Otkriveni novi detalji o sistemu Pancir-SM – Super Pancir

30. jul 2021

MAKS-2021: Laki višenamenski avion LMS-901 “Bajkal“, zamena za legendarni An-2

29. jul 2021

MAKS-2021: Najnovija verzija čuvene “Osmice“: Helikopter Mi-171A3

28. jul 2021

U Francuskoj izvršena primopredaja prvog borbenog aviona Rafale za grčko Ratno vazduhoplovstvo

23. jul 2021

Novi podaci o mogućnostima raketnog sistema PVO S-350 Vitez

22. jul 2021

Škola „Eagle Express“ upisuje nove polaznike: Postanite Flajt Dispečer!

21. jul 2021

MAKS 2021: Prikazan prvi ruski savremeni jednomotorni višenamenski borbeni avion, Suhojev projekat LTS

20. jul 2021

Rusija testirala raketni sistem PVO S-500 “Triumfator-M“

20. jul 2021

Publikacija posvećena Galebu G-2 u prodaji: Do sada neobjavljene fotografije i priča o prvom jugoslovenskom školskom mlaznom avionu

20. jul 2021

Objavljen izveštaj o udesu lovačkog aviona MiG-29 Ratnog vazduhoplovstva Bugarske, najverovatniji uzrok nesreće gubitak prostorne orijentacije

19. jul 2021

Novi život za jedini makedonski 43 godine “mladi“ helikopter Bell 212

19. jul 2021

Sajam naoružanja DEFEA 2021: Srpska kompanija prodala rakete Grčkoj

15. jul 2021

Kako sam leteo jedan od najbržih aviona na ovim prostorima: Pilotska profesija me je izabrala, ali prepreka ka MiG-u 21 ima mnogo

15. jul 2021

Rusija će na MAKS-u prikazati potpuno novi tip višenamenskog borbenog aviona

14. jul 2021

Raketni sistem S-350 Vitez: Avangarda među raketnim sistemima PVO

12. jul 2021

U oktobru zajednička rusko-srpska PVO vežba “Slovenski štit“: Rusi u Srbiju dolaze sa Pancirima

9. jul 2021

Kfirovi ponovo na nebu Šri Lanke, potpisan ugovor o remontu i modernizaciji

7. jul 2021

[PREMIJERA] Nove Eskadrila majice posvećene Galebu G-2: 60 godina nikad nije izgledalo ovako dobro – nedelju dana popusta!

5. jul 2021

[REPORTAŽA] 60 godina od prvog leta Galeba G-2: Rođendan, druženje, letenje i vanredna posećenost

5. jul 2021

Najavljen aero-miting u Kečkemetu: Srbija učestvuje, aero-klub Galeb prikazuje Galeba i Kraguja

2. jul 2021
Sajam naoružanja DEFEA 2021: Srpska kompanija prodala rakete Grčkoj
EDePro i Green Power Turbine Systems jedine su kompanije iz Srbije prisutne na sajmu u Grčkoj

Sajam naoružanja DEFEA 2021: Srpska kompanija prodala rakete Grčkoj

Domaće kompanije koje se bave proizvodnjom i razvojem naoružanja i vazduhoplovnih sistema, EDePro i Green Power Turbine Systems, jedine su kompanije iz Srbije koje su nastupile na najvećem ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi „DEFEA 2021“ koji se održava u Atini, saopšteno je iz EDeProa.

Zajedničkim nastupom dve kompanije prikazana su najnovija dostignuća iz oblasti raketne tehnike, vođenja i upravljanja projektilima ali i turbomlaznog pogona. Kako je Tango Six već izvestio, kompanija Green Power Systems jedini je proizvođač motora ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije.

– Izlaganje na sajmovima naoružanje i vojne tehnike je logičan sled naših poslovnih aktivnosti koje se odvijaju već nekoliko godina. Sa zadovoljstvom možemo potvrditi da je Grčka armija novi korisnik naše rakete G2000 nakon njenog uspešnog testiranja na njihovom poligonu NAMFI na Kritu u maju ove godine. Drago nam je da se Grčka, jedna od zemalja sa najvećim vojnim budžetom u ovom delu Evrope odlučila za srpskog proizvođača. Kao kompanije koje proizvode gotovo sve komponente u Srbiji spremni smo da ponudimo široku lepezu proizvoda na sve zahtevnijem globalnom tržištu, koje cilja sve više zemalja tokom godina.

Raketa G2000

Green Power Turbine Systems je nastavio aktivnu učešće na sajmovima naoružanja i nakon  nastupa na sajmu IDEX ove godine u Abu Dabiju izložio je svoju gamu turbo motora. Posebno interesovanje vlada za turbomlazni motor TJE-200 motor koji se nalazi u serijskoj proizvodnji. – kazao je Lazar Igrutinović, direktor marketinga i prodaje dve kompanije za Tango Six.

Rakete G2000 i G2000/52 prikazane su svetskoj javnosti prvi put na sajmu naoružanja IDEX u Abu Dabiju 2017. godine. Unapređenje rakete sastoji od novog motora i u odnosu na rusku original koji je imao domet od 20 kilometera, domet je sada povećan na 40 kilometara. Rakete su kompatibilne i mogu se lansirati iz istog sistema poput rukog „BM-21“ ili slovačkog „RM-70“.

Naručite online

Komentari

D

Kraje prosle godine u grckim medijima pojavila se informacija da je Grcka izabrala Srbiju da joj modernizje VBR-ove RM-70.
Tada se pisalo i o nabavci raketa G2000 i G2000/52 od Srbije.
https://www.defencenet.gr/amyna/905156_kathigitis-kgribas-se-tgkoyrioti-ayti-einai-i-apofasi-gia-ton-eksyghronismo-ton-rm-70

O modernizaciji lansera jos uvek nema nista zvanicno, ali za rakete evo imamo potvrdu.

Grci imaju 116. VBR RM-70. Posto se obicno kupuje bar 5. bojevih kompleta po lanseru (mozda uzmu i vise zbog tenzija sa Turskom) dolazimo do cifre od oko 23.300 raketa.
Prevedeno u evrice posao tezak preko 100. miliona evra.

Odgovori

Da li je reč o običnoj raketi G2000 sa dometom od 40 km ili poboljšanom G2000/52 sa dometom od 52 km, novom bojevom glavom i olakšanom komorom? U tekstu iz 2017 se pominje da Edepro samo menja motor u varijanti G2000 a u varijanti G2000/52 proizvodi celu raketu.

„EdePro kupcima u slučaju G2000 nudi samo raketne motore a što se tiče G2000/52 i potpuno nove rakete.“

U svakom slučaju lepa priča. Nadam se uskoro da če krenuti i izvoz vođenih raketa.

I da spomenem, koliko ima hejtova u komentarima iz 2017. Ali i pored toga ima rezultata a to je bitno. Hejteri hejtuju, a srpska vojna industrija se razvija.

Ima tu i promašaja i grešaka, ali ima toga i u najrazvijenijim državama.

Odgovori
M

Drino, jel ti to kucaš na šivaćoj mašini?

G

Mogu da vam kazem kao student MFa koji ke upravo na B praksi u ovoj kompaniji Edepro da je mnigo ozbiljnije nego sto sam mislio i nisam znao da imamo jako dobru tehnologiju sa raketnim motorima,samo kada bi drzava pomogla i finansirala vise u vojsku to bi bilo vrh

l

Tako je, Nikola, zato je nato koristio pametno oružje koje je navodio na civile da slučajno ne promaši.

@Gladius
Drago mi je da je tako. Izvozom ćemo dobiti veće serije, bolje uhodan proizvodni i razvojni ciklus, veće kapacitete itd. Sve to će pomoći da i naša vojska lakše i povoljnije nabavlja domaća oružana sredstva.

S

Jedan od komentara ekipu i firmu koja je razvila i realizovala prodaju tih raketa označijo za putujuči cirkus :))).

Kde li je sad, da kaže pogrešijo sam, ispao sam budala.

N

Vreme raketnih bacaca – kacusa je proslo sa
Ww2 , i tehnoloski i takticki , tehnoloski sta
on sa 40 km razdaljine moze da pogodi ako
ne koristi pametnu municiju – nista sem nekog
veceg urbanog naselja da terorise civile , a
takticki niko u bilo kom sukobu posle ww2 ne
zasicuje liniju fronta velikim snagama po km/2
da bi se isplatilo ga gadjati ovim bacacima .
Primer : kakvu ulogu su imali u sukobu u Yu ,
beznacajnu , lupali po Zg , pobili civile . A i
cena im je mizerna jer se to kupuje na kilo kao
i mine za min. bacace jer to nije pametna
municija koja se iz drona navodi na cilj a za to
treba i para i dara .

Odgovori
S

@Nikola
Nije rat video igrica prijatelju. Zar ne mislite da jedna Grcka ipak u MO ima malo vece strucnjake koji bolje razumeju njihove potrebe od vas?

M

@Nikola
Nija bas tako. Nisu Grci i svi ostali glupi.
Nisu se ratovi do pre 30 godina pobedjivali tako sto su nevodjene rakete i bombe samo pogadjale urbane ciljeve i civile kako ti velis.

Sa druge strane, pametna municija danas ustvari nije toliko pametna ali jeste JAKO skupa.
Dakle toliko tehnologije i novaca je potrebno da bi precizno doveo recimo 20-200kg eksloziva na metu vodjenom raketom koja se ne moze lako oboriti, i ne moze lako ometati da to danas prevazilazi svaku realnu cifru.

Prave se pametni projektili koje ispaljuju uglavnom da bi ih testirali i dokazali pravim neprijateljima da ih imaju i da napreduju u tehnologiji. Ne zato sto je potrebno unistiti neprijateljsku grupu ili kamp sa dva tri miliona dolara (cetiri pet pametnih bombi).

Uzmi Saudijsku Arabiju i emen samo za primer. Uzmi Izrael i Hamas.
Ko je tu pobedio sa svim parama i najboljim pametnim raketama na planeti? Niko!

S

@Milos77
NIje samo ni cena u pitanju, efektivnost, postizanje ciljeva itd. Procitajte recimo o artiljerijskim taktikama saveznika protiv Nemaca u Italiji u drugom svetkom ratu(ono sto bi logicki pomislili da je efektivno nije i obrnuto). Nije uvek cilj ni pogoditi i ako bizarno zvuci. Mada sa ovim doradjenim projektilima, EdePro je postigao preciznost malte ne kao sa vodjenom raketom, tako da moze i to….Znaju oni zasto to kupuju od nasih ljudi. Meni je jako drago, daj boze sutra jos da kupe svega i svacega.

M

Oružje ponekad ne služi da se neprijatelj napada, već da ga odvraća ili prisiljava ne druge, manje povoljne taktike.

Dakle, poenta ovakve „zasipajuće“ municije i oružja jeste da neprijatelj, znajući da ga imate, neke taktike napada i osvajanja mora da odbaci. Neprijatelj ne može da napreduje masovno i ne može da putuje u kolonama kroz teritoriju na kojoj možda i ima kontrolu, ali je pokrivena ovakvim „šahovskim poljem“. Jednostavno, ako zna da je određena teritorija „pokrivena“ ovakvim dejstvom, mora ili da izbegne tu teritoriju, ili da prvo gubi vreme i resurse pokušavajući da ga nekako onesposobi.

B

Nikola
Da li ti uopste znas, sta su zadate kordinate? Verovatno ne znas kada tako pises. Znas li uopste razliku izmedju Ognja i Digitalnog ognja? Ne znas. Zato tako i pises.inace ovo oruzje je odvratili 99 neprijatelja od kopnene invazije. Protiv ovog oruzja nema PVO zastite.

L

Naravno, u njihovoj brošuri piše CEP 0.96% na krajnjem dometu, to je preciznost od skoro 400m oko cilja, u praksi mnogo više.
Oružje terora, zaprečavanja pravaca i efektnih ispaljivanja za kamere na vježbama.
Nije za podcijeniti efekat na vojnika kada područje oko njega nestaje u dimu i plamenu, ali male učinkovitosti po ispaljenoj jedinici.

D

@Limus

A moze i ovako, cak je potvrdjeno pre par godina u Ukrajini kao vrlo efikasno da je gotovo cela brigada smlacena ‘tupavim’ raketama.

Divizion Grad-a kontra stacionarnog protivnika na povrsini od 28 hektara (400x700m) gadjano sa 15km. Modeliranje kaze da bi polupalo i one u ‘ogradi’ i one van ‘ograde’.
https://prnt.sc/1cmpkaw

Zvuci prebrutalno, sto se dokazalo i u praksi, ali je efikasno ma koliko neki govorili suprotno.

S

Svaka cast ovim ljudima, kapa dole, dubok naklon i sve najbolje s moje strane. Ovakve vesti me najvise raduju.

Odgovori
Y

Naprotiv, ovakva artiljerija sa bpl-ima koji bi korigovali vatru prave od „glupih“ pametne rakete i to mnogo jeftinije…
Samo takva modernizovana artiljerija u tandemu sa moćnim bpl za izviđanje i korekciju vatre i sposobnom pvo – odvraća sve – osim samoubica.
Prosto – nema položaja, nema konvoja/kolone – sa mnogo manjim utroškom raketa…

Odgovori
Y

Odgovor Nikoli, ali izlete kao poseban komentar…

В

@Nikola
Вјерујем да сам један од ријетких овдје који је имао „част“ да се више пута нађе под ватром ВБР-а, а и да посматра дејство наших оруђа тог типа. Могу само рећи да дејство истих доводи до тренутног прекида било какве активности, осим тражења најближег склоништа – далеко ефикасније од дејства нпр. хаубица, минобацача.. Једноставно, онеспособљени сте за било какву врсту нападног дејства или одбрану, а о психолошком, деморалишућем, аспекту да и не причамо – простор који, испаљивањем једног борбеног комплета, покрива само једно оруђе је велики, а камоли више оруђа тог типа. Такође, свако ко је имао прилику да то доживи, врло добро памти тај звук, тако да је беспредметно причати о ефикасности тих средтава.

Odgovori
B

@Vladimir BL

Sve mogu da potvrdim!

Moj rodjak iz Banja Luke (sa Lausa smo) je bio 1995 na Glamocu ili oko Kupresa, nisam siguran i pricao mi je prije par godina kako je to gadan osjecaj kada oko tebe padaju rakete ognja: Potres od detonacije, zvuk, neizvjesnost sta ce se desiti u sledecih 20 sekundi, itd. Kao sto si napisao „demoralisujuce“. Dobijas osjecaj da je neprijatelj koji te napada toliko nadmocan.

Tako da ovo sto neki ovde pisu, kako je to zastarelo oruzje itd. nikako ne stoji. Nove generacije ovog oruzja su jos preciznije i imaju efektivnije bojeve glave. A uz bespilotne letjelice… da ne pricam.

N

„осим тражења најближег склоништа“ i sprečavanja punjenja gaća…..

V

Sve se slažem, prošao sam i sam paljbu VBR-a, užas živi za doživjeti. Samo se sakriješ i moliš boga da te ne sastavi.

S

Koja je ovo zbrka. NATO clanica je kupila cehoslovacki VBR od istocne nemacke, a Srbija ce da im unapredjuje rakete. Naravno, ako imamo kapacitete za to sto oni traze.

Odgovori
L

Da nemamo kapacitete nebi ni bilo riječi o ovome. Stvar je završena, ugovor je potpisan.

R

Lovac,
Bilo je potpisano i sa Egiptom za pištolje pa nam zbog loše kvalitete vratili i raskinuli ugovor.
Imali smo ugovor za modernizaciju kuvajtskih tenkova m84 pa su raskinuli kada se ispostavilo da mi zapravo sve uvozimo od Rusa i oni mogu jeftinije proći ugovorom sa Ukrajincima.

B

@Rade

Nemoj da brkate babe i zabe. Nijo ovo prvi put da naše firmr nešto izvoze.

To sa Egiptom je bio skandal ali pre i posle toga smo izvozili i kupci su bili zadovoljni.

Ta izta Zastava koja je Egiptu isporučila neispravne pištolje, svake godine izvozi oruzje na Američko trzište i nemoze se baš reći da se kupci iz Amerike nešto bune.

Pored toga morate znati da je EdePro privatna kompanija.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Send this to a friend