BEG airport status
Vučić o planiranju nabavke novih letelica za RV i PVO: „Kupićemo neke od lovačko-bombarderskih aviona“ Predsednik države je danas pored kopnenog naoružanja komentarisao i planove o kupovini opreme za RV i PVO / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vučić o planiranju nabavke novih letelica za RV i PVO: „Kupićemo neke od lovačko-bombarderskih aviona“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prilikom događaja za medije u 15. tenkovskom bataljonu Prve brigade kopnene vojske u kasarni „Boško Palkovljević Pinki“ izneo dodatne neinformacije o budućim nabavkama letelica sa posadom koje su kao tema plasirane u poslednjih nekoliko dana.

Kako je Tango Six juče stavio u kontekst, na osnovu plasiranih lažnih vesti portala Sputnjik, i kako je danas naglašeno zbog „pronalaženja novca koji se troši na naoružavanje okolnih zemalja uprkos Korona krizi“, predsednik države, Ministrastvo odbrane i Vojska Srbije imali su u prethodnih nekoliko dana više sastanaka posvećenih nastavku ulaganja u namensku industrije Srbije i novim nabavkama naoružanja. Jedna od tema, kako je Vučić danas potvrdio, bila je i planiranje nabavke nove letelice sa posadom. O kojoj vrsti letelice se tačno radi, predsednik Srbije, odgovarajući na novinarska pitanja, nije uspeo precizno da iskomunicira.

– Razvijaćemo bombardersku, lovačku avijaciju ali i najsavremenija oružja i oruđa PVO. Mnogo je teško razvijati skupu lovačku avijaciju. – rekao je predsednik u delu govora u kojem je praktično nabrajao sve RV i PVO termine iz čega se nije moglo zaključiti da li se planira nabavka višenamenskog borbenog aviona, školsko-borbenog aviona ili nešto treće.

Naslućuje se da je fokus pomenutih razgovora i analiza ipak na optimizaciji mnogobrojnih tipova letelica trenutno u naoružanju RV i PVO.

„MiG-21 koristimo samo za obuku“ / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Predsednik je izjavio da imamo „potpuno 10 modernizovanih Orlova“ (što nije tačno), naglasio da to mora „biti mnogo jače“, da bi odmah zatim rekao da ćemo kupiti neke od „lovačko-bombarderskih aivona“ koji bi praktično zamenili letelice koje je pomenuo samo nekoliko sekundi pre.

– Kada sam postao ministar odbrane imali smo jedan MiG-29 i dva MiG-a 21. MiG-21 ćemo koristiti samo za obuku, to je zastareli avion. Sa tim avionom su išli protiv NATO-a 1999. godine. – rekao je Vučić.

Kada je pomenuo da imamo „10 ispravnih 29-ki“, ministar odbrane Aleksandar Vulin ga je u trenutku ispravio pa je predsednik to promenio na „imamo 14 ispravnih 29-ki, za dva ili tri meseca očekujem da imamo 14 ispravnih 29-ki“. U delu pominjanja MiG-a 29 rekao je i da „zato idemo na 4, 4+ generaciju i bolje od toga“. Bez dodatnih pojašnjenja na osnovu kojih bi se moglo zaključiti na šta je konkretno mislio.

Vučić je na kraju indirektno potvrdio da su plasirane vesti portala Sputnjik o navodnom naoružavanju Kosovskih Snaga Bezbednosti lažne rekavši da im „Nemci nisu i da će vrlo teško isporučiti tenkove Leopard“.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Pe

Lupeta kao po običaju…

Odgovori
Mi

Znači ko kamila….

Du

Kotromanovic sa suzama u ocima se nije slozio.

Lu

Ispravite me, ali meni ovo sve vise mirise na to dacemo nabaviti BUK za PVO (verovatno starija verzija) , nabavka S300 i S400 deluje ne realno. S obzirom na to sto imamo bilo bi dobro moglo bi se to umreziti sa KUBovima ( koji nikako da se modernizuju) . Sto se tice aviona verovatno cemo ih nabaviti, ali sigurno da ce za to biti potrebno vreme kao i vreme za generisanje novca za njih al to ne vidim da ce se desiti pre 2025.,2026…

Odgovori
Da

Pa odavno se govori o Buku ali je Miloradovic juce na postavljeno pitanje o Buku odgovorio otprilike da je to odlicna,trupna PVO ali Srbija svoju PVO zamislja na neki malo drugaciji nacin,gde je po nekom mom tumacenju izbacio Buk iz konkurencije za nabavku.Šuška se da ih zanima i PVO velikog dometa.Šta zapravo planiraju….ko ce ga znati,ali S400 mozda jeste preskup trenutno,dok S300 i nije nerealan,zavisno od varijante.Postoje i drugi PVO sistemi velikog dometa u Rusiji koji bi bili interesantni a da im nije ime ni S300 ni S400.

