BEG airport status
Prve fotografije: Novi MiG-ovi 35 za Vazdušno-kosmičke snage Rusije Jedan od prva dva serijska aviona, jednosed MiG-35S bort 15 / Foto: Mihail Poljakov, UAC

Prve fotografije: Novi MiG-ovi 35 za Vazdušno-kosmičke snage Rusije

Prošle nedelje ruski spoteri su oko vazduhoplovne baze Kubinka primetili i fotografisali nove primerke višenamenskog borbenog aviona MiG-35 koji su na taj aerodrom sleteli kako bi učestvovali na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija-2020 koji se u parku Patriot, u okviru vojnog poligona Alabino kod Moskve, održava u periodu od 23. do 29. avgusta.

Primećena su 4 aviona od kojih je jedan, dvosed MiG-35UB sa vojnim evidencijskim brojem 11 ‘’plavi’’, već viđen prošle godine. Za ostala tri se znalo da postoje ali su ovo njihove prve fotografije. Reč je o jednosedima MiG-35S 10 „plavi“ i 15 „plavi“ i dvosedu 12 „plavi“  a svi oni su proizvedenu u pogonu LAZ (Luhovicki avijacijski zavod) iz Luhovica koji nosi ime P.A. Voronjina a koji je deo, odnosno filijala, kompanije RSK MiG.

Za sada postoji zvaničan ugovor za samo 6 serijskih aviona / Foto: Mihail Poljakov, UAC

Kako prenosi ruski vojni blog bmpd, primerci sa brojevima 10 i 11 proizvedeni su prema ugovoru sklopljenom sa Ministarstvom odbrane Rusije februara 2017. godine za dva predserijska aviona radi njihovog uključivanja u prošireni program državnih ispitivanja tog tipa vazduhoplova a oba aviona su predata ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama (VKS) maja prošle godine. Prethodno se smatralo da su ove letelice serijski primerci.

Avioni sa evidencijskim brojevima 12 i 15 su ipak prva dva serijska MiG-a 35 proizvedena prema ugovoru koji je Ministarstvo odbrane Rusije potpisalo sa Ujedinjenom vazduhoplovnom korporacijom (UAC, OAK) avgusta 2018. godine za isporuku 6 serijskih aviona (4 jednoseda i dva dvoseda) sa rokom izvršenja ugovora od 2018 do 2023. godine. Ova prva dva primerka isporučena su u prvoj polovini ove godine.

Do kraja ove godine očekuje se potpisivanje novog ugovora za isporuku MiG-ova 35 / Foto: Mihail Poljakov, UAC

Na satelitskim snimcima Google Eartha aerodroma Ahtubinsk od 27. juna 2020. može se videti 6 MiG-ova 35 od kojih su, pored već pomenuta dva predserijska i dva serijska, tamo najverovatnije prisutni i prototipovi, jednosed MiG-35S sa evidencijskim brojem 702 „plavi“ koji je svoj prvi let imao 24. novembra 2016. i dvosed MiG-35UB 712 „plavi“ koji je prvi put poleteo 1. decembra 2016.

Svi oni se trenutno nalaze u 929. državnom letno-ispitnom centru Ministarstva odbrane Rusije koji nosi ime V. P. Čkalova a prema najnovijim zvaničnim informacijama iz MiG-a ispitivanje ovog tipa trebalo bi da se završi do kraja sledeće godine. Prema važećem ugovoru ostaje da se isporuče još 4 serijska aviona a kao jedan od mogućih korisnika spominje se akro-grupa „Striži“ za koje se ranije navodilo da bi trebalo da dobiju prvih 6 35-ca koji bi zamenili MiG-ove 29 na kojima lete od svog osnivanja 1991. godine. U kompaniji RSK MiG očekuju da će se ove godine potpisati novi ugovor za 14 MiG-ova 35 sa rokom isporuke od tri godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

mr

Avion bez budućnosti, osim ako ga nama prodaju. Rusima nepotreban, a računaju na prodaju zemljama koje hoće da zamene 29ke sa relativno jeftinim naslednikom.

Odgovori
lj

Upravo to. Nekvalitetna sklopocija koja sluzi iskljucivo da pokusa da spreci neizbeznu propast Mikojana.

Ve

avion je u rangu Grippena, al jeftiniji.

Be

@ljubicica

Mikojan je dio „OAK“ tako da nece propasti. Taj deo kompanije radi na nasledniku Miga-31 i radi na bezpilotnim letelicama.
Mozda vise nece biti Miga-29 ili njegovih naslednika ali ce kompanija jos postojati.

@Veljko
Mig-35 je veci i tezi avion od Grippena i ima dva motora. Dakle, on je u klasi F-18, Rafale i Eurofightera. …bar bo velicini i tezini.
Sto se tice naoruzanja, radara i druge elektronike, to je druga prica. Tu zavisi sta kupac naruci.

Tako da ja nebih podcenivao ovaj avion. Jedno je zmaj aviona. Ali ako on sadrzi dobar motor, dobru elektroniku, dobar radar, dobro naoruzanje, itd.

Valjda ceMig-35S biti bar u klasi F-18E/F!? Sta vi mislite?

Ku

Ako je stvarno totalno nepotreban za Rusko RV onda bi kompletan process ispitivanja i testiranja aviona cijenim bio brzi nego sto je sada. Naprotiv vec 4 godine se ispituje.
Ono sto ne znamo jos da li su mu ugradili AESA radar i da li je potpuno postao operativan. Da li su mu dodali dodatne podvesne tacke?
Projekat koji ima potencijal ali nije jasno da li je sve najavljeno razvijeno za ovaj avion.
Savakako potencijalni kandidat za nase Srpsko RV, ali nek ga prvo naruce Rusi.

mr

Srbija treba da traži maksimum. Neka Rusi nama ustupe licencu za proizvodnju aviona za treća tržišta, a mi ćemo kupiti barem dve eskadrile. Ionako je za njih neperspektivan. Bio bi to dobar dil. Deluje kao bajka, ali treba probati.

Al

@Wolfgang

Evo na prvo sećanje, u poslednjih nekoliko godina mogu da se setim irskog helikoptera koji je izgubio vrata usred leta iznad nekog naselja i B-52 koji je izgubio takođe neki deo, valjda od onih vrata za gorivo. Jednostavno, svima se dešava.

Wo

Desava se svima ali gde njemu nesretniku bas da se desi… Interesantno je da se (po jednom komentaru ispod clanka) radi o zmaju K verzije jer poklopac koji je otpao ocigledno stiti preklop krila. To je bio jedan od onih vecnih protptipova sto ih prikazuju okolo vec 20 godina…

Du

Tako su i za Su-27 pisali da je bez perspektivan i gle cijela rodbina Suhoja iz njega izrasla.

Р

Не бих рекао да је овај МиГ непотребан руском РВ. Па и старији F-5 када се појавио није био јак борбени авион у америчком РВ, па га амери нису одбацили и данас га у малом броју користе. Иако је сада Су-35 главни борбени авион ВКС, мислим да МиГ-35 може да оствари и добар извозни успех. А уосталом зашто се не би могао наћи и у српском РВ.

De

@ Ранђа26,
Rusko RV ne zeli MiG-35. Oni kupuju stotine aviona iz Flanker familije (Su-30/34/35) a i narucili su oko 76 Su-57 a narucili su svega 6 MiG-35 i plan je za 24!

I tih prvih 6 idu u Akro grupu.

Ono malo MiG-29 sto je prezivjelo u Ruskom RV sluze kao skloski avioni. Svega je ostao jedan borbeni puk i taj ce vjerovatno dobiti Su-30 u bliskoj buducnosti.

(Mornarica koristi jako mali broj MiG-29K).

@Dusan,
Tko je govorio da je Su-27 neperspektivan? Kad je on izmisljen Amerikanci su vec imali F-14 i F-15!

Planovi za razvijene modele Su-27 su pocele vec u 1980-ima:

Su-27M–>Su-35 – prvi let 1988-e
Su-32 za mornaricu –> Su-34 – prvi let 1990-e
Su-27PU __> Su-30 – prvi let 1989-e

Su-27 se poceo izvoziti ranih 1990-ih kad su Kinezi njih poceli kupovati. U 1990-ima su Su-27 prodani i Vietnamu i Etiopiji, a Su-30 se poceo izvoziti Indiji u istom periodu.

Zanci ovo nije ikad bio neperspektivan avion.

Vl

Po doktrini upotrebe avion Su 27 deluje zajedno sa Mig-om 29. Da li su Rusi od toga odustali sa avionima Su 35 i Mig 35, videće se narednih godina. Moje je mišljenje da nisu, pošto su ovako temeljni u ispitivanju Mig-a 35 i nisu prekinuli njego projekat razvoja.
Očito je i da Rusi izbegavaju da rade na američki način tj. da ne žele da kupuju unapred (na hiljade komada) nepoznat polu proizvod koji nije opitno proveren. Verovatno su poučeni primerom projekta F 35, pa im je namera da zaštite novac svojih poreskih obveznika tj. ne žele da ga „bace“ na marketingom izvikanu mačku u džaku.

Sr

@Vlad
Po gabaritima SU-57 je nesto kompakatniji od SU-35, a daleko vecih TT mogucnosti. Uz njega bi na rizicnije zadatke u stilu najgorih hladnoratovskih nocnih mora trebao uskoro poci Ohotnik sa kojim ce deliti pogonsku grupu(dakle laksa/jeftinija logistika).

Cemu Mig-35 u toj buducnosti? U sadasnjosti narucuju gomile SU-30 i 34, a Migova samo 6 i to za akro-grupu…..Ne vidim buducnost u VKS, mozda u mornarici

Br

Avion je bolji od svih NATO parnjaka do F35 , no u bliskoj vazdušnoj borbi s lakoćom se spravlja sa F35 , a i F22 mu je po zubima s tim što da bi izbegao obaranje F22 bi morao da ima izuzetnog pilota ! ;) Daj Bože da kupimo takve avione . Rusima posebno ne treba , jel imaju Su35 S , a uskoro i Su57 , za njihovo prostranstvo i dubinu dejstva su potrebni avioni velikog dometa !

Sr

@Branislav
Problem je sto je dosta ljudi ubedjeno da blisku vazdusnu borbu odlucuje avion, a to nije istina, odlucuje ih pilot.

Imate snimke iz kokpita gde F/A-18C brise pod sa SU-30MKM u bliskoj vazdusnoj borbi iako je SU-30MK mnogo okretniji avion nominalno, ali dzabe kada je pilot Horneta bio bolji.

I tu ima razlika da li je „one circle“ „two circe“ borba, koja brzina, koje visine itd. To je koncept koji se mnogo dugo izucava, vezba, trenira i ne moze se svesti na „ovaj avion bi pobedio onaj avion“.

ID

@mr
Brate iskidah se od smeha.

Dj

Vi strucnjaci koji komentarisete ovo iz licnog NE znanja ili politickog zadatka, treba da znate da je mig 35 d odlican avion. Razradjena i usavrsena verzija, po odlicnoj ceni i tehncko taktickim karakteristikama bolji od F35. Mislim na nosivost, okretnost, dolet, brzinu. Takodje ima i smanjenu radarsku vidljivost ( dobijenu specijalnim premazima i elektornskim sretstvima).

Pe

Ti brate nisi video Gripena….ova sklopocija je bar dve generacije iza Gripena E/F…o pouzdanosti sistema/motora i kvalitetu izrade da i ne govorim.

Odgovori
Wo

Spominjati EF u istoj recenici sa Mig-29 je kao kad bi ste tvrdili da je Lada 1600 specijal, novoproizvedena od sasija zaostalih iz SSSR-a ali sa direktnim ubrizgavanjem i nabudzenom navigacijom na analognu tablu, u rangu Lamborghini Aventador-a. :-) Pri tome da budemo realni ta Lada je pocetkom osamdesetih bila sasvim, sasvim pristojan automobil!

Wo

Ovako izgleda 20 godina star EF-2000 kokpit:

https://imgproc.airliners.net/photos/airliners/4/7/4/0357474.jpg?v=v40

Kako izgleda Mig-35?

BB

Wofgang, EF-2000 izgleda kao error 1011

Wo

@BB

Da, na zalost nesto nije ok s linkom ali sad nevezano za temu, kokpit EF-2000 je meni sa estetske tacke gledista prosto fenomenalan, kao neki skupi sportski automobil.

Ro

Gripen se bas pokazao…

Ro

A EF-2000…a on tek ima ogroman procenat ispravnosti i raspoloživosti…eto kod onih fanatika od Nemaca za održavanje, rekoše oko 15%…uuuuuuu…odmah da kupimo dve eskadrile pa da uvek imamo ispravna dva za dezurnu “paru”…

Lo

@Wolfgang
Svaka čast za komentar! Odličnopoređenje.

Wo

>> A EF-2000…a on tek ima ogroman procenat ispravnosti i raspoloživosti…

To uopste nije tema ali kad ste bas navalili, evo: Raspolozivost jednog moskvica je veoma visoka a troskovi odrzavanja niski. Nema sta da se pokvari, za vikend vlasnik moze da ga u naselju pred zgradom gde zivi rastavi i popravi fakticki besplatno, familija doduse pati, zena bi htela da je muz izvede na rucak ali sta da se radi. Posle popravke ulje se obavezno prospe na obliznjih travnjak, obrisu se ruke od pantalone i to je to. BMW mora da se redovno pregleda i servisira u ovlastenom servisu, popravke su skupe… Verujem da vi ne vozite moskvic?

Vl

Mora da ovaj Mig 35 stvarno i vredi nešto kada su se profesionalni mrzitelji svega ruskog ovako raskokodakali. Ubiše se da nama neukima objasne razliku između Gripena i Mig-a 35.
Međutim, u očima nas neukih, ispadoše gospoda krajnji amateri pošto još niko zasigurno i ne zna šta je stavljeno u taj avion. Dajte, uozbiljite se malo, niste u kafani…

Go

Ameri prave avione 6 generacije a Rusi se još zanose sa mig 29.Tehnološki on zaostaje za svim američkim avionima.Idosta sa modernizacijom starih aviona.Vreme je da naprave taj jebeno mig 41.U najavi je već 10 tak godina a ni traga od njega.

Odgovori
Ma

A kako objašnjavaš proizvodnju F16 Viper koje je to generacije avion?Zašto si politički pristrasan a ne tehnički objektivan verovatno imaš svoje razloge?Očigledno da ovde dobar deo ljudi dolazi sa političkim parolama.

ma

@Marko usporedi radar, resurs, opremu, elektroniku na Viperu sa ovim šta MIG nudi. A uz to imas skup nalet i nikakvu podršku. Ono kad i sami Rusi ne žele kupiti – samo usporedi broj prodanih (naručenih) Vipera prema MIG35.

DW

@marko. F-16 block 70/72 je ono što se zove avion 4++. Dobar, ali za naš džep preskup. Mada sumnjam da bi nam Ameri prodali bez članstva u NATO. Pandani njemu bi mogao da bude MIG-35 ali isključivo sa AESA radarom ili kineski J-10c. Kupovina aviona je uvek bila i političko pitanje ne samo vojno i tehnološko.

Ne

Uz proizvodnju F16 SAD se vracaju proizvodnji F15 a postoji mogucnost da se jos za neke tipove obnovi proizvodnja.Rusi upravo treba da forsiraju proizvodnju proverenih platformi,posebno na bazi familije Su 27.Te 5 ili 6 generacije su i previse isforsirane i nije cudo sto su svuda u svetu u nekom leru a to traje vec vise od tri decenije od prvih pojavljivanja.Mislim da se polako dostize tehnoloski vrhunac kod letelica sa ljudskom posadom i ponovo treba da se desi neki „bum“ poput onog prilikom prelaska sa klipne na mlaznu tehniku

Mi

Aj ne pricaj bajke , ameri jos ni 5_u generaciju nisu uspeli da zavrse i ovladaju njome , a ti mi spominjes 6_ u . Valjda pratis i citas da imaju toliko problema da im 5_a generacija , malo , malo pa padne , malte ne , svaka 3 meseca po jedan .

TT

95% LA SAD su i dalje avioni 4. generacije, ta mantra oko 5. 6. generacije je vise marketing ..

Du

Avion to ne bicikl ili automobil uostalom gdje ste zapeli sa tom trkom. Hladni rat već davno se završio. Ameri su se po raspadu Sovjetskog saveza kratko sladili pobjedom, svojom arogancijom stvorili su sebi više nevolja i neprijatelja nego za vrijeme hladnog rata.

Am

@Miroslav ajde da se opkladimo u sledeći scenarijo:

– Evropa i svet nastavljaju da luduju oko kovida i ekonomija nastavlja da im propada
– Ameircka toliko naraste da mirne duše mogu (moraju) da troše na nepotrebne stvari
– Tramp pobedjuje glatko
– Odu na Mesec ili Mars
– Razviju nestvarnu tehnologiju
– i naprave avion 6. generacije u narednih 5 godina (ili nešto što pojma nemamo šta je i na strategijskom i na taktičkom nivou)

Kenedi, 1962 – idemo na Mesec
Sletanje na Mesec 1969
F-15 poleteo 1972

Iv

Goran
Razvijaju 6stu generaciju koja nece biti u upotrebu sigurno za jos 15-20 godina. Si cup mozda za f15ex? I Oni dalje razvijaju avione 4te generaciju. To je Nas veliki problem. Ace sto mi imamo I sto mi mozemo me valja a save tudje je sjajno. Oni su poceli 6stu generaciju zbog f35 I njegove nesposobnosti u vidu kakav he Taj avion u stvari trebao sa bude I kako je lockheed obecao da ce da bude. Linija za proizvodnja f-22 je obama prekinuo I me postoji. Oni nemaju sta drugo da rade nego da pocnu sa 6stu generaciju. Ima Nov f18, f21 I sad f15ex. Cak is dosta traze razvoj a10 koji se odavno ne proizvodi a svih znaju da potreban I odlican.

Vl

max,
Amater,
Lepe bajke, i Andersen bi vam pozavideo.
Vidi se da su vam omiljena lektira reklamni pamfleti i flajeri…
Samo, taj Viper još nije ugledao svetlost dana?

Am

@Vlad, a ne, ja samo ekonomiju gledam

USA indeksi obaraju rekorde, svako ko se proletos opkladio na bilo šta američko, taj je zaradio. I ja medju njima

Evropski se nisu oporavili

Ako ovo nije činjenica nego bajka, a Vi mi kažite šta je istina

Ni

Rusi kazu da je MiG-35 svega 10% jeftiniji pri eksploataciji od Su-30, koliko je bilo kome isplativo da kupi neproveren i nesokazan avion kad za malu razliku moze uzeti mnogo mocniji i napredniji Suhoj

Odgovori
Tu

Nikola
U principu se slažem sa vašim komentarom.
Vidim dve opcije za naš budući izbor aviona. Ili Mig 35 ili Su 57. Mig je opcija ako budemo baš morali. Zbog novca, politike, održavanja itd. Dakle u slučaju da imamo u državi low end situaciju. Po meni, realniji scenario je da Srbija raste i dalje sa 5+ % BDP-a u sledećem periodu. To pokazuju neke realne procene. Tada se treba opredeliti za eskadrilu- dve Su 57. Do tada će i on preboleti dečije bolesti i postati ozbiljan proizvod sa svim svojim pozitivnim karakteristikama dovedenim do punog izražaja. Sa time bi za neki niz godina rešili problem LA u VS.
Svakako do kupovine ima deset godina, dosta vremena za analizu i procenu.
Namerno ne govorim o nekom zapadnom avionu kao varijanti za kupovinu. Jer, zašto ih kupovati da kad ti baš trebaju, ovi ih mogu lako onesposobiti iz daljine. Dakle, takva nabavka bi bila potpuno kontraproduktivna.
S druge strane, oni nam nikad ni neće prodati nešto novije od pre 20 godina, zasvaki slučaj. Pa ako nas oni vide kao takve, zašto bi se i mi zanosili da nije tako?

Iv

Tucson
Razumem tvoje misljenje. Mislim da bi tu bio problem roka mig29. Da imamo Samo dva su57 I nista vise je skoro kao da nemas nista. Da se Ima 7 su30, 7 su35 i 6 su57, to je kompletan system. Znam, preskupo i realno, samo san. Ali bez drugog lovca kako ja Mislim, su57 gubi efektivnost.

Vl

Tucano,
Ivan,
Su 57 je naslednik porodice Su 27. Mig 29 / 35 je ipak predviđen za druge zadatke i shodno tome projektovan kao manji avion sa manjim doletom, težinom, nosivosti i sl.
Da li je nama potreban avion veličine Su 35 / 57 i sa doletom 4500 / 6000 km. na sreću Srbije, odlučiće ipak neko mnogo stručniji od nas.

Dj

Slazem se sa tim da su Suhiji veci sa vecim dometom i nosivoscu. Njih Rusija forsira i zbog samog doleta, njene ogromne teritorije. Da li je napredniji. Pa to je pitanje opreme koju stavite unutra. Mig 35 je napredan avion dovoljan za odbranu nase malle teritorije. 10 euro fajtera korz 15 godina kosta 4 puta skuplje nego 10 mig 35. Pri tome euro fajter nije ni u jednoj kategoriji bolji avion. ako 10 migova kosta 10% manje nego 10 suhoja to je ceo mig. Za 10 godina 10% odrzavanja su ceo mig. O preobuci pilota da ne govorimo.

al

Kod tog jadnog Fulcruma uvek nesto ako…

Ako bude imao AESA radar, motore sa vektorisanim potiskom, povecan resurs – to bi mogao biti odlican izbor za mnoga RV pa tako i nase. Jos kad bi mu se „uglavio“ i bar jedan dupli nosac pod krila – eto srece neizmerne…

Problem je sto je to vec preveliki broj godina „Ako“ a vreme neumitno prolazi a gotovog proizvoda nema – samo gomila obecanja iz MIG-a i gomila nagadjanja i „muzickih zelja“ trzista.

A ako (opet ono Ako) se zbog tih pomenutih motora priblizi ceni sata leta rodjaku iz Flanker familije – onda u dobroj meri postaje bespredmetno njegovo bitisanje kao takvog…

Iskreno bih voleo, cenim kao i vecina zaljubljenika u avijaciju, da MIG povrati staru slavu u vidu jednog potentnog jednomotornog visenamenskog borca. Vreme ce pokazati…

Odgovori
fl

To je jedini ruski avion sa AESA radarom. Tehnoloski u rangu sa Rafalom I Gripenom.

al

@fl

Kad bi imao sve ono pod „Ako“ pa i da suceljavamo stavove… Ovako, sve se svodi na „imace“ pa sad sta – vreme ce pokazati… Za sada znamo da ima gomilu oznaka: 35, 35D, 35S… A od neke konstante po pitanju karakteristika i opremljenosti za sada ni traga…

Mi

Mikojan i Suhoji su postali jedna firma tako da mozemo da ocekujemo svasta a avion nije potreban ni jednoj drzavi sad i odmah tako da ima vremena i lepo ste rekli da ce vreme pokazati. Po mom skromnom misljenju ima perspektivu.

Iv

Ja sam video uzivo i gripen i mig 29m. Samo pricate nebuloze, gripen je losi odnmig 35 potpisujem. Ako je neki avion promasaj to je gripen, jednomotorna kanta sklepna od hiljadu delova iz razlicitih zemalja. Koliko je Egipat kupio migova 29m 48??Koliko Indija ima migova 29k,peru UPG.Mig 35 je prava masina za nas ili su 30.Mikojan nece propasti jer prave avione dok drugih firmi nije ni bilo na mapi.Evo nasi migovi sta su sve prosli i dalje lete, sigurno je lose napravljen pa traju vec i lete 30+ godina

WE

I koji je domet njegovog radara za metu RCS 0,01m^2 ? Verovatno manji od 30km. 😅😅😅 🤣🤣🤣

Odgovori
Mi

Sigurno je kostruisan za obracun jedan na jedan, kao u osnovnoj skoli. Tako da podrzavam vas komtenar, lepo je videti nekog ko se smeje do suza svojim, ne znam ni kako da nazovem? Mozda salama?

bl

MIG 35 na kraju će bit jeftina varijanta zemljama koje kupuju avione od Rusije, a kojima je suhoj 35 ili suhoj 30 preskup, avion je promasaj kao i putnicki Suhoj

Odgovori
De

Osim sto MiG-35 nije puno jeftiniji nego Su-30! Zato cak sirmoasne drzave kupuju Su-30 a ne modernizirane MiG-29

Da

Mislim da je 35ica promasen projekat, ipak su trebali da razviju nov jednomotorac ekonomija e jeftin za odrzavanje koji bi bio konkurent F16 i Gripenu.
I da se Mig specijalizuje da proizvodi lake jednomotorce e Sukhoi bi motorce tako da ne budu konkurenti jednim drugom.

Odgovori
А

Једномоторни авион Руско ваздухопловство не би никад узело.

Ci

MIG je pre 30 godina radio na avionu koji je trebalo da bude izveden iz 29-ke, ali sa jednim motorom ! razvoj je stigao samo do modela za ispitivanje u vazdušnom tunelu i tu se stalo verovatno zbog sloma SSSR-a i ekonomskog haosa koji je onda usledio !

Al

david

malo je poznato da je prvi avion ramenskoe l – ili 29-ka bio jednomotorni, ali je notor KB Klimov takav kakav je pa su stavili 2 ramenskoe m,

WE

Šta se dešava sa radarom FGA-50, hoće li ga biti ili ne biti ?

Odgovori
Te

A real pilot talking about BVR combat.
https://youtu.be/OFiHjkPWhYA
Minute 19 and on.
Conclusion. It is classified.
One only can grossly speculate about range and capabilities.

Mi

Ma MIG29 je dobar jedino za akrogrupe i parade. Ako ni zbog čega drugog onda zbog mogućnosti propinjanja i dima koji izbacuju oni njegovi RD33. Možeš da ga uočiš na 100km.

Odgovori
Bo

Kakve veze za borbenu upotrebu ima, da li dimi ili ne dimi. Mislis da onaj na koga je upucena raketa sa avionakomentarise, kako ovi motori dime. Ajde molim te.

Mi

Bas nikakve. To sto mu motori dime je dobro za neki airshow, da moze lepo da se isprati. Ranije je to bio veliki nedostatak u borbenim misijama i tada se uvek napominjalo kako je MIG29 sjajan u dogfight borbama. U poslednje dve decenije ni ta prednost ne znaci ama bas nista jer se uglavnom ratuje sa raketama dugog dometa tipa ispucaj i zaboravi. Tako da na kraju…. opet ostade ona moja konstatacija za sta je dobar. Veliki pozdrav

Mi

Koliko ne povezanih stvari na jednom mestu…. Maliciozni strucnjaci za sve i svasta ( dim, maglu, parade, radarske odraze i za kraj ispali i zaboravi rakete dugog dometa ) Da nije tuzno mozda bi bilo i smesno, ali ajde malo o temi. Gde se to ratuje takvim raketama, koliko su one proverene u realnoj situaciji? Ta uocavanja, ispali i zaboravi model mozete slobodno da zaboravite u realnim situacijama i za kraj MIG 35 je tema a ne MIG29. P.S. Mikojan i Suhoji su postali jedno tako da mozemo da ocekujemo i pobljsanja na ovom avionu.

Al

@Milan Kosanović

Realnost je da će F-16 sa AIM-120 možda pogoditi MiG-29 na maksimalno 40km.

Mi

Aleksa, nemojte bas toliko da potcenjujete AIM120. Vidimo svi da ste dobar poznavalac teme o kojoj diskutujemo, mnogo bolji nego ja ali ipak… nije to uopste losa raketa. Ja bih ocenio kao realnu mogućnost otprilike do 60km. Mada u sustini kad pogledamo i 40km znaci da manevarske sposobnosti MIGa i nisu toliko presudne. A za mog imenjaka… zamislite kada bi smo imali neku platformu da moze da nosi raketu meteor. Na kraju tome svi teže, to je ideal. I da me ne shvatite pogrešno, nemam nikakvu nameru da hejtujem bilo sta. Nasi avioni su apsolutno dovoljni za posao koji obavljaju, air policing.

