BEG airport status
[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Što avio-kompanije čine tijekom „Korona-krize“? "Avioni se dezinficiraju nakon svakog leta, te još detaljnije na kraju dana. Prosječna procedura dezinficiranja aviona traje 90 minuta za A380 i 60 minuta za manje avione."

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Što avio-kompanije čine tijekom „Korona-krize“?

U prošlim člancima smo obuhvatili niz segmenata zračnog prometa na koje je koronavirus utjecao.

Pa sam tako ustanovio da trenutno na planeti ima samo 20 hubova koji imaju globalnu povezanost, no i oni imaju tek 40-50 međunarodnih letova dnevno od kojih je tek 10-20 interkontinentalnih. Neki kontinenti nemaju više od jednog takvog huba. U Europi je tek 5 hubova koji imaju globalnu povezanosti (London Heathrow, Paris CDG, Amsterdam, Frankfurt i Madrid), a ostali najveći aerodromi Europe imaju tek dvadesetak letova dnevno. U regiji letove ima samo Zagreb.

Gradovi koji su imali više aerodroma zatvorili su neke od njih, a kompanije su se koncentrirale na jedan aerodrom (tako je npr. Orly zatvoren za promet, dok se operacije vrše preko CDG). I na otvorenim aerodromima su zatvoreni terminali (na Heathrowu su primjerice otvoreni samo terminal 2 i 5).

Niz kompanija je potpuno prizemljio flote, i oni koji lete imaju 90-95% prizemljenih kapaciteta. Aerodromi su zagušeni prizemljenim avionima, koji su stacionirani na stajankama, deponijima, stacionarima, rulnicama, spojnicama, čak i uzletno-sletnim stazama (Copenhagen npr. ima zatvorenih 3 od 4 piste).

Kompanije iz iznašle niz originalnih rješenja, a istovremeno su i najljući neprijatelji prinuđeni surađivati kako bi smanjili troškove i održali minimalnu konektiranost.

Obavljene su tisuće evakuacijskih letova za povrat stanovništva u domovine.

Kako se cargo više ne prijevozi u prtljažnicima redovnih linija, jer je takvih letova izuzetno malo, cargo avioni su maksimalno iskorišteni, a kompanije niz svojih aviona pretvaraju u cargo avione ili cargo letove lete sa teretom u prtljažnom i putničkom prostoru, doslovce na sjedalima. Proizvedene su čak i vreće (cargo kit) koje štite sjedala, ali istovremeno i potpuno učvršćuju cargo za sjedala, a koje je EASA certificirala za ovakve prijevoze.

Kompanije masovno dižu ogromne kredite, traže pomoć od vlada, neke su tu pomoć dobile, a većina će je dobiti u budućnosti. Tako je primjerice Singapore je dobio 13 milijardi USD, a najveće američke kompanije po 5 milijardi USD pomoći i vladinih pozajmica sa vrlo niskom kamatom i dugim rokom otplate.

Kompanije raskidaju lizing ugovore, otkazuju ili bar prolongiraju isporuke novih aviona. Iz flota su izbacili desetke najstarijih i najekonomičnijih aviona bitno prije plana. Najviše ih je izbacio American, njih čak 151. Kompanije planiraju nakon prestanka pandemije letjeti sa 50% ili čak manje kapaciteta nego prije pandemije, a računaju da se stanje neće normalizirati prije 2022, kada bi se moglo vratiti na stanje kakvo je bilo 2019.

Zaštita putnika na aerodromima

„Niz kompanija pri rasporedu kabine postavlja putnike tako da imaju što veći razmak spram ostalih putnika uz intenciju da on bude bar 1,5 metara, pa ako je popunjenost aviona tek 30%, a što česti kada jest, popunit će tek dvije od šest stolica i to do prozora.“

IATA je izdala brošuru sa rasponom mjera koje preporuča avio kompanijama i aerodromima kojima se štiti osoblje i putnici. Ove mjere nisu obvezne, no IATA ih više nego preporuča.

U prvom redu kompanije su odlučile koncentrirati svoje napore oko jednog aerodroma preko kojeg pokušavaju napraviti što više veza. Manji aerodromi sa kojih operiraju kompanije imaju letove tek prema tom jednom hubu i eventualno poneki domaći let, rijetko koji međunarodni (prema nekom drugom hubu) i još rijeđe inerkontinetnalni let. Posljednje je istinski izuzetak. Kompanije ovo nisu napravile samo radi smanjenog broja putnika i nužnosti potenciranja huba radi konektiranosti, nego i radi lakšeg kontroliranja putnika, ali i radi koncentriranja preventivnih mjera i testiranja koronavirusa. Tako su British i Virgin Atlantic još u prvim danima krize preselili sve letove sa Gatwicka na Heathrow, a Air France sa Orlya na CDG.

Zbog nedostatka ljudstva i drugih resursa za borbu sa pandemijom države su zatvorile manje aerodrome i koncentrirale putovanja preko onih većih. Neke države su potpuno zabranile međunarodni ili čak sav zračni promet na svojim teritorijima. Istime su limitirane resurse prebacili na druge fronte borbe protiv pandemije.