To

zapravo jesu. postoji snimak pogotka MiG 21 pri poletanju.

Н

Набавка с400 је могућа и врло вероватна ако до сада није купљен. (Не знамо ми шта има у руском центру у Нишу) а и да немамо Вулин је најавио куповину

Ma

Mi smo pregovarali sa Kinezima, cekali smo odobrenje njihove Vlade za taj „izvozni proizvod“ (svi vec znamo koji). Pregovarali pa cekali. Na kraju, dobili smo potvrdu od jednih i drugih, i od Kineza i od Rusa, da mozemo od njih kupiti slozeniji sistem PVO srednjeg ili dugog dometa u ruskom slucaju, i samo srednjeg u kineskom…
Radi se o necemu velikom i sa jedne i sa druge strane i to nam je odobreno. Zatim posle toga sledi potpisivanje ugovora i onda za godinu dve to stize u Srbiju.
Sto se tice odobrenja, samo da dodam, odobrenje je bilo odavno, tacnije pre par meseci. Prvo kinesko, a onda i rusko ali korona je malo stvari usporila…
Mislim da je rec bilo o sistemu S-300VM(Antej 2500) sa Rusima, a sa Kinezima FK-3

Cr

“ MiG-21 ćemo koristiti samo za obuku, to je zastareli avion. Sa tim avionom su išli protiv NATO-a 1999. godine. – rekao je Vučić.”

-Koji je smisao koristiti MiG-21 za obuku?
Koji je smisao održavati 2 ili 3 dvoseda MiG-21 (isplativost, dostupnost delova…)?
Kol’ko mi je poznato njima su istekli resursi poodavno.

-Po mojim saznanjima (nek napiše neko ako ima neku drugačiju info) MiG-21 NIJE korišćen za vreme bombardovanja ‘99
(…osim kao statična meta na zemlji, ali…)

Odgovori
Lu

Smisao za obuku je sistem jos iz JNA da su piloti za Mig 29 prvo prolazili obuku na Mig 21, sto se tice upotrebe 1999. Nisu korisceni iako su par puta piloti bili u Mig 21 i cekali znak za poletanje ipak nisu poleteli.

Mi

Mig-21 se koristi za vezbe ( obuku ) tako sto pilot koji leti u tom avionu simulira neprijateljski avion a Mig-29 igra ulogu lovca.

Jo

Zato što je aparat L-17 ili Mig 21 najteži za upravljanje zbog velike brzine ali posebno zbog krila u obliku romba. Ko može da upravlja njime može da upravlja svakim aparatom

Gr

Ma nemamo para ni za gorivo za ove postojece a kamoli da modernizujemo zastarelo. Koliki je prosecan nalet pilota RV u 2019 i 20 god? O nabavci novih aviona je bespredmetno diskutovati.

Odgovori
Dr

A vi ste ministar finansija pa znate da li drzava ima ili nema para?
Neki su isto tako pisali kako nemamo para za MiG-29, Mi-35, Pancire, BPL itd. Na kraju se pare nadjose…

Al

@Gris

Nalet pilota ovih godina je najveći od raspada Jugoslavije. Navodno, ima i pilota koji su prebacili 100h naleta prošle godine.

Al

@Gris

I da, nema potrebe za širenjem lažnih informacija.

TT

Mislim da je ovaj defetizam vise za blic ili neki tabloid, ovde su malo ozbiljniji ljudi. Drzava Srbija je potrosila miliajrdu evra na vojne nabavke u ovih par godina, a vi pisete kako nema goriva?

Da

Tesko je razumeti sta je Vucic hteo da kaze ali prica o multifukcionalnom lovac bombarder takvi avioni su F18 i SU34 kako jer on objasnio.
Ali postoje jos varijante mozda bude lovac sa malo sposobnosti napad na zemlju kao Su30Sm F16 Ili J10.
Mozda cak dobijemo ponudu od kineza za JF17 koji je zaista jeftin u toj kategoriji.
Tako dà mogu da budu jeftinije i lake platforme kao Hongdu L15, Kai T50.
Ako je zamena za orlove i galebove onda ce sigurno da budu ovi manji avioni jer realno finansijski mozemo samo njih da kupimo, naprimer Zambia je za 100 miliona dolara kupila 6 L15.

