HeliRussia 2022: Rosteh predstavio nove verzije helikoptera Ansat, motore VK-650V i VK-1600V i bespilotnu letelicu BAS-200

25. maj 2022

[PRVA REAKCIJA, BEZ SPOJLERA] Gledali smo Top Gan Maverik: Najbolje scene vojnog letenja u istoriji kinematografije kroz odrastanje filma i vas

25. maj 2022

[NAJAVA] Vazduhoplovna fondacija Mihajlo Petrović obeležava Dan pilota Srbije

24. maj 2022

Top Gan Maverik nedelja je počela: Zbog čega film morate gledati isključivo u Beogradu na Vodi

23. maj 2022

[RAT U UKRAJINI] Pad Azovstalja, Zmijsko ostrvo i dalje pod kontrolom Rusa, RV Ukrajine obučava nove pilote

20. maj 2022

[TOP GAN KVIZ] Pokažite svoje znanje o prvom delu filma i osvojite vredne nagrade! (Treće Izdanje)

20. maj 2022

Uticaj Top Gana na regrutaciju vojnih pilota: Koliko je vaše lokalno ministarstvo odbrane spremno da bude kreativno i uloži kintu?

20. maj 2022

Poslovni rezultati Rosteha u 2021. godini: Najava serijske proizvodnje borbenog aviona Šahmat i teške jurišne bespilotne letelice Ohotnik

19. maj 2022

Bugarska zbog problema sa lovačkom avijacijom razmatra iznajmljivanje američkih borbenih aviona

19. maj 2022

[TOP GAN KVIZ] Pokažite svoje znanje o prvom delu filma i osvojite vredne nagrade! (Drugo Izdanje)

18. maj 2022

Prvo lansiranje satelita u svemir sa teritorije Crne Gore: Mladi tročlani tim iz ove države priča o svojim planovima

18. maj 2022

Srbija nije jedina koja neće skoro dobiti svoje Kamove: Indija prekinula proces nabavke 10 helikoptera Ka-31

17. maj 2022

[TOP GAN KVIZ] Pokažite svoje znanje o prvom delu filma i osvojite vredne nagrade! (Prvo izdanje)

16. maj 2022

[RAT U UKRAJINI] Bitka za Zmijsko ostrvo, Ukrajina aktivno koristi donirano teško naoružanje, njeno ratno vazduhoplovstvo i dalje aktivno

13. maj 2022

Top Gan Maverik počinje sa pretpremijernim prikazivanjem u bioskopima 25. maja – Tango Six nagrađuje čitaoce

13. maj 2022

Kakva je budućnost borbenog aviona F-16 u USAF i koja bi mogla biti njegova zamena?

12. maj 2022

Rosoboroneksport: Tokom parade povodom Dan pobede prikazali smo najmoderniju gamu ruskog naoružanja

12. maj 2022

Kineski PVO sistemi FK-1000 i FK-2000: Moguće alternative ukoliko Srbija ne bude mogla da kupi Pancir S1M

11. maj 2022

Makedonska policijska helikopterska jedinica ‘‘Jastrebovi‘‘ sprema se za borbu protiv požara

11. maj 2022

[REPORTAŽA] Otvoreni dan na aerodromu Stenkovec: Raznoliko prisustvo zapadnih borbenih aviona, helikoptera i bespilotnih letelica

8. maj 2022
Izložba mlaznih motora Muzeja vazduhoplovstva u holu Mašinskog fakulteta
Jedan od najinteresantnijih rariteta depoa Muzeja vazduhoplovstva - motor Meseršmita 262

Izložba mlaznih motora Muzeja vazduhoplovstva u holu Mašinskog fakulteta

Prošle nedelje Mašinski fakultet u Beogradu obeležio je devet decenija od osnovanja Katedre za vazduhoplovstvo 1931. godine.

Od 1931. godine do danas, katedra je iškolovala ukupno 3032 vazduhoplovca-inženjera, od čega 130 doktora nauka, 230 magistara tehničkih nauka, 260 master inženjera vazduhoplovstva i informacionih tehnologija.

