BEG airport status
U Srbiji u toku srpsko-ruska PVO vežbe “Slovenski štit 2021“ Detalj sa vežbe ''Slovenski štit 2019'' / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U Srbiji u toku srpsko-ruska PVO vežbe “Slovenski štit 2021“

Paralelno sa letno-taktičkom vežbom “BARS 2021“, pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije ove nedelje realizuju još jednu zajedničku vežbu.

U pitanju je taktička vežba sa bojevim gađanjem “Slovenski štit 2021“ koja se održava na vojnim poligonima i u vazdušnom prostoru Republike Srbije, a čija je tema „organizovanje i izvođenje protivvazduhoplovnih dejstava u zaštiti teritorije i sopstvenih snaga“.

Kako je navedeno iz Ministarstva odbrane Srbije, u skladu sa scenarijom vežbe, biće obrazovana zajednička grupacija PVO Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije koja će uvežbavati borbene radnje i postupke u operaciji zaštite strategijskog objekta od izviđanja i dejstva iz vazduha.

Realizacijom ovakvih vežbi unapređuje se obučenost komande i jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO za izvođenje operacija PVO, razmenjuju iskustva, jača bilateralna vojna saradnja i podiže interoperabilnost Vojske Srbije.

Kako je Tango Six već preneo početkom jula ove godine, drugu po redu vežbu “Slovenski štit“, nakon one održane 2019. godine, najavio je načelnik protivvazduhoplovnih raketnih snaga Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Rusije general-major Sergej Babakov koji je tada izjavio da će VKS Rusije na vežbi u Srbiji učestvovati sa borbenim oruđima artiljerijsko-raketnog sistema Pancir-S.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama.

Na InstagramuJutjubuTviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Dz

Došle braćuške da pogledaju stanje inventara i procene šta treba prvo da se zanovi. Pametno.

Odgovori
Ti

Nadam se eskadrila Su-25 👍🏻

Odgovori
Dr

Nije mi jasno čemu to navijanje za letelicu k8ja se više ne proizvodi , ja bih skupljao pare za jedno 24 do 35 SU 75 “ Cahmate „. I sa Velikim Bratom sa kavkaza dogovorio isporuku do 2030 godine neko će se pitati zašto pa da objasnim.
1. Letelica je moderna.
2. NNS je izrazito napredan.
3. Ima stelth odlike.
4. Koliko se dalo pročitati biće opremljen i mogućnošću komunikacija među letelicama . Tzv „Swarmcentric“-om
5. Pasivni i aktivni senzori 5 generacije.
Dakle sve ovo za najviše 30 miliona dollara po komadu nije skupo.
A letelica je multifunkzionalna dakle i lovac i jurišnik a u isto vreme deli informacije u realnom vremenu ( dakle i izviđač ).
Jel treba još objašnjenja ?

Mi

@Dragan Dubonjac
Pa samo jos jedno objasnjenje, a ko ce to da plati sto si zamislio. Pa dug Srbije je dostigao 30 milijardi dolara. Za poredjenje, dug velike SFR Jugoslavije 1987 je bio 17.5 milijardi dolara. Mi treba da nadjemo pare za kvalitetnu lovacku avijaciju i ako skupimo pare za to bice puna kapa.

TT

Milose Dug od 55% BDP nije visok dug i ekonomija Srbije ce biti gotovo duplo veca 2030. nego danas ..
Novac tu nije problem vec politika.

Ni

@TT
To nije realan rast već inflacija. I BDP Francuske ili Britanije je danas brojčano 15 puta veći nego 1940. Kad je bio oko 200 milijardi $ a danas je preko 3 biliona pa su ipak te države samo senka onoga što su bile.

TT – Ako mi je plata 50 000 rsd, a dug 30 000 da li sam mnogo zadužen? Ili ako mi je plata 50 000 €, a dug mi je 200 000 da li sam mnogo zadužen? Kao što vidiš nije isto. Kad si sirotinja i da nemaš dug džabe ti je.

@Miloše

Dolari i evri se štampaju kao ludi od 2008. Tih 17,5 milijardi 1987 je teško proceniti, ali je negde kao sada stotinak milijardi.

Uporedite dug drugih država tada i sada pa ćete videti. I nama u Srbiji se preliva ta inflacija. Pošto radim uvoz mogu Vam reći da strane firme stalno dižu cene.

Da stvar bude gora, kasnilo je proleće na Severnoj polulopti, a na Južnoj je bila jaka zima i mnogih poljoprivrednih proizvoda (voće, kafa) nema dovoljno što dodatno gura cene.

Tako da tih naših 30 milijardi vredi sve manje i manje. Možda dođemo u situaciju da taj dug pojede inflacija.

TT

Nikola Inflacija je deo rasta, rast cena usluga povecava zarade i kompletnu ekonomiju, to je normalano. Ne mogu cene da ostanu iste ukoliko izdaci za zarede porastu, to prosto nema smisla.

TT

aleksa Dug se posmatra u odnosu na velicinu ekonomije jedne drzave, apsolutni brojevi ne znace mnogo van tog konteksta.
Ono sto je fakt je to da Srbija nije visoko zaduzena zemlja, ja ne znam zasto su ljudi toliko optereceni sa javnim dugom.
Ako ikada predje 80% BPD onda cu i ja biti zabrinut do tada nema nikakve potrebe.

Sr

@Dragan Dubonjac
„koliko sam procitao“….
Ja ne znam kako ne vidite da u toj logici nesto ne stima?

To je sada projekat, nije ni poleteo, vi ga niste ni videli uzivo, a vec znate da li ce biti gotov, do kada, kolika ce biti cena, da li nam ispunjava tehnicke zahteve kao i da li odgovara ekonomsko-politickoj situaciji Srbije?

Koliko naplacujete gledanje u kristalnu kuglu i mene zanima par stvari iz buducnosti?

NN

SU 75 jos nije ni poleteo, verovatno nema ni proizveden funkcionalni prototip i bice pandan F35 u smislu da ce mu maveraske mogucnosti biti lose zbog bolje nevidljivosti.
Ali jos je rano govoriti o bilo cemu, avion trenutno vise postoji samo kao ideja nego kao projekat

St

@Dragan Dubonjac
Mislis da ce taj avion biti gotov do 2030?

Mi

Sa obzirom na predstavu otkrivanja Su-75 koju su priredili, a jos vise potrebu za takvim proizvodom koji u najmanju ruku malo kasni, Checkmate ce bit ili pun pogodak ili ogroman promašaj.

Promašaj može da se desi lako ako se odugovlači i ako Rusi iskuse probleme slične onima kroz koje je F-35 prolazio i jos porolazi 15 godina 20 godina od svog prvog leta. Sposobnosti da mu se spuste a cena da mu skoči.

Rusi nemaju luksuz i lovu kao Ameri da bacaju milijarde tek tako, a sa odlahganjem i slanbom prodajom moze i vreme da ga poždere.
Ameri su prodali stotine F-35 pre nego sto je i poleteo.

Ako ispadne kako je zamisjen, sigurno nece biti 30mil $$! Zaboravite na takve gluposti od odvala. Ako bude ispod $50-$60 miliona prodajna cena sa u punoj konfiguracji senzorike, biće više nego super.

Dr

@Stojko skoro pa da sam siguran , naše vreme u kome vi i ja danas živimo mnogo podseća na kraj ’70ih prošlog veka .
Rusiji a i mnogim državama sveta treba letelica koja nije „jeftina“ poput F-35 a da je potentna u vazdušnoj borbi.
Što se tiče nabavke SU 75 za vojsku Srbije više sam nego uveren u to, zašto , objašnjenje se može videti u reakcijama zapadnih Sila na događaje na severu KiM.
Ako se ko i nadao nekom zbližavanju sa NATO i KVINTOM zadnjih 3 dana su mu izvukli i poslednji štih iz ruku, neću negirati izvesnu „saradnju“ ali poverenja nikada više neće biti , bojim se čak i za najavljenu nabavku C-296 , moguće je da će mo ubrzo videti jedsn krah „saradnje“ sa zapadom.

Dr

@ Srbofil Rusi su najavili početak serijske proizvodnje već 2025 a ga sam im dodao još 5 godina pride , dakle ja ne gledam u “ kristalnu kuglu „.
Sve što je navedeno može da se nađe na prvom izveštaju sa promocije SU 75 , ovde na ovom portalu.
Gdine Rusofil mogli bi da budete malo više kolegijalni i da ne mislite da ste “ popili “ svo znanje ovoga sveta , jer to definitivno niste.
A to što mene smatrate gataorm je dokaz vašeg diletantizma i neznanja pa i neumeća da analizirate informacije , l.p. Dragan D.

Yo

Cenim da naziv „Šah-mat“ dovoljno odslikava ambiciju i ozbiljnost projekta – kao i to što ga je sam Putin najavio – kako po karakteristikama, tako i po ceni jer, u suprotnom – nije „šah-mat“…
To je, kao projekat, idejno gotovo izvesno potpuno gotova stvar do zadnjeg šrafa kome sada slede izrade prototipa i testiranje.
Uz navedene dobre stvari isnesene od strane jednog od komentatora – propuštena je mižda najbitnija – da može biti i bespilotni.
Nesumnjivo 1. pik na draftu za izbor našeg budućeg aviona – naročito ako se i krene u serijsku proizvodnju do 2025/26.
I to u većoj količini poput 3 + 1 bespilotna eskadrila – a ta bespilotna varijanta bi se kasnije tek pazarila – jer bi to mogla biti za nas idealna platforma za 21. vek.
Rusi su, napokon, osmislili extra proizvod za pare i prodor na svetsko tržište – i neće tu biti nekog geostrateškog uslovljavanja.
Zapad bi se, bez sopstvene alternative ovom aparatu u odnosu cena/kvalitet – samo ubuljivao eventualnim uslovljavanjem, kao i oni koji bi poklekli…
Ako uspe, a nema tu izmišljanja tople vode jer se većina savremenih novina razvijala kroz SU-57 – možda postane najprodavaniji borbeni avion u istoriji, a takav uspeh uvek rado pozdravljam nezavisno od zemlje porekla – jer nagrađuje vredan rad i ulaganja u kvalitet.

Sr

@Dragan Dubonjac
Ja ne znam nista o tom avionu, a ne znate ni vi jer on trenutno ne postoji kao gotov proizvod, nema svoju cenu i ne koristi ga niko, nije ni poleteo. „Rusi su rekli“…pa sta, kao da ne znate da se projekat moze iskomplikovati, kasniti, to je sasvim normalna stvar.

Svasta su rekli Rusi, Amerikanci, Srbi, Francuzi…pa nista od toga nije bilo, sve sto hocu da vam kazem je da ne mozete biti sigurno u nesto o cemu ne znate ama bas nista vam reklamne brosure i obecanja.

mi

Pa budite sigurni da ako nemamo novac za novo onda nemamo ni za polovno. A svaku ideju o kupovini polovnih aviona, helikoptera i ostalih letećih sprava koje se više ne proizvode treba napustiti.
Za remont,održavanje i modernizaciju se potroši dosta čak i kada su sredstva donirana.Benefit je takoreći nikakav u savremenim uslovima.
Ok je to samo kada je nužno,kada je komponenta pred gašenjem,kao što je nama pretila opasnost.Kao što su Hrvati kupili Rafale,sasvim ok. Sada kada je RV na nogama kakvi crni polovni avion, kakav Su 24…
Imamo mi para, nije ovaj narod toliko siromašan koliko se od njega krade.

Odgovori
Al

Pare nisu problem, para nema. Što se tiče politike, imamo legitimno pravo da se naoružamo i pravo da se branimo i zaštitimo svoj integritet. Ako nema na zapadu ima na istoku, nije da nema i ne može da nestane. I slažem se sa mišljenjem da treba kupiti nove avione i to da se zaobiđe priča o kupovini 24 komada Su 25, nego kupiti 12 Su 34 i punu eskadrilu Su 30. Tu je rešenje a posle kad se Šahmat usavrši i jednu eskadrilu istog. Moramo da imao jaku avijaciju. Pozdrav.

Odgovori
Gl

Bolje resenje 10 su 35 i 2 su 30 za trening posto je 35ic jednosed.Inace pricali su neki kada piloti prelaze sa sukhoia na mig da je to nebo i zemlja.Sto se mene tice za pvo trebalo bi 6 7 baterija pancira da imamo isto toliko torova i 2 3 diviziona buka i mirni smo.Takodje ne sme da se izostavi kopnena vojska koja je u losem stanju

da

Hoću i ja jednu od 25 al ne ide.Ovo što imamo i još nešto sitno za 10 do 15 god. puna šaka brade, i sam si rekao glavni problem

Aleksandar – Para nemamo ali neko pametan se setio da ponovo uvede obavezan vojni rok. Znači ne traži se novi Obilić nego budala koja će za džabe da ratuje. Ili ako već hoćemo besplatnu vojsku neka se starešine i MO odreknu plata, čisto da daju primer. Hoću reći sve šta se sa vojskom radi radi se u marketinške svrhe i naracno za nečiju ličnu dobit. Koliko se vojske pita mogao si videti na sajmu naoružanja kad načelnik generalštaba ko privezak ćuti i trči za svitom koja naravno sve zna.

Jo

Odlicno je sto VS vezba sa Ruskom , ali mi se cini da bi po nasu Odbranu bilo jos bolje da imamo mogucnosti da nabavimo sto je moguce savremeniju vojnu tehniku , popravi standard aktivnih vojnih lica i i da se napokon zapocne i sa masovnijom obukom mladih vojnika na Redovnom sluzenju vojnog roka .
Setimo se i onih reci da „sto je vise znoja u miru , to je manje krvi u (eventualnom) ratu“.

Odgovori
Lj

Pre mnogo godina i ja sam bio napaljeni tinejdžer, za tastaturom. Razlika je što sam ja uživo irc-ovao s ljudima širom sveta i visio po forumima, dok su na par kilometara od mene padale NATO bombe. E, ni tada nisam bio ni blizu napaljen i u deluzijama kao neki od vas ovde. Eskadrile aviona koji ne postoji? Eskadrile taktičkih bombardera, multifunkcionalnih zveri od Su-30? Dok dođe na pun potisak, izašao je iz VaP Srbije.

Razlika između mene i mnogih vas je i u tome što ni 1999. nisam verovao da smo bombardovali Tuzlu, Albaniju, oborili B-2 i slične budalaštine koje se dan danas spominju.

Malo manje hormona, a malo više sivih ćelija. Oko svega. I za ekonomskog tigra, za „sukob“ sa Zapadnom i za neke neverovatno velike troškove nabavke novih i složenih, preskupih, sistema RV. PVO komponenta se obnavlja, nadzvučna avijacija se po strukturi neće menjati.

Odgovori
Dr

@Ljubomoir u pravu ste samo zaboravljate da su mnoge stvari , u geopolitičkom i ekonomskom smislu , tada bile mnogo drugačije od danas , Rusija , pošto je toj državi reč , je bila devastirana u mnogo čemu. Danas je priča drugačija potencijal je izvesno tu da se do 2030 uspe u nameri a za nas je to jedini način pored Kine da uskočimo u voz budućnosti , za evropske letelice te generacije nemamo keša a i ne bi nam prodali jer ne pripadamo tom vojnopolitičkom bloku ( NATO) , zato je ova letelica naš jedini p4avi izbor.
Grešku su napravili naši očevi i dede , kad su stvarali NA u saradnji sa Francuzima , tada smo mogli uskočiti na zapadnu šinu , ne bi bilo ratova , ovako kako je danas , ta priča je završena iz mnogo razloga .
Najveći je otpor građan Srbije zbog odnosa zapadnih zemalja prema KiM , lično sam uveren da ovo što kupujemo od zapada danas je najveći domet u ovoj priči .
Borbene letelice tipa SU 75 nabaviti na zapadu je nemoguća misija.

mr

Pravo u centar. Neverovatna je količina „sanjarenja“ prisutna u komentarima. Oduvek sebe u ogledalu vidimo kao džina, a zapravo smo mala i siromašna zemlja. Jedna eskadrila la je naš plafon, a više nam i ne treba.

tu

Љубомире, уз дужно поштовање, стереотипна и бајата изјава „док Су30 дође на пун потисак изашао је из ВаП Србије“ је мање више у рангу „било би добро да набавимо барем 12 Су34 и барем 24 Јак130 и још бар 586 Ми28…“.
Такође, из текстова и сведочења објављених на овом порталу, може се закључити да могућност обарања Б2 није баш у истом рангу глупости као и бомбардовање Тузле и Ринаса.

Ve

У “ далекој“ будућности Србија ће покушати да набави нове летилице од произвођача који ће да део компоненти производи у Србији. Колики део и у ком обиму биће предмет трговине и преговора. И то ће бити предудно за избор. Надам се да ћемо у томе и успети. Уједно нека “ борба“ и поређење перформанси различитих борбених апарата остане на форумима или нечијем другом небу. Циљ је остварити профит “ ану руке Мандишића Вука свака пушка биће убојита“.

Odgovori
м

Интересује ме нешто што сам приметио на видео снимцима са ове вежбе . Наиме, поред Панцира у нашој маскирној шари, виде се и Панцири без маскирне шаре. Нисам успео да сазнам да ли су Иљушини слетали на Батајницу ових недеља?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mikeldn na: Da li je američki B-1B iznad Srbije 1999. godine imao bliski susret sa gromom ili sovjetski proizvedenom munjom iz pravca zemlje?

Dobar tekst. Jedino bi ga trebalo upotpuniti podacima da li je tih 2x 35 tona bombi pogodilo nesto na zemlji... Uvek je vazan širi kontekst.

30. May 2023.Pogledaj

radovanovic na: Sloveniji isporučen prvi protivpožarni avion Air Tractor AT-802

@PSA.pa naravno prodati su mislim 2001 godine a mi tada još uvek bili sa Crnom Gorom u istoj državi i imali more ali neko pametan je uradio studiju i ocenio da kod nas nema tako velikih požara kao u Grčkoj i da nam Kanaderi netrebaju a onda 2007me kod njih bukne požar pa im i…

30. May 2023.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Pad Bahmuta, Ukrajinci upali na teritoriju Rusije, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo najverovatnije ove godine dobija prve borbene avione F-16

Xerxes Nemoj se toliko cudti. Ti poredis wagneri zapadne dobrovoljce kojih ima na svim nivoima. Ja ne. Shvati da je legalno da amerikanac ide da ratuje za Ukrajnu kao dobrovoljac u bilo kojoj ulozi. Cak je i pozeljno i odlikuje se na izvesne nacine (ne direktno od armije) Nisi upucen. Stotine su vec izginuli i…

30. May 2023.Pogledaj

Zooro na: [RAT U UKRAJINI] Pad Bahmuta, Ukrajinci upali na teritoriju Rusije, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo najverovatnije ove godine dobija prve borbene avione F-16

@Dragan Branković Odavno su Ameri odobrili 100mil $ za obuku ukrajinskih pilota , u studenom 2022 ( nisam siguran , moguće i 2021 ) Po količini odobrenih sredstava to je između 20 i 40 pilota , i odavno su ''na terenu''... Odavno je to sve isplanirano...

30. May 2023.Pogledaj

Zooro na: [RAT U UKRAJINI] Pad Bahmuta, Ukrajinci upali na teritoriju Rusije, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo najverovatnije ove godine dobija prve borbene avione F-16

Мораће да је преименују у летњу, пошто је пролеће пролетело скоро. Biti će ljetna ofenziva , ali ljeta 2024. Kome se žuri ? Ruse treba držati u iščekivanju , naprijed ionako ne mogu , skupo ih košta svaki metar koji osvoje Zapad ionako Ukrajinu naoružava na kapaljku , količinski i kvalitativno , vojnici i piloti…

30. May 2023.Pogledaj