[RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

2. dec 2022

Delegacije preduzetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Ukrajine posetile vazduhoplovnu industriju Poljske

30. nov 2022

“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

29. nov 2022

[REPORTAŽA] Otvorena prva Aeronautica Militare radnja u Beogradu, 30% popusta za Tango Six čitaoce

28. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

25. nov 2022

Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

24. nov 2022

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

22. nov 2022

[FOTO-REPORTAŽA] USS George H.W. Bush: Već drugi američki nosač ove godine u Splitu

21. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Još jedan masovni raketni udar na Ukrajinu, raketa protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine pala u Poljsku

18. nov 2022

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

17. nov 2022

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

16. nov 2022

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu: Nastavak velikih finansijskih ulaganja u naoružanje i opremu Vojske Srbije

15. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa iz Hersona, ruski dronovi u akciji, da li su na vidiku mirovni pregovori?

11. nov 2022

Vučić za Pink: Naručili smo ruske sisteme za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha, o Rafalima ćemo pričati nakon isporuke Mistrala

10. nov 2022

Rumunija potpisala ugovor za još 32 polovna F-16, bugarski parlament odobrio kupovinu dodatnih 8 novih Block 70

9. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još jedna Super Puma, „Hotel Juliet“ sleteo na „Nikolu Teslu“

8. nov 2022

Hrvatska konačno kupuje PVO sisteme, analiziramo ponudu i dajemo preporuku

8. nov 2022

MBDA Srbiji ne isporučuje plaćene rakete Mistral 3 dve godine, „komercijalni dron“ onesposobljen je zbog kršenja NOTAM-a, nove borbene modifikacije domaćih dronova

7. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

4. nov 2022

Vojska Srbije prinudno prizemljila „komercijalni dron“ na jugu Srbije: Sa kojim anti-dron sistemima trenutno raspolaže Vojska Srbije?

3. nov 2022
Slovačka nabavlja 17 radara za 155 miliona evra
Izraelski višenamenski radarski sistem ELM-2084, mogući favorit Slovačke / Foto: IAI

Slovačka nabavlja 17 radara za 155 miliona evra

Novi i revidirani uslovi Ministarstva odbrane Republike Slovačke za hitnu nabavku 17 potpuno novih 3D radara (projektovanih za otkrivanje ciljeva i merenja sve tri koordinate: azimuta, udaljenosti i visine/elevacije) za potrebe slovačkih oružanih snaga (Ozbrojené sily Slovenskej Republiky, OS SR) zvanično su predstavljeni 24. jula.

Novi Zahtev za vladin predlog (Request for Government Proposal – RfGP) za obezbeđivanje Slovačkoj složene ponude za nabavku 6 radara srednjeg dometa, 5 radara malog dometa i 6 radara veoma malog dometa koji će zameniti postojeće 3D radare i koji bi slovačkoj odbrambenoj industriji na kraju omogućio učešće u procesu proizvodnje, isporuke i opravke novih radara, predao je predstavnicima vlada Francuske, Holandije, Izraela, Mađarske, Poljske, Španije, Italije, Turske, SAD i UK slovački državni sekretar za odbranu Marijan Majer.

– Radari su najveći problem slovačkih oružanih snaga. Radni vek većine naših radarskih sistema je istekao, za neke od njih već duže vreme – objasnio je ministar odbrane Jaroslav Nađ, napomenuvši da je Ministarstvo odbrane pokrenulo proces nabavke sa ciljem da se obezbedi maksimalna transparentnost čitavog međunarodnog “government-to-government“ nadmetanja.

Cilj nabavke je zamena radarskih sredstava Ratnog vazduhoplovstva oružanih snaga Republike Slovačke (Vzdušné Sily Ozbrojených Síl Slovenskej Republiky, VzS OS SR) kako bi taj vid OS SR bio sposoban da obezbedi neprekidan nadzor, kontrolu vazdušnog saobraćaja i stalnu sliku situacije u vazduhu iznad Slovačke u okviru integrisanog sistema vazduhoplovne i raketne odbrane NATO (NATINAMDS).

Nabavka čija su procenjena budžetska sredstva 155 miliona evra sa PDV-om, trebala di da do 2025. godine modernizuje radarsku mrežu oružanih snaga Slovačke koja deluje u okviru Brigade za upravljanje vazduhoplovnim operacijama Ratnog vazduhoplovstva čija je komanda u Zvolenu i koja trenutno raspolaže sa 6 mobilnih 3D radara P-37MSK (1RL139MSK [MSK – Modernizovani Slovački] sovjetski P-37 [NATO: Bar Lock-A] modernizovan na nivo 1L117) maksimalnog dometa 320 km za objekte koji lete na visinama 12 do 28 km. Ovi radari deluju sa vojnih položaja u mestima Michalovce, Veľká Ida, Ožďany, Močiar, Hlohovec i Mierovo.

Dodatna 4 mobilna osmatračka 2D radara RL-4AM Morad-L sa dometom od 200 km je u službi u mestima Ožďany, Veľká Ida, Hlohovec i Mierovo, a poslednje tri lokacije su takođe bile dom za ukupno tri radara za merenje visine PRV-17 (NATO: Odd Group) dometa 600 km za objekte koji lete na visinama do 30.480 metara. Slovačka vojska takođe koristi i jedan mobilni pasivni osmatrački sistem VERA-NG.

Dodatni vojni radari su takođe operativni i u Protivvazduhoplovnoj raketnoj brigadi sa komandom u Nitri koja je naoružana baterijom mobilnog raketnog sistema PVO velikog dometa S-300PMU (NATO: SA-10B Grumble), pet baterija naoružanih mobilnim raketnim sistemima PVO 2K12M2 Kub-M2 (NATO: SA-6 Gainful) i 72 komada lakih prenosivih raketnih sistema PVO 9K38 Igla (NATO: SA-18 Grouse). Ova brigada ima na stanju dva mobilna 3D radara ST-68MSK (NATO: Tin Shield) dometa 360 km koji su deo sistema S-300PMU i bazirani su u mestima Michalovce i Veľká Ida.

Od 15 radara koji se koriste, na 13 je već istekao radni vek koji je propisao njihov proizvođač dok bi dva radara ST-68MSK trebala da dostignu kraj radnog veka 2021. godine.

U sličnoj nabavci overenoj u decembru 2019. godine, Izrael i Češka potpisale su 125 miliona dolara vredan međuvladin ugovor za opremanje evropske države sa 8 naprednih visokopreciznih mobilnih radara srednjeg do velikog dometa ELM-2084 koje proizvodi podružnica kompanije Israel Aerospace Industries firma Elta Systems, koji mogu otkriti različite vrste ciljeva, uključujući bespilotne letelice. Sporazum o tehnologiji koja se koristi za izraelske sisteme PVO Iron Dome i David’s Sling kao i raketni sistem Barak uključuje češke kompanije, čiji će rad činiti oko 30 procenata vrednosti ugovora.

Istražujući češko rešenje, Ministatstvo odbrane Sliovačke je već iskazalo interesovanje za višenamenski AESA 3D radar ELM-2084 koji radi u S-opsegu sposobnog da istovremeno otkrije do 1100 različitih ciljeva na makismalnom dometu od 470 km u zadacima vazdušne odbrane i 100 km u otkrivanju pozicija neprijateljske artiljerije. Slovacima je takođe bio zanilmljiv i umanjeni mini ELM-2084 sa manjom veličinom antene i kraćim dometom od 150 km u otkrivanju ciljeva u vazduhu. Za zadatke otkrivanja ciljeva na veoma malim daljinama (Very Short Air Defence – VSHORAD), Slovačka je bacila oko na mobilni, laki taktički radar ELM-2026B sa elektronskim skeniranjem, instrumentalne daljine otkrivanja od 25 km i daljine otkrivanja borbenog aviona od 15 km.

Slovačka očekuje da će vlade kojima je predat Zahtev za predlog, predstaviti svoje ponude najkasnije do 30. septembra podnošenjem posebne ponude za svaku vrstu potrebnog radara.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Fr

Да ли неко зна тачне податке,како ми стојимо са 3Д радарима и колико их имамо,било дугог,средњег и кратког домета?

Odgovori
Mi

i Mene zanima.
Osim 5 kom AN/TPS-70 , radara vezanih sistema Neva (mečka ) , radara vezanih za sistem Kub , šta jos VS ima ?
Zaboravih i žirafe ali to je 2D raadr .

gr

I nene ovo zanima.
Pored AN/TPS-70 , radari za Neve, radari za Kub, Žirafe, šta još imamo?

Du

S 600 Marconi, ako vec nisu izbaceni iz upotrebe…

An

U ovom članku od pre nešto više od godinu dana imate informacije o radarima u VS:

https://www.balkansec.net/post/srpski-pvo-dve-decenije-posle-na-korak-od-modernizacije-ili-ga%C5%A1enja

AL

Elta je pravi partner. Steta sto nismo uzeli PVO od Izraela….

Odgovori
Na

izrael bi trebao da bude strateski partner u opremanju RV PVO VS, ne verujem da ce se to desiti, iako su cene kako samih PVO sistema tako i radara konkurentne, a radari su za veliku vecinu konkurencije klasa star trek,

Odgovori
Yo

Izraelska pvo se uopšte nije loše pokazala i pod možda najmasovnijim raketnim napadima ikada izvedenim – sa stotinama lansiranih raketa na Izrael.
Navodno su sistemi automatski proračunavali putanje leta raketa i selektovali opasne od onih koje bi se obrušavale na nenaseljena, pustinjska područja.
Prvi su pre nekoliko godina javno predstavili i lasersku pvo kratkog dometa – mada Rusi već opremaju svoju vojsku laserskim sistemima Peresvet.
I meni se izraelski koncept pvo čini prilagođenijim našim potrebama čak i u odnosu na ruske – Gvozdena kupola navodno ima lansere sa po 20 raketa dometa do 70 km i može odgovoriti masovnijim udarima, a reaguje 1 sec nakon ispaljivanja neprijateljske rakete/granate.
Izrael ima višeslojnu pvo po uzoru na Rusiju – Davidova praćka je uporediva sa S-400.
Sve su to napravili za prilično kratko vreme – u intenzivnoj saradnji sa Amerikancima – koji za takav pristup za svoje potrebe nisu nešto zainteresovani…
Gvozdena kupola je, možda, best buy kupovina za ciljeve u vazduhu do 70 km daljine…

Zu

I mene bi zanimalo kako stojimo sa radarima.

Odgovori
Pa

T6 je pre X godina pisao i o nabavci AN/TPS koji su „dokupljeni “ iz Slovenije sa rezernim delovima i napravili su reportažu na sajmu PARTNER sa momcima sa Instituta Mihajlo Pupin. Svi mi volimo dobar radar. On čini „oči “ svakog odbrambenog protiv avionskog sistema i što je bolji to smo sigurniji. Ja bi voleo da T6 „iskopa“ (a to nije mnogo teško, samo ako to žele ) podatke o našoj modernizaciji Žirafe koja je predstavljena pre par dana. Jer nije da mi ne znamo da napravimo i dobru i kvalitetnu i pre svega „alatku“ koja je u skladu sa našim TT zahtevima, a pri tome jeftinu. Radarska tehnologija ubrzano raste i razvija se poslednjih godina (generalno prati razvoj kompletnog elektronskog sektora ) i postaje „mejn strim“ jer skorija budućnost se zamišlja kao vreme u kom automobili idu sami bez vozača, a tu glavnu ulogu igra baš „radarska branša “ uz razvoj Veštačke inteligencije. S tim u vezi ,drago mi je da se Slovačka (u 5 do 12 jer im resursi ističu vrlo brzo) odlučila za nabavku nove opreme. Mi smo te potrebe „premostili“ za sada (slično kao i u avijaciji sa Mig29 avionima) ,ali treba uložiti i promovisati nas razvoj koji je u toku i koji će nam smanjiti troškove i potrebe za nabavkama, ali treba i dobro razmisliti i kupiti sve što nam bude zatrebalo ,a što nismo u stanju sami da razvijemo. Posebno zato jer se „promet“ u „nebeskom saobraćaju “ iz godine u godinu ozbiljno povećava i tek će to postati izazovna grana kada dodje do ekspanzije civilnih dronova za dostavu (slično kao što kurirske službe danas čine ) . U takvim vremenima trebaće nam naj kvalitetnija zaštita i nadzor neba iznad nas .

Odgovori
Yo

Kako bih voleo da razvijemo svoja sredstva za koja nam drugi traže ogromne pare i ko zna kakve ustupke – pa da im ponudimo na prodaju – onako nonšalantno.
Šuška se – kod Rusa – da su radari zapravo jezgro razvoja novih, elektromagnetnih pvo sredstava budućnosti – da detektuju i po potrebi gase/ometaju pretnje…
To bi izgleda bilo i jeftinije i efikasnije od postojećih.

An

@Yoda

I ja bi voleo, ali ideja da Srbija proizvodi sama 3D radare je na kratki, srednji, pa i duži rok – naučna fantastika.

Rusi se muče godinama da razviju i stave u upotrebu AESA radar, sa svom svojom industrijom, naučno-istraživačkim kompleksom, ljudstvom, parama i iskustvom, a mi da pravimo radare? Za to su potrebne decenije razvijanje industrije.

Yo

@Andrija

Ono što ne možemo sami kvalitetno da napravimo – kupimo – ili se učipimo u neku kooperaciju pa zajedno razvijamo.
U suštini, sve je to proizašlo iz glave jednog našeg čoveka pre skoro 100 godina, a ima nagoveštaja i da ga je još tada napravio, ali su prevelike pare u zagađivanju i ratovanju…

An

@Yoda

Pošto trenutno ne možemo sami da napravimo ništa osim kućišta i kablova, domaći radar bi se sveo na sklapanje uređaja od stranih komponenti. I kao takav bio bi u startu inferioran proizvod od nečeg što već postoji. Kooperaciju…sa kim? Za zemlje koje već imaju svoju proizvodnju, mi nismo interesantni. Da smo neka ogromna država koja će kupiti hiljade radara, pa da nam izađu u susret. Ovako smo nebitni. Oni koji nemaju…pa oni su u istoj situaciji kao i mi.

To šta je izašlo iz glave jednog čoveka pre 100 godina i šta je moderna visokotehnološka industrijska proizvodnja (naročito poluprovodnika i eletkronike) su dve potpuno različite stvari. Skoro svi proizvodi Apple-a izlaze iz glava ljudi koji sede u Kaliforniji, ali kada je Apple pokušao da vrati proizvodnju laptopova iz Kine u SAD odustali su jer između ostalog nije postojala američka firma koja je mogla dovoljno brzo, u dovoljnoj količini i dovoljno kvalitetno da isporuči neke specijalne šrafčiće za kućišta. O nekim komplikovanijim stvarima da ne govorimo.

Imam osećaj da masa ljudi danas misli da je svaka industrija kao softver, i da sve može uz kompjuter i par pametnih i posvećenih ljudi…ali proizvodnja fizičkih stvari je daleko drugačija.

Nego da mi savladamo proizvodnju hirurških i epidemiološkh maski npr. koje treba da imamo i dovoljno za svakodnevno funkcionisanje zdravstva u normalnim uslovima (nismo imali) kao i milione komada u rezervi kada izbije neka epidemija? Umesto da to uvozimo iz Kine? To je nešto što nam se isplati da proizvodimo kod kuće, lako ćemo da kupimo svakih 30 godina 10ak radara za vojsku.

AL

Sto se radara tice i asistiranja na „domacoj pameti“(koja je pride najvise van zemlje, na zalost), za pocetak bi mogli samo neke softverske izmene da radimo. Hajde prvo to, manite se te megalomanije „mi cemo sami“….mozemo onda kao SFRJ da napravimo nesto i da to nesto bude apsolutno djubre. U principu ako bi na SUV nekog buduceg aviona integrisali neko domace naourzanje, auuuu, puna kapa! To da mi proizvodimo, nema apsolutno nikakvog smisla. Remont i odrzavanje je vec nesto drugo.

Sto se vojske tice, trebamo sve svoje resurse da ulazemo u ono gde smo dobri i gde imamo znanje(artiljerija, pesadijsko naoruzanje, streljivo itd.) i u industrije koju su tek u povoju(BPL).

VI ne mozete ni da zamislite koliko smo mi daleko od ovakve radarske tehnologije. Verujte mi, nedostizno je.

Yo

@Andrija

Sve se slažem – izuzev te priče o šrafčićima…
Bila je to večera kod tadašnjeg USA predsednika Obame na kojoj je upitao pok. Stiva Džobsa šta Amerika treba da učini da se proizvodnja vrati u USA.
Navodno mu je Džobs odgovorio da ne može ništa jer su logističke i transportne mogućnosti Kine nedostižne.
Na kraju se ispostavilo i da su neke mreže razvučene između zgrada kako iscrpljeni i psihički razoreni kineski radnici ne bi poginuli u brojnim pokušajima samoubistva…

Ne

Hmm a secate se pre korone kako je drzavni vrh isao u Izrael i bilo prica o nabavci naoruzanja nadajmo se da su radari…

Odgovori
AL

Koliko ja znam, iz Izraela su nabavljani APFSDS projektili, ne PVO(na zalost)

B

Bilo je nekih spekulacija da se razmatra nabavka Trophy APS sistema za T-84AS1 modernizaciju. Ruska Arena-E je tri puta jeftinija varijanta, Afghanit je najnovija rec tehnologije tesko da je dostupan ne samo zbog cene.

St

Slovaci radare, Mađari rakete u vrednosti miljarde. Još ranije Romunija i Bugarsa mere isto tako u miljardama dolara. A nas pitaju šta če nam naoružanje, za koga se mi to spremamo.? Šta če vam S400, šta če vam panciri, šta če vam FK3 itd. Ja mislim kad jim ovi naši na sastancima slučajno to spomenu, da ovi prosto onako, ladni još jednom postave pitanje šta če nama to.

Odgovori
AL

“ Ja mislim kad jim ovi naši na sastancima slučajno to spomenu, da ovi prosto onako, ladni još jednom postave pitanje šta če nama to“

To je jedna od raznih neistina koje se plasiraju narodu.

An

Okolne zemlje obnavljaju svoje naoružanje, menjaju dobrim delu staru sovjetsku tehniku koja je modernizovana, prilagođena NATO standardima, i iz koje ceđena suva drenovina od 90tih. Alo ljudi, drugi deo 2020. je! I onda je čudno što Mađarska nabavi par američkih sistema PVO? Ne sprovodi se nikakvo sad mnogo obimno naoružavanje, menja se stara tehnika novom.

Yr

Bio bi pun pogodak stvarno ako je najavljena nabavka iz Izraela radarska tehnika. Još bi bolje i nerealnije bilo da se nabavlja PVO sistem Spyder uz integraciju naše RLN-IC rakete. To bi baš bilo odlično. Što se tiče VOJIN radara, ne bi bilo loše ni ići na nabavku američke tehnike. Sa njom znamo da radimo, nabaviti 5-7 dugometnih radara iz SAD a AN-TPS-70 u rezervu uz nabavku povećeg štoka rezervnih delova. Dobro i sa tehničke i sa političke strane.

Odgovori
St

Pa srbija je imala nekoliko projekata modernizacije…recimo girafa je bas lepo izgleda modernizovana za pasars…a to je domet domace industrije.
Lepo bi bilo nabaviti nesto ELM-2084 ..tako da se obezbedi i kontrabatirajuci radar za artiljeriju.
Voleo bi videti i nekoliko baterija spydera er za pvo..pored fk3…
I ne zaboraviti na spike…

Odgovori
ma

Zar se nije pricalo o kupovini od francuza radara GM200 ? sta je bilo sa tim ? niko vise ne prica o tome .

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor