Letačka obuka pripadnika 98. vazduhoplovne brigade za letenje na helikopterima u zimskim uslovima

18. jan 2022

U Rusiji poleteo još jedan završeni strategijski bombarder Tu-160, prvi modernizovani Tu-160M

14. jan 2022

Mađarska modernizuje svoje borbene avione Gripen

13. jan 2022

Pakistan bi mogao biti prvi strani korisnik kineskog borbenog aviona J-10

11. jan 2022

Iran nabavlja višenamenske borbene avione Su-35, da li su Egipat i Indonezija zbog pritiska SAD odustale?

1. jan 2022

Ministar odbrane Srbije za RTS: Vojska se u ovom trenutku opredeljuje za Rafal

28. dec 2021

Izložba mlaznih motora Muzeja vazduhoplovstva u holu Mašinskog fakulteta

28. dec 2021

Posle velike javne sramote Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ dobija velike pare da se unormali

28. dec 2021

[ANALIZA] Nabavka višenamenskih borbenih aviona za RV i PVO Vojske Srbije (II. deo)

27. dec 2021

Vučić: Hrvatski Rafali biće snažniji od naših MiG-ova, voleo bih kada bi i mi mogli da nabavimo Rafale, možda nove

25. dec 2021

[POTREBNA POMOĆ] Čedi Rajačiću, uredniku Army Info Foruma potrebna skromna novčana pomoć u borbi protiv bolesti

24. dec 2021

Najmlađi piloti RV i PVO Vojske Srbije obučavaju se za letenje na Orlu

24. dec 2021

Srbija sledeće godine dobija nove Talesove radare za Vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje

23. dec 2021

[DELIMO KALENDARE] Osvojite kalendar 101. eskadrile Vitezovi

22. dec 2021

Preminuo je Aleksandar Kolo

22. dec 2021

[ANALIZA] Kakvi su polovni helikopteri Mi-35P koje Srbija kupuje od Kipra?

21. dec 2021

[ANALIZA] Srbija počinje priču nabavke višenamenskih borbenih aviona: Iako je Rafal prvi izbor, šta je sve moguće kupiti na globalnom tržištu (I. deo)

20. dec 2021

Bugarskoj isporučeni prvi školski avioni Zlin 242L

16. dec 2021

Erbas dodelio počasnu plaketu Helikopterskoj jedinici MUP-a: Srpska jedinica najaktivnija u gašenju evropskih požara sa H145M

15. dec 2021

Da li je ruski anti-dron sistem Repelent adekvatno rešenje za Srbiju?

15. dec 2021
Srednjoškolci Vazduhoplovne akademije u Turskoj učili o dronovima, multispektralnim kamerama i vazduhoplovnom sistemu ove zemlje
Od starijih do najnovijih Fantoma. Učenici i profesori Vazduhoplovne akademije u Turskoj / Foto: Vazduhoplovna akademija

Srednjoškolci Vazduhoplovne akademije u Turskoj učili o dronovima, multispektralnim kamerama i vazduhoplovnom sistemu ove zemlje

Srednješkolci Vazduhoplovne akademije posetili su Tursku u periodu od 21. do 27. novembra gde su bili gosti srednjoj vazduhoplovnoj školi Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi u sklopu projekta Erasmus+.

Kako za Tango Six kaže Danijela Manić, voditeljka međunarodnih programa saradnje Akademije, koordinatorka projekta Erasmus+ i od nedavno direktorka novoformirane Visoke škole strukovnih studija, boravak đaka u Turskoj još jedan je u nizu intenzivnih programa međunarodne saradnje pod Erasmus+ programom i prilika da mladi srpski vazduhoplovci ne samo putuju, već se i upoznaju sa načinima obrazovanja, specifičnostima inostranih vazduhoplovnih sistema i kultura.

Kako kaže za naš portal, đacima su profesori iz Turske održali seriju predavanja i praktičnih prikaza, pre svega o multispektranlim kamerama i njihovim primenama u poljoprivrednoj industriji. Nakon snimanja terena, snimci su obrađivani u softveru za obradu snimaka multispektralne kamere i prikazivani su rezultati. Bili su u prilici da nauče osnovne delove drona i da ih sami sastave (struktura, upravljanje, pogon). Jedna od vežbi bilo je prisustvo na letu drona partnerske škole. Let drona je bio programiran u realnom vremenu i prikazan đacima.

„Jako opširna i temeljna obuka o sklapanju i samoj strukturi i konstrukciji dronova. Dobili smo širu sliku kako sve dronovi mogu da se koriste u budućnosti i koliko su značajni za modernizaciju civilizacije. Probni let drona je bio uspešan i naučili smo kako da ucrtamo putanju drona, kao i pravila koja se moraju poštovati prilikom rukovanja dronovima. Takođe smo se upoznali sa mnogo mladih ljudi koji imaju iste interese kao i mi, mnogo različitih ali i sličnih kultura i običaja.Bila nam je čast da budemo deo tako značajnog projekta i da predstavljamo našu školu.“ – učenik E.T.

– Erazmus+ je jedan od najvećih programa EU  koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta. Nastao je 2014. godine, a 2021. je ušao u novi sedmogodišnji period sprovođenja koji će trajati do 2027. godine. Predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period novog Erazmus+ programa je veći nego ikada i iznosi 26 milijardi evra.

U okviru progarama Fondacije Tempus i Erasmus+ programa, Vazduhoplovna akademija je nosilac međunarodnog projekta strateskog partnerstva „Safe Drones Over Safe Environment’’ a strateški partneri su vazduhoplovne škole iz Italije, Španije i Turske. Cilj projekta je ispitivanje bezbednosti dronova i sistema sprecavanja sudara vazduhoplova kao I primena multispektralne kamere u ispitivanju i zastiti zivotne sredine.

Započeli smo i dogovore o realizaciji međunarodne saradnje na nivou visokog obrazovanja kao i usaglasavanje studijskih programa po EASA standardima. – objašnjava nam profesorka Manić.

Posle Italije i Francuske Vazduhoplovnu akademiju ugostila je Turska / Foto: Vazduhoplovna akademija

Delegaciju iz Srbije, Španije i Italije za vreme boravka u Antaliji primili su direktor direktorata za obrazovanje Yakup Hoplar, predsednik gradskog odbora za obrazovanje Antalije Hüseyin Er i gradonačelnik opštine Aksu opštine Ahmet Hikmet Şahin. Kako kažu iz Akademije, iskazano je obostrano zadovoljstvo saradnjom između ove četiri zemlje i zainteresovanost za produbljivanje saradnje na institucionalnom ali i državnom nivou.

– Svakako će nastavak saradnje biti u sferi primene dronova, trening centra, obuka i regulativa. U februaru se očekuje nastavak pregovora kada će predstavnici Turske, Sardinije i Španije doći u posetu Vazduhoplovnoj akademiji i sa menadžmentom škole i koordinatorom projekta dogovoriti detalje o nastavku saradnje.

„Prisutvovali smo probnom letu drona i upoznali se sa postupkom planiranja leta po ucrtanoj putanji kao i pravilima koja se moraju poštovati prilikom upotrebe drona, kao i uslovima koji moraju da budu ispunjeni prilikom praktične primene drona na otvorenom prostoru.“ – učenik V.G.
„Znanje koje smo stekli je neprocenjivo i neuporedivo veće od onog koje smo posedovali. Razmenili smo veštine, ideje i iskustva. U slobodno vreme smo učili jezike i kulture drugih naroda. Upoznavali smo se sa njihovim običajima. Svakako jedno prelepo i nesvakidašnje iskustvo.“ – učenik T.Z.

Vazduhoplovna akademija već duži niz godina doprinosi modernizaciji i internacionalizaciji škole svojim učešćem u evropskim projektima podržavajući inovacije u nastavi i poboljšavajući profesionalne kompetencije nastavnika kao nosioce školskih aktivnosti i stvarajući podsticajno okruženje za sticanje primenljivih znanja učenicima koji su u središtu nastave. Definisali smo Evropski razvojni plan koji predstavlja ključni dokument dugoročnog razvoja škole koji odgovara na obrazovne zahteve i potrebe učenika kroz aktivno učešće u životu van škole, a koji se realizuje kroz nastavu u evropskom multikulturalnom i multikonfesionalnom sistemu i time povećava kvalitet procesa i ishoda obrazovanja i jača vezu između formalnog i neformalnog obrazovanja.

Glavni nosioci aktivnosti za ostvarivanje strateških ciljeva škole su motivisani i stručni nastavnici koji kontinuirano unapređuju kvalitet nastavnog procesa primenom novih, inovativnih i interaktivnih metoda. Takodje, Startegija internacionalizacije Vazduhoplovne akademije je doprinela da skola dobije Erasmus akreditaciju u oblasti stručnog obrazovanja sto omogucava skoli da kroz strateško planiranje razvija institucionalne kapacitete. – rekla je Danijela Manić za Tango Six.

Komentari

V

Divno, samo tako i dalje. Edukacije i druženja širom svijeta su fenomenalna stvar za razvoj mladih ljudi.

Odgovori
N

Koliko je vazno za buducnost odbrane… u nuzdi imas skolovane operatere ili instrukore za Gavran 145, Adasi RW-24, Stršljen…

Odgovori
i

https://www.metu.edu.tr/ bio sam ovde, ako neko ima sanse zaista preporucujem, odlican univerzitet!

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Send this to a friend