Odgovori
V

Ako zaista postoji namjera za kupovinom višenamjenskih i ako je zaista poslan RFP amerikancima, onda je to normalan politički potez. Gotovo je sigurno da kongres neće odobriti prodaju višenamjenskih borbenih aviona Srbiji, što tada Srbiji otvara čistu poziciju da se obrati drugim ponuđačima.
Sve u svemu, prema onome što sam razumio, ovo što Vučić govori se malčice kosi sa onim Miloradovićevim od jučer, a gdje se više može protumačiti kao T-7 kategorija. Ovo Vučićevo više zvuči kao F-16 i F/A-18 kategorija.

Ja

Ja mislim da je vucic mislio na T7 ali nije znao da se izrazi.

Odgovori
du

Ljudi, kakvi F-16, Su-35 i ostali bakraci…Pa nismo mi Indija da imamo od Migova,Suhoja pa do Miraga…Nama jedino u buducnosti moze odgovarati Mig-35 i nista drugo..Taj avion je visenamenski, lovac/bombarder i zadovoljava sve nase potrebe…Sve ostalo je u domenu naucne fantastike

Odgovori
Sl

Strateški cilj drzave bi trebao da bude ka 1 tipu lovacko-bombarderskog aviona i 1 tipu školsko-borbenog aviona, koji bi uz 1 tip aviona za osnovnu obuku i selekciju kao i 1 tip transportnog aviona bili deo RV. (Ceski model)
To je svojevremeno zahtevano od strane vojske, a sada je to prepoznato i od političara…
Slicno je bilo i za helikoptere, doduše – stigle su manje količine od željenih (ali se mogu nabaviti dodatne).
PVO isto ide u dobrom smeru.
„Rupa“ najveca je u kopnenim snagama, prvenstveno – POVR i MBT/BVP koji su na nivou 1970tih…

Al

Jedino realno razmišljanje.bravo!!!

An

Spreman sam da se opkladim da u skorijoj budućnosti ne samo da nećemo kupiti MiG-35, nego niti jedan ruski borbeni avion.

zl

Vučićevo iznošenje ne treba komentarisati, ali poštujem finansijsku podršku. Raduje me način razmišljanja vojnog vrha, i to što se očigledno neće čekati posljednji trenutak za izbor nasljednika Orla i G-4. Nadam se da se misli samo na ta dva aviona, a da će Mig-29 dobiti zamjenu u vidu pravog višenamjenskog borbenog aviona, a ne školsko-borbenog.

Doduše ne vidim poentu u nabavci T-7 ako isti ostane nenaoružan. Možda je izlaženje u javnost s ovim način da se spusti cijena Yaku-130 ili L-15.

Odgovori
br

Gubi tempo i nudi se SAD.u,potez u vreme,,pregovora,,.Bio bi vic da pozove Zubaka i kupi one BarakeF16 uz dozvolu SAD…U svakom slučaju ponuda za ,,dugoročnog,,prijatelja i vernost.

Odgovori
Du

Ovog Vučića i Vulina, a i NGŠ Mojsilovića, zaista treba primereneo kazniti. Oštro kazniti. Oni planiraju i pokreću procedure nabavke naorižanja i vojne opreme, a nisu prethodno obavetili o svojim namerama Tangosix.

Odgovori
BB

Pošto svi iznose naučnu fantastiku i ja ću: SU-25 modernizovan sa novom avionikom i naoružanjem, Rusija drži licencu i dobavlja ključne sklopove a Srbija ga proizvodi u Utvi. 😀🤠😎😁

Odgovori
Ka

Koliko zapravo imamo operativnih Orlova, odnosno koliko je u planu da imamo operativnih Orlova.

Odgovori
St

Mislim da treba realisticno sagledati sta srbija moze da si priusti.
Ja mislim da srbija od vazduhoplovne komponente treba da nabavi vise bpl sa mogucnoscu napada na zemaljske ciljeve i time da zameni napadacku komponentu. Bpl su mnogo jeftinije/lakse za odrzavanje i imaju vecu mogucnost patroliranja u potrazi ciljeva….vidite libiju i siriju.
Naravno neki trenazni avion sa borbenim sposobnostima treba ako zelimo imati vazduhoplovstvo.
Mislim da je pametnije ulagati u artiljeriju..cevnu i raketnu…jer za srpske potrebe artiljerija ipak obezbedjuje udar gde nam treba u svim uslovima, brze vreme reakcije…avion ima tih par aerodroma odakle moze da poleti i zahteva mnogo odrzavanja da uopste poleti.

Odgovori
Yo

Kombinacija BPL i artiljerije, njihova umreženost, detekcija ciljeva i korekcija vatre bi trebalo biti glavna udarna pesnica – jer sa malo i ekonomski isplativim sredstvima se postiže uraganski razorniji učinak nego što bi to postigli avijacijom…
Za sve to treba i vrlo sposoban pvo koji bi čuvao pomenute BPL i artiljeriju.
Po mom laičkom mišljenju – može se napraviti tih sredstava mnogo brže, više i ubojitije od skupih aviona komplikovanih za održavanje, ali nezamenljivih ako se treba bambusati dublja pozadina neprijatelja…

Mi

Svojevremeno sam igrao Generals. Samo pravis dobru PVO i VBR i meljes sve redom. E to je moja teorija. U praksi, pogledajte sta je VBR uradio u samo jednom napadu u Ukrajini. Kakve haubice, nore, minobacaci… samo VBR!

Al

@Milanche

Ne može VBR da ti menja haubice, tj. cevnu artiljeriju jer raketna i cevna artiljerija imaju različite uloge i različite prednosti i mane. Treba imati i jednu i drugu.

Gr

@ Drina
Od toga koliko smo platili a koliko dobili na poklon?

@Aleksa Radojičić
Malo..

Odgovori
Dr

Vecina je placena.
I za uvodjenje tehnike u upotrebu treba uloziti novac cak i kad je donacija u pitanju.

Al

@Gus

Pa da i ne. S obzirom na raniji nalet, govorimo o napretku u poređenju sa ranijom praksom, što svi mi možemo videti. Do pre nekoliko godina formacijsko letenje je bila misaona imenica, a sada je normalno videti naše avione u različitim formacijama. Polako, ali sigurno se napreduje, to je najvažnije. Situacija je daleko od toga da nemamo goriva i rezervnih delova kao što ste rekli…

Pt

Dajte 3 komada X-Winga, jedno levo krilo od Airbusa A400M (ako sa oba nosi 37 tona, sa levim ce moci 16,5 t, sto nam super odgovara).

I da se avionika sa A400M integrise na Vrapca, predsednik je cuo da je odlicna.

Onda ostaje samo problem strateske bombarderske avijacije i verujem da ce konstruktor Miloradovic predloziti jedino realno i smisleno resenje, a to je da kupimo protivbrodske hipersoniccne rakete od Rusa, prepravimo ih u krstarece rakete, pa ih integrisemo na Lastu, ali da joj umesto pilota turimo gorivo i kineski autopilot. A posto ne mora da leti akrobatski moze i slabiji motor, npr. Rotax 912, onda samo prosirimo krila za po 5 metara i dobijamo dolet 10000 km.

Odgovori
dr

Ha ha ha , Bravo !

ba

A jel kineski dron ima nezavisno vešanje
🤣

te

sve je to politicko palm…djenje, ima se za cilj neki politicki poen negde i za nesto. Vojska ionako dobija sve nesto malo i nedovoljno cisto propagande radi!

Odgovori
Bo

Da li shvatas, da bilo koji rod vojske uzmes, nije nista nabavljano desetinama godina. Sta bi ti da jedan rod dobije sve, a ostali nista. Moralo se ovako raditi da svi dobiju po nesto, a u godinama koje dolaze ce nabavljati jos.

DW

Kada u Srbiji najvažnija ministarstva budu ministarstvo kulture i ministarstvo obrazovanja, možemo se nadati nekom napretku u svim segmentima života, pa i u segmentu odbrane. Dotle smo prinuđeni da slušamo ovakve priče.

Odgovori
We

100 % Tačno.

Cr

U zemlji koja je u proteklih 105 godina dva puta kompletno sravnjena sa zemljom (plus još jednom delimično), uz stravične i gotovo nenadoknadive gubitke u populaciji, i čiji jedan sused iskazuje otvorene a još najmanje dva suseda prikrivene teritorijalne pretenzije, ministarstva kulture i obrazovanja biće najvažnija… pa, ono… nikad. I to je sasvim prirodno stanje stvari, nevezano za to ko je na vlasti. Ministarstvo odbrane je u prvoj deceniji ovog veka bilo ubedljivo poslednja rupa na svirali pa smo videli rezultate te genijalne strategije.

Zapostavljanje odbrane je podjednako pogubno kao i zapostavljanje obrazovanja.

V

Baš ovo šta @Crni piše, Srbiji ne preostaje ništa drugo nego da vojno bude mali Izrael. Jaka vojska sa ozbiljnim sistemima odvraćanja su jedan od najbitnijih faktora da bi ta ministarstva kulture i obrazovanja uopće i postojala.

Iv

Da, od 90te pa do zadnjih par godina Vojska je bila zadnja rupa. To govori kakvi izadjnici su bili na vlasti. Gledam i tenkove 84, tuga, jbt kao muzej smo. Migovi 21,29,gazele,m 84, to je sve bilo zastarelo pre 20godina.Hvala bogu na ovim mi 35, mi 171,h 145,i pancirima. Kada vidim koliko firme samo duguju za struju ma danasnji dan, mogli smo S 400 da kupimo. Svako je gledao sebe, a drzava na zadnjem mestu. Nadam se Buku i migu 35 i jaky, ostalo sve je prazne price

Mi

@Crni , @V,
Potpuno pogresno razmisljanje.
Jedino obrazovanje, kultura i ekonomija podizu i odrzavaju svaku zemlju na civilizacijskom niivou koji moze da izrodi jaku vojsku. Obrnuto, mozes plemenu da das u jednom trenutku najbolje orudje ali to se sve urusi vrlo brzo. Istorija je to dokazala i pokazala. Zato knjige u sake i vojska ce doci kao posledica.
Izraelci su vekovima vredan i obrazovan narod sa izuzetnim smislom za ekonomiju i izgradjenim patriotizmom.Sve sto mi nismo.

Cr

Jedino što je istorija pokazala i dokazala na ovim prostorima je, kako Srbija po pravilu prolazi kada ne ulaže u svoju vojsku. Ja uopšte nisam rekao da treba da živimo kao pleme već samo da je zapostavljanje odbrane podjednako pogubno kao zapostavljanje obrazovanja i da u oba resora treba maksimalno ulagati.

Možemo da pogledamo i koliko novca najveće svetske ekonomije daju na obrazovanje a koliko na vojsku, pa da proverimo kako u praksi funkcioniše to stavljanje obrazovanja na pijedestal gde mu ništa drugo nije ni prineti po značaju.

An

@Crni

U Evropskoj uniji 2018. potrošeno je 624 mlrd€ (4,6% BDPa) na obrazovanje.
Sa druge strane u EU potrošeno je iste godine 1,2% BDP na odbranu ili 3,83 puta manje.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Government_expenditure_on_education

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Government_expenditure_on_defence

Zbirno gledano EU je najveća svetska ekonomija.

De

@ Ivan Uzice

Znas ti sta je najveca izdaja ? Kada se naredi pilotu da zbog slikanja krene za Beograd po najgorem mogucem vremenu za letenje i tom prilikom pogine 7 ljudi. A onda se okrivi casni pilot vojske Srbije, kako je leteo pod dejstvom alkohola, e to je po meni najveci poraz i izdaja vojske jos od 2000tih…Dzaba avioni, tenkovi, rakete itd. Vojska je dotakla dno..I ne daj boze da dodje do nekog sukoba, tada ce isplivati sve. Kao sto je za zdravstvo isplivalo sada u ovoj nevolji sa kovidom. Ovako sa ovim besmislenim kupovinama mogu samo da mazu naivne i skupljaju lake politicke poene, a farbani stiropor nece zastiti M-84…

De

Logicno bi bilo kakav avion koji zamijeni Orao da bude visenamijenski avion koji ce zamijeniti i MiG-29.

Odgovori
Pe

Gosn Petre, steta je sto niko od novinara sa T6 nije bio na dogadjaju da postavi pitanja u pravom smjeru. Ovako vecina pitanja je kao i obicno bila dnevno politickog tipa.. potpuno neprimjereno samom dogadjaju. Kao da nikoga ustvari ne zanima zasto su tu nego o….masve jasno!

Odgovori
mi

Perice
i da je bio koji kvalifikovani novinar mislis dobio bi odgovor na budalastinu tipa 4++, a portal T6 neka samo nastavi ovako-nemam zamerki ,imam pohvale

Sa

Pa da li ti mislis da obican narod koji je dosao iz polja i pustio tv da pogleda vesti bas briga da li je smt ili m2 itd culi ljudi da ima avion 5 generacije i logicno da je 4++ blizu 5 :) tako da sta je problem dobro je to pa makar i na papiru nekad ni to nismo imali…

mi

…nikada mi nije bilo jasno zasto ljudi komentaristu nesto u sta nisu upuceni i nesto sto neznaju.Citam redom komentare i ne mogu da verujem,ako je jedan predsednik dao takvo saopstenje znaci da je to-to,bez kom…da li smo mi ili vi,upuceni u sve to da bi mogli na ovaj nacin da komentarisemo dizemo ili spustamo,dajte ljudi,molim vas.

Odgovori
Mi

Pa evo ukratko da ti pojasnim:
„Ne znaju“ se piše odvojeno. Poznavanje maternjeg jezika je prva prtpostavka za upoznavanje i razumevanje formi i sadržaja govora i pisane reči. Posle ovog grmatičkog gafa, tešo da će te bilo ko shvatiti ozbiljno. A sada nešto o formama. Saopštenje je forma koja se suštinski razlikuje od opuštenog nedeljnog obraćanja novinarima sa bulumentom jagnjećih brigadira iza sebe – čast izuzecima i vojnicima. Saopštenje se najčešće, al ne i uvek, daje u pisanoj formi spikeru ili prezenteru vesti na čitanje. Npr dobošar iz starih ratnih filmova što viče „achtung,achtung…“, Dušanka Kalanj na Rts-u koja čita Miloševićevo otvoreno pismo Holbruku i tako dalje… Saopštenje se temelji na činjenicama, nepobitnim istinama, o događajima koji su se desili u neposrednoj bliskoj prošlosti ili se dešavaju u sadašnjosti a reflektuje stavove i integritet onih koji saopštavaju.
Ništa od ovoga nije bilo prisutno u ovom obraćanju.
Ni meni nikada neće biti jasno zašto je ljudima dovoljan jedan okidač u vidu ovakvog prostog,paušalanog i krajnje omalovažavajućeg (raz)govora nepotkrepljenog činjeničnom stanju u našem RV da bi pisali zidove takstova u komentarima. Razumem aero entuzijazam, razumem i hobi i struku ali davati bilo kakve komentare na ovakve izjave je prosto nesuvislo. Ovo je isto kao da sa petogodišnjim detetom razgovaramo o TTZ vojske za nov radar.
Meni je možda jasno zašto portal ovo prenosi ali mi nikako nije jasno žašto su komentari na ovo uopšte omogućeni.

ma

Nemanja

U ruskom centru u Nisu nema nista pa ni S400. Nemojmo stvarati probleme tamo gde ih nema. I onako optuzuju Rusiju za nekakvu spijunazu. A zapravo onaj ko ih optuzuje za to ima najvecu spijunsku mrezu u Srbiji.

Posle svih ovih izjava ne zna se sta se zapravo trazi. Da li skolsko borbeni avion, da li jurisnik ili lovac bombarder?
Moze se svasta nagadjati. Prerano je sada o tome razmisljati a i ne mislim da je ovo bas ozbiljna namera za kupovinu pored ovoga sto nas je snaslo u ovoj godini. Do juce se kukalo nema para za nabavku PVO sistema i novih lovackih aviona sada kao odjednom ima se para i kako tvrde te pare su obezbedjene za kupovinu aviona XY namene i to tek za 10ak++godina. Kojim parama cemo kupovati za 10tak godina visenamenske borbene avione i plus avione za sada nepoznate namene pa jos skupocene americke avione pa makar to bio T7 dva puta jeftiniji od lovaca IV generacije kako se tvrdi? A gde je tu kupovina PVO sistema ili misle da stite Srbiju Pasarsima i jednom baterijom Pancira S1?
Modernizacija tenkova, modernizacija i priizvodnja VBR, proizvodnja Sumadije ili ce i dalje da sluzi kao ukras ili nabavka gotivog raketnog sistema Z-Z veceg dometa? Zatim kupovina jos helikoptera? Mi izgleda da preko noci postadosmo Svajcerska blago nama. Sada kada je najurgentnije pitanje PVO neko razmislja o avionima XY koji trenutno nisu na dnevnom redu. Ne moze se drugo nista zakljuciti u ovom trenutku vec da je ovo politicka igra da narodu ne bude dosadno u ovom ratu protiv vestackog virusa.

Odgovori
De

Kao sto sam sumnjao, MiG-35 nema buducnost.

Srbija ce morati nesto drugo kupiti da zamijene MiG-29. A cisto sumnjam da ce se Su-30/35 proizvoditi u 2030-ima.

Odgovori
01

Po cemu nema buducnost Mig-35?

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj