BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa oko Kijeva i Černigova, ukrajinski napad na Belgorod, obaranja helikoptera kod Mariupolja, uništavanja sistema S-300 Uništeni raketni divizion S-300PT ukrajinske vojske severoistočno od Harkova.

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa oko Kijeva i Černigova, ukrajinski napad na Belgorod, obaranja helikoptera kod Mariupolja, uništavanja sistema S-300

Optimizam oko krize u Ukrajini koji se pojavio početkom ove nedelje nakon ponovnih pregovora ukrajinske i ruske strane, veoma brzo se raspršio jer stanje na terenu nije pratilo ono što su pregovarači saopštavali. Iz ruskog Ministarstva odbrane (MORF) je tada bilo objavljeno da će se na Kijevskom i Černigovskom pravcu borbena dejstva značajno smanjiti i da će se dobar deo trupa povući.

Međutim, par dana nakon ovog saopštenja zapadni i ukrajinski vojni izvori izneli su tvrdnje da se Rusi ne povlače ili da se to radi minimalno. Pentagon je preključe saopštio da je oko Kijeva povučeno oko 20 procenata ruskih snaga. Istovremeno MORF je objavio da je završena prva faza ruske operacije u Ukrajini i da će u narednom periodu akcenat biti na dejstvima u istočnom delu zemlje odnosno Donbasu. Poslednje informacije koje dolaze pre svega sa zapada govore da su ruske snage izgleda napustile aerodrom Gostomelj koji je helikopterskim desantom zauzet prvog dana rata.

Zapadni izvori navode da je ruska vojska napustila aerodrom Gostomelj, na kome je uništen najveći transportni avion na svetu An-225.

Pentagon je takođe izneo svoju procenu da će doći do povećanja aktivnosti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS), pre svega u Donbasu, u rejonima gradova Izjum, Černigov i Kijev. Kako je još saopšteno, u poslednje vreme VKS su bile pojačale svoje aktivnosti i dnevno su izvršavale oko 300 borbenih letova. Osim toga, novije zapadne procene govore o tome da je ruska vojska do sada lansirala preko 1300 krstarećih i balističkih raketa, a nezvanične procene govore da je, u zavisnosti od tipa rakete, 20 do 60 procenata promašilo ili da nije stiglo do svojih ciljeva.

Od ovonedeljnih događaja svakako je najznačajniji jutrošnji napad na skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu. Prema objavljenim video snimcima napad je izvršen desantno-jurišnim helikopterima Mi-24 koji su najverovatnije dejstvovali nevođenim raketnim zrnima S-8 kalibra 80 mm. Tokom ovog jutra stizale su nam kontradiktorne informacije, ruski izvori navode da su napad izvršili helikopteri RV Ukrajine, dok nezvanično, ukrajinski Generalštab ne raspolaže sa takvom informacijm pa su se pojavile spekulacije da Rusija pokušava da iscenira napad kako bi se opravdali još žešći napadi na Ukrajinu.

 
U svakom slučaju, potrebno je još malo vremena kako bi se možda zaključilo šta se zaista desilo. Za sada sigurno znamo da je skladište nafte pogođeno, rusko Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da gori 8 rezervoara svaki kapaciteta po 2000 kubnih metara, i da se vatrogasci bore da vatra ne pređe na drugih 8 rezervoara. Prema poslednjim informacijama tri rezervoara su ugašena. Na ruskim društvenim mrežama može se pročitati da su dva helikoptera Mi-24 armijske avijacije ukrajinskih oružanih snaga rano jutros do Belgoroda stigli na veoma maloj visini i da su proleteli blizu sela Majski i Repnoe.

Ukoliko je zaista reč o napadu helikoptera armijske avijacije Ukrajine, to ne bi bio prvi napad ukrajinskih snaga na teritoriju Rusije. Ujedno to bi već bio drugi ukrajinski napad na ciljeve oko Belgoroda, 29. marta uveče je izvršen raketni napad na cilj koji se nalazio u rejonu sela Oktabranskij, ruska agencija TASS prenela je informaciju da su u privremenom vojnom kampu povređene četiri osobe. Na osnovu video snimka eksplozija moglo bi se zaključiti da je pogođeno skladište municije. Ukrajinske snage su, kao što je Tango Six već prenosio, do sada izvršile bar još dva napada na rusku teritoriju, na početku rata pogođena je vazduhoplovna baze Miljerovo, dok je 1. marta dejstvovano i na vojni aerodrom Taganrog.

 
Od našeg prethodnog izveštaja o ratu u Ukrajini bilo je vrlo malo verodostojnih dokaza o gubicima odnosno pre svega obaranjima i uništenjima vojnih vazduhoplova. 25. marta objavljen je snimak uništenja ruskog transportnog helikoptera Mi-8 na zemlji, pretpostavlja se da je uništenje usledilo nakon što je iz nekog objektivnog problema (kvara ili oštećenja) prethodno izvršeno prinudno sletanje. Na osnovu novih fotografija vidi se da je u pitanju Mi-8MTV-5 evidencijskog broja 02 crveni, registracije RF-91882, a helikopter je uništen u rejonu mesta Malaja Rohan.

Tri dana kasnije na društvenim mrežama se mogao videti snimak nekakve olupine koja gori usred polja, vreme i mesto su kao i u većini objavljenih sličnih snimaka, nepoznato. Zvanično, ruska strana tvrdi da je tog dana u rejonu Kramatorska oboren ukrajinski Su-27, dok Ukrajinci navode obaranje ruskog Su-30, a negde se navode i Su-34 kao i Su-35. Istog dana Ukrajinci su objavili snimak sa zarobljenim pilotom koji je u svom iskazu na licu mesta dao informaciju da mu je mesto baziranja Kursk (tamo se nalazi 14. gardijski lovački avijacijski puk sa avionima Su-30SM).

