BEG airport status
Nemačka planira nabavku dodatnih EF-2000 ali i američkih Super Horneta Nemačka je do sada nabavila 143 EF-2000 a ima plan za nabavku još 90 / Foto: Wikimedia

Nemačka planira nabavku dodatnih EF-2000 ali i američkih Super Horneta

Vodeći nemački poslovni dnevni list Handelsblatt, preneo je krajem marta saopštenje Ministarstva odbrane Nemačke da će se za potrebe Ratnog vazduhoplovstva (Luftwaffe) najverovatnije nabaviti borbeni avioni EF-2000 i Super Hornet koji će nakon 2025. godine zameniti postojeću flotu borbenih aviona Tornado.

Kako se dalje navodi, Ministarka odbrane Annegret Kramp-Karrenbaue još uvek nije odobrila plan za nabavku 90 EF-2000 i 45 F/A-18 Super Hornet a podseća se i da je njena prethodnica Ursula von der Leyen bila suzila izbor novog višenamenskog borbenog aviona na ova dva tipa (tom prilikom je iz trke eliminisan F-35 koji je navodno prethodno bio favorit).

Već mesecima se u javnosti postavlja pitanje da li će se nabaviti samo EF-2000 ili Super Hornet ali se smatra da bi se američki avion nabavio zbog zamene primeraka aviona Tornado koji mogu da nose nuklearno naoružanje (u pitanju su američke bombe B61). Ipak napomenuto je da Super Hornet još uvek ne može da nosi nuklearne bombe i da proces sertifikacije tipa u SAD tek sledi na čemu bi se moralo raditi ubrzano na šta su u Boingu već izrazili spremnost.

Osim zamene Tornada koji sada mogu da nose nuklearno naoružanje, potrebno je zameniti i verziju za protivelektronbsku borbu Tornado ECR. SAD odmah mogu ponuditi EA-18G “Growler“, smatra se da bi se nabavilo 15 ovakvih aviona (uz još 30 F/A-18E i F Super Hornet) a iz Lufwaffe podržavaju ovakav plan. Takođe mnogi stručnjaci smatraju da Erbas neće i ne može brzo završiti razvoj verzije EF-2000 koja bi imala istu namenu. Sa druge strane pristalice nabavke samo EF-2000 navode da Ujedinjeno Kraljevstvo ionako već planira da ovom avionu omogući da se upotrebljava i za protivelektronska dejstva.

EF-2000 i F/A-18E i F su trenutno konkurenti na tenderima za nabavku višenamenskih borbenih aviona koji traju u Švajcarskoj i Finskoj / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Nabavka dodatnih EF-2000 ima jaku političku podršku a iz Erbasa su poručili da Eurofighter ima sve sposobnosti da zameni Tornada, da je dalji razvoj ovog programa od vitalnog značaja za nemačku industriju i da bi se avion takođe mogao osposobiti i sertifikovati da nosi nuklearno naoružanje. U industrijskim krugovima napominju da nabavka američkih aviona nije dobro rešenje, kako za Erbas tako i za oružane snage.

Erbas će možda dobiti narudžbinu od 90 EF-2000 ali će skoro polovina tih aviona u projektu pod nazivom Project Quadriga ustvari zameniti primerke iz prve tranše (Tranche 1) koji će biti povučeni iz upotrebe. Uvođenje u naoružanje Super Horneta zahtevaće velike troškove prilagođavanja infrastrukture za relativno mali broj aviona, izgradnju hangara kao i troškove obuke osoblja. Neke procene govore o tome da bi nabavkom američkih letelica, nemačka industrija izgubila oko četiri milijarde dolara a taj novac bi mogao biti uložen u dalji razvoj EF-2000 kao i u budući program evropskog borbenog aviona 6. generacije FCAS.

U Erbasu takođe vide i veliki rizik za izvoz EF-2000 jer ako bi Nemačka nabavila i Super Hornet onda bi to bio loš signal za potencijalne kupce. EF-2000 i F/A-18E i F su trenutno konkurenti na tenderima za nabavku višenamenskih borbenih aviona koji traju u Švajcarskoj i Finskoj a nove borbene avione razmatra i Španija koja je već korisnik evropskog aviona.

Poslednji od 143 naručena EF-2000 među kojima je 113 jednoseda i 30 dvoseda, isporučen je Nemačkoj 17. decembra prošle godine. Od toga su 32 aviona bili Trache 1, 79 Tranche 2 i 30 Tranche 3A. Od 38 aviona Trache 3B se bilo odustalo. Dva aviona jednoseda izgubljena su u udesu koji se dogodio 24. juna usled njihovog sudara a tom prilikom je jedan pilot poginuo. Osim EF-2000 Luftwaffe od drugih borbenih aviona koristi i 85 Tornada IDS i ECR.

Komentari

А

Неће Ф35 али морају малко да намире Амере па се узима Ф18 уз Тајфуне.

Odgovori
A

@Apok
Bukvalno ko da nisi pročitao tekst? Ovde nema priče o namirivanju SAD, već o pitanju letelice koja treba da nosi nuklearne bombe B61. EF trenutno nema ni sposobnost ni sertifikat potreban da bi nosio B61, uz celu komplikaciju priče oko dobijanja tog sertifikata. Za F-18E/F je već planiran taj sertifikat, te je najlogičnija stvar za RV Nemačke da nabavi F-18E/F za tu namenu.

N

Šta se to dešava sa tim EF2000 čim svi izbacuju Tranche1 nakon nepunih 15 godina upotrebe. Mislim da je kupovina američkih ili francuskih aviona još od 60ih najbolji izbor.

Odgovori
A

@Nikola
EF2000 Tranše 1 su avioni isključivo opremljeni za lovačke misije, bez mogućnosti dalje modernizacije na nivo Tranše 2 ili 3. Kupovina bilo kog aviona od bilo kog proizvođača iz bilo koje zemlje je uvek kompromis potreba RV, sposobnosti aviona i mogućnosti države, a ne takmičenje u tome čiji je bolji.

r

Nikola pa gde Nemci da kupe avion od Francuza pa to bi bilo kao kada bi rekli da je Reno bolji od Mercedesa Nemci su u programu Eurofighter i kupiti avion kao sto je Rafal ili Gripen bi bio samar tom programu ovako obnavljas tehniku i odrzavas odnose sa Amerikom ili sto bi mi rekli i vuk sit i ovce na broju a gledaj malo i istoriju lovacke i lovacko bombarderske komponente kod Nemaca sve sto su imali kupovali su kod Amerikanaca ( do pojave Tornada)pa cak i kada to i nije valjalo i kada su imali udese !!!

A

U medjuvremenu Rafal vec ima AESA radar(sto jos uvek EF nema), ima integrisano nuklearno naoruzanje, do duse ne americko(sto F/A-18 nema) i spreman je za sve zadatke.
Mozda je ipak bilo bolje da su zadrzali Francuze u tom projektu.

Odgovori
D

To bi svakako Srbija trebalo da uzme (mislim na Rafal), ako ima pameti u nas.

A

@Dejan
Kad bi bilo para, bilo bi i Rafala. Budućnost RV Srbije su jeftini laki jednomotorni lovci, poput Gripena ili JF-17.