Na svečanoj akademiji naglašeno je da poslednjih godina raste interesovanje studenata za vazduhoplovnu katedru, koja pokriva dva smera: Vazduhoplovstvo i Mašinstvo i informacione tehnologije. O tome, kako je rečeno, najbolje govori podatak da je ove godine katedru upisalo 50 studenata (29 na smeru Vazduhoplovstvo i 21 na smeru Informacione tehnologije u mašinstvu), odnosno nešto više od 15 posto od ukupno 338 akademaca koji su upisali master studije na jednoj od 25 katedara Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Pogonska grupa Kamova 25
Trofejna sekcija

Povodom jubileja Mašinski fakultet i Muzej vazduhoplovstva organizovali su izložbu mlaznih motora u holu faktulteta. Izložba ilustruje razvoj mlazne avijacije u Jugoslaviji kroz prikaz pogonskih grupa koje se, većinom, nalaze u depou muzeja i nisu dostupne posetiocima. Autori izložbe su viši kustos Igor Marjanović, docent dr Nikola Davidović i prof. dr Goran Vorotović:

– U holu fakulteta izloženo je 10 mlaznih motora, koji predstavljaju deo priče o razvoju programa mlazne avijacije kod nas. Domaća vazduhoplovna industrija, koja nakon završetka Drugog svetskog rata, već 1946. godine proizvodi prvi posleratni avion Aero-2 u fabrici „Ikarus“, pokušava da prati tehnološki razvoj i uvede mlazni program.

Jugoslovenska delegacija 1947. godine prilikom posete Čehoslovačkoj, dogovara nabavku nekoliko primeraka prvog serijskog mlaznog motora na svetu,  Jumo-004B i avion Me-262.

Početkom 1950-tih sa švajcarskim „Ardag“ u Rakovici DMB razvija projekat motora M-3 koji stiže do opitnog stola, da bi istovremeno u svojim pogonima započeli licencnu proizvodnju motora Palas 056 za prvi domaći mlazni avion Ikarus 451M. Kasnije se u pogonima DMB proizvodi licencno motor Astazu za helikoptere Gazela. U pogonima „Orla“ u Rajlovcu usvojen je program Vajper za prve serije domaćih mlaznih aviona Galeb i Jastreb, kao i kasnije Orao i Super Galeb.

Pored njih izloženi su i turbovratilni generator TM-40, izrađen kao projekat Mašinskog fakulteta krajem 1980-tih, kao i jedan od poslednjih projekata domaće industrije, motor TJE-200. Ovaj motor je projekat firme EDePro iz Beograda i predstavlja jedan od najmanjih mlaznih motora na svetu, jednostavne konstrukcije i širokog spektra upotrebe. – kažu autori.

Na izložbi posetioci mogu videti sledeće motore: Jumo-004B sa aviona Me-262, Glušenkov GTD-3 sa helikoptera Ka-25, Klimov GTD-350 sa helikoptera Mi-2, Tumanski R-11 sa aviona MiG-21, Viper Mk.531 sa aviona Jasteb J-21, General Electric F404 sa aviona F-117A, Pratt & Whitney F100 sa aviona F-16C, Klimov RD-33 sa aviona MiG-29, MF TM-40 sa APU-TM40, EDePro JTE-200.

Izložba će trajati do marta sledeće godine, ulaz je besplatan. 

 

 

Komentari

V

Vi koji ste bliže, ovo obavezno idite pogledati. Uf, dođe mi da skočim do Srbije samo da ovo vidim. Prije koju godinu sam u Science museum u Londonu proveo bar sat vremena samo na motorima, fascinantan prizor.

Odgovori
F

Bravissimo!

Jos da je onaj Ka-25 remontovan i doveden u upotrebljivo stanje… Nemoj neko da misli da nam ne treba. ’99 su krstarece rakete ispaljene na radarsku instalaciju VRS na Majevici, da VJ/Vs ne bi mogla da bude obavestavana o pokretima avijacije iz Avijana…

Kad topovi zagrme, nema niko suvereno nebo, tad se prelece u niskom letu gde ima najvise radarskih rupa, i u krajnje diskom letu procesljava sumnjiva akvatorija – dronovi mogu da bace mikrofone i akusticke bove, a imoguce je prepraviti koju jerinu da ih nosi i ispusta padobranima… Obuka u Vazduhoplovstvu RF, takodje, ne bi bilo lose da se stavi prst na celo i pocne razvoj protivpodmornickog drona – kopira se sto je upotrebljivo sa Hormona (Ka-25), kupuje od Rusa, garant bi UAE kupio, a mozda i finansijski pomogao takav poduhvat – pre ili posle nacice se u unakrsnoj vatri kad se Iran i Kraljevina nazvana po vladajucoj porodici uhvate u kostac oko trona Vodeceg Islamskog Sveta, UAE je taman izmedju, i nema gde da se bezi. Priroda rezima u obe sile je ista, obe imaju ambicija da postanu Velike SIle – pokrovitelji Muslimana, i tesko bi UAE mogao da racuna na postovanje neutralnosti. Takodje, Krunski Princ Pustinjske Monarhije jako voli da se bavi kadrovskim resenjima u manjim zemljama, tako da imaju oni debelih motiva da se spreme za dan D – bilo sudar Irana i US, ili Saudijsko Iranski sukob oko pristupa Meki i Medini, ili cak i Saudijski prepad sa namerom da se postavi neko kooperativniji i konzervativniji od sadasnje vlasti… Liberalizam vlasti u UAE jako demoralise podanstvo Pustinjske Monarhije, i moze da ih navede na neposlusnost prema Gospodarima po Volji Svevisnjega, i precutnom odobravanju naroda ;)

Nije jednom neka zemlja autsorsovala razvoj, pa i proizvodnju nekog slozenijeg sistema…

S

Сјајна ствар за онога ко је у могућности да оде. Цео дан би посветио изложби да могу ,али авај… Примећујем да сте овде навели да је мотор са авиона ф16 pratt&whitney a колико је мени познато, тај ф16 је био блок40 што указује да је био уграђен мотор general electrics F-110 GE-100. Исправите ме ако грешим.

Odgovori
D

@motor sa f16 toliko dobro ocuvan da deluje kao da bi mogao da se ugradi

I

Pa ovi fini ljudi iz 250.rbr su se pobrinuli da ga sačuvaju za izložbu 😀

F

Sto se tice americkih F-16, komandant avio baze moze, bar u nekim slucajevima, da odabere jedan od dva tipa motora za sve F-16 u bazi, uz ogranicenje da svi budu tipizirani, tj isti motor na svim avionima – logicno, posto time izbegavaju da remont motora bude sav kod jednog proizvodjaca – sprecava se usko grlo, i kompeticija oko resursa izmedju remontovanih i novoproizvedenih agregata – ovo je svima u RV Srbije i te kako poznata situacija…

Pozzz!

M

Ova izlozba pokazuje koliko je Masinski Fakultet posebno Vazduhoplovni ocek vazan Smatram da Drzava treba mnogo vise da ulaze u ovakve obrazovne ustanove a ne u neke Akademije na uskrb naseg pravog naucnog potencijala koji pruza Masinski Fakultet

Odgovori
B

Steta sto nisu dovezli eksponate koji su bili u Rakovici i ako nisu mlazni motori, a dobio ih je muzej tehnike. To isto treba videti, zelja mi je da vidim taj motor K14.

Odgovori
D

Ako je ovo stvarno pravi Jumo 004B a ne Aero, to je pravi raritet, što takodje navede čoveka na razmišljanje koliko je ustvari bila naprena tehnologija nacističke Nemačke, kada su oni sredinom 40tih godina stvorili mlazni motor sa potiskom od 17kn sa naknadnim sagorevanjem, kao na recimo Orlu koji se ugradjuje i i dalje leti… Neverovatno

Odgovori
F

Mnogi su imali turbojet i mlazni borbeni avion u nekoj fazi razvoja, jos pre pocetka Drugog Svetskog Rata. Nemacka je jedina – iz ocaja – zbog ogromnih gubitaka krenula u proizvodnju Me-262 i ubacila ga u borbu skoro bez testiranja – posledica Hitlerovih ludih mastarija o „Cudesnom Oruzju“ – Wunderwaffe – Oruzja koja ce spasiti Rajh u poslednjem momentu.

P

@Feline
Pa svi posleratni turbomlazni motori su bili fakkyičke kopije ovog Nemačkig motora, i Ruski i Američki, da ne govorim o svemirskom programu sto Ruskom sto Američkkm

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Send this to a friend