Poslednja vest je da je danas objavljeno da je oboren i ruski Mi-28. Snimak pogotka postavljen je na društvenoj mreži Tviter.

Na fotografiji se osim ostataka BPL Bajraktar vidi i logističko vozilo sistema PVO Tor, pa se može zaključiti da je letelica oborena upravo ovim sistemom.

Ministarstvo odbrane Rusije je pre dva dana objavilo fotografiju oborene izviđačko-borbene bespilotne letelice TB-2 Bajraktar koju kao što znamo koristi ukrajinska vojska. Može se steći utisak da je fotografija verodostojna, a to je tek drugi validni dokaz oborenog ukrajinskog TB-2. To naravno ne mora da znači da ih je oboreno samo dva, ali je MORF do sada sasvim sigurno preterivalo u navođenju informacija koliko je uništeno takvih letelica. Ako bismo analizirali dnevne izveštaje, navedeno je da su oborena čak 44 Bajraktara, u jednom skorašnjem periodičnom izveštaju navodi se 35 od, kako smatraju u MORF, 36 isporučenih TB-2.

Ostaci ukrajinskog Mi-8 koji je oboren u rejonu Mariupolja.

Ministartstvo odbrane tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštilo je juče ujutru da su njene snage oborile dva ukrajinska helikoptera Mi-8 od kojih je jedan pao u rejonu mesta Ribackoe kod Mariupolja, a za drugi je navedeno da je nakon pogotka pao u Azovsko more na oko 20 km od obale. Ubrzo su objavljene fotografije i snimci ostataka helikoptera koji je pao u rejonu mesta Ribackoe, saopšteno je da je od 17 ljudi u letelici, 15 poginulo, a da su dva ukrajinska vojnika teško povređena. Navodno se iz razgovora sa preživelima došlo do informacija da su iz Mariupolja poletela 4 ukrajinska Mi-8 i jedan Mi-24 koji su ranije doleteli iz vazudhoplovne baze kod Dnjepropetrovska.

MO DNR je objavilo je i da su helikopteri namerno bili propušteni do Mariupolja kako bi bili obarani prilikom povratka. Takođe je i saopšteno da su letelice pogođene zaplenjenim lakim prenosivim raketnim sistemom Stinger. Interesantno da je MORF tri dana pre ovog događaja takođe obavestio javnost o obaranju helikoptera blizu Mariupolja, jedan Mi-8 je navodno takođe nakon pogotka 28. marta pao u Azovsko more, na 5 km od obale. U ovom ministarstvu smatraju da je reč o pokušajima evakuacije komandnog kadra bataljona Azov kome preti uništenje u okruženom Mariupolju. Nezvanični ruski izvori navode da u Mariupolju još uvek ima i stranih instruktora.

 

Zanimljivo je da je MORF emitovao i dva snimka uništenih raketnih sistema PVO velikog dometa tipa S-300 iz sastava PVO Ukrajine. Prvi snimak i fotografije objavljene pre dva dana pokazuju već uništeni divizion sistema S-300PT na položaju severoistočno od Harkova. Nije poznato kada je divizion uništen niti da li je tom prilikom bio aktivan. Drugi snimak objavljen je danas, na njemu se vidi direktan pogodak jednog lansera sistema preciznim ubojnim sredstvom velikog kalibra, a eksplozija je zahvatila i drugi lanser koji je bio blizu prvog.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ma

Je li moguće da su se Ukrajinci nekako domogli ruskih sistema i šifri za IFF pa su zato bez problema poletjeli, obavili zadatak u Rusiji i vratili se?

Odgovori
Sr

Znači zaključak je da Rusi imaju PVO kao i HR

Ma

Ne, zaključak bi mogao biti da su Ukrajinci skinuli IFF module s oborenih ruskih helikoptera, provalili ih, stavili na svoje i tako “glumili” dva ruska Mi-24 dok su god mogli. Tako su možda mogli letjeti pod ruskom PZO.

Dr

@Marko helihopterima nije bas potreban IFF jer lete ispod radara , u ratu se postaje vrlo inventivan , setimo se samo sta je sve radila vojska Vojske Jugoslavije ( Srbije) tokom agresije `99te , a ako ce mo biti iskreni verujem da ih Rusi nisu ocekivali.
Podcenjivanje NEPRIJATELJA je vrlo opasno , to se pokazalo i `99te a i u ovom slucaju kao cinjenica.
Kako bese ona krilatica “ Ko sme , taj moze , ko ume , taj ide dalje „.
cinjenica – ni manje ni vise !

Du

Gde su čuveni s 400 s 500 ili rusi uopšte nemaju pvo inače mislim što se tiče ruskog naoružanja da je to sve prenapuhano i puno hvale bez pokrića i da rusija ima jednu prosečnu vojsku nista posebno

Zv

Ili ono najočiglednije,Rusi ih i nisu videli.

ab

Rusi uopste ne koriste IFF, od početka rata je primecena nepostojeća koordinacija izmedju trupnog PVO i vazduhoplovstva. Ne znam šta još treba da se desi da se prihvati da Rusija nije nikakva tehnološka armija sa super sistemima nego pre 2. svetski rat sa nešto moderne tehnike…

V-

Tuku nji’ovi…….al’ tuku i nasi

✌🇺🇦

Odgovori
Dr

Kako desantna jedinica drži preko trideset dana aerodrom u totalnom neprijateljskom okruženju?. I interesuje me ko je uništio An 225. Reporter na Ruskoj TV (ako sam dobro razumeo) reče da su ga minirali Ukrajinci?

Odgovori
Iv

Koliko mi je poznato unistili su ga Ukrajinici prvo bespilonom letelicom su ga gadjali pa artiljeriljom su tukli celo podrucije danima.

Ni

Nije u okruženju, bio je u okruženju 1 ili 2 dana, a nakon toga su se Rusi probili do aerodroma

Bo

Ukrajinski S 300 uništen severoistočno od Harkova. bukvalno je pozicioniran uz liniju fronta. Jako rizično. Obzirom na domet, mogao je biti povučeniji.
Na snimku se vide te gabaritne prikolice na čistini, laka meta. Nisu maskirane.
Pored je neko rastureno skladište ali su elementi S 300 bili na otvorenom.
Kakvo je to saopštenje Rusa da su oborili ukrajinske helikoptere zaplenjenim Stingerima. To i nije neka reklama za njihove Verbe i Igle S.
Još uvek ostaje dilema oko Bajraktara. Samo 2 oborena sa dokazima. Od nekoliko desetina koliko su Ukrajinci nabavili i ko zna koliko stotina letova su imali.
Ili Ruska vojska nije pokrivena dovoljnim brojem Torova, Pancira i Bukova na terenu ili ti sistemi imaju poteškoća sa otkrivanjem i obaranjem bespilotne letelice.
O tome će sigurno biti još analiza.

Odgovori
Sh

@Boki
Ti sistemi imaju velikih problema, što je dokazano u Sriji i tokom probi u Brazilu. Rusi su konstantno optuživali Sirijce da ne znaju da koriste svoje PVO sisteme, međutim Sirijci su im dohakali tako što su se približili i izveli simulirani napad na Pancir sa ruskom posadom uz pomoć Mi-8 opremljenim severnokorejskim ometačem!
Brazilci su razvili svoj sistem za ometanje radara, koji su namontirali na Cessnu 208 Grand Caravan i bukvalno obletali krugove oko Pancira.
Tako da ruski sistemi imaju velike teškoće u otkrivanju BPL. Sama činjenica da su Ukrajinci snabdevali Mariupolj uz pomoć Mi-8 dovoljno govori o efikasnosti ruske PVO.

Г

У Маријупољу су првенствено снаге ДНРа и Чечени. Регуларне руске снаге све што заплене дају милицији ДНРа. Дакле све Стингере,Џавелине,НЛАВове,Панзерфаусте…користе они, а не војска РФ. Ткд ово и није толико необично.
Доста тога пада и на територију под контролом украјинских снага па и нема материјалних доказа. Било је графика из Сирије где се види ефикасност тих система ткд они то сигурно могу да раде. Уосталом треба се сетити ројева мини дронова што су били слати из Идлиба на Хмејмим шта је било с њима. Сваки пут су били поскидани.

Ja

Dosta Barjaktara je unisteno na zemlji a dosta je unisteno na teritoriji ivica fronta ili su totalno ratstureni u vazduhu ! Oni sta su preostali se pazljivo cuvaju,front je nedefinisan PVO trupna I srednjeg dometa nepokriva sve veliki prostor u stalnoj zoni manevra jedinica ,I uvek ce proci neka ,inace ti cudno da je premalo snimaka dejstava Barjaktara a zadnje vreme ih nema ! Da ih ima Ukri bi na sva vrata stavljali ko sto satvaljau ostalo !

Ni

Ovo je dokaz svima koji pozivaju na jačanje PVO komponente da od toga nema ništa. Sve što je bilo potrebno je gubitak 7-8 ruskih aviona da bi se eliminisala druga najjača PVO u Evropi o kakvoj 90% NATO zemalja ne može ni da sanja.
Borbena avijacija je jedina prava PVO.

Odgovori
Sh

Odakle Vam ideja da je PVO Ukrajine eliminisana?

Mi

Kad god se pojavi snimak unistenog PVO sistema isti komentari poplave svuda. Odjednom se zaborave svi oboreni suhoji, MiGovi, Kamovi, Milovi, i ekstra skupi Efovi.
Kad se pojave snimci zarobljenih piilota onda se malo otvore oci.

Da ne govorim o tome koliko je PVO oborilo bespilotnih letelica, i krstarecih podzvucnih raketa, a verovatno i nadzvucne.

Jedino Kinzal ima propusnicu za sada. Ali po nekima i MiG-31sa hipersonicnim raketama je kanta iz 80tih.

Br

Ukrajina je imala gomilu PVO sistema, ali su skoro svi bili povuceni iz upotrebe pa naknadno vraceni, a samim tim su i posade bile slabo obucene. Ono sta je najvaznije da su to sve bili sistemi stari oko 35 godina. Da su imali npr. S400, S300v4, S350, Pancir SM, TOR-2E, Sosnu, Gibku i Derivaciju, ili nesto od toga, stvar bi bila potpuno drugacija.
Imali su prastare S300, stare BUK-ove, Ose, strele, igle itd.

Pe

@Miloš77 MiG-31 je letelica nivoa 1970-ih koja je usla u avijaciju 1982, U 2022 je to letelica koju bi lako srusio tipican F-16.
Raketa Kinzal je stand-off oruzje za unistavanje posebno vrednih ciljeva.Samo:
NATO je vojno i ekonomski nadmocan nad Rusijom i sadrzi cak tri nuklearne sile; i na taj nacin uspesno odvraca Ruse od ideje da bilo kako napadnu NATO, pa i Kinzalom, zbog straha od odmazde NATO po Rusiji.
Zato koriste Kinzal protiv Ukrajine-jedino Ukrajinci i nemaju specijalno vazne ciljeve koje moze da unisti samo Kinzal.
Kao rezultat, Kinzal rakete koriste za unistavanje skladista oruzja.
Da li je to uticalo na tok rata?Uprkos“svemocnom“ Kinzalu ruska ofanziva je propala; Rusi su prinudjeni da se povuku, napuste Gostomel, Irpen,Bucu te odustanu od pokusaja okupacije Kieva.
Ukratko,cist promasaj i gubitak vremena i novca.

Ni

@ShaikhZayeb
Naravno da jeste, osim dejstva MANPADsa drugih ukrajinskoh sistema praktično i da nema, do sad je prikazano bar 30-40 slika i snimaka uništenih ili zarobljenih ukrajinskih S-300 lansera i radara, da bi se to oružje pokazalo kao efikasno treba je da uništi makar podjednak broj neprijateljskih letelica, a s obzirom da do toga nije došlo znači da je avijacija i dalje nadmoćnija i važnija konceptualno od bilo kakve PVO.

fr

Kinzalom jedino mozete maltretirati drzave poput Ukrajine. Sa bilo kojom nuklearnom silom u posjedu interkontinentalnih balistickih raketa poput SAD, V. Britanije, Francuske, Izraela, Kine, Indije, Pakistana ,S. Koreje i naravno same Rusije, jedina obrana je da pazite sta pricate i kako se izrazavate. Dakle Kinzal im ne pominjite ni slucajno, a kamo li da im prijetite njime.

ab

Mig-31 realno jeste prestar avion inferiornig radara i avionike i radarskog odraza od 20 kvadrata. U nekom realnom sukobu kada bi Ameri poslali par F-22 da čuvaju te visokovredne ciljeve koje bi mig trebalo da napada, ovi bi migove spazili na 150 km, identifikovali ih bez peoblema i zasuli ih raketama a da rusi ne bi znali sta ih je snašlo. Pored toga radar miga i te rakete sa poluaktivnim navodjenjem danas se mogu efikasno elektronski ometati i izvarati. Prosto ne moze avion iz 80tih izaci na crtu elektronici iz 21. veka i stealth-u i nešto pogoditi, osim u mašti rusofila!

Sh

@Nikola: Kako onda objašnjavate obaranje raketa? Ili ččinjenicu da ruski avioni i ne zalaze preterano duboko u Ukrajinu?

Br

@Dusan

MiG-31 je avion iz sedamdesetih, isto kao i F-15, F-16 i F-18

Pe

@Branko Sustinska razlika u avionima koje pominjete: MiG-31 ili Su-27 i MiG-29, a sa suprotne strane F-15/16/18/ je u tome, sto posle raspada sssr MiG-31 i MiG-29 nikada nisu prosli sustinsku modernizaciju.Su-27 jedini jeste, vec 1991 je napravljen i leteo Su-30, (modernizovan Su-27) a kasnije i Su-35.
Naprotiv, F-15/16/18 su od 1970-ih prosli vise puta kompletnu modernizaciju.Tako da danasnji F-16 najnovijeg „bloka“ proizveden 2022,nema nista zajednicko sa F-16 iz 1982 osim zmaja.
Dok je danasnji MiG-31 isti tak proizveden pre 1990, sa minimalnim modifikacijama.
Danasnji F-18 superhornet nije isto sto „legacy“Hornet i td..
Da li sam jasno napisao?

Mi

Sa jedne strane teritorija je ogromna. Sa druge strane gomila propusta i ocigledno neodlucnih manevara.

Da sigurno su Rusi na ratistu ispaljivali zaplenjene Stingere.
Lazi na sve strane. Iskreno, pocinjem da imam osecaj da je pratiti sve ovo tracenje vremena. Vise od 50% informacija je laz ili u najmanju ruku izvrnuto iz konteksta u korist jedne ili druge strane.

Odgovori
No

Ispade da Rusija i nije neka sila. Svi ocekivali da RV slisti sve ciljeve na zemlji i zagospodari nebom. A ispalo je da Ukrajinci dejstvuju i po ciljevima unutar RF. Zakazali sistemi RPVO?

Odgovori
Mi

Dokaz da je ruska propaganda ubedila ljude da su jači nego što je realno.

Sh

Rusija nije nikakva sila. Sve je zakazalo.

na

Zamislite da su nam ameri prve noci zauzeli Batajnicu iskoro opkolili Beograd.Zatim upali u zemlju sa nekolilo strana po dubini od par stotina kilometara.I to sami,bez pomoci ostalih 18 drzava.Zamislite da smo mi imali pvo trideset do cetrdeset puta jaci plus non stop podrsku ruskih avaksa iz neke okolne zemlje.Zamislite da su nas rusi godinama krisom opremali i naoruzavali protiv amera.Plus da smo imali gomilu raketnih bacaca smerch i jos hiljadu tenkova vise,suhoje 27…Da li bi ikome palo napamet da pomisli da su ameri slabi.Ali propaganda je cudo.Ne verujem da je citav Nato u stanju da povede rat protiv ovolike i ovako opremljene drzave kao sto je Ukrajina

Odgovori
Ja

Mislim da bi sa Ukrainom cak i Darth Vader sa sve Zvezdom smrti imao da se pomuci. Mislim jedan hitac sa mocnim S300 na pravo mesto i ode Darth…

Dr

I ja sam takođe mišljenja da smo mi imali toliko diviziona S-300 Buk- ove i avijaciju jaku kao Ukrajinska i da nas nisu davili sankcijama nekoliko godina da bi NATO imao daleko veće gubitke. Pa videli ste da je u prvom zalivskom ratu jedan Mig 25 oborio prvog dana 2 f- 18 iako je reč o starijem avionu. Mada je i sam kasnije oboren.

Iv

Da smo ali nismo.Realno, kod nas je Nato imao najmanje gubitaka nego bilo gde drugde.Par krstarećih,dva aviona, nula ljudskih žrtava,par bespilotnih.Nadam se da smo mi naučili nešto iz toga rata ili ipak nismo??Sa malim brojem letelica, i malim dometima nema šta da se traži u bilo kom sukobu.Isto se vidi da su helikopteri maltene glineni golubovi obaraju se sa ramena a malu štetu nanonse.Strateška avijacija,Krstareće rakete,rakete zemlja zemlja preko 200km, lovci koji dugo patroliraju i veliki radijus imaju,avio bombe velike bojeve glave precizno vodjene i naravno sve u velikom broju pa može u sukobe da se ulazi.Ne znam šta Ukrainci planiraju i čemu se nadaju.Rusi imaju još karti u rukavu,od Tu 22m,Tu95,Tu 160 koji realno mogu da sravne Ukrajinu sa zemljom.Tu su Migovi 31 sa kindzalima, Iskanderi itd.Nije mi jasno zasto Rusija negruva iz svega nego koriste samo su 25, i helikoptere ako podršku kopnenim trupama.

@Ivan Užice

„Isto se vidi da su helikopteri maltene glineni golubovi obaraju se sa ramena a malu štetu nanonse“.

Ja mislim sasvim suprotno. Jurišni helikopteri nanose ogromnu štetu. A s obzirom na intenzitet upotrebe nije ih oboreno mnogo.

Ukrajinci stalno vrte onog kontrolisano spuštenog ka-52 od prvog dana kao nove oborene ka-52, samo snimaju iz drugih uglova.

Kada kažete da je Nato imao male gubitke uzmite u obzir da je uništio malo naše tehnike uz ogromno naprezanje svoje avijacije. Dovodili su dodatno ljudstvo za održavanje i uzimali su rezervne delove jedinicama iz SAD.

Mi smo mala zemlja, daleko manja od Iraka i samo ta činjenica je spasila mnoge pogođene letelice koje su odmah sletale na prijateljske aerodrome par desetina kilometara preko granice.

A u Libiji su imali manje gubitke od nas (mala zemlja po broju stanovnika).

Zamislite da je NATO napao Ukrajinu kolike bi gubitke imali na tolikoj teritoriji i protiv tolikog PVO.

ni

trebace vremena za pravu istinu , teren je ogroman i lako se rupe pronalaze! Jedino neverovatno da su helici usli u Mariupolj, trebali su da ih skidaju u prvom momentu

Jedino mi nije jasno da ako TB2 leti gde su snimci….ili su ih rusi pocistili, a Turska samo stanca , jbga nije tesko drugu liniju otvoriti ako pare stizu

Svakako dobro ratno iskustvo za sve, ko ne prezivi jbga trebali su da paze na casu bolje

Odgovori
Sh

Vrlo je verovatno. Snimke Barjaktara Ukrajinci puštaju jako retko, jer su im ključni za uništavanje te iste „silne“ PVO kojom se Rusija toliko dičila. Počistili su ih isto onako kako su počistili i avijaciju prvog dana, a kada ono u Belgorodu..
Evo i u selu Tomarovka u Belgorodskoj oblasti pre 12 sati nešto je puklo, skladište miunicije.

Gl

Prvi mi 28 oboren od pocetka rata

Odgovori
Gl

Prva 28ica oborena od pocetka rata.Sto se piloti nisu izbacili,taj helikopter ima sistem za izbacivanje

Odgovori
Г

Пилоти су преживели и спасени. Можда је био превише ниско да би се активирао тај систем. Свакако оклоп на њему одрадио посао. Није се распао што је пилотима дало шансу да преживе.

Pi

Odakle ti to?
Samo Ka-52 ima izbacivo sedište, Mi 28 ima neku oklopnjenu kabinu.Ako su stvarno piloti preživeli je dobra vest.
Rusi su opisivali taktiku upotrebe para Ka-52+Mi-28, gde je uloga Aligatora izvidjanje, otktivanje ciljeva i primanje vatre jer ima onaj Vtbesk sistem za IC rakete a 28ica bi trebala da dejtvuje. Ovd je tendenciozno napadnut 28 jer je ranjiviji. Koliko je stvarno efikasna ta taktika ćemo videti posle rata, ali lete preblizu jedan drugog da bi imako efekta…

Da

Posada je navodno preživjela.

Sh

Druga oborena 28ica. I barem još jedna je teško oštećena na hersonskom aerodromu.

Jo

nema….nije to Ka-50/52

Г

@Piglet
Није као на Алигатору, ал има. Само мора хели бити на висини већој од 100 метара, што овај очигледно није био.
https://youtu.be/mH2iFiR2paw
Интересанто, никад се нисам питао да ли Ноћни ловац има Липу/Витебск, Берјозу/Пастеља? Очигледно је да није избацио мамце. Сад да ли их је већ истрошио или није ни детектовао да је озрачен то је питање… Можда је Живојин упућенији…
@SheikhZayeb14
То није истина. Ово је први оборени. Има још један који је био оштећен ал је слетео нормално и постоји снимак где га шлепа камион на оправку. Што значи да је или ће опет бити у летном стању.

Ma

Da, posada je prezivela, Rusi su prikazili akciju spasavanja tih pilota (RT). Prosto je neverovatno preziveti onakav pogodak. Znate kad bi posada u recimo Mi 24 ili Ah 64 prezivela onakav pogodak, nikad pa ni tad?! A da ne pricamo o nekim H 145 , Kiowa i slicnim helikopterima. Helikopter mi 28 je strvina od helikoptera.

@Grga

Neki kažu da je Mi-28 oboren sa britanskim Starstreak, koji ima lasersko vođenje, što u praksi znači da nema ometanja vođenja sa ic mamcima i uređajima za elektronsko ometanje.

Sa druge strane, u uslovima kiše, magle, dima, niske oblačnosti itd, lasersko vođenje postaje nepouzdano.

Г

@Божа М
Могуће да су Украјинци стигли да га разместе. И да, сами мамци или Липа не би ту ништа могли. Али ево мало сам чепркао. Витебск/Президент С ради и против ласерског навођења тј. може да га детектује. Видех да га овај нови Ми28НМ има, ал овај стари тј стандардни Ми 28Н очигледно да нема.

Th

Ne mogu verovat kako Russi vode taj rat. Potpuni diletanti.
To me veseli za Ukraince. Uvek bio na strani napadnutih.
Protiv svih agressora. Bilo to fasisti ili takozvani anti-fasisti.
Ista bagra.
Ko normalan ide sa trecerasrednim snagaman bez logisticke
podrske u napad. Minimalno je imat 3 puta vece snage.
Bolje 5 puta vise. Tu nije uracunata reserva itd.
Plan kao da je razvijen od JNA. Kao da je i komandni kadar
iz iste skole.

Odgovori
bo

thomas pogledaj velicinu Ukrajine. Jel mislis da se to moze zauzeti za par dana?

Ra

Poredjenja radi za 1.5 mesec dana rata u Iraku 1991, NATO koalicija je izgubila ~50 aviona i 20+ helihoptera i pritom je stradalo 4200 vojnika Kuvajta koji su bili udarna igla kopnenih operacija.

Imajte u vidu da je Rusima u Ukrajni sad teze nego NATO-u u Iraku 1991

Ruska taktika u prvom delu rata je bila da zapravo imobilise Ukrainsku vojsku tako sto ce se pojaviti odjednom svuda. Na taj nacin su zauzeli na precac ogromne delove teritorije ali su na pojedinim mestima trpeli i gubitke. To je prosto cena koju su rusi i bili spremni da plate.

Teziste svega ovoga je 1) Istok Ukrajne 2) Jug Ukrajne i obala Crnog mora.
Tu Rusi stoje odlicno. To se najbolje vidi po odnosu snaga na terenu. Na jugu Rusi su 3:1 a na severu u oblasti kijeva su 1:3

VR

Ja sam razočaran ruskom vojskom. Očigledno je katastrofalno vođena. Kako strateški, tako i taktički. Moral nula, masovno su slagani da idu na vežbu. Poslati da izginu, kolone bez zaštite u naseljeno mesto!?!?!?! U lako oklopljenim kolonama, a isto je i sa tenkovima. Razvlačenje linija do maksimuma i onda šalješ kamione sa gorivom kroz neprijateljsku teritoriju same??? DILETANTI. Sad su kad su kod Kijeva i Černhiva dobili po nosu, kao „gest dobre volje i ostvaren cilj“, da mi je znati koji? Osim mrtvih ljudi, izgubljenih svojih vojnika masovnog uništenja i mnoštva izgubljene tehnike. Ostavljeno napušteno svuda. Ka52 su ostavili sa minimalnim oštećenjima i Atakama na njemu, TOS-1 Buratino. Govorim što sam našao jasne slike i dokaze. Mnoštvo tehnike. Pokazuje koliki je haos bio u povlačenju, pa bar ih pogodite tenkom ili zapalite , ako ne možete izvući. Vojnike su poslali u crvenu šumu u Černobilju bez zaštite. Postoje snimci.Ti vojnici će oboleti i umreti. UŽAS, neka pošalju svoju decu tako. Potpuni debakl, neka niko ne govori da su ovo hteli kod Kijeva. To je prosto smešno. A gde ima otpora uzmi Smerč i peglaj po naseljenom mestu. I šalji Čečenske koljače.
Što se tiče upotrebe avijacije, još jedna katastrofa. Svaki tip letelice korišćen u dejstvima iznad Ukrajine je oboren (MiG31 je bio visoko i daleko zbog Kinžala). Juče jasni dokazi za Mi28, danas za Su35. Način upotrebe vazdušnih snaga diletanstski. Ne postoji avion koji neće biti oboren ako ih spustite nisko i da lete sporo, pravolinijski. A, upravo to su Rusi radili. Katastrofa,vredni Su 35 koristiti tako ili Su 34. Mi 28 nijje imao niakve kontramere?!?! Morao je detektovati da je ozračen, zaključan i da raketa ide ka njemu. NULA, gde su ti vajni sistemi zaštite. 21. vek je onda su mogli da pošalju i IL 2 Šturmovik, bio bi efikasniji.Na celom snimku pre obaranja Mi28 se jasno vidi da i Mi28 i Ka52 dizu nos letelice i rafalno ispaljuju nevođene rakete od 80mm. Pa , koga mogu tako pogoditi? Vazduh jedino. Pored priče ukrajinske propagande, sve je dokazano osim obaranja IL 76, što je verovatno laž. Ruska PVO tehnika je izgubila mnogo na ugledu u Jermaniji i Karabahu, a ovo je kraj. Gde su sistemi za ometanje dronova, polupali su im vojsku kao budale. Da ne govorim da su slali BUK lansere u prvim ešalovnima. Napad na Belgorod je razbio sve mitove o ruskim PVO sistemima. NE, to nije stari tip, ne to nisu neobučene arapske armije ili jermenska. Ovo je druga armija sveta. I? Sreća pa više ne možemo kupovati gvožđuriju od njih. Ej, armija sa jednim tipom dronova i vazduhoplovnom tehnikom koju poznaju ih nalupa. Gde su sada one priče, da će Rusi ugasiti S300, jer su ga oni napravili. Kao da vidim da će se Turska rešavati S400, jer su vidili da to nije to.
Treba naglasiti i da su početni uspesi ruske vojske ostvareni jer su napali zemlju koje se nije spremala za rat i prvi dan se nisu branili uopšte. Tek da su ih čekali, lele isekli bi ih. Tako su napravljeni najveći uspesi na jugu. Što se nisu iskrcali kod Odese? Čeka ih sistem Neptun, verifikovan je jedan pogođen brod, čim je ušao u domet.
Za kraj obaveštajna procena ruske vojske.Ako je kopnena vojska,avijacija i PVO dobila jedan, njima sledi čista nula. Oni su očekivali da će biti dočekani kao oslobodioci. Lično poznajem Ruse iz Ukrajine. Komentar je nismo ih zvali treba da se radujem što mi pucaju po porodici. Ovo je takav debakl, da to što će zadržati neke teritorije je veliko pitanje kada se pogleda uloženo/dobijeno/izgubljeno.

Odgovori
do

Verujem da ce se ovo na nekom ovom nivou i zavrsiti… Rusi su se povukli nakon debakla oko Kijeva, Ukrajinci imaju obavestajne podatke kako od dojava iz Belorusije, i same Rusije na severu, tako i od americkih global hawkova i satelita… pa ce komotno moci prebaciti snage prema Odesi..
Rusi se masovno ukopavaju na dostignutim linijama na jugu i istoku i mislim da ce to biti to… Rusi nemaju snage za napredovanje, a Ukrajincima nedostaje tesko naoruzanje za ofanzivu da te teritorije povrate.. Ipak ne moze se sa Javelinima u napad… vidim da traze tenkove , oklop, artiljeriju sa zapada ne bi li krenuli da oslobadjaju i istok.. Mislim da ce to vec teze ici … Rusi ce dobiti ceo Lugansk i Donbas, sa sve Mariupuljom..
Ovamo na jugu prema zapadu je Herson jedini veliki grad sa zapadne strane Dnjepra.. i mislim da ce ga napustiti isto ako vide da ne mogu ici ka Odesi… A najverovatnije ce ga „trgovati“ za neku neosvojenu oblast u Lugansku ili Donjecku.. I to je to sto se ovog rata tice…
Cena po Rusiju ce biti strasna , bez obzira na ove osvojene teritorije… Ukrajina ( bez ovih osvojenih delova) , mozda nece uci u NATO, ali ce se svakako pribliziti njima… pre svega u naoruzanju.. Svedska i Finska ce se prikljuciti NATOu… A te zemlje su i svakako spremnije i modernije opremljene nego sto je Ukrajina bila u prvim danima… teren je mnogo tezi od Ukrajinske ravnice.. A i tamo bi NATO svakako intervenisao…
Rusija ce nakon ovog debakla i blamaze naoruzanja ostati dobrim delom bez trzista , kako zbog sankcija, tako i zbog toga sto su se izblamirali sa svim tim nasiroko reklamiranim Suhojima i PVO… trziste koje je kupovalo rusko- jer zapadno nisu mogli, otici ce kod Kineza…

Ma

@Doc Holiday i VRS  A ko kaže da su Rusi doživeli debakl kod Kijeva? Šta ako je to samo obmana i deo njihovog plana? Šta ako im je plan bio da vežu što više Ukrajinskih snaga u odbrani Kijeva, kako bi imali manje otpora na Jugu i istoku? Šta ako je sve to deo velike obmane, ako su svesno žrtvovali deo snaga da bi ostvarili stratešku prednost? Znam tačno šta ćete reći. Pazite vi očigledno gledate samo zapadne medije i nemate sliku dešavanja sa Ruske strane,. Potrebno je ukrstiti podatke sa obe strane kako biste dobili objektivnu tj. pravu sliku dešavanja. Na RT i SPU imate snimke gde je razlupano mnogooo ukrajinske tehnike, na stotine vozila, tenkova, bvp, TO, desetine pvo sistema, desetine uništenih baza, objekata i? usotalom da nije tako, zašto bi na sve strane tražili pomoć u avionima, pvo sistemima i tenkovima, zašto? Mislim da je odgovor logičan sam po sebi. Zaboravljate da je Ukrajina imala jaču PVO od FRancuske i Engleske zajedno. Šta ako nisu uopšte nameravali da napadnu Kijev, nego su svesno skretali pažnju svojim pričama kako će marširati ulicama Kijeva i manevrima? Zar nikome nije bilo sumnjivo što su u prva 3 dana stigli do Kijeva i onda razvlačili sa opkoljvanjem istog grada? Kako misltie da bilo ko uđe u tako dobro branjen grad, ko bi lud to uradio?  Naravno sa druge strane imate ceo Nato generalštab koji sve pomno prati, analizira, dostavlja obaveštajne podatke i vi mislite da bi Rusi sve to ignorisali i krenuli kao JNa na Vukovar? Mislim da ste jako potcenili Ruse, jako potcenili. Sada je na terenu nadmudrivanje generala sa obe strane, nekada pobede jedni nekada drugi, to je usotalom normalno u svakom ratu. Naravno posle određenog vremena će biti moguće sve analizirati i shvatiti kakvi su bili planovi i da li se odstupilo od istih ili ne.

Al

Teritorija Ukrajine je veliki TOC velikih igrača. Mislim i siguran sam da Rusi neće prestati sa ovim što nazivaju operacijom i da će na kraju izaći na samu zapadnu granicu Ukrajine kao pobednici. Sad nema nazad, i ovo oko upada na teritoriju Rusije, mislim da je sračunato jel su Rusi već doneli pravni dekret o aktu terorizma što im daje još veća ovlašćenja za otklanjanje opasnosti. U ovom slučaju totalnom porazu i brisanju granica Ukrajine. Čekanje da se neka zapadna zemlja aktivno uključi, isplatilo se jel Engleska otvoreno govori o slanju novog naoružanja Ukrajincima. Kad to dođe počinje vršidba. Samo što će polje na žalost svih biti mnogo veće. Ne verujem u mir a pogotovo kad ciljevi nisu ostvareni.

Odgovori
Gl

Šta je ovo ogromno čudo sa prve fotografije? Što ima izvučene stabilizatore. To je neka mrcina od rakete na šasiji kamiona ili šta?

Odgovori
Ma

Posada je prezivela. Prosto je neverovatno preziveti onakav pogodak. Znate kad bi posada u recimo Mi 24 ili Ah 64 prezivela onakav pogodak, nikad pa ni tad?! A da ne pricamo o nekim H 145 , Kiowa i slicnim helikopterima. Helikopter mi 28 je strvina od helikoptera.

Odgovori
VR

Neverovatno je preživeti onaj pad, pri čemu nemamo nikakvih dokaza da li su preživeli i u kakvom je stanju posada.
Ono što je očigledno „strvina“ nije imala nikave mere da se zaštiti? Dva najsavremenija jurišna helikoptera ruske avijacije su imali kontramere zaštite kao da su Gazele. Mani je to glavna činjenica.

Cr

To nije glavna činjenica jer je objavljen gotovo dvocifren broj snimaka na kojima Ka-52 i drugi jurišni helikopteri izbegavaju masu lansiranih MANPADS raketa. Ti snimci su napravljeni i na zemlji i u kabinama, pa se vidi kako zaštita funkcioniše. Imajući u vidu intenzitet sa kojim Rusi koriste helikoptere, može se reći da je broj oborenih sasvim prihvatljiv (više su ih izgubili na stajanci u Hersonu nego što ih je oboreno u borbi). Druga je stvar što neki ljudi očekuju svemoćan ektoplazmični štit na ruskim letelicama, tako da od 100 ispaljenih „Igli“ i „Strela“ nijedna ne prođe. To ne može tako, 3-4 komada će uvek da prođu. Ispali 100 „Igli“ na AH-64 ili A-10, dobićeš veoma sličan učinak. Nijedan sistem zaštite nije neprobojan i svemoguć.

Slično se može reći i za avijaciju koja izvodi po 200-300 naleta dnevno. Su-25 od zore do sumraka dejstvuju na ekstremno malim visinama i do sada ih je možda 4-5 oboreno. Ovi što gore rade SEAD patrole, takođe imaju više nego prihvatljive gubitke za ovaj nivo operacija. Jedini ozbiljan fail su potpuno nepotrebni gubici Su-34, ovo drugo je sve u razumnim granicama, pogotovo ako se uzme u obzir čime ukrajinska PVO raspolaže.

Pe

@VRS Mi-28 je srusen britanskim sistemom „Starstreak“koji ne koristi infracrveno nisanjenje, vec je laserski vodjen-od toga nema zastite, i mamci za infracrvene senzore ne pomazu.
A to sto sami Rusi kazu na propagandnom kanalu da je posada prezivela ne treba uzimati za ozbiljan dokaz.

Gl

Dusane igla je u piatnju,starstreak ima kasetnu volframsku municiju i videle bi se kuglice,da ne pricamo o tome kolika bi veca eksplozija bila,takodje starstreak kao strela i stinger ostavlja trag

VR

@Petrovic Dusan
Itekako postoje kontra mere i ometanje laserski vođenih projektila.
I to baš je pisano i o takvij zaštiti na Mi28. Uostalom i tenkovi imaju takvu zaštitu. O ovome što piše Gladius ne znam detalje. Ali nesporno je da su Mi28 otresli kao kantu. Očigledno je da nisu korišćene nikakve kontra mere, a piloti su leteli verovatno ne znajući da su na nišanu. A, ono sumanuto neprecizno ispaljivanje, sa dignutim nosem, nevođenih zrna liči kao da time povećavaju domet, je rim se ne ulazi dalje. (nađite na netu ceo snimak, aima ih još). Verujem da ne mogu pogoditi onakvim gađanjem fudbalski stadion.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

TheDictator na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Tako je. Saglasan sam da se ovde bar moze cuti druga strana price, za razliku od USA. U toj diktaturi su dva 737 MAX-a morala da padnu, a jos nekoliko zamalo da padne, kako bi se tek onda cula druga strana price.

22. Feb 2024.Pogledaj

Yrraf na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Ne razumem zašto USA, koja je država sa najvećim brojem avionskih nesreća (https://www.statista.com/statistics/262867/fatal-civil-airliner-accidents-since-1945-by-country-and-region/) proglašavate diktaturom, ali OK, svako ima pravo na mišljenje. Činjenica je da Boeing ima jaka politička leđa i da im FAA baš mnogo gleda kroz prste i da ih samo politička odluka države drži sigurnim od bankrota, ali nazvati ih diktaturom je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Rex na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Samo nije dobro kada jednu stranu priče iznese čovek imenom i prezimenom na vazduhoplovnom portalu koji ne čita baš svako u Srbiji, a drugu stranu priče iznese mainstream medij, koji se hvali kao nekom nezavisnošću i objektivnošću, i koji čitaju milioni, sa udarnim naslovima tipa ugrožena bezbednost aviona, a sve se pozivajući na anonimne izvore…

22. Feb 2024.Pogledaj

Nikola P. na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Samo da konstatujem da ova greska ne bi mogla da se desi na standardnoj pisti na aerodromu Beograd, ali na umetnutoj pisti se desila. Kada udjes u pogresan voz, onda su sve stanice pogresne...

22. Feb 2024.Pogledaj

Lucky na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

UVEK JE LJUDSKI FAKTOR!!! ZATO POSTOJE RIGOROZNE MERE U OZBILJNIM KOMPANIJAMA ,KOGA ZAPOSLJAVAJU!!! ZA TE OZBILJNE KOMPANIJE,NEKI TAMO SERTIFIKAT NE ZNACI NISTA,PILAZE SE KOD NJIH!!!NARAVNO DA JE TO ZA VAS SPANSKO SELO JER GLAVNI VEZE NEMAJU!!!!

22. Feb 2024.Pogledaj