BEG airport status
„7500“ – najrealističniji film o otmici putničkog aviona koji ćete ikada pogledati "7500" verovatno je najbolji film o otmici putničkog aviona ikad

„7500“ – najrealističniji film o otmici putničkog aviona koji ćete ikada pogledati

Dok čekamo omiljenu letačku fikciju, film „Top Gan 2“, (odložen po drugi put za 2. jul ove godine) prošlog meseca u nemačko-američkoj koprodukciji stigao nam je jedan od najuzbudljivijih filmova u vazduhoplovnoj tematici i verovatno najbolji film o otmici putničkog aviona ikad.

„7500“ je debitantski dugometražni film nemačkog reditelja Patrika Volrata u kojem glavnu ulogu igra Džosef Gordon Levit. Film predstavlja izuzetno napeto remek-delo beskompromisnog realizma u situaciji kada osobe iz putničke kabine pokušavaju da otmu avion. „7500“ je ceo snimljen u kokpitu pravog Erbasa A320, predstavljen kroz dinamiku dešavanja u realnom vremenu iz vizure kopilota.

 
Pored same otmice film indirektno prikazuje upotrebu ojačanih vrata kokpita (pročitajte Tango Six analizu o ovom tehničkom rešenju i procedurama nastalu nakon Germanwings nesreće) i kontroverze air policinga u ovakvim situacijama.

Iako fikcija, film je urađen besprekorno realno i kada se poredi sa istinitim događajem po kojem je napravljen „Flight 93“ , „7500“ nudi minimum pozadinske priče, u potpunosti je snimljen u kokpitu aviona i verovatno je nešto najnapetije što ćete skoro gledati (uprkos očigledno neadekvatnim IMDB i Rotten Tomatoes ocenama).

Produkcija je kupila pravi A320 sa sečenja, isekli su sekciju kokpita sa prvih šest redova sedišta i postavili to na hidrauličnu platformu ispred koje se nalazi veliki green screen za kompjuterske efekte. Scenario u klasičnom smislu gotovo da nije postojao zbog izuzetno dugih „tejkova“ (sekvenci u kojima kamera neprekidno snima planiranu scenu) koji su trajali i po 40 minuta.

Film možete gledati na Amazon Prajmu ili na onaj drugi način koji sam pomenuo na kraju ove recenzije.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

rA

Pogledao prije dva meseca i delim mišljenje autora. Nisam pilot, kontrolor sam, ali iz moje perspektive i onoga što znam o tom poslu, a nije malo, sjajno odrađeno. Ima malo nedoslednosti, ali ne previše, ipak je to film i moramo biti svesni da široka publika ne može shvatiti usko specijalizovan film, pa se kompromis mora praviti, ovdje je, po meni, dobro odmeren.

Odgovori
Ev

Pilot u filmu je (bio) pilot i u privatnom životu (u Lufthanzi ako se ne varam) tako da je imao jako puno izmjena u scenariju ;)

Odgovori
VO

Za pojasnjenje. “7500” je SSR kod koji se ukucava u transponder za otmicu vazduhoplova, ako pilot to uspe da uradi. Tako stavlja do znanja kontrolorima (civilnim i vojnim) da je vazduhoplov otet.

Odgovori
С

Хвала за препоруку, добар, одличан филм, одгледао у даху. Вероватно нема високе оцене јер је реалистичан са релативним срећим крајем. Људи данас воле илузије.

Odgovori
MM

Dobra preporuka. Odgledah pre neko veče. Iz mog laičkog ugla jako realističan film.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Svarog na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@Dusan Petrovic Dijelovi rakete poslije eksplozije nisu dokaz obaranja.Kao sto buster raketnog motora iskandera koji je uletio u stan nekom gruzijcu u goriju 2008-e nije dokaz obaranja iskandera u gruziji.

28. Mar 2024.Pogledaj

max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

@Ljuba kakve veze pomoc Ukrajini ima veze sa bilo čime navedenim? Plus zašto bi pomoc napadnutoj zemlji po povelji UNa u bilo kojem kontekstu bila loša stvar?

28. Mar 2024.Pogledaj

max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

Jeste li kad gledali kako izgleda gašenje požara? Zavlače se u uske usjeke, izmedju drveća, dalekovoda. Cilj je ispustiti vodu čim bliže požaru jer ako je bacate iz visine pretvori se u izmaglicu koja nema nikakvu svrhu. Potpuno neizvedivo po noći osim na nekom ravnom platou za trening/marketing da takva mogućnost postoji.

28. Mar 2024.Pogledaj

Topčider na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@Nenad(original,iz Srbije) https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html?m=1 Mislis ovoliko "dobro"ide putinovoj vojsci sa 20 posto osvojene teritorije i par poljana po 100 kvadratnih metara...Nemoj meni samo da prodajes inostranstvu zutu stampu,to mozes u tvom krugu ljudi sa istim ubedjenjima i imaginacijama.Inace,Oryx je medjunarodno nezavisan i priznat portal koji skuplja podatke sa terena i belezi samo verodostojne podatke o unistenju…

28. Mar 2024.Pogledaj

Dejan na: Hrvatska potpisala ugovor za dodatnih 8 helikoptera UH-60M

Vitalni dijelovi su oklopljeni i bez dodatnog oklopa.

28. Mar 2024.Pogledaj