M

Rafal – jeste stvar ukusa, al je i lepsi i pametniji :-)

A

@Aleksa Radojcic
Da i da
@Milos77
Meni Mirage-2000 lepsi od oba(EF i Rafal). Rafal je svakako jako ozbiljna masina. Ima jedino tu manu Detla krila, veliki indukovani otpor, ali nista sto kanardi i FBW ne mogu ispeglati. Ozbiljne pod-sisteme, sisteme naoruzanja, softver i tradicionalno najbolji autopilot na trzistu. Stvarno opaka masina. Nemam uopste poverenja u EF, a jos manje u Nemce.

M

Od svih deltaša Rafal mi je ubedljivo broj jedan najviše zbog pretopa linija trupa knosa krila. Fantastično uradjeno u poredjenju sa ostalima. Samo ruski Flankeri i MiG-29 moga da budu u toj klasi ne računajući veće avione tipa B1B Tu-160.
Ni kineski J-10C varijanta mi nije loš. Najlepši avion napravljen u Aziji do sada iako mu je krilo i trup malo old school. Miraž2000 jeste lep al je 4000 bio lepši.
Takodje kad god vidim Rafala, vidim i YU-Supersonic 😁

B

@Dejan,

Al’ samo pod uslovom da budu opremljeni i tim nuklearkama… 🤣🤣😄😂

z

Marcel Dessault je sam napustio zajednicki projekat jer je Francuskoj bio potreban nov avion, pre svega zbog novog nosaca aviona, prvi primerci Rafala su i bili mor-naricki, ostali su se sa EF2000 bas usrecili

I

Njemacko Vojno Zrakoplovstvo je htjelo naruciti F-15 zrakoplove, koje Americki Kongres nece da odobri( najvise zbog prodaje F-35), tako da je F-18 SH jedino preostala opcija, Rafael je u osnovi slican zrakoplovu EF2000 (ovaj tip zrakoplova ce imati AESA CAPTOR-E radar)

N

@Ikar
Odakle ti to?
Osim veceg dometa, F-15 ne moze nista bolje od Typhoon-a.
Nijemcima treba zamjena za Tornado i F-18 je za to idealan.

D

Još samo da reše pitanje kadra, mašine nisu problem.

Odgovori
B

Kad vec uzimaju americke avione, kao zamenu za Tornado, koji je sluzio uglavnom za ciljeve na zemlji, zar nije bolje da uzmu F15, nego F18?

Odgovori
M

@Branko
F-15 je mnogo skuplji avion. Katar je platio 12 milijardi dolara 36 novih F-15 is sve sto ide uz to kad se prvi put kupuje. To izadje 333 Miliona $ po komadu!
Ne treba im takva zver i trosak pored EF2000 projekta. Sto se mene tice ne treba im ni F-18 al to je vec biznis. Toliki biznis da su im verovatno namerno izodugovlacili certifikaciju za nuklearna dejstva EF2000 toliko da se o pazaru F-18 ozbiljno price.

B

Toliko para za jedan avion sa naoruzanjem, opremom i obukom je prosto neverovatno, i to za 36 komada. Da je F22 kojim slucajem u prodaji, cena u manjim serijama mogla bi onda da bude i blizu milijarde. A sve to je skroz nerealno, mislim 330 miliona za mali lovacki avion, pa tu je cista zarada sigurno preko 80%.

E

Njemci ako uzimaju F/A-18E/F, uzimaju ih zbog dva razloga:
1. Treba im avion kojim će ispuniti zadatak nošenja standardnog NATO nuklearnog naoružanja
2. Moraju zamjeniti i ECR varijante Tornada, a EA-18G Growler, EW varijanta F/A-18E/F, je najbolje što postoji u klasi i trenutno se nudi.

M

@Ed
1. Dakle prinudjeni su da kupe F-18E\F da bi mogli da nose jednu B61 bombu!
2. Kupovanje F-18G samo za elektronsko ratovanje nema po meni nikakvog smisla jer mogu da naprave isto sa EF2000. To zašto nisu do sada je pravo pitanje. 20 godina je već u upotrebi i zbog ta dva razloga su „prinudjeni“ da pazare od Lokida 🙂

EF2000 je očigledno užasno zaostala platvorma za NATO kompatibilnost po gote navedenim tačkama 1 i 2.
Pitam se ko je tome doprineo. Mozgova i tehnologije sigutno ne fali.

A

@Milos77
Zapravo mozda i fali mozgova i tehnologije, elem Nemacka, Velika Britanija, Spanija i Italija decenijama nisu napravile samostalno moderan lovacki avion poslednje generacije(neke nikad, a neke cak od drugog svetskog rata), izgubili su prosto kontinuitet. Sam projekat koji su zapoceli i zahtevi koje su postavili, su bili tehnoloski isuvise kompleksni da bi ga kvalitetno zavrsili na vreme i u odgovaracujim finansijskim okvirima(slicno kao mi i nas nerealni NA). Zato se cela stvar oteze godinama, a EF jos uvek nema AESA radar, ni operativnost kakva se ocekuje, o modularnosti ni govora(beskorisna transa 1), a kosta nenormalno mnogo!

Nije isto kada imate jednu drzavu, sa svim resursima, kontinuitetom, tehnologijom i znanjem na jednom mestu, koja upravlja projektom prema samo svojim potrebama, a kasnije eventualno taj projekat pod-sistemima prilagodi inostranom kupcu(npr. Francuska, SAD, Rusija) i kada imate vise drzava, koje pokusavaju izbalansirati sta im treba za svoje razlicite oruzane snage, filozofije i doktrine, a nemaju iskustvo u proizvodnji toga sto su zamislili, na stranu Harrier, Tornado i ostalo.

M

@AL41F1
Da ali imali su iskustvo sa istim rabotama sa Tornadom, zar ne! Isto iskustvo adaptiranja za različite uloge uključujući konverziju u čistog lovca presretača (možda ludost al se meni svidjao) i verziju nisača te iste hebene B61 nuklearne bombe.
Da li je koguće da su se ugusili već u drugoj rundi sa Eurofajterom? Da li je moguće da su smi krivi za neuspeh Eurofajtera da nosi nuklearnu bombu? mogli su kupiti AESA radare fo sada kao saveznici ako stvatno nisu moglinda gabrazviju ubsto ne verujem. Pre bi rekao da su Ameri krivi za to, jer im se taj koncept „euro aviona“ ne dopada iz finansijskih razloga. U današnjem svetu to je čista konkurencija medju saveznicima. Prosto i jednostavno to im ne ide u računicu a moćni su dovoljno tehnološki i ekonomski da pomrsi konce u svoju korist.
Tornado im je prosao al su kauboji kao vodje NATO odlucili da uspore taj trend u drugoj rundi, i to je sad vidljivo sve vise.
Rafal je uspeo daleko brze i dalje kao proizvod baš zbog kako si i sam naveo, solo program bez komplikacija i razlicitih vanjskih uticaja, na koje utiču neki jos dalji.

A

@Milos77
Ralika u tome sto Francuska moze i proizvodi vazduhoplovno naoruzanje kao i sve podsisteme i sisteme naoruzanja, sisteme upravljanja, bukvalno od FBW, preko radara do nisanskih kontejnera i materijala potpuno samostalno bez prekida! To je sve zbog institiranja De Gola i kasnije Francuske administracije na samostalnosti. Milijarde su ulozili i to se vidi.

Problem je sto zemlje koje su ostale u EF projektu to nisu mogle ili bar jako dugo nisu radile samostalno, a pred sebe su stavile ogromne tehnicke zahteve, velike kao planina!

Da se ogradim, cisto da ne bude da smatram EF i sve njegove aspekte „losim“. On ima fenomenalne motore, FBW je ocigledno vrlo narpedan, ima OLS sto je super, ali ocigledno je sve to preskupo za proizvodnju, uz to mu fale neki kljucni aspekti, tako da finalni proizvod kosta mnogo, a nudi malo. Po meni bi projekat u rangu Gripena imao mnogo vise smisla, gde imate laganog jednomotorca, sa odlicnim pod-sistemima. E sad zamislite, kada bi iza jednostavnijeg lovca stala grupa zemalja iz EF projekta, umesto Svedske. Verovatno bi prodali 1500 do sada i pojedinacna cena(fly-off bez pretece opreme), ne bi prelazila 50mil po avionu. Dodatno, imali bi sansu na tenderima. Ovako dodjete na tender u Srbiju, Bugarsku, Madjarsku i nudite avion koji kosta 120 miliona „suv“. Pa ko ce to da kupi?

Kupuju zemlje ucesnice(mimo arapa), jer te pare idu u njihove fabrike i za njihove radnike, pa deo troskova se vrati i to ima smisla. Ni za koga drugog nema.

P

Taman sam juče YT klipu zakačio neku analizu povodom ove teme.
Odmah kopaj…
Prvo T6 (reko da nisam propustio tekst).
Potom wikipedia, stvarno u tabeli kod Panavia Tornado (sa potencijalom za nuklearni arsenal) piše planira zamena sa 30 Boeing F/A-18F Super Hornets. Ima i dodatni link na fusnoti…
Jutros se obradovah, evo teme na pouzdanom mestu; )

Nego, buni me jedna stvar – otkud Nemcima nuklerne bombe?
Ili ako ih trenutno nemaju, šta će im avioni sa sposobnošću nošenja istih?
Jesu se nemački naučnici naradili razvijajući iste, ali nisu završile u njihovim rukama.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Nuklearne_sile#/media/Datoteka:Nuclear_weapon_programs_worldwide.svg

Odgovori
Ž

У Немачкој се налазе америчке нуклеарне бомбе Б61 као и у Белгији, Холандији, Италији и Турској.

P

Hvala gospodine Bankoviću.
Krajnje zanimljivi podaci (meni barem).
Ovo je nešto što bih više očekivao u hladnoratovskoj eri, pre pada Berlinskog zida.
Ali opet, ne bih očekivao u toliko zemalja… možda u Nemačkoj.
Sa druge strane, ako Amerikanci čuvaju ključeve za upotrebu istih onda je cela priča bezbedonosno zaokružena i eventualna zloupotreba svedena na minimum.
Svako dobro!

D

Meni nista nije jasno! Odakle im pare da kupuju avione? Pa pre dve godine izvestaj parlamentu je glasio:
„Daleko od toga da se poboljšao, kapacitet aktivnosti oružanih snaga se pogoršao“, rekao je u izveštaju izvestilac nemačkog parlamenta za vojsku Hans-Peter Bartels.
Tamo je dalje pisalo da su sve podmornice (6 komada) izvucene na kopno zbog tehnickih nedostataka, a da je bilo i perioda kada im ni jedan jedini (od 14) transportnih A400M nisu bili u letnom stanju.
U isto vreme Spigl je pisao da iamju 128 EF2000 ali da je samo 10-ak sposobno za ozbiljne akcije iz tehnickih razloga jer veliki broj aviona ima problem sa sistemom za hladjenje, kao i da imaju problema sa raketama V-V.
I sad oni odjednom imaju toliko para da kupuju Hornete i nove Tajfune a nisu imali ni stare da odrzavaju?!?!?!

Odgovori
A

Cu Nemcima odakle para. Digli su izdvajanja za vojsku za 5 milijardi i dici ce jos u narednim godinama da se bar priblize NATO standardu od 2.5%. Nije problem u tome da nisu mogli, nego nisu hteli. Sada se to polako menja(sto ce mozda nama stvarati probleme)

D

@AL-41F1
Podigli su budzet i sada su nagurali na nekih 47 milijardi. Dakle to je sasvim jasna cinjenica ali je sasvim jasno i da je 2% Nemackog BDP-a citavih 70 milijardi i pride jos koji evro preko! E sad, na osnovu ovoga, ima samo dva zakljucka
Prvi je da Svabe, sa ranijim budzetom, nisu imali dovoljno para da odrzavaju tehniku koju poseduju. To da nisu hteli da je odrzavaju ne pije vodu! Da nisu hteli da odrzavaju ne bi ni izlazio izvestaj i ne bi kupovali nove Tajfune u isto vreme (transa 3).
Druga je da se Nemacka preselila na Balkan i da tamo sad vaze neka nasa pravila gde se krade i levom i desnom.
Posto nisam primetio da su nam sada Nemci susedi ostaje mi samo zakljucak da im vojni budzet nije bio dovoljan za njihove potrebe ali da oni ove avione MORAJU da kupe!
Na kraju krajeva Nemacka je ozbiljna drzava, koja je shvatila da je bolje da naprave fabriku i zaposle ljude pa ce ta fabrika da kupi avion, nego da kupe prvo avion a sta ce posle sa njim koga briga bitno da je tu

A

@Dejanera
Ne vidi se entuzijazam i politicka volja za unapredjenjem oruzanih snaga u Nemackoj. Oni to kao da na silu odrzavaju, otuda i lose odrzavanje. Mozda se to promeni u buducnosti.

Nisam cesljao budzet, ali ovako „napamet“ vam mogu reci da, pre nego sto zamislite koliko bi moglo otici na nabavke, trebate obratiti paznju koliko novca realno ode na plate, osiguranje, penziono, objekte, angazovanje pod izvodjaca, usluge itd….U Rusiji npr. ogroman procenat vojnog budzeta ode na nabavke, modernizaciju i vojska manje-vise sama-sebe iz drzavnih firmi snabdeva u potpunosti sa komparativno mnogo manjim izdvajanjima i operativniim troskovima, ali i ljudi rade za mnogo manje novca u losijim uslovima(ne kazem da je njihova vojska „losa“, sta vise mislim da je najbolja na svetu za ono sto im treba)

To sto nam Nemacka nije „sused“ ne znaci da nam ne pravi ogromne probleme, a u buducnosti vise novca za oruzane snage, znaci i vise novca za obavestajnu sluzbu i vece glavobolje za nas. Mozda i upustanje u neke smelije eksurzije, videcemo….Zato sto pre moramo obnoviti saveznistvo sa Francuzima kako znamo i umemo.

D

Kupimo 3 Growler-a, zezamo (elektronski) region :3

Odgovori
S

Ali te nuklearne bombe su ipak americke. Kako Nemci nosaju americke nuklearne bombe? Onda je i Belgija nuklearna sila. Nesto nema smisla u ovoj nabavci a posebno podatak da F 18 nije sertifikovan za ove bombe ali bice. Pa tako moze onda i neki drugi avion, ako je Tornado bio sertifikovan. Ipak je u pitanju reklo bi se namirivanje tj vadjenje Boinga iz problema.

Odgovori
D

Bombe su americke i pitanje je da li su ih Nemci, Holandjani ili Turci ocima videli.
Ali ako bi dosli do situacije da je treci svetski i nuklearni rat neizbezan kao da je bitno da li bi avioni/piloti sa nuklearnim oruzjem bili americki, nemacki ili belgijski.
Do tad cisto sumnjam da su spomenuti nosali americke bombe. Sve je to pod kontrolom Amerikanaca, nisu bas ni Amerikanci veverice da o sudbini Amerike pa i citavog sveta odlucuju tamo neki Holandjani, Belgijanci, Nemci ili Turci.
Nemacki Bundestag je pre 10. godina trazio da se krene u pregovore sa Amerikancima oko izmestanja americkih nuklearnih bombi iz Nemacke, Amerikanci su jednostavno ignorisali Nemce i stavili im do znanja ko je gazda.

M

@Drina
Interesantno,
Bas se mislim sto ne izbace B61iz upotrebe i time rese bar dva problema. Medjutim…
Ko zna, mozda jednog dana i uspeju da se izvuku. Siguran sam da bi sadasnja vlada Poljske rado preuzela taj arsenal da se dokaze.

A

Vidim ima nekih nedoumica. Nemacka ima ugovornu obavezu u okviru NATO-a tj. sa SAD da, u koliko doce do toga, izvrsava zadatke sa tim naoruzanjem. Bombe su americke, a „obavezu“ imaju Nemci, odatle i trazena sposobnost. Mada, ako mene pitate, cela stvar je glupa jako, ko jos koristi klasicne bombe za nukearni napad?

Trebaju kao Francuzi, VZ raketa srednjeg dometa(500km) i kraj, to i sluzi necemu.

D

@Miloš77

Ne da ne razmisljaju o izbacivanju B61 iz upotrebe nego planiraju, ako vec nisu, da ih modernizuju.
Sto napisa AL-41F1, ko bi jos koristio klasicne nuklearne bombe za napad, logicnije bi bilo da ih zamene raktama v-z i to je to.
Ali ko zna kakve se sve tu igrice igraju izmedju velikih sila.

M

>> Mada, ako mene pitate, cela stvar je glupa jako, ko jos koristi klasicne bombe za nukearni napad?

To je recidiv hladnog rata i NATO dogovor koji omogucava kvazi nuklearnu zastitu clanica NATO pakta koji ne poseduju nuklearno oruzije kroz americko i takodje im omogucava da budu uukljuceni u planove i dogovore u vezi s tim. Ameri daju bombe dok su evropske clanice involvirane u taj deal duzne da omoguce njihovu „isporuku“. Donekle je to kao onaj deal koji USA ima sa UK, samo suprotno. UK ima spostveno nuklearno naoruzanje ali su rakete nosaci americki. Doduse UK mozda ima suvereno pravo da ih upotrebi kada hoce dok evropske zemlje u ovom dogovoru nemaju, USA 100% kontrolisu svoje bombe po Evropi. U Nemackoj bi se jedan dobar deo onih koje se pita resio toga djubreta najradije ali tesko je promeniti nesto sto postoji 60-70 godina. Takav bi akt verovatno bio u USA vidjen kao pordivanje NATO-a itd…

E

Sposobnost nošenja standardnih nuklearnih bombi je jedna od uloga koju su preuzeli unutar saveza.
F/A-18 u varijantama A/B/C/D je certificiran za nošenje B61 nuklearne bombe, ali nije novija varijanta E/F koja je u procesu da bude certificirana.
http://www.designation-systems.net/usmilav/nuke.html

A

@Drina
Mislim da ipak Amerikanci ne zele Nemcima(niti bilo kome) da povere nuklearne balisticke ili krstarece rakete, jer bi verovatno obavestajnim putem neki drugi igraci se dokopali do guidance sistema(ne bi bilo prvi put), procedura itd. Ovako im daju bombe, kao imaju nukearni arsenal, a zapravo neupotrebljiv.

M

@Drina
Za modernizaciju bombe nemaju izbora. Vreme je za to došlo. Po svemu sudeći to je jedan od faktora odlaganja svega od sertifikacije Eurofajtera do Growlera. Mogu oni sertifikovati na stariju verziju, ali to naravno nema smisla jer izlazi iz upotrebe. Za modernizaciju definitivno treba i generalni remont za produženje roka upotrebe.

Sve im to ne treba kao što se svi ovde slažemo jer ta bomba nikada neće postati raketa sa dovoljnim dometom da stigne do cilja.

Ne razumem potrebu za F-18 ni E\F ni G za Nemačko RV. Sve mi to liči na američku igru čerupanja drugih.

M

Evo prva modernizovana B61-12 je izašla iz fabrike tek prošlog meseca ako je sve išlo po planu. U razvoju je dobar deo prošle decenije.
https://www.energy.gov/sites/prod/files/2018/12/f58/B61-12%20LEP%20factsheet.pdf

M

>> Ko zna, mozda jednog dana i uspeju da se izvuku. Siguran sam da bi sadasnja vlada Poljske rado preuzela taj arsenal da se dokaze.

Tesko, to je vise politicka stvar i Nemce tih 20 prasnjavih, danas potpuno obsoletnih bombi u nekom magacinu ne zanimaju bas mnogo. Njima su mnogo veci trn u oku akcije americkih dronova iz baze Ramstein. Nabavke F-18 sto se tice tu ce se izvagati sta se vise isplati, nepotrebna konfrontacija sa SAD, ekonomski interesi… Nemacka se tendenciozno trudi da izaziva sto manje talasanja da bi je drugi sto manje smarali. U tom kontekstu izvesno je da ce izbor pasti na maksimalno odlaganje odluke uz zadrzavanje sadasnjeg stanja: bombe ostaju a nabavice se najmanja moguca kolicina F-18 i najveca moguca EF. To je tipicno solomonsko resenje ala Merkel. Doduse, jedan autor na FAZ online tvrdi da ova vlada o tome nece odlucivati a FAZ je ipak ozbiljniji medij od Handelsblatt-a…

h

@AL-41F1

neupotrebljiv? ako misliš da je lakše zaustaviti lovca naoružanog nuklearnom bombom od ICBM, imsš ozbiljan problem

D

@harris

Naravno da je lakse zaustaviti lovac naoruzan ne samo nuk. bombama vec i raketama nego ICBM. Interkontinentalne ako ne skinu u pocetnoj fazi leta niko ziv ne moze da garantuje da ce ih skinuti u zavrsnoj fazi leta.
Smesno je i porediti presretanje letelica i raketa lansiranih sa aviona i presretanje interkontinentalnih raketa, razlika nebo i zemlja.

A

@Mayer
Uz ociglednu cinjenicu da je Nemacka tehnoloska i politicko-ekonomska super sila svetskih i istorijskih razmera, ipak i dalje se vide posledice drugog svetskog rata. Dobru ste konstataciju naveli, paze da nikoga ne naljute ili ako vec moraju, da bude bar u najmanjoj meri. Imajuci to u vidu, oseti se ta njihova zelja da jednog dana oforme „evropsku vojsku“(ozbiljnu, ne ovo), rese se NATO-a….No, ne mogu da ne pomislim, kud nisu zadrzali Francuze u EF projektu. Imali bi mnogo kompletniji avion.
@harris
Naravno da je neuporedivo lakse. Ni jedna drzava na svetu(ukljucujuci i SAD) se ne moze odbraniti od salva ICBM koje moze jedna jedina podmornica da isporuci, kamoli ceo arsenal balistickih raketa jedne nuklearne sile, dok sisteme koji mogu da obore visenamenski avion poseduje skoro svaka drzava u Evropi.
Te bombe su vise „reda radi“ tu, nego sto iko ozbiljan racuna na njih.

M

@harris
Možda mislite da ako avion kao F-18 ili Tornado nosi nuklearbu bombu i leti prema istoku recimo pa ga je teško oboriti jer zbog svoje uloge ima izuzetno snažnu pratnju lovaca presretača, onda ste zaboravili na rakete PVO. S400 ne pita dal imas pratnju ili nemas. Zaleti se na sve sto radar vidi i identifikuje za obaranje, a takve klasične avione pa jos nakrkane bombama vidi na stotine kilometara pre nego sto isti dodju do cilja da izruče bombu.
Drugim rečima ne razumem vaš komentar.

M

@AL-41F1

Nemacka je porazom u velikom ratu uterana u pax americana, dok je sudbina Francuske ili UK bila da su u istu usli kao dobrovoljno, ali u stvari nisu imali izbora ili bolje reci alternative. Americki mir od 1945 je direktna posledica ponasanja evropskih imperijalnih sila pre toga.

>> oseti se ta njihova zelja da jednog dana oforme „evropsku vojsku“(ozbiljnu, ne ovo), rese se NATO-a…

Nisam siguran, dok bi ja tako nesto apsolutno pozdravio, to u Nemackoj niko oficijelno ne zagovara. U zap. Nemackoj je stanovnistvo prilicno euroatlantski nastrojeno. Recimo covek za koga ja ponekad nesto radim, on je odrastao pored UK vojne baze, njegova secanja na engleske vojnike su da su za decu iz kraja organozovali igranke sa rock muzikom itd., dakle veoma pozitivno, soft power sto se kaze. Oko velikih americkih vojnih baza stanovnistvo bi diglo ustanak da vlada krene sa bilo kakvim koracima u cilju njihovog zatvaranja. Dosta je tu ekonomskih interesa, dosta je amera ostalo u nemackoj pod stare dane itd. Mislim da na zalost nije realna emancipacija EU od USA, bar ne za nasih zivota a kako stvari stoje ni posle, jendostavno nemamo mi u Evropi elitu koja bi se time bavila, cela danasnja evropska elita su likovi koji su bar neki post doc, phd ili master uradili negde u UK ili USA. U EU administraciji uhlebljenje dobijaju isluzeni politicari koje u maticnim zemljama vise niko ne zeli da bira. Tako imate bizarne situacije da u patuljastoj Austriji neki mediokritet ne moze da nastavi politicku karijeru ali u Briselu moze da bude komesar za nesto.

A

@Mayer
Pa pominjala je Merkelova „evropsku vojsku“ u par navrata. Neki visoki funkcioneri Austrije su isto pominjali. Nisam rekao da je to realno, niti u sirem smislu cak i „dobro“ po nas(Nemci su gori od Amerikanaca u politickom odnosu prema nama, na zalost, tako je), ali postoji kao ideja, no mislim da ste u pravu.
Ovako kako je, ce verovatno ostati jos dugo.

Problem je sto jedini koji imaju tehnickih kapaciteta i znanja za tu Evropsku vojsku su Francuzi, na koje se Nemacka nece nikada osloniti.

Ž

Miloš77

“Ne razumem potrebu za F-18 ni E\F ni G za Nemačko RV. Sve mi to liči na američku igru čerupanja drugih.“

Зашто би једна озбиљна држава каква је Немачка имала само један тип борбеног авиона, тј. ЕФ-2000? Шта се дешава када цела флота мора бити приземљена због неког удеса или могућих пронађених дефеката током коришћења?

Озбиљније државе би требале имати бар два типа а у тексту је напоменуто да је струка у Немачкој за то да се набави Супер Хорнет и његова верзија за противелектронску борбу.

И да подсетим да Немачка данас има 141 ЕФ-2000 и 85 Торнада, ако набаве најављено имаће 199 ЕФ-2000 (од којих добар део напреднијих него што су данас) и 45 Супер Хорнер/Граулер.

M

@Živojin
Shvatam vaš rezon ali se ipak ne slažem.
Shvatam da su ozbiljna razvijena zemlja i da donekle ima smisla da kupe „drugi“ avion od svojih partnera i saveznika. Ali ne shvatam u ovom slucaju jer je jedina uloga ovog pazara F-18 elektronska borba i nuklearna B62-12 bomba.
To su dva aspekta koja bi jedan poveći deltaš kao Eurofajter trebao da ima kao sposobnost.
Takodje ne vidim čemu žurba. Ionako F-18 nije spreman za B61 bombu. Mogli bi do tada i EF2000 osposobiti, ili koju godinu kasnije. Tornado ne ide sutra u penziju.

Inače Superhornet mi je jedan od omiljenih američkih aviona i da se ne radi o Eurofajteru koji je Nemačka proizvela ne bih ni reči rekao za taj pazar.

Na strani sam logike da bi ubrzan razvoj varijante za protivelektronska dejstva bio izuzetno važan kao izvozna opcija EF2000, pa i za program aviona 6hte generacije. Malo kasni, ali bolje ikad nego nikad. Ako se Growler pazari, tek će da se oduži, a moze i da bude nikad.

Pozdrav svima 🍻

M

Zaboravih da podsetim i već pomenutu cenu pazara 45 Superhorneta koja ce sigurno biti najmanje 6 milijardi dolara (nek su oko 4.5 milijarde samo avioni) plus trening, naoruzanje, hangari, sistemi za odrzavanje, simulatori.
U dok ta lova ide u Ameriku, istu gube lokalna industrija. To nikako ne ide u korist razvoju novog evropskog aviona.

Ž

Miloš77

Не знамо неке детаље ове набавке, не знам како сте закључили да је једина улога куповине Супер Хорнета и Граулера ПЕБ и ношење нуклеарног наоружања?

Шта ако је струка рекла да Немачка треба да има два а не само један тип борбеног авиона?

Плус релативно брзо добијате авион за ПЕБ и плус могућност ношења Б61-12?

Питате се чему журба? Видели сте инфо да Торнадо почиње да се повлачи из употребе за око 5 година, мислим да је право време да се донесе одлука. И сетите се да уговор још није потписан.

