BEG airport status
Vučić: Potrudiću se da nabavim još bespilotnih letelica iz još jedne problematične zemlje Doneta odluka o nabavci još bespilotnih letelica za Vojsku Srbije / Foto: Ministarstvo odbrane

Vučić: Potrudiću se da nabavim još bespilotnih letelica iz još jedne problematične zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. oktobra na konferenciji za medije sa komesarom za susedstvo i proširenje Evropske Unije Oliverom Varhejijem da će se on „potruditi da Srbija nabavi još bespilotnih letelica“.

Komesar EU boravio je u Beogradu kako bi predstavio redovni godišnji izveštaj o napretku Srbije ka punopravnom članstvu u uniji. Odgovarajući na pitanje medija o kritikama na račun njegove i time spoljne politike Srbije, Vučić je pomenuo (ironično) da je on „kriv“ za nabavku PVO sistema Pancir S1E. U trenutku kada je drugi novinar počeo sa postavljanjem sledećeg pitanja, misleći da je Vučić završio sa odgovaranjem, on je rekao:

– A sad ću da se potrudim da nabavim još bespilotnih letelica, iz još jedne problematične zemlje. Moj posao kao Vrhovnog komandanta ove zemlje je da ova zemlja ima mir u budućnosti. – deo izjave počinje na 29:30.

Ovom izjavom je pored Tango Sixa koji je pre par dana primetio tu nelogičnost, i predsednik države demantovao odlazećeg ministra odbrane Aleksandra Vulina u njegovim netačnim navodima da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nabavljaju naoržanje i vojnu opremu na osnovu autonomnih procedura i planiranja. Predsednik je veoma jednostavno rekao da će to on odlučiti.

Kako Tango Six saznaje, uprkos najavama tabloida Informer da je srpska delegacija otišla u Tursku na „pregovore“ o potencijalnoj kupovine neke od turskih bespilotnih letelica, to se i dalje nije dogodilo.

Vučić je citiranom izjavom potvrdio postojanje namere da se kupe, najverovatnije, bespilotne letelice iz Turske budući da se ova zemlja može, u političkom narativu zapada, klasifikovati kao „problematična“. Ukoliko je u pitanju kompanija Bajkar i njena familija bespilotnih i borbenih bespilotnih letelica Bajraktar, delegacija Srbija će nasuprot sebe takođe imati državu o čijim nabavkama vojne tehnike odlučuje, efektivno, samo jedan čovek.

Izveštaj Evropske Komisije, u delu o odbrambenoj politici (od strane 114), zapravo ne kritikuje nabavku Pancira već je samo konstatuje uz detaljni presek aktivnosti Srbije u oblasti bezbednosti. Konstatuju se kupovine od svih već poznatih zemalja i navodi se da je „budžet odbrane u Srbiji uvećan za 30% u 2019. godini“.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

V

Poznate su nam te ,,samo konstatacije,, evropskih komisija…

Odgovori
P

@Veljko Pa jel se Evropska Unija kandiduje da postane clan Srbije?
Onda bi i Srbija imala konstatacije po povodu situacije u Evropskoj Uniji,pre nego ih primimo u Srbiju.
Na osnovu Dejtona zemlje bivse Jugoslavije imaju pravo na odredjen broj oruzja i precizno je utvrdjena tacna vrsta, do jednog srafa i metka.
Pancir S-1 kao bliska PVO ogranicenog ometa ne krsi odredbe tog sporazuma.

д

Нема ограничења за пво,дефинисан је број авиона,тенкова,тешке артиљерије,борбених хеликоптера.

B

@Dane
Mislim da je po Dejtonu definisan broj naoruzanih aviona, a ne aviona uopste. Trebalo bi da ih je 65 maksimalno. Ako racunmo i one koji trenutno nisu u letnom stanju od naoruzanih aviona imamo 11 migova, po 15-ak orlova i galeba i 14 lasti, koje takodje mogu nositi naoruzanje. To je otprilike 55 naoruzanih letelica. A ako racunamo i par Utve, broj je blizu 60, tako da smo skoro na maksimumu. Medjutim oduzimanjem ingerencija Republici Srpskoj, sam Dejtonski sporazum je postao upitan. Nisam siguran kakav je status naoruzanih bespilotnih letelica i dronova.

д

Србија по бечком анексу дејтонског споразума може да има 155 борбених авиона.

A

Isrkeno ne razumijem ovo da će predsjednik odlučiti o nabavci.

Zar nije za tako što nadležna Vlada Srbije i eventualno Ministastvo obrane, a ne predsjednik države? Ne treba li se za tako što prvesti natječaj (tender) i dobiti prethodno mišljenje stručne komisije? Ono, ne kupuje se ovdje paket čavala, nego sofisticiran i skup obrambeni sustav.

U Hrvatskoj takva izjava naprosto nije moguća i doslovce bi značila političku odgovornost, ali i sudski postupak protiv predsjednika koji si uzima ovlaštenja koja nema, te kršenje Ustava. Obzirom da ne znam, pa pitam, jesu li u Srbiji ovlaštenja predsjednika države veća ili on krši Ustav?

Odgovori
V

U Srbiji je predsednik titularna funkcija i on ima po ustavu vrlo mala i ograničena ovlašćenja. Međutim u stvarnosti on je i predsednik i premijer i gradonačelnik (uglavnom Beograda) i direktor komunalnih firmi i načelnik generalštaba i još hiljadu čuda.

m

Ovo prvo nije, a jel tebi još uvek nije jasno da je to Balkanski Erdogan? Čovek je sebe okružio ljudima bez imalo , ali bukvalno, bez imalo integriteta.To je čitava plejada likova koja horski ponavlja i klima glavom.To šta će da kažu na TV-u znamo napamet, moje dete od 3 godine je u stanju da završi započetu Vulinovu rečenicu.Šta misliš zašto? Od nabavke maski za kovid do kupovine Pantsira, sve u Srbiji je odluka jednog čoveka. Mi se jednostavo nikada nećemo opametiti, dozvoljavamo da prve 4 godine mandata u vladi dobije jeftinom demagogijom , ostalih 16 godina pokrade. Osam je prošlo , ostalo je 12. Bože zdravlja, čujemo se tada da vidimo sa kim će Srbija da se zabetonira za narednih 20. Rođeni smo mazohisti,jebiga.

B

@Alen

Pa ministarstvo odbrane je verovatno već ispoljilo zelju za BPL iz Turske, nije to Vučićeva ideja, i na kraju će to ministarstvo i potpisati ugovor u sklopu vlade, samo mora to neko da plati a Srbija nije baš tako bogata drzava.

A vlada ili premijerka ima Vučića kao „savetnika“. U ostalom on je još uvek šef te stranke, koja vlada drzavom. I vlada će odobriti MO tu kupovinu.

Znači nigde neće biti potpis predsednika drzave. On „samo“ deluje kao savetnik, šta je legitimno ako to vodi ka dobrom.

Mi smo sretni da se uopšte nešto nabavlja. Setimo se vremena kad je naša avijacia bila pred nestajanjem. Imali smo jedva 2-3 Miga-29. Helikoptera smo imali par gazela i jedva 3-4 stara Mi-8 i Mi-17. JAT je bio katastrofalan. Aerodrom u Nišu kao da nije postojao itd.

A sad će mo mi njemu da zabranimo kupovinu i ukazemo na ustav, pošto smo mi toliko pošteni, kako to nije po ustavu i kako to u susjednoj drzavi dobro funkciiniše.

Kao što sam napisao, nigde neće biti njegov potpis! On je „savetnik“ koji opet ima savetnike iz struke.

Pa dali vi stvarno mislite da se Ministar odbrane HR tako dobro razume u borbene avione i da će on sam odlučiti koji borbeni abion će se kupiti. Ima i on savetnike, kao i Vučić što ih ima.

P

@Alen
Zna on dobro da se za kršenje Ustava ne ide u zatvor (samo za kršenje zakona ali pod uslovom da uspeju da dokažu ). Kritike iz EU su sve na mestu (možda su još i ublažene u odnosu na realnost). To bi trebalo poštovati ne zbog EU nego zbog svih nas i članica i oni koji to treba da postanu ,a pre svega građana. Ako se „vrhovni komandant i veličanstveni vojskovođa “ ovako bahati ,šta sprečava i nas ostale da raskopčamo kaiš i da landaramo po ulici ,da jedemo kečige upecane u krivolovu i da ne platimo račun ,da prolazimo na crveno svetlo, da ne plaćamo struju… ?
Moram da koristim skromne reči zbog čitalaca ,a imam poprilično bogat rečnik kojim se sve ovo može opisati.
Ali svemu dodje kraj. Jedan za drugim svi oni na kraju odu u Bajčetinu (gde je inače zabranjen prelet iznad tog mesta).

D

Nema nikakva veca ovlascenja od np. predsednika Hr. Covek krsi Ustav gde stigne i da prostite j… mu se ko sta misli.
Eto, opet je izjavio da je on Vrhovni komandant, a u clanu 112. Ustava Srbije pise: ,,Presednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom, postavlja, unapredjuje i razresava oficire Vojske Srbije“.
Ne postoji rec vrhovni, kao ni odredba oduzanih snaga.
Ali, kako je krenuo ne bi me iznenadilo da prilikom Ustavnih promena ubace i to da je predsednik Republike Vrhovni komandant Vojske Srbije.

m

Daleko smo mi od Hrvatske po pitanju demokratije. Pre neki dan je Vulin potvrdio da je oprema vec nabavljana mimo planova ministarstava i da su uzimana sredstva sa racuna drugih ministarstava, a da je sve to bilo po nalogu „vrhovnog komandanta“. To je vec u samoj srzi potpuno suprotno nasem ustavnom uredjenju i funkciji predsednika. O takvim stvarima moze da odlucuje samo vlada, ali… kao sto rekoh u prvoj recenici.
Normalom coveku smeta i ovakava svadjalacki i inatski nastup na svakoj konferenciji za novinare. Uvek se sa nekim svadja i nekome preti, a prica o nabavkama kao da placa iz svog dzepa a ne nasim parama.
Po neko bi se mogao prietiti i ovakvih nastupa sa pocetka ove korona agonije. Tada je svasta kupovano „ispod zita“ i obecano je neko podnosenje racuna. Do danas nikakvih izvestaja o trosenju para nismo videli, a u pitanju su milijarde. Verujem da je to u normalnoj zemlji, kakva je nas sused, nije moguce.

S

@Beli
Ako je tebi AV “ dobronamerni savetnik“ onda bi ja tebe posavetovao da potražiš pomoć kod lekara. Svima vama,koji se klanjate liku i delu „prvorođenog“, treba da bude jasno da T6 nije portal tipa Informera i Kurira,i da ovo prate ljudi koji razmišljaju svojom glavom. Prema tome manite se vaše jeftine demagogije jer to ovde ne prolazi !!!

D

@miljko

Daleko od toga da branim Vucica, ali nemojte nas porediti sa Hrvatskom i njihovom demokratijom.
Ni onaj njihov predsednik nije nista bolji, eno po medijima proziva sve zive.

Na kraju krajeva ako cemo gledati kroz Vojsku i nabavke za Vojsku, u Hr se kroz svaki posao remonta svega, od aviona do poljskih kuhinja provlaci beskonacna korupcionaska trakavica, kakvu mi ovde, uz sav nepotizam i ludilo politike mozemo samo da sanjamo.

Nema sumnje da Vucic nije uzor za demokratskog politicara, moze se reci da je sa mentalnim sklopom autokrate, koji to (ne)kontrolirano iskazuje u formalno demokratskom drustvu, kakvo je srpsko. Medjutim, vi u Hrvatsku, se trebate zamisliti nad necim drugim!? Iako zelite prestaviti NATO i EU kao neupitno demokratske organizacije, pa samim tim i Hrvatsku, kao njihovu clanicu, u kojoj se sve radi po proceduri i transparetnim tenderima, nasuprut ove sirove autokratije koju ispoljava Vucic, kod vas je opet u pozadini autokratija i diktatura, koja je kroz postovanje forme, prepakovana u demokratsku i zakonitu proceduru. Da nije tako, zasto se za nabavku lovaca na tenderu ne mogu javiti Rusija i Kina? Prema specifikaciji koju trazi Hrvatska za buduci lovac, to ispunjavaju i ruski i kineski avioni, i mogu se kupiti za duplo jeftiniju cenu. To je pravi otvoreni tender na kome pobedjuje najbolja ponuda, po principu cena-kvalitet. Znam da ce odgovor biti da sve sto je proizvedeno izvan Zapada je nekompatibilno sa NATO standardima, sto je prica za malu decu. Svako se moderno oruzje moze dovesti u saglasnost sa drugim slicnim. Kako su grcki S300 postali kompatibilni sa NATO, a bice to i turski S400? Hrvatski helikopteri Mi-8 i Mi17 takodje. Na kraju, Hrvatska nabavlja lovce za air policing, a ne da koaliciski ucestvuje u bombardovanju Avganistana, Libije, Sirije, tako da i nikad njezini lovci ne ce biti deo zdruzenih avijacija NATO clanica, da bi bili kompatibilni za zdruzena dejstvovanja. Zna se u NATO ko obavlja ta humanitarna bombardovanja. Predlazem vam da se raspitate za ponudjenih 1,2 milijardu evra, nasuprot prispelih ponuda za buduceg hrvatskog lovca, kakvi i koliko lovaca bi se moglo nabaviti iz Rusije ili Kine!? Tek tada ce te videti kako na finjaka vam se potkrada budjet, na tenderima koji su nastelovani da izgledaju kao da su transparetni i demokratski.

I

Alene vidim da si dobronameran i molim te nemoj da se ljutiš – jesi li ti prespavao poslednjih 8 godina?

Srbija je azijska despotija u kojoj jedan čovek odlučuje o svemu putem peraonalne diktature. Nema ovde zakona i institucija odavno.

m

Ljudi izgleda žive u diznilendu, a ne u Evropi i realnom svetu. Kupovina vojne opreme, a naročito one najskuplje je oduvek bila politika i biznis, a to je neraskidiva veza. Tenderi su maska. Uglavnom se sve odlučuje u uskom krugu. Ako neko misli da je ddugačije u Usa, ili Francuskoj, grdno se vara. Takodje, vojna oprema je pod velom državne tajne veoma često. Nema javnosti nigde, kad je vojska u pitanju. Zamislite, predsednik se meša u nabavku. Kako zamišljate da kupite nešto od Turske, ili Rusije, a da ne sklopite direktan dogovor sa njihovim predsednicima. To je posao predsednika države, ili vlade. Valjda ne mislite da će oni da dogovaraju posao sa nekakvim tenderskim komisijama.

B

@Slobodan321

Izvini te gos. Slobodan321 sto i mi „glupi/naivni“ smemo da pisemo ovde na T6.

Oticu ja, pa kad dostignem vas nivo obrazovanja i kad budem shvatio koliko je ovaj A.V. (ne smem mu ni ime spomenuti, jer je diktator) zlonameran covek i koliko unistava Srbiju, vraticu se ovde pa cu da pljujem po tom groznom diktatoru.

A

Alene, vidi se da slabo pratite politiku u Srbiji :)

Formalno-pravno, kao što reče Beli, to će sve izgledati tako kako što ste vi napisali. Potpisaće onaj ko po zakonu treba i mora, premijer, ministar, odlučiće vlada, itd. Na papiru. U realnosti naravno odlučiće Vučić, a ovi će samo da sprovedu. E sad ja tu moram potpuno da oponiram Belom i da kažem da tu ništa nije ,,legitimno“ jer ništa od toga nije u nadležnosti predsednika. Predsednik koji se meša u vojne nabavke je jednako legitimno kao kada bi se gradonačelnik Beograda mešao u posao pokrajinskog ministra poljoprivrede u Vojvodini. Jednostavno to nije njegov posao.

Što se tiče tendera, mislim da po zakonu za vojne nabavke nije neophodan, neka me isprave bolji poznavaoci materije ako grešim. Ne sećam se da je bio bilo kakav tender za recimo nabavku H-145M, Mi-35M, ili CH-92A.

U Srbiji moć ne živi u institucijama države, i na funkcijama propisanim ustavom i zakonima, već se nalazi po pravilu u rukama lidera najmoćnije političke partije. Tako je 90ih zemlju vodio Milošević, i ako je sve vreme bio na 2 uglavnom protokolarne funkcije (predsednik Srbije i predsednik SRJ). Od 2000. do 2008. je stvar bila zamršenija jer nijedna stranka nije imala većinu a vlast se često menjala. Pa smo tako imali i periode kohabitacije kada je stranka predsednika bila u opoziciji (Koštunica kao predsednik SRJ 2001.-3., Tadić kao predsednik Srbije 2004.-7.). Od 2008. do 2012. predsednik Tadić je imao iza sebe skupštinsku većinu, bio je predsednik najveće stranke (DS), imao je ,,nestranačkog“ fikus premijera i ponašao se u suštini vrlo poput Vučića sada – bio je glavni i odlučivao o svemu, samo je medijski nastup bio umereniji, nije se to toliko pokazivalo u javnosti (mada je bilo jasno), a i većina u skupštini zavisila je od koalicionog partnera.

Od 2014. Vučić ima apsolutnu većinu u skupštini (SNS je prva stranka od SPSa kome je pošlo za rukom da sama ima većinu – a SPS je btw većinu imao samo do 1993.) i nebitno je da li je premijer ili predsednik, bitno je da je predsednik SNS. I on o svemu odlučuje.

D

@Nenad

Odlican komentar!

T

Predsednik Republike:

1) odlučuje o upotrebi Vojske Srbije i komanduje Vojskom Srbije u miru i ratu;

2) utvrđuje osnove razvoja i opremanja Vojske Srbije;

3) utvrđuje osnove mirnodopske i ratne organizacije Vojske Srbije;

4) određuje rodove i službe Vojske Srbije, na predlog ministra odbrane;

5) uređuje sistem komandovanja u Vojsci Srbije i prati sprovođenje sistema komandovanja;

6) usvaja Plan upotrebe Vojske Srbije i naređuje njenu upotrebu;

7) donosi smernice za izgradnju operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, na predlog ministra odbrane;

Cool postavlja i razrešava načelnika Generalštaba, uz mišljenje ministra odbrane;

9) postavlja, unapređuje i razrešava oficire na formacijska mesta za koja je propisan čin generala i odlučuje o prestanku njihove službe, na predlog ministra odbrane;

10) naređuje sprovođenje mera pripravnosti Vojske Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja;

11) naređuje mobilizaciju Vojske Srbije;

12) donosi osnovna pravila i druga akta koja se odnose na upotrebu Vojske Srbije;

13) donosi Pravilo službe Vojske Srbije i druga pravila kojima se uređuju unutrašnji red i odnosi u vršenju vojne službe;

14) obavlja i druge poslove komandovanja Vojskom Srbije, u skladu sa zakonom.“

Dakle ti koji trube o ustavu Srbije isti nisu ni procitali.

M

Alene U Hrvatskoj postoji takozvana kvazi demokratija, slicna kao u Srbiji za vreme DOSa. Ocigledno ta farsa daje rezultate posto ljudi veruju u taj privid procedura i pravila, u a u stvarnosti HDZ ima 63% parlamenta, vise nego SNS u Srbiji i sve je isto iako se vise trude da to prikriju od Vucica..

W

Srbija je diktatura u kojoj ovaj gedzovan vlada potpuno samostalno ispred 700K clanova svoje partije i sa oko 2 miliona stabilnih glasaca. Uglavnom su to lose obrazovani, neinformisani, zapusteni ljudi, koji se pale na njegove minhauzenovske price o rastu i razvoju, zlatnom dobu, infrastrukturi, regionu itd. Tenderi ne postoje, svi infrastrukturni projekti su neki tajni deal-ovi sa Kinom sto je dug zemlje dovelo do skoro 30 milijardi. Covek cak nije hteo deal sa MMF-om nego je uzeo skupe komercijalne kredite na bankarskom trzistu, iz cisto populistickih razloga, jer zna da narod iracionalno mrzi MMF (to su kao zli bankari blabla).

o

Milane, ja pratim politiku u Srbiji i ovo što može i radi Vučić u Srbiji ne može Milanović niti pola posto, ma ne može niti pomisliti a slične su im ovlasti zapravo samo protokolarne. A zašto ne može ,zato jer postoji niz mehanizama na svim nivoima koji bi ga odmah zaustavili.
Eto vidiš zato nećete moći zatvoriti neka poglavlja koja traži EU, ali reći ćete Milane sigurno nešto u opravdanje svojih stavova i braniti predsjednika. Zapravo vi ne razumijete i ne vidite koliko je ovaj naslov zastrašujući i koliko je predsjednik zapravo okružen poslušnicima i istomišljenicima.

Z

@TT svaka cast na komentaru. Imam jedno pitanje za ostale.. da li je bitno ko je sta rekao ili sta se nabavlja za VS? Valjda nam je svima interes da se ono sto fali nabavlja u vecim kolicinama? Fali li nesto bajraktarima? Smeta li nekom sto se VS doteze „pod konac“? Av i ostali treba da prekinu sa PR pricama o VS i u tisini rade nabavku onako kako im iz GS traze dinamikom koju budzet dozvoljava.

o

Nenad, Skopje mi to znamo ali Nato je suprostavljen tabor Rusiji i Kini i ne možemo čak kad bi i htjeli uzeti nešto jer nije samo inkopatibilnost u pitanju već problematika oko špijunaže i slično. Kako bi ruku pod ruku išli najmoderniji zapadni zrakoplovi i Ruski najbolji raketni sistemi, kome bi to bilo u interesu. Ovo što su Turci napravili je bez presedana za sada. Ali Erdogan je priča za sebe i tiranin koji je nepredvidiv ali na žalost i na to se treba računati. I na kraju koliko god nam demokracija ne valja u Hrvatskoj neke stvari ipak nisu moguće pa makar one dolazile i od samog vrha vlasti, nema nedodirljivih,ali ima bandita i kriminalaca ali neka, počistiti ćemo mi to uz pomoć EU, punimo zatvore polako ali sigurno.

G

Hvala Bogu sto Vucic odlucuje o nabavkama. Neki raniji su odlucivali samo o unistavanju vojske a o napredjenju ne.

T

Omni Mozda pratis politiku ali nisi u toku sa zakonima R. Srbije. Imas iznad moj citat zakona o VS i kao sto mozes da vidis po zakonu predsednik je taj koji utvrdjuje osnove razvoja i opremanja VS. Dakle sta je sporno? Druga je stvar njegov stil komunikacije koji se ni meni ne svidja ali nije u pitanju krsenje zakona. Sto se tice zakona o HV nisam upoznat, niti me preterano zanima ..

P

@TT
Mogu ja da ti odgovorim iako se ne osećam prozvanim obzirom da ne samo da poznajem Ustav Srbije (piše se velikim početnim slovom) već poprilično dobro poznajem i zakone koji proizilaze iz njega . I to ću biti kratak i kreativan – da li možeš da nam kopiraš ugovore o nabavci (bilo koje tehnike ) koje je Ministarstvo Odbrane sprovelo ? Da znamo koliko su nas koštali dronovi CH-92A i transfer tehnologije? Koliko košta FK3 ili Mistral ? Koliko respiratora je kupljeno i po kojoj ceni (pominjali su se i na crno ili sivo nabavljeni)? Gde u Ustavu stoji da Predsednik republike kupuje respiratore? Po kojoj ceni i kome se daju „tenderi“ za izradu „Kovid bolnica “ na zemljištu koje pripada Vojsci Srbije?

Svi mi volimo novu tehniku i naoružanje, ali ne volimo da nas pljačkaju i stavljaju „procenat“ od svega u džep.

Podsećanja radi ,jedan bivši ministar odbrane (sada direktor BIA) je smenjen sami zato što je rekao novinarki da „voli kad čučnu“. To je bila „kobajagi smena“ zbog moralnih razloga (iako je isti unapređen u direktora BIA i sad kontroliše rad sudstva – što je zapravo i hteo jer ima lične razloge za to), šta je onda od ovog u opisu predsedničkih ovlašćenja?
Da ne idemo dalje. …a ima i još. …

o

Gambi ,ali problem je u tome što on baš o svemu odlučuje a ne samo o nabavkama, neka nabavke treba jačati vojske ali …….ako me razumijete ne ide to na dobro, ovo što vidimo mi neki, vidi i Europa .
Želite li tu uniju ili ne ,ako vam je to strateški cilj, a trebao bi biti onda vam Vučić debelo odmaže ovakovim istupima i činjenjem.
Nećete niti otvoriti neka poglavlja, a veto drugih zemalja……

I

Alene,
Ne znam sta je ovdje sporno u svakoj drzavi bivse YU imate jednog Vucica ili politicara koji pokusava da bude on…..Cak kod nas u Hrvatskoj Milanovic da moze, ponasao bi se kao i Vucic………:))

@omniameamecumporto
Ne ocekujete valjda da ce iz NATO reci da morate nabavljati njihove avione da bi vam uvalili skuplje od ruske ili kineske analoge, a sve sa ciljem da vam uzmu novac? Naravno da ce objasnjenje biti strucno-vojnicko. Medjutim, ako udjete u srz i smisao svakog javnog tendera, onda on podrazumeva izabrati najbolju ponudu za najmanje novca. To kako su tenderi koncipirani u NATO clanicama nikako nisu demokratski, jer se moguci ucesnik eliminise neucestvovanjem. Objektivno gledano, i da kupi Hrvatska SU-35, to praktcno nista ne ce znaciti za njezino vazduhoplovstvo i NATO avijaciju, jer oni nikad ne ce zajednicki leteti u vazdusnim misijama. Hrvatska nabavlja lovce za unutrasnje potrebe, tako da i da se odlucite i za F-16 ili Raffaele, opet to vam nista ne ce znaciti u zajednickom ucescu NATO u medjunarodnim misijama, jer necete biti pozvani drugacije osim kao pesadija. Tako da prica o kompatibilnosti je samo floskula, u koju navni veruju i odobravaju takve tendere. Konacno, i Izrael i Svedska nisu clanice NATO, pa opet im je dozvoljeno da vam prodau njihove lovce. Nista manje skandalozna izjava od ove Vuciceve, je Milanoviceva pre par dana kada je rekao da „dolazi Pompeo da nam uvali avione“. Je li sa tim Pretsednik implicira da se nesto radi ispod zita, mimo tendera? A i kakva on ima ovlascenja o izboru aviona na raspisanom tenderu, pa da se kod njega lobira? Valjda i kod vas ce izbor uraditi struka, a ne politicari ili pretsednik?!

K

@Nenad

Mislim, cak ste i vi svjesni da vam je pitanje blesavo. Interoperabilnost se naravno moze postici izmjenama komunikacijske i druge opreme i montiranjem zapadnog naoružanja, ali to su previše složeni sustavi za Hrvatsku da ih održava samostalno. A ako kupi od Rusije ili Kine, to znači da ce ih tamo morati održavati – u tom leži problem. Takva kupovina bi stvorila golemu logističku ovisnost o Rusiji (ili Kini), a u pitanju su sredstva koja su za zemlju veličine Hrvatske strateška.

Kad već spominjete mi-171, oni su vrlo dobar primjer kako je ta ovisnost loša. Zbog toga što je Hrvatska načelno u geopolitičkom taboru suprotstavljenom Rusiji (NATO i EU), posao remonta tih helikoptera je dobila podružnica proizvođača koja se tim poslom do tada nije bavila, što je rezultiralo iznimno lošim remontom radi kojega je Hrvatska bila prisiljena u više navrata pozivati se na jamstvo i tražiti dodatne popravke i izmjene, i radi čega je flota jedno vrijeme bila i prizemljena. HRZ je time bio prilično ozlovoljen, i to je moglo samo pridonjeti njihovoj odlučnosti da se prebace na Zapadne helikoptere (ubrzo nakon remonta je odlučeno krenuti u dobavljanje dodatnih Black Hawkova).

Zamislite sad da kupimo kompleksniji i strateški bitniji sustav poput VBA od njih, potpuno bi zavisili o Ruskoj dobroj volji za njegovo dugotrajno funkcioniranje.

J

Drina Dobro si zapazio i dao logicki slagvort o slicnostima ova dva plemena sto pa potvrdjuje tvrdnje kako Karajordjevica tako i titoista da se radi o“ jednom plemenu sa dva imena“ ili ti braci. Sklonost prevarama obmanama lazi mitomanija umisljenosti i samozaljubljenost su im veoma slicni ako ne i isti. Verovatno se zato tako i ne podnose. Sto se tice teme jos jedan dokaz javasluka haosa i zloupotreba svega sto se moze zloupotrebiti i prekrsiti. Nije samo jasna ta stihijska potreba naorizavanja po principu par komada tamo par komada vamo. Hajde sest panciri sest nora, 12 Lazara, nekoliko Lasta malo Mistrala malo ruskih oldajmera za sitnu paru pa malo beloruskih oldtajmera ( o da sta ce biti sa tim a u vezi sa dogadjanjima tamo kao i ogromnim „pritiscima“ koje trpimo od EU zbog vojne saradnje. Misli rece MO.) malo kineskih bespilotnih jedna nasa daj turske, modifikuj sve i svasta na nivou prototipa, odudtani od prrfhodih modiikacija pa теhnolosko cudo Orao 2.0 koji bombarduje sa GBU iz vasione (videsmo na vezbo prikazu Munje i to samo s spoljnjih lansera da nebsprzi horizontalne komandei bla bla. Budi bog sa nama ko neki arapi npr. nekad iracani ili egipcani ( stim sto oni nekako uvek imaju novac za sve sto se na vasarima naoruzanja pojavi). Pa nije ni cudo kada smatrate pravnika i buduceg kosarkakog trenera za strucnjaka i cak savetodavca u oblasti odbrane. Nama generalstab ni ne treba. Kad je mogao bravar sto da ne proba i pravnik da vrhovnokomanduje stim sto se ovaj prvi kalio i praksi a potom i stvorio sebi zakonsko utemelenje za ono za sta su ga smatrali. Cudo nad cudima gde smo se zaputili i jos vece pitanje gde cemo stici ako stignemo.
O na kraju zar na T 6 nije skoro pisalo da Turska ima problema znog njenih geopolitickih s.. nja sa isporukom optoektronike iz Kande za taj Barjaktar sto bi mi na srpskom rekli zastavnik.

V

Ovo je jače od mene…
Gospodo komentatori i dežurni mrzitelji, prema Vučiću sam potpuno ravnodušan dok ljigave žutaće ne mogu očima da gledam (valjda zbog toga što su nas onako namagarčili 2000-te).
Kako god, ali računica je u celoj stvari vrlo jednostavna. Šta je nabavljeno za VS za vreme Vučića a šta za vreme predsednikovanja Tadića, neobaveštenog Koštunice, pevača Dinkića, Jetija Vuka Draškovića ili onog muvatora Đilasa (što voli da letuje u Hrvatskoj)?
Za mene reči političara ništa ne znače (suviše su ofucane), već odlučuju samo njihova dela, tj ono što ostane posle njihove vlasti. A vrlo dobro svi znamo ko gradi a ko je uništavao VS ma koliko to bolelo žuto plave indijance na ovom forumu.

M

Alene, ne znam koliko ste upoznati sa situacijom u Srbiji ali Vucic je apsolutni vladar. Niko ne sme ni toalet papir da nabavi dok njega ne pitaju. Ja ne verujem cak ni da je Staljin bio toliki apsolutista. Ako slucajno pogledate izjave ministara uvek cete da cujete da je Vucic zasluzan za to i to. Jednom sam, samo jednom cuo jednog ministra poljoprivrede da je izjavio da je odredjeni rezultat postignut jer je ministarstvo dobro radilo.

P

Tko u Hrvatskoj odgovara za bilo što?

D

@TT

Predsednik voli cesto da kaze da je on vrhovni komandant oruzanih snaga, a toga u Ustavu Srbije nema.
Pojam oruzane snage postojao je u bivsoj SFRJ i odnosio se na JNA, TO i policiju. Posto Srbija nema teritorijalnu odbranu, a upotreba policije i specijalnih snaga regulisana je zakonom o policiji i nigde se ne pominje vrhovni komandant.
Znaci, funkcija Vrhovnog komandanta oruzanih snaga izmisljena posto je nema u Ustavu, ili neko misli da je drugi Tito s obzirom da od Tita naovamo niko nije imao ‘titulu’ vrhovnog komandanta oruzanih snaga.

@Zemunac

Naravno da je bitnije sta se nabavlja, tu ce se verovatno vecina nas sloziti, i potpisujem vas komentar.
Problem je kada se opremanje VS koristi za samopromociju, nije bitno da li to radi Aca, Marko ili Pera.
Sve sto se nabavi za Vojsku nabavljeno je novcem svih nas, a ne novcem iz privatnih dzepova.
Zato treba izbegavati samopromociju, jer nisu svi glasali za Vucica niti ce svi glasati za nekog drugog predsednika.
To dovodi do podela u drustvu i nepoverenja u Vojsku, sto nije dobro.
Zato treba izbegavati samopromociju na racun institucije koja pored crkve uziva najveci ugled u narodu.

M

Prvo kad pricas o demokratiji treba da znas da u Srbiji to nikada nije postojalo a jedino sto su imali je ime u nazivu stranke! Sto se tice VS ona je posle 30 godina pocela da igleda jako ozbiljno za razliku od predhodne kada smo ostali na 2 aviona!
Za to vreme bivsi ministar kupuje livadu na Vracaru (vredjanje inteligencije i ponasanje koje se moze videti u nekim banana republikama)

Za nas sto volimo vojnu aviaciju ovaj sajt se pretvara u N-1 ,zalosno!

o

TT, predsjednik nije vrhovni komandant u miru, kad proglasite ratno stanje onda je predsjednik države vrhovni komandant, ako je pak tako onda postoje institucije koje tj Vlada koja odrađuje poslove. Čak i u ratu predsjednik nije neprikisnoven već postoji ratni stožer koji kao vrhovno vojno tijelo planira i zajednički odlučuje a vrhovni komandant je fikus ,jer je političar a ne vojnik. Ne mogu zamisliti da netko našeg Milanovića zove vrhovnim komandantom, jadna bi bila ta vojska,on sam čak niti ne može proglasiti ratno stanje,zapravo ništa ne može pa stoga niti nije nužno da postoji,dovoljan je premijer i ministarstvo, a predsjednik nam niti ne treba.

Л

@Alen
Citiram post clana tt
Predsednik Republike:

1) odlučuje o upotrebi Vojske Srbije i komanduje Vojskom Srbije u miru i ratu;

2) utvrđuje osnove razvoja i opremanja Vojske Srbije;

3) utvrđuje osnove mirnodopske i ratne organizacije Vojske Srbije;

4) određuje rodove i službe Vojske Srbije, na predlog ministra odbrane;

5) uređuje sistem komandovanja u Vojsci Srbije i prati sprovođenje sistema komandovanja;

6) usvaja Plan upotrebe Vojske Srbije i naređuje njenu upotrebu;

7) donosi smernice za izgradnju operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, na predlog ministra odbrane;

Cool postavlja i razrešava načelnika Generalštaba, uz mišljenje ministra odbrane;

9) postavlja, unapređuje i razrešava oficire na formacijska mesta za koja je propisan čin generala i odlučuje o prestanku njihove službe, na predlog ministra odbrane;

10) naređuje sprovođenje mera pripravnosti Vojske Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja;

11) naređuje mobilizaciju Vojske Srbije;

12) donosi osnovna pravila i druga akta koja se odnose na upotrebu Vojske Srbije;

13) donosi Pravilo službe Vojske Srbije i druga pravila kojima se uređuju unutrašnji red i odnosi u vršenju vojne službe;

14) obavlja i druge poslove komandovanja Vojskom Srbije, u skladu sa zakonom.“

Пасус под бројем два је јасан, не видим онда шта је спорно поготову вама „сусједима“ који се престављате за велике демократе и европејце, а далеко сте од тога. Мислим да је само љубомора у питању, па се качите за критичке и негативне текстове на овом порталу који је посљедње вријеме постао (кад пише Петар В.) као Н1 телевизија.

T

PakleniVuk Ne razumem zasto ta pitanja meni, niti sam o tome pisao niti smatram da je vlast u Srbiji bezgresna, daleko od toga. Zakon sam prekopirao ovde samo da prikazem da nije protiv istog to sto predsednik Republike aktivno ucestvuje i odlucuje o opremanju VS. Prosto me nervira kada ljudi pisu gluposti napamet, nebitno koja je tema u pitanju.

Drina
Jeste te „titlule“ decidno nema u Ustavu ali politicari pricaju razne gluposti, ko ce na to trositi energiju, ja sam pisao iskljucivo o ovoj temi tjs. o nadleznosti predsednika po pitanju opremanja VS, odgovarajaci Alenu na komentar koji ocigledno nije upoznat sa zakonima Srbije.

v

Alene, Vucic je kao vegete. U sve se mesa.

W

>> Interoperabilnost se naravno moze postici izmjenama komunikacijske i druge opreme i montiranjem zapadnog naoružanja

Teoretski da u praksi postoji dosta clanica NATO-a koje bi odbile da ucestvuju u zajednickim akotivnostima u kojima se pojavljuje ruska ili kineska oprema jer ona ne moze da ima sve potrebne validacije i da bude 100% prepoznata kao interoperabilna. Interoperabiltnost je u prinicipu „viseslojna“ osobina i ne moze da se redukuje samo na telco opremu. Recimo:

https://www.thedrive.com/the-war-zone/37103/turkey-has-reportedly-test-fired-its-s-400-air-defense-system-for-the-first-time

Jako interesantan clanak, spominje se recimo da su Rusi u S-400 za Tursku ugradili NATO IFF sistem, sa turskom asistencijom, ali se ipak smatra da (i kao je STANAG u principu dostupan) to nije dovoljno za interoperabilnost jer cak nije osigurano ni da li su zaista sve funkcije NATO IFF-a pordzane (ja doduse licno smatram da jesu). Cak i da jesu, nedostaje formalni approval/validacija i ja da sam recimo Nemac ili Holandjanin ne bi nikada ucestvovao u zajednickim vezbama sa potentnim PVO sistemom o kome nemam pojma kako radi i da li ce da me obori iz cista mira ili ne.

z

Srbija je jednostavnija i moderna država – sve odlučuje i odrađuje jedan čovek..veliki je odnos potiska i mase u Srbiji..čista vertikala

D

Da

o

Ovaj čovjek je narcisoidan. Demokracija tj država to sam ja. Kako se baš u sve razumije i u svemu je neprikisnoven.
Veći je problem što ne postoji mehanizam koji bi ga restartao, jer očito ne poštuje, već krši ustav.

Odgovori
S

Misim da mu je narcisoidnost najmanji problem. Spisak njegove dijagnoze je podugačak.

T

Predsednik Republike:

2) utvrđuje osnove razvoja i opremanja Vojske Srbije;

3) utvrđuje osnove mirnodopske i ratne organizacije Vojske Srbije;

A

@TT

,,Utvrđuje osnov razvoja i opremanja“ NE ZNAČI da predsednik sam odlučuje o sprovođenju vojnih nabavki i a kamoli o tome šta će se kupiti. Svakako nije njegov posao da ,,pokuša da nabavi“ ovo ili ono.

Ako citirate zakon, citirajte ceo kako npr. sledeći član o ovlašćenjima ministra odbrane:

,,Ministar odbrane:

8) usvaja plan razvoja i opremanja Vojske Srbije, na predlog načelnika Generalštaba;

8a) donosi plan istraživanja i razvoja za sredstva naoružanja i vojne opreme i uređuje način i postupak istraživanja razvoja proizvodnje, prometa i nabavke naoružanja i vojne opreme za potrebe Vojske Srbije;“

Nigde se ovde ne spominje predsednik…upravo tu gde se govori o PLANU a ne OSNOVU opremanja vojske (kada oćete da kupiti 5 BPLove, to nije osnov nego plan, je l’ te) kao i planu prometa i nabavke naoružanja i vojne opreme (o tome nema ništa u članu o nadležnostima predsednika).

Dakle ne, vojne nabavke ne spadaju u delokrug predsednika republike po zakonu. To je posao ministra odbrane.

o

Vučić savjetnik, smiješno, naslov sve govori,jedini koji nikoga ništa ne pita i bez kojeg se ništa ne može.
Malo takovih vladara ima na svijetu,možeš ih na prste jedne ruke nabrojiti.

Odgovori
f

Tacno, i uglavnom su u Aziji i Africi.

D

@frane

Moze biti, ali ni vi niste daleko..Geografski u Evropi, politicki i mentalitetom na Bliskom Istoku.

W

Prosto je neverovatan cirkus koji izvodi taj covek. Da li ste recimo videli da je pored predsednikovanja upravo upisao visu trenersku skolu i krenuo na predavanja???

Covek je prosto diktator a svi koji za takvo ponasanje imaju nekakva opravdanja ili ga relativizuju od istoga su autoritarnog soja.

f

Drina

Daleko smo mi vjeruj mi. Nismo sjajni ali u odnosu na vas predaleko.

D

@Wolfgang

Daleko je on od diktatora, da jeste ne bi mi mogli da pisemo protiv njega. Voli da se hvali, sve ce iskoristiti u svrhu promocije sebe i svoje stranke. Verovatno je u mladosti bio ponizavan, pa sad kad se docepao vlasti zeli da pokaze ‘svima’ da je on neko i nesto. To se najbolje vidi po tome sto on ide iz krajnosti u krajnost, a to nisu odlike diktatora vec iskompleksiranih osoba.

V

omniameamecumporto,
Hajdemo da nabrajamo:
Plenković, raspevana navijačica, Zoki šaraj brate itd, itd…
Wolfgang,
Vi ste izgleda teški bukvalista kada rezonujete da je neprijatelj vašega neprijatelja vaš prijatelj. Izgleda da ste zbog toga spremni da po svaku cenu pevate prateće vokale Hrvatima na ovom portalu (onima koji Srbiju doživljavaju kao neprijatelja).

M

frane Cista narcisoidnost.

f

Nije ovdje riječ o njihovim osobinama. Svi su oni i egocentrični i narcisoidni po malo. Rijetko ko od političara djeluje prizemno. Riječ je o sustavu i okruženju u kojem djeluju mediji koji dobrim dijelom oblikuju javno mnijenje. Recimo da u Hrvatskoj ovo pokuša Milanović s nabavkom vojne opreme i da potpiše i dogovori neku navavu bez da se konsultuje s nekim, mediji bi ga sahranili i vjerovatno bi završio predjednikovanje s opozivom jer bi i institucije reagirale od DORH-a do USKOK-a do povjerenstva za sukobe interes. To je zato jer su institucije neovisne. Kod vas recimo mediji ne smiju da pisnu jer su pod kontrolom režima, a o institucijama da ne govorimo. I svima vama se to čini normalno jer vam mediji tako plasiraju.

o

Bravo,Frane to je to sve ste rekli. Ja ponekad mislim da smo mi svjetlosnim godinama od neke demokracije ali ovo što Vučić radi nadilazi sve do sada poznato u Europi. Žalosno je da ima dosta ljudi koji ovo podržavaju jer kao nema veze za vojsku je. Ali on je uzeo drugim ministarstvima, izvaninstitucijalno i tu počinje problem a to mnogi ne osuđuju već gledaju sve kroz prizmu naoružavanja.
Na djelu je zapravo jedna čudna matrica koja u Europi neće i ne može proći i razbiti će se nekome o glavu. Zašto Turska ne može u Europu već tolike godine , pa valjda zato jer tamo vlada neka čudna demokracija kojoj nitko ne smije stati na žulj.

W

>> Na djelu je zapravo jedna čudna matrica koja u Europi neće i ne može proći i razbiti će se nekome o glavu.

U Madjarskoj prolazi jako dobro, ne pratim situaciju u Poljskoj ali mislim da ni tamo nije sve sasvim kosher. U Hrvatskoj, Estoniji ili Austriji (mozda i jos negde drugde?) nacionalne manjine imaju decenijama probleme sa koristenjem jezika i pisma. Osim toga postoje problemi sa relativizacijom rezultata drugog svetskog rata i rehabilitacijom raznih kvislinskih pokreta. I to Evropa takodje tolerise. Ocigledno kad jednom udjete u EU i navalite se na jasle neto primalaca (obe gorepomenute drzave su neverovatno profitirale od clanstva) mozete da radite sta hocete…

B

Ajde ljudi smirite se malo.

Kao da vas boli demokratija ili bilo sta drugo.

Mogu zamisliti da 80% vas koji pisete protiv vucica, ima radikalan i „desnjacki“ stav prema svemu sta dolazi iz Evrope, a ovde se pravite neke demokrate koje su protiv diktatora.

Odgovori
L

@beli Kao i na Twitteru, Facebook-u, a od skora i Instagramu, iza svih vas „belih vukova“, “ belih“ ovih ili onih, stoji informativna služba vaše sekte. Ne stranke, sekte. Botuješ providno, a ovde zaista prosek IQa odskače od regionalnog proseka, pa su te svi provalili.

M

Leopold Zapravo nije mnogo pogresio, ljudi koji ovde pisu nisu nilakvi liberali zeljni „Evropskih levicarskih vrednosti“, tako da su u pitanju licemernj komentari.

W

Postoji ovde nekih 10 komentatora koji se odlikuju patoloskom rusofilijom i mrznjom prema svemu sto dolazi iz Evrope ili sa zapada. Dovoljno je videti nick-ove pa ne moras dalje da citas. Mislim da oni nisu naprednjacki botovi nego prosto to rade besplatno, iz ubedjenja (a sendvice im prave keve kod kuce). Njihov svetonazor je taj neki amalgaman desnicara, suverenista, teoreticara zavera, antigolbalista itd.

S

wolfgang

Svaka medalja ima dve strane. A i ogledalo je bar danas lako nabaviti.

D

@Wolfgang

Postoji i nekoliko komentatora koji se oldikuju patoloskom rusofobijom i mrznjom prema svemu sto je iz Rusije. Zvuci vam poznato?
Mozda rusofili postanu rusofobi ako nas Rusija nekad bombarduje, ko zna.
Ali mi nisu jasni rusofobi, mrze Rusiju i Ruse iako im nista nazao nisu ucinili, a na drugoj strani pisu hvalospeve o onima koji su tri puta napadali srpski narod, okupirali deo teritorije…

V

Leopold,
Zar i vi ne gajite licemerje u vašim komentarima kada sve koji misle drugačije od vas stavljate u isti koš?
Čemu isključivost?
Wolfgang,
Isti komentar važi i za vas.
Kako bi vi reagovali da vas nazoven žutim đilasovim botom iz ubeđenja i natofilom koji patološki mrzi sve što dolazi sa istoka?

W

Шта би Хрвати дали да имају једног Вучића на свом челу државе / имају неке млитаве политичаре,троме,неефикасне,можда је Јанша способнији од Вучића…./.Можда неко од вас политичких агитатора зна неког бољег који би брже унапредио војску,економски раст од наслеђених -3 посто раста БДП до мах 4 посто.И видим,никога више војна авијација не занима,само лидер у региону.

W

>> Шта би Хрвати дали да имају једног Вучића на свом челу државе

Eh pusti snovi, sta bi ja dao da Hrvati imaju jednog Vucica na celu drzave, a nama da daju Plenkovica….

S

@Walter
2000-2008 prosecan rast 5% BDPa, od 2012-2020 celih 2.1%, a ceo svet u najvecoj ekonomskoj ekspanziji u poslednjih 40 godina….ma sjajni rezultati.

B

@Srbofil
Izvrtanje cinjenica. Najveci ekonomski rast je bio od krize 2001 do krize 2009. Tad su sve privrede belezile vecu stopu rasta nego sad plus tad smo imali jako nisku osnovicu zbog 90-tih. Zapravo je jako tesko dati ocenu uspesnosti. Period od 2014-2016 je okaratkerisan smanjenjem agregatne trazenje pa nam je zato rast tada bio nizak. Period 2012-2014 je greska tadasnje vlade da se sa konsolidacijom krenulo 2012 nebi morali toliko da smanjujemo 2014. Ali makar su nesto pokrenuli. Vucic mora imati jos bar 2-3 godine najboljeg rasta u evropi da bi kod mene dobio priznanje za to. Sve sto prica odnosi se na 2018, 2019 i 2020

f

Walter,

Pa dali smo zivote da nemamo takvog poput Vucica.
Kakvo sljepilo majko draga..

S

@Brad
NIkad ni u jednom trenutku nismo imali „najbolji rast u Evropi“. To je izmisljotina. Dovoljno je pogledati samo na komsije Rumune, ne morate dalje ici.

B

http://imgur.com/gallery/1wjcS8B

Ako se ova predvidjanja ispune hocemo. Izvini nisam mislio na najbolji rast vec medju najboljima, prvih 3-4, kad uporedis sa padom populacije sigurno jos blize.

F

Amerika okom, siroma prvoroðeni vucic skokom ….

Odgovori
B

…“iz još jedne problematične zemlje“

Severna Koreja? :-)

Odgovori
L

Kada su nabavljene kineske letilice, govorili su i o „transferu znanja“ za gradnju istih. Šta se desilo sa tim?

Odgovori
T

U toku je razvoj Pegaza, koliko znam dva bi trebala da stignu uz Kine sa opremom slicnom kao na CH-92..

E

Sa tim ce se nastaviti svakako, samo sto se svet brzo menja, moze svasta da bude, pa neka i ovih za svaki slucaj…jer svi znamo da smo spori, vidis koliko nam treba da napravimo bilo sta pzbiljnije

M

Baš me interesuje da li se nastavlja sa tim ili je i to opozvano. Nista me vise nece cuditi. Ja bi voleo da imamo i kineske i turske, ali i nase naravno.
U turskim je najbolja optoelektronika iz kanade. Valja to imati itekako.

Ni FK-3 izgleda nije kupljen. Vrhovni komandant je tako izjavio dan dva posle objave vesti ovde na t6. Nike kupljen ali razmisljamo o tome… Ima video na vestima objavljen.

Za sve je kriv Tom Sojer.

Ž

Ради се на томе, у Кини.

I

Dok su postojala, na papriru, sva ta pravila od 2000-2012. nista se u ovoj zemlji vredno pomena nije uradilo, sto se tice infrastrukture ili ulaganja u VS. Tako da nam ovakav sistem ocigledno vise odgovara, nismo nacija zrela za sisteme kakve postoje u Danskoj ocigledno.

Odgovori
b

ovaj t6 ocigledno primio neku iznenadnu inostranu donaciju, kad, nicim izazvan, odjednom, ulazi u neke dnevnopoliticke spekulacije i prozivanja u poslednjih mesec dana…….

Odgovori
P

Ogromne pare su u pitanju, zaista. Bez šale i ironije.
Samo, ono što nas uvek iznenadi, iznova i iznova, koliko smo glupi da to ne uspemo da prikrijemo i koliko su naši čitaoci, kao Vi, inteligentni i u jednom komentaru razotkriju nešto što nama traje mesecima. Mislim na naše mrziteljsko-rušilačke porive, potrebu da nanesemo što više zla državi, traženje inostranih sponzora koji su podjednako dijabolični i zli kao mi i na kraju pisanje ovakvih splačina. Mnogo truda koji iznova i iznova biva raskrinkan od strane nekoga kao što ste Vi, tako vanserijski analitični, uz Vaš komentar potkovan materijalnim dokazima i argumentima.

Ništa, nazad na crtaću tablu i da ovaj put, nekako, probamo da realizujemo svoje mrzilačke i rušilačke porive a da nas Vaš britak um ne raskrinka. Držite nam palčeve.

V

Zanimljivo mi je kako je gospodin Petar ekspresno privukao ovoliki broj novokomponovanih komentatora koji mu punog srca sviraju prateće vokale u novim kompozicijama emitovanih u zadnje vreme na T6.
Ako ništa drugo, čestitke gospodinu Petru na uspešnom lovu na klikove. Evo, i ja se pecam na ciljane provokacije…

M

Ja ne znam dokle će da se na ovom portalu babe neznalice zale na politicku raspravu i pokiticke vesti. Kako moze da se razgovara o nabavkama za vojsku bez politike kad se biranje opreme bazira na politici. Kako može da se ne spominje kad „vrhovni komandant“ kaze da je on kriv za rusko oruzije i da ce probati da nabavi Barjaktara.

Ako se politicari ne prozivaju ponarucito ako govore lazi, daju konfliktirajuce izjave, ili jednostavno ne mogu da se odluce kojeg svedskog vodju danas da ljube u dupe, onda mediji ne rade svoj posao. T6 redovno pokriva temu i moraju da izlazu politicke izjave, greske, spekulacije, itd..

Ako je to za nekog ljubitelja avijacije previse, nek nadje onaj stari album sa sličicama aviona iz osamdesetih, pa nek se preslišava.

Dosadni ste više

b

ipak ste vi novi… dnevnopoliticko svrstavanje se radi mnogo manje naglo, suptilnije, neznije i mudrije…. sve je to stvar bolje obuke i treninga…

S

@Petar
Džabe se trudiš da ironijom i satirom objasniš neke stvari, jer ljudi kojima se obraćaš nemaju umnog potencijala i kapaciteta da to shvate. Neko je gore lepo napisao da SNS nije stranka nego sekta,gde je članstvu ispran mozak,i gde se svaka kritika na rad prvorođenog doživljava kao napad na Srbiju. Kao da samo oni imaju tapiju na ljubav prema otadžbini,a mi svi koji mislimo drugačije od AVa ,smo neki remetilački faktor sa „masnim“ donacijama iz inostranstva. Kad smo već kod inostranih uplata,jedan tek svršen prašinar,je od tih sredstava kupio stan. Pare su došle iz članice NATO pa bi trebalo obratiti pažnju na dotičnog gospodina koji se u poslednje vreme mnogo muva oko MO…

A

Bolje gledati Armatu 555 ili Silju Plutona na youtube nego pratiti Tango 6. Gledas klip i sam razmisljas, ne sole ti pamet istrazivacki novinari necim sto te ne interesuje . Ima nas sto nas samo interesuje tehnika i tehnologija i boli nas uvo ko kupuje i odakle pare!!!

Л

@bb
Подржавам Ваше мишљење. Овај Петар је иритантан и јако негативан као уредник овог портала, а могуће је и то да је легла нека донација из западних кругова, чим се пробудио оволики аутошовинизам.

f

Ni ovdje niko ne soli pamet samo ti daje informacije koje su ti drugdje uskraćene da bi mogao da razmišljaš sam. Ako hočeš ili možeš..

S

Sta vrijedi Bajraktar kad ce i njih kupiti 3 komada, 6 plafon. Daj batalite vise to kolekcionarstvo, bolje napravite 100 komada pegaza. Dronovi su potrosna roba. A i uskoro ocekujem i radujem se nekoj nasoj raketici za dronove.

M

@Sasa
Sta vredi 100 Pegaza ako nismo savladali neki ozbiljniji nivo sposobnosti istih.
Bajraktar u 3-6 komada itekako vredi kao dodatak ne samo za ratna dejstva nego i da se nauči od istog kako se to radi. Saradnja sa Kinom u toj tehnologiji je super (ako se nastavi najavljenim putem) ali je drugo kad imas u rukama i drugaciji primer na koriscenje jednog drugacijeg sistema koji je isproban i u vrhu u svojoj klasi u svetu. Sistem koji je pogadjao Pancire koje takodje posedujemo. Sistem koji moze mnogo da nas nauci, a i da odradi! Ogtomno znanje i iskustvo hi se steklo što se naoruzanja tice, što se tice sistema za navodjenje, zastite od elektronskog ometanja, pa i najboljih kanadskih optoelektronskih uredjaja za pronalazenje i pracenje ciljeva.

Eto zato mislim da nam treba pa nek je i samo 2-3 Bajraktara u pujom paketu, ponarčuito ako hocemo da stancamo neke buduće Pegaze, ili Pegaze 2, i slicne bpl.

S

Bravo konačni neko da ubode suštinu

a

Nije ovde toliko problem lanac odlucivanja o nabavkama. Iskreno verujem da se Vojska pita sta su joj potrebe pa se sagledavaju mogucnosti za nabavku ili alternativu. Naravno da su to uvek politicke odluke i naravno da se tetkin mali tu ne pita nista. I ne treba…

Sjajan opis „deklarisane demokratije“ je dao gospodin @Nenad, Skopje o prilicnom licimerstvu demokratskih tekovina u clanicama EU a pogotovo SAD.

Problem je ovde sto se upono gradi i velica kult vodje, novog marsala, najveceg sina, bezgresnog i onog koji je spreman sve da podnese na svojim plecima. Da je ova njegova izjava u mnozini: PotrudicemO se da nabavimO – to je onda iskljucivo za debatu da li nam to treba, da li guramo prst u oko komsijama, EU i slicno. Ovako, ta izjava u jednini velica i predstavlja njega kao nekog bez koga se nista ne moze. Setite se respiratora, maski, cuvene recenice „moram da smislim nesto gore od sajma“, objasnjavanje Rasimu koji je koji respirator (a Rasim zavrsio medicinu dok on pravo), zatim licno sedanje u avion da se donese med. materijal, onda onomad spasavanje deteta u mecavi pa sad zvanje telefonom za trafo. Covek se ponasa kao car Solomon a svekoliki srBski narod to pije jer je stado kojem treba coban ili ovan sa zvonom oko vrata da ga prati… To sto decu lecimo SMS-ovima i 4/5 Srbije nema kanalizaciju nije bitno… Bolje nismo ni zasluzili ocigledno.

I pre nego me neko opljuje: ja stvarno podrzavam napore za modernizaciju i opremanje vojske, vazduhoplovstva pogotovo ali me dnevni populizam uzasno nervira: MIG-ovi ce biti na nivou 4+++, sila u regionu, niko kao mi i slicne gluposti. Da ne pominjem poluzagrljaje, privatne odaje, kljuc od bele kuce, brata Si-ja, kuce za Putina i td. To nije tema ovde.

Odgovori
f

Ugledao se na Putina. Tako on na TV rješava da npr. tajkuni moraju nešto da plate za opće dobro. Tajkuni imaju negativan status u društvu pa time ubire simpatije nobičnog naroda i razne druge prozaične stvari koje predsjednik države ne bi ni trebao da zna , a kamo li da ih rješava. Tako gradi svoj kult ličnosti i ispada heroj bar za onaj dio javnosti koja je priprosta i ne razmišlja da je zapravo trebao kao šef države da organizuje državni aparat da se takve stvari po automatizmu daleko efikasnije rješavaju. Ljudi jednostavno nisu svjesni da to što radi ide upravo njima na štetu jer kad će svi tako doći na red da se rješavaju njihovi problemi. Onda kad odu u Švicarsku ili Njemačku su zapanjeni nekim jednostavnim i normalnim stvarima kako idu same od sebe.

S

@frane
Samo sto Putin ima 6.000 nuklearnih bojevih glava i 15.000 tenkova, a karakterno je za*ebaniji onoliko koliko im je i vojska jaca od nase….

n

Перо, Перо, како да ти вјерујем кад ниси хтио објавити кратак пост који указује на чудну ствар – у вијести која се тиче Супер Тукана у Црној Гори све си пренио коректно али си избјегао поставити слику или вијест да се у кабини Ембраера нашао као позер тамошњи „Вулин“ који се презива Бошковић. У чему је проблем? Чему патолошки став према Вулину а према једном Бошковићу га нема? Нешто ту није у реду. Вулин сасвим сигурно има озбиљне мане, прије свега ону епизоду са „тетком“, али не може се порећи да за вријеме тог лика наступила права ренесанса Војске. Може то и мора боље, али ствари се константно крећу на боље. Константно пљувати све српско ме, као Србина, вријеђа. Канда би се обрадовао да се врне Шунатовац? Или ни он више није кул, јер је окренуо плочу? Уздравље да си дневни политичару…

Odgovori
N

Mene brine sto Beograd jos nije okicen. Predsednice intervenisi.

Odgovori
M

Cemu ovakvi politicki tekstovi i komentari na portalu koji bi trebao da se bavi vazduhoplovstvom? Koga briga kome se Vucic svidja ili ne, za to imate gomilu zute stampe po FB pa se tamo prepirite.. -.-

Odgovori
L

Svaka čast precjedniku. Ako je već kriv za zemljotres na Madagaskaru i za kupovinu Pancira, onda neka bude kriv i za kupovinu Barjaktara. A protivnici mogu samo da puknu od muke.

Odgovori
S

Hej „patriote“ sto se borite protiv „stranih placenika T6“, kako ce se zvati jedinica? „Prva janjicarska eskadrila“ mozda?
Koji smo moj onda placali transfer tehnologije Kinezima ako cemo kupiti opet istu klasu taktickih BPL cak manjeg borbenog radijusa? Ah da, Jugoslavija mentalitet, sto prosto kad moze komplikovano?

