[RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

2. dec 2022

Delegacije preduzetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Ukrajine posetile vazduhoplovnu industriju Poljske

30. nov 2022

“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

29. nov 2022

[REPORTAŽA] Otvorena prva Aeronautica Militare radnja u Beogradu, 30% popusta za Tango Six čitaoce

28. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

25. nov 2022

Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

24. nov 2022

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

22. nov 2022

[FOTO-REPORTAŽA] USS George H.W. Bush: Već drugi američki nosač ove godine u Splitu

21. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Još jedan masovni raketni udar na Ukrajinu, raketa protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine pala u Poljsku

18. nov 2022

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

17. nov 2022

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

16. nov 2022

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu: Nastavak velikih finansijskih ulaganja u naoružanje i opremu Vojske Srbije

15. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa iz Hersona, ruski dronovi u akciji, da li su na vidiku mirovni pregovori?

11. nov 2022

Vučić za Pink: Naručili smo ruske sisteme za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha, o Rafalima ćemo pričati nakon isporuke Mistrala

10. nov 2022

Rumunija potpisala ugovor za još 32 polovna F-16, bugarski parlament odobrio kupovinu dodatnih 8 novih Block 70

9. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još jedna Super Puma, „Hotel Juliet“ sleteo na „Nikolu Teslu“

8. nov 2022

Hrvatska konačno kupuje PVO sisteme, analiziramo ponudu i dajemo preporuku

8. nov 2022

MBDA Srbiji ne isporučuje plaćene rakete Mistral 3 dve godine, „komercijalni dron“ onesposobljen je zbog kršenja NOTAM-a, nove borbene modifikacije domaćih dronova

7. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

4. nov 2022

Vojska Srbije prinudno prizemljila „komercijalni dron“ na jugu Srbije: Sa kojim anti-dron sistemima trenutno raspolaže Vojska Srbije?

3. nov 2022
[REPORTAŽA] Šta je taj Dubai Expo 2020 i ima li ga smisla obići?
Veće zemlje uložile su u svoje paviljone desetine miliona. Srbija i Slovenija imaju svoje posebno dizajnirane / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[REPORTAŽA] Šta je taj Dubai Expo 2020 i ima li ga smisla obići?

Dubai Expo 2020 verovatno je trenutno najinteresantniji globalni turistički fenomen. Ako živite u Srbiji do vas su o ovoj manifestaciji najverovatnije stigli segmenti informacija vezani za politiku, privredne komore i nekog „udri mu po inovaciji“ mambo-džamboa. Srećom, Tango Six je upravo obišao ovaj futurističko-umetničko-arhitektonski spektakl i malo je reći da su nam utisci mirni.

Neću se pretvarati da znam bilo šta o Expo fenomenu (izgubite vreme na Wikipediji za to) već ću konstatovati da je srpska promocija srpskog prisustva na ovom višemesečnom događaju fokusirana samo na taj jedan, srpski, ugao. Expo je nešto najglobalnije, najmaštovitije i (budući da je sada u Emiratima) najspektakularnije što možete videti u temi…ne znam šta je tema. U temi svega.

Expo se prostire na ogromnooj površini i zapravo je mini-grad. Sa bulevarima i ulicama koje su uz vizuelne ukrase ozvučene na skoro svakom metru inspirativnim instrumentalima / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Formalni marketing događaja koji je počeo 1. oktobra a traje do 31. marta 2022. centriran je na najispraznijim ključnim rečima od kojih refleks povraćanja sam steže: inovacije, održivost, povezivanje, mobilnost i prilike. Emirati su na sve to još dodali nekoliko njihovih „mi spajamo svet, jedna smo luka za sve“ estetiku i dobija se interesantan predlog događaja ali to možemo jednostavnije i razmljivije da opišemo:

Dubai Expo je nešto najinteresantnije što možete videti u domenu fizičkog prisustva kada je reč o kreativi, arhitekturi, pričanju priča i generalno predstavljanju skoro svake zemlje na planeti. To je parekselans turistički događaj koji obilazite, potrošite skoro ceo dan (bez preterivanja) u toj aktivnosti i iznova vraćate vilicu sa poda zbog sledećeg paviljona neke zemlje ili instalacije koju ste ugledali. Zamislite one najmaštovitije performans dizajnere i konceptualce angažovane od strane matičnih zemalja koje su opet uz pomoć svojih najvećih rezidentnih kompanija ili državnog budžeta potrošile desetine milione evra kako bi izgradile najotkačeniju moguću mini-zgradu gde će to sve prikazati. To je otprilike poenta.