Mi

To je ideal za osvajace koji lete nad tudjom teritorijom i imaju ogromnu podrsku satelita, radarskih sistema iz vazduha i zemlje i superiornost u vazduhu. Sam aparat ne znaci nista bez podrske radara sa zemlje, radarskih sistema iz vazduha, satelita… Avioni ne sluze tome da bi leteli u nepoznato i kao napredniji rusili sve pred sobom iz razloga sto su to jako slozeni i skupi sistemi koji su umrezeni a sami po sebi nisu bas korisni tj velika je opasnost po njih same ako su bez podrske. Cemu sluzi bilo koji avion sa meteorom koga ce zemaljski radari uociti i u sprezi podeliti informacije pvo sistemima i lovackoj avijaciji? Sto se tice raketa ko kaze da one ne mogu da se implementiraju na Mig ili bilo koju drugu platformu ? Ja verujem da mogu a onda dolazimo do toga da je to pitanje logistike ( kome se vise veruje oko isuporuke u slucaju sukoba i novca ). I da li je Mig najbolji, nije i daleko je od toga a da li je perspektivan, jeste iz razloga sto su se ujedinili Mikojan i Suhoji i sto ce deliti znanja i tehnologije a nivo opremljenosti ce zavisiti od kupca i toga koliko je isti spreman da plati.

Al

@Milan Kosanović

AIM-120 posle 40 km izgubi previše energije da bi mogla da isprati MiG-29 u manevru izbegavanja rakete koliko sam bar ja shvatio. U osnovi, preko 40km AIM-120 može da pogodi i obori samo letelice koje ne mogu ili ne znaju da su mete. U svim drugim scenarijima, šanse AIM-120 su minimalne. S druge strane, unutar tih 40km AIM-120 je više nego sposobna da obori MiG-29 i tu sad najveći značaj igra položaj F-16 (ili neke druge platforme). Ako F-16 ima dobru poziciju u odnosu na MiG-29, on bi trebao da odnese pobedu, ali ako MiG-29 ima bolju poziciju u odnosu na F-16, MiG-29 bi trebao da odnese pobedu. E sad, tu najvažniju ulogu igraju sistemi VOJIN i AWACS koji trebaju da omoguće pilotu bolju preglednost vazdušnog prostora koja pilotu omogućava da dovede svoj avion u taj dominantniji položaj.

Mi

Aleksa, za drugi deo vaseg odgovora se apsolutno slazem. Za prvi deo izgleda da moram jos malo u skolu. Nisam razmisljao dovoljno o gubitku brzine odredjene rakete nakon izvesnog vremena i udaljenosti. Jos jednom, hvala na detaljnom objasnjenju.

Sr

Zavisi koja verzija AIM-120, da li C, C-5, C-7 ili D, ogromna je razlika. Dodatno zavisi koliko raketa ima platforma, da li 6 kao F-16C, 10 kao F/A-18C ili 12/15 kao F-15 i koje verzije?

Ako imate aim-120D, vi mozete lansirati mnogo daleko, pa jos imati luksuz da „bacite“ prvih 3 rakete, ali vas protivnik mora u kakav-takav manevar…..Ako je losiji pilot ili avion nije adekvatno opremljen/tehnicki ispravan, mozete ga oboriti i na preko 40km, ali ne mnogo preko i to samo sa najnovijim verzijama 120ke.

Opet i tu je razlika, maks domet, kako se raketa ponasa u propulziji, kako posle, koji su maks. manevri itd. MICA npr. nema veliki maks. domet, ali je unutar tih „srednjih“ ubedljivo najbrza, pa je na 30km mozda i opasnija mnogo od aim-120!

Wo

@Aleksa Radojičić

A na koje se vi izvore tacno pozivate? Mislim tvrdnja da je neko prevario air force, kongres i ko zna koga jos i prodao za milijarde dolara rakete ciji je domet duplo manji od deklarisanog zahteva detaljnije objasnjenje…

Al

@Wolfgang

Zakoni fizike su dovoljni izvori. Ne treba biti stručnjak da se shvati da je maksimalni domet rakete maksimalni domet do koje raketa može da dogura i obori metu u malte ne laboratorijskim uslovima. U stvarnosti, AIM-120 može da obori metu na svom maksimalnom dometu samo ako meta ne radi ništa, a pilot dovete letelicu u idealan položaj koji će omogućiti raketi maksimalni mogući domet. E sad u praksi je to previše ali da bi AIM-120 konstantno obarao mete na 100+km? Što je veći put koji AIM-120 pređe od tačke lansiranja do mete, njene manevarske mogućnosti se pogoršavaju sa gubitkom energije, jer AIM-120 nema ni motor ni goriva da gura i održava konstantnu brzinu leta, a da ne govorim o gomili drugih faktora koji utiču na perfomanse rakete. Gubitak manevarskih mogućnosti omogućava meti da lakše izbegne metu odgovarajućim manevrom, a da pritom u celu priču ne dodajemo sisteme ometanja. Naravno, te ne znači da je AIM-120 teška prevara, to je odlična raketa. Ovakve pravilnosti važe za sve rakete. To što Meteor na papiru i na nekom testu može da obori metu na 100km, ne znači da je to praktično moguće u stvarnim borbenim situacijama kada imamo gomilu dodatnih faktora koji utiču i na samog pilota, a i na same perfomanse rakete. Jednostavno maksimalni domet i efektivan domet su dva kompletno različita pojma i broja, a od ta dva pojma ovaj drugi je daleko važniji.

To što u brošuri stoji neki broj, ne znači da je taj broj ostvariv u realnim situacijama, a ni da je praktično koristan. Primera za to ima mali milion.

Vl

Aleksa Radojičić
Milan Kosanović
Malo teoretisanja …
Ako neko lansira AIM-120 na F 16 i Mig 29M, koja od te dve letilice ima više šanse da preživi napad?
Odgovor se sam nameće samo što ga neki iz raznih razloga ne vide (ili to jednostavno ne žele).

Wo

@Aleksa Radojičić01

>> Zakoni fizike su dovoljni izvori.

Pa ipak morali bi ste da nam prilozite racun da vidimo da li su zakoni fizike korektno aplicirani u ovom konkretnom slucaju. Ja uzgred smatram da znam na koje se vi izvore pozivate…

Inace, ja bi zaista ohrabrio svakoga ovde ko komentarise da postavi link izvora na koji se poziva jer jedino to moze doprineti kvalitetu diskusije.

ma

@Aleksa nije bas tako jednostavno jer AMRAAM ima 2 bursta. Prvi od 7 sekundi funkcionira bas tako, postiže brzinu i diže ga na visinu kako bi došao u očekivani sektor mete, ako je nije stigao u tih 7s onda balistički pada prema meti i gubi energiju kako ste opisali. No kada stigne u očekivani sektor i radarom zahvati metu se pali drugi burst i raketa ulazi u „pitbull“ fazu finalnog napada. Tako da je netočno da ga se lakše otresti na većoj daljini u pitbull fazi. Inače 120D sa oba bursta moze proci 180km (beskorisno u borbi, samo pokazuje koliko ima drugog bursta).

ma

Da još zakompliciramo – AMRAAMu je najlakše pobjeći dok je u prvoj fazi balističke putanje prema očekivanom sektoru, pogotovo ukoliko ga je pilot koji je ispalio prestao navoditi (fire and forget). Tada ce se raketa naci u krivom sektoru i neće uspjeti napraviti zahvat aviona niti ući u pitbull fazu.

Al

@max

Drugi burst ne može nadohnaditi svu izgubljenu energiju AIM-120. Tako da meta definitivno ima daleko veće šanse da izbegne AIM-120 na većoj daljini uz primenu odgovarajućeg manevra, nego unutar tih prvih 7 sekundi.

@Wolfgang

Ovo je saglasnost i domaćih i stranih poznavalaca teme. Ako vam treba više, vi slobodno tražite. Realnost je da mogućnost AIM-120 da pređe 100+km samo to, mogućnost koja u realnosti iz mnogih razloga i faktora nema nikakvu realnu primenu.

Sr

@Aleksa Radojicic
Nije bas tako jer se radi o kvadratima brzine itd. Kompllikovana je bas jednacina i ne mogu reci da je se secam(niti iskreno da bas znam kako treba…)
No grubo(oprostite ako nesto zaboravim), Raketa dok je u propulziji, ima svoju brzinu koja je obicno oko 4maha. Znaci da vi ako vucete 9G, ona mora 50! Ne prave se rakete kratkog dometa na nacin na koji se prave eto tako. Bas namerno su manje brzine, manje mase, obicno sa TVC…

Sam profil leta, sekvenca rada raketnog motora, kontrolne povrsine, kakav ce kompromis napraviti izmedju upravljivosti i otpora, sve igra svoju ulogu, cak nekad jednostavno izadjete iz opsega seekera, a pliot je mislio da vas “ima” i presao na drugu metu/zadatak, zato 120D ima dvosmerni data-link, GPS korekcije i povezanost sa AWACS, a radarska glava ima neuporedivo vece pokrice po azimutu

To da li hoce ili nece oboriti nekog na 40km zavisi od jako puno faktora. Ovo poslednje obaranje SU-24 sa C-7 je bilo bas na oko 40km, a opet neki su i na 20 izbegli po 2 rakete i vratili se bezbedno. Sta bi bilo da su imali neku Micu ili R-77-1 da “uzvrate”?

Jedno je sigurno, a to da pilot US Navy ili USAF ima ogroman broj sati u vazd. ogroman broj vezbi iza sebe, citavu logistiku i mnogo temeljnu pripremu da upotrebi te rakete, kao sto i piloti VKS imaju naravno.

To da se stiglo dotle da na 60km samo stisnete i dugme i tamo negde padne avion je naravno budalastina i u pravu ste 100%. Mozda ako neki AN-2 gadjate…..

ma

@aleksa – Pa sve nove rakete tako funkcioniraju, hvaljeni meteor isto gasi ramjet dok ne stigne u sektor napada. I taktika obrane je pobjeći mu dok još nije u tom sektoru, jer kad te jednom zahvati i krene u finalni napad šanse preživljavanja su daleko manje. Tu je meteor u prednosti jer moze biti navodjen sa drugog izvora do finalnog napada dok amraam-a navodi avion koji je ispucao projektil (ili nitko). Ali u svakom slučaju je veća šansa za izgubiti ga prije finalnog napada jer kad te jednom zahvati ima on dovoljno bursta.

ig

@ Wolfgang

Teoretski, raketa V-V ima najveću pokretljivost sekund pre prestanka rada motora jer tada ima skoro pa najmanju masu a još uvek ima pogon. U realnosti taj maximum traje još nekoliko sekundi po prestanku rada motora. Nakon toga kako opada brzina tako skoro pa linearno opada i mogućnost manevra tj. ako raketa, primera radi, na mah 4 ima max 40G na 80% od mah4 će imati otprilike 32G. Onog trenutka kada raketa krene da manevriše zbog otpora vazduha brzina a samim tim i pokretljivost drastično opadaju.

Sad, sami G podaci su zbunjujući ponekad, štos je da se to prebaci u ugaonu brzinu zaokreta jer na to se sve i svodi, da li raketa može da skrene gore/dole-levo/desno kako bi ispratila cilj.

Što se AMRAAM-a tiče, ona ima max 40G na Mah 4 što mu dođe nekih 19.5°/sec. AIM-120 C7 motor radi u režimu 6+6 tj 6 sekundi boost i 6 sekundi sustain. Ako pojednostavljena radi uzmemo da je trenutno po lansiranju postigla mah 4 i da tih 12 sekundi zapravo održava brzinu vidite i sami da već na 15km od tačke lansiranja AMRAAM praktično leti bez pogona. Otprilike na 12km visine AMRAAM će na svakih 25 sekundi leta gubiti 25% svoje brzine, na 6km visine tih 25% brzine gubiće posle svakih 10 sec leta. Otuda i računica da na većim visinama AMRAAM može nešto da napravi do 40km (jedva i retko) dok je na manjim visinama to dosta manje.

Da se vratimo na ugaonu brzinu zaokreta koja je kod AMRAAM-a nekih 19.5°/sec. Ako AMRAAM ide na cilj sa boka tj sa 3 ili 9h i koji se kreće brzinom od 350m/s. sa 1500m međusobne razdaljine AMRAAM mora potegnuti 13°/sec da bi ga ispratila i to može kada joj je energija na i oko max. Za iste parametre cilja ali sa međusobnog rastojanja od 500m AMRAAM ,da bi ispratila cilj mora potegnuti 35°/sec što je skoro duplo više od njenog maximuma. I sve se svodi na to….pozicionirati se tako da raketa nema šanse da isprati manevar. Ponekad se ima vremena „na pretek“ i tada je pogodak skoro pa nemoguć, ponekad vremena nema, situaciona svesnost je bila mala i popije se raketa i onda kada u teoriji to ne bi bilo moguće. U suštini je do pilota. kako će ko da se pozicionira pred početak plesa.

Am

@max da, da UAZ je jedan i jedini, pa ipak milijarde ljude u svetu žive bez njega

Nikada mi neće biti jasno kako to da neki predmeti poseduju magiju.

Motor: slab
Klirens: normalan
Brzina u menjaču: malo
Reduktor: ima

Šta to ima u njemu što niko drugi ne može da dokuči da napravi već pola veka, kada je to tako fantastična dobitna kombinacija?

Wo

>> igor®

Dok je sve to manje vise tako kao sto napisaste, ipak previse je tu pretpostavki. Na kraju vi i sami relativizujete i tih 40km tvrdeci da u zavisnosti od sitaucije i 20 moze biti tesko dostizno, sto ja naravno ne mogu da opovrgnem. Meni je kao sto rekoh poznato par foruma na kojima se iznosi ovaj vas racun. Sa druge strane ja sam citao tvrdnje pilota F-15 da su oni trenirani da ispale na 70 milja i da uspeh izgledan! Ne znam da li ste uzeli u obzir da raketa dobija kineticku energiju sa platforme koja je lansira. Dakle, sta cemo sa raketom ispaljenom sa max. kinetickom energijom i pod optimalnim uglom u odnosu na horizont? Kod vaseg racuna postavlja se i pitanje zbog cega bi raketa nuzno toliko „promasila“ cilj da je ekstremno manevrisanje pre ulaska u terminalnu fazu neophodno? Situacija je moguca ali nije uvek tako. CIlj kao Mig-29 sa svojih 5-10kvm odraza moze jako lepo da se uhvati AESA radarom. Njegov RWR verovatno nece primetiti AESA radar koji ga skenira jer ovaj radi u LPI modu. Cilj ce eventualno ce otkriti raketu u terminalnoj fazi kada ga ona osvetli svojim radarom ali tada bi vec moglo biti kasno. Najnovije verzije AIM-120 imaju AESA radarsku glavu pa je tu pravovremeno otkrivanje tesko verovatno. Mid course correction moze evtl. da se upotrebi da se izbegne energetski nepovoljno manevrisanje u poslednjem trenutku. just my 2 cents. Kod tih raketa je naravno valjda jasno da ciljevi nisu samo lovacki avioni nego i sve ostale vrste ciljeva kao npr. bombarder, AWACS, tankeri itd…

ig

@Wolfgang

Rekoše li ti piloti F-15protiv kog to cilja je uspeh izgledan na 70 milja? Nije isto gađati lovac ili B-17.

Naravno da sam uzeo u obzir početnu brzinu, pa to je osnov, buster motor zapravo sa te početne i ubrzava do max, zato SAM verzije raketa V-V kada se lansiraju sa zemlje i imaju manji domet nego kada se lansiraju sa aviona. . Superkruz i pre-loft mogu dodati 30% dometa, to je tačno. Znači nije 40 nego 50km. I dalje 2.5x manje od max deklarisanog dometa, što je savršeno normalno.

„Kod vaseg racuna postavlja se i pitanje zbog cega bi raketa nuzno toliko „promasila“ cilj da je ekstremno manevrisanje pre ulaska u terminalnu fazu neophodno?“

Pa već sam to napisao, posao pilota koji je gađan je da raketu dovede u takvo stanje. Pritom, kao da zaboravljate da raketa sve vreme manevriše i prati cilj, što je manevrisanje jače gubitak energije je veći tzv. bleeding.

“ CIlj kao Mig-29 sa svojih 5-10kvm odraza moze jako lepo da se uhvati AESA radarom.“
Može da se uhvati i običnim radarom.

„Cilj ce eventualno ce otkriti raketu u terminalnoj fazi kada ga ona osvetli svojim radarom ali tada bi vec moglo biti kasno“

Radarska glava rakete kod starijih AMRAAM ima domet 18km, znači otkriće je na 18km jer glave isijavaju drugačije od avionskog radara tj mod je drugačiji. Koliko je to vremena za reakciju zavisi od aspekta raketa cilj, ako idu jedan drugom u čelo to je onda nekih 10-12 sec, tada se ide na jedan jak manevar pa šta bude. Ali samo ako se oslanjamo na RWR. Zaboravljate postojanje ostalih senzora koje ima čak i vremešni Mig-29.

„Najnovije verzije AIM-120 imaju AESA radarsku glavu pa je tu pravovremeno otkrivanje tesko verovatno.“

Ovde skroz grešite. AESA ne znači obavezno LPI, a LPI traži ozbiljnu procesorsku snagu, teško da čak i USA ima para da tako nešto gura u glave za samonavođenje. Ako pak imate proverenu informaciju biću Vam zahvalan ako je podelite. Naravno, ne znam zašto ste se uhvatili Mig-29. Voleo bih da me ubedite da će taj LPI raditi podjednako dobro i protiv RAFALA ili SU-35.

„Mid course correction moze evtl. da se upotrebi da se izbegne energetski nepovoljno manevrisanje u poslednjem trenutku.“

Mid course correction je sastavni deo navođenja i prosto je obavezan kada se gađa cilj na distanci koja premašuje domet zahvata glave za samonavođenje, prosto lansiranje u očekivani „prozor“ nosi preveliki rizik od lansiranja u prazno. I svaka korekcija za cilj ima minimalni manevar da bi se očuvala energija i svaki pilot to zna i to eksploatiše tj trudi se da ne bude tako. Vaše pretpostavke o okasneloj reakciji se baziraju na ograničenoj situacionoj svesti tj na senzorima iz 80ih. Mi smo u 2020.

Wo

@igor®

Mig-29 me u stvari uopste ne zanima per se, jednostavno je clanak posvecen njemu. Dakle moze da bude i Rafale. Ja vas racun ne mogu ni da potvrdim ni da opovrgnem, koristi previse klasifikovanih detalja. Inace, ne znam specifikacije AESA radarske glave. To je valjda takodje klasifikovano ali pretpostavljam da je LPI na raketi implementiran kroz sve standardne tehnike kao npr frekfentna agilnost, potiskivanje bocnih lobova, kompresija impulsa itd. To ne zahteva monumentalnu procesorsku snagu, taj radar ima relativno mali broj TR modula i zadatak mu je da par sekundi navodi na jedan jedini cilj. LPI je dobrim delom imanentan dizajnu AESA radara! Rakete kostaju 2 miliona dolara, novac je morao negde otici. Ovo za situacionu svest iz 80tih nisam razumeo, zaista ne znam sta hocete da kazete.

Mi

Neverovatno,

Moze biti bilo koji avion, ne zna se specifikacija AESA radarske glave (pretpostavlja se LPI kroz navedene tehnike).Bitno kako rakete kostaju 2mil $ i sigurno su pare otisle na nesto.

Sve bolje od boljeg, sto bi rekli doktorirao sam na stranom fakultetu nesto i takodje se specijalizovao za nesto.

Vrhunac cele price ne razume se koji model aviona ima RWR sisteme iz 80, kako sistemi zastite aviona u 2020 mogu se razlikovati drasticno od onih u 80′ – jer ko ce pretpostaviti da se u Rusiji, Francuskoj, Izraelu, V.Britaniji, Nemackoj, Italiji, Svedskoj, ….radilo na necemu u medjuvremenu.

Bitno je kako vladam starim gradivom i ponosno kacim svoju “diplomu“ iznad svog stola.

Igore sto uopste ulazite u raspravu sa covekom sa vise diploma iz raznih oblasti.Koga briga za sledece stavke :

– Radio Frequency (RF measured in GHz)
– Amplitude (power measured in kW)
– Direction of Arrival (DOA) – also called Angle of Arrival (AOA)
– Time of Arrival (TOA)
– Pulse Repetition Frequency (PRF measured in pulses per second)
– PRI type
– Pulse Width (PW)
– Scan type and rate
– Lobe (beam width)

Al

@Wolfgang

Po milioniti put, to što je uloženo 2 miliona dolara, a AIM-120 u stvarnosti nema domet koji stoji u reklamnom papiru ne znači da je AIM-120 beskorisna raketa, u koju je bačena ogromna količina novca za nikakve rezultate. U poređenju sa AIM-7 koji menja, AIM-120 je veliki napredak i ima svoje sa pravom zasluženo mesto u arsenalima RV širom sveta. Ali on nije svemoguć i sa pravom postoji razlog kukanja mornarice zbog faktičke zamene AIM-54 sa AIM-120 koja nudi daleko manje mogućnosti u protivbombarderskoj i protivraketnoj odbrani plovnih sastava.

Wo

@Aleksa Radojičić

Domet AIM-120C je (po milioniti put) ipak verovatno znatno veci od vasih 40 km sto proizilazi iz racuna kao npr. ovaj (ja evo bar dajem nesto za razliku od vas):

https://therestlesstechnophile.files.wordpress.com/2020/05/aim120c5-performance-assessment-rev23.pdf

Pogledajte diagrame u 5. poglavlju. Obratite paznju da raketa ne usporava proporcionalno (kao sto kolega gore tvrdi) jer je otpor vazduha proporcionalan kvadratu brzine, pa sa smanjivanjem iste opada mnogo brze.

Ja u par poslednjih postova posvecenih ovoj tematici osecam odredjenu agresiju i netrpeljivost sto zaista ne moram da citam niti trpim tako da se povlacim iz ovoga. Hvala.

Sr

@Wolfgang
Oce ljudi malo na pasivnu agresiju da odu…nije da nece :D

samo da se nadovezem, zavisi opet. Efikasnost nije bas tako „jednostavna“ i zavisi u kojim envelopima leta govorimo, koja visina, koju platformu gadja….
Da moze biti ubojit na preko 40km, pogotovo C-7 i D, ali i ne mora da znaci…..

ig

@Wolfgang

Izgleda da imamo problem sa razumevajem napisanog ili sa namernim izvrtanjem napisanog.:

„Obratite paznju da raketa ne usporava proporcionalno (kao sto kolega gore tvrdi) jer je otpor vazduha proporcionalan kvadratu brzine, pa sa smanjivanjem iste opada mnogo brze.“

Ja sam zapravo napisao ovo:

“ U realnosti taj maximum traje još nekoliko sekundi po prestanku rada motora. Nakon toga kako opada brzina tako skoro pa linearno opada i mogućnost manevra tj. ako raketa, primera radi, na mah 4 ima max 40G na 80% od mah4 će imati otprilike 32G. Onog trenutka kada raketa krene da manevriše zbog otpora vazduha brzina a samim tim i pokretljivost drastično opadaju.“

Slobodno pogledajte originalni komentar. Malko ste pobrkali babe i žabe.

Elem, na stranici 18 dokumenta koji ste postavili lepo se vidi da AIM-120 nakon 24 sekunde ima brzinu od 900m/s što je apsolutno konzistentno sa onim što sam ja pisao.

U kom delu dokumenta koji ste postavili se razrađuje gađanje cilja koji manevriše ?

Pogledajte na strani 33 koja je brzina rakete u trenutku susreta sa ciljem pa pogledajte u vašem dokumentu koliko G pri toj brzini može da potegne i recite mi da li je realno da očekujete pogodak ???

Dokument koji ste postavili samo potvrđuje ono o čemu pišem. To što Vi to ne vidite nije moj problem.

Mi

Interesantno, nema sta …….

Sad cemo jos reci “pasivna agresija“ kad polu-cinjenice izlaze na videlo.

Srbofil – je verovatno jugo-nostalgicar u prevodu, samo mi nije jasno kako Srbin moze biti Jugosloven, krajnje interesantno poput ovih nagadjanja vezanih za efikasnost rakete AIM-120 i sistemima na MiG-35 (aka 9.61).

Pa “Srbofil“ tvoj istomisljenik daje PDF, samo interesantno zvuci jel isti procitao do kraja, gde zacudjujuce pise sledece :

“A comparison of the calculated performance of the AMRAAM to the performance of in-game employment of the AMRAAM shows that the missile is not properly modelled in Digital Combat
Simulator. Similarly, other missiles exhibit performance characteristics that are not representative of their real performance. In some cases, this causes missiles to underperform; in other cases, missiles such as the AMRAAM will over-perform their real flight characteristics

Dakle vas zakljucak poredimo sa ovim iz PDF, te mozemo opusteno reci :

“Da moze biti ubojit na preko 40km, pogotovo C-7 i D, ali i ne mora da znaci“

Fantasticno !

Moze jedino ako meta nema “svesnost situacije“, t.j. sistemi u tom reci cemo zamisljenom VaP nisu :

– detektovali lansiranje sa nosece platforme (niko normalan ne leti sam bez “podrske“ u vise zona)
– detektovali raketu na njenom “sredisnjem kursu“ prema meti
– imali missile approach warning system (MAW) zasnovan na radu “Ultraviolet-based MWS“
– pilota koji nije uradio nijedan manevar tokom leta rakete u njenom sredisnjem kursu, tacnije niko u njegovom okruzenju nije detektovao radarski signal sa drugog aviona (koji nije lansirao istu) koji daje instrukcije raketi preko “data linka“.
– na avionu prisutni “vucni mamci“

Cisto spomenucemo tako Indijci ohrabreni teoretskom vezbom na Cope India 2004 vrlo slicno uputise MiG-21 samo bez okacene Izraelske elektronike (Elta-8222) i dobise po turu od PAF (koji oterase SU-30 MKI sa AIM-120-C5 dok su pokusavali navoditi MiG-21 na metu, dok JF-17 neometano napravi zahvat i MiG-21 nesvestan situacije postade plen).Pa eto teorija i praksa dve totalno razlicite stvari.

Sto ce reci “jammer“ radi na principu :

“The principle of operation of the said station is based on the DRFM technology, which provides analysis of the electronic situation, storing in digital form the signals of the enemy’s RES and the formation on their basis of simulating (false) interference (targets) moving along a plausible trajectory. “

Isto necemo zaboraviti spomenuti onima koje mrzi da citaju ili su opravdano neinformisani :

“The improved AAM-4B was the world’s first air-to-air missile with an AESA radar seeker“ – Improved version introduced in 2010 with a Ka band millimetric frequency AESA seeker and 120 km (75 mi) range “

Ali bitno da se prosipa neka mudrost sa LPI i “navedenim tehnikama“

Dok evo dacemo polu-informaciju cisto neka se nadje u ovoj razmeni misljenja :

“Vympel, a which had merged to be part of TRV, has been developing a more extensive upgrade of the missile than the R-77-1. Designated the izdeliye 180, or K-77M, this missile is a mid-life upgrade for the missile and is intended to be the main medium-range missile for the Sukhoi Su-57. This upgrade aims to provide a further improvement in range, with the design including a dual-pulse motor configuration. The izdeliye 180 will use an Active electronically scanned array seeker and conventional rear fins instead of the R-77’s lattice fins. This missile is intended to match the performance of the latest AIM-120 variants.Though it uses a similar designation as the earlier R-77M improvement program, it is not known if these two missiles are the same or are related.“

Sr

@Mig-29
Ako sam ja Jugonostalgicar, onda je Tramp komunista….

Ne nisam vadio zakljucak iz prilozene tabele, nego imam svoje znanje. U simulatorima su rakete cesto previse efektivne ako mene pitate.

Te price od JF-17 mi ne piju vodu, jer jedino sto smo videli je deo AIM-120C-5.

Ako vec volite 29ku, znajte da tehnike izbegavanja aim-120 UOPSTE se ne oslananju na opremu i taktike koje ste vi pomenuli, ali ni blizu……

Svoje zakljucke o Migu-35 sam doneo na osnovu onoga sto su Rusi rekli.

Mi

Srbofil

Sami ste promenili “nick“, zasto stvarno nisam upucen, mada morate vec znati sta znaci.

Ne volima ja samo MiG-29, vec sve avione i sisteme, to je jedina razlika.

Ako vec imate neke zakljucke kako se takticki prilazi BVR borbi prilikom upotrebe i izbegavanja AIM-120 i slicnih raketa srednjeg dometa, sto ne podelite ovde, ne vidim sta vas sprecava ?

A mozda ste vec primetili da zastupam cak drugaciji prilaz u buducnosti poput ovog

https://www.thedrive.com/the-war-zone/35726/the-army-has-unveiled-its-plan-for-swarms-of-electronic-warfare-enabled-air-launched-drones

https://www.thedrive.com/the-war-zone/3889/the-alarming-case-of-the-usafs-mysteriously-missing-unmanned-combat-air-vehicles

Sto se tice MiG-35, ne dopadaju mi se njegova neadekvatna resenja u vidu zastite aviona u 2020, tacnije RWR i MAW ako ga nadograde do 2021 sa uparenim mogucnostima tipa datalink i napredni OLS moze biti interesantna platforma, samo videcemo.

Mada inace mnogi zaboravljaju kako je trebao izgledati MiG 1.42/1.44 (1999 god.) i kasnije predlozeni LFI projekat.Kad se uzme spisak sistema sa MiG 1.44 vidi se zasto u VKS nego snazno lobirao za Sukhoi biro.Ceo koncept mnogo drugaciji, sa mnogo kvalitetnijim komponentama (legure kao MiG-31), samo ostade tehnoloski demonstrator koji ocigledno ode u Kinu i nadogradjen postade J-20.

Al

@Wolfgang

Da, ako meta nema pojma da je AIM-120 gađa, pa AIM-120 možda i obori tu metu na više od 40km. U svim drugim scenarijama, veće šanse imamo da nas ovde nekoliko dobije loto dobitak, nego da AIM-120 nešto obori na 40+ km kada meta zna da je gađana (mada naravno nije ni ne moguće da se zvezde poređaju taj jedan put). Ali to je poenta. AIM-120 na preko 40km nije dovoljno konstantan da bi opravdao gađanje prosečne mete borbenog aviona na takvim dometima. Domet gde je AIM-120 stvarno smrtonosan je od 10tak do 30tak km. Bilo kakva gađanja sa AIM-120 van te kill zone je u najvećem broju slučajeva bacanje rakete.

Vl

Zašto je u ovim komentarima stalna potreba da se nešto kudi, prosipa neka pamet…
Ispada da u Rusiji postoje neki nesposobni ljudi koji zaboga imaju neku tehnologiju ali ne znaju da procene šta im je potrebno. Po forumašima moraju obavezno da prate doktrine nekih drugih zemalja u naoružanju i vojnoj tehnici da bi se uklopili u nečija razmišljanja.
Rusija je mnogo veća zemlja od recimo Švedske koja ima Gripene. Šveđani su se vodili nekom svojom logikom prilikom konstruisanja Gripena. Sa druge strane Rusi su se vodili svojom. Rusi nemaju potrebe da razmišljaju o agilnosti svoje vojske prema recimo Šveđanima. Dok Šveđani moraju da razmišljaju o Rusima. Jedna zemlja je imperija druga nije. Tako da im se razlikuje i način odbrane.

Odgovori
ma

Nitko ne kaze da su u Rusiji nesposobni ljudi – samo su siromašni. Rusi bi rado kačili moderan radar, modernu elektroniku, koristili kvalitetnije motore i bolje materijale – ali nemaju tehnologiju za to već ono što je ostalo od SSSRa. A sa tim jedino mogu privući cijenom druge siromašne zemlje.

Bo

Max

Pa najkvalitetnije materijale imaju upravo Rusi. pa sama Amerika materijal za zmaj aviona kupuje od Rusije.

ma

Bob i to je problem Rusije kao i drugih siromašnih zemalja (po Africi npr). Prodaju svoje rude a nemaju finalni proizvod. Tehnologija je skupa

Ku

@Vladimir …vala svaka ti je na mjestu.

@max …imaju i rudu i tehnologiju i proizvod, cisto da se zna. Nego gdje se ono pravi i sklapaju npr elektronske ploce za F-35?..he he heee

Mi

@Max
Rusi nemaju tehnologiju nego samo ono što je ostalo od SSSR-a? Sve i da je tako zna se ko je bio motor pokretač SSSR-a. A druga stvar što ih se toliko boje kad su tako zaostali?

Mi

Max, o cemu ti pricas druze? Rusija je prva po integraciji materijala i legurama u svetu. Kazes da nemaju tehnologiju, da koriste tehnolgiju SSSr-a i da izvoze svoje sisteme samo za siromasne zemlje, sta odgovoriti na nesto tako maliciozno i bez argumenata? To sto oni koriste drugaciju doktrinu ne znaci da nemaju tehnologiju. Kao primer samo pogledaj njihove radarske sisteme ( nema boljih na svetu ) procitaj malo od cega su napravljene kineticke bojeve glave hipersonicnih projektila, pa to je ludilo sta rade sa matrijalima i kakve legure prave.

Ro

Max. Čitaj malo više o zaostalosti i siromaštvu Rusije pre nego sto nastaviš…pomoglo bi…

ma

BDP Rusije je na nivou jedne Španjolske. Koji točno ruski proizvod koristite u kući? Da li vozite ruski auto? Imate ruski mobitel? Ruski televizor? Ili bar peglu?
Ako mislite da Rusija ima tehnologiju u avioindustriji daleko ispred proizvodnje pegli ili televizora, pogledajte npr Suhoj Superjet – nakon sankcija zapada godinama nisu u stanju ni približno nadomjestiti zapadne komponente. Njihova tehnologija uglavnom staje nakon velebnog projekta i zmaja. Nisu u stanju proizvesti serijski SU57 koji je najvažniji politički projekat i sve se daje za njega, a kamoli da naprave nove motore ili radar za mig35 koji je ocito nezeljen. Sve se svodi na velike projekte i mašte sta ce biti i kako ce letjeti kad bude ali na kraju najvise sta se dobije je maketa u prirodnoj velicini (kao „prototip“ SU57 za prelet preko crvenog trga sa motorima iz SSSRa).

Am

@max ljudi ne razumeju jednu vrlo prostu stvar koju zna svaki čovek koji je ikada radio neki privatan posao.

Pročitajte pažljivo, nije cilj, nije, ni-je cilj da se napravi proizvod koji je nestvarno bolji od konkurentskog. Nema svrhe.

F-15 je poobarao sve što leti
već dugo je tu F-22, već 15 godina, nema koga da obara?!

Nastavljaju da prave specijalizovane sprave, kao onaj raketonosac za očigledno tamanjenje velikih dronova

Nastavljaju da prave nove taktičke opcije, od malog Perdix-a do Loyal Wingman-a

Zašto bi napravili nešto što je još jednu generaciju ispred?
F-15/16 su sasvim dovoljno dobri, F-22 je bog, ko zna šta imaju, a da mi pojma o tome nemamo

I neko kaže da ovaj Mig-ić nešto posebno?
Ili Berkut, ili Su-57?

Tu

max
Izgubili ste moju pažnju posle „Ako mislite da Rusija ima tehnologiju u avioindustriji daleko ispred proizvodnje pegli ili televizora,..“
Vrlo paušalna ocena kojoj nije mesto na ovakvom stručno tehničkom forumu. Nadam se da ovo zaista ne mislite. Jer ako je tako onda, bojim se, niste baš najbolje upoznati sa realnosti tehničko-tehnoloških procesa i razvoja.

Cr

@ max
Prvo treba da utvrdimo na koji BDP ste mislili – nominalni, paritetni ili po glavi stanovnika? Po nominalnom BDP-u Rusija je na 11-om mjestu na svijetu, a Spanija je na 13-om mjestu. Po paritetnom BDP Rusija je na 5-om mjestu na svijetu, Spanija na 17-om. Po BDP-u po glavi stanovnika Rusija je 61-va na svijetu, a Spanija na 29-om mjestu. Nije sve jednoznacno u makroekonomiji – treba sagledati siru sliku.
Treba uvijek poci od sebe i svog doma, slazem se sa Vama. Vase ratno zrakoplovstvo koristi ruske avione.
Ja u svome domu imam dosta ruskih proizvoda a npr skoro nijedan proizveden na Zapadu. Pegla i frizider su nam ruski. Kompjuter i mobilni su nam kineski – braca u Moskvi koriste Yotu (nazalost proizvodnja mu se ugasila ne zbog slabe tehnologije, vec zbog nekonkurentne cijene na trzistu). Brijem se ruskim Startom – sjajan klasicni brijac koji preporucujem svima. Televizor ne posjedujemo – ne zelimo da nas truje. Umjesto toga citamo – ruske klasike razumije se. Imamo i samovar (originalni tuljancok) i kuvalo (isto rusko). Ne posjedujem automobil i ne znam da vozim, to me nikad nije interesovalo. Idem pjeske i po potrebi koristim javni prevoz. E ves masina je talijanska, ali ne valja nista.
Sto se tice zaostalosti ruske tehnologije, samo treba pogledati sa cijim motorima Amerikanci idu u kosmos, ko ima najvise nuklearnih bojevih glava itd. Proizvesti tako sofisticirane stvari nije isto sto i proizvesti peglu ili televizor, ma koliko se Vi upinjali da to dokazete.
I nije Su-57 politicki projekat kako tvrdite, nego samo logican nastavak naoruzavanja sopstvenog ratnog vazduhoplovstva najmodernijom tehnikom. Ako Vasa konkurencija proizvodi avion pete generacije, onda cete to naravno uciniti i Vi. Iz kog razloga Vase ratno zrakoplovstvo inace zeli da kupi F-16 ili Rafal? Politickih ili da zastiti sopstveno nebo?
Sve najbolje Vam zelim

Mi

Max je maliciozan do samih granica pristojnosti i to bez ikakvih argumenata. Rusiji avioni nisu strateski cilj nego raketni sistemi u kojima su prvi u svetu. Ruski auto, televizor i ostala poredjenja su na nivou osnovne skole i sta onda mozemo da kazemo o F35 koji je je potrosio vise novca nego bilo koji drugi vojni projekat u ljudskoj istoriji i traje decenijama? Jedino oko cega mogu da se slozim je da je Rusija generalno siromasna drzava ali sa 140 miliona stanvinka i skromnim budzetom biti prvi u raketnoj tehnologiji graditi podmornice, satelite itd govori o tome koliko oni znanja poseduju i koliko su ispred najbogatijih drzava u pojedinim segmentima. Max bdp po glavi stanovina vase drzave je veci nego sto je ruski a znanje je na nivou Madagaskara a kao dokaz je to da sami nemate znanja i tehnologiju da proizvedete puscani metak.

Bo

Max

Kazes, sta proizvodi Rusija. Pogledaj koliko hrane izvozi Rusija. Po svim parametrima je medju 5 zemalja sveta. Raketne motore Amerika uvozi iz Rusije. Rusi imaju 10 ledolomaca, i svi su na nuklearni pogon, dok Amerika nema ni jedan. A kazi mi koliko ti imas proizvoda iz Amerike, a koliko iz Kine. Pa cak i ono sto imas iz Nemacke, bar jedan sraf ili cip, ili dioda, proizvedeno je u Kini. Pa sta onda.

Mi

MAX
Cijeli fudbal si promašio. To se zove pristrasnost i indokriniranost. Eto vi imate bdp pi glavi stanovnika veći od Rusa i? A Španija, jel možda se na njihovim raketama leti u svemir? Nemoj molim te da ti se ljudi smiju. Čuj pegla!

ma

Zašto nekoga tko Vam servira činjenice proglasavate malicioznim? Jedino je Crnogorac ustvrdio da koristi ruske proizvode (prava upornost). Činjenica je da cijela ta ogromna Rusija živi od izvoza sirovina. Sve ostalo (pa cak i oružje) u svjetskim razmjerima nije relevantno. A primjeri da su jako napredni i da ameri koriste njihove raketne motore je na razini mita – te motore su ameri rado kupovali samo dok su bili nerealno jeftini nakon raspada SSSRa, a zapad gleda samo pare. Sada im je Musk održao lekciju kako izgleda tehnologija u 21.stoljecu dok rusi koriste tehnologiju iz 50tih godina prošlog stoljeća punu mehanike (pogledajte samo slike kontrolnih ploča). Ovo je označilo početak kraja ruskog svemirskog programa jer para za ovakav razvoj oni nemaju, a ne mogu biti vise ekonomsko konkurentni sa 70g starom tehnologijom. Slično se događaja i u avioindustriji – sve neke nove redezignacije starih aviona iz SSSRa (su27,mig29), obećanja modernizacije. Ono sto je trebalo pokazati novi razvoj i mogucnosti – SU57 je realno i dalje maketa u prirodnoj veličini, kašnjenje za petom generacijom (F22) ulazi u treću deceniju bez šanse da se približi tim karakteristikama (govorim o serijskoj proizvodnji a ne o obećanjima i mitovima sputnika).

Am

Ok, hajde da vidimo šta Rusija izvozi:

– 52% nafta i slično
– 13% ostalo
– 4% čelik
– 4% minerali, i djindjuve
– 2% mašine

Da vidimo šta izvozi USA:

– 13% mašine
– 12% petrohemija
– 11% elektronika
– 8% AVIONI
– 8% vozila

Čija privreda deluje zdravije?

Mi

Max, ti ni jednu cinjenicu nisi naveo vec svoje usko ogranicene stavove, sto je dijametralno od pojma cinjenica. Mobilne radare koji mogu da prate 300 do 400 ciljeva nema niko na svetu, svi kasne za hipersonicnim raketama u odnosu na njih. Armata je jedini tenk 4 generacije na planeti kao i cela Armatina platformom i nema potrebe da nabrajam dalje… Tako da prvo svojom pamecu proizvedite puscani metak a onda se hvalite po portalima vasom sposobnoscu i kvalitetom a do tada ste tehnoloski Kongo Evrope, a malo je glupo da neko ko je na tom nivou maliciozno navodi nedostatke nkog ko je superioran, zar ne?. Amater ko je to napisao da Rusija ima bolju, jacu i zdraviju ekonomiju od Amerike? I ko to jos poredi? Ali da imaju znanje i tehnologiju imaju a pri tom ne zaboravi da su pod sankcijama i da ni ne mogu da razvijaju svoju ekonomiju kao bi zeleli. A i jedan i drugi mozete da pogledate sta je sve predstavljeno na vojnom sajmu naoruzanja i vojne opreme Armija 2020 i da se sami uverite u tehnologiju kojom Rusija raspolaze.

Mi

@Amater
A ko ovde poredi privrede SAD i Rusije, zar ne ide riječ o borbenim avionima?

Mi

MAX
„Sada im je Musk održao lekciju kako izgleda tehnologija u 21.stoljecu dok rusi koriste tehnologiju iz 50tih“
A na čemu se leti na MIR?
„Sve ostalo (pa cak i oružje) u svjetskim razmjerima nije relevantno“
Da li je poznata informacija ko je drugi izvoznik oružja u svijetu uprkos raznim sankcijama?
E baš zbog ovoga vam kažu da ste maliciozni jer ako niste onda ste neinformisani a ako ste neinformisani onda samo čitajte i ne komentirajte jer ispadate smiješni.

Wo

>> Sada im je Musk održao lekciju kako izgleda tehnologija u 21.stoljecu

U stvari Musk im je sahranio komercijalni business sa lansiranjima ali ovde imate te neke likove koji su pre 10 godina negde procitali kako USA uvozi „sovjetske motore“ i to im je jos od tada ostalo u memoriji kao neoboriv dokaz ruske supremacije. Fakt je da je ruski space program prepun problema ali sta vredi to objasnjavati nekome ko se temom ne bavi niti zna sta se sve tamo desavalo zadnjih 10 godina.

mi

Potcenjivati jednu Rusiju koja vec vekovima postoji kao ubedljivo najveca drzava na svetu je po meni mnogo glupo.Ispade da nemaju nikakvu tehnologiju i pamet.Pa ako je tako,kako to da ih jos niko nije pregazio i uzeo im ta velika prirodna bogatsva koje poseduju i od cijeg izvoza kako ovde citam,zive.Videli smo kako se to zavrsavalo u proslosti…

Cr

@ max
Da su vase tvrdnje stvarno cinjenice niko ih ne bi smatrao malicioznim, naprotiv. Ovako, to prelazi u nesto drugo.
Naravno da koristim ruske proizvode i to nije nikakva uporna tvrdnja ili tome slicno. Vec sam vise puta ponovio da imam rodbinu i prijatelje u Rusiju i da ih redovno posjecujem (ove godine nazalost nijesam jos uspio) kao i oni nas. Oni tamo veoma dobro zive i donose mi na poklon njihove proizvode a i ja ih vrlo cesto kupujem kad odem tamo. To mozete i Vi od svoje kuce – online kupovina je u Rusiji sasvim normalna stvar.
Sputnjik nit gledam nit citam – ista propaganda taman ka CNN, DW ili Voice Of America. Ja volim Rusiji ali sam i kritican prema njoj- sve sto ne valja glasno kazem.
Su-57 je postovani gospodine sve samo ne maketa u prirodnoj velicini. Napravljeno je desetak prototipova i jedanserijski model (neki su letjeli, bilo je i padova) a potpisan je i ugovor o nabavci 78 ovih aviona za VVS Rusije. Problemi koji su poznati su novi motor i AESA radar. Podsjetio bih da Rusija vec odavno koristi AESA radare za svoju PVO tako da je to kao i motor samo pitanje vremena kad ce bit zavrseni.
Rusija je imala tesku nesrecu da nekoliko puta dize zemlju iz pepela u prethodnih 200 godina. Podnijela je milionske zrtve, kakve niko nije u istoriji. Sve to je pratilo unistenje fabrika, infrastrukture, raseljavanje stanovnistva… Jedan Sikorski je emigrirao u Ameriku poslije oktobarske revolucije a kako bi se uz njega razvijalo njihovo vazduhoplovstvo mozemo samo da pretpostavimo. Popov je udario temelje stealth tehnologije ali nije bio prepoznat u SSSR-u pa je to iskoristila Amerika. A koliko je samo bilo slicnih njima nakon sloma SSSR-a i koliko ih je emigriralo na Zapad? I nakon svega toga Rusija opet ne prestaje da radi i proizvodi.
Podsjetio bih Vas na jednu malu ali nikako nebitnu cinjenicu koju ja stalno odje ponavljam. Zapad vec stoljecima gura isti narativ prema Rusiji. Tvrdi isto sto i Vi – da su Rusi zaostali, da nemaju tehnologiju, da im je tehnika raspad… Najbolji primjer za to je cuveni ded – T-34. Njemci su se sprdali i govorili da se pokrece macom, Amerikanci su govorili da je to zapravo kovceg na gusjenicama itd. A on udje u razbuca sve te Pantere, Tigrove i ostale egzoticne i divlje macke i udje u Berlin.
A evo i jednog specijaliteta za Vas. Military Today koji je izrazito anti-ruski nastrojen objavio je ovaj clanak
http://www.military-today.com/aircraft/yak_141.htm
Molio bih Vas da obratite paznju na pretposljednji pasus vezan za LM i razvoj F-35.
Malo vise objektivnosti svima bi nam dobro doslo postovani gospodine
Svako Vam dobro zelim

Tu

Amater
Da niste vi i max, nekim slučajem, ista osoba? Imate skoro isti način formiranja rečenica, sintakse, pozivanja na činjenice, netrpeljivost prema Rusiji i sl. Jer ako ste troll, molim vas napustite ovaj forum jer ovde ima ozbiljnih ljudi koji hoće nešto da saznaju-doprinesu temi. Ne samo da navijaju sa unapred određenom agendom, kao što neki rade. Na taj način ćete postići da T6 napuste svi stručni i autentični posetioci, a to vam nije cilj nadam se?

Ma

max
„…dok rusi koriste tehnologiju iz 50tih godina…“ (Rusi se piše velikim početnim slovom.
http://pravopis.hr/kategorija/veliko-i-malo-pocetno-slovo/66/)

Hajde objasi nam na čemu se bazira tehnologija iz ’50-ih godina. Vjerovatno imaš diplomu MIT-a?
Zašto se brineš za Rusiju, a Hrvatska nakog 30 godina samostalnosti i toliko podijeljenih činova, diploma, stanova, plaća, … nije u stanju da proizvede metak 9×19 mm?

mi

@Marko Da a jos im je i jedini borbeni avion koji imaju upravo ruski MiG21 koga su Rusi povukli iz naoruzanja pre 30 godina…

Am

Ne, ja, Amater sam tamo neki Aleksandar, a ko je max – ne bih znao

Nego, @Milers, (sferni) avioni ne postoje u vakuumu. Isto važi i za sve ostale proizvode. Sportski automobili se radjaju u Modeni, software se radja u Silikonskoj dolini, optika je rasla u Istočnoj Nemačkoj, dok je nije obrisao SSSR…

Dva su pitanja, kada pričamo o vojnoj opremi:

– da li je ona nekome potrebna
– da li taj neko teorijski ume/ može da se proivede

Abrams – radi sasvim lepo već skoro pola veka. Nadogradjuju ga, unapredjuju…

Da li bi umeli da naprave novi tenk? Ne sumnjam.

Pitanje je koliko tenk ima smisla na modernom bojištu.

U gradu je ranjiv. Na otvorenom ga vrebaju dronovi.
Koja je svrha vozati top unaokolo, ispaljivati granate kada postoje sistemi koji gadjaju preciznije, imaju više svrhe, lakše se uklapaju sa drugim jedinicama…

Ako pričamo o avionima, svi smo svesni da je po raspadu SSSR-a napravljen vakuum. Mislim, krov pao na Buran i ispolomio ga, aman…

I onda kada se izgubi kontinuitet… Teško se vraća nazad.

Vl

max,
Nalupali ste se za sav novac…
Kao inženjer mašinstva, do sada sam već mnogo puta video rusku tehniku i tehnologiju koja tuče zapadnu i to u mnogo polja. Pa da počnemo…
Pošto radim u EPS-u, upoznat sam sa nabavkama vozila za potrebe ove firme. Jednostavno, bolji džip od Uaz-a na kopovima se nije vozio, a bili su tu i Lend Roveri, Tojote i sada Isuzu (a ovaj je zadnji je stvarno dobar i biće pravi naslednik Uaz-a (nije više moguć njegov uvoz zato što mu motor ne ispunjava euro 5 norme)). Nive se još uvek kupuju, ali one nikada i nisu mogle da se mere sa Uaz-om.
Kamaz sa gumama samicama je npr. br.1 u prohodnosti. Jednostavno, ni jedan zapadni parnjak nije mu ni prići a ima tu, u našem voznom parku, i gomila Iveka, Man-ova i sl. Da li ste možda imali priliku videti prolaz tog vozila po teško prohodnom terenu? Da li ste videli jarak koji ostane nakon prolaska ovog vozila? Ja jesam, mnogo puta. Bukvalno, osoba srednje visine uđe u rupu i ne vidi se.
I stigosmo i do velikih rudarskih mašina. Što se tiče bagera dreglajna, probali su Nemci da zamene Ruski EŠ, ali im je pokušaj neslavno završio tj. isečen je u staro gvožđe. Postoje EŠ-evi koji su kupljeni pre više od 50 godina i još uvek rade zato što nemaju pravu zamenu.
Ruski ležajevi su svojevrsni reper za kvalitet cementacije. Kvalitet legura čelika takođe.
I za kraj, koliko godina rade ruske turbine na Đerdapu i to bez kapitalnog servisa? Rumuni ih nemaju (mislim da su kod njih Nemačke) a rađeni su kapitalni generalni remonti već dva puta.
Dakle, nemojte komentarisati nešto u šta se ne razumete. Rusi su u mnogim tehnologijama u mašinstvu daleko ispred zapadne konkurencije.
Da ne ispadne da sam pristasan, nisu u svim oblastima Rusi baš br.1. U nekim tehnologijama su i evropske firme odlične a u nekim i američke, ali daleko od toga da su vaše tvrdnje istinite tj. da su Rusi duduci.
Šta mislite, šta omogućava Ruskim raketama brzine i po 10 puta veće od brzine zvuka?
Zašto Amerikanci u toj sferi još tapkaju u mraku? Zašto ne mogu da proizvedu valjan raketni motor već iste moraju kupovati od Rusije?
Jednostavno, još nisu došli na potrebni nivo da bi ovladali tehnologijama za dobijanje materijala za izradu takvih raketa i motora.
Amater,
Davno je prošlo vreme softvera iz Silikonske doline. Da ste nešto takvo pomenuli pre 20 godina niko vam ne bi dovodio u pitanje napisano, ali danas?
Danas je u Americi prava je retkost naći robu koja je tu i proizvedena, već je sve iz Kine. Aman, pa Amerika nije sposobna napraviti ni funkcionalnu 5g mrežu. I tu im Kinezi beže minimum 3 godine.

ma

Vlad – stao sam citati negdje kod toga da je UAZ (koji nov nije mogao proći 5000km bez kvara) najbolji terenac – za sta? Za ostati pokvaren u divljini? Zato jest i Toyota propala sa landcruiserom jer svi kupuju UAZ. Isto tako su Rusi vrhunskim ležajevima uništili SKF, FAG i KOYO – ako se itko vise sjeća tih propalih firmi. A rakete o kojima pricate ipak najbrže lete kad ih lansira Sputnik.
Daleko od toga da Rusi ne mogu napraviti proizvod, ali to gotovo nikad nije na ekonomskoj osnovi vec je rijec o unikatima koji se po političkoj direktivi i uz velika odricanja rade za vojsku ili svemirski program. Daleko je to od gospodarstva koji svijetu prodaje ista osim sirovine i nešto malo oružja (a oružje nikome dobrog nije donijelo)
Osobno mislim da su rusima dva najuspjelija proizvoda bili Lada Niva i MI8. Ali davni su to dani SSSRa.

Yo

Izgleda da MiG 35 uskoro stiže u Siriju, tačnije u bazu Hmeim na – prezentaciju…
Navodno su ga američki experti u American Military Watch Magazine toliko nahvalili da preporučuju Indiji da pazari samo njega – ne samo da je, po njima, superiorniji od USA ponude u vidu F-21, već izraelski i turski F-16 nemaju šanse protiv njega u sirijskoj avijaciji, čak ga smatraju superiornim i u odnosu prema F-15…
Izgleda da se Mig 35 pomerio sa mrtve tačke, da je, navodno, 80% ekonomičniji od Mig-a 29, pa je u startu interesantan svima koji već koriste 29-e.
Pokazaće vreme…

Odgovori
Mi

Ovo je jedan stvarno vrhunski komercijalni potez, namenjen zemljama kojima je potreban za razne proslave, parade , godišnjice i eventualno patroliranje vazdušnim prostorom i istrebljenje nekih golirukih talibana i sličnih terorista.
Svako ozbiljno ratovanje u budućnosti, zahteva lovce V ili Vl generacije, jer svaka država će biti uključena u neki vojni savez sa debelom zaleđinom, koja će demonstrirati svoje najmodernije naoružanje.

Odgovori
Ba

Moguće da bi MIG-35 bio dobar protiv golorukih talibana. Samo, za razliku od njega nedokazanog, pred talibanima su dokazano kapitulirali F-15/16/18/22/35.

TT

Bane avioni nisu tu da se bore protiv gerile ..

Ba

TT
O da, jesu. Baš ove talibane su gađali i F-16 I F-15E, a stanje potpune egzaltacije je nastupilo kada je F35 na njih bacio čitavu jednu bombu.

St

Svaka manja zemlja, koja nemoze da ima pukove, joj je bolje da razmislja, da uzme ono u cemu su rusi ne prekosnoveni a to je PVO. Sisteme koji su sposobni da gledaju na 300 km u detalj, unistavaju na 200 km, sistemi koji unistavaju na zadnjih pedeset metara itd., đaba i sedma generacija, jel i ta generacija treba da istovari tovor. Avion je nebitan, bitno je ono sta ispaljuje i na koliko. Sposobnost treba da se gleda, da ti ne priđe na 100 km od tvoje granice u ratu. Kojekakvi tepih bombe i jurisnici da budu samo jos necija fantazija.

AL

Na maksu sa poslednjim prototipom je sve izgledalo mnogo bolje i perspektivnije, medjutim nista.

Sta „valja“/je unapredjeno:
Kvalitet izrade, sudeci po slikama, jeste nesto bolji od 29M/K prototipa kojeg su nama prikazali. Nije prisutan predimenzioniran stajni trap. Promenjena je napadna ivica krila. Tu je konacno i nisanski kontejner ruske proizvodje sa svojom zasebnom montazom(bio je u planu prvobitno francuski)

Sta ne valja:
Primerak(tamne boje) prikazan na maksu je imao promenjenu geometriju repne sekcije, normalne flapse, AESA radar(koji navodno radi). Ako bi imao jedan sirokougaoni displej, resilo bi se problem vidljivosti srednjeg/donjeg displeja u kabini i PFD bi konacno mogao biti u „sredini“. Tu je bio i uvecan HUD, vertikalnci su bili bolje odradjeni i zajedno sa gore pomenutim izmenama, aerodinamicki nedostanci prouzrokovani 29K modifikacijama bi bili otklonjeni.