Odgovori
M

Postoji odličnih razlog da se uzme Bajraktar pored kineskih BPL. Prvoni pre svega zbog drugačijih nišanskih sistema, softwera, raketa, a povrh svega najbolje u svetu kanadske optoelektronike. I to baš zato što razvijamo naše BPL (DPV)

W

>> Prva janjicarska eskadrila

Prva naprednjacka eskadrila :-). Ljudi u vojsci nisu jos preveli uputstvo za upotrebu sa kineskog a vec dolazi literatura na turskom da se iscitava jer je poglavnik doneo odluku da se parazi na bazaru u Istambulu…

S

@Wolfgang
Janjicari prijatelju moj „murat jee, eeee, nemamo mi takvog junaka“.

Zanimljiva je ta politika Srbije, „popravljamo odnose sa SAD“, a u isto vreme zblizavamo se sa zemljom na koju su SAD besne i to poprilicno? Nemam komentar, nadam se samo da od te nabavke, kao i FK-3 nece nista biti jer ce nam doneti vise zla nego koristi.

Jel premestamo ambasadu i Jerusalim? Nek nam isporuce PVO i BPL, sta filozofiramo?

W

>> u isto vreme zblizavamo se sa zemljom na koju su SAD besne i to poprilicno?

Ja licno sumnjam da je rezimu sada nuzno stalo do novih BPL, vojska je dobila nove igracke, sad imaju cime da se zabavljaju par godina, usvajaju novu tehniku itd. Ocigledno su zadovojni, gde poglavnik okom, oni skokom, kao sto se dalo videti na Sadejstvu2020. Verovatno je Turskoj jos pre obecano da ce nesto da se kod njih pazari, znate vec, oni nece smetati u Bosni, plasiraju u Srb kredite za preskupe autoputeve na kojima nece biti saobracaja, njihove firme onda grade, Srbija ce da otplauje a za sve to je zasluzan… znate vec ko.

Prebacivanje izraelske ambasade nece tek tako proci, ako se uopste desi. Nema sanse da Srbija udje u EU kao jedina evropska zemlja koja ima ambasadu u Jerusalimu.

V

Srbofil / Al
Definitivno više niste ona osoba od pre par meseci. Počeli ste da se bavite komentarisanjem dnevnih političkih tema a od struke ste odlutali poprilično daleko.
Ne sviđa mi se i vaš nastup i omalovažavanje ljudi koji ne misle isto. Čemu to? Zar ćemo sada deliti Srbe na natofile, rusofile i nesvrstane? Čemu ruganje?
Na šta bi ličio ovaj svet kada bi svi razmišljali isto?
Znam samo, da od kako sam stao u Kolubari te 99-te ispred kordona Boška Buhe i specijalaca Pavkovića, nisam mogao ni da sanjam da ću ikada biti nazvan SNS ili SPS botom i to samo zato što iznosim svoje mišljenje koje se u nečemu razlikuje od mišljenja pojedinaca.
I nekako mi uz vas ne ide da se služite primitivnim jezikom nekih ovdašnjih komentatora…

S

@Vlad
Kad sam vas nazvao „botom“? Ako jesam, izvinjavam se(znaju se ovde botovi).

Smesni su mi samo ljudi koji tvrde da je T6 „dobio pare“ iz inostranstva da bi pisali negativno. Sta to znaci da je neslaganje sa politikom Srbije automatski izdaja i da je svako ko mislii drugacije „strani placenik“? Zar mislite da treba to samo da precutimo? Gde vodi takva retorika?

Prvo i osnosvno, vezano za temu, saradnja sa Turskom u ovom trentku nam ugrozava interese i bezbednost, ja ne znam kako to ljudima nije jasno? Od svih zemalja sveta, Turska je poslednje mesto gde treba traziti vojnu saradnju! Bilo kakvu saradnju da se razumemo osim uvoza pomorandzi, baklava i sl. „sitne robe“. Kao drugo, postavio sam sasvim legitimno pitanje, sto kupovati istu klasu letelice kao onu sto vec imamo, za koju smo pritom debelo platili transfer tehnologije? Jel Bajraktar mozda „bolji“(iskreno mislim da nije iako mozda mnogi ne dele moje misljenje)? Pa ako je „bolji“ sto se odmah nisu odlucilili za bas tu letelicu nego se prvo kupovalo od Kineza ili je i to bila politicka odluka?

Razumeo bih da se nabavlja Wing Loong 2 ili nesto drugo sto je u klasi „iznad“(mada mislim da nam jos uvek nije potrebno, ali razumeo bih), ali ne i prakticno ista klasa borbenog sistema. Za kraj, sasvim je normalno sto mi smeta da se lica poput predsednika i ministra mesaju non-stop u opremanje vojske i non-stop imaju svoj komentar po pitanju svega u RViPVO, a da pritom nisu strucni ni 1% pa tako cujemo gluposti poput „Zuk 3“.

Znam, u pravu ste, mogu ja pisati ovde do prekosutra, oni svoje lupetanje nece smanjiti….tako da je mozda bolje da ih zaobicem, no sto se tice opremanja, mislim da je Bajraktar greska sto iz tehnickih, sto iz politickih razloga, mislim da se samo stvaraju nepotrebni logisticki problemi koji nemaju razloga da budu tu.
Takodje mislim da je nacin opremanja i razvoja sredstava cesto lose vodjen(sto vidimo u praksi).

W

>> Na šta bi ličio ovaj svet kada bi svi razmišljali isto?

Rezim koji vi ovakvim kobajagi pomirljivim i razumnim stavovima u stvrari podrzavate, uclanio je 10% stanovnistva u partiju, potkrada i manipulise da razne nacine izbore, obracunava se fizicki sa politickom oponentima i kupio je privatne medije drzavnim parama, dok na javnom servisu ne moze da se vidi ni cuje stvarnost a tabloidi mrcvare svakoga ko se ne dopada sefu! Kada se ove stvari i jos par drugih problema rese (a vi ako ste zaista tako pomirljivih stavov, tesko da mozete imati nesto protiv) sve ce biti ok. Do tada nema price o nekom laznom prihvatanju razlicitosti.

B

@Srbofil
Verovatno zbog promene politike u odnosima sa kinom moramo naci drugog partnera u oblasti BPL. Pitanje sta smo dobili iz sve iz saradnje sa Kinom i dali je to sveobuhvatan paket ili samo pojedini delovi koji nam nedostaju u razvoju Pegaza. Sem toga TB2 je koristan jer ga vrlo brzo mogu dobiti i nasi buduci protivnici. Sad to sto oni nacelno jesu u istoj klasi ne znaci da su istih sposobnosti. TB2 je kao retko koji sistem danasnjice svoje sposobnosti dokazao

M

@Srbofil.
Isto ste odjednom počeli da govorite i za saradnju sa Kinezima. Da nam to kao ugrozava interese. Pa ko ne saradjuje u svetu sa Kinom? Sad to isto govorite za pazare iz Tutske. Uopste nam to nista ne ugrozava jer smo sitna riba i pravimo sitne pazare, i nikog ne ugtožavamo.
Zar ne shvatate da nas više ugrožava u očima zapadnonevropskih zemalja potpis u beloj kući nego neki pazari bpl iz Kine ili Turske.
Kao da je to ne znam šta. Kao da šaka kineskih ili turskih bpl narušava ili vredja nekoga na zapadu.
Nezamarljiv sitniš. Previše važnosti dajete tim stvarima. Njih više nervira na čiju ćemo stolicubda sednemo sledeći out i šta ćemo da potpišemo nego od koga ćemo pazariti malu kokičinu nečega.
Nije to pazar 5G mreže, ili F-35 vs Su-57 pa da se nekom zamerimo.
U zadnjih nekoliko nedelja smo se zamerili celoj Evropskoj Uniji, i Kini, Rusiji, Hezbolah, i celom arapskom svetu, tako da pazar šačice bilo čega iz Turske nema nikakvih vrednosti na toj šahovskoj tabli.
Mogu se donekle složiti što se logistike tiče, ali i to je nikakav problem. Moš misliti imali bi dve vrste tehnologija BPL. Kinesku i tursko-zapadnu. Može samo da nam koristi umereno „šarenilo“ kako paničari ovde vole da to zovu.
I za kraj, DA naravno da je pazar i ugovaranje transfera bpl tehnologije bila politička odluka, isto kao i mala količina Pancira, i ako bude mala količina Bajraktara. Šta je tu uopte čudno? Sve je to ipak korisno za odbranu naše zemlje i modernizaciju vojske u dobrom pravcu. . Ništa se ne radi samo iz jednog razloga!
Pametno bi bilo redovno dodavati količine istog.

S

@Milos77
Odnosi SAD i EU po pitanju geopolitike nisu bas „dvosmerna ulica“, znate to i sami. EU ne moze da stane na put interesima SAD, niti ce uskoro moci, niti EU moze garantovati ni jednu jedinu stvar koju dogovorimo sa njima vezano za KiM jer nemaju mehanizme prisile. Vasington je skroz druga kategorija.

Sto se tice BPL iz Turske, ne zanima me misljenje bilo koga, nego smatram da to kao odluka nije dobro za nas niti da se moze ista korisno izvuci. Ne smatram da je saradnja sa turskom, zbog necije percpecije stetna, nego da je: 1. sigurnosni rizik 2. naivno ponasanje. 3. stvara logisticke probleme. Turska je nas nerprijatelj i to je cinjenica. Tako ce uvek biti, pogotovo kada se vodi neo-otomanskom politikom kao sada. Mozda jednog dana ako bude demokratska, sekularna i progresivna zemlja pa da bude „neutralna“ po pitanju odnosa prema Srbiji, ali taj dan nije na vidiku.

Vi ste stava „kupicemo 3-4, naucicemo nesto“. Tako se ne uci….uci se tako sto ce drzava da posalje 20 najboljih klinaca na studije u inostranstvo i 20 najboljih inzenjera na usavrsavanje i kupi se transfer tehnologije. Ne moze turska da nam izvrsi „transfer tehnologije“ kada vecinu kljucnih sistema ne proizvodi.

„Pametno“ bi bilo zavrsiti jednu stvar DO KRAJA i da ona udje MASOVNO u naoruzanje VS. Dakle zavrsi Pegaza, usvoji tehnologiju do kraja i proizvedi vojsci 100 komada, e to bi bila pametna odluka. Pre toga, zaista je nepotrebno uzimati istu stvar „iz vise izvora“, ali mi bolesti Jugoslavije jos uvek nismo izlecili. Nece nas kupovina oruzja „na vise strana“ odbraniti….

M

@Srbofil AL41F1
Ne slažem se sa vama ili jednostavno gledam na te stvari iz drugačije perspektive. Na vaše komentare imam sledeće da kažem.

Prvo, nikakva saradnja niti transfer tehnologije nije potreban niti ja o tome govirim kad su turske bpl u pitanju. Obična kupovina i to je to. To upravo radimo sa Ko inezima i to je dobro i naravno da se slažem da treba nastaviti zarad znanja i razvoj nasih domaćih BPL.
Ne verujem da ozbiljno mislite da imati 2,4 ili6 Bajraktara pravi ikakvu logističku glavobolju. Govorimo o malim količinama, kompletnom pajetu, i ne o višenamenskom avionu nego o malom bespilotnom propelercu. Zar zaista miskite da smo tolioo nesposobni. Zaboravili ste da imamo Eurokoptere i Mil Mi helikootere iz dva različita sveta. Savršeno smo sposobni da savladamo logistiku pa i remonte, itd.

Druga stvar je korisno iskustvo iz veoma uspelog proizvoda Bajraktara. Razmislite samo koliko se može naučiti samo iz drugačije zaštite od elektronskog napada na bpl. Ako bude sreće pa stignu i sa kanadskom optoelektronikom kojoj premca nema u svetu.

Treća stvar je uoravo ti što ste rekli da nam turci nisu prijatelji. Ko je kome prijatelj više?
Baš zbog toga bih požutio i kupio Bajraktare, pre nego što ih kupe samoprozvana armija sa kosova ili Albanija da ne bi bilo previše agresivno od Tačija.

Treba ih imati što pre i iskoristiti da secispraše bilo koji novopristigli pod tačijevu komandu.

Pekinška patka je super, ali neisprobana u ratu, sa sigurno inferiornijim sistemima. Tu polemike nema. Upravo porediti dva sistema je ogromno znanje kad vec dobijamo „školu“ u Kini!

I to ko zna sada sta ce bit. Kažete Turska nam je neprijatelj.
Jer to mislite da nam Amerika nije neprijatelj kad je Kosovo u pitanju? Ako mislite da su nam prijatelji, onda sta radimo sa Kinezima oupšte. I njih onda da odjebemo i vratimo nase ljude i vratimo im bespilotne. Ameri će da nam pomognu odjednom oko Pegaza? Dajte saberite se.

Ne menja se politika baš preko noći jer je neki psiho-milijarder tramp seo vučića u beloj kući za dečiji stočić da potpiše neku novu budućnost. Tako se ne prave prijatelji, niti se tako ruše sve što je prethodno potpisano.

S

@Milos77
SAD su nezaobilazne u globanloj politici, znate to vrlo dobro. Vezano za potencijalnu nabavku, govorimo o ciframa od nekoliko desetina miliona evra cak i za „nekoliko“ letelica. Ne mozemo se tako ponasati „nek se kupi, sta ima veze“, to su za nas ipak ogromne pare, ali ocigledno da takav rezon prolazi. Kina ima zaokruzenu proizvodnju kompletnih sistema i podsistema i to je ono sto nama treba.

Sto se tehnologije i spobnosti tice, nasoj izvidjackoj avijaciji bi dobro dosla BPL koja ima SAR veoma visoke rezolucije, sisteme za elektronsko izvidjanje i sl. oprema koju ove takticke borbene bpl nemaju, dakle „dodavanje“ na sposobnosti, a ne „preklapanje“.

Moj stav je jasan, zavrsiti Pegaza do kraja kako treba, napraviti kvalitetn borbeni sistem od njega i prodati Grcima i Kipru 100 komada, ako treba i Jermeniji preko Rusije. Ovo slizavanje sa seldzucima i njihovim sultanom nam nikakvo dobro nece doneti. Bice T6 tu pa cemo za nekoliko godina da „sumiramo utiske“…tek cemo imati glavobolje od Turaka, videcete.

M

Imacemo glavobolja od turaka definitivno i to necemo zaobici jer ce prodato bol albancima.

Zasto bi Grci kupili stotinu BPL od nas a ne od Kine? Zašto bi čekali 5-10 godina da dodjemo na taj nivonproizvodnje, kvaliteta, izvoznog kapaciteta? Grci su u natu i sutra mogu kupiti ono što im treba od bilo koga osim Turaka. Baš će od nas. Lepo zamišljeno u našu korist sa vaše strane.

Slažem se naravno za Pegaze i osvajanje proizvodnje te tehnologije, ali ne i da nam Bajraktar predstavlja ikakav problem pa čak ni finansijski. Naprotiv.

Videćemo, svašta sledi uskoro.

S

@Milos77
Grci ne mogu da kupe direktno od Kineza vojnu opremu jer su u EU i NATO, ali bi mogli od nas jer smo „neutralni“. Takodje mogu uvek kupiti od Izraela, samo sto su njihove borbene takticke BPL nesto vece, a i dosta skuplje jelte.

M

Treba kupiti Bajraktare dok možemo i dok dolaze sa kanadskom optoelektronikom. To može da stane zaista i na duže. I Grci in Kinezi bi nam bili zahvalni da ih imamo. Kombinacija tog turskog sistema i sa pancirom S1 je idealno za nas da imamo.
Sa Kinom nećemo gubiti kontakt dogod nismo u EU ili natu. Ja se bar nadam da Vučić nije toliko lud i da tokiko nije pao na kolena u beloj kući. A i onda ne treba previše brinuti. Odnosi sa Kinom su u korist svakog. Svako smanjivanje odnosa jačih većihdržava sa Kinom je samo mali deo šahovske igre na velikoj sceni u kojoj pobedjuješ samo ako se pomiriš i dogovoriš kad je Kina unpitanju. Sve su to samo rupice na putu preuveličane bombastičnim izjavama i tvitovima trampa itd. Naši pazari su sitni, ništa ne ometaju, nikog ne ugrožavaju od jačih zemalja,. Pružaju nam priliku za razvoj i obnovu vojske, j odbranu od sve moćnijih sitnih armija i terorista koji isto tako mogu da počnu da pazare.

E

T6 nastavlja sa dnevnopolitickim aktivnostima, pocinje da mi se gadi iz dana u dan. Sad ce oni da isteruju pravdu, a znamo da se niko u Vojsci Srbije ne bi bunio da jedna takva bpl kao sto je Bjraktar budeo deo nase armije…Vojinovic nastavlja sa jadnim nastupima iz dana u dan, tera ljude sa ovog portala….

Odgovori
m

To što tera pojedine nema veze, nego što skuplja botove mi više smeta. Sada T6 ( gde sam ranije bežao od istih) ima dežurnu paru botova , u svakom trenutku. Oh koliko je puta samo viđeno sve ovo :
„A protivnici mogu samo da puknu od muke.“ – Bitniji su politički protivnici i da puknu od muke nago šta ćemO i na koji način da prbavimO za našu vojsku.
„Svaka čast predsedniku.“ – Otkucaj u google, trebaće ti superkompjuter nalik onome u F35 da obradi sve što će da ti izađe.
“ A могуће је и то да је легла нека донација из западних кругова, чим се пробудио оволики аутошовинизам“ – po pravilu ćirilicom (kojom sam se nekada potpisivao ali zbog mogućeg poistovećivanja sa ovakvima prešao sam na strano pismo, ipak samo oni imaju tapiju na ljubav prema otadžbini. Šteta ,izostavljeno je SrBski.
„Bolje gledati Armatu 555 ili Silju Plutona na youtube nego pratiti Tango 6.“ – na ovo nemam komentar. Jel su to oni isti sa naslovima „Srbja dobija ovo ili ono“? To šta smo mi dobili ne smem ni da napišem, neće mi objaviti komentar.Mi nikada ništa dobili nismo,sve smo uredno platili. A često i preplatili. Da ne govorim o tome šta dotični nazivaju analizom. Danas izgleda baš svako sa internet konekcijom može da bude analitičar. Još kad se provali copy/paste sa najčešće netačne Wikipedije eto srebrnog YT logoa na kućnu adresu…
Onda, korišćenje Šutanovca i ostale bratije ( ne zna se ko je bio grđi oni ili ovi danas, mrtva trka, mada mislim da je svako sledeći koji dođe na vlast po Srbiju gori od prethodnih- empirijski dokazano), kao odskočne daske, neizostavna priča o topljenju cevi i otpisu…

Podele,polarizacije,etiketiranja su sve prisutnija. To samo govori o tome šta je primarni cilj, glavni interes itd…

д

Основно питање је јел нама тебају те летелице или нам не требају,а није питање да се бавимо вучићевом политичком пропагандом,медицином,дијагнозама, тумачењем устава Републике Србије,коришћењем увредљивих термина типа геџован,лупетањем о диктатури (баш се сећам како су титу новинари постављали неугодна и провокативна питања).Значи да ли нам требају беспилотне летелице, требају,где можемо да их набавимо,па само у проблематичним државама,пошто гле чуда политичке елите непроблематичних држава приватним компанијама које послују на њиховој територији не дозвољавају да нам исте продају.

Odgovori
N

Ne bih zeleo da ulazim u politicke price i rasprave, ako nista drugo, zbog prirode ovog sajta. Vidim da se stalno spominje da Vucic odlucuje o svemu, o avionima, javnom klozetu i sl. Nisam clan, niti sam ikada bio, ni jedne stranke pa me to cini opustenijim kad iznosim misljenje.
Pricati da Vucic odlucuje o tome koji ce helikopter ili avion biti kupljen je bas preterano. To je kao kad bi smo rekli da Vucic odlucuje o vrsti operacije srca u Klinickom centru, o meteorolskoj prognozi za sutra kao i o tipu autobusa za vatrogasnu stanicu u nekom mestu. Ne verujem da je Vucic ikada ranije cuo, recimo, za helikopter H 145M. Nisam ni ja, pre nego sto nam je ponudjen, iako AMATERSKI, dakle kao potpuni laik, makar posmatram kakva ratna tehnika se u svetu proizvodi. Zakljucak je, postoji NEKO ko to sve prati i DAJE SAVET Vucicu sta da kupi a on to prihvati. Ocigledno postoje strucnjaci, inzenjeri (Miloradovic recimo i ko zna ko jos) koji to detaljno prate i odredjuju odnos cene i koristi. Vucicu koji o tome pojma nema (laik) se to prezentuje i on prihvati pa spolja izgleda kao da on o tome odlucuje. Zbog racionalnog pristupa STRUCNJAKA, Srbija ima na primer, helikoptere koji, bas svi, mogu da se koriste i u ratu i u miru, moze da ga koristi i vojska i civili (prevoz u slucaju elementarnih nepogoda, gasenje pozara, spasavanje…..). Hrvatski helikopteri Kiowa, ima ih 16 (ili 15…jedan se srusio) su u miru samo trosak jer su pravljeni za rat, koga mozda i ne bude za vreme njihovog radnog veka. Nista drugo ne mogu.
Uostalom, uvek politicari, u svakoj zemlji, na kraju o tome odluce.
Na sajtu se raspravljalo i da li ima uticaja politike. UVEK ga ima. Ima ga i kad hoces da uvezes naftu i gas, i kad hoce da isporucis vec placene nosace helikoptera „Mistral“ pa je NEKO VELIKI rekao NO…NO i ti ga na vrat na nos vracas pare. I kad Indonezija hoce da kupi 11 ruskih SU-35 ali posle pomenutih NO…NO…ipak odustanu od njih…..
Sto se „demokraticnosti“ i „procedura“ u Hrvatskoj tice, pitam se kako se desilo da i pored pomenutog se u Ukrajini nabave i remontuju MIG-ovi 21 i dodju poluispravni i potpuno neispravni sa delovima koji su korisceni a nabavljeni Bog te pita odakle (Rusija odavno ne prizvodi delove za taj avion) ? Kako navodna „transparentnost“ i „procedure“ ne sprecise to nego je neko, ocigledno uzeo dobre pare da ih „renovira“ u Ukrajini? Kad smo kod „demokraticnosti“ u Hrvatskoj (stavljam pod znake navoda da bih istakao licemernost), kako to da neko usred Zagreba slobodno proseta sa rukom podignutom pod nekim „nezgodnim“ uglom, da ne kazem kutom) a da isti takav u Austriji, postojbini Hitlera, bude uhapsen? Ne bih o ovome vise.
Sto se Vucica tice, nisam clan ni jedne stranke, kao sto rekoh, a usput, nisam ni glasao za njega (favorit mi je bio Sapic) ali cenim kod njega sledece. Prvo i osnovno, imao je „PETLJU“, da ne kazem nesto drugo. Zahvaljujuci njoj je svojevremeno, otovreno rekao narodu da smo pred bankrotom (pogledati link dole iz vremena pre njegovog dolaska na vlast) i da ce morati da se smanje plate i penzije jednom delu stanovnistva. Izvinite ali to je suprotno od logike POLITICARA koji bi hteo suprotno, pa makar i zaduzivao zemlju, makar sve propalo. Samo DRZAVNIK ce reci onako kako jeste pa makar gubio glasove.
https://www.dw.com/sr/srbija-je-na-ivici-bankrota/a-16122674
Zatim, poceo ponovo da jaca armiju koja je dotle bila svedena na (da parafraziram recenicu iz jedne serije) vojni orkestar. Da nije bilo tako, ovaj cenjeni sajt (koji inace posecujem bukvalno svaki dan, kao redovnu proceduru :) ) ne bi imao domacih tema o RV i PVO.
Zahvaljujuci toj „PETLJI“, Srbija vodi maksimalno mogucu (s obzirom na njenu velicinu) nezavisnu politiku. Dok istovremeno, EU sa 470 miliona stanovnika, pita Vasington, da li sme da otvori firmu u Iranu (iako ovaj nije pod sankcijama UN-a), odakle da dobija gas, 5G mrezu, da li smeju da prodaju pomenute „Mistrale“…. Po principu, dete pita tatu da li sme da se igra.

Odgovori
o

I neko njemu daje savjet i on to prihvati…aha tako se to zove i sad je sve ok.
Pa ne ide to baš tako,niti u jednoj demokratskoj zemlji nije ni približno tako.
Nema tamo neko,točno se zna ko je taj.
Postoji vlada,postoje resorna ministarstva,postoji mandatar,ako nije fikus,postoje stručni timovi,postoji mehanizam koji to nadgleda,postoji javnost koja sve to plaća, ma postoji puno toga ,a mi ovdje vidimo samo jednog čovjeka kojem kao netko signalizira što treba i taj čovjek onda samostalno po svojoj volji odlučuje. Ne ne ide to tako o tome se ovdje govori.
Žalosno je što mnogi ovdje opravdavaju neustavno djelovanje predsjednika i što ne postoji građanska ili politička opcija koja bi odreagirala.

S

Da nismo ovo vec prosli nekoliko puta sve to sto pisete bi nekome i zvucalo logicno, medjutim nije. Kakve crne „petlje“ i ostalo?

Imali smo ne tako davno jednog diktatora koji je o svemu odlucivao, usmeravao zemlju malo istok, malo zapad(imao „petlju“ sto bi neki rekli), zavadio unutar sve da bi mogao kao faktor „iznad“ da kontrolise sve „od gore“ i sta se desilo? Drzava je bila jednom nogom u grobu njemu za zivota, nakon smrti je bila sa obe noge u grobu. Od te „istok-zapad“ politike, sto bi vi rekli „nezavisne“ Beograd je dobio ime koje budi osecaj nepovorenja. Nije to „nezavisno“ to je haoticno, neodgovorno i nedosledno i za posledicu ima to da u najgorem mogucem trenutku budemo bez i jednog saveznika.

Kakva smo mi to drzava kada nam nacionalna sigurnost zavisi od volje par pojedinaca? Zar ne misite da je mozda posao vrhovnih vlasti da izgrade institucije i sistem koji ce raditi nezavisno od toga da li su oni trenutnu tu ili nisu? Pa da mozda i dobijemo neki kontinuitet duzi od dva mandata?

Od koga ste culi sta vojsci treba i sta od sistema treba ili ne treba da se nabavi? Da niste od nacelnika generalstaba, komandanta eskadrila ili od ministra, pomocnika mu i predsednika?

Primera radi, koliko nama aviona uopste treba? Sasvim realno pitanje. Rumuni su rekli da im treba minimum 36 F-16, Finska je rekla minimum 45, optimalno 65-75 visenamneskih aviona, a mi? Evo odgovorite? Ne znate odgovor? Pa ne zna ga niko, a zasto?
Zar ne bi bilo logicno da vojska svom narodu kaze „ljudi mi da bi vas branili, smatramo da nam treba to, to i to u minimalno tom i tom broju“?

Nije to bolest ovog trenutka, to je bolest ima vise decenija u nazad….Nece se izleciti dok ljudi ne shvate da od tih gluposti, parada, marketinga i lupetanja nema vajde! Da ovu drzavu nece spasiti „mesija“ ili neki „lider“, nego svi mi zajedno.

M

omniameamecumporto Ti si vrlo naivan ako mislis da Vucic licno bira tipove naoruzanja za VS. Mislis da je Vucic nekada cuo u zivotu za H-145m ili CH-92? Naravno da ne, vrh VS salje zaheteve ti zahtevi se ispunjavaju u skladu sa politikom i ekonomskim mogucnostima. I po zakonu Srbije predsednik je taj koji je zaduzen za razvoj oruzanih snaga i opremanje ali Vucic licno nema pojma sta je sta, kako bi on nesto izabrao? To radi vojska, a AV odluci, posto je u pitanju covek cija je stranka na vlasti, drzi vecinu u parlamentu i predsednik je drzave, to nije protiv zakona imas gore citat dela zakona o VS ali ti i dalje ponavljas jednu te istu mantru.
Mislis da nabavku Mistrala nije dogovarao licno Putin sa predsednikom Francuske? Ma ne to su neka leva ministarstva i tenderske agencije radile .. -.- Ajde ne zasmjevaj me .. Ovde je izgleda vaznija forma od sustine i ljudi bi se zadovljlili prividom nekih procedura cak i pod cenu da budu „uspesne“ poput Hrvatskog tendera za lovacki avon.

W

@omniameamecumporto

Nista ne moze da prodje bez predsednika pa ni helikopteri/bespilotne/lovacka avijacija itd. Pogledajte recimo ovo sa otvaranjem kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu. Hrvatska salje na ceremoniju nekog ministra za dijasporu ili sta god. Sa srpske strane ni manje ni vise nego On. Kako to? Pa ne moze da prodje dan da on ne saturira medije svojim prisustvom, to sto je neadkevatno da predsednik docekuje trecerazrednog ministra nema veze.

M

Neverovatno koliko se ovaj šablon “ stranih plaćenika“ održao u životu u Srbiji. Čim ponestane argumenata odmah se poseže za „otrčao kod svojih nalogodovaca po mišljenje“. Od vremena Gorice Gajević i Vulina sa dugom kosom i kožnim prslučetom pa do danas. Delotvornost ovog šablona govori o jednoj strašnoj stvari koju dalje ne bih da elaboriram jer mi pripadne muka čim pomislim na to.
Na žalost, politika, posebno ona dnevna sve češće postaje prisutna u komentarima. Iako su vojna pitanja najčešće u tesnoj vezi sa politikom nekako više volim da citam tekstove o suvim brojkama, statistikama, dometima, modelima, izvedbama… A da ne govorim o tome koliko bih voleo da sam čuo rečenicu „kupićemo još…“ umesto „kupiću još…“ ako ništa drugo, ono lepše zvuči. Svakim danom mi je sve jasnije koliko se kod nas u svim segmentima života vodi računa samo o tome da forma bude zadovoljena čak i kada je jasno da suštinski napretka nema ili je očigledno da se umesto toga, najblaže rečeno, nazaduje.

Odgovori
P

Vlast koja ostane duze od dva mandata po 4 godine uvek pocinje da radi protiv svoje drzave, jer pod pritiskom gube objektivnost.
Ovo je istorijski pokazano kao tacno, i upravo zemlje sa lako smenjivom vlascu su danas ekonomski najuspesnije.
Cim narod primeti da ima manje para, ajd zdravo.A ove izjave“ ja sam to odlucio“samo svedoce o rastajanju od realnosti, poistovecivanja sa drzavom i td.
Nista novo, imali smo i do nedavno tih slucajeva u istoriji, imamo ponovo

Odgovori
t

dobar komentar
diktator — osoba koja legalno dodje na vlast, ali ga više legalno ne možeš maknuti sa vlasti
pokoren narod- oni koji više vjeruju izvoru informacija nego sadržaju

P

@tu i tamo Uvek je lako kritikovati; problem vlasti postojao je oduvek, o tome je jos pisao Cassius Dio, rimski istoricar u knjizi o 12 rimskih imperatora.
Mnogi je znaju da je i jedan Neron, koji je ostao upamcen kao najgori monstrum, zapoceo kao reformator i dosta uspesan u popularam vladar.
Jednostavno, vlast kvari, a apsolutna vlast-apsolutno kvari.

V

tu i tamo
Opet zamena teza sa zadnjim namerama…
Da li vi smatrate da li je neko ko je legalno izabran na izborima nelegalno vlada državom? Svako menjanje vlasti van institucija (a vi na to aludirate), zna se kako se zove i kakve konsekvence nosi sa tim činom.

W

>> neko ko je legalno izabran na izborima

Posto je legalno izabran na prvim izborima rasturio je institucije, podjarmio medije i od tada je „biran“ nelegalno!

Q

Ne valja, ništa ne valja, nit je ikad valjalo, niti će valjati.

Odgovori
I

Ukratko opisan mentalitet naseg naroda, ne valja kada se nista ne nabavlja, ne valja kada se nabavlja .. „Nije se rodio onaj koji je narodu ugodio“.

Б

Malo od ovih malo od onih,pa to je logisticki tesko odrzavat i za mnogo mocnije drzave.U regionu brate grci rade odlican posao kupuju od 1 ili 2 proizvodjaca i to je tehnicki za odrzavanje ok,imaju miraz 2000egm mijenjaju ga sa rafalom,brodove kupuju samo od jednog proizvodjača.Mislim da je mnogo lakse odrzavanje tehnike od jednog eventualno dva proizvodjaca nego od vise njih.

Odgovori
J

,,Potrudiću se,,… to je prvo lice jednine…

Odgovori
E

T6 polako gubi kompas. Za vase tekstove bi trebalo da vaze i vasa pravila ali samo dodati „pisanje tekstova“……..
Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Odgovori
P

Editor,

Pominjanje dnevne politike je zabranjeno ako nema veze sa vazduhoplovstvom (civilnim ili vojnim). U kontekstu da se debatuje o nečemu što nema veze sa našom industrijom.
Sve što ima veze sa politikom i vazduhoplovstvom se uvek pisalo na portalu i uvek komentarisalo.

Politika je politika struke, odnosi između ljudi, između profesija. Politika je politika nabavke tehnike, rukovođenje vidovima, firmama.
Pisaćemo o tome i pisaćemo o tome dosta. Svako, kao što se da primetiti svaki dan sve više, može i komentarisati, bilo da mu se sviđa ili ne sviđa. Nema gubljenja kompasa, samo smo besramni i bezobrazni u svojoj želji da pišemo i razgovaramo o svemu što poželimo.

W

@Petar Vojinovic

>> samo smo besramni i bezobrazni u svojoj želji da pišemo i razgovaramo o svemu što poželimo.

Oh, pa ne moze to tako. Rezim i njegovi simpatizeri pokusavaju nam zacepiti usta floskulama o tome „gde je politici mesto“. Oni su nas zajasili i ucvrstili se u zadnjih 8 godina i sad naravno ne sme da se prica o njihovoj losoj upravi i zloupotrebama nego kobajagi ekspreti treba da diskutuju o tehnickim detaljima…

V

I opet politički obojen uvod u tekst… u cilju polarizacije čitalaca, kontraverznog komentarisanja ili podrgevanja emotivnih naboja i niskih strasti..?
Razloge zna onaj ko je napisao ovakav uvod ali su svrha i cilj ostali nedodirnuti.
Sta je sporno u izjavi “potrudicu se da Srbija nabavi BPL iz jedne problematične zemlje”…?
Valjda to jeste posao predsednika zemlje ili možda treba doći po mišljenje kod urednika T6 ili pisca ove vajne analize?
Sta je sporno u metaforičkim prihvaćanju licne “krivice” za dosadašnje nabavke..?
Predsednik ničim nije demantovao ministra u vezi načina nabavke niti nabavke trebaju biti predmet javnih rasprava. Kao neutralna zemlja, Srbija ima svako pravo da vrši nabavke onako kako odluci a odluke u poslednjih 5 godina su značajno bolje od onih od pre toga.
I opsednutost T6 portala da bude bolje informisan od Kurira i Informera odise adolescentskom indisponiranoscu.
Svi ovi kvazi “vojni analitičari” na portalu koji nikad nisu čizme obuli, ustali u dva ujutro na minus 15 da odrade nešto konkretno, gledali preko musice ili kroz scope Kfor, Ifor ili NATO letelice trebalo bi da pažljivije biraju reci i iznose ideje.
U bilo kakvom potencijalnom sukobu u koji Srbija može da udje, zapad bi se našao na strani protivnika.
I ovde imamo gomilu stručnjaka koji nam sugerisu kupovinu zapadne opreme i tehnologije..?
Verovatno će nam zapad slati i dodatnu opremu i municiju ako dodaje do sukoba…
može se raspravljati koja tehnologija je bolja ali koju kupovati je apsurdno!
Politička obojenost T6 je postala degutantna. Da li je stigla neka packa, da li je zavrnut neki izvor informacija, da li su licni razlozi..? Šteta, bese to dobar portal…

Odgovori
6

Uff koliko politike, ajde ja kao svedok svakavih vremena da kazem koju:

1. Koliko je bilo operativno Gazela do promene vlasti 2012.? Koliko je operativno danas? Koliko Gazela leti u Nisu npr?

2. Koliko je bilo operativno G4 do gore pomenutog perioda? Koliko je operativno danas?

3. Koliko je operativno orlova tada a koliko Danas? Zasto se jedan takav promaseni projekat u pocetku bilo cime modernizuje sada?

4. Molim cenjene komentatore da dobro prebroje sta je leteo od Migova do 2012., 1,2,3 ili ipak malo vise?

5. Ko je prodao Laste svojevremeno Iraku?

6. Ko je doneo studiju o modernizaciji G4 ( koja je mnogo potrebnija nego bilo kakvo petljanje sa orlom) koja je trebala da bude vezana sa nabavkom novog visenamenskog aviona?

It’d..it’d..

Ja ne sporim da je do sada nesto ozbiljno uradjeno, Ali to je jako jako daleko od bilo cega ozbiljnog I to se tako u bilo kojoj armiji na svetu (osim Indiji) ne radi. Pozdravljam svaku nabavku, politicari su prolazni, Ali sistemski neke stvari moraju da se rese. Da obrazlozim:

1. Nabavka Mi17 pun pogodak, bice Jos, nama treba minimum 15-20 istih Ali ta brojka nece da se dosegne.

2. Nabavka Mi35 pun pogodak, potrebno minimum 3 odeljenja po 4, videcemo broj na kraju.

3. Nabavka H145- nije mi jasna Ali ajde, novo je novo. Podrzavam.

4. Nabavka 29-tki je produzila zivot RV-u. Iste nema smisla modernizovati, vec nabijati nalet I uzeti im dusu pilotskim receno. Vec sada treba da se fokusiramo na nabavku neceg novog. I ono malo raketa R27R1 sto imamo ne kacimo. Sramota.

5. Neoohodna nam je zamena za Lastu. I dalje je jako opasna za letenje, I’ma urodjenih gresaka vezano za komande Leta.

6. Neophodna je modernizacija G4 ili nabavka novog aparata za prelaz na novi visenamenski aparat.

7. Gluposti sa modernizacijom orla necu komentarisati, jedino je dobro to sto je dobar deo pilota nabio preko 100h prosek u vazduhu sa njim.

8. Nabavka pancira- svaka cast, Ali treba Nam mnogo veci broj, I obavezno tor sa njim ili ce nas BPL lupati kako pozele. Pasars je tu nemocan bez obzira koliko bi pojedinci voleli da je drugacije.

9. Nabavka BPL odlicno, Samo su neophodni brojevi.

Mante politiku nije bas sve tako kako pricaju.

Odgovori
P

@677.trae Morate onda uporediti i ekonomsko stanje Srbije u tom periodu 2000-2012, i 2012-2020.
Iskreno, Gazele, G-4,pa ni dve baterije Pancira i 4 Mi-35 ne cine Srbiju vojno sigurnijom, nego sto je bila pre toga.
A potrosili su novac za kanalizaciju, magnetne rezonance, i milion stvari u zdravstvu i infrastrukturi Srbije.
Vidimo u Siriji,Libiji,Jermeniji-danasnje moderne BPL skidaju ruske PVO sa lakocom
Sta smo to dobili kupovinom Mig-29 (jer placena“modernizacija“je bio uslov poklanjanja) – meni i dalje nije jasno.Nemaju nikakvu funkciju u slucaju rata, a preskupi su za cuvanje vazdusnog prostora…
Slazem se sa Vama da nema koncepcije ni dugorocne strategije nabavke logicnog izbora i kvalitetnog naoruzanja.

W

>> Mante politiku nije bas sve tako kako pricaju.

Ovo vase nabrajanje je politika 100%

д

Ласте је продао шутановац као део ширег договора са ираком под притиском сад,ми смо ираку отписали дуг у висини од милијарду и двеста милона долара па су они пазарили од нас нешто оружја да нас утеше,све у свему добар је то дил био скоро ко продаја шећерана или железаре смедерево.

д

Која је потреба да каче р27, зар то није ракета средњег домета.

I

Generalno se slazem sa Vama. Medjutim, ipak se zaboravilo izreceno „Putin mi je rekao, kupi to, to se dobro pokazalo u Siriji, i JA sam kupio“. Toliko o planskim nabavkama. Nije ovde rec ni o kakvoj dnevnoj politici, vec iskljucivo o tome da jedan covek, ili par pojedinaca trosi nas novac koji nemamo, vec se debelo zaduzujemo, po licnom nahodjenju. Na ovakav nacin vise niko u svetu ne kupuje naoruzanje. Ovo sada lici na leteci cirkus Monti Pajtona. Sve imamo i nista nemamo. Koji vazduhoplov od svih koji su ucestvovali na Pesteru, bi se uz onakvu taktiku upotrebe vratio na maticni aerodrom sa bojnog polja? Ja bih rekao ni jedan.
Dakle, slazem se sa Vama jedino oko nabavke Mi17 i Mi35, ali nikako ovakvog Mi35 bez sistema aktivne samozastite. H145 je tesko bacanje para, voleo bih da vidim ko je iz RV i PVO postavio takav zahtev i potrebu za takvim helikopterom. A ubedljivo najveca glupost koja ce nas debelo kostati je nabavka tri Super Pume za MUP. Novac potrosen na ta dva tipa, taman bi bio za solidan broj Mi17 i Mi35 i onda bi bilo opravdano ulaganje u kapacitete i obuku kadrova u Momi za njihov buduci remont. Ovako price bice remontni centar za Mil i za Airbus helikoptere, i sta bi od svega toga?
To sto su piloti orlova nabili nalet, nesto se nije pokazalo u preciznosti dejstva na Pesteru. Tako da to sto ljudi lete vise orla, imalo bi smisla da je u planu nabavka novog jurisnika za 5-6 godina, naravno sposobnog da deluje sa pristojne distance vodjenim sredstvima. Kao sto Vi rekoste, modernizacija istog nije za komentar, niti ce ikad biti realizovana kvaliteno, to je jasno kao dan.
MiG 29 polovni, pa setite se obecanja visegodisnjih da ce „razume se to biti novi MiG29 M/M2“, da bi se preslo na „dobili smo isto, za mnogo manje novca“. Niti smo dobili isto, niti blizu isto i bice baceno u staro gvozdje za 10 godina.
Da ne duzim, potroseno jako mnogo novca, bez da smo znacajno povecali, ali onako realno govoreci, borbene sposobnosti naseg RV i PVO. Do te famozne 2012.-e, odmaklo se vec bilo u odabiru i nabavci eskadrile novih visenamenskih aviona, leteli nasi na M2 u Rusiji itd. Do sada bi verovatno bili u operativnoj upotrebi, uz odredjeni broj modernizovanih G4 za obuku buducih pilota. Orlove je trebalo odrzavati jos neko vreme, dok ima pilota za njih, a onda da li nabavljati nove jurisnike, ili ozbiljan broj Mi35 i borbene dronove, pitanje za strucnjake iz RV. Verovatno Jak130 da zameni i orla i G4.
p.s. Koliko su ljudi iz RV bili odusevljeni nabavkom polovnih 29 „jos uvek najboljeg lovca na svetu“, govori slika iz hangara u Rusiji, kad se covek divio „kako su lepi“, gde mu u pratnji nije bio niti jedan oficir. Ali, kucnuo covek, dobro zvoni lim, prodato.

V

677.trae
Vi, kao pilot lovačke avijacije i čovek koji je do sada prošao i doživeo dosta u letilicama RV Srbije, možda se i najmerodavniji da date kraću analizu potencijalne zamene Galeba G4 i Orla sa avionima tipa Yak 130 (M346 i L15) ili Fa – 50. Ima i nas ovde na forumu, koji bi radije da čitamo takvo nešto nego da bistrimo dnevnu politiku tamo gde joj mesto nije.

A

Bravo za komentar

S

@Igor
H145M je nabavljen za CSAR i za specijalne brigade. Problem Mi-17 je sto je oprema za takve misije nenormalno skupa(sistem President-S kosta 5 mil. po helikopteru!), a sami sistemi za traganje i spasavanje nisu bas sjajni, dok je helikopter generalno jako trom za takve operacije. To je super „transportni helikopter“, kada treba prevesti veliki teret sa tacke A na tacku B pouzdano i da se ne trose velike pare na odrzavanje, mozda i najbolji na svetu(jer da bi dobili kargo rampu pozadi i tu nosivost, kod Amera morate otici na CH-53 koji je mnogo veci, a u Airbusu na NH-90 koji je dosta skuplji i ima svoje probleme, takodji je tovarni prostor mnogo manji. Medjutim…..

Delio sam vase misljenje u vezi SuperPuma i MUPa, isto sam govorio da je to bacanje para, ipak nisam bio u pravu. Procitajte intervju komandanta HJ MUPa. Dodatno, istrazite malo koje sisteme i sertifikate poseduje Puma, a koje (ne)poseduje MI-17. Jako je bitno sto je Rusija drasticno povecala cenu MI-17 u poslednje vreme i to vise nije bas tako „jeftnin“ helikopter. H215 nudi FBW, autopilot, autoaproach, autohover, IFR, razne druge stvari koje MI-17 nema, a pilotima trebaju. Zapravo bi najbolje bilo opremiti komplet HJ MUPa sa H215 i H145, a da male i velike Belove prodamo ili poklonimo CG i MK. Ne bi cak bilo lose ni vojska da predje na Airbus sa H225M ili 215M, to su ipak mnogo modernije masine od Mi-17(jedino sto fale ta vrata pozadi, a pri upotrebi Malog Milosa, mozda i ne postoji alternativa 17ici).

Sto se tice svega ostalog, slazem se sa vama. Nema uvezanosti, kriticni nedostaci unutar sistema odbrane nisu otklonjeni, a potrosene su ogromne pare da bi se kupilo svega nekolicina razlicitih borbenih sistema koji, ako ozbiljno pricamo, zaista malo doprinose i sto se nikakva logika i rezon cesto ne vide, nego je to „ovo je super, to cemo“….Kao pijaca.

д

Petrovic Dusan A potrosili su novac za kanalizaciju, magnetne rezonance, i milion stvari u zdravstvu i infrastrukturi Srbije. Ко, када, где, 30% Београда је на септичким јамама ,а у Дунав и Саву има 100 испуста фекалних вода. Slazem se sa Vama da nema koncepcije ni dugorocne strategije nabavke logicnog izbora i kvalitetnog naoruzanja. Никада је није ни било ивек смо имали некава мис источног и западно оружја и у авиацији и артиљерији ,да не говорим о тенковским јединицама. У једном тренутку имали смо 8 калибар у артиљерији и 9 у пешадији. Наслеђен је лош систем и људи из тог система.

Y

Intuitivno, a po sveukupnom (pretežno propagandnom) stanju stvari, imam utisak da je Bajraktar precenjen – kao i neki ruski pvo sistemi…
Nije dobro da se o potrebama i nabavkama izjašnjavaju nestručni civili – pa makar bili i – vrhovni komandanti…
Ulazi se tako u politizaciju nekih potreba gde politici zapravo i nema mesta, pa još uz medijski cirkus…
Pored Kineza, Jevreja i Jerusalima hvatati se za turske BPL… Upitno…

Odgovori
S

Kakav juriš SNS turista na T6 !!! Najbolji su mi oni što napadaju uređivačku politiku T6,koji se drznuo da kritikuje bezgrešnog im vođu ?!? Pa gospodo nazadnjaci ako vam se ne sviđa kako misle normalni,objektivni,nekorumpirani i nezaplašeni novinari,onda promenite portal. Sloboda govora je još dozvoljena u Srbiji. A možda i nije…

Odgovori
n

Искључивост, нетолеранција, вријеђање свакога ко се дрзне да у коментару коментарише (замислите) текст на начин који некоме није по вољи је прави одраз жалосног стања у нашем друштву. Самозаљубљеност, комплекс више вриједности, таутолошко прослављање „једине праве истине“ не воде нигдје сем секташтву и претварању једног лијепог сајта у тужни полигон за политичко препуцавање. Бескрајна толеранција према коментарима западних „сусједа“, који често на сличан начин као и аутор овог памфлета омаловажавају све Српско („није војна вјежба већ медијски приказ и пропаганда“ и сл.), а истовремено нулта толеранција према сународнику који можда мало другачије види неке ствари него ви, тешко се могу објаснити. И да не буде да сам неки чистунац, често критикујем непотребно политиканство П.В. али ми је нпр. његов чланак о албанској (косовској) делегацији која разгледа Бајрактар баш симпатичан. Кокетира са политиком али на врло префињен и духовит начин, за разлику од овог и још понеког новијег текста. Подржавам и да се текстови аутора из Хрватске у обајвљају у оригиналу, на хрватској верзији српског штокавског наријечја. Ипак смо ми другачији од њихових медија.
Баш ме брига за партију на власти или било коју другу партију. Моја партија се зове Србија и сваки напредак њене војске хвалим. Политикантство ме не интересује баш нимало.

M

@nn
„Бескрајна толеранција према коментарима западних „сусједа“, који често на сличан начин као и аутор овог памфлета омаловажавају све Српско“

Neka nam susjeda,naše je da budemo tolerantni. Psi laju a karavani prolaze.

R

@ T6 P.V Zalosno, zalosno da tuznije nemeoze da bude.
Petre vas portal se pretvorio u steciste , laznih patriota, rusofila, botova raznih boja, globalisat ,osvedocenih autosovinisata podpomognutih od starne zapadnih komsija citaj susjeda koji u horu na sav gala peveju drze Tito mi ti se kunemeo.

Ja razumem da je danasnja vlast daleko od toga da bude nazvana demokartskom ali nije ni dikatatura . Da je dikatatura vi bi ste prvi bili u zatvoru zbog pisanja protiv rezima i otkrivaja nihovih afera i to zajedno sa ovima sto kritikuju rezim. Znaci to nije bas tako kako neki tvrde . Ja sam za postenu kritiku rezima jer to dovodi do promene istog i tu bih vam posavetovao da kao vazan medij budete kao i dosad hrabri, tacni i neutralni.
U danasnjoj raspravi jedno su svi bili upravu a to je da vlast u Srbiji nepostoje nikakva pravila i da se jedan covek se pita za sve
ali to nije tako samo t u ovoj valasti, takva je bila i Obenovicevska ,i Karadjordjevicevska, i Titova i Miloseviceva i Dosovska . Jednostavno vlast je slast i tacka.
San svakog politickog subjekta je da eliminise opoziciju i da ima monopol zato imate agresivene i uverdljive komenetare od starne raznih navijaca. A AV je u medjuvremenu uspeo das tekne monopol na sve. Samo sto je za njegov uspeh kriva opozicija jer umesto da stiti, brani i unapredjuje vojsku oni uvedu reforme pa je razvale.
I onda AV prondje dugme pomocu koga uvek moze da upali narod a to je vojska , naoruzanje i Srpska ratnicka tradicija okupirano kosovo itd. I kad negde prigusti on „kupi“ 4 komada Mil 35M ,30 tenkova ili barjaktar pa onda oplete po opoziciji a prosecan covek onaj isti koji ostade bez posla kad ono bese opozicija na vlast skoci od radosti je vise niko nemoze da nas bije i ode i glasa za AV.
Drugo ovde neki pominju institucije i jacinu instsitucija i kako sve moze da funcionise kroz institucije. Ovo je ovde balkan I narod ovde razume sam autokratizam i zato se slazem sa tim da Srbi nemeogu bez Despota ,a tek kad vide sta se desava u USA navecoj demokratiji na svetu kako institucije deluju u odnosu na legalno izabranog presednik ond jos vise iucvrste veru u svoje ubedjenje..
Trece komsije se brinu o stanju demokratije u Srbiji. Polako ljudi borili ste se da stavite plot izmedju vas i nas, i sad kad ste uspeli u tome gledajte svoja posla sa vase strane plota i uzivajte u demokratiji I demokratskim institucijama. Samo neznam kako ste propustili da primetite pokusaj drzvnog udara od preneki dan koji se desi sa vase starne plota.
Sto se nas tice mi cemeo stvoriti svoju demeokratiju jednog dana kad za to dodje vreme.
In kraju vec 5 godina pratim ovaj portal i stvarno mi nedostaju ozbilnje rasparve sa ozbiljnim argumenetima na temu Svecke i nase avijacije I zato molim vas manje politike a vise avijacije jer nebih voleo da ovaj portal postane jos jedan Informer.

@K
da vam odgovorim vasim recnikom: mislim da je vas komentar blesav i da ste i vi sami svesni toga. Jel zaista vi verujete da ce buduci hrvatski lovci (ako budu nabavljeni) biti interoperabilni sa ostalom NATO avijacijom!? Ti ce avioni leteti solo, na hrvatskom nebu i nikakva interoperabilnost sa americkim, britanskim, holandskim avionima ne ce biti moguca. Interopearabilnost se spominje samo formalno da bi se sa tendera eliminisao neki „party breaker“ iz Kine ili Rusije, ali fakticka interoperabilnost nikada ne ce biti ostvarena. Raspitajte se malo bolje sta to znaci u domenu borbene avijacije NATO saveza!!!

Odgovori
f

Nenad,

Raspitajte se i vi u čemu je bio problem sa austrijskim EF2000 i njihovim letenjem. Austrija nije u NATO-u, pa će vam djelomično biti jasno u čemu se sve ogleda ta interoperabilnost.

@Frane
Aj, mi vi kao dobro raspitan, objasnite sta ce fakticki i prakticno znaciti interoperabilnost hrvatskih lovaca (ako uopste budu nabavljeni) sa avijaciom ostalih clanica NATO, recimo Holandije, Spanije, Norveske!? Letece zajedno na vezbama i paradama, poput one bruke sa izraelskim Baracima u Kninu ili ce data-linkom biti povezani za borbena dejstva?

n

@Nenad, Skopje

Posto uvijek iznova vrtite iste nonsense, da vam odgovorim;
Radarska slika iz Hrvatske (i dugih clanica NATOa u okruzenju) se prenosi u Spaniju i tamosnji regionalni centar odlucuje o upotrebi avijacije. Moze biti hrvatska, madjarska, grcka LA…, sve u zavisnosti od procjene niza kriterija.
Ako to nije interoperabilnost, sta je onda?

Rusija ne moze ucestvovati na tenderu, jer postoji vazeci embargo na oruzje od strane EU.

Sta se tice Kine: kad, kako i na kom natjecaju (za lovacke avione) u Evropi su IKAD ucestvovali?
Meni nije poznato ali me slobodno ispravite ako znate vise o tome.

B

Upravo tako.
Vjezbati ce i letjeti na paradama dok ne dodje vrijeme da to i u stvarnim uvijetima ne sprovedu.

f

Nenad, objasnio sam vam na primjeru Austrije.

m

Pisali mi ovde o bilo cemu sve ove politicke nabavke da se zadovolje neciji apetiti i stavi koja u dzep to jest na neki racun obice nam se jednog dana o glavu. Kupovona svega i svacega na kasicicu iz nekoliko razlicitih drzava ne vodi nicemu sem za licno ili grupe pojedinaca hvalisanje i da narodu ne bude dosadno. Obican covek koji nema veze sa vojskom vidi avioni lete, neke tamo skalamerije pucaju iz topova, sve bruji i prsti zahvaljujuci Vucicu postadosmo sila itd…
A to sto je nabavljeno kao na buvljaku malo tamo malo onamo nije ni bitno.
Na kraju krajeva pogledajte razgovor sa gen. Bozidarem Delicem o ovim nabavkama, valjda necemo sumnjati u njegovu strucnost i patriotizam.
Ovolika sila samo bi mogla Pester da odbrani celu Srbiju tesko.
Manite se vise gluposti tipa ako uzmemo od turaka nekoliko Bajraktara mi cemo to sutra da napravimo. Jedna Turska koja je mnogo razvijenija od nas pa zavisi od stranih komponenata a jedna ogoljena Srbija razvijace takve letelice, mozda ali za 20 godina ili u zadruzi. Ako smo vec poceli sa kinezima daj da nabavimo u prvoj turi bar 10-15 BPL da bi imali neku svrhu upotrebe a ne da pravimo selfi sa 5_6 komada.

Odgovori
I

Kakva god da nam je Vojska cinjenica je da je bolja od svih ex Sfrj zemalja zajedno. Nebih ulazio u politiku, cinjenica je da. se. stalno nesto obecava i uvelicava i da se stalno jedne te iste face iz vlasti vrte i forsiraju ali mislim da je u susedstvu jos gore. Da mora bolje mora, da mora vise ulaganja mora, da mora vise demokratije mora. Ali komentari da je u susedtvu to bolje nisu tacni.

Odgovori
f

Svaka vojska u ex.Sfrj moze nabaviti po dva tri helikoptera, par pzo sustava i bespilotnih letjelica izbrojanih prstima. Hrvatskoj kad dodje na dnevni red da npr. nabavi helikoptere ili avione nece kupovati po par komada i sastavljati eskadrilu vec ce kupiti citavu eskadrilu. Tako i sa pzo sustavima i ostalim. Hrv. Ima tri roda vojske za razliku od Srbije koja ima samo dva pa joj je utoliko lakse, da ne pominjem da se u 90% slucajeva Srbija oslanja na naoruzanje koje su kupile upravo sve ex. Sfrj drzave koje pominjes zajedno. Ali nece ni to zauvijek potrajati pa ce se morati zanavljati ozbiljnije, a ne samo kupovinom uzoraka.

д

frane Svaka vojska u ex.Sfrj moze nabaviti po dva tri helikoptera, par pzo sustava i bespilotnih letjelica izbrojanih prstima што не набавите што се развлачите 25 година. da se u 90% slucajeva Srbija oslanja na naoruzanje koje su kupile upravo sve ex. Sfrj матори Сфрј се распала пре 30 година од тада сте тако способни могли да набавите носач авиона , а ви пазарили прастаре миг 21, два половна бродића из финске ,ултра модерне вбр из румуније,фасцинантне аргентинске хаубице, једине озбиљне набавке патрија и панцерхаубице али само због тога што се локална екипа жестоко уградила.

V

Cinjenica je da nasu vojsku i drzavu ne zarezuje nijedna bivsa drzava SFRJ, to koliko smo bolji i jaci od ostalih mozete da vidite da oni svi bez straha od nase reakcije ili bez straha od nase vojske ucestvuju u misiji KFOR-a na Kosmetu, Hrvati ce da posalju i cetu pesadije a tamo sum im vec piloti i helikopteri Mi-17 i štabni oficiri, Makedonci i Slovenci su isto na Kosmetu, nemaju problema sa time da salju svoju vojsku na teritoriju Srbije pod okupacijom, to sto vi ne razumete da kupnjom par komada Pancira i par Helikoptera i Mistrala mi nismo postali vojna sila sta god rekli politicari ili pisali tabloidi, niti nas se neko boji ili gleda na nas sa postovanjem, ako je vama lakse da verujete u ono sta vam politika servira to je vase pravo, otreznjenje od propagande je uvek bilo bolno za nas narod…

д

Чињеница је да ми не зарезујемо себе сами и то је једини наш проблем.

J

Nije srpski vojni budžet velik, nego je hrvatski mali.

Srpski vojni budžet je porastao, ali je porastao i srpski GDP. Vojni budžet od 1.14 milijardi je 2.05% GPD. NATO preporuka je 2%. Hrvatski vojni budžet je 1.30% GDP, ali Hrvatska najavljuje da kupovina nadzvučne eskadrile neće ići iz vojnog budžeta.

Što se tiče samog porasta srpskog vojnog budžeta, on je porastao sa 1.75% u 2019. na 2.05% u 2020. To je povećanje od 0.3% GPD.

Odgovori
I

As commander in Chief, the president alone does ultimately choose the path. He was elected, generals and defense ministers are appointed and therefore they are not ultimately fully in charge of anything.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mehaničar na: Kineski uskotrupni putnički avion C919 dobio sertifikat tipa, prve isporuke se očekuju krajem godine

Ukoliko ne ponove ruske greške, avion sa dobrim potencijalno i šansom za veći uspeh.

04. Oct 2022.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

@Dead1 Imaju ali ne za suzbijanje desetine ii stotine tenkova sa istim. To ni ameri ne bi mogli sa F-15 samo jer bi bili u dometu PVO a tenkova ima jako mnogo!! Mora prvo PVO da se suzbije bar 90%, pa tek onda F-15E ili Su-34 i mnogo mnogo borbenih BPL sa pametnim bombicama i…

03. Oct 2022.Pogledaj

Vaste na: [RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

@zulum Upravu si ,pobrkao sam jedan je oboren a dva pilota su bila posto je dvosed bio ! Bio je i F-16 oboren Kubom i Harier je oboren na njega sam zaboravio !

03. Oct 2022.Pogledaj

Zulum na: [RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

Imala je SFRJ/RS/RSK potpunu zračnu prevlast od 1991. do 1995. s čak jednom zračnom pobjedom (UH-1 promatrača EZ) i s vrlo slabim rezultatima PZO u RH i BiH: 3 MiG-21 i 1 An-2 (HRZ) 1 An-26 i 2 Mi-8 (ARBiH) 1 Mirage, 1 F-16 i 1 Sea Harrier (NATO) i onda u SRJ 1999. 1…

03. Oct 2022.Pogledaj

Send this to a friend