Paviljon Ujedinjenog Kraljevstva / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Nije teško doći

Dubai Expo lociran je na periferiji turističke meke na lokaciji koja je već od ranije određena za sajmove velikih gabarita. Obećanje Emirata je da će se većina izgrađenog za ovu manifestaciju sačuvati i ponovo koristiti za neke vrste pametnih gradova, inovativnih habova i slične gluposti, što se naravno neće dogoditi.

Hvala Bogu cena nafte je ponovo visoka i Dubajćane ako je nekad nezanimalo šta posle Expa, sada ih ne zanima tridesetak puta više. Poenta je u njihovoj sofisticiranoj veštini generisanja turizma i direktne i indirektne zarade od istog. Expo se u tu jednačinu savršeno uklapa.

Nađe se ponešto i za avio-entuzijaste / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Ne putujte Turkišem ili Katarom već nazovilowcost podružnicom gradske avio-kompanije Dubaija, Fly Dubaijem. Povratnu kartu nećete platiti više od 400 evra a od neadavno imate i još možda povoljniju opciju preko Wizz Aira koji leti do Abu Dabija (manje od sat vremena drumom od Expa). Međutim, ako letite Fly Dubaijem dobijate besplatnu jednodnevnu ulaznicu za Expo. Gde god da se smestite u gradu (većina stvari u Dubaiju nije skupa osim dometa vaše šoping kompulzije) do Expa stižete brzo i udobno metroom koji je posebno produžen za ovaj događaj. Izlazite pravo na glavnu kapiju i uz potvrdu o vakcinaciji ili PCR test ulazite na pitajk koliko kvadratnih kilometara spektakla.

Obilazak

Expo možete shvatiti ozbiljno i potrošiti jedan ceo dan na njegov obilazak. Verovatno ni tada nećete stići da obiđete i poslednji paviljon. Razumnije je odrediti pola dana, do 4 sata, i to uraditi po mogućstvu predveče, kada nije previše toplo. Ukoliko ste ograničeniji sa vremenom par sati je dovoljno da obiđete nekoliko najvećih i najinteresantnijih paviljona (predlažem: Kinu, Rusiju, Ameriku, Švajcarsku, Emirate i njihove državne kompanije…). Naravno, svratite i do paviljona Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije ili BiH.

Expo građevine su podeljene na veće i bogatije zemlje koje su izgradile paviljone u formi višespratnih zgrada koje će biti vanserijski masturbacioni materijal za svakog bolesnika koji se loži na arhitekturu i manje jednolične koje spolja nemaju nikakav dizajn i iskoristile su ih sirotinjske zemlje. Od zemalja bivše Jugoslavije svoje posebno dizajnirane zgrade imaju Srbija i Slovenija.

Paviljon Bahreina i minuti da ga shvatite / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Singapur standardno pošumljava / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Razni Stani su prilično uložili u svoje građevine. Turkmenistan među najinteresantnijima / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Azerbejdžan i Uzbekistan / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Švajcarski paviljon obavezno obići. Početak ture je intenzivan / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Kineski paviljon je među najvećim i najinteresantnijim / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
„Simulator“ kineskih brzih vozova / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Svaki paviljon, posebno većih zemalja, je iskustvo za sebe i obilazi se za ne više od 20 minuta. Budite spremni na najinteresantnije vizuelno-tehničko-audio doživljaje koji ili prepričavaju istoriju ili budućnosti zemlje u pitanju. Paviljoni su poslednja reč sajamskog doživljaja, dizajna, priče i impresioniranja koje zapravo ni u jednom slučaju nije preterano. Kao da su odveli svakog prosečnog državno zaposlenog poltrona iza šupe i pucali mu u glavu a šansu dali onom najmlađem i najtelentovanijem umetniku ili grupi umetnika koji nikada  ne vide pravi novac. Dobićete poriv da naravno sve slikate ali probajte da ne budete toliki idiot stalno i potrudite se (u zavisnosti od vremena) da stvarno pogledate video instalacije i pročitate opise. Ako neko Expo obilazak shvati ozbiljno (da ne govorim kolika je ovo prilika za grupne obilaske dece uzrasta osnovne i srednje škole) zaista može svašta i naučiti. Posebno o malim i egzotičnim zemljama.

Zamislite Expo kao obilazak najinteresantnijih nacionalnih muzeja zemalja čije nacionalne muzeje u životu nećete obići – za jedan dan.

Srbija i komšije

Serbia Creates (mostly boring things) / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Srpski paviljon je arhitektonski nemaštovit spolja, bez interesantnog sadržaja unutra. Posebno kada ga, kao ja, obiđete na kraju. Objektivno, vidi se da nije angažovan onaj talentovani koji ne obrće pare iz prethodnog pasusa. Ceo koncept je na „Serbia Creates“ filosofiji uz podatke, neke VR stvari, jedan motorcikl ili šta je i suvenirnicu. Ništa specijalno.

Deo unutrašnjosti srpskog paviljona / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Srbija ne bi bila Srbija da ne uradi nešto dobro i bezveze u istom primeru. Paviljon je lociran na odličnoj lokaciji (odmah kad uđete desno), izdvojene su veće pare za njega očigledno i generalno – nismo se obrukali – najveći nam je (osim možda slovenačkog koji nisam obišao jer šta videti i u Sloveniji). Privredna komora ili ko god da organizuje srpsko prisustvo na manifestaciji potrudila se da animira pojedince i kompanije a Er Srbija je organizovala namenske čartere za biznis učesnike i izlagače. Aerospace tema je bila među prvim nedeljnim dešavanjima i Privredna komora je na Expo dovela nekoliko kompanija iz Srbije koje posluju u ovom segmentu radi susrete sa predstavnicima većih globalnih kompanija iz industrije.

Hrvatski paviljon je još gluplji od srpskog ali zato u njemu možete videti novu Rimac Neveru / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Slovenija najkvalitetnija u EX-Yu konkurenciji / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Avijacija

Osim pomenute nedelje posvećene svemiru koja je prošla, postoji nekoliko tačaka koje mogu biti interesantne za našu publiku.

Pre svega tu je poveći paviljon avio-kompanije Emirati za čiji obilazak treba zakazivanje (verovatno online) nekoliko dana pre. Budući da sam to saznao na ulazu ne znam da li je unutra interesantno ali pretpostavljam da jeste.

Deo kinskog paviljona posvećen svemiru / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Unutar američkog paviljona / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Replika Falcon 9 rakete sa kafićem ispod bustera / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Dosta zemalja je istaklo svoje aktivnosti u istraživanju svemira. Tu su se najviše potrudile Amerika i Kina. Ako odvojite nešto više vremena za kineski paviljon iskusićete odličan presek njihovog celokupnog svemirskog programa od njegovog osnivanja. Amerikanci su doneli replike SpaceX rakete Falcon 9 i Mars Rovera

Idite, stvarno

Iskustvo će biti vredno putovanja. Odličan razlog za turizam i zabavu. Na sajmu postoje restorani, sve moguće potrepštine i suverniri. Oni najtemeljniji mogu uzeti i Expo pasoš u koji vam na kraju obilaska svakog paviljona lupaju pečate.

Jeftina i pristupačna prilika da, na neki način, za jedan dan obiđete svet.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Be

Nego, jel jos u 0 G brunch petkom?

Odgovori
Bi

Hahahahhahahhahahahhaahahaha …. placem od smeha :-). Kao da je Jeremy Clarkson pisao na srpskom.

Odgovori
Bu

Dobro reče, još jedan Klarkson. Yugo je „kanta“ i treba ga pregaziti tenkom a njihov Geo Metro nije kanta nimalo.???

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs