[POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

3. dec 2021

14. po redu Novogodišnji kup u Muzeju vazduhoplovstva 11. i 12. decembra

29. nov 2021

Generalni Direktor Dassault Aviation za RTL o Rafalima koje je nabavila Hrvatska: u pitanju su avioni kakve ima i RV Francuske, moći će da se koriste bar 30 godina

26. nov 2021

[POSLEDNJA VEST] Hrvatska potpisala ugovor za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. nov 2021

Vlada Hrvatske objavila cenu Rafala: Eskadrila i prateća oprema koštaće 1,155 milijardi evra

25. nov 2021

[PARTNER 2021] VOJIN od nedavno sa najmodernijom opremom: Kako je domaćim snagama razvijen Sistem automatizacije centra Vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja – SA cVOJIN

24. nov 2021

[POSLEDNJA VEST] Eksplozija u proizvodnom postrojenju kompanije EDePro

23. nov 2021

[REPORTAŽA] Jedan dan sa nosiocima Ordena zasluga za narod: „Da prvi prenesemo vesti, kakve god da su“

23. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Intervju: Nenad Miloradović o aktivnostima Ministarstva odbrane na sajmu u Dubaiju

22. nov 2021

Rusija protivsatelitskim raketnim sistemom “Nudolj“ uspešno pogodila cilj u svemiru

19. nov 2021

Slovenija potpisala ugovor vredan 72 miliona evra za nabavku aviona C-27J Spartan

18. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Srbija sada može kupiti i modernije: Poleteo modernizovani protivpožarni helikopter Ka-32A11M

18. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Kompanija Green Power Turbine Systems prvi put izlaže u Dubaiju: Premijerno predstavili prvi srpski ramjet motor

17. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Direktor Ruskih Helikoptera potvrdio da Srbija pregovara o kupovini protivpožarnih helikopotera Ka-32

16. nov 2021

Još jedna rekonstrukcija epizode iz 1999. godine: PVO jedinice Vojske Jugoslavije protiv američkog aviona EA-6B Prowler

15. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Povratak putničke avijacije nakon Kovida kroz trocifrenu narudžbinu, srpske plave uniforme po sajmu u značajnijem broju i Ruski Vitezovi

15. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Vazduhoplovni spektakl u pustinji počinje danas: Srpske premijere, Rusi i nafta ponovo iznad 80

14. nov 2021

[REPORTAŽA] Šta je taj Dubai Expo 2020 i ima li ga smisla obići?

13. nov 2021

Da li je najavljen razvoj novog ruskog sistema PVO S-550?

13. nov 2021

Vojni budžet Srbije za 2022. godinu: 1,123 milijarde evra

11. nov 2021
Slovačka nabavlja 17 radara za 155 miliona evra
Izraelski višenamenski radarski sistem ELM-2084, mogući favorit Slovačke / Foto: IAI

Slovačka nabavlja 17 radara za 155 miliona evra

Novi i revidirani uslovi Ministarstva odbrane Republike Slovačke za hitnu nabavku 17 potpuno novih 3D radara (projektovanih za otkrivanje ciljeva i merenja sve tri koordinate: azimuta, udaljenosti i visine/elevacije) za potrebe slovačkih oružanih snaga (Ozbrojené sily Slovenskej Republiky, OS SR) zvanično su predstavljeni 24. jula.

Novi Zahtev za vladin predlog (Request for Government Proposal – RfGP) za obezbeđivanje Slovačkoj složene ponude za nabavku 6 radara srednjeg dometa, 5 radara malog dometa i 6 radara veoma malog dometa koji će zameniti postojeće 3D radare i koji bi slovačkoj odbrambenoj industriji na kraju omogućio učešće u procesu proizvodnje, isporuke i opravke novih radara, predao je predstavnicima vlada Francuske, Holandije, Izraela, Mađarske, Poljske, Španije, Italije, Turske, SAD i UK slovački državni sekretar za odbranu Marijan Majer.

– Radari su najveći problem slovačkih oružanih snaga. Radni vek većine naših radarskih sistema je istekao, za neke od njih već duže vreme – objasnio je ministar odbrane Jaroslav Nađ, napomenuvši da je Ministarstvo odbrane pokrenulo proces nabavke sa ciljem da se obezbedi maksimalna transparentnost čitavog međunarodnog “government-to-government“ nadmetanja.

Cilj nabavke je zamena radarskih sredstava Ratnog vazduhoplovstva oružanih snaga Republike Slovačke (Vzdušné Sily Ozbrojených Síl Slovenskej Republiky, VzS OS SR) kako bi taj vid OS SR bio sposoban da obezbedi neprekidan nadzor, kontrolu vazdušnog saobraćaja i stalnu sliku situacije u vazduhu iznad Slovačke u okviru integrisanog sistema vazduhoplovne i raketne odbrane NATO (NATINAMDS).

Nabavka čija su procenjena budžetska sredstva 155 miliona evra sa PDV-om, trebala di da do 2025. godine modernizuje radarsku mrežu oružanih snaga Slovačke koja deluje u okviru Brigade za upravljanje vazduhoplovnim operacijama Ratnog vazduhoplovstva čija je komanda u Zvolenu i koja trenutno raspolaže sa 6 mobilnih 3D radara P-37MSK (1RL139MSK [MSK – Modernizovani Slovački] sovjetski P-37 [NATO: Bar Lock-A] modernizovan na nivo 1L117) maksimalnog dometa 320 km za objekte koji lete na visinama 12 do 28 km. Ovi radari deluju sa vojnih položaja u mestima Michalovce, Veľká Ida, Ožďany, Močiar, Hlohovec i Mierovo.

Dodatna 4 mobilna osmatračka 2D radara RL-4AM Morad-L sa dometom od 200 km je u službi u mestima Ožďany, Veľká Ida, Hlohovec i Mierovo, a poslednje tri lokacije su takođe bile dom za ukupno tri radara za merenje visine PRV-17 (NATO: Odd Group) dometa 600 km za objekte koji lete na visinama do 30.480 metara. Slovačka vojska takođe koristi i jedan mobilni pasivni osmatrački sistem VERA-NG.

Dodatni vojni radari su takođe operativni i u Protivvazduhoplovnoj raketnoj brigadi sa komandom u Nitri koja je naoružana baterijom mobilnog raketnog sistema PVO velikog dometa S-300PMU (NATO: SA-10B Grumble), pet baterija naoružanih mobilnim raketnim sistemima PVO 2K12M2 Kub-M2 (NATO: SA-6 Gainful) i 72 komada lakih prenosivih raketnih sistema PVO 9K38 Igla (NATO: SA-18 Grouse). Ova brigada ima na stanju dva mobilna 3D radara ST-68MSK (NATO: Tin Shield) dometa 360 km koji su deo sistema S-300PMU i bazirani su u mestima Michalovce i Veľká Ida.

Od 15 radara koji se koriste, na 13 je već istekao radni vek koji je propisao njihov proizvođač dok bi dva radara ST-68MSK trebala da dostignu kraj radnog veka 2021. godine.

U sličnoj nabavci overenoj u decembru 2019. godine, Izrael i Češka potpisale su 125 miliona dolara vredan međuvladin ugovor za opremanje evropske države sa 8 naprednih visokopreciznih mobilnih radara srednjeg do velikog dometa ELM-2084 koje proizvodi podružnica kompanije Israel Aerospace Industries firma Elta Systems, koji mogu otkriti različite vrste ciljeva, uključujući bespilotne letelice. Sporazum o tehnologiji koja se koristi za izraelske sisteme PVO Iron Dome i David’s Sling kao i raketni sistem Barak uključuje češke kompanije, čiji će rad činiti oko 30 procenata vrednosti ugovora.

Istražujući češko rešenje, Ministatstvo odbrane Sliovačke je već iskazalo interesovanje za višenamenski AESA 3D radar ELM-2084 koji radi u S-opsegu sposobnog da istovremeno otkrije do 1100 različitih ciljeva na makismalnom dometu od 470 km u zadacima vazdušne odbrane i 100 km u otkrivanju pozicija neprijateljske artiljerije. Slovacima je takođe bio zanilmljiv i umanjeni mini ELM-2084 sa manjom veličinom antene i kraćim dometom od 150 km u otkrivanju ciljeva u vazduhu. Za zadatke otkrivanja ciljeva na veoma malim daljinama (Very Short Air Defence – VSHORAD), Slovačka je bacila oko na mobilni, laki taktički radar ELM-2026B sa elektronskim skeniranjem, instrumentalne daljine otkrivanja od 25 km i daljine otkrivanja borbenog aviona od 15 km.

Slovačka očekuje da će vlade kojima je predat Zahtev za predlog, predstaviti svoje ponude najkasnije do 30. septembra podnošenjem posebne ponude za svaku vrstu potrebnog radara.

Komentari

F

Да ли неко зна тачне податке,како ми стојимо са 3Д радарима и колико их имамо,било дугог,средњег и кратког домета?

Odgovori
M

i Mene zanima.
Osim 5 kom AN/TPS-70 , radara vezanih sistema Neva (mečka ) , radara vezanih za sistem Kub , šta jos VS ima ?
Zaboravih i žirafe ali to je 2D raadr .

g

I nene ovo zanima.
Pored AN/TPS-70 , radari za Neve, radari za Kub, Žirafe, šta još imamo?

D

S 600 Marconi, ako vec nisu izbaceni iz upotrebe…

A

U ovom članku od pre nešto više od godinu dana imate informacije o radarima u VS:

https://www.balkansec.net/post/srpski-pvo-dve-decenije-posle-na-korak-od-modernizacije-ili-ga%C5%A1enja

A

Elta je pravi partner. Steta sto nismo uzeli PVO od Izraela….

Odgovori
N

izrael bi trebao da bude strateski partner u opremanju RV PVO VS, ne verujem da ce se to desiti, iako su cene kako samih PVO sistema tako i radara konkurentne, a radari su za veliku vecinu konkurencije klasa star trek,

Odgovori
Y

Izraelska pvo se uopšte nije loše pokazala i pod možda najmasovnijim raketnim napadima ikada izvedenim – sa stotinama lansiranih raketa na Izrael.
Navodno su sistemi automatski proračunavali putanje leta raketa i selektovali opasne od onih koje bi se obrušavale na nenaseljena, pustinjska područja.
Prvi su pre nekoliko godina javno predstavili i lasersku pvo kratkog dometa – mada Rusi već opremaju svoju vojsku laserskim sistemima Peresvet.
I meni se izraelski koncept pvo čini prilagođenijim našim potrebama čak i u odnosu na ruske – Gvozdena kupola navodno ima lansere sa po 20 raketa dometa do 70 km i može odgovoriti masovnijim udarima, a reaguje 1 sec nakon ispaljivanja neprijateljske rakete/granate.
Izrael ima višeslojnu pvo po uzoru na Rusiju – Davidova praćka je uporediva sa S-400.
Sve su to napravili za prilično kratko vreme – u intenzivnoj saradnji sa Amerikancima – koji za takav pristup za svoje potrebe nisu nešto zainteresovani…
Gvozdena kupola je, možda, best buy kupovina za ciljeve u vazduhu do 70 km daljine…

Z

I mene bi zanimalo kako stojimo sa radarima.

Odgovori
P

T6 je pre X godina pisao i o nabavci AN/TPS koji su „dokupljeni “ iz Slovenije sa rezernim delovima i napravili su reportažu na sajmu PARTNER sa momcima sa Instituta Mihajlo Pupin. Svi mi volimo dobar radar. On čini „oči “ svakog odbrambenog protiv avionskog sistema i što je bolji to smo sigurniji. Ja bi voleo da T6 „iskopa“ (a to nije mnogo teško, samo ako to žele ) podatke o našoj modernizaciji Žirafe koja je predstavljena pre par dana. Jer nije da mi ne znamo da napravimo i dobru i kvalitetnu i pre svega „alatku“ koja je u skladu sa našim TT zahtevima, a pri tome jeftinu. Radarska tehnologija ubrzano raste i razvija se poslednjih godina (generalno prati razvoj kompletnog elektronskog sektora ) i postaje „mejn strim“ jer skorija budućnost se zamišlja kao vreme u kom automobili idu sami bez vozača, a tu glavnu ulogu igra baš „radarska branša “ uz razvoj Veštačke inteligencije. S tim u vezi ,drago mi je da se Slovačka (u 5 do 12 jer im resursi ističu vrlo brzo) odlučila za nabavku nove opreme. Mi smo te potrebe „premostili“ za sada (slično kao i u avijaciji sa Mig29 avionima) ,ali treba uložiti i promovisati nas razvoj koji je u toku i koji će nam smanjiti troškove i potrebe za nabavkama, ali treba i dobro razmisliti i kupiti sve što nam bude zatrebalo ,a što nismo u stanju sami da razvijemo. Posebno zato jer se „promet“ u „nebeskom saobraćaju “ iz godine u godinu ozbiljno povećava i tek će to postati izazovna grana kada dodje do ekspanzije civilnih dronova za dostavu (slično kao što kurirske službe danas čine ) . U takvim vremenima trebaće nam naj kvalitetnija zaštita i nadzor neba iznad nas .

Odgovori
Y

Kako bih voleo da razvijemo svoja sredstva za koja nam drugi traže ogromne pare i ko zna kakve ustupke – pa da im ponudimo na prodaju – onako nonšalantno.
Šuška se – kod Rusa – da su radari zapravo jezgro razvoja novih, elektromagnetnih pvo sredstava budućnosti – da detektuju i po potrebi gase/ometaju pretnje…
To bi izgleda bilo i jeftinije i efikasnije od postojećih.

A

@Yoda

I ja bi voleo, ali ideja da Srbija proizvodi sama 3D radare je na kratki, srednji, pa i duži rok – naučna fantastika.

Rusi se muče godinama da razviju i stave u upotrebu AESA radar, sa svom svojom industrijom, naučno-istraživačkim kompleksom, ljudstvom, parama i iskustvom, a mi da pravimo radare? Za to su potrebne decenije razvijanje industrije.

Y

@Andrija

Ono što ne možemo sami kvalitetno da napravimo – kupimo – ili se učipimo u neku kooperaciju pa zajedno razvijamo.
U suštini, sve je to proizašlo iz glave jednog našeg čoveka pre skoro 100 godina, a ima nagoveštaja i da ga je još tada napravio, ali su prevelike pare u zagađivanju i ratovanju…

A

@Yoda

Pošto trenutno ne možemo sami da napravimo ništa osim kućišta i kablova, domaći radar bi se sveo na sklapanje uređaja od stranih komponenti. I kao takav bio bi u startu inferioran proizvod od nečeg što već postoji. Kooperaciju…sa kim? Za zemlje koje već imaju svoju proizvodnju, mi nismo interesantni. Da smo neka ogromna država koja će kupiti hiljade radara, pa da nam izađu u susret. Ovako smo nebitni. Oni koji nemaju…pa oni su u istoj situaciji kao i mi.

To šta je izašlo iz glave jednog čoveka pre 100 godina i šta je moderna visokotehnološka industrijska proizvodnja (naročito poluprovodnika i eletkronike) su dve potpuno različite stvari. Skoro svi proizvodi Apple-a izlaze iz glava ljudi koji sede u Kaliforniji, ali kada je Apple pokušao da vrati proizvodnju laptopova iz Kine u SAD odustali su jer između ostalog nije postojala američka firma koja je mogla dovoljno brzo, u dovoljnoj količini i dovoljno kvalitetno da isporuči neke specijalne šrafčiće za kućišta. O nekim komplikovanijim stvarima da ne govorimo.

Imam osećaj da masa ljudi danas misli da je svaka industrija kao softver, i da sve može uz kompjuter i par pametnih i posvećenih ljudi…ali proizvodnja fizičkih stvari je daleko drugačija.

Nego da mi savladamo proizvodnju hirurških i epidemiološkh maski npr. koje treba da imamo i dovoljno za svakodnevno funkcionisanje zdravstva u normalnim uslovima (nismo imali) kao i milione komada u rezervi kada izbije neka epidemija? Umesto da to uvozimo iz Kine? To je nešto što nam se isplati da proizvodimo kod kuće, lako ćemo da kupimo svakih 30 godina 10ak radara za vojsku.

A

Sto se radara tice i asistiranja na „domacoj pameti“(koja je pride najvise van zemlje, na zalost), za pocetak bi mogli samo neke softverske izmene da radimo. Hajde prvo to, manite se te megalomanije „mi cemo sami“….mozemo onda kao SFRJ da napravimo nesto i da to nesto bude apsolutno djubre. U principu ako bi na SUV nekog buduceg aviona integrisali neko domace naourzanje, auuuu, puna kapa! To da mi proizvodimo, nema apsolutno nikakvog smisla. Remont i odrzavanje je vec nesto drugo.

Sto se vojske tice, trebamo sve svoje resurse da ulazemo u ono gde smo dobri i gde imamo znanje(artiljerija, pesadijsko naoruzanje, streljivo itd.) i u industrije koju su tek u povoju(BPL).

VI ne mozete ni da zamislite koliko smo mi daleko od ovakve radarske tehnologije. Verujte mi, nedostizno je.

Y

@Andrija

Sve se slažem – izuzev te priče o šrafčićima…
Bila je to večera kod tadašnjeg USA predsednika Obame na kojoj je upitao pok. Stiva Džobsa šta Amerika treba da učini da se proizvodnja vrati u USA.
Navodno mu je Džobs odgovorio da ne može ništa jer su logističke i transportne mogućnosti Kine nedostižne.
Na kraju se ispostavilo i da su neke mreže razvučene između zgrada kako iscrpljeni i psihički razoreni kineski radnici ne bi poginuli u brojnim pokušajima samoubistva…

N

Hmm a secate se pre korone kako je drzavni vrh isao u Izrael i bilo prica o nabavci naoruzanja nadajmo se da su radari…

Odgovori
A

Koliko ja znam, iz Izraela su nabavljani APFSDS projektili, ne PVO(na zalost)

B

Bilo je nekih spekulacija da se razmatra nabavka Trophy APS sistema za T-84AS1 modernizaciju. Ruska Arena-E je tri puta jeftinija varijanta, Afghanit je najnovija rec tehnologije tesko da je dostupan ne samo zbog cene.

S

Slovaci radare, Mađari rakete u vrednosti miljarde. Još ranije Romunija i Bugarsa mere isto tako u miljardama dolara. A nas pitaju šta če nam naoružanje, za koga se mi to spremamo.? Šta če vam S400, šta če vam panciri, šta če vam FK3 itd. Ja mislim kad jim ovi naši na sastancima slučajno to spomenu, da ovi prosto onako, ladni još jednom postave pitanje šta če nama to.

Odgovori
A

“ Ja mislim kad jim ovi naši na sastancima slučajno to spomenu, da ovi prosto onako, ladni još jednom postave pitanje šta če nama to“

To je jedna od raznih neistina koje se plasiraju narodu.

A

Okolne zemlje obnavljaju svoje naoružanje, menjaju dobrim delu staru sovjetsku tehniku koja je modernizovana, prilagođena NATO standardima, i iz koje ceđena suva drenovina od 90tih. Alo ljudi, drugi deo 2020. je! I onda je čudno što Mađarska nabavi par američkih sistema PVO? Ne sprovodi se nikakvo sad mnogo obimno naoružavanje, menja se stara tehnika novom.

Y

Bio bi pun pogodak stvarno ako je najavljena nabavka iz Izraela radarska tehnika. Još bi bolje i nerealnije bilo da se nabavlja PVO sistem Spyder uz integraciju naše RLN-IC rakete. To bi baš bilo odlično. Što se tiče VOJIN radara, ne bi bilo loše ni ići na nabavku američke tehnike. Sa njom znamo da radimo, nabaviti 5-7 dugometnih radara iz SAD a AN-TPS-70 u rezervu uz nabavku povećeg štoka rezervnih delova. Dobro i sa tehničke i sa političke strane.

Odgovori
S

Pa srbija je imala nekoliko projekata modernizacije…recimo girafa je bas lepo izgleda modernizovana za pasars…a to je domet domace industrije.
Lepo bi bilo nabaviti nesto ELM-2084 ..tako da se obezbedi i kontrabatirajuci radar za artiljeriju.
Voleo bi videti i nekoliko baterija spydera er za pvo..pored fk3…
I ne zaboraviti na spike…

Odgovori
m

Zar se nije pricalo o kupovini od francuza radara GM200 ? sta je bilo sa tim ? niko vise ne prica o tome .

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend