su četiri pojedinca. Ako budu osuđeni, presuda može biti korišćena za odštetne zahteve od Rusije (koja će verovatno ići na vansudsko poravnanje ako ovi budu osuđeni).

Petrović Dušan priča o nekim međunarodnim tribunalima koji su presudili Rusiji kao pravnom subjektu.

Pe

@Pavle Sudski i pravno ne moze biti optuzena drzava u startu, vec je to drugacije koncipirano,dakle mora postojati osoba koja je izvrsila kriminalno delo.
A kada se to dokaze, onda ce se ici na motivaciju te osobe, odnosno-jasno je svima da nije XY na svojy ruku uzeo BUK i odvezao ga u Ukrajinu da skida avione, vec je to organizovala Rusija u okviru operacije zauzimanja istocne Ukrajine.
I bez sumnje je dokazano da je upravo ruska strana ispalila raketu, a ne ukrajinska.
To je taj zakljucak,ili presuda, koji je nepobitan i ne zastareva- ubistvo je zlocin koji ne zastareva.
Ukoliko Rusija ne bude isplatila poravnanje, sud moze doneti resenje o naplati od ruske imovine koja jeste dostupna u Evropskoj Uniji-pocevsi od nekretnina (ambasade,rezidencije,stanovi) do brodova koji pristanu u bilo koju luku u EU i td
Ali tvrditi 2020 kako je „neko drugi srusio malezijski avion“ je cinicno i namerno precutkivanje istine.Neki komentatori namerno ponavljaju laz da Rusija nije poslala vojsku u Ukrajinu….

Mi

Mislim da bi svi trebali da naučimo dosta iz ovog članka posvećenom jednoj enormnoj ljudskoj gluposti i tragediji.

Gospodin Vojinovićev članak se susreo sa velikim brojem negativnih komentara zbog donekle preranog zauzimanja stava i kritikovanja jedne od strana. U najmanju ruku mnogi pa čak i ja su barem čitali redove sa za stepen nakrivljenim obrvama.
Sada je ispalo da se i protiv sve logike ono najgkuplje potvrdilo i ispostavilo da je članak od početka bio na pravilnom mesto.

Hteo sam eto to da napišem i zahvalim se SVIMA u T6 za stvaranje i odrźavanje najboljeg portala avijacije naših naroda ikad!

Mislim da bi bilo veoma korisno za sve nas da se u kritičnim situacijama kao sto je pad ovog aviona bio u buduće držimo činjenica i nikad ni u jednom momentu ne podcenimo moć ljudske GLUPOSTI dolazila ona od najrazvijenijih nacija ili onih na suprotnom kraju štapa.

Pozdrav svima i hvala !
🍺

Odgovori
Ni

+1

Cr

Članak nije od početka na pravilnom mestu jer insinuira punu krivicu vazduhoplovnih vlasti (zbog toga što nisu zatvorili VaP za civilni saobraćaj). To jeste nešto što je i meni odmah palo na pamet ali ako hoćete da pišete tekst na tu temu onda treba malo da istražite ko je u Iranu i pod kakvim uslovima nadležan za zatvaranje VaP.

General Revolucionarne garde (komandant njenih vazdušnih snaga) je na istoj konfenreciji za medije na kojoj je bez ikakvog uvijanja priznao obaranje i preuzeo odgovornost, vrlo jasno stavio do znanja da civilne vlasti nisu učinile ništa pogrešno a VaP nisu zatvorili jer nisu dobili nalog da to urade. Ovo može da znači da oni naprosto nemaju ovlašćenje da samostalno zatvore VaP i da to mogu da urade samo po instrukcijama „odozgo“, dakle u celoj priči figurišu kao tehnički izvršioci a ne strateški donosioci odluka.

Možda i imaju neku autonomiju u odlučivanju ali pomenuti general to nije precizirao. Dakle, moralo bi se malo istražiti kako tamošnji sistem funkcioniše. Znamo da se PVO sistem tragično raspao kada je bilo stani-pani, ali za vazduhoplovne vlasti nam je potrebna dodatna potvrda njihovih realnih ovlašćenja. Ne moraju biti ista kao u Srbiji.

Za kraj, dotični general je podvukao da su se svi ponašali kako je trebalo izuzev vojske koja je zakazala. On lično se slaže da je VaP trebalo da bude zatvoren ali nije precizirao zbog čega je ostao otvoren (jedino je precizirao da civilne vlasti nisu dobile nalog da ga zatvore).

Ovde imamo jedan TOR koji je doveden kao pojačanje regularnim snagama u blizini glavnog međunarodnog aerodroma, i ostavljen malte ne da solira na livadi, neumrežen sa većim sistemima i samo sa jednim radio kanalom komunikacije sa komandom (sve to je general IRGC potvrdio na konferenciji za medije).

I onda je komanda tim radio kanalom NEKOLIKO PUTA u toku noći javila svim PVO baterijama da su na Iran ispaljene krstareće rakete i da se pripreme na udar!

Bukvalno nakon piste na IKA tumara jedna guska u magli (navrat-nanos dovučen TOR) i sluša sve ovo. Ništa od navedenog nije do civilnih vazduhoplovnih vlasti, oko toga ćemo se verovatno složiti.

Sve je lepo navedeno ovde:
https://ifpnews.com/irgc-releases-details-of-accidental-downing-of-ukrainian-plane

Ovo je epohalna svinjarija i brljotina iranskih oružanih snaga. Civilni direktorat možemo da krivimo samo ukoliko se ispostavi da su imali ovlašćenja da samostalno i bez čekanja instrukcija zatvore VaP. Tekst uopšte ne postavlja to pitanje ali zato izriče presudu u naslovu.

AL

@Crni
Pa i navedeno je u tekstu da je nepostojanje institucija koje to(zatvaranje VAP) mogu da urade samostalno zapravo uzrok cele nesrece.

Jedina moja neka zamerka na tekst bi bila da FAA od one baljezgarije sa 737 Max nije vise „zlatni standard“ i da je prvo mesto preuzela EASA…..E sad to je samo moje misljenje, mozda i malo subjektivno. Ipak je autor neuporedivo informisaniji od mene.

Cr

Autor je zapravo izneo prilično kontradiktorne stavove. Po njemu su krivi:

1. Nepostojanje nezavisnih institucija koje regulišu vazduhoplovnu plovidbu (ova primedba je sasvim na mestu)

i

2. Propust iranskog DCV da zatvori VaP za civilne letove.

Sam autor se pita da li iranski DCV uopšte može/sme samostalno da zatvori VaP ili je za to, kao i za sve ostalo, nadležna Revolucionarna garda. Ako bez IRGC ne smeju prstom da mrdnu (i verovatno ne smeju) onda se ne može njihovom direktoru spočitavati to što Iran pati od groznih sistemskih nedostataka. To je mnogo kompleksniji problem.

Možda direktor nije uradio sve što je mogao. Možda je imao prostora da zove nekog gore i urgira, vrišti, urla da se VaP pod hitno zatvori. Kada ne postoji sistem onda stvari zavise od pameti i živaca pojedinaca.

Postoje neki izveštaji koji kažu da je iranska PVO u proteklih deset godina najmanje dva puta greškom pucala na civilne avione. Kako su te tragedije izbegnute ja pojma nemam ali jednom je moralo da dođe na naplatu. Naravno da se sve ovo ne bi dogodilo da je VaP zatvoren ali izgleda da zatvoriti ga u Iranu uopšte nije jednostavna stvar za koju postoji neki sistemski protokol. A kako bi i postojao kada Revolucionarna garda mora da bude mirođija u svakoj čorbi.

Ma

Fasicnantno je da revolucionarna garda koja je neka vrsta iranskih smedjih kosulja, dakle indoktrinirani batinasi, verovatno regrutovani iz siromasnih slojeva i angarzovani najcesce kada treba razbijati demonstracije (civili na motorima naoruzani lancima koji se zalecu na studente) poseduju PVO sisteme. Mozda je to odgovor na pitanje u cemu je problem.

Cr

Ako se dobro sećam zvanične informacije su uglavnom bile da vojska upravlja PVO sistemima. Mislim da i danas Revolucionarna garda ne upravlja sistemima VOJIN i „debelim bertama“ poput S-300. Oni su izgleda dobili TOR i još neke manje sisteme za tačkastu odbranu nuklearnih i raketnih postrojenja koja su pod njihovom kontrolom. Koliko je to umreženo i koordinisano sa vojskom, bolje da ne analiziramo. Ko su i odakle su posade, i kako su obučene, tek to je bolje da ne analiziramo… Sve u svemu, sa onoliko različitih PVO sistema i sa dve paralelne vojne strukture, čudo je da se ovako nešto nije još ranije dogodilo. Jednom je moralo da dođe na naplatu, logično je da to bude situacija u kojoj svi očekuju da izbije totalni rat, VaP nije zatvoren, a komanda šalje obaveštenje da su neprijateljske krstareće rakete na putu.

Pe

@ Mile pad Apacha se dogodio duboko u Albanskoj teritoriji.Ako ga je neko i oborio-mogli su biti samo Albanci, slucajno, nasih tamo nije moglo biti, borili su se na granici sa OVK i Nato.

Odgovori
Pe

@ Mile Nije jasno o cemu pisete.
Nikakve mine u Donjecku nisam pominjao,iako je tacno da je Rusija protestovala zbog prodaje srpskog oruzja Ukrajini.
Tor jeste oborio civilni avion u Iranu.To priznaje i sam Iran i glavni general jedinice koja je oborila avion.Izgleda da Vi bolje znate od ljudi koji komanduju PVO Irana?
Nikakvog obaranja Apacha u Albaniji nije moglo da bude, kad je taj aerodrom daleko u unutrasnjosti Albanije.Nasi granicari su sa najtezom mukom branili granicu Srbije od upada OVK i Nato bombardovanja, a kamoli ulazili duboko u Albaniju,to su bajke.

Odgovori
Pe

Kako mnogi komentatori nisu razumeli u vezi obaranja Malezijskog aviona i medjunarodnog suda u Holandiji koji je doneo presudu da su to uradili ruski agenti:
-Cilj medjunarodnog suda nije da kaznu Rusiju, jer medjunarodni sud nema mogucnost da izvrsi policijsku prinudu u zemlji koja je nuklearna sila.
Cilj je bezbednost aviosaobracaja – da se ustanovi precizno, na osnovu nepobitnih materijalnih cinjenica sta je dovelo do stradanja 300 nevinih ljudi, kako bi se usvojile izmene u zakonima o aviosaobracaju, da se to ne bi ponovilo.

Rusija ce biti tuzena od strane porodice zrtava, na osnovu ove presude. To je lose za medjunarodnu reputaciju Rusije (zemlja sponzor terorizma).
Pored toga, zbog obaranja aviona EU i SAD su Rusiju uveli takozvani „treci talas sankcija“ koji Rusiju kosta preko sto milijardi dolara svake godine.
Priznajuci krivicu, Iran je prosao jeftinije i sa moralne, i sa finansijske tacke gledista.Jer koliko god da isplate odstetu, steta je manja od ovoga sto se dogodilo u Rusiji.

Odgovori

@PeDu
I dalje se upetljavate tvrdnjama o „presudi“. U nasem narodu postoji izreka „Kao pile u kucinu“. Malo se bolje informisite pa tvrdite nesto.

Il

Svega ima samo nema linka ka presudi suda u Hagu kao niti potvrde da Rusija vodi pregovore o isplati odstete. Vise puta zatrazeno i svaki put vesto izbegnuto. Stvarno neznam ko jos ovog coveka smatra za ozbiljnog sagovornika!

Pe

@ Ilija dr Cvorovic Pa postoji na internetu o bilo je u vestima, nisam ja tu da guglam za Vas.
Medjunarodni istrazitelji su jos leta 2014 cim su bitange koji su srusili avion napustili taj teren, otisli i skupili sve.2019 objavljuju svoj zakljucak, i podize se tuzba protiv konkretnih sluzbenika ruskih specijalnih sluzbi koji su izvrsili ovo krivicno delo ubistva 300 ljudi.
Jasno je da oni nisu srusili avion jer im je tamo letela bivsa zena, dakle srusili su u okviru akcije koju je organizovala zvanicna vlast jedne drzave, i naoruzala iz savremenim PVO oruzjem.
Sve ce ovo biti razjasnjeno, jer je ubistvo zlocin koji ne zastareva.
Jos nikada u istoriju avijacije se nije dogodilo da se neko izvukao sa obaranjem aviona.

Cv

@Petrovic Dusan

„Based on the JIT’s findings, in May 2018 the Governments of the Netherlands and Australia declared
that they held the Russian Federation responsible for the downing of flight MH17. The Russian
Federation has denied any involvement in the disaster and has blamed Ukraine for it.
Application no. 25714/16 was lodged with the European Court of Human Rights on 6 May 2016 while
application no. 56328/18 was lodged on 23 November 2018.
The applicants in both applications rely on Article 2 (right to life) of the European Convention on
Human Rights to complain that Russia was responsible for their relatives’ deaths, either directly or
indirectly, and that it failed to comply with its obligation to carry out an effective investigation or
cooperate with other investigations.
They also complain of a lack of cooperation by Russia with the international investigation under
Article 3 (prohibition of inhuman or degrading treatment).
The applicants in the second case also raise complaints under Articles 6 (right to a fair trial), 8 (right
to respect for private and family life) and 13 (right to an effective remedy) of the Convention.“
Evo, medjunarodni sud NIJE doneo nikakvu presudu vec su Britanska i Holandska vlada „odlucile“ da je Rusija „kriva“!
Znaci obmanjujete i manipulisete ljudima na ovom divnom mestu samo se nezna zarad koga i cega!

Pe

@ Cvorovic dr Ilija
Posle svake avio-nesrece se otvara istraga, i u ovom slucaju je istraga pokazala da su Rusi srusili avion, sto je i bilo jasno od prvog dana.
Sada ce na osnovu ovog zakljucka ici tuzba sa ciljem novcane odstete od Rusije.
Ako Rusija ne bude saradjivala – a naravno da nece, dok god su na vlasti upravo ti koji su srusili avion – odsteta ce biti naplacena od Ruske imovine u Evropi.
Kako bi izbegli ovo, vlasti u Rusiji vode pregovore o isplati sa Malezijom i sa Holandijom, pod nekakvim uslovima, a sve sa ciljem da se Rusija oslobodi odgovornosti.
Da li ce im ovo uspeti, ne mogu reci.Ipak,do sada se nije desilo da se iko izvukao sa obaranjem civilnog aviona od kad postoji avio-saobracaj.

Mi

@DuPe
Jedino što je ovde dokazano je to da ste lažov, manipulator i neznalica!

Pa

PeDu
Verovao ili ne, pojedine jedinice su ulazile u Albaniju samo da bi spavali. A za vise morao bi da citas mnogo drugacije knjige od casopisa koje prelistavas i copy-paste ovde.

Odgovori
su

Iran nije nikad namjeru zataskati obaranje Ukrainskog aviona.

https://www.presstv.com/Detail/2020/01/12/616015/Iran-SNSC-Ali-Shamkhani-Ukraine-plave-crash-US-Soleimani

Ostaje samo ono o bjegu 6 nuklearnih naucnika, svi Iranci, prema losem sjecanju: jedan iz UK, drugi iz Kanade. Sve je u mojim prijasnja 2 maila.

Odgovori
Be

Ne, nije.
Iran sve objavio odmah cim je razotkriven……

Daj me ne…….

Cr

Šta god da je motiv Irana da prizna šta se desilo, činjenica je da su izašli sa jasnim priznanjem, jasno preuzeli odgovornost, izvinili se oštećenima i čak koristili izraze poput: „neoprostiva greška“. Mogli su da kažu mnogo manje od toga, ali nisu. Ako to uporedite sa sličnim događajima iz prošlosti videćete da su Iranci zaista napravili pozitivan iskorak.

SSSR je do svog kraja insistirao da je KAL007 bio na špijunskoj misiji.

SAD su takođe dva dana poricala obaranje IR655. Zatim su izrazile žaljenje. Platili su i odštetu ali se nikada nisu ljudski izvinili. Njihov predsednik je, štaviše, jasno i glasno rekao da se nikada i nikome neće izvinjavati.

Ukrajina i danas poriče da je oborila S7-1812. Platili su odštetu pod pritiskom Izraela i Rusije a zatim je njihov sud doneo presudu koja kaže da nije njihov S-200 oborio avion. Nikad izvini.

Rusija u slučaju MH17… sve osim priznanja ili izvinjenja.

Svi su oni bili pod pritiskom javnosti kao i Iran. Mogao je i Iran da složi neku priču da su im američki agresori zbunili radare, podmetnuli lažne ciljeve, da su imali jasan odraz krstareće rakete na ekranu (kao što je USS Vincennes imao „jasan odraz iranskog F-14“ na radaru; mogli su da uposle sud da presudi da su nedužni, kao Ukrajinci; ili da svakih 6 meseci kroz medije puštaju novu alternativnu verziju događaja, kao Rusi). Ali, nisu. Jasno i glasno su rekli da niko osim njih nije pogrešio. To je ozbiljan iskorak, bez obzira na težinu dokaza koji su ih pritiskali.

Ni

Kad pročitam komentare imam utisak da je opet pao Malezijski MH17.
Nevjerovatno kako su neki komentatori istrajni ali bez ijednog argumenta, linka, pozivanje na sudove, na međunarodna poravnanja i obaveze. Komentar ko riblji paprikaš, ima svega.
Nema smisla da se uopšte polemiše sa takvim ljudima jer oni na ovaj način zarađuju platu, baš kao neki Odvjetnici na ovom portalu.

Odgovori
ID

Prosto žalosno. Šta fali ovom članku?
Iran priznao da je oborio avion greškom. Ne! Stručnjaci na ovom forumu u to ne veruju. Pa za ime Boga ljudi, je li verujete i u chemtrails i da je zemlja ravna?
Oborio Iran,tačka. Mnogo su pošteniji od drugih koji to ne priznaju nikada. Ja se potpuno slažem da je vazdušni prostor morao biti zatvoren i MH17 bi došao na odredište da je tako urađeno.
Da su idioti koji ne razlikuju putnički avion od drugog cilja,jesu. Da im je bila frka od američkog ili izraelskog kontraudara,verujem da jeste.
Na veličanje Sulejmanija osećam gađenje, čovek koji je naoružavao, organizovao i dovodio koljače koju su odsecali glave i nabijali na kolac. Ima tih užasnih snimaka na youtube. Treba pozdraviti što su ga likvidirali. To je činjenica šta je radio u BiH,kao i da su Rusi (da Rusi,ne Ukrajina) prodavali oružje Hrvatskoj, čak su im dali delove sistema S300 da pokažu,verovatno nama, kao odvraćanje i uvod u napade 1995.

Odgovori
su

Ja vjerujem chemtraile.

https://rense.com/general2/frenzy.htm

ID

@sused
Ah, pa šta da ti kažem…Veruj.
A, da ti zemlja nije malo ravnjikava?

su

@ID

Ovo je moj sajt na wayback maschine od prije nesto godina:

https://web.archive.org/web/20110514125709/http://www.deepspace4.com/pages/main/pagemain.htm

Pa sam ga prodao japancima (guglaj deepspace4.com) te se sada vlasnici bave onim stvarima.

Inace o ravnoj zemlji:

Oci su senzori ciji stapici registriraju 3 boje. To ti je kao na TV u boji gdje je skracenica za to RGB.
Onda postoji ocni zivac koji ta 3 signala vodi u mozak koji ih memorira i prevodi u sliku (ne kontinuiranu vec oko 35 okvira u sekundi – to je razlog kada imas vrtoglavicu tada zmignes sa ocima i povratis ravnotezu).
Kontrola svijesti se svodi na promjenu algoritma koji stvara sliku iz gornje memorije. Blazi oblik toga je hipnoza koja ne radi ako je mozak u kontroli
Okrugljikava zemlja moze spadati u istu kategoriju kao algoritam za ravnjikavu zemlju.

ID

Samo veruj da je ravna, nema svrhe razuveravati.
A chemtrails, više mi nije ni smešno ni žalosno, već postaje bljutavo.
I čime prskaju ? Gde to stoji u avionu, što niko ne slika rezervoare toga i kako se doprema na aerodrome.
Ma, OK. Veruj da to čine vanzemaljci briga me.

su

Sjecanje na US napad na iranski let 655 1988 i kubanski let 455 iz 1976:

https://www.globalresearch.ca/ukraine-airliner-tragedy-evokes-memories-us-iran-air-shootdown-cubana-flight-455-attack/5700461

Read and learn.

Odgovori
z

Avion uopse nije oboren raketom. Zar od silnih live radar pratioca niko da primeti slucajnost da u tih 20 minuta 3 aviona uzlecu i da je bas ukrajinski oboren? U razmaku od 20 minuta uzlecu 2 turska i ukrajinski i to uredno koridorom. A pre toga slecu 6 aviona uredno sto bi vise davalo razloga za pvo da reaguje a ne cilj koji se udaljava. Halo bre raketasi gde ste? Avio je 6 januara bio u Londonu- slucajno? Britanske vesti objavile odmah posle iranskog protivdejstva po Iraku da su iranci pucali vazdh-vazduh raketama- slucajnost? Avion je treba da ide na rutu Erbil, a tamo iranci pre toga tukli raketama. Slucajno sto ceo PVO amera nije niti reagovao? Test nove balisticek rakete? I gde je SVA internacionalana pompeja da se odmah upute istrazielji? Zasto Iranci nedaju black box? Iranci 100% imaju dokaze da je avion oboren unutrasnjom eksplozijom, teroristicki akt izplaniran do kraja. Iran je prihvatio celu medjunarodnu istragu, a gde su svi demokrati i ostali zvakatori, sto neko ne ode do Irana? Jer nece, jer znaju sta je zapisano u boxu. Slucajno neko snimao u trenutku eksplozije? OVo je namestaljka i uz pomoc iranskog unutrasnjeg neprijatelja dovedeno do priznaje iranaca za nesto sto nisu uradili. A koja slucajnost da cela zapadna elita odmah priznaje kao ups slucajnost iranaca, jeste bas slucajnost…Iranci probudite se bre, inace ima da vas nema

Odgovori
An

Jel’ ovo misliš ozbiljno?

Š

Jučer/danas je tema novi video ispaljivanja raketa. Ima ih, živimo u doba mobitela i kamera.

Uglavnom… Raketa lansirana, pogodila cilj, avion nastavio letjeti. 10-ak sekundi kasnije ispaljena i druga raketa.

Ili je rušenje aviona bilo namjerno, ili su *stvarno* glupi i nesposobni. Kako god bilo, priče o nekakvoj panici i „par sekundi za razmišljanje“ ne drže vodu. Čekali su što će biti nakon prve rakete.

Iran hapsi snimatelje videa. Zašto me to ne čudi?

Odgovori
su

https://m.youtube.com/watch?v=HpZgwHU1GcI

Ovo gpre je trailer za Top Gun 2 koji ce osvanuti ovog ljeta

Cruise vozi F/A18 od Boeinga.
U Iranu jos uvijek leti Tomcat protiv koga ovaj gore nema sanse ako ima slicnu avioniku (to uklju cuje i rdar). Rakete ima.

To je malo duza tehnicka prica.

Be

E moj susjede, Iranski TOMCAT i SUPERHORNET su usporedivi kao Flayer 1 i Tomcat

Ed

@sused
„U Iranu jos uvijek leti Tomcat protiv koga ovaj gore nema sanse ako ima slicnu avioniku (to uklju cuje i rdar). Rakete ima.“
Kao sto vam je rekao Beduin…
Izgleda da niste bas upuceni u tematiku koju spominjete. Osim sto je F/A-18 E/F avion koji je preuzeo ulogu koju su imali F-14 kad su izbaceni iz upotrebe, izmedju iranskih F-14 i USN-ovih F/A-18 E/F je i 40 godina tehnoloskog napretka…

AL

@sused Beduin Ed
Za pocetak, F/A-18 nije preuzeo ulogu Tomketa. F-14 je bio long range fleet defense interceptor prvenstveno koji je trebao da stiti carrier grupu od sovjetskih long range i taktickih bombardera prilikom upotrebe tzv. „area denial“ taktike. U zavrsnim godinama upotrebe u USN je dobio i odredjenu multi-role ulogu sa ugradnjom LANTIRN sistema, ali je zadrzao primarnu ulogu.

F/A-18 je prvestveno multi-role fighter. On uopste nema tu primarnu ulogu koju je imao Tomket niti ima adekvatno naoruzanje za to. F/A-18 je zapravo zamena za kasnije F-14, A-6 i EA-6B sve u jednom. Mozda i najbolji projekat tog tipa ikada jer je logistiku neuporedivo pojednostavio, a ujedno dostupnost flote na nosacima aviona neuporedivo podigao bez vecih gubitaka borbenih sposobnosti(da ne racunamo dolet). Neke grube procene su da je vreme potrebno za odrzavanje smanjeno za 80% od prelaska na F-18 familiju.

F-14 sa prvom generacijom motora imaju jako ogranicene kapacitete. Najveci deo prirucnika za upotrebu je kako da izbegnete udes zbog toga sto su motori jako osetljivi na ugao i 100 drugih cuda.

Druga generacija motora je to resila pa je Tomket bio ono sto je zamisljen inicajno trebao. Pilot koji je sluzio sa oba(F-14 i F-18) kaze da Tomket ima zaista prednosti u doletu i sto moze prvi da dejstvuje zbog mocnog radara i velikih raketa, ali da F-18 ima mnogo bolju situacionu svest, moderniju avioniku. E sad to je bilo pre 20 i kusur godina.
Danasnji superhorneti imaju radar jednakog dometa sa mnogo boljom rezolucijom. AIM-120C ima poprilican domet, s tim da je mnogo upotrebljiviji protiv lovaca od Feniska zbog manevarskih karakteristika, mada moze i F-14 da ga obori, nemojte misliti da ne moze. Samo tu stajemo jer pored aviona, USN ima i AWACS, EA-18 EW platforme, a Iran ima S-300 i svasta nesto. Gusto bi bilo, no dugacak tekst za zakljucak da je u 90% slucajeva, F-18 u velikoj prednosti.

Kada bi mogao da biram od svih americkih borbenih aviona, njega bi najvise voleo da vidim na Batajnici.

Be

F14 Tomcat je avion koji je zamisljen kao nosac, platforma za lansiranje raketa daleka dometa AIM54 Phoenix.
Kao dogfighter, nema apsolutno nikakve sanse niti protiv lovaca klase MIG21 ili F5
Jednostavno, pretrom je.

Raketa AIM54 Phoenix je zamisljena, tako i dizajnirana, za rusenje strateskih bombardera……tako da, misljenja sam da bi i prve verzije Horneta nadmanevrirale tu raketu.

Iranski Tomcat ima relativno jak radar koji je neupotrebljiv 2020.godine, rakete Phoenix cija je pouzdanost poprilicno upitna i koje nisu namjenjene za gadjanje highly maneuverable meta.

Zakljucak je kako Iranski Tomcat ne predstavlja nikakovu opasnost za US snage godine gospodnje 2020.

Ed

@AL-41F1
Izgleda da se nismo razumjeli…
Kada je povucen iz upotrebe 2006.g. F-14 je u USN bio „air superiority fighter“ iako su modernizacijom i oni postali visenamjenski pa su odradjivali i „strike role“ s JDAM i Paveway. Cak i AIM-54 nisu ni upotrebljavali zadnjih godina, a povucen je iz upotrebe 2004.g. dakle 2 godine prije povlacenja Tomcata.
Danas tu ulogu u USN imaju novije varijante F/A-18, tocnije E/F block II. Drugog tipa aviona, osim F/A-18, za zadatke patrole i obranu zracnog prostora u USN-u nema…
https://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=25747

Mi

F-14 je nosio i AIM-7 rakete koje su se koristile dugonposle uvodjenja u upotrebu AIM-120 zbog zrelosti oroizvoda i daleko vece bijeve glave. Sa radarom koji je F-14 imao to je opasna kombinacija. Ipak je F-14 (ponarucito D varijante koje Iran nema) bio daleko pokretljiviji u vazduhu i pri manjim brzinama nego neki teškaši poput MiG-31 ili F-111. Ne bi mogao da se sa F-18 u bliskoj borbi sa AIM-9 kratkog dometa, ali pre toga bi ga itekako ganjao i verovatno skinuo.

AL

@Beduin
Momci iz fighter weapons school se ne bi slozili sa vama. Sa drugom generacijom motora uz odgovarajucu taktiku, opasan je on bio i u bliskoj borbni, narocito na malim visinama zbog promenjivih krila
@Milos77
Ako su moje informacije tacne, Iranci su integrisali R-73 na svoje F-14 tako da se mogu „nositi“ u wvr sa bilo kojim lovcem.

Ipak je ta raketa mnogo bolja nego bilo koja verzija aim-9, pa cak i x. Prilikom obaranja sirijskog SU-22, pilot je posle neuspele aim-9, lansirao aim-120 za cilj debelo unutar vizuelnog dometa, znaci da se oni u principu oslanjaju na aim-120. 9ka je tu „reda radi“

Mi

Stari F/A-18 (A,B,C,D) su ..stari i nikako ne tuku poslednje varijanet F-14D (ne iranski naravno) na svim poljima. Sta vise..

Danasnji Superhornet je ZVER od aviona i mislim da zasluzuje vise paznje i clanaka o njegovom rzvoju. Ponarucito sledeca faza modernizacije.

Odgovori
Pe

@ Miloš77 Zaista podrzavam.
Nazalost, stalno se govori o projektu MiG-35 i SU-57 ( oba aviona jos ne lete ni u jednom vazduhoplovstvu, niti se zbilja serijski proizvode, niti ce uskoro) a nista o mnogo zanimljivijim,serijski proizvodjenim avionima koji lete godinama,kao F-18 superhornet i td

Mi

Pa baš zato se i piše mnogo više o njima jel su mističniji i imaju strahovit potencijal, dok Evropljani imaju para a ne orave ništa interesantno. Na žalost realnost je da se pun potencijal u Rusiji teško dostiže.
Na zapadu je daleko lakše jer postoji dakeko bolji sistem i ekonomija je bolja. I pored toga teško da iko osim Amerike može da napravi bolju letelicu od Su-35 i Su-34.
U Americi postoii neograničen budžet, i sve ostalo neophodno za stvaranje najboljih letelica. Zato je možda nije toliko interesantno, mistično i čudno kad se nove modernizacije postojećih aviona rade. Zna se unapred sve i da će ih biti puno jer se ima para.
Sa Rusijom se čeka duže i naravno postoji oristrastnost zbob mnogih razloga, a suorotno u slučaju eFova.

Ipak sto se F-18 tice, bilo bi lepo napraviti analizu tog zmaja jer je stvarno prošao kroz značajnu evoluciju od YF-17 do današnjeg Superhorneta, a sledi mu nova modernizacija zbog velikog kašnjenja i ograničenja koje F-35 ima.

su

Pa evo Ruski A320neo je razvio problem sa P&W motorom.

https://www.rt.com/russia/478581-russian-plane-engine-fire/

Cista konspiracija. Mozda.

Odgovori
su

Pa moze neizgledati da ovo dolje nema veze sa ovim gore:

Unutarnji mailovi kazu da Boeing 777x (jos u razvoju) ima iste probleme kao i 737max

https://www.zerohedge.com/markets/internal-boeing-emails-claim-777x-shares-max-problem

su

Evo jos:

Vise o tragediji 752 nego sto prvi pogled sugerira:

https://www.globalresearch.ca/more-flight-752-tragedy/5701159

su
su

Iran nema hardware/ software za citanje kutija. Zato ih salje, ne u Boeing, vec u Ukrainu. Tamo znaju svasta.

https://sputniknews.com/world/202001211078095725-iran-lacks-equipment-to-analyse-downed-boeings-recorders—canadian-prime-minister-trudeau/

Odgovori
su

Iran je htio kupiti hardware/ software pd Boeinga i francuza ali nije dobio odgovor. Objavio je drugi preliminarni izvjestaj:

https://www.presstv.com/Detail/2020/01/21/616719/Iran-civil-aviation-Ukraine-plane

su
Š

Hajde nemoj, molim te. GlobalResearch spada u kategoriju najvećeg smeća na internetu – antivaxxing, chemtrailsi, ljudi gušteri, negacija holokausta i globalnog zagrijavanja, i tako to. Čak su neko vrijeme gurali i teoriju Zemlje kao ravne ploče, pa je to kasnije sve uklonjeno.

su

Pa da dodam jos nesto malo;

Ovaj ukrainski je bio strasno nov. Pa zasto nebi imao daljinski overide kao oni 2 (ustvari 2) Malezijski sa kojim Rusija ima slicni problem?
Ne treba ovdije objavljujem svoje poste sa rumormillnews.com, ili tako nekako.

Odgovori
ma

Pojavila se još jedna verzija ove tragedije.
Bivši oficir CIA Filip Dzeraldi kaže da su za obaranje aviona najodgovornije USA jer su sajber napadom iranske PVO poslali lažnu sliku irancima o oborenom avionu. Ameri su svojim sistemima za PeD potpuno izmenili podatke, koordinate o avionu a da su transpoderi na avionu pre lansiranja raketa bili isključeni. Kako kaže Dzeraldi to je bila dugo pripremana akcija od strane USA jastrebova koji su planirali veliki sukob sa Irancima. On kaže da je veliki rat izbegnut zahvaljujući RF koja je odvratila Iran od planirane velike odmazde koja se završila simbolicnim raketiranjem.

Pored prvobitnih negiranja amera da niko nije povređen u napadu ipak se ispostavilo da su slagali i u vezi sa time jer su kasnije procurela informacije to demantovale. Sve u svemu to ne može drastično umanjiti krivicu iranske strane za obaranje aviona. Ameri su delimično ostvarili svoj cilj. Bacili još jednu ljagu na Iran kako bi opravdali svoj teroristiki čin u Iraku i dali sebi alibi za još veći pritisak nad tom zemljom. Time su poslali poruku i Iraku da su oni gospodari u toj razorenoj zemlji a ne sami iracani. Kao što je poznato Irak je doneo ranije odluku da istera amere iz Iraka. Samo je pitanje kako isterati okupatora??? Okupator ne želi dobrovoljno da ode jer mu se očigledno tamo nešto mnogo dopada.
Treba se zpitati? Zašto je izabran bas ukrajinski avion? Sumnjam da je to cista slučajnost. A ukrajinci neće se zamerati svojim sponzorima ma šta da se desi.

Odgovori
de

Ta verzija je potpunombesmislena jer znamo da prve reakcije Amerikanaca nisu bile optuzujuce po Irance vec upravo da vjeruju da je doslo do nenamjerne greske.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miki na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Zaista mi je neverovatno da VKS uspevaju da obore sopstveni avion. I to još ovakav avion. Elektromagnetni svetionik na nebu, u bog zna kolikom EM spektru. Ako su oni, sami... Lakše mi se poverovati da je to nekako uradila UK. Ako nema višeslojnu odbranu oko sebe, vrlo je lako pogoditi toliku grdosiju.

24. Feb 2024.Pogledaj

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Ukrajinci su Untermensh, ne znaju koristiti pvo sisteme bilo sovjetske ili zapadne. Bitno da po pricama prorusa Zapad smatra Slovene nizom rasom. Bice da ipak Rusi smatraju svoje komsije.

24. Feb 2024.Pogledaj

Advokat na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Teza da je u pitanju kratkotrajna SVO koja se eto produžila na dve godine uz istovremeno kreveljenje o kompetenciji ruske vojske predstavlja klasičnu budalastinu. Obe strane su se spremale za dugotrajni rat. Ratna sreća je bila promenljiva, medjutim po svojoj prilici Avdejevka predstavlja prekretnicu u ratu. Ukrajina ce na kraju ovog rata postati kontinentalna zemlja…

24. Feb 2024.Pogledaj

mile na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

To je gore nego da su ga ukrainci obnorili....a 90% sigurno jesu. Jer je A50 leteci komandni centar,koji komanduje i sa PVO ,tako da je potpuna glupost da je sopstveni PVO pucao na njih. A50 na videu ocigledno ispaljuje IC mamce,sto znaci da su ukapirali da su u opanosti....i to od neprijatelja.

24. Feb 2024.Pogledaj

Pajo na: Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

@Djuka, taj otkup aviona su platili upravo kroz izmjenu ugovora o leasingu 2012 godine. Ali ne dobivaju za ovu cijenu od 1.1 milijarde. Taj iznos je bio za najam u trajanju od 10 godina. Platili su dodatno taj otkup kao što su platili i ona dva dodatna aviona koji su imali nesreću (spominjalo se svojevremeno…

24. Feb 2024.Pogledaj