BEG airport status
Rusija ujedinjuje kompanije “MiG“ i “Suhoj“ Ruski borbeni avion 5. generacije Su-57 čiji se prvi serijski primerak srušio 24. decembra 2019 / Foto: Žarko Skoko, Tango Six

Rusija ujedinjuje kompanije “MiG“ i “Suhoj“

Novinska agencija ‘’Interfaks’’ prenela je 6. februara saopštenje ruske državne korporacije ‘’Rosteh’’ da će u okviru korporacije ‘’Ujedinjena vazduhoplovna korporacija’’ (OAK – АО „Объединенная авиастроительная корпорация“), zbog razvoja i proizvodnje svih ruskih borbenih aviona, doći do ujedinjenja kompanija ‘’MiG’’ i ‘’Suhoj’’ u Divizion vojne avijacije (Дивизион военной авиации).

Iz ‘’Rosteh’’-a je saopšteno i da će na čelu novog udruženja biti bivši generalni direktor ‘’MiG’’-a Ilja Tarasenko koji će istovremeno zadržati mesto zamenika generalnog direktora OAK zaduženog za vojno-tehničku saradnju a mediji su preneli da je Tarasenko već sutradan 7. februara postao novi direktor kompanije ‘’Suhoj’’ (ПАО «Компания Сухой»).

Tarasenko će se, prema pojašnjenju koje je dobijeno iz OAK-a, baviti formiranjem Diviziona vojne avijacije ‘’Ujedinjene vazduhoplovne korporacije’’ i to na bazi kompanija ‘’MiG’’ i ‘’Suhoj’’. Nova organizaciona struktura baviće se razvojem, proizvodnjom, prodajom i održavanju svih aktuelnih i perspektivnih aviona borbene avijacije.

Konsolidacija glavnih naučno-proizvodnih kapaciteta vojne vazduhoplovne industrije omogućiće efikasniju primenu postojećih programa i razvoj  perspektivnih projekata. Kompanija ‘’Suhoj’’ je krajem 2017. godine bila najprofitabilnija kompanija u sastavu OAK a u 2018. godini ispunjene su ugovorne obaveze u vrednosti od oko 1,8 milijardi dolara dok je neto dobit iznosila oko 63 miliona dolara. U istoj godini kompanija ‘’MiG’’ je imala prihod od oko 1,4 milijarde dolara od čega neto dobit od oko 55 miliona dolara.

Istovremeno sa saopštenjem o ujedinjenju MiG-a i Suhoja saopšteno je da je savet direktora kompanije ‘’Suhoj’’ izabrao Ilju Tarasenka za generalnog direktora kompanije. Na tom mestu on je zamenio Igora Ozara, koji je kako je preneseno, napustio kompaniju. Za vreme njegovog rukovođenja kompanija je sklopila i ispunila velike ugovore za isporuku frontovskih bombardera Su-34 i višenamenskih borbenih aviona Su-35, završila prvu fazu ispitivanja lovca 5. generacije Su-57 i pripremila ga za serijske isporuke.

U delu ruskih medija se međutim pojavila informacija da će Ozar ipak biti smenjen zbog pada prvog serijskog Su-57 koji se dogodio 24. decembra 2019. Taj avion je pred Novu godinu trebao biti predat ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama. Novi direktor Suhoja Ilja Tarasenko je dobro upoznat sa obe kompanije koje će formirati novi vojni divizion OAK-a, u Suhoju je radio u periodu od 2001. do 2009. godine a u MiG-u između 2009. i 2014. da bi generalni direktor postao 2016. godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ma

MUHOJ

Odgovori
ox

MIHOJ

De

Ili SiG (bez Sauer ;.);.))

Ha

MIGOLJ

BB

Mis 😏

Me

SuhMi :D

de

Ništa sa ovim neće napraviti. Bolje bi bilo za obe kompanije da se takmiče.

Odgovori
ox

Sankcije ostavljaju trag u Rusiji….

Vl

oxo,
A S400 u Turskoj ostavlja trag u NATO-u…

Br

Cak I kada su Suhoj i Mig bili u punoj snazi nisu se takmicili nego pravili avione za razlicitu namenu. Koji su skupa stvarali koncepciju odbrane kratki/daleki domet. Su-57 je koncepciran da bude avion za sve namene, pa onda i nema potrebe za dve masine. Ionako rade za istog sefa. Nema potrebe za duplu birokratiju.

Pe

@ Vlad Nije jasno kakav to trag ostavlja S-400 u NATO?Da li je Turska prestala da bude clan NATO?Jedino su izgubili milijarde od programa F-35 u kome direktno ucestvuje Turska kao jedan od proizvodjaca.

Vl

Petrovic Dusan,
Ostavlja trag S400 u Pentagonu i NATO-u, trag ogrebotine kao kanjon dubok. Prete sankcijama Amerikanci, ali ih Turci ni ne konstatuju…
Jesu Turci izgubili novac na razvoju i proizvodnji delova za F-35, ali su čini mi se na tom projektu još više izgubili Amerikanci. Amerikancima je propala unosna prodaja velikog broja aviona i sistema Patriot, a košta ih papreno i usvajanje proizvodnje pozicija na F-35 (za koje su bili zaduženi Turci). Zar zbog toga i nije obustavljena proizvodnja F-35 u jednom trenutku? Mada, taj je zastoj u proizvodnji Amerikancima odlično „legao“ kao izgovor (da se malo konsoliduju), pošto niko od saveznika nije hteo poluproizvod zvani F-35.
Međutim, s druge strane Turci su u dobitku, jer su uštedeli ogroman novac, tako što su umesto Patriota kupili S 400. S 400 je mnogostruko bolji sistem od Patriota, a plaćen je čitavih 1.5 milijardi dolara jeftinije nego njegov pandan.
Još ako se pogode za kupovinu (ili čak i proizvodnju) aviona Su-35 i Su-57, biće dobro i Rusima i Turcima. Turci dobijaju kvalitetan proizvod po nižoj ceni, a Rusi veliko tržište, koje je (slađe nije moglo od toga) oteto od Amerikanaca.

AL

@Vlad @Petrovic Dusan
Izvinjavam se na poduzem tekstu(takva je tema).

S-400 je tu da nadoknadi nedostatak pilota posle hapsenja pucista(360 st pokrice, veliki broj meta, mocni radari), nista drugo. Isto bi radio i patriot, no nisu hteli da im prodaju. Piloti i LA su skoro uvek malo drugacijeg, slobodarskog mentaliteta, zato ne pije vodu trenutka prica u turskoj kod te branse. Da mi oproste medijatori, malo samo politike, cisto da se objasni situacija zasto opremanje, NATO i sl:

Erdoganu je pukla koalicija sa Kurdima, pa je usao u dil sa kvazi nacionalistima i sad gura tu neo-otomansku pricu. Opet oprostite, cisto primera radi, imali smo mi donekle slicnu situaciju 2008 pri formiranju vlade, jedni(kvazi nacionalisti) su trazili raskidanje sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju EU(debilan potez), drugi(satro komunisti) su trazili povecanje penzija(manje debilan), a drzavu u tom trenutku tesko pogadja svetska kriza. Tonemo kao brod. Tada i jedno i drugo jako lose za drzavu, ali ovo prvo MNOGO GORE, pogotovo na duze staze, pa je srecom izabrano drugo i stavise se u istu ekipu arhi neprijatelji 90ih.

E sad Turksa je zbog zelje da Sultan ostane na vlasti, mozemo reci pogurana u losiju politicku opciju u ovom trenutku, sl. onoj u koju smo mi mogli uci 2008(srecom nismo). Samo sto je to mnogo veca zemlja, pa su posledice mnogo sire, drasticnije i prelivaju se na region, sa potencijalom da se jos dalje prosire(i na nas).

U principu SAD ne odgovara unutrasnja desavanja u Turskoj, sa druge strane treba im kontrola Bosfora i tezi igrac juzno od Rusije. Dok Turskoj odgovara ,,zastita“ NATO-a jer uprkos trenutnim naizgled ok odnosima, Rusija ima potencijalno drasticno stetne dugorocne geopoliticke ciljeve u Turskoj, ali u isto vreme jako im ne odgovara odnos SAD prema njima itd.

Turci ratuju sa Kurdina, traze bafer liniju da bi umanjili potencijalno spajanje sa Kurdima unutar Turske, dok u isto vreme prete EU, ako se umesaju, da ce pustiti nekoliko miliona migranata da krenu put unije….Trenutni kravata-s klasa Gandijevci i satro borci za manjinska prava iz Brisela se gade drasticnijih mera zastite granica(poput onih u Madjarskoj) I sad je tu povuci-potegni situacija koju koristi Turska da ogranici aktivnije mesanje EU, koja, ako bi htela, imala bi cime da odgovori vrlo odlucno i kobno po Tursku(smrvila bi ih finansijski, a bogami i vojno).

Rusiji ocajnicki treba kes i obrt, u ovom trenutku im odgovaraju dobri odnosi sa Turcima prvenstveno zbog gasa, zatim izvoza opreme, odgovara im borba protiv americkih saveznika u Siriji, sa druge strane, ne veruju im bas u potpunosti, ali su spremni na rizik da bi zaradili na prodaji energenata Balkanu i ,,trljali nos“ SAD, pogotovo na polju percipiranog medjunarodnog uticaja…..Iz cele situacije, mislim da ce Rusi ubedljivo najvise profitirati, ali ne zato sto su najgenijalniji ili svemocni, nego prosto im se ovog puta malo namestilo. I treba da iskoriste priliku. Meni je licno drago(BDP nam se povecao zbog tog toka, ako nista drugo imamo koristi. Zamislite da kao Poljaci kupujemo 2x skuplji gas dovezen tankerima iz SAD, jedva i za ruski skrpimo)

U glavnom, u trenutnoj politicko-bezbedonosnoj situaciji u kojoj se nalazi turska, sve i da nisu kupili S-400, velike sanse su da bi im pretilo iskljucenje iz F-35 projekta jer bi kad-tad zapucali na Kurde, potencijalno se i unutrasnje destabilizovali, a opet NATO-u JAKO smeta prodaja ruskog naoruzanja unutar NATO-a(jako los PR pre svega)……i tako smo tu gde smo. Ovu bitku, moramo priznati, da su Rusi ipak dobili. Na duze staze, ne bih prognozirao nista jer je previse kompleksno, ko zna.

Pe

Objediniti preostale konstrukcione biroe je potez iznudjen finansijskom logikom.
U SSSR je postojalo vise konstruktorskih biroa,koji su se takmicili izmedju sebe da dobiju novac iz budzeta.
Ovaj princip postoji i u Americi,i za sada se pokazao kao najbolji put do vrhunske letelice.
U savremenoj Rusiju su progutane i druge velike kompanije SSSR kao Myasishev,Yakovlev,Iljusin,Beriev…U okviru te korporacije vise ne projektuju letelice,vec odrzavaju stare.Od civilnih aviona u kojima je nekada SSSR proizvodio koliki i Boeing danas nema nijednog aviona,MC-21 nema nikakve sanse,a Sukhoj superjet…znamo sta je bilo..

Odgovori
Yr

Pa taj princip i u SAD odlazi u istoriju. Hajde da pomenemo samo nekoliko kompanija koje su nestale ili progutane od strane LM i Boinga: Fairchild, Republic, Huges, General Dynamics, Mc Donel, Douglas, Chance Vought, Convair a ako posao sa B-21 ne prođe kako treba ni avio sektor Northroop Grumman-a ne čeka svetla budućnost. (E da, gde je takmičenje više ponuđača za B-21 reider?) U suštini u SAD danas postoje samo dve ozbiljne kompanije i jedna ok (živi od brodogradnje) u avio-industriji i sve su debelo, debelo subvencionisane ili zaštićene od strane države. To je posledica globalizacije i nema mnogo veze sa politikom SAD, Rusije ili nekog trećeg. Samo krupni ostaju, sitni nestaju. Pa šta u Evropi postoji van Airbus-a i Dasoa? Rusi sa veličinom svoje ekonomije ako uspeju da održe jednu ozbiljnu kompaniju i sposobnost razvoja od trenažera, lovaca, bombardera, teretnjaka pa i nešto civilnog, to je već ogroman podvig. Da ne govorimo o tome koliko je efektiva i razvoja ostalo van Rusije (setimo se samo Antonova i Motor Siča). Sve to prevazići i održati proizvodnju i razvoj je jezivo teško. Avio-industrija je surova, jedan Bombardier ode u istoriju, cela ekonomija EU gura Airbus pa je bio u krizi godinama, Boing uz svu podršku najveće ekonomije sveta može da poklekne zbog Maxa a u LM je preko JSF programa upumpano toliko love poreskih obveznika da verujem da su MiG i Suhoj u zlatno doba SSSR-a bili profitabilnije i ekonomski realnije kompanije od LM-a.

DW

Dokaz da MIG ide u istoriju.

Odgovori
zd

Iznenađujuće mali godišnji ukupni prihodi za MIG i SUHOJ, a pogotovo mala zarada. Teško da od toga svaka firma može napravit ikakav ozbiljan razvoj ili istraživanje, a kamoli proizvodnju nečeg daleko naprednijeg.

Odgovori
Ma

Pitanje je sta se u clanku podrazumeva pod „prihodom“, moguce je da je to profit, dakle ono sto ostane posle odbijanja troskova i investicija. Osim toga u te kompanije se pumpa dosta drzavnih para, (ne)transparentno, to je izvesno. Takodje radi se o strateskim drzavnim firmama pa je profit sekundarna stvar, ne postoje pravi akcionari zainteresovani za dividende. Cilj poslovanja je da se ostvare planirani projekti i na kraju godine bude na nuli (umesto da se prave milionski gubitci koji bi morali da se saniraju iz drzavne kase).

Pe

@ zdravko Uzmite u obzir i katastrofalnu korupciju i vojnom kompleksu, tamo sam novac za istrazivanje i razvoj zavrsi u kupovini penthausa po Manhattanu,vila u Spaniju i jahti…
Iako se vlast bori protiv toga,malo malo pa uhapse nekot visokog vojnog cinovnika za prevare i milijardama dolara (pre neki dan je bio taj slucaj) korupcija je toliko duboko u Ruskom mentalitetu da je jako tesko to iskoreniti…i jedino je uspelo Staljinu.

de

Ako ostanu na nuli onda razvoj novih tehnologija mogu samo da finansiraju zavlaceci ruku u dzep drzavnog proracuna.
To opet znaci da te kompanije nisu samoodrzive.

Mi

@Dusan

Zanimljivo kako pored te katastrofalne korupcije taj ruski vojno industrijski kompleks uspijeva da napravi avion 5. generacije, hipersonično oružje, supertihe podmornice, tenk Armata i ostalo naoružanje koje transparentni i u sjajnom stanju zapadni vojno-industrijski kompleksi samo sanjaju.
Prosto je nevjerovatno kako pored te silne korupcije i sa tako skromnom ekonomijom postižu takve rezultate. Ako vam je vjerovati, ispade da korumpirani, pijani Rus u štali pravi bolje stvari nego pošteni, organizovani i visoko stručni Amerikanac u tehničkom institutu. Meni je nekako teško da povjerujem u to.
Mislim da glavna prednost zapadne vojne industrije ta što američki budžet izdvaja sredstva za borbu protiv ruskog uticaja, pa se tako nalaze ovakvi neobjektivni komentari koji loše pričaju o konkurenciji na svakom koraku.

DW

U pitanju su državne firme, tako da je to irelevantno. Njihov osnovni zadatak je da omoguće Rusiji samodovoljnost u vojnom smislu, a profit je u drugom planu. Dobro je što ne proizvode gubitke. Vojno-industrijski kompleks u SAD je po meni glavni generator ratova u svetu. Bez rata nema ni profita, a profit koji oni ostvaruju je enorman.

Š

@Milan

Da… prave avion 5. generacije koji nije ni blizu operativne spremnosti, a stealth karakteristike su jako upitne zbog nedostatka sposobnosti fine obrade. Neki dan su priznali kako raspoređivanje fantasticne hipersonicne rakete ipak kasni zbog nekih problema. Od Armate se odustalo iz ko zna kojih razloga…

Ma

>> Ako ostanu na nuli onda razvoj novih tehnologija mogu samo da finansiraju zavlaceci ruku u dzep drzavnog proracuna.

Pa kad se uzme u obzir da se prvi serijski primerak Su-57 srusio u decembru (sto je ovde do sada ignorisano) definitivno jesu na nuli, jer bi to mogao biti gubitak od 60 miliona dolara (verovatno i mnogo vise).

zd

@Mayer – prihod je čista zarada ili kako je napisana neto dobit; u slučaju Suhoja 63, a MIG-a 55 mil. dolara. U avio biznisu to je- ništa.
Dobro ste primjetili da su to „spičkali“ u trenutku kada im se srušio Su-57.
Da bi bilo zarade, Suhoj bi morao prodavati SU-57 u količinama F-35, ali to je nemoguće. Tako da će država – porezni obveznici- to debelo nadoknađivati.

д

Колико само бриге за руске пореске обвезнике , да се тако бринете нашта иду паре од наших пореза било би добро. А тек колико бриге би требало исказати према пореским обвезницима САД с обзиром да за војску издвајају 14 пута више од русије.

AL

@zdravko
Kada pogledamo cenu razvoja, F-35 se nikada nece isplatiti sve i da ih naprave duplo od planiranog.

Ali sve je to svakako relativno. Vojna tehnologija nije komercijalne prirode(sa izuzecima) i svakako se placa iz drzavne kase, obrni, okreni, poreski obveznici placaju, ali drzava zbog nje ima koristi na drugim poljima, tako da je realnu finanijsku korist/stetu tesko izracunati. Bar se ja ne bi usudio.
U principu, mi ne znamo kako se obracunava ta dobit, prihod i sl.
Imamo primer nase Zastave kojoj je drzava nakarikala duga za vreme sankcija, jer je bila jedini ,,kreditor“. Sama fabrika je imala poteskoca sa izmirivanjem dugova, a zapravo nikad nije poslovala lose, cak prodaju ceo kontigent proizvodnje godinu-dve unapred.
I onda ispadne ,,losa firma“, a zapravo je jedino drzava losa. Mozda je to ovde slucaj, jer Suhoj vojsci naplacuje te avione debelo ispod realne cene.
Nek rade sta misle da treba, oni valjda znaju najbolje sta im odgovara.

Pe

@ zdravko Upravo ste locirali problem-zbog padanja standarda u Rusiji,svi vojni programi (Su-57,Armata,Tu-160M,MIG-35..) su ostali bez dovoljno novca.
Pored toga u vojnom kompleksu vlada uzasna korupcija.
Radice na komad te avione da kazu da postoje, dok ce zaista leteti isprobani SU-30/35 kao i preostali Su-27 i ostatak naoruzanja iz SSSR.
Sto je dovoljno za odbranu Rusije.

Ma

Necu da cepidlacim ali mislim da je prihod sve sto je „uslo“ u firmu, rashodi su svi izdaci od plata do sirovina koje ulaze u proces proizvodnje i investicija (materijalnih i nematerijalnih). Bruto zarada bi onda bila priod – rashod. Ono sto sam ja hteo da kazem je da postoji mnogo firmi koje nemaju zaradu jer se sve sto pretekne ulozi u recimo unapredjenje procesa proizvodnje i R&D. Kod ove dve firme sve je to cista fikcija jer ja ne mogu da verujem da kompanija koja 10 godina razvija jedan proizvod i jos uvek nije prodala ni jedan jedini avion tog tipa moze da posluje pozitivno. Konkretno SU-57, nije samo da Suhoj tu godinama ulaze nego i proizvodjac radara, novih motora, ostale elektronske opreme, svi oni cekaju da se konacno pocne zaradjivati, zar ne? Naravno to je trzisni rezon a sta je drzavni rezon u RF i kako oni to resavaju (iz budzeta) to je druga stvar.

Ž

Mayer

Зашто мислите да Сухој не може да послује позитивно?

Знате и сами колико су новца зарадили од продаје авиона фамилије Су-27. И даље имају наруџбине како домаће тако и иностране.

Ma

>> Зашто мислите да Сухој не може да послује позитивно?

Pa zato sto vec da li 15 godina radi na 57ci, morao je do sada da proizvede 10 prototipova u cenim veoma intenzivnoj/skupoj manufakturnoj proizvodnji, kao sistem integrator firma je narucila da se konstruise potpuno novi model motora, radara, svakakve druge elektronike. Vojska nije narucila znacajna broj aviona. Sad bas kada je krenula (donekle isforsirana) serijska proizvodnja, prvi pravi primerak aviona se srusio. Nije neobicno, desava se, ali jako los timing. Uz to je Indija jos pre par godina odlucila da ih ostavi na cedilu i saceka, pa ako bude pomaka mozda ce i da investiraju. Dalje, postoji onaj Regionalni Jet, za koji svako zna da je do sada napravljen u premalo primeraka (samo 19) da bi bio rentabilan. Nije nemoguce da prihod iskazan u ovom clanku sadrzi i iznose drzavnih dotacija (to je cest trik, postoje tvrdnje da se primenjuje i kod AirSerbia).

Ž

Mayer

Не знам да ли заборављате да је Сухој, као и МиГ, државна а не приватна фирма. Они не морају да имају профит али би наравно било добро да не буду у минусу.

И погледајте само колико су за 25 година продали авиона фамилије Су-27, како странцима тако и држави Русији. Реч је о скоро хиљаду борбених авиона.

Сложићемо се да ВКС као и МА ВМФ зависе од руске ваздухопловне индустрије која је још увек државна. КАо што РВ, РМ и Марински копруси САД претежно зависе од америчке ваздухопловне индустрије.

Ma

>> Не знам да ли заборављате да је Сухој, као и МиГ, државна а не приватна фирма. Они не морају да имају профит али би наравно било добро да не буду у минусу.

Slazem, se ja sam upravo to napisao u mom prvom postu. Inace, moram da se ispravim, proizvedeno je oko 180 SSJ100 letelica ali prema navodima iz same firme razvoj je kostao 1.8 milijardi od cega je RF iz budzeta dala 400 miliona. Ovo su preneli ruski izvori koa odgovor na tvrdnje iz stampe da je projekt kostao 7-8 milijardi :-). Naravno da ima smisla da RF finansira tehnoloski razvoj novcem zaradjenim prodajom energenata, pitanje je samo da li kada ce subvencionirane industrije postati odrzive…

Pe

@ Mayer Mislim da treba proveriti definiciju izraza „serijska produkcija“.Na engleskom je to „mass production“.Termin je uveden tokom tehnoloske revolucije u Britaniji 19veka,kada se jedan isto proizvod pravio na pokretnoj traci u milionima primeraka.
Medjutim, ispalo je da su u drevnoj Kini proizvodili preko istih odlivaka nekakvo koplje i milionima primeraka, sto je isto „mass production“.
U Rusiji tvrde da je serijska produkcija svaka produkcija koja se pravi po unificiranim planovima koji su prosli neku vrstu odobrenja.
Da li je proizvodnja 1+1 Su-57 za 24 meseca serijska produkcija“ ili „mass production“ ostaje svakom da resi za sebe.
Ironija je da upravo Rusija i drzi rekord u serijskoj produkciji mlaznih vojnih aviona-preko 20000 MiG-21…

Yr

Aman ljudi o čemu vi pričate, od čega to LM finansira razvoj JSF-a, od profita koji je napravio prodajući šta tačno i kome, ili od para američkih i poreskih obveznika svih saveznika uključenih u projekat? Nemoj da se gubimo. Nema realne ekonomije u sektoru razvoja borbenih mašina i nikad je neće ni biti jer su glavni i jedini mogući legalni kupac države. Svi ti „profiti“ su obične brojke na papiru, nema tu realne ekonomije. Da ima, ne bi danas imali samo dva ozbiljna avio-giganta u SAD, jednog u EU i jednog u Rusiji. Ne bi bilo carine od 300% na C-seriju i sličnih gluposti da su to profitabilne kompanije koje se takmiče kvalitetom na slobodnom tržištu. Koji je to ikada ozbiljan razvojni program u vojnoj avio-industriji finansirala kompanija iz svog profita i u kojoj državi? Sve su to programi koje plaća vojska. Nema tu realne ekonomije.

Pe

@ дане Rusija ekonomija je 1,5%do 2% svetske ekonomije.Predvidja se rast do 2% u narednim godinama.
Nijedan kompanija koja iskljucivo radi unutar ovih 1,5% svetake ekonomije ne moze da raste, ili da napravi visoku tehnologiju unutar te majusne ekonomije.
Jedini nacin da Rusija bude visokotehnoloska zemlja je kao u periodu do 2011-otvorenost i saradnja sa zapadom, kad je Rusija imala i privredni rast do 8%.
U jednom momentu 2007 pocelo se pricati o tome da bi Rusija,ako nastavi ovakav ekonomski rast, mogla da prestigne jednog ekonomskog giganta kao Francusku!
Znamo sta se dogodilo-povratak sluzbi bezbednosti na vlast 2012,zatvaranje Rusije, drzava preuzima ekonomiju od privatnika, vojne akcije ka susedima, mesanje u rat u Siriji, sto je sve dovelo Rusiju u jako slabu ekonomsku situaciju.
Dalje slabljenje ruske vojne industrije je samo logicna posledica,kao i ovo sa MiG i Suhoj avionima.Drzava sa tako malom zaradom u ekonomijom tehnicki ne moze da ima dva proizvodjaca vojnih aviona.

Ma

>> Mislim da treba proveriti definiciju izraza „serijska produkcija“.

Ja sam ima vec par godina kupio pivo i kokice, seo u fotelju i cekam serijske primerke Su-57 da izdominiraju u Siriji :-)

Mi

A zaboravili ste koliko je kokica i piva otišlo za vreme nastanka zapadnih aviona.

Ne mrzi me i sto puta ako treba ovo da napišem kad neko kaže da Su-57 kasni:

Eurofajter
Prvi let 1986 demonstrator..duug razvoj..
Prvi let konacnog proizvoda 1994
Prvi potpisan ugovor za serijsku proizvodnju 1998
Prvi serijski 2002\2003

X-35 prvi let 2001
F-35A 2006…ulazi u upotrebu kao ne dovršen proizvod 2016, što je 10 (ili bolje reći 16 !) godina posle prvog leta !
2014 je vec kasnio i bio preko 150 milijardi dolara preko budzeta. I dan danas je pun problema ali štanca se na silu jer je program ogroman i neograničenu lovu za njega imaju.

Su-57
Prvi let 2010
Ulazi u serijsku proizvodnju sa kašnjenjem nakon 10 godina.

To su gore sve multinacionalni programi aviona 4+ ili 5 generacije koji su se jako sroto odvijali i jos se odvijaju. To je zato što to tako ide.

Uzmite i F-22 za primer!

1990 Prvi let prototipa..pa dug razvoj..
1997 Prvi let konačnog proizvoda F-22
Serijska proizvodnja „low rate production“ tek početkom 2000tih.
To uz svu lovu na svetu kao i F-35!

Sa druge strane imamo Rusiju koja sama uz lošu ekonomiju i sankcije pokušava da izgura taj avion.

Malo realnosti ljudi, a ne samo kritika i pljuvanje.

Ma

Problem je sto je vama diskusija i kritika „pljuvanje“. Ja bi na vasem mestu malo reflektirao sopstvene stavove. Mozda sam ja npr. kritican prema Rusima jer mi je stalo do njih, sta me briga koliko je Amerima trebalo za F-35. Da li ste mozda uzeli tako nesto u obzir?

Mi

Pa priznajem da nisam, posle citanja vaseg prethodnog komentara. Sve jedno, neka sam u ovom slucaju i ukrivu, sto ne marim uopste, i cak mi je drago, ipak se ovde jako cesto „kritikuje“ i ismejava razvoj Su-57 programa ponajvise jer je proslo vec 10 godina od prvog leta a nema ih u eskadrilama.

Poenta: U poredjenju sa mnogim projektima u zadnjih 30+ godina i vise, 10 godina nije nista az razvoj i predserijsku proizvodnju jednog modernog aviona.

za sledecu generaciju (5+ ili 6 kako je vec zovu) najavljuju i duzi period (15-20 godina razvoja)

Ek

Suhoj i Mikojan ne proizvode te avione, već ih dizajniraju. Druga pravna lica, tj. fabrike (npr. KnAAZ u slučaju Suhoja) fizički proizvode te avione. Prihod od 1,4 Mrld. je dakle samo novac koji su dobili za dizajn a ne za proizvodnju aviona.

Mr

Činjenica je da su ruski zrakoplovi jeftiniji od zapadnih!! Ali standardi i tehnologija koja se trazi od proizvoda sve je zahtijevnija!! To uzima danak!! Mouda bude to pametan potez

Odgovori
B

Su-35, ako se tek uvodi u noruzanje, sa obukom pilota i tehnicara, zemaljskom opremom i infrastrukturom, naorzanjem i pocetnom logistickom podrskom, moze da kosta i do 150 miliona sa najboljom opremom u ponudi. F35 je nesto skuplji, ali proslo je vreme jeftinih ruskih aviona…

Al

Kako god se u budućnosti zvao ovaj konglomerat očekujem da u budućnosti izbaci nešto što ima zapečati poziciju F22 i njegovih naslednika. Kad god su braća Rusi bili u teškim situacijama oni su stvarali nešto što je drugima postao domaći zadatak. Verujem da i sad valjaju nešto veliko. Pretpostavljam kad vać imaju supersoničnu raketu Kinžal logično je i da imaju tako sposobni mašinu koja ima da se nosi i prati sa time.

Odgovori
St

Treba vjerovati, to je kao i sa ženama. Bolje vjerovati nego provjeravati. 😊

д

Stipe Orlić боље је веровати него проверавати, Швеђани,Пољаци, Французи , Немци су проверавали оа нису добро прошли.

Du

Prolongirali su smrt MIG-a koliko su mogli, sada je dogorelo.
Realno:
– MiG-35 je vreme vec pregazilo, pre nego sto je i pusten u serijsku proizvodnju. Realno, nema sanse protiv F-35/F-22/F-15X.
– AESA radar jos nije dobio, iako je bilo najavljeno jos pre 10 godina. Nisu sposobni da AESA naprave serijski, jos uvek.
– Kupaca za MiG-35 nema – Egipat kupuje MiG-29M/M2.
– U Indiji se MiG-29K nije proslavio kao palubni lovac.
– Fabrika motora KLIMOV ce preziveti jos neko vreme zahvaljujuci proizvodnji motora za pakistanske JF-17.

Ocekivani razvoj situacije: Su-57 se uvodi u masovnu proizvodnju u 2 varijante, „ful“ i „lajt“. Prva ima AESA radar i motore nove generacije, druga ima PESA radar i motore sa Su-35S. Cak i takav oslabljen, znatno je sposobniji od MiG-35.

Odgovori
Ma

Rusi neprave AESA radare već ugradjuju radare sa faznom rešetkom , su-57 neće imati AESA radar.Konfiguracija radara sa faznom rešetkom je konceptulno drugačiji od AESA ima veći domet ali lakše otkrivanje od AESA tako da je kod rusa filozofija dizajna nešto drugačija.

Vl

Dude,
Pojedinci, a vi konstantno brkate babe i žabe…
Poređenje Mig-a 35 / 29M2 sa Su 35????
Pobogu, pa ta dva aviona nisu pravljena za iste zadatke. To vam dođe kao da poredite F22 i F35.
PS.
Rusi već odavno imaju razvijen AESA radar, a da li znaju da naprave radar tog tipa, pa pitajte NATO (šta misle o S400).

Br

Masovna proizvodnja Su-57 je planirana tek od 2027. Ograniena serijska od 2025.

Ž

Реално, ако нисте пратили, МиГ има још посла.

Поверено му је пројектовање пресретача МиГ-41.

Фабрика “Сокол“ која је у саставу РСК МиГ започиње производњу авиона Ил-114.

А и судбина фамилије 9.41 и 9.47 ипак није још запечаћена.

Ma

Realno, vi vazite za eksperta za rusku avijaciju i spominjete ozbiljno nekakav Mig-41 koji je marketinski trik za sada bez ikakvih realnih osnova? I zasto bi se tako znacajan projekt poverio Mikojanu, firmi u poluhibernaciji a ne Suhoju koji je danas verovatno najuspesnija tehnoloska kompanija u RF?

д

Миг је основан 1939 одлуком тадашње владе СССР нису компаније људска бића па да имају век трајање, пројекти за миг-41 су рађени почетком 1990 па су застали због распада СССР, нормално је да МИГ настави са започетим.

AL

@Mayer
Suhoj nema iskustva sa tom vrstom letelica, dok je iskustva biroa Mig ogromno na tom polju.
Mada sve je to relativno kad su obe firme drzavne. Mogu poveriti tehnicku dokumentaciju jedni drugima kad god.

Videcemo sve svakako. Ako ovo znaci da ce ljudi zadrzati svoja radna mesta i nastaviti razvoj tehnologija, onda super.

Pe

@Živojin Banković Da se kladimo da pre 2050 nece napraviti nijedan prototip MiG-41?To je isto kao atomski nosac aviona,PAK DA itd…Nikada od toga nece biti nista,otprilike kao iranski stealth lovac.

@ Marko Rusi prave AESA radare, samo jos uvek nijedan nije u upotrebi jer, ocigledno, imaju problema sa ovom vrstom radara koja je najsavremenija danas.Ne postoji“druga filozofija“,inace se Rusi ne bi trudili da naprave avion 5 generacije i AESA radar.
Navodno,u drugoj fazi ce MiG-35 imati AESA radar,kao i SU-57 u drugoj fazi.
Za sad nema ni Su-57 ni MiG-35,a posebno nema AESA radara…

RE

Marko, AESA je aktivno skenirana elektronska rešetka.

Dude
Ne bih davao prognoze za avijaciju ali Klimov ima dobru perspektivu pogotovo sa TV3-117/VK-2500 serijom motora (Mi-17/28/35, Ka-52) i TV7-117 motorima (Il-112 i Mi-38).

Ž

Mayer

Ми само можемо да коментаришемо званичне изјаве о пројекту МиГ-41. Неке од њих је давао и садашњи директор Сухоја који се спомиње у тексту. Да ли има реалних основа показаће се у наредних неколико година.

Јер чињеница је да Русији треба такав авион тј замена за ловца-пресретача МиГ-31 који ће моћи бити у употреби још око 10 година. Ако не изгурају тај пројекат биће то један велики недостатак ловачке авијације у њиховој ПВО.

Ž

Petrovic Dusan

Тако се мислило и за Су-57 па су га ипак направили.

А Руси већ имају АЕСА радар у оперативној употреби, заборавили сте пример модернизованог хеликоптера Ка-27М који има радар „Копье-А“.

И наравно први серијску руски борбени авион са таквим радаром биће Су-57, то је радар Н036 “Белка“.

Ik

Mislim da je ovo spajanje dobar potez, sobzirom da i Suhoj i MIG imaju problema (budzet) sa isporukom narucenih zrakoplova. VRF je primarno da odrze kvalitet i sacuvaju korisnike (drzave) koje narucuju njihove zrakoplovne komponente.

Ma

@Živojin Banković

>> Јер чињеница је да Русији треба такав авион тј замена за ловца-пресретача МиГ-31 који ће моћи бити у употреби још око 10 година.

Mig-41 tesko da moze uci u operativnu upotrebu od sada pa za deset godina. Ja smatram da ce neka buduca verzija Su-57 da preuzme ulogu Mig-31.

Ž

Mayer

Могуће да сте управу што се тиче МиГ-а 41 али сигурно и сами знате да Су-57 са својим ТТК никако не може у потпуности заменити МиГ-31. Једноставно нема такве особине што се тиче брзина, врхунца лета и борбеног радијуса.

Ma

@Živojin

Ja mislim da je za Rusiju jeftinije, jedostavnije i manje rizicno da napravi mrezu aviobaza na severu i stacionira gore nekoliko eskadrila Su-57, nego da razvija i proizvodi potpuno novi Mig-41. Oni vec jako ulazu u vojnu infrastrukturu prema polu, klima vise nije tako nemoguca kao sto je bila pre 50 godina, mnogo ce veca biti prisutnost i ljudi i vojske i industrije prema severnom polu u decenijama koje dolaze… Na netu moze da se procita kako bi taj Mig-41 trebalo da ima iste motore kao Su-57. Da li on moze biti signifikantno „bolji“ sa istom pogonskom grupom?

Pe

@ Živojin Banković topic je bio prednost modernih vojnih aviona zapadnih ili ruskih aviona u BVR vazdusnom sukobu, tako da nisam razmatrao primenu radara u helikopterima,vec iskljucivo u avionima.
Sto se tice MiG-41: mozemo uzeti za primer SU-57,kao prvi vojni avion koji je i celini produkt Ruske Federacije,a ne SSSR.Svi ostali su ili vec leteli u SSSR (Su-27/30) ili modifikacije istih (Su-34/35).
SU-57 je poleteo jos pre 10 godina i dan danas nije uveden u pravu serijsku proizvodnju. Termin“serijska proizvodnja“ ne moze da se upotrebljava za izradu dva (2) primerka vazdusne tehnike godisnje, ako govorimo o visefunkcionalnim avionima.
Imajuci u vidu navode o smanjivanju cene pojedinacnog SU-57, koji ce zaista radar SU-57 imati ostaje da se vidi.
Kako MiG-41 nije predstavljen ni kao crtez (kao ni PAK DA), niti kao prototip, a na osnovu primera brzine razvoja SU-57, dolazim do zakljucka da ni u narednih 20 godina necemo videti taj MiG-41,ako ikada i bude postojao.

Sa

Mogao bih da se kladim da ce mig 41 biti hipersonicni ili veliki skok ka takvoj tehnologiji.

Pe

@ Sasa Hipersonicne brzine su preko 7 maha.Za sada je u istoriji avijacije samo Americki raketni avion X-15 koji se lansirao sa aviona B-52 ikada dostogao najnizi prag hipersonicne brzine.
Zanimljivo je da je jedan od pilota bio i Neil Armstrong, koji je kasnije prvi stupio na Mesec.
Za sad ne postoji tehnologija kojom bi avion mogao da razvije ovu brzinu mlaznim motorom.Cak i najbrzi avion u istoriji,Lockheed-Martin SR-71 nije isao preko 3500km/h.
Osim toga, za ljudska fizicka ogranicenja, hipersonicne brzine previse, pa je X-15 i ostao samo ekperimentalni avion.

Ž

Mayer

Постоје разне идеје за МиГ-41. Једна од њих је да се оживи програм МиГ-31М који би могао на пример да добије радар и ел. опрему као и моторе са Су-57. Наравно говоримо о моторима Изделије 30.

Су-57 није конструисан за брзине и врхунац лета какве данас има МиГ-31.

Petrovic Dusan

Мислио сам на то да Русија већ има летелице које имају АЕСА радар, дакле имају технологију. Нема другог радара за Су-57 осим оног који сам навео, дакле АФАР Н036.

Pe

@Živojin Banković Rusija vlada i tehnologijom izrade mikroprocesora, pa kupuju procesore u Aziji i ne proizvode kompjutere. Serijska proizvodnja zahteva ogromna ulaganja,koja Rusija za sada ekonomski ne moze da postigne.
Logicno je da ce prvi AESA radar biti na SU-57, demonstratoru najboljeg sto Rusija trenutno moze.SU-57 nije doveden do finalnog oblika i sto se tice motora, i elektronike,pa ce prvih nekoliko primeraka koje ce sastaviti tokom narednih par godina biti svi razliciti.
Ako uporedimo sa zapadnim drzavama, situacija je jasnija: prvi AESA radar jos davne 1995 je ugradjen u Japanski F-16 (Mitsubishi F-2) zatim su AESA dobile razlicite varijante aviona F-15, F-16, F-18,Growler,Gripen, Typhoon, Rafale, cak i bespilotne letelice, i naravno F-22, i F-35.
Ovo je i logicno, jer se Rusija nedavno izvukla iz potpune propasti,pa zatim imali krizu 2008 i sankcije od 2014. Dok zapad ni u jednom momentu nije prekidao ulaganja u istrazivanje.
Realnost je da u narednih 10 godina ne moze doci do masovnog uvodjenja AESA radara u vojne avione Ruske proizvodnje.

Ž

Petrovic Dusan

Постоји серијски образац за прву серију Су-57, то је прототип Т-50-11 511.

Тако да ће први авиони са моторима Изделије 117 бити идентични а не као што тврдите различити.

За различита испитивања ће се и даље користити 10 летних прототипова.

А до 2027. за руске ВКС треба испоручити 76 серијских авиона.

WE

Šta će biti sa MiG-41 ??? Započeli su ga !?!?!

Odgovori
B

Jos ’85

ID

Na you tube…

al

Ostaju i MIG i SUHOJ, samo ce se razvijati i finansirati iz istog dzepa !
Razmjenjivace tehnologije , nece trositi pare na razvijanje istih tj duplih sistema .

Odgovori

aleksa
Rade isto sto i sa Вертолеты России/Russian Helicopters. Stavljaju sve pod jednu kapu/sapu. Tu ima i dobrih (zajednicki razvoj) i losih (nedostatak konkurencije) stvari.
Doduse i na zapadu je odavno nestalo mnostvo znacajnih imena u avijaciji koji su se utopili u vece kompanije ( McDonnell, Douglas, Sikorsky, Northrop, Breguet, Agusta, Westland, MBB, Grumman, Canadair, Hawker, Aerospatiale, Dornier, …). Ukrupnjavanje zarad manjeg troska/veceg profita.

Br

Kako je moguce da kompanije imaju slicne obrte kad vazi opste misljenje da MiG ne moze prodati nista sem skorije isporuke Egiptu. Na osnovu cega kompaniji MiG toliki obrt, odrzavanje flota starih aviona po svetu?

Odgovori
Vl

Hajde da malo proguglate i proverite šta se sve nalazi u konglomeratu zvanom Mig. Ne proizvode oni samo 29-ke…

Br

Odrzavajne velikog broja MiG31

Ž

Па ваљда управо на продаји 46 до 54 авиона МиГ-29М и М2 Египту. Рок за испоруку је крај 2020.

Gu

To je i najbolje.Ujedinili su firme koje prave PVO sisteme i napravili fantastican posao.Isto ce biti i sa Migom i Suhojem.I ovako savrseni i ubedljivo najbolji avioni na Svijetu koji postoje postace jos bolji.Bravo Rusi.

Odgovori
Vl

Logičan potez nakon spajanja fabrika koje proizvode raketnu tehniku. Definitivno će ovo ujedinjenje dva diva svetske aviacije pojeftiniti proizvodnju i učiniti obostrano dostupnom tehničku dokumentaciju oba proizvođača.
Sa nestrpljenjem očekujem novitete i unapređenja postojećih letilica.

Odgovori
V

Iz monopola dugoročno nikad ništa dobro nije ispalo.

Odgovori
Br

Na primer?

Sl

@Branko npr… Windows, Google, Telekom Srbija, Gasprom NIS itd ;)

Br

@Sladjan niko te netera da koristis Windows ili Google. Sto se tice domacih. Dok je SFRJ drzao monopol nad energentima, mnogo jeftinije smo placali sve.

AL

@Branko
Cisto ilustracije radi, ja se secam nekih vremena(ne bas tako davno), kad sam slao razglednice kuci prvi dan letovanja/ekskurzije i naravno ja se vratim kuci posle 7 dana, pre nego sto stigne ta razglednica.
Danas imamo nekoliko privatnih kurirskih sluzbi, pa je Posta Srbije ipak odlucila da je mozda bolje ako rade svoj posao i posta stigne za dan, dva, a pritom je i jeftina….Ja bi da ostane tako, da se ne vrati taj monopol ako je ikako moguce!

Gorivo je skupo, upravo zbog toga sto drzava ima monopol na uvoz i fiksira cene. Vecinu toga sto platite je drzavna akciza, a ne dobit distributera ili rafinerije(slicno je i sa kafom, cigaretama itd.)

Videli smo nedavno tekst na T6 kako je Aeorodrom ostao bez goriva na dan. Zamislite da imamo vise dobavljaca u drzavi? NIS bi dobio sut kartu i firma bi presla na drugog snabdevaca/uvoznika, ovako nemaju izbora….Isto je i sa privatnim licima(nama)

U principu, dokle god drzava ili bilo ko ima monopol, moze biti odlicno, ali u trenutku kad vise nije odlicno, vi nemate izbora jer su oni jedini. Pogledajte trziste oruzja gde drzava nerealnim taksama i carinama stiti domacu fabriku. Rezultat toga je da prosecan gradjanim nema novca da kupi kvalitetno uvozno jer kosta 2 ili 3x vise nego sto bi trzisno kostalo, pa mu je najcesce jedini izbor Zastava koja je tehnoloski ostala u proslom veku.

Ovde je malo drugacija prica, jer RF i VKS nisu privatno lice koje neka tamo kompanija moze da vuce za nos, pa je potencijalna steta zbog monopola mnogo manja.

Sto se nas tice, sto vise konkurencije, to bolje ;)
Manite se tih komunistickih gluposti.

Br

@AL-41F1 primer ti je extra. Znaci trebalo im je 20 godina posle raspada drzave da napokon uspeju da salju razglednice za par dana. I navodno konkurencija im je razlog. Ko jos salje razglednice po Srbiji. Imas telefon za sekund ti saljem sliku odakle hocu. I tebi je to bitnije od recimo povoljnih zivotnih uslova gde bi se Srpska deca radjala u Srbiji a ne u inostranstvu. Znas sta radi konkurencija u Srbiji danas. Pljackaju nas kao nikad u istoriji Srpskoga naroda. Zato nemamo ni za postenu eskadrilu. A narod nije ni svestan da obrcu zaradu strancima. Bitno ti je da se manimo komunistickih gluposti.

AL

@Branko
Kakve veze ima raspad drzave sa posto iz 2005 godine recimo? Gorivo su imali, plate su imali, vozila su imali? Skladista su imali? Sta im je falilo? Govornica iz Zagreba, ne kontam?

Da nema konkurencije u mobilnoj mrezi, ta jedna slika koju posaljete preko vibera recimo, bi vas kostala 100 dinara ako ne i jace(kao nekad MMS poruka). Da nema vise uvoznika, mobilni telefon bi kostao ko zna koliko.
Secam se perioda kad je kartica za telefon kostala 200 maraka!
Odlicno ste pomenuli telefon, tu je bas dobar primer konkurencije i spustanja cene, a povecanja kvaliteta usluge korisnicima.
Kamo srece da imamo jos 10 provajdera.

U vecini tih stranih supermarketa, gro robe i svaka ,,robna marka“ je proizvedena u Srbiji bas zato sto ima konkurencije u preradjivackoj industriji jer tehnologiju imamo, a od zarade, ti strani lanci placaju porez i od svake prodaje PDV nasoj drzavi bez da drzava mora dinara da ulozi prethodno. To je 20% od cene i 15% jos od zarade.

Nas jedino nasa drzava pljacka i niko drugi i zato nemamo za eskadrilu.

Ma

@AL-41F1

Dzaba objasnjavate, covek zeli jednog vodju, firmu i partiju jer u takvom sistemu ne mora mnogo da se razmislja (jedan od 700K).

br

@Mayer molim te ne lupaj, ne zelim nista drugo nego dostojanstveni zivot za buduce pokoljenje. Otisao sam iz Srbije prije 20 godina i boli me sto je uspeh otici iz drzave. Vratim se samo da se podsetim zasto sam otisao. Al-41F1 mi je nabacio etiketu komuniste a ti samo dodajes. Niste ni svesni sta je konkurencija i monopol a glumite profesionalce ekonomiste. Neznate kakav je zivot u inostranstvu pa zivite u iluziji da konkurencija nesto znaci za nas smrtnike. Dodji vamo pa vidi koliko posta dugo stize. Koliko se placa telefon. Sto se tice vodja, ko je vama vodja? Jebe mi se za komuniste i za demokrate, radikle, konzervativce ostale. Bitno mi je jedino ko je lopov a ko nije. Ovaj sada vas muze ko kravu zarad stranih interesa. A vi tapsete kad kupi 4 aviona.

Ma

Ja takodje zivim u inostranstvu. Meni je „vodja“ ustav, vlada, parlament, dakle inistitucije sistema. Sve sto sam stekao do sada bilo je u trzisnoj privredi i trzisnoj utakmici koju pruza liberalni kapitalizam. Vi ako zelite „dostojanstven zivot za buduce pokolenje“ trebali bi ste da razmislite zbog caga je danas situacija ovakva, da li zbog zlog liberalizma ili mozda upravo zbog monopola, nedostatke konkurencije itd…

Br

@Mayer Cestitam, uspeo si u zivotu. Otisao si iz domovine, sposoban si, stvorio si sebi zivot i svijoj deci. Liberalni kapitalizam je bogatiji za jos jednu radnu vrednu porodicu koju je kao parazit ukrao od Srbije. Da nas sto manje ima u Srbiji. Dobro pitanje si mi postavio. Iskreno da ti odgovorim i sam se pitam vec 30 godina zbog cega je situacija ovakva danas. Najkraci moguci odgovor je pljacka. Pljacka je sustina svih ratova, svih politika, svih drzava. Nazalost cini mi se da jos nisi dosao do tog zakljucka. Zapad, odnosno kapitalizam se zasniva na pljacki. Kao parazit crpe sve moguce materije fizicke i duhovne da bi se odrzali. Da bi mi u inostranstvu imali dostojan zivot, neko u zemljama poput Srbije mora to da plati. Neznam dali si svestan ali moji roditelji kada su navrsili 30 godina izgradili kucu sa normalim poslom u fabrici. Bili svoji na svome. Ja imam jos 20 godina da placam za kucu u inostranstvu. Na hiljade dolara takse placam godisnje da bi mogao ziveti normalno. Dok su moji placali isto koliko kosta gajba piva. Nije mi nicega zao, osim buducih pokoljenja koji ce se isto tako pitati zasto to. Nije Jugoslavija propala zbog sistema nego zbog pljacke. Samo neki nemogu da vide dalje od tih sistema. Kad odlucis da progledas kroz sve te ideologije, poceti ces da vidis ljude sa imenom i prezimenom, lopove koji su nas unistili, zbog kojih smo ti i ja otrgnuti od Srpske buducnosti. Uz direknu pomoc inostranstva. Pa i bombardovanjem.

ID

Iznuđen i logičan potez. Suhoj je uspeo da preživi i napreduje. MiG je odavno gotov. Zbog zvučnog imena je objavljeno spajanje, a Suhoj je progutao MiG. MiG je primer koliko su nazadovali devedesetih, kao i Tupoljev. Sa helikopterima su ovo već uradili.
Treba li su to pre uraditi.

Odgovori
Pa

ko zna koji put direktan dokaz da je sve otislo podaleko sa stavom: ovo je internet I ja imam da Kazem nesto.

na osnovu cega…

ID

Na osnovu praćenja. Pljuvanje je ko zna koji put direktan dokaz nečega drugog.

Pa

Pracenje.
Potrebna i dovoljna karta.
Evo PD prati boga oca i o svemu zna sve, bolje i od korisnika, testera a i od proizvodjaca.
Pun internet pratilaca, subscribera, imacha pojma, izivljacha kojecega kojekude

ID

Kakve li moj post ima veze sa time što ti pričaš, nebesa znaju.
Ja sam izneo svoje zapažanje,pa ako nešto konkretno imaš u vezi toga.
Evo,tebi priznajem da si ekspert svetskog glasa.

Pa

Mig je gotov, Tupoljev takodje, prozivas svetske eksperte…i to sve pracenjem, tu odakle si, koji si ti sebi kralj..

Mi

Ujedinjenje Suhoja i MiG bi moglo da ohrabri potencijalne kupce novih MiG proizvoda poput 29M\M2\35 zmaja, u smislu da MiG na taj način dobija potporu i osiguranje koje je bilo na staklenim nogama do juče.
Ipak Rusi nemaju ništa drugo u ponudi u toj klasi aviona, a mnogima treba upravo to, a ne teškaši iz familije Flanker.

Odgovori
Ba

Sjajno. Dežurni stručnjaci su se skupili da komentarišu ko je je „propao“ i ko je u „minusu“, ko nešto može ili ne može, ili „od čega živi“, ko je u stanju da napravi radar, a ko nije u stanju. Prosto nevjerovatno.

UAC, ili OAK po ruski danas zapošljava 115000 (stotinupetnaest) hiljada ljudi i ima imovinu koja prevazilazi šesnaest milijardi dolara (ne tržišna vrijednost nego knjigovodstvena). U beskrajnim halama i biroima ovog giganta mi bismo mogli kompletnu Vojsku da sakrijemo (uspješno, da nas ne nađu). Broj visokobrazovanih ljudi koji rade za njih prevazilazi ukupni broj visokobrazovanog stanovništva u mnogim zemljama.

Zašto su odlučili da objedine ova dva biroa? Ajde da to ostavimo njima? Mislim, vjerovatno dobro rade kada su za poslednjih desetak godina narasli 45%, i od propasti spasili desetine preduzeća njihove namjenske industrije koja danas odlično rade. Kritičarima i ljudima koji govore o monopolu treba objasniti da taj monopol postoji od 98. ili tako kada je nastao „MAPO“, a pogotovo od 2006. godine kada je Putinovim ukazom nastao UAC.

Dakle- jedna firma, jedna imovinsko/budžetska baza. Koliku autonomiju mislite da radna jedinica u sklopu ovakvog koncerna ima? Fiat/Chrysler Automobiles bi bili sličan primjer. Spajanje biroa neka dva brenda iz autoindustrije nebismo uopšte ni komentarisali koliko je to uobičajno i normalno. Finansijske izvještaje ovakvih giganata takođe.

Zašto su ovo napravili? Zato što je nakon demokratskih devedesetih prijetio potpuni slom ruske avio industrije. Strateškim odlukama poput ove oni su to uspješno preduprijedili, pa sada pojedinci na plati imaju o čemu da pišu, a sve je vodilo ka tome da neće. Dok su nas bombardovali, u Rusiji se radilo na potpunom demontiranju avio industrije (i svega ostalog). Kako su oni iskoristili najbolje od kapitalizma u kome su se našli i tome stali na put- prosto je sjajno. Još se sjećam one čuvene emisije stotinu milijardi akcija UAC-a po cijeni od jedne rublje. Naravno Rusi su prepoznali šta je i kako je, kupovali i ulagali u svoje. Rezultat toga su stotine i stotine novih letjelica izašlih iz njihovih pogona od tada, a na radost svih ljubitelja vazduhoplovne tehnike, uključujući i moju malenkost.

Pozdrav svima!

Odgovori
ma

Banja luka

Sjajan tekst svaka čast. Ne bih imao ni šta da dodam ni oduzmem.

U Rusiji je došlo do velikih promena. Vlada Medvedeva je podnela ostavku gde su bili većinom neoliberali koji su u velikoj meri bili povezani sa zapadnom. Mnogi su na funkcijama još iz doba Jeljcina koji su kocnicari bržeg razvoja RF i koji i dalje imaju velika finansijska sredstva na zapadu još iz 90tih godina. Došla je nova vlada koja je počela da ispravlja mnoge greške koje su načinjene od 90tih do danas što sa Medvedevim nije bilo moguće. Otuda i ova novina o spajanju kompanija MiG i Suhoj. Time se stiču uslovi za efikasnije delovanje u avio industriji i veća kontrola trosenja budžetskih sredstava za tu namenu. Moraću da razočaram ove koji su umislili da sve znaju i najveće tajne avio problematike. Kompanija MiG propasti neće jer to Rusija neće dozvoliti jer su te dve kompanije od strateškog značaja za državu. I jedan i drugi avio kompleks radiće svoje postojeće projekte ali će ubuduće zajedno raditi na razvoj novih tehnologija u koje spada i dalji razvoj Su57 kada dodje vreme za njegovu modernizaciju na nivo 5++, kao i pripreme za projektovanje lovca 6te generacije kada treba menjati Su57. Ne znam zbog čega je toliko čudno ako dodje do spajanja dve kompanij? Zar toga nema u auto ili bilo kojoj elektronskoj industriji? Zar se na projektu F35 nisu spojile najveće avio kompanije? Razlika je samo sto nisu iz iste države. Nove tehnologije u avijaciji zahtevaju najumnije ljude kao i velika novčana sredstva da bi proizvod bio uspešan tokom eksploatacije. Mada vidimo na primeru F35 da i ogromna sredstva ne mogu biti garant svemu tome. Sve manje država u budućnosti neće moći samostalno razvijati i proizvoditi borbene avione zato je potrebno spajanje, udruživanje dve ili više kompanija.
Primer: F35, Tornado, Yas39, Tajfun itd…
Time se kompanije rasterecuju još većih ulaganja kada bi same finansirale vrhunsku borbenu letelicu.
Zašto Francuska ili Nemačka samostalno ne rade projekat lovca 5te generacije već žele zajedno? To u ovom trenutku bi bilo nemoguce. Rusija je imala neprijatno iskustvo sa indijcima sa projektom Su57 jer i sami ne znaju šta hoće. Zato se Rusija okrenula samoj sebi u toj sferi pa dokle stigne. Potrebno je sve strane komponente koje su ugrađene u ruske borbene avione zameniti a to zahteva dodatna sredstva i vremena. A kada je Rusija dozvolila da zavisi od stranih sistema na svojim avionima to znači da neko nije mislio na bezbednost Rusije već samo za lični interes. U to spadaju i nekada naručeni nosači helikoptera gde je bila velika korupcija na delu.

Pe

@mateus Medvedev je isao u isto osnovnu,srednju i fakultet kao u Putin i znaju se ceo zivot.Putin ga je iskoristio kao fasadu, da izigra zakon oko 2 mandata, i ostane na vlasti.
Novi premijer se obogatio tokom 1990-ih (…) i posle reformisao poresku sluzbu.
I jedan i drugi su u totalnoj zavisnosti od Putina, i ne treba ocekivati promenu politike, to je samo drugo ime.
Samo neka Rusija udje u seriju sa SU-57, koji nema sve karakteristike ni 5 generacije, pa cemo lako za „6“ generaciju.

Ma

>> Zašto Francuska ili Nemačka samostalno ne rade projekat lovca 5te generacije već žele zajedno? To u ovom trenutku bi bilo nemoguce.

Zbog cega bi ga radili samostalno? Zasto Kalifornija i Texas ne rade projekat lovca 5te generacije zvaka za sebe?

д

Да ли је Медведев ишао у исто обданиште,то је исто битан податак.

Sl

Nisam neki ljubitelj Miga, ali postavio je mnoge svetske rekorde. Mig uopste nije pukao. Profit 2 kompanije je gotovo identican. Kada smo kod Mig-a, ne znam zasto svi zaboravljaju strateskog lovca Mig 31, koji bi sve te Suhoje lepo prizemljio ? Koliko ja znam trenutno najmocniji ruski avion u floti je Mig 31. Isto tako neki kazu Mig se oslanja na 29ku. Istina. No i Suhoj eksploatise Suhoj 27 kroz milion modifikacija u malom broju primeraka.

Odgovori
Pe

Zaista MiG-25 E i dan danas drzi rekord u visini leta lovackog aviona.
Ujedno to je i jedini rekord koji i dalje drzi avion Ruske – tacnije, Sovjetske proizvodnje.
Sve ostale rekorde drze lovacki avioni americke proizvodnje.

@ Petrovic Dusan

Mig 25 drži rekord i za najbrži lovac svih vremena, a Mig 31 je najbrži operativni lovac. Brži od svih zapadnih.

Ed

Mig-31 je specifican avion i ne bi se trebao usporedjivati sa Su-27 familijom, njegova namjena i nije borba protiv neprijateljskih lovaca niti je u tome izrazito dobar.
Definitivno najsposobnija letjelica u ruskoj lovackoj avijaciji je Su-35 (S)
i ako govorimo tko bi koga prizemljio, ipak je puno veca vjerojatnost da bi Mig-31 „izvukao deblji kraj“ u sukobu s Su-35 (a i s novijim Su-30).

Pe

@ Boža M Niste u pravu, MiG-25 ne drzi te rekorde, vec samo visinski rekord.
Naime najbrzi presretac je avion iz koga je kasnije napravljen SR-71, Lockheed YF-12 3200 km/h, i dan danas drzi brzinski rekord postavljen otprilike 1965.
Jedini drugi rekord koji drze Ruski avioni je Antonov 225 koji moze najvise da ponese,iako je uradjen samo jedan primerak.
MiG-31 je nesto malo brzi od F-15,ali ima mnoge nedostatke u savremenoj borbi.A MiG-25 je vec desetine puta rusen i nije se bas pokazao.

Pa

Pa zar nije PD banovan na 10 dana?
Kakve eksperimemtalne avione nikadvidjene niukakvoj borbi pominje? Presretac u na osnovu kog je napravljen najbrzi nenaoruzani stratosferski avion zanemarljive pokretljivosti..kakva konstrukcija, kao e166 najbrzi avion prestetac…i naravno njemu znane mane svakog aviona koji nije americki.
Nikad kraja jeftinoj zluradosti, ispodpleksus jalovim pokusajima, pa pojma s pojmom, pozdravio te rex…

@ Petrovic Dusan
Hajde malo bolje proguglajte. YF-12 je prototip i nije nikada bio operativan lovac a Boža je pisao o operativnim avionima. A An-225 uopšte nije ruski avion vec sovjetski napravljen u Ukrajini u kojoj se i danas koristi.

Pe

@ Paqe Jasna je Vasa logika, ali postoje medjunarodna pravila, koju regulisu postavljanje rekorda u razlicitim oblastima.
MiG-25E koji drzi rekord visine je specijalno doradjen MiG-25 samo za postizanje ovog rekorda.A „obican“MiG-25 ne moze nikako da se popne na tu visinu.
Rekord apsolutne brzine presretaca pripada Lockheed-Martinu, a ne Ruskim avionima.
Dakle, avion je postojao, doveden je do tehnickog savrsenstva,oborio je rekord,koji je priznat medjunarodno.
To, sto nije usao u seriju ne znaci da nije leteo 3200km/h,sto je vise od bilo koga Ruskog aviona presretaca ikada.

PS Antonov se nalazio u tom delu SSSR, a tamo nisu samo radili Ukrajinci, vec svi narodi SSSR, ponajvise Rusi.Kasnije je po podeli ostao Ukrajini,ali sigurno An-225 nije „ukrajinski proizvod“.

@ Petrovic Dusan
Ponovo Google pa potrazite Ye-266M i visinski rekord. U pitanju je modifikovani MiG-25M a ne neki MiG-25E kako Vi pisete. Rekord apsolutne brzine ali ne za presretace moze drzati YF-12 obzirom da nije bio presretac vec prototip lovca koji nije uveden u upotrebu. Ako smatrate da se ovaj prototip izradjen u 3 (tri) primerka moze nazvati presretacem kako onda nazvati Su-57? Velikoserijski ruski stealth avion obzirom da je proizveden u znacajno vecoj kolicini? Za Antonov sam Vam i napisao da je sovjetski avion a ne ruski kako Vi tvrdite kao i da je napravjen u Ukrajini sto je takodje tacno, kao i da se koristi u Ukrajini sto je takodje tacno. Znaci nikada nije bio „ruski“ avion kako Vi kazete. I MiG-31 nije „nesto malo“ brzi od F-15 vec znacajno.
Makar po nekada se potrudite da napisete po neku cinjenicu.

de

Dakle nije E već je M ali je i taj kažeš modifikovan samo za postavljanje rekorda. Baš si ga demantovao..

Sl

Mig 31 je najbolji ruski borbeni avion. I najnapredniji. Neka me admin demantuje, ali u linku 4 borbene letelice pokrivaju radijus dejstva koji je nemoguc za svakog lovca. Pricam o modifikonavoj verziji Mig 31. Ono sto je F-22 za USA to je Mig 31. Nepristojno je porediti Su-27 familiju sa Mig 31. Napominjem, Mig 31 je vrhunac. Mig 31 koji leti u stratosferi, u linku sa jos 3 aviona moze da pocisti bilo sta, pa i Su 35. Veoma lako. Rusija ne izvozi Mig 31. Kazahstan ih samo ima i to se zna kako. Mig 31 je rusko cudo tehnike. Su 57 nije mu do kolena. Mig 31 je najvazniji avion u ruskom arsenalu. Iakk je nastao na osnovi Mig 25 koji je pokidao sa rekordima, ovo je avion koji kida u svemu. Obara niskoletece ciljeve, avione, krstarece rakete. I ko rece da mu namena nije obaranje borbenih aviona ? Pa to mu je prva namena, ali u dubini ruske teritorije. Da ne pricam da je to potencijalni ubica brodova. Mig 31 je vrhunac Rusije i divim mu se. A ja nisam ostrasceni fan Rusije. Mig 31 u linku od 4 aviona moze da poskida sve sto leti. Postovanje za Mig. Suhoj 27 familja je mozda lepsi, ali ni Su 35 ne moze da pridje Mig 31. Mig 31 obara sa izuzetne daljine, cak i stealth avione. Kad kazem Mig 31 mislim na noviji upgrade. Mig 31 je oslonac ruskih v-kosmickih snaga i obara sve. Su 27 familja ne bi znala gde je, Mig 31 bi je pokidao. Najmocniji radar, elektronika, izuzetno tezak avion koji nosi daleko vise (preko 11 tona vise od Su 27 familije) ubojitih sredstava. Pa ne kaci se Kinzhal na Suhoj, vec Mig 31. Mig 31 je mozda najnapredniji avion na svetu, a ne volim da hvalim Ruse.

@deki
Nisam ni hteo da ga demantujem na nacin da je nesto rusko ili americko bolje. Samo ukazujem da bez prestanka iznosi netacne cinjenice. I to samo da bi opravdao neke svoje idolopoklonicke stavove. Nisam ni rusofil ni natofil, ali ne volim da citam na portalu koji mi se svidja nebuloze od kvazistrucnjaka i demagoga.

Al

Pre neki dan pogledam snimak, simulacija borbe pa skoro na samoj ivici svemira (figurativni) i braću Ruse kako se sprdaju sa onim njihovim MiG 31. Pa mi sad ova tema ostavlja samo jedno razmišljanje i zaključak. Pošto večina učesnika komentara ocenjuje da MiG 35 nije profitabilan Avion i da je sam po sebi greška jel ste se zapitali da kombinacijom MiG 31 i Su PAK FA šta može da proiziđe. Oba projektna biroa imaju dobre projekte a sad kad bi se malo izkorigovali mislim da bi napravili pun pogodak. Avion sposoban da nosi nove tipove, raketa, da je nevidljiv, da mu su mu performanse ko u ferarija i da mu glavna pozornica bude svemir. Ko bude gospodar stratosvere biće gospodar univerzuma. Nadam se da će Ameri prespavati koji čas.

Odgovori
zo

Koliko je dobra ideja, toliko i nije..jako je komplikovano objedinjavanje velike i manje korporacije kako zbog vlasničkih odnosa, programa, podizvođača, tekućih obaveza, ugovora u realizaciji, menadžmenta i dr. Dobra okolnost je zadržavanje kritične mase znanja, programi koji imaju perspektivu budućnosti, smanjenje dupliranja kapaciteta i dr. Uglavnom, treba oćekivati pozitivne rezultate posle uhodavanja i stabilizacije..kako god – srećno.

Odgovori
Mi

Ujedinjenje dva biroa bi moglo da ohrabripotencijalne kupce novih MiG proizvoda kao 29M/M2/35 ! To se moze gledati kao nova potpora i osiguranje da ce proizvod ipak biti podrzavan od strane jake organizacije, dok je do sada bio na staklenim nogama!

To je vazno jer Rusija ipak nema nijedan proizvod u klasi aviona MiG-29/35 da ponudi, a nije nemaju svi mogucnost niti potrebu za teskasima iz Suhojeve Flanker familije.
Isto kao sto i Amerika ne moze de proda F-15 svima na svetu, a F-16 se prodaje super! Zbog toga je vazno ohrabriti kupce koji nisu znali do juce da li ce MiG zakljucati vrata ili ne.

Sto se MiG-41 tice, zasto ne bi bio u razvoju? Ne mora da znaci da ce zaziveti, ali nije ludost ni verovati da se radi na nasledniku jednog odlicnog i jedinstvenog presretaca MiG-31 kojem je ostalo jos 9-10 godina do penzije. Suhoj je ionako prezauzet drugim stvarima.
To sto sarlatanske novine najvise pisu o MiG-41 ne znaci da je izmisljen i da nije u razvoju.

Ako se MiG-29M/M2/35 ne bude prodavao za godinu dve, tri Suhoj/MiG bi morali predstaviti novi proizvod u MiG-35/F-16 kategoriji do 2025 najkasnije.

Odgovori

@ Milos77

Možda naprave savremeni jednomotorni lovac.

AL

Mig-35 je znatno tezi i veci od F-16(nominalna poletna masa je skoro 50% veca). On je u klasi F/A-18. U tome i jeste problem, bas zato sto nije vise kao F-16, inace bi ih prodali 1000 do sada.

Mi

@ Boža M

To bi bio prvi od MiG-23 i Su-11 :-) Ali nikad se ne zna.

@ AL-41F1
Tacno je, MiG-35 zmaj nije bas u istoj klasi sa F-16, ali nisu ni tako daleko sa obzirom da MiG-35 ne nosi toliko ubojnih sredstava pod krilima i bas nikakve pod trupom ( slicno kao F-16), dok F-18 da, i to F-18 jako dobro iskoristava spoljasnju nosivost svog zmaja!
Tu je negde izmedju 16ce i 18ce.
Sta vise novije varijante zmajeva MiG-29M2/35 su vece i teze od starijih MiG-29 pa to sad postoji na zalost i razlika u letnim sposobnostima MiG-29 i MiG-35 jer motori nisu toliko jaci da ostvare podjednak odns snage/tecine. To bi trebalo da se resi novijim motorima, ali ne znam kako im to ide i sta se nudi za MiG-35 danas.

U svakom slucaju upravu ste, Su/MiG-u je potreban novi laksi lovac bombarder pod hitno jer bi se prodavao u stotinama ako ne i hiljadama.

AL

@Milos77
Zapravo, rekao bih da 29M/35 imaju prednost sto se letnih sposobnosti tice u odnosu na 9.12 i to veliku.
Imaju efikasnije krilo, promenjenu napadnu ivicu(i LERX), dosta bolje zadrzavaju energiju kad je potrebno, a zbog velikih kontrolnih povrsina i FBW, maksimalne manevarske sposobnosti nisu zrtvovane.
Jako se lepo vidi na demonstracijama. Taj avion je aerodinamicki simfonijski orkestar.

Bilo bi lepo kad bi nase RV bilo malo vece i finanijski jace pa da mozemo da iznese ta avion. No pusti snovi.

Ž

AL-41F1

Гледао сам МиГ-29М, М2 и 35 неколико пута на МАКС-у, није оставио утисак да има боље летне карактеристике од 9.12.

Ако на пример погледате и однос масе и потиска, то је на страни 9.12. Нова генерација 29-ке има јаче моторе али и знатно већу масу, мислим да се није толико водило рачуна о маневарбилности.

Mi

Na prvo gledanje letova MiG-35 sa maksa kad ye izaslo na youtube nisam bio basimpresioniran. Pogledacu kad stignem opet.

Voleo bih da znam tacno koliko je tezak MiG-35 (ne MiG-29K) zmaj prazan ako postoji pouzdana informacije. Onda mozemo porediti i sami.
Sto se FBW tice, i unapredjenih krilnih povrsina to stoji!

I dalje mislim da taj minimalni dodatni potisak novijih motora nije dovojan.
To ne znaci da se to nece poboljsati do kraja ove decenije ako projekat zazivi.

AL

@Zivojin
@Milos77
Zavisi kako gledate na manervabilnost. Nama najimpresivnije za gledanje su oni manevri kada avion izgubi nenormalnu energiju za jako kratko vreme(tipa kobre), sto u nekim situacijama jeste korisno, ali u vecini slucajeva i ne bas(zato je F-15 jako jako zaj*ebana meta…velika energija, efikasan aeroprofil, jaka pogonska grupa itd. iako ne moze na demonstracijama to sto moze 29ka)

https://www.youtube.com/watch?v=CTiAYJ7HGts

Sekvence od 1:13 do 1:19 i onda od 1:19 pogledajte samo koliko energije uspe da zadrzi/nadoknadi. Jeste da je koristio padanje na svoju ruku, ali opet. Ili Od 1:40 do 2mm. Kako samo radi LERX i novo krilo. Cudo jedno od aerodinamike.

Naravno svima nam vilica padne do poda kad 9.12 vertikalno poleti brze od F-22 i izgura je mocna pogonska grupa iz svake situacije. Preimpresivno je stvarno za gledanje.
Samo bi ipak, znajuci da ce me ganjati AIM-120, seo u 35icu nego u 9.12, na stranu avionika.

Prosto duze je ,,vuces“ dok ne „iskrvari“ svu kineticku energiju sto ima. Naravno ne racunam ako bi Mig bio unutar zone rada raketnog motora. Tu ako se ne lansira 73ka na protivnika, ili se ne desi neki kvar na raketi, nista ne pomaze :D

Pe

@ Banja Luka Upravo demokratske promene 1990-ih su omogucile da Rusija izmeni neefikasan socijalizam kapitalistickim sistemom, i postigne privredni rast tokom prvog i drugog mandata Putina.
Prakticno,reforme Egora Gajdara su spasle Rusiju.
Ne da je“demontirana proizvodnja“ vec su 1999- 1999 uspeli da izvezu varijantu Su-27 pod nazivom Su-30 u Indiju, pa i preneli deo proizvodnje.To je bio spas za Rusku avijaciju, i do dan danas se sve drzi na Suhojy.
To je uspesna kompanija koja proizvodi moderne SU-30/34/35.
MiG-29 zaostaje, i servisira stare MiG-29, MiG-31,i MiG-29K, a imali su te arapske porudzbine MIG-29m.
Nije dobro poredjenje Fiat-Chrysler, jer ove dve kompanije nisu direktni konkurenti po tipu vozila koje prave.
Naprotiv,MiG i Suhoj su vecni neprijatelji,u istom fahu.
Prakticno,MiG su stopili u veci i uspesniji Suhoj.Da li cemo ikada videti neki novi MiG – veliki je pitanje…

Odgovori
д

Petrovic Dusan Prakticno,reforme Egora Gajdara su spasle Rusiju. ШТА РЕЋИ А НЕ ЗАПЛАКАТИ, спасили од чега одлива капитала, богаћења којекаквих сумљивих типова, корупције, криминала, пропадања инфраструктуре, то је један од највећих падова у руској историји која се може мерити са нацистичком инвазијом. Те реформе су 98 довеле русију до тоталног банкрота и пропасти , држава је буквално остала без средстава плате су касниле , а и када су исплаћиване то је било у натури( кромпир,вотка,толет папир и сл.) Fiat-Chrysler нису конкурентни ,а MiG i Suhoj јесу , који си ти краљ.

Pe

@ дане Netacno.
Ako danas odete u Rusiju, videcete dobro snabdevene radnje, skupa kola, ima sve, sto i bilo gde na zapadu, postoji berza, banke itd
1989 u SSSR-u nije bilo da se kupi toalet papira, ljudi su satima cekali u redovima ea meso,pa u drugom jaja,pa hleb i td..SSSR-a je upravo rezultat ocajne ekonomske politike socijalizma.
Tranzicija u Rusiji nije izazvana Jeljcinom i Gajdarom, vec politikom SSSR koja je dovela do ocajne bede najvecu zemlju na svetu.
Upravo Jeljcin u njegov ekonomski tim su izvukli zemlju sa ruba propasti i postavili temelje savremene Rusije.A te jeftine propagandne price o tome kako je sve bilo super dok nije dosao Jeljcin,nemojte…Ne, bilo je ocajno lose.

Mi

Reforme Jegora Gajdara spasile Rusiju? Pa reforme njega i njemu sličnih liberala su doveli do bankrota Rusije. Vi očigledno pojma nemate šta pišete nego eto tipa razbacujete se nekim netačnim podacima čime samo dokazujete da ste jedna pristrasna neznalica i ništa više.

Pe

@Milers A ko drugi je spasao?Perestrojka Gorbacheva?
Kada je Putin dosao na vlast, reforme Gajdara su vec izvrsene.Poslusajte Gurijeva ili druge ekonomiste koji su u tome ucestvovali. A navodite i lako proverive netacne informacije.
Pod definicijom“bankrot“ Vi izgleda mislite na devalvaciju rublja 1998, jer je zemlja bila u ocajnom stanju posle 70g pogresne ekonomske politike.
Ali to su razliciti pojmovi.Ruska Federacija nikada nije bankrotirala od uspostavljanja do dan danas, sto se lako moze proveriti online.
A protiv Gajdara govore lazi isti ti, koji su unistavalo decenijama Rusiju diletantskom ekonomskom politikom zasnovanom na ideologiji komunizma,a ne principima trzisne ekonomije.

д

Petrovic Dusan Ako danas odete u Rusiju, videcete dobro snabdevene radnje, skupa kola, ima sve, sto i bilo gde na zapadu, postoji berza, banke itd, Тачно данас је тако ,а као је било 96,97,98,99 распад и расуло , са русима су се сви спрдали и сматрали су их за последње беднике. Сети се само пијаног јељцина на званичним пријемима ,како се тетура и диригује оркестром.Слажем се с тобом данас је сасвим друкчија прича али данас нема ни јељцина ни гајдара.По питању власништва над мигом и сухојом и причом како држава пумпа паре у њих и савршеном западном систему и тржишној привреди, сетите се 2008.године и слома финасиског тржишта када су све западне државе пумпале паре у банке које су приватно власништво , па колико је само америка упумпала пара у форд који је такође приватно власништво. И западне државе такође пумпају новац у своју индустрију оружја преко нереално високих цена директно из џепова својих пореских обвезника, само што за разлику од русије њихове фабрике оружја су у приватном власништву , и онда на крају дођемо до заклучка као је то у русији корупција а на западу уређен систем.Ево например сетимо се афере Патрија у хрватској ,која је заташкана а то је само кап у мору.

Mi

@DuPe
1998 godine, tačnije 17. Avgusta je vlada Rusije zvanično objavila „технически дефолт“ što znači da nisu u stanju bili da isplaćuju dugove! Sve je to posljedica varvarske politike ruskih liberala 90-tih godina. Kurs rublja je devalvirao i 2014 ali tada nije bilo objave bankrota tako da očigledno je da je politika Gajdara, Njemcova i njima sličnih liberala bila pogubna za rusku ekonomiju i to je činjenica.

Bu

Nemojte se vi mnogo brinuti za rusku vojnu avio industriju. Ovo objedinjavanje ima prije svega svoj ekonomski aspekt-rezanje troškova razvoja. Jedna avio platforma, dva proizvođača u istoj fabrici, dva aviona, jedan bolje opremljen i skuplji-Su, drugi slabije naoružan i jeftiniji-Mig.

Odgovori
AL

Izgubili smo malo iz vida da MIg, godinama nema sta da ponudi na trzistu.
29M/35 je odlican avion, ali jako je mali broj korisnika kome ta klasa aviona zaista odgovara.
Ili ako vec kupuju novo imaju novca za SU-30, ili bi pak hteli jednomotorni avion sa jeftinijim odrzavanjem.

Mig je tako ostao u kategoriji aviona koji se, hteli mi to da priznamo ili ne, ipak slabije prodaju.
Pogledajte izvoz F/A-18 naspram F-16, iako je F-18 mnogo potentniji avion(i realno bolji), prosto, vecini korisnika je racionalnije uzeti jednostavniji, jednomotorni avion.
Super Hornet je izvezen samo u dve zemlje!
Uporedite to sa brojem novih korisnika F-16 u poslednjih 15-20 godina i sve je jasno. Ili recimo Rafal naspram Mirage 2000(okolnosti su naravno drugacije, samo poenta ostaje da malo ko ima da izdvoji 200+ miliona PO AVIONU!)

Mig je preziveo zahvaljujuci narudzbinama iz Indije, projektu modernizacije UPG i poslednjom narudzbinom iz Egipta.
Mislim da bi taj broj bio mnogo veci da su imali neki novi Mig 21 za ,,21 vek“ u ponudi.
Sve mi se cini da Indija ne bi pravila Tejas, Pakistan JF-17, a da bi neki stari, siromasniji korisnici Migova, poput Srbije, vec imali narudzbine za nove avione. Verovatno bi i Egipat umesto 45, narucio 100+ novih aviona i objedinio svoju flotu.

Odgovori
Pe

Zapravo postojao je jos u SSSR projekat С-54, upravo jednomotorni lovacki avion, a direktor vojne industrije Rusije,Rogozin izjavljuje 2014-15 da ce MiG da napravi novi laki avion na bazi ovog projekta.
U ovom tekstu je 2014 se obradjuje detaljno ta tema:
https://topwar.ru/38556-legkiy-istrebitel.html
Znamo sta se dogodilo: sankcije,pad Rublja, usporavanje svih projekata.

AL

Bojim se da projekat te klase aviona nikad ozbiljno nisu shvatili.
Nisam bio clan vojnih komisija Rusije 90ih i pocetkom 2000ih, tako da samo nagadjam sada, ali otprilike mi njihova logika iz tog vremena deluje ovako:
Razvicemo dodatno SU-27 kojeg vec imamo u SU-30, kupice ga Indija, Kina, mozda jos koja zemlja. Oni ce finansirati razvoj, imaju para, mi imamo strucnjake i iskustvo, oni ce dobiti avione, mi cemo posle toga dobiti razvijenu platformu koja nam treba. Tako je i bilo. Tako su nekako hteli i SU-57.

U principu, lakse im je bilo da ubodu dva tri velika posla za velike klijente kojima je hitno trebao avion te klase, dobiju proizvodne linije, tehnologiju, platformu koja im treba, nego da samostalno razvijaju lakog jednomotorca kojeg u tom trenutku ne znaju da li bi iko kupio.

E sad, da su tada zapoceli, a sada zavrsili tu klasu aviona, u ovom trenutku bi imali poprilican broj kupaca…..No bilo proslo.
Verujem da bi nesto tog tipa lako zavrsili i sada. Setimo se samo rekordnog roka zavrsetka prvih primeraka SU-30. Kinezi sa mnogo manje iskustva su sa Pakistancima odradili JF-17 jako brzo, za malo novca jer nisu izmisljali toplu vodu. Samo primenili vec postojece tehnologije, gotov i proveren motor i to bas ruski.

Ma

@AL-41F1

Cesto se navodi da je Mig-29 bio kao neki potrosni jeftini lovac planiran da sagori u masovnom frontalnom sukobu u trecem svetskom ratu pa zato nije od pocetka bio sofisticiran nego pre sto se kaze rustikalan. Ako je to tako (i ako ostavimo po strani taj rezon da je u redu zrtvovati stotine ili hiljade pilota takvih aviona) zar nije bilo pametnije uraditi jednomotorni pandan F-16 za „sagorevanje“ ali znatno jeftiniji? Jedino sto meni pada na pamet je nemomgucnost tadasnje sovjetske industrije da napravi jednomotorni nadzvucni avion. Mozda nedostatak dovoljno pouzdanog i potentnog motora i nemogucnost da se napravi dovoljno lak, mali zmaj, dakle jedne takve konfiguracije koja bi mogla da ponese potrebno oruzije gorivo i pilota…

Mi

@Meyer

Zbog čega mislite da u početku razvoja MiG-29 Sovjeti nisu imali sposobnost da naprave jednomotornog naslednika popularnim migovima 21 i 23?
Čaki i sam tada novi Klimov 29kin motor je mogao da bude super za manji zmaj jednomotorac klase JF-17, a kamoli Saturnov AL-31.

Razlog po meni zašto nisu išli sa manjim jednomotirnim je verovatno zato što su ipak vijali dvomotornu klasu da može da parira F-18, ali i takodje koja bi im omogućila da se adaptira i na mosače aviona. Ipak je taj zmaj daleko adekvatniji za takve stvari nego uzi jednomotirni zmaj. Takodje odluka je pala da da prave 2 aviona a ne 3 kao amerikanci zbog para naravno.

Ispalo je šta je ispalo, manji Su-27 u najjeftinijem paketu mogućem, bar za početak. Posle je prica poznata i na žalost iz raznih poznatih razloga nije evoluirao (osim donekle u malim brojkama).

Danas postoji novi problem. Ne može se više praviti moderan avion popularan za eksport a da ne zadovoljava sledeće:

Novi Su\MiG
1. Mora biti vrlo višenamenski, sposoban da nosi širok spektar najnovijeg naoružanja. Dakle moćni paket senzora ogradjen u trup.
2. Mora imati unutrašnje spremnike da bi imao STEALTH sposobnost.
3. Mora imati domet ne manji od 4 generacije iste klase, i glavne konkurencije!
4. Trebalo bi po meni i da može da se plasira kao trenažer. Za izvoz dvosed varijanta je jako popularna opcija ponaručito jer moraju biti višenamenski. To postaje malo diskutabilno danas jer je jako teško sve strpati u manji stelt zmaj.

Dodajte slobodno još, ali ovo je po meni apsolutno neophodno svejedno da li ima jedan ili dva motora.

U čemu je onda danas problem? Veličina zmaja i težina zbog svega gore navedenog raste. To su postali osnovni zahtevi 5te generacije. Zato je F-35 toliko težak u poredjenju sa prethodinicima iz iste klase i nema dvosed varijante.
F-22 i Su-57 bi jos i mogli da budu dvosedi ali manja klasa F-16 F-35 nema šanse. Taj problem je jako teško rešiti a ranije kod aviona treće i četvrte generacije ih nije bilo. Sve je bilo mnogo prostije bez navedene tačke 1 i 2. Naravno zmaj mora da poraste i potrebna je zver od motora da se odnos potiska i težine održi koliko toliko. Onda taj stravično moćan motor ždere gorivo za koje treba da se nadje više mesta u tom istom zmaju.
Daleko daleko više stvari nego što F-16 ili JF-17 pa donekle i F-35 zmajevi mogu da ponesu.

Ž

Mayer

Зависи од ТТК који су крајем 60-тих постављени пред ОКБ МиГ. Тада је у наоружању већ било на хиљаде МиГ-21 и 23 и тражио се двомоторни авион.

Знатно касније је било пројеката једномоторних авиона, као што су нпр Сухојеви С-54, С-55 и С-56 као и МиГ-ов МиГ-33 (не МиГ-29М 9.15 него ЛМФС).

На жалост као што знамо пројекти нису далеко одмакли.

Vl

Mayer,
“ Mozda nedostatak dovoljno pouzdanog i potentnog motora i nemogucnost da se napravi dovoljno lak, mali zmaj, dakle jedne takve konfiguracije koja bi mogla da ponese potrebno oruzije gorivo i pilota… “
Napravili su Sovjeti (Rusi) jedan takav avion. Mig 21 je bio apsolutni pobednik u svojoj klasi, a i još uvek se koristi.
Dakle, znaju Rusi da naprave jednomotorni lovac, samo im takav avion nije potreban. Da se pojavi država kojoj je potrebno 300 takvih aviona, napravili bi ga oni vrlo rado i lako.

AL

@Mayer
Zivojin vam je vec odgovorio sa tehnicke strane. Prelistajte „How to fly and fight the Mig 29“, mislim da ima za free u PDF-u. Videcete zasto je projektovan bas tako kao sto je projektovan. Specificna uloga jako.

Znam da ce se sada fanboy-evi naljutiti, ali 29ka je u pocetku po mnogo cemu bila tehnoloski naprednija od F-16….
Stvarno je bila azdaja u vazduhu za koju niko nije imao odgovor. Ali napravise amerikanci aim-120 da azdaju pretvori u obicnu metu.

Mi

Slažem se da u Ruskoj ponudi fali neki pandan F-16 ili Gripenu, još od prvih modela 4. generacije (pa onda neka dodaju pluseve, vremenom). Ono, baš što AL kaže, neki novi „Mig-21“ za 21 vek. Prvenstveno za prodaju, a i njima, da se malo poveća ukupna brojnost.

Ma

>> Stvarno je bila azdaja u vazduhu za koju niko nije imao odgovor. Ali napravise amerikanci aim-120 da azdaju pretvori u obicnu metu.

Ok ali pre nekog vremena je jedna ekipa ovde, a vi ste im odobravali, maksimalno hejtovala AIM i tvrdila kako AIM-120 jedva da moze nesto da ubode a i ako se desi onda mozda na 40 km udaljenosti ili blize. Kako je onda time „azdaja pretvorena u obicnu metu“?

Mi

@Mayer

Ne bi rekao da je to hejtovanje. Radije činjenice iz zprakse i fizika. Samo budala bi rekla da AIM120 ne valja i da nije jedna od najboljih VV raketa srednjeg domet.
Ako proučite detalje kad i kako je korišćena u ratovima, koliko je ispaljeno sa većih daljina pa se ist meta gadjala ponovo, i konač o pogledajte sa koje distance je velika većina aviona bila oborena biće vam jasno da je to realnost.
Nema svrhe preuveličavati praktične sposobnosti kad je praksapokazala dovoljno.
Kada poredimo stvari na papiru onda je to druga stvar i možemo da naduvavamo brojke kako hoćemo i ili kako proizvodjač želi.

ig

@ mayer

Ta ekipa je i dalje tu. Samo vas gledamo kako se igrate poznavanja avijacije.

AL

@Mayer
Ja sam tvrdio da te reklamirane daljine od ,,120 km“ su apsolutne gluposti i stojim iza toga! Aim-120 ni na 60km ne moze da obori lovacki avion, kamoli na 120(isto vazi i za R-77-1)

To se racuna teorijski tako sto se dve platforme na optimalnoj visini po raketu(u slucaju 120ke izmedju 3-5km), krecu jedna prema drugoj velikom brzinom(recimo mah 1.5+), po lansiranju rakete ne vrse manevre i u trenutku lansiranja ta teorijska distanca je bila 120km.

U praksi, aim 120 do c verzije je obarao avione iskljucivo unutar 30km iako je ,,domet“ bio i do 100+. Peric je izbegao jednu na 20ak km! A pritom nalazio se na po njega NAJGOROJ MOGUCOJ visini.

Ono sta sam mislio je da je 29 u trenutku integracije aim-120 ostao sa svoje dve R-27R poluaktivne i N019 radarom tako da je stvarno bio samo meta. Em se zbog manjeg otpora i vece pocetne brzine AIM-120 mogao lansirati ranije, em je imao samonavodjenu glavu em ih je noseca platforma od najmanje do najvece nosila mnogo vise nego 29ka svojih radarskih raketa. Cak i tri da vas promase, posle toga nemate energije, a protivnik ima jos raketa.

Vi ste u 29ki, protivnik na vas lansira raketu, vi mozda lansirate svoju, ali u trenutku kad krenete u manevar(jer dobijete signalizaciju zracenja tek kad vas zakljuca radarska glava sa rakete), gubite radarsku sliku mete, vasa R-27 je beskorisna!

Naravno sa 9.13S se stvar vec promenila jer tu u igru dolaze aktivne R-77 i IC 27ET sa produzenim vremenom boost-a i velikim efektivnim. Otvaraju se mogucnosti za nove taktike, mozete lansirati prvi, bolja je situaciona svest, OLS pocinje da igra ulogu. Stvar se poprilicno izjednacava, samo jbg, Irak i Jugoslavija su imale samo najgore moguce 9.12B verzije i nikakvo iskustvo sa protivnikom te vrste, a protivnik je vrlo dobro navezbao sta i kako raditi protiv 29ki u Nemackoj.
Zato i nisu nikad ulazili u domet R-73 po svaku cenu je su znali da su u tom trenutku oni glineni golubovi ;)

AL

@Igor
Zna Mayer sta prica sto se signala tice, jedino nikako da mi objasni realnije LPI.

Full disclaimer, ja jesam imao nekoliko predmeta o telekomunikacijama i uopste signalima na faksu, ali o radarima bas nista nismo radili. Koliko-toliko poznajem prirodu signala, modulacije i sl. pa mi je jasno teorijski kako nesto radi.

Ono sta meni nije jasno, a to ste i vi tvrdili, je sledece:
Kako je moguce da radar izvrsi demodulaciju povratnog signala koji je nekoliko puta manjeg nivoa i pritom je ,,ispod nivoa“ suma od onog trenutka kada se odbio od mete, a da meta svojim senzorima ne registruje zracenje? Jasno mi je kako ne moze odrediti tacan pravac, samo da je potpuno slep nije mi jasno?

Treba taj signal odvojiti od suma, tu je slabljenje u prostoru, smetnje, on ipak mora imati odredjenu energiju koliko god napredna tehnologija antene bila.

S jedne strane, profesionalni digitalni audio uredjaji podele opseg od 0.2 do 0.5V sa do cak 2^32(2 na 32). Taj jedan podeok je debelo ispod nivoa suma, postoje tu cake, da ne ulazimo u tehnikalije, ali to je ipak zatvoren sistem.
Radar ipak zraci km daleko, a treba izvuci gomilu informacija iz tog signala.

Pe

@ Mile Istina je da korupcija postoji svuda,samo odsustvo zakonske drzave u Rusiji cini tu korupciju nesrazmerno vecom nego na zapadu.
Pogledajte kosmodrom „Vostocni“ gde su ukradene milijarde,pa sam Putin je nedavno to izjavio.Pa projekte gde nikako da zavrse,SU-57,Armata…podmornice,rakete…
To ne znaci da u drugim zemljama nema korupcije, nego u Rusiji ko je dobro povezan politicki moze da se izvuce, a ako te uhvate u Americi, bez par decenija u zatvori ne prolazi.

Odgovori
Ma

>> Dal je moguce Dusane da verujes u to sto pricas?

O cemu se radi? Offtopic ali covek vam je rekao kako stvari stoje sa kosmodromom Vostocni odakle je do sada izveden jednocifren broj lansiranja a kompleks se razvija vec deceniju i vise i progutao je milijarde. Ista stvar je sa Angarom, dva lansiranja do sada, razvoj traje 20-30 godina. Danas uopste nije jasno sta se dogadja s tom familijom raketa dok SpaceX sahranjuje ruski komercijalni raketni biznis. Proton u velikoj krizi, Zenith jos gore prosao u stvari je defakto mrtav. Ako nekoga zanima neka ide na russianspaceweb, na zalost sada tamo za vecinu sadrzaja mora da se plati ali to je godinama bio najrelevantniji izvor svih informacija o ruskom svemirskom programu…

Odgovori
Pe

@Milers mesate uzrok i posledicu, i navodite lako proverive netacne informacije.
SSSR je doziveo ekonomski kolaps 1991 i prestao da postoji kao drzavna tvorevina.
Upravo je reforma Jeljcin/Gajdar ponovo od Rusije napravila drzavu, izveli su tranziciju iz katastrofalno neuspesnog socijalizma u modernu kapitalisticku zemlju.
Vi ocigledno mislite na devalvaciju rublja 1998, jer je zemlja bila u ocajnom stanju posle 70g pogresne ekonomske politike.
Bankrot Ruske Federacije se nikada nije dogodio, sto se lako moze proveriti online.
A protiv Gajdara kukaju ovi koji su unistavalo decenijama Rusiju diletantskom ekonomskom politikom zasnovanom na ideologiji komunizma,a ne principima trzisne ekonomije.

Odgovori
om

Nije da nema korupcije kada je u pitanju vojni segment i u drugim državama.
Niti Ameri nisu imuni od toga, a tek Kina.
Vojska u Rusiji je nedodirljiva i tu je svašta
moguće.
Što se tiče ruske tehnologije,ništa posebno.
Usavršili su raketno oružje , apsolvirali raketni motor,postavili nuklearne glave
i niko ne sme da ih dira.
Armata,šta je tu toliko revolucionarno,ima u svijetu dobrih tenkova.
Ako Izrael predloži Merkavu na viši nivo i evo ti stroja.
Peta generacija,daleko smo još od toga.
Ameri će prije izbaciti šestu ili sedmu. Tehnološki Rusi su mnogo zaostaliji ,kad razmislim ništa posebno nemaju,osim kažem još jednom vrlo respektabilne rakete.
Sputnjik i slični malo,malo pa napumpavaju javnost u čudima ruske vojske koje niko na svijetu nema.
Ništa Rusi nemaju što bi druge moralo baciti u trans jer jednostavno nemaju tehnologiju za to.
Izrael mene oduševljava jer imaju tehnologiju ali nažalost provuče se i korupcija.

Odgovori
д

omniameamecumporto M1A2 SEP M: $28.1 million-T-14 Armata: $6.6 million,T-90A ‘Vladimir’ MBT: $4.15 million
THAAD Battery: $2.25 billion for radar, control systems, 3 launchers, & 48 missiles
S-400 (SA-21): $400 million per fire unit (8 launchers, 112 missiles, command and support vehicles)—
F-15SE: ~$120-140 million,
Su-35BM: $57+ million
HMMWV: $150-300,000, depending on variant
GAZ-2975 ‘Tigr’ HMMMV: $70,000
AH-1Z: $31 million
Mi-28: ~$15-16 million
Корупција у војном сектору у САД је системска упореди цене оружја и све ти је јасно не бих баш рекао да је америчко оружје 3 пута боље од руског, али шта да се ради плаћај и ћути иначе прете батине.

Merkava IV MBT: $16 million Када Израел подигне меркаву на виши ниво сигурно ће да кошта 30 милиона долара, а РПГ 29 их отвара као конзерву. Sputnjik i slični malo,malo pa napumpavaju javnost u čudima ruske vojske koje niko na svijetu nema. А шта ради холивудска продукција приказује реално стање.Наведене цене руског оружја су експортне руска војска (и блиски савезници)добија 20% ниже цене. Tehnološki Rusi su mnogo zaostaliji ,kad razmislim ništa posebno nemaju,osim kažem još jednom vrlo respektabilne rakete. На основу изнесеног предпоставњам да би мирно и опуштено седео у M1A2 SEP M док се према теби креће T-90A ‘Vladimir’ MBT јер пошто је овај први пет пута скупљи нема разлога за бригу.

ma

Za Mig-41 se rade trenutno projekti skiciranja od strane konstruktora gde treba usvojiti konacan završen projekat da bi počeli sa izradom prototipa.
Za takav projekat je potrebana potpuno nova pogonska grupa koja mora razvijati brzinu od oko 4maha. To ni jedan postojeći motor ne može da obezbedi. I na tome je počela razrada planova i skiciranja tog projekta. Mig 41 verovatno će imati dva motora koji će funkcionisati drugačije od današnjih motora sa novom tehnologijom sagorevanja i upravljanja. To nije ni malo jednostavno zato je potrebno vremena. Nije to bicikl kao što ovde neki vazduhoplovni „stručnjaci“ zamišljaju. Ti motori moraju raditi bez problema na većem plafonu leta od svih drugih postojećih i budućih lovaca. Rusi taj projekat moraju da izguraju do kraja jer će bez takvog projekta Rusija biti znatno oslabljena u sferi strateških lovaca presretaca. Drugo takav lovac je idealan za lansiranje hipersonicnog naoružanja sa velikih visina i onda nikakav PRO neće spasiti USA. USA su duboko zabrazdile u blatu sa F-35 uz ogromna finansijska sredstva i uz pomoć svojih saveznika. Kakav rezultat bi bio da imaju isti projekat kao Mig31? Rusija ima na raspolaganju 10-15god. da završi projekat i počne sa proizvodnjom jer će verovatno neki broj Mig31 ostati još neko vreme nakon 2030te. u službi. Rusi kao i uvek potrudice se da taj projekat bude što jeftiniji (za svoje svrhe) tokom razvoja a da vrši potpuno svoju funkciju. USA bi jedan takav projekat koštao duplo od sadašnjeg F-35.

Demokratija, Jeljcin, Gajdar, procvat ekonomije kakav CIRKUS. U njihovo vreme ruski vojnik nije imao šta da jede, raspustane su čitave divizije i to upravo one koje su najviše stvarale veliku glavobolju nato paktu. Kao i kod nas razvaljivana je armija od pesadije do RVPVO. Rasturanje je počelo još u vreme Gorbacova koji je bio toliko lakoveran da je verovao u ono što ni dete ne bi poverovalo. Jeljcin je samo nastavio tamo gde je Gorbi stao. Koliko se zapad obogatio u to vreme prilikom cerupanja Rusije broj se ne zna? Uz pomoć onih koji su bili oko Jeljcina sve što je moglo i bilo vredno otišlo je na „siromašni“ zapad. Ameri su Jeljcinu davali kredit na kašičicu i još više ga zaduzivali i to je opet išlo na raznim računima. Rusija je sve to morala da vrati zbog nečijih katastrofalnih grešaka. Isti scenario je na delu i kod nas. I sada mi neko drži ovde neko predavanje što Rusija nije ovo, što Rusija nije ono. Za sve izrečene gluposti trebalo bi mi do sutra da pišem.

Jedno malo malecno pitanje vrsnim avio stručnjacima, jer i ovo pitanjce pored svih problema koja prate rusku industriju ima svoju posebnu težinu.
Kako manje države da kupuju oružje iz Rusije kada im se preti na razne načine uključujući i sankcije. Sve države koje kupuju naoružanje iz RF su pretežno siromašne male države sem Kine, Indije, Irana. Rusija je time prinuđena da svoje proizvode prodaje po znatno nižim cenama pa prema tome ne može se očekivati nekakav extra profit. Dok USA dere svoje nazovi saveznike bilo da im je taj njihov proizvod stvarno potreban ili ne.
Poljska-F35
Bugarska-F16 itd…

I pored nekih pritisaka Bugarska je odobrila prelet ruske braće sa Pancirima.

Su57 se srušio jer su naknadno hteli da ispitaju neki najnoviji sistem prvi put u vazduhu gde je neko takvom odlukom naneo veliku štetu avionu koji je bio gotov za predaju VKS.

Odgovori
Br

I onda su Englezi ostali bez protivnika, jer u teroriste ni mala deca vise ne veruju i doveli Putina. I sada se opet proizvode tone oruzja kao za vreme hladnog rata i ljudi se zbog straha odricu tesko stceneih sloboda i prava… To je sve zajednicka igra. 21. vek je, i mala deca to vec znaju…

Ed

@Mile
za F-35, SDD (System Development and Demostration phase) je zavrsen finalnim testnim letom testnog zmaja br. CF-2 11.04.2018.g. Od tad su sve tri varijante zavrsile testiranja efektivnosti ugradenih sustava i certificirani su za sve planirane zadatke . Tad se radilo o implementaciji Block 3F softwera.
Sam program testova za bojevo djelovanje WDA (Weapons Delivery Accuracy) je zavrsen 2017.
Sto se tice slanja podataka, da, postoje upiti korisnika u vezi izlozenosti prilikom razmjene podataka kroz ALIS system. Medjutim tu se ne radi o podacima iz radiokomunikacija, s senzora i sl., vec o podacima potrebnim za odrzavanje kao sto su sati/intezitet koristenja, opterecenja planirana i pretrpljena i sl. Dakle ALIS je centralizirani LM-om system automatske logisticke podrske svim aktivnim F-35.
U biti ako vec imate ugovorenu logisticku podrsku za bilo koji avion, onaj koji vam tu podrsku daje ce ionako morati bit upoznat s ovim podacima.
Cijena F-35 ne raste vec se smanjuje s svakom serijom. Tako je npr cijena za F-35A:
– u „Lot 6“ u 2013.g. je bila 100.8 mUSD
-…
– u „Lot 13“ u 2019.g. je dogovorena 79.2 mUSD , isporuka 2021.g.
– u „Lot 14“, u 2019.g. je dogovorena 77.9 mUSD, isporuka 2022.g
F-35 program je svakako isplativ LM-u i podizvodjacima. LM je korporacija koja posluje po komercijalnim osnovama i svaka faza programa je placena od strane narucioca (USA) od natjecaja iz vremena X-32 i X-35, do serijske proizvodnje pa i svakog daljnjeg razvoja.
Avioni se narucuju u serijama (Lot) zajedno i za USA i druge kupce.
2019.g. je isporuceno ukupno 134 F-35 u sve tri varijante.

Odgovori
zo

I ja bih nesto napisao ali ne mogu da dodjem na red od famoznog sveznajuceg DP

Odgovori
Yr

Aman ljudi o čemu vi pričate, od čega to LM finansira razvoj JSF-a, od profita koji je napravio prodajući šta tačno i kome, ili od para američkih i poreskih obveznika svih saveznika uključenih u projekat? Nemoj da se gubimo. Nema realne ekonomije u sektoru razvoja borbenih mašina i nikad je neće ni biti jer su glavni i jedini mogući legalni kupac države. Svi ti „profiti“ su obične brojke na papiru, nema tu realne ekonomije. Da ima, ne bi danas imali samo dva ozbiljna avio-giganta u SAD, jednog u EU i jednog u Rusiji. Ne bi bilo carine od 300% na C-seriju i sličnih gluposti da su to profitabilne kompanije koje se takmiče kvalitetom na slobodnom tržištu. Koji je to ikada ozbiljan razvojni program u vojnoj avio-industriji finansirala kompanija iz svog profita i u kojoj državi? Sve su to programi koje plaća vojska. Nema tu realne ekonomije.

Odgovori
de

LM je privatna firma i nikakvi poreski obaveznici ne finansiraju udjele u vlasnistvu dionicara.

al

@ deki

Da li stvarno ovo napisao? Nista naivnije nisam odavno procitao… Jos uvek se nadam da je sarkazam u pitanju…

de

alexanto

E pa vjeruj. LM su vlasnici banke, investicioni fondovi, i razne druge kompanije, a koji su svi i sami u privatnim rukama. Ako imaš nešto argumentovano da demantuješ onda kaži jer ovdje gore nisi rekao apsolutno ništa!
Samo nas sve poštedi teorija zavjere i objašnjavanja kapitalizma kroz masone, kojekakve Rotschilde i slične baljezgarije!

Dr

@deki

Ako su kompanije u privatnim rukama, pogotovo vojne, ne znaci da ne dobijaju novac od drzave, cak naprotiv vojne kompanije najvise novca dobijaju od drzave i to je tako svuda u svetu.
Samo naivan i ne preterano inteligentan covek veruje da privatnici svojim novcem finansiraju razvoj vojnih projekata vrednih milijarde pa i stotine milijadi dolara, a ne da iza toga stoji drzava ili vise njih.
Znaci nikavi Rotsildi, Masoni ili sta vam se vec prividja, Masone ostavite za Kurir i hrvatske pandame Kuriru T6 je ozbiljan portal i nema potrebe za tim, nego argumenti teski stotine milijardi dolara poreskih obveznika koje je Amerika slupala u razvoj JSF i koje ce tek da slupa.

“ The F-35 Joint Strike Fighter is the most expensive, and possible the most error ridden, project in the history of the United States military. But DOD has sunk so much money into the F-35 – which is expected to cost $1.5 trillion over the 55-year life of the program – that the Pentagon deemed it “too big to fail” in 2010. “

https://finance.yahoo.com/news/dod-1-5-trillion-f-100000792.html

https://www.nytimes.com/2019/08/21/magazine/f35-joint-strike-fighter-program.html

д

Deki, који људи су власници банака и инвестиционих фондова,биће да су неки „мали акционари добродушни пензионери,радници и америчке домаћице“

AL

@deki
Nema to veze.
Suhoj je sopstvenim sredstvima, a ne republickim finansirao razvoj SU-30 iako je drzavna firma. LM je u vise navrata dobijao ogromne pare za razvoj F-35 jer su probili budzet iako su privatna firma.

Nije to nikakva teorija zavere. Dobijali su glasove za nastavak finansiranja, jer su obecavali radna mesta na drzavnom(state) nivou. Koliko se to isplatilo, jos niko nije izracunao.

Fiat je privatna firma, pa je dobio novac od drzave Srbije…..Nista neobicno.

Da se ogradim odmah, potpisujem ovo vase da vecina ljudi ovde ne razume kapitalizam i lupeta kojesta. Samo konkretno u ovom slucaju, ne mozete ocekivati kada je drzava najveci narucilac posla, da nemaju uticaj ili neku sekundarnu finanijsku korist(visoko placena radna mesta, veliki porezi…..)
Gotovo u potpunosti je drzava finansirala razvoj F-35 i F-22. To nije nikakva tajna.

de

Drina, Dane i Al 41

“LM je privatna firma i nikakvi poreski obaveznici ne finansiraju udjele u vlasnistvu dionicara.“

To je rečenica koju sam gore napisao i pri čemu stojim. Ako neko ima, a stvarno ne znam zašto bi to bilo sporno, neka napiše argumentovano da nije tako. Pri tome neka mi ne odgovara oko načina finansiranja jer nisam ništa pisao oko finansiranja naručenog proizvoda niti tko daje novac za to. Stavio sam natuknicu kako bi se istaklo da je vlasništvo LM i dalje privatno bez obzira na način tko daje novac za narudžbu proizvoda koji je strateški. Natuknica nije osporavala ništa već je bila dopuna već rečenom. Dakle odnosila se na udjel u kompaniji i njenom vlasništvu koje je u privatnim rukama raznih banaka i investicionih fondova, a ne državnim rukama. I da Dane ima u tim investicionim fondovima i novca penzionera, radnika pa i domačica ili bilo koga drugog ko ima kapital da ulaže. Profit kompanije ide dioničarima, a ne državi bez obzira tko daje novac za razvoj, a pogotovo profit ne ide poreznim obaveznicima. osim ako nisu istovremeno i dioničari. To je bila sva moja poenta..

Drina i vi ste se raspisali oko finasiranja proizvoda, a ponavljam ja sam rekao jednu rečenicu o udjelima u vlasništvu. Pri tome ste provukli tezu o naivnim i neinteligentnim ljudima. Jeste čuli kad za Pisa test? Radi se o testu sposobnosti razumjevanja procitanog koje se provodi u osnovnoj školi. Dakle još jednom govorio sam o UDJELIMA u vlasnistvu. Pokušajte da uradite taj test pa se vratite na tezu o neinteligenciji.

su

Al
Ne radi se o lovi vec o konceptu i potrebnoj tehnologiji.
Zasto je F35 tako kilav?
Jer nije vazna agilnost za blisku borbu a sada niti bvr. Vazno je da svaki avion u okolici ima sve informacije. To se danas zove swarming.
Medjutim, u medjuvremenu je postalo moguce da to isto rade letjelice bez pilota (AI). Tako ako jedna fali nema veze, ostale sve znaju bez informacija sa zemlje.
Otuda ta grozna lova za LM.
Rusi zaostaju za tim konceptom. Jedino rjesenje su oni hipersonicni projektili i nuklearne bombe.

Problem je sto je americki koncept u principu konvencionalni, a Ruski je atomski.

Dr

@deki

Ako niste pisali o nacinu finansiranja, zasto ste odgovarali na Yrraf-ov komentar u kojem on pise upravo o nacinu finansiranja vojnih projekata i da iza vecine vojnih projekata stoji drzava sa svojim novcem a ne privatnici sa svojim kapitalom?
Yrraf je u svom komentaru izneo cinjenicu da LM nije finansirao razvoj JSF-a svojim novcem, nego novcem poreskih obveznika tj. novcem dobijenim od drzave. Valjda ne mora da vam se crta da je svaki dolar koji su dobili od drzave novac poreskih obveznika.

Sad kada ste shvatili da ste ispali smesni pokusavate da se izvucete na pricu da niste mislili na nacin finansiranja, iako se ceo Yrraf-ov komentar vrti oko finansiranja, nego ste eto pisali samo o tome da je LM privatna kompanija, kao da niko sem vas nema pojma da je LM u privatnim rukama.

Znaci ako iko treba da uradi Pisa test onda ste to vi, jer ocigledno niste u stanju da shvatite ono sto procitate, a neretko i ono sto sami napisete i sto je najgore niste u stanju da priznate sami sebi da ste pogresili. I nije vam ovo prvi put, vasih bisera na T6 ima koliko hocete, ali ste ovim nadmasili i samog sebe.

de

Vec sam rekao zasto sam napisao i da je to bila dopuna. Napisao sam jednu jedinu recenicu u kojojnsam jasno naveobda govorim o udjelima u vlasnistvu. Vi ste shvatili skoroz deseto. I opet pokazujete da ne uspijevate da smisleno shvatite napisano. Stvarno, probajte da uradite Pisa test jer jedino smijesni ispadate vi. Zaista sumnjam da ste sposobni da ga polozite.

Dr

@deki

Yrraf ni jednom recju nije spomenuo deonicare LM ili neke druge korporacije.
Pisao je iskljucivo o nacinu finanisranja vojnih projekata, konkretno o finanisranju razvoja JSF-a, i da iza njih stoji drzava ili vise njih.

Brze bolje ste poleteli da mu objasnite da je LM u privatnim rukama, sto znaju i ptice na granama. Kasnije ste ubacili i banke, fondove i druge kompanije kao vlasnike LM, sto takodje znaju ptice na granama. Ubedjeni ste da ako su banke i fondovi vecinski vlasnici akcija LM da njima drzava ne daje novac, a ne da je drzava upumpala ko zna koliko novca poreskih obveznika u sve te privatne korporacije pogotovo u LM koji se smatra miljenikom americke Vlade o cemu su napisane i knjige.

Kao sto vidite iznad svi su vas shvatili, jedini ko nije shvatio ste vi! U stvari, shvatili ste i vi samo kasno, zato ste kasnije napisali da ne zelite da vam se pise o nacinu finansiranja, a prvi ste odgovorili na komentar koji se bavi iskljucivo nacinom finansiranja razvoja vojnih projekata.
I umesto da priznate da ste pogresili, vi jos trazite od drugih da vas demantuju da vlasnici LM nisu banke, institucionalni investitori. Mislim, ne citaju/komentarisu ovo deca od 10. godina pa da raspravljamo o stvarima koje zna svako. Eto trebao nam je Deki da nas prosvetli ko su vlasnici LM.

д

Deki ја сам школу завршио давно,тада није било никаквих писа тестовс т.ј. школство је било озбиљно.Написао си нешто прилично несувисло,порески обвезници не финадирају удјеле,нико нр финасира удјеле,на основу њих остварујеш профит и имаш упрсвљачка права.Када сам поменуо пензионере и домаћице то је био сарказам, не сумњам да и те структуре имају акције у ЛМ али врло мали број ,остварују мали профит и немају утицај на пословање.Прави власници они који имају контролни пакет акција,блиско су повезани да политичким структурама,финансирају изборне кампање,ухлебљују политичаре који им чине услуге и сл.На основу тога обезбеђују набавке за војску,по папреним ценама и остварују добар профит.То је један фини разрађени корупцијонашки систем,а ти вјеруј да ф 15 реално вреди 2.5 пута више од су35.

de

Drina nije on govorio o tome vec sam ja govorio o tome. Cisto da se napravi razlika u odnosu na slicne firme koke jesu u drzavnom vlasnistvu. Znaci moja recenica je jasna da jasnija ne moze biti. To sto vi vidite u njoj nesto sto se vama cini spada u moju konstataciju da niste sposobni razumjeti procitano.
Dane kad ste zavrsili skolu tako davno vjerovatno nije bilo ni interneta. To ne znaci da je danasnjem skolstvu nepotreban. Nemojte biti ignorantni prema novome. Takvi stavovi koce napredak ne samo pojedinca vec i drustva u cjelini. Vjerujte u danasnjem skolstvu neke stvari su potrebne da se svladaju. Pa vi i Drina ste ocit primjer.
Isto tako ja nigdje nisam nikad pomenuo F15 u odnosu na Su 35 tako da nemam pojma sta vam se opet pricinjava.

Dr

@deki

Naravno da Yrraf nije pisao o tome, a i zasto bi kada to svi znaju.
Rekoh vam vec, ne citaju ovo deca da im Deki objasnjava nesto sto je opstepoznata cinjenica.
Pokusali ste da ispadnete pametni ali ste ispali smesni, jer ono sto ste pokusali da kazete izmedju redova vrlo brzo ste i sami shvatili da nema veze sa vezom.
I nije vam to prvi put, ima na T6 jos vasih bisera ali ste ovim nadmasili i samog sebe.

Kad vec savetujete druge o skolstvu ne bi bilo lose da poradite malo na pravopisu za pocetak. A za druge ne britnite, drugi su svoje skole odavno pozavrsavali, imaju nesto da napisu na temama koje komentarisu. Za razliku od vas koji komentarisete cisto komentarisanja radi i mahom se lepite za komentatore koji u malom prstu imaju znanja koliko vi necete imati da zivite tri zivota ( na primer komentator Yrraf).
Nisam jos video ni jedan vas konstruktivan komentar, da ste izneli nesto novo, da ste nekom objasnili bilo sta, da ste izneli neku cinjenicu a da nije nesto sto vec svi znaju.
Sve vam se svodi na bombasticne komentare tipa: Nuklearno bombardovanje Irana, poljski avioni naoruzani nuklearnim oruzjem napadaju Rusiju, LM privatna kompanija i tako dalje i tako blize…

д

deki Одлука о куповини оружја за било коју војску било које државе је политичка, то јест одлуку доноси влада на предлог стручних комисија. Непрестана прича да негде царује корупција јер је то државна фирма , а опет на другој страни је све транспарентно и фино јер боже мој то је приватна фирма и ту се послује по законима тржишта и сл. Погледај само колико се фрке дигло јер је Турска набавила С-400. Трамп је тренутно у Индији и бори се да Индија набави америчко оружје , сада ти мени објасни шта трамп има са приватним фирмама у Америци које се баве производњом оружја , што пословодство тих фирми не иде у тржишну утакмицу па нека се избори ценом,квалитетом и сл. Акционарска друштва су формирана у времену када се писало гушчим пером , када су пловили јерењаци, тада су настале и прве берзе незма како су то све успели без интернета. Поменуо сам ти Су 35 и Ф-15 у погледу цена по којим се продају , а та ценовна разлика се види у целокупној продукцији оружја Русије и Америке. Значи произвођач понуди цену политичар климне главом да може и не поставља питање зашто је толика цена и све плате порески обвезници.Нико не поставља питање зашто је то средство два-три пута скупље од сличног кога производе Руси или Кинези, вероватно зато што су супер образовани и што су имали добре резултате на Писа тесту.

de

Drina, što se tiće pravopisa treba razlikovati greške u kucanju od pravopisnih greški. Tu se opet vračamo na je ono o sposobnosti razumijevanja..
Ni vaši komentari ne donose ništa novo već se uglavnom svode na vrijeđanje pogotovo Dušana kad vas ovaj redovno izuva iz cipela u raspravi, a vi mu jednostavno niste dorasli.

Ž

Ed

Заборавили сте да напоменете да се систем ALIS ипак мења новим системом ODIN јер се први и није баш показао.

И да Ф-35 још увек има 873 нерешених недостатака.

Odgovori
ma

Zivojin

Ako se na Mig35 instalira sistem dirigovani vektor vuče imaće do sada neviđene manevarske sposobnosti.
Primer:
Tehnički demonstrator MiG-29 OVT.

Za sada još uvek nije sasvim jasna situacija u vezi sa tim. Ne bi se reklo da je to tehnolosko pitanje jer su oni tu tehnologiju već usvojili. Moguće da su finansije u pitanju ili nešto treće.

Odgovori
Ed

@Mile
Moj odgovor je bio dati podatke vezano za vase upite o F-35.
Izgleda da vi vec imate svoje misljenje iako i sami kazete da ne razumijete tematiku.
Mislim da je jasno da su Suhoj i Mig u vlasnistvu drzave koja ih ujedno financira i kupuje od njih istovremeno, sto kod LM to nije slucaj.
Da li ima korupcije? ja to ne znam niti o tome raspravljam.
Ali imajte na umu da je, i bas zato sto je najveci ikada, taj projekt pod detaljnim nadzorom i zato se i javno raspravlja o njemu.

@Živojin
U pravu ste, ALIS se mjenja s ODIN sistemom. U biti se radi o sistemu koji skuplja iste podatke i sluzi istoj svrsi, ali je znatno laksi za koristenje (user friendly) i stabilniji od ALIS. (U biti se trebao zvati ALIS 2.0)
Da, po zadnjem izvjestaju DoD DOT&E (Director of Operational Test & Evaluation) za 2019.g. jos uvjek ima 873 nedostatka. Od tog su 13 nedostaci „kategorije 1“, koji se moraju rjesiti da se odobri „full rate production“.
Velik dio, od 873, se i nece nikad ukloniti jer i to i nije nuzno potrebno.
Treba znati da je u izvjestaju DOT&E za 2018.g. bilo 917 nedostataka od kojih je dobar dio rjesen ali su isto tako zamjeceni novi nedostaci u 2019.g. , a naravno da je to daleko sporije rijesavanje od ocekivanog.
Isto tako treba znati da su gotovo svi prijavljeni problemi ili ALIS-u ili u softwareskom kodu.
Mi o ovim nedostacima znamo je se moraju javno objaviti, kod mnogih drugih programa/razvoja neznamo i nikad necemo znati je se ne objavljuju.

Odgovori
ma

Upravo sam pročitao članak na Sputniku gde prenose izjavu Ilje Tarasenka da će MiG-29 M/M2 i Mig-35 imati bespilotni sistem upravljanja prilikom sletanja aviona.
Kako kaže Tarasenko konstruktori su već uradili patent sistema i da su radovi u toku.
Znači to je još jedna novina u ovom projektu. Tarasenko je izjavio da ima još nekih novina u sistemima za Mig35 ali iz razumljivih razloga nije vreme za šire detalje. Još jedan razlog zašto se kasni sa proizvodnjom Mig35.

Odgovori
Mi

Ma kasni se jer paket pod nazivom MiG-35 niko nije kupio još. Kad neko pukne paru počeće da ga štancuju kao i sve ove egipatske zmajeve sa slabijom elektronikom pod nazivom M\M2.

https://i.imgur.com/irZDcuJ.jpg

https://i.imgur.com/pb0Kndr.jpg

ma

Rafal je plafon dokle Francuska može da dosegne tehnološki i stručno za narednih 30 godina. A za 5tu generaciju moraće mnogo da se pomuce zajedno sa nemcima negde do 40tih++godina.
Zamolio bi dotičnog br.2 da ne odgovara na moje komentare.

Odgovori
Ik

Mateus,
Zasto onda Indijci hoce da kupe(odnosno su narucili) taj zrakoplov ? Lakse im je naruciti jos Suhoja i Mig-ova od svog velikog saveznika Rusije! EU ima mozda i napredniju vojnu Industriju od Rusije, prave kvalitetne zrakoplove i helikoptere.

Ikar
Ne mogu da nadjem vest ali mogu da Vam prepricam sustinu. Jedan visoki indijski zvanicnik je pre 10-tak godina na pitanje u trenutku kada su Rafal i Tajfun usli u finale izbora za avion izmedju ostalog rekao i sledece: Zelimo i jedan avion koji nije ruski da ne bi smo zavisili samo od njih. Sa Amerikancima imamo losu istoriju jer su nam u jednom trenutku uveli sankcije. Svedski avion i nije svedski jer je suvise stranih dobavljaca (izmedju ostalih opet i Ameri). Tajfun je takodje nize kotiran jer suvise zemalja ucestvuje u izradi te nam preostaje francuski avion izmedju ostalog jer Francuzi nude integraciju ako treba i ruskih raketa na njega a dovoljno je kvalitetan i svestraniji od ruskih aviona. Naravno, mozda je to bila izjava jednog i od onih koji su optuzeni za korupciju prilikom tendera ali nikada necemo znati. A odgovor ima smisla. Naravno posle su isplivale jos neke korupcionaske afere ali to ne umanjuje kvalitet ni jednog od tih aviona.
Mnogo zavisi i od onih koji avion koriste. Na aeromitingu u Batajnici pitali su pilota nemackog Transala kako je moguce da na avionu koji kosta 100 miliona dolara (italijanski Tajfun) curi gorivo. Prezrivo je okrenuo glavu od njega i rekao: That is italian piece of shit.

ma

Rafal je izvanredan avion ujedno i najbolji evropski lovac ali pripada 4. generaciji lovaca. Francuzi moraće do kraja ove decenije početi sa njegovom modernizacijom kako bi ublazili veći zaostatak za lovcima 5te generacije. I to je njihov limit u ovom trenutku, poboljšanje postojećeg aviona. Kada su radili Rafal imali su jaku ekonomiju sada ni kod njih kao i u Nemačkoj ne cvetaju ruže, narod je nezadovoljan. I taj Rafal ih je dosta koštao. Oni imaju visoku tehnologiju u avio industriji u to nema sumnje ali za 5tu generaciju treba još viši tehnološki nivo od postojećeg. Oni još više kasne sa 5. generacijom od Rusije i Kine. Za sada Rafal nije imao prilike da se pokaže u presretackim misijama sem bombardovanja vojno slabasne Libije.
Zašto Indija kupuje Rafal?
Pre svega velikim državama koje mogu to da priušte potrebno je za uspešnu odbranu VaP različita tehnika jer svaka tehnika ima svoje prednosti i mane tako i lovacki avioni za različite misije. Vrlo je teško odupreti se protivniku sa jednim tipom aviona ako protivnik ima na raspolaganju razlicite borbene avione plus brojcana prednost. Neki su uspešniji kao bombarderi neki kao presretaci, zatim domet otkrivanja i uništavanja ciljeva, dolet aviona, visina, zatim različite tehnologije, zatim cena, logistika, naoružanje itd…
Tako i Indija želi da ima na raspolaganju različitu tehnologiju za svoj sopstveni razvoj jer oni ka tome streme godinama.
Nameravaju još da naruče Su30 i Mig29. U vojnoj industriji negde francuzi imaju bolju tehnologiju negde rusi. Kao što u nekim tehnologijama zapad ima još uvek prednost u odnosu na Rusiju i obrnuto. Nije teško to priznati a ne pljuvati po nekome iz ma kog razloga bez istine i činjenica,

Rakete za Su57 moraće da se smanje da bi stale u dva unutrašnja bunkera aviona.

Sada se

Odgovori
Ik

Mateus,
Ipak mislim da Indijcima treba zrakoplov koji se moze kvalitetno suprostaviti PAK-ovim zrakoplovima(modernizovanim F16), zadnji incident je mjerilo toga. Jako je neobicno da se IAF (sobzirom koje sve zrakoplove imaju na inventuri) poslao zastarele Mig 21 da se suprostave PAK F-16 i dozivili fijasko.
Citao sam skoro intervju sa CEO Grippen Håkan Buskhe’s da program izgradnje zrakoplova 5 ili cak 6 generacije je preskup i on misli da trenutno jedino USA ili mozda Kina mogu finansirati takve projekte. Spomenuo je EU ,al kaze da je njima jeftinije kupiti od USA gotov zrakoplov.
Rusija ima kapacitet ali budzet sve odlucuje(nadam se da ce u buducnosti izbaciti nesto revolucionarno(kao sto je bio slucaj sa MiG 21 i SU-27) .

Cr

MiG-21 Bison koji Indijci imaju je najbolje opremljen MiG-21 koji danas postoji na svetu. U stanju je da zahvati i gađa F-16 a Indijci sa namerom drže njega uz granicu sa Pakistanom a ne Su-30. Doktrina im je da u slučaju sukoba Bisoni prvi polete i prihvate prvi udar/borbu dok ne stigne „konjica“ koja je raspoređena dublje unutar tertitorije. Tako je bilo i ovaj put a u vezi tog incidenta ostala je masa nerazjašnjenih detalja: koliko je tačno aviona oboreno, da li su na pakistanskoj strani učestvovali F-16 ili JF-17, da li je korišćen AIM-120 ili nije itd. itd.

ma

Koliko puta je američki kongres raspravljao o projektu F35 i o njegovom finansiranju. Dakle itekako se tiče države USA kako i koliko se troše pare u LM za vojne potrebe.

Ovde ljubitelj Du Pe hoće da dokaže nešto suprotno.

Odgovori
Ma

>>Dobro je da ste se vezali kosmodrom a niste npr. spomenuli berlinski aerodrom

Ne razumem, ja bi po vama zbog simetrije tebalo da taksativno nabrojim sve promasene projekte na svetu? Berlinsiki aerodrum je jedna neverovatnoa katastrofa ali ja sam siguran da bi on usprkos svim nedostatcima u zemlji kao Rusija bio bez problema pusten u promet! Upravo je nemacki sistem taj koji ne dozvoljava da nesto nezavrseno krene da radi i bude rizik za putnike. Letna infrastruktura i tower se odavno koriste, problematicna je tu aerodrumska zgrada. Postoje i drugi primeri, recimo opera u Hamburgu koja je kostala skandaloznih 700 miliona evra. Rusi su medjutim za zimsku olimpijadu potrosili 30 milijardi… Mozemo tako u nedogled.

Odgovori
ma

Ikar

Ne bih rekao da su indijci doziveli fijasko. Ima indicija da je Mig21 oborio jedan F16. A to sto Pakistan ne zeli da potvrdi to je druga prica. Indija je poslala Mig21 zato sto su oni bili najblizi VaP gde se incident dogodio. Za upotrebu Su30mki bilo je kasno jer su bili daleko od mesta incidenta. Pitanje je sad zasto nisu na vreme podigli Su30 da patlorira duz granice sa Pakistanom? Faktor iznenadjenja bi bio ravan null.
Potpuno se slazem da ce za evropljane projekat 5te ili 6te generacije (naucna fantastika) biti papren s obzirom na ne bas sjajnu ekonomiju zemalja EU u ovom trenutku. Pogledajmo koliki su troskovi za Typhoon, Rafal a da ne govorim o buducem lovcu. Sto se tice finansija svakako bi bio jeftiniji gotov proizvod 5te generacije ali izbor je nikakav za jednu vrhunsku letecu platformu. Da se razumemo mogu oni da naprave 5tu generaciju lovca do 2040 god. ali to mora biti vec generacija 5+ ili 5++ s obzirom da je to 2040. ali to ce biti za njih tesko izvodljivo.
Kao sto se zna F22 se ne prodaje. Da li stvarno zbog toliko napredne tehnologije ili su opet u pitanju neke sakrivene mane to jest nedovrseni proizvod? Licno tipujem na ovo drugo. Da je ovo prvo u pitanju F22 bi do sada zario i palio sirom sveta. F35 opet ne zavrsen proizvod. Kupovina od rusa i kineza ni u snu. Dakle nemaju izbora a sa druge strane hteli bi da budu samostalniji u proizvodnji visokih vojnih tehnologija. I ako naprave lovac 5te generacije do 2040te nece biti nista epohalno u odnosu na vec postojece lovce 5te generacije. Nema vise jeftinih borbenih aviona i za velike a da ne govorim o manjim drzavama. Ta vremena su prosla. Manje zemlje imace sve vise muka da kupuju 4te i 4++ gen. lovaca a za 5tu samo u snovima.
Indiji su potrebni lovci sa vecim doletom.
Rusija vec ima nesto revolucionarno za svoje potrebe a to je Su35s sada se modernizuje i otklanjaju greske koje su uocene u siriji. Za RF tesko da odgovara vise jednomotorni borbeni avion iz raznih razloga sem u slucaju da veliki broj zemalja privoli ruse da naprave jednomotorni lovac samo za izvoz. Da li bi se to isplatilo? Moguce.
Rusija bi time morala da otvori jos jedan proizvodni kapacitet za te svrhe. A i sam razvoj takvog lovca bi potrajao uz ne bas male troskove a da kvalitet bude na nivou.

Odgovori
Ik

Mateus,
Indijci su priznali da su oborena dva zrakoplova MiG 21 Bis i jedan tesko ostecen je uspio se vratiti u bazu, ocito IAF nije ocekivao da ce doci do sukoba pa su poslali ove tipove zrakoplova na presretanje.
Rusi i Kinezi trenutno nemaju sta ponuditi EU sto ona vec nema. Americki Senat nije stavio zabranu na prodaje dva dokazana zrakoplova (SH F-18 & F-16 Block 70/72) tako da konstatacija da su NATO clanice i njihovi saveznici priseljini da samo narucuju samo F-35(do danasnjeg dana je skopljeno 511 zrakoplova) pada u vodu.
SU 35 je ipak modernizovana verzija SU-27 (najljepsi zrakoplov ikad napravljen) i najbolje sto Rusi imaju, ali kosta koliko i SE F-15( koji je mozda, najbolji i najkompletniji zrakoplov na inventuri USAF)
U gornjim komentarima spomenuto da je nedostatak jednomotorca u ponudi RAF,njihova najveca prodajna slabost na trzistu.

ma

Sused

Jer nije vazna agilnost u bliskoj borbi sada niti bvr???

Problem sto je americki koncept u principu konvencionalni, a ruski atomski???

Ne bi se reklo.
Ima li jos bisera na raspolaganju?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Svarog na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@Dusan Petrovic Dijelovi rakete poslije eksplozije nisu dokaz obaranja.Kao sto buster raketnog motora iskandera koji je uletio u stan nekom gruzijcu u goriju 2008-e nije dokaz obaranja iskandera u gruziji.

28. Mar 2024.Pogledaj

max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

@Ljuba kakve veze pomoc Ukrajini ima veze sa bilo čime navedenim? Plus zašto bi pomoc napadnutoj zemlji po povelji UNa u bilo kojem kontekstu bila loša stvar?

28. Mar 2024.Pogledaj

max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

Jeste li kad gledali kako izgleda gašenje požara? Zavlače se u uske usjeke, izmedju drveća, dalekovoda. Cilj je ispustiti vodu čim bliže požaru jer ako je bacate iz visine pretvori se u izmaglicu koja nema nikakvu svrhu. Potpuno neizvedivo po noći osim na nekom ravnom platou za trening/marketing da takva mogućnost postoji.

28. Mar 2024.Pogledaj

Topčider na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@Nenad(original,iz Srbije) https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html?m=1 Mislis ovoliko "dobro"ide putinovoj vojsci sa 20 posto osvojene teritorije i par poljana po 100 kvadratnih metara...Nemoj meni samo da prodajes inostranstvu zutu stampu,to mozes u tvom krugu ljudi sa istim ubedjenjima i imaginacijama.Inace,Oryx je medjunarodno nezavisan i priznat portal koji skuplja podatke sa terena i belezi samo verodostojne podatke o unistenju…

28. Mar 2024.Pogledaj

Dejan na: Hrvatska potpisala ugovor za dodatnih 8 helikoptera UH-60M

Vitalni dijelovi su oklopljeni i bez dodatnog oklopa.

28. Mar 2024.Pogledaj