Такође треба напоменути да ће Немачка повећати број ЕФ-2000 у свом наоружању, прво ће 32 авиона Транше 1 заменити 45 авиона из Транше 3Б. А ту је и додатних 45 примерака.

Шта да су остали само на 141 ЕФ-2000 и да су купили рецимо још само 32 авиона да замене Траншу 1? Или да су набавили планираних 38 авиона Транше 3Б од којих су одустали?

Дакле да су остали са 141 или 173 или 179 борбених авиона и то само једног типа.

И сетите се да им је ловачка авијација била приземљена када се догодио судар два ЕФ-2000, Торнадо је врло ограничен за ту улогу јер има слабе могућности ловца односно није за то ни намењен.

M

@Živojin

Moj zaključak da im je potreban Superhornet isključivo iz ta dva razloga je na osnovu vašeg članka i vesti iz drugih stranih publikacija. Sigurno da će im pasovati odlično i za druge stvari jer je to fantastičan avion. Ali moja poenta je da se Eurofajter razvije dalje i da se lova ne rasipa jer ta dva razloga trenutno kogu da se pokroju brze sa Superhornetom.
Tkodje on proizilazi iz činjenice da zamenjuju Tornada. Dakle sve što Tornado može a Eurofajter ne u najmanju ruku.

Evo jutros čitam da su oficijalno odlučili da kupe 45 F-18F\E\G. T
Odlično za Amere a Nemci će da plaćaju drugome dok Airbus gubi. Dobro je za NATO kao savez isto!

Slažem se sa logikom da je nabaviti Superhornete najbolji izbor stranog aviona koji su mogli napraviti. Nisam ubedjen da je to dobro kad vec imaju 3 tranče Eurofajtera i razvijaju ih i dalje što je važno. Možda im je razvoj tog aviona stvarno jako bolan proces. Ali ipak to je igra, i ne bi smeli stati pa ni usporiti.

Što se prizemljivanja svih Tajfuna tiče, nisam našao informacije da se to desilo osim pre 10 godina kad su imali samo tridesetak Tranše 1.
Tada je takvo prizemljivanje imalo smisla.
Ovo 2019 kad su se sudarili prizemljena je samo ta grupa koja je bila deo te vojne vežbe i kako navode zbog nekih razloga ne vezanih za problrm sa Tajfun avionom. Ako sam nešto propustio molim da podelite detalje.

Inače, to ima logike ako je to nov avion kao F-35 recimo u kom slučaju se prizemlje svi F-35A naprimer. Ali ne prizemlje se i B i C. Eurofajter je razradjenija ptica već radjena u vise serija. Možda grešim al mislim da su šanse jako male da se sve Tranše Tajfuna prizemlje danas zbog novootkrivenog problema.

Pitanje za vas Živojine:
Zašto se ne spominje duboka modernizacija Tranše 1? Zar će zaista u penziju. Isto i za ostale korisnike prve tranše. Kad pogledamo kako se F-16 modernizuje stvarno mi nema smisla dići ruke od aviona koji su tek 10-15 godina stari.

Hvala 🍻

Ž

Сматрам да се куповином Супер Хорнета неће зауставити развој ЕФ-2000, Британци имају у плану да тај авион може успешно да се користи и за ПЕД. А богате државе увек могу да наруче и верзију са том способношћу.

Истовремено са вешћу о 45 Супер Хорнета објављено је да Немачка купује ЕФ Транше 4 (иако ова верзија још не постоји).

Када се догоди удес обично се приземљује читава флота, у Немачкој је вероватно брзо утврђено да су се авиони сударили због грешке пилота.

За сада је у плану да се италијански и немачки авиони из Транше 1 повуку из употребе, нека њихова обимнија модернизација и довођење на ниво Транше 2 или 3 је за њих неисплативо. Али нпр. Британци су одустали од тога и ипак ће задржати такве авионе које ће користити као тренажне и као ловце. Са друге стране Шпанци планирају да својих 15 авиона доведу на ниво Транше 2.

A

@Milos77
Nemacka nema kapaciteta da izvrsi integraciju nuklearnog naoruzanja na EF, dok SAD to mogu vrlo brzo i lako uraditi na F/A-18. Tako da je za nemacke poreske obveznike najjeftinije kupiti „gotovo resenje“ i za nemacku vojsku ujedno najbrze i najbezbolnije. To je mali broj aviona i mala kolicina novca u odnosu na iznose koje je Nemacka potrosila na EF.
Idealno bi bilo da EF ima sve potrebne sposobnosti, ali ocigledno uz sve napore i novac ipak nema.

M

@Živojin

Nadam se da će to biti Tranša 4 Tajfuna. To bi bili oni sa rezervoarima na ledjima i unapredjenim delta krilom za bolje performanse na manjim visinama. Mislim da je to super zmaj onda, i neophodan razvoj skoro svih ostalih sistema. Smatram da ta tranša 4 mora biti donekle i prelazna generacija sledećem avionu 6-te gen. Bez četvrte nema ni pete.

Hvala.

@AL41F1

Ne kažem da Nemci mogu sami da osposobe avion za nošenje B61. Paralelno tom procesu očekujem i produženje roka trajanja i unapredjenje te bombe na novu B61-12 varijantu! Sve to uzima vremena i tek je krenulo. Sve to moraju Ameri da urade ili direktno da asistiraju. Tako su i pre sa Tornadom radili. Zato ne vidim zašto ne bi mogli i sa Tajfunom. Ipak se ima 5 godina do Tornadove penzije. Po meni da Ameri žele da asistiraju modifikaciji Tajfuna, pomogli bi. Umesto toga žele prodaju Super Horneta.

Niko nije nevin u takvim političkim radnjama i manipulacijama. Evo i Austrija iztrazuje slučaj potplate lobija u korist EF2000 onomad.

Pogledajte
https://www.reuters.com/article/airbus-group-austria-inquiry-idUSL8N2AI4DQ

p.s.

Ako već mora, nadam se da ćemo videti F-18 Bloka 3 i Tajfuna Tranše 4 jedan pored drugog u Nemačkoj. Oba bi trebala da imaju konformalne rezervoare na ledjima koji znatno smanjuju otpor vazduha u poredjenju sa podvesnim rezervoarima, a usput oslobadjaju mesto pod krilima za druge stvari.
Onda mogu da se foliraju i to izdaleka.

Pozdrav svima 🍻

A

@Milos77
O tome uopste ne moramo raspravljati. Opste je poznato da su Amerikanci iz godine u godinu bezobrazniji u naporima da nametnu svoju tehniku, ali to je sve zato sto Evropa u biti nije jos uvek slozna, pa onda oni „kolo vode“.
Uostalom tako su i profitirali u oba svetska rata, a mi se poklali i razrusili medjusobno.

M

Tako je. Zato me i nervira kad vidim da se tako nastavlja novim potpisanim ugovorima jer svaki odvali jos minimalno 5-10 godina istog trenda.

m

Nuklearne bombe su nekada sluzile za eventualni sukob sa SSSRom. Danas ih ameri jos i modernizuju i one imaju iskljucivi zadatak da se upotrebe protiv Rusije u koliko dodje do velikog sukoba. Druga moguca upotreba tih bombi je protiv Irana ukoliko Pentagon zakljuci da napad konvencionalnim oruzjem nece doneti nikakve rezultate.
Podvlacim da to nije tvrdnja vec samo moguci scenario sa Iranom. Na davno postavljeno pitanje ruskih generala zbog cega se bombe B61 i dalje drze u Evropi, nato i ameri nisu dali nikakav odgovor.
Zasto Nemacka ne bi kupila jos EF-2000 i F18 kada citava EU radi u korist te drzave a zatim i Francuske sto se videlo i na ovom zadnjem primeru pandemije. Mnoge drzave Evrope su ulagale ogromna sredstva u tu EU a najvecu korist od toga imaju nemci a zatim francuzi.
Ima nekoliko primera da je lakse kupiti avion nego li odrzavati ga tokom eksploatacije.
Za nameru oko kupovine F18 nista cudno.
Oni moraju da daju doprinos kolektivnoj bezbednosti u okviru nato otan pakta a u stvari je to clanarina prema svom nadredjenom a to je USA.
U slucaju totalne apokalipse i nemci bi imali pravo da upotrebljavaju bombe B61 u okviru nato protiv eventualnog zajednickog neprijatelja. Zato je Nemacki Tornado imao tu ulogu a u buduce eventualno tu ulogu imace F18.
I pored kupovine tih lovaca nece biti svi operativni za koju godinu. Izdvojiti tolika sredstva bez neke velike potrebe za toliki broj aviona je pomalo cudna odluka.
Nemaju dovoljan broj sredstava za lecenje stanovnistva ali se zato kupuju lovci bez ikakve opasnosti spolja.
Miraz 2000 po meni spada medju „manje dopadljive“ avione sa velikim izduvnikom gledajuci sa ove vremenske distance. Gde je zilava PVO odbrana tu on nema sta da trazi.
Rafal je nesto sasvim drugo. Izvanredan dizajn, aerodinamika, za borbene mogucnosti ne treba trositi reci. Izmedju ostalog kod njega najvise mi se dopadaju usisnici za vazduh kada je rec o dizajnu lovaca.

Odgovori
M

Radi se o taktickom nuklearnom oruziju, dakle taktickom od pocetka, tako da je danas obsoletno. Nisu te bombe nesto sto bi se danas uptrebljavalo protiv RF ili Irana, ne mislite valjda da bi nemacki tornado preleteo Poljsku i Belorusiju da baci bombu na RF?

M

>> Nemaju dovoljan broj sredstava za lecenje stanovnistva ali se zato kupuju lovci bez ikakve opasnosti spolja.

Previse citate tabloide. Nemacki kapaciteti intenzivne nega sa respiratorima su ispunjeni trenutno mislim sa 2/3 (neki tvrde manje) a broj teskih slucajeva je drasticno opao i od danas su vanredne mere smanjene. Ja vam mogu reci iz spostevenog iskustva, ceo dan sam proveo pred bolnicom cekajuci na test koji mi nisu hteli uraditi da bi me sledeci dan pozvali iz opstine i poslali mi ljude na vrata da mi uzmu bris grla. Sredinom marta, o tome ostale zemlje mogu da sanjaju. Skoro sam imao neki meeting na netu gde je kolega iz UK tvrdio da sedi kuci jako bolestan i da je izgubio culo ukusa i mirisa! Na moje pitanje da li je to sala ili ozbiljno , covek je bio u fazonu da se ne sali i da kod njih takve slucajeve ne testiraju dok god vazduh moze da se udahne, znaci no comment…

m

Sta je bilo sa pompeznom najavom borbenog aviona ni manje ni vise vec lovac Vl generacije. Ocigledno da su se i nemci i francuzi pruzili duze od gubera mastajuci o lovcu VI generacije. O toj generaciji lovaca trenutno ne razmisljaju ni dve velesile u vazduhoplovnoj industriji a nemci i francuzi proizvesce avion 6te generacoje… Vau.

6ta generacija lovaca nece biti dostupna
za njih ni u narednih 50godina.
Plafon ce im biti neka varianta 5te generacije.
EF-2000 i ubuduce nece imati neke vece narudzbine osim onih koji ne znaju sta ce sa parama, vise radi prestiza nego sto ce im zaista biti potrebni. Mislim na bogate arapske zemlje. Indiji takav avion ne odgovara. Kini jos manje i slicnim drzavama.
Avion po zahtevnom odrzavanju je u samom vrhu svetske top liste.

Al41
Veoma pouzdanog saveznika si nam nasao.
Mi sa francuzima nikada nismo prekidali nazovi saveznistvo a to sto su oni izabrali nemacku i nato to je drugo. Tesko nama sa takvim saveznikom. Kako cemo mi pridobiti francuze a oni planiraju sa nemcima lovac 6te generacije. Nema od toga nista. Rafal ce biti zreo za modernizaciju krajem 2030g videcemo za sta ce se francuzi odluciti za dalje unapredjenje Rafale ili za 6tu generaciju lovaca.

Odgovori
A

@mateus
Sve je to lepo, ali mi bojim se da nemamo izbora. Pored Kine i Rusije koje nam pomazu koliko mogu i sve je to jako cenim, treba nam ipak i jak saveznik unutar EU, svijdalo se to nama ili ne. Pa posto Nemce nikada necemo dobiti na nasoj strani, a Britanci su izasli, ostaje nam samo Francuska(Spanija i Italja su isuvise slabe)

Sve istorijske „nesuglasice“ moramo zaboraviti.
Zaboravljate da Francuska ima ogromnu „gravitaciju“ i sa sobom povlaci veliki broj franko-africkih zemalja koje de-facto kontrolise. Ako bi njih dobili na svojoj strani, znacilo bi nam vise nego bilo koje trenutno saveznistvo sto imamo, prvenstveno po pitanju Kosova.
To nam bi nam za bezbednost otvorilo mnoga mnoga vrata. E sad koliko je to realno, ja ne znam, ali znam da drugog izbora nemamo i moramo dati sve od sebe. Pa ko zna, mozda jednog dana polete i Rafali sa Bataje. Sto da ne ;)

M

Da parafraziram Anstajna, ne znam kao ce izgleati lovac 6 genracije ali lovca 7. ce praviti deca od papira…

m

Al41f1
Sve je to divno sto si napisao ali to ne zavisi od nas vec od francuza. Sta mi jos mozemo da ponudimo francuzima da bi bili na nasoj strani osim da skinemo gace i dignemo sve cetiri uvis. Sve dok je ovakva garnitura na vlasti u Francuskoj od toga nista biti nece. Moze Makron odrzati srceparajuci govor u Beogradu da nam zamaze oci i to je sve. Vidim neke promene u Makronovom razmisljanju u zadnje vreme ali to su za sada samo razmisljanja u vezi buducnosti EU i nato-otan. Ako kojim slucajem Marin Le Pen bude nekad odlucivala u ime svih francuza mozemo se necemu nadati ovako sanse za saveznistvo su 0. I kada smo voleli Francusku kao ona nas nismo imali neku veliku vajdu sem tretiranja kao sve ostale zemlje.
Kakav crni Rafal?
Mi ako uspemo da nabavimo jeftiniji Mig35 puna kapa. Uostalom cemu bi sluzio Rafal u nasem RV i to mozda oko 6 komada koliko bi mozda mogli da nabavimo. Kupiti Rafal samo za air policing je totalno glupo jer je neekonomicno. Za neku odbranu sa pola eskadrile opet cista nula. Od koga bi nas Rafal branio? Od Rusije mozda?
Ni jedna drzava sa slabom ekonomijom i finansijama nije kupila Rafal i EF-2000 niti ce kupiti. Rafal je lovac koji se kupuje u vecim kolicinama ili kupovine nema. Takav mu je koncept upotrebe.
Ili ces imati dovoljno para za njegovu eksploataciju ili ce zavrsiti u hangarima i sluziti za izlozbu. Isti slucaj, to jest jos gori je slucaj sa EF-2000. Za transfer tehnologije nema ni govora.
Pogledajmo malo istorijat upotrebe zapadnog naoruzanja gde je bilo obustava rezervnih delova i municije po expresnom postupku drzavama koje su njihovo oruzje upotrebljavali protiv njihovih saveznika ili miljenika. Ne bih imao nista protiv da se Rafal nadje u nasem RV ali to je zaista nemoguca misija za nas u narednih 30godina, za dalje cemo videti. I da imamo fantasticne odnose sa francuzima to je nemoguce.

Mayer
Ne vredi odgovoriti nekom ko se ne razume u neke stvari i uporno tera svoju licemernu pricu a ne zelim da se ponavljam.
Sam si sebi postavio glupavu teoriju u vezi nuklearnih bombi i Tornado aviona. Razmisli malo bolje sta sam hteo da kazem pa se javi. Dotle procitaj nesto pametno od pametnih i dobronamernih ljudi kojima je zaista stalo do mira na ovoj planeti. Ti zivis u EU virtuelnoj stvarnosti gde nista ne vidis nista ne cujes i teras svoju teoriju koja nema blage veze sa stvarnoscu. Daleko si ti od Anstajna kao nebo i zemlja.

Odgovori
A

Ne raspolazete bas sa infomracijama, to je problem. Nije ostalo mrtvo slovo na papiru, niti samo „misljenje Makrona“. Ovako kako ste napisali, ispada da ste redovan gost u Jelisejskoj palati pa primecujete kako misli predsednik republike Fr.

https://www.srbijadanas.com/vesti/info/francuska-daje-milione-srbiji-paket-investicija-od-makrona-2020-02-18

https://www.blic.rs/biznis/vesti/brnabic-francuske-kompanije-u-2018-bile-najveci-investitori-u-srbiji/jdneqez

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/top-10-francuskih-investicija-u-srbiji

Ima na tome jos mnogo da se radi. Nisam mislio da Srbija sledece godine kupi Rafale, to je naravno nerealno, ali „jednog dana“ mozda za 15ak godina, na to sam mislio.
Mi moramo uciti sve sto je u nasoj moci da obnovimo saveznistvo sa njima, hteli ne-hteli. Niko nas ne pita.
Super je prica Le Penove, ali kao i svaki populista, lepo prica, ali to u praksi ne radi. Makron je povukao nuzne, pragmaticne poteze da smanji budzetski deficit i pokrenuo samo pocetak nuznih reformi koje ce ta drzava kad-tad morati da obavi.
Kada to odrade, bice i Rafala vise. Mozda im i padne cena onda.

M

>> Sam si sebi postavio glupavu teoriju u vezi nuklearnih bombi i Tornado aviona

To nije moja teorija nego iz nemackih medija kojima ja imam neogranicen pristup tako da ja kad vam nesto napisem onda je to iz originalnih, kvalitetnih nemackih (i engleskih) izvora. Vi ste vasu predstavu o svetu ocigledno skrojili gledajuci neke bizarne YT video radove srpskih teoreticara zavera pa iz vase zablje perspektive EU odista moze izgledati virtuelno, docim je ona veoma realna.

m

Svi ti mediji su jednostrani, licemerni, puni razlicitih podmetanja, neistina i iz iste globalne kuhinje. Mi smo na svojok kozi osetili njihove medije. Da ne duzim vise ja ti preporucijem americke, nemacke, britanske dobronamerne eksperte, analiticare koji su mnogo toga predvideli do sada a ti se snadji ko su oni. Kakav YT i domace mutivode?
Al41f1
Investicije i poslovna saradnja i saveznistvo su dve razlicite stvari.
Rafal nece doci ni za 30 godina.

Odgovori
A

Svi kupuju nešto od nove tehnike, variraju brojevi koji se isporučuju ali su novi. A šta će mo mi. Da mi pošto smo postali kanta za lupanje namestimo samo guzove pa da nas svi lepo oplajvaze. Sit sam komentara u vezi drugih, samo naša Srbija se prenemaže. Rumuni, pa Bugari pa i Hrvati kad se opreme sa novim aparatima ima samo zaušnjake da dobijemo. A na kraju kad budu teli ta nas maksimalno ponize ima da POKLONE avione Crnogorcima i Albancima. Ajd vi meni živeli.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

PeroZ na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

Litva je nabavila dvije baterije sa 4 lansera za 109 milijuna eura. Pošto je sustav za upravljanje paljbom modularan (Kongsbegov FCU) može se umreživati i sa drugim PZO sustavima. Recimo IRIS-T SL, RBS-70NG i sličnima. Jezgru sustava čini Kongsbergov FCU, Raytheonov 3D motrilački AESA radar Sentinel i Kongsbergov EO MSP500 pasivni sustav. Lansera sa 6…

29. May 2020.Pogledaj

doktor iz Nisa na: Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje?

Ajde ovako posto mi je ovo struka, Mi u Srbiji smo skoro pa pukli u Nisu i Beogradu, zdravstveni sistemi su pukli u ovim gradovima zato sto nije moglo da se odgovori na potrebe bolesnika koji su zbog necinjena sada pokojni ili zivotno ugrozeni. O ovome ne sme da se prica, jbg blize se izbori.…

29. May 2020.Pogledaj

Mayer na: Rumunija sama modernizuje 10 aviona IAR-99 na nivo naprednih školsko-borbenih letelica

>> u Srbiji je oko 850.000 stanovnika, ili nešto manje od 14 odsto populacije, bez dana škole... Interesantno je da broj stanovnika bez skole otprilike odgovara broju clanova... LDP-a :-). Ne razumem kako je moguce ne zavrsiti osnovnu, zar nije to zakonska obaveza? Ili ste mislili na funkcionalno nepismene?

29. May 2020.Pogledaj

Saša na: Crna Gora za potrebe svoje vojske kupuje helikoptere Bell 505

Dobri helikopteri za turistička razgledanja i prevoz vladinih službenika.

29. May 2020.Pogledaj

Milers na: Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje?

@Vlad Ja i spomenuh da smatram da oni to možda rade namjerno da bi sezonu spasili i tako navodno se efikasno bore protiv korone. Ali nije to moje neka rade šta hoće, prosto ne mogu da slušam ove pametnjakoviće koji nam sole pamet tipa vidite brojeve kako smo mi to uspjeli a vi pojma nemate,…

29. May 2020.Pogledaj

Send this to a friend