Medjutim….
Primerak sa slike ima ocigledne deficite u kvalitetu, vidljivi su razmaci na paneli i neravnine, manje nego na onom K/M hibridu, ali opet na potpuno novom avionu kojeg ce gledati kupci iz celog sveta je neprihvatljivo! Ispostavilo se, kako je Zivojin napisao, da ce prvi primerci(medju njima i ovaj) za VKS doci sa Zuk-M radarom, sto bi ok bilo 2009/10, ali ne 2020, dakle od AESA nista. Opet su prisutni predimenzionirani flapsi i repna sekcija sto prouzrokuje otpor, koji bi trebao da se resi dodatnim potiskom, medjutim on je otisao na resavanje dodatne mase samog aviona. Motori su blago receno zastareli, radar takodje, avion jos uvek nema CFT, a broj podvesnih tacaka i nosivost, za ne tako mali dvomotorni avion je premali. Resurs takodje je neprihvatljim.

Ono sta ostavlja utisak najveceg problema je da u samom projektu se ne vidi nikakva kohezija! Te ima, te nema AESA, te ovakva, te onakva krila, te ovaj, te onaj kokpit, ovakvi vertikalci, onakvi, a oznaku „Mig-35“ nosi skoro 10 godina citav niz potpuno razlicitih aviona kojih se vise ne zna ni broj, a neki su prepravljani i vise puta.

Pored toliko godina, ja iskreno sumnjam da je zavrsen citav envelop testiranja, jer ocigledno ovaj projekat nije dobio svoju „konacnu“ formu u pravom smislu te reci. Tu je problem i perspektive, jer bi trebalo da sledi min. 3 decenije eksploatacije, a sudbina je neizvesna vec sada, kamoli tada. Narucenih 6 primeraka govori da jos uvek nisu izradjeni specijalisticki alati i masine i da se opet kao onda, „sklepa rucno“ verovatno sve jer cisto sumjam da je na onoliki vojni budzet i narudzbine „problem“ VKS naruciti 24-36 aviona.

Ovaj avion moze spasiti narudzbina iz Indije, gde bi kao onda, Indijci „visili“ u MIkojanu 24/7 i kontrolisali sve aspekte izrade i sami po svojoj proceni definisali konacni izgled i konf. aviona i platili serijsku proizvodnju. Ako ne to, mozda poslednja „slamka spasa“ je upravo ruska mornarica koja nasuprot svim ocekivanjima, ulaze napor da ponovo osposobit Kuznjecova. Mozda 2-3 eskadrile palubnih varijanti, koje bi mozda, nekom magijom dobile AESA radar i „unapredjene“ motore, pa da sa svim ostalim nedostacima nekako sluze u mornarici, jer bolje nemaju(SU-33 je zesce zastareo).

Ljudi koji zagovaraju ovaj avion za RViPVO pojma nemaju sta pricaju.

Odgovori

Да ли било који Руски авион има АЕСА радар?Занима ме да ли су овладали том технологијом или нису.Хвала

Pr
no

@AL-41F1

Bome se i ti nalupa……

„broj podvesnih tacaka i nosivost, za ne tako mali dvomotorni avion je premali“

= 11 podvjesnih tacaka i 6t+ nosivosti nije dovoljno?!?

„…avion jos uvek nema CFT.“

= Ma idi, molim te. Sta treba jos, putnicka kabina, „hidraulik“ za plugove, pec za pizzu???

Wo

>> Ako bi imao jedan sirokougaoni displej, resilo bi se problem vidljivosti srednjeg/donjeg displeja u kabini i PFD bi konacno mogao biti u „sredini“

A na koju sliku kokpita se ovde pozivate? Sirkougaoni displej? AKo mislite na panoramic displej kao u F-35 pa to nema ni Su-35S, ocigledno takav panel njima trenutno nije „dostupan“. PFD-a sto se tice zasto mora nuzno biti u sredini? Time se samo gubi dragocena povrsina za prikaz (3 manja displeja vs 2 veca). Dva velika multifunkcionalna pokazivaca + rezervni mali PFD-a kao kod SU-35S, to je rekao bih neki standard (od pre 20 godina doduse). Za vazduhoplov koji u drugoj polovini 2020 ulazi u seriju, standard bi naravno trebao biti panoramski touch screen display kao u F-35, F-15V, Gripen E…

AL

@aleksa
Ne jos uvek, ali SU-57 bi trebao uci u naoruzanje uskoro.

@nomen
Lupetam? Proverite te vase podatke jos jednom, pa uporedite sa Rafalom ili SuperHornetom. Mozete i sa Hornetom C od pre 20 godina…..

@wolfgang
Negde sam to video/procitao. Uostalom nije ni bitno. SU-35 ima mnogo bolji kokpit od 29M i njemu takvo resenje ne treba, kao ni Rafalu recimo ili Mirazu 2000. SuperHornet je imao/ima takav problem(palica zaklanja jedan displej) pa je sa BlockIII modernizacijom dobio upravo novi siroki MFD ala F-35 i to je reseno. No to je jos i najmanja stvar kakve sve muke ima ovaj projekat. To treba zaboraviti

Wo

>> No to je jos i najmanja stvar kakve sve muke ima ovaj projekat. To treba zaboraviti

Zasigurno imaju i vecih problema, recimo kako zaravnati bleh i ofarbati avion da se ne vide nitne i fuge… Uzgred:

19in by 8in wide-area touchscreen made by AEL Sistemas, an Elbit Systems subsidiary based in Brazil.

https://thaimilitaryandasianregion.files.wordpress.com/2016/02/rvc_32831.jpg

Ovako izgleda kokpit kada kupite savremen avion da vas sluzi narednih 50 godina.

Mi

Zaboravih da dodam,

Ja MiG-35 vidim kao i Mi-35P. Modernizovana varijanta postojeceg aviona ( Mi-24 i MiG-29K/M/M2) Serijska proizvodnja pocinje sa prvom inostranom narudzbinom. Ovo VKS ce da bude šarenilo od testiranja nove opreme na na terenu, pod razlicitim uslovima, pa cak i u ratu kao sto ih sad salju u Siriju recimo.
Da Gripen nosi vise naoruzanja i opreme od MiG-35, to stoji. Ipek ne znaci da si slabiji ako tvoj avion moze da ponese „samo“ osam R-77 :-)

Mi

Odavno ima potencijal, ali ga prodavac nikako nije spremio za ozbiljnu prodaju. Šteta.
Tesko je poverovati da Gripen E/F moze da ponese 3 masivne vazdih-vazduh rakete Meteor srednjeg-dugackog dometa samo ispod trupa, a MiG-29/35 nijednu.
https://2.bp.blogspot.com/-CLUMzyiZ0gc/WP9VKSzy-eI/AAAAAAAAAVI/yR9szma0sdo0zlfvEedF4LokPwKAQHC7wCPcB/s1600/Mi35_pylons.bmp

Pr

@Aleksa
Ima, razvili su za Beriev A-100 ; ) , pored onoga za Su-57.
https://www.airforce-technology.com/projects/beriev-%D0%B0-100-airborne-early-warning-control-aewc-aircraft/

Dobra stvar u celoj priči je što nam još uvek nije dogorelo sa zamenom inventara lovačke avijacije, te ćemo moći mirnije da pratimo razvoj situacije ne samo u vezi sa MiG-35 (kao potencijalnim kandidatom) koji još uvek ima dosta dečijih bolesti , već i sa političko-ekonomskom situacijom koja predstoji na globalu.
Kroz narednih 5-6 godina može još sve triput da se okrene, tako da ne bih odmah da zakucavamo eksere u kovčeg sa 35-icom. Voleo bih da preživi, makar ga naši više neuzeli ni u razmatranje.

Što se komentara vezanih za integraciju jednog širokog MFD u avion tiče, onako intuitivno mi pada na um jedan razlog iz kog bi praktičnije bilo imati barem dva… ako taj jedan iz ma kog razloga zakaže, pilot može da se uhvati za stick!

Pozdrav!

Sr

@Milos77
Tu sliku sam trazio! Hvaka.
Medjutin ne vidi se onaj panel sa strane sa svetlima i prekidacima gde su sigurnosti sistemi aviona i kako/koliko je to intregrisano. Onaj 29M/K sto nam je predstavljem je bio ocigledno lose uradjen(sto implicira na zesce falinke u flight control sistemu i intregraciji bezbednostnih sistema/procedura u sam avion).

Kao sto sam rekao, kohezija nula bodova! Te ovo krilo, te ono, te ovaj kokpit, te onaj, te ovi vertikalci, te oni….gde je bre oznaka, gde su paketi, sta je tu i koliko ispitano na koji nacin? „imamo AESA radar“ ali evo za VKS ipak nema AESA radara? O integraciji sistema naoruzanja necu ni da pricam, ono je smesno u poredjenju sa zapadnim konkurentima. Taj Mig-29M/35 je sada na nivou Miraza-2000 od pre 20 godina, cak i malo slabiji ako racunamo poslednje pakete modernizacija, o kvalitetu necu ni da govorim. Znaci mi bi u 2020. godini trebali da narucimo avion sa tehnologijom 90ih? Ma bezi bre.

@Propeler zviz
A-100 jos uvek nije usao u naoruzanje koliko ja znam, nego se koristi modernizovan A-50.

Moderna avionika se ispistuje i proverava jako rigorozno tako da do nekih „otkaza“ nece doci samo od sebe. Ako dodje do otkaza, znaci da ste u nekom vecem problemu i uvek postoje pomocni „back-up“ instrumenti sa strane uvek, kod nekoga je to jos jedan/dva mala displeja(Rafal, SU-35, Gripen-E), kod nekoga je to par dodatnih analognih insturmenata(Ka-52 ili SU-30), tu je jos i HMD i HUD na koje se moze svasta prikazati od parametara.

Wo

>> kod nekoga je to par dodatnih analognih insturmenata

Pitanje je da li su instrumenti zaista analogni ili su samo pokazivaci mehanicki. Ti vazduhoplovi svi valjda imaju FBW, dakle u svojim upravljackim petljama morali bi imati sve digitalno. Kada 3x redundantni FBW upravljacki sistem prestane da radi (a prestao bi da radi ako bi recimo svi njegovi „digitalni“ ziroskopi, visinomeri itd. otkazali) ne pomaze tu vise ni analogni poazivac ni palica…

Mi

@ AL-41F1

napisali ste:
„Taj Mig-29M/35 je sada na nivou Miraza-2000 od pre 20 godina, cak i malo slabiji ako racunamo poslednje pakete modernizacija, o kvalitetu necu ni da govorim. Znaci mi bi u 2020. godini trebali da narucimo avion sa tehnologijom 90ih? Ma bezi bre.“

To je potpuno netacno sto ste napisali. Elektronika, radari koji se nude u MiG-35 su na najvisem nivou koji Rusija moze da ponudi. Intergracija i provera isth u stvarnim uslovima (praksa) je veliki znak pitanja i ostace tako dok se i ako se ikad sati naleta nagomilaju. MiG 35 bi trebao da bude u nekim stvarima bolji a nekim isti kao poslednja modernizacja Miraza 2000.

Mi

Takodje, sledeci „znacajni korak“ iznad najmodernijeg Miraz-2000 ili MiG-35 je tehnologija o kojoj Srbija moze samo da sanja da ima kroz 30-40 godina, a kamoli kroz 10-15. Sto Propeler Zviz rece, dobro je sto imamo jos 5-7 godina da vidimo sta i od koga.

Sr

@wolfgang
To je samo backup ako iz nekog nevezanog razloga crkne bas displej. Mogu instrumenti biti analogni, a da avion ima FBW, kao konkord recimo ili originalne verzije Mirage-2000, Su-27….

Wo

@Srbofil

Gledajte, danas se sve u kokpitu resava razlicitim displejima, da li panoramskim ili sa 2-3 manja nema veze, ali to se cini da je standard. Mogu da vam ovde postiram 10 primera kokpita bez mehanickih satova. Ugradjivati sat sa kazaljkama kao backup za monitor je tehnicki neopravdano i za mene predstavlja los izbor odnosno pokazuje nemogucnost da se modernizacija konsekventno sprovede. Tu se ne radi o estetici nego postoj konkretna nauka koja se zove user interface design ali to se nije predavalo u SSSR gde je velika vecina njihovih dizajnera zavrsila skole…

Sr

@Milos77
Da se nadovezem na par therdova.
Prvo Mig-29A/B je bio usko specijalizovana platforma za jako specifican posao u jako specoficno vreme. Tada i za to, vrh! Ali kada se “zagrebe” povrsina, vidi se da Migu nije bas sjajno islo ni tada.

Postoje razni drugi problemi. Pocnimo od ociglednih: Kupovina 29ke tada je bila greska jer mi u tom trenutku razvijamo/planiramo NA sa Francuzima, a kupujemo ruskog lovca kao privremeno resenje? Znaci usvajamo njhovo naoruzanje, doktrinu, opremu i filozofiju vazd. borbe da bi posle presli na sasvim drugu? Ko je ovde lud?!

Drugo, avion zbog svojih specificnih zahteva ima nedostatke u nekim drugim segmentima kao sto su resurs, potreba cestih i skupih remonta itd. dok sama konf. nqoruzanja nije dobra za ono sta je nama trebalo za narednu dekadu.

To problemi su trebali da se otklone projektom 29M, mnogi i jesu, medjutim opet nije sve uradjeno kako treba. Onda nedostatke 29M je trebala 35ica da otkloni, ok.

Ono sto smo sa tamnim prototipom videli je trebalo biti “to”. Ja sam se iskreno nadao da je projekat KONACNO posle toliko godina i iteracija dobio svoj oblik, ali eto slika prvih “serijskih” aviona kad gle cuda, stare boljke se vracaju. Tu su uvecani flapsi i repna sekcija, tu je zastareo radar, nosivost nije bas impresivna…..Kao sto sam vam rekao to je tehnoloski jos uvek Mirage-2000, sa mnogo losijim kvalitetom izrade i manjkom iskustva, decenija eksploatacije i ulozenih resursa iza sebe. Naravno sa nekim prednostima u vidu boljeg AoA i sl(mada to nije krucijalno ako pilot zna sta radi)

Na sve to motor je zastareo. Opet nije to kao SU-57 gde on startuje sa sjajnim, poprilicno naprednim i modernim AL-41F motorima. Ovde cak nema ni plana za nesto novije sto ce ga dovesti u rang F/A-18E. Na sve to, VKS su zesce nezainteresovani.
Opet, mene najvise nervira sto je to MIG! Pa sramota da ta firma, to legendarno ime tako nesto izvodi! Taj Mig-35 je trebao da “sisa” F/A-18, a ne da jedvna hramlje za F-16 ili Gripenom. Da je stvarno dobio sve izmene u jednoj koherentnoj i definisanoj formi, rekao bi “ok, super”, medjutim nije, a uskoro ce kraj 2020 godine! Zapamtite da je Indija svoje prve 29K dobila jos 2009. i gde smo sad?

Projekat moze spasiti Indija i niko vise.

Sr

@Milos77
I da za kraj, F-16 zaista jeste drasticno jeftiniji od F-15, a ujedno onome ko ih poseduje, smanjuje logistiku zbog mogucnosti objedinjavanja pogonske grupe(barem sa aspekta remonta, inspekcija, zamenskih delova itd). To kod Su-35/Mig-35 nije slucaj.

Mnogo bi se on bolje danas prodavao da je u konceptu blizi J-10 recimo

Ja

MIG-35 ima poboljsane letne karakteristike u odnosu MIG-29 a svi znamo da je dvadeset devetka jedan od najboljih aviona u svetu sto se tice letnih karakteristika tako da sve zavisi od toga sta ce biti ugradjeno u njega radar,naoruzanje i td.

Odgovori
ma

Ako je do letnih karakteristika onda je dobro da ga samo Strizhi uzimaju jer se pokazalo da je to najkorisnije za aeromiting.
To je i jasnije zašto se ne stavlja novi radar, više naoružanja itd – na aeromitingu to ne treba.

Dr

MiG je jedna velika šupljina! Neko već napisa’ kako uvek nešto nedostaje. Potpuno klimava priča opasana tonama ruske birokratije i mrsomuđenja. Kako neko ne odgovara tamo za ovolika kašnjenja to mi nije jasno. Evo potpisuje se ugovor, oni i dalje nemaju spreman AESA radar. Vidi se određeni napredak u završnoj obradi, ali je uvek „ali“. Čudi me da je kontejner spreman. I to je bio Skadar na Bojani. Nikako, ali nikako ovaj avion za naše potrebe. Izarčiti ove polovnjake što imamo i krenuti u ozbiljnu priču. Naše RV kada je imalo Sejbrove, bilo je najosposobljenije u svojoj istoriji. Posle obuke u SAD, piloti su imali osposobljenje za presretanje noću u složenim meteo uslovima do sastava odeljenja. Kako uzesmo MiG, odoše kola nizbrdo. Ne sme čovek ni da napiše koliko je trajala preobuka u SSSR-u za 29ke za naše pilote. Strašno. Dobro su nam lovci i prošli ’99. Ovo sa dopunom polovnjacima je iznuđen potez da se preživi. Hvala MiG-u na saradnji, ali što je mnogo, mnogo je. Dosta nam je njihovih poluproizvoda za zemlje trećeg sveta. Ima Rusija šta da ponudi a da to ne bude MiG-35.

Odgovori
AL

Bukvalno je tako.

Kada sam video sta su privatni kontraktori napravili od F-5E/F doslo mi da placem.

Fa

@ Dragan

Apsolutno se slažem sa komentarom.

Izgleda da je posle 40 godina vrhunac evolucije „Foolcruma“ to što oplata na 35-ci sada malo manje liči na zidarska kolica na koja su zavarene tepsije za gibanicu. I to je to.

Previše toga i dalje ostaje nedorečeno i nakaradno i daleko ispod konkurenata.

Ostaje samo da se nadamo okretanju ka zapadu prilikom sledeće nabavke aviona, gde bi F-16 morao da bude jedan od Top 3 favorita.

Yr

Čekajte, kad se već toliko svi „frljate“ AESA radarima, ajmo jednostavno pitanje: koliko Gripena, Rafala i EF-2000 sa operativnim AESA radarom trenutno leti? Mig-35 mora imati Zhuk-A to je jasno, ali reći da ga je morao imati 2010. je najobičnija nebuloza. Ni dan danas, čak ni u SAD nema operativnog AESA radara sa životnim vekom većim 100-200 sati, a ostali veliki takmaci 35-ice ga imaju kao i Rusi u eksperimentalnoj ili polu-eksperimentalnoj fazi. Malo manje loženja a više informacija. Mnogo je stvari sa kojima Mig kasni, AESA još uvek nije jedna od njih jer ga malo ko od konkurencije ima.

Wo

Rusija voli da se vidi kao supersila, i u tehnoloskom smislu, te kao takva izlazi na crtu (figurativno receno) avijaciji USA a tamo ima podosta AESA radra (500 komada samo u F-35 programu je do sada napravljeo i isporuceno). Da je njihov „zivotni vek“ „par stotina sati“ obican je nonsens. Ili imate neki izvor koji potkrepljuje tu vasu tvrdnju?

https://www.ausairpower.net/aesa-intro.html, oni su poznati po veoma opseznim i kvalitetnim clancima vezanim za radare i elektroniku: „As a benchmark, typical conventional fighter radars have Mean Times Between Failure (MTBF) of around 60 to 300 hours – AESA radars push the MTBF into the 1,000 hours or better class.“ – Ovo potpuno ima smisla kada se poznaje princip rada AESA radara.

Dalje, po nemackim se npr. medijima nikada ne pise o nekim novim AESA radarima koji „samo sto nisu“.

Za kraj i kao ce trajati jos dugo oficijelno je naruceno je 105 E-Captor radara. Koliko su AESA radara narucile oficijelno VKS?

https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2020/06/airbus-signs-contract-for-integration-of-115-new-eurofighter-escan-radars.html

Mi

A po cemu top 3 favorita !?

Hocemo pljuvati u vasem maniru, bez obzira sto su neki sistemi na avionima 4 generacije predstavljeni 2015 godine mozemo okarakterisati u 2020 kao “state of art“

Samo hajdemo se nasaliti u stilu vaseg pisanija

Ako vec hocemo zapadno, samo Rafal je pravi izbor, te vase F-16 “kanturine“ samo prodaju maglu do F-16V ili ti block 70/72.Izmedju ostalog nista nisu uradili povodom upotrebe novih materijala na “kanturini“ zvana F-16, ama nista za smanjenje RCS – verovatno su toliko ubedjeni u AWACS dominaciju.

Dosta sprdnje posto moderni sistemi izuzetno napreduju i imaju skoroz drugaciju primenu, evo nesto zanimljivo za sve koje interesuju pravci razvoja za LA, bas ti zaostali Rusi predstavise na Army expo 2020 skoro isto sto i zapad :

– Neki tamo “Гром“ skoro iste karakteristike poseduje kao UTAP-22 Mako i XQ-222 Valkyrie
– “Ohotnik“ gle cuda leti sa SU-57 na nekim testiranjima poput
BAE Taranis i Dassault nEUROn
– Dok “teska klasa “СИРИУC“ na bazi Orion UAV postize veliku nosivost i “satelitska komunikacija“ mu daje skroz drugu dimenziju

AL

@Falcon
F/A-18 ;)

@Yrraf
Svi Rafali imaju AESA radar, svi SuperHorneti, svi F-15E itd. Termanli menazdmrnt je resen. Pored toga dosta starijih aviona je dobilo retrofit AESA radar kao sto su F/A-18C, cak i BAE Hawk. Dosta starijih aviona ce dobiti AESA radare kao Grcki F-16….

U pravu ste da vecina naprednih borbenih aviona danas nema AESA radar, kao npr. F-16Block52 ili Gripen C. Medjutim Mig-35 je avion koji prvi put ulazi u naoruzanje 2020. godine, ne 2005. Jos ga reklamiraju kao “4++”, da je pritom na tehnoloskom stabdardu SU-27, a taj radar je najavljen pre 10ak godina!

Mozemo i mi ugraditi EL/M-2052 AESA na nase 29ke ili SALEXov, ali se ne isplati zbog resursa. Tehnicki nas nista sprecava. Ruse 29ka nedovoljno interesuje. Gde je SU-35, gde je ovo?

Wo

>> MiG je jedna velika šupljina! Neko već napisa’ kako uvek nešto nedostaje. Potpuno klimava priča opasana tonama ruske birokratije i mrsomuđenja.

Nekako u isto vreme pocetkom 21. stoleca Mikojan je najavio novi Mig-35. Milioni rusofilskih srca ubrzano su krenuli da kucaju u ocekivanju globalne dominacije omiljenog zrakoplova. Ako iko moze da osveti SSSR, to je onda novi Mig! Nekako u isto vreme je i izvesni Elon Musk, anonimni blejac iz dekadentne Kalifornije, osnovao SpaceX. 15 godina od tada, rusofilska srca i dalje uzbudjeno zakucaju kada jednom u 6 meseci Sputnjik objavi kako Mig-35 „samo sto nije“, dok Space-X vec uveliko poseduje spostvenu gamu u praksi potvrdjenih proizvoda, dakle raketne motore, reusable rakete nosace, kapsule sa i bez ljudskih posada, radi na globalnoj telekomunikacionoj mrezi i transportnom sredstvu za Mars. Sto bi pojedini komentator ovde rekli „pametnom dosta“ :-)

Fa

@ Mig-29

I dalje ostaje činjenica da je MiG-29 najlošiji avion 4-te generacije i najveći luzer ikada. Podbacuje na svim nivoima – troškovi održavanja, kvalitet materijala, avionika, t-t karakteristike, a tek borbena iskustva…

Sa druge strane F-16 će još dugo ostati najbolji i najubojitiji laki jednomotorni višenamenski avion ikada. O njemu bi se mogli pisati naširoko, postoji mnogo razloga zašto bi trebao da bude na vrhu liste. F-16 je sve sem „kanturina“, znaš ti to odlično :)

Ruska vojna industrija ima daleko kvalitetnijih i perspektivnijih proizvoda, MiG-29/35 jednostavno to nisu.

Inače, piše se „state of the art“ :)

De

@ MiG-29,

Pa osim mali broj MiG-35 za akro grupu,niko nije zainteresiran mIg-35. Siromasne zemlje poput Armenije, Ugande i Burme i dalje prije kupuju Su-30 nego Mig-29M a kamoli MiG-35.

Dok su 5 drzava narucile 126 novih F-16 Block 70 a potpisani su ugovori za modernizaciju dodatnih 496 F-16C/D ranijih verzija na F-16 Block 70 ili slicni standard sa APG-83 radarom.

Tu su i dalje moguce prodaja novih F-16 aviona Indoneziji (32 aviona), Bugarska (dodatna 8 aviona) i Kolombija (15 aviona).

(Prica se i o Indiji, Hrvatskoj i Botswani ali cisto sumnjam de te tri drzave kupiti F-16/F-21).

Znaci „stara kanta F-16′ i dalje ima dugu buducnost dok MiG-35 nema ikakvu.

Yr

Ma gde vi odoste na brojanje F-35 sa AESA radarima, to je avion 5. generacije. Ajde da preciziramo pitanje i da se manemo hvaljenja i pljuvanja Rusa ili Amerikanaca, koliko potencijalnih takmaca na tržištu Mig-35 ima operativan AESA radar? Ima ga F-16V i Rafale. I jedan i drugi koštaju između 2 i 2.5 puta više od istog. Jednako skupi EF će isti dobiti sredinom decenije a JAS-39 E praktično ima proizvedenih manje nego Mig-35. Znači ako Rusi do kraja 2021. uvedu u operativnu upotrebu Mig-35 sa AESA radarom, biće itekako konkurentni na tržištu, ako ne uspeju, slažem se takav proizvod ne bi imao nikakvu perspektivu. Sačekajmo kraj ispitivanja pa da vidimo. Ovo dizanje u nebesa Gripena E koji postoji u dva primerka i EF sa AESA radarom negde u najavi za 5 godina a kuđenje Mig-35 u istoj situaciji je besmisleno.

Cr

@ Falcon
Mig-29 je u startu napravljen kao avion koji ce biti proizvodjen u ogromnom broju primjeraka i sa uracunato velikim brojem gubitaka. Znaci pogresna koncepcija i odluka tadasnjih sovjetskih vlasti.
Sa druge strane iako nikako ne sporim sjajne karakteristike F-16 i cinjenicu da je sastavni dio flota vecine ratnih vazduhoplovstava zapadnih zemalja, vecina onih koji ga na ovom portalu „dizu u nebesa“ previdja cinjenicu da je najmanje polovina njegovih vazdusnih pobjeda bilo ostvareno nad helikopterima (npr. Mi-8), transportnim avionima (npr. An-26), bespilotnim letjelicama ili avionima koji jednostavno nijesu njegov „rang“ (npr. Su-25, Su-22, Mig-21, Jastrebi i Orlovi VRS…). U vazdusnim duelima sa Mirazima Grckog ratnog vazduhoplovstva uopste se nije dobro proveo – vjerujem da bi protiv Su-30 ili Su-35 prosao jos gore. Takodje, obaran je ne mali broj puta prastarim sovjetskim PVO sistemima Kub, Dvina, Neva, jednom cak i Iglom. Huti su R-73 i R-27 poceli da lansiraju sa zemlje i dosad ako se ne varam oborili 3 F-16 koalicionih snaga.
Sve u svemu, F-16 je odlican avion, mnogo bolji nego Mig-29, ali treba biti nepristrasan i objektivan – dosad se rijetko sretao sa nekim ko je njegov realni takmac.
Svako Vam dobro zelim

AL

@Crnogorac

Barem po onome sto saam ja uspeo iskopati, Mig-29 uopste nije trebao imati ovakvu konf.
Partija je raspisala konkurs za novi avion, zadatak su dobili biroi Mig, Jakovljev i Suhoj. Idejni projekti su predstavljeni(znaci govorimo o papiru i raspravama van ociju javnosti, daleko daleko pre prototipova, prvih letova itd.). Suhoj je odusevio svojom idejom, dvomotorni avion, dva vertkalnca, neverovatne manevarske spobonosti, dolet itd.

Mig je trebao biti „novi“ Mig-21, lagan jednomotorni avion, sa modenom avionikom i motorom(kao F-16). Odusveljeni onim sto je Suhoj predstavio, odluceno je da Mig „preprave“ taj projekat i da naprave „isto kao Suhoj“ samo malo manje i jeftinije, a Jak je odustao.

Mig je poceo od krila(za to vreme stvarno savrsenog krila), resili aeroprofil, materijale sve itd. presli na avioniku…..Njegov primarni zadatak je bio da u rezimu „nisko-nisko“, u potencijalnom zakuvavanju hladnog rata, „ocisti“ nebo od F-111, A-4, A-6, A-10 itd…..Favorizovao se manji resurs, ali smanjena masa(te i bolje manevarske sposobnosti), tako i sa motorima, manji resurs, ali veci potisak jer se racunalo, da taj sukob ne bi potrajao predugo zbog potencijala nuklearnog rata(sto je donekle i logicno), a malo im se i zurilo da uvedu nove avione u naoruzanje, odustalo se od FBW zbog cene(iako se nije bas mnogo ustedelo posle). Za to je bio odlicno opremljen i koncipiran, zato se i islo na samo dve radarske R-27. Sto se kokpita tice, avionike, imao je on neke prednosti tada, govorna upozorenja, pa instrumentacija uopste nije bila naivna, sve je to lepo spojeno, pa HMS kao neka „svemirska“ tehnologija tada ni kao ideja poznata na zapadu.

Medjutim problem je taj „koncept“. Razviti novi motor, to jako puno kosta, zapravo najvise od celog razvoja aviona(vidimo to sada sa SU-57), pa uspostaviti logistiku, pa odrzavati dvomotornu platformu, pa zbog tih „usteda“ na masi, pucaju vertikalci, zmaj ima mikro-frakture, a ako bi se primenili bolji materijali, cena mu onda ne bi bila 2x manja od Miraza ili F-16, jer setimo se, trebao im je brz, frontovski lovac. Sva ta resenja su dovela 29ku u problem, kada je doslo doba „visenamenskih platformi“ i promena koncepta upotrebe LA/LBA, tu on prosto nije dorastao zadatku, dodajmo na to raspad SSSR i kraj price.

Ameri su to pametnije odradili, ok imamo F-15, nek F-16 koristi isti motor, nek bude mnogo manji i jeftiniji za odrzavanje duplo, sto i jeste, dok je 29ka postigla „ustedu“ od tek nekih 20%,a na veliki ustrb kvaliteta i sposobnosti u odnosu na SU-27 bas zbog tih 2 motora, promene u toku razvoja…sve je to jako veliki posao. Neki ce ga porediti sa F/A-18, da ali Hornet je resio neki sasvim drugi, jos veci problem mornarici. Umesto A-6, A-7, AE-6B i F-14, mornarica je dobila F/A-18 i E/A-18, to je to…..smanjili su logistiku za 80%! SSSR nije imao taj problem, jer nije ni imao nosac aviona(tek su krenuli da ulaze u naoruzanje krajem 80ih sa razvojem 29ke i SU-27)

Na primeru nasih aviona tada jos novih, videlo se da u MIgu stvari nisu bas najjasnije ni tada, tako su nam dva dvoseda UB dosla sa ne bas potpunom dokumentacijom i nisu bili bas „identicni“. Dakle bilo je falinki i naznaka da nije bas sve „sjajno“.

F-16 je nesto sasvim drugo. Necemo govoriti o „pobedama“ jer kao sto ste rekli, to zavisi od mnogo faktora, samo kao avion, u 2020. godini on je prosto mnogo bolje „zaokruzen“ da tako kazemo od bilo cega sto nudi Mig. Nije na zalost, ni malo jeftin vise, ali nudi mnogo, uz minimalne napore u odrzavanju(koliko se to moze reci za borbeni avion). Nema tih cestih remonta zmaja, motora, zamena pogonske grupe itd. Ispitan je i proveren u kakvim-takvim borbenim uslovima sto je jako bitno. Logisticka potora je tu, sve je poznato, sve ide glatko, sve je modularno i bice tako u narendom periodu, ali da kosta, kosta…samo kada poredimo resurs i mogucnosti, nije nov 29M/35 uopste bas toliko „jeftiniji“ jer je i sam resurs duplo manji, a pitanje je koliki se nalet moze napraviti, koji napori su potrebni u odrzavanju itd.

Vidite i sami da njima treba vise vremena da nam remontuju i osavremene vec napravljene avione nego sto je Suhoju trebalo da napravi i isporuci Jermeniji potpuno nove SU-30SM…..

Yo

Iz naše vizure kupaca je pomalo atraktivno upoređivati ko ima bolje avione i sl., a sa aspekta supersila prioritete možda imaju sateliti, podmornice i rakete…
Ne mora se biti stručnjak da bi se uvidelo da su Ameri još pre deceniju i po okončali jednu etapu u razvoju i opremanju svog vazduhoplovstva aparatima koje nikome nisu ni hteli da izvezu, a sada štancaju preko 100 kom/god. varijantu koja samo podseća na F-22 – za „one sa jeftinijim ulaznicama“…
Sa druge strane i Rusija i Kina nisu ni blizu tog kvalitativnog i kvantitativnog nivoa opremanja – a možda im ni ne treba takav parter – naročito Rusima…
Sve su to samo delovi mnogo većeg „mozaika“ koji u, ne daj bože međusobnom sukobu – teško i da bi stigli da budu upotrebljeni…
To što USA samo na nosačima aviona možda ima više vrhunskih aparata nego Rusija i Kina ponaosob – veća je potencijalna pretnja za sve druge nego za samu Kinu i naročito Rusiju…
Lakše je unaprediti radar i raketu nego šklopociju koja se bori protiv njih prkoseći zakonima fizike…

Wo

@AL-41F113:29

>>Partija je raspisala konkurs za novi avion

Partija? Mislite Partiya Lenina — sila narodnaya? E onda mi tu nema sta da sumnjamo i zapitkujemo…

Mi

Wolfgang

Nismo ovde primorani na uzaludno citanje ispraznih reci, u vasem slucaju nemaju skoro nikakvu tezinu u bilo kojoj sferi avijacije.

Falcon, Dead1

Naprosto obozavam marketinski tim LM, kako oni mogu zamazati oci nestrucnim “kupcima“ je za udzbenike.

Tehnoloski i tehnicki kad pricamo u 2020 prodaju samo F-16V (ne znam shvatate kako se modernizacija uglavnom radi zbog novijeg naoruzanja) – zato vas pitam o kojim statistikama pricate !?

“Falcon“ porediti F-16 bez oznake modela u nekim sukobima krajnja “besmislica“, tako samo pokazujete vase nerazumevanje tematike koja se oslanja na borbenu upotrebu aviona – iskljucivo su namenjeni za takticku upotrebu.Bolje nesto procitajte o taktici pre nego sto lupite ovde.

Pazite SVAKI avion bez naprednih sistema je parce miksovanih legura metala – dakle obicna “sklepana kanta“ u vazduhu.Opet vam kazem dok vi apsolutno ne razumete da je F-16 do block 70/72 vrlo rizicno poslati u neki kompleksan VaP u nadolazecim dekadama (u vasem maniru receno obicna “kanturina“).Cak je smesno kako pricate o MiG-29 kroz istoriju, posto apsolutno svaki malo strucniji covek ce vam reci : “Kako pisete kojesta“

PS
Eto ispraviste moju gramaticku gresku, ima neceg u cemu ste dobri, drzte se toga bolje ovde se samo brukate

AL-41F

Vi verujete u to sto pricate vidim, samo lazete sami sebe.

Neki vodeci Rusi u tom periodu bili su u pravom smislu megalomani, sigurno ih nije brinuo “resurs“ za MiG-29 vec samo poletno sletne staze iz TT razloga jedino.Ako barem malo poznajete tematiku u takvim uslovima mlazni avion se vrlo tesko odrzava, pogotovo ako sadrzi kompleksne sisteme i sklopove.Usprotiviti se tada nekim “bajama“ u TT smislu nije bas bilo preporucljivo.

Isto tako FBW je smatran nepouzdanim prilikom izlaganja elektromagnetnim zracenjima i radijaciji.Cisto koliko ste neobavesteni na projektante iz 70′ vam je primer iz Fukusime 2016 gde najmoderniji roboti nisu mogli imati osnovne funkcije.

Tako da ne bih duzio o vasim nestrucnim nagadjanjima za razvoj MiG-29 i kasniju modernizaciju kroz nadolazece godine.Jednostavno shvatite, bio je vrlo napredan projekat sa vrlo naprednim sistemima do 90′, nakon toga ekonomski raspad i tehnicka spijunaza su odradile svoje.Sve kasnije se svodi na tehnoloski demonstrator i modernizaciju postojecih flota.

Gluposti o vertiklacima, jednom motoru i nisko-nisko vam cak novinar iz Janes nece napisati.Sto vi to radite ostavljam samo vama na razmisljanje.Oni mnogo strucnije sagledavaju nedostatke spomenutog aviona, ali isto imaju ipak malo obrazovaniju “publiku“ koja cita detalje uz odredjenu naknadu.

Isto vam je neozbiljna izjava kad poredite mogucnosti F-16V, a imate nepoznanicu o sistemima na MiG-35 ( “a pitanje je koliki se nalet moze napraviti, koji napori su potrebni u odrzavanju itd.).Naravno rasudjujete i kazete bolje je zaoukruzen !? Ipak je malo vreme da se uozbiljite, vi barem posedujete malo TT saznanja, ne pristaju vam komentari tipa PeDU.

Sr

@Mig-29
Mozemo mi raspravljati zasto je nesto bilo, ali rezultat je isti.
Prve generacije zmaja 29ke iz tih i tih razloga, nisu dobre platforme za moderne uslove i shvatanja upotrebe LA/LBA.

Druga gen. zmaja se nije pokazala kao kvalitetno resenje takodje jer vuce neka tehnicka resenja od ranije, pracenja losom egzekucijom verovatno usled nedostatka finansiranja.

F-16 je produkt godina kontinualnog ulaganja. Sama platforma je dokazana, imate sada u operativnoj upotrebi 2 zmaja sa preko 10.000h naleta! Pogledajte ekstreme do kojih su IAF doveli svoje F-16 u pogledu nosivosti i doleta. Paket opreme koji se ugradjuje je modularan i takodje proizvod dugogodisnjeg ulaganja ogromnom novca, pracenog velikim iskustvom. To Mig-35 prosto nema na svojoj strani. Pricate kako „ne znamo“, a lepo je receno da prvi primerci ce imati Zuk-M radar…vidite i po radomu. To prosto nije adekvatno resenje, a u predstavljenim prototipovima koji svi nose jednu te istu oznaku, se ne vidi nikakava kohezija, a sam kvalitet izrade je katastrofa.

Jednostavno, Suhoj je otisao predaleko, da bi se investicija u MIg-35 isplatilo bilo kome.

Sr

@Mig-29
I pride, vrlo brzo vredjate i govorite kako neko „prica gluposti“ bez da ista proverite. Pa eto vam nasih 29ki na Batajnici koje su dobile ojacanje vertikalaca. Zasto? Jer pucaju.
Imate na netu snimke skeniranja vertikalaca koje su objavili Poljaci gde se vide pojave mikro-fraktura, a svi ruski SMT su dobili ojacanjna na tom mestu i to je „poznat“ problem.
Imate i knjigu „how to fly and fight the Mig-29“, lepo vam je objasnjeno za sta je predvidjen.

Wo

>> Isto tako FBW je smatran nepouzdanim prilikom izlaganja elektromagnetnim zracenjima i radijaciji.Cisto koliko ste neobavesteni na projektante iz 70′ vam je primer iz Fukusime 2016 gde najmoderniji roboti nisu mogli imati osnovne funkcije.

Nemate vi pojma ali vam zato arogancije ne nedostaje. Zracenje u blizini havarisanih reaktora u Fokusimi ne moze nikako da se poredi sa situacijom na 10K metara visine niti je ikada bilo problem za FBW. Vi poredite prirodno zracenje okoline na velikim visinama sa visokoenergetskim zracenjem goriva iz nuklearnog reaktora koje se zaustavlja samo materijalima kao sto su olovo, beton ili par metara vode.

Mi

Wolfgang

Hajde vi prvo u skolu na cas fizike i hemije pa onda bacite komentar ovde.Drugo svako iz “branse“ ce vam reci koje su performanse F-16 na 10km visine.

Vi shvatate sa kim se uporedjujete, objasnjavate ljudima iz 70′ koji su za razliku od vas pogledali u buducnost !?

Ljudi koji vole i rade u avijaciju sigurno nemaju predrasude poput vasih, mogu sagledati stvari vise dekada u buducnost.Svaki avion za njih predstavlja tehnoloski izazov, kod vas se svelo na frustraciju, nema potrebe za tim.Svako ko poznaje tematiku zna ako nije uspelo na jednom modelu, moze biti primenjeno sa neophodnim izmenama na drugom modelu.Ne umire MiG korporacija koliko god neki prizeljkivali isto, igra ide dalje.

Zamolio bih vas nesto,

Ako niste sposobni obrazloziti svoje stavove u politickom okruzenju nema potrebe onda istim komentarima narusavati raspravu (razmenjivanje misljenja) na blogu o dostignucima iz vojne avio-industrije.

Sr

@Mig-29
Zasto uporno vredjate ljude?
Da imate znanje, znali bi da objasnite svoje misljenje. Nebrojeno puta u svojim pisanjima iznosite totalno netacne podatke i stavove koji nisu potkrepljeni cinjenicama, sta vise, potpuno su kontra realnosti.

Kakvo crno zracenje i FBW? Sve komponente se od elektro-magnetnog zracenja moraju fizicki zastititi. Znate i sami da Mig-29 ima misijski kompjuter, da cak i N019 ima DSP. Mora imati nekakav procesor, neki mikrokontroler u seekeru raketa, nesto, mora imati memoriju. Usled delovanja zracenja, napon koji je na sorsu trazinstora koji, u fizickom smislu, „cuva“ podatke(sad govorimo o bas naj-naj osnovnijem nivou) se izgubi, dovoljno je da jedan elektron „pobegne“ negde i nema nista(znate i sami kada priblizite svoju flesh memoriju magnetu sta se desi). To sto avion nema FBW, ne znaci da gomila avionike i dobar deo elektronske opreme u sistemu naoruzanja se nece sprziti ili postati totalno neupotrebljivo. To sto je neka instrumentacija „analogna“, ne znaci da je „imuna“ od zracenja, jer se jednako mora zastiti.

Imate slike AW helikoptera kako lete iznad elektrane u fukusimi, a imaju full glass kokpit, digitalnu kontrolu motora, fbw itd…..
Nije Mig-29 nista „otporniji“ od Su-27. Sve te odluke su donesene zarad ustede u razvoju programa.

Wo

@Mig-29

Dakle prosto neverovatno, vi ne odustajete. Vi mene da saljete u skolu, a covek ste koji tvrdi da se elektromagnetni talasi prostiru kroz etar!!! To ste napisali pre nekog vremena u jednom drugom thread-u. Etar ne postoji niti je potreban za prostiranje recenih talasa koji se da vas poducim sire kroz vakuum. To je uspesno teoretski resio jos James Maxvell negde oko 1850. Just my 2 cents a vi slobodno nastavite da se ponasate bahato i pisete vode nerazumljive traktate koje niko ne cita. Jq varujem da nisam jedini koji ima teskoce sa vasim tekstovima tako da mozda bi ste mogli preci na engleski? Hvala.

Wo

>> Imate slike AW helikoptera kako lete iznad elektrane u fukusimi, a imaju full glass kokpit, digitalnu kontrolu motora, fbw itd…..

Cak se letelo iznad cernobilskog reaktora, doduse bez FBW ali uslovi su bili ekstremni i kao sto znamo jedan heli nije preziveo.

>> Nije Mig-29 nista „otporniji“ od Su-27. Sve te odluke su donesene zarad ustede u razvoju programa.

Jasno, ili im je bilo skupo ili se nije imalo vremena/resursa/hardvera da se implementira. FBW bi tada definitivni bio aplikacija za Mig-29 posto on poboljsava manevarske sposobnosti lovackih aviona. Moj prof. digitalne elektronike bio je jedan od dizajnera Erbasovog A320 i mislim da nije propustio priliku da to direktno ili indirektno spomene na svakom predavanju. Kod njih je naravno motivacija bila ekonomicnost leta.

Mi

Srbofil exAL-41F1

1.
Vidite to sa “vertikalcima“ slozicete se iskljucivo ima veze sa zamorom materijala.Da je kojim slucajem dizajn u pitanju rusili bi se svuda.

Posto spominjete “Poljski slucaj“ zamolicu vas dajte mi :

– podatak u kojim slucajevima dolazi do istog ?
– posle koliko casova naleta dolazi do istog ?
– posle koliko godina upotrebe “zmaja“ aviona ?

Pa onda isto to da uporedimo sa nasima, posto ja nemam podatak kako su Ruski avioni imali iste probleme nakon 20 godina upotrebe.

1998 godine SMT verzija 9.17 ima promene na “zmaju“ zvane “N10“ (prethodne verzije su bile N8).Dakle strukturalne promene su izvedene zbog tanka za gorivo, zastite usisnika motora, smanjenja RCS upotrebom drugih legura, smanjenja RCS specijalnim premazima.

Dakle koji je to “poznati problem“ obrazlozite posebno nakon Poljskog slucaja !?

2.

Posto ocigledno proizvoljno naslucujete koji su to razlozi i tehnicka resenja koja odjedanput MiG-29 eliminisu iz upotrebe u BVR i WVR situacijama hajdemo spomenuti neke vama mozda nepoznate TT cinjenice

WVR

– Sistem nisanjenja u Rusiji bez “usmeravanja“ aviona u zeljenom pravcu je iz 1980 “ЗШ-7АП“ ili kasnije nazvan “Щель-ЗУМ“. Koriste ga avioni iz familije MiG-29 i SU-27.Naravno poseduje tehnicka ogranicenja u vidu performansi tadasnjeg naouruzanja kratkog i srednjeg dometa.Samo daje veliku prednost avionu u WVR situacijama.

– Popularno nazvani “HMD“ MiG-29 koristi sa R73 1985 godine
– Izraelci Elbit HMD koriste sa Python 4 1990 godine
– Amerikanci i ostali HMD koriste nakon suceljavanja sa efikasnoscu sistema na MiG-29 koje koristi Nemacka, uvode HMD sa AIM-9X 1990 godine

Dakle vec krajem i pocetkom 90′ “zmaj aviona“ ne igra veliku ulogu kad su dva ravnopravna “laka lovca“ u pitanju u WVR okruzenju.

Izmedju ostalog to vam potvrdjuje obaranje F-16 od strane Mirage 2000

BVR

Ova oblast iskljucivo zavisi od :

– mogucnosti naoruzanja
– datalinka koji prevazilazi mogucnosti radara u dometu, pracenju i identifikaciji meta
– sistema elektronskog ometanja

Cisto spomenucemo modernizacija 9.17 (MiG-29SMT) obuhvatala je sledece :

“The navigation equipment of the modified aircraft was supplemented with receivers of the GLONASS and NAVSTAR satellite navigation systems. Having the ability to receive data from 12 satellites at once and combining them with the readings of the onboard inertial navigation system, the pilot can determine the location of the MiG-29SMT with an accuracy exceeding 50m.“

Sto moze uticati i na mogucnosti njegovog naouruzanja u VZ konfiguraciji naravno sa sistemom zaduzenim za informaciji o meti.1998 taj posao je obavljao Francuski kontejner potpisan od firme Thompson-CSF

Dakle takticke simulacije danas kazu kako 2-4 rakete povecavaju verovatnocu pogotka do 100 km ako se ne radi o meti koja ima velike manevarske sposobnosti.

Ovo je tako velika oblast za objasniti, ali jedna stvar ostaje nepoznanica kolika je preciznost VV rakete velikog i srednjeg dometa prilikom izlaganja elektromagnetnim talasima iz odredjenih uglova.

Sto se tice Ruske “stare“ doktrine objasnjeni su neki pravci razvoja ovde

https://www.ausairpower.net/APA-Rus-BVR-AAM.html

3.
Nikakve veze nema sa superiornoscu Suhoj biroa posto oni prave uglavnom samo “teske lovce“.Sinomim za “teskog lovca“ je vise para za odrzavanje i cas naleta.Sto se tice avionike svi proizvodjaci mogu ponuditi isto Suhoj ili MiG birou, ali cene mogu biti razlicite jer zavise od porucene kolicine.

Isto kvalitet izrade MiG je dokazao svojom dugogodisnjom ekspertizom sa miksom legura na modelima MiG-25 i MiG-31.Kad je zahtevana varijanta koja je namenjena “siromasnim zemljama“ i TT uslovima do 300-500km fronta upotrebljava se MiG-29 kao platforma.Ako hoce nesto modernije moras da platis, isto kao F-16V koji dostize cifru od 90-120 mil $.Tu zavisi i sta placas od modernog naouruzanja.

Vase lobiranje je mogu reci “smisljeno“, dok cenite Ruski avion iz skroz druge kategorije i TT namene, ovde glumite nekakvog “ekonomskog maga“, medjutim matematika je prosta.Ako uzmes jednomotorca koji je u klasi “lakog lovca“ sve je jeftinije samo u dve kategorije

– cas naleta
– cas odrzavanja ili servisa

Ostalo uz pomoc naprednog OLS, datalinka, kvalitetnijih motora, kvalitetnijih legura, naprednog radara, naprednog centralnog racunara, sistema zastite, odrzavanje uz pomoc racunara,… moras strpati u mali avion.Prakticno nemoguce po jeftinoj ceni.

Suhoj ce sa “Ohotnik“ programom pokazati sta su spremni ponuditi u sistemima zvanim robotic process automation (RPA), ja takve sisteme vidim kao sledecu upotrebu za LA/LBA na prvoj liniji fronta do 300km.Ono sto je nekada diktiralo razvoj “lakog lovca“.

4.
“F-16 je produkt godina kontinualnog ulaganja. Sama platforma je dokazana, imate sada u operativnoj upotrebi 2 zmaja sa preko 10.000h naleta!“

– U kojim zadacima su upotrebljavana ta 2 zmaja, isto se zna kako dolazi do pucanja i naprslina kod F-16 u VZ misijama, gde su sluzila ta dva aviona, u kojim misijama !? Takodje poznato kao “know how“ rotacija F-16 u VZ i VV misijama vestacki pravi veci “resurs“ ili zivotni vek vitalnih komponenti (zmaj, motor)

IAF moze servisirati i nadogradjivati svoje avione tako da to nije prametar za siromasna vazduhopovstva.Njihov servisni cas moze biti 40 – 60 % jeftiniji od drugih.Cak usteda na avionici, naouruzanju njihove proizvodnje moze biti 50-80%.

– Koji avion nije modularana platforma !? Kog ulaganja !? Razvoj F-16 u Americi uporedjuju sa preskupim razvojem F-35, skoro isti problemi sa obecanjima i mogucnostima koje su operativne nakon jedne ili vise dekada od najavljene.I onda vi kazete kako ste upravu sa zakasnelom modernizacijom MiG-29 !?

Ja bih samo rekao kako nemate logiku za visoku tehnologiju i vojnu avio industriju.

Koliko vidim samo trazite mane jednom modelu aviona, a on ih u 2020 ima sve manje po vec nepristupacnoj ceni jednom RV poput naseg.

Kazem da ne znate posto ne pricate iz TT ugla, isto tako “nisko- nisko“ prilicno pateticno spominjete jer za tu namenu je pravljen Rafal sa svojim “kanarima“ koje F-16/MiG-29 nemaju.

„how to fly and fight the Mig-29“ vidim necete se sloziti kako su to iskustva Americkih pilota namenjena platformi 9.13 sa avionikom sa kraja 90′.Kakve veze imaju sa mogucnostima :

– MiG29 SMT 9.17 iz 1998
– MiG-29K 9.31 iz 1999
– MiG-29 KUB 9.47 iz 2008
– MiG-29 SMT 9.19 iz 2009
– MiG-35 9.61 iz 2012

Naravno ovaj komentar bacite u zaborav, pa opet tamo negde upotrebite vise puta izgovorene besmislice.

Mi

Wolfgang

“Talas je periodična deformacija koja se širi u prostoru i vremenu. Talasi prenose energiju kroz prostor bez protoka čestica sredine (ne postoji prenos mase nosećeg medijuma). Kod mehaničkih talasa čestice sredine samo osciluju oko svojih ravnotežnih položaja, dok kod elektromagnetnih osciluju električno i magnetno polje. Elektromagnetni talasi se prostiru i kroz vakuum (etar).

Talas se karakteriše amplitudom, frekvencijom (učestanošću) i talasnom dužinom. Amplituda je najveće odstupanje brega talasa od ravnotežnog položaja (kada talasa nema). Frekvencija je broj bregova koji se jave u posmatranoj tački u jedinici vremena. Talasna dužina je rastojanje između dve tačke u istoj fazi. Talas je transverzalni kada je njegova amplituda normalna na pravac kretanja, a longitudinalni kada je amplituda paralelna sa pravcem kretanja“

Ono sto vi losom logikom vezete je sledece :

“Као што осцилујућа електрична струја у проводнику може да произведе електромагнетни талас, такав талас такође може да у неком проводнику индукује електричну струју исте осцилације, на тај начин омогућавајући трансфер информације од емитора ка пријемнику, што је основ свих бежичних комуникација“

Eto vidite vi ste resili “Electronic Warfare“ u par recenica svaka cast i to jos 1850 uz pomoc citata drugog coveka.

To sto spominjete je bilo karikiranje istoj neznalici poput vas kako neke stvari mogu funkcionisati, ali naravno ja pricam ocigledno sa PeDU nick-ovima.

Sta se desava sa mogucnostima F-16 na 10km visine tu ste se malo zaneli i lupili zar ne !?

Srbofil

Koje su to stvari kontra realnosti, vasoj mozda prosaranoj isljucivo politickim stavovima !? Vi pricate o dogadjajima i razmisljanjima iz 1960′ sa stanovnistva iz 2020′.Ja sam vam napomenuo sta su neki tada mislili i uzeo za primer iz 2016 gde robot i dalje radi uz pomoc zica i “bezicno“ kontrolisanih mehanickih sklopova.

Magicno pitanje za vas, ako vec to “znaju poput vas“ sto ne zastitise te jadne robote.Ako znate trk tamo i uzmite pare koje su vam na izvolte ! Isto tako ovaj “PeDU nick“ ne razume kako nije pricano o uslovima na zemlji i havariji elektrane, vec o uslovima prilikom nuklearnog udara i neposrednog dejstva LA.

Ne vredjam nikoga, na vama je da demantujete cinjenicama dokle se provlace poluinformacije odgovoracu “istom merom“ sa par polu-cinjenica.

Mi

Isto da ne zaboravim, sami znate kako nebrojeno puta u danasnjim vremenima redudantnost nekog digitalnog sistema nije uspostavljena cak ni posle hardverskog reseta.

Dok “bezicna“ kontrola ima obicno specifikaciju – tacnije koji su uslovi zahtevani za neometan rad.

Pa vi vidite gde mozete najlakse zaraditi sa vasim znanjem

Sr

@Wolfgang
Izgleda da ne vredi, e da za FBW. Bilo je pitanje vremena i cene koliko se secam, tehnologiju su uveliko imali.
Ne bi FBW pomogao u manevarskim sposobnostima 29ke jer su one svakako bile sjajne, pomogao bi drasticno u integraciji naoruzanja i obuci. Bas je rekao jedan indijski pilot 29K, kako je prednost digitalnog FBW sistema bas na tom avionu sto, nezaviso od tezinskog opterecenja, pilot upravlja isto, sve ostalo radi kompjuter. Naravno, kada se integrise novo naoruzanje, dovoljno je apdejtovati softver i sve ide „glatko“, dok kod analognog FBW to zahteva zesce prepravke, a kod aviona bez FBW jos duza ispitivanja, obuku itd.

Mi

Srbofil

A sta to ne vredi, sto ne znate objasniti vase “Poljske“ zakljucke !?

MiG-35 ima FBW sa glasovnom asistencijom pilotu !

Sr

@Mig-29
Pa zato sro vi tvrdite neke sto nije tacno, koristeci argumente koji nisu povezani kao npr da nema veze sa konstrukcijom, nego sa zamorom materijala.

Pa sta je zamor materijala do osobina njegove konstrukcije da trpi stres?!!! “Koliko sati naleta”, pa mnogo mnogo manje od F-16ki koje su naletele 10.000h, mnogo manje od SU-27 koji dezuraju na Baltiku i polecu svaki dan 30 godina, mnogo manje od Migova-31 koji sluze decenijama.

Nije to “poljski primer”, Poljaci su samo izneli snimke, a takvih primera imate svugde. Kod nas, u Ukrajini, u Rusiji, u Indiji….to je sada vec deo prakse. Retko gde cete naci avione sa manje naleta od nasih, pa im opet trebaju ojacanja.

Pa da, Mig-29M/K/35 imaju FBW, tako to sto 29A nema, nema veze sa zracenjem kao sto vi pricate! Nego je bilo pitanje vremena i cene.

Mig-35 jednostavno nije dobio jos uvek svoju konacnu formu iz razloga sto nema musterije.

29K je npr 2009. kada je bio isporucen Indiji bio, bar sto se nekih grubih tehnickih ovkira tice, sasvim moderan avion za svoje vreme(o kvalitetu ne bih, jer vi ne priznajete objektivna merila). Dok Mig-35 uopste nije mnogo odmakao od tog 29K, barem u ovoj formi sa slike gore. Imaju INDENTICAN radar, iste flapse, repnu sekciju, kabinu(lose uradjenu), kokpit, isti broj podvesnih tacaka, nosivost, cak IDENTICNE motore koji nastali iz tog 29K projekta. itd….

To sto sada ulazi u naoruzanje je trebalo da bude u okvirima predstavljenog letnog protptipa sa poslednjeg Maksa, medjutim nije, sto implicira da ta verzije jos nije finalizovana….

Jednostavno, 29ku su pojele okolnosti, a to da je ranije bilo “sjajno” nije istina jer vidimo na primercima u nasim redovima.

Znate da su 29UB novi dosli sa ne bas potpunom dokumentacijom i ne bas indenticne konstrukcije? Znaci da nesto tu nije u redu. HMS, R-73 i sl. sjajna resenja nisu uopste plod rada Miga, nego drugih kompanija!

Ja

Za sada o migu 35 poznate su samo letne karakteristike,avion je jos u fazi ispitivanja ali se brate kudi i lupeta da ti se zivot smuci.

Odgovori
Bi

Kada bi Mig 29 imao samo jedan motor onda bi svi ovde prisutni strucnjaci kukali zasto nema dva.Pitajte bilo kog pilota koliko je bolje imati 2 motora.Veca energija i pouzdanost u svim fazama leta itd.Mig 29 je jos uvek bolji avion od najmodernijeg f16 i izjednacen po mnogim karakteristikama sa f18.Svakako on je pokretljiviji od bilo kog americkog aviona bilo koje generacije.Svi koji kukaju sa AESA radarom sa svojom bujnom mastom a pod uticajem americkih propagandista zamisljaju da je AESA nedostizna misterija za Ruse .Tuzno..

Odgovori
ma

Ta dva motora ga cine skupim za kupovinu i eksploataciju (pogotovo s tim resursom), a u realnosti ne moze ni primirisati F18 ni suhoju po sveukupnim karakteristikama. Bar da je jednomotorac pa je jeftin imao bi trziste ovih siromašnih zemalja kakvi smo mi. Ovako ce svi odabrati Suhoja.

Fa

Axaxaaxaxaa :)

ve

@max ,Pa nema skupljeg aviona na svijetu od F16.To ko god krene da kupi kosta 150 miliona dolara po komadu.Mig35 sa dva motora za koji ti kazes da je zbog toga preskup bice 3 puta jeftiniji od F16 koje kupuju Bugari recimo.F16 je drasticno skuplji i od Su30/35 tako da ne znam o cemu pricas.

ma

@veako jesu prokleto skupi ali dobiješ točno ono što si platio – znaš koji je radar, specifikacije svega. Svi avioni su serijski, isti. Sva oprema je uvezana i radi. Resursi su zaista dugi, svi dijelovi dostupni. Skolovanje je vrhunsko i brzo, dokumentacija je potpuna. To je kompletan proizvod – sve ono što MIG nije.
Zašto nitko ne naručuje MIG35 kad su toliko jeftiniji? Baka me odavno naučila – nismo toliko bogati da kupujemo jeftino.

Pa

Kupis papreno skup Avion I dobijes sparrow umesto planiranog amraama. Dostupno… sindrom americkog ludila

Mi

Ljudi Rusi će prodavati borbene avione bilo Kirgiziji,Kini ,Indiji ili nekom drugom oni to jednostavno znaju da rade ma koliko ovde pojedini pro zapadno orjentisani komentatori oponirali rusko vazduhoplovstvo.Gotovo da sam siguran da MIG-35 već ima kupce, Rusi hoće prvo da ga uvedu u svoje vazdušno-kosmičke snage kako bi avion bio bolje markentiški podržan i cena bila veća nego ranije kada se sovjecka tehnika praktično besplatno delila iz ideoloških razloga.

Odgovori
Jo

Ovde se ovaj avion komentariše kroz prizmu eventualne zamene za postojeće Mig-29 avione u naoružanju Srbije, pa će i moj komentra biti na istu temu. Nabavka ovog tipa je uvek na kraju politička odluka. Što se tiče svega ostalog, ovaj avion bi imao smisla jer bi verovatno preobuka bila lakša, a postojeća infrastruktura je pripremljena za avione te veličine. Tu se prednosti završavaju. Kod Rusa ne vidim nikakav entuzijazam da se ovaj avion ubaci u njihovo vazduhoplovstvo u nekom ozbiljnijem broju. Ako se ovaj avion proizvodi isključivo za izvoz i akrobatske grupe, onda se postavlja pitanje koliko će se ozbiljno raditi na njemu. U tom smislu, ako se ostaje na ruskim avionima, mislim da Suhoj jednostavno nema alternativu, bez obzira na njegovu veličinu i nešto veću cenu.

Ako je Srbija otvorena za nabavku aviona koji nisu ruski, alternative postoje. Pri tome ne mislim na Gripen, bez obzira koliko bi on po svojim karakteristikama odgovarao Srbiji. Šveđani su apsolutno nepouzdan partner i ponekad pokušavaju da budu veći papa od pape. Pri tome avion koristi američke delove i odobrenje američkog kongresa bi bilo neophodno, baš kao i za nabavku američkih aviona. To odobrenje je lakše dobiti za američke avione, nego za avione koji koriste američke delove.

Odgovori
Wo

>> Ovde se ovaj avion komentariše kroz prizmu eventualne zamene za postojeće Mig-29 avione u naoružanju Srbije

To apsolutno nije tacno. Srbija je nabavila koliko je mogla i sad je mirna narednih godina. To sto vas nekolicina mislite da se univerzum okrece oko Srbije druga je stvar, ovde se radi prosto o tome da se avion najavljuje decenijama i svi su radoznali da konacno saznaju sta ce od toga da bude…

Jo

@Wolfgang

Izvini, koliko dugo je Srbija mirna? Da li treba misliti 10 godina unapred – ili opet doći u situaciju da se nadzvučno vazduhoplovstvo obnavlja navrat – nanos, da se ne bi ugasilo?

Gi

Prvi izmislili Injekciju na svetu za Covid, u Siriji kad se pojave Sujohi 35 , F35 ,,pete generacije se povlači nazad, pametnome dosta.

Odgovori
ma

Nijedno nije točno.

Ro

Max…tebi ne odgovara da bude tocno…

Ba

Nije nikakva tajna- svi već znaju da bih najviše volio u našem vazduhoplovstvu da vidim Rafal. Iz više razloga mi se oduvjek dopao ovaj avion i mislim da je to prilično lako braniti- prvi let je imao 1989, a od 2001. godine nije više tajna. Znam o njemu dovoljno da mogu da argumentujem mnogo toga u nekoj raspravi.

Pitam se, šta poštovani komentatori zaista danas znaju o MiG-35 kada ga toliko pljuju? Znači- ovo ništa ne valja i nema nikakvu budućnost, samo aeromitinzi, potpuno nesposobna letjelica za borbu, osim ako nisi slijepi taliban ostavljen u sred pustinje kraj svog pikapa na kom je nacrtana velika meta? Na bazi kojih saznanja o tehničkim karakteristikama ove letjelice tvrdite takve stvari?

Komentariše se ergonomija kokpita? Kakav je tačno kokpit na 35-ci? Komentariše se njegova borbena sposobnost u BVR borbi protiv recimo Jas-39…Na osnovu kojih podataka? Zna li neko barem tačnu cijenu za eskadrilu ovih letjelica? Onda bi možda mogli da vršimo približnu komparaciju tipa…“Ok, ako je avionika MiG-35 na nivou starije verzije Gripena ili neke verzije F-16 od prije 10-tak godina, da li je postoji ekonomski interes u nabavci dodatne eskadrile ili polovine eskadrile za razliku nabavne cijene? Pošto vrlo dobro se zna koliko košta pomenuti Rafal ili F-16V kada se nabavlja nov. Ima li ova letjelica ijednu dobru stranu? Po opšem koncenzusu izgleda da nema.:)

Neko reče da sumnja i da su se završila testiranja korektno? Zašto? Rusima se može prigovoriti zaista svašta, ali aljkava testiranja? Pa po tome su poznati. Razvoj traje dugo? Zašto? Mogli su reći prije 10 godina da je razvoj završen, otkud bi vi znali? Pa ne znate ni ovako. Koliko je projekata ugašeno kao neperspektivno u njihovoj namjenskoj industriji zato što nisu ispunili zahtijeve? Nisam stekao da oni imaju problem sa tim- naprotiv. Duže vremena se od njih čuje: „motor nije spreman“, „kontejner je u razvoju“, pa ih se pljuje- sada kada kažu da se polako kreće sa serijskom proizvodnjom tvrdi se da lažu, pa ih se pljuje. Zašto? To su javne informacije za potencijalne klijente koje onda opet prenesu razni portali koji se bave ovakvom tematikom- ljudi nemaju ama baš ništa od toga šta će misliti neki entuzijasti na internetu- oni moraju da se pravdaju delegaciji Egipta npr, koja će doći da pregleda I PROBA avion. Ko ste vi da tvrdite da vas neko laže i zbog čega bi? Svašta.

Na kraju, a ovo mi manje upada u oči i smatram da je ok- komparacija Su-30 i MiG-35. Mislim da su stvari daleko od tako jednostavnih, pogotovo zbog nedostataka informacija oko avionike. Nije neobično da projekti koji su u razvoju u okviru iste korporacije djele neka aktuelna rješenja, koja će tek u budućnosti da budu predmet modernizacije nekih provjerenih platformi. Može se lako desiti da MiG-35 ima neka rješenja iz razvoja Su-57 (pada mi na pamet Pilot Assist AI,SOZhE-50 sistem za asistenciju stanja pilota, možda dijele elemente dizajna nove pilotske kacige za Su-57, za koju kažu da je savršena i kvantni skok od svega šta su Rusi imali, neki elementi L402 možda…), pa se tako lako može desiti da ima bolju avioniku od sadašnjih verzija Su-30, a i nekih zapadnih pandana. Opširna tema- malo informacija, dajte malo ozbiljnosti i nepristrasnosti.

Odgovori
Wo

>> Rusima se može prigovoriti zaista svašta, ali aljkava testiranja? Pa po tome su poznati.

Pa recimo imamo sada tu neku vakcinu protiv jedne siroko rasprostranjene epidemije koja je u stilu „bitke za tehnolosku prevlast“ iz hladnog rata, bez adekvatnog testiranja, proglasena „gotovom“, nekako slicno ovom avionu, a u stvari to jos uvek nije, nego tek treba mesecima biti testirana (kako i dolikuje), pa cemo da vidimo da li ce i kada biti masovno aplicirana…

AL

Jednostavno, ocigledno je!

Lose resenje praceno kompromisom, praceno losijim resenjem….Ne moze se to nazvati ozbiljnim projektom.

Ba

@Wolfgang

Uh ne poznajem dovoljno imunologiju, a ni biomedicinske nauke generalno da bih mogao da komentarišem da li su njihova testiranja „adekvatna“. Srećom imamo vas da nas uputite u sve suptilnosti ovog polja iz svog bogatog iskustva? A koga drugog? Kako ste samo uspjeli da ovladate doktoratima iz dva tako različita polja? Medicinske nauke i aeronautika? Bravo.

Ja sam s druge strane samouk- svoje mišljenje formiram uglavnom iz nekih knjiga ili iz skromnog ličnog iskustva. Tako sam par puta stekao uvid u to koliko su testovi ozbiljno shvaćen segment njihove odbranbene industrije. Vrlo, vrlo ozbiljno shvaćen. Imao sam tako jednom čast da upoznam gospodina Anatolija Kvočura. On bi, siguran sam, imao ponešto da vam kaže nasamo o letjelici koju tako svestrdno pljujete. To bi svakako bila akademska razmjena mišljenja koju bih volio da vidim.

Lijep pozdrav!

De

Banja Luka,
Tu su i pitanja logistike. Rusi ne kupuju MiG-35 u velikim brojevima. Najvjerovatnije ce biti oko 24 MiG-35 U Ruskom RV i to za akro grupu i najvjerovatnije eskadrila za skolovanje stranih pilota!

Znaci dijelovi ce biti skupi a vjerovatno se prestati proizvoditi jako brzo zbog mali broj aviona.

A nece se ni razvijati neki paketi modernizacije za mali broj aviona.

Taj avion je u biti siroce bez buducnosti.

Al

@Wolfgang

Ako ćemo realno svi proizvođači u većoj i manjoj meri su značajno ubrzali testiranja.

@Dead1

Videćemo. MiG-35 definitivno ima prostora i mesto u VKS Rusije kao zamena za MiG-29 i Su-22, pitanje je samo da li Rusija ima para da finansira i to. Ono što je moje lično mišljenje je da ako bi neko kupio MiG-35 (a kupci definitivno postoje) i Rusija bi naručila poveću količinu, slično situaciji sa Gripenom E/F gde je Švedska svoje naručila tek kad je Saab ostvario stranu narudžbinu.

Yo

@Banja Luka

Ja sam jedan od onih koji je u ovom modelu Mig-a „na steroidima“ video logičan nastavak naše dalje upotrebe, ali sam vremenom sve više skeptičan u njegov kvalitet iz prostog razloga koji zanemaruje razvoj ovog dobrog aviona još gotovo od nastanka modela 29 – nezainteresovanost Rusije koja ima utemeljenje u vojnim, a naročito ekonomskim razlozima.
Laički – stiče se utisak da se još u doba SSSR-a odlučilo da platforma SU-27 bude „devojka za sve“ na kojoj će bazirati razvoj drugih modela za vojne potrebe, a MiG je manje-više preorjentisan na specifične vojne potrebe – kao frontovski lovac MiG-29 ili furiozni presretač u vidu MiG-31…
Rusija poodavno ima spremno sve za masovnu proizvodnju SU-30/35, manje troškove i veću zaradu nego da se uključuje u projekte za koje lično nije zainteresovana. Obzirom na to da, zahvaljujući ne baš optimalnom ekonomskom modelu, dosta tehnike za svoje potrebe finansira i iz stranih narudžbina – ima interesa da odugovlači sa MiG-35 dokle god može prodavati npr. SU-30 kao profitabilniju, bolju i napredniju alternativu.
Druga je priča što su npr. naši aerodromi u dometu i dalekometnije raketne artiljerije suseda, pa bi nam bilo koji Suhoj ili neka zapadna alternativa vezana za piste postali potencijalno neupotrebljivi – za razliku od Migova – ali Rusi sa tim nemaju problem.
Perspektiva novog Miga je, sa ruskog gledišta, da lakše proda SU-30…

Cr

@ Banja Luka
Ovaj portal je mjesto suceljavanja i razmjene razlicitih misljenja. Ima tu veoma ozbiljnih ljudi od kojih sam puno naucio i jos uvijek ucim (Vi ste jedan od njih), cak i od onih sa kojima se ne slazem. Problem nastaje onda kad nemajuci argumenata na temu ratnog vazduhoplovstva (da budem precizan mislim na rusko VVS) prelazi se na druge oblasti, a spektar je prilicno sirok (auto industrija, ekonomija, medicina i farmacija…). Sluze se narativima o Rusiji jos iz vremena hladnog rata ili vremena Carske Rusije. Tako je prilicno sokantno zazvucalo za vecinu konzumenata mas-medija sa Zapada da jedna Rusija uopste moze da proizvede vakcinu. Tamosnji mediji jos serviraju svojim korisnicima da je tamo vjeciti led, glad, kanibalizam, alkoholizam, prostitucija… jednom rijecju opsti haos, bijeda i posrnuce.
Naravno da nista nije crno ili bijelo. Niti je Rusija zemlja treceg svijeta pred krahom, niti je Zapad truo i pred kolapsom.
Sve najbolje postovani gospodine – samo tako nastavite
P.S. Moje iskreno divljenje sto ste upoznali legendarnog Kvocura

Sr

@Aleksa Radojicic
Nema Mig-35 sta da “menja” to je problem. Pod SU-22 ste verovatno mislili na 24, ali njih menja 34. Rusko RV koristi Mig-29 samo za potrebe obuke stranih pilota. Ni jedna “frontovska” eskadrila(dakle prave borbene jedinice) ih vise ne koristi. Postojala je ta jedna u Jermeniji, medjutim i oni prelaze na SU-30SM. Gde je tu “mesto“ za Mig-35 i koju tacno ulogu bi vrsio i koga tacno menjao? VKS ne zna sta da radi sa tim avionom. I one 29SMT su “dobili” zato sto ih Alzir nije hteo.

Mornarica ima dve eskadrile 29K i pored njih su, iz nekog razloga zadrzali SU-33(ne znam zasto), sve i da izbace 33ke, to je jako mali broj aviona jer su 29K relativno novi(2012+), a leteli malo(znaci ne treba im zamena jos bar 2 decenije). Zasto bi oni davali pare i vreme u to? Neki ce reci “izvozni potencijal”, ok koliko se SU-30MK i SM prodalo, a koliko 29K/M/35? Cak i stari korisnici 29ke za koje se ocekivalo da ce ih zameniti novim 29kama kao sto su Jermenija i Belorusija su presli na SU-30.

Da je 29ka Suhoju, ono sto je F-16 USAF i F-15ki, onda bi imao smisla, ovako nema. Pregazili su ga vreme i okolnosti. Ekonomski i tehnoloski on nema smisla

Ne bi ni Rafal bio to sto jeste da su Francuzi imali bolju/vecu/modularniju platformu koja im vise odgovara….

Wo

@Aleksa Radojičić

Ja sam povukao paralelu koja je meni ocigledna, a to je ruski PR koji nezavrsene proizvode proglasava zavrsenima. U ovom slucaju se cak govorilo o ocekivanom „sputnjik efektu“. Ta vakcina je moguce odlicna (radi se o veoma aktuelnoj tehnologiji, ne mora se biti doktor farmacije da bi se procitalo i zakljucilo) ali nije prosla sva tri levela klinickih studija pa ne mozemo da znamo, ja bi je licno uzeo kada bi je EMEA i FDA odobrili. Isto vazi i za kineske, zapadne ili domace medikamente.

Al

@Srbofil

Uopšte nisam mislio na Su-24 i svi znamo ko menja taj avion. Ja , a rekao bi i poneki u VKS Rusije forsiraju činjenicu da je u VKS ostala poveća rupa posle povlačenja MiG-27 i pogotovo Su-22 koja ni do dana današnjeg nije uspešno sanirana iako je pokušavano sa modernizacijama Su-24, Su-25 i nabavkama Su-30SM i Su-34.
I to se može veoma lako videti:
a.) Su-24 zamenjuje Su-34 u ulozi taktičkog bombarder za izolovanje bojišta, izviđanje i napade na strateške ciljeve (komandna mesta mostovi itd.)
b.) Su-25 bar trenutno nema zamenu te će i dalje biti glavni jurišnik
c.) MiG-23 u osnovi zamenjuje Su-30SM
I na kraju nam ostaju Su-22 i MiG-27 i njihove zamene?
Su-30SM pomalo može da pokrije ulogu MiG-27 ali je definitivno potrebna veća modernizacija i veći arsenal što bi trebalo da se ostvari sa Su-30SM2 verzijom.

Opet ostaje otvoreno pitanje zamene Su-22 i njegovog naslednika na polju lovca-bombardera ili što bi danas rekli višenamenskog aviona za sve i svašta. To je ono što današnje VKS nema i veoma fali i što čak možemo videti u Siriji, jer Rusima fali višenamenski avion koji bi mogao da iznese celu kampanju kao što je Su-22 izneo Avganistan. I to je niša koju pojedinci u VKS i MiGu žele da pokriju sa MiG-35. MiG-35 jednostavno nije zamena samo za MiG-29 i ceo koncept frontofskog lovca, već predstavlja zamenu i za MiG-29 i Su-22 u nekoj novoj ulozi frontovskog višenamenskog aviona koji bi trebalo da odrađuje lovačke, izviđačke, bombarderske, jurišne i protiradarske misije koje su nekad obavljali MiG-29, Su-22, MiG-27 i još neke platforme. Zato po meni ne treba otpisivati MiG-35 kao ne potreban za VKS, jer potreba definitivno postoji, već je pitanje da li Rusija jednostavno može finansijski da podrži razvoj i nabavku. Tu je problem cele ove sage.

Jednostavno, Rusija i dalje nema „laki“ višenamenski avion koji bi kao u vazduhoplovnim jedinicama RM SAD zamenio A-4, A-6, A-7, EA-6 i šta je tu još bilo od raznih platformi sa jednom platformom u obliku F/A-18 u svim svojim verzijama. Tu potrebu Rusije za zamenom Su-22, MiG-27 i MiG-29 i još nekih usko specijalizovanih platformi iz vremena SSSR bi trebalo da ispuni MiG-35 i to je bar želja pojedinaca u VKS Rusije.

Sr

@Aleksa Radojicic
Znate i sami kada su Rusi povukli SU-22 iz upotrebe, proslo je puno godina, a i okviri u kojima bi se primenjivao su promenjeni. Oni su tada imali gomilu isturenih baza u istocnoj Evropi odakle bi vodili takve vazdusne operacije. Raspadom SSSRa toga vise nema.

SU-30 savrseno obavlja „hibridne“ zadatke i „self escort“ misije, a pruza mogucnost projekcije sile iz maticnih baza u Rusiji/Belorusiji itd. jer ima ogroman dolet i nosivost. On opusteno ponese VZ naoruzanja koliko Mig-35 maksimalno i jos mu ostane podvesnih za VV naoruzanje, a goriva ima x2. Mig-35 nije dovoljno jeftiniji, da bi im investicija imala smisla, kao sto F-16 ima SAD i saveznicima.

Ba

@Yoda

Ma sve ok Yoda, ali shvatite da to o čemu govorite nije uopšte relevantno. Ovo govorim s poštovanjem, naravno, nema nikakvog sarkazma, samo imamo drugačije poimanje tematike. Da elaboriram malo:

1.
Prije svega prva komisija koja će se baviti budućim postupkom nabavke za nove letjelice LA sastaće se tek za nekih godinu i po dana. Kada se proces pokrene, sve što se tiče planiranja biće završeno tek za dvije godine (ili tako) od tada. Dakle- Vojska će znati šta želi tek za tri i po godine najranije. Mi za to vrijeme imamo operativnu lovačku avijaciju i zaštitu neba. Tek tada će se ući u sam proces nabavke, krenuće se suženom putanjom prema ciljevima koji ispunjavaju zahtijeve. Struka koja se bavi ovom problematikom će imati dovoljno vremena da izabere odgovarajuću strateško/tehničko/političku stazu kojom ćemo ići u ovom slučaju. Kod nas se radi tako i to možda nije optimalno, ali je ozbiljno i sasvim pristojno. Svaki narativ o tome kako će neko nešto „kupiti od braće“ jer tako treba- je pogrešan.

2.
Emotivni faktor. Krajnje je zanimljiva činjenica da ako zatvorite nekih 20 slučajno izabranih ljudi ispred „Promenade“ u Novom Sadu u jednu prostoriju i zadate im ovu temu- izbiće tuča za 10 minuta.:) Mi imamo ljude koji sasvim uvjereno misle da američki radar „vidi ipak malo više od ruskog“, ili da R-77 ipak „pogađa tačnije“ od AIM-120…Valjda zbog oznaka „Made in…“ na tim elementima nekog sredstva. „Rusko je bolje“ VS „Američko je bolje“ je posao za budale- jer je tema nepresušna kada ne posjedujete dovoljno tehničkog znanja ili iskustva za evaluaciju upotrebljenih tehnologija u ovome ili onome. A u ovom polju su podaci redom potpuno nedostupni i obavijeni tajnom, osim za oči pojedinaca kojima su dostupni i koji imaju priliku da znaju. Potpuno isti narativ imate kod komšija od kojih jedan vozi Mecedes, a drugi BMW- rat poluargumentima, dok ljudi u samim proizvodnjama ove dvije fabrike odlično znaju čije je vozilo na kakvoj platformi, šta su prednosti/mane i odlično se razumiju. Vrlo je interesantno da kod ljudi koji se zaista bave ovom problematikom ovakav rezon UOPŠTE NE POSTOJI, jer oni odlično znaju da ne kupuju BMW ili Mercedes- oni kupuju pikap ili kombi ili bager, ako tako hoćete. Kada u jednom trenutku shvatite da nabavljate obični alat za obavljanje jednog posla, onda priča postaje veoma jednostavna i svodi se na suštinu: Što bezbolnije POSTIZANJE nekih zadatih SPOSOBNOSTI. U našim organizacionim strukturama ljudi sasvim otvoreno razgovaraju o tome kako je neki francuski radar bolji od ruskog/američkog, kako je njemački pvo sistem loše zamišljen i zbog čega, kako je neka kineska komponenta za sredstva veze superiornija od američke, kako nemamo para u budžetu ili političkog uticaja za nešto što bismo željeli…. Razumijete?

Postoji redovna procjena trenutnih i budućih strateških i taktičkih pretnji na bazi kojih se diktiraju željene sposobnosti Vojske koje žele da se postignu kako bi bile validna mjera odvraćanja ili nedaj Bože sredstvo kontra-dejstva. To je jednostavno ključno u ovoj čitavoj raspravi, a evo i zbog čega:

3.
Kada Vojska odluči šta želi (Potpuno teoretski primjer ide ovako: Makedonija je kupila eskadrilu F-16 BlokC/D i mi želimo da imamo odgovarajuću mjeru odvraćanja, jer nismo zadovoljni sposobnostima svojih polovnih 29-ki sa mjerom modernizacije koja je u toku)- oni će znati kakav tip radara žele, kakva ubojna sredstva letjelica treba da ima, kakvu dinamiku platforma mora da posjeduje u bliskoj borbi, kakvu u BVR-u, kakvi su očekivani scenariji modernizacije i ponašanja očekivanog neprijatelja- takve stvari. Izaći će se za zaključkom da su letjelice koje ispunjavaju ove tehničke zahtijeve: Miraž, F-16V, Jas-39, SU-30, Su-35, MiG-35, nije bitno, ok?

Nakon ovoga će se odgovarajućim kanalima ispitati mogućnosti i dobiti povratne informacije ovog tipa (teoretski govorim): Švedska ne želi da nam proda letjelice, USA može da isporuči prve letjelica van traženog roka, recimo tek za 5 godina, Miraž je skuplji, u tom smislu da se za njegovu vrijednost mogu kupiti dvije eskadrile Su-30, a to se npr. za zemlju naše veličine smatra poželjnim (sve teoretski govoreći) i….na kraju ljudi donesu odluku o tome šta je izvodljivo. Nakon toga delagacije borave u zemlji koja je proizvođač sredstva i detaljno pregledaju proizvod, piloti lete sa kolegama iz zemlje partnera, rade se testiranja određenih aspekata primjene…I tek nakon toga pazariš pikap/kombi/bager za svoje preduzeće. To je sve. Potpuno neemotivno.

Džaba je što ljudi misle šta je bolje, kada će od pilota u komisiji doći mišljenje da je jedna platforma „krmača“ u odnosu na drugu prilikom zahtijevnih manevara- ili što neko od vas misli da je jednomotorac zakon, ako struka pri Vojsci ŽELI letjelicu sa DVA motora i voljna je da plati troškove održavanja za to zato što smatraju da je to bitno. Džaba je što neko voli Rusiju- ako se ispostavi da radar nema domet od 260km za cilj veličine 5m2, nego je to u praksi 190km. Džaba. Živimo u vremenima ozbiljnih procesa, tako da je potpuno infantilno brujanje pojedinaca da je neko slagao kako nešto radi, pravi i „potura“ maketu…Pa nije to kila jabuka, a ljudi sa jedne ili druge strane nisu debili. Više puta sam slušao i privatno nekakav narativ kako će neki Rus ući sa koferom para kod nekog generala i završena priča. Istina je s jedne strane da su najjači „crni“ lobiji upravo evropski, a da bi se realno moglo uticati na ovakvu odluku- to mora da se uradi u izrazito ranoj fazi, prilikom definisanja zahtijeva. I tada, morao bi da potkupljuješ više ljudi, a u kasnijim fazama masu ljudi. Danas je međunarodna trgovina vojnom opremom gospodski posao vezan za striktne procedure, barem u normalnim zemljama.

Ako neko ikada donese odluku o kupovini MiG-35, onda budite sigurni da platforma „radi posao“ i da o suštinskom „nekvalitetu“ ne može biti riječi. To je samo alatka za odrađivanje neke zadaće, ima ili nema neke sposobnosti koje se traže, a ako ima- onda se gleda cijena, politička konotacija i druge stvari. Potpuno je drugačija kategorija protiv koga će se koristiti, kada i na koji način. Zbog toga kažem- irelevantno. Generalno, sve te priče, bez poznavanja suštine sredstva i svih aspekata nabavke, kako se sa njim upoznaju komisije prilikom odlučivanja je…glupo.

„Mig-35 nikada nebi mogao da obori F-16“ sam čuo na ovom forumu x puta. Pri tome F-16 je oboren od strane MiG-23! sa R-60. Tokom koškanja sa Grčkom, kako Crnogorac reče Miraž ga je skinuo u žaru borbe sa R.550, za koju su današnji AIM-9 ili ruski R-73/74 svemirska tehnologija čije sposobnosti daleko prevazilaze Magic 2 iz osamdesetih godina ili R-60 ko zna od kad.

Kakva je korist sa stanovišta Vojske od toga što jedna letjelica ima bolju ergonomiju kabine ili veći resurs, kada ga u nekom praktičnom sukobu sa neba zbriše pandan koji to nema, ali ima neke operativne SPOSOBNOSTI koje mu trebaju da odradi svoj posao? Pare su samo pare- obavljanje nekog zadatka je nešto drugo.

Kad se magla splasne ostaje samo kombi/bager- platforma za obavljanje posla, sve ostalo je samo marketing, pristrasnost jednoj ili drugoj strani zasoljena sa neznanjem.

Lijep pozdrav!

Ba

@Crnogorac

Sve najbolje i Vama,

Lijep pozdrav!

Mi

Banja Luka

Samo mala korekcija vaseg odlicnog izlaganja, Pilot se nazalost nece mnogo pitati u buducnosti posto se kod angazovanja LA desava tehnoloski jaz u BVR borbi, konkretno UAV pocinje upotrebljavati “naoruzanje sa karakteristikama UAV“ – ako se mogu ovako izraziti.

Odlican primer je F-35 i kako ga promovisu iskusni piloti i generali.Dakle nije bas preporucljivo posle “gafova“ do sada nevidjenih razmera.

Inace volim ovaj sajt posto se dosta izdvaja od drugih i ima odlicnu “poluanalizu“ na ovu temu i sta se desava sa naouruzanjem u BVR borbi.

https://www.ausairpower.net/APA-Rus-BVR-AAM.html

Ako su ostali “komentatori“ procitali sve do detalja, mislim kako mogu uvideti svoje greske u izlaganjima.

Mi

@AL-41F!

Sad vam odjednom MiG-29 i 35 nemaju nikakvog smisla ni onda ni danas. Mnogo ste naglo promenuli misljenje o jednom fantastičnom dizajnu, ali i jako slabo iskorišćenom (plasiranom) zmaju krivicom poznatih sticaja okolnosti.

Rusima nikad pa ni danas nije bio potreban lakši avion od MiG-29\35 te vrste! Za šta bi im trebao osim isključivo za izvoz. Mnogo se tu spekuliše samo da podsetim kao recimo cena.. Kolika je razlika u ceni izmedju F-15EX i F-16Blok 72 tačno? Eskadrila od 12 komada. Veca od Su-30 vs MiG-35? Sumnjam.

29ks i 35ca jesu Suhoju ono sto F-16 jeste 15ci! Ali nisu toliko uslepe zbog poznatih razloga sa rezultatom manjka love i maltene kolapsa biroa. Razlike u ceni americkog novog para nisu uopste toliko velike. Nisu ni izmedju MiGa i Suhoja zato sto cena ne raste velicinom zmaja koliko radarima i modernim elektronskim sistemima. Tek kad se predje na petu generaciju gde materijali i procesi izrade stelt zmajeva dizu cenu na astronomski nivo danas tu dolazi do velike razlike u ceni srednjeg ili veceg znaja.

Apsolutno MiG-35 ima mesto kao jeftiniji manji Su-30 ili 35 ako bi se napravio onako kako treba da bude u klasi Rafala i F-16V sa ograničenjima koji bi bili direktno proporcionalni sa nizom cenom. O igranicenjima govorim nosivost, resursi i etc.

Ispada ovih dana da je rešenje za sve male i srednje drzave Su-30 ili 35 samo zato sto MiG-35 nije upola jeftiniji.

Na primer, ako korisniku ne treba nosivost, domet, i skuplji troskovi eksploatacije Su-30 a zeli istu tehnologiju, razornu moć, i preciznost kao Su-30\35 i zeli da plati umesto „1000Evra* proizvod koji mu bolje pasuje a kosta 750 Evra, zar to po vama nema smisla onda?

Slazem se da je MiG-35 veliki znak pitanja u poredjenju sa najnovijim F-18 i F-16, ali nemaju svi tu opciju pazara bilo zbog politickih ili finansijskih razloga.

Pozdrav svima.

Yo

@ Banja Luka

Možda na prvi pogled formiranje ponude proizvoda za kojima postoji poprilično neelastična tražnja (a na osnovu stanja lagera i uz prodajne fore koje npr. na pijacama izazivaju komentare koji počinju sa „izeš mi“) ne utiču na konačni izbor – ali samo na prvi pogled…
Prosto se može izabrati samo ono što se nudi – ili praviti/naručiti nešto svoje.
Naravno, Vojska će procenjivati sve i svašta – što joj je i posao – proceniće i svoje procene – i odabrati, a mi ćemo salutirati jer (valjda) niko nije toliko lud da veruje da je kvalifikovaniji u tome.
Međutim, u ponudi prisustvujemo nečemu što se u narodu obično naziva nekakvim pogrdnim poslovima…
Ta „klackalica“ koja će dramatično maržirati MiG-35 za one koji se dvoume oko SU-30 je čak mizerna u odnosu na „makazice“ F-35 i F-16…
F-16 se očigledno maržira u stotinama procenata – kod Bugara ispade skuplji nego F-35. Pomnožiti sa brojem primeraka, modernizacijama, pretnjama i hitnošću…
Inače sužen izbor se time dodatno sužava, možda ne baš na ono što nam ne treba, ali je upitno da li je optimalno.
Rupa bez dna. Čas će biti bolji jedni, čas drugi avioni, a ti gedžo „seci uši, krpi“…
Srdačan pozdrav.

Al

@Srbofil

Na prvi pogled izgleda tako, ali ako zagrebete detaljnije vidi se da mašite poentu i da previše prosto posmatrate temu. Ali hvala bogu, imamo dva scenarija kojima smo lično bili svedoci ovih meseci i godina koji pokazuju na šta ja i pojedinci u VKS ciljaju.

Uporedite intervenciju Rusije u Siriji i intervenciju Turske u Libiji. Prvu su Rusi izvukli sa avionima, u drugoj Turci nisu u mogućnosti da baziraju bilo šta u Libiji osim BPL. Rusi su na početku intervencije imali ludu sreću da je Latakija bila relativno mirna oblast, te su komotno mogli da potroše nekoliko nedelja i meseci na uređivanje vazduhoplovne baze i dovlačenje PVO kako bi sebi stvorili uslove za baziranje i korišćenje aviona. Na ruku je išlo i to što sirijski pobunjenici dugo nisu imali načina kako da napadnu bazu.

Turci u Libiji muku muče sa tim. Tek što su osigurali Tripolitaniju i stvorili sebi relativno siguran prostor za stvaranje vazduhoplovnih baza, Haftar je nabavio avione i uz pomoć stranih partnera bombardovao tursku PVO, sisteme za elektronsko ometanje i buduću vazduhoplovnu bazu tako da Turska opet nema uslove za baziranje F-4 i F-16 koji su preko potrebni za dalju sigurnu upotrebu BPL i dalje napredovanje prema Sirtu i Bengaziju.

Zato kažem Rusi su imali ludu sreću u Siriji, jer će svaki normalan protivnik u takvim situacijama baciti sve što može da spreči uspostavljanje vazduhoplovne baze. Haftar je bukvalno preokrenuo tok rata sa 6 aviona, a šta tek može RV koje je u stanju da uništi većinu vazduhoplovnih baza protivnika i pritom je relativno sposobno? Turci se sad nalaze u poziciji u kojoj moraju da unište Haftarovo RV, ali nemaju kako jer PVO i sistemi za EiPED nisu dovoljni, a F-4 i F-16 traže dobro uređene vazduhoplovne baze, što Turska ne može napraviti pod konstantnim udarima Haftarovog RV. Turci mogu da rizikuju i da dovuku F-16, ali rizik je prevelik i praktično bi zavisili od sreće. Šah sa 6 aviona, ali nije mat, jer Haftar sad nema snage potrebne da bi izgurao Turke i GNA u more.

I to je prostor koji su nekad popunjavali MiG-29 i Su-22, tu dolazimo do potrebe za frontovskom avijacijom koja ne zavisi od dobro uređenih vazduhoplovnih baza, već može da koristi uređene travnate poletno-sletne staze i puteve, a istovremeno se može relativno lako održavati na terenu u poljskim uslovima ili pod onim mobilnim kaponijerima koje nudi Saab ili gle čuda i MiG za MiG-35.

Džaba Su-30 duplo više goriva u poređenju sa MiG-35, kada je dovoljno da mu se onesposobi matična vazduhoplovna baza i on je izbačen iz borbe, jer koliko god taj avion imao sposobnost da uzleti sa puteva, on traži uređene vazduhoplovne baze sa uređenom infanstrukturom za potrebe održavanja. To je problem od kojeg pati većina američkih i zapadnih aviona, to je jedan od razloga zbog kojih je naše RV i odustalo od novih Sejbrova, jer se ispostavilo da bi RV nestalo sa neba praktično odmah, jer se smatralo da bi vazduhoplovne baze bile uništene ili onesposobljene u nekoliko dana od početka agresije, a to smo i videli u praksi 1999. godine. Zato Su-30 nikad neće biti stvarna zamena za Su-22 (i MiG-29). On nije frontovski avion, on traži infastrukturu, a složićemo se da je to u stvarnom ratu malo teže za obezbediti, pogotovo ako protivnik ima sposobnosti da neutrališe vazduhoplovne baze. Naravno, takvu sposobnost od naših suseda trenutno niko nema, ali treba razmišljati u budućnost, jer nikad se ne zna.

Manite se poređenja MiG-35 i F-16, to su dva totalno različita aviona za dva različita koncepta rata. Jedina zajednička karakteristika za ova dva aviona je kategorizacija u srednje lovce, po svemu ostalom to su dva različita sveta sa svojim prednostima i manama. Pravi pandani MiG-35 na zapadu su JAS-39, iako je to i dalje laki lovac i F/A-18E/F, takođe srednji lovac. To su dva konkurenta koja bi mogla da se upotrebljavaju u tom „totalnom“ ratnom scenariju.

Budućnost MiG-35 u VKS Rusije postoji, postoji definitivna potreba za frontovskim višenamenskim avionom, kao što sam objasnio na gornjem primeru. Na primer, ironija je da bi Turskoj sada dobro došla koja eskadrila JAS-39 ili MiG-35 u Libiji koja bi ostvarila vazdušnu nadmoć u libijskom vazdušnom prostoru i uništila Haftarovo RV, a da pritom ne zavisi od uređene vazduhoplovne baze time što bi koristila sistem baziranja na putevima itd.

U osnovi, ključno pitanje za budućnost MiG-35 VKS jeste pobeda jedne od dve struje unutar VKS, jedne koja smatra da praktično ne postoji problem preživljavanja vazduhoplovnih baza što zbog iskustva u Siriji, što zbog mišljenja da PVO mođe odbraniti vazduhoplovnu bazu, dok s druge strane postoji struja koja smatra da vazduhoplovne baze mogu biti neutralisane. Naravno, po meni, a rekao bi i vi delite mišljenje koje guraju pojedinci iz ove druge struje. Svi drugi faktori koji se ovde nabrajaju kao „ključnim“, kao što su AESA radar, resursi MiG-35, cena korišćenja u poređenju sa Su-30, stanje MiG-a itd. ili imaju jako mali uticaj na konačnu odluku ili ni ne predstavljaju neki ozbiljan faktor. Jednostavno, ovde je čisto pitanje da li VKS može da obezbedi funkcionalne vazduhoplovne baze u slučaju rata? Ako je odgovor da, MiG-35 i čitav koncept frontovske avijacije i višenamenskog frontovskog aviona su ne potrebni, ali ako je odgovor ne, a ja bih rekao da bi se većina poznavalaca složila da je odgovor ne, potreba za MiG-35 u VKS postoji kao frontovskog višenamenskog aviona, koji pokrivao ulogu penzionisanih Su-22 i MiG-29.

PS. Da Su-22 jeste povučen 1997. godine, ako se ne varam, ali ta rupa nije pokrivena. VKS je povlačenjem Su-22 izgubila jednu važnu sposobnost frontovskog lovca-bombarder bez adekvatne zamene koja se pokušava neuspešno pokriti sa Su-24M, Su-25SM(3), Su-30SM i Su-34. Ista priča je bila kada je RM Velike Britanije ranije povukla nosače aviona, čime je Velika Britanija na jedan poduži period ostala bez važnih sposobnosti koje nosači aviona i palubna avijacija nude.

Tu je ključ cele priče i cele problematika. Sposobnosti koje su potrebne jednoj vojsci. Manite se cena F-16 vs MiG-35 ili MiG-35 vs Su-30SM, da li prototip MiG-35 predstavlja po peti put prerađeni primerak jedne te iste letelice, da li je nešto otpalo, dal je otac dedu ili sina napravio, zašto kasni pet puta najavljivan AESA radar i ostale malte ne kafanske priče i rasklapanja koja nisu glavni faktori u priči. Ključno pitanje je sposobnost frontovske avijacije, koju je Rusija praktično izgubila delom zbog ne modernizacije MiG-29, delom zbog povlačenja Su-22, te je danas spala na Su-25, koji defitivno ne može da zameni MiG-29 i Su-22, iako je to avion koji se uklapa u taj koncept frontovskog aviona, ovog puta jurišnika i Su-30SM koji ne može biti dalje od onoga što je potrebno da jedan frontovski avion ima. To je ono što MiG-35 u srži nudi, sposobnost novog frontovskog aviona, koji predstavlja prirodnu evoluciju frontovskog lovca i frontovskog lovca-bombardera u frontovski višenamenski avion. Takav avion bi odlično došao u evropskom delu Rusije gde bi VKS odlično došlo 6-8 pukova ne računajući Kalinjingrad (i tu bi jedan ojačan puk dobro došao). Takva nabavka bi omogućila VKS da avione većeg dometa koncentriše u onim delovima Rusije (npr. Artik) gde MiG-35 nema baš logike za korišćenje, po sličnom principu po kojem je modernizovani T-80 tenk isključivo namenjen za arktičke uslove. To je cela priča. Da li je VKS sposobnost frontovskog višenamenskog aviona potrebna ili ne? Na to se potom dodaje problem finansija, AESA radara, stanja MiG-a i drugih faktora koji mogu uticati na odgovor iz glavnog pitanja, ali ni ne moraju.

Sr

@Aleksa Radojicic
Ima smisla to sto pisete zaista.

RV Singapura je taj koncept koriscenja auto-puteva kao poletno-sletnih staza uvezbalo sa F-15, F-16 cak i E-2, dakle moze se. RV Tajvana je sa Mirazevima-2000 istu stvar obavljalo, Kinezi sa SU-30 tj. J-11 kako se vec zove, Pakistanci sa svojim Mirazevima i F-16….

Znate mnogo je teze uspostaviti logistiku na isturenim bojistima za ofanzivne operacije, na kojima pritom nemate bas kontrolu. Zaboravljate kljucne datelje, da npr. RV Turske mora tim F-16 i F-4 doneti gorivo, naoruzanje, delove, moraju biti pristuni mehanicari, a sve ne jako daleko(ne mozete helikopterima), znaci moraju tu sletati transportni avioni, mora se smestiti veliki broj ljudi, a mreza autoputeve ne verujem da je bas dobra posle toliko godina rata. Dakle hteli-ne hteli treba im kakav-takav aerodrom i morate ga obezbediti na terenu.

Drugo je kada taj koncept koristite u defanzivne svrhe(sto bi bila neka dobra ideja da mi usvojimo), jer u svojoj zemlji mozete kamionima sve doneti, imate zalihe delova, imate ljude i sve je relativno blizu.

Za sve ostalo se slazem sa vama u potpunosti, samo dobar koncept nije dovoljan. Egzekucija mora biti odlicna, a to za sada nije.

Jo

@Aleksa Radojičić

Izneli ste neke jako dobre argumente u prilog potrebe za očuvanjem frontovske avijacije u ruskom vazduhoplovstvu (VKS). Postoji jedan detalj na koji bi trebalo obratiti pažnju, a to je promena u ruskoj vojnoj doktrini.

SSSR je osamdesetih bio uvučen u trku u naoružanju i izgubio je. Ronald Regan je dobio hladni rat. Rusi su izvukli pouku i promenili vojnu doktrinu. Nova vojna doktrina podrazumeva upotrebu nuklearnog oružja u odbrani zemlje, čak i u situaciji da je napadnuta konvencionalnim oružjem. Rusija ne mora da brine o gubitku funkcionalnih vazduhoplovnih baza, i to iz dva razloga. Prvi je ogromna teritorija kojom Rusija raspolaže. Drugi je raspolaganje nuklearnim resursima, kojima se mogu onesposobiti baze koje se koriste za napad na Rusiju.

Srbija i mnoge druge zemlje se nalaze u potpuno drugačijoj situaciji, nemaju dubinu teritorije, a nemaju ni nuklearno oružje. Nisam siguran kolike su razlike između Su-3x i Mig-35 u pogledu logističkih zahteva, poletno-sletnih staza, itd. Ono što znam je da Mig-35 ne može biti uspešan izvozni proizvod ukoliko ne uđe u sastav VKS, odnosno ukoliko proizvođač ne dobija povratne informacije od domaćeg vazduhoplovstva. Da li Rusija ima dovoljno finansijskih mogućnosti da uvodi Mig-35 u naoružanje (u ozbiljnijem broju)?

Al

@Srbofil

Naravno, ali da li bi RV Singapura moglo da izvrši složenije tehničke radnje u poljskim uslovima na F-15, F16 ili E-2, kao što je to moguće sa JAS-39 i MiG-35?

Zaboravljate da Turska trenutno ima dominaciju na moru, da ona već ima osiguranu liniju komunikacije između Turske i Libije, tako da gledano na papiru ne postoji nikakva potreba ogromnim vazdušnim mostom. Haftar ima jako ograničene mogućnosti da napade pomorske mete iz vazduha, a mornarica se stvara decenijama. Uz odgovarajuću inženjersku podršku, JAS-39 i MiG-35 bi mogli daleko lakše da se koriste u poređenju sa F-4 i F-16.

@Jordan

Akcenat na relativno slobodnijoj upotrebi nuklearnog oružja postoji u ruskoj doktrini. Ali on ne znači da će Rusija istu opciju i iskoristiti, jer je to isključivo stvar procene. Tom logikom, da se Rusija u Siriji našla u situaciji sličnoj Turske u Libiji, Rusi bi izvršili nuklearni udar po Siriji? Opet, nuklearna opcija postoji, ali ona ne podrazumeva da će Rusi istu opciju izvršiti u svakoj situaciji. A onda dolazimo do pitanja šta raditi u tim drugim, daleko realnijim scenarijima kada je Rusija ili izgubila vazduhoplovnu bazu ili nema istu? Takođe se ne bi složio da ogromna teritorija daje neku prednost Rusiji. Danas glavni protivnici Rusije definitivno imaju sposobnost da pogode većinu meta u Rusiji, što posredno smanjuje već smanjenu stratešku dubinu Rusije. Ja bih rekao da Rusija može da finansira kupovinu jednog puka MiG-35 svake godine, ali je bolje pitanje da li je frontovski višenamenski avion prioritet u poređenju sa drugim projektima, iako sama potreba za sposobnostima frontovskog višenamenskog aviona postoji.

Wo

@Aleksa Radojičić

Da li je iko ikada video Mig-29 kako operise sa livade, bez logistike itd.? Meni taj koncept po malo izgleda kao urbana legenda…

Sr

@Aleksa Radojicic
Cisto sumnjam da je 29ka nesto specijalno manje zahtevna za odrzavanje u takvim uslovima od F-16.
Prvo radar F-16ke ima mnogo veci MTBF i MTBCF, dakle sanse su da ce kljucni sistemi raditi na strani F-16ke. 29A/B imaju tu prednost titanijumskih ploca za zastitu usnisnika motora pri poletanju, ali to je resenje je napusteno sa 29K/M. Ruski SU-35 su dobili nove zastitne resetke za motore nakon operacija u Siriji. Rakete aim-120 imaju duzi rok skladistenja i veci resurs tako da su i tu sanse na strani 16ke. Verujem da je vise pitanje obucenosti posada za izvrsavanje takvih operacija, turska prosto to nikad nije uvezbala. To sto imaju more ne znaci mnogo, jer su tu u pitanju dani koliko bi avioni stajali na pisti ako ima zafali neki kritican deo koji bi morao brodom da dodje, a to se ne sme…..Niti u onoj pustari imaju gde da ih sakriju iskreno.

Kao sto sam rekao, sve i da imaju F/A-18C sa ojacanim zmajem i stajnim trapom za mornaricke operacije, tesko da bi sletali na Libijske puteve. Nisam bio tamo, tako da pricam iz pretpostavki, ali ne verujem da su u bog zna kakvom stanju posle skoro decenije rata.
Dovoljno u jednu rupu da pri brzini do 200km/h upadnete i otkine vam se trap, avion zakuca u zemlju, ode sve dodjavola….

Wo

> furiozni presretač u vidu MiG-31…

Da, Mig-31 furiozni presretac spostvenih aviona:

https://www.thedrive.com/the-war-zone/27620/russian-mig-31-foxhound-shot-down-its-wingman-during-disastrous-live-fire-exercise

„part of the issue might be the simple inability of the computer processors in the Baget-55 to handle all of the information from the massive Zaslon-AM radar.“

Mi

@ Aleksa Radojičić

Naveli ste da su šest Haftarskih frontovskih Aviona maltene promenuli kurs rata unistenjem turskog pokusaja da uspostavi avio bazu u Libiji.

Interesuje me vase misljenje o tome kako je to Turska dozvolila sa obzirom na toliku preciznost i razornu moc njihove flote i dronova koju su demonstrirali i promovisali u Maju. Kako to da nisu Bajraktarima istrebili te Migove na zemlji po svaku cenu, i sravnili sa zemljom sta nisu mogli dejstvom krstarecih raketa sa brodova?

Ja mislim da mnogi (ne vi) nisu primetili stvarnu efikasnost Pancira u Libiji, ponarucito posle onih video snimaka operacije u Maju sto je Turska objavila. Jedino me cudi da nema vesti i svezih slika oborenih dronova. Jako malo vesti i slika o dejstvovanjima iz vazduha u Libiji uopste.
Da li je moguce da su Turci podvili rep i ne mogu da izadju na kraj sa 6-12 MiG-29, ili su ipak ozbiljnu operaciju protiv Turske izveli Mirazi, Rafali, ili MiG-29M od strane Haftarovih prijatelja i komsija?

Ko stvarno štiti šaku libijskih novopristiglih frontovskih aviona u ovom (modernom) ratu?

Al

@Srbofil

Opet mašite poentu. Vi opet idete i terate priču o resursima i drugim ne bitnim stvarima za temu. Ovde je jedino pitanje da li mehaničari mogu da obave složene tehničke radnje na terenu sa opremom koju imaju uz adekvatnu motorizaciju logističko-tehničke podrške? MiG-35 i JAS-39 takvu opremu imaju ili mogu da imaju (to već zavisi od kupca). F-16 tako nešto nema, delom zato što Ameri mogu da računaju na nosače i palubnu avijaciju u takvim situacijama. A to je i ključ npr. švedsko/finske koncepcije korišćenja avijacije gde je logističko-tehnička podrška motorizovana što joj omogućava i da menja PSS po potrebi.

Ja ne znam, da li vi stvarno mislite da su Turci ne sposobni na polju logistike da ponesu sve što im treba kao što vi sad ovde postulirate? Morske linije komunikacija su sigurne, što omogućava Turcima da donesu sve što im je potrebno. Te fensi ideje F-35 da se po potrebi donose rezevni delovi iz centralnog skladišta sa drugog kraja sveta zaboravite, to nema veze sa stvarnošću i sami Ameri su to uvideli, jer takav sistem ne funkcioniše ni u miru, a kamoli u ratu. Svaka normalna vojska, a Vojsku Turske valjda računamo u tu kategoriju, će pre većih operacija pripremiti zalihe municije, goriva, materijala, rezervnih delova i drugih potrepština, u ovom slučaju u samoj Libiji.

MiG-35 i JAS-39 Turcima daju mogućnost da uz adekvatnu inženjersku podršku koristi nekoliko slabije pripremljenih PSS umesto uređenih aerodroma. Kasnije, kada se steknu uslovi, Turci mogu inženjerske efektive iskoristiti za pravljenje vazduhoplovnih baza.

Kakve rupe na putevima, pa koji deo inženjerske podrške vi ne razumete? Pa neće ljudi valjda doći sa mašinama da letuju u ratnoj zoni, nego će sesti i popraviti put čime bi taj put mogao da se koristi kao PSS. Ili će urediti travnate PSS. To urade na još nekoliko mesta i dobijate poveći broj PSS između kojih možete da rotirate sa svojim avionima i motorizovanom logističko-tehničkom podrškom. Drugo, koliko ja znam ogromna većina transportnih aviona danas može da koristi čak uređene travnate PSS tako da bi se na taj način uspostavio i efikasan vazdušni most.

@Wolfgang

Nije urbana legenda…

Al

I da dodam još jednu bitnu stavku. F-15 i F-16 nemaju ojačane stajne trapove predviđene za korišćenje puteva i travnatih PSS, zbog čega sam put mora biti izrađen na skoro istom standardu aerodromske piste, što značajno komplikuje njihovu poljsku upotrebu. MiG-35, JAS-39 i F/A-18 imaju ojačane stajne trapove, što otvara daleko više opcija po pitanju puteva koji se mogu koristiti i čak travnatih PSS.

@Miloš77

Jedino što mogu sa kakvom takvom sigurnošću da kažem je da Turci verovatno nisu to očekivali i samim tim nisu imali potrebne snage na mestu kako bi uništili Haftarovo RV na zemlji. Pitanje i da li su opšte imaju sposobnosti da sa BPL napadnu tu bazu itd.

Što se tiče samog Haftara i Pancira i dalje postoji veliko pitanje oko VOJIN sistema. Definitivno je došlo do promene taktike na terenu i daleko pasivnije upotrebe Pancira. Činjenica je da su MiG-29 i Su-24 aktivni, a mogućnost strane podrške suseda ne treba nikad otpisati.

U osnovi, Turskoj je sad potrebno ozbiljno RV u Libiji, a to ne može da učini, jer sa jedne strane F-4 i F-16 traže dobru vazduhoplovnu bazu, dok sa druge strane to Turska jednostavno ne može da napravi u Libiji.

Yo

@ Aleksa Radojičić

Najpre da zahvalim na konkretnim pojašnjenjima u Vašim komentarima koji su meni, uz komentare korisnika Banja Luka znatno pomogli u razumevanju problematike.
Konkretno, ako sam dobro razumeo – neki naš budući optimalni izbor se svodi na dva aviona – Gripen i Mig 35.
Šta nam je činiti ukoliko nijedan od navedenih – iz bilo kog razloga – ne bude dostupan za nas?
Saab nas je poodavno ignorisao, a Rusi se možda opredele npr. za dronove u frontovskoj komponenti koju ste pominjali…
Pod pretpostavkom da nam ipak i uspe nabavka nekog od pomenutih aparata – imaju li oni i kakvu veću perspektivu od air policing-a (imajući u vidu više nego ograničen broj tako skupih aviona koje bi mogli priuštiti)?
Ako baš i nemaju – kakva solucija u vazduhu bi nam onda bila optimalna?
Kolika bi, zapravo, bila optimalna brojka naših aviona za odvraćanje u kakvom regionalnom sukobu i koje bi bile mogućnosti nabavke?
Unapred se izvinjavam na ovakvoj seriji laičkih i potencijalno besmislenih pitanja, ali verujem da bi se složili u mišljenju da su najskuplja ona rešenja koja ne odrađuju posao…

Mi

@Aleksa Radojčić

Slazem se sa vasim vidjenjem stvari, ali nisam siguran da moderan avion danas moze tako lako da bude koriscen kao frontovski. Dobro, za Švedjane i Gripena pa i najnovijeg verovatno da jer je tako „odrastao“ a i to se tamo ukorenilo iz generacije u generaciju.
Da li se tako nesto moze ocekivati od MiG-35 koji je napravljen da premosti tehnoloki zaostatak MiG-29A/SMT?

Jedini nacin da se MiG-35 i njegovi sistemi sa podrskom na zemlji spremi za tako nesto je praksa, i zato ih sada salju u Siriju.
MOraju pokazati da su sposobniji i prkticniji od F-16 ili Miraza 2000 od pre 15 godina, ili nece imati kupaca.

Srecom Srbija se nece zaletati bar do 2026-te
Mnogo toga ce biti jasnije do tada. Ali recimo ima smisla da Egipa, Iran, Indija, Sirija naruce zajedno 50-150 aviona, plus 8-12 komada manjim zemljama poput Srbije, Mjanmara i jos nekoh koji sada lete MiG-29..
Vreme AESA radara dolazi i Eurofajteru i Gripenu tek sada, a kamoli navedenim zemljama.

Al

@Yoda

JF-17 je uvek zanimljiva opcija. Velika inspiracija tom avionu jeste bio JAS-39, koji je dosta impresionirao pakistanske oficire. Sam avion ima sposobnost poletanja sa puteva i uz odgovarajuće modifikacije na samom avionu i organizaciju i opremu može se obezbedi i poljsko održavanje i daleko bolje sposobnosti korišćenja puteva kao PSS.

Yo

@Aleksa Radojčić

Interesantan je JF-17, interesantna je i cena od 25-30 miliona dolara, a zadnja verzija Block 3 ima i sve džidža-bidže koje se pominju ovde – AESA, HMD/S, MFD, IRST…

Sr

@Aleksa Radojicic
Ne razumem vasu logiku iskreno. Vi uporno trvdite kako se F-16 i F-15 ne mogu koristiti do punih svojih potencijala. Ok, ja ne tvrdim da mogu, ali odakle konstatacija ako postoji nekoliko zemalja koje takvu eksploataciju uvezbavaju?

Kazete nije bitno stanje puta, donece izenjeriju? Pa to implicira da vec kontrolisete teritoriju u potpunosti, ako mogu put, sta ih sprecava aerodrom da naprave? Ne razumem?

Kazete “nije bitan resurs”. Pa vrlo je bitan jer ne morate misliti na neke kriticke komponente, npr. radar, duze vreme sto je mnogo bitno u ratu! Ako bas zelite da imate “frontovski avion” od F-16, uvek mozete ojacati stajni trap kao Izraelci, jer zmaj to trpi sa lakocom, posto ona tehnicka opterecenja mnogo govore, za zmaj 29ke nisam siguran jer se nije bas pokazao.

Da li je lakse kupiti F-18C ili D, pa jos uz njega paket sajli, pa naravno. Jos bolje bi im
bilo F-35B, pa da mogu odakle god da polecu. Harijeri RAFa su sa stadiona poletali u operaciji “pustinjska oluja”. No konkretno Turcima, mislim da bi upotreba LA pozvala Egipat da ucini isto, a mozda i Ruse da pojacaju podrsku Haftaru, setimo se samo one odanzive na severu Sirije koju su Rusi zaustavili. Dodatno, ne verujem da Turci imaju logisticke kapacitete za takvu vrstu isturene opreacije iskreno jer im je LA i generalno kadar u RV jako tanko razvucen zbog posledica puca.

Da onaj koncept 29K sa montaznim “sator” hangarom je super stvarno, idealan, samo da li se to ukpala u doktrinu Rusima? Da li je sam kvalitet aviona na zadovoljavajucem nivou? Sve je to jako bitno, a ja vise nemam poverenja u OKB Mig.

Wo

>> Da li je moguce da su Turci podvili rep i ne mogu da izadju na kraj sa 6-12 MiG-29

A sta je sa Refale?

https://eurasiantimes.com/rafale-jets-dodge-all-radars-air-defence-systems-bombs-turkish-facilities-in-libya/

Sr

@Wolfgang
Izgleda da Grci hoce 12 Rafala. Pretpostavljam da ce se deo Mirazeva-2000 onda naci na prodaju. Mozda je to nasa prilika da predjemo na nesto zapadno? Pod uslovom da nisu oni iz prve transe, nego 2000-5 koji su 2000+. godiste.

Mi

@ Srbofil
Dakle da od 2030tih treba da kupujemo 30+ godina stare Miraže da menjamo stare Migove i menjamo ali sve od A do Š da bi to postigli!? Trebace to ne samo remontovati nego i modernizovati! I I to sve da kupujemo da nam traje koliko? Zasto?

Bolje da kupimo onda 4-6 novih Rafala, ili 6-8 Gripena EF. Novo nam treba ljudi kako ne shvatate!

Sr

@Milos77
Ja se slazem u potpunosti, samo videcemo sta kazu finansije, a i trzisni „odaziv“ kakav bude.

Znate i sami da su Rumuni kupili 30 god. stare F-16, ali su uzeli 12+5, nabavili ozbiljan paket naoruzanja i opreme, a pilot im postizu 140+h godisnje. Po meni bolje negu da su uzeli 8 novih, sa nikakvih naoruzanjem. Da to ce sluziti jos 2-2,5, umesto 4 decenije, ali opet izgradice sistem baziran na zap. filozofiji, usvojiti tehniku, obuku, naoruzanje, a vidimo i odrzavanje.
Problem je sto mi nemamo 6-8 aviona za zamenu, nego min. 20! Zapravo i vise od 30 ako se racunaju 29ke, J-22 i G-4…..

Ono sta je bitno je da se resimo 29ki i da, ako bog da, promenimo svoj politicki polozaj.

Wo

@Srbofil18
Izgleda da Grci hoce 12 Rafala. Pretpostavljam da ce se deo Mirazeva-2000 onda naci na prodaju. Mozda je to nasa prilika da predjemo na nesto zapadno?

Ja sam link postirao zato sto po internetu moze da se procita da su glavni udar Turcima u Libiji neneseni (kao ne zna se tacno cijim) Rafalima (a kolega gore spominje samo Mig-29). Posle veoma burnih diskusija o Pantsirima u Libiji ta desavanje su ovde nekako prosla neprimeceno.

Mi

@Wolfgang

Kad citirate zasto secete pola? Procitajte bar do kraja.
„Kolega“ nije napisao samo „Da li je moguce da su Turci podvili rep i ne mogu da izadju na kraj sa 6-12 MiG-29, MiG-29 …, nego i sledece

„….ili su ipak ozbiljnu operaciju protiv Turske izveli Mirazi, Rafali, ili MiG-29M od strane Haftarovih prijatelja i komsija?
Ko stvarno štiti šaku libijskih novopristiglih frontovskih aviona u ovom (modernom) ratu?“

Ništa se javno ne zna za sigurno, ali je činjenica da su MiG-29 i Su-24 stigli i da lete i da ih Bajraktiri nisu spucali, a ni turske krstarece raketa sa brodova.
Takodje je cinjenica da posle one turske ofanzive nije bilo takvih uspeha turskih BPL, niti je ijedan Pancir pogodjen . Oboreno je samo par turskih BPL od tada.

Nesto je zaškripalo Turcima očigledno.
Činjenica je

Al

@Srbofil

Vrati se na početak rasprave. Do sada smo utvrdili da Turci ne mogu da formiraju normalnu vazduhoplovnu bazu, jer Haftar i prijatelji svaki pokušaj obezbeđivanja buduće vazduhoplovne baze prekinu u korenu. S druge strane, posle osvajanja Tripolitanije oni su oslobodili dovoljan veliki prostor da mogu da naprave vazduhoplovnu bazu. Takođe smo sigurni da je jedini način za Tursku pobedu u Libiji stvaranje Turske vazduhoplovne grupe sa F-4 i F-16, koja traži vazduhoplovnu bazu.

Znači, problem je vazduhoplovna baza, koja u slučaju F-4 i F-16 traži velika infanstrukturna ulaganja. Tako veliki zahtevi ne postoje za JAS-39 i MiG-35, što bi omogućilo RV Turske u ovakvoj situaciji da napravi miše manjih PSS. Više manjih „vazduhoplovnih baza“ omogućava veću žilavost vazduhoplovne grupe.

Pogledajte kakve države uvežbavaju korišćenje F-15 i F-16 sa puteva. To su države koje imaju potrebu, ali pre svega imaju finansijska sredstva da infastrukturno podrže takav način upotrebe. To su ogromna sredstva, jer su vama potrebni putevi bukvalno aerodromskog kvaliteta zbog stajnih trapova F-15 i F-16. Onda uporedite Poljsku i novog korisnika F-16 Rumuniju. Dve zemlje koje definitivno imaju potrebu za korišćenje F-16 sa puteva. I dve zemlje koje ne mogu da isfinansiraju potrebna ulaganja u putnu infastrukturu kako bi omogućili sebi takvu sposobnost. JAS-39, MiG-35, F/A-18 imaju ojačane stajne trapove, te su oni daleko „jeftiniji“ po pitanju takvih infanstrukturnih ulaganja, da ne govorim o relativno lakšem održavanju u takvim uslovima.

Opet, u stvarnim operacijama je ne bitno da li je radar tek zamenjen ili je pred istekom resursa, jer je logična stvar da će se na ratištu formirati i odgovarajuća logistička baza sa svim potrebnim rezervnim delovima. Sve ostale koncepcije sa donošenjem delova preko mora i okeana za minut su nepraktične u stvarnosti.

Kvalitet aviona se može poboljšati uz odgovarajuća ulaganja, MiG se takođe može uz odgovarajuća ulaganja vratiti u solidno stanje. A pitanje potrebe se kao što možemo videti trenutno raspravlja u VKS, jedna grupa vidi potrebu za MiG-35, druga i ne baš. Poenta je da se MiG-35 ne treba tako lako otpisivati, kao što pojedinici sa polovičnim argumentima ovde rade. MiG-35 ima svoju ulogu u VKS i njegova budućnost isključivo zavisi od toga da li VKS smatra da ne može da preživi bez sposobnosti koje MiG-35 nudi, a vezane su za tu ulogi i da li Rusija finansijski može to da podrži.

@Wolfgang

Ne zna se koje tačno napao Turke i ima gomila pretpostavki da bio moglo tačno da se tvrdi, osim što se sa određenom dozom sigurnosti može reći da su učestovali avioni RV Haftara u samoj akciji. S druge strane, ti avioni i njihovi piloti su i sami dosta uradili od svog dolaska, tako da ne treba umanjivati njihov značaj.

Dr

Nema tu sta mnogo da se doda, ovako je to struka videla pre 7 godina!

https://tangosix.rs/2013/24/04/koliko-je-mig-29m2-zaista-kvalitetan-kao-izbor-za-srpsko-vipvo/

https://tangosix.rs/2013/28/04/marko-ivankovic-zbog-cega-sam-protiv-ovako-organizovane-nabavke-mig-a-29mm2/

Ostaje nam samo da u kafanama pricamo iza ledja ovom coveku….mozemo da ga mrzimo koliko god….sve sto je rekao je bilo pravo u metu….

Odgovori

И нормално човек се склонио,а они шта су онда свашта лупетали исто то раде и данас.Мене би нила срамота.

š

Predosećam da naše Balkanske potrebe može jedino da zadovolji neka letilica iz serijala Ratovi Zvezda? Sve što je do sada proizvedeno na svetu u klasi vojne avijacije po komentarima „nije za nas“. Mi tražimo ultimativnog uništitelja nosača nuklearnih mega bombi ili ništa. Ovo drugo uvek imamo ,ono prvo niko pametan ne zeli ni da napravi ,a kamoli nama da ga preda (jer čime bi ga i platili čak i da postoji) . Čitao sam jedan rad na temu izmena u aero tunelu u Beogradu (VTI) koji govori o izmenama koje su preduzete radi početka istraživanja i mogućnosti istraživanja vektorisanog potiska u našem aero tunelu. Daklem ,ako ni Mig 35 nije za nas (isto kao ni ovi drugi avioni sirom sveta ) daj te nam čekić i 500 kg starog lima ,da vidimo šta možemo sami da napravimo . Lako je komentarisati ,teško je sesti i naučiti sve o avio inžinjerstvu ,fizici ,matematici …. pa konstruisati makar jedan deo (makar i vijak) koji ce neko upotrebiti u industriji. Posvetite vreme tome (makar razmišljajte).

Odgovori
Ki

Slažem se sa tvojim komentarom u potpunosti. Nama treba manje strasti na pogrešnom mestu.

ve

UUU al ste se raspisali….. :-)
A da ga kupi Hrvatska ili Srbija bio bi onda najbolji na svijetu.
Kažu ljudi iz mog sela “ Svaki cigo svog konja hvali! „

Odgovori
De

Odličan avion i odlična zamena za 29-ke ne verujem da jedno tridesetak ovih ptica ne bi bilo idealno za VS.

Odgovori
Na

postoje tri aspekta kada zemlja razmislja o avionu

vojni – moze li da izvrsi postavljene zadatke,

ekonomski – koliko kosta njegova sposobnost

politicka – za prodavca koliko ih mozemo prodati i kome za kupce, sta dobijam sto sam izabrao bas ovaj avion

mi smo se kao SFRJ nakupovali MiG-ova jer su bili jeftini, iako su izraelci svojim Mirazima obogaljili arapske 21 i 23 o tome treba razmisljati.

rusija ovaj avion zeli prodavati svima koji lete na 29-kama, da li ce ne znam, tj ako nasi razmatraju nasled-nika 29-ke, da i je to bas 35, ili npr jas-39 e/f

Odgovori
Pe

@ Narednik MiG-29 su izbacili iz upotrebe:
Nemacka,Ceska,Madjarska,Rumunija,Malezija,Moldavija.
U Evropi MiG-29 koriste – osim Srbije – jos tri zemlje: Bugarska do 2024, i Poljska do 2028 i Slovacka.
Naravno, i Rusija/Ukrajina/Belorusija.
Osnovni potencijalni kupci MiG-35 su zemlje kao Indija,i Arapska saharska Afrika(Egipat,Alzir).
Koliko realno MiG-35 moze ovim zemljama da se proda u konkurenciji Raffale,F-16 i td, ostaje da se vidi.
Srbija ce tesko doci do MiG-35 jer je Rusima u interesu da potpisu ugovor za pokretanje vece produkcije aviona, u stotinama.I onda ce ih praviti za tog klijenta, i za sebe.
Ne isplati im se12- 14 komada za Srbiju.

Wo

Posto vidim da je ovaj thread vaoma aktivan, nije bas tema ali koga zanima, Baryaktar Akinci:

https://youtu.be/UEec_EbJgfU

Dokumentarac ima mnogo interesantnih detalja. Dok se recimo pomalo u propagandistickom stilu navodi da letelica ima 95% domacih delova, ona ipak koristi ukrajinske Ivchenko-Progress AI-450C motore. Ipak, prilicno impresivno.

Odgovori
Cr

Iskreno ne simpatisem ih uopste, medjutim zadnjih godina su zahvaljujuci povoljnom ekonomskom ambijentu i privrednom rastu postigli odredjene uspjehe u vojnoj industriji.
Ono sto ste sasvim tacno pomenuli je koriscenje stranih tehnologija, materijala i sirovina u proizvodnji.
Dva interesantna clanka, jedan od prije tri godine, a jedan ovogodisnji:
https://www.defenseone.com/ideas/2017/08/turkeys-potemkin-defense-industry/140235/
https://www.forbes.com/sites/pauliddon/2020/07/25/turkeys-defense-industry-has-come-a-long-way-but-ankara-still-relies-heavily-on-foreign-suppliers/#20c28c7d5795
Erdoganovi ciljevi su prilicno jasni – da se distancira i od istoka i od zapada (i od Amerike i od Rusije), da Turska prestane da bude zavisna od uvoza sirovina, materijala i tehnologija, da postane predvodnik u islamskom svijetu i na kraju po sve nas na ovim prostorima najbitnije – da svoj uticaj i prisustvo (ekonomsko, politicko, vojno) na prostorima koje je nekad drzala pod okupacijom „povrati“. Koliko su ovi ciljevi realni i ostvarljivi veliko je pitanje. Amerika ga je vec „uzela na zub“ povodom slucaja F-35 (odnosno S-400) a u najnovijim desavanjima oko pretvaranja Saborne crkve Premudrosti Bozije u dzamiju ostro su reagovali i Amerikanci i Rusi. Sad je poceo da pominje i Al-Aksu u Jerusalimu, tako da se Izrael vec „naostrio“. Mislim da su mu dani politicke i drzavnicke karijere odbrojani – to isto nedje prije napisa na ovom portalu uvazeni gospodin Dusan Petrovic.
Izvinite sto sam ovaj moj odgovor na Vas vrlo interesantan i aktuelan post o novoj turskoj udarnoj BPLA dijelom iskoristio da se osvrnem na trenutna politicka desavanja u Turskoj.
Svako Vam dobro postovani gospodine

š

@Wolfgang
Imamo i mi projekat u razvoju (Miloradović ga najavi da će biti predstavljen 2021.) na istu temu (HALE, dvomotorni ,oko 200+kg nosivosti -zavisno od pogona -struja,fosilno ili neko drugo gorivo)
http://www.vti.mod.gov.rs/ntp/rad2019/2/e4.htm

Wo

Ne znam generalno za njihovu citavu vojnu industriju (cini se da tu ipak ima mnogo firmi) ali meni je licno interesantna prica vezana za Seldzuka Barjaktara koji je glavni dizajner i na ciju je inicijativu nastala kompanija odnosto to je join venture porodicnog biznisa Baryakatra koji je automobilska industrija. Dakle Turska ima dve firme koje proizvode bespilotne letelice, koje su usle u operativnu uptorebu.

Wo

@ šućpur

Pa sad gledajte Baryaktar Akinci ima payload od 1380 kg i test letovi su obavljeni pre skoro godinu dana. Mislim da 200 kg nosivosti i prvi let koji je najavio Miloradovic da ce da bude nekada 2021 prosto ne igraju u istoj ligi…

Vl

Wolfgang
Kakve veze ima navedeni Barjaktar sa tematikom ovog teksta tj. Mig-a 35?

Pe

Iskreno mi se dopada projekat MiG-35, jer je MiG-29 bio odlicna platforma, ali nikad nije doveden do vrhunca.
Nazalost,MiG-35 dolazi sa zakasnjenjem od 20 godina zbog raspada SSSR .
MiG-35 je prvi Ruski avion koji bi imao radare istog kvaliteta kao zapadni (AESA) sto je danas , uz primenu vestacke inteligencije i pratecih dronova, vec standard.
Da je MiG-29 to imao na vreme…na primer,prvi AESA radar je ugradjen u japanski F-16 negde sredinom 1990-ih.
Ipak, za sad je tempo proizvodnje veoma spor i jako mali, ukupno 6 aviona ikada napravljenih.Imajuci u vidu tesku ekonomsku situaciju u Rusiji, tesko ce izgurati ovaj program, a jos imaju i projekat Su-57 koji bez vidljivog rezultata guta milijarde decenijama…

Odgovori
Mi

Da, šteta stvarno za Fulkruma. Lep i mocan zmaj ali egzikucija svega od pocetka je bila jeftinija i daleko od optimalne. Šanse da se to promeni Migom 35 su jako niske ponarucito kad se uzme u obzir ciljani market.

Jedino se ne bi slozio (kao i pre) za Su-57. Ne kazem da ce biti uspesan jer ne znam, i niko ne zna. Tesko je tako nesto napraviti bez daleko vece sume novaca na daleke staze. Pa cak i onda se odugovlaci i milion problema odlaže sve.
Ipak, da je usao u masovnu proizvodnju do danas (10-20 godisnje, i da nema gomilu problema u razvoju bi bilo „too good to be true“ po svim svetskim standardima, pa i neka vrsta rekorda sa obzirom da je prvi prototip poleteo tek pre 10 godina! Problem je sto se verovatno ni za par godina a mozda i vise nece imati dovoljno para za taj projekat kao ni danas. Jedino da ga neka Afrcka ili Arapska zemlja kupi pa da se mrdnu iz sadasnjeg stanja, i bar uduplaju kapacitete proizvodnje.
Alžir i Egipat , pa i Irak, i Iran bi mogli po meni biti kandidati.

Ipak je vazno ne žuriti, i ispeglati šta se ispeglati mora. I Eurofajter tek sada dobija AESA radar (imace ga u upotrebi tek narednih godina)

Vazno je ne izgubiti perspektivu, pa i koliko milijardi sve to kosta da se razvije i implementira u masovnoj proizvodnji. Za to su Ameri ipak na vrhu i najbogatiji u isto vreme. Jaka ekonomija je čudo 😉

Iv

Problem je sto ovde ljudi porede mig 29A sa pocetka 80tih protiv zapadnih aviona iz 2000tih pa na gore.Mig 29smt,m2,k itd po nicemu nezoastaje od konkurenata. Pa samo radar iz mig 31 zaslon in 70tih godina koji je prvi pesa radar u borbenom avionu govori koliko je mig bio ispred svog vremena. Domet 200km za cilj velicine lovca 80tih, prvi radar shot down look down. Rusi su se kleli i izazivali amerikance javno da polete zajedno f117 i mig 31 da ce ga mig vrlo lako detektovati. Tacno je da je radar 29tke kompromitovan jer je ukradena sva dokumentacija od radara i preneta u ameriku i radar je ostao najveca boljka prvih verzija. Mig je slep bez vodjenja sa zemlje,ili avaksa ali samo prve verzije. Pa nebi Egipat, Indija, Sirija kupovali nove verzije 29tki.Jeste su 30 bolji ali je i skuplji pa mora nova infrastruktura itd. A oni kojo podcenjuju Rusiju vojno treba da odu na jedan ruski aerodrom pa kada vide 50tak suhoja i migova na jednom mestu ima noge da im se oduzmu. O pvo necu ni pricati. Nezaboarvite da ni jedan neprijatelj Natoa nije imao podrsku avaksa, migovi su bili prepusteni sami sebi dok su svi Usaf avioni gledali okruzenje po 300km i dalje zahvaljujuci uvek po dva tri awacsa na nebu. Daj te bilo kom Usaf pilotu neka krene bez awacsa i bez vodjenja na neprijateljsku teritoriju, nijedan nebi pristao. Mig je dobar avion ne najbolji ali nije ni najgori, po svemu slicam konkurentima F 16,miraz,gripen,ef, itd

Odgovori
Bo

Dobra konstatacija. A ovi sto hvale Americke avione neka kupe jedan Americjki auto, pa da vide koliko kosta on i odrzavanje, i sta sve trazi od infrastrukrure.

ma

Ili neka taj americki auto usporede sa ruskim (domaćim, ne renault licenca), pa ce im sve biti jasno :)

Na

mala ispravka radar zaslon nije prvi look down shoot down, kod rusa je to ako ne gresim radar safir sa mig-23 zapadni radari su u to vreme bili mnoooogo napredniji, inace radar zaslon neobicno podseca na radar sa B-1B

Ve

Mig 35 je klasa Grippena, nama sasvim dobar aparat za sve namene. konkurentan sa svima u Regiji, a i sire.

Odgovori
Su

Amerikanci narucili jos F-15 aviona, znaci, niko se jos ne odrice 4 ili 4++ generacije. Ne znam zasto bi se Rusi odrekli aviona iz familije MIG-29 (35). Ovaj avion bi u buducnosti trebalo da zameni nase 29-ke, sto bi bila najpovoljnija opcija.

Odgovori
mi

Banja Luka samo da recem: svaka cast za komentar mislim na onaj kojim se odgovara Yodi, najzad nesto smisleno osim navijackih poskocica

Odgovori
Pa

Nama trebju tri eskadrile višenamenskih vertikalaca (VTOL( ili makar polet. sa raznih kratkih PSS. Svim velikim gutačima goriva (dva motora) brzo će da odzvoni.Izviđači i LBA već su u agoniji ubiše ih bespiloti i dronovi.Lovci još opstaju.

Odgovori
Gr

Za sve sto pisu prvo a posle razmisljaju. Mig 35 nije mig 29 samo slicno izgleda. Izgleda slicno jer je taj oblik dobar oblik i ne treba ga menjati zbog estetike jer to nije auto vec ratni avion. Njegove karakteristike zavise od delova unutra. U njih moze i kasnije da se stavi novi motor novi radar… ima 4 podvesne tacke ispod svakog krila i 2 na motorima. Razne oznake : d, znaci da je dvosed i da jedno sediste moze da se zameni za 2 sata sa dodatnim rezervoarom za gorivo. S zanci da je za Rusku vojsku. Druge oznake nisam sreo osim kod nekih sto lupaju. avion ima mnogo vise lakih kompozita pa je laksi i nosi osetno veci teret. Moze da koristi skoro ceo asortiman Ruskog arsenala. Ima smanjen radarski odraz, mogucnost promenjivog vektora za motorima za 360 stepeni. Odlican je avion. Piloti migova 29 se za kratko vreme usavrse za mig 35. Koji uz jeftiniju cenu aviona i odrzavanja kroz 10 godina kostaju 4 puta manje nego zapadni avioni. a verovatno su i bolji. Pa dal je bolje da imamo 40 migova koje sami umemo da popravimo ili 10 euro fajtera koje ne umemo da servisiramo?????

Odgovori
ma

Evo još jedna karakteristična pobjeda za mig29:
https://youtu.be/l4vKhpdP9lI
Ruski pilot, jesu možda to ti ruski 35 sta su stigli u Siriju na pokazne vježbe?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

Kamo sreće da se osnuju Evropske bezbedonosne snage umesto Natoa.Tu bi nam bilo mesto,samo nek saradjujemo ipak smo mi Evropa,ali teško da se Evropa ratosilja Amerikanaca.

29. Nov 2023.Pogledaj

Aps na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@Slawa Ruska armija je danas najobucenija najspremnija i jedina koja bilo kad i bilo gde moze da se suprostavi bilo kome! Odmah posle njih moze biti tj ono sto je od nje ostalo ukrajinska armija..... Diletantski komentari tipa da Rusi gube su bas kako sam napisao diletantski!

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant Here is better GAO report on availability of F-35 up to 2022 https://www.gao.gov/assets/gao-22-105995.pdf

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant How's GAO (United States Government Accountability Office) sound like a reliable source? It is very easy to learn all available info about F-35 program from more reliable sources. Of coarse F-35 is more capable plane in many aspects than F-16 and F-15, but it is loaded with problems that in my opinion make itvery…

29. Nov 2023.Pogledaj

Crni na: Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

@VS S4 Nisam siguran da mu je mirnodopski "track record" nešto preterano sjajan, mada nije ni preterano loš. Ako dobro pamtim, od 2000-te do danas su tri J-22 izgubljena u udesima i nije bilo gubitaka pilota. Ne znam kako stoje stvari u SFRJ, tu ih je verovatno više izgubljeno (lično sam poznavao jednog pilota koji…

29. Nov 2023.Pogledaj