Iz istog razloga su zatvorene poslovnice za prodaju karata i informacije kako u gradovima, tako i na aerodromima. Zatvorene su i lože za business putnika i putnike prve klase. Na aerodromima rade tek minimalni uslužni objekti. Tako London Heathrow ima otvorena tek tri lokala, WHSmith koji je zapravo malo veći kiosk, a prodaje jednostavna jela, pića, novine, knjige i osnovne potrepštine je otvoren na terminalima 5 i 2, dok je na terminalu 5 otvorena i drogerija Boots. Sve ovo nije uvedeno radi smanjenja potražnje nego u prvom radi toga da što manje djelatnika dolazi na aerodrom, te da se što više vrši distanca među putnicima.

Putnicima su procedure maksimalno pojednostavljene, traži se sve manje doticaja, te motivira plaćanja kreditnim karticama. Tako je Zračna luka Zagreb odlučila potpuno otvoriti parkiralište, tj. ne vršiti naplatu kako bi se smanjio kontakt putnika prilikom plaćanja i prolazaka kroz rampe.

Iz istog razloga su aerodromi promijenili izgled check-in i boarding prostora kako bi se provodila prihvatljiva socijalna distanca. Aerodromi su fizički označili prostore gdje pojedina osoba može stajati, produžili vrijeme check-ina, boradinga i minimalnog vremena konekcije, te koriste razmaknute gateove (npr. koristi se svaki treći gate) kako bi putnici mogli sjediti sa razmakom od 2 i više metara.

Osoblje aerodroma koje vrši kontrole (policija, carina, sigurnosni pregled, kontrola boarding passova, check in idr. su zaštićeni plastičnim pregradama od neposrednog kontakta sa putnicima. Osoblje ima zaštitne maske i rukavice, a oni koji imaju neposredniji kontakt i zaštitna odijela.

I dok se u prvim danima naglih ograničenja aerodromi baš i nisu snašli, pa je tako primjerice u Chicagu tisuće putnika bilo prisiljeno čekati u zbijenom redu više od 6 sati, što je ogroman rizik širenja zaraze, sada su uvedene procedure i logističke potrebe da se tako što više ne dešava.

Prethodna imigracijska i zdravstvena papirologija ispunjava se još u avionima kako bi putnici što manje boravili na terminalu. Jednako tako službe izdvajaju putnike koji su rizičniji ili trebaju proći dodatne kontrole u posebne redove, kako bi preostali administrativne, imigracijske, policijske i zdravstvene obveze prošli što brže i što prije napustili prostor terminala.

Na nekim aerodromima su trake za prtljagu potpuno ukinute kako bi prtljaga što manje prolazila kroz zajedničke površine (i pritom ih mogla kontaminirati), te se ista prikuplja i distribuira putnicima fizički od strane aerodromskog osoblja. Tako je primjerice u Zagrebu.

Niz aerodroma i avio kompanija uveo je mjerenje temperature putnika, pa oni koji imaju temperaturu 37,5 i veću idu na dodatne kontrole ili im se zabranjuje ulazak u avion. Neki aerodromi i avio kompanije su instalirale i posebnu opremu koja mjeri temperaturu svih putnika kod prolaska te izdvaja one koji temperaturu imaju. Brojni aerodromi i avio-kompanije mjere temperaturu svom osoblju prije početka dužnosti.

Putnici koji preko Tokyo Narite žele uči u Japan moraju se testirati na samom aerodromu, te čekati testove jedan do dva dana. Pritom im je Japan osigurao jednostavne obroke i spavanje prostorima odvojenim kartonskim pregradama koje ih odvajaju od ostalih putnika, te su uz njih i njihovi koferi. Kreveti su udobni, no putnici bez maski za oči će teško spavati obzirom da je svjetlo terminala upaljeno 24 sata. Ove kutije su na prostoru podizanja prtljage.

Na koncu konkretan potez je pokrenula i Svjetska zdravstvena organizacija koja se odlučila za osam hubova preko kojih će vršiti distribuciju medicinskih materijala. U Europi to je belgijski Liege, 7. europski naveći cargo hub, u kojem linije ima 11 cargo kompanija među kojima i FedEx, Qatar Cargo, Emirates SkyCargo, ASL, Air China Cargo, Ethipean Cargo, a  koje ukupno imaju 114 cargo linija i prošle godine su ostvarili 871 tisuću tona carga. 4 cargo kompanije imaju hub u Liegu. Ostalih 7 hubova Svjetske zdravstvene organizacije su u Kini, Maleziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Gani, Etiopiji, Južnoj Africi i Panami.

Zaštita putnika i osoblja u zrakoplovima

Iako je početkom godine kabinsko osoblje moralo doslovce prijetiti, pa čak i štrajkati, da im se omogući nošenje maski i rukavica, to je sada postala obvezna procedura. Štoviše, neke kompanije su uvele i jednokratna zaštitne odjela, kao i zaštitne naočale za kabinsko osoblje. Iskreno, izgledaju vrlo čudno i pomalo zastrašujuće, a izgubili su i svu eleganciju odjeće na koje su radi imagea kompanije trošile desetke milijuna EUR, ali na ovaj način štite ne samo svoje djelatnike, nego i putnike.

Niz kompanija motivira putnike da nose svoje maske i rukavice, a ako ih nemaju dijele im iste na ulazu u avion. Jednako tako motivira se putnike da peru ruke prije ulaska u avione, te pri ulasku u avion stoje sredstva za dezinfekciju ruku kako bi putnici to mogli obaviti prije leta.

Kompanije su pojednostavile procedure kako kod ulaska u avona, tako i kod izlaska, a ukinule su sva posluženja u avonu (hranu, piće, snackovi, prodaju), kao i novine (uključujući i inflight magazine) i ostale potrepštine koje nisu nužne (jastuci i deke, toaletne maramice, grijani ručnici isl.) pa čak i u višim klasama. Na interkontinentalnim letovima posluženje je istinski minimalno, a neke kompanije to čine tako da si putnici sami uzimaju hranu iz kolica ili na za to pripremljeni stolovima (buffetima u galleyima). Sve to je uvedeno da bi kabinsko osoblje imalo što manje doticaja sa putnicima.

Niz kompanija pri rasporedu kabine postavlja putnike tako da imaju što veći razmak spram ostalih putnika uz intenciju da on bude bar 1,5 metara, pa ako je popunjenost aviona tek 30%, a što česti kada jest, popunit će tek dvije od šest stolica i to do prozora. Niz kompanija, među kojima i Wizz Air i easyJet su ukinuli srednje stolice na tri sjedala, tako da im avioni imaju kapacitete menje za 1/3, pa tako Wizz Air popunjava tek 120 mjesta u avionu od 180 sjedala.

U WC-ima postoje sredstva za dezinfekciju kako ruku, tako i WC školjke. Uz to jedan WC je rezerviran isključivo za posadu.

Niz kompanija je prekinuo cirkuliranje zraka kroz kabinu, tj. „recikliranje zraka“. Neke kompanije su uvele HEPA filtere za koje tvrde da uništavaju 99.97% virusa i naglašavaju da isti čine sterilne prostore poput sterilnih bolničkih soba.

Pilotima su bitno pojednostavljene procedure, pa dobar dio kompanija više nema odlaske u crew room već sve potrebne informacije dobiva direktno na svoje tablete i laptope kod kuće, te od kuće odlaze direktno na aerodroma i let. Prilikom dolaska u avion piloti dezinficiraju kokpit, koriste svoje slušalice ili mikrofone/zvučnike, a neke operacije vrše sa rukavicama. Piloti imaju minimalni doticaj sa kabinskim i drugim osobljem.

Na većini aerodroma operativo osoblje je u zaštitnim odijelima, uz zaštitne maske, rukavice i naočale tako da im je doticaj sa pilotima, prtljagom i opremom sterilan.

Avioni se dezinficiraju nakon svakog leta, te još detaljnije na kraju dana. Prosječna procedura dezinficiranja aviona traje 90 minuta za A380 i 60 minuta za manje avione. Jednako tako se često dezinficiraju aerodromi, autobusi i ostala vozila, te trake za prtljagu.

Emirates će nekim od svojih letova raditi testiranja svih putnika na koronavirus prije leta na aerodromima. Testira se krv i rezultati testa su vidljivi nakon samo 10 minuta. Putnici koji će biti pozitivni na test neće moći uči u avion bez obzira na kupljenu kartu. Neke zemlje koje taže testiranja pri ulasku u zemlju prihvatit će ovaj Emiratesov test i certifikat koji će putnik dobiti, pa se isti neće morati testirati na aerodromu.

Veća prava putnika

Dok neke kompanije bez problema vračaju novac u punom iznosu putnicima koji su zbog koronavirusa odustali od leta, bez obzira što im tarifa to inače ne onemogućava, Lufthansa je, uz podršku Vlade Njemačke, odlučila to ne činiti, nego kao kompenzaciju dati vaučer. Europska unija je dala nalog kompanijama da moraju vračati pune iznose karata, no Njemačka tvrdi da ukoliko će Lufthansa to činiti da će biti nelikvidna za manje od 25 dana i usprotivila se odluci Europske unije. Ostaje za vidjeti hoće li se na koncu poštivati odluka Njemačke ili Europske unije.

Da bi motivirali putnike da ne traže povrat novca neke kompanije su odlučile davati vaučere vrijednosti 120%, neke i više od toga, koje putnici u idućih godinu dana mogu koristiti za kupnju karte na bilo kojem letu kompanije.

Delta je otišla i korak dalje, te je produžila vrijeme za korištenje vaučera za rebukiranje letova na čak 2 godine.

Neke kompanije su dale rok za preuzimanje vaučera sa povoljnijim uvjetima ili dužim rokovima, pa su obavijestili putnike koji nisu iskoristili svoje karte da karte za povoljnije vaučere mogu zamijeniti u roku od 15 dana (većinom je rok do 30.4.), a nakon toga ili neće moći dobiti vaučere ili će dobit one sa lošijim uvjetima (manji iznos, kraći rok idr.). Ovime kompanije nastoje putnike što prije „nagovoriti“ na vaučere kako bi kad se promet normalizira imali manje posla sa repovima otkazanih letova, ali i demotivirali putnike na legalne radnje za kompenzacije koje su manje povoljne po kompaniju. Putnici su skloniji brzim i po njih nepovoljnijim rješenjima kada su panici tijekom krize. Što će vrijeme više odmicati putnici će se navikavati na život u kriznim vremenima i razmišljati racionalnije. Stoga kompanije nastoje „izvući što više mogu“ odmah. Naravno, po kompaniju je uvijek povoljnije da putnik koristi vaučer, tj. bude na nekom njihovom budućem letu nego da traži povrat novca. Toviše što će letovi u idućih godinu dana biti vrlo loše popunjeni, a dobar dio flota i dalje prizemljen radi smanjenje potražnje.

Kompanije su i omogućile putnicima da bez dodatnih troškova promijene svoj let za bilo koji datum u idućih 6 ili više mjeseci. Air France je takvu opciju ostavio do 30.11.2020. Neke kompanije su omogućile da putnik može promijeniti i destinaciju, pa čak i da može napraviti više promjene.

Većina kompanije je svjesna da putnici ne mogu koristiti svoje milje frequent flyer programa u idućim tjednima, pa su im statuse i neiskorištene milje produžili ili do kraja 2020 ili za čak godinu dana. Neke kompanije su smanjile broj potrebnih milja koje putnici moraju utrošiti za besplatne karte u idućih dva mjeseca, da se motivira što više utrošenih milja i samim time što veća popunjenost aviona u prvim tjednima nakon pandemije.

Dobar dio kompanija je povećao i privilegije za kupnju karata (npr. 100% više ff bodova) do 15.5, za putovanje bio kojeg dana do kraja godine, kako bi motivirao potencijalne kupce da krenu sa kupovinom karata, koja prodaja je nekim kompanijama pala i više od 95%.

Air Serbia dopušta jednu promjenu karte bez penala pri čemu promijenjeno putovanje mora biti dovršeno do 31.12.2020. Ukoliko više nema dostupne klasa koja je bila na karti, putnik mora nadoplatiti razliku u cijenu. Putnici mogu promijeniti i destinaciju, te tražiti povrat novca. Ako putnik još uvijek ne zna novi datum putovanja, Air Serbia mu nudi vaučer za putovanje na bilo koju relaciju, pri čemu je vrijednost vaučera uvećana za 10% spram plaćene karte. Vaučer vrijedi godinu dana. Sve opcije moraju se zatražiti prije datuma originalnog putovanja.

Croatia Airlines za sve karte izdane prije 31.3.2020. a za putovanja do 30.6.2020. dopušta neograničen broj promjena datuma bez naplate, uz uvjet da se novo putovanje realizira u roku od godine dana. Ako nije dostupna klasa prijevoza putnik plaća razliku do prve slobodne klase (cijene). Promjena datuma mora se zatražiti prije početka originalnog planiranog putovanja. Kompanija nudi vaučere koji se mogu iskoristiti na bilo kojem letu Croatie. Vaučer nije refundabilan. I vaučer se mora zatražiti prije početka originalnog putovanja.

Montenegro Airlines za sve karte izdane do 6.3, a za sva putovanja od 7.3. do 30.4.2020. omogućuje promjenu putovanja i/ili destinacije bez doplate, uz nadoplatu za raspoložive tarife i aerodromskih taksi ako se mijenja destinacija. Putovanje mora biti završeno do 31.12.2020. Dozvoljena je samo jedan promjena po karti. Putnik se mora javiti minimalno 7 dana prije novog putovanja. Za letove otkazane od 16.3. do 30.4. može se dobiti i vaučer koji vrijedi godinu dana, nije prenosiv i može se iskoristiti na bilo kojem letu Montenegra.

FlyBosnia nema objavljenih posebnih pravila oko otkazanih letova ili refundacija vezano uz koronavirus, no kompanija je i ovako imala prizemljen avion i prije koronavirusa, te se radi o tek par putnika koji su kupili karte na otkazane letove.

Trade air je obavio gotovo sve letove tijekom prvih dana koronakrize, otkazano ih je desetak, a od 27.3. i ovako Vlada Republike Hrvatske nije produžila PSO za njegovih 6 linija, dočim nije ni bilo prodaje karata.

Wizz Air dozvoljava rebukiranje na prvu slobodnu opciju, vaučer u vrijednosti 120% karte, ili 100% povrata iznosa novca uz napomenu da će vrijeme isplate potrajati zbog povećanog broja zahtijeva. Sve ovo odnosi se samo na letove koji su otkazani, no ako let nije otkazan, a putnik nije htio letjeti, nema pravo na punu refundaciju, već kao na bilo dragovoljno otkazivanje leta. Kompanija predlaže WIZZ Flex opciju da refundaciju dijela karte.

Od svibnja (maja) očekuje nas otvaranje zračnih luka, početak letova prizemljenih kompanija, te povećanje linija i frekvencija. Stoga, se svaki putnik mora informirati o mjerama koje provodi svaka kompanija i aerodrom, biti svjestan možebitnih kontrola njegovog zdravstvenog stanja i možebitne 14-dnevne izolacije na destinaciji, te učiniti sve da zaštiti sebe, druge suputnike, posade aviona i djelatnike aerodroma.

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

I

Nemam posebno koristan komentar osim što želim samo da pohvalim autora, kao i Tango Six tim, što ste sastavili i objavili ovako kvalitetan i sadržajan članak. Zaista ohrabruje činjenica da je moguće imati pristup izuzetno kvalitetnom novinarstvu na „našem“ jeziku u ovoj branši.

Odgovori
A

Hvala puno na pohvalama Ivane.

I

Wizz air takodje nudi vaučer koji važi dve godine

Odgovori
A

Nisam naišao na tu informaciju, ali puno hvala na nadopuni Ilija. Korisno osobama kojima su otkazani letovi.

Z

svaki tekst , vezan za letove i koristenje istih nam pomaze da se bolje organizujemo i snadjemo , moje iskustvo je vezano za let sa POBEDOM , let Tivat -Moskva – Piter i nazad , 3.05.- 15.05. jeste da je kompanija povratila novac na moj licni racun kod njih i dala mogucnost utroska 110% novca na bilo koji njihov let do 30.06.2021god. ili povrat novca na moju karticu posle toga datuma …hvala Vam na ovako temeljnim tekstovima ….LP

Odgovori
A

Molim i drugi put. Hvala Vama što pratite kolumnu i na ovom iskustvu sa Pobedom.

Uzgled, Pobeda je 100% prizemljena i do daljnjega nema letova. Postoji plan da se involvira u Aeroflot koji joj je vlasnik.

s

Nisam video bolju i korisniju informaciju za putnike na vašem sajtu. Bravo, nstavite ovako

Odgovori
A

Hvala puno na pohvalama Slobodane.

M

Sta se desava sa refundacijama za letove Ryanair?

Odgovori
A

A nešto se dešava?

D

Meni su bez problema vratili novac za dva leta u Martu… Novacvracen na racun za7-8 dana… Sada cekam da mi vrate novac za dva leta u Aprilu….veliki je backlog pa ce to malo potrajtiii.. (kau do 20 dana)
Naravno,to je opcija refund, ima i opcija vaucera – pa biratej kako vam vise odgovara…

A

Zato i pitam zar se nešto dešava, jer i ja imam informaciju da oni uredno vračaju novac ili nude vaučere.

d

Nije mi jasna šema sjedala u vezi sigurnosti.

Odgovori
A

Dvije su sheme koje pokazuju koliko su suputnici ugroženi ovisno o tome koliko su udaljeni od zaražene osobe. Lijeva shema je ako zaražena osoba sjedi u sredini (do prolaza) i evidendno je da je više ugroženih osoba nego na desnoj shemi na kojoj zaražena osoba sjedi do prozora.

R

Kao uvek, detaljno i profesionalno odrađeno. Svaka čast! Ubeđen sam da bi se Air Serbia lakše borila sa Turcima i Nemcima da ima takvog čoveka u svom timu. Ostaje da vidimo šta Bog da. Svako dobro želim :)

Odgovori
A

Hvala puno na pohvalama Ratko.

I Vama svako dobro.

B

Ne trebaju im ljudi koji znaju posao.

S

Ja sam kupio dijetetu kartu za Ameriku Beograd-Pariz-Indianapolis povratnu. Kartu za povratak iz Amerike Air Franceom nece iskoristiti jer je let 14.05.2020 i isti je otkazan. Platio kartu 1200 EUR i sad za neskoristeni let Indianapolis-Pariz-Beograd mi se nudi vaucer od 180 EUR. To je pljacka i ne znam imam li ikakava prava ili kako leglanim putem da se borim protiv kradje Air France-a. Neki savjet

Odgovori
t

Senade, možda nakon što iscrpite druge mogućnosti da pokušate s nekom od organizacija tj. firmi poput Airhelpa, kažem nakon jer oni uzimaju proviziju od 25 % na nešto što bi trebali takoreć automatizmom dobit

moje iskustvo s Airhelpom: Eurowings mi je na dan leta, već sam bio na aerodromu, otkazao let DUB-CGN-HAM i ponudio alternativu preko DUS s dolaskom u HAM s preko šest sati zakašnjenja u odnosu na prvotni let. Nabrzinu sam provjerio i kupio alternativnu kartu direktno za HAM, 187 €, čim sam došao doma kontaktirao sam EW s molbom za odštetu 250 € prema EU direktivi *** (ne znam sad napamet broj). Oni su odgovorili da je viša sila i da u tom slučaju ne vrijedi direktiva. Ja sam odgovorio da nisu podastrli dokaze za višu silu i da se ne mogu samo tako pozivat na višu silu i odbijat plaćanje i nek izvole platit. Oni su još jednom rekli viša sila. Dalje ih više nisam kontaktirao nego isključivo Airhelp koji su za to specijalizirani i imaju resurse da se s njima natežu. Nakon par mjeseci sam dobio 250 € umanjeno za 25 %, dakle 187.5 €, slučajno koliko mi je bila alternativna karta.

A

Upravo tako. Seade ispunite obrazac za žalbu i predajte ga službama Air Francea, potom ih kontaktirajte par puta. Ako sve to ne prođe angažirajte agenciju. Morate dobiti povrat novca u cijelosti (naravno umanjen za proviziju agencije ako idete preko njih).

П

Морам да признам да је британска агенција за повраћај новца најефикаснија – ако ју је предузеће прихватило да преко ње иде обрада захтева.

Луфтханза користи другу шему. Прво је отезала, па уплатила на погрешан рачун и тек на крају урадила све што треба. Сваки коментар је сувишан.

A

Što je to britanska agencija? Koja? Pod kojim uvjetima?

Lufthansa oteže. Istina. To im je modus operandi. Ali eto bar vam je isplatila. Niz drugih kompanija to ne čini. Pa što god im uredili. Poglavito sada u vrijeme korona-krize.

П

https://www.caa.co.uk/Passengers/Resolving-travel-problems/How-the-CAA-can-help/How-the-CAA-can-help/

https://www.cdrl.org.uk/

Не видим потребе да се брани Луфтханза, заиста. Њихово понашање пре пар година је било за сваку критику и узело више од 6 месеци. А решење за кашњење тек… Уместо да сам лепо слетео у Београду и био са породицом, има сам два јутарња лета због којих сам спавао 2 сата и наравно цео изгубљен дан.

t

Senade, možda nakon što iscrpite druge mogućnosti da pokušate s nekom od organizacija tj. firmi poput Airhelpa, kažem nakon jer oni uzimaju proviziju od 25 % na nešto što bi trebali takoreć automatizmom dobit

moje iskustvo s Airhelpom: Eurowings mi je na dan leta, već sam bio na aerodromu, otkazao let DUB-CGN-HAM i ponudio alternativu preko DUS s dolaskom u HAM s preko šest sati zakašnjenja u odnosu na prvotni let. Nabrzinu sam provjerio i kupio alternativnu kartu direktno za HAM, 187 €, čim sam došao doma kontaktirao sam EW s molbom za odštetu 250 € prema EU direktivi *** (ne znam sad napamet broj). Oni su odgovorili da je viša sila i da u tom slučaju ne vrijedi direktiva. Ja sam odgovorio da nisu podastrli dokaze za višu silu i da se ne mogu samo tako pozivat na višu silu i odbijat plaćanje i nek izvole platit. Oni su još jednom rekli viša sila. Dalje ih više nisam kontaktirao nego isključivo Airhelp koji su za to specijalizirani i imaju resurse da se s njima natežu. Nakon par mjeseci sam dobio 250 € umanjeno za 25 %, dakle 187.5 €, slučajno koliko mi je bila alternativna karta.

Odgovori
A

Ovaj post je podupljen, rasprava se vodi na postu iznad.

J

Pohvale na članku, još jedan u nizu izvrsnih osvrta.
Što se tiče aviokompanija, Brussels nudi zanimljivo rješenje. Rebook plus 50 € voucher (u slučaju da je nova karta skuplja od originalne) ako se putovanje dogodi do 31.12.2020. i običan rebook bez vouchera do 30.4.2021. ali onda razliku u cijeni plaća putnik.
Što reći o tome ne znam, meni je povoljno jer bi ionako išao u Brux pa mi je iskreno svejedno bilo, ali za nekoga tko je planirao turistički ići (ako govorimo iz Hr) ne vidim prevelik smisao s obzirom na trenutnu situaciju.

Odgovori
A

Hvala puno na pohvalama.

I hvala za ovaj primjer Brusselsa, no svakako se on ne ubraja u najbolje. Opcija 120% za vaučer u roku od godine dana (ili čak dvije godine kod nekih) je u svakom slučaju bolja opcija nego 50 EUR dodatna do kraja godine ili samo 100% u roku od godinu dana.

I da slažem se da vaučer ima smisla za poslovnjake, dijesporu, političare, diplomate ili birokraciju tj. stalne putnike na nekoj liniji ili kompaniji. Ali za turiste i običnu raju nema baš prevelikog smisla.

D

Dobro napisano.Korisno.Vecina putnika,nije svesna osmišljenog ponašanja kompanija na zaštiti svojih interesa na štetu putnika koji su već kupili karte,čak ni moji saputnici za Barselonu iz Beograda sa kompanijom Vuelng.Usmrravsju nas na vaučer.Sta ako ukinu let Bgd Bars. ili ne daj bože bankrotiraju.Za putnike je teško da dobiju u ovoj godini novi odmor,da let uklope sa utakmicom Barse,radom muzeja itd.
Koje su po vama najbolje opcije, povraćaj novca zar ne ?
Hvala unapred na mišljenju.

Odgovori
A

Kompanije Vam ovako rezoniraju
1. Najgore je da moraju vratiti novac, nemaju ga za sve, ni za većinu. Samo američke kompanije su u ovom momentu dužne putnicima preko 10 milijardi USD.

2. Ako izdaju vaučer putnici će morati putovati sa njima, a najjeftinije je dati mjesto u avionu. To najmanje košta. Pa čak i da vam daju 150% cijene karte, vi zapravo mijenjate jednu stolicu u avionu za drugu, zar ne?

3. Dobar dio putnika te vaučere nikada ne iskoriste (nemaju potrebe u idućih godinu dana, razbole se, umru, problemi u zadnji čas), samim time kompanije na istom profitiraju.

4. Dobar dio putnika ne može ostvariti istu kategoriju leta i moraju nadoplatiti novac na iznos vaučera. Ovo je dodatna zarada za kompaniju!

5. Koliko puta sam ustanovio da cijene karata sa ff bodovima i vačuerima jesu više nego što se u istom momentu mogu kupiti za istu kartu. Dakle, dok istog dana možete kupiti bitno jeftiniju i konektirano povoljniju opciju preko stranice komapanije, te jefinije i povoljnije opcije ne postoje za ff bodove ili vaučere. Čista prijevara. Kad sam zadnji puta koristio Blue Bizz bodove da sam kupio kartu ZAG-CDG-TLS i nazad sa Air Franceom ista bi me koštala oko 280 EUR, a preko Blue Bizza je najjeftinija opicija bila 375 EUR + jedna strana je morala biti presjedanje CDG-ORY što je dodatnih 30 EUR za bus tranfer. Istime sam „izgubio“ 125 EUR. Jednako tako sam izgubio oko 300 EUR na tri krate preko Blue Bizza na letu ZAG-CDG-LHR i nazad. Čista pljačka! Ali rezonirate „poklonjenom konju se ne gleda u zube“ kad se radi o ff bodovima (iako nisu poklonjeni kada kupujete kartu jel te ff bodove ukalkulirati kao svjesni popust tj. novac koji ćete iskoristiti u budućnosti), kod vaučera to je istinska pljačka.

Mislim da je povrat novca najbolja opcija koja je sigurna. „Bolje vrabac u ruci nego golub na grani“, zar ne?

D

Hvala na odgovoru.Stav 5 je jasan .Iskustvo sa BBlue je zalosno
po pitanju koriscenja milja. Obracunali su mi milje do Pariza ko da sam
leteo iz Bgd do S.Diega.Ukratko sa povracajem novca putnik je u aktivnoj poziciji.
Posebno zabrinjava praksa ponistavanja milja na FBlue.
Tu su mi kupljene milje( placene u eur ) ponistili sa isteklim zaradjenim
miljama .Da li je moguce da kupljene minlje mogu da se poniste.
Napisite nesto o tome. Hvala.
Prestavnistvo u Slo. se proglasilo ne nadleznim .
Ukratko , sada je vazno ,u vremenu kada avio kompanije duguju ogroman novac putnicima, da pisete prakticna upustva za povracaj novca , zastitu prava putnika, objavljujete sajtove , protokole, instrukcije za povraca jnovca .Sve sa ciljem da se zasite putnici
koji su posteno platili karte.
Kakva su vasa saznanja o trenutnom statusu kompanije Vueling.
Hvala.

Odgovori
A

Vueling ima nekih 15 letova, od toga 10 iz Barcelone. Iz Rima ne lete, taj hub su zatvorili.

Imaju code-share na British, Iberiu i Qatar tako da imaju i nekih 20-tak konekcija dnevno.

O miljama i ff programima smo imali članak prije nekih dvije godine. U svakom slučaju o miljama morate pročitati pravila programa u kojem sudjelujete (pa i za kupljene milje) pa onda sukladno pravilima firme možete i poduzeti neke mjere, pa i pravne. Iako iskreno ne vjerujem da bi učinili nešto što je nezakonito i za što se prethodno previlima nisu osigurali.

m

Evo vizualno kako trenutno izgledaju piste
https://imgur.com/HPMWmgi

Odgovori
A

Da, da… to je realnost cijelog svijeta sada, nažalost.

Iskreno, nije mi jasno zašto aerodromi regije koji imaju jako puno slobodnog prostora nisu iskoristiti ovo i skupili nešto novaca (svakako su jeftiniji od velikih aerodrodroma diljem Europe). Najviše prostora za stacioniranje aviona u ovom mementu ima
– Zagreb (zapadna stajanka)
– Split
– Dubrovnik
– Zadar (uključujući i drugu pistu)
– Pula
– Ljubljana
– Maribor
– Sarajevo
– Mostar
– Podgorica
– Tivat
– Priština
– Skopje

Ovi aerodromi mogli su stacionirati 20-60 aviona (stajanke, stacionari, rulnice, spojnice) za bitno manju cijenu, pa čak i uz ostavljanje 2 parkirne pozicije za letove koji bi se ostvarili u prvih par tjedana po otvaranju, te uzletno-sletne staze i minimalnog broja rulnica prema njoj (jednu ili dvije do stajanke uz terminal, te rulanje aviona po uzletno-sletnoj stazi).

Hvala puno na linku.

П

Очигледно је да аеродроми у Републици Србији имају пуно посла јер привреда Републике Србије ради и даље тако да нема места где да се паркирају авиони :))))

Осим наравно аеродрома Приштина :)

E

https://www.traveller.com.au/travel-and-covid19-say-goodbye-to-economy-class-as-the-golden-era-of-cheap-travel-is-declared-over-h1nkai

„Say goodbye to economy class as the golden era of cheap travel is declared over“

Neki tako kažu

Odgovori
A

Hvala za link.

Sigurno je da će u prvo vrijeme regulatiri tražiti distanciranje. Ovo i neće biti neki „problem“ jer kompanije i ovako lete sa 10-40% popunjenosti, rijetko koji let ima 66% popunjenosti (koliko će se tražiti razmaka na A320obitelji i 737, te širkotrupcima).

I sad sve ovisi o tome koliko će pandemija trajati. Svakako ove godine kompanije neće imati više od 50% uporabe svojih kapaciteta. I imat će vrlo loš load faktor, svakako ispod 70%. Zimi je load faktor i ovako loš, a ove će biti još lošiji. Znači, ovo će biti pravilo sigurno do proljeća 2021. A ako do onda koronavirus ne prođe sve će i ovako i onako otići u… pa će najmanji problem biti socijalno distanciranje u avio-kompaniama.

E sad, problem će biti kod LCC, O’Leary je izjavio da Ryanair neće letjeti ako će se tražiti da ima tek 66% popunjenosti. Zar razliku od njih easyJet i Wizz Air su samoinicijativno i bez zahtjeva regulatora sami uveli to pravilo. LCC svakako ne mogu poslovati pozitivno uz takvu restrikciju.

No, LCC su rekli da imaju novaca za godinu (Rynair) i čak godinu i pola (Wizz) da prežive bez i jednog jedinog leta. Znači da ako će letjeti sa 66% popunjenosti tih godinu dana, biti će bez profita, trošit će zalihe, ali smanjenim intenzitetom jer će tih 120-130 putnika ipak donositi neki novac. U tom kontekstu tako će produžiti vrijeme mogućeg preživljavanja.

I mislim da tu O’Leary lupa jer želi utjecati na regulatore. Istina sa 66% popunjenosti u normalnim okolnostima ne mogu biti profitabilni ni legacy carrieri. Ali sa 66% popunjenosti avioni će biti lakši i trošiti manje goriva, kompanije mogu napraviti limite težine pa će plačati manje aerodromske i druge takse, imat će manje kabinskog osoblja, što su sve ozbiljne uštete. Jednako tako u avionima ima manje ili ništa cateringa i ne prodaje se duty free, te nema magazina (znači i opet manja težina), cijena goriva je ekstremno niska (najniža u prošlih 20 godina) i takva će biti još neko vrijeme (dok se ozbiljnije ne isprazne sadašnja prepuna skladišta i tankovi), sindikati su pristali na niže plaće djelatnika, Eurocontrol je ukinuo plaćanje taksi za tri mjeseca (vjerojatno će to i produžiti), a ostatak godine će se plaćati manje i moći će se prolongirati plačanje, gužvi na aerodromima (pa i najvećim) neće biti, znači manje će biti kruženja oko aerodroma, vrijeme taksiranja, vrijeme leta (moguća su čak i kraćenja koridora), lizing kompaije su prolongirale troškove lizinga i olakšali uvjete (npr. naplata po satu letenja), aerodromi će davati popuste samo da motiviraju kompanije da lete što više… znači da su troškovi kompanija po putniku bitno manji.

Već sam rekao da će cijene karata biti vrlo visoke. Jer će kompanije rezonirati „tko mora putovati taj će platiti, tko ne mora taj ni neće što od straha zbog virusa, što od nedostatka novca radi nezapolenosti“. Tek par mjeseci nakon što se pandemija potpuno smiri i nakon što se ukinu sve mjere, krenut će rat cijenama. I to će inicirati najveće LCC (Ryanair, Wizz Air, easyJet) koje će niskim cijenama nastojati preuzeti što više putnika i vratiti svoj udio na tržištu.

Z

hvala na info

Odgovori
A

Molim i drugi put.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Drina na: Otkriveni novi detalji o sistemu Pancir-SM – Super Pancir

@ igor® Yoda previse gleda ratove zveda. Do nedavno je pisao da ce se ratovi kroz 5-10 godina voditi laserima itd, da ce PVO, tenkovi, pa cak i avioni i helikopteri biti beskorisni.

01. Aug 2021.Pogledaj

Zoran Vukosavljević na: Otkriveni novi detalji o sistemu Pancir-SM – Super Pancir

@Tihomir Taman posla da ja hoću da "umanjim" veliki uspeh "kubovaca" VRS kod obaranja F-16. Svaka čast momcima! Oborili su oni još nekoliko letelica i aviona i helikoptera neprijateljskih strana, da sada ne idemo u detalje. Samo hoću da kažem da je sa operacijom Allied Force uporediva operacija Deliberate Force. Tada je NATO leteo i…

01. Aug 2021.Pogledaj

Amater na: Otkriveni novi detalji o sistemu Pancir-SM – Super Pancir

@Yoda Kako... Kako zamišljaš da se Pasars bori protiv rojeva dronova, a da Pancir ne može da radi istu stvar? Pasars ima top od 40mm, kalibra koji postoji od pre WWII, svi znaju karakteristike tog topa. Da su Rusi procenili da im treba nešto takvo - pa napravili bi ga. Znaš šta je dobro za…

01. Aug 2021.Pogledaj

TT na: Otkriveni novi detalji o sistemu Pancir-SM – Super Pancir

Petronije U Srbiji je 2.2 miliona zaposlenih, od toga oko 550k u javnom sektoru sto je 25%, e sad kako je 1/4 zapravo vecina bilo bi lepo da objasnis? Te etikete "sns bot" ostavi za FB i tabloide ..

01. Aug 2021.Pogledaj

Zoran Vukosavljević na: Otkriveni novi detalji o sistemu Pancir-SM – Super Pancir

@Miloš Može da dobije te rakete, ali da bi se povećao domet, mora se zameniti radar za navođenje raketa (nišanski radar) sa onim sa SM, jer se tako može povećati domet do 30 km (ograničenje je zbog osmatračko-akvizicijskog radara S1, slabijeg dometa od SM). I tako bi mogao dobiti verziju S1M. Kažem "mogao", jer nisam…

31. Jul 2021.Pogledaj

Send this to a friend